úterý 1. září 2020

Oko za oko aneb zbořilace Akademie věd


Jeden z největších skandálů AV v podobě sponzorované léčby Sykové má pokračování ve formě pohádky se špatným ale poučným koncem. Tak poslouchejte jednu pohádku z Národní: Syková měla 4 dcery: Mirku, co dělala neurofyziologii, Pavlu, co dělala kmenové, pluripotentní atp. buňky a pumpovala to do ALS, Alzh atp., Šárku, co dělala nízkoteplotní plazma a přírodní biomateriály a Lýdii, která pokračovala v práci maminky a měřila difuzní koeficienty. Po nečekaném a náhlém skonu maminky byla nejrychlejší a nejotrlejší ta, na kterou maminka nejvíce sázela, Mirka a ta začala dělat maminku sestřičkám. První skončila Lýdie, přeci jenom měřit difuze bez Sykové moc publikací nepřinášelo, navíc to bylo sexy naposledy v 80s a tak přešla pod Mirku.  Lýdie dostane Mirku na neurovědy 2LF. Mirka z ní na oplátku udělala šéfku etické komise a Lýdie v ní sehraje svoji nešťastnou roli. 

Bez maminky ale oddělení Mirky padá v hodnocení dolů, stejně jako oddělení jejího zástupce Malínského, který přemění v rámci fokusace oddělení mikroskopie na odd. buněčných membrán. Mirka začíná vládnout a začne tím, že se chce zbavit staré rady v podobně prof. S,Š a H. doc. Čejková. Zakáže jim podávat granty z důvodu vysokého věku (nad 60 let). Šárce to přijde diskriminační. Dostane tak pod sebe z povinnosti doc. Čejkovou, která ale nemá granty. Mirka ovšem trvá na svém a granty nepovolí než do toho chce vstoupit ombudsmanka ohledně nepovolené věkové diskriminace. Mirku si někdo tajně nahrál na poradě vedoucích a poslal její vyjádření o starších zaměstnancích ombudsmance. Mirka se lekne, granty rychle povolí ale nastaví maximální věk pro vedoucí. Prof. S,H,Š tedy z vedení svých oddělení zmizí a na jejich místa se dostanou - náhodou - členové zvolené rady ústavu. Jedna perlička typická pro medicínské ústavy z 80s. Skoro všichni zmínění (noví i staří) mají ve svých odděleních své manželky v roli podřízených.
Kolegyně L. z UEM následně prezentuje na zahraniční konferenci poster, na kterém je uvedena Šárka bez svého vědomí a podivné nepřesvědčivé výsledky. Šárka náhodou na konferenci dorazí a žádá vysvětlení a když se ho nedostává, podá věc Mirce jako scientific misconduct. L. je dobrá kamarádka Mirky, řízení trvá skoro rok. Ve skutečnosti o řízení nejde, etická komise je poradní orgán ředitelky složený z podřízených. Po mnoha urgencích nakonec L. uzná chybu sama, dostane výtku a omluví se. Mirka se posmtí ale tím, že L. schválí podání grantu na materiál, který testuje roky Šárka, která se o grantu dozví až po jeho udělení. Považuje to za nefér jednání, ale to je tak vše a u Mirky se stížností nepochodí. Končí příběh první. Vlastně nekoncí. L. si ještě bez vědomí Šárky vezme pro ten grant i ten připravený biomaterál, který modifikuje a prezentuje ho jako svůj. Stížnost Šárky zamítnuta. 

Docentka Čejková v téže době pošle Šárce jako vedoucí oddělení k submitaci článek, na které jsou obrázky očí králíků po treatmentu, nicméně nesouhlasí jejich počet s evidovanými lab. zvířaty, začne tedy obrázky zkoumat a zjistí, že je počet vzorků multiplikován kopieme obrázků otočených o 90 stupňů v powerpointu. Žádá tedy Čejkovou o všechny raw data mikroskopu, po odmítnutí to podává ředitelce Mirce k prošetření. Ta pověří zástupce Malínského, aby raw data sehnal, nicméně po roce neshánění a nečinnosti etické komise a po mnoha urgencích etická komise konečně začne formálně řešit podání Čejkové pro bossing ze strany vedoucí Šárky. Vedením je jí naznačeno, že když bude zticha proti nim, tak proti ní nepůjdou. To se ale nestalo a Šárka na prošetření trvala. Někteří členové rady dozorčí rady a rady dokonce veřejně prohlásí, že je nebaví číst ta podání, že na to nemají čas. Etická komise rozhodla tedy o výtce pro Čejkovou za ten jeden podvůdek a současně dostala Šárka výtku za bossing. Etická komise odmítne řešit další případy podvodů paní docentky, přesune ji pod Topinku a v lednu 2020 dokonce UEM nechá submitovat podvodný článek v pozměněné formě. Šéf rady UEMu ing. Topinka to odůvodní tím, že to nikdo stejně nečte a Mirka začne prohlašovat veřejně o Šárce, že není duševně normální. 

Šárka tedy žádá o prošetření případu vedení samotné AV a její etickou komisi a má schůzku s Havlasem, který ji přislíbí prošetření podvodů i vlastní výtky. Podle svědectví kolegů ovšem jen Havlas přepošle podání Mirce, kterou tím vytočí jednání podřízené do nepříčetnosti, a nic ve věci neudělá. Vlastně udělá. V září přijíždí od ústavu Zažímalová jako předsedkyně AV a případ odmítne dál řešit.  

Oddělení Šárky je sice v hodnocení v roce 2019 4.nejlepší na ústavu, ale dne 25.září 2020 je oddělení Šárky zrušeno pro špatnou fokusaci, což vzhledem k multifokusaci jiných oddělení je jen záminka, podepsanou zprávu Šárka nikdy nedostane, kolegové z rady následně neschválí strategii oddělení a Šárce je pohroženo okamžitou výpovědí, pokud nepodepíše mlčenlivost v etických otázkách. Tím je pohádka u konce. Abych nezapomněl na radní Pavlu, ta celou dobu dělá, že se jí to netýká. 

Šárka organizačně spadne právě pod Topinku a jako kolegyni má Čejkovou. Zaměstnancům nesdělí vedení důvod zrušení, jen pošle strohý mail o změně vedoucího a zrušení oddělení k 31.12.2020. Tady pohádka končí. 

Závěr : Ani etická komise UEMu, ani rada, ani dozorčí rada věc fakticky 3 roky neřeší a články staré i 5 let, kde se jedno oko stále dokola opakuje, jednou jako treatované, jednou ne, v rámci mnoha pokusů retrahovány nejsou, nehledě že počet zvířat je vymyšlený. Havlas dlouhodobě hraje roli užitečného přestárlého králíka s očima po treatmentu Čejka&Čejkové a Zažímalová maximálně tak jezdí na sebeoslavné jízdy s charizmatem ne nepodobným Drahošovi. A zbytek akademie věd - drží hubu jako za normalizace a bojí se tak impotentního a nečinného vedení. 


P.S. : přestože jsem ohledně české AV naprostý cynik a v podstatě souhlasím s tvrzením UEMu, že články Čejkové a Holáně stejně nikdo nečte, obdivuji někoho, kdo se postaví mafii ve formě autonomní správy ústavu dlouholetými kolegy nazvané rada ústavu, dozorčí rada a etická komise paní ředitelky s rizikem zničení vlastní existence a věří dál v to, že věda není kanál na peníze a vědci nejsou lháři a pokrytci. Dokonce ji jistým způsobem závidím. 

 P.S. 2 : Omlouvám se za to zpoždění a děkuji dzurnalu Univerzity Palackého v Olomouci za rychlejší reakci, přestože ty Čejkové podvody se zde zmiňují skoro rok v diskusi, neudělal jsem si na to vlastní neschopností čas, čehož lituji a děkuji všem z UEM, 2LF a centrály AV za poskytnuté a zaslané informace a dokumenty.

P.S. 3 : Celá skupinka Topinka, Zažímalová, Mirka, Malinský i Havlas se nechají dokonce spolu vyfotografovat v den, kdy se připravili scénář následného divadla. Zda byly oči opět následně otočeny, protože nebylo dost králíků,  se nám nepodařil zjistit. 



5 000 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 400 z 5000   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

re 16:11 - desny bordel a prasarny - coz o to. Ale pokud v tom ma reditelka podporu RP, tak jim v tom nikdo nema sanci zabranit. Jedine jim muze AR hrozit odvolanim, ale to je az krajni reseni. Havlas ani nikdo jiny nemuze zverejnovat podani k Eticke komisi - zverejnit se muze az pripadny nalez a zavery EK. Zverejnovat si to v teto fazi muze dovolit bud anonym nebo nekdo z venku (Furst), kdo to dostal tajne od nekoho zevnitr.

Anonymní řekl(a)...

Sychrová je členkou rady jednoho ústavu AV ČR a předsedkyní tří dozorčích rad ústavů AV ČR. Počtem funkcí připomíná jednoho politika v Brně, snad jen Hořejší ji předběhne počtem medailí :-)

Tak co po ní chcete ? Má toho holka moc. Přečetla si ty nesmysly ve výroční zprávě, kde občas ani není uvedeno, čeho se týkají, dostala kafe a usnula. Na rozdíl od Havlase u toho nechrápe.

Bohužel ty publikace UEMu četl někdo z olomouce, kdo místo práce nespí.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 16:24 Havlas nic k EK nedal.

Anonymní řekl(a)...

Havlas mohl klidně sdělit, že věc předal etické komisi, protože to vzbuzuje otazníky nebo obdobný opatrnický blábol. Mohl to ale klidně poslat Anděrové, ať to retrahuje rovnou, jinak to udělá ze své funkce sám.

Mlčenlivost se týká jen jednání EK. Ta ale nic od něj nedostala.

Anonymní řekl(a)...

Pro srovnání : žádost o retrakce dělal i děkan PřF, když se k tomu neměli autoři. Jasně, že to je zoufalost, ale je to 100x lepší než nedělat nic a jezdit na spanilé šaškárny po ústavech.

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se, že do toho lezu, ale už aféra projela i MBU. Většina lidí samozřejmě o tom problému ví, děkujeme nicméně za ten popis pozadí. Měla jsem hovor s paní ředitelkou kdysi při obědě a naznačovala tam, že je Kubinová blázen. Protože tady zná Šárku kdekdo, přišlo mu to chucpe a naprosto úděsné, ale detaily jsem neznala.

Mluvila jsem s jejími kolegyněmi, a bylo to opravdu tak, že ředitelka, resp. Eisensteinová dokonce neuvedla zrušení odd. do programu zasedání rady, takže externí členové neměli ponětí, většina nepřišla a tamti byli domluvení. Pavla Jendelová to věděla, ale zdrhla.

Úloha pana Havlase je problematická, ale pokud to začne řešit nyní pořádně, tak to vem čert. Za 2LF musím říci, že se to řeší velice urgentně a pokud se prokáže, že o tom pana Havlas a členové etické komise, zaměstnaní na UK (2LF,HK,PLZ) věděli, budou se sami zodpovídat. Na to není potřeba ani etická komise, to zvládne kolegium děkana, příp. rektor.
A naštvanost např. oborové rady je maximální, to mi věřte.

A je smutné, že AV v tom nechalo UK a zatím se nic neděje.

Anonymní řekl(a)...

A ještě k ÚEM: dalším, téměř neuvěřitelným střetem zájmů je, že v DR sedí JUDR. Bláhová, tedy ta samá Bláhová, která je součástí AK Jehne & partneři, tedy kanceláře, která dodává právní služby ÚEM a která je vždy ochotně přítomna u všech problémů v kanceláři ředitelky. Ostatně co by člověk za 3500,-Kč/hod a osobu neudělal, zejména pak, když se může dostavit ještě s dalším právníkem. Sumárně tedy 7000 Kč/hod z ústavní kasy do soukromé firmy, následně zkontrolováno v DR tím samým člověkem... to by mohlo zajímat možná i Advokátní komoru. Rozhodně by ale tento střet zájmů měl řešit zřizovatel!

Anonymní řekl(a)...

Info z Národní :
Dopisů, mailů a petic na podporu PharmDr. Šárka Kubinová a prošetření věci sem přišlo dnes hodně. Takže něco se děje. Nebojte, vedení AV o tom ví a ne každý to chce tutlat.

Pokud můžete, chcete, posílejte dál, např. na paní Zažímalovou anebo na podatelnu. Nic se nevyhazuje, nebojte :-)

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 16:50
naprosto přesné , retrakce má řešit autor a má mu to nařídit šéf, pokud je tam afiliace. EK je tady jen od toho, aby určila míru zavinění. vyjimkou je UOCHB, kde se EK nezřídila, protože se tam za Havlase a Hosty nepodvádí.




Anonymní řekl(a)...

Neměla by chemická sekce UC pozvat svého člena Havlase, aby jim řekl nějakou další pohádku na téma podvody ve vědě, mohl by to doplnit o přednášku s názvem :

Aktuální trendy v personální politice AV a time managementu

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 17:03 spíš "Výsledky dlouhodobého měření hlučnosti na Národní v relaci potřeby spánku přes den a zajímavé korelace vnímání vzdálenosti cesty od kanceláře na pisoár v závislosti na naplněnosti močového měchýře"

Je to mamlas.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 16:57 Blbost. Na národní se to neřeší, budovy radši zavřeli, Havlas je nedostupný, Anděrová zmizela, Topinka je snad doma, co odvezl z práce vše, co mohl. Nechají to vyhnít jako vždy.

Anonymní řekl(a)...

16:57 - presne tak - ted uz se to resi a bude velky tlak na odstoupeni reditelky UEM - tipnul bych si, ze odstoupi.
Ono je to tezke - vedeni ustavu ani AV nemuze poustet informace o probihajicich kauzach, ale zase bez tech uniklych informaci se to pohybuje strasne pomalu. Takze nakonec tyhle nelegalni "wikileaks" funguji jako katalyzator a veci se resi.
Ted si ale predstavte hypoteticky pripad, ze bude nejake krive obvineni a spusti se takovyhle bengal a bude obrovsky tlak na vedeni ustavu ci EK, aby dotycneho odsoudili. V civilizovanych zemich se behem vysetrovani misconductu musi vsichni zavazat k mlcenlivosti a zverejnuje se to az po doreseni.

Anonymní řekl(a)...

Mlčelivost se týká jen členú etických komisí: "Členy Etické komise ... s tím, že budou zachovávat mlčenlivost o informacích a skutečnostech, které se dozví v souvislosti se svým členstvím v Etické komisi. " (zdroj. UEM)

Rozhodně se může řešený plagitáor atp. bránit kdykoliv veřejně, stejně jako kritik může veřejně vznést podezření. Máte to v Dejvicích nějak posunuté :-)¨

Přišly hromadné dopisy na AV z VSCHT, CVUT, Krče atp. ale z UOCHB jen pár mailů, asi máte NDA. Vám podvody nevadí ?

Anonymní řekl(a)...

vadi a taky jsem poslal par mejlu

ano - kritik to muze zverejnit, ale vedeni ustavu/AV az po projednani a uzavreni

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 17:23 To je blbost. Tady se neřeší, zda je to MS. To všichni vidí a nikdo to dokonce nepopírá. Jen se to neřeší.
A jak někdo napsal výše, obviněný se může bránit vždycky, stejně tak kdokoliv může vznášet kritiku nebo obvinění. Proč by měl čekat na nějakou - pro něj absolutně neznámou nebo nedůvěryhodnou - komisi ?

Opět trochu zbořilujete. .... proces odhalování podvodů není trestní řízení :-)

A HLAVNĚ ŽÁDNÉ ETICKÉ ŘÍZENÍ NA UEM A AV SE POSLEDNÍ TŘI MĚSÍCE NEVEDLO ! Už to pochopte.


Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 17:32 můžete to najít ve statutu AV ? Dyt je to blbost. Sykovou odvolali hned a etická komise to řešila asi tak za měsíc :-)

Anonymní řekl(a)...

Možná to kolega myslel tak, že se nejprve musí všichni většinově usnést. Prostě takový alibismus, jakože jsem slepí blbci, tak si to musí na Národní odkejvat ve stádu. Proč ne. Jen je dost nemilé, že jim to trvá 3 měsíce a spolus s UEM dokonce několik let.

No, ale zase to máme podle nějakého západního vzoru ....

Anonymní řekl(a)...

A ta Anděrová ještě neodstoupila ?

Anonymní řekl(a)...

Není ten Machoň zase známej Hořejšího ? To se pak výběrko nedělá.

Anonymní řekl(a)...

Ale výsledky šetření EK ÚEM byly k dispozici téměř okamžitě: EK měla od ředitelky přesně určeno, co má napsat, takže Ctrl+C a Ctrl+V trvalo jen pár dní :-) U AV jde je zřejmě zpoždění způsobeno tím, že mezi vlašťovkami na počítadle podobnou kombinace kláves nenajde nikdo, tím méně ten, jehož věkové zatížení je ještě o level, možná dva, výše než u vedení ÚEM :-)

Anonymní řekl(a)...

Sychrová 2x selhala. Otázkou je, kolik toho prospala i na těch dvou dalších institucích.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 17:51 V tom je ten zakopanej pes. Akademici si zvolili tuhle celebristickou sebranku, která bloumá od ledna do prosince , tutam hodí medaily, tutam zasedá do zblnustí, tutam podepisuje zápis a vlastně nic neřídí, nic nekoordinuje, max. tak hlídá termíny, kde je co možné ukrást z veřejných zdrojů.

Pokud pominu UOCHB, tak vlastně vše stojí na dotacích od státu, čemuž bohužel odpovídá i kvalita služeb. BIOVEC/CEITEC jsou pračky na cizí peníze, až dojdou bude opět natažená ruka. Drive nula. To, že zaspali v této kauze by mělo být pro nás všechny probuzením, že takové vedení už volit nemá smysl. Otázka ale je, kdo se nabízí lepší. Víte o někom ?

Anonymní řekl(a)...

Sychrová je postava víceméně tragikomická. Legendární je například to, kdy vynadala při své návštěvě ÚEM nejmenovanému externistovi za to, že neví, kde je knihovna a že je to bordel :-) Trochu asi pozapomněla na to, že tam dotyčný může být i v časných ranních hodinách, podobně jako ona, jen na návštěvě, a tato zásadní informace mu trochu unikla!!! :-)

Anonymní řekl(a)...

A toto všichni na UEM věděli několik let a nechali paní Kubinovou vyhodit ? Mě to teda dost vzalo. Existuje nějaké jiné vysvětlení ? Kolegové mě o tom řekli až dnes, tak jsem poslala dotaz na předsedkyni etické komise AV a zatím čekán na odpověď. Dovolat se k ní nedá.

Zuzka

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 18:16 Paní Zuzka je asi hodně naivní.

Anonymní řekl(a)...

Já bych teda s dovolením paní Zuzku nepodceňoval .:-)

Anonymní řekl(a)...

Zuzka není naivní jen neví, že Anděrová v ústavu vládne pevnou rukou a hrozí výpovědí každému, kdo se jí jen trochu znelíbí nebo, nedej bože, říká pravdu, která může být v mnohých případech pro Anděrovou nepříjemná, jak ostatně pravda i bývá.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 18:20

Naivní jsme hlavně my všichni. Nechali jsem se rozházet do skupin, které bojují proti sobě o omezené zdroje. Každej kope za sebe, mladí se rvou se starými, staří se rvou mezi sebou, lžeme si, pomlouváme, takže se vůbec divím, že existují lidé jako ŠK, kteří řeší etiku ve vědecké práci a ještě jsou ochotni jít proti všem.

Akademie je dnes jen hra na ústavy, ale ústavní život prakticky vymizel, tuzexový individualismus spojený s námezdní prací a pojmenovaný pracovní skupina. Doktorandi a laboranti bez jakýkoliv práv. Honí se tituly zepředu dozadu, medaile, komické ceny. Ředitelé s právem na cokoliv a odpovědnosti vůči nikomu. Orgány AV nečinné, zápisy z jednání o ničem.

Každý tlačí známého, aby v této agentuře, tamhle na ministerstvu, do toho PR žvanění o koronaviru a magnetických kuličkách, lécích rakoviny, na školách to nevypadá o moc lépe, i když se najdou vyjimky. Nejdříve jsem si myslela, že stárnu, což nelze popřít, ale pak jsem si uvědomila, že jen nezapomínám.

Věda by neměla být o honění grantů, publikací a egu za každou cenu. A pokud se najde někdo, kdo má čest, tak ho necháme zničit bezcharakterní sebrankou, které o něm rozhlašuje, že je mentální chudinka, a spícím vedením akademie, které se bojíme postavit, protože si myslíme, že za to nemůže. A kdo za to může ?


Hany

Anonymní řekl(a)...

to Hany : to je skvost, bez urážky a naprostý souhlas, mohu citovat ?

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 18:38 blbost, to vedení nebylo spící, připravilo likvidaci stěžovatelky, Anděrová jen provedla na jedničku. Nakonec brzo poznáte pravou a hlavně úplnou tvář vedení AV.


H2SO3

Anonymní řekl(a)...

Hany, ještě na to nejste nejhůř. Tohle všechno ví i Hosta, ale navíc neuspěl v senátních volbách a přijde veřer zklamaný a utahaný domů a na krk se mu v mžiku pověsí tři vnuci a jedna dcera a říkají mu táto a on by tak rád byl v tu chvíli Havlasem !
To byste pak neměla ani chuť žít.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 18:46 marná obava, Havlas a Zažímalová jedou na NDA od zvolení :=)

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 18:49 Hosťa teď má krátkou deprési s prvky Alzheimera, ale až se mu tlak a nálada upraví, tak v záchvatu hledání uspokojení Maslowovy pyramídy zase po nějakém zbytečném místě zatouží. Občas chodí spát do hotelu, asi doma tvrdí, že je na služebce, protože by mu noční práci v labu paní dcera neuvěřila, ale z nějakých makromolekulárních hrátek na pokoji bych ho ani nepodezíral, chodí se prostě jen vyspat.

Už tady taky navíc přituhuje a začínají vznikat koalice, aby nás Hosťa nepřevezl s nějakým dalším externím ocasem v roli šéfa a to mu na náladě také nepřidá. Havlas má také nějakého favorita, takže bude veselo.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 19:01 .. se nechal slyšet, že mu nejvíc práce zabere najít sobě odpovídajícího nástupce.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 19:03 to asi nejspíš myslel svého nástupce v rodině, ne ? Aby předešel infarktu.

Anonymní řekl(a)...

Celá situace tady je jen pokračováním marasmu, který na ÚEM zavedla Syková před 10 lety. Špehování, nahrávání kolegů, drazí právníci a vynucené podpisy zaměstnanců na dokumenty v časovém presu, pochybní manažeři okolo (že pane ministře), difúzní měření, která nikdo ve světě neuměl (a upřímně ani nechtěl) zopakovat a která měla předem známé výsledky, strach ze schopných lidí. ŠK i MA jsou dvě kočky ze stejného vrhu - se Sykovou se hádaly, Sykovou obdivovaly a Sykovou se staly.

V české vědě působí řada skvělých lidí, zkuste ale pátrat po tom, proč v biotechnologii a nanotechnologii nejsou čeští vědci zváni do podstatných rolí v EU projektech H2020/H2030. Oběma českým rybníčkům žabáčkům dominují lokální celebrity, které obsazují panely v grantových agenturách a rozdělují granty v kuloárech. Z grantové agentury MZČR pro lékařské fakulty, z GAČR pro akademii. Kamarádíš = dostaneš, ať zkoumáš co zkoumáš (opakování v zahraničí provedeného výzkumu je vlastně výhodné, protože je to bez rizika pro zpravodaje o projektu).

Teď jde do tuhého, končí podpora BIOCEV, který se místo prostoru pro kvalitní výzkum stal jen místem pro druhé a třetí úvazky lidí z UK, ÚEM, ... Peněz je málo a jde do tuhého. Dog eats dog a bude ještě mnoho zábavného.

Od AV nic dobrého nečekejte. Rozdíl mezi Žížalou, kontejnerem, (doplňte si vlastního člena Učené společnosti) a Sykovou je jen v tom, koho chytili s rukama od krve. Všichni to vědí, všichni mlčí a doufají, že když si nikoho nenaštvou, dostanou nějaký ten malý český grant. Kdyby Sykovou explicitně nepohřbil Martin Bojar na nahrávce, nic by se nestalo.

Mělo by dojít k okamžitému rozpuštění Učené společnosti a českou vědu bychom měli na jedno volební období svěřit zahraničním ředitelům, kteří nemají lokální vazby. Grantové agentury by měly najet na mezinárodně srovnatelné hodnocení podávaných grantů prostřednictvím placených zahraničních expertů - pokud vím, EU nám to opakovaně nabízí.

Q

Anonymní řekl(a)...

Syková nebyla vědeckej podvodník, ať byla jinak jakákoliv. Kolegyni, co tam za ní dělala, vracela výsledky opakovaně, nezajímavý pokusy rušila a chtěla nový věci. Jasně, co se týče BIOINOVY, to byl úlet ne nepodobný BIOCEVu.

Ohledně snížení příjmu na tyhle výzkumáky bych nebyl tak pesimistický. Ti lepší odejdou zpět do domácích zemí, část našich se tam vydá také a ten horší zbytek se přemění na pobočku UMG,LF, BTU atp. s řádově nižšími platy. Pro vědu to žádná ztráta nebude, o to menší pro rozpočet a češí se opět vydají dělat námezdní sílu na západ, US a nově možná do Asie. Proč ne.



Anonymní řekl(a)...

Kdo je kontejner ?

Anonymní řekl(a)...

Na UMG si hrajou do svých kapes celá leta, na FGU a MBU jsou tací, co jim to závidí, protože UMG se umí prezentovat a poctivější areálu níž zůstavají stranou jak co investic, jak co grantů. Jenže jak chcete odstranit Pačesy, Hořejší a celou tuhle skvadru, co drží při sobě a mezi sebe zahraniční špičku nepustí ?

Anonymní řekl(a)...

ad "Grantové agentury by měly najet na mezinárodně srovnatelné hodnocení podávaných grantů prostřednictvím placených zahraničních expertů -"

Tohle je přání nadrženého byrokrata a velká naivní pohádka. V Německu, ve Francii i v UK si granty rozdělují lokální esa a žádné objektivní hodnocení vědy neexistuje z podstaty. To jen byrokrat to chce a proto mu vymysleli indexování a tabulky. Vraťte se do eurosnu a spěte dál.

Anonymní řekl(a)...

Věci se měly zcela jinak. Signifikantní je právě to, že prof. Čejka se ani nebránil. Prof. Hof byl shovívavý a rozhodl se tak, jak se rozhodl. V důsledku toho na sobě strpí tyhle pomluvy. Já to respektuji a proto se o tom nebudu dále vyjadřovat. V tomhle případě ta pravomoc zneužita nebyla.

Anonymní řekl(a)...

To někoho znásilnil na chodbě nebo se v pracovní době pohupoval v dámských punčochách nad pisoárem ?
Si připadám někdy tady jako v magickém světě, nikdo nic neví, nikdo nic neřekne, pravý stav věcí se zapírá do posledního dne a proto tady vzniká ten nekonečný svět domněnek, silných názorů, spekulací a pomluv. A výsledkem je, že ať oko léčíte nebo ne, výsledkem je stále stejný obrázek !

Proč do hajzlu neřeknete, jak se věci mají ? Už jste jako ten Havlas se sborem.

Anonymní řekl(a)...

Tak Hosta byl presne ten zahranicni reditel bez vazeb na mistni prostredi ;-)

Anonymní řekl(a)...

pokud budete vystupovat jako anarchisti a frustrati, tak opravdu niceho nedosahnete a nepodpori to nikdo - je nutno to hodnotit vecne, navrhovat realna reseni a adresovat ldi, kteri jsou za to zodpovedni - nikoli si vylevat zlost

Anonymní řekl(a)...

jděte se vycpat, optimisté tady nediskutují.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 20:46
tady nikdo nevystupuje, tady se diskutuje, proto je to anonymní. Proto se tady o Čejkových ví asi tak rok :-)

Tzv. konstruktivní řešení si jděte navrhovat Havlasovi, pokud ho teda při jeho prezentaci náhle neschvátí těžká spánková příhoda nebo náhlá běhavka a vy na něj nebudete tři měsíce čekat před akademickým hajzlíkem, kdy vystrčí ven aspoň zadek.

Anonymní řekl(a)...

tak fajn - pokud vas nadavani na vsechny uspokoji, tak pokracujte - ale nic to nevyresi

Anonymní řekl(a)...

Jaká reálná řešení ? Tady se píše rok o fake článcích a každej tady ví, že jediné řešení je vyhodit Čejkovi i Anděrovou. To měla udělat rada, pří. DR, kde má většinu AV. Havlas tři měsíce prdí na sjezdech ústavu, jak se zde úspěšně odhadovalo.

Místo toho lidé jako vy chtějí navrhovat nějaká jiná reálná řešení, tzv. českou cestu, že se všichni domluvíme. To je utopie. Pokud bude v etické radě ta současná neschopná a zaprděná sebranka, bude je řídit kostymerní panák se spícím Mekotou Blekotou a jediná normálně chovající se osoba je z AV vyhozena, tak dovolte, ale na to pomáhá jen smeták a sirovodík.

Ale dobrá, jedno rychlé a účinné řešení tady je, převést výzkum AV zpět do škol, např. UK, kde děkani a EK fungují 10x lépe než Svaz upocených seniorů na Národní. Skončí minimálně ty dvojí úvazky a dvojí platy, o obskurních titulech ani nemluvě.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 21:05 jste jak malá holka. Abych Vas uklidnil, tak jsme zde poslali cca 15 návrhů na retrakce podvodů Zbořila, Čejkových, Holáně, Tučka, Zímy, Malého atp. , uvědomili jsem citátory, že jde o fake, dali asi 5 podnětů EK včetně odůvodnění, přičemž ti Vaši miláčkové dodnes neřešili ani jeden a ještě nám lhali, že na tom pracují (Zbořil, Hobza).

Současně ale víme, že problém u autonomních struktur se s tím osobnostním substrátem. A když máte 100 připosranců ze 150, tak z toho kvalitní radu neuděláte, i kdybyste se přetrhala (stará teorie rozhodování z veřejných financí). Proto podporujeme ty, co tu odvahu mají a možná přinesou do AV čerstvý vítr.
Napiště třeba Zažímálové, zda by se místa nevzdala ve prospěch Kubinové a Havlas ve prospěch např. děkana 2LF, který etické věci řeší rychle a tvrdě :-) Je to snad nereálné řešení ?

Anonymní řekl(a)...

Děkan a vedení PřF šli do bitvy pro nějakou vyšší věc a každej jako vy by říkal, že je to nerálné a podobný kecy. Jděte se vycpat s nesmyslama. Ať každej dělá pořádně svou práci a pak zde nebude mít Anděrové, Čejkové a je mi líto milé Dejvice a ani Havlase. A zase budeme o krok blíž západu a dál od Zbořilova.

Anonymní řekl(a)...

Neříkej mám Dejvice. Já su z Dejvic a Havlase nehájím. Některým v kariéře pomohl, tak ho dodnes adorují. Ale jinak souhlasím. K čemu je nám "manažér" Havlas, když neumí za tři měsíce vyřešit triviální věc, která je ale schopná napáchat tuny škody. K čemu nám je šéfka AV, která přijede do ústavu, který má takový průser a chová se, jako by se nic nestalo a k čemu je nám šéfka ústavu, které tu aféru vyřeší tím nejblějším způsobem, jaký si lze představit.

Hledáme do vedení akademie dalšího okecávače typu Hosta, který nikdy neriskoval a nic neřešil, na etiku se zmůže akorát pár dní před senátníma volbama a ještě raději nejmenuje, aby neurazil, anebo hledáme někoho, kdo má koule, v podstatě kvůli bojům za principy ve vědě obětoval existenci, neválí se v různých čestných funkcích a nesmyslných radách, umí věci pojmenovat a přitom je to ženská ?
Mně to taky nepřijde jako blbý nápad, když se nad tím člověk zamyslí. Než mít dalšího bafuňáře, proč nezkusit něco ostřejšího.

H2SO3

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 21:34
a navíc je hezčí než Havlas :-)

Anonymní řekl(a)...

No, když si Hosťa přejede lysinu ráno kalafůnou, tak mu to při obědě taky sekne, pokud nemá zrovna na košili kečup.

H2SO3

Anonymní řekl(a)...

Pánové chemici, vy si z toho děláte furt prdel, ale Anděrová je ve funkci, články v publikacích a Havlas stále mlčí a stále mlčí.

Anonymní řekl(a)...

Zrovna tahle situace je tak jasna, ze ma sanci sjednotit celou vedeckou obec a prosadit napravu. Pokud to bude ale prosazovano stylem: vyhazet celou akademickou radu, zrusit AV apod., tak se naopak vetsina lidi, kteri by to podporili obrati proti tomu. Anarchii se fakt niceho nedosahne. dobrou noc

Anonymní řekl(a)...

Však se podívejte na Olomouc, tam se to táhne už třetí rok. Ono to nejde ze dne na den, je to spíš maraton, a pokud to lidem začne být jedno a nebudou se pokoušet aspoň o dílčí úspěchy, tak to nahoře rychle zametou pod koberec a budou dělat že nic.

Anonymní řekl(a)...

dlouho mlcet nebude

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 21:44 Dočkej času hochu. Pro věc je lepší, když se dlouho nic na AV dít nebude. Navíc ono těch fake článků v Krčí je řádově víc, a nejen UEM, takže až se dohodnou na jednom kompromisu ohledně současné sady faků, začne to znovu a tentokrát jinde a z jiné strany než čekají. Projdi si starší diskuse, čím víc uhnou ke Zbořilovi, tím víc je to pak zasáhne. Oni také nepočítali, že se tolik lidí z AV ozve, když to s Anděrovou takhle sehráli.

malá nápověda : Hořejší o těch podvodech Čejkové+Holáň věděl z mailů a zdejších diskusí víc jak půl roku a mlčel, přestože na Gregora měl článek za týden od zveřejnění. Aby mlčel, dostal Českou hlavu. Nevěděl ale, že Havlas je schopen takové levárny. Ani nemusíš nic říkat, až si tu Palici převezme, bude pro jedno z budoucích kandidátů lehký terč a pro okolí zoufalec, který podpořil senátora Hosťu, který dostal prokazatelně etické prořhřešky svých dvou zaměstnanců a nezačal je ani řešit. No a to se hodí zase někomu jinému v boji.
Ber to tak, že je to taková hra, ale dojede na ni jen ten, kdo podváděl a pro pár zlatých se spojí s čertem. A to je spravedlivá hra.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 21:52 Na Havlasovi to už dnes nestojí.

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak. Stejně se toho už chytla média a začne to tam po čase padat, počkej až místo Zbořilova grafu, tam najednou budou akademické oči. Čím déle budou tu agonii prodlužovat, tím víc si uškodí. A část vedení to ví nebo tuší, druhá se to snaží zahrát do autu. Ale ten tlak je pro ně nečekaný a všichni se snaží odhadnout, kam až ten druhý může zajít.


A mimochodem kdyby to Havlas řešil v rámci týdnů, spadlo by to hovno celé jen na vedení UEMu a byl by klid a ještě by všichni rádi, že vedení AV nenechalo zopakovat Sykovou.

Anonymní řekl(a)...

Takže vlastně o Kubinovou nejde ?

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 22:11 Ale jasně že jde, ale nám a normální většině na AV, ne vedení AV. Těm byla a je Kubinová ukradená a podvodné články už vůbec. Ti hrajou jen o své znovuzvolení a zavděčení se, ale skutečnou situaci v AV neznají a ani nechápou. Jsou zavření na Národní nebo navštěvují Potěmkiády. Takže musíš hrát jejich hru, resp. vlastní hru s jejich kartama.

No a ta Olomouc je v očích mnoha akademiků neuvěřitelně ponížila. To také nečekali a mysleli si, že článeček páreček.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2020 22:17 nejen akadamiků, ale i UK, VSCHT a CVUT. Všichni si naivně mysleli, že něco podobného není možné (nejde ani tak o ty obrázky, ale o tu pomstu a na tom nicnedělání).
A teď si představte, že by zvolili ještě jednou :-)

Anonymní řekl(a)...

Starej chemik to totiž napsal krásně obrazně - spojil panstvo při hostině a hory sraček, které po nich zůstaly.

Anonymní řekl(a)...

Havlas se snad dokonce snažil přesvědčit Hobzu se Zbořilem, aby napsali něco společně do akademického buletinu na podporu Kubinové v tom smyslu, že také jako ona přišli o svá zaměstnaní a naštěstí našli útočiště díky vedení v AV.

Skončilo to na otázce Zbořila, jaký má akademický buletin IF.

Anonymní řekl(a)...

Navíte, co se stalo se Štysem ?

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 6:32 A tady je vidět ten úpadek na Národní. Kdyby se akademický buletin přejmenoval na akademický nanobuletin anebo nonakademický buletin ,šel by IF s příspěvky Zbořila strmě nahoru :-)

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 8:41 Štys řeší zácpu :-)

Anonymní řekl(a)...

Má to cenu ještě otvírat ?

Vzhledem k aktuální hygienicko-epidemické situaci související s výskytem nového typu koronaviru a z důvodu aktivní zdravotní prevence je po projednání s vedením AV ČR
uzavřena budova AV ČR na Národní 1009/3 pro odbornou i laickou veřejnost
včetně prostor Galerie Věda a umění a Gastronomických služeb Národní,
a to s účinností od 5. října 2020 do odvolání.

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 9:16 Ty by mu publikace doc. Čejkové a kol. mohly rychle pomoci.

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 9:16 Nemohly. To by jen proletělo ale vrchem :-)

Anonymní řekl(a)...

Štys smutní, pozvánka do Stockholmu he opět minula - jak ostatně očekával. Dopřejte mu pietu.

Anonymní řekl(a)...

hleda gardedamu ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. října 2020 14:52 :

Ve skutečnosti to bylo zcela jinak. Signifikantní je to, že prof. Čejka se ani nebránil. Prof. Hof byl shovívavý a rozhodl se tak, jak se rozhodl, a v důsledku toho musí strpět na svých bedrech ty pomluvy o závisti. Já jeho rozhodnutí respektuji a proto se k tomu nebudu dále vyjadřovat. V tomhle případě ta velká pravomoc zneužita nebyla.

Anonymní řekl(a)...

Cejka mel vedecky nejvykonnejsi skupinu na Heyraku a i nejuspesnejsi grantove. Publikoval v Nature Chemistry, JACS atd., o cemz se drtive vetsine ostatnich ani nesnilo. Zavist je nejverohodnejsi vysvetleni.

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 9:44 To možná ano, ale taky může být jiné,

Požádejte Hofa o názor a Čejku o názor a uvidíte. Pokud oba jen v zákulisí mlží nebo něco plkají, je to k ničemu. Nic jim nebrání vzít jako paní Kubinová mail a papír a poslat žádost vysvětlení nebo stížnost.

Už se jich konečně přestaňte bát a žádejte po nich vysvětlení a transparenci. Vedení AV a ředitelé tady nejsou od toho, aby vám vládli, ale aby věci spravovali a za správu věcí odpovídali. Strach z výpovědi z Vás dělá panáky.

Anonymní řekl(a)...

Cejka tvrdi, ze zavist a Hof ze neloyalita k ustavu

Anonymní řekl(a)...

Na vojně se tomu říkalo krycí legendy. :o)

Otázkou je proč se Čejka nebránil soudní cestou ...

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 10:28 Naprostý souhlas. Celý život se připosraně někde krčit a zvažovat každej názor je prostě nedůstojné nejen člověka ale i vědce. Pokud je v práci nebo rozhodování nekvalita, neodbornost, má se na ní poukázat i za cenu osobní nevraživosti.

Napište Hofovi oficiální žádost o vysvětlení , v kopii požádejte Zažímalku, ať Vás podpoří v žádosti o odpověď. Pokud nejde o nějakou intimní věc, tak nechť Hof řekne pravdu.

Už to, že tím otravujete, způsobí, že si to nelajsne podruhé, pokud to byla msta atp.



Anonymní řekl(a)...

A jeste jedna vec tu k UEM a jejimu podivnemu vedeni nezaznela: jmeno Malinska se objevuje dlouhodobe mezi podrizenymi a nejblizsimi spolupracovniky Zazimalove v UEB. Malinska je manzelkou Malinskeho, zastupce reditelky UEM, tupoleva, ktereho si vybrala Anderova, i kdyz nad tim cely ustav kroutil hlavou. Mozna nebo spis pravdepodobne odtud vane vitr, ze Zazimalova tak uporne drzi diktatorku u moci.

Anonymní řekl(a)...

Cejka je ted podle vsecho spokojen na PrFUK a ma OPVVV a EXPRO granty a muze se na cely Heyrak vykaslat. Uvedl jsem to jen na demostraci toho, ze kdyz reditel vvi se chce nekoho zbavit, tak s tim nikdo nic nenadela (vim, ze tehdy nejake intervence z AR byly, ale nezabraly).

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 12:07 To myslím jsme pochopili všichni, ale nejprve by bylo lepší, kdyby něco napsala jedna ze stran veřejně.

Anonymní řekl(a)...

Malínská : to by mohl být klíč k tomu, proč dala Zažímalová souhlas s vyrazením Kubinové. Bohužel tihle lidé rozhodují podle kamarádů.

Anonymní řekl(a)...

přečteno a jdu se asi oběsit, tohle jsem nečekal. obávám se ale že av to bude úplne jedno, pani kubinovou nechaji vyrazit a maximalne doporuci autorum aby tyto "technicke chyby" neopakovaly. Tim reseni hasne.

ted jdu čist toho zborila z dejvic

Anonymní řekl(a)...

kdo je zboril z dejvic ?

Anonymní řekl(a)...

https://www.uochb.cz/cs/adresar/809/radek-zboril

Anonymní řekl(a)...

na UOCHB byĺ viden pouze jednou, kdyz podepisoval smlouvu ;-) Nastesti si UOCHB ani nepise jako afiliaci na publikace...

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 13:55 zatím

Anonymní řekl(a)...

ted kdyz neni generalni reditel, tak kazda petka dobra

Anonymní řekl(a)...

neměl by chodit na zdravotní prohlídky v Dejvicích ?

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 14:40 jeho kolega Havlas tam chodí.

Anonymní řekl(a)...

Malínský je v radě MBU. Měli by ho vyzvat k rezignaci. Zjevně měl někde tlačenku.

Anonymní řekl(a)...

Kdo by měl dojem, že etická komise AV něco řeší, tak se pobaví. Kolegovi přišlo toto :


.....
odpovídám na Vaši včerejší mailovou korespondenci. Obávám se, že Vám není zcela jasná působnost Komise pro etiku ve vědecké práci AV ČR a působnost etických komisí v jednotlivých ústavech, které pracují ve vlastním režimu. Komise pro etiku ve vědecké práci AV ČR, jejíž jsem v současné době předsedkyní, řeší konkrétní podání, řádně stylizovaná, vyargumentovaná a podepsaná ve smyslu Etického kodexu. Ohledně problému, o němž píšete, naše komise dosud konkrétní podnět neobdržela a proto jej nemohla řešit.

Lydia Petráňová



To je ta celá Vaše akademie :-)

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 14:51 To si dělá prdel :-))))))

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 14:51 Tak to je celkem síla. Co ještě chtějí ? Leží jim to tam půl roku a neudělají nic. Vůbec nic. Jen vyhodí stěžovatelku. Chce se mi zvracet !

Mimochodem úplně stejné podání šlo na 2LF a PřF, kde už to běží. Na AV není zbořilace , my jsme daleko níž.

Anonymní řekl(a)...

No ale vazne - podal to nekdo skutecne oficialne pisemne jako podani k EK AV ?

Anonymní řekl(a)...

Pokud to bylo podano, tak by tpo melo mit cislo jednaci atd.

Anonymní řekl(a)...

To bych tě opravil. Na UK toho šlo daleko víc a připojilo se k tomu dalek víc lidí než na AV Jen je nech, co si čekal .... upřimně těm lidem je v průměru 70 let a jsou neschopni jakékoliv reakce už 10 let a ta jejich šéfová je kostymerní panák jak někde z 90s. Vezmi ten dopis a jeho anglickou verzi pošli do těch časopisů a v kopii na Havlase a Evču.


Anonymní řekl(a)...

No ale vazne - podal to nekdo skutecne oficialne pisemne jako podani k EK AV ?

Jasně, že ano. Mají tam těch podání asi deset, ale to se vědělo, že se ani nehnou. Na číslo podací se vykašli, budouva je zavřená. a že ti báby a dědci neumí s emailem a nenajdou 5 shodných obrázků (reálně jich je asi 12) je jejich problém-. Zvolila je tam vědecká rada AV, tak to ber tak, že Zbořil ani Čejka nejsou pro VR problém.

Stačí, že máš kopii podání a tuhle odpověd. Nic víc bych po nich nechtěl, až jim nadiktuje VR, co mají napsat tak to odsouhlasí jako vždy.

Pro ten případ není nic lepšího než když se bude vědět, že Havlas a Žížala to neřešili tři měsíce a EK vůbec.

Anonymní řekl(a)...

Měl to tam dát Havlas před třemi měsíci a neudělal to. Mají tam asi 5 podobných podání na články další sadu na zatajování. Neřeší nic.

Pokud máte někdo chuť, tak si to tam dejte, ale od této partičky řešení nečekejte.

Anonymní řekl(a)...

všechno zapřou jako Havlas. Zažímalová bude taky dělat blbou až do konce.

Anonymní řekl(a)...

Jde mi o to, jestli se to da vystopovat a tudiz prokazat necinnost. Pokud to bylo podano pres podatelnu, tak to muselo dostat c.j. a da se to dokazat. Taky oni to pak musi resit a ze zakona musi odpovedet. Pokud to ale jen nekdo poslal e-mailem na nekoho, tak to pro ne asi neni oficialni podani - je to holt urad, tak se na ne musi podle toho postupovat.

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 15:15 Takhle to nefunguje. Pokud tam není nikdo racionální, že to nepochopí z Olomouckého dzurnalu, tak opravdu nechci s ním mít něco společného.

Chápej oni vynaloží raději tři hodiny úsilí, proč to neřešit, než aby to měli za 15 minut vyřešený. Takže ais tak.

Anonymní řekl(a)...

odpovídám na Vaši včerejší mailovou korespondenci. Obávám se, že Vám není zcela jasná působnost Komise pro etiku ve vědecké práci AV ČR a působnost etických komisí v jednotlivých ústavech, které pracují ve vlastním režimu. Komise pro etiku ve vědecké práci AV ČR, jejíž jsem v současné době předsedkyní, řeší konkrétní podání, řádně stylizovaná, vyargumentovaná a podepsaná ve smyslu Etického kodexu. Ohledně problému, o němž píšete, naše komise dosud konkrétní podnět neobdržela a proto jej nemohla řešit.

Lydia Petráňová


zřejmě dobrej oddíl :-)

Anonymní řekl(a)...

Vykašli se na to. Uvidíš, oni si sami dají podnět na Havlase a pak ho sami očistěj. To je skupina směšných bytostí. To i ten Miller na UPOLu neměl takový patolízaly.

Anonymní řekl(a)...

V letech 1993–2006 byla členkou Akademického sněmu AV ČR. Od roku 1997 do roku 2005 pracovala L. Petráňová v Akademické radě AV ČR, v letech 2001–2005 působila jako místopředsedkyně AV ČR odpovědná za koncepční a vědecko-organizační otázky sekce pro humanitní a společenské vědy. Od roku 2005 je členkou Vědecké rady AV ČR.

Z touhle kariérou po ní chcete, aby něco řešila. Ta tam prostě sedí.

Anonymní řekl(a)...

Ta Čechy zná "Dlouhodobě se podílí na vydávání vědecké revue „Český lid“, ústředního časopisu pro etnologii a tradiční kulturu."

ale proč je v EK fakt rozum nebere. Tohle může napsat jen totální amatér a hochštapler.

Anonymní řekl(a)...

Už si to konečně uvědomit. Na národní se chodí zemřít. Syková bylo poslední větší akce a to nevyřešil Havlas, ani Evka, ani etická komise, ale Drahošova touha stát se prezidentem.
Kdyby nebyl tímto honěný, v klidu by nechal špinit jméno akademie. A kdyby rada AV nechtěla vzít Sykové moc, tak by ani nezvedl telefon.

Proto jakákoliv představa, že serii podvodných článků vyřeší Havlas nebo Zažímalová je naprosto naivní iluze. TI lidé vydají asi tak za měsíc jen prohlášení, že podvádět se nemá a vlastní roli v tomto svinstvu reflektovat nebudou.



Anonymní řekl(a)...

Oni jsou proste urad. Pokud se chce je k necemu donutit, aby jednali, tak se musi pouzit uredni postup. Cekat od nic osobni iniciativu je asi naivni.
Ale v tuto chvili asi neni nejdulezitejsi, aby se prioritne resily ty podvodne clanky (uz tam nejakou dobu jsou a nejspis je fakt nikdo necetl, takze skody budou minimalni), ale hlavne to zruseni oddeleni a hrozba vyhazovu pro dr. Kubinovou - tomu je treba zabranit s nejvyssi urgenci a k tomu by mely smerovat pripadne dopisy a petice na AR. Pokud nebude Anderova rezignovat sama, tak by ji mela AR odvolat (i s najmenovanim nove Dozorci rady, kterou musi vest nekdo kompetentnejsi nez Sychrova). Retrakce tech clanku pak uz bude jen tresnicka na dortu.

Anonymní řekl(a)...

Anděrovou nemůžou vyhodit, ta na ně ví, že s tím souhlasili.

Vy jste tak strašně naivní. Je to jako v politice. Dáte jim na 4 roky moc , nekontrolujete a pak se divíte.

Anonymní řekl(a)...

Proc by nemohli - reknou, ze je uvedla v omyl a pak zjistili, jak je to doopravdy. Rekl bych, ze to k tomu smeruje, protoze tohle uz neututlaji.

Anonymní řekl(a)...

6. října 2020 16:29 Jaktože o tom nevěděli ? Havlas dostal podání od dr. Kubinové a Zažímalová byla na "inspekci". Co si to tady všichni namlouváte. Jim je 8 článků vycucaných z prstu ukradených stejně jako Anděrové.
UK to řešit bude, ale AV je v tomhle směšná a Olomouc nemůže očekávat, že by se tady měla z něčeho poučovat.

Anonymní řekl(a)...

OK - UK muze resit retrakce clanku, pokud maji UK spoluautory - ale nemuzou resit vyhozeni Kubinove.

Anonymní řekl(a)...

Obecně platí, že státní úředník (těmi rozhodně všichni funkcionáři AV ČR jsou), chce mít klid a nic neřešit. Pokud je dotyčný ještě ke všemu při smyslech a nechybí mu selský rozum, každý drobný problém řeší už v zárodku. A čím výše sedí, tím dříve ho řeší, protože dobře placených míst je omezený počet. Pokud ovšem dotyčný ztratí rozum a problémy tvoří tím, že je neřeší, pak se pravděpodobně najde výše postavený úředník, který dotyčného obětuje, aby měl klid atd. Jinak se sám stane obětí ještě výše postaveného úředníka. Nechce se mi věřit, že AV ČR, zřizovatel cca 60 ústavů, z nichž možná půlka ( to je optimistická varianta) je obsazena řediteli, o kterých prezidium celý rok ani neví, by držel dále ve funkci pěšáka-ředitelku Anděrovou, aby se o AV ČR neustále negativně mluvilo. Úředník si totiž nikdy nemůže být jist tím, že se nad něj nedostane někdo, kdo o těchto problémech ví, a které využije ve svůj vlastní prospěch, tedy k likvidaci dotyčného. Věřím, že současná situace na ÚEM bude řešena ze strany prezidia obětováním pěšáka s celou partou bodyguardů. Elegantně, zřejmě z důvodu „únavy z neustálých půtek“, odejde Anděrová včetně svého zástupce a jeho přisluhovačky. Vedení akademie pak dál bude doufat, že vše utichne, což doufám, že nenastane. Pak by měly přijít i zásadní změny na akademii, protože problém ÚEM je příliš dlouho tutlán nebo alespoň zlehčován či přehlížen. Snažme se tedy ve svém tlaku neustat, pomůžeme tím nejen Dr.Kubinové, ale pravděpodobně do budoucna i všem slušným lidem, kteří v ústavech i jinde pracují. A lze jen doufat, že si někdo až v poslední řadě všimne i toho, že existovaly nějaké opsané publikace či otočená prasečí očka.

Anonymní řekl(a)...

Z programového prohlášení paní předsedyně:
Zejména při osobních návštěvách pracovišť jsem měla velmi dobrý pocit ze vzájemného respektu a vstřícné komunikace. Získala jsem tam řadu velmi zajímavých a cenných poznatků i konkrétních doporučení, která se v případě svého zvolení do funkce předsedkyně AV ČR v druhém funkčním období pokusím využít pro další zlepšení podmínek na pracovištích AV ČR a pro další rozvoj české vědy a výzkumu.

Napadá mne jedno hebrejské slovo. Tak se ukažte akademici, máme možnost tam, kde ještě hlasování o kandidatuře neproběhlo.

Anonymní řekl(a)...

podle me nebude jiny kandidat - kdo by tohle chtel delat ?

Anonymní řekl(a)...

(odpověď na 6. října 2020 20:27)

irrelevantní ... bude to dělat ten, koho pověří v Golem klubu, aby je kryl.

Anonymní řekl(a)...

Kandidát G. si přečetl článek dzurnal a pochopil ho takto (ne nedělá si srandu !!!)

Vážený pane kolego,
dekuji Vam velice za Vase psani, jsme moc rad, ze se Vam libi rozhovor se mnou pro vedavyzkum.cz. Z toho co pisete, usuzuji, ze se vracite ke zname kauze "obchodu s nadeji" v podani byvale reditelky UEM. Tehdy jsem to prozival, ale dalsi metastaze celeho problemu neznam, svetem prochazi tolik protivenstvi, ze neni uplne v silach kazdeho z nas bojovat proti kazdemu. Ja se snazim nesetrit ani moji Matku Akademii.

Pekny den Vam preji a vsechno jenom dobre k tomu,
libor ...


Chápete, co to je tam nahoře za blbce ?

Anonymní řekl(a)...

Biologickej ?
To snad není ani možný. Oni nečtou, oni jen budou plácat fráze a sebemučednický žvásty. Co jste so zvolili, to máte.

Anonymní řekl(a)...

Jsem tu už celkem zvykla na drsný humor, řeknete, ze je to jen for, prosím!!! To je na provaz tohleto opravdu

Anonymní řekl(a)...

Do Budějic to ještě nedošlo ... asi nečte oběžníky :-) Buď je blbej jak štoky anebo línej, už se jen bojím že obojí. Neuvěřitelný.

Anonymní řekl(a)...

Asi má podobný přístup k vnímání psanému textu jako Čejková. Ale je beztak navýsost kouzelné, jak dvěma nevinejma větama frází dovede solidně otitulovanej kariérista na sebe říci prakticky všechno.

Anonymní řekl(a)...

No, možná jsme u jádra pudla, proč Kubinová neuspěla u Havlase :-)

Anonymní řekl(a)...

Jen připomínám, že tenhle je člen vědecké rady, která volá členy EK AV. Ono to do sebe celkem zapadá. Liborek - Havlas - Petráňová. Kolik takových tam ještě je ?

Anonymní řekl(a)...

ad 6. října 2020 21:34

To fakt myslí vážně ? Vemte si, že tohle hraje na všechny strany. Oni nic nečtou, oni jsou prostě jen líní. To mají něco vést a spravovat ? Vykopat je tam všechny ..... vědu nedělaj, bafuňařej a ještě blbě.

Anonymní řekl(a)...

Ještě větší blbec než jsme doufali. To je i na mě moc.

Anonymní řekl(a)...

ufff.... marnost

Anonymní řekl(a)...

Jj LG je jeste o dost niz nez EZ...

Anonymní řekl(a)...

smutná realita, no nic jdu spát.

Anonymní řekl(a)...

taky dobrou , i když se směju tak, že asi hned tak neusnu. Nejhorší je, když se vaše nejhorší představy tak náhle a nečekaně zhmotní.

Anonymní řekl(a)...

Je to takové svym způsobem osvobozující, ze? A taky si můžete říct, ze jste měl/a zas jednou pravdu. Dobrou!

Anonymní řekl(a)...

Jsem zhnusen tím, co se stalo. Lze se nějak připojit k výzvě nebo už to akademie řeší ?

Anonymní řekl(a)...

Podle mych informaci se to resi, ale kazdy dalsi dopis, e-mail ci telefonat na spravna mista muze pomoci...

Anonymní řekl(a)...

7. října 2020 8:35 Už jsem poslal podporu, jen mi přijde, že to takto vlastně nechá fungovat.

Autoři nic neudělali, spoluautoři mlčeli, vedoucí mlčeli, kolegové mlčeli, šef rady AV mlčel, rada UEM mlčela, ředitelka mlčela, vlastně ne ta zlikvidovala tu jedinou, co se ozvala.

Je tohle vůbec funkční akademie věd ?

Anonymní řekl(a)...

No jo - ono na Narodni je jejich prvni reakce vzdycky nejak uklidnit situaci, aby nebyla ostuda navenek. Uz jsem je videl resit nekolik prusvihu a vzdy je napred snaha moderovat - ono ale vetsinou se jim to zadari a obe strany sporu se nejak dohodnou. Tady v tehle kauze UEM to ale uz bylo za hranou mozneho smiru - ja myslim, ze je asi Anderova uklidnovala, ze to nejak vyresi bez ostudy a nechali to zatim na ni - ted uz do toho budou muset jit.

Anonymní řekl(a)...

Zbořilové, Hobzové, Millerové, Anděrové, Havlasové, Zažímalové si budou muset s vyhazováním 
potenciálních whistleblowerů pospíšit - za chvíli za to budou finanční, popř. i trestní postihy (a hlavně mediální ostudy):

Ministerstvo spravedlnosti předložilo vládě návrh zákona o ochraně oznamovatelů 
(whistleblowerů). Návrh přichází také s významnými nástroji ochrany oznamovatelů, např. to 
bude žalovaný (kupř. zaměstnavatel), kdo bude muset prokazovat, že proti oznamovateli 
neučinil odvetné opatření. Vlastní návrh zákona připravili i Piráti.

Anonymní řekl(a)...

No tohle muze byt dost nebezpecny zakon. Nejaky flakac se treba bude bat, ze ho vyhodi, tak nabonzuje sveho sefa a bude chranen zakonem pred vyhozenim...

Anonymní řekl(a)...

Nahlášení podvodu v článku není WB. To by mělo být normální.
A nebezpečný zákon to taky není . tím že někoho nahlásíte, tak se sám vystavujete nebezpečí znemožnění a nemyslím profesního. Jinak s neužít že vše. Nakonec i Čejkova použila obviněni z bossingu a vyšlo jí to.

Anonymní řekl(a)...

Za zmasakrování whistleblowera je tam pokuta až 1 meloun (pro instituci a/nebo osobu),
za nepravdivé oznámení pokuta 50000.

https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=KORNBR3DRSYB

Olomoucká klasika: Čeněk Gregor nalezl podvod v publikaci, dal si práci, aby vysvětlil, co znamenaly píky, co byly podvodně umazány, a bylo taky jasné, že došlo k podvodu na grantových penězích.
A partička Zbořil, Hobza, Otyepka, Trávníček s požehnáním rektora Millera ho za to vyhodila od PhD obhajoby (a pak mu zajistila i vyhazov z práce). Špína stejná jako na ÚEM.

Anonymní řekl(a)...

Miller neměl s vyhozovem nic společného. To až s krytím Zbořila, když se na to přišlo. Včetně zapojení se do akce UCHO. Btw, na FB se Navařík svěřil, že si z rozhovorů dělá poznámky. Vzhledem k tomu, že Navařík a výroková logika se vzájemně odpuzují, tak to budou poznámky z jiné dimenze. Běžná konverzace s Navaříkem na reflexi probíhá podle tohoto templátu:
Osoba O: X
Navařík: Říkate Y, a proto Z.
Osoba 0: Nevkládejte mi do úst, co jsem neřekl.
Navařík: Řekl a odkazuje na něco, co není Y.
Osoba 0: X není Y, kolego rozumíte pojmu všichni/někdo, nahoře/dole ...

Anonymní řekl(a)...

http://www.iem.cas.cz/aktuality/homepage-vypis/oficialni-vyjadreni-uem-av-cr-k-etickemu-pochybeni/

Anonymní řekl(a)...

přesně, komedii musí dohrát do konce. Další Miler

Anonymní řekl(a)...

No tak by tedy meli ukazat to Doporuceni Mezinarodniho poradniho sboru...

Anonymní řekl(a)...

Kdo tady z těch Dejvic spoléhal na Havlase ? :-))))

Anonymní řekl(a)...

Ta paní lže a lže. Když pominu fakt, že na toho ani etickou komisi nepotřebuje, tak to vymýšlení ex post datací je za hranou. Měla by okamžitě odstoupit.

Anonymní řekl(a)...

Takže AV nezklamala a jede se podle Zbořila. Lže, zapírá a vyhrožuje.

Anonymní řekl(a)...

Aspon že nenapsala "poškození dobrého jména našeho ústavu", ale jen jméno ústavu. O jeho poškození se postarala ona sama. Chucpe paní.

Anonymní řekl(a)...

Re "Anonymní řekl(a)...
Můj odhad je, že AV bude tak měsíc tvrdit, že to řešili a že jde o pomluvy, Zažímalová to neunese a vlastně dneska je jasné, že musí skončit. Snad se té české hlavy dočká aspoň Hořejší za ty roušky.
2. října 2020 22:19


Tak co? :-)

Anonymní řekl(a)...

Kopie Sykové. Se divím, že se nevyfotí s Havlasem, stejnej křivák.

Anonymní řekl(a)...

S jakým plánovaným ukočením ? Vždyt o tom ani rada nevěděla kromě té části, která měla na podvodech podíl a nebylo to ani nikde v zápisu, ani na programu. To je neskutečná lhářka.

Anonymní řekl(a)...

Co si divíte ? Dopis s vyjádřením byl předem konzultován s Havlasem a Zažímalovou stejně jako vyhození Kubinové.

Anonymní řekl(a)...

Zveřejněný článek významným způsobem poškozuje jméno našeho ústavu, stejně tak Akademie věd ČR,a snižuje důvěryhodnost vědeckého úsilí a činnosti obou těchto institucí nejen v očích veřejnosti.

http://www.iem.cas.cz/aktuality/homepage-vypis/oficialni-vyjadreni-uem-av-cr-k-etickemu-pochybeni/

§ 103
Kdo snižuje vážnost presidenta republiky, nebo kdo veřejně hanobí jiného čelného představitele republiky pro výkon jeho pravomoci nebo vůbec pro jeho činnost v životě politickém, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo nápravným opatřením.

§ 100 Pobuřování
(1) Kdo z nepřátelství k socialistickému společenskému a státnímu zřízení republiky nejméně dvě osoby pobuřuje
a) proti socialistickému společenskému a státnímu zřízení republiky,
b) proti její územní celistvosti, obranyschopnosti nebo samostatnosti, nebo
c) proti spojeneckým nebo přátelským vztahům republiky k jiným státům, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
(2) Stejně bude potrestán, kdo z nepřátelství k socialistickému společenskému a státnímu zřízení republiky umožní nebo usnadní šíření pobuřujícího projevu uvedeného v odstavci 1.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí nebo jiným podobně účinným způsobem, nebo
...

https://www.opcw.org/sites/default/files/documents/LAO/article_VII/legislation_database/CZ_140-1961Col-Penal%20Code%20as%20amended%20-%20English.pdf

Anonymní řekl(a)...

Uvidime, jak dlouho budou tuhle hru hrat. Zaciji vystrkovat ruzky, jako sveho casu Miler v OLomouci. Jak se z toho jen vykroutit a zustat v ocich verejnosti/nezainteresovanych cistym? Treba odejit ze zdravotnich duvodu? Miler to vymyslel chytre, jestli chce jit touto cestou. Da se simulovat AIM? Lezi opravdu na JIP? Lze to pricitat stresu z vysledku interniho auditu, tlaku excelentnich Zborilovcu a Freborta nebo Kubaly z druheho brehu? Vymysli to Anderova stejne chytre? A co na to Jan Tleskac?

Anonymní řekl(a)...

Havlas se už probudil ? :-))) Já tohle divadlo čekal, ta paní je zjevně schopná úplně všeho. Teď je to hlavně na UEM, jakou cestou chce jít. Ostatní ústavy jim nepomohou, resp. mají strach.

Anonymní řekl(a)...

podobný případ, také to trvalo :¨
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/petr-rafaj-milos-zeman-urad-pro-ochranu-hospodarske-souteze.A201007_151438_ekonomika_flo

Anonymní řekl(a)...

Ono je úplně jedno, kdy si vylhala tu etickou komisi, měla na to rok. A teprve až když to viděli všichni, tak se vzbudila.
Dobré jméno poškodila především ona a část rady.

Anonymní řekl(a)...

Tak podle poslednich informaci jsou clanky v procesu retrakce (vyzadane ustavem).

Anonymní řekl(a)...

asi tak od pondělí...

Anonymní řekl(a)...

Dovolte dotaz příslušníka zcela jiného vesmíru, který se nevyzná v poměrech na akademických institucích: ony články byly podpořeny granty. Znamená to tedy, že UEM dané prostředky vrátí?

Anonymní řekl(a)...

Tak v normálních zemích za dané situace (zjištění podvodu za grantové peníze) následují tři až čtyři kroky:
A) Zablokuje se stávající grant,
B) Pachatel(-é) nemohou X let dostat grant,
C) Pachatel(-é) nemohou Y let působit jako hodnotitelé grantů,
D) Podá se trestní oznámení pro podvod.

Anonymní řekl(a)...

Aha, to mi dává smysl. A jak si jako země stojíme my?

Anonymní řekl(a)...

re: A jak si jako země stojíme my?

Co paměť sahá, je Bezouška jediným případem, kde se postupovalo Lege artis.
Příležitostně ale byl aplikován nápravný bod E: (pod různými záminkami) byl z isntituce vypuzen odpovědný whistleblower.

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé bude, jestli se rada zase zachova stejne sebeznicujicim zpusobem jako za Sykovy. Jeden den se za ni postavili ( tehdy i Anderova) a tri dny na to byla Sykova odvolana.. Presneji "sama" odstoupila

Anonymní řekl(a)...

Dobře, a existuje nějaká špatná zkušenost s trestním oznámením pro podvod v takovýchto zjevných případech? Mám na mysli, zda se třeba už Xkrát v podobné situaci TO podávalo a policie ho vždy odložila, protože neumí věc relevantně posoudit a nerozpozná, že toto je mechanismus zcela srovnatelný s dotačními podvody? Nebo je v akademické obci taková cesta rovnou považována za ztracenou, a tak se TO ani nepodá (bez ohledu na zákonnou povinnost každého, kdo o možném podvodu ví, to udělat)? Nebo je to považováno za nekolegiální? Případně spolupráce s nějakými transparency subjekty? Existují třeba mezinárodní transparency instituce pro vědu a výzkum?

Anonymní řekl(a)...

s trestnim oznamenim je problem, protoze statni zastupce by musel prokazat umysl (coz je tezke, Zboril a spol treba porad tvrdi, ze to byl technicky omyl) a hlavne je treba dokazat, kdo drzel v ruce tu mys, kterou se obrazky falsovaly. Kazdy clanek ma 8 autoru a jeden to bude hazet na druheho. V akademickem svete je dukazni bremeno na strane autora -- kdyz autor nedoda data nebo neukaze, jak to udelal, ja si muzu (ci spise musim) myslet, ze je to fake. V trestnim rizeni je ovsem dukazni bremeno na strane statu a to v tomto pripade skoro nejde unest. Jina vec by byla, kdyby existoval pisemny doklad, ze dotycna byla upozornena, ze jde o fake, a presto clanek publikovala. V tomto pripade by melo trestni oznameni sanci:)

Anonymní řekl(a)...

Tak lež Anděrové nebude těžké prokázat ze svědectví spoluautorů, ani ne tak ohledně etické komise, což jsou její podřízení ale ohledně retrakce. Ona se to samozřejmě snaží uhrát do co nejpozdnějšího okamžiku už kvůlu LF, kde pravděpodobně rychle skončí, protože se skandál typu Syková 2x dovolit nemůžou.

Je dobře, že tam to účelová datum dala. Jedna ukázala, že s tím opravdu do října nic nedělala, že jí to trvalo před rok. Hraje to holka vabank ... ale vyhrát to nemůže.

Anonymní řekl(a)...

Rozumím. Prokázání úmyslu je dost nevyzpytatelná věc, nicméně při jedné "chybě" to určitě lze brát jako možný omyl (jakkoliv asi není), u série "chyb" jako u těchto autorů už o omylu lze úspěšně pochybovat a rozuměl by tomu asi i soud. Souhlasím, že problém bude v tom, že právní prostředí není zvyklé tento typ kauz řešit. I proto by ale asi pomohlo dát dohromady nějakou akademicko-právnickou pracovní skupinu, která se tímhle tématem bude zabývat nikoli jen formálně a vydefinuje nějaké základní aspekty věci. Samozřejmě se nedá čekat, že se to pak mávnutím kouzelného proutku vyřeší a lumpové budou hned trestáni, ale už sama snaha to celé nějak právně uchopit a ukotvit by pomohla jako první krok. Co se týče konkrétních viníků, dovolím si pohled zvenčí: zdá se mi, že akademické prostředí zatím příliš nepřistoupilo na dokumentaci procesu - tím samozřejmě nemyslím experimenty, ty se určitě dokumentují dobře, ale procesu jako celku: tedy kdy kdo dostal jaký pokyn co udělat, kdo za co přesně zodpovídá atd. Tedy tak, jak se třeba strukturuje a dokumentuje proces v akreditovaných zkušebních laboratořích, ale i v IKEA. Tam lze zpětně vždy dohledat nejen to, kdo určité kroky udělal, ale jaké k tomu měl kompetence, kdo ho jimi pověřil, jestli ho jimi pověřil v souladu s nějakým vnitřním předpisem atd. Ústní pokyny se neberou :-) Já chápu, že do tohoto se nikomu moc nechce proto, že je to trochu opruz a člověk z toho má pocit, že to narušuje to svobodné tvůrčí prostředí - ale je potřeba si uvědomit, že svobodné tvůrčí prostředí se snadno zvrhne v prostředí zvůle a nedovolatelnosti se práva, jak to asi pozorujete nejen v tomto případě.

Anonymní řekl(a)...

...dá se mi, že akademické prostředí zatím příliš nepřistoupilo na dokumentaci procesu...

ale ano, na univerzitach se taky snazime. sice to moc nejde, ale nejaka spisova sluzba se pomalu zabiha. problem jsou ale lidi. na UP se nyni proslycha, ze i do te spisove sluzby se umele zasahuje a antidatuji se nektere soubory a vymenuji se za jine verze, ktere jsou v tu chvili vyhodnejsi (na ci asi prikaz, co myslite, pane Millere?) ...

Anonymní řekl(a)...

A co budou rikat grantove agentury na podvodne a retrahovane clanky? Dle databaze CEP byl napriklad projekt NT14102, pouzity pro financovani jedne podvodne prace (celkova dotace 7.609.000 CZK) hodnocen takto:

V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

Instituce navic za kazdy publikovany clanek dostava dalsi penize ze statniho rozpoctu! Myslim, ze by se MSMT, GACR a IGA MZ mely zpravit o zmene stavu a navrhnout jim k projednani zmenu hodnoceni projektu. Ty mrchy si to totiz budou dale psat do zadosti o dalsi granty.

Anonymní řekl(a)...

Buďte v klidu, to je klasika, dokud se neudělá systém s časovými razítky :-) Ale nechci tu vůbec házet nějaké rozumy, jen myslím, že pokud chcete s celou situací opravdu něco udělat a Zbořilům, Anděrovým, Čejkovým atd. znesnadnit jejich nemravnosti, tak je potřeba to tlačit k maximální otevřenosti, definování pravidel a kvalitní dokumentaci. V kalných vodách různých nepsaných dohod, zvyklostí, osobních vazeb a nevyřčených animozit se takovým typům žije nejlíp. Ale je to běh na dlouhou trať.

Anonymní řekl(a)...

Take dalsi projekt, jehoz vystupem je podvodny Cejkovic clanek (https://doi.org/10.1155/2016/5843809), tentokrat jen s dotaci 5930 tis Kc, je hodnocen jako vynikajici:

https://www.rvvi.cz/cep?s=jednoduche-vyhledavani&ss=detail&n=0&h=GA14-12580S

Anonymní řekl(a)...

Tady o žádná data nejde, ale o kroky, které skutečně udělali. A to bylo až po tom článku v dzurnalu. Spojení podvodů a vyhození Kubinové musí člověk posoudit podle kontextu (jednání rady bez programu, účast podjatých osob, fokusace jiných oddělení atp.) a samozřejmě se klidně mohlo stát, že to byla časová koincidence. Proto je důležitý kontext a pravděpodobnost.

Pro nás starší to je další případ z mnoha, pro ty mladší to bude silné memento. Já jsem rád, že jsem z AV před lety odešel. Nehaním slabost Zažímalové nebo Havlase, oni jsou produkt své doby a svých voličů, samozřejmě lidé jako Anděrová odsoudím vždycky, ale ten problém je stejný - proč ji prostě ústav neodvolá ?

Protože tam dělá hodně nečestných a připosraných lidí, kteří ví, že žádnou světovou vědu nedělají, nemají sebevědomí a bojí se o práci, čehož tyhle grázlové využívají. Stejné je to v Číně nebo v Arábii. Západ se neliší v zákonech ale ve vyspělosti lidí.

Věřím, že Kubinová poskytne v mediích nějaký rozhovor, vydá nějaký prohlášení a z ústavu z grácii odejde, příp. může předtím zkusit podporu od kolegů, ale na to bych nesázel.

Jen mi to potvrdilo, že jsem odchodem z AV udělal dobře (měl jsem dobře placené místo, zajímavou práci, ale vlastně jsem na konci jen vyplňovala lejstra, hádal se s úředníky od grantů, s lokální koordinační píčou (sorry jako, ale to se nedá popsat) a nakonec i se šéfem ústavu, kterému bylo nad 60 let, totálně zamrzlý v 90s , plnou hubu PR akademie věd, ale všechna hodnocení byla vycucaná z prostu, žádný osobní vklad, žádný směr, nic.
Mně tehdy bylo těsně po 50, 2 děti a manželka s průměrným příjmem. Začínat někde znovu byl fakt opruz, ale každému to přeju zažít - ten pocit, když jednáte s dospělými lidmi a ne s panáky typu H+Z je prostě životní štěstí.

Měl bych jen jednu radu : zkuste omezit v AV dobu trvání zaměstnání na celkem 15 let. Za prvé většina lidí nemá nápady celý život a za další se zbavíte vysedávačů.

Anonymní řekl(a)...

7. října 2020 20:59

a dovětek : držím paní Kubinové palce a přeju úspěch někde jinde. Nakonec se z těch Sykových dítek holt povedla jen ta jediná....

Anonymní řekl(a)...

Já zatím nevidím ten veřejný tlak. Média to vůbec nereflektují. Nikde nic.

Anonymní řekl(a)...

Nedivte se, že média mlčí. Jde teď o hodně a všichni z Učené společnosti žhaví dráty a prosí, slibují, vyjednávají. Po fiasku s tzv. "testováním na koronavirus v AV", které dopadlo naprosto zoufale a prokázalo totální neschopnost AV ČR reagovat na vnější podněty, se snaží Zažímalová převrátit selhání v úspěch a založit vedle Biocevu nový "Virologický ústav AV ČR" (asi na výzkum koronaviru s křížkem po funuse), kterému zase na 5 let poběží speciální financování z EU. Kolik asi procent z 1-2 mld.Kč půjde bokem via dodavatelé a stavba? Kolik stařičkých vedoucích pracovních skupin dostane mladé úvazky? Všichni se těšíme, ne? Do toho nějaká blbka Kubinová, která kalí vodu.

Modří již vědí. Vzpomínáte na Drahošovu cvičenou opici, která jezdila za vzpurnými řediteli ústavů a zastrašovala je (kauzy AVAST, Syková apod.)? Tak takovou už bohužel Zažímalová nevlastní a musí se spoléhat na oficiální kanály a svou schopnost vyjednávat.

Anonymní řekl(a)...

Proč by to mělo media ted zajímat ? Tohle je průšvih AV a očekávat, že to za něj vyřeší někdo vně, je naivní. Nechtějí to řešit, zamázli to lží a pokud to jejich akademickému voličstvu nevadí, nic se nestane.

V tom je to stejné jako politika. Osobně jsem nečekal vůbec žádnou reakci, ten Anděrové nesmysl byla podle mě zbytečnost a úlet, protože vlastně přiznala nečinnost, ty data její vlastní komise si samozřejmě vycucala z prstu. Víc než akademie věd se bála UK, a to je vlastně dobře. Počítám, že v krátké době neurovědy na LF personálně obmění a budou mít od Sykovek pokoj.

Anonymní řekl(a)...

Všimli jste si toho, že se tam nepíše nic o zaslaných žádostech o retrakci ale o autorském právu. Nějak si mi zdá, že ne všichni autoři chtě retrahovat :-))))) což je pro AV typické.


Ta co Olomoumoc .... ještě se chce párovat s Havlosovým UOCHB ? :-)

Anonymní řekl(a)...

Měli byste si vážně přečíst ten dŽurnál z Olomoucké kauzy od počátku :) Zatím to vypadá, že se to vyvíjí skoro stejně :) Média to neřeší, maximálně vás někde otisknou vedle oficiálního vyjádření, ale že by po tom šly jako po zajímavé kauze, to fakt nečekejte.

Anonymní řekl(a)...

8. října 2020 8:41 to taky nemá veřejnost, co zajímat. Ta od AV zas tak moc nečeká, zvlášť když vyleze čertík ve formě Flégra, Hořejšího atp. ještě budete rádi za Cílka :-)

Tato kauza by měla být mementem pro akademiky v AV. To, že se publikují falsa nebo že selže nějaká Anděrová a pak začne multiplikovat bláboly je celkem vedlejší, to je v zásadě problém toho ústavu a problém toho, že si tam ty morálně všehoschopné a současně vědecky neschopné lidi zvolili.
Pokud ale se někdo ozve s úplně normální a základní
potřebou nepokračovat ve falsech a obrátí se na vedení a to využije těchto všehoschopným osob ke zničení takového člověka je přesně ten okamžik, kdy se má člověk ozvat.
Nestalo se a my ex akademici můžeme být opět rádi za to, že jsme ex.


Anonymní řekl(a)...

re: Nedivte se, že média mlčí. Jde teď o hodně a všichni z Učené společnosti žhaví dráty a prosí, slibují, vyjednávají.

Přesný popis - bingo!

Anonymní řekl(a)...

Ad: Vzpomínáte na Drahošovu cvičenou opici ...

To byl kdo, resp. kam se propad?

Anonymní řekl(a)...

.... urcite neni Michl - ten ma i se Zborilem spolecne clanky.

Michl částečně držel palec Zbořilovi (zprostředkoval Hobza), ale víc držel palce Havlasovi. Havlas je spolehlivější a poslušnější ještě víc, než Hořejší.
Zažímalka ví, že sama nemůže hodit Havlase přes palubu - to mohou jen jeho instalatéři. Pokud nyní daj palec dolů, tak Havlas končí (možná už ho dali, ale usmlouvalo se to, že v prosinci nebude kandidovat - aby byl klid na práci a média si toho náhodou nevšimla).

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé je, že ani v areálové poště v Krči se toto neřeší. Jindy tak aktivní grafomani jako Hořejší a spol ani nepípnou. Ani zmínka od nikoho. A to se tam řeší i takové věci, zda bude v dolní kantýně polívka za 20kč, za 15kč a že každý den musí být k dispozici smažák.

Anonymní řekl(a)...

Havlas si Michla na UOCHB doslova vykrmoval (penize, pristroje, mistnosti) a i svoje vypocty delal jen pro nej - doslova jako jeho lokaj.

Anonymní řekl(a)...

V termínech Dalibora Štyse byl Michl pro Havlase SUPERGARDEDÁMOU.
Ovšem dělat takového epigonského lokaje dokáže jen pár lidí ze sta.
A pro Michla byl ÚOCHB výhodný vedlejšák.

Anonymní řekl(a)...

Drahošova cvičená opice by mě taky zajímala . Původně jsem to tipoval na Žemli, ale ta by přesvědčila tak maxinálně štětku od záchodu.

Anonymní řekl(a)...

8. října 2020 14:09 Přesně. Havlas toužil po lesku světového ústavu a neuvědomil si, že ani dočasně neomezené zdroje nezajistí vděčnost. Michl píše něco sem, něco na americky webby, ale anonymně. Není vůbec blbej, zná své lokaje a jejich charakter.

Anonymní řekl(a)...

Michl nemá s Hořejším nic společného Hořejší trpí klasickými znaky stařeckého patosu, ve skupině by se ho rádi zbavili a on to samozřejmě cítí, z těch starších tam občas uvidí Pačese, ale ten se chodí spíš tam maximálně nažrat do kantýny a honem opečovávat vedlejšáky. Tak mu nezbývá než dělat užitečného idiota všem vládcům, aby si ho všimli. To pak doplňuje mediálními výstupy.

Osobně ho mám docela rád, ale jakmile zabrousí mimo svůj obor, spadne do dogmatických tvrzení, což by nevadilo, tím trpí skoro každý nad 50 , ale on si myslí, že zatím je racionální argumentace. Je to smutný poslech a radší před ním každý uteče a ten zbytek předstírá, že ho rozhovor s ním zajímá, aby neurazil a současně se ho zbavil a nemusel se s ním hádat. Tady na UMG je celkem pro smích, ale jsou vyjimky, kterým např. kdysi pomohl (zlej on není) a pamatují si to a když jim někdo předhodí angažovanost Hořejšího zaseknou se jako on. Teď snad už dostane tu Parboukovu národní hlavu a bude chvíli od něj pokoj.


Anonymní řekl(a)...

Hořejší je loajální a na Havlase nenapíše nic. Hobza byl konkurence, ale nikdy nebyl šéfem ústavu, což Hořejší byl. I když měl Hořejší ve sporu pravdu, Hobza by klidně ostudu za Gregora snesl, ale neunesl to psychicky. Prostě ten hajzl, co měl štěstí ho obviňuje za svinstva, která se na molekuláře , imunu atp. občas dělají na přírodovědě. Proto Hobza ztratil rozum a vytáhl nějaké osobní věci, místo toho aby jenom chytře zapíral jako nyní provádí Hořejší s Havlasem ve věci Kubinová/Anděrová.

Hořejší je sice komická figurka, ale moje zkušenost je, že se mu snaží všichni vyhnout.

Anonymní řekl(a)...

Sice nevím , proč se o Hořákovi diskutuje., ale souhlas. Hořák nepotřebuje Krčske forum, potřebuje se mediálně vyšvihnout v domnění, že bude volitelnej někam do sněmu.

Nejvíc se mi líbí Havlas, jak mlčí a mlčí. Většina z Vás si myslí, že to dělá záměrně, ve zlém úmyslu atp. , ve skutečnosti je na tom zdravotně hodně blbě a nesnáší Zažímalku, které se na něj všude lepí.

Kubinová si najde nějaké lepší místo a Anděrové poděkuje, že se z UEM po 25 letech dostala. Nakonec zjistí, že to byla životní výhra. My v Dejvicích to tady budeme muset doklepat s Hostou, H. se už tlačí na jeho místo, ale je tady víc kandidátů, takže bude veselo i u nás a nedivím se, kdyby nějaké publikace vyplavaly.


H2SO3

Anonymní řekl(a)...

Helejte, Vaška do toho nemotejte - nechte ho psát jeho blábolné blogy o COVIdu a jiných populárních tématech. ÚMG vedl dobře a byl schopen mít rozumné vize rozvoje ústavu. Jako první se pustil do Sykový - za toto a za svoje mAb by měl právem dostal hlavu, takže tak..

Anonymní řekl(a)...

H2SO3 - kdo jsou ti kandidati ? Ja zadne nevidim a spise to vypada, ze se do toho nikomu moc nechce. Krome toho neni kulturou UOCHB na nekoho neco hledat a nesvindlujeme...

Anonymní řekl(a)...

Ale švindlujeme, ale protože se to nehledá, tak to vypadá navenek pěkně. Kandidáti se ukáží, zatím se staví koalice.

H2SO3

Anonymní řekl(a)...

8. října 2020 15:42 Do Sykové pustil až po TV reportážích. Tady v diskusích najdeš, že většina byla pro to, aby se experimentální léčbu platilo.

Jinak Hořáka bych také neřešil.

Anonymní řekl(a)...

... Jako první se pustil do Sykový ...
Pustil se do ní na pokyn Drahoša.
Kdyby teď dostal pokyn od Žemle, tak se se stejně srdnatě pustí do Anděrové.
Jinak likvidace whistlebloverky je eticky závažnější než problematické financování.

Anonymní řekl(a)...

H2SO3 - asi jste na uplne jinem ustavu nez ja

Anonymní řekl(a)...

re: na pokyn Drahoša

To, že se pustil do ZbořilaHobzy bylo správné.
Ale něco mi říká, že to bylo na pokyn Havlase.
Havlas se s Hobzou už dlouho nemusej, vztahy maj poněkud nevraživé.
A Havlas je roky v tom orgánu pro České hlavy, smysl to dává.

Anonymní řekl(a)...

To se děje často, že dva lidé mají různý pohled na ten stejný ústav a na situaci v něm :-). Závisí to od osobní situace, délky a zkušeností, které má s kolegy a od toho, co mu řeknou "mimo záznam".

Osobně na Havlase nemám důvod vzpomínat ve zlém, ale zažil jsem ještě Zámečníka a kauzu Pancíře anebo některé porevoluční záseky Wichterleho a došel jsem k názoru, že Havlasovy názory jsou poněkud "rozptýlené" podle toho, kdo stál na druhé straně sporu. To se děje hodně lidem. Ale třeba jsme jen staré pádlo.



H2SO3

Anonymní řekl(a)...

Havlas v prvnim obdobi byl skvely a reformni reditel, ktery z UOCHB udelal mezinarodni ustav a nastavil standardy, ktere si pak ani Hostomsky netroufl zrusit (napr. evaluace skupin provadene International Advisory Board, nezavisle juniorske skupiny atd.). Ted uz je trochu za zenitem a hlavne v AR nema moc pravomoci neco rozhodovat. Ale aspon treba udelali ty premie Lumina quaeruntur pro zacinajici nezavisle skupiny - je toho malo, ale aspon prvni vlastovka i na AV. Porad lepsi vedeni AV nez Drahos s Mareckem a pred nim Paces.

«Nejstarší ‹Starší   201 – 400 z 5000   Novější› Nejnovější»