čtvrtek 3. září 2020

Roušky plné českých zmatků a nadějí americké chudiny

Nákaza koronaviru prolétla Spojenými státy a v podstatě se dostal život do normálních kolejí. Z externího pohledu většina lidí hodnotí zmatečné a velkohubé výroky Trumpa, ale nutno říci že americká realita je o trochu o něčem jiném, než je uváděno v médiích. Předně federál nemá do opatření ve státech moc co povídat, vlastně může jenom povídat, činy dělají guvernéři. A pokud srovnám chování jednotlivých amerických států, myslím že po počátečních zmatcích většina států neměla vážnější problém. Co mě na celé akci upoutalo jsou dvě věci stojící mimo média: chování chudých Američanů během konoraviru a chování českých vědců. Málokdo z Evropy si uvědomil ten paradox, že velká část chudých Američanů, což zahrnuje od studentů, hastlerů, svobodných matek, mladých obecně až po klasickou lower class měla poprvé za život zaručený příjem díky pomoci americké vlády/vlád. Spousta z nich poprvé splatila své dluhy, zapsala se na školu, nemusela poslouchat své přiblbé šéfy, vykonávat levnou práci a především přehodnotila svůj život, protože měla čas myslet na sebe a svou „duši“. Jsem zvědavý, zda spotřeba psychofarmak za období (po) korovairu částečně neklesne. 


Podle toho, co čtu a viděl jsem kolem sebe bych si dovolil tvrdit, že hodně amíků bude na toto období vzpomínat nakonec v dobrém, i když částečně ještě víc zchudnou (spousta opatření a pomoci se bohužel neprodloužila do konce roku). Nevím, zda se o tom v CZ píše, ale nic moc jsem o tom jevu nenašel. Samozřejmě jiný pohled má střední a vyšší třída , který pomoc nepokryje původní standard, ale například spousta známých se v panice odstěhovala na své příměstská sídla a nechtějí se například do NY vlastně vracet a pracují na dálku i nyní. Tady se obávám, že jim to dlouho nevydrží. 
A teď k českým rouškám. Přiznám se, že jsem se té české rouškománii poněkud vysmíval, protože i když jsem chápal snahu něco dělat, v podstatě mě to připomnělo svoji koncentrovanou kolektivní hloupostí Vítězný únor roku 1948 anebo demonstrace po vstupu vojsk v roce 1968.
Předně jsem nikde v ČR nenašel oficiální důvod nošení roušek, tj. zda to má chránit okolí před nemocným nebo nemocného, aby nakazil okolí, tj. odpověď na otázku zda rouška pomáhá virus nevdechnout anebo nevydechnout. Nikde jsem také nenašel porovnání velikosti viru (cca 120 nm v jednom směru) a díry v roušce. Čekal bych, že někdo odpovědný mi je schopen vysvětlit, jak má taková filtrace fungovat, protože v tomto modelu, kde jsou díry větší než vir to fungovat nemůže, a to i kdyby musel být vir obalen vodou. Vzhledem k tomu, že jde o polární molekulu a (chemicky) polární vir, síla polární vazby asi těžko obstojí před mechanickým (nepevným) vláknem rouškou, navíc při pravidelném dýchání (dejme tomu 15/min) vydýcháme cca 40g vody (odhad z literatury) dojde k ustálenému stavu (tuším, že se tomu říkalo ustálená difuze) a to, co projde na povrch z úst vytlačí to, co zadržuje rouška. Musí, jinak by se člověk udusil. Maximálně z toho rouška udělá menší mikrokápenky. Chápu, že je těžké bojovat s laickou komediální a spektakulární vizí bezpečnosti ne nepodobnou podobě a účinnosti prostředků bolševika pod zkratkou IPCHO (zkráceně pláštěnka a plynová maska) před následky atomového výbuchu kombinovanou s všeobecným strachem a s pseudovědeckými rychločlíánky ohledně zabránění průletu chrchele textílií, ale myslím si, že by měla mít vědecká komunita trochu sebekritiky a držet si odstup, což se bohužel v ČR nestalo. Za koronavirus opravdu čeští vědci nemohou a možná je dobré veřejnosti naznačit, že ne všechno věda zvládne a umí vysvětlit a nesnažit se cpát do každé diskuse v médiích, která natsavuje již tak nastavovanou kaši. 



A k testům PCR a jejich chybovosti se raději vyjadřovat nebudu vůbec. Vzpomněl jsem si na hodiny u stroje a kouzlení mého jednoho kolegy. Vždycky mu to vyšlo a upřímně imunologická komunita byla celkem často schopná vygenerovat tuny mechanismů a představ, které ještě před publikováním působily dojmem pohádek předčítaných Karlem Hogerem spojujíce do sebe obskurní biochemické interpretace chemických reakcí, bezmyšlenkovité pokusy s ANOVou , víru v utajený fitting jakékoliv křivky výrobcem (např. ELISA), kouzelné hrátky s pipetou a grafickým editorem. Nemohlo to asi dopadnout jinak a veřejnost jim věří tak maximálně to, že Babiš za koronavir nemůže. 

Abych skončil nějak pozitivně. Švédsko si zachovalo chladnou hlavu, jak jinak, ani Gréta nedemonstrovala za izolaci obyvatelstva před globální zhoubou. UK začalo dobře, Boris vařil z vody jako vždy, pak sice začala zmatkovat, jako vždy, ale nakonec se zachovali rozumně i přes tlak medií a pokud pominu jejich nedávný neuvěřitelný průšvih s přijímáním na vysoké školy, ukázali, že etatistické státy typu Španělska, Belgie a Itálie mají k dokonalosti i přes všemožné deklarace daleko. Osobně podezírám Borise, že se nakazil záměrně kvůli PR. Brazílie měla víc rozumu než evropské státy. Nakonec se v EU povětšinou zmohly jen na zákazy a na lavírování dle mediálních záběru z několika mizerně personálně vybavených nemocnic. 

P.S.: k diskusi o vyhození Zbořila z učené společnosti. Sice nevím, zda jde o drb a zda kouzelníci s grafy z ní vypadnou nebo ne, ale opravdu si někdo myslí, že na vědecké úrovni něco dokázal rektor Zima, Cyril Hoschl , Kuklík nebo Havlas, kteří v té společnosti také jsou ? 😊 Místo přijímaní, vyhazovaní bude možná lepší si přestat psát komické dvoj a trojtituly před a za jménem a místo toho u fotky uvést, v čem je přínos těch členů a v čem jsou učené. Bohužel kromě akademického bafuňářství a schůzování, společnost nic nedělá. Omlouvám se, brání svobodu v Bělorusku prohlášením.

Podle stanov tato groteskní společnost pěstuje myšlení a jednání překračující hranice jednotlivých oborů a klade důraz na etiku vědeckého konání. . Předpokladem členství je výrazný a tvůrčí přínos vědě a mravní integrita. Takže Zbořil, Hobza, Otypeka, pardon prof. Zbořil ...

4 964 komentářů:

1 – 200 z 4964   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

A nekandiduje Zbořil na předsedu učené společnosti ? Prý má podporu členky etické komise AV Illnerové a šéfky AV Zažímalové.

Anonymní řekl(a)...

koukam, ze tady nekdo snidal vtipnou kasi ;-)

Anonymní řekl(a)...

Náhodou, pokud tato groteskní společnost "pěstuje myšlení a jednání překračující hranice jednotlivých oborů a klade důraz na etiku vědeckého konání. Předpokladem členství je výrazný a tvůrčí přínos vědě a mravní integrita.", tak by mě pak zajímala obhajoba členství Zbořila (pokud by nerezignoval sám), případně jemu podobných členů... :-) Svými stanovami se dostali do situace, že musí vyhazovat své nemravné členy. Aspoň mají témata na schůze, ne?

Anonymní řekl(a)...

Už je známo, zda prof Zbořil skutečně rezignoval z US? Přijde mi, že to je propaganda s cílem připravit ho přístup k přístrojům.

Anonymní řekl(a)...

prof. Zbořil na detektor lži jistě přístup mít bude i přes ztrátu certifikace užití mikroskopu ze strany US

Anonymní řekl(a)...

skvělé postřehy pana Wambacha !! Jinak ohledně chudiny jsem něco slyšel na Alarmu :
https://a2larm.cz/2020/08/redneck-28-je-to-zvlastni-ale-pandemie-mi-podivnym-zpusobem-zlepsila-zivot/

Roušky souhlas.

Anonymní řekl(a)...

20:31 A na co by ty přístroje asi tak měl?
Rukama dávno nic nedělá, jen ho povinně všichni musí připisovat. Donedávna na všechno, teď už jen na papery s impakt faktorem nad 8.

Anonymní řekl(a)...

23:32 Toto vám prof. Zbořil pošeptal do ouška?

Anonymní řekl(a)...

6:03 ne, jeho kolegové.

Anonymní řekl(a)...

Kdo bych chtěl někdy věřit na vnitřní autonomii a občanskou společnost u východních , nechť si vzpomene na liknavost, lživost a nefér jednání aktérů v Olomouci nebo dříve v Plzni. Nebýt jednoho děkana a následně vědecké rady PřF UK, byl by Gregorův podnět hozen do koše a za bývalých děkanů se v lepším případě nedělalo nic nebo se to dalo k vyřízení samotnému Zbořilovi.

Rektor věc neřeší, svou vlastní etickou komisi hodil do koše, Zbořila ve funkci nechal, přestože tvrdil opak. Akademický senát pak dokončil Plzeňské dílo zkázy.

Zbořil nemusí mít přístup k přístrojům, jemu stačí Excel a tři funkce: doplnit buňku, vyrovnání řady a tisk.

Anonymní řekl(a)...

Prymula dohrává tu komedii až do konce. Vsadím se, že Babiš půjde zítra do karantény jakož sám od sebe a jakmile se zavedou roušky ve školách, tak tato vláda dohrála.

Anonymní řekl(a)...

Kdo tady tehdy kritizoval Švédsko ?

Anonymní řekl(a)...

mail z Krče a reakce Hořejšího (spíš k pobavení:-):

původní reakce :
Dobrý den,

to je určitě zajímavé téma k diskusi. Ale že s tím nelze než souhlasit? 
Začíná mi celá ta věc s rouškama připadat víc ideologická než racionální. Alespoň v našem podání.

Ale žádný strach,do 31.8.2020 je SARS-CoV-2 úplně v pohodě,ale bacha od prvního září.
Tak hlavně,že znovuzavedení roušek je reakce na základě politického..pardon,epidemiologického průzkumu.

Doporučuju mrknout na nárůst nakažených na Slovensku,které se spíš zuby než nehty drží v rouškách už od března. Nejde o absolutní čísla,ale trend. Porovnejte s ČR. 

Můžeme o tom diskutovat,kde je rouška důležitá a kde je zbytečná a kde škodlivá. Dokonce bychom měli. A hledat alternativy. 

Přeju příjemný a ničím nedušený večer!


Ivan Novotný 



Ivan Novotny, Ph.D.
Light microscopy core facility ...


a reakce našeho vzteklouna s velkou hlavou s prvky PR sebeprezentace :

Ivane,

s timhle podle me nezodpovednym nazorem "hlucne mensiny" NAPROSTO nesouhlasim.

Pokud mate zajem o muj nazor, podivejte se na me recentni rozhovory:


Seznam 2.9. – video

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/mirnejsi-prubeh-covidu-pockejte-dva-tydny-a-ukaze-co-umi-rika-imunolog-117987

 

Reflex video 7.9.

https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/102762/imunolog-nenoseni-rousek-by-se-melo-trestat-tisice-nakazenych-nebudeme-brzy-zvladat-vlada-se-musi-probudit.html


CRo Plus 9.9.2020
https://plus.rozhlas.cz/cervencove-uvolneni-protivirovych-opatreni-bylo-chybou-ted-za-ni-platime-tvrdi-8291079


Zdravi

VH

Anonymní řekl(a)...

Nejprve jsem v tom viděl prvky pozitvismu, tj. že profesor začala opět chodit do práce. Pak mi došlo, že to poslal z domova :-)

Pro neznalé, pár hodin před příjezdem Zažímalové přišel hromadný mail s tím, že se v rouškách se bude chodit ve společných prostorách a dokonce i v areálu. Většina lidí na to kašle a má toho dost, tak se vedení snaží utužit disciplínu a už jim nedochází, že vyvolaný mediální strach přestal fungovat.

Anonymní řekl(a)...

Presný :-) aneb
1984. Uposlechnete nasich prikazu, jsou pro vase dobro. Vse co delame je pro vase dobro.

Anonymní řekl(a)...

Na BIOCEVu dnes ráno dal jeden vedoucí lidem nápoj podle tohot receptu :
Na dno panáka nalijeme griotku a k ní po skle pomalu postupně přilijeme vaječňák, nakonec dolijeme zelenou. Je důležité, aby se vrstvy nesmíchaly a zůstaly co nejvíc oddělené.

tzv. semafor podle Šeba

Anonymní řekl(a)...

už to má i reakci :
Dobrý den,

 

děkuji za odpověď.

Víc než svůj názor bych rád prosazoval diskusi.

Podívejte se prostě na vývoj té pandemie:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

 

Na Francii, která nosí roušky kde může:

https://www.bbc.com/news/world-europe-53817383

a jak jim to v boji proti Covidu pomáhá:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

 

 

A vůbec, projděte si, jak se vyvijí to onemocnění, v jakých státech, jak vypadají ty vlny, jak se mění proporcionalita prokázaných případů vzhledem k množství závažných případů.

Jako pokud si něco máme myslet, musíme o tom přemýšlet celkově.

 

Pokud jsme v březnu/dubnu měli prudký nárůst případů a kritických bylo 10-20% s půměrnou smrtností 5%, tak dnešní celosvětový stav je 1% vážných případů a smrtnost úměrně tomu klesá. To říkají ta čísla. A na místě je diskuse o prospěšnosti různých opatření vzhledem ke společenské nebezpečnosti jakéhokoli jevu.

Když je chřipková epidemie, také v určitou chvíli přijde na řadu zavírání škol atd. právě jako reakce na společenskou nebezpečnost jevu.

 

A co se roušek týká, tak je to ale hodně diskutabilní – mrkněte na tu Francii a nárůst případů v zarouškované zemi.

A co je diskutabilní – opravdu je úplně v pohodě, že máme roušky mít všude? A všichni? A DĚTI VE ŠKOLÁCH??

 

To, jakým způsobem se u nás zavádějí/nezavádějí/zavádějí různá opatření přece nesleduje společenskou nebezpečnost jevu, ale politický kalkul.

 

Jestliže v březnu/dubnu jsem byl ten, kdo ta všechna opatření hájil, protože to bylo potřeba vzhledem k závažnosti celkového průběhu, tak teď bych rád, aby se o nich rozběhla seriozní diskuse.

 

A tedy pro ujištění, jsem VELMI dalek názorům typu “ti nemocní/staří by stejně umřeli”, protože to už hlásal kdysi Mussolini a proti tomu se já osobně postavím kdykoli a kdekoli.

 

 

Všechny srdečně zdravím a OMLOUVÁM SE za spam, ale tohle jsem musel vyjasnit, protože si jako hlučná menšina ale fakt nepřijdu. jen někdo, kdo se kriticky zamýšlí nad tím, co se mu servíruje i kdyby na zlatem vykládaných podnosech.

 

Prostě pojďme to rozebírat, racionálně nejlépe.

 

Dík,

 

Ivan

Anonymní řekl(a)...

diskusi v Krči jede :
from : valasekl@biomed.cas.cz
Tleskám Ti, Ivane, naprostý souhlas!

Strávil jsem 14 dní v Holandsku, kde dodržují distancing (1,5 nikoliv 2 m :o) a hygienu, jsou obezřetní, ale roušky nikdo nikde nenosí (přes léto je měli jen v public transport, což sami brali populisticky, ale pokud vím, už i to zrušili, neb lidi pak přestali dodržovat distancing - měli falešný pocit, že jsou teď úplně ochráněni). Celkový dojem byl, že společnost je v klidu a funguje, nikdo je to totiž zbytečně nestresuje. Jejich zcela bezroušková "čísla" jsou dostupná v odkazech, co poslal Ivan.

Tím se dostávám k tomu, že už nemůžu vystát to populistické, účelové a NAPROSTO alibistické zastrašování lidí ne(mocnou) vládou a dalšími, kteří našeho tupého vůdce slepě následují, ať ráno přečte A, v poledne B, či večer C, dle toho co mu kdy Marek Prchal předepíše, jak krásně glosoval v DVTV pan předseda senátu Vystrčil. Lidé pak chůdáci nevědí, co si mají myslet, takže ve finále jsou jen nas... a agresivita ve společnosti letí nahoru. Tomu netleskám!

Vše dobré,

LV

Anonymní řekl(a)...

Hořejší vždycky lezl do prdele vládnoucím skupinám: Sobotkovi, Zemanovi a teď Babišovi, Za to dostal nějaké ty prebendy. Jen ODS ho poslala do kytek, tak na ní dodnes nadává. Neberte Hořejšího hykot vážně,

V Krči má srandu z něj a z rouškování spíš většina než menšina.

Anonymní řekl(a)...

V úterý bylo provedeno 15 000 Covid 19 testů. Kdo si myslí, že máme na takový počet odběrů byť i jen dostatek zdravotních sester, ať přimaluje vagónek. Pojišťovany to platí a nemocnice mají propad příjmů, tak se testuje.

Z opačné nádobky: Horníci se uzdravili, mají jen 0,4% nakažených https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/ustav-molekularni-a-translacni-mediciny-testuje-zamestnance-okd-poukazuje-na-funkcnost-chytre-karan-1/. Jelikož jsou horníci propojeni s běžnou populací druhého nejhůře nakaženého okresu, lze dovodit, že skutečný počet nakažených v těch 15000 testů je menší než 60.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Nemocnice to dělají tak, že se řekne, že nemocná sestra s podezřením na Covid prošla celou nemocnicí a všemi lůžkovámi odděleními a pak se všichni otestují. Nahoní se platby a ministerstvo vypadá, že testuje. O zbytek se postará falešně pozitivita, rozuměj nekvalitní testy.

Anonymní řekl(a)...

Mediální pytlík Flégr se opět hodí :-)
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-koronavirus-tisice-nemoc-biolog-flegr.A200911_082921_domaci_vov

Anonymní řekl(a)...

11. září 2020 13:37 Užitečný idiot .... smutné

Anonymní řekl(a)...

Zjevně si medicínská komunita už snaží zjednat pořádek. V Partii na Primě prof. Žaloudík https://cnn.iprima.cz/porady/partie/13092020-0 : Proběhla kontrola na PCR testování v 81 laboratořích, nakonec se zúčastnilo 76, prošlo 51. Stačilo by, kdybychom snížili počet nakažených v poměru 51/81 = 0,62, hned máme místo 1500 jen 930 pozitivních. Sice ještě nejsme na 1,1% ve švédských laboratořích, natožpak na páně Hajdůchových 0.4%....

Konečně má covid jedna osoba z přízně. Akorát, že se neví, jestli to měla když šla na testování nebo jestli to chytla až ve frontě na testování na Bulovce, která se táhne už od zastávky autobusu a trvá dvě hodiny. Tím jsem chtěl říci, že zdroji infekce jsou v Praze zcela jistě též testovací místa na Covid, která si tím šikovně vyrábějí zákazníky.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Flégr za nikoho nekope, posledních 20 let se snaží proslavit za každou cenu a někdy to holt vyzní trapně. Babišovi se hodí, protože na něm může ukazovat pitomost a jednostrannost rouškařů.

Anonymní řekl(a)...

Jen uvádím pro info, že na chřipku zemřel i chemik Král v 69 letech.
https://www.biocev.eu/en/about/news/prof-vladimir-kral-passed-away-aged-69.178

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak. Nebýt magorů jako Hořejší, Flegr, Šebo a Prymuly, mohlo tady být normálně již nyní jako ve Švédsku.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/svedsko-koronavirus-nejmene-nakazenych-od-brezna.A200916_093729_zahranicni_kha

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:19 Za Krále se ještě chřipka nejmenovala Covid 19

Anonymní řekl(a)...

Naprosto perfektní článek. Většina kritiků uvolnění jsou střední a vyšší třída, která je placena z eráru a o žádné výhody nepřichází (kromě cestování). Jim je ukradené, že drtivá většina lidí to ekonomicky odskáče a protože to je realita, musí strašit a tento strach přetáčejí do nesmyslného cíle záchrany starších atp.

Je zjevné, že největší průšvih nebyl a není nedostatek respirátů, roušek atp., ale marný boj s rozšířením viru v dubnu a květnu. Důsledkem je kromě drastického propadu rozpočtu nulová imunizace společnosti pro studenější měsíce.

Česká veřejnost zatím asi váhá a pokud se čísla budou zvyšovat, mediální hysterie najede opět, ale věřím, že většina si uvědomuje, že červený svetr a lockdowny nejsou řešení, zvlášť když taot vláda není schopna nastavit jednoduchá pravidla pro veřejnost a pro ústavy sociální péče. Je to jako se vším.

Flégr, Šebo, Prymula jsou mediální komici a je dobře, že lezou do medií často. Tím se lidem jenom zhnusí a přestanou na jejich "varování" reagovat, protože většina vidí, že Švédsko to zvládá perfektně, to samo Holandsko.

Chřipka se rozjela, rozšíří se a pak se s ní naučíme žít. Následně porovnáme důsledky chřipkových a covidových viroz a uvidíme, že důsledky jsou obdobné. Sám jsem měl těžkou chřipku jako dítě a dodnes mám problémy s plícemi. Takových lidí jsou tisíce, jen se to o tom neví a my chřpkou poškození to bereme za normální.

Anonymní řekl(a)...

Tady ale zadny "lockdown" nebyl ani na jare! Vyrobni odvetvi (prumysl, zemedelstvi) fungovaly normalne (jina vec je, ze po nekterm zbozi klesla poptavka, takze se vyroba omezovala).
Drasticky omezene byly pouze sluzby - hlavne gastro, cestovky, tez doprava. Nektera z techto omezeni byla prehnana (opravarske sluzby). Castecne obchod (i tam prehnane - po nejakou dobu vlastne normalne jen potraviny a leky).
Na rozdil od nekterych jinych zemi velka vetsina lidi mohla nadale chodit do prace nebo pracovat z domova.
Ve Svedsku jsou na tom ted dobre proto, ze na rozdil od nas nevypnuli pres prazdniny ruzna omezeni (ktera puvodne byla na dobrovolne bazi, pozdeji povinna) (hlavne vetsi seslosti - "Public gatherings and events may have a maximum of 50 participants. The police can cancel or disband a public gathering or event with more than 50 participants.....Many museums and theatres are closed.... ").
Svedsko melo skoro stejny propad HDP jako my; jen tech mrtvych meli 20x vic...
Videli jste pri prilezitosti te senatni navstevy na Tchajwanu, jak je to prisne tam??

Anonymní řekl(a)...

17. září 2020 8:17 Souhlas, ve Švědsku nemají žádný propad HDP, nakažených o 1500 méně a jedinné omezení bylo ukončení semestru u VS a pak omezení shrmaždování lidí nad 50 kousků kromě veřejné dopravy, škol atp. TeĎ si tím stejným musí projít každý, kdo to kvůli hysterii zavřel v dubnu.

Anonymní řekl(a)...

U nás to byl extrém, jak v míře strachu, iracionality médií, tak v řešení. Teď už to naštěstí projelo Prahou, zbytek se nakazí při čekání na testy a na domácích párty a do měsíce bude nárůst za náma.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby to v dubnu ti pitomci nechali, byly bychom dnes dva měsíce v poklesu a lidé by byli nemocní v létě, teď bude maximum na začátku prosince a Hořejší může začít počítat kolegy. Jde to na vrub podobných jako je Hořejší nebo PRymula.
Zastavovat to nemá cenu, tohle čeká Německo. Zatím to pochopilo Holandsko, Rakousko a snad i Česko.

Anonymní řekl(a)...

Jsou to fakt pitomci. Dávají dětem na hubu roušky :-) já jen doufám, že za to to Hovodo babišovský někdo zažaluje, protože proto není jediný argument !!

Anonymní řekl(a)...

Hlavně tím nezákonným zákazem shromažďování vestoje zakázali všechny sporty dětí.

Anonymní řekl(a)...

15:01:

Ve Svedsku meli propad HDP 8.4%, u nas 8.6% (podle nekterych zdroju 11%)

Anonymní řekl(a)...

S tím HDP je rozdíl v tom, že Švědkso se nezadlužilo ve výši 50% ročního rozpočtu :-)

Anonymní řekl(a)...

Počkejte 14 dní, to bud první vlna z koronaviru venku a začnou žaloby na ministerstvo, příp. na vládu. Většina lidí se bojí propadu ekonomiky více než plných nemocnic, ale současná mediální masáž ČT, která v tom vidí možnost jak se zbavit Babiše a ANO, může hodně věcí ještě změnit.

Anonymní řekl(a)...

16:21:
Svedsko ma ovsem vyssi verejny dluh nez my (39% vs.35% HDP).

Pokud jde letosni zvyseni zadluzeni:

The Swedish National Debt Office forecasts a deficit in the central government budget of SEK 402 billion this year and SEK 76 billion in 2021. This is a sharp weakening of the budget balance compared with the previous forecast. The Debt Office is meeting the deficit by increasing borrowing in all debt instruments.

cca jako my...

Anonymní řekl(a)...

Je to jednoduché. Pokud mělo 1. září jedno dítě chřipku, nakazilo za 14 dní všechny spolužáky a ti nakazili své rodiče. Zatím nikdo na to neumírá, jen mají lidé příznaky - příznaky chřipky.
Opozice sází na krajské volby, tak řve a média na tom vydělávají. Ale co, nechť ukáže Babiš, co si lidé myslí a podle toho jako vždy volí.

Anonymní řekl(a)...

Pokud Babiš najede na Švédskou strategii a ukáže svým voličům, že to Švédsko přežilo a ekonomika a zadlužení netrpělo, pak by mu to mohlo projít. Pokud zvolí skutečné restrikce, lidí mimo erár začnou padat na huby a končí, pokud neudělá nic, budou se bát důchodci.
Takže mu nezbývá než dělat, že dělá ale ve skutečnosti nedělat nic - a to by neměl být u této vlády problém.

Anonymní řekl(a)...

Zajímavý paradox. Na jaře jsme byli přesně 10 za Rakouskem, teď je Rakousko přesně 10 dnů za námi. Myslím, že by to bylo na článeček v Nature , jak virus táhne Evropou na sever a pak zpátky na jih :-)

Anonymní řekl(a)...

18. září 2020 8:24 .. a mohlo by to začít takto :

Evropou obchází strašidlo – strašidlo koronaviru Ke svaté štvanici na toto strašidlo se spojily všechny mocnosti staré Evropy – papež i Putin, Merklová i Macron, francouzští radikálové i němečtí policajti. Kde je opoziční strana, která by nebyla svými vládnoucími odpůrci vykřičena jako ANO, kde je opoziční strana, která by opět potupnou výtku koronaviru nevmetla ve tvář jak pokrokovějším opozičníkům, tak i svým reakčním odpůrcům?.

Anonymní řekl(a)...

Pár pravidel pro boj s koronavirem :

1/ posílejte děti do škol
2/ na víkend jezděte s dětmi k prarodičům
3/ neslavte v hospodách, ale doma se sousedy přu zpěvu pražského hitu OSD voličů : "česká zima"
4/ jezděte často metrem a MHD vůbec
5/ používejte Košík, rohlik, Texo on-line, kde je většina zaměstnanců nakažená
6/ choďte často do front na poštu
7/ noste roušky, ať vás nikdo nepozná

Čím častěji budete výše uvedené dělat, tím dříve se pražská sebranka přestane bát chřipky.

P.S. : kdo v tramvaji zakašle první, ten prohrál a musí kolo opakovat :-)

Anonymní řekl(a)...

Platí jednoduché pravidlo, čím rychleji to začne, tím rychleji to skončí. Všechno ostatní je jen prodlužování nesmyslného strachu.
MK

Anonymní řekl(a)...

Tak nakonec se toho bojí nejvíc pražská kavárna :-) t.č. v noci zavřená .

Prymula chtěl v červnu u promořovat a tak musí bejt spokojenej. U Němců to bude za pár dní stejné, jen měli měsíc prázdnin až od srpna.
Pokud to chcete urychlit, navštivte Dresden nebo Berlín na víkend :-) Většina Němců má silnej kořínek, takže to někdy v listopadu vyvolá opět diskusi nad diskriminací azylantů a menšin.

CO vím od kolegů, většina lidí s příznaky to tají a nejde na test, aby nemuseli kolegové z práce a děti, t, co musí, pak stejně čekají 10 dní na termín a 5 dní na výsledky :-) a na karanténu kašlou, to by se museli jinak zbláznit.

LET THE FLU GET YOU !

Anonymní řekl(a)...

18. září 2020 8:42 Souhlasím. Od kolegů jsem slyšel, že se s tím počítá, aby to vyjelo rychle nahoru a to nešlo udělat bez školáků. Proto chtěl Babiš posunout volby, a když kvůli červenosvetříku z toho sešlo, protože nedostal všimné od Babiše, změnil Babiš taktiku. Opozice sice křičí, že jsme na tom špatně, ale žádnou alternativu naštěstí pro Babiše nenabízí.

Babiš ví, že má dvě možnosti :
a) před volbama začne utahovat šrouby, ale hrozí mu kritika, že se utahuje kvůli jeho "neschopnosti"
b) připustí švédskou cestu v nějaké CEE variantě - tam je podmínka, že se na přístrojích budou válet tlustí taxikáři atp. A pomůže mu nárůst v Německu a Rakousku.

Uvidíme, zastavit opět ekonomiku si podle mě netroufne, ale vydržet tlak medií bude poměrně složité, takže musí vytáhnout něco jiného, např. analogii těžby lithia nebo co to tehdy před volbama vytáhl..

Podle mě je situace v pořádku, chřipka se šíří přirozeně a přirozeně odezní.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:24 V Rakousku začal školní rok až 6. 9. Myslíte, že to Nature vezmou?

Dalibor Štys

PS: Doprdele už si konečně začněte zjišťovat i ty nejjednodušší informace. Před měsícem jsem mluvil s jedním naším teoretickým fyzikem, který říkal, že ta jihočeská studie byla nejaká podivná. Když jsem se ptal proč, odpověď byla, ze jí dělal politik. Jakoby vláda včetně náměstka/zmocněnce Prymuly nebyli politici. Tak jsem mu proradil, ať si výsledky přečte. Už se neozval.

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:07 Němci mají podle statistiky Kochyova ústavu 0,48% pozitivních testů. To je tzv. Hajdůchovo číslo vyléčených horníků OKD.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Celkem solidní rozhovor na DVTV:
https://video.aktualne.cz/dvtv/balik-pacienti-v-tezkem-stavu-maji-az-extremni-rozmery-lidi/r~6651d1a2f86211eab0f60cc47ab5f122/

Anonymní řekl(a)...

18. září 2020 11:37 Ale já to vůbec do souvislosti se školním rokem nedávám. Rakousko mělo více lidí v dubnu a proto je tam větší imunita.

Anonymní řekl(a)...

"Rakousko mělo více lidí v dubnu a proto je tam větší imunita."

To je naprosto absurdni nazor - jestli u nas tim prosla cca 2% a v Rakousku cca 4% je uplne jedno!!!
Signifikantni efekty vyssi "promorenosti" by se ukazovaly az pri desitkach procent...

Anonymní řekl(a)...

20. září 2020 10:34 Není to vůbec absurdní názor, naopak Vaše 2% a 4% jsou hausnumera, protože se v ČR solidní výzkum promořenosti nedělal. Jen to ukazuje stupiditu podobných lidí jako vy.

Ani není jasné, že v rakousku bylo více procent, protože Rakousko testoval od začátku cca 2x více na srovnatelný počet obyvatel. Lze pouze předpokládat, že Rakušané jich měli víc z důvodu alpských epicenter, nerouškování a neizolace země. Druhům důvodem je, ře rakušané neblázní, ani tehdy ani nyní na rozdíl od vědeckých hochštaplerů typu Hořejší, Flégr nebo kadet Prymula.

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:09 Panuje výrazné podezření, že Rakušané mají kvalitnější testy. Také se navzájem nenakazují ve frontách, ale za odběry se jezdí.

Vaření oligonukleotidů ještě tak před 10 lety nebyla úplná legrace, dneska je vaří čerstvě nabraní indonézští rolníci. Jakou kvalitu asi ty levnější z testů můžou mít? Navíc PCR průmyslový test a PCR v laboratoři je úplně něco jiného.

Němci retestují a odtud jejich nízká čísla.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Jestli to nebude tím, že Rakušané na testy nejezdí, pokud mají příznaky, protože by tím existence nebo jen i lidsky omezily své okolí, které by muselo do karantény. U nás ve firmě například šéf má nejspíš COVID ale na testy nejde, protože by pak musela do karantény celá firma, tak to řešil i jeden vedoucí na konci června, kdy se pochlubil až v srpnu.

Počítám, že až se dočkají ti první blázni ve frontách, těm ostatním se tam chtít nebude a procento se vyrovná. Navíc pro spoustu úředníků, policistů nebo soudců je to příjemná dovolená, tak se do karantény nechají posílat několikrát a záměrně.

Anonymní řekl(a)...

Je to zvláštní, ale honění této chřipky bude spíš tragikomedie. Stát stále neví, jak se to šíří, protože všechna jeho čísla jsou nevalidní. K testům chodí lidé, kteří byli ve styku s nemocným pak paranoici, hypochondři a podobná sorta.
Kaprál Prymula začne blbnout rouškama venku, pak bude chtít zavírat restaurace a v tu chvíli se mu Praha vzbouří.

S tím Rakouskem je to srovnatelné vzhledem k posunu začátku školního roku, počtu obyvatel a lepším testům. Tam má hlavně řádově více lidí imunitu, protože se Kurzova vláda tehdy nezbláznila a nechala města promořit.

Boj o švédský model probíhá i v UK a když člověk slyší imunology, kteří tvrdí, že státní imunita nefunguje, pak chápu Borise, že už nerozumí ničemu :-) Na rule of six mu Londýn z vysoka sere, takže stejně Borisovi nezbude než na něj přejít.

Anonymní řekl(a)...

Tak Flégr n CNN news tvrdí, že derivace exponenciální funkce je vyšší než derivace exponencionální funkce :-))) Flégr se už asi úplně zbláznil.

Anonymní řekl(a)...

22. září 2020 12:32 Přesněji tvrdil, že růst je vyšší než exponencionální, protože podle něho je log exponencionální funkce přímka, zatímco tady je to opět exponenciela. Blbej jak štoky je ale rozhodně.
:-)

Anonymní řekl(a)...

Ona existuje funkce, jejiz derivace roste rychleji nez samotna funkce???

Anonymní řekl(a)...

Ano, tzv. Flegrova náběhová křivka.

Anonymní řekl(a)...

Začínám mít pocit, že se jedná o jeden z Flégrových sociologických experimentů. Momentálně zkouší jak dlouho ho budou zvát do televizí když bude říkat čím dál větší šílenosti.

Anonymní řekl(a)...


" protože se Kurzova vláda tehdy nezbláznila a nechala města promořit."

Co je tohle za nesmysl??
Kde mate nejaka data o vysoke hladine rakouske promorenosti?? Sem s nimi!

Anonymní řekl(a)...

Promoření jsme nejspíš i my. Nebo máme hodně dobrou buněčnou a slizniční imunitu na zvířecí koronaviry obecně. Češi národ pejskařů a kočičkářů. Tak přežijeme i současné experimenty na lidech typu kolik lidí se nakazí ve frontě na covidtesty. :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

22. září 2020 19:19 The university's study tested 1,473 people, almost 80 percent of Ischgl's population, between April 21 and 27 and found that 42.2 percent had antibodies to the virus in their blood. "This is the highest proportion of antibody-positive individuals in any region published to date," Dorothee von Laer, who supervised the study as head of Innsbruck University's institute for virology, told Austrian media.

Zatímco u nás se žádná solidní místní studie nedělala.

Anonymní řekl(a)...

Ad 22. září 2020 13:35
Určitě taková funkce existuje, třeba exp(x*x). Její derivace bude růst rychleji než samotná funkce. Její logaritmus nebude přímka, ale bude se "otáčet nahoru". Podobně by se musela chovat nějaká funkce popisující např. zrychlující se šíření nějaké epidemie, třeba něco, kde se v čase zvyšuje číslo R.
Jestli to tak je ve skutečnosti je otázka za miliardy, ale argumentovat tím, že je to matematicky nesmysl není fér.

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:46 Dělala se jihočeská studie která dopadla důveryhodně. Jenže ji tak znectili, že o ní Kuba v televizi ani nemluvil. Je politik a potřebuje se dostat do mainstreamových médií.

Anonymní řekl(a)...

23. září 2020 13:40 u exp(x*x). neroste derivace rychleji než funkce.
Log funkce s tím nemá nic společného. Flégr do sebe spojil dvě věci a ještě nepřesně. Měl by totiž říci, jakým logaritmem chce odlogaritmovat a pak by to bylo lepší, ale stejně špatně. Protože i odlogaritmovaná funkce nemusí být přímka, přesto bude funkce exponencionální.


Anonymní řekl(a)...

24. září 2020 11:41 já bych řekl, že derivace exp(x*x). je 2x krát exp(x*x), takže vyšší bude, jinak ale souhlas, že Flegr je totálně mimo.

Anonymní řekl(a)...

23. září 2020 17:47 Ona hlavně ta jihočeská studie ukázala, že to mělo na jaře už 5% populace u nás, což je méně než v Rakousku.

Mimochodem mě zaujalo jméno redaktora :-) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/presne-testy-odhalily-ze-v-cesku-uz-mel-koronavirus-kazdy-dvacaty-105936

Anonymní řekl(a)...

"Ona hlavně ta jihočeská studie ukázala, že to mělo na jaře už 5% populace u nás, což je méně než v Rakousku."

To je nesmysl, ani autori to nakonec netvrdili. Bylo to zalozene na vysledcich stanoveni IgA, ktere ale ma 10% falesne pozitivity.

Anonymní řekl(a)...

Hořejší se snaží jak může, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/imunolog-udelali-jsme-neco-co-zadna-jina-zeme-a-tady-mame-vysledek-121239
idnes se snaží jak může, Prymula se snaží .... a lidé už nejsou ovce.

Anonymní řekl(a)...

Věta "Člověk, který má zdravou životosprávu, má dostatek pohybu, pokud možno nekouří, nekonzumuje moc alkoholu, tak pro něj tyto doplňky a vitaminy nemají prakticky žádnou cenu."

To může říci jen naprostý ignorant. Pominu-li vitamin C,B,D,E atp., pominu magnesium nebo glutamin, citrulin, kreatin pro sportovce.
Po 40ti mužům klesne testesteron a nedoplňovat je znamená zbytečně stárnout, což už od letošního roku je konečně považováno za nemoc. To samé se týká růstáku nebo peptidů při zranění. Ten pán zamrzl někde v letech 1989-1997.



Anonymní řekl(a)...

24. září 2020 14:30 Jen to potvrzuji. Autoři studie nic jiného netvrdili.

Anonymní řekl(a)...


24. září 2020 16:57
To, ze něco doplníte automaticky neznamená, že něčemu pomůžete. Se stárnutím to je daleko složitější.

Anonymní řekl(a)...

ad 24. září 2020 11:41
Já vím, že tahle diskuze není primárně o matematických funkcích, ale nedá mi to. Ono je asi v tomhle případě úplně jedno jaký základ má logaritmus a jaký základ má exponenciální funkce. Můžete třeba zlogaritmovat exponenciální funkci se základem 10 logaritmem se základem e a zase dostanete přímku. Pokud ale k té exponenciále přidáte třeba lineární funkci a/nebo konstantu, což by třeba trochu zjednodušeně mohlo blíže popisovat některé současné pozorované počty (vůbec netvrdím, že je to reálný model), tak s vámi souhlasím, že logaritmus takovéhle funkce už přímka nebude, bude "zahnutý nahoru" a přitom samotná funkce neporoste rychleji než exponenciála.
Já si osobně také myslím, že žádná veřejně dostupná data neukazují rychlejší než exponencální nárůst. Aby se to ukázalo jen z dat, muselo by se to tvrdě zbořilizovat. Tím myslím vzít vhodný úsek vhodné časové řady, proložit to potřebnou rychle rostoucí funkcí a kolem výsledné křivky vygenerovat náhodná data s dostatečně malým rozptylem. Pokud by to šlo do prezentace nějakým úředníkům nebo do televize, tak bych si ani nelámal hlavu, jestli jsou ta vygenerovaná čísla celá. Pro jistotu ale, kdyby tam byl nějaký šťoura, tak bych si pohlídal osu, aby z ní jen bylo vidět, že čísla jsou veliká.

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 5:18 O tom žádná, ale dnes už existují metody jak měřit přes metylaci biologický věk, takže existují studie , jak může suplementace biologický věk zvyšovat nebo snižovat. Takže stejně jako existují studie o pohybu, jsou i studie u suplementech.

Anonymní řekl(a)...

https://www.thetimes.co.uk/article/swedens-covid-stance-is-a-lesson-for-britain-tfw089vj0?shareToken=ed9ff3bb0a6719a0891d0305e76e9ae6

Nenechte se zblbnout Prymulou, Hořejším , Flégrem apod.

Anonymní řekl(a)...

No v podstatě Prýmula jede podle Švédska a i když se snaží strašit tak bohužel vyplácel munici na jaře a A ten tým spolupracujících ubožáku připomíná spíš cirkus než vědecké kapacity

Anonymní řekl(a)...

Sláva, konečně někdo začíná chápat, o co se tady hraje.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/advokat-cerny-podal-dalsi-zalobu-kvuli-rouskam-zada-o-jejich-zruseni.A200929_111743_domaci_remy

Anonymní řekl(a)...

ciz. svinstev ministerstva :

Advokát Černý se už v minulosti domáhal zrušení opatření ministerstva zdravotnictví o povinném nošení roušek. Nejvyšší správní soud v rozhodnutí uvedl, že Městský soud v Praze chyboval, když v červnu Černého návrh odmítl. Ministerstvo krátce před návrhem Černého nahradilo napadené opatření jiným a soud Černému nepovolil, aby svůj návrh přesměroval proti novému předpisu. Podle NSS se měl soud návrhem zabývat, protože kvůli neustálým změnám by jinak nebylo možné dosáhnout soudního přezkoumání žádného opatření.


Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/advokat-cerny-podal-dalsi-zalobu-kvuli-rouskam-zada-o-jejich-zruseni.A200929_111743_domaci_remy

Anonymní řekl(a)...

PCR pozitivita znamená jen to, že je ve vyšetřeném vzorku přítomna část virové RNA. Nikoliv celý virus. Nic to neříká o tom, zda je dotyčný infekční. Člověk nakažený SARS-CoV-2 je infekční maximálně týden. PCR, jako pomocná metoda, vykazuje pozitivitu běžně týdny i měsíce. Jde o klinicky falešně pozitivní výsledky. Vyšetření PCR je bez klinického kontextu bezcenné.

Za této situace nelze reálně hodnotit význam a rozsah infekcí způsobených SARS-CoV-2. Žádné jiné infekční onemocnění dosud nikdy nebylo v tak masivním rozsahu, bez kontextu klinického stavu, testováno. Nemáme žádné srovnání s jinými infekcemi, a proto nedokážeme současná čísla kvalifikovaně interpretovat. Nevíme co je moc, co je málo, co je normální, co nenormální. Pozitivní výsledek jediného testu je automaticky prohlášen za diagnózu. Aniž by dotyčného vyšetřil lékař.

S komunitním šířením viru bude mezi pozitivně testovanými přibývat osob s náhodně zachycenou zbytkovou RNA po dříve prodělané infekci. Počet „případů“ bude dlouho narůstat a „epidemie“ se bude uměle a naprosto zbytečně prodlužovat. Stejná situace bude u pacientů v nemocnicích. Počet hospitalizovaných i zemřelých s pozitivním PCR testem na SARS-CoV-2 dál poroste. To bude využito jako argument pro další testování a další represivní opatření.
Diagnostiku infekčních nemocí je nutné neodkladně vrátit do ruku kvalifikovaných lékařů, kteří budou pomocná vyšetření indikovat a jejich výsledky interpretovat na základě pacientových příznaků a výsledků ostatních laboratorních vyšetření. V opačném případě nebude v budoucnu problém si vybrat jakýkoliv jiný virus a stejným způsobem začít hon na pozitivní, testovat zdravé, lehce nemocné, těžce nemocné i umírající. Ve všech skupinách budou pozitivní a pandemie s milióny mrtvých je tu zpět.


Anonymní řekl(a)...

Až se projeví zákaz zpěvu, tak to zase půjde dolů.

Anonymní řekl(a)...

V Rakousku a Nemecku prestavaji testovat bezpriznakove lidi, protoze uz jim doslo, ze testovat kazdeho je ztrata casu, zdroju a penez... Pak take mnoho jejich epidemiologu rika, ze nejsou relevantni pozitivni testy, ale pocty hospitalizaci... U nas ani nejsme schopni vyradit z evidence davno zdrave pacienty... a ted chci videt ty minusy

Anonymní řekl(a)...

Na Švédsku je hlavně dobré to, že ta opatření mají od března/dubna stále stejná. A nevyšiluje se tam jako tady.

Anonymní řekl(a)...

Každej ví, že každý rok chřipce neuteče, proč bychom měli utéci před covidem. Testování je k ničemu. Místo toho, aby ukázali čísla úmrtí na chřipku a "pročištění LDN" v několika fázích mezi říjnem a dubnem, tak tady snažíme přelstít vir nějakejma stupidníma zákazama, které budeme měnit každý týden a nakonec zjistíme, že už chřipka odezněla.

Prymula neukázal nikdy žádnou prognozu, takže ani nemohl testovat účinnost těch nesmyslů typu rouška, zavření VŠ atp. Když mu to ale stádo žere, pak nezbývá až se přežere.

Mezitím samozřejmě vláda dělá kšeftíky tam nebo jinde a média řeší jen covid.

Anonymní řekl(a)...

Statistiky smrtnosti je to o co jde zásadně!
MZ ČR je vede přehledně. Jednoduchá čísla:

začátek května 3.2% (politické zklidnění)
zač. června 3.4% (pohoda)
zač. července 2.9% (obrovská pohoda)
zač. srpna 2.3% („odborníci“ varují)
zač. září 1.7% (ještě paradoxněji, nastává panika)

9.9. 1.5% (všichni jsou zpět z dovolených a školy běží na 100% )
10.9. 1.4%
11.9. 1.4%
12.9. 1.3%
13.9. 1.3%
14.9. 1.3% (třetí týden škol, vymýšlí se roušky všude)
15.9. 1.2%
16.9. 1.2%
17.9. 1.1%
18.9. 1.1%
19.9. 1.1%
20.9. 1.1%
21.9. 1.1% (z důvodu totální paniky je jmenován nový ministr zdravotnictví, smrtnost stále klesá, lidé varují před desetitisíci mrtvých)
22.9. 1.0%
23.9. 1.0%
24.9. 1.0%
25.9. 1.0% (chystá se nový lock down a nouzový stav)
26.9. 0.9%
atd. úbytek

Anonymní řekl(a)...

Ad smrtnost
1) Smrtnost klesá díky větší informovanosti lékařů kolem covidu a nějaké už vyzkoušené a (empiricky) ověřené léčbě s farmaky. Naprosto logické tak je, že smrtnost byla nejvyšší na začátku.
2) Nebezpečí covidu tak není ve smrtnosti (celkem malá), ale jeho rychlému šíření s dost velkým % komplikací -> dost lidí má tak velké komplikace, že "ucpou" nemocnice.

Anonymní řekl(a)...

14:16
ad 1/ Na Covid žádná účinná farmaka zatím nefungují, možná tak placebo.

ad 2/ Nemocnice se neucpou, z hlediska servisu nejde o o komplikované věci, problém je, že v nemocnicích leží lidé ze soc. ústavů.

pozn. Smrtnost je odhad - nikdo totiž skutečně nezná počet nakažených stejně jako u chřipky. Jako zlomek, kde je znám pořádně jen čitatel takové číslo nemá vypovídací hodnotu.

Mě osobně baví to Prymulovo R číslo, které je založena na statisticky irelevantních testech a samozřejmě čím víc bude testů, tím víc bude nakažených, protože to dávno populaci prošlo, vir se tak drží a jen se z toho stále vydělují ti s příznaky a jejich okolí :-)

Pokud mě něco zajímá, tak je to termín, kdy někomu doklapne, že jde o další hysterii na quuasi problémem.

Jako přínos beru to, že studenti se naučí žít bez akademického žvanění a úředníci jsou doma, takže nevyvolají další problémy.


Anonymní řekl(a)...

Termín, kdy někomu doklapne, že jde o další hysterii na quuasi problémem.

Spor má jednoduché řešení, čas všechno rozsoudí. Stačí teď už jenom počkat pár týdnů, co se reálně s Covidem a jeho nárůsty bude dít.

Anonymní řekl(a)...

Doporučuji video na DVTV se zdejším oblíbencem Hořejším. Z něho je celkem zjevné, že on miluje autority (PES), aniž vlastně o nich něco ví a dokonce aniž zná PES. Připustí najednou, že si studie ve všem protiřečí - to je objev :-) ale stále chce testovat a testovat aniž chápe, že k tomu musí lidé mít důvod. Jeho okouzlení Slovenským případem je samo o sobě kouzelné.

Anonymní řekl(a)...

Český hlava Václav Hořejší se opět projevil. On ten rozpor mezi hlubokou vírou v Boha a vědeckým poznáním se musí někde projevit. Koronavirová pandemie mu umožnila odvrhnout předstírání, že důvěřuje experimentu, a mohl se plně oddat své touze řídit se hlasem autorit. Ať jsou jakékoliv, hlavně že jsou, však na tom stojí katolická církev minimálně nějakých 1700 let. I takový Honza Konvalinka, taky pravidelný návštěvník Salvátora, pěkně pouští hrůzu. O Flégrovi nemluvě, tam jde ale především ve víru v sílu svého mediálního obrazu. Koronavirová akce pěkne odhalila charaktery, pamatujme si to.

Blbé je, že dokud tihle lidé budou ovládat veřejný prostor a finance, pravdy se nedobereme.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Karieristi jsou všichni stejný - ať už to jsou pomatení pámbíčkáři nebo naopak neznabozi.
Hořejš jako Konva, Flégr, Ždímalka jako Havlas, Zbořil jako Hobza, Syková jako Anděrová.

Anonymní řekl(a)...

Karieristi možná stejný, ale Syková na to aspoň měla odborně i schopnostma. Anděrová aby vynikla, tak likviduje ty schopnější, aby ji náhodou někdo nepřerost. Na to líná není, na ostatní věci maximálně!

Anonymní řekl(a)...

Syková byla sice schopná i po vědecké stránce - ale v době senátorství na to kašlala. Hořejší je pro mě dosti nesrozumitelná kombinace chytrosti, dogmatismu a ztráty paměti. Ale evolučně to je asi výhodná kombinace, když to dotáhl na ředitele UMG. Asi nějaký syndrom Anděrové.

Má Flégr nějakou rodinu ?

Anonymní řekl(a)...

Podle mého měla Syková v době senátorství v hlavě vizi něčeho, jako je Ministerstvo pro vědu, protože věděla, kolik peněz uteče přes AV jen její neplodnou nečinností a kamarádíčkováním. Otázkou zůstává, jestli by se tím něco změnilo,ale určitě by aspoň ze začátku věda zbavila nefunkční a velmi dobře živené armády trafikantů. Po čase by tam zase noví samozřejmě natekli.

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:37 Hořejší chytrosti? Má mimořádnou paměť na pojmy a, ano, dovede je dogmaticky používat. Jinak základní schopnost kritické analýzy mu schází. Jako ostatně všem jeho gardedámám.

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:37 Hořejší
Především dobře ví, kdy a před kým stát v pozoru a uctivě salutovat.
Bez toho by se českým hlavou stát určitě nemoh.

Anonymní řekl(a)...

ad Flégr. Tipoval bych, že nikdy sex se ženou neměl, minimálně ne se živou.

Anonymní řekl(a)...

27. listopadu 2020 6:01 Flégr je česká profesor. Podmínka vitality objektu tak není nutná.

Anonymní řekl(a)...

Ad Flégr
Argumentační faul "ad hominem" bych na fóru vědecké úrovně nečekal.

https://bezfaulu.net/argumentacni-fauly/utok/ad-hominem/

Anonymní řekl(a)...

27. listopadu 2020 9:32 Kritizovat Flégra z vědecké stránky nemá smysl, většíně lidí z oboru je známé, že plácal a okecával. A jeho neschopnost něco zderivovat byla zde diskutována již dříve. Posloužil jako užitečný pitomec, něco jako Pačes v případě ČEZu anebo Drahoš v případě kandidatury.

Anonymní řekl(a)...

U Komárka má člověk aspoň pocit, že nad něčím kriticky přemýšlí, i když vydržet jeho slovní dikci je na úrovni sebetrýzně. To podobné je Anton Markoš, který sice neexhibuje slovními nápady, ale ty jeho hlasové záseky vyžadují také značnou trpělivost posluchače.
Flégr je opačný zjev, projev má sice solidní průměr, ale využívá je jen pro expedici mentálních sraček. Doufal jsem, že to zmrznutím evoluce skončí, bohužel Viničná se chce pravděpodobně stát semeništěm veřejné demonstrace senilní demence. Nic proti, pokud to byl záměr, jen mi to přijde škoda na budovu kdysi celkem slavné univerzity (do roku 1945).

Anonymní řekl(a)...

Flégr nebýval ve středním věku takový debil. Zachutnala mu mediální sláva, tak ze sebe dělá vola.

Anonymní řekl(a)...

Ty roušky a lockdown jsou evropská blbost. Nejde o to, že jsou lockdowny neučinné, ale to by musel být soubor opatření jako v Číně a to je v západní evropě a nakonec i východní nerealizovatelné. Lockdowny dlouhodobě nic neřeší, UK,Fr,It,Sp i Izrael po lockdownu jednou zase nahoru.
Lidé konečně dostávají rozum, když ho nemají naší vládní a nakonec i opoziční politici. Uvidíme, pokud vláda zkusí lockdown potřetí, sázel bych na to, že se na něj lidí a podnikatelé vykašlou. Bude se asi předtím strašit, ale už hodně lidí může jen ztratit a jsou zoufalí díky pitomcům typu Flégr, Hořejší, kterých politici obratně k propagandě využili.

Anonymní řekl(a)...

- Všem čínským statistikám bych věřil asi tak, jako těm z časů SSSR. Myslíte, že za takových podmínek Číňané radostně se svou rudou vládou spolupracují?
- Logika epidemie je jasná, lockdown počet případů dolů, rozvolnění počet případů nahoru. Ve školách mezi dětmi bez příznaků to asi jede dost dobře.

Pár nových případů covidu a Čína nahnala desetitisíce lidí na testy

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cina-sanghaj-koronavirus-testovani-tchien-tin-qr-kod.A201124_115526_zahranicni_jhr

Čína mění osnovy ve školách. Děti se mají učit, jak režim skvěle zvládl pandemii

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/cina-meni-osnovy-ve-skolach-deti-se-maji-ucit-jak-rezim-skve/r~a9395b88229311ebb0f60cc47ab5f122/

Anonymní řekl(a)...

Ty mediální výstupy nemá smysl číst. Před týdnem byly články o katastrofě v Polsku a vzhledem k tomu, že v Polsku žiju, tak vím, že žádná hrůza se neděje. Jen prostě selektují výstupy některých paranoiků a to vydávají za obraz celého Polska. Tím nechci říci, že polské zdravotnictví je kvalitní ve srovnání s českým, ale to je jiná diskuse.

A i na našich demonstracích po tom svinstvu z ústavního soudu ohledně interupcí je vidět, že to žádnou katastrofu do čísel nepřineslo.

Je to zjevně zajímavé pro média, které to prodává, a pro farmaceutické zájmové skupiny.

Anonymní řekl(a)...

Nejhorší na tom všem je to, že Klaus starší má zase pravdu (stejně jako při internetové bublině), a to dědka nesnáším.

Anonymní řekl(a)...

Ad Nejhorší na tom všem je to, že Klaus starší má zase pravdu

To číslíčko R vychází z diferenciálních rovnic a jeho odhadíček může být samozřejmě s nějakou chybičkou. Ovšem ty nestíhající špitály jsou celkem dobře empiricky ověřené v dost státech a na různých lokálních územích.

Stejně můžu argumentovat z Klausova oboru, kterého by se měl držet: A opakuji znovu, že nejde o nezávazná experimentální cvičení ekonomů či na ně napojených matematiků. Jde o klíčové parametry pro rozhodování centrální banky o našich životech a úsporách. :-)

[1] Opakuji znovu, že nejde o nezávazná experimentální cvičení epidemiologů či na ně napojených statistiků. Jde o klíčové parametry pro rozhodování vlády o našich životech.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/byvaly-prezident-vaclav-klaus-komentar-pes-zastrasovani-verejnosti-koronavirus-testovani.A201208_091915_domaci_misl

Anonymní řekl(a)...

Za prvé ty špitály nestíhají ani za normálu , hlavně v regionech. S žádnou rezervou se dnes nepočítá, protože je to neekonomické. Takže se zas jen straší.

Číslo nakažených je další blábol, protože se mají řešit lidé nemocní, tj. s příznaky. Počítat do toho subkliniku nebo dokonce jen nakažené je pitomost, která se u jiných diagnoz nikdy nezapočítává. Číslo R je tedy naprostá blbost, i když číselně to vychází :-)

Anonymní řekl(a)...

Číslo R blbost není, protože se jím model epidemie celkem dobře charakterizuje. Blbě může být leda jeho odhad. A Klause už pěkně okomentovali jiní v diskuzi:

"Je evidentní, že hodnota R není přímo měřitelná, ale je „odhadována pomocí matematických modelů, které jsou zásadně ovlivněny strukturou použitého modelu a hodnotami jeho parametrů."

ale to by snad mel byt Klaus spokojen, stejne funguje pocitani ekonomickych modelu

Anonymní řekl(a)...

Číslo R je nesmysl. Nikdy se neměřila a neměří chřipková akademie počtem nakažených, ale počtem lidí s příznaky chřipky. Sleduje se nemoc, nikoliv obecný výskyt viru.

Pokud pak srovnáme virulenci chřipky a covidu, srovnáme hrušky s jabkama.

Ano, můžeme modelovat počty nakažených, ale k čemu ný to bude ? Pro nás je zásadní počet těch, co mají příznaky, nebot ti vyžadují lékařskou péči.

Počítám, že za pár měsíců to pochopí i plukovníci, kteří tvrdili v dubnu, že nakažená nad 1000 jsou katastrofa :-)

Anonymní řekl(a)...

Ano, můžeme modelovat počty nakažených, ale k čemu ný to bude ? Pro nás je zásadní počet těch, co mají příznaky, nebot ti vyžadují lékařskou péči.

K čemu? Mezi počtem nakažených (jsou vůbec nakažení?, viz dále) a počtem co mají příznaky je dost jednoduchý (a možná hrubý) vztah. +/- procenta, tj. z nakažených n má x% (+/- autobus) nějaké příznaky. :-)

Pokud pak srovnáme virulenci chřipky a covidu, srovnáme hrušky s jabkama.
Ne, stačí jenom mít správně definované, co znamená "nakažení", protože "Virulence se určuje například podle schopnosti mikroba vyvolat onemocnění či v rámci něho usmrtit hostitele" (wiki). Jestli "nakažený kovidem" není opravdu (ne falešně) s pozitivním PCR testem, tak platí další nepřesnější vztah, tj. nakažení = nějaké procento z těch, co se s virem setkali a mají pozitivní PCR test (věda nepřišla s lepším záchytem kovidu). Takže se asi měří slavný kovid takto: PCR pozitivita, tj. setkal se s virem (což ještě nemusí nic znamenat). Část s PCR pozitivitou je navíc falešná pozitivně (kolik procent?), část není možná nakažená vůbec (setkala se, má to leda na sliznici a dál to nejde), další část je nakažená a pere se s tím možná bez protilátek a jakýchkoli příznaků (děti), další část má už slabé příznaky nachlazení, další část z toho chytne zápal plic s horečkou a další kolabuje.

Takže číslo R je pořád v pořádku (má také za sebou matematiku), jenom ho odhadujete víc nebo méně přesně. A teď jak se těch popsaných nejistot zbavit? Zatím můžete stále jenom odhadovat a odhadovat, například podle počtu lidí ve špitálech. Dobrý nápad (ne můj) je asi zpřesnit pojem "nakažený kovidem". Naštěstí jsem už z vědy venku, tak ať se vědátoři a hlavně excelentní vědecká centra snaží, peněz z daní na ně jde dost. :-)

Anonymní řekl(a)...

Mezi počtem nakažených a příznakových je zcela jistě vztah, problém je, že na testy chodí kdo chcem takže známe reálně jen ty příznakové a číslo testů je jen náhodné číslo.

Anonymní řekl(a)...

Ad: Číslo testů je jen náhodné číslo.

Náhodné není, protože náhoda nemá trend. Pokud roste počet "PCR pozitivit" => roste i v nejméně příznivém případě počet záchytů viru => poroste počet nakažených (bohužel se zpožděním) => víc lidí v nemocnicích s kovidem. Aspoň tak to vidím. :-)

Anonymní řekl(a)...

Jak dopadlo toto ?
03. 09. 2019
Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i. vyhlašuje v souladu se zákonem č. 283/1992 Sb. o Akademii věd České republiky, ve znění zákona č. 420/2005 Sb. a Stanov AV ČR výběrové řízení na pozici Vedoucí nově vznikajícího oddělení se zaměřením na biomedicínu
Požadavky: · vysokoškolské vzdělání a vědecká hodnost v oboru biologie, medicína, farmakologie, imunologie, buněčná nebo molekulární biologie · minimálně 10 let praxe v oboru · významné výsledky tvůrčí vědecké činnosti v daném oboru · organizační schopnosti a zkušenosti · jazykové znalosti – aktivní znalost AJ · vlastní představa o zaměření a cílech pracoviště zapadají do koncepce ústavu a strategie financování oddělení
Pracovní poměr je na dobu určitou od 1. 1. 2020 do 31. 12. 2022 s možností prodloužení.
Přihlášky se strukturovaným životopisem, s doklady o dosažené kvalifikaci, s přehledem dosavadní praxe, se seznamem hlavních vědeckých prací a představou o zaměření a cílech pracoviště zasílejte písemně a na elektronickém nosiči v obálce označené nápisem „výběrové řízení" nejpozději do 1. 10. 2019 na adresu: Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i. Vídeňská 1083, 142 20 Praha 4.
Bližší informace o nabízené pozici podá DiS. Pavla Mlčochová na telefonním čísle +420 241 062 715 nebo na e-mailové adrese: pavla.mlcochova@iem.cas.cz.
Uzávěrka přihlášek: 01. 10. 2019

Anonymní řekl(a)...

14. prosince 2020 12:32 OK, to je intuitivní, ale s vědou to nemá nic společného. Předvídat trend a předvídat počty je o level někde jinde.

Anonymní řekl(a)...

15. prosince 2020 9:42 Ano, ale záleží také jak dlouhodobé trendy je třeba předvídat. Předpověď počasí také celkem dobře sedí na 3-4 dny, dál to začíná být hádání z křišťálové koule. U koronaviru to může být jen lepší, horší nebo stejné => nemám ani nejmenší ponětí o přesnosti predikce vývoje epidemie.

Anonymní řekl(a)...

Jsou to hausnumera všechno. Pokud se neřeší příznaky, tak se honí vir, a to nefunguje. I ta Čína musí podvádět.

Anonymní řekl(a)...

Jsou to hausnumera všechno = všechny predikce kolem koronaviru jsou zatížené velkou statistickou chybou. :-) A Čína? V čem rudí soudruzi nepodvádí, výčet by byl určitě kratší než výčet jejich podvodů.

Anonymní řekl(a)...

Mě se líbí celkem postoje a postup polské vlády. Nedělá paniku, nemocnice normálně fungují, na testy chodí jen úplní paranoici a statistiky vypadají dobře.

Anonymní řekl(a)...

V Polsku to taky klesá a vše funguje normálně.

Anonymní řekl(a)...

virologický ústav SAV :

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1Z78C0OVboDdX0AfYuSKC64ivIcXEKu3REVxLmu06evTwPo_ZGOURPx0c&v=-fu9Y1DW7hE&feature=youtu.be&ab_channel=zazracnedieta

Anonymní řekl(a)...

6. ledna 2021 9:34
2:20 Průběh chřipky k očkovaných pacientů proti chřipce byl horší než u těch, co očkováni nebyli.

Anonymní řekl(a)...

6. ledna 2021 9:34 Tak ten konec je brutální :-)

Anonymní řekl(a)...

Mě zaujala diskuse o zdravotnictví, kde Štys tvrdí, že je to dle zákona věcí státu. Já se obávám, že soudy všechny krizová nařízení zruší, protože výkladem per analogam by stát mohl podobné restrikce užívat každý rok i v případě chřipky.

Anonymní řekl(a)...

Tak ten konec je brutální :-)

Vzhledem k tomu, že medicína je aplikovaná biologická věda, kde v podstatě veškerý výzkum dělají přírodovědci (lékaři jsou v posledních článcích klinických studií, jinak je lékařský výzkum "pelmel" chemie, biologie, fyziky a dnes i informatiky [1]) bylo to jeho závěrečné tvrzení celkem odvážné. Vybavila se mi věta z básníků (volně): "Lékaři vymysleli leda Tři sestry, Sherlocka Holmese a papiňák." :-)

[1] Lékařství nebo medicína (z lat. ars medicina, umění léčit) je aplikovaná biologická věda o zdraví, stavech a chorobných procesech člověka, o způsobech léčení a předcházení nemocem. Úkolem tohoto vědního oboru je chránit a zlepšovat zdraví. Jak již bylo řečeno, opírá o poznatky biologie, chemie, fyziky a stále více se prosazuje také informatika.

https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9ka%C5%99stv%C3%AD

Anonymní řekl(a)...

Má pravdu v tom, že dopady viru na člověka znají lékaři, nikoliv lidé z UMG. A podle zákona mají právo léčit jen lékaři, kteří jsou pojištěni a pod odpovědností. To, že biolog může být 100x chytřejší je pravda.

Jinak medicínský výzkum dělají normálně doktoři, takže bych to na řemeslo neomezoval.

Anonymní řekl(a)...

Jinak medicínský výzkum dělají normálně doktoři, takže bych to na řemeslo neomezoval.

Inženýr na ČVUT také může dělat výzkum... Jde o to, co pod ten pojem "výzkum" zahrneme. Vím jak VŠ příprava lékařů na LF vypadá, opravdu to není průprava na nějakou teoretickou vědeckou kariéru. Můj názor je, že čím více platné matematiky (ne ovšem matematická dekorace stylu ekonomie), tím je obor "vědečtější" (protože je ze své podstaty přesnější). Například fyzika je z velké části aplikovaná matematika, na chemii se dá dívat jako na část fyziky atp. Na LF se VŠ matematika (a statistika) vůbec neučí, takže jak chtějí lékaři dělat nějakou teoretičtější vědu? :-) Jinak souhlas.

Anonymní řekl(a)...

tak ke vědě vám stačí základy statistiky, nějaké vzorové práce a pak nápad. Nevidím nic závratně vědeckého zabývat se statistikou a úvahami ohledně testů. Sice mi to pomáhá, ale kolegové statistice nehoví a rozdíl mezi korelací a příčinností jsem už dávno přestal vysvětlovat, o podstatě testování ani nemluvě.

Anonymní řekl(a)...

tak ke vědě vám stačí základy statistiky, nějaké vzorové práce a pak nápad.

1) Existuje rozdíl mezi pojem výzkum a vývoj... Bývá často zaměňován, vývoj je víc inženýrská záležitost (tím i medicínská).

Výzkum je často popisován jako aktivní, vytrvalý a systematický proces bádání s cílem objevit, interpretovat nebo přepracovat fakta. Tento intelektuální proces produkuje velké množství teorií, zákonů, popisů chování a umožňuje jejich praktické využití. Slovo výzkum může být použito ve významu celé kolekce informací o daném subjektu a je často spojován s vědou a vědeckými metodami.
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDzkum

Vývoj je označení pro soustavný proces, během kterého dochází ke změně aktuálního stavu do stavu nového. Cílem vývoje je na základě zkušenosti, plánu, či náhodné chyby vyvíjet stále lepší verze.
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDvoj

2) Existující medik při dotazu na medián u zkoušky... Proč po mně chcete nějakou matiku, na medicínu jsem šel proto, že tam není.

3) Ke vědě vám dnes stačí hlavně žvanit, zveličovat a ničemu moc rozumět nemusíte. Moderní lékařský výzkum (nebo je to vývoj?) je pomocí doktorandských opiček ovládajících drahé moderní mašiny a předpřipravené laboratorní kity. To je na druhé straně pravda. :-)

Anonymní řekl(a)...

Výzkum a vývoj je to samé a tyhle bolševické kategorizace mě nezajímají.

Anonymní řekl(a)...

Výzkum a vývoj není to samé. Výzkum rakoviny není vývoj léku na ni, od toho je sakra daleko. :-)

Anonymní řekl(a)...

14. ledna 2021 15:32 Je to samé. Ten, kdo vyvíjí léčivo, dělá i jeho výzkum. Je to jen hra s pojmy, jak za bolševika.

Anonymní řekl(a)...

Na základě výsledků výzkumu se vyvíjí nějaký produkt. Vývoj řeší víc praktické inženýrské záležitosti, nemusí se zabývat (klidně vůbec) teoretickými záležitostmi. Proč se pak rozděluje výzkum na základní a aplikovaný? Aplikovaný výzkum je už částečně/úplně vývoj. :-)

Anonymní řekl(a)...

19. ledna 2021 13:59 to jsou teoretické pohádky.

Anonymní řekl(a)...

I přes volnější režim ale nehlásí Švédsko nikterak vysoká čísla. Ve středu se podle dat zdravotnické agentury nakazilo 4946 lidí, údaje za čtvrtek zatím zveřejněny nebyl

Anonymní řekl(a)...

Na praktické pohádky stačí ten houf polovzdělaných doktorandských opiček, které metodou pokus/omyl na mašinkách vyvíjejí/testují žádaný produkt. A dá se tomu nálepka lékařský výzkum. :-)

Anonymní řekl(a)...

re 16,01 - ve Svedsku se nechodi chlastat do hospod ani za normalnich okolnosti - u nas kdyby se to pustilo, tak se to rozjede zase exponencialne

Anonymní řekl(a)...

22. ledna 2021 16:09 Ve Švédsku, min. Stock a okolí se do hospod celkem chodí, nechodí se na jídlo, protože je to drahé. Zřejmě nejsou tak voliči ustrašení a zblblí vládní propagandou jako u nás.

Anonymní řekl(a)...

No, v Holandsku se to už celkem sere :
https://www.bbc.com/news/world-europe-55788924

Anonymní řekl(a)...

Otestovali jsme novou protilátku proti covidu. Brání viru mutovat, hlásí čeští vědci

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/otestovali-jsme-novou-protilatku-proti-covidu-brani-viru-mutovat-hlasi-cesti-vedci-40348968

a já jen dodávám to i ta Syková měla testy na lidech :-)

Anonymní řekl(a)...

Researchers from the University of California reported in the journal Science that a drug developed to fight multiple myeloma has proved 27.5 times more effective at treating COVID-19 than remdesivir in laboratory studies with infected human lung and kidney cells. The drug, Aplidin or Plitidepsin, was also effective at fighting COVID-19 in lab mice. Aplidin was developed in Spain from a tubular, plantlike marine animal called a sea squirt.

Anonymní řekl(a)...

Musíme čekat než Babiš pochopí, že bojovat s chřipkou je nesmysl. Němci to už chápat začali.

Anonymní řekl(a)...

Bojovat s chřipkou je pravděpodobně nesmysl i pomocí vakcinace populace.

Epidemická situace v Izraeli se nelepší. Čím dál víc lidí tam na očkování kašle

Zatímco v Evropě se svádí boj o každou dávku vakcíny proti koronaviru, v Izraeli, který si zajistil dostatek očkovací látky v předstihu, zájem o vakcinaci povážlivě poklesl. Některá očkovací centra musela dokonce připravené vakcíny vyhazovat, protože nepřišlo dost lidí. Za úterý přitom v židovském státě přibylo 7919 nových případů nákazy a vláda ve středu rozhoduje o prodloužení přísného lockdownu.

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/epidemicka-situace-v-izraeli-se-nelepsi-cim-dal-vic-lidi-tam-na-ockovani-kasle-40349808

Anonymní řekl(a)...

COVID se chová stejně jako chřipka, co se týče šíření a nikdo proti chřipce nevyhrál. Můžeme se klidně dobrovolně ekonomicky i sociálně ničit třeba 10 let, ale vir nezastavíš a nějaké vyhlazování peaku je hezká statistická pohádka, která si hraje na vědu.

za pár týdnů zjistíme, že i očkování nefunguje stejně jako u chřipky a po volbách v Německu se najednou začnou objevovat názory, že to celé byla jedna velká zbytečná hysterie. ten vir není nic příjemného, ale boj proti němu byla daleko větší katastrofa než vir sám.

Anonymní řekl(a)...

Asi tak. nejsem buřič, ale už na to seru i já. nehodlám do nekonečna poslouchat nekompetentní Prymuly, Babiše nebo Hamáčky a jejich každotýdenní kotrmelce. ANO snad už půjde do kytek ...

Podle mě to Babiše hraje teď tak, že bude ničit ekonomicky konkurenci tak dlouho než opozice bude žádat uvolnění opatření a oni to následně uvolní a svedou ztráty na opozici. babiše je svině a pokud to s ním Hořejší kope, je svině taky.

Anonymní řekl(a)...

tak dnes jsem poslední den na UEM :-)))) Díky všem, co se zastali Kubinové proto těm šmejdům. Bohužel šmejdi vyhráli.

Anonymní řekl(a)...

Jaké je na UEMu atmosféra ? Byl jsem tam před týdnem a 4.patro je nějak vymlácené.

Anonymní řekl(a)...

Smyslem kroků Hořejšího je bránit Babiše před opozicí tím, že bude žádat tvrdší lockdown a postihy. za to dostane Hořejší nějakou trafiku.

Anonymní řekl(a)...

zavedte 30 Kč / den v nemocnicích a budete mít nemocnice na čas prázdné :-)

Anonymní řekl(a)...

?? Stačilo by, kdyby si lidé platili v nemocnicích za oběd.

Anonymní řekl(a)...

22. února 2021 8:40 Vtipnější je, že na COVIDáka stačí sestry, doktoři s tím žádnou starost nemají. Kdyby neměli doktoři 120T/měsíčně a sestry jen 25T/měsíčně, tak by nemocnice měli personálu dost.

P.S. : volají nyní vašim "pozitivním" známým traseři nebo se na to sere jak v říjnu ?

Anonymní řekl(a)...

Dneska tipuju 15.000 případů, co vy ?
.
P.S. v takovém případě bychom bylo do měsíce promoření všichni

Anonymní řekl(a)...

22. února 2021 8:4 to nedosáhne. Měsíce se to drží na podobných číslech, tím jak zvedli příspěvek, začali chodit víc lidi na testy a začali tomu říkat Britská mutace.

Reálně je promořeno cca 2 miliony lidí, samozřejmě nejvíce ti, co se chovali normálně a nezalezli do nor. Důchodce si to na chatách najde hodně rychle, ale větší úlety křivky už nečekám.

Anonymní řekl(a)...

To je panečku plán, to je vidět. Jsme nejhorší na světě, takže si to shrňme:

- pokračujeme v opatřeních, které evidentně nefungují a které nás do situace uvrhly, přičemž operujeme emocemi a strachem místo argumentů a dat;

- nařizujeme nošení pomůcek, které neumí nosit ani ministr zdravotnictví;

- vyžadujeme dodržování pravidel a nařízení, které jako první porušují ti, kteří je prosazují;

- přesunujeme gigantické objemy peněz ze státního rozpočtu do soukromých rukou a navyšujeme státní dluh;

- neumíme ani nakoupit vakcíny a testy;

- zavřeme polní nemocnice, které jsme právě kvůli přetížení nemocnic vybudovali;

- a do toho kancelář presidenta na vlastní triko organisuje nákup neschválených vakcín.

Tomu říká strategie. Neumím si jen zodpovědět otázku, zda jde o pouhou neschopnost, nebo úmysl.

Bára Tučková

Anonymní řekl(a)...

Co vymyslel jste pane Blatný,
to je vážně hodně špatný!
jedna rouška, druhá rouška,
navštiv rychle Chocholouška

Jakub Beznoska

Anonymní řekl(a)...

Test na přítomnost koronaviru proběhl v minulých dnech v Galerii Šantovka, nákupním centru, nacházejícím se v centru Olomouce. Test prováděl tým uznávaného brněnského neurobiologa Omara Šerého. A dopadl na výbornou, ani jeden z více než padesáti odebraných vzorků nebyl na přítomnost koronaviru pozitivní.

https://www.hanackyvecernik.cz/zpravy/olomouc/santovka-je-negativni-na-koronavirus-ukazal-test

Anonymní řekl(a)...

To je podvod. Koronavirus má britskou mutaci a je všude, hlavně na BIOCEVU, proto tam 2/3 lidí už vůbec nechodí, a pro jistotu už 5 let !!

Anonymní řekl(a)...

btw jak to vypadá s financováním BIOCEVu ? Před lety tam bylo zaměstnána půlka našeho oddělení z Krče, nyní tam není skoro nikdo. Děje se něco ?

Anonymní řekl(a)...

peková a Hořejší :-)

Profesor Václav Hořejší: Česko zvládlo epidemii výborně. Podzimní vlna by nemusela přijít. Tempus medicorum, i60.cz 30.5.2020

Anonymní řekl(a)...

NEW DELHI — Back in November, Ajeet Jain felt like he was living a nightmare. The large public hospital where he works in India's capital was full of covid-19 patients, hundreds of them so ill they required intensive care. About 10 people were dying every day.

Three months later, the situation is unrecognizable. The number of coronavirus patients at the hospital can be counted on one hand. Out of 200 ventilators, only two are in use. Hospitals treating covid-19 patients around the country report similar experiences. “It’s a big, big relief,” Jain said.

The apparent retreat of the coronavirus in India, the world’s second-most populous nation, is a mystery that is crucial to the future course of the pandemic.

Just months ago, India was adding nearly 100,000 cases a day — more than any other country. On Tuesday, it reported only 8,635. That’s about the number recorded the same day by New York state, where the population is less than 2 percent of India’s.

Epidemiologists in India say that there is only one likely explanation for the decrease in new cases: The virus is finding it harder to spread
because a significant proportion of the population, at least in cities, already has been infected.

Anonymní řekl(a)...

Nejlepší by bylo kdyby to vzrostlo na 50T denně a do týdne by bylo po "pandemii".

Anonymní řekl(a)...

24. února 2021 9:19 v USA to také klesá a lockodwny dávno zrušily.

Anonymní řekl(a)...

Si říkám, kde se vzal ten Stejskal. Chápu Babiše, že potřeboval nějaký dřevo typu Prymuly, které by testoval reakci veřejnosti před tím, než sám něco udělá. Chápu i Hořáka, že vleze do každé instituce, pokud mu je nabídnou i dva asi nejhorší premiéři ČR (Babiš a Sobotka) a klidně tam setrvá do hořkého konce. Proč má ale doktor z IKEMu snahu dělat Babišova vola fakt nechápu s vyjimkou vidiny budoucí odměny někde na Švédském vyslanectví.

Babišova vláda a Hamáčkova policie už dávno není schopna
a) zdůvodňovat své akty, tak aby je neshodil první soud
b) zajistit dodržování vlastních nařízení
c) zabezpečit základní epidemiologická opatření (testování, očkování, trasování,) a stanovení nějakých základních rozumných pravidel (poslední pokyn pro veřejnost měl 18 stran textu !!!)

Celou dobu jedou na vlně vyhodnocování facebookových odpovědí pod svými příspěvky. Copak je Stejskal opravdu takový komik, že si myslí, že v takové skvadře může jeho názor obstát déle jak 5 dní ?

Anonymní řekl(a)...

P.S. : proč Hořejší nenavrhne., zakázat na ústavech AV závodní stravování ?

Nechápu, na co si stěžujete. Chcete promořovat ? Vždyt to Babiš dělá a je natolik chytrý, že to lidem neřekne na plnou hubu.

Bud můžeme přejít na protestantství a žít tři měsíce v izolaci anebo se můžeme normálně promořovat a říkat tomu lockdown.

Anonymní řekl(a)...

V Polsku i Madarsku to po rozvolnění stoupá a je to logické. jen debil se z toho podělá a začne opakovaně uzavírat města.

Anonymní řekl(a)...

V Rakousku také pochopili, že nemá lockdown smysl, protože to lidé po měsíci nedodržovali, a Kurtz to normálně přiznal.

Anonymní řekl(a)...

25. února 2021 8:19 zjevně to tady Hořák čte a ti pitomci závodku zrušili :-))))

Anonymní řekl(a)...

Německo netrasuje a čísla jsou nízká. Trasování je izraelská pohádka a výraz naivního pohledu na šíření viru.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím ze Srbska, zde otevřeny obchody a restaurace. Všichni proočkováni.

Zdravím EU a Babiše :-)

Anonymní řekl(a)...

Hořák měl kecy o Švědsku a stále mu to nedochází, a furt chce lockdown a on mu na to už každej kašle :-)

Anonymní řekl(a)...

Pokud se budeme bavit o něčem po 21. březnu, tak je to třeba úprava těch hranic, kdy člověk v obci nemůže jít do lesa za její hranicí, věci které dost znepříjemňují lidem život a nemůžou jít kvůli tomu třeba do přírody, ale to je tak všechno,“ řekl hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal v Událostech v České televizi.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-rozvolnovani-petr-smejkal-epidemiolog.A210311_085606_domaci_brzy#anketa-progress-A20210311_remy_872

Ten debil vůbec nepochopil, že lidé běžně do lesa chodí, protože nejsou padlí na hlavu.

Anonymní řekl(a)...

11. března 2021 10:27 Se obávám, že toho nepochopil daleko víc a měl by se věnovat spíš stand-up výstupům.

Anonymní řekl(a)...

11. března 2021 10:31 Smutné je, že ten člověk pokračuje v babišování. Umí mluvit jen o tom, co by udělal, i když ví, že o tom rozhodovat nebude, ale nic neříká o tom, co se vlastně stalo včetně argumentů. On prostě neví, co se děje, ale chce radit, co se má udělat.


Anonymní řekl(a)...

Ví někdo, co se skrývá za tou druhou informací:

S premiérem do Jeruzaléma letí ... Petr Smejkal, vakcinolog Marek Petráš, parazitolog Julius Lukeš či lékař a poslanec hnutí ANO Julius Špičák. Právě on zprostředkoval setkání s izraelským profesorem Nadirem Arberem, který vyvinul lék EXO-CD24.

... Podobné léčivo navíc vyvinuli podle Babišových slov i Češi, aktuálně ho schvaluje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Anonymní řekl(a)...

11. března 2021 11:32 vějička. SUKL není dnes schopen schválit vůbec nic, ten je dobrej tak akorát pro evidenci :-)

Anonymní řekl(a)...

Pozor na vedlejší důsledky očkování :

https://www.youtube.com/watch?v=8g-91XpsbbQ&ab_channel=GoschaTV1

Anonymní řekl(a)...

Jen připomínám, že ve Svedsku platí rok stále stejná opatření, do škol se chodí.

Anonymní řekl(a)...

Ten "triumf vědy" byla jenom ironická narážka na některé články a vědce:

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/obavy-nejsou-na-miste-vakcina-je-triumfem-rika-vedec-40346552

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3235232-rychlost-vyvoje-vakciny-je-triumfem-vedy-rikaji-manazer-who-datta-i-biochemik

Anonymní řekl(a)...

Za triumf vědy je dnes považována snad jen kombinace předvídání ala Jolanda a kreslení peaků exponenciálních funkcí.

Anonymní řekl(a)...

22. března 2021 8:52 Mohu mluvit jen za UEM.

Když se podíváte na současná vypsaná témata PhD pozic, jsou to ta samá jako před 15 lety a stejné tváře supervisorů jako před 15 lety, když jsem jsem nastoupil. Jedinou výjimkou je ta dceruška pana radního Fulky a pak Malínský, který z pozorování v mikroskopu pro ostatní oddělení udělal vědeckou činnost. Na to, že bychom měli být experimentální jsem zapomněli opravdu úplně a o novosti se lze bavit jen ironicky. Mladší lidi odcházejí anebo je to štve.

To, že vedení krylo dlouhodobě podvody Čejky a jeho máti s Holáněm je jedna věc, to věděla jen menší část ústavu, ale že vedení zde nechává 10 let psychoticky nemocného vedoucího, jehož dlouhodobou nepřítomnost kryje manželka doktorka ve stejném oddělení, je už naprostá ubohost, pokud vedení současně mluví o progresivním stylu.

Anonymní řekl(a)...

25. března 2021 8:35 UEM moc nefungoval ani za starého Syky. Syková byla vlastně šance, která se ukázala jako promarněná, ale do vyložených podvodů se nešlo. Kam to dotáhla Anděrová je opravdu děsivé.

Anonymní řekl(a)...

Jen opětovně připomínám, že ve Švédsku platí rok stále stejná opatření, do škol se chodí.

Anonymní řekl(a)...

Epidemiologická situace ve Spojených státech se začala po dvou měsících příznivého vývoje znovu zhoršovat. Nakažených přibývá rychleji přesto, že se v USA denně očkuje čím dál víc lidí. Prezident Joe Biden proto varuje, že nad koronavirem ještě není vyhráno. Šéfka CDC mluví rovnou o blížící se zkáze.


Aneb když se očkuje proti chřipce ...

Anonymní řekl(a)...

Tak očkování přeci nesníží počty nakažených, ale počty závažnějších případů, ne ?

Anonymní řekl(a)...

Jen opětovně připomínám, že ve Švédsku platí rok stále stejná opatření, do škol se chodí.

Anonymní řekl(a)...

Jen opětovně připomínám, že ve Švédsku platí rok stále stejná opatření, do škol se chodí.

Anonymní řekl(a)...

Nezbývá, než po 5000 diskutovat na: Roušky plné českých zmatků a nadějí americké chudiny

Anonymní řekl(a)...

5001- ... https://jinachemie.blogspot.com/2020/09/rousky-plne-ceskych-zmatku-nadeji.html

Anonymní řekl(a)...

Ano, funguje to na tom rousky-plne-ceskych-zmatku-nadeji -- ÚZIS: Ústav pro Zesměšňování Informací a Statistiky / TOMÁŠ FÜRST:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2021/05/12/ustav-pro-zesmesnovani-informaci-a-statistiky/

Anonymní řekl(a)...

5000+: proklik na https://jinachemie.blogspot.com/2020/09/rousky-plne-ceskych-zmatku-nadeji.html

Anonymní řekl(a)...

re: 5000+: proklik na https://jinachemie.blogspot.com/2020/09/rousky-plne-ceskych-zmatku-nadeji.html
Ano, je to dobrá kontinuace

Ad: ÚZIS: Ústav pro Zesměšňování Informací a Statistiky
ÚZIS: Ústav pro Zbořilizace Inokulačních Směrnic

Zbořilizace je prostě slovo démantové
(Nezval to teda říkal o jiném slově, ale zbořilizaci by taky ocenil).

Anonymní řekl(a)...

Zařízli MeSESe: Ministerstvo zdravotnictví rozpustilo Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES).
Ministerstvo k ukončení spolupráce s MeSES nesdělilo žádné podrobnosti.
Činnost skupiny minulý týden kritizovala skupina 12 lékařů, mezi kterými byl rektor Univerzity
Karlovy Tomáš Zima nebo kardiochirurg Jan Pirk.

Anonymní řekl(a)...

Ad - Zařízli MeSESe
MeSES přechází do ilegality:
Právě skončilo večerní jednání MeSES. Pokračujeme dál! Jen ne pod ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak jak skupina původně vznikala.
https://twitter.com/RastiMadar

Anonymní řekl(a)...

Re: Smejkal - Já mu říkám Stejskal ...

Smejkal řekl, že stát nezvládl kritickou část epidemie a že je z politiků a jejich přístupu v době pandemie dost roztrpčený. Následně Arenberger jeho skupinu poradců MeSES vyhodil.

Anonymní řekl(a)...

Zazimalka neni schopna zajistit fungovani Eticke komise, hazi vyslovene nablbly bonmoty typu, ze hrat si na Husa za vsech okolnosti neni rozumne, ale budet radit v Bruselu - zadani totiz bylo: Potrebujeme do poctu taky jednu osobu z vychodni Evropy, ale musi to byt zenska:

https://www.avcr.cz/cs/o-nas/aktuality/Predsedkyne-AV-CR-Eva-Zazimalova-bude-radit-politikum-v-Bruselu/


Anonymní řekl(a)...

Ve věci excelence https://www.matfyz.cz/clanky/doktorand-v-rakousku-preciznost-se-tu-moc-nenosi

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Štábní kultura sice upadá i v Rakousku, možná i ten jejich kancléř Kurz skončí před soudem, ale Plzeň je nepřekonatelná:

S tříletou podmínkou odešel od plzeňského okresního soudu bývalý zaměstnanec Západočeské univerzity v Plzni Pavel Kubeš (36) za prodej falešných vysokoškolských titulů. Za nepravý magisterský titul například inkasoval čtyři tisíce korun.
Kubeš nabízel širokou škálu služeb od falešného potvrzení o absolvování různých vzdělávacích a rekvalifikačního kurzů přes maturitní vysvědčení až po vysokoškolské diplomy. Ceny se pohybovaly od dvou do sedmi tisíc korun.

Anonymní řekl(a)...

:-) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rakouska-ministryne-prace-opisovala-vymenili-ji-za-dva-dny-137097#:~:text=Rok%20a%20dva%20dny%20vydr%C5%BEela,magistersk%C3%A9%20a%20tak%C3%A9%20diserta%C4%8Dn%C3%AD%20pr%C3%A1ce.

Já bych to tak ostře neviděl. Ostatně plagiátorství naší nejvyšší Uršuly z Leyen se zde již dříve diskutovalo. Angela asi nikde neopisovala, nicméně je zas pro změnu od Stasi.

Anonymní řekl(a)...

re: kancléř Kurz skončí před soudem ...
Aby Drahoš do toho taky nespad - do fondů EU zaťal větší sekeru, než tahle partička z Písku:

Policie obvinila čtyři lidi z dotačního podvodu kvůli stavbě Technologického parku v Písku.
Obvinění svým jednáním vylákali z programu Prosperita Výzva III celkem 226 milionů korun,
a měli se pokusit vylákat proplacení dotace šest milionů korun. Program je z 85 procent
financovaný Evropskou unií.

«Nejstarší ‹Starší   1 – 200 z 4964   Novější› Nejnovější»