pátek 19. července 2019

Zfalšované grafy profesora Zbořila a Hobzy

Při profesorském řízení pana Zbořila z Olomoucké přírodovědy se citovalo z článku Catalytic Efficiency of Iron (III) Oxides ... s publikovaném ve JACS, sám Zbořil se přihlásil k 50% spoluautorství. Mělo to jen jednu chybu, ten horní graf na obráku je ten skutečný a ten dolní byl publikovaný. Měřený vzorek obsahoval šťavelan železnatý, což se umazáním píků “zakrylo”. Prostě věž jako věž, článek o neexistující věci a dnes se Zbořil s dalším spoluautorem Heřmánkem obviňují, kdo to udělal. Pan Zbořil udělal mezitím lokální "vědeckou" kariéru, nechal se s pomocí falešných výsledků habilitovat, z dotačních programů vysál co mohl a nyní nechá psát své podřízené petice za "klid na práci", vzal si "tvůrčí volno", za zástupce si dosadil podobné kvítko a stále si hraje na vědce za spoluúčasti všehoschopného rektora Olomoucké univerzity. 

Nic nového na východě a podobných případů se najde v Číně a v Indii celkem hodně, pán si na západě už neškrtne ale pro Olomouc stále OK. Za zmínku snad stojí jen perfekcionismus děkana fakulty (Martin Kubala), který se nenechal zastrašit a konal jak měl. Palec nahoru. Rektor Jaroslav Miller k profesní etice absolutně netečný, nekompetentní, nechal podvodníka stále ve funkci, palec dolů. Na celé věci jsou ale zajímavější jiné věci.


V roce 2013 měl jeden ze spoluatorů publikace doktorand Čeněk Gregor obhajobu své disertační práce, při které mimochodem prozradil komisi, že údaje v článku Zbořila neodpovídají realitě a sám ve své práci užil skutečně naměřené hodnoty. Jeho školitel Zbořil odešel z místnosti, ale ani on ani předseda komise Hobza z OUCHB neřešili etické pochybení ani ze strany autorů, ale pouze zkoušeného, nikdy nedali podnět etické komisi, příp. vedení školy nebo časopisu (v případě koresp. autora Zbořila).

Šlo o naprosté profesní i lidské selhání zaznamenané v protokolu o proběhu zkoušky, zřejmě si mysleli, že student bude mlčet a protokol se včas skartuje. Jako třešnička na rotu - studenta, který na falsifikaci svého školitele upozornil -  od obhajoby nakonec i před dvě pozitivní recenze ze tří vyhodili. Spoluautor Gregor jistě nese svůj díl viny, neměl dát za sebe souhlas k publikací, ale na druhou stranu byl t.č. v podřízeném postavení vůči svému školitelovi a autorovi článku, jehož vinu spoluúčast ostatních nikterak nesnižuje. Zbořil, který nyní bez důkazů prohlašuje, že to zfalšoval Heřmánek, nic po disertaci nekonal, celých (minimálně) 6 let mlčel stejně jako jeho nynější nástupce a účastník této podivné disertace Michal Otyepka a článek a jeho citaci používal Zbořil bez skrupulí dál do svého CV a žádostí o granty.  Za spoluúčastí Hobzy a ostatních dál bagroval granty a vedoucí místa s pěkným platem. Taková malá moravskočeská chrochro  jak vyšitá - prostě charakter. Když něco vyčuhuje (peaky nebo student), tak utnout, ono se to srovná !!!

Můj názor na vědecké výsledky Zbořila a výsledky jeho dotované organizace jsem již napsal v tématu o nanomateriálech, tj. kdysi modní měření o tom, jak plocha a nejen objem, kterých jsou desetitisíce, prakticky vždy bez reálné aplikace, desítky zbytečných  patentů bez jejich prodeje atp., aby bylo co vykazovat. Nanoplkačky, které zachraňuje vysoký IF v akademickém světě. Ale to je věc poskytovatele grantu a preferencí univerzity. Na celé věci je zarážející krom dnes poněkud groteskní kariéry pana Zbořila hlavně (ne)chování nic nekonajícího rektora, nulová sebekorekce pana Hobzy a nakonec i nesmyslnost a neobjektivnost podobných obhajob. Zápis ze zkoušky má 4 stránky, úroveń obsahu nulová, jen obecné výtky a názory, fakta a citace žádná, styl povrchní. To samé bohužel platí o profesorské habilitaci Zbořilově, prostě články v časácích, kolik z nich jsou manipulované nesmysly nikdo neřeší. 

Kdyby Hobza neměl účast ve vyhození t.č. doktoranda Pancíře a jeho manželky z Ústavu organické chemie a biochemie AV za účast pí. Pancířové na demonstraci rádobyrepublikána Sládka v 90. let, člověk by si mohl myslet, že jen u obhajoby opět spal, ale on nespal, zůstal sám sebou - bohužel. Dokonce v novinách v červenci 2019 Hobza tvrdil, že hlasování bylo 2:4 v neprospěch doktoranda a že nevěděli o jaká data šlo (ve skutečnosti bylo hlasování 2:2 a 2 hlasy byly neplatné:-) a v zápisu je přesně uvedeno o jaká data z jakého článku jde, str. 3 zápisu). Dál už jen opakuje paranoidní argumenty a narážky na děkana, který jediný se k celé věci postavil čestně a profesně správně.  Prostě lidské a chemické dno rektorátu v praxi.

Doufejme jen, že dojde k přezkumu i disertace studenta, minimálně na omluvu to je rozhodně.

Zápis z obhajoby je zde
Přepis (neuvěřitelného) zvukového zápisu vědecké rady zde

4 999 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   4401 – 4600 z 4999   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 9:07 Kouzlo je nejen v pasážování, lze zapracovat i na na barvení a skuteční machři pak najdou kouzlo i v analýze výsledků, vidím, že zde najdu spoustu spřízněných duší :-)

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 9:07 Jste zapomněli na umění ELISA. Snad jen PCR se mi nepodařilo oblbnout, ale koukal jsem, že kolegyně to dělá tak, že má nějak moc měření na počet publikací, tak třeba tak. Myslím, že spojením UOCHB a UPOLu dává už nyní smysl :-)

P.S. : vždycky mě bylo líto dnes už nebožtíka Karla Ulbricha, která stále věřil výsledkům teamu jedné nejmenované kolegyně z AV v testech drug delivery in vitro a in vivo a dokonce i těm pohádkách o nalezených receptorech a stále se divil, že každá z oslovených z firem, ho poslala s tím do háje. Když mu kolega nalil čistého vína ohledně interpretace testování, tak ho začal pomlouvat. Nejprve haněl jednotlivé firmy, pak už celé odvětví a nakonec i kapitalismus, privatizaci a přitom by stačilo tak málo. Věda místo víry. Pochybnosti před jistotou. Dvakrát měř a nevěř ...

Anonymní řekl(a)...

SoWa Research Infrastructure
is looking for:
Postdoctoral researcher
A full-time postdoc researcher position is open at the Soil and
Water Research Infrastructure at the Biology Centre, CAS in Budweis,
Czechia to study the potential interactions between
actinobacteria and soil arthropods.

In the framework of a mobility grant of the Czech Academy of Sciences, the Biology
Centre CAS is offering a post-doc position in the lab of Anaerobic and Molecular
Microbiology.
The position is for 24 months with a possibility of extension. The position offered is a full
employment contract with a monthly gross salary of 61000 CZK. Starting date is
November.
Requirements
Applicants should hold a PhD or an equivalent degree in microbiology, obtained no
longer than 7 years ago (excluding parental and sick leaves) and must have spent
2 out of the past three years outside the Czech Republic. The applicant must be
strongly motivated to work in this multidisciplinary field. Prior experience in working
with arthropods,will be favourably considered. Candidates must be proficient in English.
Please submit: a professional CV (no more than 2 pages), a statement of interest and
motivation for the position (max. 1 page), a list of publications, and the names and
contact information of two professional references, via email with the subject: BCarthropods-
Postdoc to the email address below.
Contact
Dr Roey Angel
roey.angel@bc.cas.cz
Soil & Water Research Infrastructure and Institute of Soil Biology

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 9:07 PCR
Deláte si legraci, ne ?? Řekněte mi, co má cca vyjít a do týdne pošlu výsledky . Mohu také doporučit kouzelníky z UMG ,UEM , 1LF nebo MBU To fakt nemyslíte vážně, že jste na to nepřišel.

Western blot images a PCR patří dnes mezi hlavní zdroje bájí a pověstí. U ELISy bych tedy zmínil "strategii pipetování" a výsledky budou :-)

Anonymní řekl(a)...

Bohužel v celém světě se podle toho léčí. A když i lékař má pochybnosti, má povinnost se chovat lege artis. Covid se ve střední Evropě zřejmě vymknul, asi je personál ještě nedostatečně vytrénovaný a má jisté technické zábrany.

Anonymní řekl(a)...

Lékař žádnou povinnost léčit lege artis nemmá. Už tu stupidní právní (nikoliv medicínskou) koncepci užívnaou jen v ČR, SR a mMdarsku zapomente.
Koukněte se do českýc h zákonů anebo třeab sem (JE TO UŽ DESET LET STARÝ) , TAK UŽ BY SI TO MOHLI DOKTOŘI PŘEČÍST :-)))


Lege artis, známý pojem neznámého obsahu

Anonymní řekl(a)...

AD: nebožtíka Karla Ulbricha, která stále věřil výsledkům teamu jedné nejmenované kolegyně z AV

Ta pak dělala šéfku té Učené společnosti, a po ní to nyní vzal jeden celoživotní pankáč. Takže Zbořilovi a spol. od té učenné partičky opravdu nic nehrozí - pro podvody mají shovívavé pochopení.

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:57 Každopádně když se vyjádří specialista a praktický lékař o jeho diagnóze a důvodech proč ji vyslovil pochybuje, vystavuje se v případě problémů velkému riziku. Také praktik nemůže některé léčebné úkony vůbec předepsat. Přitom praktik pacienta zná komplexně a často ví, že diagnóza specialisty je nesmysl. Často se sejdou i protichůdné diagnózy a protichůdné laboratorní výsledky.

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 11:47 na tom není nic překvapivého. Histologie je často hádání z křišťálové koule a obyčejné laboratorní testy mají oscilaci podle pracovní doby a nálady personálu

Proto se často čeká na potvrzující a to i opakovaně. Bohužel selhávají často i obyčejné chemické testy, protože předem daný fyziologický roztok je pouze analogií tělní tekutiny ale sample pozitive/negative sedí, tak to jako funguje :-) . Často to nefungovalo ani u myší, kde je možné ty testy dělat opakovaně ve velkém.

Lékař má léčit podle standardů a tím je krytý, zbytek je východoslovenská partyzánština. Díky občas za partzyzány ale i tam schová i šmejd a podvodník.

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 10:59 Ulbrich to musel vědět nebo ten nádor měl dlouhodobě a snižoval mu rozlišovací a volní schopnosti už tehdá.
Co si pamatuji, tak měli jeden jediný zářez na člověku, který přežíval cca 2 roky, ale ti ostatní byli dead normálně , jen se to svalovalo na nestabilitu nosiče. O té paní profesorce se vyjadřovat nebudu, ale za její výběr byl odpovědný sám Ulbrich a oběma se to hodilo profesně a grantově. Že to byla slepá cesta nakonec ukázal život sám.


Anonymní řekl(a)...

Tak pozor - ten "pankac" Pavel Jungwirth ma dneska clanek v Science - fakt cool veda (a zadna gardedama, ale hlavni autor): https://science.sciencemag.org/content/368/6495/1086

A jinak v US prave tehdejsi mistopredseda Jungwirth prosadil, ze se Zboriluv upraveny grant z JACS projednaval za zasedani a vysledkem bylo ze si Zboril posypal hlavu popelem a slibil retrakci (kterou pak i udelal). S NatComm se ceka na uzavreni kauzy na UPOL, ale nejspis se i to na US resit bude - pokud se Zboril neocisti na UPOL.

Takze mozna to je pankac, ale podvody kryt nebude...

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 12:45 Vždycky je podezřelé, když si někdo vybere drug delivery pro "léčbu" rakoviny. Zpravidla je důvodem toxicita nebo nerozložitelnost samotného nosiče a vychází se z laické představy, že na rakovinu se beztak zemře.

Pak si na tom dotyčný udělá tisíc modifikací dávno objevené polymeru a místo tisíc článků o nesmyslných syntézách má tisíc článků o nesmyslných transportech. Jediný rozdíl je opravdu jen v počtu zbytečně usmrcených zvířat.

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 12:47 není na prvním místě, je to v science, ale pro většinu chemiků úplně o hovně.

Anonymní řekl(a)...

Ten článek mne fakt překvapil, protože je převážně experimentální, technicky nový a molekulová dynamika je tam jasně jako vizualizace. Bylo by fajn kdyby ho jeho žáci v tomto mentálním vývoji následovali.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 12:47 jo už byl ráno v rádiu. PR funguje dobře. Ale také moc nechápu smysl publikace článku, tak hlavně že to bude třeba zajímat čtenáře.

Anonymní řekl(a)...

hlavni autor 9co to cele vymyslel) je na poslednim miste - na prvnim miste byva student, ktery udelal vetsinu experimentu/vypoctu

Anonymní řekl(a)...

Kecáte dojmy , pořadí se neuvádí a koresponednční author odpovídá jen za komunikaci s časákem.
Pro Zbořila :
The senior author from each group is required to have examined the raw data their group has produced

Anonymní řekl(a)...

Jungwirth je OK, jeho podíl na práci neznám a článek mimo můj focus, ale za příklad bych ho nedával, je to z větší části asociální blázen.

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 12:55 Na prvním místě se uvádí author s největším přínosem.

Anonymní řekl(a)...

V chemii a biologii je jasne pravidlo, ze prvni autor je student/postdok, ktery udelal nejvic experimentalni prace. Naopak posledni autor a zaroven autor korespondencni je ten, kdo to cele vymyslel a ridil, designoval experimenty a analyzoval vysledky (sef, PI grantru, skolitel tech studentu). Korespondencni autor neodpovida jen za komunikaci, ale je zodpovedny za cely obsah clanku (u miltioborovych aspon za svuj obor). Vsichni to takto dodrzuji.

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 13:31 Pravidla určuje časopis a nikoliv vy, Science žádné takové pravidlo nemá.

Anonymní řekl(a)...

5. června 2020 13:31 blábol. Přečtěte si politiku u daného časáku. Je v něm uvedena kompetence korespondenta i autorů. Rozhodně korespondent (v tomto případě dokonce tři) není hlavním autorem.
https://www.sciencemag.org/authors/science-journals-editorial-policies?_ga=2.189115439.506266605.1591354320-1040192063.1590659363

Nakonec Zbořil je hezká ukázka :-)

Anonymní řekl(a)...

Netvrdim, ze je to pravidlo casoipisu - je to oborova zvyklost, ktera se v chemii a biologii dodrzuje (samozrejme treba duchamorci nebo matematici to maji jinak).

Anonymní řekl(a)...

Re: a zadna gardedama ...

Naopak, ten člověk má párádní gardedámu, jistý Saykally - nějak byl v Kalifornii a seznámili se. A specielně v Science má Saykally významné slovo.

Anonymní řekl(a)...

Jeden nebo více ze spoluautorů určitě má gardedámózní kvalifikaci. Žádný "ryze český" článek to není, takový by ostatně v Nature nebo Science pohledal (nechám si poradit). Saykally, byl jsem na jeho přednášce v Klosterneuburgu, říkal že má české rodiče.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

zadny Saykally mezi spoluautory neni - PJ s nim ma 2 prace naposled z 2011 - tohle NENI gardedama, jak to pise D. Stys

Anonymní řekl(a)...

Cely to vymyslel PJ a ukecaval ty Nemce, aby je pustili na synchrotron strikat roztok sodiku v amoniaku do jejich drahych aparatur. Jasne - neni to "ryze" cesky clanek, protoze v CR holt synchrotron neni a na mereni byl potreba...
Rekl bych, ze Jungwirth uz je takova hvezda, ze je gardedamou pro ty ostatni autory ;-)
Oni uz pred par lety meli pekny prustrel v NatChem, kde analyzovali, jak ten sodik a draslik vybuchuji ve vode:
https://www.nature.com/articles/nchem.2161

Ale chapu, ze je pro radu frustratu tezke priznat, ze tu nekdo dela spickovou vedu a pro D. Styse je mozna tezke priznat, ze ta spickova veda se publikuje ve spickovem casopise ;-)

Anonymní řekl(a)...

Re: Zboril posypal hlavu popelem a slibil retrakci

Pokud nedošlo na veřejné projednání a následné vyloučení, tak šlo jen o pokračování zametání jinými prostředky. Jinak ten Saykally skutečně pro něj je gardedáma i když ne tak viditelná, ten jeho český původ to víc racionalizuje.
Před tím bylo klíčovou okolností, že jeho otec roky dělal místopředsedu akademie, apod. (a dost se v devadesátkách podepsal na zhoršení tamních poměrů).

Anonymní řekl(a)...

Takze Jungwirth nedela dobrou vedu, ale berou mu jeho mizerne pejpry v Science a NatChem, protoze se zna se Saykallym a protoze jeho otec delal mistropredsedu AV - interpretuju vas spravne ? Jste banda frustrovanych debilu a koncim s diskuzi - muzete se tady vzajemne ujistovat, jak jsou vsichni blbi a jen ti kverulanti maji pravdu, protoze to o nich uz davno vi...

Anonymní řekl(a)...

Ad 14:53 Není to český článek. Je tam spousta autorů z jiných adres. Pavel Jungwirth to možná dal dohromady, hlavní experimenty určitě nejsou udělané v Praze. Já to nijak nezávidím ani nehaním, spíš říkám konečně rozumná práce. Nevím, proč se čílíte. (Tedy, vím, nejste nejspíš hloupý a tak vám to všechno dochází.)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:00 Však já taky své nejlepší články opublikoval v nej(lepších)impaktovanějších časopisech oborů. Potenciální gardedámy mého života jsem ovšem stihl naštvat dřív, než jsem využil jejich služeb. Bylo mi to potěšením.

Jen se holt i některé články v nejimpaktovanějších časopisech necitují hned ale až po čase. Však taky IF Ultramicrosopy klesá, mají asi špatnou ediční politiku :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Hlavni experimenty jsou delane v Berline na synchrotronu, ale jezdili to tam delat Jungwirthovi postdoci. Prvni 2 a posledni autor z UOCHB - ale "cesky" clanek v nacionalistickem pojeti to neni, protoze prvni 2 autori jsou sice z UOCHB, ale jsou to oba cizinci (dlouhodobe pracujici na UOCHB).

Anonymní řekl(a)...

.... tohle NENI gardedama, jak to pise D. Stys

I za tim gardedama je - Jungwirth prave je dobrym prikladem na efekt gardedamy, jen to neni videt na prvni pohled.
Radu ukazu na ceskem vedeckem nebi snadno rozklicujete pres gardedamu (nebo taky pres
nektere mimovedecke protisluzby, i tak lze ziskat vdecnou gardedamu).
Nakonec - vedu delaji jen lide, s lidskymi chybami.

Anonymní řekl(a)...

Já to beru, že je PJ už dnes gardedáma. Mluvil o něm tak Saykally už v roce 2011.

Taky ty současné články jsou výborné, převážně experimentální. Moje osobní potíž s tím je, že ty články, které ho udělaly gardedámou, byly molekulárně - dynamické a některé docela určitě experimentálně neověřitelné a zavádějící. Když budu konzervativní tak to byly ty o biologických membránách a vodě.

Ale nemůžu se na něj ani za to zlobit, my jsme si taky udrželi pracoviště díky výpočetním chemikům. Jinak to v době kafemlejnkové, když navíc hodnota bodu rychle devalvovala, nešlo.

Na experimentální realitě to nic nezmění.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Prave ze PJ si vzdycky kladl otazky, ktere si jini nekladli a modeloval a pocital jevy, ktere nesly zadnou dostupnou metodou experimentalne zkoumat (treba jake ma pH hladina vody nebo kolik molekul vody je potreba na rozpusteni chloridu sodneho apod.) - zacal temi vypocty, ale postupne k tomu nabaloval experimentatory, kteri s nim radi na tech neobvyklych otazkach spolupracovali a postupne zacali designovat nove experimentalni metody. Taky u nej byla vyhoda, ze neni vystudovany chemik, ale fyzik, takze v chemii nebyl zatizen ucebnicovou znalosti a delal i veci, ktere na zacatku vypadaly jako blaznovstvi nebo obecne zname jevy (ktere se casto ukazaly, ze funguji uplne jinak nez by chemik podle intuice odhadl).

Anonymní řekl(a)...

Nakonec ale experimenty dělá. Možná nehledal ty správné experimentátory. Těmi dostupnými experimentátory mohl i lehce pohrdat, protože jako fyzik chápal, co všechno nevědí nebo dělají špatně. To je takové matfyzáctví, dobře ho znám. Matfyzák nejsem ale taky mne ta ignorance dráždí.

Jednoho Matfyzáka jsme tu taky měli, když jsme mu ukázali dobře udělaný mikroskopický experiment, začal se rozčilovat, kde jsou ta hala, podle kterých on všechno počítal. Nedokázali jsme mu vysvětlit, že většina lidí pozoruje buňky v záměrně zkresleném a záměrně neideálním experimentu protože se na něj hezky kouká okulárem. (Podobné připomínky přišly i od reviewerů SciRep, jaktože to vidíte když já to nevidím. Odpověď - posvitili jsme si. I technici od Zeisse na EMBL byli překvapeni.)

Takže si myslím, že i v datech ze synchrotronu bude minimálně zas nějaká ta počítačová vychytávka aby to pěkně vypadalo. Ale nemám čas ani chuť se v tom hrabat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

PS: Na kritiku experimentu dojely všechny mé vztahy s gardedámami. I s Václavem Hořejším.

DS

Anonymní řekl(a)...

Ja jsem tedy silne presvedcen, ze v principu i nespravne nastaveny vypocet nebo experiment, ktery ovsem resi dulezitou fundamentalni otazku, ma svoje misto ve vede - ano - bude casem vyvracen nebo upresnen, ale tim, ze se to aspon nejak (na urovni soucasneho poznani a experimentalnich moznosti) prostuduje, tak to stimuluje dalsi, aby to overovali nebo vyvraceli, a pozdeji na neco aplikovali. Takhle se veda vyvijela celou svoji historii - v chemii uz se vetsina veci da experimentalne prostudovat poradne (s vyjimkou nekterych nano-veci, ktere jsou hodne nove a potrebuji vlastni vyvoj metodik), takze uz neni moc zasadnich omylu. V biologii je to samozrejme cele mekci, ale ted s vyvojem a masivni aplikaci cryoEM se bude i biologie delat rigorozneji a mozna i reprodukovatelneji...

Anonymní řekl(a)...

CryoEM existuje už 40 let a pořád platí, že nejlepší obrázky vznikaly když byly elektrony detekovány na forgrafické desky nebo filmy a ty pak scanovány. Převážná většina současných obrázků vzniká na scintilačních destičkách které mají účinnost v jednotkách procent. Nové přímé detektory mají malý zatím počet bodů. Pro běžného uživatele cryoEM není, je technicky velmi náročná a mnohé vzorky vůbec nejde připravit. Rozhodně to není na velké množství článků ročně. Ale alespoň cryoEM přežila a má naději.

V membránové biologii správná metoda získávání frakcí - mechanické lámání a separace mezi dvě vodné fáze - úplně zanikla.

Bohužel nemáte pravdu. Experimenty je třeba dělat vždy nejlepší možnou metodou. Pokud se to nepožaduje, přirozeně a velmi rychle se začne pracovat metodou "kterou ještě do článků berou". A to je současný stav nejen v biologii.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: jak ten sodik a draslik vybuchuji ve vode

No, to žadného chemika moc neudiví, tedy pokud si párkrát ten sodík (nebo i draslík) do vody hodil. Dokonce se traduje, že studenti VŠCHT, když chodili s děvčaty po nabřeží, tak házeli sodík zabalený do suchého papíru rackům. Ti to dychtivě za letu chytali, a pak zanedloUho s rachotem explodovali.

Anonymní řekl(a)...

Ad 16:34 PS: Všiml jsem si, že píšete o nano-věcech v chemii, které potřebují vychytat.

To není téměř vůbec pravda. Elektronová difrakce v kryoelektronové mikroskopii se už v roce 1988 dostala na rozlišení 3,5 A (Henderson et al. 1990). Ostatně Hendersonova úplně první práce na toto téma je již z roku 1975 (!!!!!) takže kryoelektronová mikroskopie se "nově rozvíjí" už minimálně nějakých 50 let. Na taková rozlišení se dnes dostává i single particle analýza. Stačilo by požadovat u všech nanočástic obrázek z kryoelektronového mikroskopu, viděli bychom velikost a distribuci částic a mnohé by se vůbec nediskutovalo.

(Také to ukazuje, že patříte k zamlouvačům nanopodvodů kvůli nimž toto fórum vzniklo. Škoda, že diskutujete anonymně.)

Dalibor Štys

Michal Hocek řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem nebylo v souladu se zákonem. Dnes to stanovil soud, který rozhodnutí zrušil a věc vrátil prezidentovi k dalšímu řízení. Vyhověl tak žalobě, kterou společně podali Ošťádal a Univerzita Karlova.
Podle názoru univerzity nedává ústava prezidentovi možnost, aby navrženého kandidáta nejmenoval profesorem. Právník Hradu dnes tento výklad odmítl s tím, že v takovém případě by byl prezident jen "ceremoniářem, automatem na podpisy a v lepším případě jakýmsi notářem". Hradní právník v pátek Ošťádala označil za agenta, Zeman v minulosti rovnou za „superagenta“ StB.
A Karlovka nastavila laťku takto:
AUTHOR: Ostadal I*
h-index: 5
Sum of Times Cited without self citations: 74.
Holt scientiometrie jen když se to zrovna hodí.

Anonymní řekl(a)...

Jojo - v nanoscience by meli pouzivat cryoEM. Zatim je to vetsinou kombinace IR (prekryvajici se pasy) a povrchovych mikroskopii - je to na hrane vesteni z kavove sedliny a spousta tech vedi se casem ukaze, ze je blbe. Nemyslim to jako zamlouvani podvodu - naopak nemam k teto oblasti velky respekt.

Anonymní řekl(a)...

8:47 Vzpomínám si, že tohle se řešilo už v tom roce 2015. On je na wosu indexovaný s apostrofem ve jménu.
Ost'adal I OR Ostadal I
h-index 14
Sum of Times Cited without self citations 441

Jestli je to moc nebo málo záleží na názoru.

Anonymní řekl(a)...

Ad: Ošťádala označil za agenta, Zeman v minulosti rovnou za „superagenta“ StB.

S tim superagentem je to prepisknuty. On byl neco jako postak-chodec. A nakonec na profesora dneska ani neni treba negativni lustr.

Anonymní řekl(a)...

To by mne zajímalo co mezitím smazal Michal Hocek :-)

Každopádně zjevně z UOCHB přišlo potvrzení, že systém gardedám funguje jak v publikacích, tak v přístupu na infrastruktury. QED Díky

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

... „superagenta“ StB

Oni ho na vojně vedli jako kontráše - zcela neobvyklá distinkce:
Univerzita Karlova nevedla podle prezidenta Miloše Zemana řízení ke jmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem řádně. V dopise ministrovi školství, který Hrad zveřejnil na svém webu, prezident argumentuje etickým kodexem školy a docentovou „morální degradací“. Vyvozuje ji z Ošťádalových kontaktů s komunistickou Státní bezpečností. Uvádí, že fyzik v 80. letech sloužil StB jako krycí adresa, na kterou si bezpečnost nechala zasílat korespondenci ze zahraničí. Zmiňuje také, že byl záložním důstojníkem Vojenské kontrarozvědky a v roce 1984 absolvoval specializovaný kurz ve Vojenské politické škole.

Anonymní řekl(a)...

Česká vakcína se stává ještě spornějším pokusem:
2 billion doses of the Oxford coronavirus vaccine are due to be produced after pharma giant AstraZeneca struck two new deals to double the supply. There is still no guarantee the vaccine will work — but the company is pushing ahead with production anyway to shorten the timeline in case it does prove effective. 300 million of the doses are being funded by a $750 million contribution from the Bill and Melinda Gates Foundation.

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:54 Prezident už dávno mohl mít svou vědeckou radu. Při svých stycích v mohl mít nejlepší izraelské vědce a ti by přitáhli nějlepší vědce ze zbytku světa. Nemusel se s nikým přetahovat, každý by před takovou autoritou sklapnul.

Jenže to je holt mimo jeho duševní rozhled. Velká škoda, každý další prezident v tomto bude ještě horší.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Kde se berou stále ty pohádky o zázračných izraelských vědcích ? Drtivá většina izraelských "objevů" jsou interim reporty podvodů, kdy na sebe "vědci" ve spolupráci s izraelskými školami, nalákají investory a ty za pár let několikrát projdou "navyšováním investice" a nakonec dostanou certifikát, že vydrželi a ekonomický výsledek je total disaster. Jakmile se objeví někde nějaká nemoc, do týdne je v mediích zpráva, že ten či onen v izraeli na tom pracuje atp. Tak vzniká zájem o investici a pak se jede podle známého schématu. V podstatě je to jen advanced židovské podnikání, které znali naši předkové, tj. za mnoho peněz nulová kvalita a hodně řečí.

P.S. : mimochodem je příznačné, že na největšího podvodníka a jeho vypečených následovníků všech dob dnes stále průběžně naletí 1-2 mld lidí, která na sebe nechá kropit vodu, opakovaně poklekávat, čte veřejně jen útržky bláznovy výmysly, protože 99% textu nelze bez současných drog věřit. Bohužel kritický rozum je spíše jen konstrukt než eminentní lidská vlastnost.

Anonymní řekl(a)...

Nová analýza právního postavení profesorského řízení http://blog.aktualne.cz/blogy/pavel-hasenkopf.php?itemid=37049

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:19 To, co říkáte, je pravda o jakékoliv vědě kdekoliv ve světě. Mně šlo o formální autoritu prezidenta vůči Münichovsko-Hořejšovské kognitivní disonanci.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...


Jak souvisí H index s profesurou ? H index je totální nesmysl, o jmenování rozhoduje soubor kolegů, takže hlavním principem je že o sobě vědí a znají se, žádné objektivní měřítko tam není. Jakmile nějaká škola nastavila jmenování dle publikací a IF, H-index je docentem každý nad 30 let, co trpí potřebou psát opakované bláboly a profesorem každý nad 45 let věku. Vyjimkou jsou ženské kvůli břichu, pobíhání okolo harantů, žvanění s přítelkyněma a všeobecně nižší inteligenci způsobení výchovou ze strany matek-kvočen.¨

Jungwirt gratulace. Jde o profláklý problém a sám J. si nehraje na kecy o aplikacích a záchraně všehomíra. Ač mi je jeho aktivismus mimo vědu protivný, profesně mám k němu respekt, hlavně proto že na rozdíl od kategorie Hobza-Hořejší neopakuje dogmata a fráze, ale dělá originální vědu.

Anonymní řekl(a)...

... UOCHB přišlo potvrzení, že systém gardedám funguje


Totiž, jako je superagent, tak může být i supergardedáma. Angela byla v osmdesátých letech na ÚOCHaBu. A od té doby na ní existuje spojení - přes jejího manžela. A jak jsou Němci velmi subordinovaní a korektní, tak zmínka o Angela může dělat divy. Cesty vědy někdy bývají nevyzpytatelné .....

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:34
Vyjimkou jsou ženské kvůli břichu, pobíhání okolo harantů, žvanění s přítelkyněma a všeobecně nižší inteligenci způsobení výchovou ze strany matek-kvočen.¨

Jako vědec věříte, že inteligence se dá získat výchovou? To je totiž dogma dnešních feministek, signifikantní rozdíly mezi pohlavími u technických a vědeckých oborů se popřít nedají. Takže argumentují stylem: "ty chudinky dívenky nikdo nevede k vědě, technice a matematice. Proto je jich v těchto oborech méně, protože jak všichni víme, existuje v tomto pouze jedno úplně stejné pohlaví." Biologické rozdíly zamlčíme a nestudujeme, každý je přece tím čím se sám cítí. :-)

Anonymní řekl(a)...

Většina prací Pavla Jungwirtha je molekulová dynamika bez experimentu, takže pro mne metodiky úplně špatně. Výsledky zavádějící.

Ale, opakuji, možná to jinak nešlo. Ovšem kdyby byl alespoň trochu sebekritický, nebude se jajo odborník na vodu cpát do čela vodní komise RVVI.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: z větší části asociální blázen.

Je to intenzivní PR masáž, pomalu už čekám, kdy na mně i z ledničky bude třeštit Jungwirth. Jsou to jen pěkné obrázky, ale z hlediska chemie fakt nic nového. Jakoby ho nějaká partička chtěla někam natlačit. Ani jinak mi nepřijde moc normální. A stran Zbořila to přece byla trojka Hobza, Havlas, Jungwirth, co právě jistila v té učenné společnosti odklonění a vyšumění do ztracena. Normálně by Zbořil měl skončit jako Syková, nakonec u něj to bylo i závažnější.

Anonymní řekl(a)...

Je to holt kandidát na prezidenta...

Anonymní řekl(a)...

Nový článek se zmanipulovanými daty, kde je R. Zbořil jedním ze tří korespondenčních autorů???

Práce čistě z RCPTM dílny, publikovaná v časopise Catalysis Today -
https://doi.org/10.1016/j.cattod.2019.01.024 -

patrně obsahuje zbořilizovaná data.

Článek se zabývá fotokatalytickou aktivitou nanotrubiček TiO2 obalených různými nanouhlíky - dopovanými sírou, dusíkem a kyslíkem. Popisuje se syntéza a srovnává fotoaktivita tří různých materiálů na výše uvedené bázi. Na Obr. 5d v uvedené práci je srovnávána účinnost generace fotoproudu výše uvedenými materiály. Přestože kvalita obrázku není příliš vysoká, je při zvětšení patrné, že s nejvyšší pravděpodobností (hraničící s jistotou) jde o jednu křivku, která byla pouze zvětšena na y-ose v poměru zvoleném tak, aby podporoval hypotézu práce, tj. že obalené nanotrubičky jsou účinnější.

V úterý 19. 5. se měla konat habilitační přednáška prvního autora zmíněné práce a o den později mělo habilitační řízení pokračovat přednáškou před vědeckou radou PřF UP, jak vyplývalo z program zasedání. Dle zápisu z vědecké rady se habilitační řízení nekonalo a podle šuškandy na fakultě bylo pozastaveno či staženo. Uvedenou práci lze najít v habilitačním spisu (příloha A6 na str. 159) zveřejněném na https://www.prf.upol.cz/fileadmin/userdata/PrF/Veda_a_vyzkum/Habilitace_Kment.pdf


Poznámka:
Lze jen doufat, že v případě potvrzení tohoto nového podvodu (předjímám, ale nedovedu si představit, že by se tři křivky zaznamenaly s přesně stejnými šumy/artefakty) se vedení UP konečně chytne za nos, stáhne své nemravné stanovisko k obhajobě Dr. Gregora, omluví se mu a hlavně vyvodí důsledky pro R. Zbořila. A poté celé odstoupí ze svých funkcí.

Poznámka 2:
Bude zajímavé sledovat jednání akademického senátu UP 16. 6., kde se má probírat zázračná filtrace dat v Nat. Comm. (mělo by být streamováno na internetu).

Anonymní řekl(a)...

ty krivky nevypadaji identicky - uz asi hledate carodejnice tam, kde nejsou

Anonymní řekl(a)...

Nevypadají identicky, ony zjevně identické jsou, jen vynásobeny konstantou. A třeba by množství těch "technických chyb" při tvorbě grafů do publikací mohlo pohnout i tou Učenou společností.

Anonymní řekl(a)...

21:33 oční ambulance je jistě i v místě Vašeho bydliště.

Anonymní řekl(a)...

Neví někdo náhodou, jestli už byl někdo někdy z Učené společnosti vypoklonkován (kromě Sykové)? Další neuvěřitelnou věcí je že Zbořil je stále ve vědecké radě UPOL, vědecké radě CEITEC a bůhvíkde ještě.

Mimochodem, na tu fotoelektrochemii mají projekt za 5 mil. Euro.
Advanced Hybrid Nanostructures for Renewable Energy Applications
Principal Investigator: Prof. Radek Zbořil
Implementation period: 01/2017 – 10/2022
Funding: 5 million EUR

Anonymní řekl(a)...

Nejen ze ma sum stejny prubeh v case, ale amplituda sumu je umerna y-hodnotam. Jasny podvod amatera.

Anonymní řekl(a)...

23:22 No co by se s tím za 5 milionů euro mazali, ne?

Anonymní řekl(a)...

... jako postak-chodec ...

Tak není pošťák jako pošťák, holt si ani všichni pošťáci nejsou rovni:

https://app.box.com/s/yhgh7gio6e9xanf0sjf57txeenur0iwp

Anonymní řekl(a)...

Ad 23:22 Ony ty křivky dokonce vypadají jako od začátku úplně vyrobené. Skoro bych si až myslel, že to nějaký Gregor udělal schválně aby do systému hodil časovanou bombu.

Stupeň nekompetentnosti na RCPTM je téměř ohromující. Vypadá to, že tam je vždycky jeden otrok na jeden přístroj. A tento otrok nejenže neví, co se dělá na sousedním přístroji, ale dokonce ani neví, co "jeho" metoda vlastně měří.

Jsou i jiné laboratoře, které takto postupují. V návaznosti na jméno jednoho z autorů článku jsem byl upozorněn na laboratoř: "Strčím to do mikrovlnky a hned píšu patent." na jednom z ústavů Akademie věd. :-) Holt nejdůležitější je personální práce.

Anonymní řekl(a)...

8:44 To je blbý příměr - Gregor není podvodník, nic takového by neudělal.
Znám ho osobně.

Anonymní řekl(a)...

7. června 2020 10:28
Inteligence měřená IQ je dáná také sociálně. to je stará věc. Romové a indiáni jsou na tom v testech hůř hlavně z tohoto důvodu. Podobně i cizinci.

Anonymní řekl(a)...

Základní otázky by měla znít, které Zbořilovo dílo vůbec obsahuje skutečná měření.

Anonymní řekl(a)...

Kdepak retrakce, profesor Zboril sestavi dalsi softwarovy team se zastitou rektora.

Anonymní řekl(a)...

Nevim jak u tohoto mereni - ale elektrochemici casto presentuji krivky po odecteni pozadi - nemohlo to vzniknout tim, ze ode vsech odecetli stejny sum pozadi (s tim fingerprintem) ? Tohle nedava smysl, aby v tom svindlovali - kdyby nefungoval cely princip toho clanku, tak by na to hned nekdo prisel...

Anonymní řekl(a)...

10:52 Tam není žádné pozadí, které by se odečítalo. Experiment spočívá v tom, že měřím proud vzorku naneseného na elektrodu ve tmě, hodnota proudu je nepatrná. Vzorek definovaně osvětlím, proud stoupne.

Že to nefunguje, tak na to nemá nikdo šanci přijít, protože není důvod, aby ty experimenty někdo opakoval. A na to oni sází. A i kdyby to fungovalo, tak pořád jsou v práci zfalšovaná data (nevěřím, že by pro ten graf existovalo jiné vysvětlení).

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:36 Romové a indiáni jsou na tom v testech hůř hlavně z tohoto důvodu. Podobně i cizinci.

Na to se přišlo jakým experimentem, prosím? Magnetickou rezonancí mozku? Nebo pohledem z okna doprovázeným modlitbou?

Znám mnoho cizinců v USA, mnohé osobně, kteří mají v testech o hodně vyšší inteligenci než rodilí USA-časné. Vesměs Asijci (ale i třeba Rusové). Myslím, že průměry podle ras bývají publikovány.

Naopak výše zmíněné etnikum se za 700 let pobytu ve střední Evropě nezvedlo nad svůj standard.

Tím nechci nijak přispívat k původní genderové debatě. Z mé zkušenosti ve vědě je lepší pořízení s ženami. Nebývají tak ambiciózní a mívají větší smysl pro realitu. Muži se často řídí heslem Joe Bidena "Truth over Facts".

Anonymní řekl(a)...

Jasne, ale on nejaky signal dava i elektroda bez vzorku - to je to pozadi. Fekt nevim jestli u tohoto - ale treba u SWV se standardne odecita pozadi (jinak ty krivky jsou cele stoupajici sikmo nahoru).

Anonymní řekl(a)...

Fakt? To tam nejsou ani žádné přechodové jevy?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

11:39 Tady u těch experimentů tomu tak není, elektroda bez vzorku na světlo nereaguje prakticky vůbec. No a i kdyby, tak odečtením pozadí přece na takových křivkách nemůžu dostat stejné průběhy šumu (ony tam ale jsou i stejné náběhové a doběhové hrany). Je dost možné, že i ty křivky na obr. 5C vznikly nějakými nelineárními transformacemi z jedné závislosti.

Anonymní řekl(a)...

11:39 ten experiment je chronoamperometrie a tam se pozadí neodečítá.

Anonymní řekl(a)...

Určitě jsem si neudělal komplení rešerči, ale u obrázků, které na které jsem narazil, určitě nebyla stejná baseline. Občas i ujížděla. Na druhé straně byly tyto obrázky namalované podezřele "tlustou čarou". Takže se žádný šum, jako ve zde diskutovaném článku, ani nedal odečítat. Obávam se že v té komunitě se tak nějak obrázky dělané na počest původních záznamů považují za standard.

Radši toho nechám, mám lepší zábavu.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

12:21 ten experiment se dělá tak, ze se složí článek (tříelektrodový, pracovní elektrodou je ten materiál), na něj se vloží potenciál a nechá se ustálit základní proudová linie (po zapnutí potenciálu přechodně probíhá kapacitní proud, případně i jiné proudy pozadí, které v podstatě exponenciálně klesají). Co je ustálená linie pak víceméně závisí na vkusu experimentátora, pokud se např. linie nechá ustalovat několik hodin, je proud pozadí opravdu nepatrný. Pak se na elektrodu svítí/nesvítí. Pochopitelně rychlost poklesu baseline závisí např. i na materiálu té elektrody (povrch má jinou kapacitu). Pokud jste viděl různé baseline, byl to velmi pravděpodobně tento jev.

Anonymní řekl(a)...

Asi bych si to musel sám zkusit abych tomu uvěřil.

Obecně se začínám domnívat, s Julou Lukešem, že u Zbořilů nedělají nic výrazně nad rámec oborových standardů.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

12:38 ...u Zbořilů nedělají nic výrazně nad rámec oborových standardů.

No tak to prr.
Už za ty profláknuté podvody by měl Zbořil skočit stejně jako exposlanec Wolf.

To ustalování je hezky vidět např. tady - na začátku křivky. https://pubs.rsc.org/image/article/2014/AY/c3ay41980k/c3ay41980k-f6_hi-res.gif
Normálně se ten pokles signálu na začátku nezaznamenává (na přístroji je to jako wait nebo rest time).

Anonymní řekl(a)...

Já neříkám, že to někdo v oboru nedělá dobře. Takoví lidé ovšem typicky nenastavují standardy a postupně pod tlakem kafemlejnků vymírají.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Na (německou) politickou korektnost čerstvě narazil i Tomáš Hudlický:
This paper contains opinions that don't reflect our values and has been removed.

https://retractionwatch.com/2020/06/05/following-outrage-chemistry-journal-makes-a-paper-decrying-diversity-efforts-disappear/#more-119631

Anonymní řekl(a)...

13:36 OK, dá se to dělat metodicky dobře nebo špatně, ale u Zbořila jde o vyložené podvody.

Anonymní řekl(a)...

Tedy, Hudlický bude ještě rád, když dostane azyl někde v Praze:

Cathleen Crudden
@cathleencrudden
And to put action with words. @angew_chem please remove me from your editorial board.
I am resigning effectively immediately.

Anonymní řekl(a)...

THud je tvrdak, ale tenhle shitstorm je moc i na nej. Rekl bych, ze z BrockU rychle poleti a ve vede nejspis skoncil...

Anonymní řekl(a)...

Kanada je tím posedlá, takže to mohl čekat :-) ale oni to stejně všichni vědí.

An opinion essay “A Reflection on the Current State of Affairs,” a response to “Organic synthesis—Where Now?,” originally published 30 years ago in Angewandte Chemie, recently appeared as an Accepted Article. The opinions expressed in this essay do not reflect our values of fairness, trustworthiness and social awareness. It is not only our responsibility to spread trusted knowledge, but to also stand against discrimination, injustices and inequity. While diversity of opinion and thoughts can spur change and debate, this essay had no place in our journal.

In response to this incident, we will conduct an internal investigation and will share the actions we are implementing within the next week to ensure this will not happen again. We are deeply sorry and know we have failed the community that puts their trust in us.

The foundation of our work is based on the belief that science can and does change the world.

We are committed to making a change. We can and will do better.

Dr. Neville Compton
Editor-in-Chief, Angewandte Chemi

Anonymní řekl(a)...

Pošlete to tachecí, ta strašně rád plká o špatné politické korektnosti, neomarxistech atp. Nedá se to sice poslouchat, ale to ten Hudlický také ne.

Anonymní řekl(a)...

8. června 2020 14:44 Je zajímavé, že AV vyhazovala celá léta, pokud jste měli jinej názor a nikdo se v ČR proti neozýval.

Anonymní řekl(a)...

8. června 2020 16:41 tak ani tak nejde o názor, ale o ty hodnoty :-) V tom jsou si s AV celkem blizcí.

Anonymní řekl(a)...

tak on ten jeho clanek nebyl zas tak hrozny - nejvic nastvaly 3 pasaze:
- ze diversity ma negativni vliv na vedu (on to nejspis tak uplne nemyslel, ale timto nastval feministrky a antirasisty)
- ze studenti/doktorandi musi mit "unconditional submission to the master" (to maji presne na RCPTM)
- ze se v Cine masivne podvadi - to ma recht, ale pochopitelne Cina protestuje

Anonymní řekl(a)...

tak ono se cenzuruje už i u nás :
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dusek-video-cthh-koronavirus-sarlatanstvi_2005300604_cib

Anonymní řekl(a)...

16:56 v Číně a RCPTM.

Anonymní řekl(a)...

Hudlický je známý pohádkář, podle jeho vyprávění mu bylo znemožněno v ČR studovat na vysoké škole v ČR a proto musel několik let tvrdě pracovat v chemickém provozu a pak v roce 1969 emigroval. Ve skutečnosti mu tehdy bylo necelych 19 a ty první přijimačky v 18ti prostě neuděl a šel zavážet do skladu. O necelý rok později celá rodina odešla z ČSR a dělala ze sebe politické emigranty aby čerpala veškeré možné podpory.

No a nyní nechce splácet ------ prostě čecháček

Anonymní řekl(a)...

To je lez. Hudlicky nemel ani maturitu (myslim, ze ho vyhodili pred maturitou), takze nemohl ani delat prijimacky na VS. Tu zacal studovat az po emigraci v USA. Casto vtipkuje, ze dostal maturitu az, kdyz uz byl davno full-profesor.

Anonymní řekl(a)...

Emigranti často zveličovali své utrpení a neemigranti zas bagatelizovali že někomu se fakt nevedlo dobře. Zejména pak vojákům západních armád, nekomunistickýcm odbojářům a úspěšným podnikatelům na které někdo něco hodil. Napak ti, co házeli, skončili třeba "jen ve skladu" nebo "jen v knihovně" a ne na uranu.

Ze středních škol se v padesátých letech vyhazovalo i za blbosti, například za otěhotnění nebo i jen za sex. Takže kdoví.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...


Tomas Hudlicky was born in 1949 in Prague, Czechoslovakia, where he received his elementary and middle school education. After several years of working as a process chemist apprentice and in other odd jobs in pharmaceutical chemistry, it became apparent that higher education opportunities were closed to him. In 1968, he emigrated to the U.S. with his parents and sister. Hudlicky’s educational experience continued at Blacksburg High School, from which he dropped out in the spring of 1969. Accepted as a probational student at Virginia Tech the following autumn, he received his B.S. in chemistry in 1973, and went on to pursue graduate studies at Rice University under the direction of Professor Ernest Wenkert in the field of indole alkaloid total synthesis, earning his Ph.D. in 1977. He then spent a year at the University of Geneva working under the late Professor Wolfgang Oppolzer on the synthesis of isocomene. In 1978, he joined the faculty at the Illinois Institute of Technology as an Assistant Professor, and began the first phase of his research career in the field of general methods of synthesis for triquinane terpenes and other natural products containing five-membered rings by [4+1] cyclopentene, pyrroline, and dihydrofuran annulation methodologies. He returned to his alma mater, Virginia Tech, in 1982, and rose to the rank of Professor in 1988. One year later, at the 20-year class reunion of the Blacksburg High School class of 1969, he received his High School Diploma. The next phase of his research involved the investigation of cis-cyclohexadienediols in enantioselective synthesis. In 1995, he moved to University of Florida in Gainesville. In 2003, Dr. Hudlicky accepted an offer from Brock University where he currently holds a position as Canada Research Chair.His current research interests include the development of enantioselective synthetic methods, bacterial dioxygenase-mediated degradation of aromatics, design and synthesis of fluorinated inhalation anesthetic agents, synthesis of morphine and Amaryllidaceae alkaloids, and design of unnatural oligo-saccharide conjugates with new molecular properties. His hobbies are skiing, hockey, martial arts, and music.

Anonymní řekl(a)...

Tam zaniká jeho otec Miloš Hudlický, který prvně působil na VŠCHT, pak na VÚFB, a pak se spolu s rodinou po srpnu 1968 přemístil do Blacksburgu, kde působil na Virginia Polytechnic Institute.

Anonymní řekl(a)...

Re: ... ale o ty hodnoty :-) V tom jsou si s AV celkem blizcí.

Tak v tom má akademie tradici, maj tam silné genderistické loby. Pověstný je případ ještě z éry Drahoša, ale za Zažímalky by to jiné nebylo. Zastat se nějak Hudlického je u ní asi tak pravděpodobné, jako že začne řešit zaměstnance akademie, co jedou v podvodech Podvodníkova:

https://www.irozhlas.cz/kultura_vytvarne-umeni/akademie-ved-zrusila-vystavu-aktu-po-tlaku-feministickych-hnuti_201511061834_mskalicky

Anonymní řekl(a)...

Už dlouho se nevyjádřil soudruh Navalžík, třeba by k nejnovějšímu podvodu měl co říct...

Anonymní řekl(a)...

Proč bychom (AV) se měli zastávat Hudluckého ? Jeho názory jsou jeho vlastní dohady neopřené o studie, prostě pohádkář úrovně Klause ml. Empiricky se zjistilo, že se na VS a lepší místa nedostávají proporcionálně minority a nějak se to začalo řešit. Bylo to ujednáno společenskou dohodou a zákonem.

Hudlický nezpochybňuje zákony, to je v pořádku, ale jejich efekt, což už není - tím totiž současně obhajuje minulý stav, a to je pro spoustu lidí nepřijatelné a já je celkem chápu. Hudlický v prostatě úspěšně zahrál roli egoistického blba.

P.S. : Ohledně jeho maturity jeho pohádky spíš míří k tomu, že mu ji v US neuznali a z High school ho vyhodili a pak mu papír dali až po profesuře. V podstatě další takový americký blábol pro vlastní zajímavost.

Anonymní řekl(a)...

Kdysi jsem od otce Hudlického z VSCHT něco četl ohledně redoxů z 50s a bylo to takové školní čtení. Pak utekl někam do gumáren a dávno cca rok 2000 zemřel. Holt ne každý syn se povede.

Anonymní řekl(a)...

Jsem zvědavý na postoj jeho univerzity, protože její jméno poměrně dost poškodil. Doufám, že to bude pro něj konec a přechod na "stejně kvalitní" univerzitu, pro chemii to velká škoda nebude.

Anonymní řekl(a)...

Já teda znám tu historku, že ho vyhodili ze střední v USA a pak mu dali po letech papír, ale ono je to jedno. Na konci 60s se ze škol vyhazovalo už jen za chování , neprospěch atp. a navíc jeho otec byl od 50. let v KSČ.

Anonymní řekl(a)...

Jinak pravda o soudruhu Sekaninovi je napsána zde z pera samotného Rudolfa Zahrdníka :
http://chemicke-listy.cz/Bulletin/bulletin294/980414.html

Jiný výtečník udělavší rychlou ústavní kariéru po stranické linii poté, co byl Rudolfovým studentem, měl pocit, že ani jako Rudolfův šéf se sankcemi neuspěl dostatečně, a napsal na Rudolfa tedy udání na ÚV KSČ. Tam se jím zabýval člověk, který u příležitosti 20. výročí vpádu do Československa líčil na stranické schůzi v ústavu hrozné nebezpečí, které hrozilo, a jako zvláště nebezpečné živly jmenoval Rudolfa a jiného z jeho bývalých studentů. Situaci s udáním vyřešil Rudolf nebojácně. Požádal o audienci u vrchnosti na ÚV a promluvil s ní "rozzlobeně a bez zábran". Asi udělal dojem, protože mu řekli, odkud udání přišlo a pak je zahodili. Řečený výtečník dodnes o Rudolfovi rozesílá po celém světě hanopisy, v nichž líčí, jak pod komunisty trpěl

Anonymní řekl(a)...

Bych Hudlického neřešil. Jeho názory jsou na západě absolutně minoritní (podvádí se kdekoli na světě, podpora menšin má svoji logiku a doktorand není podřízen profesorovi z podstaty, ale protože umí prd a kdyžtak může jít dělat do komerce). Spíš se divím, že se tím někdo zabývá a retrahuje to.

Anonymní řekl(a)...

Offtopic : proč byl Velemlínský šefem AV jen jeden rok ?

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 8:55
Starý chemik Michl to napsal jako parodii na sloupky z 50.let. Už ten začátek "Rudolf Zahradník, vynikající světoznámý učenec, učitel, humanista a vzácně šlechetný člověk," je jasný :-) Je ale zvláštní, kolik lidí to nepochopilo.

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 9:07 Velemlínský byl známý český žid a to se nelíbilo zednářské loži. Rudolfa Gardeny a Drahoše. I tal illnerová s tím nepokrytým izraelstvím moc daleko nedošla a musela se po 4 letech odporoučet do Jeruzléma .

Anonymní řekl(a)...

Navařík nemá čas, fittuje.

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 9:12 pravda, Michl se nezdá a má těch alter eg trochu víc.

Anonymní řekl(a)...

Re: Velemlínský šefem AV jen jeden rok

To byla v akademii velmi turbulentní doba. Fakticky to rozetnul Klaus, který tam chtěl mít svého člověka (pro případ, že by se sám musel vrátit do akademie, k čemuž naštěstí nedošlo).
A v akademii byl z Klause strach, aby jí ještě víc neskrouhl rozpočet.

Anonymní řekl(a)...

J. Veleminsky uz zemrel, ale pametnikem zacatku divokych devadesatych let na presidu akademie je i K. Slama z entomologickeho ustavu. Mel by sepsat vzpominky, jak se to tam tehdy mlelo, ponekud divoky vychod.

Anonymní řekl(a)...

Re: Pak utekl někam do gumáren

Hudlický starší pracoval s organofluorovými deriváty. V gumárnách byl za války.
V roce 68 utekl na univerzitu v té Virginii.
Naopak do gumárenského výzkumu se snad nakonec z makra měl vrátit V. Kubánek, a pak patentoval recyklaci pneumatik.

Anonymní řekl(a)...

Hudlický je fakt blízko vlastní rezignaci:
Facing a storm of criticism on social media, a chemistry journal in Germany has suspended two editors who handled a controversial essay that it said “highlights the bias displayed in our field and many others” to women and minority researchers.
And the 16 members of the journal’s international advisory board — which includes Nobel Laureates — resigned while denouncing the essay.

Anonymní řekl(a)...

16 members of the journal’s international advisory board:

https://twitter.com/Joseph_DeSimone/status/1270027702188163073/photo/1

Anonymní řekl(a)...

Ad 9. června 2020 8:37 "Empiricky se zjistilo, že se na VS a lepší místa nedostávají proporcionálně minority a nějak se to začalo řešit. Bylo to ujednáno společenskou dohodou a zákonem."

A teď slovo do pranice:
1) Proporcionální zastoupení minorit je dogma, vycházející z naprosté stejnosti populace.
2) Společenskou dohodou a zákonem byly ujednány i nacistické norimberské zákony.

Anonymní řekl(a)...

AD: dogma, vycházející z naprosté stejnosti populace.

Což kritizoval nobelista James Watson, a byly mu za to pak odebrány i nějaké posty, a byl
označen za sexistu a rasistu (There’s a difference on the average between blacks and whites in IQ tests).

Anonymní řekl(a)...

Pokud totiž ten shitstorm kolem korektnosti nezastavíte a jako akademici se mu nepostavíte, tak bude hůř a hůř... A nastane pěkná nová totalita.

Menstruují jen ženy, napsala Rowlingová na Twitter. Podle kritiků byla diskriminační
Autorka Harryho Pottera Joanne Kathleen Rowlingová vyvolala vlnu kontroverze poté, co na svém twitterovém účtu zveřejnila několik příspěvků o menstruaci. Kritici, pocházející zejména z řad sexuálních menšin, jsou přesvědčení, že názory britské spisovatelky podporují transfobii, tedy strach z lidí, kteří prošli proměnou pohlaví. Rowlingová to však odmítá.

https://zena.aktualne.cz/celebrity/menstruuji-jen-zeny-napsala-rowlingova-na-twitter-podle-krit/r~422ece28a97b11ea9c800cc47ab5f122/

Anonymní řekl(a)...

The two international referees who reviewed the Essay will no longer be used by the journal for peer review:

https://www.gdch.de/service-information/nachricht/article/stellungnahme-zum-beitrag-von-tomas-hudlicky-in-der-angewandten-chemie.html

Anonymní řekl(a)...

Hudlický feels that his essay had been taken out of context and he stands by what he wrote, adding that he has received emails of support as well as criticism since the article was published and then deleted. He points out the diversity of his own research group, and explains that he is not against diversity, instead he is arguing against preferential hiring of one group over another. Hudlický confirms that the article had gone through peer review and that Angewandte Chemie had not informed him before it removed his article from the journal’s site. He describes attempts to destroy his career and those of the editors who handled his essay as going “beyond censorship.” He argues that his article should not have been deleted from the literature record and instead the journal should have invited chemists to write rubuttals.

https://cen.acs.org/research-integrity/ethics/Essay-criticizing-efforts-increase-diversity-in-organic-synthesis-deleted-after-backlash-from-chemists/98/web/2020/06

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 11:17 není to dogma, ale jediný přijatelný postoj. Vychází se z toho, že diverzita je vyšší hodnota než kariérní egoismus. S inteligencí to nemá nic společného, protože i když teoreticky IQ testy lze udělat a stavy srovnat, tak IQ testy vypovídají pouze o IQ testech. Vznikly jako rychlá metoda pro nábor rekrutů za první světové války v US.


Hudlický zjevně moc rozumu nepobral a půjde z vědy ven, čímž nevědomky potvrdí smysl diverzity.

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 11:33 tvrzení o ženské menstruaci není prostě pravdivé. Jakmile začnete se pokoušet definovat ženu, tak to začnete chápat. Než to tupé české ignoranství s prvky nacionální konzervativismu ve formě zastydlosti a maloměšťáctví, možná byste si měli něco o genderu nejprve přečíst.

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 10:13 RNDr. Karel Sláma, CSc. už na ústavu není. O čem by měl psát ?

Anonymní řekl(a)...

1) Celý gender je hloupost. A budoucnost to prokáže. O genderu jsem si něco přečetl. Stačí úvodní definice:

Gender: někdy je také nazýván sociálním pohlavím. Na rozdíl od pojmu pohlaví, který je chápán výhradně v biologickém smyslu, označuje pojem gender kulturní charakteristiky a modely přiřazované mužskému nebo ženskému biologickému pohlaví a odkazuje na sociální rozdíly mezi ženami a muži. Tyto role se mění s časem a významně se liší podle kultury národa a dané historické etapy vývoje společnosti. Nejsou tedy přirozeným, daným rozdílem mezi muži a ženami, ale dočasným vývojovým stupněm sociálních vztahů.

https://www.czso.cz/csu/gender/gender_pojmy

2) Ad: Jakmile začnete se pokoušet definovat ženu...
Co takhle pohlavní chromozomy XX? Na drtivou většinu žen definice perfektně sedí (sedí aspoň na 99,9% nebo i na 99,99%?). :-))

Anonymní řekl(a)...

Hudlícký je debil :

In fact, studies have shown that students from underrepresented minority groups innovate at higher rates than majority students, but their novel contributions are discounted and less likely to earn them academic positions (Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2020, DOI: 10.1073/pnas.1915378117). Also, in one study, scientists from groups underrepresented in the sciences were less likely to get invited or assigned to give talks at scientific meetings (Nature2019, DOI: 10.1038/d41586-019-03688-w).

https://twitter.com/Joseph_DeSimone/status/1270027702188163073/photo/1

Anonymní řekl(a)...

A co korelujete s pohlavními chromozomy ? :-) zase jen pohlavní chromozomy. Vidíte, jaký jste blbec.

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 13:54 Gender hloupost není, hloupý jste tak akorát vy.

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 13:54 ad 2 / XX nic nedefinuje, Tím byste stanovil synonyma, nic víc. Abyste něco definoval, musel byste vyjít z XX a ještě k tomu něco odlišujícího doplnit.

Předem vám ale říkám, že o tom nic nevíte, takže si nejprve o mužství a ženství nastudujte. Tady vám současná biologie opravdu moc nepomůže.

Anonymní řekl(a)...

A co korelujete s pohlavními chromozomy ?

Pohlaví pomocí jednoduché booleovské logiky:
XX - ANO - žena, NE muž
XY - NE - žena, ANO muž

Co chcete korelovat? :-) Pro úplnost dodejme, že existují genetické abnormality, kde se můžete hádat (XXY Klinefeltův syndrom), ale to jsme už v patologii. A kolik % z populace takových odchylek je?

A poprosil bych, odpusťte si ten urážející tón. Hloupé útoky "ad hominem" bych čekal na Novinkách, ne zde.

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 14:08 omlouvám se za přirovnání ad hominem

Když jste si takto udělal synonyma, tak pak nejste v normální komunikaci ženu a muže zjistit a je vám to k ničemu. Smyslem genderu ale není určování ženy a muže, ale např. otázka nuceného a dobrovolného přijímaní stereotypu atp.

Zkuste si takový pokus. Je pravda, že holky mají rády růžovou barvu. Co se stane, když začnete od mala dávat klukovi a jeho klučicímu okolí růžovou ? Pokud ji přijme takto vychovaný kluk a nepřijímají ji holky nevychovávané v růžovém světe, proč ji přesto přijme kluk homosexuál od 14 let výš. Proč se díváte na růžovou holku nějak a proč na růžového kluka negativně ? To jsou takové ty klasické a dětinské úlohy gender studies a pak následuje otázka stereotypů, podřízenosti obdarovaného (u nás třeba Yasar Abu Ghosh) a diskriminace ve vazbě na sexualitu.

A pak přijde nějaký profesůrek s baňkama a sází do chemického časopisu své rozumy .... ještě větší ... než jsme doufali.


Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 14:08 hele, to ale není definice. To je tvrzení. Takže dokažte, že MUŽ NOSÍ XY

Anonymní řekl(a)...

Zde vidíte, jaké dopady má školské tvrzení o chromozomech na myšlení staršího akademika. Prostě to není schopen zkousnout, protože ho ve škole učili, že XY je muž.

Anonymní řekl(a)...

Ten pokus už byl proveden dávno. Sice báje, ale odráží realitu mnohem lépe než gender. :-)

Achillovým vychovatelem se stal moudrý kentaur Cheirón. Když dospěl, nepodařilo se Thetidě uchránit ho před trojskou válkou. Thetis ho ukryla do ženského chrámu, kde ho převlečeného za ženu skrývala, protože dle věštby měl její syn žít buď úžasný, ale krátký život hrdiny, nebo dlouhý a spokojený život průměrného vladaře. Jako matka si samozřejmě přála pro syna delší život. Pro Achilla byl vyslán král Odysseus, který provedl jeden ze svých pověstných kousků, které mu vynesly pověst nejmazanějšího muže tehdejšího světa. Aby poznal, která z dívek je Achilles (všechny měly roušky zakrývající obličej a dlouhé splývavé šaty), nechal na zem vysypat šperky a mezi ně pohodil meč. Když si dívky prohlížely šperky, na nádvoří zařinčeli jeho zbrojnoši zbraněmi a „dívka“, která se jediná vrhla po meči, byl samozřejmě Achilles. Odysseus ho poté přesvědčil, že život hrdiny, i když krátký, je lepší než dlouhá léta života bez slávy. Achilles se k němu přidal a Thetis, když viděla, že si její syn vybral osudovou volbu sám, pro něj nechala ukovat nejskvělejší zbroj u zbrojíře bohů, Hefaista.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Achilles

Anonymní řekl(a)...

Koincidencí, ten Hudlického článek vyšel v nešťastnou chvíli:

https://www.chemistryworld.com/opinion/viewing-science-as-a-meritocracy-allows-prejudice-to-persist/4011923.article

Anonymní řekl(a)...

Brockova Uni je co do kvality něco jako Univerzita Plzen, tam si každý může kecat, co ho napadne.

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 16:03 I kdyby vyšel o měsíc dřív, bylo by to stejné. Je členem komunity, která se proti němu obrátila zády, tak ať bojuje. Zatím je spíš za vola.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby ve vědě rozhodovala technicky správně provedená měření nebo pozorování, tyto diakuse by neexistovaly. Jenže se rozhoduje podle toho, kdo v rámci "toho, co mu ještě vezmou" má nejlepší gardedámu. Pak se diskutuje o tom, jestli se dobrá gardedáma získá spíš jak běloch, asijec, žena, Žid atd. a hledají kamarádi a vytvářejí ideologie, například genderu. "Postavil se proti své komunitě..." Co je to za nesmysl ve vědeckých diskusích?

Je ovšem pozoruhodné jak zrovna ti genderobijci mají dobře zorganizovana sledování různých diskusních fór. Tady nastartovali hned při první narážce...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Brock Uni je vybavena dvěma officy:
established a Human Rights and Equity Office;
created a new Ombuds Office;
Tedy, ten UniOmbuds by se na UPOL šiknul - na šetření podvodů v Podvodníkově.

https://brocku.ca/wp-content/uploads/sites/61/Provost-G-Finn-Letter-to-the-Community-June-7-2020.pdf

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys
Je ovšem pozoruhodné jak zrovna ti genderobijci mají dobře zorganizovana sledování různých diskusních fór. Tady nastartovali hned při první narážce...

Alternativní hypotéza - celý gender a korektnost štve hodně lidí i v akademických kruzích a podrážděně reagují hned při první narážce.

Anonymní řekl(a)...

Myslel jsem to opačně. Navrhuji tedy termín zagenderobijci. Ta diskuse přece začala informací o problémech prof. Hudlického.

U nás to přece také běží, nejdéle studující doktorandka (!) Cidlinská, trvalá předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů, je sice poměrně směšná postava, ale na TAČR rozhoduje o udělování některých grantů. Na předsednictvu AV se zas zasadila o zrušení výstavy fotografií krásných žen.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Politicky nekorektní vyjádření jsou nejspíš fatálnější než vyložené podvody.
Zbořil je stále zaměstnán univerzitou, dokonce je v její vědecké radě.

Anonymní řekl(a)...

1/ Tady nejde o politickou korektnost. Důsledkem jeho tvrzení je závěr, že menšiny a ženy jsou hloupější. Jenže to výzkumy nepotvrdili. Takže si někdo všiml, že je někde problém, když jdou stejně nadaní lide do vědy a nakonec to dopadne v neprospěch menšin. Pokud má pan vědec jiné vysvětlení, tak ať je zveřejní.

2/ vyložené podvody jsou zcela jistě menší problém z hlediska dopadu než uvedený blábol.

3/ komunita má nějaká pravidla, nemusíte je ctít, ale pak se nedivte, že nebudete členem komunity.

Anonymní řekl(a)...

Důsledkem jeho tvrzení je závěr, že menšiny a ženy jsou hloupější.

Důsledkem naprosté převahy mužů mezi popeláři a horníky je, že muži jsou hloupější a vhodní leda na manuální práci. Proto je potřeba bojovat za rovné zastoupení žen a dalších menšin i v těchto oborech... Proč se řeší z genderového hlediska jenom prestižní obory? :-)

Anonymní řekl(a)...

9. června 2020 22:48 To samé vice versa byste mohl říci o prodavačkách nebo účetních. No proč ? Protože pokud mate peak mezi muži a peak inteligence mezi muži, pak je pro společnost přínosnější využít peaku ženy v prestižním oboru než tam mít slabší muže a z těchto žen dělat sekretářky.


Anonymní řekl(a)...

Brockovka ho nejspíš vyhodí. Vydala statement, že konsideruje další kroky.

Anonymní řekl(a)...

V chóru spravedlivého hněvu se však objevují se i dizidentské hlasy:
Twitter mob of several academic scientists (including professors and post-docs) have successfully pressured a journal to retract an opinion piece
https://www.reddit.com/r/JordanPeterson/comments/gxzovu/twitter_mob_of_several_academic_scientists/

Anonymní řekl(a)...

V rámci spektra názorů bych si dovolil tvrdit, že na chemii se lépe hodí ženy, ale ne na tu akademickou. Ony vůbec ženy při pohledu na to, co akademická kariéra fakticky znamená, se radši věnují té neakademické. Ze stejných důvodů je všeobecně méně závodních sportovkyň než sportovců. A o tom to je :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

21:43

1- jak jste k tomu došel/la? Nevidím žádný logický postup, jak lze z Hudlického výroků dojít k závěru, že menšiny a ženy jsou hloupější. /A pozor na gramatýku - zprávnje je výzkumi nepotvrdily/

2- můžete, prosím, rozvést, v čem spočívají dopady Hudlického názoru názoru a proč je to podle Vás větším problémem než konkrétní Zbořilovy podvody?

3- kde se, prosím, můžu dočíst o pravidlech komunity, ve které je Hudlický členem? Kdo ta pravidla určuje? Nebo mluvíte o komunitě podvodníků na UPOL?

Anonymní řekl(a)...

10. června 2020 8:23 pravidla komunity nejsou psaná. Osobně sice nechápu, co tím básník chtěl říci a proč to natlačil do vědeckého časopisu, ale čistě procesně to prošlo oficiální cestou a mělo by se to kdyžtak i oficiálně stáhnout a ne to smazat.

Samozřejmě ten časák je podporovaný německou vládou a firmami, takže srazili podpatky a drží hubu a krok. To se ale dalo čekat a fakt autora nechápu. Univerzita ho také nejspíš vyhodí, protože se bude bát dopadu na pověst.

Pro naznalé pčecháčky: na západě je spousta témat, o kterých se nemluví a je dobré o nich vědět. V ČR se také nemluví například o mrtvých za 1.sv války, o znevýhodnování Němců za 1. republiky , o dekretech, Triatonu a pokud někdo začne, skončí.

Anonymní řekl(a)...

méně závodních sportovkyň než sportovců ???? jde jste tu blbost vzal ?

Anonymní řekl(a)...

O mrtvých za 1. světové vím dost (naši na obou stranách fronty, legionáři atp., co je na tom kontroverzního?). O znevýhodňování Němců za 1. republiky jsem pár článků četl (poslední teď v časopise Téma), o dekretech Beneše také vím dost. Triaton neznám, znám jenom Trianonskou smlouvu. Daleko víc výbušné téma je Nečasova mise před Mnichovem. No vidíte a také se o ní píše. Jsme svobodnější a méně pokrytečtí než na západě. :-)

Anonymní řekl(a)...

Hudlicky refused to comment on Tuesday, saying it was on the advice of his faculty union.
However, he earlier said that he was subject to a frightening witch-hunt.
Greg Finn, the school's provost and vice-president, said the school was considering unspecified further steps.

To těžko ustojí - vzpomeňte si na toho Justina Trudeau, co se dělo kolem toho, že na nějakém karnevalu před dvaceti lety měl načerněnou tvář.

Anonymní řekl(a)...

10. června 2020 9:51 kontroverzní je to, že 1.republika ctila pár stovek legionářů,. zatímco statisíce mrtvých za R-U přehlíželo, nehledě na ex post interpretaci o národním hnutí.

Jako český historik o tom můžete mluvit jen v národním duchu, jinak budete vyhozen z kolektivu jako Hudlický.

Anonymní řekl(a)...

10. června 2020 9:51 jasně, že se o tom ví, ale nemluví "ve slušné společnosti". Napiště někam do životopisu Masaryka, že za prezidentování udržoval poměr s ex milenkou Štetánika :-) I dnes Vám to neprojde.

Jinak Hudlický měl s etikou problémy na Uni již dříve,když do své skupiny vzal svého syna.

Anonymní řekl(a)...

Ad jasně, že se o tom ví, ale nemluví "ve slušné společnosti"

Ovšem za říkání i nepříjemné pravdy (zvlášť ve vědě) se nemá nijak postihovat, pak je to morálně dost špatné. I když náš národ s tímto má svou zkušenost, viz Jan Hus. :-)

Anonymní řekl(a)...

Jan Hus kázal z hlediska katolické věrouky bludy a sám sebe považoval za katolíka. Navíc jeho smrtí nedošlo k zániku sporu, ten se jen přenesl (podle katolické věrouky) do světa věčného, kam se uchýlil díky spálení. To byl mimochodem hlavní smysl popravy i u čarodejnic, tj. fyzická likvidace aktuálního hříšného jednání za účelem zajištění života věčného.

Hudlický katolík nebude, vypadá a jedná více jako konzumní kariérista.

Anonymní řekl(a)...

Spojení „pravda vítězí“ se dostalo na prezidentskou vlajku z dopisů Mistra Jana Husa, který roku 1413 napsal Janovi z Rejštejna, že „Pravda vítězí nad vším“ (Super omnia vincit veritas), a roku 1415 psal z kostnického vězení Pražské univerzitě: „Stůjte v poznané pravdě, která vítězí nade vším a sílu má až na věky“.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pravda_v%C3%ADt%C4%9Bz%C3%AD

Anonymní řekl(a)...

Ad Napiště někam do životopisu Masaryka, že za prezidentování udržoval poměr s ex milenkou Štetánika :-) I dnes Vám to neprojde.

Mladá milenka TGM prošla... :-)

Část filmu se věnuje milostnému vztahu TGM k mladé spisovatelce Oldře Sedlmayerové, který započal vážněji krátce před vámi sledovaným dnem, v červnu 1928. Proč se tato fakta tak málo prezentují?

Spousta lidí, kteří o tom vědí, si to tak nějak spiklenecky šeptá a mají s tím nějaký problém. Já se naopak domnívám, že ho to polidšťuje. Jeho promluvy na toto téma ve filmu jsou většinou citace z jeho korespondence s Oldrou Sedlmayerovou.

https://magazin.aktualne.cz/hovory-s-tgm-kosatik-masaryk-capek/r~6224b7ecd2e511e8b5b20cc47ab5f122/

Anonymní řekl(a)...

@ 9. června 2020 20:06, Dalibor Štys:
"Na předsednictvu AV se zas zasadila o zrušení výstavy fotografií krásných žen."

Bude se někdy konat výstava fotografií krásných mužů? Gayové a hetero dámy z místní komunity by to jistě ocenili.

Anonymní řekl(a)...

Bude se někdy konat výstava fotografií krásných mužů?

Ženské na vzhled moc nedají... Jim úplně stačí fotka obličeje chlapa. Dál jeho zaměstnání a hlavně stav konta. :-)

Moc a peníze přitahují. Ženy často volí partnera podle jeho úspěchu

https://zena.aktualne.cz/vztahy/pro-vetsinu-zen-je-moc-u-muzu-atraktivni-rika-koucka/r~7a28e5c2bfac11e7a12e0025900fea04/

Anonymní řekl(a)...

Jak to, že nejvíce Havlovská uni pod sluncem dosud ještě nemá svůj
Diversity and Inclusion Committee:

https://www.chem.iastate.edu/news/angewandte-chemie

Anonymní řekl(a)...

Tak Havel byl mačistá a prasák. Dokonce i blázen Stropnický nabádal zelené, at se na odkaz Havla už vykašlou, jinak jim nikdo gender témata věřit nebude :-)

Anonymní řekl(a)...

Tak třeba Amíci taky se svou historií zápasí - hned včera:

"Gone with the Wind" was removed from the HBO Max streaming platform Tuesday as its depiction of contented slaves and heroic slaveholders has garnered criticism. "Gone With The Wind" is a product of its time and depicts some of the ethnic and racial prejudices that have been commonplace in American society.
The film will return at a later date, along with a discussion of its historical context, the company said.

Anonymní řekl(a)...

Stále se ještě divíte? Možná nastupuje ona (mnou) zmíněná diktatura korektnosti. Je to i v našich novinách.

Jih proti Severu a další. Z internetu mizí filmy kritizované za rasismus

Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/filmy-internet-rasismus.A200610_133049_filmvideo_spm

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:38 Ze zkušenosti. Zkuste postavit na místních závodech štafetu žen v běhu na lyžích. Chlapských dáte dohromady deset. Přitom žen, které se jedou jen tak projet nebo si zacvičit, je spíš víc než chlapů.

A v tom je ten rozdíl. V aplikační laboratoři vás potěší, když vám metoda dobře a správně funguje. V akademické vědě je důležité, aby vám co nejvíc lidí do konce přespříštího roku zatleskalo. I kdybyste kvůli tomu třeba pík vymazal... nebo soupeři nohu zlomil ...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 1O:14 Momentálně pozoruji, že většina mainstreamových českých historiků mluví spíš v protičeském duchu. Otevřená diskuse je naše tradice - Pekaře také Masaryk neodmítl jmenovat rektorem UK.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:57 Problém bude v tom, že nejkrásnjší je ten chlap jeden hnusnej...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Opět se rýsuje ta třetí státní grantová agentura, pro medicínu, o kterou už usilovala Syková:

Na zdravotnický výzkum související s covidem-19 by mohlo jít 50 až 100 milionů korun. Vznikne speciální program, řekl ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví vládní zmocněnec pro tuto oblast, bývalý náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.
Do budoucna by se podle něj mohla změnit i celá koncepce vědy a výzkumu, kde by stát částečně určoval strategicky důležitá témata, kterými by se měli vědci zabývat.
Dalším tématem Prymulova úřadu, které opakovaně vyzdvihoval i premiér Andrej Babiš (ANO), je prevence nemocí, zejména rakoviny.

Anonymní řekl(a)...

10. června 2020 16:41 Jasně, dnes 40-50 letý český historik zpravidla byl v Německu, Rakousku atp. a už nesdílí tak dogmaticky nacionální (obrozenecké) vidění dějin, takže se to zdá jako posun, nicméně realita je stále ještě daleko :-)

Doporučuji nechat děti přečíst dějiny z rakouských škol a první otázka je "jak je tohle možné ?". Po pár letech pak dojdou k názoru, že rakouští historici a učitelé jsou přeci jenom objektivnější a méně pateticky emocionální.

P.S. : až zas bude mít někdo kecy o českém obrazoborectví, tak ať se koukne na aktuál UK a US, případně historicky na Německo, Španělsko atp. Co mě překvapila je Belgie, protože to je snad nejhnusnější stát v době koloniální a zatím to obyvatelé vždy házeli na krále, že oni samo za to nemohou :-)

Anonymní řekl(a)...

10. června 2020 15:46 Je s podivem, že ty dobrosráče z demokratické strany zatím nenapadlo spíš zcenzurovat Arnoldovy a podobné filmy z 80s a 90s. Ale jinak mě aktuální stav nijak nepřekvapuje, americký černoch je dnes svébytná kultura, kterou USA přeji.

Anonymní řekl(a)...

Ad Státní grantová agentura pro medicínu.
Prevence rakoviny je pravděpodobně i soukromý zájem Andreje Babiše, který čistě náhodou už dlouho investuje do zdravotnictví i laboratoří. Babiš o tom často diskutuje v Průhonicích (kde má Babiš svou vilu) s olomouckým ředitelem ÚMTM, doc. Hajdúchem. Vidíte, jak ta excelentní věda v Olomouci krásně funguje. :-)

Zdroje:
[1] "U nás každých dvacet minut zemře člověk na rakovinu, často o tom diskutuji v Průhonicích s docentem Hajdúchem (Marián Hajdúch je člen České onkologické společnosti, pracuje v Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci, pozn. red.). Chci zachránit tisíce životů v rámci rakoviny a dalších věcí. Bohužel, lidi nechodí na prevenci rakoviny, kterou umíme léčit, například rakovinu prsu, prostaty a další nemoci. Kdyby lidi chodili na prevenci, tak bychom plno z nich zachránili. To je cíl," uvedl Babiš a dodal, že chce o tomto mluvit s ředitelem Agentury vojenského zdravotnictví Armády ČR Zoltánem Bubeníkem.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/zadna-trafika-tvrdi-babis-chce-aby-se-prymula-podilel-na-boj/r~b79085f09b4111eaa7deac1f6b220ee8/

[2] FutureLife také ohlásil kapitálovou investici ve společnosti Vidia-diagnostika prostřednictvím firmy Darsena. Firma poskytuje laboratorní služby v oblasti klinické biochemie, hematologie, imunologie a alergologie a diagnostiky infekčních onemocnění.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/babis-nepolevuje-v-investicich-do-zdravotnictvi-koupil-dalsi-nemocnici-269856

[3] Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že je třeba lidi „trochu vystrašit“, aby byli zodpovědní a nezanedbávali prevenci rakoviny.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/babis-chce-kvuli-prevenci-strasit-lidi-rakovinou-40326614

Anonymní řekl(a)...

11. června 2020 9:21 proč to sem píšete ? Mně to přijde jako pokus vtip, pak ten celý text beru. Nebo to někdo myslí vážně ?

Syková nechtěla další grantovou agenturu, v jedné už byla, takže by přišla o část vlivu, ta chtěla své ministerstvo a neříkám, že bába neměla v něčem recht.

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:43. I se zdrojem. A diagnostika vyhovuje komu/čemu?

Na zdravotnický výzkum související s covidem-19 by mohlo jít 50 až 100 milionů korun. Vznikne speciální program, řekl ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví vládní zmocněnec pro tuto oblast, bývalý náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V nové pozici působí od začátku června. Vůli spolupracovat v oblasti vědy a výzkumu podle něj už projevila řada zemí, například Rusko nebo Velká Británie.

„Program by měl řešit zejména problémy v oblasti diagnostiky. V testování jsme závisí na dodávkách reagencií ze zahraničí,“ dodal. Do budoucna by se podle něj mohla změnit i celá koncepce vědy a výzkumu, kde by stát částečně určoval strategicky důležitá témata, kterými by se měli vědci zabývat. Dalším tématem Prymulova úřadu, které opakovaně vyzdvihoval i premiér Andrej Babiš (ANO), je prevence nemocí, zejména rakoviny.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/na-program-pro-vyzkum-covidu-by-mohlo-jit-50-az-100-milionu-korun-oznamil-prymula.A200610_195357_ln_domov_ele

Anonymní řekl(a)...

Pravděpodobný scénář :

1. Babiš zjistil Prymulova procenta
2. Babiš navrhnul úřad pro Prymulu
3. Babiš zřídí úřad pro Prymulu
4. Babiš zjistí Prymulova procenta
5. Prymula dobrovolně odejde

Anonymní řekl(a)...

Ad 11. června 2020 12:42
A ředitel ÚMTM Hajdúch a jeho časté schůzky s Babišem (viz "často o tom diskutuji v Průhonicích s docentem Hajdúchem") do toho zapadají jak? Altruista Babiš chce nezištně chránit malou českou populaci před rakovinou?

Anonymní řekl(a)...

Re: Amíci taky se svou historií zápasí

The statues which fill the halls of Congress should reflect our highest ideals as Americans. Today, I am once again calling for the removal from the U.S. Capitol of the 11 statues representing Confederate soldiers and officials. These statues pay homage to hate, not heritage.
Nancy Pelosi
@SpeakerPelosi

Hudlického článek se (bez jeho viny) fakt objevil v nešťastný moment.

Anonymní řekl(a)...

Jen jestli spíš nevadilo Čínanum a editorům toto :
We demonstrated experimentally the impossibility of obtaining yields greater than 96% from reactions performed on small scales. Although the paper has been well cited , reporting of ~ 99% isolated yields in current literature has not abated though it is less likely due to deliberate fraud 11 than the absence of rational data analysis and high - integrity experimental techniques no longer taught to students of synthesis
.

Anonymní řekl(a)...

Tak univerzitni pusobeni vubec zacina byt ponekud rizikove:
Suspended UCLA professor under police protection days after students sign petition to fire him. UCLA suspended and launched a racial discrimination investigation into Gordon Klein after he refused to move or alter final exams for African-American students in the wake of George Floyd's death.

Anonymní řekl(a)...

Ad 11. června 2020 14:18
Spolu s ostatním spíš "pád říše západu" v přímém přenosu.

Anonymní řekl(a)...

Proč pád ? Samočistící proces je pro západ naopak přínosný a obvyklý. Takhle došlo k denacifikaci Německa po roce 1965, takhle došlo k volebnímu práva žen ve Švýcarech někdy v 60s, takhle došlo k jinému pohledu na homosexualitu atp.

Sochy demokracii nedrží, drží ji lidé. Že lidé něčeho zneužívají ke svému prospěchu k nim patří a k černochům zvlášť. Jde hlavně o sociální problémy zabalené do rasového hávu, nakonec nejvíc na tom parazituje bílá levice a bílí demokraté obecně. Je to hlavně hloupost Trumpa, že toho neumí využít.

Ale nebojde veškeré burzovní indexy naopak svědčí o pozitivním trendu USA.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím. Píše se o tom hlavně proto, že to stádo rozčiluje, stejně jako se bálo chřipky pod názvem koronavir.

Přehodnocení vlastních dějin je zcela normální proces, nenormální by bylo se neměnit. Jasně, stanou se při tom nové omyly, ale ty s námi jsou stále.

Anonymní řekl(a)...

Tak Zboril ma zdatne nasledovniky - see Figure 3 - XRD: copy/paste/rotate ;-)

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1631074819301651#fig3

akorat ho necituji - to by meli, protoze ta metoda je urcite jeho

Anonymní řekl(a)...

Pár bodů do pranice:
- Veškeré burzovní indexy naopak svědčí o pozitivním trendu USA.
Znáte termín "dead cat bounce"? A i pokud trhy tuto krizi ustojí, založit hospodářství na věčném růstu je stejná blbost jako na plánovaném hospodářství.

- Samočistící proces je pro západ naopak přínosný a obvyklý.
Ten samočistící proces má ovšem pár nezdravých faktorů:
1) Připomíná už anarchii spojenou s veletokem hlouposti. Já se například teď cítím z hlediska genderu jako lesbický transvestitní delfín. A běda jestli se mi za to někdo bude smát! Začne shitstorm na sociálních sítích!
2) Začíná se popírat přírodní realita a zneužívat věda k ideologickému boji a k aktivismu (o nehodících se věcech se diskutovat prostě nebude). Já opravdu nestojím, aby mi nějací mladí novináři nebo angažovaní akademici (jsem naštěstí z vědy už pryč) vykládali, co smím a nesmím číst nebo psát. Tak začínají totality, z bohulibých úmyslů. Musíme "uchránit" ostatní bloudy z populace před škodlivým vlivem nepřijatelných názorů. On ten západ tu totalitu dlouho nezažil, tak si ji asi teď zaslouží (situace mi začíná připomínat Maovu kulturní revoluci).

Pěkná analýza problému z iDnes: Občanská válka v New York Times a konec nezávislé žurnalistiky
Co se stalo: ve středu vyšel v internetové verzi listu v názorové rubrice článek republikánského senátora Toma Cottona s titulkem Vyšlete tam vojáky. Hlavní sdělení: tam, kde policie při nynějších demonstracích provázených rabováním nezvládne udržet pořádek, by ji měla zastoupit armáda. Přestože v článku bylo jasně řečeno, že odděluje mírumilovné demonstranty od výtržníků, o nichž píše, proti jeho zařazení se zvedla mezi redaktory listu vlna odporu s tím, že je rasistický a „jeho zařazení vystavilo černé reportéry, editory a další zaměstnance NYT nebezpečí“. Ostatní média při popisu situace v deníku používala slova jako vzpoura, rebelie či povstání.
...
Pak se do věci vložil vydavatel a současně zástupce rodiny majitelů A. G. Sulzberger, který výmluvně obhajoval zařazení článku: „Věřím v princip otevřenosti vůči široké paletě názorů včetně těch, s nimiž nemusíme souhlasit, a tento článek byl v tomto duchu otištěn.“ Jenže redaktoři se bouřili dál a ještě víc. Vznikla petice, kterou jich podepsalo osm set. A vydavatel zcela otočil. Kapituloval před redaktory. Článek byl najednou „opovržlivý“, „nesplňoval náš standard“. A vedoucí komentátorského oddělení James Bennet, liberální demokrat všeobecně považovaný za budoucího šéfredaktora listu, v neděli skončil, vyhazov maskovaný rezignací, což prý obrečel. Takže vyhazovy za otištění názoru, který sděloval totéž, co si v těch dnech myslelo podle průzkumů veřejného mínění 58 procent lidí (podle časopisu Forbes) či 52 procent (podle televize ABC).
...
připsala tam svůj pohled na věc i komentátorka listu Bari Weissová. Byl v opačném gardu a stojí za to. Píše se v něm o „občanské válce v redakci“ mezi mladými uvědomělými novináři a staršími liberály, přičemž ti první věří v pokrokářské krédo, že právo lidí nebýt vystaveni názorům, jež se jim nelíbí, přebíjí včerejší základní liberální hodnoty, jako je svoboda projevu. Weissová to ukazuje na slavném mottu listu, které zní Všechny zprávy, které jsou vhodné k otištění: Zatímco starší novinářská generace – stejně jako to chápaly i ty předchozí – dává důraz na slovo VŠECHNY, pro mladé je rozhodující VHODNÉ.

(Bohužel Premium)
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/new-york-times-zurnalistika-donald-trump.A200609_195212_zahranicni_kzem#paywall-locked

Anonymní řekl(a)...

Tady je i přímý zdroj:

https://www.nytimes.com/2020/06/07/business/media/james-bennet-resigns-nytimes-op-ed.html

Anonymní řekl(a)...

Ad. 8:59 Vyšla česko-rakouská učebnice dějepisu https://www.mua.cas.cz/cs/publikace/sousede-cesko-rakouske-dejiny na které se podíleli jak čeští, tak rakouští, historici. Iniciovalo to naše MŠMT a MZV a odpovídající rakouaká ministerstva. Račte si počíst a pak můžeme i třeba diskutovat. I když s neobjektivními anonymy to nebývá moc užitečné.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Předsedkyně zdravotního výboru parlamentu, přednostka preventivní kardiologie z pražského IKEM a certifikovaný homeopat profesorka Věra Adámková tu svou vakcínu stejně nestihne:

Moderna Inc. confirmed it plans to start a trial of 30,000 volunteers of its coronavirus vaccine in July as the company enters the final stage of testing.
Moderna has selected the 100-microgram dose of the vaccine for the late-stage study. At that dose level, the company is on track to deliver about 500 million doses per year, and possibly up to 1 billion doses per year, starting in 2021.

Anonymní řekl(a)...

Je škoda, že něco o koronaviru nenapsal do Nature Zbořil. Byl by to jistě ostrý zářez !

Anonymní řekl(a)...

https://vedavyzkum.cz/rozhovory/rozhovory/jan-sedivy-bylo-by-potreba-to-tu-pokropit-zivou-vodou

"Jak se tedy díváte na podporu vědy v Česku?

Celý systém financování české vědy je na vysokých školách a v Akademii věd nastavený na kritériu úspěšnosti ve psaní článků. Všichni jsou proto tlačeni k publikování v impaktovaných časopisech. Podobné je to i ve světě. Vědeckých článků, které jen omílají stále to samé, jsou tuny. Je velmi obtížné se v množství článků orientovat, ve finále najdete jeden dva příspěvky, které přináší něco nového."

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

porad zadna reakce na tyhle krasny copy-paste-rotate XRD - tak jeste jednou:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1631074819301651#fig3

Anonymní řekl(a)...

Chcete abych poděkoval za potvrzení mého názoru, že úprava data není nic výjimečného? Kdo jsem já, když to povrdilo i předsednictvo Učené společnosti a řada excelentních vědců osobně. Někdo holt upravuje data inteligentněji, někdo třeba jen z dat vybírá. Důležité je aby článek byl "sound"...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

To proto že sou ty křivky úplně jiny ty. Už některým asi hrabe... Vzpamatujte se.

Anonymní řekl(a)...

Nigel farage přirovnal Black Lives Matter k talibanu (kvuli strhavani soch) a z radia ho okamžitě vypnuli , tak se rozhodl opustit LBC

https://www.businessinsider.com/nigel-farage-leaves-lbc-show-black-lives-matter-taliban-comments-2020-6

Anonymní řekl(a)...

Genderistické loby na staroslavné Karlovce je po koroně nějak rozklížené. Jak to, že dosud nedosáhlo odebrání stříbrné medaile?


https://www.facebook.com/BrockChemistryBiotechnology/photos/a.318004084953069/1912180158868779/?type=3

Prof. Tomas Hudlicky being awarded a silver medal by the Vice-Rector of Charles University in Prague, Czech Republic.

Anonymní řekl(a)...

Na tomto linku je ten cely clanek Hudlickeho, tedy zatim:

https://www.dropbox.com/s/qaz160rxzjmfg3s/anie.202006717.pdf?dl=0



Anonymní řekl(a)...

Ad 12. června 2020 9:22

Budto hajite modus operandi Zborila, nebo navstivte ocare, jak radil kolega jiz drive.

Ten graf je primo idiotsky slpicing a Asie takoveto sracky tlaci do zurnalu pod tlakem jejich systemu kafemlejnku "incentives". Ten zurnal i ten clanek je totalni odpad, takoveto veci se jiz nepranyruji ani na PubPeer.

Ale stoji za to si rozkliknout author affiliation. Sami excelenti...

Anonymní řekl(a)...

Jak hajim ? Ukazuju, ze jsou jeste horsi podvody, kde se uz ani nesnazi, aby to vypadalo realisticky - viz. ty diagonalni sumy ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ta reakce byla na 9:22:

"To proto že sou ty křivky úplně jiny ty. Už některým asi hrabe... Vzpamatujte se."

Ctete pozorne.

«Nejstarší ‹Starší   4401 – 4600 z 4999   Novější› Nejnovější»