pátek 19. července 2019

Zfalšované grafy profesora Zbořila a Hobzy

Při profesorském řízení pana Zbořila z Olomoucké přírodovědy se citovalo z článku Catalytic Efficiency of Iron (III) Oxides ... s publikovaném ve JACS, sám Zbořil se přihlásil k 50% spoluautorství. Mělo to jen jednu chybu, ten horní graf na obráku je ten skutečný a ten dolní byl publikovaný. Měřený vzorek obsahoval šťavelan železnatý, což se umazáním píků “zakrylo”. Prostě věž jako věž, článek o neexistující věci a dnes se Zbořil s dalším spoluautorem Heřmánkem obviňují, kdo to udělal. Pan Zbořil udělal mezitím lokální "vědeckou" kariéru, nechal se s pomocí falešných výsledků habilitovat, z dotačních programů vysál co mohl a nyní nechá psát své podřízené petice za "klid na práci", vzal si "tvůrčí volno", za zástupce si dosadil podobné kvítko a stále si hraje na vědce za spoluúčasti všehoschopného rektora Olomoucké univerzity. 

Nic nového na východě a podobných případů se najde v Číně a v Indii celkem hodně, pán si na západě už neškrtne ale pro Olomouc stále OK. Za zmínku snad stojí jen perfekcionismus děkana fakulty (Martin Kubala), který se nenechal zastrašit a konal jak měl. Palec nahoru. Rektor Jaroslav Miller k profesní etice absolutně netečný, nekompetentní, nechal podvodníka stále ve funkci, palec dolů. Na celé věci jsou ale zajímavější jiné věci.


V roce 2013 měl jeden ze spoluatorů publikace doktorand Čeněk Gregor obhajobu své disertační práce, při které mimochodem prozradil komisi, že údaje v článku Zbořila neodpovídají realitě a sám ve své práci užil skutečně naměřené hodnoty. Jeho školitel Zbořil odešel z místnosti, ale ani on ani předseda komise Hobza z OUCHB neřešili etické pochybení ani ze strany autorů, ale pouze zkoušeného, nikdy nedali podnět etické komisi, příp. vedení školy nebo časopisu (v případě koresp. autora Zbořila).

Šlo o naprosté profesní i lidské selhání zaznamenané v protokolu o proběhu zkoušky, zřejmě si mysleli, že student bude mlčet a protokol se včas skartuje. Jako třešnička na rotu - studenta, který na falsifikaci svého školitele upozornil -  od obhajoby nakonec i před dvě pozitivní recenze ze tří vyhodili. Spoluautor Gregor jistě nese svůj díl viny, neměl dát za sebe souhlas k publikací, ale na druhou stranu byl t.č. v podřízeném postavení vůči svému školitelovi a autorovi článku, jehož vinu spoluúčast ostatních nikterak nesnižuje. Zbořil, který nyní bez důkazů prohlašuje, že to zfalšoval Heřmánek, nic po disertaci nekonal, celých (minimálně) 6 let mlčel stejně jako jeho nynější nástupce a účastník této podivné disertace Michal Otyepka a článek a jeho citaci používal Zbořil bez skrupulí dál do svého CV a žádostí o granty.  Za spoluúčastí Hobzy a ostatních dál bagroval granty a vedoucí místa s pěkným platem. Taková malá moravskočeská chrochro  jak vyšitá - prostě charakter. Když něco vyčuhuje (peaky nebo student), tak utnout, ono se to srovná !!!

Můj názor na vědecké výsledky Zbořila a výsledky jeho dotované organizace jsem již napsal v tématu o nanomateriálech, tj. kdysi modní měření o tom, jak plocha a nejen objem, kterých jsou desetitisíce, prakticky vždy bez reálné aplikace, desítky zbytečných  patentů bez jejich prodeje atp., aby bylo co vykazovat. Nanoplkačky, které zachraňuje vysoký IF v akademickém světě. Ale to je věc poskytovatele grantu a preferencí univerzity. Na celé věci je zarážející krom dnes poněkud groteskní kariéry pana Zbořila hlavně (ne)chování nic nekonajícího rektora, nulová sebekorekce pana Hobzy a nakonec i nesmyslnost a neobjektivnost podobných obhajob. Zápis ze zkoušky má 4 stránky, úroveń obsahu nulová, jen obecné výtky a názory, fakta a citace žádná, styl povrchní. To samé bohužel platí o profesorské habilitaci Zbořilově, prostě články v časácích, kolik z nich jsou manipulované nesmysly nikdo neřeší. 

Kdyby Hobza neměl účast ve vyhození t.č. doktoranda Pancíře a jeho manželky z Ústavu organické chemie a biochemie AV za účast pí. Pancířové na demonstraci rádobyrepublikána Sládka v 90. let, člověk by si mohl myslet, že jen u obhajoby opět spal, ale on nespal, zůstal sám sebou - bohužel. Dokonce v novinách v červenci 2019 Hobza tvrdil, že hlasování bylo 2:4 v neprospěch doktoranda a že nevěděli o jaká data šlo (ve skutečnosti bylo hlasování 2:2 a 2 hlasy byly neplatné:-) a v zápisu je přesně uvedeno o jaká data z jakého článku jde, str. 3 zápisu). Dál už jen opakuje paranoidní argumenty a narážky na děkana, který jediný se k celé věci postavil čestně a profesně správně.  Prostě lidské a chemické dno rektorátu v praxi.

Doufejme jen, že dojde k přezkumu i disertace studenta, minimálně na omluvu to je rozhodně.

Zápis z obhajoby je zde
Přepis (neuvěřitelného) zvukového zápisu vědecké rady zde

4 999 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   4601 – 4800 z 4999   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Tak to nakonec rozcupovali na PubPeer:
https://pubpeer.com/publications/62179F4AE146264775298C569B3344

Ta prvni autorka je fakt uplne blba.

Anonymní řekl(a)...

V týhle souvislosti by bylo zajímavý zjistit, jestli u nejnovějšího Zbořilova podvodu je zfalšovaný nejen obr. 3D, ale i C.

Anonymní řekl(a)...

Oprava obr. 5 c,d

Anonymní řekl(a)...

Ve věci Hudlického se začínají ozývat i soudnější hlasy:

Universities function best as places of both research and teaching when the university itself has no official view on contentious matters so that members of the university community might
themselves investigate matters and come to their own conclusions.

https://www.safs.ca/issuescases/brock-chemistry/1%29%20SAFS%20letter%20to%20Provost%20Finn.pdf

Anonymní řekl(a)...

Re: rozcupovali na PubPeer:

the data looks like rotated, and it is not actually monotonous in X axis (which is totally unphysical for a XRD pattern)

A priznacna je afilace:
Centre of Excellence for Advanced Research ...
Naduzivany termin excellence je dnes automaticky duvodem k neduvere, ze jde jen o kasirovanou Potemkinovu vesnici.

Anonymní řekl(a)...

... the data looks like rotated

No, fakticky je to zbořilizace. Akorát je otázka, co tam tím nalepením okopírované křivky zakrývali. As jako Zbořil - rušivý pík. Termín zbořilizace by měl přejít do světových jazyků jako robot a tunelovaní.

Anonymní řekl(a)...

8:31 kasírovanou i kašírovanou :)

Anonymní řekl(a)...

Přeceňujete přínos Olomouce světu. Vždyť i učená společnost a některé excelence osobně to schvalují.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Naopak, prave ze nedocenujeme. Toho skveleho vedce a profesora museli podporit
kalibry typu Lukes, Cejka a Nachtigall, moralni spicky, dokonce i jeden uceny egyptolog, nezistne, kdyz ta nase banda frustratu co nedokaze podojit EU granty se zacala stourat v jeho datech. Chudak. Mozna ani novy ustav ASYLUM (nebo jak se ma jmenovat), nevznikne.

Anonymní řekl(a)...


Je to tam...

https://pubpeer.com/publications/71B5E2EF6A7716D7F7F3B273E86926#1

Anonymní řekl(a)...

Clanek v Catalyst Today je pry na vyzvani. Clenem editorial boardu je nejaky Cejka z CR, viz prispevek vyse. Kruh se uzavira.

Anonymní řekl(a)...

... Curves in figure 5d have the same noise pattern ...

Teď je už jen otázka, na koho to Zbořil hodí tentokrát.

Anonymní řekl(a)...

Hudlického podpořila jedna kanadská organizace:
The statements issued by the Brock University administration are a clear violation of its obligation to uphold academic freedom. By publicly attacking Professor Hudlický, without even the courtesy of consulting with him beforehand, the University administration has failed to respect and defend his academic freedom. This threatens to have a chilling effect across the institution.

https://www.safs.ca/issuescases/brock-chemistry/6%29%20CAUT%20letter%20to%20President%20Fearon.pdf

Anonymní řekl(a)...

Nejhorší na olomouckém Bezouškovi, podvodníku z Podvodníkova Zbořilovi je to, že ty tři zfalšované články (plus 7 se stejně zfalšovanými moessbauerovými spektry) tvoří beztak jen špičku ledovce. Jeho členství v editorial boardech Applied Materials Today, Scientific Reports apod. smrdí mezinárodní ostudou a členství ve vědecké radě UP a vůbec setrvání na UP a kdekoli na VŠ a ve výzkumu je výsměch všem poctivým vědcům v ČR.

Anonymní řekl(a)...

Otázka zní jak takového poctivého vědce definujete. Je to ten kdo nevymazává píky, ten, kdo nikdy neudělal výber z dat nebo jen ten, kdo vždycky použil jen tu nejlepší dostupnou techniku? Pokud je pravda až to poslední, to byste pohledal po celém světě.

Problém je v financování vědy podle bezprostřední popularity.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Nejlepší dostupnou techniku - záleží, jak to myslíte. Tam bych moc problém neviděl, nedovedu si představit, že by někdo použil horší techniku, když má dostupnou lepší. Jsou i situace, kdy daná technika poskytuje odpověď na danou otázku, i když není nejlepší. Výběr z dat bývá problém spíš u oborů, kde je velký rozptyl výsledků, třeba biochemie, fyziologie apod, já se naštěstí pohybuju v oblasti chemie, kde to problém není. To vymazávání píků je naprosté minimum.
Podle mého názoru je skandální, že vlivní lidé z komunity podvodníka Zbořila vesměs podporují.

Anonymní řekl(a)...

Vlivní lidí z komunity ho podporují, protože mají sami špatné svědomí. Sami také malí velké týmy a otm, co se v laboratoři děje, nemají úplný přehled. Dokonce mohou mít i (raději) nejasné tušení.

Výběr z dat není ani v syntetické chemii nic úplně výjimečného, i u struktury látek vždycky nějaká otázka zbývá, o vztazích mezi strukturou a vlastnostmi nemluvě. Jenže to by člověk napsal jeden článek za 5 let. Peníze nejsou nekonečné a zadarmo, publikovat se musí.

Samozřejmě, že mít v laboratoři systém falšování spekter, je extrémní prasárna. Ale nějaký systém kde experimenty stopnout a něco opublikovat měl každý u koho jsem kdy byl. S každým rokem kafemlejnkózních hodnocení se ty systémy posunují k výběru z dat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Nemate pravdu. V symteticke chemii uz jsou spektralni metody tak mocne, ze chyby vznikaji vyjimecne. Kdyz je pochybnost, tak se u krystalickych latek dela x-ray. Nas "vyber z dat" spociva v tom, ze ne vzdycky se uplne da publikovat kazda neuspesna reakce a publikuji se ty uspesne - i kdyz tady slusne laborky aspon v SI shrnou i ty neuspesne reakce. Vetsi skupiny vetsinou maji zorganizovany nejaky system kontroly spekter a ostatnich dat. Reputace se da ztratit jen jednou...

Anonymní řekl(a)...

To jsem měl na mysli. A mimochodem přesně takhle to učím studenty ochrany vod (a rybářství) - že se koneckonců dá přesně přijít na to co ve vodě je. Potíž bývá, že biologicky aktivní bývají látky v koncentracích 10^-9

Ovšem ne každá laboratoř je dobrá a ne každý reviewer chce seznam neúspěšných pokusů. Organická syntéza je věda 2. poloviny 19. století. Je to etalon, co takto nefunguje není až tak moc chemie. V biochemii dokonce ty lepší metody zanikají a nikdo už je neumí.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

AD: Vlivní lidí z komunity ho podporují, protože mají sami špatné svědomí.

BINGO - vo tom to je. Slovy klasika: Šmejd na šmejdovi ...
Jenže teď - při vidině 10+ retrakcí - se Zbořil stává už neúnosným pro ostatní, co ho dosud podporovali a kryli. Kdo se od něj odkloní první je otázka - Konva, Hobza, Hosta, Miller?? Nakonec by to mohla být i Ždímalka - jde ji o jediné, zbovuzvolení na podzim a nechce nic riskovat, nakonec už zase objíždí ústavy s tou svou suitou.

Anonymní řekl(a)...

Zbořil bude ještě velkej průser. Zažímalka ale nic dělat nebude, prostě to riskne, že jí bude někdo vytýkat impotentní etickou komisi. Havlas to má za pár, ale raději snese jí než chovného geronta Hostomskýho

Anonymní řekl(a)...

Zboril je problem UPOL a RCPTM - nikoli AV. Zda se, ze tady je porad rada lidi, kteri se snazi hodit problem na nekoho jineho, kdyz si to UPOL nedokaze sam vyresit. AV ani UOCHB nema co resit - zadny z podezrelych clanku nema afiliaci UOCHB.

Anonymní řekl(a)...

Představitelé české a slovenské vědy se zamyslí nad budoucností ČR
Vystoupí například Rut Bízková, Vladimír Mařík, Miroslav Bárta, Vladimír Beneš, Václav Pačes, Zdeněk Souček, Peter Staněk, Milan Zelený, Michal Kořán, Miroslava Kopicová, Martin Roman.
Cena vstupenky je 3 990 Kč.
Hmm - povětšinou lidé, co mají podíl na té současné bramboračce.

Anonymní řekl(a)...

Krome Barty tam zadny predstavitel vedy neni

Anonymní řekl(a)...

Již pozítří bude velká show. Zasedání Akademického senátu UP
17. červen 2020, 13:00 – 16:00. Stream celého zasedání poběží na adrese http://upstream.upol.cz

Jednak se bude projednávat zřízení Ústavu (Catrin, dř. Podvodníkov), jednak bude projednáván i následující bod (výňatek ze zápisu minulého senátu):

Předsedkyně LK AS UP dr. Tomoszková
Požádala o zařazení bodu na příští červnové zasedání týkající se etické komise – jako podklad pro tento bod jsme v říjnu 2019 obdrželi abdikační dopis bývalého člena prof. Indráka. Podnět na další bod zasedání – 30. 4. byl obdržen e-mail od Mgr. Stejskala z PřF ohledně kauzy Nature Communications. Prosí v té souvislosti pana rektora a pana děkana Kubalu o vyjádření na příštím zasedání AS UP, zda požadovaná data obdrželi, a pokud je neobdrželi, jaké pracovněprávní kroky byly v tomto případě přijaty

Děkan PřF UP doc. Kubala
Žádná data od prof. Zbořila nedostali, jen obrázky grafů někdy loni v srpnu. Případ předložen i Etické komisi PřF, proběhlo šetření, ekonomická komise vydala usnesení, nicméně jak prof. Zbořil, tak pracovník, který podnět podal, využili ustanovení, kdy požádali pana rektora, aby nechal usnesení fakultní etické komise přezkoumat univerzitní etickou komisí.

Rektor
Podnět obdržel včera, bude postoupen Etické komisi UP.

Anonymní řekl(a)...

obávám se, že se nic takového projednávat nebude, program je zde

https://www.upol.cz/fileadmin/users/2/pozvanka_as_up_2020-06-17-web.pdf

a o etické komisi ani slovo. Jestli senát trochu nepřeceňujete. Vážení senátoři tento bod už pěktkrát odložili a jistě jej odloží opět. Napřed je třeba zřídit Podvodníkov. Pak už si etická komise může říkat, co chce.

Anonymní řekl(a)...

Certifikovaná homeopatka se dostává do časové tísně (v EU je 445 miliónů duší):
AstraZeneca Plc signed a contract with European governments to supply the region with its 
potential vaccine against the coronavirus. The contract is for up to 400 million doses of 
the vaccine, developed by the University of Oxford. Deliveries will start by the end of 
2020. The deal is the first contract signed by Europe's Inclusive Vaccines Alliance (IVA), 
a group formed by France, Germany, Italy and the Netherlands to secure vaccine doses. 
At a meeting of EU Health Ministers, IVA agreed to merge its activities with those of the 
EU Commission. The experimentation phase of the vaccine is already advanced and is expected
to end in the autumn.

Anonymní řekl(a)...

15. června 2020 10:45 Je to problém AV, Zbořil působí také na UOCHB stejně jako Hobza. Místo podvoduu i čas podvodu je irelevantní, Bezouška také podváděl mimo Viničnou, rozhodující je hledisko dopadu na pověst instituce. Pověst UPOLu je Akademii věd ukradená, má chránit hlavně sama sebe.

Anonymní řekl(a)...

Podobné problémy má i AV a také je neřeší, např. minulý týden UEM submitoval podvoný článek doc. Čejkové, kdy její bývalá vedoucí odmítla submitaci podepsat, neboť v manuskriptu našla několik zjevně otočených obrázků, aby bylo víc dat a také věděla, kolik zvířat má na oddělení a dala paní Čejkovou k etické komisi. P
Paní Anděrová z UEM dala místo toho výtku této vedoucí, Čejkovou přesunula do jiného oddělení, absolutně nesouvisející s vědeckým fokusem a podvodný článek povolila, a to i bez souhlasů všech autorů (někteří se odmítli pod falsifikát podepsat) .

Podle posledních informací byl článek přijat - tak uvidíme reakci Akademii věd.

Anonymní řekl(a)...

K etické komisí:
Šeptá se že Etická komise na přírodě došla k závěru že žádná manipulace v nature comunication nebyla a proto se odvolal i ten autor podnětu. A taky se šíří že univerzitní senát hlasoval o tom jestli etiku na jednání zařadit a drtivá většina byla proti nebo se zdržela. Prý se začaly naopak objevovat jiné zajímavé věci. Pohádka o manipulátorech se jim prej trochu rozpadá.

Anonymní řekl(a)...

Tak snad tam ty otočené či vyměnili, ne ? :-) Kolega z MBU mi poslal zápis z etické komise UEM, kdy se Čejková bránila vydání všech raw dat z mikroskopu tím, že mikroskop nejde a podvody s otáčením odůvodňovala svoji dočasnou zrakovou chorobou. Ta se ale mezitím spravila a paní publikuje dál :-) Holt UEM najel na Zbořila.

Ta výtka Kubinové je ale neskutečné svinstvo.... pokud se budou trestat ti, co na podvody upozorní, protože nesedí vedení, tak je to cesta do pekel nebo Číny.

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 8:44 ověř si informace dle zápisu. Jsou veřejné.

Anonymní řekl(a)...

Kde je zápis? Nenašla jsem ho nikde mám to jen z doslechu...

Anonymní řekl(a)...

re 8:31 Zboril na UOCHB nepusobi a vubec sem nejezdi. Ma ho Hobza (od jara lonskeho roku) ve svem tymu na castecny formalni uvazek na grantu, coz mu autonomie vedoucich dovoluje. Nastesti si Zboril ani ted na sve pejpry afiliaci UOCHB nepise, takze zadnou ostudu z nej nemame.

Bezouska podvadel na obou pracovistich (nebylo to ve Vinicne, ale v Hlavove - biochemie je v chemicke budove) - jen ho pouze v Krci v noci nafilmovali a chytili. Jeho podvodne pejpry ale mely afiliaci MBU i PrFUK, a proto se to tykalo obou instituci a udelali spolecnou etickou komisi na vysetreni pripadu.

Pripadne Zborilovy podvody z minulych let, kde mel pouze afiliaci UPOL se nas opravdu netykaji.

Anonymní řekl(a)...

Tak koukám, že v AV jsou ještě dál a etická komise neřeší misconduct ale toho, kdo na něj neupozorní. Máte někdo bližší informace ?

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 9:12 Čejková a Čejka (duo), do prosince pod Š.Kubinovou, nyní někde na toxikologii UEMu. Co vím, tak se ten podvod snažil ututlat Malínský a přestože nevymámil z Čejkkové data z mikroskopu, doporučoval Kubinové, aby o tom mlčela. Ta si to nenechala líbit a dostala snad dokonce už dvě výtky (jednu za upozornění na Čejkovou, předtím zase za tom, že upozornila na kolegyni, že dává na postery její data bez jejího souhlasu). Oni to udělají vždy tak, že dostanou výtky obě strany a na Kubinovou si vymyslí nesmysly, dokonce s ní šéfka ústavu Anděrová mluví jen za přítomnosti externího právníka (sazba 3500/hod), pokud se baví o případu. Ta si ale tu výtku nenechává líbit a snaží se očistit a upozornit na to, že se podvody nemají krýt. Nevím, snad je to nyní na Národní .... tak se ptejme tam.

Musím uznat, že vedle Hořejšího je to snad jediná odvážná v AV.



Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 9:19 Možná by to akademie využít a přejmenovat UEM na Zbořilův ústav experimentálních machinací a mohli by ušetřit za zachování zkraty.

Má někdo odkaz na ten nový článek Čejkové ?

Anonymní řekl(a)...

Tak hele, kdyz o nekom pise Gender a veda, tak kdokoli by proti ni neco rekl, tak je sexista ;-)

https://genderaveda.cz/jitka-cejkova-nejdulezitejsi-je-mit-silnou-vuli/

Anonymní řekl(a)...

Program je treba rozsirit o bod:
Pracovnepravni důsledky jasneho (a opakovaneho) podvodu z Podvodnikova v Catalysis Today (2019).

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 9:28 Tak tam toho o genderu moc není, to by bylo spíš zajímavější, kdyby poskytl stejnému serveru rozhovor Čestmír Čejka. To by bylo jiné kafe, zvlášť pokud by bylo i video :-)))) Pro mě je na tom nejzajímavější vědět, že podvádět může kdokoliv a že první co člověka vlastně napadne, jak dlouho už to dělá ...

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 9:28 tam byla i Syková, dokonce i s videem
https://www.youtube.com/watch?v=a1VuB5xto4M&list=UUXqsWKEBKjFTrtIbW5S4V2Q&index=17

ro je asi nějakej jejich PR web UEMu :-) třeba na to utrhnou víc grantů než na ty králičí oči

P.S: : Česťa by na videu potěšil, u něho je víc poučením, že věcu může u nás dělat opravdu kdokoliv. Počítám, že ty obrázky otočené nejspíš zblastil on v powerpointu a máma ho jen kryje

Anonymní řekl(a)...

Tak po přečtení pár jejich článků bych se nedivil, kdyby na ní vlítl někdo z komise pro pokusy na zvířatech. Jede stále stejnou cestou, vezme nějakou látku a napálí to do oka (trihaloza, vodík) . U té Kubinové aspoň dělali nějakou analýzu, ale předtím to byly fakt jen fotečky a ty články s Holáněm (také UEM) jsou fakt prasárna, Cpát do oka "nanomateriály", kmenovky atp. Koukněte se spíš na články Holáně, to je fakt na udání Greenpeace - tomu se říká automatická věda.
Panebože, co to je za ústav ???

Anonymní řekl(a)...

Kdysi tam vládla pevnou rukou Sykovka. Kromě Anděrové, Kubinové a Jendelové, je to spíš takový gerontostroj.

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 9:56
Když tak všichni: pracovně právní důsledky opakovaného i vědomého porušování zákonů ČR vrcholnými představiteli přírody. V posledních dnech třeba gdpr :o)

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 9:28 Moc nechápu, proč dává rozhovor takovému plátku

Anonymní řekl(a)...

Je to jako u nás s ekoblábolisty. Nejdřív je sucho, tak říkají, že je sucho díky GW. Pak začne pršet, tak prej změna počasí vyvolaná GW, pak je bouřka, tak to je jasné GW a nakonec vyjde článek, že je všude mokro, ale půda je suchá , takže jasnej warming.

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 9:06 Zbořil je zaměstnancem UOCHB a etický kodex se vztahuje na něj, jako na kohokoliv jiného. Zažímalová ale nekonná, ani Hostomský. To je ten správný popis. Co jste si zvolili, to máte. Děkan v UPOLu to aspoň řeší. AV je stejná jako rektor UPOLu.

Anonymní řekl(a)...

Holáně není z UEMu, ten tam jen utekl, když mu před cca 7 lety Hořejší nedovolil vykonávat vedoucí místa z důvodu vysokého věku (bylo mu cca 62 let). O jeho výzkumu lze říci to samé jako o výzkumu většiny skupiny UMG, bohužel ....

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 10:58 absolutní souhlas. Hobza si může nabrat koho chce, ale platí pro něj interní předpisy jako pro každého jiného. Bohužel se Hostomský staral víc i sekretářky a PR než o ústav. Takže má v ústavu Zbořila - má smysl něco dodávat ?

Anonymní řekl(a)...

Jasne ze plati interni predpisy - nemuzete ale postihovat zamestnance za neco, co (udajne) udelal v predchozim zamestnani. Kazdy soud by vyhral. Krome toho rizeni pred etickou komisi UPOL pokud vim porad probiha a neni uzavrene - pokud UPOL oficialne potvrdi, ze se dopustil etickych prohresku, tak nepochybne odejde z vedy (z UPOL i UOCHB).

Anonymní řekl(a)...

... si může nabrat koho chce

Ani toto není pravda. Vzdy jde o penize z verejnych zdroju. A ty se musi uzivat ucelne.
Pokud se pouzivaji neucelne, tak jde o totez, jako v pripade toho uprchleho ex-poslance Wolfa - ten taky prihraval penize kamosum, protoze se mu "revansovali".

Anonymní řekl(a)...

udelal v predchozim zamestnani ...

Staci neprodlouzit kontrakt. Proste proto, ze vyslo najevo, ze v minulych zamestnanich podvadel, a tudiz je neduveryhodny.
Tecka. K zadnemu soudu by vubec nedoslo.

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 11:45 neřeší se to přeci výpovědí, ale tím, že se neprodlouží smlouva. V US jsem například podepisoval při nástupu prohlášení o tom, že moje dosavadní research output splňují nějaké nároky v interimech a pokud by se později ukázalo, že má prohlášení nejsou pravdivá, je to důvod k ukončení (o neprodlození ani nemluvě).

Dosavadní CV včetně publikací je vlastně předpoklad práce, takže pokud se ukáže lež, pak se to může vzát za hrubé porušení atp. a je možné vyrazit.
Samozřejmě je to možné spojit s odměňováním (pro bonusy předložte seznam publikací a pokud se pak ukáže, že je to podvod) nebo neprolongaí smlouvy.

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 11:08 na druhou stranu pokud to UOCHB a AV nevadí, proč ne. Ani UPOLu nevadí, že tam má podvodníka ve vedoucí funkci. Tohle všechno je o lidech a fakt od Milera nebo Zažímalové nebo Havlase opravdu nic korektního a otevřeného nečekám. Jeli v tom systému odjakživa a funkce je nezmění.

Anonymní řekl(a)...

No tak zaprve to (ze podvadel) zatim prokazano neni a eticke rizeni probiha. V pripade, ze by to prokazano bylo, tak to lze pouzit. Nelze nekoho vyhodit za podezreni, ze v minulem zamestnani neco spachal, kdyz jeste probiha rizeni. Krome toho mame autonomii vedoucich, takze reditel nevyhazuje nikoho pres nesouhlas vedouciho - to by muselo opravdu byt prokazano poruseni zakona a jsme zase u toho probihajiciho rizeni...
Co se tyce ucelnosti pouziti verejnych prostredku - zase - muselo by se prokazat, ze nejsou vyuzity ucelne a to je taky netrivialni. Existuji zkusenosti s J. Spickou, ktery byl vyhozen, protoze podepsal dodavateli prevzeti stavby, kde byly zjevne nedodelky (coz ustav to financne poskodilo) - ale stejne pak vyhral soud, ze byl vyhozen neopravnene a musel dostat odskodne.

Anonymní řekl(a)...

UOCHB a AV by to zacalo vadit, pokud by se to prokazalo (zatim jsou to jen podezreni a rizeni probiha) - coz musi udelat eticka komise UPOL. Kdyz to prokazete, tak poleti odevsud.

Anonymní řekl(a)...

Re: od Milera nebo Zažímalové nebo Havlase opravdu nic korektního a otevřeného nečekám

PŘESNĚ - vyzvedli je tam šíbři stejných kvalit, a ti přeci drží spolu.
Dnes jim už navíc funguje podpůrná síť i napříč institucemi.
Proč se náhle ve prospěch Zbořila ozývali lidi jako Lukeš, Bárta, Čejka, Nachtigal, ...

Anonymní řekl(a)...

Pokud nejsem vykuk jako Miller, tak mi stačí se podívat na pár obrázků jako:

https://pubpeer.com/publications/71B5E2EF6A7716D7F7F3B273E86926#1

a není o čem diskutovat.
A po tom, co provedli Gregorovi, přece trvale ztratili u normálních lidí důvěryhodnost.
Nikoliv však u těch zmiňovaných šíbrů u kormidel.

Anonymní řekl(a)...

prokazte jim ten podvod - zkuste treba zreplikovat to protazeni te zelene krivky, jestli dostanete presne tu cervenou - pokud to neprokazete, tak jsou to jen dojmy

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 12:15 Nález etické komise UPOLu existuje dlouho. Máte celkem naivní představy o činnosti AV.

Anonymní řekl(a)...

J. Spicka z UOCHB vyhrál soud proto, že jednal dle pokynů Hostomskýho. Proto nedošlo k hrubému porušení povinností jak vyžaduje zákon. Ten problém byla totiž liknavost Hostomského. Jen si to odůvodnění přečtěte :-) počítám, že Vám ho Hostomský neposlal.

Anonymní řekl(a)...

ad 13:06 --- nechápu, jak by se dal tímto způsobem prokázat podvod. Ono teda vůbec prokázat podvod bude asi obtížné, ne-li nemožné, ale naštěstí ve vědě nejsme u soudu a nějaké prokazování není nutné. Konrétně v tomto případě i jako v oboru naprostý laik ze zcela jiného oboru vidím pozoruhodně pravidelně podobné či shodné nepravidelnosti v naměřených datech. Nevidím rozdíl, jestli je to na pixel "přesně" (je ostatně otázka, co by to mělo znamenat), nebo ne úplně přesně. Myslel bych, že to buď může být očekávaná přirozená vlastnost, ať už měřeného či měření/měřidla, ovšem z ohlasů zde to tak úplně nevypadá. Nebo, pokud je tato pouhým okem pozorovatelná podobnost neočekávaná, jistě je v článku patřičně diskutovaná a stačí si jej přečíst, aby se člověk dozvěděl, jak to autoři vysvětlují. Třeba ne každý člověk, já určitě ne, ale lidé z oboru nám ostatním pak můžou v takovém případě říct, jak tento podivuhodný výsledek autoři komentují. No a nebo to není očekávatelné a zároveň to není v článku patřičně diskutované --- to by znamenalo, že buď jsou autoři úplně pitomí, že se ani nezamysleli nad výsledky, které předkládají, nebo že dělají úplné pitomce ze všech ostatních. Nevím, která z výše nastíněných možností platí, na ty první dvě nicméně diskuse zde zatím moc nevypadá, v každém případě žádnou jinou možnost nevidím. Vy snad ano?

Anonymní řekl(a)...

Deset z deseti normálních lidí z přírodních věd musí Zbořila považovat za profláknutého recidivistu. Je samozřejmě malér, že po třiceti letech jsou přední výzkumné instituce v rukou lidí, kterým to nevadí (a fakt nechápou, proč by mělo).

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 11:45 UOCHB to bylo vždy jedno. Už za Šorma se tam vyhazovali lidé dle vyznání, politického profilace atp. UOCHB a profesní etika nebo dokonce morálka jsou absolutní mimoběžky. Je to něco jako bývalá pobočka říšského ústavu pro otázky rasy.

Anonymní řekl(a)...

Pžřesně tak. Zbořilovci si pletou etickou komisi s trestním tribunálem. Snad s jednou vyjímkou. U trestního soudu může lhát pouze obžalovaný, svědci mají mluvit pravdu.

Anonymní řekl(a)...

Prokázat, že data jsou manipulovaná nebude těžké, ale prokázat podvod je něco jiného, stejně tak tomu je už u té první publikace v JACS. Že jsou data manipulovaná je jasné, stejně tak existuje nález etické komise (avšak ten není definitivní, finální slovo v tomto má rektor, který se rozhodl, že názor EK sdílet nebude). Ono stačí donekonečna zatloukat a tvrdit, že Zbořil o ničem nevěděl, že ho Gregor s Heřmánkem podvedli a upravili grafy, a že svědci a etická komise jsou zmanipulovaní, jeho věrní to můžou opakovat jako mantru, a ono je reálně fakt těžké najít nějaký nezpochybnitelný a hmatatelný důkaz, že o té manipulaci s daty věděl. Stejně tak může Nat. Comm. hodit kompletně na Tučka a Catalysis Today na někoho jiného, a dělat, že o ničem nic neví a je z toho zděšený, kdo tomu bude chtít uvěřit, ten uvěří.

Anonymní řekl(a)...

re 13,25 EK UPOL vydala nalez pouze v pripadu JACS/Gregor. V pripadu NatComm (ani tech dalsich veci) zatim nalez neni a rizeni probiha. V pripade JACS/Gregor EK vydala prohlaseni ze "mohl dojit k poskozeni Gregora" (nikoli, ze urcite doslo) a u podvodu s umazanim piku sice vydala prohlaseni, ze to Zboril mohl iniciovat, ale dukazy pro to zadne nejsou a stoji to na tvrzeni priti tvrzeni, kde obe strany jsou ve stretu zajmu. Proto z toho taky rektor UPOL neudelal zadny oficialni zaver a jsem si jisty, ze kdyby na zaklade toho Zborila vyhodil, tak soud prohraje a bude mu platit tucne odskodne...

Anonymní řekl(a)...

13,47 - souhlas - ale Gregor a Hermanek nejsou svedci, ale spolupodezreli/spolupachatele, takze jejich svedectvi nema vetsi vahu nez svedectvi Zborila - proste vsichni ve stretu zajmu. Ano - ten NatComm hodi na Tucka (a dokonce pripoustim, ze o tom mohl i nevedet a Tucek to fixlovat pod tlakem, ze musi udelat kazdy rok 10 pejpru). Zboril by se ale dal porazit na tom, ze jako generalni reditel RCPTM, hlavni resitel grantu a korespondencni autor publikaci musi zodpovidat za integritu dat svych podrizenych - pokud to nebyl primo jeho podvod, tak to nepochybne bylo zasadni manazerske selhani, ktere by melo minimalne stacit na odchod z funkce generalniho reditele.

Anonymní řekl(a)...

Smyslem práce etické komise není někoho vyhazovat, ale posoudit něčí jednání ve vztahu ke etickému jednání a to EK UPOLU posoudila jednoznačně. Ty data zfalšovaná byla a Zbořil byl korespondeční autor a šéf týmu.

Rektor zaváhal a je jedno z jakéhokoli důvodu. Mohl mu pozastavit veškeré odměny, mohl vypasta nové výběrové řízení atp. Neudělal nic. Takže máte šéfem ústavu člověka, který prokazatelně publikoval lži. Pokud to není jasné vám, tak je to Vaše věc, na regionálních školách se podvádí běžně.

Horší je, že nic nedělá akademie věd. Od té bych to očekával.

Anonymní řekl(a)...

interní info : Kubinová vs. Anděrová řeší Havlas, řízení nezahájil, za to volal Anděrové, že si to s ní má vyřešit sama. Prostě charakter. Vydání článků s podvodem se ale bojí, takže očekávám doporučení k retrakci.

Ohledně Zbořila : Tak ono je jasné, že nám chronické neřešení Zbořila v UPOLu vyhovuje, jednak je pozornost směřována tam. Jeho aktivit na UOCHB si zatím novináři nevšimli. Zbořilova aféra neustále narůstá a pro spoustu interních činovníků je nečinnost Zažímalové přínosná, protože na ní něco mají (vzhledem k jejím minimalistickým aktivitám doposud) a použití to před volbami. Jednak je vědomost o aféře vysoká a jednak Zažímalová vůbec nechápe, co etické komise vlastně má dělat. Je to tam samý důchodce, co čeká tak akorát na smrt nebo medaili.

Anonymní řekl(a)...

Na to, ze je Zboril obet podrizenych, tak vygeneroval dost uzasnych artefaktu pro vyuku etiky vedeckeho chovani - znalecke posudky, posilani data jen vybranym, odposlechy ...

Anonymní řekl(a)...

re 13,58 - souhlas s prvnimi 2 odstavci - ale jak uz tu psalo nekolik lidi - AV v tom nemuze delat nic. Muze s tim delat jen rektor UPOL a snad castecne jeste dekan PrF UPOL - dokud nevznikla CATRIN, tak je RCPTM porad pod PrF.

re 14,06 - to s tou Cejkovou/Anderovou vypada opravdu desive - to by chtelo posunout nejakym investigativnim novinarum, aby se o tom psalo a uz to neslo ututlat. Jinak Zboril na UOCHB zadne aktivity nevyviji a vubec se tu nevyskytuje. Nastesti si aspon UOCHB nepise jako afiliaci na svoje pejpry, takze prima ostuda s budoucimi retrakcemi se nas nedotkne.

Anonymní řekl(a)...

13:54
Gregor dělal úplně jinou část práce (měřil katalytickou aktivitu těch štofů), na podvod v jejich charakterizaci přišel a celou věc rozvířil dokonce několikrát (dvakrát na svých obhajobách a v minulém roce). Určitě není spolupachatelem.

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 13:54 - Svědectví tam bylo více, nebyly to jen ony dvě, a navíc mezitím byla ona Gregorova obhajoba, kde se projevila nějaká porucha paměti a Zbořil údajně nevěděl, o jakém článku Gregor mluví, jako o zfalšovaném. Jak moc věděl/nevěděl o Nat. Comm. je právě ta obtížnost dokazování, já z logiky věci celkem pochybuji, že kdyby o podvodu nevěděl, tak kolem vydávání dat dělá takový cirkus, kterým RCPTM znemožnil před celou univerzitou.

Ale něco jiného je o tom uvažovat z hlediska toho, že pak budete dělat kroky proti člověku, který má zaplacený právní tým s opravdu velice známými jmény, a vyhrožuje žalobou, navíc v kontextu toho, že na rektorátu o nějaké nestrannosti nejde mluvit, ať už ze strachu, nebo z principu já na bráchu, brácha na mě. Ono je pak snadné tady mluvit o tom, že to na "regionální univerzitě" nikomu nevadí. Určitě vadí, odrazilo se to třeba i ve výsledku voleb, ale pokud se rektor pokouší do každé akce, kterou PřF podnikne hodit vidle, tak pohnout s tím není vůbec tak snadné, jak si to tady někteří možná představují.

Anonymní řekl(a)...

Prý etická komise přírody žádnou manipulaci nenašla a nepotvrdila. Naopak se prý vyjádřila ve smyslu, že je to nejspíš v pořádku s pravidly komunity. Zvláštní že se to nezverejnilo...

Anonymní řekl(a)...

re 14:56 - asi souhlas. Me ale prijde pravdepodobnejsi, ze Zboril ty podvody primo neinicioval (tak, ze by sel za Tuckem nebo Hermankem a rekl, at piky umazou), ale zpusobil je neprimo kombinaci neprimereneho tlaku na vysledky/publikace a nedostatecne kontroly a archivace dat. Takze mozna Tucek a Hermanek pote, co je nekolikrat serval, ze potrebuje rychle pejpr a ty data, co maji jsou nepouzitelne, tak si rekli, ze se na to muzou vykaslat a obrazky upravili ve photoshopu. Zboril to nejspis napred nevedel, pak delal, ze to nevi a pak uz kopal kolem sebe, aby to nemusel retrahovat. Nemam pro to zadne dukazy, ale ty nejsou ani pro verzi primeho podvodu Zborila.

Anonymní řekl(a)...

15:12 v případě Heřmánka to tak nebylo.

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:12
Zbořil to vědět musel, protože normální chování slušného vědce (nebo aspoň pokrytce) by bylo klidné prošetření podezření a retrakce. Takto Zbořil hrál vabank, ukázal přinejmenším svou neschopnost a udělal leda ze sebe...

Anonymní řekl(a)...

To porad mohlo byt, ze Zboril neodhadnul situaci a myslel, ze to ustoji. Tvrdil pak, ze sice tam pik stavelanu byl a byl umazan Hermankem, ale ze ta katalyza stejne funguje a maji na to dalsi dukazy a pry to dokonce i zreprodukovali - bylo mu lito ten JACS retrahovat, kdyz si myslel, ze by to mohlo spravit corrigendum. Samozrejme tim kopanim kolem sebe ze sebe udelal blbce.

Anonymní řekl(a)...

Právě že se nejvíc Zbořil s Hobzoz odkopali na té první vědecké radě, kdy Zbořil tvrdil, že je jedno, že je to zfalšované, i tak že je to validní a druhý se jen opakovaně hystericky zaštiťoval negací Bezoušky a nevědomky vyvolal naprostou přesnou analogii :-)
To druhé je spíš k zasmání, ale tím prvním se Zbořil absolutně odkopal, jak celkově smýšlí. o vědecké práci

Anonymní řekl(a)...

O vědecké práci Zbořil smýšli přesně to, co většina: Pokud to projde do publikace a pokud se to cituje, je to dobré. Organická chemie - jak tu padlo - má tu výhodu, že do publikace projde jen to, co má správně vyčerpávající sadu spekter. U ostatních disciplín by se maly požadovat kompletní primární data. Jenže zkuste je někam uložit a článek mívá limit na počet stran. Žádná zobrazovací ani tisková techniky není připravena na prezentaci půvdních dat: všechno je zaměřeno na pěkné barevné obrázky.

Zbořila chytili, protože se na něj několik lidí naštvalo. Ale celá excelentní komunita si myslela, že je to nějaká nevýznamná pitomost jaká se mockrát přihodila i jim. A měli i pravdu. Vymazání spekter není nijak odlišné od jiného výběru z dat. Jen je jednoduše vidět.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

19:33
Vymazání spekter není nijak odlišné od jiného výběru z dat. Jen je jednoduše vidět.

Jenže oni vymazali píky reziduí prekurzoru, a ta rezidua způsobovala efekt na jehož popisu byl článek založen.

Anonymní řekl(a)...

Ne ne - vymazani piku je podvod. Vyber z dat muze byt taky neeticky (zalezi jak moc je to znasilnene), ale neni to vylozene podvod.

Anonymní řekl(a)...

spindoktor 8:44:
"Šeptá se že Etická komise na přírodě došla k závěru že žádná manipulace v nature comunication nebyla a proto se odvolal i ten autor podnětu. A taky se šíří že univerzitní senát hlasoval o tom jestli etiku na jednání zařadit a drtivá většina byla proti nebo se zdržela. Prý se začaly naopak objevovat jiné zajímavé věci. Pohádka o manipulátorech se jim prej trochu rozpadá."


Proč tedy najednou z krásných hladkých nemanipulovaných filtrovaných spekter Podvodníkovci přešli na ošklivá s velkým šumem?

Původní verze filtrovaných Moss spekter, 2019, preprint, autorlist bez Navaříka:
https://chemrxiv.org/articles/Light-_and_Temperature-Assisted_Spin_State_Annealing_Accessing_the_Hidden_Multistability/10736867/1?file=19247846

Finální verze bez filtrace, 2020, v autorlistu Navařík,
https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2020/sc/c9sc05971g

Anonymní řekl(a)...

Vážení přátelé,

vědecký podvod, analogicky k zavinění v soukromém a trestním právu, zahrnuje i hrubou nedbalost. Narozdíl od konkrétního úkonu fabrikace dat lze ovšem nedbalost jasně prokázat.

1. JACS. Když pomineme tvrzení Gregora i jistého člena komise, že na podvod bylo upozorněno dvakrát, existuje prokazatelná vazba mezi upozorněním na podvod a grafem, která je čitelná ze zápisu obhajoby. Zbořil byl školitelem Gregora, konzultantem Heřmánkovy práce a šéfem projektu publikovaného v JACS. Není myslitelné, aby nepoznal graf a neznal jeho zdroj. Pro mě není myslitelné ani to, aby nevěděl, že má Heřmánek graf v disertaci. Nehledě na to, jak se Gregor při obhajobě choval, takové zpochybnění vaší práce jako vědce i jako školitele prostě nelze nečinně přejít a pak po letech tvrdit, že jste o falešném grafu nic nevěděl.

2. NatComm. Tuček a Zbořil nedodali data, dodali pouze bitmapy. Dodané bitmapy obsahují prokazatelné nekonzistence, na které byl Zbořil upozorněn. Některá data vykazují jinou propustnost než v článku. Na základě toho vydali corrigendum, kde vymazali vertikální osu, což zakrylo mj. i tyto nekonzistence a nijak je neadresovali. Data mají magicky nízký šum, který lze vyfiltrovat asi tak věrohodně, jako se "zaostřují" pixelovaté fotografie v televizních kriminálních seriálech. Toto vše jsou poznatky na úrovni vzdělání bakalářské matematiky a všechny byly veřejně formulovány a předloženy autorům. Reakcí Zbořila bylo obviňování z účelové likvidace. Potom přeměření v RCPTM, které bylo nafitované-nenafitované. Pak "nezávislé" přeměřování v zahraničí, kde si ani nedokázali pohlídat artefakty sudých/lichých kanálů a fitovali něco mezi tím. Těžko se totiž vyvrací manipulace s daty, když data máte, zadržujete je, a místo argumentace se snažíte něco nového naměřit a rychle to zaplácnout. Jednou z posledních zveřejněných reakcí je pak Nejzoufalejší Datová Zteč Všech Dob
https://www.zurnal.upol.cz/fileadmin/formuploads/data_a_reprodukce_procedur_-_natcomm.pdf
https://www.zurnal.upol.cz/fileadmin/formuploads/podn__t_natcomm_-_odpov____.pdf
kde se argumentuje expertním světově uznávaným softwarem plným magických funkcí včetně korekce odlehlých bodů (fakt).

Takže - existují jasné a důvodné argumenty o falešnosti dat, surová data na přístrojích a zálohách nejsou k nalezení (některé se prý mezitím pokazily, ale ne všechny...), autoři to všechno vědí, filtrovaná data mají a nedají (posílání na rektorát tak, že vlastně nebyla dodána, viz právní megaposudek), matematické argumenty lživě popírají (1 + 1 = 4, citace na Banach-Tarski a tím pádem i 7, když chcete, no problemo, neptejte se) a jednají pouze z donucení oficiálních podnětů.

Záměrně vybírám z toho celého absurdního divadla pouze ty střípky, které jasně ukazují na záměrnou hrubou nedbalost ve vědecké etice. A je úplně jedno, kdo měl položený prst na myši, která ta data zfalšovala.

Anonymní řekl(a)...

Re Není myslitelné, aby nepoznal graf

Jistě, že Zbořil ve velkém předstihu věděl, že se Gregor se dopracoval jak k tomu umazání, tak i k vysvětlení, jaký je fyzikální význam toho píku, co musel zmizet. Právě proto spolu s Hobzou, Trávníčkem, Otyepkou zorganizoval to divadlo u obhajoby.
Ale dobře, pokud pro tu chvíli akceptujeme zbořilovskou smyšlenku, že nevěděl, o který graf šlo, tak samozřejme za tuto Zbořilovu "dezoirentaci" bylo NESMYSLÉ poškodit Gregora. Jakmile se dezoirientovaný Zbořil konečně zorientoval, tak měla obhajoba pokračovat, resp. se opakovat. Nakonec Zbořil - kdyby to nebyl bezcharakterní šmejd - to sám měl navrhnout. Uchazeč opravdu nemůže být postihován za dezorientaci členů komise.

Anonymní řekl(a)...

Ad 22:06 Výběr z dat není vyloženě podvod a vymazání píků ano?

Přesně v tom spočívá velmi nízká úspěšnost při převodu výsledků ze základního výzkumu do praxe - pokud se bavíme o společenské prospěšnosti vědy a fakt, že řada správných metod se nepoužívá nebo zaniká (většinou jsou pracné a technicky náročné) - pokud se bavíme o základním výzkumu. Z publikované vědy se pak stává pěna občas proložená něčím technicky novým a správně provedeným.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

16. června 2020 22:56

Kdyby to bylo tak jasně tak etická komise na přírodě která to dostala za úkol manipulaci leknutím prstů potvrdí a ty lidi jednou provždy rozdrtí. Komise ale žádnou manipulaci nezjistila a nikoho nerozdrtila a naopak jim dala v některých věcech zapravdu. To je pro vypravěče legend pořádnej průser. Proto se autor podnětu odvolal.

Spíš to ukazuje že tyhle etické kauzy byly od začátku opravdu účelové aby zabránily vzniku ústavu a při životě ty legendy úmyslně drželo pár jedinců. To se ale nedalo uhrát nekonečné dlouho a už se jim ten příběh rozpadl. A dnes ústav pravděpodobně vznikne. Tím vysumi i účelové kauzy protože už nebude důvod je uměle udrzovat při životě. Naopak se ale začaly ukazovat problémy na druhé straně barikády protože už si toho všimli víc lidí a na děkana si prý chodí stěžovat čím dál víc lidí kteří se to bojí říct nahlas aby nedopadli jak zbořil. Protože nikdy nevíte kdo vás posloucha. Aspoň tak se to dnes povídá...

Schválně sama jsem zvědavá jak tohle dopadne a jestli mám pravdu.

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:43 Fakta bez emocí, aneb zmiňované vulgární zjednodušení na ano/ne:
1) Chová se Zbořil jako správný vědec?
Ne.
2) Bylo Gregorovi ublíženo?
Ano.
3) Tuneluje určitým způsobem Zbořil EU granty díky nepřesnostem v článcích a díky neetickému jednání?
Ano.

Anonymní řekl(a)...

... tyhle etické kauzy byly od začátku opravdu účelové

Ach bože - od začátku opravdu účelové bylo jen a pouze likvidování Gregora jako velmi se nehodícího whistleblowera, a též pro výstrahu dalším (což se naštěstí pro UP podařilo jen částečně).

Anonymní řekl(a)...

7:43
Je to přesně naopak. Snaha o zřízení ústavu je od začátku účelová - důvodem je snaha o omezení kontroly ze strany vedení PřF UP, které by jim vždy mohlo koukat pod prsty. To, že se zároveň omezí možnost vyšetření podvodů a finančních machinaci je jen příjemný bonus. Fakt, že současný děkan fakulty nejede v podvodech a penězovodech šíbra Fréborta a podvodníka Zbořila celou věc jen akceleroval.

Anonymní řekl(a)...

Etická komise na PřF nemůže nic jen tak lusknutím prstu rozdrtit, její rozhodnutí je tajné, ale nejsem si jistý, jestli ona vůbec bude rozhodovat o tom, jestli k manipulaci s daty došlo, protože k tomu byla už před vznikem EK PřF sestavena jiná expertní komise a ještě mimo to na základě šetření této komise rozhodla vědecká rada o tom, že data v pořádku nejsou, a požádala děkana, aby o tom informoval redakci Nature, takže EK pravděpodobně bude vycházet z těchto závěrů také. Navíc, EK PřF není nejvyšší orgán a lze se od ní odvolat k EK UPOL, která podléhá rektorovi, což by Zbořil určitě udělal.

Anonymní řekl(a)...

17. června 2020 7:43
Tak kdyby nebylo politického krytí rektorem Millerem, tak je dávno vymalováno. Zbořil s rektorem Millerem to celé natahují, protože doufají, že prosadí svůj ústav. Šum v článcích je nefyzikální. Zbořil neposkytuje data, zkuste mu napsat. Slibovaný zázračný odšumovač není a nebude. Pokud teda bude, tak to bude na Nobelovu cenu. Přečtěte si něco o tom, jak Zbořil und Miller uvádí do oběhu nelegální odposlechy člověka, který proti podvodům bojuje. Se zapojením odborů na rektorátě, do jejichž vedení se narychlo nahnali Zbořilovi lidé. Byla to absolutní ostuda, ale pro ty dva.

Anonymní řekl(a)...

17. června 2020 8:40
Nemáte pravdu v jednacím radu jsem četla že jsou jejich rozhodnutí veřejná a mají se zveřejnit. To se ale dodnes nestalo a etická komise přírody porušuje svůj vlastní jednací řád. Neměla by že to jít k etické komisí? Není to úlet? Navíc etická komise má právě za úkol zjistit jestli k podvodu v nature com došlo nebo ne. A oni zjistili že ne. To jakože tajné usnesení koluje týdny po celé univerzitě a cetly ho už stovky lidí. I já jsem ho videla na vlastní oči. Rozporuje i tu vědeckou radu.

To mi vysvětlete jak je možný že ani po dvou letech intenzivního lustrování na toho zbořila nic nemají a nic mu neprokázali? Je to pořád jenom máchání rukama a dojmy. To je ten podvod tak neskutečně rafinovaný že ho není možný prokázat? Nebo tam prostě podvod není? Není to trochu divný? Já jsem si na začátku myslela že to do mesice prokážou a vyhodí ho. Vždyť pokud je to tak jasný jak píšete tak by ho přece už dávno usvedcili. Uběhly dva roky... A nic nemají. Proto už se od nich někteří mí kolegové odvracejí a přestali jim věřit.

Anonymní řekl(a)...

Re 8:40
"Proč tedy najednou z krásných hladkých nemanipulovaných filtrovaných spekter Podvodníkovci přešli na ošklivá s velkým šumem?

Původní verze filtrovaných Moss spekter, 2019, preprint, autorlist bez Navaříka:
https://chemrxiv.org/articles/Light-_and_Temperature-Assisted_Spin_State_Annealing_Accessing_the_Hidden_Multistability/10736867/1?file=19247846

Finální verze bez filtrace, 2020, v autorlistu Navařík,
https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2020/sc/c9sc05971g "

a tak dale ;)

Anonymní řekl(a)...

To jakože tajné usnesení koluje týdny po celé univerzitě a cetly ho už stovky lidí.
Zas tak moc lidi ho asi nevidelo, nevim o nikom, kdo ho ma a kdo ho videl. Jsou tam podpisy clenu EK? Proc to nepostnete na ulozto? Jestlipak to neni zase vyplod manipulatoru z PR tymu podvodnikova? Docela by to na ne pasovalo.

Anonymní řekl(a)...

Někdo tady už psal že jim z toho Tuček po zhroucení couvnul a nechtěl tam být spoluautor. Proto si vzal zpátky svoje spektra a ostatní do dokončili bez něho. A oni ty filtry nepoužívají. Někde jsem tohle zdůvodnění četla a přijde mi rozumný.

A jak dále?
Pořád jste mi neodpověděl/a na to jak je možný že za dva roky nedokázali nic prokázat a jen vari z vody.

Anonymní řekl(a)...

2. NatComm. Tuček a Zbořil nedodali data, dodali pouze bitmapy. Dodané bitmapy obsahují prokazatelné nekonzistence, na které byl Zbořil upozorněn. Některá data vykazují jinou propustnost než v článku. Na základě toho vydali corrigendum, kde vymazali vertikální osu, což zakrylo mj. i tyto nekonzistence a nijak je neadresovali. Data mají magicky nízký šum, který lze vyfiltrovat asi tak věrohodně, jako se "zaostřují" pixelovaté fotografie v televizních kriminálních seriálech. Toto vše jsou poznatky na úrovni vzdělání bakalářské matematiky a všechny byly veřejně formulovány a předloženy autorům. Reakcí Zbořila bylo obviňování z účelové likvidace. Potom přeměření v RCPTM, které bylo nafitované-nenafitované. Pak "nezávislé" přeměřování v zahraničí, kde si ani nedokázali pohlídat artefakty sudých/lichých kanálů a fitovali něco mezi tím. Těžko se totiž vyvrací manipulace s daty, když data máte, zadržujete je, a místo argumentace se snažíte něco nového naměřit a rychle to zaplácnout. Jednou z posledních zveřejněných reakcí je pak Nejzoufalejší Datová Zteč Všech Dob
https://www.zurnal.upol.cz/fileadmin/formuploads/data_a_reprodukce_procedur_-_natcomm.pdf
https://www.zurnal.upol.cz/fileadmin/formuploads/podn__t_natcomm_-_odpov____.pdf
kde se argumentuje expertním světově uznávaným softwarem plným magických funkcí včetně korekce odlehlých bodů (fakt)."

Anonymní řekl(a)...

17. června 2020 9:51
Dobrej pokus. Někam to postnu a vedení fakulty mě okamžitě najde a vyhodí. Nejsem už malá a hloupá víte? Jsou tam osobní údaje nepůjdu kvůli tomu před soud. Nejsem totiž prof. Opatrný aby mi proslo porušování zákona.
Spíš se ptejte proč se to tají a proč se proti výsledku odvolal i autor podnětu? Logicky proto že to nesplnilo jeho očekávání a manipulace nebyla prokazana. Pokud to nedokázala prokázat komise ani dva roky lustrování tak se to nejspíš prostě nestalo.

Anonymní řekl(a)...

17. června 2020 9:51
Ještě k těm pohádkám přidejte, že prof Opatrný provedl sebekritiku a s ním všichni kvantoví optici, co tvrdili, že to je nefyzikální. A s nimi si popel na hlavu sype i vědecká rada PřF, která s vyjímkou lidí spjatých s RCPTM problém viděla. Editor Nature commun vyhlásil Zbořil-Millerův odšumovač jedním z největších fyzikálních objevů roku (a nejmenovaný neexcelent pukl žárlivostí). To PR RCPTM je neuveřitelné.

Anonymní řekl(a)...

Ad 17. června 2020 10:11: odpovídáte si asi sám/sama: "tají se to", protože jde o osobní údaje, a asi i proto, že je fér něco zveřejňovat až po zohlednění odvolání.

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se ale moje fantazie nestačí k tomu abych si dovedla představit že by prof. Opatrný provedl sebekritiku :o)

Zvláštní je pak už jen to že žádný oslovený odborník z toho daného oboru problém nevidí. To PR přírody je neuvěřitelné :o)

Anonymní řekl(a)...

Stačí, aby sebekritiku provedli autoři vůči statistickým argumentům
https://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/07/pet-promile-navic-k-uspechu-staci/
Ale hlavně
analýza https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2019/12/Note-Moesb9.pdf
viz https://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/19/filtrace-dat-a-obrazky-v-nature-communications/
Zatím je nikdo nevyvrátil.

Anonymní řekl(a)...

Odborníci na moesbauera řekli že i přesto je to korektní a v dané vědecké komunitě v pořádku. Je to v tom závěru etické komise přírody který se tají. Asi právě proto :o)

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:47
Za vším jsou zelení mimozemšťané, ale tají se to. Asi právě proto :o)

Anonymní řekl(a)...

Jojo když dojdou argumenty přijde na řadu hloupoučké zesměšňování. Většinou si tím někdo něco potřebuje kompenzovat. To vám tolik vadí že vám odporuje žena? ;o)

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:51
Opět jednoduchá odpověď - ne (poukaz na utajování je pouze znak hloupé konspirační teori), ne, ne.

Anonymní řekl(a)...

Ad: 17. června 2020 10:47: Nevím, co odborníci přesně řekli, ale pokud je to tak obvyklé (malovat si data kolem vytoužené křívky, protože vyfiltrovat to bez artefaktů jaksi nejde), tak je to konec jednoho exaktního oboru a jasná zpráva o jedné experimentální komunitě (svým souhlasem říkají, že podvod je obvyklý). Ať někdo zkusí vyvrátit artefakty, které se musí objevit, když se má variance takhle zlepšit. A nejlépe bez keců typu "korekce uskočených bodů", to možná jde v umění, ale ne v práce s daty v grafu, měření si nelze upravovat a bodíky si posunovat, takhle se na Měsíc doletět nedá:) Schválně, leteli byste s takovými autory či inženýry na Měsíc? Nebo jen jejich autem do sámošky? Já bych měl(a) obavu.

Anonymní řekl(a)...

Odborníci na moesbauera řekli že i přesto je to korektní a v dané vědecké komunitě v pořádku. Je to v tom závěru etické komise přírody který se tají. Asi právě proto :o)

To včetně Tučkových her s osou y?

Anonymní řekl(a)...

a vysvetlili odborníci tu zazracnou filtraci? A procpak ji dale nepoužívate?

Anonymní řekl(a)...

Samozřejmě vysvětlili stejně jako Navařík řekli že je to extrémně náročný na odborné znalosti a zkušenosti a proto si to málokdo troufne aby z něj pak někdo neudělali podvodníka. Řekli ale taky že se to opravdu používá že je to korektní. Je to v tom utajeném usnesení etiky z prirody černá na bilem ;o)

Anonymní řekl(a)...

Pro všechny intenzity signálu?

Anonymní řekl(a)...

12:30 Takovou pitomost by jim neměli členové komise sežrat.

Jak může být filtrace dat extrémně náročná na odborné znalosti a zkušenosti?
Odborné znalosti v jaké oblasti? Zkušenosti s čím?
Buď je to objektivní a reprodukovatelný postup, který nemůže být extrémně náročný, nebo prostě podvod.

Anonymní řekl(a)...

Zbořil by měl vést UOCHB

Anonymní řekl(a)...

12:48 - vy jste teda fakt blbec

Anonymní řekl(a)...

Neopomijet:

https://pubpeer.com/publications/71B5E2EF6A7716D7F7F3B273E86926#1

je to stejna vahova kategorie, jako podvod v JACS.

Anonymní řekl(a)...

prave bezi http://upstream.upol.cz/

nechutne konfrontacni a utocny pristup rektora, je mi z nej nanic....

Anonymní řekl(a)...

Zvláštní, já viděl skvělý státnický projev, které nazval věci pravými jmény.

Anonymní řekl(a)...

to se prece nevylucuje. klaus... zeman... miller...

Anonymní řekl(a)...

I Hitler nebo Stalin byl/je některými jedinci považován za státníka... :-)

Anonymní řekl(a)...

14:44 Skvělý státnický projev?
Nemáte za sebou náhodou lobotomii?

Anonymní řekl(a)...

Ten rektor je naprosty demagog. Nejhorsi - ta neuveritelna pasaz o zadluzovani a duchodech...
Kez by skutecne odstoupil...

Anonymní řekl(a)...

http://upstream.upol.cz/

ještě nějakou chvíli to tam bude. Podívejte se všichni.

Nejsme pštrosi, jsme senátoři.

Anonymní řekl(a)...

16:50 odstoupit by měl okamžitě, ne k březnu 2021.

Anonymní řekl(a)...

Naprosto neuveritelne: rektor rikal, ze CATRIN musi vzniknout proto, aby mohl fungovat bez stavajici neunosne byrokracie.
PROC TEDY NEZARIDI, ABY SE TA BYROKRACIE OMEZILA NA CELE UNIVERZITE?

Anonymní řekl(a)...

Chvili koukam na to jednani - hruza - fauly z obou stran. UPOL si nezaslouzi, aby byl povazovan za dobrou universitu a zustane regionalni skolou. S tema lidma, co ma, nic jineho nejde...

Anonymní řekl(a)...

aby byl povazovan za dobrou universitu ...

IMHO, Karlovka, CVUT, Akademie jsou na tom tak nejak stejne, bohuzel.

Anonymní řekl(a)...

No a ten Šaradín...

Anonymní řekl(a)...

nikde jinde nejsou 2 skupiny blbcu, kteri se vzajemne k smrti nenavidi a delaji si nejhorsi naschvaly - proto ta univerzita pujde do kopru, at to dopadne jakkoli

Anonymní řekl(a)...

jako to hlasovani vlastne dopadlo ?

Anonymní řekl(a)...

Tak spíš bych to popsal jako partu gangsterů, kterým dlouho všechno procházelo než se poctivci rozhodli konat.

Anonymní řekl(a)...

poctivci ? hahaha. Zavistivci.

Anonymní řekl(a)...

18:39 nejde o dvě skupiny blbců - jde o skupinu podvodníků, kteří si vyplácejí milionové platy a produkují zfalšované publikace. Když se nyní dostali do problémů, tak to chtějí řešit oddělením se od fakulty. Tam je momentálně vedení, které není tyhle podvodné praktiky ochotné tolerovat a to je ta druhá strana.

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:39
Takže podle vás mají na PřF UP pominout všechny "morální kvality" ředitelů a navolit do čela (nejlépe celé UP) Zbořila spolu s Frébortem, protože "Pecunia non olet"? Plus jim samozřejmě navíc odhlasovat i jejich nehlídaný ústav excelentních slibů a uměleckých grafik ve vědeckých článcích?

Anonymní řekl(a)...

Pobavil mě Navalžík a jeho mob.

Anonymní řekl(a)...

Navalžík s Trawexem za zády.

Anonymní řekl(a)...

Pobavil, ale uspěl, ne?

Anonymní řekl(a)...

Po pravde receno jsem netusil, ze zamestnanci tech center nejsou akademicti pracovnici a nemuzou kandidovat a volit do senatu - to pak ale dava smysl, aby byli teda uplne mimo fakultu a meli svoji vlastni samospravu. Situace, kdy nemuzou volit, ale AS fakulty de fakto rozhoduje o nich, ale bez jejich vlivu, rozhodne neni spravedliva.

Anonymní řekl(a)...

19:01 Bohužel, ve smyslu že se i takový šmejd může prosadit. Nicméně já osobně vnímám Catrin jako zoo pro šíbry a podvodníky, takže pro fakultu může být jeho vznik očistnou procedurou.

Anonymní řekl(a)...

V té zoo skončí i spousta lidí, co jsou na projektech, co se tam navedou.

Anonymní řekl(a)...

19:04
Akademickými pracovníky nejsou všichni zaměstnanci na katedrách, stejně jako mnozí zaměstnanci těch center jsou akademickými pracovníky. Záleží na pracovní smlouvě. Frébort byl svého času zvolen hromadným převedením pracovníků center na akademické pozice.

Anonymní řekl(a)...

17. června 2020 19:04 Vědečtí pracovníci volit nemohou, nedovoluje to zákon. Zaměstananci RCPTM si na to stěžovali, ale za prvé to je podle mě hlavně věcí jejich nadřízeného na RCPTM, jakou jim dá smlouvu, za druhé si toho všimli a začali protestovat asi tak týden před volbami, kdy už nic dělat ani nešlo. Je to zřejmě pojistka pro to, aby nedocházelo k ovlivňování voleb tak, že se před volbami dočasně přijmou bez výběrového řízení noví věděčtí pracovníci jen proto, aby odvolili.

Jinak tedy zastánci demokracie z RCPTM teď vyhráli ústav, kde žádný senát nebude a rozhodovat o všem bude ředitel, což nevím, jak se shoduje s jejich vizí demokracie v akademické sféře.

Anonymní řekl(a)...

19:04 Co je na tom nespravedlivého? Tak to prostě funguje. Já jsem taky (na jiné české uni) zaměstnán na projektech, něco málo učím, sem tam vedu nějakou práci, u státnic zkouším, ale nikdy se mi nechtělo procházet výběrkem na akademickou pozici, tak taky nejsem akademický pracovník a do senátu nevolím --- a ten de facto rozhoduje o mně bez mého vlivu. No a co jako? :-)

Anonymní řekl(a)...

OK - ale jestli 85% zamestnancu center nemuze volit, tak by spravedlivejsi bylo, kdyby meli vlastni samospravu. Takhle o nich rozhoduji jini, kteri z vetsiny jsou jejich nepratele.

Anonymní řekl(a)...

19:04 právě že teď nebudou mít vůbec žádnou samosprávu.

Anonymní řekl(a)...

Koneckonců to šíbr Miller říkal ve svém "státnickém projevu" - žádná demokracie ve vědě.

Anonymní řekl(a)...

Výzkumné ústavy patří na Akademii věd. Proto ji máme. Univerzity mají provozovat výuku a společný výzkum studentů a profesorů.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: šíbr Miller říkal ve svém "státnickém projevu" - žádná demokracie ve vědě
To prevzal od jineho sibra, Hobzy. Holt - vrana k vrane.
Ale na podvodech a podrazech z Podvodnikova se nic nemeni - budou se dal setrit,
a nakonec i retrahovat a napravovat.

Anonymní řekl(a)...

A jak to hlasování dopadlo pro - proti - zdržel se?

Anonymní řekl(a)...

20:07 Nápravou je např. vyhození Zbořila. Teď žádná náprava nebude vůbec.

Anonymní řekl(a)...

takze to proslo a CATRIN bude ?

Anonymní řekl(a)...

16 pro, 1 proti, 6 zdržel se. Bylo potřeba 15. Spuštění 15. října.

Anonymní řekl(a)...

Pardon 1. října...

Anonymní řekl(a)...

tak to je asi prekvapko - to musel hlasovat pro nebo se zdrzet i nekdo z PrF

Anonymní řekl(a)...

20:54 Jako bych to neříkal. Proti celému světu nemá pár lidí z UPOL šanci.

Velkým problémem je, že ve skupině "málopublikující" a "máloimpaktověpublikující" se sejdou jak zarytí poctivci, tak skuteční flinkové a lidé neschopní. To se pak obtížně argumentuje a proto vznikl kafemlejnek.

Škoda té fakulty, s novým vybavením a pokud by se lidé z ústavů účastnili výuky by byla měla docela šanci.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Zdrzet se je de facto totez jako hlasovat proti.

Anonymní řekl(a)...

To, že CATRIN prošla, je z určitého pohledu dobře:
1) je vidět, jak je věda špatně nastavená
2) je vidět, že "pecunia non olet" i ve vědě
3) je vidět, že neetické jednání může být po zásluze odměněno
4) vůbec mě nemrzí, že jsem šel z vědy pryč, říkal jsem si, že je naprosto nereformovatelná

A milí akademici, hlavně se nesnažte hrát si na morální arbitry. Nijak se nelišíte od politické reprezentace země, spíš jste ještě horší. Nejste totiž pod takovým dohledem novinářů a zatím díky vašemu PR si velká část populace myslí, jací jste dobrodinci a altruisti.

Anonymní řekl(a)...

21:05 Nemyslím, že je fakultu nutné litovat, dobrá věda se tam bude dělat i tak a troufám si tvrdit, že snad bez podvodů.
Přístroje se časem doplní...

Anonymní řekl(a)...

Re: a zatím díky vašemu PR ...

Přesně na tom kapitalizoval neslaný nemastný Drahoš (vzdor čtvrt miliardovému tunelu na českopolském pomezí), a v jeho stopách půjde Zima, a nejspíš i Miller.

Anonymní řekl(a)...

Ad 22:09

!!!

Teď by bylo třeba abyste to začal ventilovat, pokud možno neanonymně, i mimo tento blog. Protože vysokošskolské vzdělávání a základní výzkum je potřeba.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

ale vono to zas tak zly neni a urcite se to celkove zlepsuje - jsou i jina mista nez UPOL

Anonymní řekl(a)...

Ad ale vono to zas tak zly neni a urcite se to celkove zlepsuje

- Třeba takový Zbořil je příklad nastupující nové generace vědců nezatížené socialismem. :-)
- Určitě jsou ve vědě fajn lidi, kterým jde opravdu o vědu. Špatné je hlavně nechávat problémy "vyhnívat" a proti podvodům a neetickému jednání se nevymezit. Proboha, ohrozilo by to přece čerpání EU grantů! Musíme se všichni podržet a moc to nerozmazávat.
- Navíc pokud jsou finance závislé na jediné vědecké "hvězdě", která se vytvoří tak, že ji ostatní povinně připisují na články, na kterých se nijak nepodílí...
- A na závěr ta zmiňovaná prezidentská volba. Na výběr byl Zeman (se svým máslem na hlavě) a Drahoš s tunelem. Přímo Sophiina volba.

Anonymní řekl(a)...

AD: díky vašemu PR si velká část populace myslí, jací jste dobrodinci a altruisti.

To PR UPOLu nebo Akademie bude stát slušný prachy - něco jde přes "zainteresované" novináře, něco přes placenou skrytou reklamu. Ale zatím to funguje - třeba Drahoš bodoval hýkáním o Nobelových cenách pro Česko, který jsou už na cestě (rozuměj - zásluhou jeho moudrého vedení, ovšemže).
Pár provalených skandálů typu zbořilizace to ovšem taky může rychle změnit v opak.

Anonymní řekl(a)...

Skandaly se scientific misconduct se obcas objevi i na dobrych pracovistich - i vedci jsou jen lidi a cast z nich si s etikou nedela problemy (je to uz soucast vychovy od ditete v rodine pres vedeckou vychovu od skolitele a samozrejme kombinace s povahou). Vetsi problem je, pokud se to nedosetri a nevyresi - to pak zaklada na vetsi systemovy problem a UPOL tam ted smeruje.

Anonymní řekl(a)...

Radek Zbořil je takový David Rath české vědy.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:37 Nezlepšuje. Už 40 let to funguje úplně stejně, Karl Popper si dokonce myslel že už od války je věda zpolitizovaná. Já ještě vě Švédsku zažil poslední lidi ze staré školy, kteří sami stavěli přítroje. Ale vedle nich už byli mladí progresívní, publikující a impaktovaní.

Samozřejmě, že jsou ostrovy pozitivní deviace. Třabe nekteré součásti ČVUT, které musí odmítat peníze z průmyslu, protože by jim ministerstvo zastavilo dotace na hlavní činnost.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ja teda kolem sebe (v chemii) vidim, ze zlepsuje. Kdyz jsem v 90-tkach zacinal PhD, tak se publikovalo maximalne v CCCC, nikdo sem nejezdil, nikdo nebyl zvan na prednasky a konference ven - proste mizerie. Dneska je tu spousta skupin, ktere delaji dobre veci, publikuji ve spickovych zurnalech, jsou zvani jako recnici na konference apod. Opravdu ten posun je naprosto zasadni - jisteze je spousta veci, co uplne dobre nefunguji, ale jsme soucasti vyspeleho sveta a nehrajeme druhe housle.

Anonymní řekl(a)...

14:29 Ono to v těch devadesátkách bylo hodně těžký. V knihovně tak akorát žurnal obščej chimiji a ty CCCC, vrcholem byly tištěný Chemical Abstracts. Jenže když tam člověk něco našel, musel si o článek napsat formou korespondenčního lístku a fulltext mu přišel za čtvrt roku, když vůbec. A to ještě člověk kolikrát dostal přes prsty, že utratil moc za poštovné. To zlepšení je hlavně dané technickým pokrokem v oblasti komunikace.

Anonymní řekl(a)...

Otázka je ovšem co se stalo. Jestli jsme se tak zlepšili nebo jestli se celý systém tak nafoukl a rozmělnil, že dojde i na nás. Pořád ale platí, že zvaní jsou převážně lidé, kteří byli u dobrých gardedám a dále lidé pracující v zahraničí.

Otázka je zda je při těchto mechanismech o co stát. Ale to už se tu probíralo do hloubky.

Dalibor Štys



Anonymní řekl(a)...

tak kazdy nekde delal PhD a byl nekde na postdoku, tak se da rict ze mel nejakou gardedamu - dulezity je, ze ted delaji svoje vlastni nezavisle veci (bez gardedam) a jsou v tom dobri

Anonymní řekl(a)...

Špičková věda vyžaduje absenci demokracie a hlavně autonomii manažerského řízení

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/06/18/integrujeme-kapacity/

Aneb špičkové tunelování také vyžaduje absenci demokracie a hlavně autonomii manažerského řízení. Spolu se samozřejmou absencí jakéhokoli dohledu. :-)

Anonymní řekl(a)...

Hele - co jste si schvalili, to jste si schvalili - my ze zdalky jen smejeme ;-)

Anonymní řekl(a)...

Já se směji z praxe, tahle groteska kolem CATRIN mě jenom utvrdila v tom, že s olomouckou excelentní vědou nechci mít společného nikdy nic. Jsem jenom trochu škodolibý a občas si tady neodpustím pár jízlivých komentářů.

Anonymní řekl(a)...

Střípky ze včerejšího senátu UP zřizujícího CATRIN: (od M. Botura):

Motto: CATRIN, ja ťa veľmi ľúbim. Čo len budeš chcieť, všetko na svete sľúbim. (Katka, Miro Žbirka)
Včerejší zasedání Akademického senátu Univerzity Palackého se stalo v kontextu naší univerzity historickým. Po dvouleté diskuzi akademické obce, po opakovaném a zřetelně formulovaném odmítnutí tohoto projektu na všech úrovních Přírodovědecké fakulty a i přes nátlak populistických lobbistických skupinek (zástupci Přírodovědecké fakulty) se senátoři rozhodli rozpolcené fakultě naordinovat mír mnichovského střihu a zajistit neustále si stěžujícím centrům autonomii v podobě vysokoškolského ústavu.
Naše univerzita pochopila stejně jako nedávno univerzita v Kolíně na Rýnem, jak připomněl Jaroslav Miller, že nelze ustrnout na místě a rozseknutím Přírodovědecké fakulty zahájila integraci vědeckých kapacit. “Špičková věda vyžaduje absenci demokracie a hlavně autonomii manažerského řízení”, připomněl také Jaroslav Miller. Tyto podmínky mají budoucí zaměstnanci vysokoškolského ústavu zajištěny.
V diskuzi jsme byli ujištěni, že bylo probráno a prodiskutováno vše myslitelné i nemyslitelné, že máme na stole skvěle připravený projekt, který pro zbytek univerzity nepřináší jediné riziko a senátoři v nastalém rauši odhlasovali vznik ústavu dokonce už od 1.října 2020. Přes léto v době prázdnin se dořeší pár formalit (a to dokonce i přes to, že exekutiva Přírodovědecké fakulty jasně deklarovala, že nebude součinná) a v říjnu – ještě nám ani neuschnou plavky z koupaliště – se už bude bádat na úrovni. Přislíbeno bylo mnoho. Koronavirus má podle všeho proti sobě konečně rovného nepřítele.
Vysokoškolský ústav je prostě skvěle namazaná mašina, která přes nepřejícnost závistivců zahajuje svou krasojízdu. Čtenáři dŽurnálu určitě o nic nepřijdou a budou moci dobrodružství této včera narozené slečny sledovat.
https://www.youtube.com/watch?v=mz4X4p4fwCo

Anonymní řekl(a)...

"..ted delaji svoje vlastni nezavisle veci (bez gardedam) a jsou v tom dobri..."

To zakládáte na jakých poznatcích?

Anonymní řekl(a)...

Miller byl zřejmě v básnickém rauši: Špičková věda vyžaduje absenci demokracie.
Jen tak si vzpomínám, že platí, že v.v.i. může zřizovat jen akademie, popř. ministerstva, nikoliv však VŠ. Avšak tenhle tunelovací projekt fakticky je v.v.i.
Pak je otázka, jak na to zareaguje ministerstvo.

Anonymní řekl(a)...

Vážení kolegové,

AS UP na svém včerejším zasedání přes jasně deklarovaný nesouhlas všech orgánů PřF UP schválil vznik vysokoškolského ústavu. Považujeme to za hrubý a zcela bezprecedentní zásah do pravomocí orgánů fakulty a budeme nadále bránit práva a zájmy přírodovědecké fakulty všemi dostupnými prostředky.

Současně deklarujeme, že si vážíme práce zaměstnanců center a máme zájem na tom, aby nadále pokračovali v práci jako zaměstnanci přírodovědecké fakulty. Všichni pracovníci mají právo na dodržení všech ustanovení platných pracovních smluv, které mají uzavřeny na PřF, včetně financování mzdy z grantů, na kterých se podílejí, a taktéž přístupu do laboratoří a k přístrojům, které potřebují ke své práci. Jakoukoliv formu nátlaku na ukončení působení na PřF považujeme za nepřijatelnou a zaměstnance, kteří by byli nátlaku vystaveni, budeme bránit.

Za vedení PřF UP,

Martin Kubala

Anonymní řekl(a)...

re 18,18
1. v mem oboru (organicka chemie) to poznam
2. objektivne dokazou publikovat sve prace v nejepsich oborovych zurnalech a jsou zvani jako recnici na mezinarodni konference

Anonymní řekl(a)...

Zrovna v organické chemii většina dělá další deriváty té skupiny látek, kterou se naučila na doktorátu nebo na postdoku. I když možná to jste měl na mysli tou novostí....

Anonymní řekl(a)...

re: to poznam

Je v tom optický klam.
Všechny mezinárodní časopisy i konference se snaží o nějaké zastoupení všech geografických oblastí.
Tedy, aby tam taky občas někdo byl i z té ne moc rozvinuté východní Evropy.

Anonymní řekl(a)...

re 19,15 a 19,16
ani jedno neni pravda - respektive u nekterych konferenci ano, ale to jsou spise vyjimky

Anonymní řekl(a)...

Re: 18. června 2020 19:16

Nakonec ten geo-faktor je i u Nobelových cen, nejvýraznější to je u míru a literatury.
Ale třeba i Heyrovský kdyby byl z Ameriky, tak by možná Nobela nedostal. Prostě chtěli jednou za čas poctít i nějaký malý národ.

Anonymní řekl(a)...

U matematicky laděných konferencí pomáhá být žena. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad U matematicky laděných konferencí pomáhá být žena. :-)

Tím je pěkně empiricky dokázané, že žen v matematice je opravdu znatelně méně než mužů. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ten Kubala je ukázkový sociopat. Pusa plná demokracie, ale jeho činy mluví jasně - arogance a naprostá ztráta soudnosti.
Není divu, že čtvrtina jeho současných pracovníků s ním nechce mít nic společného.
Je dobré, že to senátoři na UP pochopili a konečně zasáhli.

Anonymní řekl(a)...

re 21:49 - naprosty souhlas - proto rikam, blbci na obou stranach a je asi lepsi je od sebe aspon oddelit

Anonymní řekl(a)...

21:49 Opak je pravdou, spindoktore. Konečně se těm arogantním hajzlům jako je Hobza, Zbořil, Otyepka, Frébort, Miller někdo postavil. Milionové platy za zfalšované články, spousta zlikvidovaných lidí. Nad sortou lidí jako jste vy a oni si lze jen odplivnout.

Anonymní řekl(a)...

Rektor & rcptm fanynka

Pane rektore, dnes jste nám vrátil víru ve spravedlnost. Děkujeme. Vaše RCPTM

Jaroslav Miller: Nemáte zač Moniko. Jen doufám, že teď ukážete svou životaschopnost, odolnost a schopnost se postarat sami o sebe, když už jsem za vás byl ochoten vykrvácet na bojišti.:). Myslím, že pan děkan nám/vám ještě chvíli bude ztrpčovat život, tak na to buďte připraveni. Hezký večer.

Monika K.: Pane rektore, víme, že naše cesta teprve začíná, ale dnes jsme na ni mohli konečně vstoupit. Vaše dnešní vystoupení se zapíše do našich dějin.

Jaroslav Miller: Otázka zní, zda v dobrém či ve zlém :)

Monika K.: Pro stranu konstrukce, zásadní restart; pro stranu destrukce, fatální vzkaz.

https://www.facebook.com/jaroslav.miller.9
Monika K.
http://www.nanobiowat.com/en/key-researchers/

Anonymní řekl(a)...

To známé heslo prý původně znělo "Pravda vyděsí".

Kubala je klidně i sociopat - každý vědec, který hledá pravdu, je zákonitě asociální. Potože pravda je individuální, anarchistická, a nevzniká společenským konsenzem. Proto bývalo na univerzitách málo lidí, převažovaly sociálně anomální osobnosti. Jakmile jsou univerzity masovka, pravda je zákonitě nahrazena společenským konsenzem.

Proto jsou vysoce citované, společensky konsenzuální, články podezřelé. A kdo jde hájí, je podzřelý taky. Někdy se dá i ukázat proč.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

On už se prokázal nějaký článek z RCPTM jako zfalšovaný? Zatím si to myslí nějaký optik který o daném tématu ví prdlajs a experti z oboru se shodují že je všecko v poradku. Prozatím jsou to jen pomluvy který závistivci rádi věří. Nakonec se ukázalo že senát univerzity se tak snadno podvést nedá a vyhrožovat žalobami si nenechá.

Anonymní řekl(a)...

6:37 JACS už je retrahovaný. Catalysis Today je jasný. No a ty Mossbauerovy spektra jsou taky jasný. Tím optikem myslíte T. Opatrného - zatím nikdo neprokázal, že jeho analýzy nejsou správné. J. Pechoušek se vyjádřil jasně a J. Tuček zbaběle prchnul do Pardubic a zarytě mlčí.
Zbořil a celé RCPTM = podvodníci.

Anonymní řekl(a)...

Zatím se ukázaly být zfalšované všechny články, na které někdo ukázal. Experimentální data nejsou a v matematickém důkazu, že od něčeho, co se dá podle fyzikálních zákonů naměřit, se k tomu, co bylo publikováno, korektně dojít nedá, taky nikdo chybu nenašel. A ten článek v Cat. Today je taky jasný. To, že RCPTM je Podvodníkov, si opravdu nemyslí jen jeden optik, řekl bych, že navzdory spindoktorům v tom má většina přírodovědců dneska celkem jasno.

Anonymní řekl(a)...

Sorry jako ale jsou to jen hloupé kecy které furt někdo stupidne a bez přemýšlení opakuje. JACS vůbec nebyl z RCPTM a žádný jiný článek nebyl ani retrahovany ani prokázány podvod. Optik je zaujatý jak prase, Pechousek se chtěl pomstít že mu zbořil nepodpořil docenturu. Nikdy si svůj posudek nehájil a nikdy veřejně neřekl ani jedno slovo. Napsal papír a zmizel. Proč asi že xD Že je optik vedle řekla i etická komise na přírodovědecké fakultě. Na Cat Today není jasné nic teprve se to řeší. Většina přírodovědců má fakt jasno jen ti v Olomouci se nechali zmanipulovat partou pomstychtivých chlapců. Čas ukáže. Sorry jako :-)

Anonymní řekl(a)...

Pane Štys co je to prosimvás za hovadinu že pravda je individuální? Neztracite trochu soudnost?

Anonymní řekl(a)...

re: šíbr Miller říkal ve svém "státnickém projevu" - žádná demokracie ve vědě

To jsou pády. Rektor nejvíce havlovské univerzity propaguje systém potlačující základní lidská práva. Vědecké otrokáře a vědecké otroky, pokud otrok řekne nehodící se pravdu, bude s ním naloženo jako s Č. Gregorem.
Ještě by to měl nechat vyvěsit na olomoucké tramvaje.

Anonymní řekl(a)...

re 7.32
jiná chemie se v podvodníkově zřejmě začala brát vážně. Po počátečním ignorování už vyčlenili jednoho spindoktora i sem. Buďto už to má Navalžík jako full time job nebo přesunuli jiné síly od photoshopu...

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:37 Hundert Autoren gegen Einstein - stačil by jeden.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

7:32 to, že se nějaký spolek přejmenuje neznamená, že se neví, od koho ten podvod je. Je to úplně stejný, jako když podvodník zruší starou firmu a založí novou.

Anonymní řekl(a)...

8:15 s tím se koneckonců počítá i dnes - podvody byly v RCPTM, my jsme ale CATRIN.

Nee - CVN=RCPTM=CATRIN=Podvodníkov olomouckého Bezoušky, podvodníka Zbořila.

Anonymní řekl(a)...

Miller pěje hymnu Podvodníkova - však mu taky přihrávají desátky:
Chemik Pavel Hobza pro Universitas: Demokracie do vědy nepatří.
A Hobza opravdu demokracii nemusí - co by pak zbylo z jeho neexistujících objevů typu supervodíkové vazby.

https://www.zurnal.upol.cz/nc/de/zprava/clanek/chemik-pavel-hobza-pro-universitas-demokracie-do-vedy-nepatri/

«Nejstarší ‹Starší   4601 – 4800 z 4999   Novější› Nejnovější»