čtvrtek 24. srpna 2023

Závěrečné shrnutí

V životě (nejen) starého chemika nebývá moc příležitostí uzavřít nějakou životní etapu s výjimkou té poslední. Vlastní změny si člověk všimne většinou tak nějak mimochodem a náhodou. Člověk se zpravidla nemění v reakci na nějakou konkrétní (byť i hodně tragickou nebo hodně emočně vypjatou) událost ale spíš nějak během času , prostě stárnutím, tj.  tím, že většinu věcí už člověk zažil a nějak sežvejkal a najednou po letech zjistil, že má na věc jiný názor než měl nebo v lepším případě si na původní názor už ani (bez ironie) nepamatuje. Tedy vlastně žádný velký zlom ale plynulá cesta, při které se ztratí většina původně pevných názorů. Proto člověka vlastně potěší, když zjistí, že některé jevy a procesy nejen plynou ale k něčemu dospěly, i když ten výsledek nestojí za nic. V případě podvodníků z UEM AV to došlo tam, že podvody krycí ředitelku si ústav za ředitelku zvolil opětovně, stále je v dozorčí radě ústavu člověk, jehož dcera získala vedoucí místo v ústavě.

Whistlbloverky se AV zbavila tak, že působí mimo vědu. Šéfka AV a její podvody kryjící zástupce v AV stále působí a nezbývá jim, než platit za vypracování projevu třetím osobám 100T/kus. To asi musí být rétorické perly paní ředitelky, bohužel zatím jsem měl smůlu a tu blbou osobu jsem nedovedl poslouchat déle jak 10 sekund.  A samotnou podvodnou dvojku českých vědeckých kapacit dlouhodobě schopných natočit obraz oka o 90 stupňů a nazývat ji odlišným vzorkem, policie našla před rokem na balkoně vlastního domu v Hostivaři ve stádiu fyzického rozkladu, takže se aspoň tato jinak komická dvojice matky a syna nakonec dočkala 80 sekund slávy na CNN Prima News, kde měla svoji relaci.  Smutné je, že celý UEM AV věděl, že oba nejsou tak úplně psychicky normální a navíc podvádí a patologicky lžou, přesto to překážka práce nebyla. 

Na celé věci tedy skoro vše dopadlo špatně, ale tak to je s celou AV, která se sice stále odmítá rozpustit do vysokých škol, které ale v kvalitě pokulhávají úplně stejně a na stálou reformu studia kašlou a tak maximálně čekají příkaz od ministerstva jako za starých dobrých časů. Bohužel za evropské peníze se dá koupit materiál, přístroje ale solidní vědce a pedagogy to neudělá. Když se dnes podívám na VŠCHT,  UOCHB a jejich  oddělek UMG musím bohužel konstatovat, že to jde s kopce dolů. Zájem o práci tam setrvale klesá, vedoucí jsou stále ti stejní (zpravidla Češi 😊, maximálně tak s praxí laboranta na lepší zahraniční škole). Mladí chemici nemají ve světové konkurenci vůbec šanci, vlastní iniciativa prakticky nulová, chemický průmysl i výzkum zaostalý, čest těm pár výjimkám. Na podnikání v chemii je škola neumí připravit, protože všichni vyučující umí tak akorát sepsat traktát a prezentaci, nikdy v kvalitní zavedené chemické firmě nepracovali, natož aby se v ní prosadili nějakým nápadem nebo se dokonce udělali pro sebe a začali chemií vydělávat.  

O CEITEC a BIOCEV atp. už ani nemluvě, v lepším případě dotační nesmysl, v horším případě dotační podvod, který je dlouhodobě provozně a ekonomicky neudržitelný a výsledků má ve stejné kvalitě jako ten olomoucký Zbořil. Masarykova univerzita může vystavět dalších 20 budov, ale ty budou plné stejně průměrných vědců jako před výstavbou.  V jistém smyslu chápu Hořejšího, že si musí dělat PR přes COVID, protože z těch jeho propagovaných  biotechnologiíí, Neužilových „léků na rakovinu“  a spinoffů UMG je jen kolonka ve výkazu vědecké činnosti jako za socíku a krom pár rozhovorů liokálním mediím to díru do světa neudělá.  A to je ten největší důvod – myšlení  a chování jak za socíku. Dokud tu srandovědu někdo platí, tak se v útrobách srandaústavů budou držet srandovědci a těm je jedno, že se podvádí a dělá pseudovýzkum, protože všichni za socíku věděli, že je to jen hra. Nikdo není ke skutečné aktivitě nucen, nikdo nemá zkušenost s úspěchem ostatních, za úspěch se v ČR považuje získání většího grantu. Oslava utrácení nezná mezí. Proto překvapí spodovné randovědce, že někdo chce potírat zjevné podvádění, jehož odhalování granty ani prestiž nenese. Naopak stejně jako v Rusku ho potrestají.

A AV jako  celek je bohužel jen hra na vědu a vedení AV to samo možná ví nebo so spíše myslí, že ten podvod funguje i jinde a  není síla to změnit. Pokud ale chcete dělat chemii včetně biochemie pořádně, měli byste jít jinam mimo AV. Jen je mi líto těch mladších, kteří stále věří vědeckému PR tlačení ČT a placené z dalších dotací a jsou ochotni trávit mládí u školitelů, jejichž vědecká potence je na českém průměru, který je v globálním srovnání hodně slabý a i po 30 letech od převratů se to nelepší. 

1 023 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   1001 – 1023 z 1023
Anonymní řekl(a)...

Prohrát soud v našem

Omyly justice stály loni státní kasu skoro 150 milionů, nejvíce za 15 let

Anonymní řekl(a)...

Prohrát soud v našem státě zase tak moc neznamená, navíc soud není žádný morální arbitr. Bez problémů může být morálnější člověk co zákon poruší než ten co ho dodržuje. :-)

Omyly justice stály loni státní kasu skoro 150 milionů, nejvíce za 15 let

https://cesky.radio.cz/omyly-justice-staly-loni-statni-kasu-skoro-150-milionu-nejvice-za-15-let-8748104

Václav Hořejší řekl(a)...

Vy jste nepochopil tu analogii s karibskou krizi? A myslite, ze snad Finsko bylo v letech 1945-2023 ruskou kolonii?

Václav Hořejší řekl(a)...

Chtít mír je nemorální? To jsme to dopracovali...

Anonymní řekl(a)...

- A myslite, ze snad Finsko bylo v letech 1945-2023 ruskou kolonii?

Do jisté míry ano, podřizovalo se SSSR. Důležité oproti nám bylo, že Finové se ale necítili být příbuzní s Rusy a Rudou armádu viděli jako nepřítele a ne osvoboditele.

- Chtít mír je nemorální?
Ano, může být. Než nedůstojný mír, který posílí agresora, tak je lepší válka. Déjà vu...

Hlavní důvod?
Rusové dnes v dobyté části Ukrajiny ovládají nerostné bohatství v hodnotě 12,4 biliony dolarů. Když si je udrží, nebudou muset hodně dlouho dělat nic jiného než těžit a prodávat. A on že prý nacionalismus, neonacismus, ohrožení z NATO, jeho porušení dohod, ochrana menšin? Kecy. Okupace východní Ukrajiny byla prachsprostá ekonomická loupež.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/big-ben-co-nam-putin-zatajil.A240823_190809_p_zahranici_nef

Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. Edmund Burke

Anonymní řekl(a)...

Na Ukrajině i na Finsku je vidět, kam to vede, když se malé národy spolehnou na velké kamarády a pustí se do boje. Mnozí Ukrajinci ukazují, jak moc jim ta jejich země stojí za to za ni bojovat. Statistiku k tomu samozřejmě nemám...

Češi z historického pohledu vyhráli. Získali území kde žilo jiné etnikum. Zaplatili za to nesvobodou a to již od roku 1945. Ovšem jak by to asi bylo dopadlo v Nizozemí kdyby je osvobodil Sovětský svaz? (Viz například Verhoeven: "Černá kniha." ) Tím podrobením v roce 1938 jsme navíc získali kredit, který jsme si v mnoha aspektech ani nezasloužili. No, nedokázali jsme to úplně využít. Osobně si myslím, že to bylo proto, že vzory, které se nám předkládaly, tak úplně vzorné nebyly. A byly dost odborně nekompetentní.

Navíc jsme se octli v pozici "Západního Slovanska", v analogii se západním Německem po sjednocení https://kechlibar.net/2024/09/04/exodus-cili-o-problemech-ex-ndr-ktere-asi-nikdo-nevyresi/. A absorbujeme především Slováky, ale i jiné Slovany, do více i méně kvalifikovaných profesí. Takže si můžeme dovolit mnoho ekonomických i technických chyb a stejně žijeme. Sami zas nenápadně expandujeme zejména do Rakouska, bývalého východního Německa, ale i do toho západního.

Každopádně to nebude Česká republika kdo rozhodne o osudu Ukrajiny. Pokud se rozhodující stát Evropy rozhodl uprostřed války vypnout své hlavní energetické zdroje, naše zkrachovalé ocelárny jsou jen drobnůstka.

Teď už jen udržet ten kredit nejmorálnějšího národa Evropy. V Gnadenhütten to stálo pár desítek mrtvých indiánů, za Covidu 40 000 mrtvých Čechů navíc oproti Švédsku, teď to vypadá, že z toho vyjdeme dokonce se ziskem počtu obyvatel. Jestli se působení ukrajinského nastavení mysli u nás projeví nějak podobně jako sovětské nastavení mysli v roce 1948 se ještě uvidí. Nakonec ani nemusí.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad: vsem-se-ulevi-az-odejde-studenti-a-kolegove-kritizuji-vyuku-danuse-neroduve
Místo daní lesy a myslivost. Nerudová bude učit jiný obor na jiné fakultě
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-misto-dani-lesy-a-myslivost-nerudova-bude-ucit-jiny-obor-na-jine-fakulte-258902

Anonymní řekl(a)...

Re: Nerudová bude učit ...
Odešla dveřmi, a vrátila se oknem:
K prvnímu červenci brněnskou univerzitu opustila definitivně. Její odchod provázela dusná atmosféra,
na kvalitu výuky si stěžovali studenti i kolegové.
https://www.expres.cz/zpravy/danuse-nerudova-mendelova-univerzita.A240723_151057_dx-zpravy_stes

Anonymní řekl(a)...

Re: ty dvě mafie spojí
V dané frašce tomu zjevně napomohli i dva kontraverzní náměstci - Miller a Stanislav.
Ovšem ten druhý je už mimo hru, neb je na útěku:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-namestek-ministra-blazka-utekl-pred-novinari-oknem-ze-zachoda-242225

Anonymní řekl(a)...

Ad -- Justiční mafie je realita
Traumatizovaný a týrající soudce neohrožuje důvěru, myslí si ministerstvo:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-traumatizovany-a-tyrajici-soudce-neohrozuje-duveru-mysli-si-ministerstvo-259075

Anonymní řekl(a)...

Prostě Nerudová:
„Jen opisovala na tabuli čísla“. Teď bude Nerudová přednášet lesníkům o dotacích
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Jen-opisovala-na-tabuli-cisla-Ted-bude-Nerudova-prednaset-lesnikum-o-dotacich-761218

Anonymní řekl(a)...

A už přes rok -- Ministerstvo čeká na reakci na audit. Akademie věd si prodloužila lhůtu .....

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-ministerstvo-ceka-na-reakci-na-audit-akademie-ved-si-prodlouzila-lhutu-236995
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-auditor-v-akademii-ved-panoval-strach-vedeni-dostavalo-kritiky-pod-tlak-235083

Anonymní řekl(a)...

Ad - A už přes rok
Zatutláno - jako se zatutlaly ty prodeje doktorátů na MENDELu.

Anonymní řekl(a)...

Zatutláno - jako se zatutlaly ty prodeje doktorátů na MENDELu.

Takže si to shrňme... Danuše Nerudová, která úřadovala jako rektorka na pochybné univerzitě co prodávala doktoráty do německy mluvících zemí měla reálnou šanci stát se eurokomisařkou díky evropské "rovnosti výsledků" [1], kterou zajišťuje a vyžaduje neschopná předsedkyně Evropské komise [2], která už podruhé ztratila SMSky kolem svých podivných kšeftů - poprvé na německém ministerstvu obrany, podruhé s Pfizerem [3]. Proč nezopakovat úspěšnou taktiku a nemít z toho pravděpodobně nějakou provizi, že? :-) A tak si tady v té naší progresivní Evropě žijeme.

[1] dosažení rovnosti v širším smyslu orientovaném na výsledky a na přerozdělování, a to na základě pochopení skutečnosti, že k nápravě útlaku a znevýhodňování žen v minulosti nemusí stačit rovnost příležitostí a rovné zacházení
https://eige.europa.eu/publications-resources/thesaurus/terms/1201?language_content_entity=cs

[2] Znovuzvolená šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ihned po svém zvolení potvrdila, že bude po jednotlivých zemích žádat jména dvou kandidátů, muže a ženy, aby si mohla vybrat a aby následně měla v komisi rovnocenné zastoupení obou pohlaví.
https://www.echo24.cz/a/HLqdW/zpravy-zahranici-von-der-leyenova-chce-dva-kandidaty-muze-a-zenu-nerudova-sikela
Vesel podlehl genderismu von der Leyenové. Bude nahrazen ženou
Vesel v rozhovoru pro TV Slovenija potvrdil, že se stáhl, protože si uvědomil, že von der Leyenová chtěla kandidáta s politickými zkušenostmi, ale on sám je muž a hlavně odborník a nemá tolik politických zkušeností.
https://www.echo24.cz/a/H3bB8/svet-zpravy-vesel-podlehl-genderismu-von-der-leyenove-bude-nahrazen-zenou

[3] Von der Leyen under pressure over second wiped phone
https://www.politico.eu/article/von-der-leyen-under-pressure-over-second-wiped-phone/

Anonymní řekl(a)...

Pokud někoho zajímá, jak AS PřF UP umí obhajovat porušování zákona a milionové škody na veřejných financích, jak senátoři validují nerovný přístup k zaměstnancům, jak děkan Kubala lže senátorům do očí že žádná škoda nevznikla, jak děkan Kubala před senátory měsíc tají, že fakulta za prohraný soud vyplázla pět a půl mega (které podle něj ale nikde nechybí), tak doporučuji tuto silvestrovskou show již nyní: https://www.uschovna.cz/zasilka/QRR3F4E454PYCKCU-7J9/

Anonymní řekl(a)...

RE: zatutlaly ty prodeje doktorátů na MENDELu
Ty kšefty přesněji zametl Národní akreditační úřad pro vysoké školství,
který šéfuje Ing. Robert Plaga, Ph.D.:
Od roku 2002 učil na Mendelově univerzitě v Brně. Nejprve do roku 2009 na Provozně ekonomické fakultě
a pak do roku 2013 na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií.

Anonymní řekl(a)...

Ad umí obhajovat porušování zákona
„Špatné zákony jsou nejhorším druhem tyranie.“ — Edmund Burke

Anonymní řekl(a)...

To jsou Navaříkovy mokré sny. Dobré na tom procesu bylo, že Zbořil s tou svou sebrankou včetně Navaříka navštívil rektora, kde si objednal vyhazov Kubaly. Rektor se z toho podělal a kromě té blamáže s výpovědí a odvoláním děkana taky odstavil Kubalu a advokáta, který se případu dva roky věnoval, od zastupování univerzity a potom ten soud úmyslně projeli.
https://www.dzurnal.cz/index.php/2024/01/09/vysledky-setreni/
Takže mafie ten UPOL úplně válcuje a v Olomouci zřejmě ještě pořád nenašli své dno.

Anonymní řekl(a)...

On ten Kubaluv skvělý právník ale šel sedět xD
Vrána k vrane...

Anonymní řekl(a)...

Který ? Byl by odkaz na rozsudek ? To vypadá na další informaci rádia Navařík.

Anonymní řekl(a)...

Ad -- Justiční mafie je realita
Mafie ještě větší, než jsme se obávali:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Unos-i-zprosteni-viny-unoscu-bylo-predem-domluveno-tvrdi-Buran-Dukazy-jsou-pry-ve-spisu-761542

Anonymní řekl(a)...

Nešel sedět, byl jenom vzat do vazby. Kubala kvůli tomu požádal o odročení soudu. Pak ho asi pustili.

Anonymní řekl(a)...

No pokud byl advokát "jen" vzat do vazby, tak je to úlet i tak.

«Nejstarší ‹Starší   1001 – 1023 z 1023   Novější› Nejnovější»