čtvrtek 24. srpna 2023

Závěrečné shrnutí

V životě (nejen) starého chemika nebývá moc příležitostí uzavřít nějakou životní etapu s výjimkou té poslední. Vlastní změny si člověk všimne většinou tak nějak mimochodem a náhodou. Člověk se zpravidla nemění v reakci na nějakou konkrétní (byť i hodně tragickou nebo hodně emočně vypjatou) událost ale spíš nějak během času , prostě stárnutím, tj.  tím, že většinu věcí už člověk zažil a nějak sežvejkal a najednou po letech zjistil, že má na věc jiný názor než měl nebo v lepším případě si na původní názor už ani (bez ironie) nepamatuje. Tedy vlastně žádný velký zlom ale plynulá cesta, při které se ztratí většina původně pevných názorů. Proto člověka vlastně potěší, když zjistí, že některé jevy a procesy nejen plynou ale k něčemu dospěly, i když ten výsledek nestojí za nic. V případě podvodníků z UEM AV to došlo tam, že podvody krycí ředitelku si ústav za ředitelku zvolil opětovně, stále je v dozorčí radě ústavu člověk, jehož dcera získala vedoucí místo v ústavě.

Whistlbloverky se AV zbavila tak, že působí mimo vědu. Šéfka AV a její podvody kryjící zástupce v AV stále působí a nezbývá jim, než platit za vypracování projevu třetím osobám 100T/kus. To asi musí být rétorické perly paní ředitelky, bohužel zatím jsem měl smůlu a tu blbou osobu jsem nedovedl poslouchat déle jak 10 sekund.  A samotnou podvodnou dvojku českých vědeckých kapacit dlouhodobě schopných natočit obraz oka o 90 stupňů a nazývat ji odlišným vzorkem, policie našla před rokem na balkoně vlastního domu v Hostivaři ve stádiu fyzického rozkladu, takže se aspoň tato jinak komická dvojice matky a syna nakonec dočkala 80 sekund slávy na CNN Prima News, kde měla svoji relaci.  Smutné je, že celý UEM AV věděl, že oba nejsou tak úplně psychicky normální a navíc podvádí a patologicky lžou, přesto to překážka práce nebyla. 

Na celé věci tedy skoro vše dopadlo špatně, ale tak to je s celou AV, která se sice stále odmítá rozpustit do vysokých škol, které ale v kvalitě pokulhávají úplně stejně a na stálou reformu studia kašlou a tak maximálně čekají příkaz od ministerstva jako za starých dobrých časů. Bohužel za evropské peníze se dá koupit materiál, přístroje ale solidní vědce a pedagogy to neudělá. Když se dnes podívám na VŠCHT,  UOCHB a jejich  oddělek UMG musím bohužel konstatovat, že to jde s kopce dolů. Zájem o práci tam setrvale klesá, vedoucí jsou stále ti stejní (zpravidla Češi 😊, maximálně tak s praxí laboranta na lepší zahraniční škole). Mladí chemici nemají ve světové konkurenci vůbec šanci, vlastní iniciativa prakticky nulová, chemický průmysl i výzkum zaostalý, čest těm pár výjimkám. Na podnikání v chemii je škola neumí připravit, protože všichni vyučující umí tak akorát sepsat traktát a prezentaci, nikdy v kvalitní zavedené chemické firmě nepracovali, natož aby se v ní prosadili nějakým nápadem nebo se dokonce udělali pro sebe a začali chemií vydělávat.  

O CEITEC a BIOCEV atp. už ani nemluvě, v lepším případě dotační nesmysl, v horším případě dotační podvod, který je dlouhodobě provozně a ekonomicky neudržitelný a výsledků má ve stejné kvalitě jako ten olomoucký Zbořil. Masarykova univerzita může vystavět dalších 20 budov, ale ty budou plné stejně průměrných vědců jako před výstavbou.  V jistém smyslu chápu Hořejšího, že si musí dělat PR přes COVID, protože z těch jeho propagovaných  biotechnologiíí, Neužilových „léků na rakovinu“  a spinoffů UMG je jen kolonka ve výkazu vědecké činnosti jako za socíku a krom pár rozhovorů liokálním mediím to díru do světa neudělá.  A to je ten největší důvod – myšlení  a chování jak za socíku. Dokud tu srandovědu někdo platí, tak se v útrobách srandaústavů budou držet srandovědci a těm je jedno, že se podvádí a dělá pseudovýzkum, protože všichni za socíku věděli, že je to jen hra. Nikdo není ke skutečné aktivitě nucen, nikdo nemá zkušenost s úspěchem ostatních, za úspěch se v ČR považuje získání většího grantu. Oslava utrácení nezná mezí. Proto překvapí spodovné randovědce, že někdo chce potírat zjevné podvádění, jehož odhalování granty ani prestiž nenese. Naopak stejně jako v Rusku ho potrestají.

A AV jako  celek je bohužel jen hra na vědu a vedení AV to samo možná ví nebo so spíše myslí, že ten podvod funguje i jinde a  není síla to změnit. Pokud ale chcete dělat chemii včetně biochemie pořádně, měli byste jít jinam mimo AV. Jen je mi líto těch mladších, kteří stále věří vědeckému PR tlačení ČT a placené z dalších dotací a jsou ochotni trávit mládí u školitelů, jejichž vědecká potence je na českém průměru, který je v globálním srovnání hodně slabý a i po 30 letech od převratů se to nelepší. 

1 005 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   801 – 1000 z 1005   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Proruský dezinformační web plný proruských dezinformátorů a užitečných idiotů píše o skandálních odhaleních dezinformátorů a užitečných idiotů. Vskutku "šokující" *smajlík klauna*

Anonymní řekl(a)...

Ad 20. července 2024 v 8:31
Pravdu může klidně říkat i samotný "kníže pekel". :-)

Úhybný manévr (red herring)
V diskusích se jedná o odvedení pozornosti od meritu věci k nesouvisejícímu tématu.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam

Anonymní řekl(a)...

Úhybný manévr se dá aplikovat na 95% komentářů, včetně toho o úhybném manévru :o) Tady je to na tom celé postavené :o)

Anonymní řekl(a)...

20. července 2024 v 10:28
Nedá, vy jeden progresivní levičácký ulhaný zastánce zeleného socialismu, pětidemolice a fialového hnusu, který se takto snaží ty zkorumpované zlodějské magory držet u moci a svou hloupostí jim pomáhat v destrukci evropských států.

Už jste konečně pochopil podstatu, vy trolle? Bývala tady celkem racionální debata.

Anonymní řekl(a)...

Ano, chápu to dlouho, je to tu plne stupidní argumentace, jako je ta vaše:o)

Anonymní řekl(a)...

Nepochopil, pouze styl vaší komunikace ve vztahu k Tomáši Fürstovi přepsány na druhou extrémní stranu, vy jeden progresivní levicový urážející trollující dezoláte. :-)

Anonymní řekl(a)...

Není od věci si připomenout předchozí smear campaign (i tehdy motivem byl pocit ohrožení akademické mafie):
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-v-univerzitni-kauze-unikla-i-citliva-data-tykajici-se-armady-usa-218338

Anonymní řekl(a)...

9:03 Tam je ale vhodné si také říct, že to vykradení emailu vyhodnoceno státním zástupcem jako porušení zákona a aktuálně se šetří kdo na tom nese jaký podíl viny.

Anonymní řekl(a)...

Zaměstnanec co vystupuje jménem firmy svým firemním mailem a jeho firemní doménou odeslaným přes firemní železo je před svým nadřízeným krytý listovním tajemstvím. Je lepší pojmenování stavu takového státu Kocourkov nebo stačí jemnější Hlava 22? :-)

Anonymní řekl(a)...

Je to normální respekt a slušnost k člověku. Ale jestli někomu přijde tajné sledování jineho ok, tak to se mu asi hodně stýská pro StB :o)

Anonymní řekl(a)...

22. července 2024 v 18:01
Ad "Je to normální respekt a slušnost k člověku".
Není to žádné tajné sledování, když člověk komunikuje jménem firmy a ne svým (to je ta část mailové adresy za zavináčem). Takže s kontrolou musí logicky počítat. Samozřejmě v normální době a v normálním businessu.
Ovšem dnes je business je hlavně pomáhání lidem, ne sprosté vydělávání peněz, žádné řízení a kontrola podřízených, žádné vyšší platy schopnějším, vivat ESG a DEI! V práci se přece každý musí demokraticky, slušně, odpovědně diverzitně a inkluzivně realizovat, je přece normální respekt a slušnost k člověku, hlavně k nepříteli, když potřebné zbraně díky ESG ani nevyrobíme a když to letadlo řídí měřitelně daleko horší žena nebo nějaká "spravedlivě vybraná" minorita, ať už rasová nebo sexuální. Už nám díky DEI málem odstřelili prezidentského kandidáta, bohužel Trumpa (jehož eliminaci by progresivní levicová fronta s největší pravděpodobností uvítala). On ten Putin má pravdu v tom, že Západ totálně upadá, musí se z té komedie za břicho popadat. Připravte si mávátka na vítání Rusů a Číňanů co nás přijedou obsadit, i to je "normální respekt a slušnost k člověku". :-)

Zkratka ESG (environmental, social, governance) se stala fenoménem současnosti, a to nejen v oblasti investování ale fungování firem vůbec. Co se pod ní ale konkrétně skrývá? Vliv firmy na životní prostředí, společnost a způsob jejího vedení, na jejichž základě lze číslem vyjádřit „udržitelnost“ či „odpovědnost“ firmy. Je to metoda díky níž firmy formulují své udržitelné obchodní strategie a efektivně naplňují stanovené cíle.

(DEI) Diverzita, rovnost a inkluze jsou témata, kterým se společnosti musí věnovat, aby byly konkurenceschopné na trhu práce. Výhod je ale celá řada. Od retence zaměstnanců až po úspěšnost společnosti jako takové.

Kromě etických důvodů spojených s provozem zbrojních podniků a krytím jejich vývozů se banky často odvolávají na klasifikaci takzvaných udržitelných činností Evropské unie neboli EU taxonomii či na pravidla pro společensky odpovědné a ekologicky udržitelné chování označovaná zkratkou jako ESG. V evropském měřítku se vztahují i na takové koncerny, jako je německý Rheinmetall nebo italské Leonardo.

https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/banky-versus-zbrojari-csob-meni-postoj-komercka-uveruje-strnada-a-colt-cz-1414125


Ženy do ochranky nepatří, kritizuje americká pravice zákrok při atentátu

Někteří konzervativci podle NYT tvrdí, že politika podporující rozmanitost při přijímání zaměstnanců, je ze své podstaty nespravedlivá a destruktivní – a to zejména v organizacích, jako je například armáda.


https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-donald-trump-atentat-tajna-sluzba-ochranka-zeny-agentky-zakrok.A240717_135457_zahranicni_dtt

Anonymní řekl(a)...

Bohužel, v takovém případě komunikuje jménem svým, to je ta část před zavináčem. V tom se shodují s ústavním soudem. Doporučuji nastudovat legislativu a nedělat tady ze sebe truhlíka :o)

Anonymní řekl(a)...

Ad 22. července 2024 v 19:17
Výrok ústavního soudu znamená, že je to logicky správné? Zákon je svatý a neměnný? :-)

Reductio ad Hitlerum
Norimberskými zákony se rozumí především dva ústavní zákony německého Říšského sněmu přijaté 15. září 1935 v Norimberku: zákon o říšském občanství a zákon na ochranu německé krve a německé cti. Lze k nim ovšem obsahově přiřadit i jiné zákonné úpravy obsahující nástroje k persekuci tzv. „rasově méněcenného obyvatelstva“, např. zákon o vlajce a státním znaku a později vydaný zákon o zdravém manželství.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Norimbersk%C3%A9_z%C3%A1kony

Prohibice
Například mezi lety 1914–1933 byla postupně uplatněna v USA, v evropských severských státech a v SSSR. Nakonec od ní všechny státy odstoupily (v severských zemích byla pouze zmírněna).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Prohibice

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že na to stačí i zdravý rozum ;o) tohle se proste nedělá a je to pro každého slušného člověka zavrzenihodne. Pokud pro vás ne, tak je mi vás upřímně líto.

Anonymní řekl(a)...

Ad 22. července 2024 v 20:20
Vás nadřízený nekontroluje? Proboha, co si to ta akademická sféra navykla. ;o)

Anonymní řekl(a)...

Jinak je ještě taková mailová slušnost u důležitých věcí dát svého nadřízeného do kopie. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Nadřízený kontroluje mou práci a mé výsledky, nešpehuje mě jako StBák, nebo gestapo. Je v tom dost velký rozdíl. Kdybych zjistil, že me tajně špehuje, tak jsem okamžitě pryč. Takovým člověkem bych opovrhoval a věřte mi že bych mu to projít nenechal. Takhle se chová jen lidský odpad.

Anonymní řekl(a)...

Ad 20:49 souhlas. Tak proč by mi měl nadřízený lézt do mailu, kde v kopii není? Pokud se ho to týká a je to pro nej důležité, tak tam je.

Anonymní řekl(a)...

Ad 22. července 2024 v 21:22
Tak proč by mi měl nadřízený lézt do mailu?

Protože je mail důležitý a podřízený nadřízeného nějakou zvláštní náhodou opomněl dát do kopie? Protože je to firemní mail a nadřízený chce vědět, co vlastně podřízený jménem firmy domlouvá a domlouval a podřízený mu to z nějakých zvláštních důvodů nechce říct? ;-)

Anonymní řekl(a)...

Hezké teorie, ale i tak by to bylo nelegální :o)
Na příkladu UPOLu to vidíme krásně: Děkan Kubala se pokusil ukradenými emaily prokázat zločinné spiknutí a zpětně legalizovat své jinak neobhajitelné kroky. Neprokázal, nezlegalizoval, sám porušoval zákon. UPOL teď za jeho nezákonné jednání platí miliony. Měl by to dostat okamžitě k úhradě a jako bonus okamžité ukončení pracovního poměru za hrubé poškození zaměstnavatele.
A to nejsou teorie, to je realita.
Sorry jako. Boží mlejny melou.
Chápu, že gestapákům a eStéBákům jako jste asi i vy, se to nelíbí, ale máte smůlu.
Ve vámi obdivované totalitě už dlouho nežijeme.

Anonymní řekl(a)...

Šéf zodpovídá za své podřízené, takže musí vědět co dělají. Podřízený se zodpovídá svému nadřízenému. Každý se někomu zodpovídá, i majitel větší firmy (akcionářům). To je normální postup v normálním světě v normální firmě a ne žádná totalita (v USA se "horké" firemní maily normálně v tisku zveřejnily - takže USA je totalitní stát).
V té vaší slavné akademické sféře tak máte díky grantům na danou osobu nějak zvrácenou subordinaci a jakési anarchistickopitomé pojetí pracovní svobody. A manažerská dráha slavného Zbořila? Co předtím vedl? Vedl leda nějaký svůj mrňavý tým, pomocí žádosti, "čisté" a úspěšné vědy spolu se "slavnými odmazanými píky" se získal finančně šílený grant na centrum a vylíhnul se nekontrolovatelný generální ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Manažerská kariéra jak víno, taková na státu vyžebraná a částečně podvodem získaná. Navíc tam chybí nějak ty postupné mezistupně v řízení větších a větších týmů. A takový kádr pak všichni nechají dělat co se mu zlíbí... Prostě opět český Kocourkov. A je mi jedno, jestli všechno co Zbořil dělá může být utajeno podle nějakého zákona o listovním tajemství, pak je to špatný zákon. Vyšší zástupce dané firmy/instituce má svaté právo vědět, co píše a dojednává podřízený jménem této instituce. Vy opravdu souhlasíte s tím, aby si nějaký Zbořil co se mu všechno platí ze státních peněz si utajoval svá obchodní jednání před formálně nadřízenými poukazováním na listovní tajemství? :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 22. července 2024 v 23:46 Wellcome to real word.

Na mně, když jsem byl na ministerstvu, přišlo udání na základě e-mailu na univerzitním účtu, v němž jsem pouze napsal, že nejsem a ani nemohu být jednatelem mnou spoluvlastněné firmy a ať se obrátí na jednatelku. Jinak na to nemohli přijít než že mi ty univerzitní maily četli. Indicií je i to, že se se mnou přestal bavit ředitel univerzitního výpočetního centra, dříve kamarád.

Počítám, že si "čtení" objednal jeden z dnešních nejpřednějších antiKubalovců. Měl k tomu tehdy pravomoci. (Proto to píšu.) A myslel si, jako si myslí i dnes, že zatímco Kubala oprávněn nebyl, on samozřejmě byl morálně oprávněn to udělat. Protože někteří od Boha samozřejmě mají morální oprávnění k čemukoliv. Třeba i vymazat píky nebo na počest šumu píky v software vymalovat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Takže se shodneme na tom, ze je to špatně a že se to nesmí a je to odporný hnus.

Anonymní řekl(a)...

23:46
Nadřízený na to má právo v zákonných mezích. Se zákonem nemusím souhlasit, ale jsem i tak povinný ho dodržovat. V opačném případě ponesu následky.

Kubala měl to štěstí, že soudy a šetření trvají tak dlouho, že mu už končí druhy mandát. Teď už mu hrozí asi jen náhrada škody. Ale mohl by třeba ještě zkusit kandidovat na ředitele CATRIN, aby to měl z čeho platit :o)

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. července 2024 v 6:27

1) V zákonných mezích znamená ano, nadřízený může kontrolovat maily podřízených, ne, nemůže kontrolovat maily podřízených? Rozplizlé a gumové zákony jsou ty nejlepší, soud se pak může táhnout dlouhá léta s naprosto nejistým výsledkem.
2) Pokud podřízený způsobí škodu, zodpovídá za ní nadřízený. Ten zase způsobí škodu a újmu podřízenému tím, že se ho snaží kontrolovat přes maily, když s ním nechce podřízený spolupracovat. Hlava 22.

Anonymní řekl(a)...

1) muze kontrolovat hlavičky emailů (kdo, komu, predmet) a to pouze v případě kdy je o tomto prokazatelně zaměstnanec předem informován. Obsah může kontrolovat pouze se souhlasem zaměstnance. Takže není problém si to takto nastavit v souladu se zákonem, jen to musi byt pro zamestnance transparentni a fér. Oproti tomu, tajné sledování jsou praktiky gestapa a StB a ve slušně společnosti neakceptovatelné a protizakonne. Měl by nasledovat trest.

2) za škodu zodpovídá ten, kdo ji způsobil. Pokud podřízený nespolupracuje, jedna se o hrubé promění povinnosti a může následovat okamžitě skončení pracovního poměru. Ani v tomto případě není tajné sledování akceptovatelné a měl by následovat trest.

Se zákonem nemusíte souhlasit, ale musíte ho dodržovat. Pokud se rozhodnete jej porušit, musíte přijmout fakt že přijde trest.

Anonymní řekl(a)...

Ano, zákon může být a v tomto případě z mého pohledu špatný je. Nechápu pořád ten narativ:
Oproti tomu, tajné sledování jsou praktiky gestapa a StB a ve slušně společnosti neakceptovatelné a protizakonne. Měl by nasledovat trest.

Co je tak strašlivě tajného a osobního na firemní komunikaci? Firemní komunikace je vystupování jménem firmy, takže je ze své podstaty neosobní a měla by být automaticky nadřízeným/vedení k dispozici. Pracovník si za svou prací nestojí, když se své pracovní korespondence bojí? Tento "úžasný" zákon přispívá leda k netransparentnosti ve státní správě, zase se může krást o něco líp. :-)

Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky - Viktor Černomyrdin

Anonymní řekl(a)...

Ano, souhlasit nemusíte a i já si myslím, že je spousta věcí, co by se v zákonech mela změnit, protože generují problémy a nefunkcni stavy. Ale dokud platí, respektovat je musím. Pokud se rozhodnu je porušit, musím akceptovat i trest.

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. července 2024 v 9:04
Dodatek: Vždyť je ten zaměstnanec za své pracovní maily placený zaměstnavatelem. Takže tento zákon zavedeme i pro dělníky - výstupní kontrola jím vyrobeného výrobku může být provozovaná pouze se souhlasem pracovníka (zaměstnanec musí být předem informován) a výstupní kontrola může být pouze v případě podezření na pracovníkovu nekvalitní práci. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. července 2024 v 9:32
Souhlasím, i nekvalitní zákon se musí dodržovat. To ovšem neznamená, že se na něj nemůže nadávat a snažit se ho hlavně změnit k lepšímu. Navíc těch nekvalitních zákonů začíná být nějak moc.

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. července 2024 v 9:41
I nekvalitní zákon se sice musí dodržovat, ale problém v našem případě bude i v tom, že nikdo neví, jak se má správně ten nekvalitní zákon vůbec dodržovat. To bude teprve předmětem několikaletého soudního sporu a mnoha odvolání a dovolání. :-)

Anonymní řekl(a)...

Kdepak, o tom už soudy právě rozhodly v minulosti a výklady jsou jasné. O
Google, tri vteriny. Například zde:

https://www.epravo.cz/top/clanky/monitoring-emailovych-zprav-zamestnancu-112690.html?mail

Čili jak celou dobu rikam cesty existují a jsou případy, kdy zamestnavatel do mailu může, aby svá práva chránil. Musí ale dodržovat přísná pravidla.

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. července 2024 v 10:13
Úmluva totiž nerozlišuje mezi osobní a pracovní korespondencí.
Tím se jedná o naprostý logický nesmysl.

za použití testu proporcionality. Test proporcionality je obecně definován kumulativními podmínkami (i) legitimity, (ii) vhodnosti, (iii) potřebnosti a (iv) přiměřenosti.[13] Jinými slovy, jednání zasahující do jednoho základního práva (v tomto kontextu soukromí zaměstnance) musí být (i) vedené legitimním zájmem na ochraně jiného základního práva (v tomto kontextu vlastnictví a podnikání zaměstnavatele), (ii) vhodné k dosažení ochrany tohoto jiného práva, (iii) ochrany nelze dosáhnout méně invazivním způsobem, (iv) jiné základní právo v daném kontextu hodnotově převažuje nad původním.

No a právě ten slavný test proporcionality bude právě součást toho dlouholetého soudního sporu. :-)

Anonymní řekl(a)...

Nebude. Zkopírovat 40 tisíc emailu a delat si s nimi co chci nemůže testem projít. Řekl to státní zástupce, řekl to soudce, když to Kubala zkusil použít u soudu, řekl to inspektorát práce a řekne to každý, kdo má rozum :o) byl by to velmi rychlý soud, kdyby to někdo zkusil rozporovat. A doufám, že něco tak odporného nechcete zkusit obhajovat.

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. července 2024 v 10:34
Ano, zaměstnavatel má právo číst maily zaměstnance, protože ty vznikly v pracovní době za jeho peníze a vystupuje se v nich jménem zaměstnavatele (mail psal pan X z firmy Y, doménové jméno mluví jasně). Nerozlišovat mezi osobní a pracovní korespondencí je naprostá logická blbost. Není tak nic "odporného" co je třeba obhajovat, prostě z podstaty věci nemá mít zaměstnanec nárok na jakékoli utajení svých pracovních mailů. A opak může tvrdit 50 soudů, inspektorátů práce a ústavních současných i minulých soudců, blbost z hlediska praxe a prosté logiky tak pořád zůstane blbostí (která leda náramně vyhovuje zaměstnancům státní správy).

Anonymní řekl(a)...

* prostě z podstaty věci nemá mít zaměstnanec nárok na jakékoli utajení svých pracovních mailů před svým zaměstnavatelem

Anonymní řekl(a)...

Re: ohrožení akademické mafie
Jak známe Millera, tak když si přečet:
Rektor Jaroslav Miller, který šarlatánům umožnil rozložit Přírodovědeckou fakultu, byl
donucen k rezignaci a od té doby škodí české vědě z pozice politického náměstka ministra školství.
https://www.blogosvet.cz/article/kdo-je-tady-predator-aneb-ceska-veda-v-zajeti-akademicke-mafie-0hARt
tak se samozřejmě hned rozejelo pomlouvání Tomáše. Prostě standardy akademické mafie.

Anonymní řekl(a)...

10:42 Zaměstnanec je zákonem pře zaměstnavatelem chráněn lépe, než naopak. To je fakt. Buď to změňte, nebo to přijměte. Jiné možnosti nemáte.

Anonymní řekl(a)...

23. července 2024 v 16:22
Nejsem samozřejmě proti smysluplné ochraně zaměstnance... Ovšem pokud si zaměstnavatel nemůže ani přečíst za jakou práci svého zaměstnance platí a jak zaměstnanec při mailové komunikaci vystupuje, pak mi daná situace připadá absurdní a jsem na straně zaměstnavatele. Humorné právní vysvětlení tohoto tristního stavu je pak "obecné nařízení o ochraně osobních údajů" (GDPR) a "právo na soukromí" zaměstnance.
Pořád jsem se ovšem nedověděl, co přesně si v jakémkoli firemním mailu zasluhuje takovou strašlivou ochranu a utajení před zaměstnavatelem, viz "ve zkratce: jde-li o zařízení či účet zaměstnavatele a platí-li zákaz používat jej pro soukromé účely, lze přiměřeně monitorovat pouze tok emailových zpráv za účelem kontroly dodržování zákazu."
A nejlepší je finální hláška "Adresa typu „jméno@firma.cz“ je pak adresa konkrétního zaměstnance a právo na listovní tajemství svědčí jemu."
Právníkům asi nedochází, že adresa „jméno@firma.cz“ komunikuje s okolím jako daná najatá pracovní pozice firmy (ve své podstatě místo info@firma.cz například seniorobchodník@firma.cz) a ne jako před zaměstnavatelem komunikačně "utajená" soukromá osoba v soukromé konverzaci.

To už mi připadá jak socialismus, každá firma přece náleží lidu pracujícímu v ní! :-)

Anonymní řekl(a)...

Ano, všichni právníci a soudy se mýlí, jen vy máte pravdu :o) úplně stejně byste mohl říct, že má zaměstnavatel právo natáčet zaměstnance ve sprchach aby se ujistil, že se tam zb,těsně nezdrzuji atd. Mít zaměstnance neznamená ho vlastnit. Když se vám to nelibi, tak nezamestnavejte :o)

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. července 2024 v 17:43
Neargumentujete správně. Zaměstnavatel/majitel vlastní výrobní prostředky. Mailserver s mailovou adresou je u intelektuální profese "výrobní prostředek" pomocí kterého zaměstnanec veřejně vystupuje, mailová adresa není pouze jeho identita (jméno je pouze to před zavináčem, zbytek je firemní).
Dělník v zájmu "obecného nařízení o ochraně osobních údajů" (GDPR) a "práva na soukromí" zaměstnance by si tak podobně mohl utajeně na firemní mašině obrábět co se mu zlíbí a zaměstnavatel ho podobně nesmí zkontrolovat ani na zmetky?

Stroj v danou chvíli přiřazený danému zaměstnanci je pak stroj konkrétního zaměstnance a právo na všechny z něj dodané jakékoli informace svědčí jemu.

Nevidím moc logického rozdílu oproti:

Adresa typu „jméno@firma.cz“ je pak adresa konkrétního zaměstnance a právo na listovní tajemství svědčí jemu.

Anonymní řekl(a)...

Kdepak, vy argumentujete špatně. Zaměstnavatel si může kontrolovat využití obráběcího stroje úplně stejně, jako si může kontrolovat množství emailů jeho zaměstnance, dokonce včetně toho s kým si zaměstnanec píše a kdy (tím i zjistí, že firemní mail - firemní prostředky - nezneužívá). Ani nepotřebuje jeho souhlas, musí ho o tom pouze informovat. Tím si dostatečně efektivně může kontrolovat zda zaměstnanec pracuje, nebo ne. Na obsah emailů nárok nemá (pouze ve velmi specifických případech), protože to je již osobní projev zaměstnance. Je to fakt jednoduché, stačí si o tom něco přečíst a pokusit se to i pochopit.

Anonymní řekl(a)...

To je mimochodem právě ta proporcionalita.

Anonymní řekl(a)...

https://www.expres.cz/zpravy/danuse-nerudova-mendelova-univerzita.A240723_151057_dx-zpravy_stes

" Tak jak se s Tebou rozloučili? "

" No byli rádi. "

Anonymní řekl(a)...

Ad
Na obsah emailů nárok nemá (pouze ve velmi specifických případech), protože to je již osobní projev zaměstnance.

Za ten osobní projev dostává zaměstnanec výplatu, takže na něj zaměstnavatel nárok má. Rychlé a přesné obrábění u dělníka je také "osobní projev zaměstnance". :-) A pořád jsem se ovšem nedověděl, co přesně si v jakémkoli firemním mailu zasluhuje takovou strašlivou ochranu a utajení před zaměstnavatelem.

Anonymní řekl(a)...

A ještě lepší - zdrojový kód programu je také "osobní projev zaměstnance", takže zaměstnavatel ho může číst pouze ve velmi specifických případech. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ne, to je zase jiná legislativa a má jiná pravidla. Pletete si zaměstnanecké dílo a zaměstnancovu poštu. Opět michate jablka s hruskami. A že se pořád divíte tomu, co si zaslouží ochranu? Myslíte si, že například u obchodaka má zamestnavatel právo na jeho know how a metody? Nema, platí ho za to, aby je pro jeho prospěch používal, ale nejsou jeho. Úplně stejně je to se schopností obráběcí kvalitně obrabet. Úplně stejně je to i ve vědě. Schopnosti zaměstnance zaměstnavateli nepatří.

Anonymní řekl(a)...

Zamestnavatel si od zaměstnance kupuje jeho čas, ne právo na jeho schopnosti.

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. července 2024 v 18:58

Jednomu se zdráhá uvěřit, že to myslíte vážně. Zaměstnavatel si kupuje nějakou odvedenou práci, ať už fyzickou nebo intelektuální. Pokud zaměstnanec svůj čas v zaměstnání profláká, tak brzy skončí. :-) A odvedená práce může být samozřejmě v různé formě - vyrobené, díly, vykachlíkovaná zeď, počítačový kód, prodané licence nebo výrobky, udučené hodiny... A samozřejmě si kupuje schopnosti zaměstnance, normální zaměstnavatel nezaměstná "neschopu", co na svou práci nestačí nebo dokonce na ni nemá kvalifikaci. Stále jsme v kapitalismu, i když mílovými kroky k tomu socialismu v EU kráčíme.

Anonymní řekl(a)...

Schopnosti zaměstnance samozřejmě monetizovat nejdou, monetizují se jeho výsledky. Takže zaměstnanec je za své schopnosti placený zprostředkovaně, přes práci. Know-how obchoďáka co vím není licencovatelné, ono souvisí i s "kouzlem osobnosti". :-) Odvedená práce je i ve formě mailů co zaměstnanec píše v pracovní době, takže na ně má zaměstnavatel logicky nárok. Ta levičácká ochrana jak vidno začíná být totálně mimo normální logiku.

Anonymní řekl(a)...

Ne, prostě to nechápete :o)
Asi bych to uzavřel tím, že zákon hovoří jasně a jsem zvědavý, jak se to dal vyvine :o)

Anonymní řekl(a)...

Vaše úvaha o kupování schopnosti zaměstnance je zcela mylná. Zamestnavatel si ty schopnosti pouze pronajímá.

Anonymní řekl(a)...

AD - měl Fürst s prolhaným Faucim pravdu? A co Ursula von der Leyenová a její role

Za nákupem vakcín byl obrovský obchod pro přátele, a my to zaplatili. A nejen to. 
Ta paní je opět v čele. Asi mají doma ještě málo… Ostuda, ostuda, ostuda. 
Celé Evropy. Kdo pro tu paní zvedl ruku, hlasoval pro podporu korupčního jednání…

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Senatorka-Zwyrtek-Hamplova-Kdo-pro-ni-zvedl-ruku-podporil-korupcni-jednani-758784

Anonymní řekl(a)...

Sorry, ale tímhle srovnáváním fakt řadíte Fürsta do dezinformační scény a mezi hlupáky a dezoláty.

Anonymní řekl(a)...

8. června 2024 v 8:47 Ad: rozsáhlá selhání exekutivy
Dr. Anthony Fauci, the former director of the National Institute of Allergy and Infectious
Diseases and chief medical adviser to President Biden, testified on Capitol Hill.
Rep. Marjorie Taylor Greene, the Republican from Georgia, informed Fauci that she was refusing
to call him a doctor because she said she believes he “does not deserve to have a license” and
should be “in prison.”

Anonymní řekl(a)...

Ad: Miller si přečet:
A stejně jako ten náš Miller jistě zaeragovali i papaláši, kterých se týkají ty další zmínky:
https://www.blogosvet.cz/article/kdo-je-tady-predator-aneb-ceska-veda-v-zajeti-akademicke-mafie-0hARt
Vysoká škola v Horní Suché, Olomoucká skupina šarlatánů, Whistleblower vyhozený ze studia,
Mzdy půl milionu měsíčně, Rektor sabotující činnost své vlastní Etické komise, Pokus
akademické mafie odvolat děkana, Mendelova univerzita, rektorka Nerudová: Zfalšované výsledky 
v týmu držitele miliardových grantů, lhaní a mlžení klíčových aktérů, podvodné připisování
mocných kamarádů na publikace, Neuvěřitelné falšování výzkumu na Ústavu experimentální 
medicíny, Whistleblower byl potrestán, ředitelka i vedení AVČR aféru zametlo, Drancování
veřejných prostředků: OP JAK, Operační program Yuck.
Takže zájem na tom dezinformačním paskvilu v Deníku měla řada (velmi oprávněně) potrefených
příslušníků akademických mafií - od Šumavy k Jeseníkům.
Tomáš připravil pěkně reprezentativní výčet jejich podrazů.

Anonymní řekl(a)...

AD: prikaz-ministerstva-sdelila-kolik-brala-nerudova
Loni v létě ani nevěděla, že je poradkyní ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.
Teď vyšlo najevo, že Danuše Nerudová si za tuto činnost vydělala 300 tisíc korun za rok.
Vedle toho si pak bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně přišla jako profesorka ročně na
dva miliony. Nejen to vyplývá z prohlášení o soukromých zájmech, které musí noví europoslanci
splnit.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/europoslanec-prijem-vydelek-nerudova-nagyova-evropsky-parlament.A240716_205315_domaci_vals?zdroj=sph_hp

Anonymní řekl(a)...

Z diskuze:
- Jako vazne? Nerudova 2 mega za prednasky? To je 166 tisic mesicne, pokud nezapocitam prazdniny a vezmu plnych 12 mesicu...to je mazec..
-- zřejmě max. 1 seminář týdně
- Nerudová 2 miliony za co? Za ten jeden seminář co měla dle nedávného článku na fakultě? Bohužel i tohle si daňový poplatník zaplatí Fakt výsměch.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/europoslanec-prijem-vydelek-nerudova-nagyova-evropsky-parlament.A240716_205315_domaci_vals/diskuse

Anonymní řekl(a)...

A co je na tom? Kolik berou někteří jiní akademici nehledě na to, jestli něco doopravdy umí? To vůbec není problém o Nerudove, to je problém vysokého školství v samotném principu. Vysoké školství potřebuje kompletní reformu a dohled nad tím bordelem.

Anonymní řekl(a)...

Re: potrefených příslušníků akademických mafií
Např. jen tento ukázkový tucet:
Miller, Ševčík, Zbořil, Hobza, Otyepka, Navařík, Banáš, Nerudová, Anděrová, Zažímalová,
Drahoš, Havlas, ...

Anonymní řekl(a)...

Ad 27. července 2024 v 22:35 A co je na tom?
Vše "cáluje" daňový poplatník, rozpočet je v mínusu, zvyšují se daně a vše včetně výběru daní samotných jde do háje (*). Dál souhlas, je to problém v samotném principu vysokého školství, které potřebuje reformu. Reformu potřebuje dál zdravotnictví a další státní oblasti... Co státního u nás vlastně reformu nepotřebuje a funguje k velké spokojenosti daňových poplatníků?

(*) „Vysoké daně mají negativní dopad na ekonomický růst, protože oslabují motivaci lidí k pracovním výkonům, zvětšují daňové úniky a vyvolávají únik kapitálu – vč. lidského (odliv mozků), tzv. Čtvrtý výrobní faktor (nehmotný kapitál vč. podnikatelských schopností) – ze země.“

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lafferova_k%C5%99ivka

Anonymní řekl(a)...

No však to byl smysl komentáře. Je pitomost řešit jedince, je nutné reformovat celý systém. Jinak se jen jedna jména vymění za druhá a jede se dal.

Anonymní řekl(a)...

Ad 28. července 2024 v 13:03
Je nutné řešit jedince, protože na jejich příkladech je vidět, jak je systém nesmyslný. Excelentní profesorka ekonomie z "Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně" (do roku 2009), pak už pouze Mendelovy univerzity. Ona ta slavná názvem plnohodnotná Mendlova univerzita má aspoň jednu "základní" fakultu klasické univerzity, jako je lekařská, filozofická atp.? Nebylo předtím pojmenování vysokých škol lepší, původně byla Mendlova univerzita zřízena v Brně v roce 1919 jako Vysoká škola zemědělská v Brně a pod tímto názvem existovala až do roku 1994.

Anonymní řekl(a)...

Ad 28. července 2024 v 15:38 Budu se opakovat: K této inflaci názvů došlo v anglosaském světě už minimálně před 2. světovou válkou. Pokud přebíráme anglosaský systém, muselo na to dojít i u nás.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 24. července 2024 v 11:06

Takže další meta je postupné přejmenování zbývajících VŠ, pár příkladů a nápadů:

VŠE->Ekonomická univerzita->Rašínova univerzita

ČVUT->Česká technická univerzita->Univerzita Františka Křižíka

VUT->Technická univerzita v Brně->Univerzita bratranců Veverkových

VŠCHT->Chemická univerzita->Univerzita Jaroslava Heyrovského

Když něco s vysokými školami dělat, tak aspoň pořádně a konzistentně, ne? Všude se u nás dělá excelentní výzkum, prakticky zaměřené VŠ s techniky potřeba nejsou, všechno jsou to vědci... Na brněnské Mendel hnojárně je výzkum dokonce tak skvělý, že své inovativní zrychlené vědecké Ph.D. tituly úspěšně prodávali i do zahraničí!

Anonymní řekl(a)...

Ad 29. července 2024 v 8:18

Samozřejmě je to příspěvek k "29. července 2024 v 6:59" Dalibora Štyse

Anonymní řekl(a)...

Ad: problém vysokého školství v samotném principu
Podepisuje se na tom i ('zainteresovaný') nezájem médií. Jak pravil Tomáš o akademické mafii:
Ovládá mediální prostor do té míry, že se nebojí ani veřejného mínění.
Ilustrací té 'zainteresovanosti' může být třeba i děni kolem UKEMu (model Šaradínovci):
Reportér Jiří Hynek v kauze IKEM porušil kodex, rozhodl Etický panel. Udržoval nadstandardní kontakty s jedním z klíčových aktérů případu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ bývalým náměstkem Jiřím
Malým –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a využíval jeho lékařských služeb pro své rodinné příslušníky.Etický panel se zabýval i situací,
kdy Jiří Hynek loni domlouval účast tehdejšího kandidáta na šéfa IKEM Michala Stiborka v pořadu ČT
Sama doma, který moderuje reportérova manželka. Dopředu měl řešit i pokládané otázky předdomluvené
s Jiřím Malým. Náměstek Malý je spolu s exředitelem Michalem Stiborkem obviněný z vydírání lékařů Jana Pirka a Ivana Netuky.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-reporter-jiri-hynek-v-kauze-ikem-porusil-kodex-rozhodl-eticky-panel-256004

Anonymní řekl(a)...

AD: ...á, Zažímalová, Drahoš, H...
Tihle dva mají speciálně zájem, aby se nemluvilo o jejich příslušnosti k akademické mafii.
Oba totiž na podzim kandidují do Senátu, a zviditelňování těch jejich přešlapů je zvlášť teď nežádoucí.

Anonymní řekl(a)...

Historická sídla Moravských bratří se dostala na seznam UNESCO Word Heritage https://www.moravian.org/2024/07/moravian-church-settlements-added-to-unesco-world-heritage-list/ . Stále trvám na tom, že Chelčického odkaz je to největší co jsme jako Češi světu dali. A je velká chyba, že se v tomto směru neprosazujeme i dnes. Na rozdíl od jiných národů máme autoritu o níž se můžeme opřít.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad: á, Zažímalová, Drahoš
Pochybuji, že Drahoš (ten s drátem v uchu) tentokrát uspěje:
„Pane Drahoši, utkáme se?“
https://x.com/sichtarova/status/1812805120255467791

Anonymní řekl(a)...

Ad: á, Zažímalová, Drahoš
Zažímalka není o nic přesvědčivější, než ten Drahoš s drátem v uchu.
Jak pravil Starý Chemik v článku nahoře:
"Tu blbou osobu jsem nedovedl poslouchat déle jak 10 sekund."

Anonymní řekl(a)...

Re: příslušníků akademických mafií - od Šumavy k Jeseníkům
Když od Šumavy, tak taky v Plzni:
Některým studentům přiznával mimořádná stipendia bez adekvátního důvodu nebo v přemrštěné výši, aby si pak od nich nechal peníze vyplatit zpět. Dnes již bývalý děkan Fakulty zdravotnických
studií Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Štich (38) měl tímto způsobem jednat ze zištných
důvodů za účelem přisvojit si finanční prostředky svého zaměstnavatele.
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-policie-stiha-exdekana-za-vyplaceni-premrstenych-stipendii-penize-mu-studenti-museli-vracet-40482240

Anonymní řekl(a)...

VLÁDA: Když nevíš, co dělat, přidej někomu peníze

Česká věda by rozhodně potřebovala pořádně zmapovat a racionalizovat, způsob jejího hodnocení a financování potřebuje reformu jako prase drbání, ale je jasné, že toho se vědci bojí jako čert kříže.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/vlada-kdyz-nevis-co-delat-pridej-nekomu-penize.A240731_202110_p_ekonomika_nef

Anonymní řekl(a)...

Vzkvétá nejen akademická ale i justiční mafie:
Firma zapletená do korupce dala soudkyni statisíce na nové auto
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-firma-zapletena-do-korupce-dala-soudkyni-statisice-na-nove-auto-255936

Anonymní řekl(a)...

Ad - taky v Plzni
Nedotknutelný Štich stejně jako Zbořil a spol. v Podvodníkově - i v Plzni to má akademická mafie pevně v rukou:
Zneužil důvěru studentů. Přesto obviněný exděkan z Plzně bude dál učit
Bývalý děkan Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Lukáš 
Štich (38), kterého kriminalisté od minulého týdne stíhají za čachry se stipendii, bude
nadále učit na fakultě. Přitom z policejního obvinění vyplývá, že ke svému údajnému
obohacení ze školní pokladnice zneužíval právě důvěry studentů a manipuloval s nimi.
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-zneuzil-duveru-studentu-presto-obvineny-exdekan-z-plzne-bude-dal-ucit-40482688

Anonymní řekl(a)...

9:18 prostě se to vyplácí -
Zbořilův podpodvodník Kment má třeba bez problémů docenturu a GAČR.

Anonymní řekl(a)...

Že prej se Kubala přihlásil do výběrka na ředitele CATRIN...
Zajímavý nápad u člověka, který svými manažerskými schopnostmi prohrál soud a vyrobil UPOLu škodu v řádu milionů a pověst diskriminujícího zaměstnavatele.
Ale je fakt, že to z něčeho bude muset zaplatit, takže by se ředitelský plat na pár let hodil :o)

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. srpna 2024 v 22:45
Kubala vyrobil UPOLu škodu v řádu milionů tím, že zaříznul z pozice šéfa nehoráznou výplatu podvodníkům, kteří daňové poplatníky v ČR a v EU připravují o stamilióny až miliardy. A ta (předpokládám zatím ještě hypotetická) škoda UPOLu vznikla tak, že zákony v ČR jsou tak "přeregulované" (*), že například šéf nemůže ani podřízenému zkontrolovat jak jedná jménem firmy a odebrat mu peníze. Chucpe.
Jinak udělat Kubalu ředitelem Catrin, to by teprve ta excelentní olomoucká komedie dostala správné nové dějství! :-)

(*) https://echo24.cz/a/H5Smp/zpravy-domaci-podnikani-regulace-eu-transpozice-zakonik-prace-zalohovani-pet

Anonymní řekl(a)...

Už je pravomocné rozhodnutí soudu: UP prý zaplatí Zbořilovi skoro vše co chtěl + úroky z prodlení + právníky obou stran. Údajně celkem cca 5 milionů. ale je fakt, že jestli existuje instituce, která dá do vedoucí pozice člověka, který je soudem uznaný diskriminátor podřízených, tak je to jedině UPOL.

Anonymní řekl(a)...

Ad 6. srpna 2024 v 11:46
Každá kontrola podřízeného nadřízeným je vlastně diskriminace podřízeného... S tou anarchií jsme už došli beztak dost daleko, mohlo by se to i uzákonit.

Anonymní řekl(a)...

A nestačilo by třeba se jen chovat v mezích zákona a nebyt hovado?

Anonymní řekl(a)...

Ad 6. srpna 2024 v 19:39
nebyt hovado?

Zeptejte se Zbořila, proč se tak chová a proč mu to tak stouplo do hlavy. :-) A teď mi zkuste vysvětlit, když podřízený s nadřízeným nespolupracuje a nechce například vůbec sdělit s kým jedná a o čem. Nadřízený se podle našich naprosto úžasných zákonů ani nemůže podívat do firemních mailů podřízeného aby zjistil potenciální škody (může pak dokazovat roky u soudu důvodné podezření a podřízený bude řvát "neodůvodněná diskriminace"), protože
GDPR a podobné zaměstnanceochranitelské sr.... Představte si, že máte svou firmu a někdo povahou podobný Zbořilovi je váš podřízený. Nejdřív se chová slušně, ale postupně vás začne podvádět a dělat si co chce...

Anonymní řekl(a)...

Pitomost. Může. Musí ho ale předem informovat. Nástroje existují. Je to velmi jednoduché a stačí dodržovat zákony.

Anonymní řekl(a)...

Ukázkový úhybný manévr. Chápu, jinak totiž musíte uznat, že je to pravda :o)

Anonymní řekl(a)...

Ano, konečně jsme se shodli! Uznávám, je pravda, že zákony máme mizerné, takže lidé jako Zbořil z nich mají výhodu. Vše je schváleno ve jménu progresivní spravedlnosti. Takže jaký pak úhybný manévr? :-)

Anonymní řekl(a)...

Re: rozhodnutí soudu
Zvláštní - minule soud pravil, že nemůže zasahovat do dění na univerzitě:
Oba soudy dospěly k závěru, že do rozhodnutí univerzity nemohou zasahovat, protože Akademický
senát Univerzity Palackého schvaloval statut CATRIN jako vnitřní předpis veřejné školy.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ustavni-soud-stiznost-univerzita-palackeho-catrin-valka-prirodovedecka-fakulta_2206040500_pik

Anonymní řekl(a)...

Kontrola NKÚ:  Významné chyby v účetnictví ve výši 15,6 mld. Kč
NKÚ prověřil údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky Technologické
agentury (TAČR) za rok 2023. V účetnictví se jednalo o chyby, které by měly ve výši 15,6 mld. Kč vliv na
zůstatky položek účetní závěrky TAČR za rok 2023.
https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/kontrola-nku:-vyznamne-chyby-v-ucetnictvi-ve-vysi-15-6-mld--kc-technologicka-agentura-cr-opravila--udaje-jsou-spolehlive-id14135/

Anonymní řekl(a)...

https://www.idnes.cz/.../hiv-rozstrel-lek-vakcina...
Honzo, důvěru vědě neobnoví ti, kdo způsobili její ztrátu. Není možné tvrdit, že vakcína funguje, když se očkovaní hromadně nakažují a končí i na JIP. Není možné ignorovat 100% chybu v testování fotbalistů Slávie. Není možné ignorovat, že antigenní testy vytvářely falešný pocit neinfekčnosti a tím vedly k mnoha úmrtím.
Kdyby ses i jen k antigenním testům postavil jako vědec, nikdy bys nemohl být ve vedení firmy, která je vyrábí. Vědci mají být kanárci v dole, kteří ukazují, co je na technickém provedení věci špatně.
Ty nejen nejsi vědec, ale ani nejsi schopen pochopit, co věda je. „Ehrgeiz ist der Tod des Denkens.“ pravil nejslavnější Kladeňák Ludwig Wittgenstein. Zbav se ctižádosti a pochopíš co Ti chci říci.

Anonymní řekl(a)...

Re: jak je důležité mít náměstka Millera ...
UPOL taky dodal náměstka Ministerstvu spravedlnosti - ale ten tam už pro podvody naštěstí skončil:
Blažkův exnáměstek zařídil v domově seniorů 18 platů pro svého otce:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-blazkuv-exnamestek-zaridil-v-domove-senioru-18-platu-pro-sveho-otce-256445

Anonymní řekl(a)...

8. srpna 2024 v 11:32

Děláte ze sebe hlupáka. Nevěřím že nechápete rozdíl mezi sporem UPOL vs UPOL a sporem UPOL vs fyzická osoba. Ta žaloba PřF byla od zacatku k smíchu a náklady by měl děkan i senátoři zaplatit, protože to bylo vyhození veřejných peněz z oken. I laikovi bylo jasné, že není možné, aby univerzita žalovala sama sebe (PřF je stejná právnická osoba jako celá UPOL). Ale za veřejné peníze si hráli rádi...

Anonymní řekl(a)...

Vakcina sasmozrejme funguje, kdyz vyrazne chrani proti tezkemu prubehu a umrti. U ockovanych byl/je pocet pacientu na JIP 10x nizsi nez u neockovanych.

Anonymní řekl(a)...

Fact Check: Kamala Harris Said 220M People in US Died of COVID-19.
Here's What She Meant to Say: Harris misspoke, saying "million" instead of "thousand."
https://www.yahoo.com/news/fact-check-kamala-harris-said-180000244.html

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:35 Škoda, že oficiální data ÚZIS ukazovala, že očkovaní končí na JIP častěji než neočkovaní (viz poslanecké přehledy publikované Ondřejem Dostálem). A to se ani nemusel analyzovat efekt healthy vaccine. Byla tam ovšem jiná výběrová chyba, jistě ji odhalíte sám.

Ale nemá smysl se přít, ÚZIS uvolnil kompletní data o vakcinacích a úmrtích, jejich analýzou se vše ozřejmí. https://smis-lab.cz/2024/07/21/skutecne-dlouha-data-po-skutecne-dlouhe-dobe-aneb-vivat-cecija/ A už na první pohled jsou tam vysoké úmrtnosti po první a druhé dávce (modré a zelené sloupce) a podstatně menší závislost úmrtnosti očkovaných na detekované přítomnosti Covid19 v populaci.

V zásadě se dá říci, že nějaký zdánlivě větší efekt vakcíny se projevil jen v listopadu a prosinci 2021 a ten bych připsal daleko spíše státem organizovanému vynucování rizikového chování očkovanými. Nakažení očkovaní totiž v té době nemuseli na testy, pamatujete? To on pak nakazili zbylé vážně nemocné a ti zemřeli.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

AD - Blažkův exnáměstek zařídil
Ten odchovanec UPOLu toho stihl "zařídit" o dost víc:
Pod vedením muže, kterému Pavel Blažek svěřil protikorupční agendu státu, mizely miliony korun
určené na péči o staré lidi:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-namestek-blazka-utracel-penize-na-seniory-iphony-za-40-tisic-a-stroj-na-popcorn-256326

Anonymní řekl(a)...

Re: Zažímalka do Senátu na Praze 2
Tady píšou, že tam bude kandidovat egyptolog Bárta (o Zažímalce nic):
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dvojce-exministra-svobody-proti-drahosovi-egyptolog-barta-proti-hilserovi-do-senatu-chce-i-komunista-filip-40480527

Anonymní řekl(a)...

re 14. srpna 2024 v 8:55 Tady píšou

Proč chodit ke kovaříčkovi, když můžete jít přímo ke kováři ... ;-)

https://www.volby.cz/pls/senat/se1111?xjazyk=CZ&xdatum=20240920&xobvod=26&xv=1&xt=1

Anonymní řekl(a)...

re: exnáměstek
Blažek podal trestní oznámení v kauze svého exnáměstka Stanislava
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-blazek-podal-trestni-oznameni-v-kauze-sveho-exnamestka-stanislava-250051

Anonymní řekl(a)...

Proběhla zde už kauza jednoho (už bývalého) vedoucího katedry na univerzitě v Ústí nad Labem (geolog, speleolog, ichnolog), co ho policie odvedla z kanceláře v klepetech i se služebním počítačem?
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/fbi-pedofil-ustecko-policie-fotografie-video-obzaloba.A240531_084112_usti-zpravy_imst

Anonymní řekl(a)...

Ad - egyptolog Bárta
Na té Praze 2 taky kandiduje někdo z JČU:  prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc.
vedoucí Katedry aplikované ekonomie a ekonomiky
na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Hmm, Zažímalka má šance asi tak podobné jako Illnerka při volbách do Senátu v roce 2008 - ta tehdy
skončila na 3. místě.

Anonymní řekl(a)...

https://smis-lab.cz/2024/08/16/past-na-46-milionu-britu-aneb-kde-je-zakopan-osel/ Po to, co jsem si s panem Pazderou užil, když jsem si dovolil upozornit na to, že v oficiálních datech ÚZIS je falešná pozitivita až PCR 4,4%, cítím jisté zadostiučinění.

Ale o to větší pociťuji děs z toho, že pan Pazdera v diskusi říká, že uznává argumenty profesora Berana. Přesto není schopen pochopit jednoduchý vliv rozdílu mezi skupinami.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: prestižní ERC granty
Mizí ostrá dělicí linie mezi civilním a vojenským výzkumem, a často se stává, že i civilní laboratoře
nevědomě řeší důležitý aspekt vojenského výzkumu,“ vysvětlila Doubravka Olšáková z Ústavu pro
soudobé dějiny Akademie věd, která s týmem zkoumá téma v rámci prestižního ERC grantu.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cina-tezi-z-ceskych-vyzkumu-posiluje-tim-svou-armadu-i-vliv-40483986

Anonymní řekl(a)...

Díky neznámému úředníkovi ÚZIS, který uvolnil kompletní data, vzniká metodika pomocí níž lze vyhodnotit účinnost a bezpečnost jakékoliv vakcíny, ba i léčiva. Ten člověk by měl být zcela vážně svatořečen, protože jeho čin lze s čistým svědomím kvalifikovat jako zázrak.

https://smis-lab.cz/2024/08/17/celkova-umrtnost-ceskych-obyvatel-dle-vakcinacniho-statutu-nejstarsi-rocniky/

Všechny hloupé diskuse nad dílčími daty jedním rázem ztrácejí smysl. A také mimo jiné, SÚKL se opět - pokud bude chtít - může stát ústavem pro kontrolu léčiv. A bude to stát jen trochu elektřiny a strojového času počítačů.

Za svou osobu veřejně děkuji. Mnohé jiné veřejné osoby jsou spíše vyděšeny. Což je ovšem výhradně jejich problém.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

... Mnohé jiné veřejné osoby
Máme vládu psychopatů, říká lékař Jan Hnízdil. Vrátil se k dění z období covidu, o kterém se dnes téměř
mlčí ..... Zjistil jsem, že špičkový psycholog, profesor Mattias Desmet z univerzity v Gentu, v téže době
publikoval tytéž názory na covid, a použil právě termín „globální hypnóza“.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Globalni-hypnoza-Lekar-Hnizdil-se-vratil-ke-covidu-A-tusi-co-prichazi-nyni-760109

Anonymní řekl(a)...

Ad 18. srpna 2024 v 15:32 Za svou osobu veřejně děkuji. Mnohé jiné veřejné osoby jsou spíše vyděšeny. Což je ovšem výhradně jejich problém.

Škoda že placený článek, nejzajímavější věci:
- Že během zdravotní krize sehrála kdysi seriózní vědecká instituce roli pejska ochotně skákajícího podle povelů německé vlády, nasvítil už v dubnu Daniel Kaiser. V kostce šlo o to, že aby německá výkonná moc mohla „zakleknout“ přísnými opatřeními na veřejnost, ať už na všechny kolektivně formou lockdownů a rouškování, nebo později speciálně na neočkované, potřebovala se opřít o autoritu zvnějšku. A tu jí vedení Institutu Roberta Kocha poskytlo – jenže lhalo.
- Například v zápisu z 5. listopadu 2021 se pod hlavním tématem „Science Communication“ píše: „Média mluví o pandemii neočkovaných. Z technického hlediska to není správné, (k šíření viru) přispívá celá populace. Mělo by se to zohlednit v komunikaci?“ Odpověď známe všichni. A protože Kochův institut byl pokládán za špičku v oboru, mnohé země, včetně té naší, jeho doporučení kopírovaly.
- V dubnu, kdy Kaiserův článek vyšel, ale ještě nebyl znám celý rozsah průšvihu – na světlo boží se totiž dostala jen notně okleštěná verze krizové komunikace; stránky byly někdy víc černé než bílé. Až na konci července byly dokumenty odtajněny v celé své ohyzdnosti, a to díky iniciativě nezávislé novinářky; média hlavního proudu se v Německu, stejně jako v Česku intenzivně snaží v celé záležitosti nehrabat, natož si nasypat popel na hlavu, protože profesionálně i morálně selhala. Jako by ty dva traumatické roky ani neexistovaly. Pravda je, že s odstupem člověk má pocit, že jsme snad museli žít na jiné planetě. Velevážený Kochův ústav se zmohl jen na vágní prohlášení, že se ke zveřejnění taky nějak v dohledné době chystal… Lidé přestávají věřit expertům ne proto, že by jim znenadání přeskočilo, ale proto, že se takové množství expertů ve chvíli, kdy se lámal chleba, projevili jako zbabělci. Cenzura medicíny má navíc ten nemilý důsledek, že jde o život.

https://www.echo24.cz/a/H6tuG/komentar-simunkova-dalsi-porazka-pro-ceskou-televizi-zuzana-kratka-omluva

Anonymní řekl(a)...

Vědec a básník Hajdúch zbásnil svou skepsi vůči takzvaným antivaxerům:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vedec-Hajduch-se-smeje-predstave-ze-by-Cesi-dostali-opici-nestovice-760030

Anonymní řekl(a)...

V Olomouci se prý v pátek hodně platilo...

Anonymní řekl(a)...

https://zivotvcesku.cz/babise-do-perin-poslal-covid-zpusobil-mu-vysoke-horecky-kdy-nepomuze-ani-ockovani-upresnil-epidemiolog-prymula/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1328651&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=1328651&dop_vert_id=int1&dop_req_id=EnraL4qMOs4-202408200936&dop_id=31850925

Přitom odpověď je tak snadná - očkování proti Covidu nepomůže nikdy...

Anonymní řekl(a)...

Z dat ÚZIS o očkování je mimo jiné možno vyčíst: "... Všimněte si, že počet neočkovaných byl u těchto nejstarších obyvatel i na konci roku 2022 nečekaně vysoký – v této věkové kohortě ke konci 2022 žilo ještě skoro 28 tisíc lidí a z nich asi 30 procent zcela neočkovaných. Podíl neočkovaných během roku 2022 dokonce mírně roste. .." Co z toho vyplývá pro bezpečnost vakcín v této nejohroženejší věkové kategorii, milí vědci?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re: Globalni-hypnoza-Lekar-Hnizdil-se-vratil-ke-covidu
Žádná jiná nemoc v historii nedostala takový mediální náboj jako onemocnění COVID-19.
„A největší prostor dostávali Flegr, Hořejší a Konvalinka. Vláda se na ně odvolávala, žádný ale nemá
medicínské vzdělání,“ připomněl. Jejich výroky podle něj měly zničující dopad na psychiku lidí.
https://cnn.iprima.cz/hnizdil-flegr-ani-horejsi-nemaji-lekarske-vzdelani-kvuli-vyrokum-o-mrazacich-umiraji-lide-32786

Anonymní řekl(a)...

Ad - trestní oznámení Stanislav
Podvodnik Stanislav už nepůsobí na UPOLu, nybrž přešel na:
https://is.vstecb.cz/osoba/30141
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Třeba už nebude dál UPOLu škodit.

Anonymní řekl(a)...

Ten náměstek Stanislav ma za sebou opravdu výživnou sérii:
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/blazkuv-namestek-stanislav-rezignoval-byl-spojen-s-nekolika-kauzami-346758
Kdyby uzavřel dohodu, že všechno vypoví a pak dostane jen podmínku, tak by to jistě bylo ještě pestřejší.

Anonymní řekl(a)...

Re: náměstek Stanislav
S ním bude kamarád Navalžík - oba startují v dresu ODS.

Anonymní řekl(a)...

Ad - vedení Institutu Roberta Kocha poskytlo – jenže lhalo
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nemci-koukaji-na-odtajnene-dokumenty-jak-se-za-covidu-choval-ministr-zdravotnictvi-760380

Anonymní řekl(a)...

Ad 26. srpna 2024 v 10:57
Vědecký alibismus aneb "Kdo způsobil, že sám Institut Roberta Kocha vydával tak zvrácené rozkazy?" :-)

Anonymní řekl(a)...

Re: Na té Praze 2 taky kandiduje:
O hlasy se v obvodu Praha 2 uchází i knihkupec Bronislav Poul (SOCDEM).
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/volby-hilser-barta-zazimalova/r~e676c9685d2711efa1910cc47ab5f122/

Anonymní řekl(a)...

Mark Zuckerberg, šéf a zakladatel americké technologické společnosti Meta Platforms, která vlastní a provozuje sociální sítě Facebook a Instagram (a WhatsApp), ve svém v pondělí zveřejněném dopise předsedovi soudního výboru Sněmovny reprezentantů Jimu Jordanovi přiznal, že Facebook a Instagram udělaly chybu, když během pandemie cenzurovaly některé příspěvky o covidu. Prý na týmy jeho sítí tlačila tehdejší Bidenova prezidentská administrativa.

https://www.echo24.cz/a/HwVmN/zpravy-svet-vyznani-zuckerberga-k-cenzure-na-facebooku

Anonymní řekl(a)...

During the pandemic, Facebook officials drew ire from critics of lockdowns, vaccines and masking
mandates because it removed certain posts, saying they contained misinformation related to the virus
or otherwise went against its policies. In all, Facebook took down more than 20 million pieces of
content in just over a year.

https://time.com/7015026/meta-facebook-zuckerberg-covid-biden-pressure-censorship/

Anonymní řekl(a)...

Takže soud pravomocně rozhodl, že Kubala šikanoval a porusoval zákony. Způsobil univerzitě škodu v milionech a místo sebereflexe začal veřejně soudem pohrdat. Jestli tohle není na okamžité odvolání, tak už nic.

Anonymní řekl(a)...

Ano, bude žádat odvolání a potrestání soudce :-)

Anonymní řekl(a)...

1) Pohrdat špatnými zákony je naprosto morálně správné
2) Pohrdat neschopnými, špatnými a/nebo úplatnými soudci je naprosto morálně správné
Tož včil mudruj

Anonymní řekl(a)...

Předpokládám, že svědkové Kubalovi budou vyžadovat veřejný lynč soudce na ploše za fakultou, běsnící dav bude vybaven vidlemi a pochodněmi a na obrovské hromadě se budou pálit zákoníky!

Anonymní řekl(a)...

Zákony platí pro všechny, i pro samozvaného boha Kubalu. Pokud hodláte obhajovat šikanu a porušování zákonů ze strany zaměstnavatele a zpochybňovat právní stát, tak jste, s prominutím, odpad. To je cesta do pekla. Kubala je psychopat a nyní soudem pravomocně prokázaný šikanátor, který nectí zákony. Okamžitě odvolat a ať to do koruny zaplatí.

Anonymní řekl(a)...

Ad "zpochybňovat právní stát, tak jste, s prominutím, odpad"
Už to udělali v literatuře jiní, přede mnou... :-) Kde berete tu "progresivistickou" drzost myslet si, že zákony jsou úžasné, svaté a soudci bezchybní? Prý "pokud hodláte obhajovat šikanu a porušování zákonů"... Zvlášť když ta šikana může být klidně ze strany státní moci a když i stát dokáže nedodržovat vlastní zákony. Nebo vydá zákony, které dodržet ani nejdou... Jste opravdu tak vysoce naivní?

Kmotr - Mario Puzo
Nakonec don Corleone povzdychl jako dobrosrdečný člověk, který se nedokáže věčně zlobit na chybujícího přítele, a obrátil se zpět k majiteli pohřebního ústavu, zsinalému jako kterákoli z jeho mrtvol. Laskavě, trpělivě mu domlouval: “Proč se bojíte projevit oddanost napřed mne? Obrátíte se na soud a dlouhé měsíce čekáte. Vydáváte peníze na advokáty, kteří velmi dobře vědí, že vás napálí. Přijmete rozsudek od soudce, který je prodejný jako ta nejhorší pouliční děvka.

Dohra kauzy konkurzní mafie. Stát připravil odsouzeného bývalého soudce Berku o majetek
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dohra-kauzy-konkurzni-mafie-stat-pripravil-odsouzeneho-byvaleho-soudce-berku-o-majetek-77152

- Že je systém obsažený v konsolidačním balíčku nerealizovatelný, jste vy osobně i celá Komora daňových poradců ČR upozorňovali už od předložení návrhu. V čem byl hlavní problém?
- Kdybych to zjednodušil, tak ve dvou věcech. První byl, že když by někdo zaměstnal někoho na dohodu, tak by dopředu nevěděl, kolik ho ten člověk bude stát, protože by se až zpětně dověděl, že za něj třeba musí doplatit pojistné. To by ještě možná bylo zvládnutelné, ale hlavní (druhý) problém byl, a na to jsme jako Komora daňových poradců celou dobu upozorňovali, že chybělo provázání se zdravotním pojištěním.

https://www.podnikatel.cz/clanky/zmeny-u-dohod-o-provedeni-prace-jsou-hranatym-kolem-nejdou-realizovat-rika-expert/

Anonymní řekl(a)...

Ten rozsudek jde proti dobrým mravům, neb ochraňuje vědecké podvody a podrazy, a tím způsobí, že u nás budou ještě hojnější. Soud hrubě chyboval, když takovou špínu podpořil. Rozsudek je nemravný, a jako takový by měl být zrušen ve veřejném zákmu, neb je to medvědí služba poctivé části vědecké obce.
Děkan Kubala správně řekl, že rozsudek je absurdní, je to výsměch všem poctivým (a proto i špatně placeným) vědcům u nás.

Anonymní řekl(a)...

Typický úhybný manévr. Rozsudek vůbec není o žádných podvodech, nikde nic takového nepsali. Rozsudek je o tom, že Kubala Zbořila šikanoval, porušoval zákony a vyrobil tak UPOLu škodu v milionech na veřejných penězích. Na rozsudku není nic nemravného, jen ukazuje, jaké je Kubala bezskrupulózní hovado. To koneckonců ukazuje i jeho reakce.

Téma podvodů a závisti se do toho cíleně snaží zaplést Kubala a jeho věrní nohsledi, aby odvedli pozornost od skutečné podstaty věci. Je to naprosto standardní a v ČR osvědčená manipulativní technika, jakou používá ruská propaganda, Okamura, Babiš a podobní. Kubala, který šikanuje, porušuje zákony a vyrobil UPOLu milionové škody, nemá ve vedoucí funkci co dělat. Vlastně takový člověk nemá co dělat ani na univerzitě a ve vzdělávání. Má okamžitě letět a do koruny to zaplatit.

Anonymní řekl(a)...

Chová se Zbořil podle zásad morálky? Jde rozsudek proti zásadám morálky?

- Právo se vyvinulo z morálky tak, že pokročilejší společnost své mravní zásady začala upevňovat a jejich dodržování vymáhat.
- Vztah práva a morálky je téma kontroverzní pro mnohé dnešní občany. Pro právníky je toto téma věčná otázka. Leon L. Fuller ve své knize Morálka práva píše o tom, že je třeba obnovit vztah mezi právem a morálkou.
- Právo bez fungující morálky však má jen omezené schopnosti vztahy ve společnosti regulovat tak, aby se lidem dobře žilo a spolupracovalo. Za porušení právních povinností nelze každého postihnout.
- Pro fungování práva ve společnosti má značný význam soulad právních norem s mravním a právním vědomím většiny obyvatel. Je žádoucí, aby se právní sankce (např. trest odnětí svobody za trestný čin krádeže), kryla s tlakem veřejného mínění, aby většina společnosti pachatele a jeho jednání zavrhla.

http://www.sucr.cz/zpravy-a-stanoviska/slovo-soudce/402-zakony-bez-moralky-jsou-na-nic.html

Anonymní řekl(a)...

Opět úhybný manévr. I kdyby Zbořil byl letadlo, tak to nic nemění na tom, že Kubala šikanoval, porušoval zákony a vyrobil škodu v řádu milionů na veřejných penězích. Musí za to nést následky. Padni komu padni.

Anonymní řekl(a)...

I kdyby Zbořil byl letadlo, tak to nic nemění na tom...

Vaše mravní uvědomění a sebejistotu bych chtěl mít... I když poškozený zavraždil před tím pět lidí a byl na útěku, tak to nic nemění na tom, že napadnout ho tyčí a surově ho před příjezdem policie zmlátit byl sprostý zločin!

Anonymní řekl(a)...

A jinak zdraví slouží? Kromě hlavy teda... placate naprosté hovadiny

Anonymní řekl(a)...

Tak jestli je sikana to ze prisla stopka milionovemu platu podvodnikovi, teda nevim...:-)

Anonymní řekl(a)...

Asi je hlavně problém v tom, že ta stopka proběhla nezakonnymi způsoby. Jestli přijít měla nebo ne to neumím ohodnotit, ale pokud ano, tak v souladu s právem.

Anonymní řekl(a)...

Jo, jen předchozí instance soudu mely jiny nazor, takze to asi nebylo jednoznacne. A skoda vznikla prave tim, ze UP prohrala. Kazdopadne je to vysmech.

Anonymní řekl(a)...

Ad: volby-hilser-barta-zazimalova
ODS nominovala předsedkyni Akademie věd Evu Zažímalovou. I ona už zahájila svou kampaň.
V ulicích jsou její billboardy s mottem "Eva - senátorka, která nebude tropit hlouposti" a různými volebními
hesly, například "Vzdělání a šance všem".
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/volby-hilser-barta-zazimalova/r~e676c9685d2711efa1910cc47ab5f122/

Ale pro Šárku Kubinovou tehdy měla jen vyhazov, a sama naopak pomáhala zametat podvody na ÚEM.
Pokrytectví ve stylu Zbořil.

Anonymní řekl(a)...

Tak pokud mu chtěl omezit plat, neměl to dělat nezákonně. Easy.
A je běžné, že odvolací soud rozsudek upraví, od toho tu ta možnost je, jen tom musí řádně vysvětlit.

Anonymní řekl(a)...

No, daleko spíš je to důsledek toho, že Zbořil jako profesor nemusel kvůli podvodům na článcích skončit. Naopak, dostává dál obří granty. Ale co by ne, European Research Council se také ani neošil, když laureát jeho grantu měl více než 20 prokázaných podvodných publikací.

Normálně jsme světoví. Nejvyšší soud to potvrdil. Pohoda, ne?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Tak pokud mu chtěl omezit plat, neměl to dělat nezákonně. Easy.

A prostý fakt, jestli byl porušen zákon, na tom se neshodnou soudy a soudci různých instancí a nastane v Česku oblíbený ping-pong skvělých právních názorů "svatých" nepostihnutelných a neodvolatelných soudců. Easy, tak skvělé a nekomplikované tady máme zákony. :-)

Anonymní řekl(a)...

Rozsudek je pravomocný, žádný ping-pong nebude. Teď má nastat vyhazov Kubaly a úhrada škody.

Anonymní řekl(a)...

Ad Rozsudek je pravomocný, žádný ping-pong nebude. Teď má nastat vyhazov Kubaly a úhrada škody.

Kubala se zachoval morálně správně a trochu ze své pozice skřípnul jednoho vědeckého tuneláře. Rozsudkem se dostalo naše právo (předpokládám jako vždy svým formalismem) do pěkného rozporu práva s morálkou, kterému by se mělo snažit vyhnout. Navíc jeden soud rozhodl tak, druhý onak (viz "jen předchozí instance soudu mely jiny nazor, takze to asi nebylo jednoznacne"), takže tady máme právně "naprosto" jasný případ.
Zbořila stejně rozhodnutí soudu morálně nezachrání, viz "jestli je sikana to ze prisla stopka milionovemu platu podvodnikovi, teda nevim..." :-) I s rozhodnutím soudu tak vypadá Zbořil pořád jako stejná morální troska, prostě teď je z něj soudem uznaný excelentní nenažraný podvádějící chudáček malý, šikanovaný.
Pokud je rozhodnutí soudu z formální stránky špatně, existuje dovolání, Ústavní soud atp. Takže se s právním ping-pongem dá pokračovat, stačí chtít.

Anonymní řekl(a)...

Správně.

Kubalu je potřeba potrestat za to, že nerozpoznal světovost úpravy dat. Však ona už mu za toto pochybení byla pozastavena profesura na Jihočeské univerzitě.

Teď se teprve česká věda začne rozvíjet, teď teprve si každý rozmyslí kritizovat nějakého excelenta. Ne, že by tento vývoj neodpovídal celospolečenským trendům. Jen je třeba ještě převelet nějakého plukovníka do pozice vrchního ředitele strategické vědní komunikace. Pamětníci si vzpomenou, že za nás fungovalo Vojenské oddělení ministerstva školství vedené VOMŠelým generálmajorem, který nás chodil do Motola kontrolovat. Případne by se nějaký generálporučík v.v. mohl stát na Akademii věd místopředsedou.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Kubala se nezachoval morálně správně, protože posusoval zákony. To fakt morální není. Takový člověk nemá na vedoucí funkci co dělat. Cokoliv co udělal Zbořil tohle neomlouvá. Ať je každý potrestán dle zásluhy.

Anonymní řekl(a)...

Porušoval

Anonymní řekl(a)...

Korelace mezi zákony a morálkou není úplná, navíc záleží na kontextu (viz příklad s tyčí a "pacifikací" vraha na útěku).

Anonymní řekl(a)...

Respekt k právu je v korelace s morálkou. Ten příklad je, abych citoval Kubalu: "Absurdní" ;o)

Anonymní řekl(a)...

Ad Respekt k právu je v korelace s morálkou.

Vyřiďte to neonacistům, kteří stále respektují Norimberské zákony. Potěší je to. :-)

Anonymní řekl(a)...

Re: Zbořil jako profesor nemusel kvůli podvodům na článcích skončit. Naopak, dostává dál obří granty.
Bingo, naprosto přesné.
Normální postup by býval byl: Za falšování výsledků by Zbořil dostal výpověď, současně by se podalo
trestní oznámení na dotační podvod. Pokud by to dostal solidní státní zástupce, tak by dneska žádný
problém s Podvodníkovem neexistoval.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-stopy-hledaneho-exposlance-wolfa-mizi-v-jizni-americe-40058415

Anonymní řekl(a)...

Re - výpověď, trestní oznámení na dotační podvod
Tehdy by to sice možná Miller dokázal stopnout, ale i tak by to teď dělalo trochu jinou konstelaci.

Anonymní řekl(a)...

Žádný dotační podvod se nekonal, to jsou jenom Kubalovy pohádky. Poslal podněty na ministerstvo, policii i na OLAF, proběhlo několik kontrol a auditů a nic z toho se neukázalo pravdivé. Nakonec zákon porušoval jen on sám. Ovšem spiknutí akademické mafie zní pro bulvár líp.

Anonymní řekl(a)...

Ad Žádný dotační podvod se nekonal
A teď mi popište, co z těch dotací Zbořila získal stát a daňový poplatník? Kde jsou ty fronty firem, které chtějí excelentní výsledky olomouckého excelenta komercionalizovat? Kde je překonání Antonína Holého a ústav, který se sám z velké části živí z tržních peněz? Kde jsou ty skvělé spin-off firmy a startupy, které vydělávají horentní sumy a budují nám znalostní ekonomiku, abychom tady nemuseli montovat auta? Řekl bych kde, ale nebyl bych asi moc slušný.
Zbořil svým platem co si sám určil určitě aspoň díky své spotřebě podpořil výrobce drahých obleků a aut, takže žádný podvod!

Anonymní řekl(a)...

Tady je tolik uhybnych manévrů, že už snad není kam dál uhýbat :) nijak to nesouvisí s tím, že Kubala opovrhuje právním řádem, porušuje zákony, sikanuje a vyrobil na veřejných financích škodu přes dva míče. Kubalu vyrazit a dat mu to k úhradě. Pak si můžeme zase povídat o Zborilovi a spiknutích celého vesmíru:o)

Anonymní řekl(a)...

Souvisí, protože jednání Kubaly vzniklo díky jednání Zbořila. Viz opět příklad s železnou tyčí a zadržením vraha a porušením zákonů. U soudu se totiž posuzují samozřejmě i motivy a pohnutky...
Zbořil je prostě excelentní příslušník vědecké mafie, ten svým jednáním působí státu škodu v řádu stamilionů až miliard. Myslíte že za vědeckou mafií stojí mafie skutečná? Podobné metody, podobné ovládání soudů... Pro jistotu bych udělal revizi podezřelých úmrtí a sebevražd kolem slavných vědeckých center, aby z toho pak nebylo nějaké nepříjemné vědecké překvapení. :-)

Anonymní řekl(a)...

No asi jo, ovládají soudy. Celé to řídí don Corleone? Nebo Bill Gates? Ilumináti?

Anonymní řekl(a)...

Výraz "justiční mafie" tu máme daleko déle než výraz akademická mafie. :-)

Kauza Justiční mafie
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kauza_Justi%C4%8Dn%C3%AD_mafie

Justiční mafie je realita, říká podnikatel. Peníze, moc a zájmy
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Justicni-mafie-je-realita-rika-podnikatel-Penize-moc-a-zajmy-749358

Anonymní řekl(a)...

A chudák Kubala na to teď doplatil. Ještěže aspoň vyvázl živý.

Anonymní řekl(a)...

Ad A chudák Kubala na to teď doplatil.
Myslíte, že ten "knižní" scénář je v případě Zbořila a Kubaly tak strašně nereálný? Jinak pokud diskuzi kolem toho soudu a vědeckým podvodům chcete jednoduše smést že stolu, tak tu máme skvělé nové výrazy typu dezinformace, proruští dezoláti nebo jednoduše svině a zombíci (cituji plukovník Foltýn), kteří se snaží rozbít demokratickou jednotu EU a její skvělou dotační politiku, která vede k bezprecedentnímu rozvoji vědy a techniky, vědecké shodě, bezemisní ekonomice a tudíž ke světlým zeleným zítřkům v bezchybně fungující evropské svobodné demokratické genderově a jinak spravedlivé společnosti.
Přijmete rozsudek od soudce, který je prodejný jako ta nejhorší pouliční děvka.
Kmotr - Mario Puzo

Anonymní řekl(a)...

https://vedavyzkum.cz/blogy-a-komentare/ondrej-havelka/je-vedecky-uspech-na-prodej-falesne-citace-na-vzestupu

"....Zásadní je, že studie ukázala, jak zranitelné jsou současné metody hodnocení vědecké práce vůči podvodům. V reakci na tento problém výzkumný tým navrhl novou metriku, tzv. index koncentrace citací,..."

Haló, kde je kolega Münich, je čas zavést novou bibliometrii !!!

On to totiž kdysi, za předkafemlejnkových časů, říkal známý a široce nenáviděný vládní ředitel Blažka: Je třeba pravidla měnit tak rychle, aby na to nikdo nestihl reagovat. A tato pravda je stále platná.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

AD - Výraz "justiční mafie" tu máme daleko déle než výraz akademická mafie
A existují i situace, kdy se ty dvě mafie spojí.
Ale ještě existuje jedna možnost. Když se pášou zločiny seriálově, tak se každým novým prodlužuje lhůta promlčení těch předchozích. U Zbořila by se ty jeho kousky daly seřadit tak, že by nepromlčený měl být i ten nejstarší podvod. O dotační podvody jasně jde, neb peníze se používaly na jiný účel, než se slibovalo - na falšování výsledků, zametání těch podvodů, odměny pomocníkům.
V principu by se tak dalo trestní oznámení podat i teď.

Anonymní řekl(a)...

Pokud máte důkazy, tak je vaší povinností trestný čin ohlásit. Ale asi se bojíte těch spojených mafií.

Anonymní řekl(a)...

Pokud by šlo mafii snadno chytnout a odsoudit, tak je to špatná mafie. Od toho se právě ten organizovaný zločin organizuje, aby "své" lidi a celou organizaci chránil. Své zavraždění při oznámení pravděpodobně neriskujete, riskujete spíš nějaké právní nebo profesní zničení, podobně jako... Aha!

Z diskuze k článku: V Italii Ndragheta, u nas Babis. Ze kradou vime vsichni, ale dokazat to nejde ani jednomu.

Časy se mění a italská mafie si dnes už jen zřídkakdy špiní ruce krví. Vydírání vyšlo z módy a vraždy dnes kmotři vesměs zavrhují. Podle nejnovějších oficiálních údajů zabila mafie v Itálii v roce 2022 jen sedmnáct lidí, zatímco v roce 1991 jich bylo více než sedm set. Přesun mafie k daňovým únikům a finančním podvodům urychlily miliardy eur, které se v Itálii rozkutálely z fondů na postcovidovou obnovu ekonomiky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/mafie-italie-ndrangheta-financni-podvody.A240507_144410_eko-zahranicni_klak

Anonymní řekl(a)...

Chudák Kubala na to doplatil... ano, tuto mafii nejde porazit. Když dokázala ovládnout Kubalovu mysl a donutit ho proti jeho vůli šikanovat a porušovat zákony... proti ovládání mysli se nejde bránit ani alobalovou čepičkou. Je konec!!!! rofl

Anonymní řekl(a)...

Alobalové čepičky, ale obvykle pomáhají!

Anonymní řekl(a)...

Dotace? Nový ráj pro mafiány. Být mafián, jdu do vědeckých dotací, lepší než zemědělské. Stačí podvody vypěstovat a udržet jednoho "excelenta" a v podstatě nehlídaný penězovod je na světě. Pak mu jenom stavět baráky, dodávat přístroje, brát si z toho procenta a hlídat, aby všichni kolem drželi klapačky. Jednoduché a úplně bez rizika. Dělá se tak přece EU dobro a znalostní ekonomika. Podívejte, jak perfektně dopadla vědecká centra v Itálii a Španělsku. A myslíte, že u nás na rozdíl od Slovenska mafie vládu a dotace neovlivňuje? :-)

Italská mafie ovlivňuje dotace i vládu. Poslední článek zavražděného novináře
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/slovensko-vrazda-jan-kuciak-novinar-posledni-text.A180228_070834_zahranicni_linv

Italská mafie podváděla s dotacemi pro zemědělce, jednoho muže zatkli v Česku
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/italska-mafie-podvadela-s-dotacemi-pro-zemedelce-jednoho-muz/r~efbebe181d4311ebb0f60cc47ab5f122/

Anonymní řekl(a)...

Re: říká lékař Jan Hnízdil ...
Historie se opakuje. Milouš Jakeš, Gustáv Husák, Jiřina Švorcová a další byli do své smrti přesvědčeni,
že páchali dobro. Nikdo a nic nemohlo jejich víru zlomit. Ministři zdravotnictví Vojtěch, Blatný, Válek,
profesoři Flégr, Konvalinka, Hořejší, Maďar,  Prymula, doktor Kubek a další byli pevně přesvědčeni,
že bojem proti covidu páchají dobro. Statistiky, důkazy… vše bylo v jejich  očích propagandou a lží.
Jejich víra byla nezdolná.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Doktor-Hnizdil-Covidizmus-ted-ukrajinizmus-Nekdo-to-vzal-pevne-do-ruky-734620

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych se zeptat lidí z PřF, jestli skutečnost, že Kubalovi propadlo 100 milionů na stavbu budovy F1 berete jako manažerský úspěch nebo selhání. Ptám se pro kamaráda. Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Ad jestli skutečnost, že Kubalovi propadlo 100 milionů na stavbu budovy F1 berete jako manažerský úspěch nebo selhání.
Záleží na kontextu. Může to také být investice pro PřF úplně k ničemu, viz dále. :-) Z UPOLu jsem už dlouho pryč, o co přesně s tou budovou jde?

A to přitom školství coby domnělá priorita má obrovský vnitřní deficit a nijak nenaplňuje parametry premiérem proklamované „znalostní ekonomiky“ na „křižovatce Evropy“. Věda ještě méně. Nikdo zatím nenašel odvahu zrušit nekvalitní vysoké školy nebo vědecké ústavy dlouhodobě nepřinášející jakékoli významné výsledky a ušetřené peníze dát těm schopným a úspěšným.

Desetiletí o tom mluvíme, a stejně se dlouho nic neděje. Vnitřní rezervy máme obrovské, ale politický establishment je nechce vidět, protože následně by byl přinejmenším nucen zaujmout nějaké stanovisko. To by také velmi brzy znamenalo vydávat energii, dát se do nevděčné práce, vést konflikty a nakonec současnou stagnující zemi zreformovat.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-diagnoza-statni-dluh-je-jako-doping-se-vsemi-dusledky-258806

Anonymní řekl(a)...

Vzhledem k tomu, že tam mělo působit hned několik kateder a pracovišť PřF, tak to určitě nebyla zbytečná investice. Vysvetleni je ale jednoduché: Kubala chce za jakoukoliv cenu zlikvidovat CATRIN, takže nemůže připustit, aby jeho katedry dostaly nové prostory, nemohl by totiž už argumentovat tím, že nemají místo a najednou by neexistoval žádný důvod, proč je cpát do prostor, které nyní používá CATRIN. Jednoduše řečeno: chce zničit CATRIN tak moc, že klidně obětuje zájmy vlastních kateder. Obětuje kohokoliv a cokoliv.

Anonymní řekl(a)...

Pane, vy jste magor:)

Anonymní řekl(a)...

Je to realita, Kubala je šílenec. Někteří to pořád ještě nevidí, ale tu fakultu pohřbil. Bude trvat spoustu let, než se z jeho manažerského umění vzpamatuje. Stačí se podívat na to, jak v OP JAK shořeli jako papír, přitom je tam spousta mimořádných lidí. Ti to ale sami nezachrání.

Anonymní řekl(a)...

Zbořil fakultu pozdvihl, Kubala pohřbil...
...takže nemůže připustit, aby jeho katedry dostaly nové prostory, nemohl by totiž už argumentovat tím, že nemají místo a najednou...
Tohle až budu vyprávět magistru Boučkovi. Už ho slyším, jak říká:
Ech, ty tvoje bulíky! Už je mám zase na nose.

Anonymní řekl(a)...

Ad Chudák Kubala na to doplatil... Prý teď začnou prodávat nové kšiltovky UP Alumi aby se mohli aspoň trochu bránit těm mafiím

Anonymní řekl(a)...

Prý teď začnou prodávat nové kšiltovky UP Alumi...

Stačilo by stínění proti vědeckým podvodníkům a excelentním tunelářům rozpočtů na vědu. Jako je Zbořil. :-) A neodpověděl jste mi, CO KONKRÉTNĚ Zbořil ze svých excelentních vynálezů dostal do praxe a vydělal na tom on a jeho excelentní ústav podobně jako v případě Antonína Holého? Když ono je daleko jednoduší ve spolupráci s akademickou mafií krást a podvádět...


Česká věda se totiž ocitla v téměř úplném zajetí akademické mafie, jejímž hlavním cílem je obsadit penězovody, kterými tečou ze státního rozpočtu a evropských strukturálních fondů mnohamiliardové dotace a granty. Akademická mafie k tomu používá metody organizovaného zločinu, je přesvědčena o absolutní beztrestnosti, má pevné politické krytí a ovládá mediální prostor do té míry, že se nebojí ani veřejného mínění.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2024/05/13/kdo-je-tady-predator-aneb-ceska-veda-v-zajeti-akademicke-mafie/

Anonymní řekl(a)...

Pozor, mafie vše vidí...

Anonymní řekl(a)...

Ad Pozor, mafie vše vidí...
Cite1: Kubalu je potřeba potrestat za to, že nerozpoznal světovost úpravy dat. Však ona už mu za toto pochybení byla pozastavena profesura na Jihočeské univerzitě.
Cite2: Zajímavý nápad u člověka (Kubala), který svými manažerskými schopnostmi prohrál soud a vyrobil UPOLu škodu v řádu milionů a pověst diskriminujícího zaměstnavatele.
Cite3: Je to realita, Kubala je šílenec. Někteří to pořád ještě nevidí, ale tu fakultu pohřbil
Cite4: skutečnost, že Kubalovi propadlo 100 milionů na stavbu budovy F1 berete jako manažerský úspěch nebo selhání...

Cite5: Své zavraždění při oznámení (dodám nebo boji proti mafii) pravděpodobně neriskujete, riskujete spíš nějaké právní nebo profesní zničení... :-))

Anonymní řekl(a)...

Štys a jeho fantasmagorie na dzurnalu, Štysi, kolik jsi ulovil ryb, kreténe, sežral jsi je?

Anonymní řekl(a)...

Tyhle konspirační teorie už zajímají jenom Fursta, už ani na UPOLu to nikdo nekomentuje. Obvykle si tam na fórum napíše Furst příspěvek a pak to komentuje jenom Furst. Sanitární kordon.

Anonymní řekl(a)...

Re: Hnizdil-Covidizmus-ted-ukrajinizmus
Podobný postřeh:
Hořejší se vyjadřuje k Ukrajině, Rusku (a k čemukoliv) z pozice svého veřejného postavení
... a doufá, že mu to v pozici profesora projde.
https://blisty.cz/art/108091-valka-na-ukrajine-jako-smrt-expertizy-v-primem-prenosu.html

Anonymní řekl(a)...

Daliborův článek: https://www.dzurnal.cz/index.php/2024/09/02/akce-covid-proc-se-to-stalo-a-optimisticka-cesta-ven-aneb-uz-nikdo-zbytecne-umirat-nemusi/
je výstižný popis poměrů. Měl by vyjít i v nějakých novinách. Ale nevyjde.
Akademická mafie to má ošéfovaný přes různý ty Šaradínovce.

Anonymní řekl(a)...

Nějaká věcná diskuse k mému článku by nebyla? Argumentace rybami je docela slušný úpadek.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys
To je stejné, jako psali u progresivních levičáků - když jim dojdou argumenty (a většinou jim dojdou celkem brzy), tak nahodit aspoň nějakou dehonestující nálepku:
"Sanitární kordon", "Štysi, kolik jsi ulovil ryb, kreténe, sežral jsi je", "Prý teď začnou prodávat nové kšiltovky UP Alumi"...

Neúřaduje tu nějaká PRvědecká šaradinovská manažerka se specificky vybroušeným argumentačním stylem?

Anonymní řekl(a)...

Ad: Koukám, že zlatokopka od Hosti našla nového sponzora
https://vedavyzkum.cz/inovace/inovace/pri-uochb-av-cr-vznika-nova-firma-pusobici-na-poli-genove-terapie

Co jsem ale ještě nenašla já je, co znamená to druhé, prostřední jméno Grantz.

Václav Hořejší řekl(a)...

Ad 4. září 2024 v 8:52
Pokud jde o "proruskeho" Horejsiho:
Moje relevantni texty jsou k nalezeni hlavne zde:
https://www.denik.cz/autor/vaclav-horejsi-5394.html
https://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-horejsi.php
V zadnem z nich nenajdete ani naznak toho, ze bych Rusko chvalil za to, co provadi na Ukrajine. Jasne to odsuzuji jako agresi.
Mnohokrat ale opakuji, ze velky podil na tom, co se stalo, nese nezodpovedna politika Zapadu vuci Rusku.
Ta ruske agrese BYLA vyprovokovana, coz ale Rusko neomlouva - nemelo se dat vyprovokovat.
Na tomto nazoru trvam (ve shode s radou vyznamnych zapadnich politologu a bezpecnostnich expertu a "verejnych intelektualu").
Zdravi
Vaclav Horejsi

Anonymní řekl(a)...

Ad Vaclav Horejsi - nezodpovědná politika Západu vůči Rusku znamená, že Západ nerespektuje skvělý "ruský svět" a jeho kolonie? :-)

Dalším parádním argumentem je, že invaze Ruska na Ukrajinu je vlastně zástupnou válkou mezi Spojenými státy a Ruskem na ukrajinském území. Krásná ukázka nerozlišování mezi jevem a podstatou. Ano, západní svět drží Ukrajinu finančně i svými dodávkami zbraní nad vodou. A opakem je co? Měl by Západ přihlížet své dobrovolné kapitulaci spojené se ztrátou pro Ukrajinu životně důležitého území?
...
Mnoho lidí tvrdilo, že Československo v roce 1938 a 1968 bylo bezbrannou obětí, které nepřišel Západ na pomoc. Stejný mentální typ dnes tvrdí, že Ukrajina je „obětí Západu“, který ji materiálně i jinak podporuje. Tak kdo je vlastně oběť?
...
Válka na Ukrajině vede část lidí k přepisování také moderních českých dějin. Server Protiproud přišel s názorem, že sovětská okupace Československa v srpnu 1968 byla vynuceným krokem Moskvy kvůli rozmisťování raket v západní Evropě. Argumentem je, že byly ohroženy bezpečnostní zájmy sovětského impéria, a proto sem museli poslat svá vojska, aby sem instalovala určité zbraňové systémy a nastolila vojenskou rovnováhu. V tomto pojetí šlo v srpnu 1968 o skoromírovou misi, která přinesla Evropě v době studené války pokoj a stabilitu na dalších dvacet let.
...
Koncem padesátých let 20. století přišel americký historik Richard Pipes s knihou, která popsala Sovětský svaz jako poslední koloniální říši... To je asi klíč ke všemu – Rusko, později Sovětský svaz a dnes opět Rusko, má nejasné hranice toho, čemu říká ruský svět. Je to amorfní prostor s posuvnými hranicemi a sférami zájmů. Někdy kvůli nim musí pohltit kus Polska, jindy okupovat Československo nebo si přisvojit část Ukrajiny.


https://www.echo24.cz/a/HiKQz/komentar-pecinka-mohli-ukrajinci-za-okupaci-ceskoslovenska-srpnu-1968

Anonymní řekl(a)...

Ad Václav Hořejší

Od roku 2001 jsem mnoha vysokoškolsky vzdělaným Ukrajincům - zejména pak Ukrajinkám - pomáhal dostat se na západ a etablovat se tam. A tak dobře vím, co si o své zemi mysleli. Západ selhal hlavně v tom, že po Ukrajině nevyžadoval dodržování standardů demokracie a obchodních standardů.

Západ takto jednat neumí ani u sobě nejbližších zemí, viz například tento komentář Mariana Kechlibara k bývalé NDR https://kechlibar.net/2024/09/04/exodus-cili-o-problemech-ex-ndr-ktere-asi-nikdo-nevyresi/ . My jako Češi jsme dlouhá léta žili a žijeme dosud z toho, že naše NDR je Slovensko, do jisté míry i další slovansky mluvící státy.

Situace na Ukrajině je odrazem toho kdo na Ukrajině zbyl. Situace v Rusku včetně ruské agrese je odrazem toho, že je to Rusko. Ovšem, jak pravil můj poslední kolega Ukrajinec, který se považuje za ruského Žida italského původu, ruské zbohatlé elity toužily především po tom trávit zimu v Courchevellu a léto v Nice . Zabavit jim jachty byl z jeho pohledu mimořádně proputinovský čin.

Ono se dost zapomíná, že státy tvoří lidé.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys
Citace z článku níže se dá použít i na naši vědu a výzkum, školství, zdravotnictví, v podstatě tak na celou státní správu... "Ono se dost zapomíná, že státní správu tvoří lidé." :-)

Peníze zkrátka nejsou všechno. Kdyby peníze byly všechno, tak Saúdská Arábie a Kuvajt by byly dynamickými centry pokroku, vědy, techniky a umění. Nejsou; peníze jsou zkrátka jenom prostředky, a hodně záleží na charakteru příjemce.

https://kechlibar.net/2024/09/04/exodus-cili-o-problemech-ex-ndr-ktere-asi-nikdo-nevyresi/

Anonymní řekl(a)...

Projděte se po Brně a dobře třetina lidí, které potkáte, mluví Slovensky. Z maminek co tlačí kočárky možná polovina. Z toho žijeme a dlouho žít budeme, dokud na Slovensku poslední nezhasne.

My se nijak zvlášť racionálně chovat nemusíme. Praha nasává expaty, ti nesou peníze, a obslouží to v kvalifikovanějších profesích Slováci, v méně kvalifikovaných Ukrajinci (omlouvám se za zjednodušení). Češi naopak mohou vytvářet Sudety naruby, v pohraničí Rakouska a NDR už jich je hodně. Místo stěhování je to takový posun národů, v případě Čechů reanexace ztracených západoslovanských území.

Dalibor Štys

Václav Hořejší řekl(a)...

Ad Anonymni 5. září 2024 v 11:37:

Nezodpovedna politika Zapadu vuci Rusku znamena, ze tato politika ignorovala rusky kategoricky pozadavek, aby Ukrajina nebyla prijimana do NATO, protoze to Rusko povazovalo za potencialni fatalni bezpecnostni hrozbu.

Muzeme si sice vice ci mene opravnene myslet, ze takova obava byla paranoidni, ale to je irelevantni. K te strasne valce, devastujici predevsim Ukrajinu, nemuselo vubec dojit, kdyby se Ukrajina zachovala podobne jako kdysi Finsko, ktere prijalo neutralni status a zilo >70 let ve velmi dobrych vztazich se svym nedavnym arcinepritelem, vstoupilo do EU a byla to zcela svobodna a demokraticka zeme.

Ukrajinske vedeni bylo pripraveno velmi brzy po zahajeni ruske "specialni operace" k mirove dohode (viz napr. https://strana.today/news/471513-boris-dzhonson-soobshchil-podrobnosti-o-stambulskikh-dohovorjonnostjakh-mezhdu-ukrainoj-i-rossiej.html), ale bohuzel dalo prednost nabidce USA a UK poskytovat ji zbrane a vsestrannou podporu smerujici k vitezstvi.
Mimochodem, i Z. Brzezinski (podle svedectvi J. Rupnika) doporucoval v roce 2014 Ukrajine "2F" - federalizaci a finlandizaci. Kdyby ho poslechli, nemuselo k tomu dojit.
Ignorovani pozadavku Ruska (toto ignorovani je samozrejme v souladu s mezinarodnim pravem - staty maji mit svobodu volit si sve spojence) je obdobne tomu, jak kdysi SSSR ignoroval bezpecnostni obavy USA z umisteni sovetskych raket a zakladen na Kube (podle litery mezinarodniho prava na to mela Kuba take pravo). Dobre vime, k cemu to v roce 1962 vedlo. Nastesti tehdy SSSR couvl. Skoda, ze se pred 3 lety podobne nezachoval Zapad a Ukrajina...

Jeste k te "kolonialni risi":
K tem obrovskym ruskym uzemnim ziskum (hlavne Sibir) doslo cca o 100 let drive nez se neco podobneho podarilo puvodnim 13 americkym koloniim, nebo evropskym kolonizatorum Kanady nebo Australie. Rozdil je, ze Rusove pritom vyhubili mnohem mene puvodnich obyvatel.

To jen, abychom byli objektivni...

Anonymní řekl(a)...

Všechny ty Ukrajinky, co jich našimi laboratořemi prošlo, by také moc rády skončily ve Finsku. Co já vím tak jeden pár skončil na univerzitě v Bodø. Jenže Finsko bylo původně švédským územím a vždycky patřilo do Skandinávie a to byla tradičně spíš férová oblast světa.

Chápete, co tím chci říci, ne?

Myslíte, že jako Češi změníme svět? Asi takhle https://en.wikipedia.org/wiki/Gnadenhutten_massacre . Takže není moc důvod si neužívat, že žijeme na civilizačním gradientu. Jen nechápu, proč nás musí naše vláda zatěžovat debilními výmysly ve školství, energetice, obraně a zváště pak stavebnictví a proč se musíme zadlužovat jak za Covidu. Když to předtím šlo bez zadlužování.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

a thle byl ministr!

Anonymní řekl(a)...

Štysi, stále jsi neodpověděl, kolik jsi sežral ryb? Však děláš na té významné fakultě rybářství….

Anonymní řekl(a)...

Re: od Hosti našla nového sponzora
Hosťa byl její zásluhou prvně komická, dnes ale spíš už tragikomická figura.
On Hořejší byl taky původně relativně normální, teprve po manželské krizi kvůli podobné
se u něj dostavilo to vnuknutí páchat dobro.

Anonymní řekl(a)...

re: I v Plzni to má akademická mafie pevně v rukou
Proděkanka Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni Alena Lochmannová získala
v průběhu tří let přes milion korun jako mimořádné stipendium během dálkového doktorského studia.
Stipendium nechal Lochmanové vyplácet její tehdejší nadřízený děkan Lukáš Štich (38), kterého policie
stíhá, že v tomtéž období některým studentům přiznával mimořádná stipendia bez adekvátního důvodu
nebo v přemrštěné výši, aby si pak od nich část peněz nechal vracet.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-milionove-stipendium-prodekance-z-plzenske-univerzity-rektora-suma-zaskocila-40486874

Anonymní řekl(a)...

Jím jenom candáty. A vůbec ryby nelovím? S dalšími dotazy jsem k dispozici poté, co si nastuduješ můj profil na Web of Science a pochopíš všechny články u nichž jsem spoluautorem.

Zatím s pozdravem

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Horejsi:"Jeste k te "kolonialni risi":
K tem obrovskym ruskym uzemnim ziskum (hlavne Sibir) doslo cca o 100 let drive nez se neco podobneho podarilo puvodnim 13 americkym koloniim, nebo evropskym kolonizatorum Kanady nebo Australie. Rozdil je, ze Rusove pritom vyhubili mnohem mene puvodnich obyvatel.

To jen, abychom byli objektivni... "

To je kolosální lež! S výjimkou pro Ameriku. Tam mírumilovní rusáci vyhubili jen Aleuty.

Anonymní řekl(a)...

Ad Hořejší: Nezodpovedna politika Zapadu vuci Rusku znamena, ze tato politika ignorovala rusky kategoricky pozadavek, aby Ukrajina nebyla prijimana do NATO, protoze to Rusko povazovalo za potencialni fatalni bezpecnostni hrozbu.

To znamená, že Ukrajinci jsou nesvéprávný národ s omezenou rozhodovací schopností ohledně směřování vlastní země (=kolonie Ruska)? Proč Rusové nezaútočili i na Finsko po jeho vstupu do NATO, tam byl od konce WWII úplně stejný kategorický požadavek na "aby Finsko nebylo přijímáno do NATO, protože to SSSR/Rusko považovalo za potenciální fatální bezpečnostní hrozbu" (viz finlandizace).
I my, Maďarsko, Slovensko a Polsko jsme byli součástí ruského "koloniálního panství". A zatímco celá polská politická reprezentace se shoduje a zbrojí, aby se tam znovu neocitli, Maďarům a Slovákům se pod Ruskem asi líbilo. My se zatím držíme, ale s Babišem jako budoucím premiérem bych se na to moc už nespoléhal, začne pravděpodobně naše oblíbené lavírování, hledání třetích cest a tolik oblíbený "most mezi Ruskem a západem".

Anonymní řekl(a)...

Za socialismu bych byl dal všechen svůj majetek za to, kdyby mi někdo nabídnul emigraci do Finska. Člověk se holt někdy narodí v blbém místě světa. Třeba na Ukrajině. A může být i mnohem hůř.

Jeden náš právník, t.č. v jedné z nejvýzamnějších funkcí, nedávno napsal: "Velmoci mají svou logiku." Já s ním tedy nesouhlasím. Velmoci mají své trvalé šílenství. Pravdu má Chelčický, násilí plodí jen další násilí, je to nekonečný kolotoč. Nenásilí zas plodí občas Gnadenhüttenský masakr. Ten živočišný druh, který takto funguje, sám sebe klasifikoval Homo sapiens.

Sám jsem měl tu kliku, že jsem násilí uplatňovat nemusel. A snažil jsem se vždy pomoci těm, kteří se uplatňování násilí, ať už na nich samotných nebo na jiných, snažili vyhnout. Pokud mi to někdo máte za zlé, je to Váš problém, ne můj.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Chci mír a změnit militaristickou katolickou modlitbu. Je to tak správně i podle Chelčického? Násilí prostě plodí jen další násilí.
Svatý Michaeli Archanděli, braň nás v boji; proti zlobě a úkladům ďáblovým budiž nám záštitou. Nechať ať Bůh přikáže jemu, pokorně prosíme; ty pak, Kníže vojska nebeského, satana a jiné duchy zlé, kteří ke zkáze duší světem obcházejí, božskou mocí do pekla svrhni. Amen.
— Pokladnice odpustkových modliteb: Modlitební kniha sestavená z nových odpustkových modliteb schválených Piem XI.


Na dnes chcimírsky korektní

Svatý Michaeli Archanděli, braň nás proti zlobě a úkladům ďáblovým budiž nám záštitou. Nechať ať Bůh přikáže jemu, pokorně prosíme; ty pak, diplomat reprezentace nebeské, satana a jiné duchy zlé, kteří ke zkáze duší světem obcházejí, přemluv, ať už nic zlého nekonají. Amen.
— Pokladnice odpustkových modliteb: Modlitební kniha sestavená z nových odpustkových modliteb schválených Václavem Hořejším

Anonymní řekl(a)...

O zbraních požehnaných znalci Tomáše Akvinského tu byla delší diskuse. Katolíci a jiní křesťané až na téměř zanedbatelné výjimky jsou jednou z větví mainstreamového chování Homo sapiens

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

O fondech:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2024/09/04/o-fondech/

Anonymní řekl(a)...

Ještě lepší je článek "Výsledky investice do excelence".
https://www.dzurnal.cz/index.php/2024/09/07/vysledky-investice-do-excelence/

Anonymní řekl(a)...

Soud prohrál tak aspoň tady dělá chytrého

Anonymní řekl(a)...

Za každou cenu potřebuje odvést pozornost. Na UP mají bohužel ale tak neschopného rektora, že mu to sežere i s navijákem, sesype se jako domeček z karet a nechá mu celý ten prohraný soud i škodu projít. Prorektoři jsou zase jako rádcové ze Šíleně smutné princezny a už si prý domlouvají nového rektora, na kterého se můžou přisát na další čtyři roky. Studenti, to hledíte na morální vzory, co? :o)

«Nejstarší ‹Starší   801 – 1000 z 1005   Novější› Nejnovější»