úterý 4. října 2022

Statiny v hlavě a statiny v těle

Po 15 minutách slávy českých hlasatelů věčných pravd typu Flégra, Hořejšího, Konvalinky doufám došlo k uklidnění situace a na celou dobu diskreditace vědy z úst těchto komiků se brzo zapomene. Hořejší už dnes píše do novin raději jen doktorandské pojednání o imunitních onemocněních, trdlo Flégr píše sice stejné nesmysly jako předtím, ale jen pro 20 obskurů na facebooku a bafuňář Konvalinka získal konečně vysněnou funkci a je zticha úplně. Na UEM AV  i na Catrin je opět na místě vysněná sestava povídálků z rodinných klanů a citačních šíbrů a ve vedení AV je stále paní nikdo a ve vedení pán, co kryl podvody. Dlouho teda nevyšla nějaká pohádka o rakovině z pera prof. Neužila, to se musí nechat.  Svět i ČR se při koroně evidentně obešly bez pseudovynálezů z UOCHB a UMG, ze slibovaných „transferů“ zůstaly jen PR články a kódy nákladů. Nic co by jeden nečekal.  Mrzí mě ale jiná věc. VŠCHT, na které jsem po čase opět v minulých týdnech spočinul,  zase není schopná se průběžně transformovat v něco smysluplného, většinu míst stále drží porevoluční dědci bez skutečné chemické praxe a místo aplikované výuky chemie začíná škola připomínat FHS+FF UK. Ze školy se stal nosiš posterů a životopisu vedoucích kateder naznačují celoživotní ústavní determinaci. Všechno výše uvedené spojuje rodinkaření, známosti a  neschopnost vyvolávat interní změny v reakci na vnější vlivy. Ať jsou USA jakékoliv, tak i na stará kolena si člověk váží zdejší každodenní lidské aktivity a touhy po změně a schopnosti změnu akceptovat. Smyslem není v klidu dožít, protože synonymem klidu je smrt.

V ČR platí bohužel stále více zasmrádání, pasivita a stádní podpora klidu a ticha. Dokud bude existovat UEM, ve kterém vyhodili z vedení skupiny člověka, který upozornil na podvody a místo toho přijali jako vedoucí skupiny dcerku člena dozorčí rady ústavu a znovu se zvolili paní, co podvody neřešila, dokud bude mladé-staré Pačesátko schované v Hořejšího bavlnce a dokud je možné, aby šéfem ústavu byl žvanil Kovalinka nebo laboratorní dvoj-velikán všech nanomateriálů Otyepka-Zbořil, nic se nezmění. Tito lidé ač chemici, biochemici za celý život reálně nic skutečně neobjevili, všechno vyplozené jsou jen průměrné články, kterým dodává sílu jen nesmyslná citační a IF určená pro bafuňářskou byrokracii a postavení podrží pak kamarádi z vědeckých rad, zpravidla stejně „úspěšní“.  

Oproti tomu v USA se projevují změny hned a samozřejmě i ty, co zprvu nechceme - díky bohu.  Bohužel se mohu pochlubit něčím v aplikované chemii skutečným, a to autorskou technologickou účastí na jednom léku patřícím mezi statiny. Moje čeština v tom popisu asi selže, tak řeknu jednoduše, že statiny snižují produkci arterioskleroticky „škodlivého“ cholesterolu při působení na syntézu mevalonátu (snad se to tak píše)  z HMG-CoA. Pro ty, co mají potíže z nadváhou a téma statinů je zajímá, ať hledají heslo (mevalonate pathway).  Když jsem do výzkumu nastupoval (80.léta), tak se nevědělo nic moc, jen že cholesterol prý může škodit. První léky byly schváleny na konci 80.let – není tedy pravda, že by všechno trvalo desítky let jak říká genius Neužil. Samozřejmě že jako vždy u pořádného léku vlastně šlo o druh mykotoxinu. Když jsme na tom po letech začali vydělávat,  zjistily se nežádoucí účinky, které se řešili doplněním koenzymu Q10, protože jeho produkce se při braní statinu také blokuje. Bohužel se toho blokuje ještě víc (na té cestě je cca desítka meziproduktů, které slouží i pro další cesty). Celý problém výzkumu byl v tom, že medici se ty další biochemické cesty neučí ani na např. na kardiologii a biochemikům je to u zadnice ve stylu „chtějí downregulaci, tak ji mít budou.“  Boj proti cholesterolu dobyl celý svět, prachy ze statinů jdou dávno do desítek miliard dolarů a před 10 lety se poprvé zjistilo, že víc škodí než pomáhají. Přesto stále farmaceutický byznys stále podporuje články o škodlivosti cholesterolu a účinnosti léčby statiny, přestože jde dávno víc o přání než o efektivní léčbu a dokonce i dnes v USA a Evropě je to medicínský standard, i když dávno ne všude.  Na západě ale dnes existuje odpor k těmto praktikám v článcích a praxi a vede se boj za změnu, za zpřístupnění studií nežádoucích účinků atp. , viz. např.  Statin wars: have we been misled about the evidence? A narrative review  anebo boj proti CTT na Oxford University, který svými praktikami připomíná světový CATRIN v nejlepších letech. Dokonce i mě odpůrci statinů požádali o zveřejnění starších firemních studií.

Ano, je to boj o pravdu, ze studií můžete dovodit skoro cokoliv a rozhodně neplatí, že o pravdě rozhoduje delší titul argumentátora nebo vyšší IF časopisu (dnes spíš opak je pravdou), ale nikdo zde nikoho nevyhazuje za zargumentovány názor (UEM a UPOL), nezesměšňuje kompetenci odpůrců a netvrdí dogmata (Hořejší) ani neplácá nesmysly od věci (Konvalinka). Tím by se jen zesměšnil. A taky mě nikdo nehrozí, že přijdu o pojištění nebo zaměstnání jako lékař (Flégr) když se ne statiny vykašlu a brát nebo doporučovat je nebudu. A je to jen díky tomu, že do vedení vědeckých institucí jsme si nezvolili vědecké a personální nuly typu Zažímalová- Anděrová a za mluvčí nemáme výše uvedené typy person. Stále sice obdivuji bojovníky v AV a UPOLu, že to tam ještě vydrželi, držím palce a stále víc nesnáším vedení VŠCHT, že tam stále působí a vydělává na státních dotacích, ale po 30 letech svobodného působení je to slabý výsledek.

P.S. : Všem, co jejich práce měla nulový efekt na lidstvo tiší závidím a sám ve skrytu duše  doufám, že mě nějaké LA nadlimitně obezní prase za ten objev nezažaluje ….  😊


1 978 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   1801 – 1978 z 1978
Anonymní řekl(a)...

Inu, generál Pavel počítá s mou variantou 4 . https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pavel-pavel-prezident-cesko-vilnius-litva-nato-summit-ukrajina-clenstvi.A230711_113415_domaci_ihal

Ostatně, tvrdí to už od února. K variantě 4 musí být i druhá strana, které nestojí za to dál bojovat. Jsou Rusové skutečně v té pozici? Byla tu i diskuse za koho vlastně Petr Pavel kope.

Pokud jde o téma, Rusáci mi jsou jedno. Stejně jako Ukrajinci nebo obyvatelé Indonesie. Já se nepletu do jejcich bussinessu a dávám si pozor, aby oni se nepletli do mého. Protože historie mne poučila, že nikdo nemá zájem na prosperitě Česka a pokud se snažíme s někým spojit, nevyhnutelně si zvolíme do vedení lidi, kteří zaujímají slouhovské postoje.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 11. července 2023 v 13:38 Pokud dobře čtu závěry summitu NATO ve Vilniusu, měl jsem 100% pravdu. Do NATO vás vezmeme ve zkrácené lhůtě rok poté, co vyhrajete válku, fakt žúžo. Je to Afghanistán plus, protože USA na Ukrajinu pro jistotu ani nevlezli. Že se to chystá zveřejnil poprvé Petr Pavel, symptomaticky v Mnichově.

Musíme se především starat sami o sebe. Být dost silní aby nikomu nestálo za to nás obtěžovat. To je závěr z dějinného procesu.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Dalibor Stys me opet prijemne prekvapuje...

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Stys me opet prijemne prekvapuje...

Protože má podobně levicové proruské ublíženecké názory jako vy, pane Hořejší? :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:47 Píšete alespoň z Vilniusu a držíte transparent "Justice for Ukraine" ?

Pokud ne, tak realita je taková, že já navrhuji reálné militaristické řešení a vy vykřikujete své pivní rady z gauče. Uznávám, že po tom, co se ve Vilniusu dohodlo, Vám ani nic jiného nezbývá.

Tedy vlastně alternativa je uznat, jak blbej jste byl a podpořit obranu našeho území. Ale na to bylo ještě málo mrtvých a lidí s dlouhodobě poškozeným zdravím. Ještě ani Coividisti si své mrtvé a zdravotně poškozené nezačali připouštět mimo soukromé diskuse nebo období noční nespavosti.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re: také studoval na rozvědčíka
Agentem byl taky třeba 1. místopředseda ČSAV v letech 1990-92:
Hančil Vladislav 25.10.1941 Agent Pluto

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:03 To byla tehdy dobrá historka. Najednou se objevil jako nominant ÚTZCHT a pak se ukázalo, že ho vůbec nenominovali.

Z ÚTZCHT byl i předlistopadový zahraniční cestovatel Drahoš, jehož kádrový spis se ztratil.

Anonymní řekl(a)...

Miroslav Kalousek
@kalousekm
Vládo ČR, začni konečně šetřit! Začni u sebe! Zruš tři zcela zbytečná vládní místa;
@_MartinDvorak, @H_Langsadlova a “ten pán od Pirátú”.
Společně s jejich zbytečným aparátem je to spousta peněz..
Jako daňový poplatník to fakt platit nechci, je to k ničemu.
https://twitter.com/kalousekm/status/1679102007230038019

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. července 2023 v 9:02 - Znevýhodněný žák je dnes progresivně zvýhodněný tím, že podobně jako šlechtické dítě má pro sebe svého soukromého učitele. :-)

A tento pokles by byl poměrně dramatický. V průměru to nyní vychází tak, že ve třetím stupni je na jednoho asistenta zhruba 1,3 žáka. Po změně by na jednoho asistenta pedagoga u dětí ve třetím stupni bylo šest žáků. Je nereálné, aby asistent mohl podpořit takto těžce znevýhodněné žáky, když by jich měl tolik.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/asistent-pedagoga-pravidla-pomoc-autismus_2307121307_ako

Anonymní řekl(a)...

Málokdo dokáže hodnotit aktuální události a předpovídat budoucí vývoj i skutečné záměry Ruska tak spolehlivě mizerně jako profesor Hořejší. Ovšem s mimořádnou výdrží: Činí tak bez přestávky již dlouhých 15 let. A díky tomu, že kompletní archiv jeho textů najdeme na stránkách Aktuálně.cz, můžeme se teď společně projít tím nejlepším, a řekněme nejcharakterističtějším z jeho díla.

Myšlenkové souznění Václava Hořejšího s Milošem Zemanem mělo ještě pokračovat. Oba se vyznamenali v únoru 2022, kdy pouhé hodiny před začátkem ruského útoku shodně tvrdili, že nic takového přece vůbec nehrozí. Zeman mluvil o „blamáži CIA“, profesor Hořejší vsadil na důvěru ve sliby Vladimira Putina: „V posledních několika letech se už stalo poněkud únavnou tradicí, že Ukrajina a její západní podporovatelé nejméně jednou za rok ohlašují, že během několika týdnů ‚s velkou pravděpodobností‘ dojde k ruskému vojenskému útoku na Ukrajinu… Nynější obavy některých propagandistů, že Rusko by chtělo nastolit (dokonce násilím) nějaké loutkové režimy v dřívějších státech Varšavské smlouvy, mi připadají naprosto absurdní. Považuji je jen za strašáka, který nás má co nejvíce připoutat k americkému ‚ochránci‘ a jeho zájmům. Věřím prohlášením ruských představitelů, že se nechystají k válce s Ukrajinou.“

Tohle celé je úplně skvělé: Od tisíckrát vyvrácené báchorky o slibu „nerozšiřovat NATO“ po patrně upřímně vyslovenou myšlenku, že by si Ukrajina měla nechat ukrást další kus území a – ve shodě s opakovaným přesvědčením profesora Hořejšího – postavit svou bezpečnost na důvěře Rusku, které přece není Sovětský svaz a určitě už nemá zájem nikoho napadnout.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-stastne-pondeli-jindricha-sidla-7-sezona-rusko-prece-neni-sovetsky-svaz-jak-se-jeden-profesor-stale-myli-234079

Anonymní řekl(a)...

re: Agentem byl taky ...
Taky šéf akademické Grantové agentury:
Herman  Zdeněk  24.03.1934  Agent       Antoš
                            Informátor  Antoš
                            Důvěrník    Antoš

Anonymní řekl(a)...

CATRIN dnes sestává z průměrných a podprůměrných vědeckých týmů, které víceméně neefektivně 
projídají veřejné prostředky, a navíc produkují tolik problémů etických, provozních, právních a manažerských, že ohrožují chod a reputaci celé univerzity:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/07/14/excelentni-bida/

Anonymní řekl(a)...

16. července 2023 v 7:38

Fursta si muze verifikovat kazdy, kdo ma pristup k webofscience, a tam namatkou dotaz "OTYEPKA MICHAL + Palacky University Olomouc" dava 20 hitu v roce 2022 + 8 v roce 2023

https://www.webofscience.com/wos/woscc/summary/85ed95e9-eb9c-4904-b852-186eae9dff3e-9821e434/relevance/1

Anonymní řekl(a)...

ad 10:52
1. pravidlo internetu - Don't feed the troll......

Anonymní řekl(a)...

10:52 problém je v tom, že enkapsulovaný Otyepka je na většině článků jen připsaný, je to stejný styl jako podvodník Zbořil. Furst má na wosu normální citační záznam a dá se z něj vyčíst, že u těch studií dělal statistiku.

Anonymní řekl(a)...

https://nazory.pravda.sk/dnes-pise/clanok/674412-nato-na-ukrajine-bojovat-nebude/

"....Ukrajinci si akosi nevšimli, že sa Západ rozširuje o perifériu, ktorá sa nikdy nestáva rovnocenným Západom....Krv tečie prúdom, aby Západ nakoniec cynicky akceptoval ukrajinskú neutralitu. Iné riešenie pre Ukrajinu nemá a bez ohľadu na pekné reči ani nikdy nemal.... "

Píše Ivan Hoffman

Anonymní řekl(a)...

Furst ale taky tak trošku zapomíná na fakt, že CATRIN už tvoří drtivou většinu všech velkých projektů na celé UP. Možná že v těch posledních dvou letech psali ty projekty. Dezinfotomáš na to jistě zapomněl zcela omylem, stejně jako na fakt, že Příroda se propadá i hluboko pod výkon CATRIN. To taky jen tak nedopatřením zapomněl a vůbec se nesnaží lhát a manipulovat :o)

Anonymní řekl(a)...

Hláška příspěvku: Furst zapomíná, že CATRIN už tvoří drtivou většinu všech velkých projektů na celé UP. Možná že v těch posledních dvou letech psali ty projekty.

Vytváříte takového pěkného slaměného panáka, Furst hlavně komentoval výsledky ve formě počtu článků. Logika získaný velký projekt je skoro to samé co vydaný článek je docela vtipná.

Anonymní řekl(a)...

Jento dezinfotomáš zapomněl zasadit do kontextu: Třeba srovnat s fakultou, která je na tom ještě bídněji 'nebo s jinými pracovišti). Není těžké se domýšlet, že je to od něj záměrná manipulace.

Anonymní řekl(a)...

Krv tečie prúdom, protože rusáci vojenskou silou zabrali cizí území na které nemají z pohledu mezinárodního práva žádný nárok a neštítí se ani útočit na ukrajinská města, milý Ivane Hoffmane. Tak jednoduché to je.

Anonymní řekl(a)...

Fürst ve své slátanině obviňuje kolegy z toho, že když mají úvazky na jiné VŠ, tak tunelují výsledky. Ví dezinfotomáš, že jeden z autorů Džurnálu (prof. Jirásek) má nemalý vazek na zlínské VŠ? Nebo se nehodí to říkat? :o)

Anonymní řekl(a)...

Hele, vždyť to je v pořádku. PrF se nezaklínala excelencí, nýbrž říkala, že to rozdělení uděláno kluky s napoleonskými komplexy odnesou všichni špatně. Tak si nadále pěstujte svou potemkinovskou excelenci, ale nevztekejte se, když se vám smějou.

Anonymní řekl(a)...

A ještě jeden komentář - PrF lidi také dost učí a mají trochu obtíž s přístroji, na které se v CISTe práší. To TF popisuje pěkně na příkladu docela marné skupiny Komplexy.

Anonymní řekl(a)...

Já zase slyšel, že přístroje, co musely nechat na PřF, stojí od data předání (2 roky) a nikdo je ještě ani nevybalil z beden... Některé z nich jsou dokonce zničené díky nedodržování servisních intervalů. Předpokládaná škoda několik milionů, ale tohle přece Tomáš řešit nebude, to je cajk.

Anonymní řekl(a)...

17. července 2023 v 16:48 ...nedodržování servisních intervalů...

pokud je vyrobek mimo zaruku (= v EU obvykle starsi vic jak 2 roky, tj. zakoupeny drive, nez v roce 2021), tak uz jeho servis/opravy nejsou zdarma, ale ZA PENíZE.

Dotaz: tusi nekdo, kdo (ev. z jakych UP zdroju) se plati opravy pristroju, o ktere se Kubala se Zborilem mozna uz 5 let hadaji?

Anonymní řekl(a)...

Ad 17. července 2023 v 9:24 To je těm mrtvým hochům ukrajinským srdečně už doufejme alespoň jedno. Alternativa je boží soud, který nějak zhodnotí jejich účast v řetězci vin, které se na tom území po staletí děly. A které bůh ve své nekonečné moudrosti samozřejmě sám rozpoutal.

V roce 2012 se na Ukrajině konalo mistrovství Evropy ve fotbale. Hrálo se v Doněcku i v Kyjevě a nikdo žádné území nezabíral. Jen bůh a jeho služebník čert vědí ve všech detailech proč to tak nemohlo zůstat.

Jinak bych ocitoval jednoho z lidí, který na Majdan v kritické době jezdil. Tolik asi mohou Ukrajinci od západu očekávat. https://www.lidovky.cz/domov/karel-schwarzenberg-rusko-ukrajina-valka-bojiste-vyjednavani.A230715_153240_ln_domov_rkj

Vůbec nehodnotím čí válka je spravedlivá. Přestože obě strany si to myslí.

Daibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Vůbec nehodnotím čí válka je spravedlivá. Přestože obě strany si to myslí.

Nemáte co hodnotit válku. Přece žádná válka není, v Rusku jsou za to pojmenování dokonce tresty! Z ruské strany tak jde o "Speciální vojenskou operaci" a z ukrajinské strany jde o SPRAVEDLIVOU obranu proti agresivní krádeži svého území! :-) Dál by mě zajímalo, co říká profesor Hořejší jako praktikující katolík na "nepokradeš". Dále by se mohl na svém blogu rozepsat o díle Tomáše Akvinského (také katolík) a jeho tezích o spravedlivé válce, zajímal by mě jeho "pomýlený" názor tvůrce petice za "Mír a spravedlnost".

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-reakce-pomyleneho-profesora-234181

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:51 V roce 2012 se na Ukrajině konalo mistrovství Evropy ve fotbale. Hrálo se v Doněcku i v Kyjevě a nikdo žádné území nezabíral. Západ i Rusko obchodovali se všemi a nutily Rusy i Ukrajince minimálně spolupracovat na dodávkách. Jen bůh a jeho služebník čert vědí ve všech detailech, proč to tak nemohlo zůstat.

Schwarzenberg na Majdan v kritické době jezdil. Možná jim v té době říkal, co jim říká teď: Nechte toho. Západ nechá Rusy postoupit kam se jim zachce. Za vás si pálit prsty nebude, maximálně Vás využije, aby vyčerpal bezprostřední ruskou kapacitu. (Což se až tak nepovedlo. Neočekávané důsledky holt bývají ty nejvýznamnější.)

Jenže narazil na partu šílenců, z níž každý si chtěl zastřelit svého Rusa (nahraď Poláka). Táta to tak dělal, děda i praděda a všichni od pradávna.

Zbude rozstřílená země, o níž nikdo nestojí a z níž se vystěhovaly všechny ženy s dětmi. To se fakt povedlo.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 18. července 2023 v 12:10
Tyto dva naše velikány nikdy nepochopíte. Škoda. Tak aspoň jejich výroky.

„Válka je hrozná, nepřípustná, ale ještě hroznější a nepřípustnější je otroctví.“
Karel Čapek

Válka je zlo, a velké zlo; život nečestný je horší.
Tomáš Garrigue Masaryk

Anonymní řekl(a)...

17. července 2023 v 23:25
Servis i provoz hradí plně CATRIN.

Anonymní řekl(a)...

Ad 18. července 2023 v 12:59 Akorát, že v případě Ukrajiny není jasné, kdo byl první zotročovatel. Dokonce docela jistě příslušníci obou národů docela masově zotročovali své soukmenovce.

Ale to vy jste nezazmamenal i když to bylo součástí mainstreamového zpravodajství.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 18. července 2023 v 16:53
https://www.armadninoviny.cz/hladomor-byl-stalinuv-trest-vzpurne-ukrajine.html

Anonymní řekl(a)...

Ad 17:17 Koncentrační tábory a genocida za I. SV byly trestem Rakouska - Uherska Rusínům, kteří se nechtěli stát členy jednotné křesťanské církve (uniaté) a chtěli zůstat pravoslavní. Též a teritoriu současné Ukrajiny, jen o pár let dříve.

Já bych tam nežil. Ostatně, podstatná část Ukrajinek už hlasovala nohama. I všichni Češi, kteří si tam přišli hledat lepší život.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

18. července 2023 v 17:43
Zloděj území zůstane zlodějem (viz naše Zakarpatská Ukrajina) a tupý ovladatelný vodkou nasáklý mužik mongoloidním barbarem, co se chvěje strachy před svým carem a s radostným kvičením padne za slávu velkého Ruska. Pochopili to někteří inteligentnější naši občané už v 19. století.

Anonymní řekl(a)...

S Rusem se prostě nedá domluvit. Nevím, co Hořejší čeká od nějakého jednání s nimi. :-)

Ač prezident Edvard Beneš předpokládal po válce obnovení republiky v jejích předmnichovských hranicích a na jaře 1944 se vláda s Moskvou dohodla, že osvobozená území budou po skončení bojů předána do československé správy, Stalin oblast považoval za strategické území, kterého se nehodlal vzdát.

„Sovětský svaz se připravoval na anexi Podkarpatské Rusi od bitvy u Kursku,“ poznamenal historik Pop. „Hned po ní byla v Moskvě zřízená tajná komise pro budoucí uspořádání Evropy a evropských hranic v čele s bývalým lidovým komisařem Maximem Litvinovem,“ uvedl. „V programu, který od Stalina dostal, tam figuruje: řešit problém Podkarpatské Rusi s Československem,“ dodal.

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3228296-pred-75-lety-se-ceskoslovensko-rozloucilo-s-podkarpatskem-oblast-se-vratila-ukrajine-k

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:05 Nejen s Rusem.

Bohužel se v posledních čtyřech letech ukázalo, jak je to s racionalitou i u většiny Čechů.


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 18. července 2023 v 19:21 - Neříkal už Hitler, že každá smlouva je jen cár papíru? Putin se nám tím inspiroval [1]. Takže jak se s ním dá na něčem domluvit, když nedodržují své slovo, kradou vesele cizí území (viz kromě Ukrajiny i Gruzie a Moldavsko) a nepřijmou nic jiného než v podstatě kapitulaci Ukrajiny, milý pane Hořejší? Na rusáky prostě platí jenom hrubá síla, musí jednoduše být konečně tvrdě poražení. Snad konečně i "Turek" ukáže odvahu [2] a dostane ty rusáky do pořádných problémů (a do nějaké pěkné revoluce, jako prohraná rusko-japonská válka).

[1] Budapešťské memorandum je označení pro trojici mezinárodních dohod podepsaných 5. prosince 1994 v maďarském hlavním městě Budapešti, které poskytují záruky bezpečnosti a územní celistvosti Bělorusku, Kazachstánu a Ukrajině výměnou za připojení se ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Jejím důsledkem bylo jaderné odzbrojení těchto států a jedinou zemí bývalého Sovětského svazu vlastnící jaderné zbraně (jadernou velmocí) zůstala Ruská federace.

V případě Ukrajiny bylo podepsáno ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou, ruským prezidentem Borisem Jelcinem, americkým prezidentem Billem Clintonem a britským premiérem Johnem Majorem.

[2] https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svet-girkin-predpovida-primy-vojensky-stret-ruska-s-tureckem-40438066

Anonymní řekl(a)...

19:41 Jestli se on ten Putin spíš neinspiroval Minskými dohodami...

Anonymní řekl(a)...

Jestli on ten Putin všechno nezačal se svými zelenými mužíčky, co si dobrovolně na své dovolené přišli úplnou náhodou na Ukrajinu zabojovat.

Anonymní řekl(a)...

Předtím byla ovšem oranžová revoluce a před ní Majdan, kdy kdosi střílel po policii. Být to v Latinské Americe a nebýt to "naši", jak byste to nazvali? Vždyť se přece jednalo o vládu vzniklou z mezinárodně dozorovaných voleb, ne?

Ještě jedna událost v relevantní historii zmíněna nebyla: Hned, jak nás Rudá armáda osvobodila, posbírali své bílé emigranty a samozřejmě i Ukrajince (měli v Praze svou univerzitu podporovanou Československem) a nikdo se jim ani v nejmenším nesnažil bránit. Mnozí Ukrajinci si z toho - jak je dnes vidět správně - odvodili, co od Západu můžou očekávat za pomoc. A když se dveře otevřely, zmizeli co nejdál, často na třeba i málo známé univerzity v USA. Je to už pomalu tři generace od doby Gorbačova. Samozřejmě na sebevědomí nelevicové opozice po roce 1945 a chuť Čechů vzdorovat Sovětskému svazu to také mělo svůj vliv.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

...po ní.... Samozřejmě, omlouvám se.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

co od Západu můžou očekávat za pomoc.

Stejně jako Fini za "Zimní války" nebo Poláci za "Podivné války". Nebo Etiopie (viz odkaz). Ani ten chudák ruský car se proti bolševikům pomoci nedočkal a to byl přitom anglický král jeho příbuzný a naši legionáři mohli rozhodnout. A všichni proto fňukali jak je ten západ zlý, zahodili zbraně a přestali bojovat?

https://www.reflex.cz/clanek/historie/103208/zdanlive-honosne-vitezstvi-ktere-stalo-mussoliniho-spoustu-sil-pred-85-lety-zacala-italska-invaze-do-etiopie.html

Anonymní řekl(a)...

Proti zmíněným historickým příkladům jsou na tom Ukrajinci ještě dobře.

‚Buďte vděčnější, nejsme Amazon.‘ Britský ministr obrany věnoval Ukrajině štiplavou poznámku

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/britsky-ministr-obrany-ukrajina-vdecna_2307122050_krp

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:39 Někdo tady požaduje zahození zbraní českou armádou? A číst, to umíte?

Jakže ti Finové nakonec dopadli? Přišli o půlku území a na dlouhou dobu byli neutrální s tím, že při volbě prezidenta se museli napřed zeptat Sovětského svazu. Jestli tohle předpovídáte Ukrajině, pak ano, to se chystá. Pravil i Schwarzenberg.

Že by Ukrajina dopadla jsko Rusko po VŘSR jste asi neměl na mysli. Nebo jo? Pokud ne, tak Vám ta logika nějak uklouzla...

Tak já fandil Ukrajině z roku 2012, ta na tom byla tehdy politicky lépe než všechny výše vyjmenované státy. Moje Ukrajinsko - ruské studentky Vám to potvrdí.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 19. července 2023 v 9:48 Prostě nechápu... Logika příspěvku byla jediná, že boj bez fňukání má smysl (viz Etiopie). A Fini si tu svou neutralitu vybojovali, Stalin chtěl jako "dárek" celé Finsko.

1) Někdo tady požaduje zahození zbraní českou armádou? A číst, to umíte?
???
2) Že by Ukrajina dopadla jsko Rusko po VŘSR jste asi neměl na mysli. Nebo jo? Pokud ne, tak Vám ta logika nějak uklouzla...
???
3) Tak já fandil Ukrajině z roku 2012, ta na tom byla tehdy politicky lépe než všechny výše vyjmenované státy. Moje Ukrajinsko - ruské studentky Vám to potvrdí.
???

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:28 No, nějak neumíte číst ani sám po sobě. Natož aby Vám docvaklo co jste vlastně napsal.

Mějte se

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Kořeny ukrajinské tragédie:

Verchovna rada Ukrajinské SSR 24. srpna 1991 vyhlásila plnou nezávislost (Act of Declaration of Independence of Ukraine) a to na základě práva na sebeurčení, v souladu s Chartou OSN a realizací Deklarace státní suverenity ze 16. července 1990, včetně článku IX. – být trvale neutrálním státem, který nebude členem žádného vojenského uskupení a bude dodržovat tři zásady bezjaderného státu (zákaz výroby, vlastnictví a rozmisťování jaderných zbraní ).

Budapešťské memorandum z 5. prosince 1994, obsahující bezpečnostní záruky Ukrajině, bylo podepsáno na základě toho, že deklarovaně neutrální a v přátelských vztazích se sousedy jsoucí Ukrajina se připojila ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Z toho vyplývá, že oněch bezpečnostních záruk se vzdala sama Ukrajina, když z ústavy vypustila zásadu neutrality (2014) a poté začala projevovat zájem o jaderné zbraně…

V roce 2010 podepsal ukrajinský prezident zákon 2411-VI, podle kterého se Ukrajina nemůže stát členem mezinárodních vojenských paktů a organizací. (Překlad článku 11 bod 1: Ukrajina jako evropský mimo bloky stojící stát provádí otevřenou zahraniční politiku a směřuje ke spolupráci se všemi zainteresovanými partnery, přičemž se vyhýbá závislosti na jednotlivých konkrétních státech, skupinách států a mezinárodních strukturách).

28.prosince 2014 ukrajinský parlament schválil zrušení neutrality a rozhodl, že země bude usilovat o členství v Severoatlantické alianci. Je tedy zřejmé, že až do té doby byla neutralita Ukrajiny platným ústavním principem, tudíž jednání představitelů Ukrajiny o vstupu do NATO v roce 2008 byla protiústavní…


Anonymní řekl(a)...

Ad 20. července 2023 v 15:42 - Je úplně jednoduché ukrajinskou tragédii pojmenovat, zločin agrese Ruska, trestný čin podle Římského statutu Mezinárodního trestního soudu (*). Takže kořeny naší okupační tragédie roku 1968 s podobnou agresí je naše snaha udělat socialismus snesitelný? Kořeny tragédie Gruzie a Moldavska jsou v tom, že se nechtěli kamarádit s Ruskem podle představ cara Putina?

(*) Skutková podstata
Zločinem agrese je zločin, který obsahuje: plánování, přípravu nebo organizaci útočného činu. Útočným činem se rozumí vpád nebo útok ozbrojených sil státu na území jiného státu, použití jakýchkoliv zbraní státem proti území jiného státu, blokáda přístavů nebo pobřeží státu ozbrojenými silami jiného státu, vyslání státem nebo jeho jménem ozbrojených band, skupin, příslušníků nepravidelných ozbrojených sil nebo žoldnéřů, kteří používají ozbrojenou sílu proti jinému státu v tak závažné míře, že se to rovná činům vypočteným výše nebo podstatné účasti státu na nich.

Zločinu agrese se může dopustit především stát, který pak za to nese mezinárodněprávní odpovědnost a takový druh zločinu agrese se definuje jako mezinárodní.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlo%C4%8Din_agrese

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:52 JJ. A Češi vyhnali po válce nevinné Němce jak říká současný narativ. Nejspíš proto, že ti Němci měli přece právo spravedlivě vyhubit Čechy, kteří neměli v české kotlině koneckonců co pohledávat. (Nahraď například Němce Ukrajinci a Rusy žijící na Ukrajině Čechy.)

Pravil Tomáš Akvinský.




Anonymní řekl(a)...

Ad 20. července 2023 v 20:43

Pravil to nesouvisející moudro profesor Hořejší nebo profesor Štys?

Anonymní řekl(a)...

Ad 20. července 2023 v 21:50

Profesor Štys z populačního experimentu dovozuje, že pokud měla Ukrajina ještě nějaký čas zůstat slovanská, měla se držet neutrality.

Kdo Slovany na Ukrajině nahradí není jasné, ale Rusové ani národy Západu to nebudou, vymírají taky. Odhadl bych to na Turky, ti teď nutně potřebují "životní prostor" . Slovanský prvek se posílí zejména v Česku (znatelně) a v Rusku (zanedbatelně).

Cituji kolegu Honzu Urbana, který minulý vedl sekci na konferenci IWBBIO v Gran Canarii: "Samé turecké doktorandky. Krásné přednášky, do hloubky, nic po povrchu jen aby něco bylo...... Mám pocit, že je to jako ve středověku, kdy západní věda úplně upadla a řecké dědictví se přesunulo do Persie.." Koneckonců univerzity v Ankaře a v Istanbulu významně posílili za II. SV němečtí profesoři - odpůrci Hitlera. I z Prahy.

Asi to tak má Bůh chtěl, proto vnuknul Tomáši Akvinskému myšlenku spravedlivé války v níž se pro Boha nepotřebné národy navzájem rychle pobijí, aby dějinné procesy nabraly potřebné zrychlení.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ještě jeden odkaz z mainsteramu nejmainsteamovatejšího https://zpravy.aktualne.cz/domaci/spotlight-rozhovor-tomas-vlach-zpravy/r~39e0cb1626ca11eeba5b0cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1038760&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box . Mimo jiné abyste viděli, že nečtu jen dezolátské zdroje. Nebo že by aktualne.cz ovládli dezoláti? Dnes už člověk neví ....

"....Vlach hovoří také o tom, jak zájem o dění na Ukrajině slábne a novináři musí na konflikt nazírat kriticky. Podle něj některé dříve přehlížené přešlapy ukrajinské armády naopak nahrály ruské propagandě a lidem, kteří jí podléhají, lze pak jen těžko vyvracet argumenty.

Podobně vnímá i to, jak málo se mluví o faktu, že ne všude jsou Ukrajinci jednotní. "Cesta na Donbas může být dosti krutým vystřízlivěním pro někoho, kdo tu situaci nezná, protože část civilního obyvatelstva opravdu uvažuje tak, že čeká na ruský mír, a kolikrát zůstává v těch ostřelovaných městech jenom proto, aby byli takzvaně osvobozeni od těch 'svých'," doplňuje novinář....."

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Nemáte někdo povědomí o tom kdo proloboval ERC CZ granty?

Anonymní řekl(a)...

Začaly myslím za ministra Dobeše. Nejspíš Rudolf Haňka. Cílem bylo povzbudit podávání ERC grantů. Nebylo na tom nic špatného, dělají to tak i jiné státy.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad: Akademie věd o 600 milionů
Omezení vládních výdajů na tyto programy o 10 procent neovlivní negativně naši 
technologickou vyspělost a konkurenceschopnost ani náš budoucí blahobyt či veřejné zdraví 
a už vůbec nepovede k odchodům nadějných vědců a výzkumníků.
Povede jen k nezbytnému zeštíhlení a restrukturalizaci zbytnělých a nekonkurenčních
vědeckých pracovišť.
Jiří Schwarz, rektor Anglo-American University (AAU)

https://archiv.hn.cz/c1-67220230-exodus-odborniku-nehrozi-omezeni-vladni-podpory-vede-a-vyzkumu-povede-jen-k-zestihleni-nekonkurencnich-pracovist

Anonymní řekl(a)...

re: Akademie věd o 600 milionů
Vláda Petra Fialy se zřejmě rozhodla zlikvidovat Akademii věd:

https://archiv.hn.cz/c1-67221120-vlada-petra-fialy-se-zrejme-rozhodla-zlikvidovat-akademii-ved

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:25 Alespoň v něčem navazuje Fialova vláda na Topolánkovu :-)

Anonymní řekl(a)...

Na pubpeer jsou dva nové zářezy dua podvodníků Zbořil / Kment plus kolektiv. Zároveň se panu Kmentovi sluší pogratulovat k nedávné docentuře a získání grantu od GAČR.

Anonymní řekl(a)...

re: Agentem byl taky ...
Taky i předseda akademické vědecké rady:
Trkal  Viktor  13.03.1929  Tajný spolupracovník  Viktor
Agent Viktor

Anonymní řekl(a)...

Demokratická vědecká diskuze v praxi. :-)

Nobelista kritizoval současnou klimatickou vědu. MMF mu zrušil přednášku

https://www.echo24.cz/a/Hng8B/zpravy-svet-drzitel-nobelovy-ceny-prednaska-zrusena-kritika-klimaticke-zmeny

Anonymní řekl(a)...

V útery 25.7. od 18h proběhne letní setkání podporovatelů petice #veduneskrtat 
v Karlínských kasárnách.

Anonymní řekl(a)...

The real history of the war in Ukraine:

https://thekennedybeacon.substack.com/p/the-real-history-of-the-war-in-ukraine?sd=pf

Taktez zajimave:

https://www.scmp.com/comment/opinion/article/3227196/west-needs-prepare-ugly-russian-victory-ukraine-which-will-reward-china-leading-us-political

https://www.foreignaffairs.com/responses/should-america-push-ukraine-negotiate-russia-end-war

Anonymní řekl(a)...

25. července 2023 v 7:54 - Hurá, drzí ruští okupanti konečně zuří, že jim padají do zákopů bomby na hlavu. Jen víc takových zbraní, ještě k tomu přidat letectvo s pořádnou porcí bomb ať mafiánští imperialističtí rusáci ještě víc kňourají a skončí už konečně vykopaní z Ukrajiny, kde nemají co dělat. Pak konečně zavládne vytoužený MÍR!

Cílem jsou zákopy a pěchota. Rusové zuří, že Ukrajinci už útočí "zakázanou" zbraní

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/cilem-jsou-zakopy-a-pechota-rusove-zuri-ze-ukrajinci-utoci-k/r~1cca68362a2411ee93abac1f6b220ee8/

Anonymní řekl(a)...

Jen pro upřesnění, diskuse zuří aniž bych já přispíval. Všichni mrtví by jistě přivítali stav z roku 2012 kdy nikdo na nikoho nestřílel.

„Král,“ řekl opět Kozlík, „ je pánem nás všech , ale válka je pánem králů..."

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 25. července 2023 v 14:42 - Ono to anglosaské uvažování je trochu jiné. Sice byl George Orwell levičák, ale v socialistickém levicovém ráji tvrdě zakazovaný. :-)

- „Stali jsme se příliš civilizovanými, než abychom mohli pochopit samozřejmé. Protože pravda je velice jednoduchá. Abyste mohli přežít, musíte často bojovat; a bojujete-li, musíte se zašpinit. Válka je zlo, a často to menší zlo. Ti, kdo meč zvednou, také mečem hynou – a ti, kdo meč nezvednou, zajdou na páchnoucí nemoce.“ — George Orwell

- „Nejrychlejší způsob jak ukončit válku je prohrát ji.“ — George Orwell (jak vypadá, právě toto by si spousta našich slavných "mírotvůrců" pro Ukrajince přála)

Anonymní řekl(a)...

Ad 14:57 Je celkem jedno co si prejeme. Dulezite je co se stane. Pripadne proc se to stalo a jestli to slo predvidat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

25. července 2023 v 20:30
Ne jestli to slo predvidat. Jestli tomu šlo hlavně zabránit!

Anonymní řekl(a)...

Zabránit tomu nešlo. Protože jeden ostřelovač ovládá tisíce lidí a je poměrně levné si ho najmout. Majdany budou. Jen je otázka v čí prospěch v příštím kole světovlády.

Tak se chová živočišný druh Homo sapiens.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 25. července 2023 v 22:03:

Samozrejme, ze tomu slo zabranit. Stacilo, aby se obnovil zavazek Ukrajiny, ze bude neutralni a nebude usilovat o vstup do NATO (jak mela ve vyhlaseni nezavislosti, potvrdila v Budapestskem memorandu, ve kterem se zrikala jadernych zbrani, a jak to mela i v ustave az do osudneho Majdanu v roce 2014). A dokonce by byvalo stacilo plnit Minske dohody z roku 2015...

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:49 To je idealismus. Tak by se choval zlomek lidstva, například asi půl milióntiny křesťanů. Soudě z poměru mezi počtem Moravských bratří a všech křesťanů.

No, možná ne. Švýcarsko dlouhodobě a Rakousko momentálně si neutrální statut hlídají. A nikoliv překvapivě jsou tyto státy podle posledního průzkumu mezi Čechy po Slovensku neoblíbenější. Takže nejaká naděje pro nás ještě možná je. Jen aby se to konečně ukázalo při volbách.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Zabránit tomu šlo. Kopnout rusáka pořádně do zadku hned po anexi Krymu, vůbec s ním nejednat a hodit mu hned pár bomb na hlavu. S ruským mongoloidem se totiž musí jednat jen z pozice tvrdé síly!

Anonymní řekl(a)...

Minské dohody mamá Merkel a dalších EU zbabělců tak byla obrovská chyba, zdegenerovaná Evropa měla dodržování mezinárodního práva vojenskou silou vynutit. Stálo by to nakonec méně peněz a životů a s Ruskem se mohlo pak dál čile obchodovat, protože by nedošlo k žádnému vpádu na Ukrajinu. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:44 JJ. Zaútočit na Donbas a Krym mělo Německo. To byla dobrá anekdota, znáte ještě nějakou podobnou srandovní.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 26. července 2023 v 10:12
NATO a EU není jen Německo, například Poláci (slovanští bratři Ukrajinců!) by si rádi vyzkoušeli svou armádu, Němci to mohli jenom financovat (když to Merklová a další s tou svou závislostí na putinovském Rusku tak ....). :-)

Jinak OSN s ruským agresorem v RB je k ničemu, měla by se rozpustit nebo reformovat. Samozřejmě bych byl pro, aby se na vynucování mezinárodního práva podílely mezinárodní jednotky. Protože k čemu je nějaké mezinárodní právo, když není mezinárodní síla, která by ho donutila dodržovat?

Modré přilby v akci: Jak (NE)fungují mírové mise OSN?

https://www.stoplusjednicka.cz/modre-prilby-v-akci-jak-funguji-mirove-mise-osn-1

Anonymní řekl(a)...

Jenže Minské dohody garantovalo OBSE (Minsk I) a dále Německo a Francie (Minsk II). NATO ani EU s tím nemělo nic společného.

Obecně souhlasím, že to bylo poslední mírové řešení ale o mír zjevně nestál alepoň jeden ze signatářů. A oceňuji, že se diskuse dostává do realistické roviny. Co to tedy podle Vás znamená pro Českou republiku? Jak se má chovat?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Minské dohody byl od počátku nesmysl, kterým se leda ustupovalo ruskému agresorovi. Vždyť se té anexi Krymu se chechtal i ten náš jedovatý proruský prezidentský dědek. Ta chyba začala zde, prostě žádný stát nemá právo si vzít kus druhého.

Anexe Krymu je hotová záležitost. Rusko by ji mohlo kompenzovat penězi nebo plynem, řekl Zeman

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/anexe-krymu-je-hotova-zalezitost-rusko-ji-mohlo-kompenzovat-penezi-nebo-plynem_1710101341_pj

Anonymní řekl(a)...

Vždyť té anexi Krymu se chechtal i ten náš jedovatý proruský prezidentský dědek...

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:30 No, už jsem tu uváděl tento rozhovor na nejmanistreamovatějším mainstreamu https://video.aktualne.cz/spotlight/spotlight-rozhovor-tomas-vlach-video/r~74a1e2da26ca11ee82b7ac1f6b220ee8/ Na Krymu fakt skoro nikdo nechtěl být Ukrajincem. A ani nadále nechce. (Neberte to jako můj osobní názor i když i ten mám.)

To jsem uváděl do kontrastu se situací Československa 30. let 20. století, kam Němci a německy mluvící Židé utíkali. Ano, volby v německy mluvících oblastech vyhráli Henleinovci, ale byl tam velmi brutální nátlak.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Forma připojení Krymu byla protiprávní a výsledek připomínal volby za socialismu.

Pro připojení k Rusku hlasovalo více než 96 % zúčastněných voličů při volební účasti 83 %. Vyhlášení referenda, ke kterému došlo v průběhu krymské krize na poloostrově již obsazeném ruskými a proruskými ozbrojenci, bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou a ukrajinská vláda Arsenije Jaceňuka referendum označila za nelegitimní.

Anonymní řekl(a)...

Bylo to podobné, jako když si ruští vojáci brali „dovolenky“, aby mohli pomáhat doněckým separatistům svými zbraněmi.

Rusko opakovaně ukázalo, že separatisty rádo využívá ve chvíli, kdy nastane vhodná příležitost. Varováním budiž Jižní Osetie, Abcházie a Donbas, obavy pak vyvolává i Podněstří.

https://www.novinky.cz/clanek/komentare-komentar-korea-ukazuje-riziko-petrifikovanych-konfliktu-alex-svamberk-40438765

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:56 Každopádně dnes už prakticky všichni obyvatelé Krymu chtějí russkij mir. Hlásí reportér Tomáš Vlach pro aktualně.cz .

Každopádně platí, že před rokem 2012 uznávali mnozí obyvatelé Krymu výhody statutu Ukrajince a ne Rusa. Přestože je nutili učit se ukrajinsky. Po Majdanu se nálady měnily. A po Vilniusu už pochybují skutečně jsn výjiměčně zatvrzelí jedinci.

Podobně jako málokterý obyvatel Čech a Moravy po roce 1945 pochyboval, že se Sověty je třeba nějak vyjít.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Reportér Tomáš Vlach pro aktualně.cz provedl statisticky a metodicky správný průzkum veřejného mínění pomocí reprezentativního vzorku obyvatelstva na Krymu? Ani to by nestačilo, protože strach - "Podobně jako málokterý obyvatel Čech a Moravy po roce 1945 (spíš ještě víc po roce 1948) pochyboval, že se Sověty je třeba nějak vyjít."

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:40 Pravil reportér Tomáš Vlach, ne já. A teď Vám řeknu, co bych udělal já, kdybych se narodil na Krymu. (Nejpozději) jakmile vypukl Majdan, vzal bych svůj ukrajinský pas a zmizel. Nebyl bych jediný, například jednoho takového znám osobně.

Kdo tam zůstal a proč? Jaký asi bude mít názor na problém současné války?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re: Pravil to nesouvisející moudro profesor Hořejší
Ten pomýlený dezinformátor jede pořád ty své dezinformace - simultánně na několika frontách:
https://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=45364

Anonymní řekl(a)...

10:23 Hořejší má pravdu.

Anonymní řekl(a)...

Hořejší má pravdu v tomto: "bych chtěl zdůraznit, že ruská agrese proti Ukrajině je bezpochyby zločinná a neospravedlnitelná"

Vtipné je, že po tomto svém úvodu tu "zločinnou a neospravedlnitelnou ruskou agresi" začne sám obhajovat pomocí jakéhosi "ale". :-)
Pane soudce, můj mandant sice zavraždil desítky lidí, ale i oni na tom nesou svůj díl viny - přece kdo slušný chodí pozdě v noci po městě přes park?

Anonymní řekl(a)...

Ad 17:31 Taky se dá ovšem citovat známá hláška, že vrah rodičů prosil soud o shovívavost protože je oboustranný sirotek.

Jak daleko do minulosti půjdete a které všechny vrahy započtete? A nemá náhodou význam zkoumat, ke kterým vrahům se kdo hlásí.

Zeptejte se za mne Tomáše Akvinského a dejte vědět.

Zdraví

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad - pomýlený dezinformátor
Hořejší, Flegr, Kubek byli zesměšňováni partou kolem jistého Tušla.
Bylo to ale poněkud ve stylu dezinformátoři proto dezinformátorům.
Nakonec ten Tušl teď dostal 19 měsíců.
Na Hořejšího pro dezinformace taky šlo trestní oznámení:
http://zdraveforum.cz/texty/clanek_horejsi_trestni_oznameni.pdf
ale nějak to pak vyšumělo.

Anonymní řekl(a)...

U dezinformace nejde o to co je pravda, ale ke které partě patří ten, kdo tvrzení říká. Tak Petr Pavel mluví vždy pravdu, i když říká totéž co Václav Hořejší, který dezinformuje. Pravda, maličko jinými slovy, něco se musí domýšlet, ale obsah je identický. Ukrajina nevyhraje, nikdo za ní fakticky nestojí, a měla se starat aby zůstala neutrální.

Aby nedošlo k omylu, já mám jiný názor než ti dva.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Program se jmenuje Jan Amos Komenský (zkratka JAK) a jeho výzva Špičkový výzkum  slibuje
rozdělit 8 miliard korun.
Po dlouhém a napjatém čekání byly zveřejněny výsledky prvního kola hodnocení.
Že nevíte, kdo dostal úplně nejvíc bodů ze všech? Projekt Ústavu experimentální medicíny
Akademie věd!

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/07/25/operacni-program-yuck/

Anonymní řekl(a)...

30. července 2023 v 8:33 ...výzva Špičkový výzkum...

... dva zahraniční a jeden český expert hodnotili společně potenciál excelence, který má předložená žádost v kontextu celoevropského výzkumu. Minimální bodovou hranici překročilo 55 žádostí, tedy 11 jich bylo vyřazeno...

https://opjak.cz/aktuality/bedlive-sledovany-spickovy-vyzkum-v-polovine-hodnoceni/

Anonymní řekl(a)...

Ad 30. července 2023 v 10:31 - Hodnotí se nějak takto? :-)))

*** TOTO NENÍ EXCELENTNÍ VÝZKUM, VYŘADIT, NULOVÝ POLITICKÝ POTENCIÁL ***
Clauser se dlouhodobě netají kritikou modelů zabývající se predikcí změny klimatu. Veřejně kritizoval udělení Nobelovy ceny za fyziku v roce 2021 za vývoj počítačových modelů změny klimatu.

Clauser není prvním držitelem Nobelovy ceny, který zpochybňuje ustálený vědecký a politický narativ o změně klimatu. Světovou klimatickou deklaraci podepsalo přes 300 profesorů a vědců, kteří se zabývají klimatem. „Neexistuje žádná klimatická nouze,“ píše slogan dokumentu, jehož hlavním signatářem je nositel Nobelovy ceny za rok 1973, profesor na Univerzitě v Oslu a norský fyzik Ivar Giaever.

https://www.echo24.cz/a/Hng8B/zpravy-svet-drzitel-nobelovy-ceny-prednaska-zrusena-kritika-klimaticke-zmeny

*** TOTO JE EXCELENTNÍ VÝZKUM, MAXIMÁLNÍ POLITICKÝ POTENCIÁL ***
Už prostě není čas,“ burcují vědci po nejteplejším měsíci v historii

„Pro rozsáhlé části Severní Ameriky, Asie, Afriky a Evropy je to kruté léto. Pro celou planetu je to katastrofa. A pro vědce je to jednoznačné – na vině je člověk,“ poznamenal k extrémnímu počasí Guterres.

Guterres tak vyzval politiky, aby urychleně jednali. „Vzduch je nedýchatelný, horko je nesnesitelné a míra zisků z fosilních paliv a nečinnost v oblasti klimatu jsou nepřijatelné. Lídři musí vést. Už žádné váhání, žádné výmluvy, žádné čekání na to, až se ostatní pohnou jako první. Na to už prostě není čas.“

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-era-globalniho-varu-planeta-zazila-nejteplejsi-mesic-v-historii-mereni-234747

21. století se chýlí ke konci. Klimatické změny byly zcela ignorované. Globální teploty proto vzrostly o více než 4 °C, což znamená, že v mnoha zemích se rtuť teploměru trvale drží nad 40 °C. Vlny veder způsobují lesní požáry, vytvářející oblaky štiplavého kouře. Pobyt venku je díky nim nesnesitelný.

https://www.dotyk.cz/magazin/mark-maslin/

Anonymní řekl(a)...

30. července 2023 v 11:14

mimo jine:
...úspěšnost členů odborného týmu v ERC grantech...
...správa výzkumných dat (včetně těch, na kterých jsou založeny vědecké publikace) podle FAIR principů a otevřený přístup k těmto datům...

https://opjak.cz/wp-content/uploads/2022/10/Priloha_c.1_Hodnoticikriteria_Spickovyvyzkum_verze2.pdf

Anonymní řekl(a)...

30. července 2023 v 8:33

Z Fürsta ta frustrace už stříká na všechny strany. Myslím, že mu budu rikat Frürst :o)

Jeho fakulta si vydupala možnost podat dva projekty (a prý chtěli i ten, co byl dán CATRIN). Jeden byl rovnou vyřazen a druhý je průběžně někde okolo 40. místa v pořadí, podporu dostane prvních 16. To je kopání kolem sebe panečku, to je vztekani a urazene pýchy, než si přiznat, že to projeli a splachli do záchodu dva sloty, které mohl na UPOLu úspěšně využít někdo jiný! A to je chtěli promrhat rovnou tři. To je výkon!

Anonymní řekl(a)...

13:44 Vzhledem k dalším dvěma nedávno odhaleným CATRIN podvodům by měl být frustrován nejen Furst, ale každý normální vědec.
https://pubpeer.com/publications/150905656769341145B9F9DF6FB81B
https://pubpeer.com/publications/0277ACDC9500D146D0ED111E946C6F

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:45 Věda není to, co si myslíme, že je, ale to, za co jsou vědci placeni. Peníze dělají peníze a čert kálí odjakživa na větší hromadu. V tomto případě na hromadu grantů ERC.

The Part B1 .... Extended Synopsis of the scientific proposal (max. 5 pages) should be a concise presentation of the scientific proposal, with particular attention to the ground-breaking nature of the research project and the feasibility of the outlined scientific approach. It should contain all essential information including the feasibility of the scientific proposal since the panel will only evaluate Part B1 at Step 1.

Pokud tedy přesvědčíte všechny porotce z různých konců disciplíny, že váš cíl je průlomový, vstoupíte do části B2, budete hodnoceni například podle:

Section a: State-of-the-art and objectives. Specify the proposal objectives in the context of the state of the art in the research field. It should be clear how and why the proposed work is important for the field, and what impact it will have if successful, such as how it may open up new horizons or opportunities for science, technology or scholarship. Specify any particularly challenging or unconventional aspects of the proposal, including multi- or inter-disciplinary aspects.

Pokud tohle nejste, nadostanete grant ERC. Jak ukazuje praxe, musíte být zejména na té správné instituci, dělat postdoka u toho správného školitele a tím mít publikace v těch správných časopisech atd. Kdo se touto cestou nevydá, ten nemá dělat vědu ale něco jiného. Např. vysokoškolského učitele na technice, který má studenty spíš jako pracovní sílu ve své firmě.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

17:19 to je všechno pochopitelné, ale v momentě, když se na žadatele provalí mnohonásobné falšování dat, neměl by mít možnost vůbec před ty porotce předstoupit.

Anonymní řekl(a)...

30. července 2023 v 17:40

Čo bolo, to bolo, terazky se jede FAIR dle DMP (= Data Management Plan) ;-)

A schvalne - nezkusil uz nekdo z UP FAIR a DMP vyuzit, a dostat se pres to treba k datum z clanku zminovanych v 30. července 2023 v 15:42 ?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fair_data

Anonymní řekl(a)...

Ad 17:40 Copak ti porotci vědí, co se jim v laboratoři děje a pod čím vším jsou podepsaní? Čest výjimkám, ale ať se i oni podívají do zrcadla a řeknou si, pro kolik projektů zvedli ruku jen kvůli dobrému časopisu nebo dobré adrese postdoka.

Aby bylo jasno, nic proti ERC a pop vědě nezmůžeme. IST do Rakouska přitahuje spoustu zajímavých lidí z ciziny. I když sami Rakušáci dost brblají, že se neobtěžují ani odpovědět na zaslané CV na postdoka. Pokud je to jedna velká instituce a fakt přitahuje jak spoustu peněz z ERC, tak donace z průmyslu, je k užitku. Vedle toho ale musí být jak silné průmyslové výzkumáky, tak silné univerzity.

Zbytek jsme tu stokrát probrali. My nejsme ti, kdo určují co je kvalita a vědecká integrita. Kdy kolonie školila kolonizátory v morálce?

Dalibor Štys


Anonymní řekl(a)...

re: Na Hořejšího pro dezinformace taky šlo trestní oznámení
Jj - Zažímalka měla tehdy orodovat, že by to jako byla blamáž pro tu Českou hlavu (co mu ji
sama pomáhala získat):

Molekulární imunolog profesor Václav Hořejší není odborník. Jeho vyjádření nemohou mít na
veřejnost žádný dopad, protože se jedná o názor člověka, který neví, co říká. Tak lze shrnout
odůvodnění obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5:

http://zdraveforum.cz/texty/tz_zdraveforum_dvoji_metr_policie.pdf

Anonymní řekl(a)...

Bezradná Langšádlová připravuje "reformu", radí jí mladí vědci:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/langsadlova-reforma-vedy/r~94790dde173111ee82b7ac1f6b220ee8/

Anonymní řekl(a)...

Ad 1. srpna 2023 v 7:33

Jenom mladí vědci? To zase dopadne. Jak se říká, příliš elánu, málo zkušeností.

Anonymní řekl(a)...

1. srpna 2023 v 7:33
Jo no, mělo by jí radit toto fórum odborníků na slovo vzatých xD

Anonymní řekl(a)...

1. srpna 2023 v 10:18
Klidně toto fórum, jsou zde aspoň takové "neortodoxní" názory, zúčastnění vědci píší co si opravdu myslí. Oponentura (samozřejmě pokud není hloupá) je velmi užitečná, zlepší se tím výsledek. Proč asi všechny vyšší vysokoškolské kvalifikační práce mají své oponenty? :-)

Anonymní řekl(a)...

Vždycky nám vštěpovali: Publish or perish.

Očividně to dr. Fňukal pochopil úplně špatně. :D

Anonymní řekl(a)...

Some researchers have identified the publish or perish environment as a contributing factor to the replication crisis.

Anonymní řekl(a)...

re: Bezradná Langšádlová ... teď bude navíc hledat odkloněné milony
V Akademii věd (AV) ČR se podle interního auditu její účetní uzávěrky za rok 2022 nehospodárně utrácely peníze ze státního rozpočtu. Kontroloři AV mimo jiné zjistili porušení rozpočtové 
kázně či zákona o zadávání veřejných zakázek, nedostatečnou kontrolu dotací nebo umělé  navyšování nákladů na činnost ústavu.
Zjištěními se zabývá ministerstvo financí i ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09).

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/v-akademii-ved-se-podle-auditu-nehospodarne-utracely-penize-statu.A230801_093027_domaci_vank?zdroj=vykuk_diskuse

Anonymní řekl(a)...

Re: odkloněné milony
Předsedkyně Akademie věd na dotaz, zda z šetření vyvodí osobní odpovědnost a na post
rezignuje, nereagovala.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-bufet-za-statisice-snem-za-milion-audit-cupuje-hospodareni-akademie-ved-234862

Anonymní řekl(a)...

https://opjak.cz/aktuality/prehled-patnacti-zadosti-doporucenych-k-financovani-z-vyzvy-spickovy-vyzkum/

Anonymní řekl(a)...

Jeste k te pseudoafere s hospodarenim AV:
Je odporne, ze kdosi (myslim, ze se dobre vi kdo) poskytl novinarum nehotovy material, ktery mel byt zverejnen az po formalnim vyporadani ze strany vedeni AV.
Viz:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/av-cr-podle-predsednictva-zachazi-s-verejnymi-penezi-s-peci-radneho-hospodare/2397239

Anonymní řekl(a)...

To je přece normální, dělají to i na UPOL. Interní audit je interní, ale už se osvědčil jako efektivní nástroj likvidace názorových oponentů.

Anonymní řekl(a)...

Za mne je pro akademii větší problém výsledek OP JAKů. Ukazuje se, že se v některých případech kvalitnější výzkum dělá na školách. K čemu je pak akademie? Není to přežitek?

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:27 JJ. Takhle se mi to jeví už od roku 2006. Všechny ty programy byly psány na míru velkých ústavu Akademie věd, její představitelé za to těžce bojovali. A naprostá většina peněz skončila na univerzitách.

Co kdyby stát tyto opakované evaluace použil jako podklad co se má zavřít a co dál pokračovat. To je jen takový hloupý nápad, který jsem publikoval už v roce 2009. Pokud ne dřív. Kolik se od té doby utratilo peněz.....

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. srpna 2023 v 10:22
Kolik se od té doby utratilo peněz, kolik lidí má díky tomu výplatu a kariéru, kolik lidí kvůli tomu cestuje (a zaměstnává kolem sebe další lidi), kolik lidí díky tomu dělá zbytečnou práci a buduje moderní "znalostní" západní společnost založenou na tisku inflačních peněz, kterým jejich "zaostalé" okolí stále věří. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. srpna 2023 v 17:18 Těch peněz na vědu je ve skutečnosti poměrně málo. Vzhledem k blbostem, za něž se utrácí ve státním rozpočtu všeobecně. Z hlediska politiků je to taková ozdůbka, kterou dávají aby nebyl zbytečný řev. Tím parafrázuji bývalého odboru vědy na úřadu vlády Marka Blažku z doby kafemlejnkových bouří. Pamatujete?

Ale měl pravdu. Kdyby se řeklo (například) 50% peněz na vědu půjde po hlavičkách magisterských studentů, 20% ma státem podporovaný výzkum ve zdravotních ústavech a rezortních výzkumácích a zbytek podle kafemlejnku, možná bychom dnes měli jedno IST v Praze a druhé v Brně. A ne malá podle-jména-IST k kdejakém města, kvůli kterým se snažíme už po dvě programovací období vypisovat supergranty abychom je udrželi v chodu.

Ano, Akademie věd by povětšinou zanikla, což bylo zdrojem pokřiku v době kafemlejnku. Možná z pár ústavů by vznikly rezortní a pár infrastruktur by přešlo pod univerzity.

Kafemlejnek měří to, co se dnes prezentuje jako věda. Celosvětově. Může se nám to nelíbit, ale výsledky hodnocení grantů ERC to ukazují jasně.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Těch peněz na vědu je ve skutečnosti poměrně málo.

Kolem těch objevů je ale pak pěkný akciový cirkus. Umělá inteligence, kvantové počítače, teď nově supravodivost. Je potřeba ty "inovace" prodat a držet "udržitelný rozvoj".

Akcie firem, které se supravodivostí zabývají, vystřelily po oznámení jihokorejských vědců vzhůru.

https://www.respekt.cz/newsletter/tajemstvi-zazracneho-kamene-po-letech-vyzkumu-pry-vedci-nalezli-supravodic-fungujici-za-beznych-teplot

Anonymní řekl(a)...

Pokud by nekoho zajimaly platy v projektech JAK, tak viz treba tady: https://opjak.cz/wp-content/uploads/2023/08/Zapis-z-HK-OP-JAK_12_06_2.krok_.pdf

Anonymní řekl(a)...

A? Normální.

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. srpna 2023 v 11:04
Normální? U všech projektů je to stejné nebo ty "Technologie za hranicí nanosvěta" vybočují?

Anonymní řekl(a)...

Očekával bych,že pokud by tam byly podezřele vysoké platy,tak by se to promítlo negativně do hodnocení. Projekt je hodnocený jako druhý nejlepší ze všech. Pokud chceme kvalitu, musíme ji umět zaplatit, nedá se očekávat, že si udržíme v CR špičkové odborníky světové úrovně za plat pokladniho v supermarketu. Ale chápu, že závist je sviňa.

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. srpna 2023 v 12:26
Slyšel jsem, že talentované vědecké podvodníky na CATRIN dobře platí. Asi tak k té závisti a "si udržíme v CR špičkové odborníky světové úrovně".

Anonymní řekl(a)...

5. srpna 2023 v 11:04, 5. srpna 2023 v 11:51

Projekt UEB (taky z Olomouce ?): https://opjak.cz/wp-content/uploads/2023/08/Zapis-z-HK-OP-JAK_22_06_2.krok_.pdf

Anonymní řekl(a)...

5. srpna 2023 v 12:31

https://www.rouming.cz/roumingShow.php?file=knuu.jpg

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. srpna 2023 v 13:53

https://www.istockphoto.com/cs/fotografie/chaotick%C3%A1-dohoda-mafi%C3%A1nsk%C3%A9-%C4%8Dleny-gm108328548-12950795

Anonymní řekl(a)...

Re:  Normální?
18 tisíc za proslov pro šéfku Akademie věd, podivují se auditoři nad výdaji:

https://podcasty.seznam.cz/podcast/cteme-vam-seznam-zpravy/podcast-18-tisic-za-proslov-pro-sefku-akademie-ved-podivuji-se-auditori-nad-vydaji-262486

Anonymní řekl(a)...

Kdo tady mluví o AV?

Anonymní řekl(a)...

Jj - už to zametá i Ing. Jan Martinek, známý specialista na krizovou komunikaci:

„Mezi fakturované výdaje patří například i úvodní řeč paní předsedkyně za 18 500, produkční 
služby za 171 500 korun, audiovizuální služby na 54 500,“ zjistil interní audit.
„Položka obnáší odbornou přípravu dvou významných projevů paní předsedkyně AV ČR s důrazem
na jazykovou i reprezentativní podobu srozumitelnou pro široké plénum interních i externích 
členů Akademického sněmu a zejména dvě velmi kvalitně vizuálně zpracované powerpointové 
prezentace, včetně vizualizace nejlepších výsledků akademických pracovišť,  které mají za
cíl atraktivitu jejího sdělení podtrhnout,“
uvedl Jan Martinek ze sekretariátu ředitele Kanceláře Akademie věd.

Auditoři se nicméně podivili, proč Středisko takové činnosti vůbec objednávalo, když Akademie věd disponuje vlastními experty. „V organizační struktuře SSČ je začleněn specializovaný
odbor audiovizuálních technologií a odbor akademických médií, s celkovým počtem 13
zaměstnanců, přičemž odbor audiovizuálních technologií zaměstnává sedm odborníků zaměřených
na oblast audio-video, včetně kameramana, dále specialisty na mediální komunikaci a podobně,“
píše se v auditu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-18-tisic-za-proslov-pro-sefku-akademie-ved-podivuji-se-auditori-nad-vydaji-234916

Anonymní řekl(a)...

Ad 16:58 Středisko společných činností je přece v.v.i., které má vlastní "vědeckou" činnost. Že třeba nezajišťovalo konferenci FQMT 2019 s účastí pěti nositelů Nobelovy ceny jsem se po pravdě dost podivoval....

Jinak ale obecně, i na MŠMT se z vědeckých prostředků platí například zakázka Technologickému centu Praha bez níž by se vůbec nedaly splnit úkoly, které má MŠMT v Bruselu a vyplývají z kompetenčního zákona. I peníze na úřadování vědy se platí z prostředků na výzkum. Otázka ale je proč SSČ úřadování AV nezajišťujě.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-auditor-v-akademii-ved-panoval-strach-vedeni-dostavalo-kritiky-pod-tlak-235083

Anonymní řekl(a)...

Kdyby se Zažímalka, Havlas a spol. nesnažili ten audit usilovně zamést pod koberec,
tak by k žádnému jeho úniku vůbec nedošlo.
Takhle jen svou nepoctivostí akademii dál poškodili:

https://www.seznamzpravy.cz/diskuze/domaci-kauzy-bufet-za-statisice-snem-za-milion-audit-cupuje-hospodareni-akademie-ved-234862

Anonymní řekl(a)...

re: V akademii ved panoval strach
Teď má zase Ždímačka dost oprávněný strach z trestního stíhání - proto tak vyváděj a lžou:
Vidíte na základě auditu prostor pro podání trestního oznámení? V auditu se na několika
místech hovoří o podezření z porušování různých zákonů.
Omlouvám se, ale nemohu komentovat obsah auditu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-auditor-v-akademii-ved-panoval-strach-vedeni-dostavalo-kritiky-pod-tlak-235083

Anonymní řekl(a)...

Prezident Pavel nechce jmenovat soudce Fremra přestože ho Senát schválil.

Abychom se nedočkali toho, že prezident nebude chtít jmenovat nějakého profesora. Jako pokusný balónek bych zkusil zprofesorovat doc. Ševčíka kdekoliv mimo VŠE. :-)

A co až bude chtít setřelit celou koalici a jmenuje si svou prezidentskou vládu. Když on je tak krásnej a mužnej....

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 8. srpna 2023 v 18:31 - a co na to právníci?

Pavel Fremra navrhl na ústavního soudce a minulý týden jej Senát v tajném hlasování schválil. Jmenován ještě nebyl a podle názoru ústavních právníků ani být nemusí, přestože to horní komora odsouhlasila.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pavel-si-jmenovani-fremra-jeste-rozmysli-40439948

Anonymní řekl(a)...

Další veselé historky z akademické sféry

Vyhodili nás, protože jsme upozornili na proruského antisemitu, tvrdí akademici

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-vyhodili-nas-protoze-jsme-upozornili-na-proruskeho-antisemitu-tvrdi-akademici-234761

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:31 Někteří právníci si mysleli, že prezident nemusí jmenovat profesory. I já si to myslím.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Podle pravomocného rozsudku nemůže žádný orgán moci výkonné po řádném řízení o jmenování profesorem sám znovu posuzovat, zda kandidát splňuje podmínky pro jmenování. Nepřípustně by tím totiž zasáhl do autonomie vysokých škol.

https://www.e15.cz/domaci/prezident-nesmi-zasahovat-do-autonomie-univerzit-zeman-musi-jmenovat-profesory-rozhodl-soud-1346155

Anonymní řekl(a)...

Akademie věd před pár lety koupila služební vůz. K dispozici ho měla bývalá kancléřka Martina 
Bártová, která jej ale využívala i v soukromí. Najezdila takto desítky tisíc kilometrů. 
Za „soukromé“ kilometry platila méně než za „služební“. A nejen to. Při jedné ze soukromých 
jízd kancléřka srazila srnu. Škodu na autě dodnes Akademie věd nedokázala vypořádat. 
Komise v Akademii věd, která se nehodou zabývala, dokonce navrhovala uhradit škodu z veřejných
zdrojů.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-srazka-se-srnou-i-audinou-soukroma-nehoda-kanclerky-udelala-dusno-v-akademii-ved-234981

Anonymní řekl(a)...

Re: zda z šetření vyvodí osobní odpovědnost
Akademie věd má tento výběr: konec Zažímalové, nebo úpadek Akademie:
https://www.iportal24.cz/nazory/krize-na-akademii-ved-kdy-bude-predsedkyne-zazimalova-rezignovat/

Anonymní řekl(a)...

Re: 11. srpna 2023 v 7:07:
Kromě situace na Akademii věd ten titulek "bude rezignovat" bohužel ukazuje i na (poslední dobou) tristní nakládání s češtinou v médiích...

Anonymní řekl(a)...

Ad 9. srpna 2023 v 14:50 Pozoruhodné je, že prezident profesory jmenovat musí a soudce nemusí.

Ještě, že profesoři nemají na univerzitách soudy, které by nemusely repektovat právo. Právo, například zákoník práce, přece omezuje jejich akademické svobody, no ne?

A co teprve experiment a požadavek reprodukovatelnosti, jak ten omezuje akademické svobody psát si do článků co se mi zachce.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re: 11. srpna 2023 v 12:01
Požadavek reprodukovatelnosti je určitě přežitek související s nadvládou (starého) bílého muže. :)

Anonymní řekl(a)...

Ad Pozoruhodné je, že prezident profesory jmenovat musí a soudce nemusí.

Jednoduše řečeno, o soudcích Ústavního soudu prezident přímo rozhoduje, o profesorech (plus normálních soudcích, generálech atp.) ne.

Absolutní pravomoci (bez kontrasignace)
Tyto pravomoci vykonává prezident zcela nezávisle, rozhodnutí podle nich vydaná jsou bezprostředně platná.
- jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho předsedu a místopředsedy, ke jmenování soudců Ústavního soudu však potřebuje souhlas Senátu.

Další pravomoci určují běžné zákony. Podle nich prezident například:
- jmenuje a odvolává rektory veřejných vysokých škol a jmenuje profesory
- jmenuje soudce
- jmenuje a povyšuje generály

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Prezident_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

Anonymní řekl(a)...

P.S. V tom článku bylo popsané, kdy a jak nemusí profesora prezident jmenovat.

Podle senátu soudkyně Viery Horčicové může prezident rozhodnout, že navrženého kandidáta nejmenuje profesorem, pokud dospěje k závěru, že uchazeč neprošel řádným procesem ke jmenování nebo že tento proces vykazoval vady, kvůli nimž mohl být nezákonný.

"Takové rozhodnutí však musí obsahovat odůvodnění, což v posuzované věci splněno nebylo. Pro tuto vadu řízení bylo rozhodnutí prezidenta zrušeno," uvedla Puci.

https://www.e15.cz/domaci/prezident-nesmi-zasahovat-do-autonomie-univerzit-zeman-musi-jmenovat-profesory-rozhodl-soud-1346155

Anonymní řekl(a)...

Ad 13:23 Mně nešlo o právní formulaci ale o konstrukci práva v těch jednotlivých případech. Jinými slovy proč má prezident podepisovat něco, co nesmí posuzovat.

Ovšem podle mne jde o tendenční výklad který si soudci odhlasovali aby náhodou prezident nezačal zasahovat do jejich jmenování. Cílem zákonodárce bylo naopak aby prezident jak jednotlivec (očekávala se moudrost a vyšší IQ) mohl zasáhnout v případech, kdy stádní chování profesní skupiny přivede ke kandidatuře na generála, soudce nebo profesora nepřijatelnou osobu.

Upozorňuji, že si to myslím já (podle své moudrosti a IQ).

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Jinými slovy proč má prezident podepisovat něco, co nesmí posuzovat.

Protože je tam pouze jako "záchranná brzda", celé posuzování při jmenování jde úplně mimo něho. Prezident může napadnou proces toho jmenování, pokud například bude vypadat jako slavná práva v Plzni. Jinak mám také svůj VŠ diplom podepsaný děkanem fakulty, kterého jsem nikdy při studiu neviděl. Proč mi ho tedy děkan zbytečně podepisuje? :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:50 Takže může prezident jmenování profesorem zastavit nebo nemůže? Kdo posoudí zda to už "je jako plzeňská práva" nebo ještě "není jako plzeňská práva".

Masaryk měl právo jmenovat profesora, který byl schválen jen 3/5 menšinou. A taky ho využil, například když jmenoval na německou univerzitu židovského tvůrce rakouské ústavy Hanse Kelsena. Jenže tehdy byla o profesorská místa tlačenka. Protože s nimi byla spojeny peníze pro konkrétního člověka a bylo jich jen omezené množství.

Dnes je to opačně, některé univerzity profesorují co se jim zvládá sejít vědecká rada. Protože jsou s tím sice částečně spojeny peníze pro univerzity přes akreditace, ale profesorů může klidně být 5 na jeden 35 000 plat.

Takže by prezident měl být naopak explicitně vyzýván ať si zřídí svou "vědeckou radu" a ta ať mu doporučuje posílat profesory na druhé posouzení, třeba na jinou univerzitu. To by jistě kvalitě pomohlo.

Alternativa je ať jmenování podepisuje rektor a ostuda nechť zůstane na příslušné škole.

Takhle se rektor zaštiťuje prezidentem a prezident spoléhá na rektora.

Přikládám svou obvyklou doušku: I kdybych já nebyl býval byl profesorem.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Mají to dělat jako Zbořil - nám to fungovalo a basta. Ověřil nám to přece pečlivě vybraný spolupracovník ze sousedního státu. Nebo jste ještě zapomněli na úplněk a špetku mandragory? :-)

Revoluce se nekoná. Kdo chtěl napodobit korejský supravodič, selhal

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-veda-revoluce-se-nekona-kdo-chtel-napodobit-korejsky-supravodic-selhal-235371

Anonymní řekl(a)...

11. srpna 2023 v 18:01

A úplně nejlepší je pak obhajoba ve stylu: "náročné recenzní řízení přece potvrdilo správnost našeho článku".

Anonymní řekl(a)...

Ad: konec Zažímalové, nebo úpadek Akademie

„V současnosti probíhá vyhodnocení tohoto podnětu příslušným kontrolním útvarem ministerstva,“
napsala Alena Větrovcová z odboru komunikace ministerstva financí.

Kontroloři AV mimo jiné zjistili porušení rozpočtové kázně či zákona o zadávání veřejných 
zakázek, nedostatečnou kontrolu dotací nebo umělé navyšování nákladů na činnost ústavu.
Web uvedl, že interní audit AV poukázal na podezřelé toky peněz, které místo na činnost vědců 
šly podle kontrolorů na nehospodárné účely, například se jimi platilo využívání vozidel pro 
soukromé účely, pohoštění či poradenské služby.

https://nasregion.cz/audit-v-akademii-ved-penize-statu-se-utracely-nehospodarne-343257/

Anonymní řekl(a)...

Ad 11. srpna 2023 v 18:16 Na tomto předpokladu přece stojí všechny žebříčky hodnocení. To je to co dnes nazýváme vědou. Nemá smysl se nad tím rozčilovat, komu to vadí, ať se jde živit něčím jiným.

Ano, škoda vzdělanosti. Ale my to neotočíme.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 12. srpna 2023 v 17:27

Jenom si toho už konečně začínají už všímat novináři. Pro člověka mimo vědu je opravdu nepochopitelné co se může do nejprestižnějšího časopisu Nature dostat. Takový Zbořil ve velkém. :-)

Stížnosti navíc přibývaly. Některé kritické hlasy tvrdí, že autoři si prostě celou řadu měření de facto vymysleli. Podle jedné matematické analýzy například část výsledků ve studii měla vzniknout v počítačové simulaci a autoři prý je jen vydávají za výsledky z měření.
...
Ovšem příběh tímhle fiaskem neskončil. Letos v březnu Diasův tým publikoval ještě úžasnější výsledek. Znovu v Nature, který je jedním ze dvou největších vědeckých časopisů světa, a tentokrát údajně po velmi důkladné, rok trvající kontrole výsledků odbornými editory.
Je těžké si představit, že by se časopis jako Nature a jeho editoři nechali „nachytat“ podruhé, ale vyloučit to rozhodně nejde. Znovu bude nejlepší počkat na výsledky pokusů o zopakování experimentů v jiných laboratořích. Ovšem ty narážejí na velký problém: autoři s jinými odborníky spolupracují jen v omezené míře.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-levitujici-vlaky-a-dokonale-draty-korejci-tvrdi-ze-maji-revolucni-objev-234721

Anonymní řekl(a)...

Pod lupu se dostaly zakázky od vinohradské firmy Elseya, která Středisku dodává audiovizuální techniku a služby. Od roku 2016 nakoupilo Středisko od firmy podle auditu zboží za 5 656 800
korun. Od roku 2017 zajišťuje firma Elseya i technické zabezpečení jednání Akademického sněmu.
Původně za tyto služby Středisko platilo v rozmezí 100 tisíc až 117 tisíc korun za jednu
schůzi sněmu. Od roku 2022 nastalo podle auditorů výraznézdražení. Loni v dubnu Akademie věd
pořádala zasedání svého sněmu, za jehož technické zázemí zaplatila firmě Elseya 401 296 korun.
Auditoři se nicméně podivili, proč Středisko takové činnosti vůbec objednávalo, když Akademie věd disponuje vlastními experty. V organizační struktuře SSČ je začleněn specializovaný odbor audiovizuálních technologií a odbor akademických médií, s celkovým počtem 13 zaměstnanců,
přičemž odbor audiovizuálních technologií zaměstnává sedm odborníků zaměřených na oblast
audio-video, včetně kameramana, dále specialisty na mediální komunikaci a podobně.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-18-tisic-za-proslov-pro-sefku-akademie-ved-podivuji-se-auditori-nad-vydaji-234916

Anonymní řekl(a)...

Re: od vinohradské firmy Elseya
Dost to připomína kauzu ProMoPro, kde byl hlavní figurou Vondra - ale ten z toho nakonec 
vyklouz, i když musel rezignovat. Podařilo se pak i zamést, že část předražených plateb se
měla vracet k politikům. Nejpřísnější trest tehdy byl devět let.
Pokud by byla i Zažímalka nucena rezignovat, tak ale dostane náhradní korýtko na tom Národním 
institutu virologie a bakteriologie. Kvůli těm bafuňářským korýtkům ten ústav nakonec vznikl.

Anonymní řekl(a)...

15. srpna 2023 v 11:14

Zazimalova je z UEB, a ten ted dostal 435M z JAK vyzvy Špičkový výzkum

Anonymní řekl(a)...

Jedna zajímavost z r. 2021 - „Anticharta na Akademii“:
Petice za povinné očkování proti koronaviru v Česku. Jejím autorem je vedoucí jedné z 
laboratoří Mikrobiologického ústavu AVČR Peter Šebo a pod text se podepsalo již téměř 
dva tisíce lidí včetně například imunologa Václava Hořejšího. Matematik a analytik Tomáš 
Fürst označil petici za „antichartu na Akademii“.

https://echo24.cz/a/SPqF8/anticharta-na-akademii-v-prostredi-akademie-ved-vznikla-petice-za-povinne-ockovani?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Anonymní řekl(a)...

Diplomová práce na klíč za 60 tisíc
Je to obrovský podvod, ve kterém se točí velké peníze. Rozmáhá se tvorba akademických prací
na zakázku. Píší je desítky lidí průměrně za 60 tisíc korun na míru.
Redakce MF DNES vyplnila formulář na několika serverech, které se zaměřují na vypracování 
závěrečných prací, s jednoduchým požadavkem. Napište za mě diplomovou práci.
Cenové nabídky dostala obratem.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/diplomova-prace-zakazka-univerzity-podvod-bakalarska-prace-skola.A230815_193613_domaci_javu?zdroj=otvirak

Anonymní řekl(a)...

Ad: kontrolním útvarem ministerstva financí

Interní audit ve svém závěru konstatuje, že dle jeho názoru byly následující skutečnosti 
dostatečným způsobem prokázány:
– porušení základní principů zákona o účetnictví
– porušení povinností dle zákona o finanční kontrole
– porušení povinností provádět předběžnou řídící kontrolu před vznikem závazků u 
poskytovaných dotací dle zákona o finanční kontrole
– nedostatečné zajištění povinnosti provádět průběžnou a následnou řídící kontrolu dle zákona
o finanční kontrole
– porušení rozpočtové kázně v případě neoprávněného čerpání výdajů státního rozpočtu v roce 
2021 na umělé navýšení FKSP (fond kulturních a sociálních potřeb)
– porušení zákona o zadávání veřejných zakázek v případě nezákonné aplikace
– porušení zákona o majetku České republiky
– porušení cílů zákona o finanční kontrole
– umělé navyšování nákladů na činnost AV ČR prostřednictvím některých dotací poskytovaných
Středisku společných činností.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-srazka-se-srnou-i-audinou-soukroma-nehoda-kanclerky-udelala-dusno-v-akademii-ved-234981#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest234_krasty_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Tedy - dost úroda, to nebude snadné zamést.

Anonymní řekl(a)...

U.S. Centers for Disease Control and Prevention said that it was tracking a new, highly mutated lineage of the virus that causes COVID-19. The lineage is named BA.2.86, and has been detected
in the United States, Denmark and Israel.
The new lineage has 36 mutations from the currently-dominant XBB.1.5 COVID variant.
Early analysis indicates that the new variant will have equal or greater escape than XBB.1.5 from antibodies elicited by pre-Omicron and first-generation Omicron variants.
The Omicron subvariant XBB.1.5 is the strain targeted by vaccines in upcoming COVID booster shots.

Anonymní řekl(a)...

https://link.springer.com/article/10.1007/s11024-023-09505-z?fbclid=IwAR1dhaqKBhtn-th3Q7GyRxkJvNoA7F_i8rCJRg25djhzzA9HxcWHf8kwJ7o#Fn3

Anonymní řekl(a)...

The aim of my paper has been to demonstrate this blending of science and politics. I have argued that the implicit ideological nature of technocratic Covid measures became obvious in media discussions, where the dominant Covid narrative became a political myth. "....Scientific conceptions started to function as symbols, referring not just to biomedical realities but also to various highly prized moral and social values. Taking the example of vaccination, I have shown three such moral and ideological principles with which the pro-vax position was closely tied in Czech public discourse. Vaccination was depicted in the mainstream media (1) as a sign of moral and social responsibility, (2) as a mark of rationality, and (3) as an indication of one’s pro-Western geopolitical orientation. Questioning vaccination thus came to be seen as endangering these moral values with which the pro-vax view has been associated on the symbolic level. This black-and-white picture was, in turn, internalized by members of the medical and scientific establishment, which helps to explain why the suppression of scientific dissent during the Covid pandemic was so severe...."

Anonymní řekl(a)...

Re: dost úroda, to nebude snadné zamést ...
Ten krizový zametač na tom ale už pracuje. Z toho článku:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-srazka-se-srnou-i-audinou-soukroma-nehoda-kanclerky-udelala-dusno-v-akademii-ved-234981#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest234_krasty_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

přes víkend zmizel ten celý taxativní výčet trestné činnosti na presidiu akademie - holt tam přece potřebují klid na další výživné podvody.

Anonymní řekl(a)...

Re: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-auditor-v-akademii-ved-panoval-strach-vedeni-dostavalo-kritiky-pod-tlak-235083

Už se hledá správně poslušná loutka:
Kancelář AV ČR vyhlašuje výběrové řízení na pozici interní auditor.
https://cms11-wp.avcr.cz/cs/o-nas/kariera/vedecke-pozice/?inzerat=744

Anonymní řekl(a)...

Nobelist Sir Martin Evans and Ajan Reginald sold their trash stem cell company Celixir/Cell Therapy Ltd for whooping GBP 135 million:
https://forbetterscience.com/2023/08/18/schneider-shorts-18-08-2023-in-the-first-instance-you-make-contact-with-the-journal-editors/
Cell Therapy /Celixir is a steaming pile of fraud and patient abuse, brought to its knees by Patricia Murray:
https://forbetterscience.com/2021/06/30/requiem-for-celixir/

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:10 Však to se dobře ví, že kmenové buňky jsou terapeuticky podobně účinné jako vakcína na Covid19.

Věděli to (například) i úředníci Ministerstva zdravotnictví a SÚKLu v roce 2013 když za nimi Syková chodila aby jí to schválili pro pojišťovnu. Jestli to smějí vědět ještě dnes není jasné. Je doba nová, pokroková, kdy vakcíny ani nemusejí vyvolávat imunitu. Tak možná i terapie kmenovými buňkami časem projde, najde se pro ni nějaký politicky podpořený důvod.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys:

Mate v tom nejaky zmatek - vakcina na Covid 19 neni terapeutickym, ale (velmi ucinnym) preventivnim prostredkem.

Nevyvolava sice "imunitu" tak, jak ji chcete (z vasich propagandistickych duvodu) definovat vy (= kompletni ochrana proti infekci), ale chrani z >80% proti vaznemu prubehu onemocneni (hospitalizaci) a z >95% proti fatalnimu prubehu.

A pokud jde o kmenove bunky - v jedinem typu terapie je standardni metodou - vite ve kterem?

Anonymní řekl(a)...

Ad "chrani z >80% proti vaznemu prubehu onemocneni (hospitalizaci) a z >95% proti fatalnimu prubehu":
Teoreticky, dle "excelentní vědy", možná ano. V praxi to ovšem vypadalo poněkud jinak.

Anonymní řekl(a)...

Ad 24. srpna 2023 v 8:36
Nevyvolava sice "imunitu" tak, jak ji chcete (z vasich propagandistickych duvodu) definovat vy...

Ano, proto musely "autority" kvůli té covidové skorovakcíně změnit definici pojmu vakcína... Takže souhlasíte, že covidové vakcíny nejsou vakcíny ve smyslu předcividové americké definice vakcín?

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:22 Děkuji. To jsem chtěl říci.

Zbytek diskuse je v rámci chyny způsobené selection bias, rády se tím ohánějí obě strany sporu a já jim dávám za pravdu. Podobně je tomu s terapií kmenovými buňkami.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...


Dalibor Štys

Opakuji svuj dotaz:

A pokud jde o kmenove bunky - v jedinem typu terapie je standardni metodou - vite ve kterem?
********************************

Ad 24. srpna 2023 v 9:22:

Vetsina vakcin "dokonale" funguje "jen" u cca 90% jedincu (v pripade chripky to byva i mene nez 50%); u zbytku chrani pred onemocnenim jen castecne nebo dokonce vubec. A s casem ochranny ucinek slabne (v pripade vakciny proti cholere chrani jen nekolik mesicu).



Anonymní řekl(a)...

Předtím CDC definice vakcín stačila a nikdo ji vůbec neřešil, díky pokroku a moderní vědě máme teď nově definované nové moderní hi-tech nevakcíny. :-) A obhajoba expertů mi připadá podobná jako že ten zfixlovaný obrázek přece nemění závěry vědeckého článku.

Experts say changes to CDC’s vaccination definition are normal

One was labeled “pre-2015” and described vaccination as: “Injection of a killed or weakened infectious organism in order to prevent disease.” Another was dated 2015-2021 and said: “The act of introducing a vaccine into the body to produce immunity to a specific disease.” The third was from September 2021, calling vaccination: “The act of introducing a vaccine into the body to produce protection from a specific disease.”

https://apnews.com/article/fact-checking-976069264061

Anonymní řekl(a)...

ad 24. srpna 2023 v 14:49
Frust?

Anonymní řekl(a)...

Aby to bylo ještě víc zamotané... Nějak je česká wiki v definicích pozadu za posledními excelentními objevy na poli hi-tech vakcinace. Že by imunizace proti covidu nezněla těm nevzdělaným občanům tak sexy?

Imunizace se liší od inokulace (předchůdce očkování) a vakcinace (očkování) v tom, že vakcinace a inokulace využívá jako imunogeny buď živé, ale oslabené mikroorganismy – tzv. atenuovaná vakcína, používá se při očkování proti TBC, u tuberkulinových testů, nebo mrtvé mikroorganismy – většina v ČR používaných vakcín. Imunizace využívá pouze části těchto mikroorganismů, obvykle pouze molekuly které přímo vyvolávají imunitní odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Ad: Covid Vaccination Disputes in Czechia
„Názory odlišné od tohoto narativu byly potlačovány a cenzurovány, někdy i drastickými způsoby,které zahrnovaly stažení vědeckých prací a propuštění z institucí,“ podotýká Chlup s odkazem
na zjištění izraelského týmu.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Odborna-studie-Umlcovani-za-covidu-Jmena-media-praktiky-Nejvyznamnejsi-zdroj-informaci-PL-cz-741593

Anonymní řekl(a)...

To dost vypadá, jakoby na Prezidiu rozejeli po tom auditu čistku:

https://cz.indeed.com/q-akademie-v%C4%9Bd-%C4%8Cr-l-praha-nab%C3%ADdky-pr%C3%A1ce.html?vjk=ba14185fbb044679

Anonymní řekl(a)...

Generální inspekce bezpečnostních sborů zasahuje společně s policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).
GIBS při zásahu v pražském IKEM vyšetřuje podezření z nátlaku a vydírání (jde o nátlak, kterému mimo jiné čelil kardiochirurg Jan Pirk - vystupoval proti tomu, aby Stiborkovi prodloužili mandát ředitele), NCOZ se zabývá možnou manipulaci se zakázkami a korupci.

Anonymní řekl(a)...

Ad 29. srpna 2023 v 13:21
Pirk pro redakci iDNES.cz uvedl, že k situaci nemůže nic říkat. Pro server SeznamZprávy přirovnal fungování nemocničního managementu k mafii.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/gibs-ncoz-ikem-razie.A230829_093143_ln_domov_atv

Anonymní řekl(a)...

Pirk jse stejně důvěryhodný jako ministr Válek :-) v IKEMu jsou dvě party a hrají proti sobě.

Mě zaujalo spíš to, že se v IKEMu musí opět platit úplatky, protože pojišťovny zakazují připlácení, takže když IKEM chce specialistu operátora např. na slinivku, musel jsem vypláznout bokem 200T, zatímco dříve to šlo normálně zaplatit přes daňový doklad.

Anonymní řekl(a)...

Dobře, tak ta jedna parta vyhrožuje druhé kriminalizací použitím spřátelených policistů. Neříká se takové partě mafie? :-)

Součástí výhrůžek měla být i takzvaná kriminalizace, kdy podezřelí mluvili o spřátelených policistech. Proto se případu na začátku ujala GIBS.

«Nejstarší ‹Starší   1801 – 1978 z 1978   Novější› Nejnovější»