úterý 4. října 2022

Statiny v hlavě a statiny v těle

Po 15 minutách slávy českých hlasatelů věčných pravd typu Flégra, Hořejšího, Konvalinky doufám došlo k uklidnění situace a na celou dobu diskreditace vědy z úst těchto komiků se brzo zapomene. Hořejší už dnes píše do novin raději jen doktorandské pojednání o imunitních onemocněních, trdlo Flégr píše sice stejné nesmysly jako předtím, ale jen pro 20 obskurů na facebooku a bafuňář Konvalinka získal konečně vysněnou funkci a je zticha úplně. Na UEM AV  i na Catrin je opět na místě vysněná sestava povídálků z rodinných klanů a citačních šíbrů a ve vedení AV je stále paní nikdo a ve vedení pán, co kryl podvody. Dlouho teda nevyšla nějaká pohádka o rakovině z pera prof. Neužila, to se musí nechat.  Svět i ČR se při koroně evidentně obešly bez pseudovynálezů z UOCHB a UMG, ze slibovaných „transferů“ zůstaly jen PR články a kódy nákladů. Nic co by jeden nečekal.  Mrzí mě ale jiná věc. VŠCHT, na které jsem po čase opět v minulých týdnech spočinul,  zase není schopná se průběžně transformovat v něco smysluplného, většinu míst stále drží porevoluční dědci bez skutečné chemické praxe a místo aplikované výuky chemie začíná škola připomínat FHS+FF UK. Ze školy se stal nosiš posterů a životopisu vedoucích kateder naznačují celoživotní ústavní determinaci. Všechno výše uvedené spojuje rodinkaření, známosti a  neschopnost vyvolávat interní změny v reakci na vnější vlivy. Ať jsou USA jakékoliv, tak i na stará kolena si člověk váží zdejší každodenní lidské aktivity a touhy po změně a schopnosti změnu akceptovat. Smyslem není v klidu dožít, protože synonymem klidu je smrt.

V ČR platí bohužel stále více zasmrádání, pasivita a stádní podpora klidu a ticha. Dokud bude existovat UEM, ve kterém vyhodili z vedení skupiny člověka, který upozornil na podvody a místo toho přijali jako vedoucí skupiny dcerku člena dozorčí rady ústavu a znovu se zvolili paní, co podvody neřešila, dokud bude mladé-staré Pačesátko schované v Hořejšího bavlnce a dokud je možné, aby šéfem ústavu byl žvanil Kovalinka nebo laboratorní dvoj-velikán všech nanomateriálů Otyepka-Zbořil, nic se nezmění. Tito lidé ač chemici, biochemici za celý život reálně nic skutečně neobjevili, všechno vyplozené jsou jen průměrné články, kterým dodává sílu jen nesmyslná citační a IF určená pro bafuňářskou byrokracii a postavení podrží pak kamarádi z vědeckých rad, zpravidla stejně „úspěšní“.  

Oproti tomu v USA se projevují změny hned a samozřejmě i ty, co zprvu nechceme - díky bohu.  Bohužel se mohu pochlubit něčím v aplikované chemii skutečným, a to autorskou technologickou účastí na jednom léku patřícím mezi statiny. Moje čeština v tom popisu asi selže, tak řeknu jednoduše, že statiny snižují produkci arterioskleroticky „škodlivého“ cholesterolu při působení na syntézu mevalonátu (snad se to tak píše)  z HMG-CoA. Pro ty, co mají potíže z nadváhou a téma statinů je zajímá, ať hledají heslo (mevalonate pathway).  Když jsem do výzkumu nastupoval (80.léta), tak se nevědělo nic moc, jen že cholesterol prý může škodit. První léky byly schváleny na konci 80.let – není tedy pravda, že by všechno trvalo desítky let jak říká genius Neužil. Samozřejmě že jako vždy u pořádného léku vlastně šlo o druh mykotoxinu. Když jsme na tom po letech začali vydělávat,  zjistily se nežádoucí účinky, které se řešili doplněním koenzymu Q10, protože jeho produkce se při braní statinu také blokuje. Bohužel se toho blokuje ještě víc (na té cestě je cca desítka meziproduktů, které slouží i pro další cesty). Celý problém výzkumu byl v tom, že medici se ty další biochemické cesty neučí ani na např. na kardiologii a biochemikům je to u zadnice ve stylu „chtějí downregulaci, tak ji mít budou.“  Boj proti cholesterolu dobyl celý svět, prachy ze statinů jdou dávno do desítek miliard dolarů a před 10 lety se poprvé zjistilo, že víc škodí než pomáhají. Přesto stále farmaceutický byznys stále podporuje články o škodlivosti cholesterolu a účinnosti léčby statiny, přestože jde dávno víc o přání než o efektivní léčbu a dokonce i dnes v USA a Evropě je to medicínský standard, i když dávno ne všude.  Na západě ale dnes existuje odpor k těmto praktikám v článcích a praxi a vede se boj za změnu, za zpřístupnění studií nežádoucích účinků atp. , viz. např.  Statin wars: have we been misled about the evidence? A narrative review  anebo boj proti CTT na Oxford University, který svými praktikami připomíná světový CATRIN v nejlepších letech. Dokonce i mě odpůrci statinů požádali o zveřejnění starších firemních studií.

Ano, je to boj o pravdu, ze studií můžete dovodit skoro cokoliv a rozhodně neplatí, že o pravdě rozhoduje delší titul argumentátora nebo vyšší IF časopisu (dnes spíš opak je pravdou), ale nikdo zde nikoho nevyhazuje za zargumentovány názor (UEM a UPOL), nezesměšňuje kompetenci odpůrců a netvrdí dogmata (Hořejší) ani neplácá nesmysly od věci (Konvalinka). Tím by se jen zesměšnil. A taky mě nikdo nehrozí, že přijdu o pojištění nebo zaměstnání jako lékař (Flégr) když se ne statiny vykašlu a brát nebo doporučovat je nebudu. A je to jen díky tomu, že do vedení vědeckých institucí jsme si nezvolili vědecké a personální nuly typu Zažímalová- Anděrová a za mluvčí nemáme výše uvedené typy person. Stále sice obdivuji bojovníky v AV a UPOLu, že to tam ještě vydrželi, držím palce a stále víc nesnáším vedení VŠCHT, že tam stále působí a vydělává na státních dotacích, ale po 30 letech svobodného působení je to slabý výsledek.

P.S. : Všem, co jejich práce měla nulový efekt na lidstvo tiší závidím a sám ve skrytu duše  doufám, že mě nějaké LA nadlimitně obezní prase za ten objev nezažaluje ….  😊


1 978 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   1601 – 1800 z 1978   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Dozvidam se na Seznamu, ze:

"O desetinu se také sníží výdaje na výzkum. To znamená, že univerzity přijdou o 2,1 miliardy na výzkum, Akademie věd o 600 milionů, Technologická agentura a Grantová agentura dohromady o 1,2 miliardy."

Kdyz se k tomu pripocte inflace, tak vyzkum prichazi cca o >30%.

Bravo...

Anonymní řekl(a)...

Učitelé mizí z univerzit na střední školy. Rozdíl v platech může činit až deset tisíc, brzy se ještě zvětší

Méně práce a starostí, zato vyšší platy. Vysokoškolští pedagogové utíkají z univerzit učit na gymnázia.

„Přechod akademiků na střední školy pozorujeme od covidu, kdy začaly učitelům růst platy. Kolegové tak utíkají učit na střední školy a zejména gymnázia,“ potvrdil serveru Lidovky.cz děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a šéf Asociace děkanů filozofických fakult Jan Stejskal. Nejčastěji na školách vyučují cizí jazyky, dějepis, společenské vědy a češtinu.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/cesko-skola-vyuka-vysoke-skoly-univerzity-plat-penize-mzda-reditel.A230601_193258_ln_domov_rkj?zdroj=LN_otvirak

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:50 Za války také učitelé českých vysokých škol učili na středních. Mnozí na ně s láskou vzpomínají.

Anonymní řekl(a)...

Už je i Nobelova cena za vědecké podvádění. Inu, excelence.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/06/02/mecca-svindliru/

Anonymní řekl(a)...

Ad 2. června 2023 v 13:05 https://smejiciseb.substack.com/p/utlumit-vyzkum

Utlumit výzkum na nulu a vytvořit bezpečné prostředí pro všechny nebádající vědce.

Anonymní řekl(a)...

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vse-dekan-miroslav-sevcik-eticky-kodex-narodohospodarska-fakulta-spor-petr-dvorak.A230602_202624_domaci_pari

Anonymní řekl(a)...

3. června 2023 v 9:59
Úplně jednoduchá (fiktivní a ironická) odpověď z tiskového oddělení VŠE:
Na naší VŠE dodržujeme subordinaci, takže celouniverzitní etická komise složená ze zástupců všech fakult má větší váhu než etická komise Národohospodářské fakulty, které by se i dalo přezdívat "fanklub děkana Ševčíka". Účelové a vysoce neetické tak zůstává pouze jednání fakultní etické komise Národohospodářské fakulty.

Anonymní řekl(a)...

No hlavně Etický kodex VŠE jasne uvádí, že jeho porušování posuzuje celouniverzitní komise a ne jinak. Takže fakticky pokud etická komise NF posuzuje porušování etického kodexu VŠE, tak jej sama porušuje. A prostý člověk by si myslel, že jsou to chytří a čestní lidé.

Anonymní řekl(a)...

Re: Vaněk s Muckem i za zneužívání postavení - ale nějak to uvízlo
Jak s ohledem na fakultu, tak i já osobně jsem brala od počátku podněty studentek oboru
OH-SD velmi vážně. Věnovala jsem jim proto zásadní pozornost a úzce spolupracovala s
ombudsmankou UK i poradní komisí, která byla v té věci na UK ustavena. Bezprostředně po té,
co jsem se o problémech dozvěděla, jsem vyvázala pedagogy z výuky.
Celá situace byla předložena k vyjádření Etické komisi UK. Jakmile bude v této věci zřejmé její stanovisko, budeme postupovat přesně dle jejích doporučení, tak jako tomu bylo i v případě
doporučení ombudsmanky UK.

https://fhs.cuni.cz/FHS-1002.html?news=18915&locale=cz

Anonymní řekl(a)...

Ad: Vaněk s Muckem i za zneužívání postavení
Rada Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky, v.v.i., vyhlašuje výběrové
řízení na obsazení funkce ředitele/ředitelky pracoviště.
Požadavky: svéprávnost, bezúhonnost, morální bezúhonnost, .....

Anonymní řekl(a)...

Re - Má někdo představu kde se nakonec upíchla milenka bývalého ředitele uochb?
To nemám, ale taky nemám představu, proč se PPP musí přijímat v Třešti:

Petr Pavel se svou chotí a doprovodným týmem zavítal ve čtvrtek 25. května 2023
do Konferenčního centra AV ČR v zámeckého hotelu v Třešti.

Anonymní řekl(a)...

6. června 2023 v 9:28

bo musel na Vysocine taky nekde prespat ... 🤣

https://www.avcr.cz/cs/o-nas/aktuality/Prezident-Petr-Pavel-navstivil-Konferencni-centrum-AV-CR-Zamek-Trest/

Anonymní řekl(a)...

Re: milenka Hostomského
https://nivb.cz/cs/vyzkumne-programy/rp3-lecba-virovych-a-bakterialnich-infekci/
14_UK_03_Šašková: Objev nových protivirových obranných mechanismů.
pak ještě nějaké nanočástice

Anonymní řekl(a)...

Re: nivb.cz
Další OPORY:
Zdeněk Hostomský, ÚOCHB, hlavní řešitel a věděcký koordinátor
Peter Šebo, MBÚ, spoluřešitel
Štěpán Jurajda, Center for Economic Research and Graduate Education Economics Institute UK
https://nivb.cz/cs/o-projektu/management/

Anonymní řekl(a)...

Zbořilovci možná přijdou o prvenství v podvodnické 1. lize (ale jistě jen dočasně):

Starting in 2015, Elisabeth Bik has been flagging and tweeting fake science in the papers of
Stanford University’s President and influential neuroscientist Marc Tessier-Lavigne (MTL).
At that time, there was a dozen of papers onPubPeer (now it’s almost 20), many with seriously 
fake figures.

https://forbetterscience.com/2022/12/19/toppling-giants-in-stanford/

Anonymní řekl(a)...

V roce 2011 proběhl nejkomplexnější audit české vědy, který dospěl k řadě důležitých doporučenído budoucna. Žádná vláda se jím od té doby neřídila. Když si dnes chcete stránky auditu
otevřít, vyskočí na vás online kasino:
https://www.msmt.cz/vyzkum-a-vyvoj/mezinarodni-audit-vyzkumu-vyvoje-a-inovaci-v-cr-technopolis
http://audit-vav.reformy-msmt.cz/

Anonymní řekl(a)...

Re: Vyskočí na vás online kasino ...
Tak takhle si vyskakovat, tak to muzikologovi Bekovi sice projde, ale třeba Borisu
Johnsonovi by to určitě nepošlo:

Britský expremiér Boris Johnson v pátek oznámil, že se s okamžitou platností vzdává 
poslaneckého mandátu. Reagoval tak na obdržení zprávy parlamentního výboru, který zkoumal jeho kroky během pandemie covidu-19, zejména aféru spojenou s konáním večírků v době
nejpřísnějších covidových uzávěr. Při vyšetřování šlo mimo jiné i o to, zda Johnson úmyslně
lhal poslancům, před nimiž porušení vládních protipandemických pravidel popřel.

Anonymní řekl(a)...

Přiznání šéfa Facebooku Zuckerberga: Pod tlakem vědců jsem cenzuroval pravdu

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg uvedl, že "vědecký establishment" požádal sociální síť Facebook, aby cenzurovala příspěvky o covidu-19, které se nakonec ukázaly jako "pravdivé nebo sporné". Zuckerberg to řekl ve čtvrteční epizodě podcastu Lex Fridman Podcast, na který upozornil zpravodajský server Fox News.

https://www.echo24.cz/a/HWJWa/zpravy-svet-zuckerberg-priznat-cenzura-pravdy-behem-koronavirus

Anonymní řekl(a)...

https://echo24.cz/a/HxUEx/zpravy-svet-proc-nemuzeme-byt-pratele-pta-se-potkani-paris-starostka-hidalgova-boj-proti-hlodavci
Komentáře netřeba.

Anonymní řekl(a)...

10. června 2023 v 23:27 Ale 1. dubna už bylo, ne? :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad: muzikologovi Bekovi
Ministrem školství už jeden muzikolog neslavně byl - Z. Nejedlý.
Aby se mu muzikolog Bek nevyrovnal, nápady má zatím podobně zcestné.

Anonymní řekl(a)...

Re: Štěpán Jurajda, https://nivb.cz/cs/o-projektu/management/
„V budoucnu by instituce měly získávat finanční prostředky i na základě toho, zda mají nastaveny vhodné procesy a postupy v oblasti lidských zdrojů, včetně genderové rovnosti,"
řekl náměstek ministryně pro vědu Štěpán Jurajda.

Jo, tak ten je jasnej.

Anonymní řekl(a)...

13. června 2023 v 10:21 ...postupy v oblasti lidských zdrojů...

At se prihlasi univerzita/instituce/firma, ktera ma ve svem HR oddeleni "genderovou rovnost". Anebo - nebudme prilis tvrdi - ktera ma aspon jednoho personalistu/muze ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:21 Na MFF UK bych zavedl inteligenční rovnost. Vždy k jednomu s IQ 140 přijmout jednoho s IQ 60 . Možná by se měli spojit s PřF, závést chov šimpanzů a goril a dát jim lidská práva. Tím by získal poměrnou volnost v přijímání těch nejkvalitnějších studentů.

I když možná by mohli přijmout ke studiu Jurajdu, to by zjevně v tomto ohledu také pomohlo.

Anonymní řekl(a)...

https://smejiciseb.substack.com/p/vlada-vyjadrila-neduveru-obcanum

Anonymní řekl(a)...

Tak jenom, aby se výměna občanů stihla do voleb v řádném termínu, občané včas odstoupili a uvolnili místo lepším lidem.

Anonymní řekl(a)...

13. června 2023 v 19:18

jde to z jeste vyssich mist nez z MSMT: ERC Gender Equality Plan 2021-2027

https://erc.europa.eu/about-erc/thematic-working-groups/working-group-gender-and-diversity

Anonymní řekl(a)...

https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/profesor-karel-indrak-zruseni-prednasky-profesora-semenzy-me-osobne-nesmirne-mrzi/

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. června 2023 v 15:59
On už prof. MUDr. Karel Indrák, DrSc. neuznává ani Nature jako "excelentní" autoritu? :-) Ten průšvih G. L. Semenzy musí být opravdu obrovský.

Ve svém příspěvku dr. Fürst označil prof. Gregga L. Semenzu jako falzifikátora. Své vyjádření opřel o PubPeer, vyjádření Leonida Schneidera, časopisu Nature a dalších.

-------------------------
Mecca švindlířů
Koncem roku 2022 se k celé kauze vyslovil dokonce i časopis Nature, který tou dobou napočítal již celkem 17 retrakcí a 15 případů „expression of concern“. Článek v Nature obsahuje mimo jinou tuto půvabnou formulaci:

„Several other researchers in the field contacted by Nature’s news team declined to discuss the irregularities in papers co-authored by Semenza.“

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/06/02/mecca-svindliru/

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. června 2023 v 17:53
Po odeslání tohoto textu redakci se na univerzitních stránkách objevil text prof. Indráka, který se věnuje stejné záležitosti, přičemž jak píše, ani jemu nejsou známé důvody a okolnosti zrušení přednášky.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/06/14/proc-zrusili-prednasku-nobelisty/

Není nejlogičtější vysvětlení, že ten průšvih nobelisty se postupně rozrůstá do větší a větší šíře?

Anonymní řekl(a)...

No jo, klasika, profesor demagog vždy hned prispecha Dezinfomasovi na pomoc.

Anonymní řekl(a)...

A chudák Botur je asi natolik zabalen tvorbou podnětů pro etnickou komisi, že ani za týden nestihl na D-žurnálu opravit Fürstovy lží o 17 publikacích. A to ho o to Tomáš určitě na kolenou prosí každý den.

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. června 2023 v 18:34
Opravit Fürstovy lží o 17 publikacích

Ono už je těch publikací nobelisty Gregga Semenzy stažených víc? Aspoň 27? :-)

Anonymní řekl(a)...

Sám dezinfomáš přiznal, že jich je jen pět a že hned zadal Džurnál o opravu. Už je to snad týden, asi tam maj nesmírně složité redakční procesy.

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. června 2023 v 19:10 - Lžete. Podívejte na Nature. 17 retrakcí, tucty pochybností. :-)

Dozens of papers co-authored by Nobel laureate raise concerns
Concerns about image integrity have so far led to 17 retractions, corrections or expressions of concern for papers co-authored by geneticist Gregg Semenza.

https://www.nature.com/articles/d41586-022-03032-9

Anonymní řekl(a)...

ad 19:10: je jich uz 7: https://liorpachter.wordpress.com/2023/05/25/gregg-l-semenzas-retractions/

Anonymní řekl(a)...

ad 19:19 - ne, to cislo 17 se vztahuje (dehromady) na retractions, corrections or expressions of concern; ale je mozne, ze se na tech 17 retrakci skutecne probojuje:-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. června 2023 v 19:21
Omlouvám se za svůj příspěvek "Lžete. Podívejte na Nature. 17 retrakcí, tucty pochybností", správně jsem nedočetl "led to 17 retractions, corrections or expressions of concern for papers co-authored by geneticist Gregg Semenza".

Ovšem "dozens" pochybností jsou stále pěkné číslo, může se z nich dostat i dál než na 17 retrakcí.

Anonymní řekl(a)...

A pokud? Tak je podvodník? Nehraje roli také to, že on sám inicioval ty kontroly a chce cokoliv pochybneho stáhnout? Není to spíše znak vyspělosti osobnosti?

Anonymní řekl(a)...

Ad 19:29 Vyspělá osobnost by uvedla hned na začátku přednášky, že některé jeho publikace se musely přeměřit. Nebo se nepřeměřily? Byly důležité nebo nebyly? Jak to změnilo výsledky za než dostal Nobelovu cenu.

Osobnost, která přijela osvítit východoevropskou s...., se urazila.

V Praze se mu odpovídajícím způsobem klaněli a teď si někdo ve městě které ani není na mapě světa dovolí upozornit, že i v USA se retrahují podvodné články. A že to musí dělat i nositel Nobelovy ceny. Měl jet na Mendelovku do Brna, tam umějí molekulární biologii i ekonomové a biochemici zas ekonomii. A ani přes 20 retrakcí tam není důvodem k odchodu z univerzity. To je jiná akademická půda, tam vědí jak se k osobnostem chovat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Aaaa, už jsem úplně zapomněl na pana všudejsembyldvakrat :)

Anonymní řekl(a)...

Ad https://smejiciseb.substack.com/p/vlada-vyjadrila-neduveru-obcanum

„Máme tu co do činění s ideologií politické levice. Jim už dávno nejde o ochranu uprchlíků, ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu, jak ještě před deseti lety neustále tvrdili. Jejich skutečným motivem je vytvořit jinou společnost,“ domnívá se předčasně penzionovaný ředitel Spolkového úřadu pro ochranu ústavy.

https://www.echo24.cz/a/HpACp/tydenik-echo-rizika-migrace-bez-omezeni

Anonymní řekl(a)...

Ad 20:11 Například z laboratoře, kde se dělá buněčná biologie, jsem právě přišel. V úterý jsem zas strávil celý den v laboratoři humánní medicíny kde se připravují implantáty. Tam všude a na dalších podobných jsem byl rozhodně víc než dvakrát a vlastníma rukama tam stále pracuji. A k dění tam se vyjadřuji.

Mimochodem, co děláte rukama Vy, drahý anonyme?

Kolikrát v takové laboratoři byl sám zmiňovaný nositel Nobelovy ceny? Dělal tam vůbec? Ví technicky co se tam děje?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 22:32 https://www.echo24.cz/a/HxKNp/tydenik-echo-rozhovor-exsef-tajne-sluzby-maassen-nemecko-migrace

... Dlouhé roky jste byl vrchní ochránce státu. Jak se pak člověku žije s pocitem, že najednou je málem nepřítel státu?

Vyrovnávám se s tím vcelku dobře, je to pro mě přehledná situace. Zažíváme plíživou změnu systému, tak to aspoň vnímám já, osoby, které dřív byly na extrémní levici, postupně vystoupaly do vedoucích pozic ve státě. Lidé, kteří byli desítky let sledováni kontrarozvědkou, jako komunista Ramelow, dnes mohou být ministerským předsedou například v Durynsku, a u moci je drží i podpora mé strany (CDU). Že proti mně tito lidé působili, když jsem řídil tajnou službu, a že mě dnes považují za nepřítele, to mě ctí. Ukazuje to, doufám, že jsem dělal dobrou práci....."

Tím sledovaným extrémním levičákem není míněn současný prezident České republiky, že ne?

Anonymní řekl(a)...

Ad 15. června 2023 v 5:54

Myslíte, že Klause a Zemana řídila ruská SVR (nástupkyně KGB pro zahraničí)? ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:17 Ti, pokud vím, alespoň nebyli těsně před listopadem v KSČ a na rozvědčíky nestudovali....

https://echo24.cz/a/HjvR4/tydenik-echo-rozhovor-zlamalova-dlouhy-ekonomika-politika-komunismus-transformace

Komunista, který přežil od komunisty ke komunistovi. Vladimír Dlouhý se loučí

Anonymní řekl(a)...

Ad 15. června 2023 v 9:47 alespoň nebyli těsně před listopadem v KSČ a na rozvědčíky nestudovali

+ Dlouhý, prostě kluci z "Prognosťáku". Možná i na rozvědčíky studovali. :-)

S podporou z Moskvy
Na vznik a práci Prognostického ústavu měli nezanedbatelný vliv Sověti.

Ti své podobně orientované akademické pracoviště zřídili v době, kdy jejich impériu vládl bývalý šéf KGB Jurij Andropov, a i tato skutečnost dodnes u mnohých lidí v Česku vyvolává podezření, že za vznikem pražské vědecké instituce mohla stát obávaná sovětská tajná služba ve spolupráci s StB. Jaká je pravda, asi nebude uspokojivě známo, pokud nebudou zpřístupněny sovětské archivy.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tajemstvi-jakesovy-vestirny-archiv-prognostickeho-ustavu-zustava-neprobadan-82526

Šikovní kluci z Prognosťáku
V průběhu několika let pak ústav nabobtnal v mezioborový tým o několika desítkách členů, kde kromě mladších ekonomů, jako byl Václav Klaus (Komárek ho přijal na doporučení Karla Dyby), osmašedesátníků nebo lidí napojených na disent (například pozdější ministr zahraničí Jaroslav Šedivý) našel své místo též bývalý superšpion Karel Koecher, jediný odhalený agent KGB, jemuž se podařilo dlouhá léta působit v CIA. Do Prognostického ústavu nastoupil v květnu roku 1988.

https://www.lidovky.cz/domov/sikovni-kluci-z-prognostaku.A101112_100007_ln_noviny_sko

Anonymní řekl(a)...

Zeman v prognosťáku před listopadem 1989 nebyl. Takže toho si odškrtněte.

Jinak OK. Komunisté a STBáci vedli prakticky všechny instituce v zemi. Například UOCHB vedl nějaký Karel Martinek, přešel tam z Lomonosovovy univerzity. Po listopadu si ho tamní vědecká rada (!!!) zvolila za nového kapitalistického ředitele. Členem této vědecké rady byl i známý Jan Konvalinka, sám se přiznal, že tehdy hlasoval pro. Proč se ho zeptejte sami. Například jaké závazky k jaké instituci měl.

Anonymní řekl(a)...

Zemana v prognosťáku po listopadu 1989 do té své hry mohli její tvůrci zatáhnout. Narcistní, ctižádostivý, zneuznaný... Skvělý politik pro hlavní opozici, aby se jim jejich vliv neztratil. Odvděčil se pak "oposmlouvou" (a Komárka a Klause vyznamenal). Takže nevím, proč bych si ho měl odškrtávat. Hráli ti dva hlavní kluci z "Prognosťáku" pěkně na sebe.

Klaus podpořil Zemana v boji o Hrad. Je to významná osobnost, tvrdí

https://domaci.hn.cz/c1-55949640-klaus-podporil-zemana-v-boji-o-hrad-je-to-vyznamna-osobnost-tvrdi

Ocenění pro Václava Klause uvedl Zeman připomenutím odkazu Václava Havla, který podle něj stál v čele sametové revoluce v roce 1989. „Snažil jsem se už před několika lety vyznamenat profesora Valtra Komárka jako jednoho ze spolupracovníků Václava Havla," poznamenal s tím, že je rád, že nyní může předat vyznamenání Klausovi, u nějž vyzdvihl bohatou politickou kariéru.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-on-line-zeman-oceni-klause-zimu-bocka-a-dalsi-osobnosti-40301496

Řád bílého lva by si měl na Pražském hradě převzít i jeho bývalý nositel Klaus. Náležel mu v době, kdy zastával post prezidenta republiky, po odchodu z funkce o něj ale přišel. Zeman nedávno naznačil, že ho svému předchůdci vrátí.

https://domaci.hn.cz/c1-66662970-zeman-vyznamena-klause-ci-kusturicu-babis-jiz-tajny-seznam-letosnich-osobnosti-podepsal

Anonymní řekl(a)...

JJ. A včera také pršelo a jinde i svítilo slunce.

Konvalinkovo hlasování těsně po listopadu je naproti tomu zřejmá věc. Podobně jako přiznání Karla Köchlera k vyzvědačství.

Nebo ostatně přiznání Petra Pavla ke studiu na rozvědčíka. Abychom se vrátili k původní otázce.

Anonymní řekl(a)...

15. června 2023 v 12:47
A že se Zemanovi s Klausem přezdívalo "Klauzeman" je také naprosto nezpochybnitelný fakt, všimlo si toho víc lidí.

Anonymní řekl(a)...

Ovšem to zcela jistě nemělo nic společného s KGB. Ta byla mezitím zrušena a ti dva se před listopadem sotva znali.

Prostě to neukecáte - Od komunisty je komunistovi, jak správně pravil komunista a prognosťákář Dlouhý.

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. června 2023 v 13:09 Prostě to neukecáte

Bývalý prezident Václav Klaus byl a je ruský agent, aktivovaný po roce 2010

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-kalousek-exprezident-klaus-byl-a-je-rusky-agent-40287056

Anonymní řekl(a)...

Slabost Václava Klause a Miloše Zemana pro ruské autoritářství a imperiální ideologii je všeobecně známa.

„Prognostičtí“ otcové zakladatelé však Česko svázali s Ruskem ještě na mnohem zásadnější úrovni, než jakou reprezentují jejich jistě výstřední osobní a politické preference.

Pro nás je teď nejdůležitější uvědomit si, že „hybridní“ zahraničněpolitické směřování obou jmenovaných vlastně jen logicky odpovídá tvrdým limitům „hybridního“ ekonomického modelu, jímž velmi stabilní géniové z Prognostického ústavu velkoryse obdařili svobodnou českou společnost. Zemanovo trapné benešování s dávno profláknutou „politikou mostu mezi Východem a Západem“ potom přesně strukturálně odpovídalo slabinám, které oba vrchní prognostici zabudovali do ekonomických základů polistopadového vývoje.

https://medium.seznam.cz/clanek/karel-dolejsi-klaus-a-zeman-nas-svazali-s-ruskem-jinak-nez-jste-si-nejspis-mysleli-5058

Anonymní řekl(a)...

To je dobrá anekdota. Znáte ještě nějakou podobnou srandovní?

Anonymní řekl(a)...

Ad Znáte ještě nějakou podobnou srandovní?

Když prezident nehorázně lže (a novinář mu pomáhá)
Prezident (Klaus) si tuto zásluhu bez uzardění přivlastnil a lhal o samozřejmosti, s jakou tehdy údajně uvažoval o tom, že „dvě roury jsou výhodnější než jedna“. Je dostatek dokumentů a pamětníků, které a kteří potvrzují totální opak. Václav Klaus byl vůbec největším odpůrcem Ingolstadtu. Iracionálním, schopným podlých manipulací a zákulisních triků, kterými se za jakoukoliv cenu do poslední chvíle snažil zabránit výstavbě alternativních produktovodů a prodloužit tak totální závislost na Rusku. Opakuji – pamětníků a účastníků oněch diskuzí na vládě i v ODS nebo ODA, kteří jsou schopni a ochotni tato fakta dosvědčit, je dostatek.

https://blog.aktualne.cz/blogy/jan-urban.php?itemid=4401

Pojistka Ingolstadt se zrodila před Klausem

Bylo by zajímavé zjistit, proč pak došlo ke zbytečnému zdržení stavby (Ingolstadtu), vzniklému tím, že novou vládou byla znovu, ještě jednou, zadána - tentokráte společnosti Artur D. Little - studie, která měla doporučit, odkud ropu přivést. Nakonec totiž i tato studie potvrdila správnost původní volby vlády, které jsem předsedal.
Autor: Petr Pithart, místopředseda Senátu PČR

https://www.lidovky.cz/nazory/pojistka-ingolstadt-se-zrodila-pred-klausem.A081001_204345_ln_dopisy_gab

Naopak kritizuje (Ježek) zkažený zákon o investičních společnostech a fondech, kterým podle něj Václav Klaus a jeho poradci záměrně umožnili okradení kupónových akcionářů a tunelování privatizovaných podniků.

Až na poslední chvíli, když se tento zákon předkládal do Federálního shromáždění, Klaus, Tříska a Rudlovčák (tehdejší ministr financí a jeho dva náměstci) z toho vyhodili klíčové ustanovení, které spočívalo v tom, že majetek správce musí být oddělený od majetku diků (DIK – držitelé investičních kuponů, budoucích potenciálních akcionářů firem z kuponové privatizace – pozn. red.), že se nesmí míchat na jednu hromadu. To je kanonické pravidlo fondového hospodaření. Když to vyhodili, způsobilo to těžké důsledky, protože ti, kteří zřídili investiční fondy, nakládali s majetkem diků, tedy s cizím majetkem, jako se svým vlastním. Kellner a další (Petr Kellner, majitel PPF – nejbohatší český podnikatel – pozn. red.), všichni tito hoši, tak přišli k velkému majetku.

Byl to omyl nebo záměr?

Byl to určitě záměr. Bohužel. Musím dneska říci, že to byl záměr, že to nebyla náhoda, protože to ustanovení tam původně bylo a oni tři - Klaus, Tříska a Rudlovčák – ho z návrhu zákona vyhodili. Formálně jako ministr za předložení zákona do Federálního shromáždění zodpovídal Václav Klaus.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Duchovni-otec-privatizace-Jezek-o-listopadu-89-transformaci-ekonomiky-i-urazce-Klause-346421

Anonymní řekl(a)...

Další srandovní, Josef Jařab, první polistopadový rektor UP Klause "bezmezně obdivoval". Máte tam tak i své akademické prostředí. :-)

V polovině devadesátých let byl Václav Klaus předsedou vlády, která pod jeho vedením tuto „pojistku“ (míněn ropovod z Ingolstadtu, pozn. P.P.) z vysoce pragmatických důvodů vybudovala.“ Cituji zástupce vedoucího kanceláře prezidenta ČR Petra Hájka z článku, hájícího zahraničně politikou orientaci Václava Klause vůči Rusku před kritikou Josefa Jařaba. Konkrétně šlo v polemice mj. o to, jaké byly zásluhy VK na tom, že jsme v devadesátých letech dokázali snížit závislost na ruské ropě a plynu.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/pojistka-ingolstadt-se-zrodila-pred-klausem.A081001_204345_ln_dopisy_gab

Anonymní řekl(a)...

A úplně k popukání:
Josef Jařab, amerikanista a bývalý senátor
23. září 2008 10:22

Letos v lednu, před prezidentskou volbou, jsem na stránkách LN upozornil na zahraničněpolitická rizika, jež mohou plynout pro naši zemi i naši Evropskou unii z názorů vyslovovaných Václavem Klausem, který trvale – od moskevského puče v roce 1991 přes Bosnu a Kosovo až po dnešek – zastává linii shodnou s imperiálními zájmy Ruska.

Zdůraznil jsem, že případné Klausovo znovuzvolení Kreml jistě přivítá, protože „štěpit“ EU je v jeho bytostném zájmu. A protože naši novodobí komunisté organizovaní v KSČM vzhlíží k Moskvě s nepotlačitelnou dějinnou nostalgií, musí být pro ně jistě velkým povzbuzením, že se v pohledech na chování stále autoritativnějšího putinovského Ruska shodují s prezidentem.

Klaus vedla Castra a Lukašenka
Po zveřejnění mého lednového článku mě senátor Tomáš Jirsa (ODS) překvapivě obvinil z neserióznosti, a dokonce „nenávisti“ k prezidentovi, ale ke Klausovým proruským postojům, které byly předmětem mého varování, neměl, co by řekl. Četl má slova zřejmě, jak tehdy sám potřeboval, což jistě neplatilo jen o něm jediném. A tak by mne docela zajímalo, co si právě senátor Jirsa, který se jako člen našeho výboru aktivně angažoval v otázkách Kavkazu, myslí o Klausových nedávných výrocích v souvislosti s gruzínskou krizí.

Klaus je totiž nyní po boku Castra a Lukašenka jedním z mála státních představitelů, který se postavil jednoznačně na stranu Ruska; ze západních státníků pak zřejmě jediný. Nebezpečí, na něž jsem ve svém článku poukazoval, že by mohlo hrozit, se stalo politickou skutečností.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/klausova-zahranicnepoliticka-svevole.A080923_102240_ln_nazory_mtr

Anonymní řekl(a)...

Jařab byl ten, co ho živil Soros z peněz které uhrál na spekulaci, která vyvedla britskou libru z EMU? Koho chleba jíš, toho píseň zpívej !

Anonymní řekl(a)...

Ad 15. června 2023 v 19:12
Úplně irelevantní, příspěvek nic nemění na tom, že Václav Klaus nás chtěl/stále chce udržet v objetí ruského medvěda. Je tedy nebo není Václav Klaus (a Miloš Zeman) ruský agent jednající v zájmech Ruska a jeho imperiálních tendencí? :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad "Je tedy nebo není Václav Klaus (a Miloš Zeman) ruský agent jednající v zájmech Ruska a jeho imperiálních tendencí? :-)"

Nejlepší je soudit lidi podle činů. Např. podpora "obnovitelných zdrojů energie" (ve výsledku zvýšené závislosti na ruském plynu a čínských fotovoltaických panelech) je ve výsledku významnější, než většina toho, co učinili Klaus se Zemanem...

Anonymní řekl(a)...

Ad Nejlepší je soudit lidi podle činů.
Pokud bych Zemana a Klause soudil podle činů, tak řeknu - ano, ruští agenti, co pomáhali vzniku české oligarchie. :-(

Anonymní řekl(a)...

Neslyšel jsem, že by čeští oligarchové platili lidi líp nebo hůř než úctyhodní němečtí bohatci nebo US korporáty. To by mohl Bernd Posselt poradit svým soukmenovců jako úžasný krok v porozumění mezi národy. Aby lidé na stejných pozicích byli stejně placeni na obou stranách hranice.

Můj rusko - ukrajinsko - židovský postdok nechápe krátkozrakost Západu, že vystupoval proti ruským oligarchům. Vždyť jejich cílem bylo mít rodinu v Monaku, lyžovat ve Švýcarsku a plachtit na Středozemním moři. Aby byli přijímáni, sponzorovali fotbal, cyklistiku a vážnou hudbu. Určitě by nevedli válku. Putin trochu zkrotil jejich největší domácí výstřelky. Ukrajinské oligarchy nikdo nekrotil. A Rusku teď budou vládnou lidé jako Prigožin a Kadyrov.

Není tahle diskuse náhodou o tom, že mnozí se oligarchy, ba ani obyčejnými většími podnikateli, nestali? Taky by přece, koneckonců, chtěli: „ ….Rychlejší koně, mladší ženský, starší whisky a víc peněz…..“ jak zpívají Malina brothers https://www.youtube.com/watch?v=GSlRSsFXGHo&t=13s

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Není tahle diskuse náhodou o tom, že mnozí se oligarchy, ba ani obyčejnými většími podnikateli, nestali?

Ale no tak, úplně stejně argumentuje Zbořil: "Celý svět mi jen závidí mé vědecké úspěchy!" Opravdu nevidíte rozdíl mezi zbohatnutím na trhu a zbohatnutím pomocí zlodějny a kontaktů ve státní správě, která dodá informace a změní i zákony? Na závěr odpovím protiotázkou: "Také zavidíte tomu šikovnému mafiánovi, že udělal kariéru a propracoval se na vrchol zločinecké organizace?"

Jedenáct nejbohatších Čechů vlastní majetek na úrovni osmnácti procent HDP. Časopis The Economist proto zařadil zemi do čela žebříčku zemí, kde panuje pro stát škodlivý „kamarádský kapitalismus“, a to hned za Rusko.

Tvrzení, že v tuzemsku kvetou klientské vztahy mezi státní byrokracií a nejbohatšími podnikateli nejvíc hned po Putinově Rusku, může překvapit a šokovat, jako u řady dalších žebříčků a statistik však nemusí přesně popisovat realitu. Obyčejná a spíše nudná země jako Česko se do jejího čela může dostat také náhodou.
...
Rozhodujícím krokem pro žebříček The Economist je podle článku „Trnitá cesta miliardářů“ hodnocení, jestli majetek boháčů pochází ze „sektoru, který čerpá rentu“ (rent-seeking sector), jinými slovy z „kamarádského sektoru“ (crony sector).
Za čerpání renty se přitom označuje chování podniků, které mají blízko ke státu, například energetické firmy, bankéři, realitní magnáti, příjemci různého typu dotací. Právě vztah ke státu jim umožňuje přednostní přístup k půdě, ke zdrojům a licencím v regulovaných odvětvích, státní úřady navíc mohou v daných oborech tolerovat kartelové dohody.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-komentar-v-kamaradskem-kapitalismu-jsme-prebornici-hned-za-ruskem-230720

Anonymní řekl(a)...

Na začátku každého velkého zbohatnutí je zlodějna. V lepším případě. Víte pro koho šil uniformy Hugo Boss za II. SV? Víte na čem zbohatla rodina Bushova nebo Kennedyovi?

Já na zbohatnutí, jako mnozí jiní, neměl morální flexibilitu. Jako ji nemám na vysoceimpaktovanou vědu.

Na rozdíl od Vás to odjakživa vím a taky vím co je to druh Homo sapiens. A nenechám se rozhodit tím, že lidé, kteří si nakradli kdysi dávno, nechávají psát pomlouvačné články o lidech, kteří si nakradli nedávno. Beru je jako jednu partu.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

16. června 2023 v 10:26
Ad Na začátku každého velkého zbohatnutí je zlodějna. A nenechám se rozhodit tím, že lidé, kteří si nakradli kdysi dávno, nechávají psát pomlouvačné články o lidech, kteří si nakradli nedávno.

Baťa si nakradl? Rozjel boty. Rockefeller zbohatl na kontaktech se státem? Rozjel ropu. Pozdější monopolistické praktiky nechme stranou, u všech zmiňovaných jde o počátek (původ) majetku. Rothschildové zbohatli díky kontaktům se státem a jeho dotacím? Bill Gates, Steve Jobs také získali peníze díky „kamarádského sektoru“ (crony sector) a státním dotacím z peněz daňových poplatníků?

Zevšeobecňování je vždy škodlivé. :-) Srovnejte původ majetku se zmiňovaným Kellnerem (jak mu šel Klaus na ruku se zkaženým zákonem o investičních společnostech a fondech, viz rozhovor s Ježkem) a Babišem.

Kde se vzal Andrej Babiš a jeho bohatství? Klíčovou roli v tom sehrála továrna na hnojiva. Lovochemie byla prvním velkým podnikem, který ovládl. Příběh začal krátce po revoluci; jednu z jeho částí označil Babiš ve svém oficiálním životopise za jedinou problematickou kauzu v historii Agrofertu. Významnou roli přitom v jistou chvíli sehrála vláda Miloše Zemana. Magazín Reportér se k ovládnutí Lovochemie vrátil a zjistil řadu dříve nepublikovaných detailů.

Příběh ovládnutí Lovochemie není jednoduchý, jednoduchá nebyla ani cesta Andreje Babiše od nuly k miliardám. Přesto se vyplatí kořeny Babišova zbohatnutí prozkoumat, ukazují totiž, jak umí vytěžit každou příležitost a jak mu v klíčových momentech dopomohla součinnost českého státu.


https://reportermagazin.cz/a/wiutK/andrej-atovarna-nahnojiva

Anonymní řekl(a)...

16. června 2023 v 9:36 ...Jedenáct nejbohatších Čechů vlastní majetek na úrovni osmnácti procent HDP...

Dotaz: Plati se v CR vubec nejaka dan pri dedeni podniku/akcii?

https://www.nkcr.cz/casopis-ad-notam/detail/39_455-danova-past-dedickych-rizeni

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:46 Co já vím, tak Marie Baťová ukradla Janu Antonínu Baťovi akcie :-) I Baťovy závody vydělaly na válce, hned na té první ale i na té druhé. Které straně myslíte, že dodaly nejvíc bot? Vítězné nebo té, která prohrála a je v opovržení?

Nemám žádnou dokonalou statistiku kdo byl větší grázl, každopádně jak máte velký majetek, ztratíte kontrolu nad "kompromisy", které se v rámci jeho užívání a provozování dělají. Ty kompromisy vám nesmějí vadit, jinak o ten majetek přijdete. To není omluva, ale vysvětlení, proč zrovna Vy nebo já nemáte velký majetek.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad "jak máte velký majetek, ztratíte kontrolu nad "kompromisy", které se v rámci jeho užívání a provozování dělají. Ty kompromisy vám nesmějí vadit, jinak o ten majetek přijdete.":
To je trefné vysvětlení. Za sebe jsem si to vždy říkal tak, že "Když vidíte tygra, je to nádherné zvíře. Ale je naivní si myslet, že v džungli přežije jakýkoliv jiný než smrtelně nebezpečný tygr"...

Anonymní řekl(a)...

Ty vaše "baťovské" informace
(které jsem ani nenašel, možná jsem jenom špatně hledal) mění něco na tom, že za počátkem Baťových peněz stojí výroba bot a ne nějaké špinavé dohody s politiky na okradení státu? ;-) Stejně tak jste mohl zmínit pozdější období Billa Gatese a Microsoftu, také měl pár pěkných kauz co skončily prohrou u soudu. Jak jsem ale psal, zajímá mě vznik těch "selfmademanů" a jejich podniků, ne jejich pozdější období a využívání/zneužívání moci, kterou získali díky svým penězům. O tom jsem se bavit nechtěl, ukazoval jsem jenom vznik klasického českého (stejně tak i ruského) oligarchy pomocí jejich propojení se státem, které mi připadá hodně "nezdravé", až přímo škodlivé. Jak už bylo zmíněno v odkazovaném článku, u nás a v Rusku je napojení na rent-seeking sector hodně vysoké. Samozřejmě v nějaké míře existuje všude (mladickou naivitou už dlouho netrpím), jde jenom o míru tohoto napojení.

Anonymní řekl(a)...

Ad 23:14 Na začátku podnikání Kellnera stojí prodej kopírek. Na začátku podnikání Babiše stojí skupování hnojiv a sil ZZN díky obchodním kontraktům z doby socialismu. Jak se od toho liší získání velkého kontraktu pro rakouskou armádu?

Jinak děkuji za přihrávku:
Můj prastrýc za války neměl do továrny vůbec přístup. Přesto po únoru 1948, jako starý pán, šel na uran a vrátil smrtelně nemocen. O všechen majetek přišel.

Majitelé Barrandovských ateliérů, kteří se prokazatelně a zjevně ušpinili mnohem více, byli "potrestáni" tím, že se museli živit v civilních zaměstnáních. A mnohé majetky jim zbyly.

Máte pravdu, že v našich končinách po II. Světové válce šla morálka poněkud jinými cestami. Přesto mnozí dokázali po roce 1989 hodně vydělat svou technickou šikovností, například herní vývojáři. Jiní vydělali jinak.

Tím bych, prosím, tuto debatu ukončil. Tygr není vrah, tygr je velký pán. To platilo i při prosazování očkovacích látek na Covid19.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Jak se od toho liší získání velkého kontraktu pro rakouskou armádu?

Probíhající válkou, tehdy nazývanou "velká"? Tak ať žije a prosperuje naše novodobá podnikatelská oligarchie v ruském stylu. Tím už můžeme debatu ukončit.

Anonymní řekl(a)...

JJ. Například Asociace zbrojního průmyslu a rodina pana Strnada zvláště. O Lockheed-Martin nemluvě.

S tím lze souhlasit.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Kategoricky jsme to metodami excelentní vědy popřeli, takže to asi bude pravda. Naneštěstí.

Proč klesá porodnost? Kvůli válce? Nebo je to nezadržitelný trend?

„Těch důvodů bude asi víc dohromady, ale jedna teorie je ta, že loni to vlastně začalo osm, devět až 10 měsíců po tom, co byly zpřístupněny vakcíny proti covidu těm ročníkům, které mají nejčastěji děti. To je jedna možnost.

https://www.echo24.cz/a/HWnbQ/zpravy-podcasty-porada-echa-proc-klesa-porodnost

Jaroslav Janošek: Mimo jiné jsem se v něm vyjadřoval negativně o obecné kvalitě vědeckých studií a jako příklad uváděl metaanalýzu, kterou zaslal profesor Zdeněk Hel jako důkaz, že vakcinace nemůže na plodnost mít žádný účinek.

https://smis-lab.cz/2023/06/16/je-kriticky-pohled-na-chybnou-metaanalyzu-antivaxerstvim/?amp=1

Anonymní řekl(a)...

Základem všeho je, že očkování proti Covid19 selhalo jako všechny DNA a RNA vakcíny před ním. Lidé po něm převážně onemocněli. Kdo neonemocněl, neonemocněl by i bez očkování stejně jako mnozí neočkovaní.

Když musíte nahánět argumenty v desetinách, ale i jednotkách, % a to na celé populaci, nikdy se nevyhnete selection biasu. Na populaci převážně působí úplně jiné síly, hlavně sociální a ekonomické faktory.

Hel se bojí soudu, Hořejší pekla. To nejsme schopni za ně vyřešit. Debatu s nimi bych ukončil. Kdo je schopen si po upozornění a návodu jak kritizovanou studii přečíst a pochopit, je právem Homo sapiens. Kdo ne, má celoživotní smůlu.

Mimochodem, zrovna ten pokles porodnosti – i když vím o případech rozhozených menstruací po očkování – bych klidně z větší části připsal znechucení vývojem světa a nechutí přivádět potomky do takového prostředí. Osobně jsem strašně zklamaný ze světa, který se vcelku rozumně vyvíjel do roku 2019 a pak ze zcela absurdních důvodů přišla pandemie s níž se vůbec nezacházelo podle epidemických plánů a standardních hygienických a farmakologických postupů. A ta pandemie byla ukončena (!) nesmyslnou válkou.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

ad Štys 13:20: Podle této studie zachránilo očkování jen v Evropě ca. 1 milion životů: https://www.eurekalert.org/news-releases/986127

Anonymní řekl(a)...

Ad 17. června 2023 v 14:26
The release below is from the European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID 2023, Copenhagen, 15-18 April).
This press release is based on abstract 01898 at the European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID) annual meeting. The material has been peer reviewed by the congress selection committee. There is no full paper available at this stage, and the work has not yet been submitted to a medical journal for publication.

https://www.eurekalert.org/news-releases/986127

Dle Václava Hořejšího je tedy pravým významem Evidence Based Medicine nekritické přejímání doporučení různých odborných společností. My tomuto přístupu říkáme Eminence Based Medicine a obáváme se, že jde o mimořádně nebezpečný omyl.

Celý text Václava Hořejšího je plný autoritativních tvrzení, která jsou vyslovována Jeho Eminencí naprosto samozřejmě – bez jakékoliv evidence či odkazu na data či odbornou literaturu. Pojďme se alespoň na ta nejdůležitější tvrzení podrobně podívat.

https://smis-lab.cz/2023/06/14/eminence-based-medicine/

Anonymní řekl(a)...

Re: 17. června 2023 v 13:20:
Ona holt ta pandemie a válka zdaleka nejsou nesmyslné pro všechny.
A o tom to je.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby by vakcína proti Covid 19 chránila před onemocněním, nebyla by o její účinosti diskuse. Jelikož nechránila, nikdy nepůjde data očistit od výběrové chyby.

Všechny války jsou nesmyslné.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Všechny války jsou nesmyslné.
Opět zjednodušení...

Teorie spravedlivé války (latinsky bellum iustum) je etická doktrína římského filosofického a katolického původu[1][2], která je studována morálními teology a etiky, přičemž doktrína stanoví, že válka musí splňovat určitá filosofická, teologická nebo politická kritéria.

Teorie spravedlivé války předpokládá dva druhy kritérií pro posouzení spravedlnosti války. První spadají pod ius ad bellum (právo na válku - oprávněnost vedení války tou kterou stranou), druhé ius in bello (právo ve válce - přiměřenost způsobu, kterým je válka vedena).

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Spravedliv%C3%A1_v%C3%A1lka

Učení sv. Augustina poté rozvinul sv. Tomáš Akvinský. Ten svůj postoj shrnuje do tří kriterií: 1) válku musí vést pouze vladař, zákonná autorita státu, 2) vyžaduje se spravedlivá příčina, vrátit stav do původního řádu a 3) úmysl válčících musí být správný, tzn. prospět dobru a uniknout zlu.

https://slovo.proglas.cz/kultura-a-vzdelavani/vzdelavaci-cyklus/cirkev-a-valka/cirkev-a-valka-teoretici-spravedlive-valky-4-dil/

Anonymní řekl(a)...

Daň z vína by zachránila českou vědu, míní ministryně
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/langsadlova-ministerstvo-veda-a-vyzkum-stanjura-rozpocet-dan-na-vino.A230615_121446_domaci_svm

Z diskuze pod článkem: Zdenek Brabec 15. 6. 2023 14:49
Zdá se, že paní ministryně pro vědu propásla velmi dobrou příležitost mlčet.
Jinak její životopis je pro vykonávání minitra pro vědu fascinující:

Anonymní řekl(a)...

Ad 21:18 Existence spravedlivé války znamená, že někde z nějakých důvodů nastala nespravedlnost. Tu první nespravedlnost v historii těžko někde dohledáte, jak ukazují i absurdní spory mezi selskými rody v českých vesnicích doložené v 18. a 19. století. Kdo měl někdy nejaký sousedský spor, jistě si sám vzpomene, jak banální důvody k němu mohou vést. Pak už pokračuje jen nelineární dynamika, avalanche effect.

Váš odkaz, mimochodem, také diskutuje, že téma spravedlivé války zůstává nanejvýš sporné. Z mého pohledu má pravdu Chelčický, když ukazuje, že prosazování pravdy násilím nikdy nepovede k prosazení pravdy. To je, myslím, také největší český přínos světové filozofii. A jeho celosvětová praktická aplikace Moravskými bratry ukazuje, mimo jiné, do jaké míry je Homo sapiens skutečně moudrý a do jaké ja to banda vraždících magorů. Chelčický sv. Augustina daleko překonává.

„Lidstvo je zlovolná, nevděčná, masožravá opičí rasa.“ Zápisky Bedřicha ze Schwarzenbergu https://echo24.cz/a/HHaQV/tydenik-echo-bedrich-ze-schwarzenbergu-kniha-posledni-lancknecht

Pokud jde o války v nedávné historii, tak mým favoritem je Franz Conrad von Hötzendorf, náčelník rakouského generálního štábu před I. světovou válkou, který: "...Byl přesvědčen, že mezi rakouskými Němci a slovanskými národy musí dojít ke konfliktu a obával se maďarské elity v říši. Už od roku 1906 navrhoval preventivní válku proti Srbsku..." https://cs.wikipedia.org/wiki/Franz_Conrad_von_H%C3%B6tzendorf . Naštěstí pro slovanské národy "...Když vypukla první světová válka, často navrhoval nereálné grandiózní plány bez ohledu na terén či klima. Podceňoval také sílu nepřítele. Jeho největší porážka přišla v roce 1916, kdy nedokázal čelit ofenzívě ruského generála Brusilova. .."

Franz Conrad von Hötzendorf si jistě myslel, že válka Němectva proti Slovanstvu je nanejvýš spravedlivá. To přece ví každý, ne?

Nejsem pacifista a myslím si, že obrana vlastního území a obrana v případech, kdy se jedna etnická skupina na sdíleném území stane bandou zlovolných a masožravých opic, je spravedlivá. Teď si to promítněte do současné války, nechávám to čistě na Vás.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

V jádru je to docela prosté - důležité je, kdo přežije. A pak se to nějak zdůvodní.
Příroda ovšem spravedlivá je, měří všem stejným metrem.

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:28 On vždycky přežije i pár těch, kteří nevyhráli. A když se zmnoží, ona utlačovaná skupina mívá větší fertilitu, stane se z nich časem zas "banda zlovolných a masožravých opic". Když ne opravdu, tak alespoň v očích těch, kteří si mezitím tak pěkně zdůvodnili vítězství. A historie se opakuje, opět nastanou podmínky pro samozřejmě spravedlivou válku, jak ji viděl Franz Conrad von Hötzendorf.

Tak to bůh chtěl, nebo ne?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štýs válka Němectva proti Slovanstvu je nanejvýš spravedlivá

Ruskem živená všeslovanská vzájemnost... Prokoukl ji už Borovský v 19. století. A jako vědce by vás ono slovanství mohlo zajímat i z vědeckého hlediska.

Češi jsou genetickým mixem všemožných skupin. Ryze slovanské geny mají pouze tři lidé z deseti

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/cesi-puvod-geneticke-testy_1801290900_mos

„Rusové rádi nazývají všechno ruské slovanským, aby pak mohli tvrdit, že všechno slovanské je ruské.“ — Karel Havlíček Borovský

„„Dosvědčiti mohu, že Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a soběcky smýšlejí. To už jsou mi milejší Maďaři, kteří proti nám bojují otevřeně, než Rusové, přibližující se s jidášským polibkem, aby nás pak strčili do kapsy. Tito pánové počínají všude místo ruský říkati a psáti slovanský, aby pak místo slovanský zas také ruský říci mohli.““
— Karel Havlíček Borovský

Anonymní řekl(a)...

Slovanstvo mne nezajima. Zajima mne Chelcicky a zverstva rakouske armady proti Slovanum a Zidum za I. SV.

Dalibor Stys

Anonymní řekl(a)...

Ad 18. června 2023 v 10:42
Chelčický je mezi křesťanskými mysliteli trochu jinde, než Tomáš Akvinský. Řekl bych, hodně níž. Slovanstvo by vás zajímat mělo, odvolává se na něj Putin a jeho Rusko dodnes. A například zvěrstva slovanských Poláků proti Židům vás nezajímají?

Anonymní řekl(a)...

Putin mne už vůbec nezajímá. Proč by měl? Myslíte si, že ho nenahradí někdo podobný?

Co jsem četl od Akvnského byly bláboly téměř srovnatelné s bláboly nemorálního beduína. Chelčický a vůbec Moravští bratři mi dávají smysl. Jejich malý vliv vypovídá o skutečné podstatě lidství.

Zvěrstva slovanských Poláků (i Ukrajinců) proti Židům jsou právě jedním z důvodů, proč mne nezajímá Slovanstvo. Ovšem zvěrstva rakouské armády v Haliči a koncentrační tábor u Grazu byly posledním hřebíčkem do rakve mnohonárodní monarchie. To se mne dotýká přímo.

Víc věřte vlastnímu rozumu. K ledasčemu můžete dospět vlastní logickou úvahou, když si přečtete původní zdroje a pochopíte je. Naopak popularita je spíš známkou jednoduchosti, ba dokonce tuposti sdělení.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Texty jednoho z nejvýznamnějších filozofů křesťanského světa nazvat "bláboly téměř srovnatelné s bláboly nemorálního beduína" je poněkud odvážné. S určitostí se dá ale říct, že vaše výtka je velmi věcná. Možná by ona originální myšlenka šla i zobecnit, názor co nezastává profesor Štys je "blábol téměř srovnatelný s bláboly nemorálního beduína".
Další diskuzi na dané téma tímto považuji za naprosto zbytečnou, přestala být pro mě jakkoli obohacující. I přesto vám za ni děkuji.

Anonymní řekl(a)...

„Islám, tato absurdní teologie nemorálního beduína, je mršinou, která otravuje naše životy“ řekl Mustafa Kemal Atatürk.

Těmi spisy jsem mínil Korán, který má jistě větší popularitu než spisy Tomáše Akvinského, pokud všeobecné povědomí o jméně tvůrce by mělo být argumentem. Jak naznačujete.

To byl takový chyták jak dobře znáte probeůlmatiku. Všechny tyto knihy byly dávno překonány a ani v době svého vzniku neobsahovaly nic neideologického. Pro vysvětlní současného světa snad přispívají tím, že jsou důkazem, že ideologie v populaci Homo sapiens dominuje nad kritickým zkoumáním reality a to klidně po více než tisíc let. I Vaše odmítnutí další diskuse je toho důkazem.

Q.E.D.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci.“ — Jan Werich.

Q.E.D.

Anonymní řekl(a)...

Ovšem já se vůbec nehádám. Já si tak klidně povídám. Ani nepřesvědčuji.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

To byl chyták na zamyšlení, jestli narcistně budete považovat oponenta za blbce. Klidně, uznávám, jsem blbec. Ovšem polemika nemá cenu, pokud "uhnete" stranou a začnete jenom opakovat své obecné opakující se fráze o ideologii bez hlubšího zamyšlení.
Můžete matematicky definovat etiku a právo tak, aby bylo oproštěné od ideologie a nános historického "bahna", například křesťanské ideologie, ze které vzniklo. Hodně štěstí.

Blbec se loučí, můžete se tetelit blahem nad svým diskuzním vítězstvím. Přeji vám ho.

Anonymní řekl(a)...

Neprohlubujte si ten problém. Je jen Váš.

Nemohl jsem zvítězit když jsem nebojoval. Nejde polemizovat s Tomášem Akvinským o válce na Ukrajině....

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Nejde polemizovat s Tomášem Akvinským o válce na Ukrajině...
To si zvýrazním. Takže rychle, dejte podmět o zbavení Mgr. Nikoly Blokešové titulu, prof. Štys má strašlivé výhrady k její DP! Spravedlivá válka v mezinárodním právu je naprostý a úplný nesmysl, Chelčický by byl proti! :-))

--------------------
2) MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ
Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Mezinárodní vztahy
Koncept spravedlivé války a jeho vnímání a využití v současnosti

Diplomová práce
Bc. Nikola Blokešová

V současnosti jsou však válka a způsoby jejího vedení poměrně jasně a striktně regulovány mezinárodním právem, kam jsou zařazeny i principy teorie spravedlivé války.

Historický vývoj teorie spravedlivé války
“In order for a war to be just, three things are necessary. First, the authority of the sovereign. Secondly, a just cause. Thirdly, a rightful intention.”
Tomáš Akvinský

Západní smýšlení o spravedlivosti válek má tradici dlouhou několik tisíciletí. První zmínky o této teorii sahají do starověkého Řecka a Říma, a od těchto zmínek můžeme pozorovat postupný růst a vývin doktríny spravedlivé války až do současnosti. Toto pojetí je do značné míry charakteristické rozdělením problematiky spravedlivé války na jus ad bellum (tedy práva na válku) a jus in bellum (tedy práva ve válce)1, stejně jako stanovením poměrně jasných parametrů, které jsou následovány dodnes. V této kapitole budou shrnuty důležité základní principy, kterými různé státy a organizace v západní civilizaci omezovaly válčení a zajišťovaly jeho spravedlnost.
...
Dalšími důležitými středověkými křesťanskými mysliteli, které je nutno zmínit, jsou Gratianus a Tomáš Akvinský. Od doby, kdy svůj pohled na spravedlivost války prezentoval svatý Augustin několik staletí před Akvinským, se několik věcí změnilo – začal být dáván větší důraz na přirozené právo, ale také na jus in bello, převážně na problematiku ochrany nebojující veřejnosti

https://is.muni.cz/th/ie28d/Blokesova_DP_fin.pdf

Teorie spravedlivé války (latinsky bellum iustum) je etická doktrína římského filosofického a katolického původu[1][2], která je studována morálními teology a etiky, přičemž doktrína stanoví, že válka musí splňovat určitá filosofická, teologická nebo politická kritéria.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Spravedliv%C3%A1_v%C3%A1lka

Anonymní řekl(a)...

Samozřejmě "dejte podnět o zbavení Mgr. Nikoly Blokešové titulu", za chybu se omlouvám...

Anonymní řekl(a)...

Radím Vám, nezhoršujte si ten problém.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

18. června 2023 v 20:04
Já problém nemám, řekl bych, že problém máte vy s "Nejde polemizovat s Tomášem Akvinským o válce na Ukrajině". Co takhle polemizovat o "teorii spravedlivé války", která z Tomáše Akvinského vychází? Řeší to konečně VÁŠ problém? Chcete si svůj pacifismus dokázat křesťanstvím?

Anonymní řekl(a)...

To se divím, že nemáte problém.

Rakouským zpbraním žehnali kněží jistě dobře znalí učení Tomáše Akvinského a veřte mí, byli skutečně přesvědčení o spravedlnosti té války.

V téže době Moravští bratři, kteří měli jistě povědomí i o Tomáši Akvinském, ale navíc i o svých vlastních (ne tak citovaných) myslitelích, vedli své skromné misie mezi nejchudšími národy světa.

Já nemám problém dát přednost Chelčickému před Akvinským. Ale měl bych velký problém dát přednost Akvinskému před Chelčickým. A Vás se rovnou bojím, protože jste můj současník a dáváte přednost nesmyslné válce před mírem. Naštěstí tak činíte od klávesnice a až Vám donesou plnou polní, budete dělat co budete moci abyste si ji nemusel navléct.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Stys:

"A Vás se rovnou bojím, protože jste můj současník a dáváte přednost nesmyslné válce před mírem. Naštěstí tak činíte od klávesnice a až Vám donesou plnou polní, budete dělat co budete moci abyste si ji nemusel navléct."

Jsem rad, ze konecne mohu s vami take v necem souhlasit. Tez bych pripomne Krylovu "Pisen neznameho vojina".

Anonymní řekl(a)...

Ad Štys
Aha, takže vysvětlení je jednoduché. Jenom se snažíte si obhájit vlastní zbabělost a předpokládáte ji i u druhých. Takže za mě: ano, je lepší padnout v boji než být zase součástí ruské "říše". Vůbec se Ukrajincům a předtím Finům nedivím. V tomto případě bych šel v plné polní bojovat také.

Stačí to už k ukončení debaty? K dalšímu studiu o morálním dilematu války doporučuji skvělou Čapkovu hru Matka.

Anonymní řekl(a)...

Ad "spravedlivá válka":
Člověk by čekal, že po staletích používání už tenhle psychologický trik nebude fungovat, ale opak je zjevně pravdou. Žádná "spravedlivá válka" neexistuje, je pouze válka.
Propaganda o "zlém nepříteli" a "spravedlivém boji za..." je pouze s úspěchem používána pro zblbnutí lidí. Myslíte si snad, že kdyby Německo vyhrálo 2. světovou, že bychom se o té (v tomto případě) vítězné válce učili jinak než jako o "spravedlivé"?

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:14 Až budou ohrožovat náš stát, bojovat půjdu. Což jsem výše psal ale vy jste v pohnutí mysli přehlédl. Zato o Vás pochybuji, vy s budete číst v Akvinském a dumat zda je ta vaše válka spravedlivá.

Máme to v rodině, včetně toho, že děda odbojář pak zahynul bez soudu v táboře Vojna. Tak se mu odvděčil národ za který bojoval. Měl bych plné právo na to si myslet, že to s tímhle národem nemá smysl.

Finy obdivuji ale s Ukrajinci mám velký problém. Protože jejich chování před válkou se nejvíce podobalo chování rakouské monarchie vůči neněměckým a nemaďarským národům. Po pravdě včetně velení ve stylu Franze Conrada von Hötzendorf. Pochopil?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:53 Jenže když to řekl Tomáš Akvinský. To to přece musí být pravda, podívejte se kolik má citací...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 19. června 2023 v 9:53: Žádná "spravedlivá válka" neexistuje, je pouze válka.
Ad 19. června 2023 v 10:03: Až budou ohrožovat náš stát, bojovat půjdu.

Spravedlivá válka neexistuje, takže nemá cenu NIKDY bojovat. Logicky a vědecky jste se dostal do sporu sám se sebou. Šel byste tak bojovat do nespravedlivé války.

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:15 Přečtete si znovu co jsem napsal výše. Obrana vlastního území nebo obrana před etnikem žijícím an společném území, které se stalo bandou vraždících opic, je opodstatněná. Obrana ale znamená, že já tu válku nezpůsobil a neútočím.

Oceňuji, že do toho nepletete Akvinského :-)

Dalibor

Anonymní řekl(a)...

Re: 19. června 2023 v 10:15

Nepsal jsem obě věty, které jste citoval. Nicméně odpověď je jednoduchá - neřešte ostatní, řešte sebe. Válčit (pro Vás osobně) má smysl tehdy, pokud (pro Vás osobně) očekávaný zisk převažuje nad očekávanými náklady. Vzhledem k tomu, že válka je opravdu vysoce riskantní záležitost, musí člověk očekávat (nebo zažívat) opravdu velice zoufalou situaci, aby do války šel.
Definice "spravedlivé války" je založena na předpokladu, že umíme definovat "spravedlnost". Ve výsledku je to tedy klasická "válka ve jménu správného boha", prostě fanatismus. Z praktického hlediska se tyto postupy používají proto, aby k válce přiměly lidi (změnou vnímání očekávaného zisku a očekávaných nákladů), kteří by jinak do války nešli.

Anonymní řekl(a)...

Obrana vlastního území tedy není válka. Vyhrál jste, sbohem. Tato diskuze mě už unavuje.

Anonymní řekl(a)...

Ad 19. června 2023 v 14:05
Takže na Ukrajině je ze strany Ukrajiny obrana vlasti a ze strany Ruska "speciální vojenská operace" => žádná válka. Jenom takové definici války bez obrany území brání historicky sami Rusové. Dokonce to použili už 2x. :-)

Velká vlastenecká válka (pojem)
Termín zdůrazňuje národní a obranný charakter konfliktu a odkazuje též na „Vlasteneckou válku“, tradiční ruské označení pro francouzský útok na Rusko roku 1812.

Anonymní řekl(a)...

14:05 To, že je válka nesmyslná, neznamená, že ji občas nemusíme vést. Byl český odboj za II. SV válka? To ve Vaší hlavě se vytvořily nějaké definice, zřejmě pod vlivem čtení denního tisku, které Vám zabraňují kriticky myslet. S tím se skutečně nedá nic dělat.

Ad 15:19 Konflikt na Ukrajině nemá řešení. Tamní Rusové měli pocit, že jsou utlačováni. A objektivně byli.

Němci v Československu byli utlačováni mnohem méně, dokonce k nám ve 30. letech Němci utíkali před Hitlerem. Přesto na konec různými mechanismy byla většina českých Němců účastna zvěrstev, která se vůči Židům a Čechům v protektorátu odehrávala. Tyhle mechanismy se nechaly na Ukrajině též rozběhnout, a to v mnohem větší míře. Kdo se toho nechtěl účastnit, utekl. Měli na to 40 let. Kdy tam ještě zbyl, ten nejedná racionálně.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

To, že je válka nesmyslná, neznamená, že ji občas nemusíme vést. =>
Tím má válka samozřejmě smysl.

Ale jak už jsem psal, vyhrál jste!

Anonymní řekl(a)...

Ad 16:00 To je pozoruhodná úvaha. To napsal Akvinský? No to se nedivím, že křestané po něm vedli tolik nesmyslných válek.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Musim rici, ze me D. Stys neobycejne a prijemne prekvapuje (pokud jde o jeho nazory na valku); klobouk dolu...

Anonymní řekl(a)...

Ano, souhlasím. Jenom víc takových Štysů s logicky zmatenými a morálně pochybnými názory, ať skončíme OPĚT v náruči bratrského slovanského přátelského ruského medvěda, bude hned líp. Nebránit se agresi a nespravedlnosti je přece česká ctnost, lepší je vůbec nikdy nebojovat a dělat ze sebe radši pitomce, jako to předvedl v českém díle světového věhlasu náš národní symbol Švejk. A k tomu ještě kňourat jak nám všichni kolem ubližují, to uměl například moc dobře náš státnický velikán, koupený Dr. titul Edvard Beneš, který nás nejdřív morálně zlikvidoval a pak, asi podlehnuvše šarmu Stalina (jednoho z největších zločinců co planeta zplodila), z nás udělal ruský satelit a vybudoval konečně přátelství s obrovským a rozvinutým slovanským bratrem, co bohužel věčné časy nepřežilo. Proto je třeba teď zmíněné přátelství obnovit, tak rychle, ať se Putin na nás už nezlobí a máme levné ruské suroviny. Pravda je stejně někde uprostřed a ti Ukrajinci si za tu válku co podle definic slovutného příjemně překvapujícího prof. Štyse vůbec není válkou přece můžou hlavně sami. Vinu samozřejmě nese i kolektivní Západ. Každý normální stát chce totiž patřit pod Rusko. Pokud ne, tak jsou jeho politici uplacení americkými krvavými petrodolary!

Anonymní řekl(a)...

Pravil Tomáš Akvinský.

Za I. republiky i po válce byli čeští inženýři a montéři na zahraničních stavbách oceňováni nejen pro kvalitu, ale také proto, že nevnucovali místním své zvyky a nenadřazovali se. V tom spočíval úspěch misií Moravských bratří v nejhorších podmínkách světa. Je mi úplně jedno jak si to Rusové a Ukrajinci mezi sebou po staletí rozdávají. Který Ukrajinec, Rus nebo Bělorus se chtěl stát Čechem nebo se i jen chovat jako Čech, našel u mne za posledních 25 pomocnou ruku.

Moje předpověď výsledku války na Ukrajině je, že Západ z ní vycouvá. V poslední době vycouval odevšad. Jak daleko bude couvat není zřejmé, ale z nedávné historie lze odhadnout, že k Rokycanům a pak se stáhne za hranice. Proč se chystáme nakupovat superdrahé zbraně v cizině a ne ty, které umíme vyrábět doma? Proč necvičíme divize dronů když se v té současné válce tak osvědčují? Proč s v Izraeli neobjenáváme Iron Dome?

Naše obrana na našich hranicích by jistě byla spravedlivá. Němce, kteří se u nás chovali jako stádo masožravých opic, jsme už vyhnali a Židy zas vyvraždili Němci. Tak není co řešit, ne?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re: 21. června 2023 v 10:00
Jste Vy osobně ochoten jít bojovat a padnout za vlast?
Nebo jenom pokrytecky kritizujete?

Anonymní řekl(a)...

A číst, to Vy umíte?

Vlastně co se ptám, kdybyste uměl číst, polovina této diskuse by se nikdy neodehrála.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Pardon. Ad 10:00

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys 21. června 2023 v 10:47 + můj příspěvek 21. června 2023 v 10:00
Nechápu, co se zlobíte? Několikrát jsem uznal, že jste vyhrál, souhlasím s vámi, tak jsem vše pouze logicky shrnul v příspěvku 21. června 2023 v 10:00. Doufám, že s příspěvkem po věcné stránce souhlasíte. Pokud ne, pokuste se ho opět věcně vyvrátit.

Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla!“ - George Orwell.

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:47 S příspěvkem souhlasím pokud jde o Stalina a důsledky Benešovy politiky, nakonec můj děda to schytal už v roce 1945. O čemž jsem mockrát psal, vygooglete si to. Beneš byl slaboch a ješita, navíc k tomu, že mu USA svým nepostupem na Prahu v podstatě uzavřeli jinou cestu k jednání než snažit se se Sověty nějak vyjít.

(To jsem zvědav jestli se teď pustíte do argumentace, že to jinak nešlo, že demarkační lidnie. Hlavně že v jiných případech se USA tak žinýrovali.)

A navrhuji řešení - využít čas než se Západ zase stáhne k Rokycanům a na české hranice k vybudování vlastní účinné obrany. O tom je můj přípěvek v 11:47 . Máte proti tomu něco? Na jakém základě? To, že v tom Západ Ukrajinu nechá, ohlásil přece Petr Pavel už v únoru v Mnichově. Nemáme moc času.

A poslední: To se budeme divit až na naše hranice přiharcují Rusové a Ukrajinci společně. Jako ve všech předchozích případech. Teda já se nebudu divit, vy jo.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Pardon 10:39

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

21. června 2023 v 12:14
Západ už nemůže v podpoře Ukrajiny couvnout, protože Čína. Tím je řečeno celkem vše. Jinak Afghánistán vydrželo USA vyzbrojovat proti SSSR přes 10 let, takže bych se na nějaké zastavení dodávek zbraní zrovna moc nespoléhal.

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:52 Kde nic není ani čert nebere. Pokud jde o zbraně.

Momentální tónina i našich mainstreamových médií je, že Ukrajina nějak nevítězí, ba i o ruských postupech jsem už něco na Novinkách přečetl. Též Alzheimer Joe se nechal slyšet, že Ukrajina v NATO až na svatého Dyndy. A Blinken říkal něco o tom, že souhlasí s politikou jedné Číny.

Tím je celkem řečeno vše, to si také myslím. Proto bychom měli zrušit všechny debilní zahraniční nákupy vojenské techniky a soustředit se na to, co umí Excalibor Army. Zatím se to na ukrajinském bojišti osvědčuje minimálně tak, že se armády zakopaly a nějaký zásadní postup se nekoná ani nečeká. A o to by nám do budoucna mělo jít, za to bych bojoval.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://echo24.cz/a/HKg2J/komentar-kechlibar-valka-ukrajina-drony-doba-dronova-zacala

Anonymní řekl(a)...

Jan Konvalinka k prezidentu Pavlovi: „Tohle je přísaha vojáka základní vojenské služby. Takhle přísahala celá mužská populace Československa, schopná vojenské služby, včetně mne. Při vší úctě k Vaší práci a Vám osobně, mám v srpnu taky někam zalézt, pane Železný?“ zeptal se.

Honzo, Ty jsi také studoval na rozvědčíka? Vlastně by se tím ledacos vysvětlovalo .....

Anonymní řekl(a)...

V kauze dotačního podvodu při výstavbě vědecko-technického areálu Nupharo Park uložil ve
čtvrtek soud česko-americkému podnikateli Milanu Gánikovi a architektu Antonínu Kantovi
7,5 a 6,5 roku vězení. Muži podle soudu způsobili škodu 300 milionů korun, jelikož uvedli 
v žádosti o dotace falešné údaje. Soud také určil, že mají oba muži společně peníze vrátit.

OK - a co těch Drahošových 251 mega.

Anonymní řekl(a)...

Nejvíc šokující na tom je, jakým způsobem to léta kryjí na ministerstvu spravedlnosti a na 
městském soudu v Praze. Že tady existují těžké pochybnost o tom, jak tahle skupina lidí
pracuje, ale nikoho to tam nahoře nezajímá. Před pár týdny jsme se dozvěděly, že životní
partnerka Petra Šabaty Veronika Křesťanová pracuje od roku 2017 jako místopředsedkyně
městského soudu v Praze.
http://mluveny.panacek.com/radiodokument/195763-matematika-zlocinu-15-2018.html

Novou ústavní soudkyní by mohla být místopředsedkyně Městského soudu v Praze Veronika
Křesťanová. Prezident Petr Pavel zaslal její nominaci do Senátu.

Kozu z Matematiky zločinu udělají zahradnicí.

Anonymní řekl(a)...

Místo omluvy změnil pravidla etické komise.
Ředitel ústavu duševního zdraví čelí kritice za plagiátorství

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/nudz-mirka-janouskova-petr-winkler-vyzkum-plagiat-narodni-ustav-dusevniho-zdravi_2306160645_ank

Anonymní řekl(a)...

Ad: Kozu z Matematiky zločinu
Taky o tom už má seriál i Nova:
https://voyo.nova.cz/titul/9487-matematika-zlocinu

Anonymní řekl(a)...

Podle NKÚ nebyla ze strany ministerstva stanovena žádná pravidla, „jak a za co mohou výzkumné organizace vynakládat získanou podporu“.

„Pouze převzalo ze zákona základní definici způsobilých výdajů. V praxi tak výzkumné organizace používaly tuto podporu například na odměny pro zaměstnance, kde ale nebyly stanoveny žádné limity,“ konstatoval NKÚ.

Při zkoumání 14 příjemců dotací vyšlo najevo, že pět z nich „nevykázalo žádný příjem z tzv. transferu znalostí“. Ten je ukazatelem možného komerčního využití a uplatnění výsledků výzkumu a vývoje v praxi. Pravidla navíc byla stanovena nejasně, což vedlo k absurdním situacím.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nku-miliardy-na-vyzkum-sly-bez-stanovenych-cilu-40435904

Anonymní řekl(a)...

Zoufalec Procházka, t.č. rektor UP vzal zpět návrh na odvolání děkana Kubaly.

Anonymní řekl(a)...

Profesor stahovač.

Anonymní řekl(a)...

ad 9:39 - No jo, asi si uvědomil, že byl do celé záležitosti vmanipulován (viz https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/06/01/zahadna-patecni-schuzka-dobyvani-tajemstvi/), a tak zjednal nápravu. Ode mne má za to plusové body.

Anonymní řekl(a)...

Ať byl, nebo nebyl, tímto se naprosto zneduveryhodnil a měl okamžitě rezignovat. Evidentně není kompetentní řídit univerzitu a manevruje odezdi ke zdi.

Anonymní řekl(a)...

Ad 20:18 Vám se to kecá. Vy nejste jako lékař vržen do rozhodování o miliardách, přičemž jejich správné využití závisí na bandě neřiditelných akademiků a líných studentů. Dokonce za zákona neřiditelných, protože fakulty jsou vědecky autonomní.

Alternativa k tomu je, že univerzity budou mít administrativní vedení a rketor, děkan a všichni akademici budou jen věšáky na taláry. Tak si vyberte.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

On ho někdo nutil? A věšáky na talary zní o hodně lépe, než současná anarchie a mafie. Jinde to funguje dobře.

Anonymní řekl(a)...

To je filozofická otázka. Chcete akademickou svobodu? Není zadarno.

Jinak pokud jde o to srovnání, jinde hlavně 3x víc platí a platy profesorů jdou převážně z institucionálních peněz, případně různých velkých nadací. Takže lidé jsou k univerzitě vesměs mnohem loayálnější než u nás kdy si různě přivydělávají a univerzita je pro ně zdroj titulu a přístupu k informacím zdarma.

I u nás třeba na Akademii věd máme mnoho lidí placených z institucionálních prostředků a i když jsou často placeni hůř, jsou k matce akademii mnohem loayálnější než lidé z univerzit.

Jak mimořádně by byli lidé loayální ke svému oboru při státní profesuře je možno se domýšlet.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Vám se to kecá. Vy nejste jako lékař vržen do rozhodování o miliardách, přičemž jejich správné využití závisí na bandě neřiditelných akademiků a líných studentů.

= Absolutní nedostatek představivosti a informací před kandidaturou na rektora? :-)

Ad Alternativa k tomu je, že univerzity budou mít administrativní vedení
- Nucená správa by možná byla lepší. Stejně jako byla leckde v Africe lepší koloniální správa, než africká demokratická vláda (pššš, ale o tom se v progresivních sférách vůbec nesmí mluvit).

Anonymní řekl(a)...

Jestli akademická svoboda znamená řízení instituce mafii a naprosto neschopnými manažery bez znalosti a zkušenosti, tak o ní nestojím. To je cesta do pekla.

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:22 Tak přejděte na soukromou VŠ. Máme jich dost.

Nejde o to, že by akademická samospráva nemohla fungovat. Kdyby VŠ řídil sbor státních profesorů jako za I. republiky, nejspíš by to fungovalo. Pokud rektora volí všichni a akademičtí pracovníci a všichni studenti jednotlivých fakult ve federálním uspořádání a navíc na některých falultách je volební účast pod 5%, kdokoliv může prosadit cokoliv. Stačí přesvědčit pár lidí navíc aby přišli k volbám.

Případně můžete přejít na nějakou SŠ s VOŠ. Minimálně budete mít třeba i dvojnásobný plat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

To je hezká rada: zdrhnout jako srab (Procházka). Co takhle s tím spíš něco udělat? To se u nás nenosí?

Anonymní řekl(a)...

Ad 17:24 Taky mu to nemusí stát za to. Kandidoval s nějakou představou a ta se mu nedaří realizovat, případně to v rámci současného právního prostředí ani nejde. Když to zjistil odejde a věnuje se dál své profesi. Rezignaci děkana z těchto důvodů po dvou letech jsem zažil i na Univerzitě v Lundu v roce 1994.

Není na tom nic špatného. Naopak. Akademik hladový po funkci není akademik ale politik. Případně, v českých podmínkách zvláště, má nějaké finanční záměry. Protože fondy EU...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Kandidoval jako politicky obchodník, nasliboval všem kdeco a některým senatorum i rozdal prorektorske posty. Ti samozřejmě taky hlasovali pro něj. Akademická samospráva je pěkná politicka žumpa.

Anonymní řekl(a)...

19:04 To tak holt bývá. Mnozí se nechají zlákat radami marketérů a mnozí se s nimi i ztotožní, případně je vyhledávají.

Opět platí, že pár stítním profesorům se člověk musí méně blbě podbízet než studentům a akademikům z roztodivných oborů roztodivných fakult.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Komentář: Ševčík padl. Teď ještě zrušit celou fakultu

Jenže tehdejší vedení školy nad tím zavíralo oči. Ukazuje se opakovaně, že samospráva univerzit, které se těší extrémní autonomii, není schopna napravit jakýkoli nevyhovující stav. Rektora i děkany volí akademické senáty – a všichni jsou si nějak vzájemně zavázáni. Ani rektor si to nechce rozházet s kterýmkoliv děkanem, zvlášť pokud fakulta přispěla k jeho zvolení.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-komentar-sevcik-padl-ted-jeste-zrusit-celou-fakultu-233194

Anonymní řekl(a)...

Pro UP platí jiné zákony (*)?

... rozhodl jsem se celý postup zopakovat a tentokrát z rektorátu vydolovat anonymizovaný seznam celkových hrubých mezd (výši úvazku a mzdovou třídu), které byly v letech 2019–2022 vyplaceny zaměstnancům, kteří pracují na rektorátě UP. Dále jsem požádal o sdělení celkových hrubých mezd (včetně odměn, příplatků a osobního ohodnocení) pracovníků na pozici rektora a kvestora za roky 2019–2022. Také jsem chtěl vědět, jaké mzdy pobírali děkani a ředitel vysokoškolského ústavu.

Zdvořile mi napsali, že všechny informace vyhledali, stálo je to obrovské úsilí a mnoho času, mají to pro mě nachystané a jakmile jim zaplatím 12 340 korun českých, laskavě mi to pošlou.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/06/28/nechci-tu-slevu-zadarmo/

(*) Výše platů a odměn za rok 2022 poskytlo 242 institucí z dotázaných 323, což je téměř přesně 75 procent. „Stále vysoké je procento institucí, které instituce odmítají poskytnout, a to i přes zákonnou povinnost, od začátku roku 2023 v zákoně o právu na informace přímo přikázanou. Po výzvě a dalším odvolání i tak 36 organizací odmítlo (opakovaně) a 45 se neobtěžovalo reagovat ani na jednu ze zaslaných výzev,“ uvádí organizace.

https://www.echo24.cz/a/HqLkH/zpravy-domov-inkasuji-stat-schodky-sef-posta-miliony-odmeny-platy

Anonymní řekl(a)...

Ale oni mu to neodmitli dát, naopak mu řekli, že to pro něj mají připraveno na zlatem podnos. Jen musí, v souladu se zákonem, uhradit náklady. Tady si spíš DezinfoTomáš mysli, ze pro něj zákony neplatí :o)

Anonymní řekl(a)...

Ad 28. června 2023 v 16:24
Pak by měla být UP zažalována za mrhání peněz daňových poplatníků. Pokud totiž vytažení tak jednoduchých mzdových věcí (na které má každý daňový poplatník samozřejmý nárok) z informačních systémů UP stojí tolik peněz, tak to znamená, že je celá UP v rozkladu, vnitřní procesy vůbec nefungují a potřebovala by pořádnou kontrolu s minimálně tučnou pokutou. :-)

Anonymní řekl(a)...

Zkuste si nejdřív nastudovat zákon :o) ono třeba ani nemusí jít o informaci samotnou, ale o to v jaké formě, vyhodnocení, přehledu atd ji DezinfoTomáš chtěl. A on to nepochybně ví moc dobře a jako obvykle píše vylhané texty. Je to takový Olomoucký Okamura.

Anonymní řekl(a)...

Takže asi na rektorátě UP pracují tisíce lidí, protože "mimořádně rozsáhlé vyhledání informací". :-) A to informatické odůvodnění složitosti dejte přečíst nějakému zkušenějšímu "ajťákovi", já z něj málem smíchy spadl ze židle.

anonymizovaný seznam celkových hrubých mezd (výši úvazku a mzdovou třídu), které byly v letech 2019–2022 vyplaceny zaměstnancům, kteří pracují na rektorátě UP. Dále jsem požádal o sdělení celkových hrubých mezd (včetně odměn, příplatků a osobního ohodnocení) pracovníků na pozici rektora a kvestora za roky 2019–2022. Také jsem chtěl vědět, jaké mzdy pobírali děkani a ředitel vysokoškolského ústavu.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/06/28/nechci-tu-slevu-zadarmo/

Odůvodnění:
UP došla k přesvědčení, že v případě vyřízení Vaší žádosti se jednalo o mimořádně rozsáhlé vyhledání informací...
Následně bylo požadované informace potřeba upravit, vytvořit databázové struktury a importovat data.

https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2023/06/Informace-za-vsechny-prachy.pdf

Anonymní řekl(a)...

No ale úřad to UP víceméně potvrdil. Takže co tam máte dal?

Anonymní řekl(a)...

Ad 28. června 2023 v 19:22 Takže co tam máte dal?

Prostý fakt, že stát nedodržuje své vlastní zákony (*). A ze strany UP je to jenom úplně jasné sabotování zákona na právo na informace.

(*) „Stále vysoké je procento institucí, které instituce odmítají poskytnout, a to i přes zákonnou povinnost, od začátku roku 2023 v zákoně o právu na informace přímo přikázanou. Po výzvě a dalším odvolání i tak 36 organizací odmítlo (opakovaně) a 45 se neobtěžovalo reagovat ani na jednu ze zaslaných výzev,“ uvádí organizace.

https://www.echo24.cz/a/HqLkH/zpravy-domov-inkasuji-stat-schodky-sef-posta-miliony-odmeny-platy

Anonymní řekl(a)...

Tak znovu: UPOL TO NEODMITL. Čtěte pomalu a opakovaně :o)

Anonymní řekl(a)...

Ad 28. června 2023 v 19:53
Ne, UP si tam vymyslel placenou informatickou překážku a udělal z toho výzkumný úkol tohoto oboru. Čtěte pomalu a opakovaně.

Anonymní řekl(a)...

A urad potvrdil, ze je to správně. Tududum tum!

Anonymní řekl(a)...

Ad 28. června 2023 v 21:12
Argumentum ad verecundiam

Citování jakéhokoliv stanoviska autority není pochopitelně samo o sobě faulem. Tím se stává až v momentě, kdy mluvčí uvede, že z důvodu postavení autority je toto stanovisko pravdivé.

Logický model

Podle experta E je X pravda
Takže X je pravda

https://bezfaulu.net/argumentacni-fauly/duraz-na-rozum/apel-na-autoritu/

Anonymní řekl(a)...

Buuuuuu :o) tady je to skvělá zábava :o)

Anonymní řekl(a)...

21:53 Chápeme, že vola to tu moc bavit nebude...

Anonymní řekl(a)...

A mezitím Zdeňkovi Trávníčkovi zamítli podání na Ústavní soud. No a teď si celá ta katrin banda jde užít párty na Evropský soud pro lidská práva!

Anonymní řekl(a)...

re: Zdeňkovi Trávníčkovi
A ten teď kope za koho; dřív kopal za Podvodníkov:
https://www.upol.cz/fileadmin/userdata/UP/AKTUALITY_2019/PrubehObhajobyGregor2013.pdf

Anonymní řekl(a)...

Proč? Zřejmě proto, že „skleněné baterii“ prostě nic není. „Kdyby to publikoval kdokoli jiný než Goodenough, neměl bych pro tu práci příliš uctivé označení,“ nechal se už před lety slyšet Daniel Steingart, materiálový inženýr z Princetonu.
...
Proč se o tom příliš nemluví? Zřejmě v tom hraje roli několik faktorů. Za prvé samozřejmě proto, že samotný výzkum není triviální. Chyby se v takových případech stávají, to není nic neobvyklého. Goodenough byl v době představení baterie legenda oboru a kritizovat jeho současnou práci (i s ohledem na jeho věk) se mohlo zdát neslušné a bezohledné.

Dalším faktorem je to, že vědci ve většině případů nedostávají „body“ za vyvrácení cizích omylů. Ověřování a případné vyvracení cizích hypotéz je sice nezbytnou součástí vědeckého pokroku, ve skutečnosti ovšem nebývá tato snaha příliš odměňována. Vědecké časopisy i grantové agentury si mnohem více cení pozitivních výsledků než těch negativních. Takových prací, jakou udělal tým z Grazu, vychází (a to nejen v oboru elektrochemie) podle celé řady odborníků příliš málo.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-zemrel-vynalezce-dnesnich-baterii-karieru-zavrsil-chybou-kterou-lze-pochopit-233447

Anonymní řekl(a)...

Ad 1. července 2023 v 16:38
Quod licet Iovi, non licet bovi

Anonymní řekl(a)...

QS World University Rankings 2024: Nejlepší českou vysokou školou je podle žebříčku stejně jako v předchozích letech Univerzita Karlova. Ta si letos dokonce o několik desítek míst polepšila. Zatímco minulý rok se umístila na 288. místě, letos se jí podařilo získat 248. místo.
Těší mě, že reputace naší univerzity v celosvětovém měřítku roste. Zejména náš otevřený přístup k udržitelnosti ve všech jejích vrstvách je jasným návodem, jak efektivně a odpovědně mají instituce – dovnitř i navenek – ke svým cílům směřovat, uvedla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:51 Paní rektorka dobře ví v jaké oblasti nahnali body. Kvalita výuky to nebyla.

Anonymní řekl(a)...

Ad: 248. místo
A co teprve, az se Králíčková doví, že zásluhou jejího moudrého vedení to je už dokonce
238. místo:
Centrum pro hodnocení světových univerzit letos do pořadí zařadilo 2000 škol.
Do nejlepší dvacítky letos proniklo 16 škol z USA, nejlepší evropskou univerzitou je
Cambridgeská na 4. místě, nejlepší asijskou pak Tokijská univerzita na 13. příčce.
Univerzita Karlova je na 238. místě, brněnská Masarykova univerzita je 560., olomoucká 
Univerzita Palackého drží 591. příčku a pražské České vysoké učení technické je v pořadí 637.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/harvard-je-nejlepsi-univerzitou-na-svete-238-v-zebricku-skon/r~15766f66f3d411eda873ac1f6b220ee8/

Anonymní řekl(a)...

Podívejme se také, co se odehrává kolem docenta Ševčíka. Co říkáte na to, že akademický senát umožnil rektorovi jeho odvolání?

Víte, tam jsou zajímavé dvě věci. Jednak je to útok na svobodu slova, to je zřejmé. Na jedno z ústavních práv člověka. Což se domnívám, že je naprosto nepřípustné. Za další je to pokus o zastrašování široké veřejnosti. Protože přece nejde o Ševčíka. Tady jde o to, že je děkanem, a že tedy si dovoluje luxus vlastních názorů. A oni chtějí dokázat, ti, kdo stojí za tím jeho odvoláním... Protože to není nějaký přihlouplý rektor, na toho je vytvářen tlak, aby toto uskutečnil. Ale jde o to zastrašit tady veřejnost, aby viděla – podívejte, tady jsme dokázali vyhodit i děkana Vysoké školy ekonomické. Tak vy si ostatní dejte pozor.

A kromě toho je zajímavé, že mainstreamová média se vůbec nezabývají minulostí rektora Dvořáka, který byl v čele dozorčí rady Key Investments v době, kdy Key Investments připravovala o desítky milionů korun jak tedy daňové poplatníky, tak zejména obce. To je prostě neslýchané. Řada obcí nebo i městských částí v Praze přišla o velké peníze a on tam byl předsedou dozorčí rady. Tam nebylo nějaké „ucho“. Dělal předsedu dozorčí rady. Takže musel vidět, jak se to tam dělá. A myslím, že tam zmizelo něco kolem 600 milionů korun. A nic… Poté se stal tento člověk nejdřív děkanem fakulty, pak prorektorem a teď je rektorem a v podstatě moralizuje druhé. To je něco neuvěřitelného. Tento člověk by měl skončit. Ten neměl nikdy přijít do funkce, s tímto svým pozadím.

Anonymní řekl(a)...

Pozn. Rozhovor s Paroubkem..

Anonymní řekl(a)...

Tento Paroubek?

Zpráva například tvrdila, že se tehdejší premiér Paroubek snažil ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh. Dokument obsahoval i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko "měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek".

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/paroubek-u-soudu-prohral-kubice-se-mu-neomluvi-ani-nezaplati.A090609_130245_domaci_js

Anonymní řekl(a)...

"Vzpomněl jsem si ještě na kamaráda Paroubka. Pokud bude problém, obrátíme se na něj." To jsou slova realitního magnáta Luďka Sekyry, která zachytila policie, když v roce 2000 odposlouchávala kmotra podsvětí Františka Mrázka. I šéf ČSSD Jiří Paroubek tak figuruje ve spisu Krakatice.
Také od něho si dvojice Sekyra – Mrázek slibovala protekci v projektu IPS, tedy ve snaze ovládnout největší stavební firmu v zemi, Inženýrské a průmyslové stavby (IPS).

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mrazek-stal-i-o-paroubka-odhalily-odposlechy.A080923_220204_domaci_zra

Tedy syna mediálně známého Václava Kočky, který patřil k rodinným přátelům bývalého šéfa ČSSD a premiéra Jiřího Paroubka.

https://reportermagazin.cz/a/iXFaT/gross-mrazek-a-ti-co-prezili

Anonymní řekl(a)...

Vox populi, vox Dei...

Platy vedení škol významně vzrostly
Radek Kobliha
V socialismu, i tom unijním o platech rozhoduje stát. Ne tržní hospodářství. Potom se nedivte frustraci a nepokojům, které v Evropě skončí občanskou válkou. Je neudržitelný zlodějský systém dělení obyvatel na privilegované státní zaměstnance a daňové nevolníky.

Miroslav Rašík
Česká klasika - jeden by nabyl dojmu, že se učitel nemůže ani nažrat - ejhle, opak je zase pravdou. Zajímalo by mě kdy začnou opět stávkovat.

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-platy-vedeni-skol-vyznamne-vzrostly-40436321

Anonymní řekl(a)...

Re: Temná je minulost rektora Dvořáka ...

https://www.nasepraha.cz/rektor-vse-petr-dvorak-stal-v-cele-key-investments-v-dobe-nejvetsich-podvodu/

... ba až na zavření.

Anonymní řekl(a)...

Libor Dusek: Překvapivě se pana Ševčíka trochu zastanu: jeho veřejné působení - i když je mi taky nechutné - by nemělo být důvodem k jeho odchodu.

Problém je jinde: ten člověk se nikdy neměl stát docentem, natož děkanem. Argumenty a fakta následují.[1]

Ševčíkova akademická úroveň je podle něj nevalná, na děkanových publikacích se výrazně podílejí jejich spoluautoři a navíc sám Ševčík neumí anglicky. [2]

[1] https://twitter.com/dusek_libor/status/1635394890808070144?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1635394890808070144%7Ctwgr%5E24adae2852f3fc54f39ba0557139a89b8be34c13%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fforbes.cz%2Fvitez-bere-vse-jak-dekan-sevcik-nici-svou-opozici-i-povest-predni-ekonomicke-skoly%2F

[2] https://forbes.cz/vitez-bere-vse-jak-dekan-sevcik-nici-svou-opozici-i-povest-predni-ekonomicke-skoly/

Anonymní řekl(a)...

Tohle by nemelo zapadnout:

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/univerzita-palackeho-spory-catrin-prirodovedecka-fakulta-rektor-dekan-valka-vedcu.A230630_734282_olomouc-zpravy_dmk

https://www.prf.upol.cz/nc/zprava/clanek/vyjadreni-dekana-martina-kubaly-k-rozhodnuti-rektora-vzit-zpet-navrh-odvolani/

https://www.prf.upol.cz/nc/zprava/clanek/stanovisko-zo-vos-prf-up-ke-zruseni-navrhu-na-odvolani-dekana-prf-up-1/

Jsem zvedav, jestli se dekan Kubala docka nejake omluvy za tu hysterickou kampan proti nemu...

Anonymní řekl(a)...

V diskuzi na idnes píšou, že to rozhodnutí policie je zrušené a vše se vrací na začátek...

Anonymní řekl(a)...

6. července 2023 v 14:22

praxe ukazala, ze interni normy UP stran "užívání počítačových sítí" neobsahuji zadne sankce trestajici poruseni techto pravidel, a proto byla 9.6.2023 schvalena novela mj. s odstavcem

... Porušení pravidel užívání počítačové sítě UP nebo certifikátu pro elektronický podpis ve smyslu tohoto vnitřního předpisu zaměstnancem UP se považuje za porušení pracovních povinností ve smyslu příslušných ustanovení zákona ... Vedoucí zaměstnanec následně iniciuje postup v souladu se zákoníkem práce ...

https://files.upol.cz/sites%2Fpub%2FPubNormy%2FA1-2015-%C3%9AZ02.pdf

Anonymní řekl(a)...

Ad 7. července 2023 v 9:14
Chtěl bych se zeptat, jestli po překladu do normální řeči text "Porušení pravidel užívání počítačové sítě UP nebo certifikátu pro elektronický podpis ve smyslu tohoto vnitřního předpisu zaměstnancem UP se považuje za porušení pracovních povinností" znamená "vyneseš mail o tom, jak se na UP podvádí nebo krade, tak tě vyhodíme". Předem děkuji za případné odpovědi.

Anonymní řekl(a)...

7. července 2023 v 10:10 ...vyneseš mail...

vs

... Uživatelé mají právo na ochranu osobních údajů a soukromí, a to i v případě, kdy svá soukromá data nechrání. Uživatel nesmí zneužívat cizích dat v uživatelských adresářích a systémových schránkách elektronické pošty ...

Anonymní řekl(a)...

K témaru válka na Ukrajině: https://echo24.cz/a/HKemM/zpravy-domaci-zelenskyj-navsteva-ceska-televize-dotaz-papadopulos-pavel

".... Vy jste dnes v Česku a my máme tady v naší zemi historickou zkušenost po roce 1945 – říká se tomu nekontrolovaný, násilný odsun Němců. To byly desítky tisíc lidí, kteří žili na území nepřítele, hovořili jazykem nepřítele, ale velmi často nepřáteli nebyli. A já se chci zeptat, jak vy a vláda, která vám podléhá, zajistí, že se tento odsud nebude opakovat na v budoucnu osvobozeném Krymu a v Donbasu. Mám na mysli ty obyvatele Ukrajiny, kteří sice možná hovoří rusky, ale chtějí to, čemu se říká ruskij mir,“ položil Zelenskému Papadopulos otázku na tiskové konferenci po setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem.

....

Papadopulos se ale dočkal i zastání. „Případná otázka. Nepříjemná, neslavnostní, život už je takový. Ten problém existuje a existovat bude, je lepší ptát se, než se ho snažit vytěsnit. Díky za Vaši práci,“ například napsala na Twitteru známá jaderná fyzička Dana Drábová...."

Aniž bych sebeméně přispíval k diskusi o tématu války na Ukrajině, to nechím na paní Drábovou, nebylo to náhodou tak, že Němci považovali vyhlazení Čechů a Židů za bezesporně spravedlivé?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys 7. července 2023 v 18:07
Němci považovali vyhlazení Čechů a Židů za bezesporně spravedlivé
Problém je v tom zevšeobecnění na "Němci". Pokud by souhlasilo 50%, je spravedlivé je všechny vyhnat? Kde je to pravé magické číslo? U 80%, 90%?

Jinak totalitu snad pamatujete, ne? 99,45 % lidu nadšeně souhlasí s politikou strany a vlády, jak dokázali svou účastí u voleb! :-)

Volby do Sněmovny lidu Federálního shromáždění 1981
Oprávněných voličů: 10 789 574
Odevzdaných hlasů: 10 736 312
Platných hlasů: 10 730 205
Volební účast v %: 99,51 %
Platných hlasů v %: 99,45 %

https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_Sn%C4%9Bmovny_lidu_Feder%C3%A1ln%C3%ADho_shrom%C3%A1%C5%BEd%C4%9Bn%C3%AD_1981

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:48 To je prispevek podporujici moje tvrzeni. Diky. Dalibor Stys

Anonymní řekl(a)...

Ad 7. července 2023 v 21:35
V čem? Jsem trochu nechápavý, předem díky za vysvětlení.

Anonymní řekl(a)...

Ad 22:04 No přece moje tvrzení o lavinovém efektu. Že do Československa sice Němci utíkali za svobodou ale nakonec se téměř všichni podíleli na výhodách, které v protektorátu měli. A minimálně zprostředkovaně i na zvěrstvech, která se jejich jménem páchala.

My Češi jsme, pravda, byli ještě o něco lepší kádři, protože nám stačili i jen sovětští poradci a už jsme vraždili své vlastní lidi. Ani jsme se k tomu nepotřebovali stát Sověty nebo mít na svém úzení sovětskou armádu. A disidenty po roce 1968 jsme dokonce měli převážně z různých komunisty privilegovaných rodin. (Jistě to byla z jejich strany spravedlivá válka.) Skutečně se zlou se potázali jen ti, kdo se k nim z naivity přidali bez příslušných kontaktů z minulosti, hlavně na venkově. A 300 000 lidí kteří nepodepsali souhlas se vstupem ani neemigrovali. Na jejich oslavování nějak dodnes nedošlo.

Předevčírem naše české paradoxy to generál - komunistický rozvědčik Pavel ještě vylepšil tím, že ruskou novinářku, spolupracovnici rádia Svobodná Evropa, Faridu Kurbangaleevu nepustil na tiskovou konferenci se Zelenským. To nevymyslíš...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

To vyhození akreditované novinářky z tiskové konference je opravdu těžko pochopitelné.
Pavel tím nahrál ruské propagandě více, než "banda dezolátů". Jednoho skoro napadne, za který tým vlastně kope. Nebo je to prostě jenom hloupost.

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:11 Pavel svými výroky už delší dobu otravuje Rusy, kteří k nám utekli z Ruska už třeba před 33 lety a kromě přízvuku už nepoznáte, že nejsou Češi. Zároveň opakovaně říká, že Ukrajina nevyhraje. Myslím, že je celkem zřejmé za koho kope...

Nakonec je to celkem logické. Současná parta dohrála koloniální hru. Potraviny máme stejně drahé jako na západě ale mnohem nekvalitnější, mzdy třetinové a rozpočet zcela závislý na libovůli zahraničních věřitelů. Že naše země jde správným směrem může věřit už jen naprosto, ehm, nedůvtipný občan. Jinými slovy volič Pavla nebo Babiše. Kolik takových bylo v prvním kole prezidentské volby? Přes 70%. Když k nim připočteme ještě voliče Nerudové, je to přes 85% . Přesto si museli vítězství pojistit tím, že reálné, objektivně odlišné, protikandidáty vyřadili z formálních důvodů. Tak moc jsou si nejistí....

Sláva šéfovi, vyhrávala hudba všude tam, kam přijel šimpanz ve funkci prezidenta USA. Kurt Vonnegut, Snídaně šampiónů

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad: Daň z vína by zachránila českou vědu ...

Langšádlová chce zároveň změnit celou strategii vědy a výzkumu. „Do funkce jsem přišla v situaci, kdy jsme měli asi 170 priorit orientovaného výzkumu. A to je podle mě moc. V tuto chvíli pracuji na nových prioritách. Definovali jsme si pět oblastí, výzev.“

„První je energetika, energetická soběstačnost, nové druhy energií, úspory. Druhá oblast je reakce na změnu klimatu. Třetí oblastí je otázka stárnutí populace, protože demografické změny a stárnutí populace budou mít velký vliv na naši společnost. Čtvrtou oblastí je bezpečnost, obrana a udržení demokratického vývoje. A pátou oblastí je otázka technologické transformace a digitalizace,“ shrnuje ministryně.

https://www.lidovky.cz/domov/rozstrel-helena-langsadlova-veda-vyzkum-skrty-balicek.A230627_112321_ln_domov_hud

Anonymní řekl(a)...

Edvard Beneš: Demokracie dnes a zítra 1946. https://1url.cz/Bu1Cb

str. 54: V tomto smyslu světová válka prostě jen ukázala, že evropský svět byl nejen politicky, ale zejména morálně a duchovně, rozdělen už dávno na dva tábory: spojenecký a středoevropský.

strana 334:
8. Poválečná demokracie a problém politické byrokracie.
3. Str. 282: Problém stranické oligarchie a otázka vůdcovství v demokracii.
4. Str. 296: Psychologie politického stranictví jako jev antidemokratický.

Měl to docela promyšlené - ale měl smůlu, že spojenci se rozhodli nechat středoevropský svět Rusku. Uvidíme brzo ve Vilniusu co se chystá teď.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad ale měl smůlu, že spojenci se rozhodli nechat středoevropský svět Rusku.

Zase české kňourání, my za to nemůžeme... Vaše logika je zdeformovaná socialistickou výukou a jejím výkladem dějin. Podívejte na Rakousko, to bylo také původně v ruské sféře vlivu, stejně jako my. Jenom, na rozdíl od nás, ty Rusáky a komunisty nesnášeli. A to Rakušáci jsou stejně geneticky za ta staletí monarchie napůl Češi. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:19 Tak ja nevim. Dosli jrn do Rokycan a nechali Prahu divizim SS nebo ne? Mate nejaka alternativni fakta?

Dalibor Stys

Anonymní řekl(a)...

Michodem, to Rakousko v ruské sféře vlivu... https://cs.wikipedia.org/wiki/Okupa%C4%8Dn%C3%AD_z%C3%B3ny_Rakouska . Rozhodně spojenci obsadili větší část Rakouska a nestáhli se. Představte si, kdyby spojenci obsadili celé Čechy včetně hlavního města. To by se jinak vyjednávalo, nemyslíte?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Osvobozen%C3%AD_z%C3%A1padn%C3%ADch_a_jihoz%C3%A1padn%C3%ADch_%C4%8Cech_americkou_arm%C3%A1dou Dne 18. dubna 1945 vstoupily americké jednotky na území předmnichovské Československé republiky. Klidně to mohli stihnout. Za to, kolik toho odbojovaly naše jednotky na všech západních frontách, bychom si to byli zasloužili. Nemluvě o tom, že by se tím zachránilo pěkných pár tisíc lidí a spousta majetku.

Beneš dosáhl alespoň toho, že všechny cizí armády z Československa odjely. Jinde Sovětská armáda zústala.

Chybou bylo rychlé znárodnění na podzim 1945 a zákaz Agrární strany. Což obojí prosazovali vehementně demokratičtí Sociální demokraté. Komunisti se pak ani nemuseli tak snažit, kdo měl rozum, zmizel, na zásadní odpor nebyla meteriální základna. Zústali jen naivní idealisti, bylo jich pořád docela dost, jak se pak v roce 1968 ukázalo v počtech těch, kdo nepodepsali souhlas s pobytem....

Teď jsme v jiné situaci. Až to západ na Ukrajině odpíská, stačí využít kapacitu našeho válečného průmyslu a postavit obranu. Dnes jsme schopni porazit i Bundeswehr, naše nejvyšší Uršula nám ho nasrvírovala. Pokud tedy neco takového chceme...

Uršula má být nejvyšší představitelka NATO. Tak bych řekl, že Rusům stačí jen počkat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

1) Proruský kňoural Beneš zakázal všechny ostatní strany mimo "Národní frontu".

Na otázku, kdo zakázal Agrární stranu, pak Rokoský odpovídá: „Agrární stranu zakázala Národní fronta, ale nemůžeme to připsat jen komunistům, přestože byl jejich vliv dominantní. Svůj díl odpovědnosti na tom mají národní socialisté, sociální demokraté a lidovci. A připočtěme i podíl prezidenta Beneše. Pod Košickým programem je podepsáno 25 politiků. Ti všichni za to nesou odpovědnost.“

https://plus.rozhlas.cz/proc-nam-zakazali-agrarni-stranu-8331942

2) Slabí komunisté

Přestože rozdělení Rakouska do okupačních zón a dlouhá absence státní smlouvy mohly vzbuzovat nejistotu ohledně jeho dalšího směřování, podle historiků nebylo reálné, že by se země přiklonila k Východu.

Jedním z důvodů byla zanedbatelná velikost tamní komunistické strany. Její členové či přívrženci sice byli oproti jiným stranám viditelnější v odboji, vliv strany však postupně slábl. V provizorní vládě měla sedm zástupců (sociální demokraté jedenáct a lidovci pět), v prvním kabinetu vzešlém z voleb však už jen jednoho a i ten v roce 1947 rezignoval, čímž vládní angažmá komunistů v druhé republice skončilo (a na konci 50. let i jejich přítomnost v parlamentu).

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3097604-se-statni-smlouvou-ziskali-rakusane-plnou-suverenitu-a-naucili-se-mit-radi-neutralitu

Anonymní řekl(a)...

Logika faktů by předpokládala nějaké slušné vyjádření ve smyslu: „Vážený pane děkane, je mi
velmi líto, do jakých rozměrů se celá záležitost neplánovaně vyvinula. Protože se
neprokázalo .....
..... Namísto toho však čteme, že návrh na odvolání byl vzat zpět:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/07/06/metaforicka-ne-pravdivost-verbalnich-vypovedi-a-jejich-reflexi/

Anonymní řekl(a)...

Ad 9. července 2023 v 14:33 Můžeme se tisíckrát dohadovat kolik by komunisti dostali kdyby 1) nepřevzali agrárnickou agendu posílenou o spoustu nových malých rolníků usídlených na statcích po Němcích a 2) západní spojenci obsadili celé Čechy. Vliv to jistě mělo, ale jelikož český národ je schopen většinově zvolit prezidentem komunistického rozvědčíka, protože je krásnej, jistě se mohlo stát i ledacos jiného.

Pozoruhodné věci se děli zjevně v každé osvobozované zemi. Doporučuji shlédnout Verhovenův film Černá kniha o Nizozemí z té doby. Případně Curzio Malaparte Kůže.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ale pádlovat umí taky pěkně https://www.lidovky.cz/nazory/petr-pavel-prezident-marketing-socialni-site.A230710_154615_ln_nazory_hud?zdroj=LN_nazor-top

Anonymní řekl(a)...

A mezitím Furstuv kámoš vyzývá k zabijeni: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-neprimo-vyzval-k-zabiti-politicek-rajchl-ma-na-krku-karnou-zalobu-233759

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:27 Přitom nejrychlejší dopravní prostředek do ráje je termobarická bomba. Čímž jsem přispěl do diskuse s jedním rusko-ukrajinsko-židovským kolegou na téma, že v Česku je všechno špatně.

Takže všichni ti padlí by vlastně všem, kteří přispěli k rozpoutání války a jejímu pokračování, vděční. Jen je problém, že podle mého přírodovědně-filozofického přesvědčení už nemají vědomí a předem jim to nikdo neřekl. Tam jim to sděluji alespoň individuálně předem.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

A přitom by stačilo tak málo... Rusáci se můžou jediným rozhodnutím jednoho svého zakrslého kágébáka Vladimíra Vladimíroviče sbalit a odtáhnout z Ukrajiny a je po válce. Vyhovovalo by takové řešení vašemu přírodovědně-filozofického přesvědčení?

Anonymní řekl(a)...

Možnost č. 1 všichni Rusáci z Krymu a Donbasu se stáhnou a vyklidí pole. Jako Hitler vyklidil východní Prusko. Pokud možno to za sebou všechno zapálí.

Možnost č.2 Rusáci na tom území - které se mezitím etnicky dost dočistilo - zůstanou. Něco jako kdybychom my neodsunuli Němce, ale o dost hůř pokud jde o skutečné promísení etnik. Určitě se budou milovat a určitě bude mít ukrajinská armáda dost sil, aby potlačila všechny nepokoje.

Existuje, a vždy existovala, ovšem ještě možnost č.3, tzv. česko-slovenská. Totiž nechat Rusáky jít, když nechtějí být Ukrajinci. Jako jsme my Češi nechali jít Slováky, když nechtěli být Čechoslováci. Tedy, ve skutečnosti ta možnost nikdy neexistovala a teď je už nereálná. Až na malé výjimky i rusky mluvící Ukrajinci na podobné nápady reagovali jekem, že Ukrajina musí být jednotná a na dar Krymu, že je dar a ten se nevrací.

Takže nastane možnost 4. o níž psal už někdy před rokem Kechlibar. Nastane opravdový mír, který je charakterizován tím, že jedna strana se už úplně vyčerpala a druhé nestojí za to úsilí a oběti jí úplně zničit.

No nic, my náš zbrojní průmysl na tom vydělal a stačí poslední opravenou techniku neodeslat na Ukrajinu a budeme mít slušně vybavenou armádu.

Ještě dobné doplnění z Rakousko-Uherské historie. První koncentráky na evropském kontinentě ve štýrském Talerhofu a českém Terezíně byly vybudovány pro haličské Rusíny, kteří se odmítali hlásit k ukrajinismu (a náboženskému uniatismu) a trvali na tom, že jsou Rusové (a pravoslavní).

Tak to vidím já populačně - modelářským pohledem...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

11. července 2023 v 9:57
Rusáci nemají vůbec žádné právo (z pohledu mezinárodního práva) na té Ukrajině být a zabírat si její území. Veškeré další popsané věci jsou teď naprosto a úplně irelevantní. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ve skutečnosti to je moje možnost č. 1, kterou jste, jak je Vaším zvykem, přehlédl.

Nakonec jak jsem psal, nejrychlejší výtah do ráje je termobarická bomba. Už máte sbalíno a chystáte se nastoupit?

Němci žili na území Čech 700 let a přesto se jim to najednou v hlavě převrátilo a chtěli vyhubit všechny Čechy. V Penzingu, kde se narodil Franz Conrad von Hötzendorf, žili v té době Češi, Slovinci, Madaři i Chorvati. Nikoliv přesto, ale právě proto se rozhodl, že Maďaři jsou sice podezřelí, ale rozhodující bitva se Slovanstvem musí být vybojována. Nejspíš proto, že slovanské jazyky byly nesrozumitelné a on je nechtěl poslouchat. I když neměl ani koleje po nichž by mohl převézt děla na hranice Srbska, o Rusku nemluvě.

No, míru zdar!

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Nakonec jak jsem psal, nejrychlejší výtah do ráje je termobarická bomba.

Car-bomba je lepší. Stvořena vašimi oblíbenými rusáky.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Car-bomba

«Nejstarší ‹Starší   1601 – 1800 z 1978   Novější› Nejnovější»