pátek 19. července 2019

Zfalšované grafy profesora Zbořila a Hobzy

Při profesorském řízení pana Zbořila z Olomoucké přírodovědy se citovalo z článku Catalytic Efficiency of Iron (III) Oxides ... s publikovaném ve JACS, sám Zbořil se přihlásil k 50% spoluautorství. Mělo to jen jednu chybu, ten horní graf na obráku je ten skutečný a ten dolní byl publikovaný. Měřený vzorek obsahoval šťavelan železnatý, což se umazáním píků “zakrylo”. Prostě věž jako věž, článek o neexistující věci a dnes se Zbořil s dalším spoluautorem Heřmánkem obviňují, kdo to udělal. Pan Zbořil udělal mezitím lokální "vědeckou" kariéru, nechal se s pomocí falešných výsledků habilitovat, z dotačních programů vysál co mohl a nyní nechá psát své podřízené petice za "klid na práci", vzal si "tvůrčí volno", za zástupce si dosadil podobné kvítko a stále si hraje na vědce za spoluúčasti všehoschopného rektora Olomoucké univerzity. 

Nic nového na východě a podobných případů se najde v Číně a v Indii celkem hodně, pán si na západě už neškrtne ale pro Olomouc stále OK. Za zmínku snad stojí jen perfekcionismus děkana fakulty (Martin Kubala), který se nenechal zastrašit a konal jak měl. Palec nahoru. Rektor Jaroslav Miller k profesní etice absolutně netečný, nekompetentní, nechal podvodníka stále ve funkci, palec dolů. Na celé věci jsou ale zajímavější jiné věci.


V roce 2013 měl jeden ze spoluatorů publikace doktorand Čeněk Gregor obhajobu své disertační práce, při které mimochodem prozradil komisi, že údaje v článku Zbořila neodpovídají realitě a sám ve své práci užil skutečně naměřené hodnoty. Jeho školitel Zbořil odešel z místnosti, ale ani on ani předseda komise Hobza z OUCHB neřešili etické pochybení ani ze strany autorů, ale pouze zkoušeného, nikdy nedali podnět etické komisi, příp. vedení školy nebo časopisu (v případě koresp. autora Zbořila).

Šlo o naprosté profesní i lidské selhání zaznamenané v protokolu o proběhu zkoušky, zřejmě si mysleli, že student bude mlčet a protokol se včas skartuje. Jako třešnička na rotu - studenta, který na falsifikaci svého školitele upozornil -  od obhajoby nakonec i před dvě pozitivní recenze ze tří vyhodili. Spoluautor Gregor jistě nese svůj díl viny, neměl dát za sebe souhlas k publikací, ale na druhou stranu byl t.č. v podřízeném postavení vůči svému školitelovi a autorovi článku, jehož vinu spoluúčast ostatních nikterak nesnižuje. Zbořil, který nyní bez důkazů prohlašuje, že to zfalšoval Heřmánek, nic po disertaci nekonal, celých (minimálně) 6 let mlčel stejně jako jeho nynější nástupce a účastník této podivné disertace Michal Otyepka a článek a jeho citaci používal Zbořil bez skrupulí dál do svého CV a žádostí o granty.  Za spoluúčastí Hobzy a ostatních dál bagroval granty a vedoucí místa s pěkným platem. Taková malá moravskočeská chrochro  jak vyšitá - prostě charakter. Když něco vyčuhuje (peaky nebo student), tak utnout, ono se to srovná !!!

Můj názor na vědecké výsledky Zbořila a výsledky jeho dotované organizace jsem již napsal v tématu o nanomateriálech, tj. kdysi modní měření o tom, jak plocha a nejen objem, kterých jsou desetitisíce, prakticky vždy bez reálné aplikace, desítky zbytečných  patentů bez jejich prodeje atp., aby bylo co vykazovat. Nanoplkačky, které zachraňuje vysoký IF v akademickém světě. Ale to je věc poskytovatele grantu a preferencí univerzity. Na celé věci je zarážející krom dnes poněkud groteskní kariéry pana Zbořila hlavně (ne)chování nic nekonajícího rektora, nulová sebekorekce pana Hobzy a nakonec i nesmyslnost a neobjektivnost podobných obhajob. Zápis ze zkoušky má 4 stránky, úroveń obsahu nulová, jen obecné výtky a názory, fakta a citace žádná, styl povrchní. To samé bohužel platí o profesorské habilitaci Zbořilově, prostě články v časácích, kolik z nich jsou manipulované nesmysly nikdo neřeší. 

Kdyby Hobza neměl účast ve vyhození t.č. doktoranda Pancíře a jeho manželky z Ústavu organické chemie a biochemie AV za účast pí. Pancířové na demonstraci rádobyrepublikána Sládka v 90. let, člověk by si mohl myslet, že jen u obhajoby opět spal, ale on nespal, zůstal sám sebou - bohužel. Dokonce v novinách v červenci 2019 Hobza tvrdil, že hlasování bylo 2:4 v neprospěch doktoranda a že nevěděli o jaká data šlo (ve skutečnosti bylo hlasování 2:2 a 2 hlasy byly neplatné:-) a v zápisu je přesně uvedeno o jaká data z jakého článku jde, str. 3 zápisu). Dál už jen opakuje paranoidní argumenty a narážky na děkana, který jediný se k celé věci postavil čestně a profesně správně.  Prostě lidské a chemické dno rektorátu v praxi.

Doufejme jen, že dojde k přezkumu i disertace studenta, minimálně na omluvu to je rozhodně.

Zápis z obhajoby je zde
Přepis (neuvěřitelného) zvukového zápisu vědecké rady zde

4 999 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   601 – 800 z 4999   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Dnes je mimořádný senát kvůli Otyepkově jednoapůlminutě z odposlechu děkanova soukromého rozhovoru. Jsem zvědavý, kolik senátorů ty šíbry (Zbořil, Otyepka, Hobza a spol.) podpoří...

Anonymní řekl(a)...

To není tak úplně pravda. Vlastně to není vůbec pravda. Senát má k projednání mezi podklady vic než 20 dokumentů a odposlech nemá nic společného s Otyepkou.

Anonymní řekl(a)...

Wolf a podobné kousky? Vždyť proti olomouckým excelentním esům to byl ubohý břídil, byl popotahován v podstatě kvůli "pár korunám"... :-) Tady na Hané jde o částky v jiných řádech.

Wiki:
Poslanec Wolf je spolu s dalšími čtyřmi osobami vyšetřován pro podezření ze zneužití státních dotací, které dostala jeho firma v letech 2005 až 2007 od ministerstva životního prostředí v hodnotě více než 11 milionů korun.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Pokud to budeme vidět bez falešné propagandy, tak rektor Miller se svými věrnými (Bilík, Banaš, etc) buduje struktury na principu (soft) mafie. Cílem je "odebrat" z peněz daňových poplatníků sumy neadekvátní službě, které oni a s nimi spříznění kumpáni praktikující podvodné metody vědecké práce (Zbořil, Hobza, etc.) společnosti poskytují. K tomu využívají obvyklé metody propagandy a manipulace. A nejen to, v případě nutnosti se užívá i metoda exkomunikace těch, kteří na tyto praktiky veřejně upozorní (Gregor) nebo metoda útoku přes veřejné mínění (očernění předsedy etické komise) či dokonce trestní oznámení na ty nejvíc otevřeně vystupující. Tím se vytvoří potřebná atmosféra strachu, která brání dalším říkat věci otevřeně jak jsou. Ano, přesně takto pracuje každý mafiánský systém, včetně např. "státní mafie" (= vedoucí úloha KSČ) za minulého totalitního režimu. Slovy se rektor hlásí k Havlovi, avšak činy k normalizátorovi Husákovi. George Orwell by na UP našel úžasnou "laboratoř" ke studiu svých geniálních myšlenek.

Anonymní řekl(a)...

Ještě doplněk k předchozímu (9:09)… A má to samozřejmě i své hluboké mravní důsledky: stejně jako za minulého režimu, je i zde vedením univerzity mladá generace "vychovávána" k nefér jednání. Na UP reflexi se např. objevil tento vstup jednoho studenta, který hovoří sám za sebe:

Jsem jen mladý hloupý student, který čte UP reflexi a sleduje univerzitní dění. Zajímala by mě odpověď na pár otázek, které se tématu týkají a mají pro mě veliký význam, protože mohou změnit moje morální hodnoty.
(Z praktických důvodů mě nejvíce zajímá odpověď na otázku 3.)

1) Pokud jsem jako vědec nařčen z podvodu,mám se bránit dodat data a vysvětlit metodiku, kterou jsem data zpracoval? Mám neoblomně tvrdit, že můj postup je správný a výsledky mé práce také? Ano nebo ne?

2) Jak bylo ve spektrech v článku Nat. Comm. dosaženo tak nízké míry šumu? Prof. Opatrný ukazuje, že se mu to metodikou autory popsanou nepodařilo. Prosím, nechť autoři článku ukáží jakým postupem se k tak významné redukci šumu dostali. Ani v kombinaci s MossWinem se dle mého názoru nedá něčeho takového dosáhnout. Pokud ano prosím vyveďte mě z omylu, stačí k tomu jen říct, jak se vám to povedlo?

3) Prof. Opatrný ukázal, že redukce šumu lze provést dle jeho názoru pouze manipulací s daty, to je ale dle mých vyučujících nemorální a ve vědecké práci nepřijatelné. Excelentní vědci z RCPTM ale podobné redukce šumu dosáhli. Já jako student Mössbauerovy spektroskopie bych takový nástroj na redukci šumu také rád používal, protože mi to ušetří i stovky hodin měření. Mohu? Ano nebo ne?

4) Nerad bych byl nařčen z manipulace s daty, ale když to provádí i naši nejlepší vědci tak to přeci nemůže být špatně. Ano nebo ne?

Děkuji za stručné věcné komentáře. A prosím především ty, kteří mi dokáží odpovědět ano, ne nebo kteří v odpovědi na otázku č. 2 popíší postup jak zredukovat šum ve spektrech. Ti kteří chtějí psát výplňovou vatu a opakovat komentáře předchozí, nechť se raději komentáře zdrží. Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

ad 9:18 - velmi dobré otázky, k tomu asi není co dodat:-)))

Anonymní řekl(a)...

8:56 - nemá s Otyepkou společného vůbec nic - jen, že ten odposlech předal rektorovi právě Otyepka s návrhem svolat senát.

Anonymní řekl(a)...

Na ty nenasytné dublované úvazky Zbořila, Hobzy a spol. (na UPOL a na ÚOCHaB - tam fakticky z peněz za Holého patenty) se hodí hodnocení prvorepublikového premiéra Antonína Švehly: Když už žerou, kdyby aspoň tolik nemlaskali! A oni dnes mlaskaj, že je to slyšet od Šumavy k Tatrám.

Anonymní řekl(a)...

Prorektor Banáš/jinak z RCPTM/, zdůvodňuje to, proč otázky pro oponenty z jiných institucí /jinak publikační a dokonce obchodní partnery RCPTM/ ignorují manipulaci dat. Prý to v původním podání k etické komisi nebylo a bylo vzneseno dodatečně. Což je klasicky lež jako věž. Tihle spindoktoři Banáš, Navařík a Bilík dělají Olomouci takovou ostudu. Zesměšnění univerzity jako bonus k podvodům. Horší jak Plzeň. Vrchol pro mne je, že rektor Miller údajně před senátem označil Dr. Fursta, jednoho z těch, kdo trvají na vyšetření podvodů, za příklad fake news na akademické půdě a doporučil návštěvu kurzů práce se zdroji. Na místě je hluboká omluva a crash course na téma experimentální design.

Anonymní řekl(a)...

K 9.20:
On se pan prof. Hořejší diví proč zde lidé diskutují anonymně. Jenže třeba mladý začínající vědec na UP pokud neanonymně zveřejní svůj kritický názor, tak riskuje, že na něj budou použity uvedené metody a dostane se přinejmenším v rámci UP "disidentem". Případně dokonce přijde o místo. A má-li třeba hypotéku, tak tohle je docela silný ekonomický tlak...

Anonymní řekl(a)...

Pardon, mělo být "k 9.09"...

Anonymní řekl(a)...

K 10.40:

...Mlžení, odvádění pozornosti, překrucování skutečnosti. Pokud někdo nemá argumenty, postupuje přesně takto. Sám sebe tím usvědčuje.

Anonymní řekl(a)...

Problém je, že ty argumenty, proč data zfalšovaná jsou matematické povahy, jak se před vědeckou radou vyjádřil další lumen z RCPTM. Bohužel opravdu řada přírodovědců z PřF UPOL nechápe, že je někdo může načapat, aniž by musel být expert na jejich metodu. Natož pak těleso senátu. A tak se může mlžit a mlžit.

Anonymní řekl(a)...

ad 11:19: Ano, ten argument, ze dukazy prof. Opatrneho jsou "matematicke povahy", mne taky zaujal. Osobne se ale domnivam, ze to ty dukazy necini slabsimi, ale naopak silnejsimi.

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:19 a 11:25
Několik minulých týdnů přesvědčivě ukázalo, že jediným skutečným odborníkem na fitování Mossbauerových spekter je Tomáš Opatrný, který (vypadá to jako jediný) rozumí matematice v pozadí. Arogantní a sebelítostivý Navařík je neskutečně trapný...
AnonymH

Václav Hořejší řekl(a)...

Viz:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/valka-na-univerzite-spinavy-boj-muze-vedce-pripravit-o-stovky-milionu-korun-86905

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak. Ukázalo se, že Navařík svým datům vůbec, ale vůbec nerozumí. Vtipné je i to jeho zúčtování s Opatrným na vnitřní diskusi, kde jen ukázal, že není sto řešit vpodstatě středoškolské úkoly. Holt někdo je šikovný na ruce ... On se neztratí, takový oddaný jedinec se leckomu bude hodit. Btw, Opatrný píše jen tak mezi řádky v následné analýze, že bohužel kolega N. neposkytl data ...

Anonymní řekl(a)...

Ad Václav Hořejší a odkazovaný článek
Musím se pochválit, celý PR vývoj jsem odhadl dost přesně. Aspoň k něčemu mi je má vědecká průprava. Neznat všechny informace, tak by mi i slzička ukápla kvůli těm pronásledovaným chudáčkům z center. Aneb jak se dají informace pěkně jednostranně podat, PR UP na úrovni. :-)

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Ad Václav Hořejší a

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/valka-na-univerzite-spinavy-boj-muze-vedce-pripravit-o-stovky-milionu-korun-86905

Neuvěřitelné. Je vidět, kam až Otyepka ve své obhajobě podvodníka Zbořila dokáže klesnout.

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

Mimochodem, podle Millera

"Zasedání senátu má prodiskutovat povahu déletrvajícího napětí mezi vedením fakulty a výzkumnými centry. Doufáme, že zasedání přispěje k nalezení konsenzuálního řešení. Pro univerzitu, stejně jako i pro vedení Přírodovědecké fakulty, je absolutní prioritou úspěšné dořešení velkých projektů, které univerzita ve vysoké konkurenci získala."

Jak chce nalézt konsensuální řešení s podvodníky?

Nebo chce dořešit ty velké projekty a až pak se podvodníků zbavit?

Anonymní řekl(a)...

To je pokus vyvolat tlak na velký senát. Zmiňuje tam ta ovce, že první článek retrahován, že etická komise označila Zbořila za iniciátora, kauzu obhajoba doktoranda, že odposlechy mají pár vybraných minut, že jednání o odposleších iniciovaly rektorátní odbory unesené o vánocích úderkou z RCPTM? Hádejte, kdo jsou teď odborařští bosove ...

Anonymní řekl(a)...

Pro Václav Hořejší:
Jde o klasické dilema: Podvádět a být veleúspěšný nebo jednat poctivě a zůstat pravděpodobně průměrný (podobně jako ve sportu když někdo dopuje, neférově tím zvyšuje své šance na vítězství). Vlastně se zde v menším rozměru odehrává totéž co na úrovni naší vrcholné politiky: Babiš a jeho Čapí hnízdo. Bakala a jeho OKD, etc…
Bude ale velmi smutné když na "smlouvu s ďáblem" jedněch doplatí druzí (např. děkan Kubala). Ale takto to často bývá. Klasik pravil: K tomu aby zlo triumfovalo, stačí aby většina nedělala nic. Rozhodující proto bude zda "dobru" pomůže někdo zvenčí. Vy jste se o to aspoň pokusil. Díky.

Anonymní řekl(a)...

Ondra Koutník ze seznamu "Oslovují mě duchovní témata. Rád lyžuji, pouštím drony a sbírám lego" .... asi tak :-)

Anonymní řekl(a)...

Tak i s podvodníky lze problém vyřešit. Čistě technicky stačí Zbořila poslat pryč, zbytku se obvinění z podvodů zatím netýká. Za to by rektorovi děkan mohl něco nabídnout. Dnes jde vlastně jen o Zbořila, jakmile z vedení zmizí, tak na něj kamarádi hodí i zbytek.

Problém ale je, že to nechápe rektor :-)

Anonymní řekl(a)...

Domníval jsem se, že tyto praktiky patří do dob dávno minulých a je příznačné, že autor nahrávky odmítá poskytnout její plné znění. Mou hypotézou je, že účelem tohoto masivního útoku na děkana je pokus o odvedení pozornosti od prošetřování závažných podezření na manipulace s daty v publikacích profesora Zbořila,” míní Kubala.

Anonymní řekl(a)...

Ad Ondra Koutník ze Seznamu: Píši hlavně o politice a trestních kauzách, snažím se zabývat zjištěnými informacemi do hloubky a zasazovat je do kontextu. Zajímají mě případy spojené s mafiány a zákulisními „hybateli moci”.

Logikou mi tady něco nesedí... :-)

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Ondra Koukník píše na lidovkách to, co mu řekne v redakci Faltýnek atp.. Onehdá psal co týden o tom, že na Smíchově se nachází vodní zdroj za miliardy a to hned vedle Vltavy a Strakonickou. Pak z toho vylezlo, že jde o 10 vrtů, a trubku do bolševického systému "ochrany metra před jaderkou", která za 30 let nebyla nikdy ani testována a voda je nepitná atp. :-)

Anonymní řekl(a)...

Vůbec se nedělám iluze o lidech typu Zbořil nebo Otyepka, ale na druhou stranu bych jim nechal právo dělat podobné kampaně. Akademický senát by to měl unést. Buď je to banda pop šlagru TV anebo to jsou zástupci studentů a učitelů. V té volbě každého senátora je prostě jistá krása.


Anonymní řekl(a)...

To možná od akademického senátu čekáte moc. Kolik zástupců pracuje s tvrdými daty, kolik z nich ví něco o přírodních vědách, kolik z nich chápe záhadné matematické důkazy. Navíc tam vlny bude dělat senátor Šaradín, manžel odborářky Šaradínové a PRistky RCPTM ... Narativ bude jde o miliardy, Kubala ohrožuje celou univerzitu, píšou o tom už i v novinách.

Anonymní řekl(a)...

https://theses.cz/id/r85jz6/92580-915942939.pdf

Anonymní řekl(a)...

Ondřej Koutník
Vznik a vývoj politické strany Unie svobody v letech 1998–2004
Bakalářská práce
Vedoucí bakalářské práce: Doc. Mgr. Pavel Šaradín, Ph.D.

Anonymní řekl(a)...

Na facebokové diskuzní skupině Univerzity Palackého někdo ten vložil ten článek od Seznam.cz. Pokud by vás to zajímalo, tak se k tomu rozjíždí zajímavá diskuze. Účastní se i Bilík.

Anonymní řekl(a)...

kopie z vnitrni platformy UPOL...13:45

K mimořádnému zasedání senátu
středa 22. leden 2020, 13:25 – Text: Ondřej ČERNOTÍK

Necelé tři hodiny před mimořádným zasedáním senátu se na Seznam Zprávách objevila zpráva o současné situaci na naší univerzitě, včetně informací o dnešním zasedání a jeho tématu [1]. Celý článek vyznívá poněkud tendenčně: není mi například jasné, proč autor článku doplňuje informaci o chybě v článku v Nature Communications doc. Tučka přívlastkem údajná (vždyť sami autoři chybu uznali a do redakce zaslali opravu); zástupci RCPTM a vedení univerzity dostali výrazně víc prostoru k vyjádření než vedení fakulty; některé další okolnosti (např. ohledně etické pochybení prof. Zbořila) jsou relativizovány a jiné skutečnosti (např. útok prof. Zbořila na předsedu etické komise) pak zcela zamlčeny. I některé další okolnosti se pak jeví značně podivně.

Autor mimo jiné uvádí: "Jak vyplývá z tajného záznamu tohoto setkání, který mají Seznam Zprávy k dispozici, děkan se nelibě vyjadřoval o jedné z hlavních postav chystajícího se ústavu Catrin, profesorovi Radku Zbořilovi." Znamená to, že autor článku má k dispozici celou nahrávku z oné schůzky, tedy nahrávku, kterou autoři odmítli předat senátu celou? A pokud ano, jak se k němu dostala?

Protože mi tohle začalo vrtat hlavou, začal jsem trochu pátrat, abych o autorovi článku zjistil trochu víc. Tím autorem je jistý Ondřej Koutník, v jehož profilu přímo na Seznam Zprávách se píše, že se věnuje převážně politice a trestním kauzám. Trochu podivný profil pro autora článku o dění v akademickém prostředí, ale budiž. Politika (byť jen univerzitní) tu jistou roli hraje, trestní oznámení (alespoň podle neoficiálních informací) létají vzduchem, to zase až tak mimo není. Ale neuškodí pátrat ještě chvíli.

Rychlý dotaz Googlu odhalil, že pan Koutník je absolventem FF UP, obor politologie. Krátké hledání ve STAGu pak doplní, že vedoucím jeho bakalářské práce byl (v roce 2009) doc. Šaradín, snad nejhlasitější podporovatel vzniku CATRIN mimo vědecká centra a vedení univerzity.

Takže si to shrňme:

Bývalý student doc. Šaradína napsal článek o dění na naší univerzitě (zcela mimo zaměření jeho standardní novinářské práce), ve kterém zcela bez ostychu protežuje jednu stranu sporu. Dokonce dostal k dispozici nahrávku, kterou se má zabývat AS UP na mimořádném zasedání, ale narozdíl od senátu (který dostal k dispozici pouze přepis malého úryvku) dostal záznam celý. Zpráva se navíc online objevila dnes dopoledne, krátce před samotným zasedáním a více než týden po oznámení termínu zasedání (že by kvůli tomu, aby dostala senátory a vedení fakulty pod tlak?).

Může to celé být jen hodně podivná shoda okolností. Ale podle mě se těch faktorů (načasování a obsah zprávy, osobní vazby jejího autora na akademickou obec UP, přítomnost nahrávky) sešlo až moc na to, aby to vše byla jen shoda náhod.



[1] www.seznamzpravy.cz/clanek/valka-na-univerzite-spinavy-boj-muze-vedce-pripravit-o-stovky-milionu-korun-86905

Anonymní řekl(a)...

Znáte to rčení: Jednou je to náhoda, podruhé shoda okolnosti a potřetí spiknutí.
Arthur C. Clarke - 2010: Druhá vesmírná odysea

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

No vida,

vypadá to, že podobně jako měl pan Babiš Marka Přibila, tak má pan doc. Šaradín Ondřeje Koutníka...

Když jde o manipulace s veřejným míněním, někteří lidé jsou velmi učenliví

Anonymní řekl(a)...

Šaradínová je ta mluvčí RCPTM a novopečená rektorátní odborářka?

Anonymní řekl(a)...

ano ano

Anonymní řekl(a)...

Z diskuse na UP reflexi:

>>
Senát nahrávku podle všeho nemá a stejně tak asi senátoři ani neobdrželi zdůvodnění, proč nedostali celou či aspoň větší část nahrávky.
Pokud se nepletu, tak na zasedání zaznělo, že na vyžádání mohou senátoři neveřejně dostat aspoň ty důvody.

Podle vyjádření prof. Zbořila na senátu nemá celou nahrávku ani on a má jen část týkající se jeho. Ale domnívám se, že má k dispozici více, než je uvedeno ve zveřejněném znaleckém posudku, protože si myslím, že když z toho v diskuzi na zasedání senátu "citoval", tak tam uváděl ještě jednu nebo dvě věty navíc před první zveřejněnou větou... ovšem pokud jsem se nepřeslechl, tak také tu větu o deadlinech uváděl odlišně a zejména dost významově posunutou oproti tomu, co je uvedeno v tom znaleckém posudku... tak je možné, že to byla jeho interpretace a nikoliv doslovná citace...

>>
Protože znalecký posudek měl k dispozici nahrávku o časové délce hodinu a půl (plyne ze znaleckého posudku, např. je zde zobrazen spektrogram celé nahrávky), musí mít hodinu a půl nahrávky i její zadavatel, prof. Zbořil, zejména když v zadání ke znaleckému posudu se uvádí minutáž, která má být předmětem posudku.

Anonymní řekl(a)...

„Pozval jsem pana profesora na kávu a rád bych s ním celou záležitost probral. Chtěl bych zdůraznit, že profesor Schmuki je vědcem světového renomé a univerzita je ráda, že je členem naší akademické obce,” napsal rektor Seznam Zprávám.

To asi bude káva přes skype...

Anonymní řekl(a)...

Tak co, dostalo Zbořilovo Ucho Kubalu?

Anonymní řekl(a)...

Odboráři provedli všechny Zbořilovy pokusy a už jim to vychází nebo se bude stávkovat proti podvodné retrakci v JACS způsobené bossingem recenzentů, vědecké rady a děkana ?

Anonymní řekl(a)...

Na zasedání AS UP nakráčela zásahovka v kuklách a teď se o tom nesmí mluvit? :-)

Anonymní řekl(a)...

Ne, ale senátoři AS UP dali najevo, že tohle nespadá do jejich kompetence a zabývat se tím v podstatě nechtějí, a že není úkolem AS suplovat etickou komisi ani soud, a v usneseních to poslali na projednání na AS PřF a následně vyzvali rektora, aby podnikl kroky v závislosti na usnesení AS PřF.

Anonymní řekl(a)...

ad 10:00: To mi prijde jako velmi rozumne stanovisko. Znamena to tedy, ze to bude resit AS Prirodovedecke fakulty. Ocekavam, ze ten se tim odmitne zabyvat, zvlaste pokud nebude poskytnuta cela nahravka odposlechu. Doufam, ze se AS PrF bude spise soustredit na vysetreni nesrovnalosti v publikacich z RCPTM, to by melo mit absolutni prioritu. Velmi mne zarazilo, ze prof. Zboril udajne vcera prohlasil, ze kompletni nahravku odposlechu nema, ackoliv to byl on, kdo ji poskytl tomu znalci k prozkoumani. To se ho na tuhle podivnou diskrepanci nikdo nezeptal? (Samozrejme je mozne, ze nehravku po odevzdani okamzite smazal, a opravdu ji nedisponuje, ale pravdepodobnejsi je, ze ucelove nemluvi pravdu).

Anonymní řekl(a)...

Ad předchozí příspěvky: Na stránkách senátu PřF UP se dnes objevila agenda pro jednání 29.1.
Je tam napsáno toto:

„Vzhledem k faktu, že většina podnětů, které AS UP obdržel v rámci podkladových materiálů k mimořádnému zasedání, jsou interní záležitostí PřF UP, žádá AS UP AS PřF UP o zodpovědné projednání těchto podnětů a vyjádření k této věci.“

„AS UP žádá rektora UP o prošetření podnětů dle usnesení č. 1 včetně výstupů z projednání v AS PřF UP a informování o přijatých opatřeních.“

Nevím, jestli tu poslední větu je možné interpretovat jako: následně vyzvali rektora, aby podnikl kroky v závislosti na usnesení AS PřF.

Anonymní řekl(a)...

Je to asi tak, jak píše Anonym v 10:00. Včera na UPOL FB diskusi k tomu tendenčnímu článečku na Seznamu napsal Bilík: "Tak myslím, že závěr AS lze poměrně snadno tlumočit: Vyzval AS PřF a rektora k prošetření." Jenom si nejsem jistý tím, že rektor se má držet návrhu AS PřF. Večer pak Bilík diskusi na FB zrušil (sám tam napsal, že to zruší, ať se jde diskutovat na UP Reflexi, no ale hlavní důvod spíš bude to všechno pokud možno tutlat a tutlat před veřejností). Tak nějak jsem to čekal, mám tu diskusi staženou, ale nic zásadního kromě typického Olomouckého mlžení a vyhýbání se odpovědem se tam už neodehrálo.

Anonymní řekl(a)...

Ano, možná jsem to popsal moc ve zkratce, oni rektora nemohou nějak zavázat k tomu, aby dodržel rozhodnutí AS, takže ten může udělat co chce, no na druhou stranu dost pochybuji, že se odváží nechat odvolat děkana po tom, co projednání u AS skončila celkem fiaskem pro rektora (někteří senátoři se vyjadřovali velmi nelibě k tomu, že kvůli tomuto bylo svoláno mimořádné jednání). Horší bude to, že se děkana Zbořil nejspíše chystá žalovat, což naznačoval i na senátu a mával u toho nějakým posudkem, co si nechal vypracovat, který má dokládat bossing ze strany děkana.

A Zbořil nahrávku nepochybně má, neboť z ní na zasedání AS citoval i úryvky, které nebyly v té dosud zveřejněné části, a nepamatuji si, že by řekl, že ji nemá.

Anonymní řekl(a)...


Dal bych si pozor, abychom nepodcenili míru a kvalitu manipulace, které se Bilík a spol. dopouští. Na jednu stranu vytváří tlak na to, aby se o problémech diskutovalo pouze interně a nepoškozovalo se tak dobré jméno univerzity. I my sami podléháme této autokorekci a nechceme univerzitu vyloženě dekonestovat. Nicméně, tábor kolem Zbořila a rektora již dávno do veřejného prostoru články typu Hanácký večerník a nově Seznam Zprávy pronikají a uzurpují si jej pro sebe. Využívají toho, že se věci řeší vnitřně. Mají tedy prostor konflikt jednostranně rámovat.

Trochu se bojím, že jak známe kauzu do hloubky a žijeme jí, tak občas podceňujeme sílu manipulací, které unikají na veřejnost. Ačkoliv nám jejich argumenty připadají usměvné, tak ten narativ z jejich strany na obyčejného člověka silně působí. Zároveň se jim na interních diskuzích daří diskuzi velmi silně tříštit na jednotlivosti. Každý z nás si nemůže pomoci a řeší jejich konkrétní řeči s ohledem na chemii, statistiku, filosofii nebo třeba fotbal. Rozkrývání těchto manipulací je důležité, ale současně je třeba dát dohromady jasný a stručný "manifest", který zhrne pět, šest, deset základních problémů a otázek. Ten se bude vedení univerzity neustále opakovat a bude se šířit i mimo UP.

To mi zatím chybí a mělo by se na tom začít pracovat. Ať se každý nezapojuje jen za sebe, ale může se vždy skončit odkazem a podporou společného dokumentu; končit jako Cato starší s "Carthago delenda est". Dokument vůbec nemusí být konfrontační, odpovědí od vedení UP a Zbořila chybí dost.

Anonymní řekl(a)...

ad 12:11: to je vystizeno naprosto presne. Osobne se domnivam, ze UPOL nebude schopna vyresit tuto kauzu (nebo kauzy) ciste sama o sobe, a velmi bych se primlouval za to, aby se zacalo tim, ze o vsech podezrelych publikacich budou informovany redakce vedeckych zurnalu, ve kterych se tyto publikace objevily. Pokud jsou podezreni duvodna (jako napr. v pripade Tucek, Nat. Commun.), pak by mela byt redakce informovana a mela by mit moznost to resit (uz jen s ohledem na odpovednost vuci vedecke komunite).

Anonymní řekl(a)...

Ten narativ je úplně jednoduchý, dá se shrnout v pár větách. A je částečně i popsaný v tomto článku, pod kterým diskutujeme. První verze zmiňovaného zjednodušeného shrnutí pro veřejnost je:

Pomocí vylhaných výsledků v prestižních vědeckých časopisech vedení RCPTM bagruje tuzemské a EU granty a poskytuje si z nich nemravné odměny. Navíc vedení i "podniká" v nanotechnologiích ve společnosti NanoIron s.r.o., kde je ve střetu zájmů. Po upozornění na podvody se všechno i pomocí rektora UP zametá, ničí se nebozí doktorandi, předsedové etických komisí a podávají se trestní oznámení na oponenty a kritiky ze strany RCPTM.

Vedlejší linky můžou být nákupy přístrojů a materiálu (tam bych také něco čekal) a používání doktorandů jako levné pracovní síly pro centra místo jejich výuky (tam sám vím dost z jiného centra).

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Co se týče Nat. Comm., tak tam pokud vím děkan Kubala redakci Nature už informoval po schválení od vědecké rady.

Anonymní řekl(a)...

Ad člen SPV:

To je ale právě ten extrémní narativ, na kterém se ale ne všichni shodnou, nebo veřejně podpoří. Taky je část z toho jen spekulace, protože bohužel je málo důkazů. Rektorát pak má možnost nechat Zbořila šírit jeho extrémní verzi o bossingu, zatímco se prezentuje jako nezávislý soudce, co nechal vzorky přeměřit. Drží tak middle ground. A to je místo, kde by se mělo bojovat.

Bilík prezentuje, že "Závěry kontrolních šetření výsledků" odpověděli na vše dle podnětu k Etické komisi UP. Na UP reflexi je třeba příspěvek ohledně konkrétních otázek, které posudek neřeší, ale reakcí byla právě dlouhá debata o formě příspěvku, kterou ho Bilík rozmetává bez odpovědí. Ty by se měli vyžadovat spolu s reprodukováním celého výzkumuh.
Pokud si volně půjčím z UP Reflexe, tak se nabízí:
1) Mohly obrázky Moessbauerových spekter v daném článku vzniknout tím procesem, který autoři popisují?
2) Kde jsou měření dvou zbývajících laboratoří?
3) Jaký konkrétní postup byl za "the signal-to-noise ratio was enhanced using a statistical approach that combines routines incorporated into MossWinn software package and the procedures developed by Prochazka et al."?
4) Jaký je celý přepis "tajné nahrávky"?
5) Jaké bude řešení, pokud se ukáže, že u Nature Communication došlo k manipulaci?

atd. atd. Ideálně ještě o dost doplnit. Je mít koherentní text, na kterém se většina shodne, a nepropadat frustraci.

Anonymní řekl(a)...

12:11

Velmi přesně vystihnuté a obsahující návrh na racionální jednání.

Je třeba zformulovat několik zásadních jednoduchých otázek ve vztahu k vedení UP a trvat na jejich veřejném písemném zodpovězení. Opakovat je neustále dokola před veřejností, na nejrůznějších platformách.

Samozřejmě lze očekávat mlžící a pozornost rozptylující upovídané vstupy pror. Bilíka, příp. p. Navaříka, Banaše aj. Ty je třeba neustále "probírat" a vytahovat z nich jen to co se opravdu týká položených otázek. Zbytek označovat za nepodstatné PR.

A nedostatečně zodpovězenou otázku položit stručně znova, upozornit co a proč nebylo zodpovězeno a žádat o odpověď.

To vše pokud možno mimo platformu UP, tady jde přece o veřejný zájem, mj. i o veřejné finance, potřeba tutlání sama o sobě ukazuje na společensky podezřelé aktivity. Obvykle je to tak, že ten kdo nedokáže před nestrannou veřejností obhájit svůj postoj, ten má potřebu něco tutlat...

Anonymní řekl(a)...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/valku-profesoru-zazehla-tajna-nahravka-ostemploval-ji-znalec-86990

Anonymní řekl(a)...

Novinář Koutník zase válí.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/valku-profesoru-zazehla-tajna-nahravka-ostemploval-ji-znalec-86990?seq-no=1&dop-ab-variant=&source=clanky-home

Jeho článek opět vypadá jako obhajoba podvodníka Zbořila, např. nepíše, že článek v JACS již byl stažen.

Anonymní řekl(a)...

Tak sorry, byl jsem druhý...

Anonymní řekl(a)...

Chtělo by to patrně upozornit vedení redakce seznam zprávy, že diskutované články nejsou nestranné a píše je redaktor, který byl diplomantem jednoho z nejhlasitějších zastánců RCPTM a Zbořila.
Pokud chtějí informovat profesionálně a nestát se hlásnou troubou RCPTM, tak by je to mělo zajímat...

Anonymní řekl(a)...

Ad 13:11
S argumenty souhlasím, ale hodně by pomohlo stažení článku v Nature Communications ze strany americké redakce, která už o tom ví. Pak by ten můj narativ nebyl až tak extrémní. Dva stažené články... Co se díky nim získalo? K jakým částkám pomohly? Co vyhazov Gregora, měl přece pravdu? Co zbývající podezřelé články (je jich 7), také se díky nim získaly granty? Co to RCPTM podnikání? Veřejnost je citlivá hlavně na zneužívání peněz, ne na akademické spory a vědeckou pravdu (ale také chce mít své vědecké hvězdy). Musíte mít pro veřejnost jednoduše vysvětlitelnou a naprosto logickou kostru. A neustále se ptát, kdo pokládá otázky, je ve výhodě. Ne se bránit jejich PR. :-)

Současné PR RCPTM a rektora tři hlavní výhody:
1) Jejich až primitivní zjednodušení problému, které má kompletní logiku - máme úspěšné a nejcitovanější vědce s výsledky, neúspěšné univerzitní okolí nám závidí, šikanují nás (proto jsme v odborech, rektor se nás zastává) a chtějí se na našich financích přiživovat, proto se neshodujeme a je tady "válka vědců". Tím debatu dostanou od vědeckých podvodů úplně jinam -> jsme chudáci, na které se hází špína.
2) Univerzita je jim ukradená, jej jim jedno jak její jméno poškodí. Budou přece v CATRIN!
3) Kolegialita je vůbec nezajímá, jsou ke svému okolí bezohlední. Budou přece v CATRIN!

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

K jevům jako na UPOL dochází po celém světě a pořád a z historie vědeckých skandálů víme, že k nim docházelo stále. Rozdíl je v tom, že původně byli vědci špičkoví technici a když už pracovali s výběrem z dat a nějakou tu hodnotu někam posunuli, přece za nimi zůstal technický pokrok.

Dnes vědci pracují s přístroji zakoupenými ve výběrovém řízení za nejnižší cenu a čímž jim společnost jasně dává najevo, že od nich žádný pokrok neočekává a že je považuje apriori za podvodníky. A hledá se způsob, jak zdůvodnit, proč se ty peníze vůbec dávají. Nejjednodušší a nejrychlejší způsob je hodnocení podle popularity, tomu rozumí každý daňový poplatník a k politicky prodanémů úspěchu stačí přilákat nějakého takového vědeckého Maradonu. K čemu to povede bylo jasné před 30 lety a není divu, že to tak dopadlo. Spíš je s podivem, že těch případů je tak málo což trochu vyvolává podezření.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys
>> Dnes vědci pracují s přístroji zakoupenými ve výběrovém řízení za nejnižší cenu

Víme, jak se taková výběrová řízení v ČR dělají... A ve vědě to musí jít dvojnásob snadno (ale neobviňuji nikoho!). Pro ten "superpokus" co posune hranice lidského vědění jsou potřeba parametry X a jak na potvoru, přístrojů s těmi parametry X na trhu zrovna moc není. :-)

>> tomu rozumí každý daňový poplatník a k politicky prodanému úspěchu stačí přilákat nějakého takového vědeckého Maradonu

Tak přestaňte už řešit podvody RCPTM a zatleskejte všichni Zbořilovi jako skvělému a úspěšnému vědci, co tu vědu správně prodává veřejnosti a pomáhá tím celé vědecké komunitě. Zbavte se už konečně těch snílků co volají po nějaké hloupé vědecké etice... "Money talks" platí přece i ve vědě. Na výzkumných univerzitách zaveďte předmět jak správně matematicky zfixlovat data, aby nějaký zlovolný prof. Opatrný neuspěl ani s matematickou analýzou (tam ti excelentní chudáci z RCPTM udělali bohužel chybu) a budou všichni spokojení. Veřejnost s tím, jakou platí excelentní vědu a jaké má vědecké hvězdy... A vědci s tím, jak jednoduše jde daňového poplatníka "oblbnout". Pro všechny ráj na zemi, tak o co jde, ne?

Navíc teď teprve bude možností na nové granty s novou novou zelenou EU politikou, tak všechny generátory spekter do pohotovosti! A nedělejte prosím už tak hloupé matematické "neokecatelné" chyby, které by mohly veřejnost znepokojit. Vyzkoušejte také výzkum co nejvíc utajit, čím méně se o něm a o věcech okolo bude vědět, tím lépe. A pro vědecké hvězdy - mírněte se aspoň trochu v platech, to by mohlo také daňového poplatníka znepokojit a naštvat.

Anonymní řekl(a)...

Příští týden ve středu je senát fakulty.
Pokud by zde diskutující, kteří kauze dostatečně rozumí, sepsali hlavní otázky na vedení UP a poslali je co nejdříve předsedovi senátu prof. Opatrnému, mohly by být zařazeny na jednání senátu a kdyby to některý senátor navrhl dát do usnesení senátu, mohlo by se o tom hlasovat a pokud by to prošlo, byly by to oficiální otázky senátu PřF směrem k vedení UP, na které by bylo možné žádat odpovědi.

Anonymní řekl(a)...

Důležitá věc je, že podvodníci z RCPTM dávali mnohá svoje stanoviska na web v angličtině. Proto by stálo za to stěžejní texty třeba z Džurnálu přeložit do angličtiny.
Možná, že kdyby si třeba Schmuki přečetl, o co jde, reagoval by jinak, než podporou RCPTM.
I když těžko říct, tihle "vědci" s několika desítkami prací ročně ve mě a priori vzbuzují nedůvěru.


The important thing is that RCPTM fraudsters have disseminated many of their opinions in English. Therefore, it might be worthwhile to translate the key texts from Džurnál into English. Perhaps if Schmuki had read what it was all about, he would have reacted differently than by supporting RCPTM. Although, this is hard to say, these "scientists" with dozens of works a year arouse a priori distrust in me.

Anonymní řekl(a)...

The use of Czech Language has been protecting the prooven data falsifiers (2007) and prooven data fabricators (2016) against actions of the international scientific community!

Anonymní řekl(a)...

Čtu další přihrávku od Maradonovi od Koutníka. Přidání toho spektrogramu k článku je další důkaz idioce autora.

Anonymní řekl(a)...

Je jen otázkou času, kdy se Schmuki o rozkladu na UPOL dozví od M. Hofa, ředitele ústavu akademie, který je sám z Německa, a zná dost zblízka tu páchnoucí žumpu, co vytvořili Zbořil, Hobza a spol.

Anonymní řekl(a)...

Pratele, zacinam byt mirne optimisticky. Pokud o pripadu pravdepodobne fabrikace dat v Nat. Commun. byla informovana redakce a pokud Senat UPOL rozhodl, aby se problemem zabyvaly spravni organy Prirodovedecke fakulty, je mozne ocekavat, ze se vse bude resit racionalne a detailne a je takrka jiste, ze drive nebo pozdeji pravda vyjde najevo. To je dulezite zejmena z pohledu sirsi akademicke komunity. Jak v budoucnosti s temito zjistenimi nalozi zodpovedne organy UPOL zalezi na nich, ale i zde zacinam byt mirnym optimistou, nebot verim, ze se akademicka obec da presvedcit solidnimi argumenty a nenecha se manipulovat tendencnim zpravodajstvim a PR typu Hanacky dennik nebo Seznam.

Anonymní řekl(a)...

Osobně mám obavu ještě z jedné věci. Téma UPOL zasahuje i do "velké" politiky. Nejcitovanější čeští vědci a jeden velmi významný zahraniční, "výkladní skříň" vývoje a inovací, fondy EU... A z toho takový strašný nepořádek, průšvih a mezinárodní ostuda. Logická otázka médií na ně - kde byla nějaká kontrola? To jste nemohli celou věc lépe organizovat a nechali jste všechno dospět do takových strašných konců? Ministerstvo přece o stížnosti Gregora vědělo a nijak nekonalo. I pro politiky a úředníky by bylo daleko lepší a pohodlnější tuto RCPTM kauzu před veřejností "zamést". A proč se celostátní "solidní" média stále od této kauzy distancují a neinformují o ní? Na co čekají?

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Představa, že si akademici udělají mezi sebou pořádek, nebo že ministerstvo je schopno něco uhlídat, je spíš k pobavení a těžce připomíná pohádku o samosprávě advokátů nebo soudců, viz. MŠMT a plzeňská práva nebo všechny ty komenského univerzity atp. nebo o zkrácení stavebního řízení s každou další novelou stavebního zákona.

A česká média nezajimá skoro žádný věcný problém, jen reakce jednoho na plky druhého politika. U Koutníka očekávám multiplikaci článků podle starší šablony. Mimochodem Koutníka z lidovek vyhodil za ty bláboly o vodním zdroji na Strakonické, když se zjistilo, že kvůli nesmyslnému a nikdy nevyužívanému vodnímu zdroji napájenému fakticky z Vltavy budou muset omezit rekonstrukci Smíchovského nádraží a dalších ploch za ním :-) takže se šlo za Faltýnkem a ten udělal v redakci "pořádek dle ANO". Za sebe považuji hádky vědců, spory vědců o názory a etiku za úplně normální a pokud se tomu Koutník diví, pak prostě z vědy nic nepochopil a myslí si, že moudrost je v učebnicích.

Mě třeba Zbořilovy podvody nezajímají z hlediska dopadů na dotace (granty), protože většina grantových přihlášek v ČR jsou marketingově targetované pohádky, neboť špičkových vědců, kteří by měli tu schopnost se ozvat proti low-profile projektům je opravdu málo. A vykukové jako Miller nebo Otyepka s kecy o mld dotacích spojených s politikou "držet hubu a krok" najdeš všude, viz. nakonec i Roithová z PřF UK hájila ještě pár týdnů podvodníka Bezloušku, i když se od něj distancovali postupně všichní jeho spoluautoři. O to víc mě potěšila vědecká rada a děkan PřF a zklamala nečinnost VSCHT.

Petr Slabý

Anonymní řekl(a)...

Právě vyšel nový článek prof. Opatrného na Džurnálu.

Naprosto šokující!!!

Václav Hořejší řekl(a)...


Nový článek prof. Opatrného na Džurnálu:

To je skutecne NEUVERITELNE!!!

To musi rektora naprosto znemoznit!!!

Anonymní řekl(a)...

Je to zde:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/24/schovavana-s-daty/

Věnujte pozornost zejména přílohám. Neuvěřitelné, že se pod to Miller podepsal!
Větší ostudu než je toto snad olomoucké univerzitě za celá staletí nikdo neudělal.

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

To je takový pěkný Millerův epitaf.

Anonymní řekl(a)...

Tak takovyma blabolama se zabyva pravni na rektorate UP :), to je dobry vedet kde pristi rektor muze usetrit penize ... Ale Miller neni takovy trouba jak by se mohlo zdat, nechal to podepsat prorektorku Ulrichovou, aby se z toho mohl v budoucnu vyvlict :)

Anonymní řekl(a)...

ad 15.09
ad 15.18
ad 15.19
Je to ojedinělý přírodní úkaz. Myslím, že málokdo dokáže v jediném dokumentu (Millerovo rozhodnutí k žádosti prof. Opatrného) vyprodukovat tak obrovskou hromadu sr.ček při pokusu zakrýt jinou páchnoucí hromadu. To by nezvládl ani centrální sklad TOI TOI. Máte ve vedení UP naprosté unikum. Jen se nemohu rozhodnout, zda je to k smíchu nebo k pláči.
E.S.

Anonymní řekl(a)...

ad 19:50 - je to ta Ulrichová, co má zasednout v RVVI ?

Anonymní řekl(a)...

Jo, to je ona. Od teď celé vedení UP ty Zbořilovy podvody oficiálně kryje. A kdo kryje podvodníky, je sám podvodník. Minimálně ti, kteří se ve věci angažovali, tj. Podvodník Miller, podvodník Bilik, podvodník Banáš a teď i Ulrichová.

Anonymní řekl(a)...

Ulrichova tam podepsana neni.

Anonymní řekl(a)...

Tato poslední akce vedení UP je opravdu neskutečná. Zbořilovy podvody už dávno přerostly hradby Olomouce a začínají podrývat víru mladé generace v čistou vědu, špiní Akademii věd a Českou učenou společnost, a ve svém důsledku se mohou v případě jejich neřešení obrátit proti celé české vědě. Neměli bychom k tomu být proto lhostejní i mimo Olomouc.

Anonymní řekl(a)...

Dokud Miller neskončí, tak se nepohne nic. On je to, čemu Němci říkaj Fachidiot. Jediné, čemu rozumí, je historie raného novověku. Jinak nic. A s tím by měl řešit kauzy opravdu zkušených podvodníku jako Zbořil a Hobza. Může akorát podepisovat, co mu ti hoštapleři přinesou. Zoufalec.

Anonymní řekl(a)...

Jestli ten podpis není Ulrichové, tak se jí omlouvám.

Anonymní řekl(a)...

na elektronické verzi toho dokumentu, který jsem viděl já, je digitálně podepsaná Ulrichová.
Na verzi, kterou vyvěsil prof. Opatrný, je podepsán fyzicky Miller. Takže to soudruzi asi dělají tak, aby do toho namočili co nejvíc lidí. Ulrichová se už několikrát postavila na stranu té partičky z RCPTM.

Anonymní řekl(a)...

Je to prostě neštěstí, když má univerzita prohnilé, zkorumpované a hloupé vedení, které se nepokrytě snaží zachránit podvodníky z RCPTM. Přitom je jasné, že je to neudržitelné ne v delším horizontu, ale že to praskne už v dohledné době.
Jediné rozumné řešení je konec Millera a jeho skvadry, okamžitý odchod Zbořila, odstranění všech, co se podíleli na Gregorově obhajobě z jakýchkoli vedoucích funkcí, náhrada Fréborta ve vedení CRH, podstatná redukce RCPTM, byť by to mělo za následek ztrátu těch stamilionových projektů. Protože dobré jméno univerzity se nedá napravit jinak, než radikálním řezem.

Anonymní řekl(a)...

Měl bych návrh usnesení AS PřF... Kdo zná celou kauzu Gregor podrobně, určitě pozná, na co narážím. :-)

Toto závažné odmítnutí vydání podkladů týkající se manipulace s daty, které rektor nijak věcně nedoložil a neobhájil, vyvolalo u členů AS PřF velkou vlnu nevole. AS PřF toto jednání označil za hrubé porušení vědecké etiky.

Anonymní řekl(a)...

Tak Ulrichová se do té vládní rady dostala tak, že Babiš zavelel, že se tam musí zvýšit procento žen. Havlas tam proto skončil, a za sebe doporučil Ulrichovou - neb konvenuje Hobzovi. Ta dobře ví, co může a nemůže. Pokud se ale někdy přece jen vymezí třeba proti Zbořilovi, tak to bude radostný signál, že už padlo rozhodnutí hodit ho přes palubu - aby si ostatní v čele s Millerem zachovali svoje posty.

Anonymní řekl(a)...

Ulrichová se proti Zbořilovi těžko vymezí, je členkou Správní rady RCPTM.

Anonymní řekl(a)...

Snad se nepletu, ale toto téma se ve zdejší diskuzi ještě pořádně neprobralo... V souvislostí se správní radou RCPTM, poslední zasedání, čtvrtá strana odkazu [1]. Počet publikací v odb. časopisech 23 (cílová hodnota 108). Počet odborných publikací 103 (cílová hodnota 440). atp.

Jsem v tomto jenom hloupý daňový poplatník z praxe, pominu že se ze své podstaty naprosto nejistý výzkum plánuje jako "socialistická fabrika"... Jak je tedy na tom RCPTM s plněním svých grantů? Mají nebo nemají velkou potřebu fixlovat své články? Které projekty jim fungují a nefungují? Kolik hrozí centru případně "vratek"? Kvůli logice věci mi chybí nějaký celkový ucelený, jednoduchý a přehledný pohled na finanční stránku centra RCPTM a jeho úspěšnost financování z grantů. Jsem zvědavý, jestli se někdy někde objeví. :-)

[1] https://www.rcptm.com/wp-content/uploads/manual/sr/SR_27.pdf

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Soudruh Bilík opět nezklamal.

Na komentář na Facebooku Džurnálu:
Jeví se mi to tak, že v tom odůvodnění odmítnutí žádosti (viz například body [13] až [15] na straně 7) rektorát vlastně říká, že nemůže potvrdit existenci hrubých dat k uvedeným článkům.
Když nemohou spolehlivě určit, že se jedná o data k těm článkům, tak přece nemohou ani spolehlivě ručit za jejich existenci. Akorát to prostě napsali na 19 stran místo toho, aby to řekli v několika větách.

odpověděl následovně:
Jeví se vám to zcela správně. Připis je pečlivým souhrnem právního oddělení. To nepracuje “na zakázku” vedení, ale zpracovává podnět nezávisle (dle zákonů, trvalých norem UP a vlastních zjištění) a pokud by za vyhodnocením nestálo, zkrátka by se pod něj nepodepsalo. Je to trochu jako s vnitřním auditem, PO jede slovo po slovu a hodně si trvá na svých výstupech.
V dané situaci žádné “máme” / “nemáme” nemá relevanci, opravdu jde o složitý úkon: Data asi nebyla “ztracena”, ale těžko se identifikují, vůbec se nedivím, že s nimi v současné atmosféře nechce nikdo operovat bez absolutní záruky. A JT, jenž u nich byl, k tomu už přizván být nemůže. Že byla v danou dobu identifikovalna technická porucha i to, že nebyly voleny a ani nebyly k dispozici ideální prostředky k uchování dat, je prostě fakt, stejně jako ne/stanovení zákonné povinnosti téhož. Dále nechť jedná sám NatureCom, byl mu ostatně předán podnět.
Diskuze na tomto fóru nesené v duchu “mám bráchu právníka”, případně “stačí to říct jednou větou” občas nechtěně prozrazují nejen rozvinutého konspirativního ducha, ale i disrespekt k jiným než vlastním oborům. Má-li kdo jiný právní názor, nechť ho podloží a předloží.
Během několika málo dnů navrhne rektor další stupeň řešení, už je sepsán, probíhá jen korektura. Vyvěšen bude na UP Reflexi.

Podepsal se tam ale rektor. Sice v zastoupení, ale jde to za ním.


Přitom T. Opatrný žádal data, o kterých Zbořil tvrdil, že je na rektorát doručil.
Že by Zbořil zase lhal a žádná data na rektorátu nemají?

Anonymní řekl(a)...

16:19

to budou čísla za určité období vs.naplánované za celý projekt.
Např. projekt běží 5 let, je na něm naplánováno 100 prací a za rok je jich 20.

Anonymní řekl(a)...

21:41
Bilíkovi bych doporučoval napsat - pokud jsou na RCPTM takový vědečtí amatéři, že nedokážou dohledat a správně přiřadit naměřená data už k osmi pár let starým vědeckým článkům (navíc některé vydané v prestižních vědeckých časopisech!), tak je kompletně propusťte a celé centrum zavřete. A začněte vyhozením bývalého generálního ředitele Zbořila, který je za takový binec manažersky odpovědný. :-) Nikdo z nich totiž nemá ve vědě co dělat, natož si hrát na nějakou excelenci. Prý lepší než Cambridge nebo Oxford...[1] Toto by se určitě nestalo ani na lepší pákistánské univerzitě. Celé centrum RCPTM je svým nedodržováním standardů vědecké práce naprosto nedůvěryhodné a pro jednání se zahraničím nepoužitelné. To chtějí v budoucnosti získávat nějaké granty z rozvinuté ciziny?

[1] Ve fyzikální chemii je na tom pak v posledních letech dokonce lépe než univerzity v Cambridgi a Oxfordu,“ pochlubil se Zbořil.

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/prestizni-uspech-olomoucke-univerzity-mezi-nejcitovanejsimi-vedci-na-svete-jsou-tri-jeji-zastupci-40304310

Anonymní řekl(a)...

Mám takový pocit, že se ledy lámou, začínají se ozývat zahraniční vědci a těch průšvihů je na UPOLu už tolik, že vedení odejde s velkou ostudou. Dávám jim tak maximálně měsíc-dva. Troufám si odhadnout, že takový fičák žádná univerzita v ČR ještě nezažila a jen tak brzo nezažije.

Anonymní řekl(a)...

..."Ve fyzikální chemii je na tom pak v posledních letech dokonce lépe než univerzity v Cambridgi a Oxfordu,“ pochlubil se Zbořil.....

Proč by ne, sportovci NDR byli také dlouhá léta nejlepší a nikdo to nezpochybňoval. Dokud nebude součástí peer review nezávislý kontrolní experiment, budou vítězit články jako jsou ty popisované v https://forbetterscience.com/.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Kam se hrabe Cambridge a Oxford - ani překreslovat grafy tam neumí, natož "přepisovat učebnice". Tedy, ta groteska o tzv. "přepisováním učebnic" je už - poněkud krypticky - popsána i na wikipedii:

Příslušný podvýbor IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) však tento konstrukt nepřijal, a naopak zdůraznil, že u vodíkové vazby jsou možné kladné, záporné, nebo i žádné změny u vazeb či frekvencí, aniž by se ale tím vůbec jednalo o nějaký nový typ vazby: Pure Appl. Chem. 83, 1637 (2011).

Anonymní řekl(a)...

Na Bilíkem mafiánsky utajované UP reflexi se nyní objevil krásný příspěvek od J. Kvity

část1:

Umění říci "ne" v rozsahu 17 stran

Vyjádření pana rektora o neposkytnutí dat z experimentů na dotaz prof. Opatrného osobně považuji, slušně řečeno, za zoufale zbytečný 17 stránkový text plný vytáček ve stylu, že není jasné, jaká data přesně poskytnout a zda by nedošlo k újmě na osobních právech. Zaslal tedy prof. Zbořil zdrojová data prorektorům UP nebo ne? Má akademická obec a veřejenost právo to vědět a data znát? Pokusím se níže mj. ukázat, že ano. Dále viz samozřejmě i samotný text odvolání prof. Opatrného [0].

Ale dovolím si první odbočku:

Pror. Bilík slibuje "nové odpovědi pror. Banáše" (viz. www.zurnal.upol.cz/nc/zprava-int/clanek/nove-odpovedi-prorektora-banase-nize-v-zavery-kontrolnich-setreni-vysledku/) a zatím máme víceméně všeobecný komentář, kde se pror. Banáš dopouští přinejlepším neznalosti (https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava-int/clanek/zavery-kontrolnich-setreni-vysledku-clanku-j-tucek-et-al-nature-communication-7-12879-2016-1/).

Jak hodlá pror. doc. Banáš odpovědět na svou neznalost či vědomou ignoranci faktu, že již původní podnět děkana PřF UP pro EK UP adresovaný panu rektorovi jasně obsahoval formulaci o tom, že jde o podezření o validitě dat, nikoli o závěrech článku?
Ve svém příspěvku se totiž snaží pror. Banáš tvrdit, že "Podnět se tedy skutečně explicitně týkal podezření, že materiál není stabilní tak, jak je deklarováno v článku a je podezření, že stabilita ani nebyla měřena." Na upozornění prof. Opatrného, že podnět pana děkana k rukám rektora z června 2019 zní "některé skutečnosti (zejména to, že pochybnosti vzbuzují i nově dodané grafy a autoři nebyli schopni dodat originální soubory s hrubými daty) vyvolávají pochybnosti o tom, zda se skutečně jednalo jen o technickou chybu nebo o záměrnou manipulaci s daty" pror. Banáš již dny neodpovídá. Šlo tedy o neznalost u pana prorektora, který se však kauzou evidentně aktivně zabývá (v rámci svého strategického úseku?), komunikuje např. se zahr. odborníky a pror. Bilíkem je stavěn do jakési role, kdy má za RUP vydávat oficiální stanoviska? Proč tedy oba současně nikde nesdílejí i závěry Vědecké rady PřF [1] a dalších šetření? Nebo šlo z jeho strany o všedomou lež a snahu manipulovat s podstatou kauzy? Jak hodlá svůj postoj obhájit či vysvětlit? Proč z této lživé informace vychází ještě jednou na konci svého příspěvku slovy "Pokud tedy kterýkoliv akademický pracovník má stále podezření, že došlo k vědeckému podvodu, měl by své argumenty sepsat a místo vystavování na internetu a sociálních sítí je v souladu se zněním Etického kodexu UP poslat panu rektorovi jako nové podání k Etické komisi. Toto pokud vím, toto doposud nikdo neučinil." Toto, pokud vím, toto již ale byl učinil děkan PřF před půl rokem, a rektor záležitost Etické komisi UP nepostoupil.

Humorná vsuvka:
Poté, co nás pror. Bilík ujistí, že s pror. Banášem "jsme domluveni, že prožije normální víkend s rodinou a počká na shromáždění zdejších příspěvků" (kdo by v posledním roce nechtěl prožít normální víkend s rodinou?:) nás pror. Banáš konečně roztomile v komentáři překvapí, že "Čtení ani psaní internetových diskuzí totiž není ani tvůrčí, ani pedagogické a ani doplňková činnost a nespadá ani do mého úseku, proto jsem prosby svého kolegy odsouval a věnoval se svým pracovním povinostem." Upřímně, rád bych se také věnoval svým pracovním povinnostem a vášním, ale to, co předvádí RUP mne prostě nenechává klidným.

Anonymní řekl(a)...

...pokračování textu J. Kvity (část 2):

Dovolím si druhou odbočku:
Jak může sám pan rektor na zasedáné AS UP tvrdit, že přeměření vzorku mohlo něco ve sporu prokázat, zatímco byl významným členem Vědecké rady PřF UP před jednáním explicitně upozorněn [2] na závažné závěry analýzy a exaktní důkazy ohledně velmi pravděpodobné manipulaci s daty v dedikovaném shrnutí, s jasným upozorněním, že přeměření v tuzemsku ani zahraničí na závěrech o pravosti dat nic nemění? Nepřečetl si tento dopis? Nebo chce ignorovat exaktní arumentaci, či nerespektuje Vědeckou radu PřF? Obdobně zavádějícím způsobem hovořil i prof. Zbořil, zastupující na zasedání prof. Otyepku. Zajímavé souznění.

Jak může vedení UP ignorovat exaktní důkazy a fakta, zatímco pror. Bilík na fb diskuzi DŽurnálu vede apologetiku o "složitostech úkonu" stylem
'V dané situaci žádné “máme” / “nemáme” nemá relevanci, opravdu jde o složitý úkon: Data asi nebyla “ztracena”, ale těžko se identifikují, vůbec se nedivím, že s nimi v současné atmosféře nechce nikdo operovat bez absolutní záruky. ... Že byla v danou dobu identifikovana technická porucha i to, že nebyly voleny a ani nebyly k dispozici ideální prostředky k uchování dat, je prostě fakt, stejně jako ne/stanovení zákonné povinnosti téhož. Dále nechť jedná sám NatureCom, byl mu ostatně předán podnět.',
a nadále pomíjí fakta hlavní, exaktní [3]. Věří sám tomu, že záloha selhala u dat z dalších 7 článků? Jak dlouho ještě budeme poslouchat obhajobu neobhajitelného? Bude-li konat Nat.Comm. a svěříme-li mu důvěru v řešení, tak současně prosím, aby RUP přestal ignorovat závěry VR UP a dezinterpretovat fakta či deformovat podstatu problému, který tkví ve vysoké pravděpodobnosti manipulace s daty do původního článku vč. jeho opravy.

A konečně, ad oněch 17 stránek, které vcházejí do dějin:

Nechápu, co je tak složitého na tom, aby vážení prorektoři vyhrabali email s daty, kterým jim prof. Zbořil měl poslat. Pokud takovýto email či data nejsou, je odpověď prof. Opatrnému jednoduchá: nemáme. A pokud data jsou, proč má rektorát potřebu je takto komplikovaně a okatě skrývat? Straní snad někomu v této kauze? Proč je neposkytne pro možné rozptýlení pochybností (což již ale bude sotva možné ve světle důkazů prezentovaných na VR PřF UP).

S jakou drzostí je akademická obec tahána za nos, jakými výmluvami a twisty v logice je manipulována... Zejména však, těch 17 stránek právního nálezu, proč nemůže UP data poskytnout, naprosto ignoruje skutečnost, že výzkum vznikl z peněz daňových poplatníků a že data autoři musejí poskytnout i dle pravidel žurnálu.

Za mne se nakonec asi bohužel jedná o jasnou odpověď vedení UP nejen studentům: klidně si na UP fixlujme data, dle oněch 17 stran je UP na vyžádání nikomu poskytovat nemusí a nebude, takže zda je skutečně naměříme, trochu upravíme či přímo nagenerujeme, je přece jedno (až na to, že naštěstí velmi pravděpodobně budou rozhodovat časopisy).

Děkujeme pane rektore, děkujeme paní a páni prorektoři!

Anonymní řekl(a)...

Vzkaz vedení UP akademické obci je jasný:

Klidně podvádějte, když se tím podaří vytáhnout z kapes daňových poplatníků větší částky, my to ochotně "přikryjeme". A můžete si u toho pořádně přilepšit do vlastní kapsy (klidně i 5-6 mega odměn ročně). Když dokážete vytáhnout stamiliony, tak i tohle vám zajistíme. Ničeho se nebojte, prostě se budeme všichni tvářit, že je všechno v pořádku, jako odpovědi na jasné otázky psát dlouhé litanie, kterým nikdo nerozumí a tvrdit, že ti slušní jsou neschopní závistivci. A máme navíc v celostátních médiích přes Šaradína sjednané redaktory, kteří i tam udělají vhodnou PR propagandu.

...Vždyť to stejně dělá i předseda vlády. Takže je to všeobecně přijaté paradigma a nikdo nám nic nemůže. (Poznámka na okraj: Babiš se aspoň neohání pokrytecky myšlenkami V. Havla, na rozdíl od Millera a Bilíka, kteří melou o "havlovské univerzitě", a z toho už se opravdu silně zvedá žaludek...).

Anonymní řekl(a)...

Proč? Bilík a Miller jsou havlisti jak vyšití.

Anonymní řekl(a)...

Totiž ta habaďůra o "přepisováním učebnic" s falešnou vodíkovou vazbou je pěknou ukázkou falešných PR manupulací veřejnosti ve zbořilovském duchu. Původci veleobjevu, co se nekonal - Hobza & Havlas - pustí do médií info, že nastal velký objev (ta falešná vodíkova vazba), a nyní se ještě obrátili na IUPAC, aby jim na to dal štempl, tak jsou dobří. A pak se to už jen furt dokola přenáší s pomocí myší z textu do textu, a ta habaďůra se recykluje tak už deset let. A samozřejmě, že nikdy neřeknou, že je IUPAC vyvedl z omylu, že se "objev" nekonal. A v našich poměrech tomu pak nasadil korunu Drahoš, neb do médií hýkal, že ví, že v brzku může mít Česko i další Nobelovu cenu, hned by moh jmenovat. Prostě, se "správným" manipulativním PR se u nás opravdu dají těžit grantové balíky (a z nich si pak platit ještě lepčí PR). Drzé čelo jest více než poplužní dvůr.

Anonymní řekl(a)...

>> A v našich poměrech tomu pak nasadil korunu Drahoš, neb do médií hýkal, že ví, že v brzku může mít Česko i další Nobelovu cenu, hned by moh jmenovat.

Nejhorší je, že toto a PR báchorky nejcitovanějších vědeckých podvodníků navíc vyvolává ve veřejnosti dojem typu "jsme přece ve vědě tak dobří a okolní svět nám tak strašně ubližuje". Zabraňují tím i nápravě a lepší české vědě, kde se prosadí "správní" vědci, kterým jde opravdu o posouvání hranic lidského vědění.

Ad 10:14, 10:15 a 10:25
Jinak jednoduchou a logickou kostru PR máte i zásluhou rektora Millera hotovou, přeji hodně štěstí.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Síť kamarádů co by 'nezavislých' posuzovatelů se dál trhá, a ostuda dál bobtná:

O tom, že zbývající zahraniční posuzovatelé společné publikace mají (např. zde, zde), se už v oficiální zprávě mlčí. Také v oficiálním dokumentu nezaznělo, že jednotlivé posuzovatele se svými otázkami oslovoval manžel spoluautorky článku.

Nejde však jen o společné publikace. Jak plyne ze zprávy o přeměření vzorku na polském pracovišti, měření probíhalo na spektrometru MS96, který je z dílny olomouckého pracoviště, odkud pochází i diskutovaný článek (viz zde). Jako „nezávislé zahraniční pracoviště“ tak byla vybrána Silesian University – čili dle referencí s odběrateli (viz zde) nejbližší klient mimo Česko a Slovensko.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/26/nekolik-komentaru-k-provereni-verohodnosti-a-reprodukovatelnosti-vysledku-publikovanych-v-clanku-j-tucek-et-al-nature-communication-7-12879-2016/

Anonymní řekl(a)...

Tak už v prvním případu JACSu se ukázalo, jak se to s tou nezávislostí myslí. Viz tento Zbořilův článek https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/nazory-a-komentare/radek-zboril-reakce-na-clanek-vaclava-horejsiho, kde píše

"I proto jsem požádal nezávislý tým vedený prof. Otyepkou, aby prověřil možný vliv manipulace na hlavní závěry práce."

Ha ha ha, dělají z lidí pěkné blbce. A mimochodem, i u Nat Comm se mi zdá že je, stejně jako v případu JACSu, odvracena pozornost a že se za důkaz nefalšování výsledků považuje prokázání správnosti závěrů práce. Vždyť to jsou ale dvě úplně rozdílné věci! Já teda nechápu, že už po JACSu neudělal UPOL se Zbořilem a jeho pohůnky krátký proces.

Anonymní řekl(a)...

Když tak sleduju (ne)komunikaci ze strany vedení UP, nemůžu se ubránit dojmu, že inspiraci pro svou strategii brali zde:
https://www.youtube.com/watch?v=AdanvYsScXc

Jednu věc jim ale musím přiznat. Svoji společenskou povinnost v boji proti "Fake news" berou velice zodpovědně. Studenti v Olomouci byli za poslední měsíce obeznámeni s řadou praktických ukázek, a jsem si jistý, že v odhalování manipulací a argumentačních klamů budou bezesporu patřit ke špičce.

Anonymní řekl(a)...

Ano, ten příměr je trefný, člověk by se i zasmál, kdyby to nebyla tak vážná situace.
Vedení UP je když ne přímo zločinecké, tak naprosto jistě darebácké.

Anonymní řekl(a)...

Nový článek prof. Opatrného: https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/26/nekolik-komentaru-k-provereni-verohodnosti-a-reprodukovatelnosti-vysledku-publikovanych-v-clanku-j-tucek-et-al-nature-communication-7-12879-2016/

Jak to tu psal V. Hořejší: Je to neuvěřitelné co předvádí vedení UP.

Aktivity rektorátu UP jsou zjevně silně propojeny s lidmi s RCPTM podezřelými (či dokonce usvědčenými) z podvádění. Nyní už se to nestrannému pozorovateli opravdu nejeví jako "spiklenecká teorie", ale začíná to mít všecky rysy opravdového spiknutí.

Anonymní řekl(a)...

Zbořilovci v součinnosti s rektorem už vyvádějí projekty z PřF. Asi aby měli větší klid na manipulaci s daty :)

https://www.prf.upol.cz/fileadmin/userdata/PrF/Akademicky_senat/Dopis_dekanovi_PrF_prevod_projektu.pdf

Anonymní řekl(a)...

Jak už jsem tu psal a potvrdilo se to, rektor Miller je "člověk" ředitelů center. Jako správný gosudar se obklopil svými věrnými a vedení je jedna ruka. Nic překvapivého...

Překvapivé (aspoň pro mě) je takové poplašené "blbnutí" kolem projektů RCPTM. Můj osobní názor je, že v této oblasti jde o víc, řekl bych o hodně.
Jinak bývalý ředitel VTP UP Herinek byl také někdy tuším kolem roku 2018 narychlo nahrazen ze strany rektora Jurečkou z RCPTM. A teď se projekty přesouvají pod VTP UP. Jaká šťastná náhoda! Nebo spiknutí? :-)


https://www.prf.upol.cz/fileadmin/userdata/PrF/Akademicky_senat/Dopis_dekanovi_PrF_prevod_projektu.pdf

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

K vědecké 'slavě' u nás vedou různé cesty. U té jako 'anomální' vodíkové vazby došlo i na veřejné fackování. Členem té komise pro Českou hlavu byl i Prof. Čárský, kterému bylo jasné, že jde o planý humbuk. Ovšem Hobza v duchu svého principu, že demokracie do vědy nepatří, tak za kritické názory toho Prof. Čárského prostě věřejně fyzicky inzultoval. Ten pak už Hobzův humbuk radši jen ignoroval.

Anonymní řekl(a)...

Zápis č. 3 ze zasedání Akademického senátu PřF UP dne 10. dubna 2019:

V následné diskusi položil sen. Furst dotaz, zda si je vedení fakulty vědomo nějakých finančních toků mezi fakultou a osobou pana rektora. Děkan uvedl, že na takový případ z minulosti narazil a jednalo se o odměny z konce roku 2017 v řádech statisíců vyplacených z děkanátu v souvislosti se získáním projektů OP VVV Excelentní týmy Přesto, že je kladen důraz na transparentnost, senátor Šebela důrazně apeluje na dodržování zákona v citlivých záležitostech zveřejňování informací o platech zaměstnanců.

Anonymní řekl(a)...

Ve slušné zemi by stran "finančních toků mezi fakultou a osobou pana rektora" dost pravděpodobně následovalo hlasování senátu, zda ještě existuje důvěra v řečenou osobu.

Anonymní řekl(a)...

Jednoduše, prostě věrní jsou na výplatním seznamu (fakt praktiky mafie), ale veřejně je podchycený zatím pouze jeden případ kolem rektora... :-) Jenom bych poprosil o logické vysvětlení, proč se zrovna teď urychleně přesouvají některé projekty pod rektorát, tj. Zbořilem ovládnutý VTP UP? Nedává mi to smysl, vždyť PřF měla všechny potřebné informace z projektů k dispozici poměrně dlouhou dobu.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Pokud současný rektor měl statisícové příjmy z podobných projektů, měl by okamžitě odstoupit. Podjatost je víceméně systémová.

Anonymní řekl(a)...

Ad 13:34
Předpokládaná reakce rektora Millera. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=oxBwSu-0hwY

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Aspoň že konečně Zbořil vypsal tři projekty, ve kterých je těch podvodů nejvíc a musí na rektorát :-) ale jinak taková špína rektorská se vidí fakt málokdy

Anonymní řekl(a)...

Moje vysětlení pro člena SPV: Velký senát složil komisi, která má navrhnout zrod CATRINy a mechanismus dělení fakulty. Jenže ta komise je složená ze samých slušných lidí! To se samozřejmě z pohledu RCPTM nemělo stát a teď je potřeba honem vyrobit nějakou kouřovou clonu, během které se tunel dokončí, než ta komise něco navrhne. Kouřovou clonu zajišťuje ta sestříhaná a nelegálně zveřejněná nahrávka děkana, nic lepšího už narychlo nezvládli.

Anonymní řekl(a)...

Reakce na nový článek z D-Žurnálu kolem podvodu Jana Hendrika Schöna:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/27/radeji-mene-ale-pravdu/

U nás ani podvodníkům jejich titul sebrat nemůžeme. Jsme prostě pořád zaostalá země.

Vědec nehodný doktorátu
Schön si to nenechal líbit (odebrání titulu Ph.D.). Hájil se, že chyby vznikly neúmyslně, a univerzitu zažaloval. Vyhrál. Univerzita se odvolala. A minulý týden dle magazínu Science rozhodl soud Bádenska-Württemberska v Mannheimu, že právo odejmout titul škola měla.

„Udělení doktorátu je potvrzením příjemcovi schopnosti provádět nezávislý vědecký výzkum,“ uvedl soudce Reinhard Schwan ve svém rozsudku. Titul Ph.D. je totiž veřejnou garancí, že jeho nositel požívá ve vědecké komunitě očekávanou míru důvěryhodnosti, vysvětlil soudce Schwan. A pokud jeho majitel porušil základní pravidla dobré vědecké praxe, titul už nemá platnost a měl by být „opraven“.

Někdejší doktor Schön má ještě měsíc na odvolání se k federálnímu soudu. Dle svého právníka této možnosti využije. Šance na úspěch jsou však prý mizivé. Z míst, kde Jan Hus pro pravdu hořel, přichází i do Čech vzkaz, že se podvádět nemá. A nesmí. (článek vyšel 21.9.2011!)

http://ceskapozice.lidovky.cz/tema/podvodnik-z-kostnice-titul-ph-d-lze-po-letech-sebrat-i-prominentnimu-vedci.A110921_104239_pozice_36488

Anonymní řekl(a)...

Co si pamatuji, bylo to zhruba takto - senát navrhl komisi ze zástupců fakulty a vedení center, ona komise se dohodla na minimálních podmínkách, které musí rektorát fakultě zaručit, aby odsouhlasila vznik centra. Rektor následně předložil univerzitnímu senátu technickou dohodu, která tyto podmínky nerespektovala a na veřejném slyšení na půdě PřF nazval kladení podmínek fakultou vydíráním. Fakultní senát pak tuto technickou dohodu odmítl, univerzitní senát následně toto rozhodnutí respektoval a dohodu nepodpořil, nicméně stanovil termín 1. 4., do kterého musí být předložena nová dohoda. Jestli tam je nějaká přímá souvislost s tím, co se děje teď nevím, ale zase si nejsem jistý, nakolik převod projektů dokáže ovlivnit podobu konečné technické dohody, kterou CATRIN vznikne.

Anonymní řekl(a)...

Novinka na UP reflexi:

Výzva rektora - Postup řešení NatureComm
pondělí 27. leden 2020, 15:18 – Text: Petr BILÍK
Vysokoškolský ústav RUP PřF

Olomouc 24. 1. 2020


Vedení Univerzity Palackého respektuje výsledky externího a nezávislého měření zadaného zahraniční laboratoři v souvislosti s prověřením validity závěrů článku Tuček et al. Nature Comm. 7, 12879, 2016 ve smyslu původního podnětu k Etické komisi učiněné děkanem Přírodovědecké fakulty UP v červnu a září 2019. Veškerá provedená měření a experiment dokazují validitu výsledků původního výzkumu a v tomto ohledu je podnět vypořádán a výsledky jsou vyvěšeny na webové stránce UP.

Jelikož byly mezitím ze strany několika členů akademické obce PřF UP nově formulovány jiné výhrady ke správnému postupu autora výzkumu, doporučuje rektor, aby autoři kritiky

dodali přesné a úplné formulace svých výhrad včetně stanovení otázek k odbornému posouzení a toto bylo předáno k rukám rektora UP jako podnět pro Etickou komisi (EK) UP. Následně požádá rektor autory článku a v případě, že to bude relevantní, i autory následných měření, která proběhla na půdě UP, o jejich vyjádření k podnětu. Podání ze strany přírodovědecké fakulty očekáváme do 7. 2. 2020. Vyjádření autorů s vědomím obsahu podání do 18. 2. 2020

Podklady budou dodány EK UP k vyjádření se k procesu projednávání a dále Vědecké radě (VR) UP, která bude požádána o stanovení dalšího postupu odborného posouzení podnětu, ideálně prostřednictvím externího nezávislého pracoviště ke komparativnímu vyhodnocení obou materiálů a posouzení jejich odborné relevance.

Výsledky budou zpětně postoupeny VR UP a EK UP, dle jejichž rozhodnutí bude postupovat rektor ve smyslu svých pravomocí.

S tímto navrženým postup bude rovněž seznámen Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci.

Prof. Jaroslav Miller

Anonymní řekl(a)...

Jenže problém těchto oversellů typu Hobza je prostě fakt, že se to cituje, i když jde o teoreticky. natož experimentálně marginální věc. Posun tam nemuswí být ani červený ani modrý a přesto může jít o vodíkovou vazbu. Je sice nechutné, že s takovou blbostí si dělá PR, ale když je okolí pitomé, pak to tak prostě dopadnout musí.

Anonymní řekl(a)...

Rektor musí hrát vabank, je jen otázka času, kdy někdo podá žádost o informace, kolik za posledních 5 let "načerpal" od Zbořila .....

Anonymní řekl(a)...

V prvé řadě by měla fakulta dělat svoji práci a na rektorovy návrhové nesmysly ohledně etiky nereagovat anebo je označit za scestná a dál postupovat v očištění svého jména od Zbořilových podvodů.

Anonymní řekl(a)...

Jejich plán je do 1.4. dostat Zbořila z fakulty do centra , takže se bude něco do 15-3 jako "zkoumat", pak to rektor etické problémy zamítne a hodí tam návrh další dohody , příp. AS úplně vynechá.

Z počtu dopisů je vidět, že Miller v tom je namočenej až po nos a udělá cokoliv, aby Zbořilovy podvodné grafy nebyly řešeny. Bude klidně celé vědecké komunitě lhát, protože ta jeho etická komise je zjevně výsměchem. Bohužel se obávám, že Zbořilův případ je v zahraničí celkem známý a pokud se v AV trochu nepoberou, odnesou to i oni.



Václav Hořejší řekl(a)...

https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/vaclav-horejsi/afera-v-olomouci-a-principy-vedecke-etiky

Anonymní řekl(a)...

Kdyby Miller třeba řek, že Greta je maskot v pimprlovém divadle, tak ho (někteří)
studenti jistě vypískaj. Ale když se ukáže, že jeho bez-zásadové jednání v univerzitních podvodných aferách bylo v předstihu dobře předplaceno, tak to žádnou velkou vlnu nevole nezvedne.
Zeitgeist.

Anonymní řekl(a)...

Zbořilovci s Millerem - vždyť jsou to "kluci šikovní", co vyzráli na EU granty, pořádně se z nich napakovali a sedět za to asi nepůjdou. Určitě dopadnou v ČR oblíbeným stylem "právně je přece vše v pořádku" (této cestě napovídá ten Millerův právní elaborát). Sen většiny Čechů, ne? Nějaká morálka a vědecká etika? Lepší věda a výsledky pro ostatní? Leda k smíchu.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Pro V. Hořejší:

Velké díky za objektivní článek!

Anonymní řekl(a)...

Zdá se mi, že článek prof. Hořejšího, který je jinak zcela objektivní, má příliš Opatrný závěr. Ojedinělé pochybení by snad bylo falšování v jacsu.Jakmile jde o druhý případ a pak dalších sedm, nemůže jít o ojedinělé pochybení.
Na normální univerzitě by někdo jako Zbořil nemohl působit už po první aféře s já sem.

Anonymní řekl(a)...

A kdo vám řekl, že Olomoucká univerzita je normální ? Z hlediska žebříčků a nakonec i laickým srovnáním jde o low-cost univerzitu někde v třetí čtvrté stovce.

Solidní univerzita to vyšetří a dotyčné vyhodí, protože ví, že se jim to vyplatí a nechce nést rizika ztráty pověsti a nakonec i ztráty podpory a grantů. V Olomouci rektor a AS univerzity zvolil cestu ticha s tím, že to nějak uhraje umčlováním svobodné diskuse a kritiků a absencí nezávislé etické kontroly. Z mé pozice nezúčastněného jde prostě o její svobodnou volbu, kterou volí i hodně škol v Číně nebo Indii. Studenti pojďte k nám, máme granty, abychom měli granty a proto máme granty a pokud budete umět pracovat s grafy, budete mít i doktorský titul a pak také granty.

Jako absolvent UK jsem takové volbě rád, protože to odliší UK od zbytku. Nakonec nám to v případě Bezoušky trvalo také několik let, o podvodech se vědělo v části PřF UK dlouho, ale je pravda že většina jeho fake prací byla afilovaná jinam. Ten zbytek osazenstva PřF a UK se ale zachoval správně (stejně jako v případě čínských "investic") a to je prostě to, co odlišuje školy od sebe. Granty budou i nebudou, ale věda je úplně jiná třída.



Rektor UPOLu to dávno nemůže vyhrát, o Zbořilovi se to opravdu ví všude, a jediná cesta je přiznat barvu, vyhodit Zbořila, Otyepku, Hobzu za ty grafy a krytí při státnicích a za pár týdnů to nikoho nebude zajímat.

Nicméně musím ocenit děkana a PřF, hlavně její vědeckou radu a ty ostatní bojovníky, v Olomouci, že by chtěli na standard západu najet, ale obávám se, že hanáci byly vždy více na granty než na vědu :-) , takže jim

Jinak co vím, tak by etická komise AV měla tento případ řešit z titulu účasti Hobzy a Zbořila v UOCHB, jen dala zatím čas UOCHB, aby se problému "zbavila" sama. Na druhou stranu, pokud chce mít UOCHB a anorgána VŠCHT ostudu, proč ne, je to jejich volba. Na Viničné se aspoň pěkně zasmějí.

Marek D.

Anonymní řekl(a)...

Rektor by se měl poučit. Už minulý rok se pokusil Zbořila odklidit tak, že mu nechal celý plat, dál se podepisoval na všechny články ústavu i přes své "tvůrčí" volno a našel mu užitečného idiota jako krytí. Nevyšlo to. Tak to zkouší dál. Teď se z tvůrčího okna stal odborový předák.

Většina komentářů myslí, že rektor to zlý člověk. Podle mě je ale především naprosto neschopný, protože všechny jeho kroky jsou tak přiblblé, že by museli být v Olomouci jen samí blbci, aby si to nechali líbit. Zjevně o vědě neví rektor fakt vůbec nic, za to ví vše o grantech a podílech z nich. Nalijme si čistého vína, Miller není právě nějaká význačná vědecká kapacita, ale pro grant zapře i matku a proto ho AS zvolil. Mají, co chtěli.

Pavel Hlavatý


Anonymní řekl(a)...

V roce 2010 dostalo akademické kvarteto Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni zlatý Bludný balvan za příkladné zviditelnění jména své fakulty doma i v zahraničí:

https://www.sisyfos.cz/clanek/485-zlaty-bludny-balvan-2010-akademicke-kvarteto-pravnicke-fakulty-zapadoceske-univerzity-v-plzni

Bylo by nespravedlivé, kdyby stejných vavřínů se nedostalo za obdobné, ba vetší zásluhy kvintetu: Zbořil, Hobza, Otyepka, Trávníček, Miller.

Anonymní řekl(a)...

Dík Hořejšímu, ale proč nic nenapíše Ždímalka nebo Drahoš ? Dva její zaměstnanci se chovají podle všeho jako nenažraná prasata a vona jezdí se do kanclu prospat a Drahoš jakože maká v senáru a sedí v radě VSCHT a zase nic. To samé se týká toho šaška t.č. ředitele UOCHB (u něj odvozeného asi od slovo ředidlo). Ať klidně napíšou, že Zbořilovy grafy i státnice jsou v pořádku, protože to řekl rektor, ale ať se aspoň někdy včas vymáčknou. Z nich to prospěchářství čiší úplně stejně jako z toho rektora.

Anonymní řekl(a)...

Trávníček by měl dostat cenu transparency, protože nebýt jeho dementní otázky na státnicích, měl by Zbořil pokoj :-)

Anonymní řekl(a)...

jj a Hobza by měl dostat cenu za to, že to zapsal :-)

Anonymní řekl(a)...

Na nějakou tragikomedii by to bylo. Stačí si vzít fakt, že podle Zbořila by mělo být úplně jedno, zda se k podvodu v článku Heřmánek přiznal (neřešme, zda mu ho Zbořila nařídil nebo ne), protože nyní to "vychází". To je totiž neuvěřitelné tvrzení, které (nechme stranou fakt, že vzhledem k existenci jiné práci Heřmánka být nemůže ) by možná snižovalo sice dopad podvodu na kvalitu práce citujících kolegů, ale snad každý postdoc pochopí, že to je prostě na retrakci, protože se takový příběh nestal. Podle Zbořila by se mohly vydávat práce všechny a jen kdyby se někdo po čase ozval, tak by se stáhly a zbytek by mohl představovat dosažené poznání :-)))



Jinak proč Otyepka a kol. tvrdí, že jim t.č. nejde nějaký spektrometr ? Na co to má vliv ?

Anonymní řekl(a)...

Hobza počítám napíše, že jako starý odborář, co objevil skryté kouzlo nepravé vodíkové vazby, pozná také rozdíl mezi pravým a nepravým přátelstvím a že nechápe socana Hořejšího s tím, že ho zklamal, ale že ho to již nepřekvapilo a že se k jeho mixu pomluv, hysterických výkřiků a vyložených nepravd nebude ale skutečně nebude vyjadřovat, neb za to ani nestojí a v závěru ho pozve na příští odborářskou schůzi spojené s kurzem kreslení.

Anonymní řekl(a)...

To Marek D.

Ale houby https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/dalibor-stys/plan-s-si-usilo-na-miru-nakladatelstvi-frontiers-a-za-lepsi-vedu . Nevyhazuje ani ETH a podvodník se může stát předsedou ERC.

Nebo jinak, proč myslíte, že se stál předsedou Evropské komise opilec Juncker, který z Lucemburska udělal daňový ráj? Nebo teď Uršula, která peníze na tanky a ponorky utratila za poradce a teď si vymazala telefon i paměť? Proč je pan Miller rektorem, o jeho předchůdci nemluvě? A o rektoru Zimovi vůbec ne? Tak funguje "omezená demokracie" ve federálních systémech kde se musí vše předjednat (jako je třeba federativní uspořádání na univerzitách). Projde ten, o němž většina předpokládá, že bude muset poslouchat.

Koho si v Olomouci zvolíte příště? Jména prosím.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

upozorňuji na skvělý článek T. Fursta:


https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/28/dum-hruzy-aneb-sedm-pater-lzi-a-manipulaci-s-vysvetlivkami-pro-humace/

Anonymní řekl(a)...

Hobza má na svědomí více parádních podrazů, za které by si taky zasluhoval "ocenit". V Praze napomohl drsné profesní likvidaci doc. Pancíře a dr. Haslingerové. Samozřejmě, že to nedělal nezištně, nýbrž pod vidinou (velkých) výhod. Přitom specielně doc. Pancířovi odborně nesahal ani po kolena. Zatímco Pancíř dělal originální věci, Hobza jen dokola mlátil prázdnou slámu. Jenže těch prvních je ve vědě dost málo, a těch mlátiček dost hodně. A jak už tady bylo řečeno, citační index není mírou kvality vědy, je mírou velikosti popularity, a mlátičky se orientují podle té popularity. A ta popularita je zase do značné míry úměrná tomu, jak velký balík dotyčný má na její pěstování (a taky, jestli si ji vůbec chce pěstovat). Věda začíná připomínat showbiz. Ale vysvětlujte toto třeba Millerovi.

Anonymní řekl(a)...

Tak ten Pancíř je zmíněn v článku, ale nejsem si jistý, že by v tom jel Hobza. Podle mě to byla akce hlavně Zahradníka, který si tím řešil svoji minulost. Hobza pak jen v nějakých novinách zmínil, že si to Pancíř pokazil sám, což bylo sice chucpe, ale na vyhazovu se podílel jen nepřímo.

Ten zápis je
přílohou interpelace , viz https://www.psp.cz/eknih/1993ps/tisky/t2133_00.htm

"Dne 6. září 1991 se sešla vědecká rada ÚFCHE ČSAV ve složení Knor, Zahradník, Heyrovský, Wichterlová. Kubelková. Engst. Mareček. Klíma, Bastl. Černý, Herman. Vojták. Novotný, Mach. Podle bodu 6 zápisu."

K celé události snad stojí dodat následující:26. srpna 1991 byla dr. Haslinerová po návratu z výslechu pozvána rozhlasem do ředitelny. kde se konal výslech za přítomnosti prof. Rudolfa Zahradníka. DrSc.. RNDr. Zdeňka Hermana. DrSc., ing. Slavoje Černého CSc. a ing. Mrhy . Oznámili tam dr. Haslingerové přerušení pracovního poměru, samozřejmě z politických důvodů, jedná se tedy o zjevný příklad diskriminace v zaměstnání z politických příčin. Vzhledem k tomu, že dr. Haslingerová v té době pečovala o nezletilé dítě. skončil (pracovní poměr až 30. listopadu 1991, ovšem během této doby neměla přístup k nezbytné technice ,proto nemohla vykonávat aktivně svoji práci.

Sekaninu a jeho kritiky moc nemusím, ale dodnes jsem nepochopil, že mohli někoho vyhodit z akademie věd proto, že něco politického napsal do knihy odchodů. To je jak za komunistů .... Janě, že to tam nemá co dělat, ale jde jen o papír. Také nechápu, proč to řešila vědecká rada .
"VR vyslechla informaci o urážlivých výrocích ing. Pancíře vůči hlavě státu, osobě dr. Zahradníka, vedení ústavu, apod. Na základě jednomyslného výsledku hlasování podpořila rozvázání pracovního poměru".

jasně máslo na hlavě má i AV.


Anonymní řekl(a)...

A VŠCHT to nějak řeší ? Koukal jsem, že tam je víc společných článků včetně promo hvězdy VSCHT Pumery. Jestli on ten průšvih nebude nakonec celkem kolosální. Podle toho, že VSCHT nic k Nature communication neříká a čeká, jak se to přežene, se jim do revizí a kontrol moc nechce. Nějak vnitřně doufám, že ti sva spoluautoři požádali o retrakci nebo se od práce aspoň distancovali, pokud ne, obávám se, že na to na VŠCHT šeredně dojedou.

MK

Anonymní řekl(a)...

U nás obecně na bafuňářské posty procházejí konsensuální, tj. poslušné typy. Zima - v partaji už na gymplu, ten musí být poslušný, dtto Havlas - v partaji dvacet let, Zažímalku si vybral Drahoš - byl si jist, že bude poslouchat jak hodinky (a tak ji uhladil cestu, aby nebyl žádný protikandidát). Těmto manévrům loutkovodičů by zabránilo, kdyby si školách bafuňáře volil všechen štaf (jako se nakonec volil Zeman - a tím skončily ty nechutné lukrativní kšefty v parlamentu).

Anonymní řekl(a)...

Zima je charakterově něco podobného jako Miller, to je fakt. Zkoušel v podstatě u plagiátu to samé. Zažímalka do toho okruhu nepatří, pokud vím, vyhodila Drahošovy noshledy z AV a jede si svou cestou a nepatří mezi ty, které využili listopadu k rychlé výměně stráží.

ad VŠCHT. Tam se to teď pěkně mele. 7dub by to nejraději stáhnul ale není spoluautor a nechce shodit podřízené, ostatní z FCHT by chtěli se distancovat a vedení se chce pokusit to nechat vyhnít, ale je pod těžkou palbou z vlastních řad z jiných fakult.

Anonymní řekl(a)...

Tohle zborilovske odborare jiste nepotesilo:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/28/podpora-apelu-prof-horejsiho/

Je to totiz jasne slovo od nekoho, kdo pracoval u Prof. P. Schmuki-ho.

Anonymní řekl(a)...

Z hlediska zvrácené logiky se k této výzvě beztak připojí i rektor se Zbořilem, jen bude nutno chápat odlišně slova "důkladné a nestranné" v kontextu UPOlu " no vždyt právě autoři mají největší zájem na prošetření celé věci, aby byli zcela očištěni všech nehorázných obvinění" s dovětkem "beztak teď už to opět vychází a závěry jsou zcela validní" :-)))

Zatím ani nedoputovala do medií další výzva odborářů ke "klidu na práci" pod názvem 5 milionů Olomouckých chvilek.

Anonymní řekl(a)...

To mlčení VŠCHT mi také moc nesedí. je tam hodně lidí, kteří si nemohou nějaké mlžení dovolit a ani nechtějí. Zkuste na ně dát dotaz. Mám za to, že v tom nejedou a jen se spolehli na grafy od Zbořilovců.

Václav Hořejší řekl(a)...

Mozna by neskodilo, kdyby nekteri ze zdejsich diskuteru provedli totez co kolega Beranek:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/28/podpora-apelu-prof-horejsiho/

Anonymní řekl(a)...

Bohuzel naprosta vetsina silnych jedincu na UP, jejichz slovo by neco mohlo znamenat, se z ruznych duvodu boji. Zde by snad pomohly hlasy vyznamnych osobnosti mimo UP. Prof. Horejsi a prof. Beranek jsou zatim jedini. Osobne vyzvat ostatni rektory, dekany prirodovedeckych a lekarskych fakult, reditelu ustavu AV?

Anonymní řekl(a)...

VŠCHT i AV svá vyjádření připravují. Já si podpory jiných vážím, ale tohle fakt musí řešit primárně lidé z PřF UP a VSČHT, tak k těm manipulacím došlo. Obecně např. lidé z UFCH AV a FU AV u Zbořilovi , Otyepkovi akol. dávno vědí a mají RCPM za odepsaný, ale na druhou stranu si nemyslí, že by jim podobné aféry na regionální univerzitě ublížily. Snažil jsem se kolegům z Kobylis vysvětlit, že Hobza i Zbořil jsou zaměstnanci UOCHB, tak se k něčemu snad dokopou, o strach vůbec nejde.

Anonymní řekl(a)...

D. Štys : tak Voinnet měl cca 10 retrakcí a asi 20 korekcí a ETH se prostě rozhodla před třemi lety - před většinou retrakcí, že to nepovažuje za fabrikaci. V současné době má zamítnuté všechny granty a probíhá nové řízení.
Případ prezidenta Eindhoven TU nevidím nijak černě, za prezidenta se běžné dává člověk i mimo univerzitu, navíc s granty měl evidentně zkušenost (za 1.republiky se např. rektor měnil každý rok a nemusel to být člověk ze školy a sloužil jako repre) a tam existuje jen podezření na spojení s časáky. Všivák to ale asi bude, no Eindhoven není nic moc super škola, solidní průměr ... a navíc mě tam letos nějakej idiot srazil na kole.

Anonymní řekl(a)...

Drzý podvodník Zbořil si stěžuje na bossing.
Děkan Kubala přecházel na katedru experimentální fyziky a protistrana z rektorátu se mu to snažila osolit.
Podrobnější informace, které jsem dosud neznal jsou v Dokumentech k zasedání Akademického senátu PřF UP 29. ledna 2020 (zejména v přílohách k bodu 8) na:
https://www.prf.upol.cz/o-fakulte/fakultni-organy/akademicky-senat/#c38209

Anonymní řekl(a)...

Dopis prof. Beránka rektorovi Millerovi (visí v materiálech z jednání AS PřF UP 29. 1. 2020)

Vaše Magnificence, vážený pane rektore,

již několik měsíců sleduji vývoj kauzy, ve které jsou
vyšetřována podezření ze závažných nepravostí (falšování a
fabrikace dat) v některých publikacích vědců z RCPTM a
Přírodovědecké fakulty UPOL. Ačkoliv působím vědecky v
zahraničí, osud české vědy mi není lhostejný. Bohužel poslední
vývoj této kauzy, tak jak je v médiích zdokumentován (retrakce
publikace J. Am. Chem. Soc. 2007, 129, 35, 10929-10936; závažná
podezření ohledně pravosti dat v Nat. Commun. 2016, 7, 12879),
naznačuje, že se tento případ může stát jedním z největších
vědeckých skandálů v České republice v poslední době.

V této situaci je bezpodmínečně nutné, aby veškerá podezření
ohledně těchto publikací byla řádně, detailně a transparentně
vyšetřena příslušnými univerzitními orgány a vědecká komunita
byla o výsledku tohoto šetření informována. V této souvislosti mne
naprosto šokovalo, když jsem se z článku prof. Opatrného
(https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/24/schovavana-s-daty/)
dozvěděl, že je v současné době prošetření této kauzy
problematizováno a ztěžováno např. tím, že nejsou univerzitními
pracovníky a úřady dána k dispozici hrubá data, jejichž analýza
je naprosto zásadní pro potvrzení nebo vyvrácení závažných
podezření. To je v naprostém rozporu s pravidly akademické komunity,
hrubá data z publikací mají být poskytnuta na požádání.

CHTĚL BYCH TÍMTO DOPISEM APELOVAT NA VÁS A NA VAŠE SPOLUPRACOVNÍKY
VE VEDENÍ UPOL, ABYSTE BEZPODMÍNEČNĚ A AKTIVNĚ PODPOŘILI ŘÁDNÉ
A TRANSPARENTNÍ VYŠETŘENÍ TÉTO KAUZY PŘÍSLUŠNÝMI ORGÁNY.
JAKÉKOLIV „ZAMETÁNÍ PROBLÉMŮ POD KOBEREC“ ČI NEÚPLNÉ
PROŠETŘENÍ BY DLOUHODOBĚ A ZÁSADNÍM ZPŮSOBEM POŠKODILO NEJEN
REPUTACI VAŠÍ UNIVERZITY, ALE I CELÉ ČESKÉ VĚDY.

S pozdravem,

Radim Beránek

Anonymní řekl(a)...

Ad - D. Štys: V současné době má zamítnuté všechny granty .....

Tohle by přece mělo fungovat i u nás. Podezření na - třeba 10 retrakcí - obstavit granty. Už proto, aby se nemohly posílat tučné prémie za pomoc při zametaní podvodů. Po provedení retrakce, granty prostě odebrat - pro porušení etických pravidel.

Anonymní řekl(a)...

Bych zas tak pesimistický nebyl. Pokud se prý některé olomoucké hvězdy bojí, tak se bojí a sází asi na to, že to někdo vyřeší za ně. To asi nebudou tak úplně hvězdy, že jo ... :-) Syková taky vypadala, že z ní bude ministryně, dostala 100M grant a nakonec nemá ani ministerstvo, ani nemůže čerpat grant a utekla někam na Slovensko. A to ani v článcích nepodváděla. Podvádí se i jinde, jasně, ale také se to řeší. Věda není vždy spravedlivá, viz. hajzlíci James Watson a Francis Crick s nobelovkou, ale oproti jiným činnostem má aspoň cenu za ní rvát.


Anonymní řekl(a)...

D-Žurnál ztratil své poslední a nejzajímavější články z celého ledna. Vysvětlení o drobné technické závadě mi připadá přinejmenším podezřelé, ale samozřejmě může být reálné.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/30/drobna-technicka-zavada/

Anonymní řekl(a)...

Uz tam jsou zpet. :-)

Anonymní řekl(a)...

Hurrá, tak je už vše na D-Žurnálu zpět. Nejzajímavější věci z D-Žurnálu přeposílám a šířím tím tak slávu své "alma mater" po širokém a dalekém okolí. Spojení podvodníka Bezoušky (vědecké podvody), plzeňských práv (selhala celá instituce) a doktora Ratha (právní a odborářský boj prof. Zbořila) ještě asi nikdo nikde neviděl. Určitě zajímavá kauza i pro "otrlé" Čechy. :-)

Anonymní řekl(a)...

člověk se někdy i pobaví :-))
https://www.facebook.com/CT24.cz/videos/529867881132626/?v=529867881132626

Anonymní řekl(a)...

Renomovaný právník JUDR. Robert Zbíral se na UP reflexi vyjadřuje ke zneužívání práva stranou prof. Zbořila a rektora Millera.
Je z toho dobře patrné, že Miller s Bilíkem (a dalšími), kteří mají plnou pusu Havla, ve skutečnosti budují na UP totalitní mašinerii jejíž součástí jsou i pokusy o zneužívání práva k postihu nepohodlných osob podobně jako se o to pokoušela komunistická totalitní moc právě vůči Havlovi. Tenhle šílený rozpor mezi jejich proklamacemi a činy svědčí o tom, že zde buď existuje fatální deficit inteligence (pokud si to ti pánové nejsou schopni uvědomit) nebo morálky (v případě, že mají "náhled" na svoje jednání). Jejich setrvávání ve vedení UP je proto alarmující. Zbíral se rovněž dotýká toho proč se více lidí na UP bojí vyjádřit svůj názor (mj. právě i kvůli možnosti, že bude proti nim použito právo mocnými a jako "obyčejní" občané se nedomohou spravedlnosti).

Text JUDR. Zbírala kopíruju na pokračování

Část 1:

Když právo a právník pláčou...

Petr Bilík si nedávno pod jedním příspěvkem posteskl, že na UP reflexi stejně diskutují jen ty samé osoby a nikoho z vnějšku to zřejmě nezajímá. Souhlasím s panem prorektorem, že autorská plodnost některých pisatelů je neuvěřitelná a za svou vytrvalost mají můj obdiv, lhostejnost externích pozorovatelů bych nicméně nepředpokládal. Na UP mám sice již jen částečný úvazek, osobně ovšem sleduji vývoj situace velmi pozorně. Jenže se toho děje tolik a mnohdy jde o záležitosti natolik odborně specifické, že ač názor na některé věci mám, netroufl jsem si jej projevit. Nelze navíc přehlédnout, že ono vyslovení názoru může mít často velmi nepříjemné následky pro předmětnou osobu. Podobné důvody k pouze pasivnímu přihlížení má myslím většina akademické obce UP.

Nyní však nastala chvíle, kdy, abych parafrázoval Tolstého, "už nemohu mlčet". Na celém sporu mě od počátku fascinovalo využití práva - probleskovaly zprávy, jak především zástupci center sahali k trestním oznámením či civilněprávním žalobám. Nic ale nebylo veřejně dostupné. To se v poslední době změnilo a některé kroky opírající se o právo se staly součástí veřejného prostoru. Cítím potřebu se k nim krátce vyjádřit. Nebudu opakovat skutkové okolnosti daných věcí, jsou všem čtenářům UP reflexe dobře známy.

1) Použití části nahrávky soukromého rozhovoru a její předložení AS UP rektorem

Existuje relativně bohatá judikatura Nejvyššího i Ústavního soudu, která nahrávky pořízené bez souhlasu druhé osoby řeší. Zcela logicky se ale netýká pořizování, ale možnosti uplatnění nahrávky (když něco pořídím a nepoužiji, nevzniká problém). Uplatnění nahrávky má vycházet z principu proporcionality, kdy se vzájemně poměřují zájmy obou stran, tj. nahrávajícího a nahrávaného a okolnosti celé situace. Zohledňuje se například, o jaký rozhovor jde (čistě osobní či oficiální) či zda danou věc nelze doložit jinak (srv. např. nález ÚS sp. zn. II. ÚS 1774/14; rozsudek NS sp. zn. 21 Cdo 1267/2018). V aktuální situaci je ale třeba před závorku vytknout dvě věci:

Anonymní řekl(a)...

Když právo a právník pláčou, část 2

a) Všechny soudní případy se týkají uplatnění nahrávky jako důkazu v občanskoprávním soudním řízení (pro trestněprávní jsou jiná pravidla). Zde šlo o situaci, kdy nahrávka byla využita jednou stranou jako „důkaz“ v interním sporu v rámci akademické samosprávy, a to k doložení (údajných) skutečností, které se nijak netýkaly osoby nahrávku pořizující. Řečeno laicky, jedna věc je použít nahrávku jako poslední naději před soudem, který je sám o sobě poslední (a ještě ústavně příslušným) fórem pro hájení mých práv, druhá je nahrávku předat k posouzení AS a doložit s ní (údajné) divné chování děkana k třetí osobě. Varianta číslo 2 by zmíněným testem proporcionality nikdy nemohla projít.
b) Znalec měl zjevně k dispozici celou nahrávku, musel ji tedy mít i zadavatel znaleckého posudku (prof. Zbořil). Nedokážu si představit, že by soud za takových podmínek někdy připustil jako důkaz jen jednou ze stran záměrně vybrané útržky. Jde o notorietu, k tomu stačí selský rozum.

Závěr: Krok rektora, který části nahrávky soukromého rozhovoru předložil jako podklad pro jednání mimořádného (sic!) AS UP, pokládám s ohledem na okolnosti za narušení práv nahrávaného děkana Kubaly. [Jestli byl nahrávající přesvědčen, že byla děkanem nějak porušena jeho práva a nahrávka by byla nepostradatelným důkazem v tomto směru, měl se pokusit ji (celou) uplatnit před soudem a ten by o její přípustnosti rozhodl na základě výše uvedených kritérií]

2) Odmítnutí žádosti prof. Opatrného o informace (data)

Právní oddělení rektorátu UP vyprodukovalo 17 stran dlouhý text s 59 body, odůvodňující neposkytnutí hrubých dat k požadovaným článkům vzniklým na UP. Čistě sobecky je pro mě dané rozhodnutí darem z nebes – učím totiž i právní psaní a předmětný výtvor je přímo krystalickou ukázkou toho, jak se občas právníci pokouší nahradit kvalitu kvantitou a myslí si, že když snesou desítky argumentů, musí přece mít pravdu. V praxi tyto salvy sice sofistikovaně znějících, ale navzájem si protiřečících a často mimo mířících tvrzení v 99 % případů spíše odhalí zoufalost pisatele, snažícího se odůvodnit zjevnou pitomost. Není zde prostor se trefovat do jednotlivých přešlapů rozhodnutí, volím spíše úsměvný bod 25, kde je čtenář ohromen zmínkou (pro úplně jinou situaci vytvořeného) testu z nálezu IV. ÚS 1378/16, aby ten následně aplikován vůbec nebyl.

Závěr: Pozitivum - získal jsem výbornou učební pomůcku. Negativum - doufám, že rozhodnutí nepsal nikdo, koho jsem právní psaní učil, bral bych to jako profesní selhání. Každopádně nevěřím Petru Bilíkovi (viz jeho opačné tvrzení na FCB), že by pracovník na právním na běžnou žádost o informace reagoval takovým eposem z vlastní iniciativy, tj. bez pokynu/vědomí vedení. Pro srovnání – průměrný nález ÚS má kolem 11 stran a věřte, rozhodují se jimi důležitější věci než poskytnutí dat, které dle informace v první poznámce pod čarou autoři zašlou „upon request“.

Anonymní řekl(a)...

Když právo a právník pláčou, část 3

) Právní posouzení bossingu ze strany doc. Kubaly vůči prof. Zbořilovi

Na stránkách AS PřF (viz odkaz níže, všechna čest za všeobecnou transparentnost tohoto tělesa) je k dispozici dokument z 21. 1. 2020 obsahující posouzení renomované AK Bělina a spol., zda doc. Kubala pracovně šikanoval prof. Zbořila. Posudek obsahuje bodový soupis podkladů, které prof. Zbořil jako zadavatel posudku AK poskytl. Poté následuje rozbor shrnující na čtyřech stranách, jak je na základě relevantních právních předpisů a judikatury pojímán bossing. Následně je na pouhé jedné straně posouzeno, zda se doc. Kubala bossingu dopustil. Jediné konkrétní argumenty, které se objevují, jsou ponížení osobního příplatku a neschválení mimořádné odměny prof. Zbořilovi v roce 2019 (samozřejmě bez detailů). A pak je zmíněno tvrzení, že dokumenty dokazují soustavné „znevažování, očerňování atd. atd.“ Vtip je ale v tom, že ať již bylo v podkladech od prof. Zbořila cokoliv, nedozvíme se o jejich obsahu nic, posudek s nimi nepracuje. Jestliže ale není dokázán a aplikován skutkový stav, je předchozí právní analýza zbytečná a jde akorát o zajímavé slohové cvičení. Právní posouzení znamená, že konkrétní tvrzené okolnosti propojíme s právními závěry a nějak kvalifikujeme výsledek.

Závěr: Jaké konkrétní kroky doc. Kubaly porušily které právní normy a tím došlo k bossingu prof. Zbořila? To přece nemůžeme od právního posouzení chtít, klíčové je, že prof. Bělina (podepsán, zda to psal netuším) prohlásí, že on jako expert na pracovní právo bossing identifikoval a hotovo (viz pozn. 2 níže). Ve skutečnosti je to jen další v praxi často viděný přístup, totiž že si klient zaplatí drahého právníka, který mu po vyhodnocení kávové sedliny potvrdí, co chce klient slyšet. To by v tom byl čert, aby protistrana uhranutá „expertízou“ neustoupila.
---
V české společnosti převládá pocit, že právo je instrumentálně zneužíváno jako nástroj pro ochranu mocných. Vyhrává ten, kdo má dost peněz na zaplacení znalce a vynikajícího advokáta, úřady „vyběhnou“ s jednotlivcem atd. Není pak divu, že značná část společnosti právu a soudům nevěří. Nemohu si pomoci, ale všechny výše diskutované případy vykazují znaky takového zneužívání práva. Netvrdím, že kritizované situace fakticky a priori nemohly nastat (tajnou nahrávku lze použít, informaci nebyla povinnost poskytnout, doc. Kubala se mohl dopustit bossingu). Jenže o odpovídající skutkovou a právní argumentaci, která by mohla k takovým závěrům dojít, se nikdo ani nepokusil; místo toho byl zvolen přístup, v němž se právo stává prázdnou nádobou a obuškem zároveň. Rozumím, že mnoha lidem jde pracovně i osobně o hodně, doporučoval bych nicméně, aby se právo nepoužívalo (a špatně!) na vnitrouniverzitní úrovni, zkuste jej využít (pokud to už musí být) případně u soudu. Tam se nakonec (byť někdy se zpožděním) ukáže, na čí straně je pravda a kdo jen čeří vodu.

Pro jistotu dodávám, že příspěvek vyjadřuje výhradně mé osobní názory a ani s jednou ze stran nemám vůbec nic společného.

---
Pozn. 1: www.prf.upol.cz/fileadmin/userdata/PrF/Akademicky_senat/Dalsi_prilohy_k_bodu_ruzne_29_01_2020_2.zip

Pozn. 2: Je to taková malá analogie k soudci NS USA Potteru Stewartovi, který když měl v roce 1964 posoudit, které chování je tvrdou pornografií, odvětil: „Poznám to, až to uvidím.“

Anonymní řekl(a)...

Na UP reflexi se objevila odpověď Dr. Zbíralovi:

Dobrý den Vám přeji, pane docente,

docela dlouho jsem se pokoušel mlčet a nereagovat na kritiku týkající se předmětného rozhodnutí – odmítnutí žádosti o poskytnutí informace pana prof. Opatrného. Důvod je prostý: netuším, jaký bude výsledek odvolacího řízení. Domnívám se, že bych se neměl k věci samé (předmětu věci) přinejmenším do rozhodnutí o odvolání vyjadřovat.

Výlučně já jsem odpovědný za výslednou podobu rozhodnutí o odmítnutí žádosti. Tudíž výtky, námitky či kritiku lze od nynějška směřovat přímo k mé práci a adresovat je přímo mně. Nerad bych, aby mí kolegové z právního oddělení dále - prakticky dennodenně – byli nuceni číst o tom, že jsou odpovědní za „šesté patro lží a manipulace“, za ukázku newspeaku, za „schovávanou s daty“ či za odůvodnění „ze kterého by měl neobyčejnou radost Franz Kafka“ (jak bylo sděleno buď na tomto fóru, případně na Diskusním žurnálu). Práce mých kolegů byla nelehká již před eskalací konfliktů na PřF UP, nyní to platí (nejméně) dvojnásob.

V každém případě Vás mohu potěšit: nebyl jsem Vaším žákem, předmětné rozhodnutí tedy nemůže být výsledkem Vašeho profesního selhání.

Věřím, že nezasáhnu do průběhu řízení o žádosti o informace, když sdělím, že posouzení celé věci považuji za vcelku složité jak fakticky, tak i právně. S ohledem na složitost věci a s ohledem na to, že považuji celou záležitost za v judikatuře neřešenou a v leckterých aspektech pro budoucí rozhodovaní o žádostech o informace na UP za zásadní, v odůvodnění jsem se pokusil relativně detailně popsat související právní úvahy.

Dodávám, že celou záležitost jsem řešil víceméně stejně, jako kteroukoli jinou žádost o informace. Využiji-li Vaší terminologie: ano, reagoval jsem takovým eposem z vlastní iniciativy.

Ve vztahu k Vámi naznačené kritice (či spíše odmítnutí rozhodnutí vcelku) si dovolím vyčkat na rozhodnutí odvolacího orgánu, Úřadu pro ochranu osobních údajů. Věřím a doufám, že jeho rozhodnutí bude zdejší akademickou obcí respektováno. Mnou bude respektováno nepochybně.

Zdvořile Vás zdraví,
Martin Tomášek

Jen pár komentářů:

1. Za výslednou podobu rozhodnutí je samozřejmě odpovědný rektor, (maximálně prorektorka Ulrichová, rektor ale dokument nijak nerozporoval) - ten je totiž pod tou ostudnou sračkou Martina Tomáška podepsaný.

2. Data, která prof. Opatrný požadoval, mají být pro zájemce dostupná, k jejich poskytnutí se autoři zavazují při publikaci. Co s tím má společného Úřadu pro ochranu osobních údajů?
Neposkytnutí těch dat samo o sobě by v normálním akademickém prostředí bylo dostatečným důvodem k odejití olomouckého Bezoušky, podvodníka Zbořila.

3. Proti Millerovi byl děkan plzeňských práv Kindl vrcholem akademické noblesy. Celé vedení UP by mělo urychleně odstoupit.

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

K tomu úplnému začátku textu JUDr. Zbírala: "Petr Bilík si nedávno pod jedním příspěvkem posteskl, že na UP reflexi stejně diskutují jen ty samé osoby a nikoho z vnějšku to zřejmě nezajímá." --- ona je ta UP reflexe přece jen někde dostupná i někomu z vnějšku? Strýček Google stále nabízí jen přihlašovací stránku. (Nebo to snad pan prorektor myslel tak, že pokud to někdo zvnějšku nezvládne hacknout, případně si nějak pokoutně obstarat přihlašovací údaje, leda tím ukazuje, že jej to zřejmě nezajímá? :-)

Anonymní řekl(a)...

Petr Bilík je po tom všem co předvedl již naprosto nedůvěryhodná osoba. Zdiskreditoval sám sebe a ještě poškodil institut proděkana a celou UP.

Anonymní řekl(a)...

Vybírám ze Zbíralova vyjádření:

"Závěr: Jaké konkrétní kroky doc. Kubaly porušily které právní normy a tím došlo k bossingu prof. Zbořila? To přece nemůžeme od právního posouzení chtít, klíčové je, že prof. Bělina (podepsán, zda to psal netuším) prohlásí, že on jako expert na pracovní právo bossing identifikoval a hotovo (viz pozn. 2 níže). Ve skutečnosti je to jen další v praxi často viděný přístup, totiž že si klient zaplatí drahého právníka, který mu po vyhodnocení kávové sedliny potvrdí, co chce klient slyšet. To by v tom byl čert, aby protistrana uhranutá „expertízou“ neustoupila."

Plyne z toho, že právník Bělina (je podepsaný!) za prachy klidně pomáhá zneužívat právo k nátlaku na děkana Kubalu. Proti tomuhle je prostituce vlastně docela počestné povolání...

Anonymní řekl(a)...

Data naměřená v rámci instituce, resp. za grantové peníze, určitě nejsou chráněný osobní údaj. V pravidlech etiky výzkumu celosvětově platí pravidlo všechna taková data uchovávat X let, právě proto, aby si je mohl kdokoliv vyžádat pro kontrolu, pakliže příslušné výsledky byly publikovány.
Do věci by měla vstoupit grantová agentura a vyžádat si je sama, jinak grant odejmout. Tím by se ten skandální pat vytvořený upol šéfstvem přerušil. Jinak bych navrhoval otisknout Letter v Nature o tomto skándálním krytím podvodu. Určitě by ho otiskli. A tak by se upol konečně dostalm na titulku Nature (a Miller by samospádem skončil).

Anonymní řekl(a)...

Rektor Miller se snaží bojovat za pravdu a právo. Pojdme ho podpořit.
člen SPV

Anonymní řekl(a)...

31. ledna 2020 11:11

Ano, prostituce je vlastně docela počestné povolání.

Vzpomněl jsem si na starý vtip:

----------
Víš jaký je rozdíl mezi právníkem a prasetem?

???

Jsou věci, které ani prase neudělá
----------

Anonymní řekl(a)...

Kromě toho, jak prof. Zbořil, tak prof. Miller i prof. Bělina totálně diskreditují vysokoškolský titul "profesor". A podobně další "profesoři" spojení s UP, kteří se podíleli na "ukončení studia" doktoranda Č. Gregora (Otyepka, Hobza, Trávníček).
Pro slušného a poctivého studenta/doktoranda musí být takový "příklad" silně demotivující, proč by měl usilovat se dostat mezi takové lidi?

Trochu to snad na UP zachraňuje alespoň prof. Opatrný, příp. prof. Fiurášek, ale většina ostatních profesorů UP se - zdá se - tváří, že se jich to netýká...


Anonymní řekl(a)...

pardon, zapomněl jsem na prof. Hradila, viz:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/27/radeji-mene-ale-pravdu/

Anonymní řekl(a)...

Bych hádky o poskytnutí informace neřešil, je jasné, že raw data má poskytnout autor a pokud je nedá, pak by měl být informován časopis, který článek publikoval, příp. tuto informaci zveřejnit. Pokud jsou pro někoho naměřená data osobní informace, pak je zralý na psychiatra nemá dělat právníka.

Z mého pohledu Zbořil dohrál a pravděpodobně i to jejich centrum, teď se hraje jen o rektora a o to, co s jejich granty. Na VŠCHT se hodně lidí proti mlčení vedení anorgány bouří a chce po vedení školy relevantní reakci, neboť se uvědomují, že granty za 500 mil v rukou podvodníka bude problém i pro ně, zvlášť pokud s ním publikoval třeba Pumera atp. Zaráží mě mlčení AV a UOCHB AV. Do těch bych neřekl, zvlášť když jde o jejich zaměstnance a jim celkem blízké a naklonění časopisy. To mě hlava nebere.

DeKo

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím rektor teď hraje o přežití. Je aspoň dobře, že si vybral směr :
https://vedavyzkum.cz/z-domova/z-domova/reakce-univerzity-palackeho-v-olomouci-na-clanek-prof-horejsiho

A je jen na současném UPOL, zda takového rektora chtějí. Já se za něj stydím, ale na druhou stranu nejsem zaměstnancem UPOL 5 let.

Anonymní řekl(a)...

taky jsem si všiml, evidentně se reakce lekl, tak vsadil na to, že i zfalšovaný článek může potvrdit dodatečný skutečný experiment :-) podle mě je - jak někdo zde napsal - prostě hloupej. Tímhle formalistickým a uklízečským způsobem naštve komunitu a vsadil bych na to, že to neustojí. Základní problém totiž je přístup Zbořila k článku v JACS, ze kterého je celkem jasné, že to nebude jediný problém (de facto sází jen na to, že se nějak podaří vysvětlení znovu zfalšovat), naopak se zvyšuje pravděpodobnost, že takové dodělávané grafy byly standardem.

Svojí hloupostí navíc rektor dostal znovu do hry tu "vyřešenou" obhajobu studenta Gregora. Z těch obou zamítavých dopisů od exděkana z roku 2011 a rektora 2019 je úplně evidentní, že nejsou opřeny o jakékoli argumenty s vyjimkou svědectví jedné strany, která byla předmětem stížnosti, zatímco student Gregor předložil tvrzení o zfalšovaném grafu, které se potvrdilo. Mimochodem tu práci Heřmánka nebo tak nějak, který měl publikován dříve již správný graf, měli znát přece zkoumající na UPOL (pokud by se na to exděkan Šefčík nevykašlal a řešil to). Přezkum zkoušky není nějakým správním rozhodnutím, aby na ně platily tuším 1 nebo 3 leté lhůty podle správního řádu, je to přezkum svého rozhodnutí a to autonomní institucí, která si své procesní věci může řešit autonomně, a pokud není tak svéprávná, aby uznala chybu a zopakovala zkoušky, pak patří někam do 90.let, kdy se právo vykládalo jako úřední deska monarchie (a to monarchii křivdím).

Boření Zbořila bych přirovnal ke konci Sykové, ta to také cca 1,5 roku držela a ještě cca den před vyhazovem na hodinu je rada UEM sdělovala opakovaně podporu a vyslovovala se k jejímu případu. Od dva dny potom nesměla již do budovy ani vstoupit a ti samí, co ji podporovali, ji vyrazili a granty si "po dohodě" přebrali. Pak se ukázalo, že za jejich zády několik měsíců vypouštěly informace např. o hospodaření UEM ven do akademie atd. Předpokládám, že se postupně najde těch grafů víc a rektor půjde pomalu ale jistě pod osu x.


Anonymní řekl(a)...

Reakci na článek V. Hořejšího podepsala PhDr. Gabriela Sýkorová Dvorníková, mluvčí, nikoliv Miller. Je z toho vidět jeho snaha vykroutit se z odpovědnosti a hodit případně všechno na podřízené, ve stylu: "já nic, to všechno oni"...
V momentu kdy se objevil názor odborného právníka R. Zbírala, okamžitě se vynořil "viník" z právního oddělení rektorátu (Martin Tomášek), který se tím snaží z rektora a prorektorky sejmout odpovědnost za ten paskvil, který podepsali.
Je to tak tragikomicky průhledné až si člověk říká jestli to jsou opravdu dospělí lidé... (jak se takoví lidé dostali do vedení univerzity je téma pro politology a historky...).

Racionální komentáře k tomu na UP reflexi od R. Zbírala:

Zbiral Robert 31. leden 2020, v 12:58
Vážený pane kolego,

opravdu si vážím, že jste se k autorství přiznal a reagoval. K obsahu rozhodnutí: můj dlouhodobý dojem z praxe je takový, že pokud X laiků nechápe, co chtěl právník svým odůvodněním sdělit a připomínají Kafku, musí právník hledat chybu především u sebe. Neodpustím si šťouchanec: jestli si může UP dovolit, abyste "víceméně stejně" (předpokládám pečlivostí a časově) řešil každou 106, jsme vážně bohatá univerzita :-).

Zaujal mě nicméně hlavně onen opětovně zdůrazněný odstup Vás jako pisatele od vedení UP. To opravdu považuji za podivné, ale možná z jiného důvodu, něž kritici z PřF (nechci jim však něco vkládat do úst). Každému muselo být zřejmé, že jde o poněkud specifickou žádost o informace (člen akademické samosprávy by je vskutku měl dostávat jinak...). Rozhodnutí o neposkytnutí informace nicméně nevydáváte vy ani právní oddělení, ale UP a rektor je pod ním podepsaný. Je tudíž pro mě naprosto nepochopitelné, že jste podle tvrzení Vás i pana prorektora zpracoval odpověď partyzánsky a nikdo odpovědný se do toho nezapojil.

Srdečně zdraví RZ

Anonymní řekl(a)...

...pokračování k předešlému:

a M. Botura:

a M. Botura:

Botur Michal 31. leden 2020, v 12:42
Vážený pane kolego, dovolím si Váš právní rozbor zasadit do kontextu. V oborech, v kterých je hlavním nástrojem experiment, a proto taktéž informace o provedených experimentech jsou zásadní pasáže v odborných publikacích, existuji celosvětově hluboce zakořeněné standardy nakládání s daty. Považuje se za naprostou samozřejmost, že kdokoliv může požádat autory o data z provedených experimentů a autoři mají povinnost, vždy explicitně uvedenou v podmínkách daných časopisů, tato data poskytnout. Protože ve skutečnosti tato data jsou hlavními argumenty publikovaných výsledků, lze automaticky považovat závěry publikací bez dat za nepodložené. Jak již zdůraznil prof. Hradil ve svém brilantním článku https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/27/radeji-mene-ale-pravdu/, jestliže data k článku nejsou autory poskytnuta, je z odborného hlediska věc uzavřena a daná publikace nutně směřuje ke stažení.

Jestliže vzniklo podezření, že data z publikací chybí (a dokonce jsou závažné důvody si myslet, že byly publikované měření fabrikovány) má vedení podle mě jedinou možnost co udělat, a to vyzvat autory, aby data odborné veřejnosti urychleně dodali. V současné situaci prof. Zbořil tvrdí, že data dodal vedení a vedení je tají. Náš rektorát se proto nyní stává spolupachatelem v jednání proti pravidlům vědecké komunity.

Nyní se dostávám k Vašemu rozboru. Je úplně jedno jestli jste vypracoval daný rozbor Vy nebo kdokoliv jiný na právním oddělení. Už samotná skutečnost, že vedení schovává data je skandální. To, že jste dostal prostor k vypracování sedmnácti stránkového rozhodnutí, svědčí o tom, že vedení věnuje “krytí” množství energie.

Jestliže se vedení bylo ochotno pod tento Vámi vypracovaný dokument podepsat, znamená to, že s Vámi navrženým textem dotyční souhlasí a jsou ochotni jeho obsah garantovat svým jménem. Takže konečná zodpovědnost je pouze na těch, jejichž jména jsou uvedená v pravo dole na konci.

Ohlas i velmi významných vědců z jiných univerzit je vždy téměř totožný a kolegové v podstatě jednohlasně konstatují, že se naše vedení totálně zesměšnilo.

I když nechám stranou to, že nevěřím, že jste k vypracování takto mohutnému právnímu rozboru přistoupil z vlastní iniciativy, Váš příspěvek vyznívá jenom jako píár mesidž dovnitř univerzity, která má zbavit vedení odpovědnosti. Toto ale stejně nebude fungovat.

Anonymní řekl(a)...

A co nový prezident ERC Mauro Ferrari https://forbetterscience.com/2019/05/17/new-erc-president-mauro-ferrari-was-partner-of-texas-cheater-anil-sood/ toho v článmu cituji taky. Pokud Voignetta ETH vyřeší po 10 letech, to Olomouc zvládne taky. Už jen proto, že aktéři nejsou až tak nejmladší.

Zrovna jsem na letišti v Bruselu kde jsme se s většinou národních delegátů snažili zabránit tomu, aby si bývalý europoslanec Pascal Lamy s partou lidí angažovaných v plastech rozptýlených v oceánech vyrobil svou soukromou kapitolu v programu Horizon Europe. Takhle se programuje Horizon, kdybyste se ptali.

Opakuji znovu: Základní výzkum se má dělat jen v návaznosti na vysokoškolskou výuku, výběr profesorů má být pod částečnou kontrolou politiky (2/5 menšina) a takto vzniklí a nezávisle státem financovaní profesoři mají řídit univerzitu. Ostatní ať jdou na vyšší odborné školy. Tam se platí relativně slušně, je to za jisté stabilní peníze a v rozumné spolupráci s průmyslem spojené s přivýdělkem tam nikdo nikomu bránit jistě nebude.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Základní výzkum si může dělat, kdo chce. Jsou různé VŠ a různá pojetí a něco se čase přežije a pak se to zas třeba vrátí. Můj názor je, že fakt přínosné věci najdu tak v 1% článků (mluvím o imunu a biomedicíně obecně) a většina vědců by se měla živit něčím poctivějším :-) Ještě hůř na tom jsou "vědecké" články v medicíně. Na jednu stranu tak to přeživší 1% gro dělá pár lidí, na druhou stranu nikdo není tak nedotknutelný. Co se mi ale hnusí jsou ty oslavné PR žvásty na získané granty a eurogranty v ČR, jakko by chyběl kritický odstup a porovnání proti neúspěšným žádostem, ale bohužel z vědy se stává v podstatě korporát na těžbu grantů, které pak vedou k publikování serií nepřínosných blábolů. Dnes spousta mainstreamových oborů vlastně ani nemá v pravém slova smyslu komunitu, protože ty počty vedou k anonymitě a parcializaci, což jen odpovědnost autorů dál snižuje (hele, flákni tam místo reálu fitting, trochu si pohraj s obrázkem, zesil konklůžn , revjvry okecej, stejně to nikdo pořádně nečte). Zbořil je produkt i spoluautor takového systému.

Anonymní řekl(a)...

Když sem v 90. letech dorazila grantománie z anglosaského světa, jeden známý biolog prohlásil: "tím končí biologie a začíná obchod s biologií". Už dávno nežije, ale prognóza to byla správná.
Jenže tohle docela dobře zapadá do dnešního ústředního paradigmatu, který razí zejména pravice, tj., že "stát je špatný hospodář" a proto je třeba vše privatizovat (podobně jako za minulého režimu bylo podle tehdejší obdobně stupidní ideologie nutno pro změnu vše zestátnit) ...Takže se privatizuje i věda, z vědců se stávají podnikatelé. Úspěšní podnikatelé jsou sice dobří hospodáři, ale především "pro sebe". A pokud se jim daří dobře přenášet náklady na své podnikání na společnost a zisky na sebe, jsou dokonce veleúspěšní (říká se jim pak "oligarchové").
Plyne z toho, že dokud se "elity" společnosti nevzdají tohohle stupidního paradigmatu, které sem zavedli hoši z Prognostického ústavu v čele s "tatíčkem" Klausem, do té doby bude ve vědě běžně docházet k fixlování...

Anonymní řekl(a)...

To je blbost. Nejprve byste musel srovnat financování vědy v 80s a 90s vs. grantové financování později a pak mluvit, kde bylo víc oligarchie. Problém ČR je prostě v nízké kvalitě většiny výstupů a její toleranci a nahrazování výsledků titulománii a citační masturbace, H-indexy apod. blbosti . Některé obory si selekci zachovaly a prostě si své časopisy drží a do zbytku nepřispívají, je to o lidech. To samé se stalo s VS. Nikdo školám neříkal, že mají brát tisíce uchazečů jen proto, aby měli prachy na studenta. Samy se přízpůsobily a když zjistily, že je to skoro zničilo a doktoranda tam dělá každý druhý student, a asistenta ten, kdo vydrží pár let buzerace a bezdomovectví, začali nejdřív nadávat na systém než na svoji nenažranost a neschopnost selekce. V grantech může být protekce, známosti atp. ale současně je to aspoň nějaká soutěž. Vždycky mi bylo blivno, když část staré garda UCHOBA stála za Šromem, protože jim t.č. nabídnul na svou dobu solidní platy ale už neviděli, že za svou existenci zničil život dalším desítkám jiných, to samé pak Málek na mikrobiologickým. Až když se člověk potkal s těmi vyhozenými, pak pochopil, jak to byl neefektivní systém. O pracovní morálce ani nemluvě.

Mně přijdou granty v pořádku a nestojím o stálou komisi chytráků u vlády pro vědu, to tady bylo a zdegenerovalo to okamžitě. Dovedu snést i šíbrozjevy typu Zbořil a Otyepka jako selhání systému a kontroly, co mi vadí je nedostatek diskusí a hádek mezi vědci , mezi byrokraty na vědu atp. Od dob Drahoše se na akademii nic neděje, na UK krom honění číňana a toho připitomnělého opisujícího prorektora se také nic neděje. Místo toho jsme nasedli na TV vědu, nobelovy pohádky, medailonky za dosažené granty, light vědu nano, bio, klima plkčo, poslední solidní hádka byl kůrovec. Ani ten Cílek už není co bejvalo :-) Máme k dispozici youtube ale krom PR, sebepropagace tam toho česká věda na koukání moc nemá. Za poslední rok mě přišla snad nejzajímavější přednáška nějakého kulturisty o syntetických anabolických steroidech, pak výpovědi schizofreničky, ale to jsou lid mimo vědu.

Souhlasím s názorem, že by se měla AV rozpustit a vrátit věda do škol, ale to by to školy musely samy chtít. V samotných školách jsou stovky vědeckých "skupin" s jedním profesorem, pár doktorandy a asáky a pár minigranty. Nikdo žádné větší profilové skupiny neřeší, je to rozdrobené, neefektivní a průměrné. Dnes celkem solidní živobytí, ale jinak to k životu není.

PP

Anonymní řekl(a)...

Ad 19:40
Myslím, že diskuze jestli má být věda víc státní nebo soukromá, je trochu podružná ve srovnání s těmito jejími problémy:

1) Replikační krize -> chybí úplně kontrola před otištěním článků v časopisech.
2) Postih etických prohřešků ve vědě je nedostatečný. Samozřejmě, když jsou díky nim a bodu 1 peníze z grantů pro všechny "podvádějící" zúčastněné a jejich široké daleké vědecké i nevědecké okolí. :-)
3) Aktivní kontrola vydaných nesmyslů. I zkontrolovaný článek může být vadný a zralý na "reklamaci" -> rychlejší stahování a oprava chybných článků. Když jsme u té analogie s korporací.
4) Záplava nicneříkajících článků a časopisů určených k publikování těch nicneříkajících nesmyslů. Byla by potřeba tvrdá redukce a článků vydávat klidně 10x méně. Ať se neúspěšnými pokusy a celkem nicneříkajícími naměřenými výsledky plní nějaké vědecké databáze a fóra, tak budou dále k dohledání a využití... A pro časopisy ať zůstávají důležitější věci.

Anonymní řekl(a)...

To se vrací k tomu, co už tady padlo. Česko je příliš malá země, aby tady mohl fungovat spravedlivý grantový systém. Pár šíbrů si to nakonec vždycky zprivatizuje. V devadesátkách to udělali přes nesmysl zvaný impakt faktor časopisů. Tehdy to nic neříkající číslo rozejel Zahradník, protože bylo pro něj osobně výhodné (Michl mu pomoh publikovat bezvýznamnosti v Chem. Rev., a ty maj, pochopitelně, nejvyšší impakt faktor). A taky Hobzovi, a ten vykuk zase píchnul Zahradníkovi tím svědectvím. A proto sejmuli Pancíře, protože ty kšefty dobře znal. A tak se to furt mele na osobních interesech, službách a protislužbách, až dodnes. A Miller či Zbořil do toho lži-systému perfektně zapadli, a proto je ten systém - zatím - drží.

Anonymní řekl(a)...

Přečetl jsem si historii na žurnálu a dělá to na mě dojem, že to RCPTM fungovalo tak, že bylo rozhodující vyprodukovat publikaci a bylo jedno jak, resp. se na to nikdo neptá. Udělej to tak, aby to vyšlo. Protože většina těch podvodů je založena na hodně mizerně zfalšovaných grafech, vypadá to, že šlo o skutečné amatéry. Možná by stálo za to zopakovat ty jejich testy s fibroblasty, tam se podvádí sice lépe a podle těch poudaček, že se vždycky přesně o řád (v mol/l) trefili do ještě netoxické koncentrace, bych si vsadil na to, že tomu trochu pomohli včasnou výměnou média :-) Na druhou stranu práce s fibroblasty jsou takovou studentskou záležitostí a v těch jejich článcích je jakákoli absence fyzio/imuno analýz a směřuje to ke klasické pohádce žijou/nežijou. Koukal jsem na ty aplikace s železem a ta firma má po letech obrat (tržby) snad jen cca 2 miliony, zisk řádově nižší. Nevíte, zda něco dotáhli do aplikačního konce nebo ty firmy jsou nastrčené jen pro čerpání "trasnferových" grantů a peníze se protočí směrem firma-biocentrum-dotace-biocentrum-firma? Čekal jsem opravdu nějaké pecky, když se chlubí 500 mil granty ale nepřijde mi to moc advanced jen proto, že mají mikroskop.

Pavel SLabý

Anonymní řekl(a)...

Ta okřídlená vylhávací formulka (grafy jsme padělali, ale to neva, na výsledky to vliv nemá) se nedala u podvodu v JACS uplatnit. Ten JACS je sice jakoby mrtev, neb platí: graf byl padělán, a výsledky byly stejně i tak na kočku. A to proto, že Č. Gregor objevil, že to celé způsoboval ten šťavelan. A proto nesměl Gregor obhájit. A i dnes ta čyřka Zbořil, Hobza, Trávníček, Otyepka bude zveřejnění toho šťavelanu blokovat, neb by pak bylo definitivně jasné, že nejen ten JACS, ale i potopení obhajoby Gregora byl předem dohodnutý podvod. A i Miller by musel nakonec asi uznat, že ta profláknutá čtyřka se už nemůže podílet na žádném hodnocení studentů. Ale, co pak s nimi?

Anonymní řekl(a)...

Ad 21.03:

S Vašimi body souhlasím. Nemyslel jsem jestli "státní" nebo "soukromá" věda, měl jsem namysli, že vědec (resp. vědecký tým) je nucen se v současném "akademickém kapitalismu" chovat jako "firma" a nikoliv jako součást nějaké instituce. A tak používá různé švindly, podobně jako to dělají firmy na trhu v boji o zisky. Jenže stejně jako je obtížné kontrolovat firmy (např. jejich odvody daní), tak kontrolovat poctivost (neustále tvrdě spolu soutěžících) vědců/týmů je ještě mnohem obtížnější. A všem to je jasné, takže je to vlastně silně "ekonomicky tlačí" k fixlování. Důsledkem toho je pak i to co kritizujete v bodu 4: vzpomeňme to známé "publish or perish"! (stejně jako firma, která není "konkurenceschopná", tak i vědec, který neprodukuje srovnatelně výstupů jako jeho konkurenti, může skončit...)

Anonymní řekl(a)...

Věda prohrává boj s neviditelnou rukou trhu, nejen u nás, ale i dost ve světě. Jenže byla to neprozíravost vědců někde v minulém století, co to umožnila. Třeba - jaké procento peněz na vědu celosvětově končí na účtech vydavatelů časopisů. Ani Obamovi se nepodařilo, aby všechno, co vzešlo z veřejných peněz, bylo také komukoliv volně dostupné. Nyní se o to snaží snad i EU, ale zatím se to neposunulo. A kolik se na rozdělování peněz pro vědu živí úředníků (a kolik z nich třeba bere úplatky). A jsou to činovníci typu Millera, co blahoskloně připustili, aby tito dobře placení a hojní úředníci veškerou administrativu kreativně přenášeli na výzkumníky. A zase, jaké procento peněz na vědu si vlastně vezmou ti úředníci? Nebo nablblý neoravdivý PR, co je jen sebereklamou pro některé vykuky, ale taky se hradí z peněz na vědu.

Jinak, včera MF-D referovala o té pochybné nahrávce:

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-univerzita-palackeho-valka-vedcu-tajna-nahravka-schuzky-dekan-kubala-vedec-tucek-senat.A200131_530206_olomouc-zpravy_stk

Anonymní řekl(a)...

Pro Millera je zatím pohodlnější krýt ty gaunery a věřit, že když pro ně rychle zřídí ústav, tak se všechno uklidní a bude vše v pořádku. Pro humanitní část univerzity mu stačí tvrdit, že zahraniční experti potvrdili, že všechno je v pořádku a stáčet debatu na to, že se jedná o jakési osobní spory mezi přírodovědci, s prodloužením, že tím spíše musíme rychle zřídit ten ústav, jiné řešení není, vidíte, že oni nejsou schopni se domluvit. Zatím pod žádným tlakem není, požadavky na jeho odstoupení se objevují jen tady a pár jich bylo na dŽurnálu. Jinak ve veřejném prostoru nic, přitom je to asi jediné, na co je trochu citlivý, čekal jsem přece jen výraznější veřejnou reakci na článek V. Hořejšího. Ale jestli se 30 let po revoluci i akademici opět bojí veřejně odsoudit zjevné podvody, tak je na tom česká věda opravdu špatně a je to asi horší symptom než nějaké umazané píky. A nedá se mluvit o nějakých západních standardech nejen v Olomouci, ale v celé ČR. S ohledem na to, jak rozsáhlá má ta chobotnice chapadla, tak se nedá čekat, že situaci zvládne vyřešit sama akademická obec jedné lokální univerzity. I mafie na plzeňských právech padla až po drtivém zásahu ze strany Akreditačního úřadu.

Anonymní řekl(a)...

Když sleduji tuto kauzu, tak jsem konečně pochopil Škvoreckého anglický název knihy "Tankový prapor" (The Tank Battalion, translated into English as The Republic of Whores).

Nějak se nám nic moc v republice nezměnilo ani víc jak po padesáti letech.

Anonymní řekl(a)...

To bych neřekl, že by to humanitníci nechápali, třeba absurdnost nesmyslné odvolávky na ochranu osobních údajů při neposkytnutí informace ohledně dat v Nature pochopili i olomoučtí právníci a zrovna těm se klidně může stát, že se na ně pražstí právníci budou dívat jako kdysi (a vlastně i v současné době) na Plzeň. Na to stačí jeden článek na jiném právu nebo na fakultě v Praze.
Kdyby byl rektor při smyslech, tak to všechno klidně zveřejní a bude k tomu lhát, že to ale už vychází. Takhle se sám noří do hnědé hmoty. A s tou minimální odezvou na Hořejšího apel bych ještě chvíli počkal, něco horkého a tučného se vaří na akademii, UK i na VSCHT a v praxi to nefunguje tak, že se všichni dohodnou za dva dny. A do redakcí časopisů chodí překlady zjištění lidí z UPOLu, článků na dzurnalu již delší dobu, takže se o problému ví. Za sebe považuji za největší problém neexistence nezávislé etické komise, pokud jde vlastně o poradní orgán rektora (něco jako pseudorgán kolegium děkana, rektora atp.). Co znám, tak třeba na FGU,MBU nebo UEMu jsou etické komise schvalovány radou ústavu a ročně se tam běžně řeší 3-5 podnětů na misconduct.

Mimochodem v jednom případě z konce loňského roku dotyčná docentka tvrdila při řízení před etickou komisí ohledně upravených obrázků, že toho času měla problémy se zrakem (měla tam totiž stejné obrázky tkáně pro víc zvířat, jen otočené o 90 stupňů :-) a svoji vedoucí, která se pod tou prací jednak odmítla podepsat, na celý podvod přišla a podala ho etické komisi, obvinila ještě z bossingu proto, že po ní chtěla vedoucí (a spoluautorka) všechny raw obrázky z mikroskopu ohledně článku. Nakonec to dopadlo tak, že paní docentku z oddělené vyhodili ... no .. sami tušíte .... a přešla do oddělení o pár pater níž k vedoucímu, který se pod to asi rád podepíše. Takže akademie věd to sice nějak řeší, minimálně zakázala takový článek submitovat, ale občas to nakonec dopadne všelijak, zde je snad polehčující okolností opravdu vysoký věk dotyčné. Ale taky vás hned napadne, bylo to poprvé fakt v 80ti ?:-))))


Anonymní řekl(a)...

Ohledně čerpání na vědu je to stejné jako čerpání na armádu. Prostě položka v rozpočtu a šíbrové se o ní podělí Zkuste se třeba hlásit o zakázku pro armádu. Systémem povolení, vyjádření a nesmyslných certifikátů z toho zbude jeden reálný soutěžitel a těm ostatním je doporučeno dělat křoví, jinak to blbě dopadne. To samé zakázka na ten eshop s álničními zakázkami. Pročpak to muselo jet v utajeném režimu ? Protože máme dementní úřad, který vydává oprávnění a ty jsou předmětem obchodu.
A i z dobrého vědce a morálně zachovalého člověka udělají peníze a moc morální trosku během pár měsíců - nic nového. Tady jsem ale optimista, oproti AV, VSCHT, se UPOL nebo UK zachovali správně (myslím tím PřF a fakulty ne rektory) a bojují. Co jiného si přát ?

Anonymní řekl(a)...

Pro 16:58 - Pozor, etická komise UPOL fungovala podle mě velice dobře, ve věci dvou zaměstnanců RCPTM v počátku kauzy konstatovala etická pochybení, jenže následně se jednak rektor důsledně neřídil jejími doporučeními (v praxi tak, že oba zaměstnanci usvědčení z porušení etického kodexu působí dál na RCPTM jako by se nic nestalo), a navíc se pak stala etická komise terčem jejich útoků, od obviňování ze zmanipulovaného řízení, až po trapné obvinění bývalého předsedy prof. Indráka z plagiátorství. To vedlo k tomu, že prof. Indrák z čela etické komise na protest rezignoval, a od té doby nebylo o EK více slyšet, takže si myslím, že momentálně je nefunkční. https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-spory-vedcu-univerzita-palackeho-karel-indrak-eticka-komise-rezignace.A191025_510308_olomouc-zpravy_stk?

Ovšem děkan Kubala se proti tomu rozhodl konat tak, že si zřídil vlastní etickou komisi na PřF, která byla sestavena začátkem roku a údajně už k ní byl podán podnět na prošetření Nature Comm., takže očekávám, že v blízké době začne jednat.

Anonymní řekl(a)...

A do redakcí časopisů chodí překlady zjištění lidí z UPOLu, článků na dzurnalu již delší dobu, takže se o problému ví.

To se ví jak? Není to jen zbožné přání, aby to někdo udělal? Je to anonymní? Bude tomu časopis věnovat pozornost, když to je někdo, kdo s kauzou nemá nic společného?

Anonymní řekl(a)...

Dotaz na Olomouc. Když Zbořil bude terminován, bude pak v tom novém Centru někdo, kdo bude schopný přitáhnout evropské peníze? Pokud to dobře chápu Zbořil byl superhvězda, Hobza taky asi váha. Aby v tom centru nezbyl jen radioaktivní odpad, na který se bude skládat zbytek Palackeho University.

Anonymní řekl(a)...

Otyepka je taky hvezda (2x ERC grant)

Anonymní řekl(a)...

Zbořil terminován být nemusí, stačí, když nad ním bude mít dohled někdo, kdo bude ručit že neudělá další botu plus nějaká etická komise z fakulty. Granty má do roku 2022. Upřimně, kdyby nebyl tak těžkej egoista, tak by pochybení přiznal a svedl by to na svou nedostatečnou kontrolu. Bohužel pro něj se mu nepodařilo k tomu nejspíš přesvědčit Heřmánka ani Tučka a v případě větších problému, také asi hodně lidí zevnitř na něj něco ví, proto musí hrát do posledního muže, čímž si současně podřezává pod sebou větev. Také v tom hraje roli ztráta ksichtu před širší rodinou a kolegy. Pokud etický přezkum proběhne na začátku tohoto roku, má dva roky na to dokázat, že umí a mezitím se na aféru trochu zapomene. Jinak se ale shodnu s názorem výše, že pokud si vezmu TOP články RCPTM za roky 2019 a 18, tak opravdu moc nechápu, že je na to někdo schopen dát 500 mil.

Ad VŠCHT : Šofer s Boušou jedou v mnoha společných článcích se Zbořilem, takže to asi nebude náhoda. Šofer je současně také v profesorském řízení stejně jako Tuček, tak se to možná snaží uhrát co možná nejdéle. Si dovedu živé představit znechucení Rumla, Dvořáka nebo Malijevského atp. , jak se jim v kapse otáčí kudla. Také bych vsadil na to, že se ozvou.

Anonymní řekl(a)...

UP dál znovu ověří sporná data

Posudky, které měly zbavit olomoucké vědce podezření z manipulace dat, univerzitní pře nekončí. Po pokračující kritice ze strany přírodovědecké fakulty se rektor rozhodl pro další prošetření.

Petra Klimková
redaktorka MF DNES

OLOMOUC Několika expertními posudky a závěrem zbavujícím olomoucké vědce podezření z manipulace dat chtěla Univerzita Palackého uzavřít další kauzu spojenou s týmem elitního českého chemika a bývalého ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Radka Zbořila. Po vlně kritiky oponentů z přírodovědecké fakulty (PřF), kteří jsou nadále přesvědčeni, že vědci upravili grafy ve vědeckém článku, ale bude šetření pokračovat.

Osm měsíců trvající aféra se týká textu, jenž v roce 2016 vyšel v uznávaném časopise Nature Communications a který představil nanočástice železa s unikátními magnetickými vlastnostmi – tzv. superparamagnetismem. Na rozdíl od běžných nanočástic železa, které při kontaktu se vzduchem okamžitě hoří a ve zlomcích sekundy se mění na oxidy železa, čímž přicházejí o své unikátní vlastnosti, ty posilněné o grafen zůstávají stabilní. Kvalitu takových nanomagnetů vědci doložili mimo jiné prostřednictvím tzv. Mössbauerovy spektroskopie.

Pozornost vzbudil ale fakt, že tři grafy potvrzující stabilitu vzorku za různých podmínek byly identické. První autor práce, fyzik Jiří Tuček, tvrdí, že pouze omylem do článku namísto tří velmi podobných spekter zkopíroval třikrát stejný obrázek. Společně s tehdejším generálním ředitelem RCPTM Radkem Zbořilem, jenž jako korespondenční autor komunikoval s redakcí, pak časopisu poskytli data nová a ten otiskl opravu.

Expertizy několika zahraničních laboratoří podle rektorátu potvrdily, že závěry článku byly pravdivé. „Jak interní, tak externí nezávislá přeměření i odborná vyjádření zahraničních expertů potvrzují, že závěry článku jsou validní a pozorovaná stabilita připraveného materiálu superparamagnetických nanočástic železa je i po více než 5 letech stále reprodukovatelná... Není tedy žádný důvod se domnívat, že uveřejnění tří stejných grafů v článku bylo cokoliv jiného než neúmyslná chyba, která byla napravena publikováním opravy,“ uvedl rektorát v oficiálním vyjádření.

Vedení univerzity vycházelo hlavně z posudků Ernöho Kuzmanna z Univerzity Loránda Eötvöse v Budapešti a Zoltána Klencsára z Maďarské akademie věd. Věrohodností článku se zabývala také laboratoř Dr. Marioly Kądziołky-Gawel v Polsku. Všechna pracoviště v podstatě zopakovala experiment s částí původního vzorku zkoumaného materiálu. Ten se podařilo dohledat v laboratořích RCPTM.

Kritici však namítají, že posudky se nezabývaly metodami, jimiž autoři své závěry podložili. Jejich analýzy podle nich dokazují, že původní ani opravená data velmi pravděpodobně nepocházejí ze skutečných měření, ale byla uměle upravená. K takovému závěru dospěla v prosinci i vědecká rada přírodovědecké fakulty, která se opírala především o analýzy profesora fyziky Tomáše Opatrného z katedry optiky. Podpořil ho i bývalý prorektor pro vědu a výzkum a kvantový optik Jaromír Fiurášek. „Publikovaná data vykazují řádově menší šum, než je minimální šum vyplývající s fundamentálních fyzikálních zákonů popisujících proces detekce gama fotonů v Mössbauerově spektroskopii. Jak ukazuje profesor Opatrný, filtrací nelze takový šum řádově snížit, aniž by došlo k zásadnímu ovlivnění signálu. Osobně jsem přesvědčen, že pokud by takový filtr existoval, mohl by to být jeden z nejvýznamnějších objevů v historii UP…,“ napsal Fiurášek akademickému senátu univerzity.

Kritici z přírodovědecké fakulty upozornili, že univerzita se s žádostí o nezávislé posudky obrátila na vědce, kteří mají s odborníky z RCPTM společné publikace nebo obchodní vazby, protože využívají spektrometr, který pochází z dílny olomouckého vědeckého centra. „Také v oficiálním dokumentu nezaznělo, že jednotlivé posuzovatele se svými otázkami oslovoval manžel spoluautorky článku,“ namítl Tomáš Opatrný.

(pokracovani)

Anonymní řekl(a)...

(dokonceni)

Případ jde opět k etické komisi
Rektor Jaroslav Miller se nakonec rozhodl pro další šetření. Autory kritiky vyzval, aby dodali přesné a úplné formulace svých výhrad včetně otázek k odbornému posouzení. Poté, co se k nim vyjádří autoři článku, předá podklady etické komisi UP a vědecké radě univerzity. „Vědecká rada UP bude požádána o stanovení dalšího postupu odborného posouzení podnětu, ideálně prostřednictvím externího nezávislého pracoviště ke komparativnímu vyhodnocení obou materiálů a posouzení jejich odborné relevance…,“ uvedl rektor v prohlášení, které zveřejnil prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík.

V případě Radka Zbořila, který patří k nejcitovanějším vědcům u nás i ve světě, jde už o druhou aféru, v níž je spojován s podezřením na úpravu dat. V první etická komise UP konstatovala, že Zbořil inicioval manipulaci s grafem v článku, jenž v roce 2007 vyšel v časopise Journal of the American Chemical Society. Časopis loni stáhl článek ze své databáze. Zbořil obvinění odmítá. Obě kauzy vnímá jako cílenou diskreditaci zastánců vysokoškolského ústavu, který na UP vzniká.

Už tři zahraniční vědci potvrdili, že závěry, které před čtyřmi lety kolektiv autorů z RCPTM publikoval v Nature Communications (NC), jsou pravdivé. Proč tedy kritici z přírodovědecké fakulty dál trvají na vysvětlení grafů? „Integrita dat a publikované výsledky musejí přesně odpovídat realitě. To je základ vědecké práce. Jako vědci se spoléháme na to, že to, co je ve vědecké literatuře, je správné a pravdivé a můžeme z toho vycházet při další práci,“ říká kvantový optik a do loňska prorektor pro vědu a výzkum na UP Jaromír Fiurášek.

Dalo by se nějak laicky vysvětlit, co je na sporných grafech tak podezřelého?

Ta data se vyznačují extrémně nízkým šumem a autoři článku ani po dlouhé diskusi nebyli schopni doložit, jakým způsobem k takovému nefyzikálně nízkému šumu dospěli. Jsou i další argumenty svědčící o tom, že docházelo k jakémusi libovolnému posouvání dat v ose Y, tedy nahoru a dolů. Skutečností je také to, že neexistují záznamy o primárním experimentu (autoři článku tvrdí, že se ztratily – pozn. red.) a k dispozici jsou pouze tzv. filtrovaná data. Stručně řečeno, jsou tady velmi silné matematické argumenty pro to, že došlo k úpravám, potažmo manipulaci s daty, která není vědecky přípustná.
Přesto, mohlo to mít dopad na celkové vyznění článku?

Musím zdůraznit, že nejsem odborník na chemii a Mössbauerovu spektroskopii, proto se nemohu detailně vyjadřovat k chemickému složení vzorku. Nicméně data, která jsou publikovaná v NC, obsahují ve spektru pouze dvě komponenty, tzv. singlet a dublet, kdežto spektrum, které bylo nedávno změřeno v Polsku, obsahuje jako dominantní složku sextet neboli spektrální profil se šesti čarami. Takže ano, to, co naměřili v polské laboratoři, nevyvrací, co bylo publikováno, ale nelze to chápat jako důkaz, že tam nejsou žádné problémy. Ta spektra opravdu vypadají rozdílně.

Není to jen tím, že vzorek by starý už asi pět let?

Po těch letech je otázkou, co vše se s ním mohlo dít. Ale žádná měření nemůžou principiálně vyvrátit matematické argumenty týkající se manipulace s daty.

Dá se tedy říct, že autoři si chtěli závěry „přikrášlit“?

Laicky by se to tak asi dalo nazvat, ale nedovedu říci, co přesně se odehrálo. Jediné, co můžeme konstatovat, je, že s vysokou mírou pravděpodobnosti došlo k nepřípustné manipulaci s daty. (pk)


Anonymní řekl(a)...

Shrnutí dění v Olomouci z poslední doby z pohledu čtenáře denního tisku. Rektor opět působí jako rozumný člověk, kterému jde o vyšetření věci. Prorektor Bilík taky působí rozumně. Ale Kubala, to je bezcharakterní sabotér ...

Anonymní řekl(a)...

19:09 Zbořil terminován být musí. To nejsou jen ty dva zfalšované články, ale minimálně dalších sedm, u kterých odmítá poskytnout data. Kromě toho zlikvidoval spoustu dobrých vědců (Heřmánek/Gregor, ale i spoustu dalších). Celá jeho kariéra je postavena na parazitování a vynucování autorství. Všichni, kdo se podíleli na Gregorově obhajobě by minimálně měli být zbaveni jakýchkoli vedoucích funkcí. A celé vedení UP by mělo odstoupit.

Václav Hořejší řekl(a)...

Ad Anonymní 20:48:

Pokud jste reagoval na ten clanek v MFD, tak tam nevidim nic ve smyslu "Rektor opět působí jako rozumný člověk, kterému jde o vyšetření věci. Prorektor Bilík taky působí rozumně. Ale Kubala, to je bezcharakterní sabotér ..."

Naopak se mi zda, ze to vuci tem "bad guys" vyzniva dost nepriznive?

Anonymní řekl(a)...

Mám také za to, že to je v podstatě konec Zbořila, jde jen o to, zda to bude delší tragikomedie nebo to bude mít jistou úroveň. A VŠCHT také nechápu, tohle se tam nikdy nedělo. Pumera, Sofer, Bousa nemuseli vědět o tom prvotním "šumotlumení" ale museli vědět, proč se dělá korekce a měli si to zkontrolovat. Případně mohli od článku odstoupit.To je sice možné, ale ostudu celé VSCHT dělá celé její vedení. Vím, že na vedení je činěn celkem silný tlak, aby se připojila k vyšetřování, příp. se od článku(ů) distancovala ze stran učitelů i absolventů. Sedmidubský říká, že to měření dělala Olomouc a všude prohlašuje, jak ho "serou", ale skutek nikde.

Anonymní řekl(a)...

Vážení,
jak to tak pozoruji, očekávám, že se Zbořil ještě hodí marod po vzoru Tučka a bude psát elegie o psychickém nátlaku závistivých kolegů. Principiální je, aby se retrahovaly podvodné články, zbytek je otevřený a je věcí školy. Pokud si ale odborářská skupina vymiňuje zákaz jakékoliv kontroly existujících podezření, měla by být poslána honem zpět do náručí zákoníku práce a pojem sabotáž by si měli ponechat na dobu sepisování vlastních pamětí. Jestli si to rektor neuvědomuje, tak i kdyby to nyní utlulal vznikem nového ústavu a stažením podvodníků pod sebe, může se mu klidně stát, že za pár měsíců bude mít školu pod ministerským protektorátem jako měli v Plzni a nový ústav bude jeho hrdým předvojem s trestním řízení ve věcí dotačního podvodu.

Ad etika na biomedu : Ten případ s dočasně špatným zrakem výzkumnice a polootočeným obrázkem v publikaci jsem také slyšela. Ještě se ke mě dostalo, že tato vedoucí, co odhalila tento odvod, dala na etickou komisi ústavu podnět rok předtím za to, že její tehdy už bývalá podřízená dala její jméno na poster na celkem prestižní konferenci bez jejího vědomí a s obsahem, který nepoznávala (a přišel ji i podprůměrný). Pro Vaši informaci jen dodám, že to málem odnesla už tenkrát, protože ji chtěla šéfová ústavu dát výtku za to, že si na to stále stěžuje a tím dotyčné škodí v práci. Až když vedoucí zaslála podnět na etickou komisi AV, tak se to začalo na ústavu řešit a nakonec to po pár měsících dopadlo jak mělo. A pak ji část lidí měla za chronickou stěžovatelku. Někdy jsou prostě minimálně některé ženské silnější :-)))))

Hanka M.

Anonymní řekl(a)...

VH
"Rektor Jaroslav Miller se nakonec rozhodl pro další šetření. Autory kritiky vyzval, aby dodali přesné a úplné formulace svých výhrad včetně otázek k odbornému posouzení". Uvážlivý rektor, jde mu o prošetření. Nikde ani zmínka o právních rozborech, o tom že rektor(át) měl prsty v tom směšném externím posouzení a jeho interpretaci. O tom vyjádření k první kauze, že Zbořil je stejně borec. A to je jen část čachrů, kterou je možné popsat bez toho, aby se analyzovaly jeho pokusy kopat za to Centrum - včetně špíny s odposlechem. Ukažte mi, co v mediální produkci týkající se olomouckých kauz - boj o centra, Gregor, Nat. Commun běžného čtenáře upozorní na to, že Miller není nezávislý arbitr. Nebo tenhle neuvěřitelný Bilík.

Anonymní řekl(a)...

btw co Brexit ?

Kviz. Poznáte, kdo je tato osoba ? " Je též členem/členkou Vědecké rady Univerzity Karlovy v Praze, Univerzity Palackého v Olomouci, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Masarykovy univerzity v Brně, a Komenského univerzity v Bratislavě, a Správních rad Vysoké školy chemicko-technologické a Akademie múzických umění v Praze, a Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Je členem/členkou Učené společnosti České republiky a Evropské akademie věd a umění."

:-)

«Nejstarší ‹Starší   601 – 800 z 4999   Novější› Nejnovější»