pátek 19. července 2019

Zfalšované grafy profesora Zbořila a Hobzy

Při profesorském řízení pana Zbořila z Olomoucké přírodovědy se citovalo z článku Catalytic Efficiency of Iron (III) Oxides ... s publikovaném ve JACS, sám Zbořil se přihlásil k 50% spoluautorství. Mělo to jen jednu chybu, ten horní graf na obráku je ten skutečný a ten dolní byl publikovaný. Měřený vzorek obsahoval šťavelan železnatý, což se umazáním píků “zakrylo”. Prostě věž jako věž, článek o neexistující věci a dnes se Zbořil s dalším spoluautorem Heřmánkem obviňují, kdo to udělal. Pan Zbořil udělal mezitím lokální "vědeckou" kariéru, nechal se s pomocí falešných výsledků habilitovat, z dotačních programů vysál co mohl a nyní nechá psát své podřízené petice za "klid na práci", vzal si "tvůrčí volno", za zástupce si dosadil podobné kvítko a stále si hraje na vědce za spoluúčasti všehoschopného rektora Olomoucké univerzity. 

Nic nového na východě a podobných případů se najde v Číně a v Indii celkem hodně, pán si na západě už neškrtne ale pro Olomouc stále OK. Za zmínku snad stojí jen perfekcionismus děkana fakulty (Martin Kubala), který se nenechal zastrašit a konal jak měl. Palec nahoru. Rektor Jaroslav Miller k profesní etice absolutně netečný, nekompetentní, nechal podvodníka stále ve funkci, palec dolů. Na celé věci jsou ale zajímavější jiné věci.


V roce 2013 měl jeden ze spoluatorů publikace doktorand Čeněk Gregor obhajobu své disertační práce, při které mimochodem prozradil komisi, že údaje v článku Zbořila neodpovídají realitě a sám ve své práci užil skutečně naměřené hodnoty. Jeho školitel Zbořil odešel z místnosti, ale ani on ani předseda komise Hobza z OUCHB neřešili etické pochybení ani ze strany autorů, ale pouze zkoušeného, nikdy nedali podnět etické komisi, příp. vedení školy nebo časopisu (v případě koresp. autora Zbořila).

Šlo o naprosté profesní i lidské selhání zaznamenané v protokolu o proběhu zkoušky, zřejmě si mysleli, že student bude mlčet a protokol se včas skartuje. Jako třešnička na rotu - studenta, který na falsifikaci svého školitele upozornil -  od obhajoby nakonec i před dvě pozitivní recenze ze tří vyhodili. Spoluautor Gregor jistě nese svůj díl viny, neměl dát za sebe souhlas k publikací, ale na druhou stranu byl t.č. v podřízeném postavení vůči svému školitelovi a autorovi článku, jehož vinu spoluúčast ostatních nikterak nesnižuje. Zbořil, který nyní bez důkazů prohlašuje, že to zfalšoval Heřmánek, nic po disertaci nekonal, celých (minimálně) 6 let mlčel stejně jako jeho nynější nástupce a účastník této podivné disertace Michal Otyepka a článek a jeho citaci používal Zbořil bez skrupulí dál do svého CV a žádostí o granty.  Za spoluúčastí Hobzy a ostatních dál bagroval granty a vedoucí místa s pěkným platem. Taková malá moravskočeská chrochro  jak vyšitá - prostě charakter. Když něco vyčuhuje (peaky nebo student), tak utnout, ono se to srovná !!!

Můj názor na vědecké výsledky Zbořila a výsledky jeho dotované organizace jsem již napsal v tématu o nanomateriálech, tj. kdysi modní měření o tom, jak plocha a nejen objem, kterých jsou desetitisíce, prakticky vždy bez reálné aplikace, desítky zbytečných  patentů bez jejich prodeje atp., aby bylo co vykazovat. Nanoplkačky, které zachraňuje vysoký IF v akademickém světě. Ale to je věc poskytovatele grantu a preferencí univerzity. Na celé věci je zarážející krom dnes poněkud groteskní kariéry pana Zbořila hlavně (ne)chování nic nekonajícího rektora, nulová sebekorekce pana Hobzy a nakonec i nesmyslnost a neobjektivnost podobných obhajob. Zápis ze zkoušky má 4 stránky, úroveń obsahu nulová, jen obecné výtky a názory, fakta a citace žádná, styl povrchní. To samé bohužel platí o profesorské habilitaci Zbořilově, prostě články v časácích, kolik z nich jsou manipulované nesmysly nikdo neřeší. 

Kdyby Hobza neměl účast ve vyhození t.č. doktoranda Pancíře a jeho manželky z Ústavu organické chemie a biochemie AV za účast pí. Pancířové na demonstraci rádobyrepublikána Sládka v 90. let, člověk by si mohl myslet, že jen u obhajoby opět spal, ale on nespal, zůstal sám sebou - bohužel. Dokonce v novinách v červenci 2019 Hobza tvrdil, že hlasování bylo 2:4 v neprospěch doktoranda a že nevěděli o jaká data šlo (ve skutečnosti bylo hlasování 2:2 a 2 hlasy byly neplatné:-) a v zápisu je přesně uvedeno o jaká data z jakého článku jde, str. 3 zápisu). Dál už jen opakuje paranoidní argumenty a narážky na děkana, který jediný se k celé věci postavil čestně a profesně správně.  Prostě lidské a chemické dno rektorátu v praxi.

Doufejme jen, že dojde k přezkumu i disertace studenta, minimálně na omluvu to je rozhodně.

Zápis z obhajoby je zde
Přepis (neuvěřitelného) zvukového zápisu vědecké rady zde

4 999 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   401 – 600 z 4999   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Ten text na Krušnohorci od žádného senior vědeckého pracovníka ze Suchdola není. Kdyby ho někdo takový sepsal, tak se v dějství druhém nediví tomu dalšímu ing. na patentu. Je to účelová šmíra. Taky to mezi lidmi na Suchdole způsobilo znechucení, ale na každém šprochu ..., tak začli jako všude před volbami podezřívat a upravovat si fakta. Pravdou je že JD není a nebyl typ Paška, Holého apod. aby ho na tom patentu něco zajímalo. Jak se na patent dostal, to se ho měli zeptat přímo novináři. Z hlediska ústavu bylo prostě super mít prodanou licenci a skočili na to Noenu jako kavky.

Anonymní řekl(a)...

Ale ne - ten text o JD skutečně je od jednoho mnohaletého vědeckého pracovníka v Suchdole, dobře znalého poměrů. Kolovalo to tehdy dost na internetu, proč se to zrovna dostalo i na toho krušnohorce nevím, ale bylo to i jinde. A je to skutečně přesné. Takové poměry v akademii byly, jsou, a asi ještě chvíli budou. Výhybky k tomu pomohl přehodit už Zahradník. Zatím je JD ještě úspěšný stavitel tunelu, ale taky se to může obrátit. Jak napsal MK:

Pěkný pomník za 252 mil.Kč. Ale pro kontrolu čerpání dotace EU zřejmě vizuálně postačující. Kam se hrabe Čapí hnízdo…

Anonymní řekl(a)...


A tak zase zpátky do UPOL bažiny:

... v otázce falšování dat nelze stát „někde uprostřed“ a hledat kompromis. Občas mám pocit, že přesně o tohle se vedení univerzity snaží. Uprostřed ovšem nic není a výsledek bude,
že obě strany začnou považovat vedení univerzity za nepřítele...
... dokud se falšování dat nevyřeší, nepohne se ani s ústavem.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/28/politika-ci-apokalypsa/

Anonymní řekl(a)...

Dokud nebude ve VŠ zákoně klauzule o odebirání prof./doc. diplomů za falšování dat a jiné podvody a hrubé etické přešlapy, tak se nevyřeší nic. Z hlediska vyššího principu akademické mravnosti by, třeba, měli ze svých postů odejít všichni, co se zapojili do té účelové perzekuce Čeňka Gregora. Perzekuce jenom proto, že se odvážil tak "strašného" činu, že řekl pravdu o podvodu, přičemž tato čestná povinnost pro něj vyplývala z normálních pravidel etiky vědecké práce. Jo - a takto obrovsky se poměry na UPOLu zatím míjí s normální lidskou slušností.

Anonymní řekl(a)...

O VŠ zákoně rozhoduje úzká skupina lidí jako Fiala, Zlatuška, Hampl, Zima, nyní i Drahoš, kteří si nebudou řezat větev, na které sedí. U každého z nich jsou známy historky, jak se dostávali k svým titulaturám. Proto tam taky není ta možnost odjímaní. Ale úplně by stačilo, aby grantová agentura už z principu nedala grant někomu, kdo jednou jednal neeticky. Tím by podvodníci jako Zbořil, Hobza, atd., končili, jako skončil Bezouška. Úplně by to stačilo - třeba to nyní taky zafunguje, jako to zafungovalo u Bezoušky.

Anonymní řekl(a)...

V. Hořejší 29. prosince 2019 13:15
No já nevím, předpokládám, že na AV jiné peníze než za vědecký výkon moc nejsou, když chybí výuka. To, že se přerozdělují nějak jinak, než výpočtem, nemusí nutně být v rozporu s návrhem, aby si pracovník při odchodu do jiné instituce přenesl podíl na svém vědeckém výkonu a původní instituce o tyto peníze přišla.

Václav Hořejší řekl(a)...


"aby si pracovník při odchodu do jiné instituce přenesl podíl na svém vědeckém výkonu a původní instituce o tyto peníze přišla"

To je uplne absurdni - jak se ma merit ten "podil na vedeckem vykonu"??? To je kafemljenek dovedeny ad absurdum...

Na AV se pouziva uplne jiny mechanismus hodnoceni a financovani vyzkumnych zkupin, vychazejici zasadne z 5-leteho hodnoceni.

Anonymní řekl(a)...

Update : došlo k retrakci článku Zbořilova teamu
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/ja072918x

Jan Krejsa

Anonymní řekl(a)...

The authors retract this Article due to inaccuracies in Figure 2.

The original Article was published on August 11, 2007, and retracted on December 17, 2019.

Tak aspoň nějaký pěkný dárek slušným a poctivým vědcům. Teď čekám, kdy rektor odškodní toho jediného poctivého autora .....

P.S. : btw správně by měl Otýpko, Zbořil a Béda Tráva ted submitovat stejný článek znovu, když jim to stále i tak vychází ? :-)

Anonymní řekl(a)...

U Bezoušky to trvalo 19 let, přitom už po dvou letech Angličané za sebe věc retrahovali. Nakonec vyzvali akademii i oficiálně, aby s tím něco udělala, a na akademii ten podnět prostě ztopili. Teprve ta dokumentace kamerou to prolomila.
Holt roky jeli v režimu výstižně popsaném zde:

The really worriing part here was how quickly the Czech authorities switched into damage control mode to defend one of its Old Boys Club members. The evidence for fraud (dont be mistaken by the phrase Scientific Misconduct) was lucklily too compelling. Without rock solid video evidence the whole storry would be, in my opinion, covered.

https://retractionwatch.com/2013/07/04/retraction-of-19-year-old-nature-paper-reveals-hidden-cameras-lab-break-in-evidence-tampering/

Bezouška to měl pěkně ošéfovaný, ještě když už ho propustili z ústavu, tak Illnerová
se snažila, aby věc nějak zapadla pod koberec (a mohl zůstat na fakultě) - ale už to bylo příliš profláknuté.

Anonymní řekl(a)...

Celých těch 19 let Bezouchovi padaly granty, stovky mega - a to bývala tvrdší koruna než nyní. Pochopitelně, že žádná grantovka nepodala tehdy žalobu pro dotační podvod, to by totiž vrhalo špatný stín i na lidi jako Illnerová, Pačes, atd., kteří ho vyzdvihovali a dávali za příklad - publikoval přece v Nature. A přitom se roky vědělo, že ta jeho oslavovaná reakce nefunguje. Jako dneska žádná agentura nedá podnět na dotační podvod kolem lidí jako Zbořil, Hobza, Drahoš, atd. - hrozil by totiž dominový efekt.

Václav Hořejší řekl(a)...

Je treba ale rici, ze vetsina z dalsich Bezouskovych publikaci podvodna nebyla, takze take vetsina tech grantovych penez nebyla (uplne) zmarena.

Porad mi neni jasne, jakeho podvodu se mel podle zdejsich anonymnich prispevatelu dopustit ve svych pracech P. Hobza? Pokud vim (a bylo to zde i probirano), v jedne publikaci meli jen nejakou chybu, kterou opravili v corrigendu?

A take mi neni jasne, proc tady skoro vsichni vystupuji anonymne - rekl bych, ze je to "necestne a nesportovni" ;-).

A muze mi nekdo rici, kdo je "Stary chemik"?

Anonymní řekl(a)...

Tak u maestro professore (o zadnou titulaturu u nas pochopitelne prijit nemohl) Bezousky jde o nejakych 11 stazeni, dal uz asi ani nebyla ochota v tom pokracovat:

http://retractionwatch.com/category/by-author/bezouska/

Hlavne ale, pokud nedoje na omluvu dr. Gregorovi, postizeni tech, co ho pro sve benefity perzekuovali, tak opravdu nejsou podminky pro verejne rikani neprijemnych pravd. A nakonec nebudou ani hned pote - to by si i pak vyzadalo par let, nez bude jakz takz jistota, ze se da systemu SNAD duverovat.

Anonymní řekl(a)...

Vystupují anonymně - Řekl bych, ze je to "nečestné a nesportovní" ;-)

1) Vůbec nedivím, vzhledem k tomu, že jeden z ředitelů olomouckých center své zaměstnance varoval, že pokud se budou bavit veřejně o poměrech na ústavu tak můžou přijít o práci.

2) Osobně se tím už pouze bavím, jsem z akademické sféry venku, nevrátím se tam a komentáře sem dávám pouze z nostalgie. Věda by mě bavila, ale ne v olomouckém způsobu řízení a podání. Nevím sám proč, ale i po letech mi to nějak všechno jenom není úplně jedno. ;-)

Anonymní řekl(a)...

P. Hobza vše probírané zde - Krakaten, odmítání opravit článek (a kvůli tomu změna publikačních pravidel), nepravá vodíková vazba, předseda komise pro obhajobu Č. Gregora, křivá výpověď u soudu.

Václav Hořejší řekl(a)...

Neprava vodikova vazba prece neni podvod?
Ani Krakaten neni v pravem slova smyslu podvod - jen nespravna interpretace, ne?
Formalne vzato ta zalezitost s Gregorem neni jednoznacna (situace "slovo proti slovu" - v kazdem pripade to neni vedecky podvod, ale neco jinak spatneho).

Anonymní řekl(a)...

Není to úplně můj obor, ale zaznělo zde kolem "nepravé vodíkové vazby" (cituji):

- A taky má podíl na učebnicových nesmyslech typu nejsilnější klasická výbušnina nebo nepravá vodíková vazba.

- Padla zde zmínka o domnělém objevu účelově nazvaném nepravá či anomální vodíková vazba. Nejednalo se však o nic nového nebo nečekaného. Bylo to jen nedorozumění kolem znaménka změny vibračních frekvencí, v podstatě hra slov. To může být kladné i záporné, leč pořád se jedná o známou vodíkovou vazbu, fyzikálně nic nového. Znaménko je jen výsledkem hry rozmístění atomů, jejich hmot, a charakteristik vazeb. Nikdo ale radši nahlas neoponoval, neb lidé jako Hobza a
Havlas velmi dobře umí nepohodlné kritiky odstranit.

Václav Hořejší řekl(a)...

Zeptal jsem se odbornika - jeho nazor:

"The "improper hydrogen bond" is bonding of different type. It is not a "bridge" any longer, but typically an interaction of the H 1s orbital with a unoccupied pi molecular orbital of compounds with conjugated double bonds. This unusual interaction leads to a unusual blue shift in the vibrational frequency. This happens in chemically uncommon structures. From the viewpoint of quantum chemists and spectroscopists it is certainly interesting, for other chemists a sort of peculiarity. In any case I think that Pavel Hobza was overselling his finding. That's all what I can say."

Anonymní řekl(a)...

Otázka je jak se k připravovaným dalším olomouckým retrakcím postavi např. lidé z VSCHT a UOCHB. Celkem mě mrazí při představě, že se to za pár měsíců dotkne VSCHT a UOCHB a to jen z důvodu, že nechtějí nic řešit a doufají, že se to přežene. Ta nedůvěra k RCPTM se pak přesune i na VSCHT a UOCHB AV a odnesou to úplně zbytečně.

Jen připomínám, že etická komise AV byla o podvodech informována někdy v létě a její předsedkyně napsala, že se chováním p. Hobzy při státnicích ve vtahu k retrahovanému článku zabývat pnebude. Prof. Sedmidubský pak jen někde na jednání vědecké rady snad řekl, že to je olomoucká ukázka toho, co s jejich materiálem udělali ale pokud vím, neudělal nic (spoluautorem je pouze jeho docent a postdok, nikolv on sám). NA afilaci asi zapomněl.

Podobný příklad, ale absolutně odlišný přístup (Nobel Prize-winning scientist Frances Arnold retracts paper):
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-50989423

Starý chemik je jeden starší chemik žijící dlouhodobě v USA a myslím, že většina lidí ho zná.

Ohledně "objevu" Hobzy je pravda, že nebýt jeho, tak bych se o tom zjištění z učebnic nedozvěděl :-) ale podobně je to i s pohádkami od Zahradníka. Jeho chemii považuji snad za nejhorší učebnici nebo co to je od poloviny 70.let :-) , ale na druhou stranu se jeho doktorandi a pozdější kritici nechali na jeho pohádky a motýlka nachytat sami. Měli vysoká očekávání a realita je dohnala.

btw anonymní prostředí na netu mě nejen v ČR prostě vyhovuje. Pokud se v diskusi něco dovím, je mi autor v podstatě ukradený a mám alespoň nezkreslený názor prvním dojmem.

Anonymní řekl(a)...

Za sebe mohu rict, ze sem chodim, abych se dovedel vice o vyvoji kauzy na UPOL. Bohuzel je diskuse obcas zaplevelovana ne zcela podlozenymi vypady (nerozlisuji mezi vedeckym omylem a podvodem) proti jinym vedcum (Hobza, Havlas, Drahos,...) Naprosto respektuji, ze vetsina diskutujicich vystupuje anonymne, dava jim to vetsi svobodu mluvit. Za asi nejpronikavejsi analyzu jadra celeho problem na UPOL povazuji tento prispevek: http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/28/politika-ci-apokalypsa/
A mam dotaz: v tomto a nekolika jinych prispevcich se mluvi tez o dalsich podezrelych publikacich z RCPTM, ktere jsou udajne prosterovany (krome JACS a Nature Commun), muze k tomu nekdo neco rict? Kazdopadne se jedna o velmi zavazne veci a je otazkou, jestli by se tim namely zacit zabyvat i instituce mimo UPOL (napr. Grantova Agentura, atd).

Anonymní řekl(a)...

U Hobzy (a pravděpodobně i Havlase) jde asi i o to, že morálně nejsou zrovna moc na výši. Naznačuje to i titulek a obsah článku "Starého chemika", pod kterým je vedena tato diskuze - "Zfalšované grafy profesora Zbořila a Hobzy". Tito "vědci" jsou asi tím dost populární, i když přímo v jejich případě se tady veřejně nějaký větší vědecký podvod neprokázal. A "nečestné a nesportovní" byly i věci kolem patentů Drahoše a jejich využití v praxi (jak psal magazín Reportér). Problémy se správně neřeší v celé české vědě a UPOL je jen další důsledek.

Anonymní řekl(a)...

V. Hořejší kafemlejnek ad absurdum - kafemlejnkové peníze vázané na pracovníka by značně omezily poměrně rozšířenou praxi. Příklad může být zase z Olomouce, trio podvodník Zbořil, Hobza, Otyepka- neprodloužit smlouvu schopnému pracovníkovi, např. pomocí vypsání konkurzu na jeho místo o třičtvrtě roku dopředu a kafemlejnkových peněz generováných tímto pracovníkem si rozšířit své skupiny. Mimochodem, tenhle všudypřítomný zmrdistyl má za následek nepříliš dobrou úroveň vědy v ČR. Ten návrh by kromě obecné spravedlnosti mohl přispět i k zlepšení, podobně jako přechod na tržní ekonomiku po revoluci.

Anonymní řekl(a)...

Totiž, ta etická komise akademie (zdůrazňuji - nejde mi o etickou komisu UPOLu, ta funguje a proto je taky u Millera v nemilosti) je dost ukázka povrchnosti a laxnosti v řešení problémů v akademii. Vede ji (jistě asi hodná paní) z ústavu pro národopis (něco takového skutečně v akademii existuje), ale objektivně se k nějakým 95% etických problémů nemůže vůbec vyjádřit. Jenže právě proto tu komisi vede, mají tak jednu kauzu za čtyři roky, naposledy Sykovou, takže už mají splněno.

Václav Hořejší řekl(a)...

Pokud jde o stanovisko Eticke komise AV - ta ve svem vyjadreni napsala, ze "jednani prof. Radka Zborila je neslucitelne rovnez s Etickym kodexem pracovniku AV CR:.

BTW bylo by docela uzitecne, kdyby ti zdejsi Anonymove se alespon oznacili treba jako Anonym 1, Anonym 2, atd.
Nechapu, proc "Anonym 7. ledna 2020 17:18" dava v souvislosti s Hobzou a Havlasem slovo vedci do uvozovek - mimoradne hloupe a trapne...

Anonymní řekl(a)...

Proc "Anonym 7. ledna 2020 17:18" dava v souvislosti s Hobzou a Havlasem slovo vedci do uvozovek - mimoradne hloupe a trapne.

Ony ty uvozovky mají i jiný význam, než ironie. Do uvozovek se dávají také výrazy odkazující na cizí reálie, výrazy, od nichž se chce autor textu z obsahových nebo stylistických důvodů distancovat, slangové nebo nespisovné výrazy apod. Schválně jsem si to před použitím našel. :-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Uvozovky
https://www.csq.cz/22009/?tx_ttnews[tt_news]=959

A vysvětlení? Správným vědcům totiž jde o vědu a o "pravdu" v ní (z důvodů zřetelnosti a v jakési vytýkací funkci se do uvozovek kladou i některé terminy a klíčové výrazy, které je třeba v textu jasným a výrazným způsobem vymezit). Ne o soutěž v citovanosti, o peníze, popularitu a řídící postavení. Správný vědec nebude roky popírat své chyby, odměňovat své kamarádíčky a ničit k tomu nepohodlné spolupracovníky a doktorandy.

Anonymní řekl(a)...

BTW, budu tedy označovat své příspěvky jako člen SPV (sdružení přátel vědy). Jsem ten nostalgik mimo akademickou sféru teď s uvozovkami, který skrýváním svého jména zároveň kryje své zdroje z UPOLu.

Anonymní řekl(a)...

Situace kolem zmasení Čeňka Gregora jasná JE, relativizovat to jako slovo proti slovu je jen kalení vody. Řekl pravdu o praktikách karieristů jako Zbořil, Hobza, Otyepka. Proto došlo k jeho exemplárnímu postihu. Z hlediska poctivé vědy jde o amorální gangsterství. Vedení UPOLu to ale jen zametá pod koberec a pokrytecky ignoruje neetickou žumpu, co pomohlo vytvořit a nyní ji udržuje.

Greg Lapatat řekl(a)...

K té anonymitě - jak už jsem psal, já nebyl součástí akademické obce UP, ale servisní organizace (kde jsou situace ještě mnohem horší, protože THP nemají žádné odvolání nikam a jejich podmínky a osud nezajímají vůbec nikoho). Každopádně když nás vyhazovali, tedy reorganizovali (z toho důvodu, že jsme odmítali přestat poukazovat na neetické chování vedení - prorektor Bilík nám v jednom neuváženém mailu přímo napsal "ke krokům, které jsem podniknul, mě vede váš postoj a tón"!), nebylo málo kolegů a spolupracovníků, co nám vyjadřovali podporu, ovšem výhradně soukromě a vždy s "žádostí o diskrétnost". Konkrétně mohu i ocitovat z jednoho mailu: "lidi mají děti a hypotéky. Sama jsem zbabělá."

Ostatně jeden z pracovníků byl při našem propouštění povolán na kobereček a bylo mu nevybíravě vyspíláno za jedinou věc: že napsal na interní (!) diskuzní platformě dané části UP, že celé situaci nerozumí. Bylo mu důrazně sděleno, že na takové věci se má ptát svého vedoucího, ale v žádném případě nemá podkopávat morálku a obraz instituce nějakým veřejným ventilováním (veřejným se myslí i výhradně v rámci jedné součásti!!!)

Takže ano - někteří vedoucí jsou velmi mstiví a pokud mají vedení na své straně, mají reálně velikou moc (nad lidmi). Lidi na UP se bojí. Může to znít neuvěřitelně, nemusíte tomu věřit, ale je to objektivní fakt.

Mimochodem - nechci si hrát na ublíženého (už proto, že po odchodu z UP mám nesrovnatelně lepší pracovní podmínky i plat!) - nicméně jsem to byl právě já, kdo odmítnul nabízené rozvázání pracovního poměru dohodou (s doslova královským odstupným) - a vedení ve spolupráci s právním oddělením vymyslelo vskutku razantní postup, jak ze mě udělat exemplární příklad, aby si příště někdo taková "hrdinství" rozmyslel. (Mé propouštění proběhlo tím nejdrastičtějším postupem, jaký bylo možno vymyslet, aby se neporušil zákoník práce - byť tedy za cenu, že mohu písemně doložit, že vedení UP lže a podvádí, byť v "drobnostech".)

Anonymní řekl(a)...

Trochu problém je spojovat kauzy Zbořila ohledně publikování lží se starými spory Slaniny, Pavcíře a jeho manželky atp. se Zahradníkem, Hobzou, Wichterlovou akol. Bohužel ta zpackaná obhajoba p. Gregora a chování rektora to nepřímo spojuje a dokazuje, že tady máme stejný týpky jako v 90s a teď jde jen o to, zda se doba změnila nebo ne.

Retrakce, chování děkana Přf UPOL, části PřF a části AV naznačuje, že se doba někam posunula a že si začínají dotyční uvědomovat, že nekalé jednání jednotlivců není bez následků na pověst všech.

Mimochodem k zasmání dám informaci, že se rektorát UPOL s mediálkou již dva měsíce úmorně snaží tlačit na Českou televizi, aby nebyla kauza Zbořila a Gregora zmiňována v reportérech ČT.


Mirko A1

Anonymní řekl(a)...

K těm pracovním podmínkám na UP. Co vím, tak dodnes se tam uzavírají smlouvy na dobu určitou v rozporu se zákoníkem práce - prostě zaměstnanec má už zákonný nárok na dobu neurčitou a stejně dostane dobu určitou. V nejhorším univerzita prohraje soudní spor a jede se dál. Pěkný obrázek univerzity, co má svou Právnickou fakultu a učí právníky. A mé zkušenosti odpovídají tomu co píše Greg Lapatat, většina zaměstnanců se prostě o své místo bojí a vedení toho dokáže využít. Když jsem tam byl zaměstnaný, tak jsem měl dojem socialistického reliktu s vrchností, co může vše.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Stále opakované pracovní poměry na dobu určitou jsou notorická nemravnost, které by snadno mohly zamezit akademické senáty - jenom kdyby chtěly. Přitom jde fakticky o diskriminaci akademických pracovníků známou už z totality:

https://www.epravo.cz/top/clanky/diskriminace-akademickych-pracovniku-26160.html

Anonymní řekl(a)...

Ten odkazovaný článek z epravo.cz je dost starý, rok 2004... Nebyla nějaká novela? Jak je to přesně s řetězením pracovních smluv z pohledu práva dnes? Platí pravidla stejně pro THP pracovníky a "výzkumníky"? Čím operuji mám bohužel až z druhé ruky, stylem JPP (=jedna paní povídala).

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

... ti reportéři ČT mě dost zajímají, víte o tom někdo něco víc? Lidi z UP si stěžují, že kdyby je celostátní media úplně neignorovala, šlo by to mnohem líp. Vím, že už pár pokusů dostat to do medií podnikli, ale z nějakého důvodu se jim to nedaří.

Anonymní řekl(a)...

Pokud jde o stanovisko Eticke komise AV - ta ve svem vyjadreni napsala, ze "jednani prof. Radka Zborila je neslucitelne rovnez s Etickym kodexem pracovniku AV CR:.

....No a proto je podvodník Zbořil nově v AV ČR zaměstnán (https://www.uochb.cz/en/directory/809/radek-zboril),

zůstává členem vědecké rady UPOL a Učené společnosti :)

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

Copak učená společnost je skupina nacionalistických pomatenců, ale že se do toho chce UOCHB AV namočit mi fakt smysl nedává. Co vím, tak většina vedoucích nechce o nějakém spojení ze Zbořlem a jeho ústavem ani slyšet a z konání Hobzy mají legraci a hodně z nich to otevřeně vyjádřilo na jednání s vedením.

Ale třeba se Zbořil pomalu ale jistě rekvalifikuje na výpočtáře a my se můžeme těšit na další novátorský graf dua Zbořil-Hobza o signifikantním vlivu nekovalentních interakcí na nanozeolit :-)

Anonymní řekl(a)...

Žádné stanovisko AV ke Zbořilovi neexistuje :
http://www.avcr.cz/cs/o-nas/struktura/vedecka-rada-av-cr/komise-pro-etiku-vedecke-prace/

Pokud vím, jednalo se na komisi 2x o Hobzovi a jeho roli při obhajobě Čenka Gregora, ale nakonec se to neřešilo s tím, že si má udělat pořádek Olomouc a UOCHB. Na státní grantové agentury a MŠ nicméně AV poslala jen informaci o Zbořilovi a jeho "pracech" a nekonajícím rektorovi UPOL nícméně tam jde hlavně o to, aby AV a Brno přebralo od Olomouce granty. Pokud se Zbořil bude stále chovat tak jak se chová a bude v čele ústavu, pak to tak beztak skončí.

Anonymní řekl(a)...

O tomto se na UPOL vědělo a stále se nic neděje ?
https://www.prf.upol.cz/nc/zprava/clanek/vyjadreni-dekana-prf-up-k-pripadu-nature-communications/

Jan Horký

Anonymní řekl(a)...

Ale děje. Zbořilův kolega Navařík podal rektorovi podnět, aby Etická komise posoudila možné porušení Etického kodexu děkanem. A při každé příležitosti opakují, že se děkan dopouští bossingu.

Anonymní řekl(a)...

Smlouvu na dobu urcitou dnes muzou natahovat az na devet let, ale pak uz by s tim nemelo byt mozne pokracovat. Samozrejme by se to dalo zmenit ve VS zakone a zavest pracovni pomery bez
casoveho omezeni - treba kdyby s tim prisla konference rektoru (neprijde - Miller tam mistopredseduje). Rozumny kompromis by byl trvaly pracovni pomer po necem jako dva-tri roky na zkousku.
https://www.bozpinfo.cz/retezeni-pracovnich-pomeru-akademickych-pracovniku

Anonymní řekl(a)...

Možná jde o toto (když mi říkali jak univerzita prohrála zaměstnanecké spory), ale právu opravdu nerozumím vůbec.

Jak se vysoké školy vypořádají s doběhem doby určité již opakovaně prodloužených pracovních poměrů bez další možnosti prolongace zejména pedagogické části úvazků akademiků, u kterých nelze s jistotou odkazovat na uplatnění uvedené výjimky, se teprve ukáže. Rozhodně lze ale očekávat zvýšený počet dotazů i podnětů k prošetření postupu vysokých škol v této specifické oblasti.

https://www.bozpinfo.cz/retezeni-pracovnich-pomeru-akademickych-pracovniku

Člen SPV

Greg Lapatat řekl(a)...

K právním otázkám se vyjadřovat nemůžu (nevím o nich mnoho) - my jsme měli smlouvy na dobu neurčitou a nebylo pro ně samozřejmě nijak obtížné nás propustit i tak (tady je ovšem asi rozdíl mezi akademiky a THP).

Jako přírodovědci ovšem asi tolik nesledujete dění na jiných fakultách, takže možná nevíte, že vlna propouštění názorových oponentů proběhla už před pár lety taky na FF UP. Viz např.:
https://echo24.cz/a/wrxL7/vzpoura-studentu-zbavujete-se-lidi-s-opozicnimi-nazory

Tehdejší děkan Lach je mimochodem nyní na UP prorektorem. Tak to holt chodí.

Anonymní řekl(a)...

Ad Jan Horký, 8. ledna:
Oficiálně a veřejně se neví všechny detaily, ale citované vyjádření děkana je zveřejněno již přes dva měsíce. Celá situace je výjimečně nepřehledná i zevnitř univerzity, natož zvenčí. Na interním fóru UP Reflexe je od podzimu již přes 130 "blogových" příspěvků, některé s dlouhou a výživnou diskusí čítající desítky komentářů. Tato nepřehledná situace velmi vyhovuje táboru Zbořil, protože většina akademické obce neví, jak to s těmi daty je, co se vlastně přeměřilo, jestli je to politická hra a kdo mluví pravdu.

Není ale pravda, že se nic neděje. Článek NatComm byl před Vánoci projednáván na vědecké radě PřF. Usnesením je, že má děkan kontaktovat editora časopisu. Podklady, které jsou totiž nyní k dispozici, jsou velmi konkrétní a závažné. Několik členů rady podpořilo zjištění předsedy senátu PřF Opatrného, který se před časem pustil do soukromého ověřování dat a sestavil seznam konkrétních prokazatelných nesrovnalostí v moessbauerovských datech. Na UP Reflexi se kolem toho vedly dlouhé diskuse, během kterých mohl člověk dospět k dosud netušeným zjištěním ohledně odbornosti některých kolegů. Veřejně jsou zdroje shrnuty zde: http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/19/filtrace-dat-a-obrazky-v-nature-communications/

Vše z toho je prokazatelně matematicky neslučitelné s jakýmkoliv myslitelným měřením. Pokud se editor NatComm neobrátí na nekompetentní nebo zaujaté recenzenty, tak je dle mého soudu nevyhnutelné, že článek bude rovněž stažen. Tím ta nevyhnutelnost ovšem končí, stačí ukázat na Tučka, kolegové budou rozčarovaní, že mu tolik věřili, ale už tu nepracuje, příběh uzavřen.

Spoluautoři se jakékoliv obhajoby vůbec neúčastnili kromě jednoho společného prohlášení na začátku a Zbořil jede úplně jinou linii - přeměřování vzorků, snaha o replikaci hlavních závěrů práce, diskreditace děkana a všech hlasitých remcalů. Je to docela bizarní koláž.

Výjev 1: Dr. Navařík před Senátem prezentuje přeměřená data a obviňuje pochybovače z honu na čarodějnice. Posléze vychází najevo, že fit vůbec nesedí, ale že dr. Navařík pouze obsluhoval přístroj a za víc než za surová data neručí. Když děkan a předseda AS veřejně prohlásí, že před senátem lhal, když tvrdil, že fitované parametry vyšly stejně jako v článku, reaguje podáním podnětu EK k rektorovi. Údajně leží na rektorátě celá salva podání z center na různé lidi, přičemž předseda Opatrný zaujímá čestné místo - je pravda, že svým rozborem poskočil na horní místa žebříčku nežádoucích osob.

Výjev 2: Jak tu už někdo uváděl, rektorát kontaktoval "nezaujaté" zahraniční odborníky s žádostí o přeměření a zodpovězení několika otázek. Jejich formulace pochází z RCPTM. Je to na způsob "je možné, že před lety bylo ve vzorku 80% singletního železa?" Zatím publikované výtažky odpovědí jsou v podobně mimoběžném duchu.

Výjev 3: Loni v létě se sešel děkan Kubala s Tučkem a přesvědčoval ho, aby otevřeně promluvil. Tuček si ho nahrál, a to včetně vyjádření, že si Kubala přeje odchod Zbořila a Hobzy. Zbořil to nyní rozesílá jako důkaz, že proti němu děkan strojí účelový proces. Na UP již údajně dorazila předžalobní výzva Zbořila ve věci bossingu ze strany děkana.

Takže děje se toho hodně, jen jsou různé části univerzity aktivní řekněme v jiných oblastech. A to ještě zcela pomíjím kontext zřizování ústavu. Vedení UP vypouští informace, že nás celá ta patálie stojí velké peníze na financování, takže pozice zbytku univerzity je, že ty spory musí hlavně rychle skončit. A dostal se ke mně názor, že odvolání rektora není v zájmu UP. Šťastný nový rok.

Anonymní řekl(a)...

Tohle je ultimátní příspěvek. Problém je, že podvodník není Tuček, ale hajzl nový odborář Zbořil.

Anonymní řekl(a)...

Nicméně, Prof. Opatrný se jeví jako skvělý rektor UP, po idiotovi Millerovi.

Anonymní řekl(a)...

A co by se stalo, kdyby se lidem jako Zbořil, Hobza, Otyepka prostě neprodloužily smlouvy - pro mnohokrát prokázanou etickou ne-integritu? Nejspíš by se ukázalo, že dávno mají smlouvy natrvalo, navíc s tajnými doložkami o zlatých padácích.

Jinak trvalé smlouvy mohly pro akademické pracovníky už dávno být, zpackala to tehdy Illnerová. V parlamentu sami došli k tomu, že prožít celý život na obnovovaných krátkých smlouvách (a muset pro to dělat různé kompromisy) je nedůstojné a kontraproduktivní. A tak připravovali změnu do zákona stran trvalých smluv. Když se o tom tehdy Illnerová dozvěděla, tak tak dlouho orodovala, až to odložili. Kdyby tohle udělala na západě, tak by ve svém postu prostě musela skončit. Trvalé pracovní smlouvy pár let po PhD tam jsou nehnutelnou samozřejmostí.

Anonymní řekl(a)...

Je úplně normální, že děkan chce, aby eticky problematický vědecký pracovník odešel a že to veřejně konstatuje. Pokud je to nahrané na audiu, pak jen dobře. Zjevné je, že děkan je v jednání konzistentní. Tohle bossing opravdu není :-)

Anonymní řekl(a)...

Pro mě je rozhodující to neetické jednání při publikacích a té obhajobě(Zbořil, Otyepka, Trávníček, Hobza). Jestli se někdo z nich ještě chová jako pseudomanažérské dotační prase v práci je věc jiná stejně jako vznik nějakého ústavu v Olomouci, to nechť si řeší senát, potažmo UPOL a na ten později i ty sračky spojené s ústavem spadnou.

Pokud si ale představím, že se někdo na jejich články při své práci spoléhá, tak je mi zle a chce se mi je vyhodit z vědy úplně, minimálně by měl jednat rektor nebo by měl odstoupit pro nečinnost a poškozování pověsti školy. Pokud to ale senátu nevadí, jejich problém, sami poznají důsledky.

V Praze by je měla etická komise AV pokárat (Zbořil i Hobza jsou zaměstnanci UOCHB AV) s tím, že ale jde o problém Olomouce a nečinnosti původního děkana a současného rektora a poslat podnět na ministerstvo školství ohledně dotací toho centra a opakování obhajoby. Přezkum podmínek obhajoby je podle mě již vyloučen (podle správního řádu je objektivní lhůta tuším rok nebo tři roky a dotyčný se mohl ozvat dřív) ale ministerstvo školství může doporučit škole v rámci její autonomie opakování zkoušky, to rozhodně zákon nevylučuje a žádné promlčení tam není. Je to podobné jako když má někdo třeba 5 let zdravotní důvody, tak lze pro zmírnění tvrdosti zákona vést řízení podle již neplatných (ale pro ně přiznivějších) předpisů, to samé se týká i trestních věcí. Myslím, že by to mohla zkusit i fakulta sama. Ono i kdyby se někdo proti tomu odvolal, tak by ministerstvo rozhodně 2x studenta nevyrazilo za těchto podmínek, resp. by nepovolilo přezkum.

Obávám se totiž, že jsme na samém začátku mezinárodního skandálu, protože se teď vztekají ti, co citovali Zbořila v JACS i Nature com a jsou tak trochu kvůli němu za pitomce, a posílají do redakcí podněty na možné další věci.

Mimochodem pro připomenutí podobné to bylo i v případě Bezoušky, kdy postupně každá solidní afilovaná instituce, resp. spoluautor postupně od těch prací distancoval a retrahoval svoje autorství až tam zbyla jen PřF UK, která sklízí plody ostudy dodnes.

Petr Skácel

Anonymní řekl(a)...

Co noveho v olomoucke kauze? Univerzita intenzivne upravuje statut a pripravuje se na vznik noveho centra, UOCHAB zpracoval analyzu, ktera neni prilis naklonena spolecnemu pracovisti, prvni sporna publikace (JACS) byla retrahovana, druha retrakce je na spadnuti a vedeni RCPTM hromadne vstoupilo do odboru na rektorate :)

Anonymní řekl(a)...

Ta jiná metoda hodnocení na Akademii věd spočívá v tom, že skupina porůznu sehnaných zahraničních vědců proběhne za týden několik pracovišť tempem 5+ laboratoří denně. Následně si pamatují tak maximálně poslední tři. Ale protože musí napsat zprávu, vezmou publikační seznamy pěkně seřazené podle impakt faktoru, a podle toho zhodnotí. Zdroj Wolfgang Schütt, Fachhochschule Krems.

Následně se sejde porada, hodnocení se "konsoliduje" - neboli celé přehází - a podle něj pak někomu přidá 5% a někomu zas ubere. Jenže 5% na institucionálních prostředcích z nichž se na Akademii věd platí jen mzdy a topení, občas, když si to ředitel na Národní vyhádá, nějaký přístroj. O tom, co se bude na ústavu dělat, rozhodují tak jako tak granty.

Pokud by měla Akademie věd fungovat jako ty kýžené Max Plancky, musela by se změnšit na 1/3 za zachování objemu peněz. Všechny ústavy by se musely rekonkurzovat, řekněme během 10 let, a pak by mohly i řídit vlastní vědeckou náplň. Společnost Maxe Plancka i vedení Weizmannova ústavu nabízí pomoc v tomto procesu už ... 30 let. Takže už 20 let jsme mohli mít skutečně špičkové vědecké instituce, které tehdy, před 30 lety, navíc měly otevřené dveře do všech vědeckých časopisů a struktur celého světa. Tehdy ještě peer review nebylo zdaleka tak zpolitizované jako dnes, Čína vědecky nic neznamenala a počet indických ghostwriterů byl na desetině.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

V dění kolem podivnosti v Nature jaksi zaniklo, že podivnost v JACS není dořešena. Zatím svět ví toto: The authors retract this Article due to inaccuracies in Figure 2. OK, svět ale neví, že bylo umazáno to, co se nehodilo. A už vůbec neví, že RNDr. Gregor se dopracoval vysvětlení, co vlastně způsobovalo to, co bylo umazáno. A UPOL by mu měl umožnit, aby se to opublikovalo a podvodník Zbořil to nebořil. Když se řeklo A, tak by se mělo říci i B. Teprve pak bude věc skutečně uzavřena. Tedy úplně bude uzavřena, až na UPOL nebudou podvodníci moci zastávat vedoucí funkce a ničit osudy poctivých studentů.

Anonymní řekl(a)...

Doneslo se mi, že R.Z. byl požádán o dodání dodání hrubých dat z Mössbauerovských experimentů k následujícím publikacím, u nichž je korespondenčním autorem, jelikož i tam (podobně jako v článku Nat. Commun.) existuje podezření, že to nejsou data naměřená, ale uměle vytvořená.

Gawande et al., Green Chem., 16, 4137 (2014)
Prucek et al., Environ. Sci. Technol. 49, 2319−2327 (2015)
Kralchevska et al., Water Research 103, 83e91 (2016)
Rathi et al., Green Chem., 18, 2363 (2016)
Gade et al., ACS Sustainable Chem. Eng. 5, 3314−3320 (2017)
Tuček et al., ACS Sustainable Chem. Eng. 5, 3027−3038 (2017)
Kolařík et al., Water Research 141, 357e365 (2018)

R.Z. to ale údajně odmítá a považuje to za šikanu.

Anonymní řekl(a)...

> Ad R.Z. dodání hrubých dat ale údajně odmítá a považuje to za šikanu.

Chtěl bych se zeptat, jak nějaký vědec může odmítat a považovat za šikanu něco, na co je snad u každé vědecké publikace naprosto samozřejmý nárok? Nestačilo by už toto k retrakci?

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

http://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/11/v-rychlosti-nahravka-ktera-bude-projednavana-na-mimoradnem-zasedani-akademickeho-senatu-up/

Anonymní řekl(a)...

Bez kompletního přepisu je ta analyzovaná nahrávka hodně nicneříkající. A jakou má souvislost s uměle vytvořenými daty v článcích RCPTM a neschopností autorů dodat k článkům hrubá data? :-)

http://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2020/01/priloha_posudek_setkani_tucek_kubala_050619.pdf

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

spindoktoři zase pracovali na Zbořilově wiki a na konec odstavce přidali pohádku, o které na na UP nikdo nic neví.

Anonymní řekl(a)...

Celé už to připomíná kauzu Ratha... Když už se u nás všude krade a podvádí, tak proč aspoň nemáme normální "silné" podvodníky, kteří ve světle důkazů uznají, že podvádějí? Místo toho máme slabošské a ubohé útoky urážející inteligenci, řvaní "kampááááň" a zaplevelení informačního prostoru nesouvisejícími věcmi. Pokud se česká vědecká komunita s tímto chováním nevyrovná a kauzu Zbořil nechá bez potrestání, tak je úplně ztracená.

RCPTM, dodejte laskavě všem surová data z dalších článků k analýze. Články nejsou nijak staré a vše bylo placeno z peněz daňových poplatníků.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Když už se svolává to sezení Akademického senátu, tak by se mohly přidat dva body - jednak podezření na dotační podvody, neb za peníze poplatníků se produkovaly smyšlené výsledky, prostě předat profesionálům, a pak také uložit, že se má umožnit, aby Čeněk Gregor dovedl do konce a publikoval ty své výsledky o tom, čím ve nezmanipulovaném spektru vznikaly tu umazané píky, tj. o šťavelanu železnatém.

Greg Lapatat řekl(a)...

Pokusím se opravdu stručně vyjádřit svůj pohled, který jsem dřív podával příliš rozvláčně (a zbytečně osobně):

Domnívat se, že současné vedení UP je slabé, nerozhodné, případně hloupé, je omyl. Přesně vědí, co dělají, proč to dělají, a nedělali by to, kdyby neměli vyzkoušeno, že to funguje.

Současné vedení UP se nikdy nikomu neomluví. Současné vedení UP hlavně nikdy nerevokuje žádné své oficiální rozhodnutí.

Zodpovědnost za jakékoli problémy, které z různých kauz a z jejich (ne)řešení vyplynou, šikovnými manipulacemi a perfektně podchycenými PR strategiemi převedou na jiné osoby.

A co je vůbec hlavní: žádné z těchto problémů se ve výsledku reálně nedotknou kariér současného vedení UP.

Taková je má nevědecká (avšak empirickými zkušenostmi podložená) predikce.

Anonymní řekl(a)...

Ten Zbořil je asi pěkný zoufalec, když nechá opatřit cizí audio soukromou nahrávku znaleckým posudkem :-) Sama nahrávka ani nedokazje bossing. Zbořil svým jednám zcela jistě zničil pověst UPOL a měl by ze školy co nejdřív odejít. Pokud se tím chche zabýcat AS, pak se jen sám ztrapní.

Na tu PR rektora bych moc nesázel, AV se chováním Zbořila začala v prosinci zabývat a například vedoucí skupin UOCHB dali jasně najevo, že se Zbořilem a současným rektorem UPOL nechtějí mít nic společného s tím, že je to může profesně zničit. Po areálu v Krči nebo fyzikále běhají o Zbořilových grafech, dokonce i kolega, t.č. šéf Ondřejova o tom věděl.

Na mě to působí sice jako ostrý ale zoufalý a předem prohraný boj rektora se Zbořilem. Už nyní posílají citující autoři kolegům info o retrakci a dalších podvodech Zbořila z RCPT a kariérně se může uchytit už jen v Olomouci. A pokud se chce Muller zapsat jako první český rektor podporující podvodníka, nebránil bych mu v cestě.

Honza D,

Anonymní řekl(a)...

Naprosty slouhlas s clenem SPV. Tou nahravkou by se senat mel zabyvat pouze a jedine, pokud bude cela, jinak to nema smysl.

Anonymní řekl(a)...

Dear colleagues,

if any article of Prof Zboril has been retracted because the results were not reproducible of false , and the authors found data missing from a lab notebook, pls. infoeme by email all authors of the following articles and all authors that cite the below-mentioed articles :

Gawande et al., Green Chem., 16, 4137 (2014)
Prucek et al., Environ. Sci. Technol. 49, 2319−2327 (2015)
Kralchevska et al., Water Research 103, 83e91 (2016)
Rathi et al., Green Chem., 18, 2363 (2016)
Gade et al., ACS Sustainable Chem. Eng. 5, 3314−3320 (2017)
Tuček et al., ACS Sustainable Chem. Eng. 5, 3027−3038 (2017)
Kolařík et al., Water Research 141, 357e365 (2018)

Reproduction is an essential part of validating scientific experiments. If an experiment is a success, one would expect to get the same results every time it was conducted.

It is painful to admit, but important to do so. Prof Radek Zboril should apologize to all. he could be a bit busy when these ware submitted, and did not do his job well.

An earlier survey conducted by the Nature found that more than two-thirds of researchers had tried and failed to reproduce another scientist's experiments.

Best Regars

Paul S. Cremer

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, dostal jsem se sem až dnes a myslím, že jsem zatím nečetl nic hrozivéjšího pro českou vědu. Zatímco Bezouška, Prátrová atp. byli sice kariérní podvodníci ale jednotlivci, tady jde jednak o systematické podvody v dlouhém časovém období a také kolektivní pojetí (prakticky všichni profesoři v RCPT) plus krytí od rektora.

Obávám se, že z toho bude naprosto obrovský průšvih, stačí když to někdo napíše do grantových agentur nebo dotčených časopisů v angličtině. Pokud už k jedno retrakci došlo, navíc v prestižním JACS, bude se tím každá redakce i úřad zabývat. Kvůli chování toho šaška, pak budou blacklistováni i všichni ostatní, takže bych předpokládal, že bude v jejich zájmu to vyřešit.

Je zjevné, že se rektor snaží znevěrohodnit děkana, ale asi kvůli své neznalosti a svému vzdělání mimo exaktní vědy, působí jeho jednání v komunitě trapně.

Na místě akademického senátu bych se snažil podpořit etickou komisi, ať to prošetří pořádně a rychle, protože v opačném případě bude ten průšvih na české poměry kolosální.

Petr Šváb

Anonymní řekl(a)...

Etická komise UP se kauze Nat. Comm. věnovat má, ale tak nějak po olomoucku, čili v duchu logiky organizovaného zločinu. Zatímco podání na prošetření možné manipulace s daty v článku nakonec EK prošetřovat nebude, tak ji rektor předal tři jiná podání, a sice proti děkanovi, který si dovolil ten případ komentovat, proti T.Opatrnému, který si dovolil prezentovat nějaké výpočty víceméně prokazující, že je to podvod a proti J.Pechouškovi, za to, že si dovolil poskytnout při šetření na fakultě expertní vyjádření.

Anonymní řekl(a)...

K nahrávce bratří Tučků: Dosud byl J. Tuček veřejně prezentován jako někdo, na jehož zdravotní stav je třeba brát ohledy, díky čemuž de facto nebylo možné od něj vyžadovat raw data k Nat. Com. Kvůli absenci raw dat (přestože dle vyjádření v samotném článku měla být k dispozici u korespondujícího autora) řada lidí investovala čas do prokazování nebo vyvracení, zda obrázky v článku pocházejí z reálných měření, jak byla tato ukládána a zpracovávána. Nyní vstupuje JT (možná prostřednictvím svého bratra – zatím není zřejmé, kdo z nich nahrávku předal) předáním nahrávky sám aktivně do sporu vedení RCPTM (které rychle zastoupilo vedení UP) versus děkan PřF (předpokládejme, že pokud nahrávku předal P. Tuček, činí takto v souladu s bratrovými zdravotními možnostmi, následky zveřejnění nahrávky nemohou ani jednoho z bratrů minout). Pokud je JT dostatečně fit čelit tomuto sporu a aktivně na něm participovat, není na čase přehodnotit postoj k jeho zodpovědnosti ke zdrojovým datům k Nat. Com.? Není na čase, aby jej o zdrojová data žádal korespondenční autor (RZ), který je s ním (příp. prostřednictvím bratra) v kontaktu, jelikož RZ je zadavatelem odborného posudku k nahrávce? Pokud existuje informační kanál mezi JT a RZ, jak to, že není primárně využit k zajištění dat takového významu, že kvůli nim řada zaměstnanců univerzity hledá, diskutuje, počítá, projednává? Pokud díky kauze nahrávky prokazatelně existuje otevřený informační kanál mezi RZ a JT a RZ jej využívá selektivně, a pokud je zároveň JT alespoň krajově schopen čelit sporům, pak se mění paradigma (oproti dosud veřejně prezentovanému) a rektor by měl zásadně změnit svůj postoj v kauze Nat. Com. a začít důsledně od autorů vyžadovat zdrojová data. Ideálně ještě před otevřením kauzy s nahrávkou vzhledem k tomu, na jak dlouho kauzu Nat. Com. paralyzoval.
Pokud jde o útržky nahrávky, tak jestli bylo k analýze vybráno to „nejhorší“, co děkan za hodinu a půl dlouhé setkání řekl, pak je člověkem na svém místě. Vzhledem k tomu, že setkání proběhlo až po usnesení EK v první projednávané kauze Jacs, je jeho postoj ke zmíněným kolegům legitimní.

Absolventka UP, které vadí, co se na UP děje

Anonymní řekl(a)...

"Vzhledem k tomu, že setkání proběhlo až po usnesení EK v první projednávané kauze Jacs, je jeho postoj ke zmíněným kolegům legitimní."

Setkání proběhlo PŘED usnesením EK.

Anonymní řekl(a)...

Ad Setkání proběhlo PŘED usnesením EK (o JACS). Řekl bych, že ne.

Tajně pořízenou hodinu a 33 minut trvající nahrávkou rozhovoru mezi svým bratrem doc. Jiřím Tučkem a děkanem PřF UP doc. Martinem Kubalou, který se uskutečnil dne 5. června 2019 v kavárně.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/11/v-rychlosti-nahravka-ktera-bude-projednavana-na-mimoradnem-zasedani-akademickeho-senatu-up/

Usnesení ze zasedání Etické komise Univerzity Palackého v Olomouci dne 9.5.2019 a 30.5.2019

K podání děkana PřF UP v Olomouci doc. Martina Kubaly (ze dne 18.3.2019, č.j. UPOL-57650/3900S-2019) o manipulaci s daty v článku v JACS 129, 10929 (2007) obrázek 2A autorů: Martin Heřmánek, Radek Zbořil, Ivo Medřík, Jiří Pechoušek a Čeněk Gregor, došla Etická komise UP (EK UP) v Olomouci k závěru, že: Ze strany Prof. RNDr. Radka Zbořila, Ph.D. došlo k porušení Etického kodexu UP

http://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2019/08/MIIUsnesen%C3%AD-EK-z-30-5-2019-.docx

Anonymní řekl(a)...

Je zcela jednoznačné, že na normální univerzitě už by Zbořil nemohl působit, minimálně od analýzy prof. Opatrného. Jenže on je pořád ve vědecké radě UP a dokonce ústy svého fámula Jančíka rozhlašuje,že nedostává spravedlivou mzdu a vyčísluje to na tři miliony Kč.
Obávám se, že "vedení UP" (tím myslím celý ten podivný spolek kolem Millera, Bilíka, Banáše a spol.) je do celé věci tak těžce namočený, že je to smete všechny, jakmile se ucho pomyslného džbánu utrhne.

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

Zdá se, že rektor chce jet přes mrtvoly a považovat publikování fakt za zakázané, přitom by měl zakázat publikovat Zbořilovi. Na UMG AV se ze Zbořila a Hobzy stal poslední dobou celkem fenomen, chodí sem maily od zahraničních kolegů, zda se v Olomouci vědecké podvody vyšetřují nebo ne, a člověk neví, zda má napsat pravdu nebo Zbořila.

Btw co vím, tak etické komise má Zbořila a Hobzu také na stole, kdyby se někdo z medií ozval, ale podle mě je to dnes hlavně problém UPOL a VSCHT jako spoluautora. Celkem se divím, že to prof. Sedmidubský neřeší veřejně, protože on by se fakt takovou ostudu kvůli tomu podvodníkovi nezasloužil, ale na druhou stranu šanci a čas distancovat se VŠCHT měla.

DM

Anonymní řekl(a)...

ad VSCHT : Sedmidub by článek stáhnul hned, ale je to hlavně problém spoluautorů.

k zasmání

https://www.facebook.com/vscht/posts/10154450455765900/

Anonymní řekl(a)...

Pokud si někdo myslí, že soukromý názor Kubaly na Zbořila a spol. mohla ovlivnit nějaká etická komise, tak je na omylu. O Zbořilismu se vědělo už dlouho před tím. Ony jsou to tak neuvěřitelné skutečnosti, že se to rozkecá od x-té ruky. Vzdechy o Zbořilově neodbouratelnosti a zvažování, s čím na něj dosáhnout, jsou staré několik let. A stalo se - odbouráni byli Gregor a Tuček.

Anonymní řekl(a)...

Toto píší na d-žurnálu. Pobouřený Senátor Šaradín a odborářka Šaradínová jsou příbuzní? Jakpak asi na ǓOCHB vyhodnocují to reputační riziko ... Nebojí se tam lidi, že se jednoho dne vzbudí s afiliací CATRIN?

"Prof. Otyepka svou žádost o svolání mimořádného zasedání AS UP podporuje konstatováním, že o „důsledné prošetření“ žádá ZO VOS 1599. ZO VOS 1599 je odborová organizace rektorátu, kam v posledním roce vstoupilo několik desítek zaměstnanců RCPTM (čímž získali několikanásobnou převahu nad zaměstnanci rektorátu) a na tříkrálové schůzi 6.1.2020 byli čtyři z nich (Radek Zbořil, Jakub Navařík, Dalibor Jančík a Martina Šaradínová) podle očekávání zvoleni do jejího výboru (příloha 4 – zápis ze schůze ZO VOS č. 1599). "

Anonymní řekl(a)...

Předchozí příspěvek (10:40) působí jako komentář spindoktora - mám tušení, že se nám autor snaží ležérním tónem naznačit, že je kritikem Zbořila, ale v druhé polovině textu manipulativně podsunuje, že se Kubala snaží Zbořila odbourat, což se mu nevede a místo něj odbourává nevinné... Spindoktoři, jste tu?

Anonymní řekl(a)...

Senátor Šaradín a odborářka Šaradínová, která má v RCPTM na starost PR, jsou manželé. Zajímalo by mě, jak reputační riziko vyhodnocuje prof. Šaradín, který je ve svém oboru (politologie) (zatím) uznávanou kapacitou. V diskuzích jednoznačně kope za RCPTM, asi mu (jim) to za to (zatím) stojí...

Anonymní řekl(a)...

Předchozí příspěvek: nene, takhle to určitě autor příspěvku v 10:40 asi nemyslel. Gregora s Tučkem "odboural" Zbořil se svou skvadrou a v případě Tučka si myslím, že šlo o dohodu mezi ním a Zbořilem, patrně "něco za něco". Tuček se Zbořilem jeli v tom softwarovém generování Moessbauerových spekter a když se to profláklo, vzal to na sebe tím, že odešel z UP. Děkan mu, pokud vím, nabídnul přechod na katedru fyziky, ale tam by jednak neměl ty podmínky a plat a jednak by byl snadným terčem kvůli těm přikrášleným spektrům. Jsem zvědavý, kde se J. Tuček v budoucnu objeví...

Anonymní řekl(a)...

to 11:07 Nebojte se, většina lidí na UOCHB si již to riziko samozřejmě uvědomuje, je obeznámena s turbopublikátorem Zbořilem i jeho grafy, nicméně nějaké zapojení je věcí vedení a tam se ne vždy rozhoduje s jasnou hlavou, zvlášť pokud tam zuří interní boje v úplně jiných věcech. Po retrakci v JACS si minimálně chemická větev kromě výpočtářů pravděpodobně svůj distanc prosadí. Jednak si uvědomují celkem jasně rozměry celého skandálu a také by se staly terčem vtipů kolegů z IMG, BTCH, Kobylis, FCHJH atp.

Hobza se sice ze začátku snažil zabránit hromadným interním mailům okolo Zbořila, ale teď tady lítá obden nějaký vtip nebo mail do jaké žumpy bychom spadli.

Anonymní řekl(a)...

Ty odbory jsou jasná účelofka ... jak by řekl Ing. Babiš. jen se divím, že se do toho nechal Otýpko zase navésti. Patrně má členy AS za naprosté idioty :-)

MK

Anonymní řekl(a)...

Support ÚOCHB je ale hlavním argumentem pro tu CATRINE, který rektor Miller používá, ne? A díky tomu přesvědčil i univerzitní senát. Nebo to čtu špatně?

Anonymní řekl(a)...

Bych tu UOCHB zas tak nepřeceňoval. Jednak mi přijde, že tam je každému vše jedno. Někdo celou dobu záviděl Holému, pak pár let před jeho smrtí se strhly boje o vliv atd. a celý ústav je dnes neřízená megalománie, viz. kauza převzetí stavebních prací a ultravyhazov obětního beránka, která není dlouhodobě udržitelná, ať finančně tak spektrem výzkumu. Holý i jeho peníze jsou definitivně pryč a za posledních pár let snak krom ocenění Alose Pískala, což byla jednorázová a pro mě v pozitivním smyslu překvapivá akce, bych nějakou výraznou aktivitu ústavu neviděl a názory kolegů z UOCHB to víceméně potvrzují. Vědí, že to takto musí někdy skončit a každý se trochu bojí, že to odnese. Zavedení věkového stropu pro šéfy oddělení jako na IMG, FzU, FU nebo IEM neprošlo, takže tam spoluvládnou i známe věčné figurky české vědy. I toho Michla kolegů vždy poplivou a na oficiální stánky ústavu napíšou, že "obdržel několik nominací na Nobelovu cenu za chemii" :-) Je mi trochu divně, že by se nebránili spojení s nějakým neznámým centrem, ale pravda je, že je VŠCHT před časem s těsnější komplexní spolupráci vyhodila, tak třeba hledali náhradu a nejsem si jist, že by to tam skutečně někdo z vedení řešil. Pro ně jsou důležité VŠCHT Praha/Pce, PřF UK pro nábor "otroků" ale stále řastěji jim odcházejí lidé jinam (VSCHT, PřF, IMG, BtU,FzU atp.) a UOCHB v anorgáně nedělá skoro vůbec nic a většina chemických časopisů má solidní IF na to, aby jim to stačilo v českém grantovém ambiente. Nejde víc o proklamace někoho od Zbořila ? Nezdá se mi, že by si chtěli nyní kazit pověst, ale třeba se mýlím....

Petr Klusák

Anonymní řekl(a)...

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3028121-olomoucka-univerzita-dostala-prestizni-grant-prozkouma-superkondenzatory-energie?fbclid=IwAR16pL92dRq7eK23PW-TGOftDkoF-x_GCMKtvvbOsvS4QXXgxh86Kc-mTBY

Anonymní řekl(a)...

4 mil Kč ? :-) taky bych to viděl ba podobné projekty ...

Anonymní řekl(a)...

3,7 mil Kč ERC grant a úspěch? To přece není ani roční plat Zbořila. :-)

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Díky za PR, blahopřeji, i když ta suma je celkem směšná. Je pěkné ukázat, proč ty podvody vznikají - jsou to přesně tyto typy dotací. Všichni víme, že ten kondenzátor bude k ničemu, protože kdyby ta prohlášení tiskové zprávy platila, dávno by se o ně někdo přihlásil, jenže protože zájem není, tak je zde ještě něco (náročnost/doba výroby, náklady atp.) a to se do grantové přihlášky nepíše.

Na podobné věci dojel např. Karel Ulbrich z UMCH AV, který tedy nepodváděl, ale nenechal si vymluvit, že tak komplikovaný polymer je pro běžné klinické prostředí nesmyslný z hlediska výroby, skladování,transportu a aplikace a cca více jak 20 let poctivě polymery modifikoval, zkoušel (i na pacientech) a i když byl i celkem úspěšný, tak prostě nikdo z kliniky (a farmacie) nezabral. Cílená léčba, nosiče atp. byla kdysi stejně buzzword jako v nedávné minulosti nano a kdysi např. mikroelektronika nebo optoelektronika (kdo si ještě pamatuje ?:-). Na rozdíl od Otyepky byl p. Ulbirch vždy akurátní, a vlastně ho štvala ta zbytečnost vlastní práce, kterou dával nesmyslně za vinu farmaceutickým firmám. Když jsem mu říkal, ať to riskne a dá do toho své a privátní peníze, tak si klepal na čelo. Nechtěl na svém hřbetě nést žádná rizika. A to jen ten rozdíl od USA. Tady vznikají léky na rakovinu a nanomateriály pro záchranu všeho každý týden ale v realitě sem dovážíme vše z Německa ze Sigmy, resp. Mercku, Biotoechu atp. Za úspěch pak považujeme získání grantu, nikoliv reálnou aplikaci. Podobně to platí i pro základní výzkum, kde například v materiálech plníme knihovny ale fakt někoho baví modifikovat podobný materiál 50 let do důchodu ? Pokud bude vědec stále setrvávat ve smradu vědeckého ústavu a je jedno, zda se tam publikují pravdy nebo pohádky, tak se nic nezmění a jednou za 50 let si odškrtneme splněno u Holého, Wcihterleho nebo Líma a budeme čekat na zázrak dalších 50 let. Ono i v USA mi přijde, že se v tomto evropizují a odvaha je čím dál menší, takže bych sázel na Asii. Někdy mě napadna, co by se reálně stalo, kdyby například Evropa granty přestat dávala ? Kromě stávky vědeckého personálu mě toho moc nenapadá :-)))


MFc

Anonymní řekl(a)...

ERC Proof of concept je dodatecky grant (k ERC StG, CoG nebo AdG) a castka je fixni 150 kEUR (nelze zadat o vic) na podporu pripadnych aplikaci vysledku zakladniho vyzkumu ziskanych behem reseni ERC grantu. Takze prestiz to je i pres nizkou castku - seznam udelenych PoCG je zde: https://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc-2019-PoC-third-round-list-of-selected-researchers.pdf

Anonymní řekl(a)...

Líma bych sem netahal, ten z toho tepla ústavu odešel několikrát a musel emigrovat a Wichterle také 2x, když počítám vyhazov z VSCHT. V podstatě jediný klasický ústavář byl Holý. Pak snad ještě Miroslav Protiva, ale to bylo vše v době před listopade a navíc to byla v podstatě také farma továrna.

Já na ty granty mám takový smíšený názor a nikdy bych nevěřil, že dám za pravdu Antošovi ve sporu s Hořejším z konce 90.let (snad je to ještě někde v audio archívu biologických čtvrtků), který prohlásil lehce ironického něco ve smyslu, buďme rádi, že nejsou ve vědě peníze, protože kdyby byly, přitáhlo by to podvodníky a šmejdy a nakonec by to vytlačilo nás poctivé, které věda baví i zadarmo. Hořejší tehdy obhajoval (nikoliv nelogicky) citační indexy a tvorba nových ústavů od základů. Mně to do sebe celkem zapadá, podfukář, co podfučuje celá léta a přestane se časem stydět, pak mu je 5 milionů ročně za takovou práci málo a nakonec kope do všech okolo sebe a ze zbytku si udělá tupé stádo. Rektor chce prestiž a je mu jedno, jakou cestou, hlavně když to sype peníze a slávu. O tom jsou všechna klasická dramata, už chybí jen vražda :-)

Bral bych to pozitivně. Rektor již zasílá všude PR zprávu o 4 mil granteu, takže se minimálně v Olomouci blíží doba, kdy se bude dělat věda zadarmo a to opět přitáhne ty poctivé a machři typu Otyepka, Zbořil, Hobza najdou svá 5 milioná místa někde v Zurychu (minimálně), třeba je tam pro ně konečně vytvořej, protože specialisté na grafy a odbory se vždy hodí.


DD

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že nás není třeba poučovat o proof of concept. TA to dává běžně a na excelenci nebo evropské "top" granty je fakt lepší to pastovat jinam. Nikdo grant Otyepkovi neupírá, ale ta částka je opravdu legrace a pokud vím, se na to hlásí tak dva granty ročně a protože je okruh žadatelů omezen, pak je i počet omezen, ale dostane to každý druhý (cca 40% úspěšnost).



DD

Anonymní řekl(a)...

Jooo Protiva, to tady už dlouho nebylo. Perfektní chemik (na rozdíl od Zbořila), navíc STBák (na rozdíl od Zbořila) a ještě dodnes se používá Prothiaden, kde tu předponu pojmenoval podle sebe (na rozdíl od Zbořila).

Jinak 150T grant je takový pěkný a výstižný epilog nad tím celým průserem. 2 mil odměn pro Polínko, 2 pro sefa t.č. na dovolené a za ten zbytek to snad někdo v tom excelu zase nezmrší, ne a mohou to nazvat jako Milerův kondenzátor.

Anonymní řekl(a)...

Mohl by nést také jméno Zbořilův kondenzátor, kde by si autoři mohli jeho skutečné charakteristiky měnit přímo v excelu. Milera bych použil pro pojmenování Millerův zákon pro disipační systém, který spočívá v lineární závislosti ztráty energie při přeměňování sraček na ještě větší na velikosti těch větších.

Anonymní řekl(a)...

Počkejte, vy všichni nespokojenci z UPOLu... Skončíte v divokém Kurdistánu! Váš rektor Miller. :-)

... jsme do tohoto Plánu vložili informaci o potřebě rozvoje studia v cizích jazycích a s tím i související informaci o plánovaných aktivitách naší univerzity v Erbílu, hlavním městě iráckého Kurdistánu.

https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/poprve-v-tomto-skolnim-roce-jednal-akademicky-senat-up/

Vyjádření k dotazu zaměstnance na právo zaměstnavatele vyslat pracovníka na služební cestu do Iráku

Obecně mohou být pracovníci podle § 42 zákoníku práce vysláni na služební cestu na dobu nezbytné potřeby „jen na základě dohody s ním“. Tato dohoda může být uzavírána ad hoc na jednotlivé služební cesty (v praxi se předpokládá souhlas zaměstnance), v poslední době je ale častější praxi uvedení dohody o tom, že zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na pracovní cestu přímo v pracovní smlouvě.

https://www.prf.upol.cz/zamestnanci/odbory-na-prf/

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Jo Otepka je na granty machr. Už jako čerstvý PhD student dostal vnitřní grant UP na studium luminiscenčních vlastností komplexu mědi s ortoaminobenzaldehydem. Chybu to mělo jen v tom, že onen komplex ani nefluoreskuje, ani nefosforeskuje...

Anonymní řekl(a)...

tak nás nenapínejte, i když se asi raw data ztratila, Otyepka ten komplex nakonec aspoň rozsvítil nebo jen trapně upravil graf ? :-)

Anonymní řekl(a)...

To zas nee, tehdy se nevyžadovala publikace, tak prostě napsal výsledky do zprávy a nějak okecal, že to nejde...

Anonymní řekl(a)...

Asociát UOCHB s Olomoucem tlačili ti dva agenti s teplou vodou, Hobza a Havlas, tedy ti agenti s tou načančanou jako "anomální" vodíkovou vazbou. A z Olomouce Zbořil. Měla to pro ně být pojistka po vyschnutí peněz z Holého patentů. Hostomský v tom moc agilní nebyl, spíš respektuje, co chtěli ti dva, má svých starostí dost. Nyní bude čekat, jak v Olomouci dopadne ta druhá Bezouškiáda.

Anonymní řekl(a)...

https://www.hanackyvecernik.cz/zpravy/dekan-celi-podezreni-z-bossingu-a-sabotaze-projektu-za-miliony

Anonymní řekl(a)...

Zbořil a spol. jedou vabank. Za sabotáž může být i deset let. No, a za dotační podvod taky.

Od Zborila a spol. se UPOL musí co nejdřív odstřihnout, jinak vzniknout škody na mnoho let.

Anonymní řekl(a)...

Otázka k dopisu prof. Otyepky: jsou ty obrovské (desítky či stovky milionů Kč) projekty OP VVV skutečně nastaveny tak, že pokud jeden z hlavních řešitelů odejde/onemocní/zemře, tak je projekt automaticky ukončen a univerzita musí vracet peníze? To by mi přišlo dost zvláštní, jelikož na takových projektech většinou pracují desítky vědců na různých úrovních (doktorandi, postdoci, vedoucí skupin atd) a nemůže přece všechno viset jen na jedné osobě. Ví někdo k tomu něco?

Anonymní řekl(a)...

Je to jen akademicka otazka - oni by si ty megamiliony prece hned rozdelili mezi sebou, takze by uz nebylo co vracet. Jinak, kdo zde skutecne neco sabotuje, je Miller & comp, a sabotuji usili vedeni fakulty konecne prekazit tu snuru vedeckych a dotacnich podvodu, kdy se megamiliony (z fakulty i z UOCHBu) odklaneji do kapes par vykuku.

Anonymní řekl(a)...

Zalezi na typu OPVVV - ten na pritazeni spickoveho zahranicniho pracovnika (Schmuki) by skutecne s jeho odchodem musel skoncit a penize vratit asi i se sankci.

Anonymní řekl(a)...

Především je iluzorní, že nějaký spolek RCPT,XY a UOCHB AV dosáhne na nějaké lepší podmínky. Jde jen o to, neřešit etické problémy Zbořila a způsoby. které tato poartička používá jsou za hranou veškeré slušnosti.

Je dost neuvěřitelné, když korespondenčního autora obviní z podvodu dva spoluautoři, u dalšího článku pak radši dotyčný zmizí pod záminkou dočasné ztráty paměti a v dalších 6 případech korespondenční autor nemá zdrojová data.

Pokud akademický senát jasně řekl, že se musí technikálie dořešit ve spolupráci s PřF, pak je zjevném jaká hra se zde hraje (zbavit se děkana a přechodem na rektorát se zbavit etických svinstev u Zbořila akol). Osobně bych se divil, že by do takové spolku chtěl UOCHB jít.

Marco

Anonymní řekl(a)...

Asi je jasné, že chlapci jsou poněkud nervozní. Jedna retrakce za náma, dalších 6 před náma ..... co zbývá ? Ale od toho je samospráva škola a je na ní, jakou cestou se vydat. Za sebe říkám, že cesta se Zbořilem a Otyepkou vedla do záhuby a jen ji rektor a další přisávači nevidí. Není to první ani poslední případ.

Anonymní řekl(a)...

Z vnitřní platformy UP:

Desítky zaměstnanců výzkumného centra RCPTM se koncem minulého roku staly členy základní organizace rektorátu – věřím, že to mohli udělat zcela dobrovolně a nezištně v rámci své zaměstnanecké loajality vůči výzkumnému centru a jeho vedení. Na schůzi konané 6. ledna 2020 se s pomocí hlasů těchto nových členů, významně přečíslujících „původní“ rektorátní odboráře, ujal řízení nový výbor složený ze zástupců RCPTM (Zbořil, Navařík, Jančík a Šaradinová). Přestože se tento postup nezdá být zcela „košér“ dle platných stanov VOS, jak je zmíněno dosavadní předsedkyní ing. Sigmundovou v zápise z této schůze, program schůze probíhal zcela pod taktovkou týmu prof. Zbořila. Jak jinak, zejména schválením několika usneseních namířených proti děkanovi a vedení PřF, a obecně vůči všem, kteří se snaží odkrýt pozadí vědeckých podvodů a porušování etických pravidel na UP. Velmi smutnou skutečností je prakticky nulový odpor stávajících členů VOS, alespoň jak je možno vyčíst ze zmíněného zápisu: 3-4 neplatné hlasy při volbě nového výboru a pak již zřejmě úplná rezignace a odchod z jednání … Zdálo by se, že hlavním a prvoplánovým cílem bylo ovládnouti ZO VOS rektorátu jako útočného štítu pro RCPTM a jeho čelné představitele v nesnázích do doby, než si budou moci vytvořit vlastní odborovou organizaci v rámci chystaného nadcentra CATRIN. Celá věc má ještě další významný aspekt: dle platného zákoníku práce totiž musí zaměstnavatel při snaze rozvázat pracovní poměr s členem odborových orgánů k tomuto získat souhlas odborové organizace, a tento statut „chráněnce“ zůstává členům výboru ZO ještě rok po skončení jejich funkčního období!



S ohledem na tyto skutečnosti se nabízí zcela kardinální otázka: proč má excelentní světový vědec, generální ředitel výzkumného centra a podnikatel potřeba stát se členem odborářského výboru, navíc na jiné organizační složce instituce, než kde sám působí? Je celá záležitost s generálním ředitelem-odborářem a jeho odborářskou partou jen pojistkou pracovně-právních poměrů zaměstnanců RCPTM s pochmurnou předzvěstí brzkého rozuzlení afér s manipulacemi vědeckých výsledků, které se jako nabalující sněhová koule začínají řítit do dříve poklidné prosperující krajinky výzkumného centra? Jedná se o poslední zoufalé činy „posádky Titaniku“, podobně jako aktuální aféra s použitím nahrávek rozhovorů děkana PřF s doc. Tučkem? Možné odpovědi i nové otázky zajisté přinesou hektické události příštích dní, na tomto místě si však přísluší s Edmundem Burkem připomenout: „Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic.“

Anonymní řekl(a)...

Co je to za odbory, když v nich vládne zástupce zaměstnavatele ? :-) to je nějaká další etická olomoucká cesta. Na druhou stranu ti ostatní at si klidně odboráří, třeba si jednou vystávkujou i ta Zbořilova raw data ...

Anonymní řekl(a)...

Etické problémy se řešit mají, jen mimo zaujatou fakultu. Ztrátou paměti nikdo netrpí a data hoši předali prorektorům, mimo zaujatou fakultu.

A dál? Nedáte si toust?

Anonymní řekl(a)...

Ano, fakulta je momentálně zaujatá proti podvodníkům, což dříve nebývalo.
A data nemají, sami to přiznali.

Anonymní řekl(a)...

Soudruzi, lid z center na UPOLu konečně slavnostně vítězí! :-)

Den 6. leden 2020 vejde do historie spravedlivého boje třídního na Univerzitě Palackého jako den vítězství a zúčtování s reakcionářskými odborářskými předáky, kteří svými hanebnými postoji bránili dalšímu postupu revolučních sil naší lidové univerzity. Zpátečnické, rozvracečské síly vedené agenty cizáckých imperialistů nechtěly po osvobození naší univerzity připustit, aby náš pracující lid vládnoucí pseudohumanistický řád odstraňoval i s jeho pozůstatky. Děsily se vůle lidu, který jakmile se dá na osvobozovací pochod, nezastavuje se v půli cesty.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/14/vitezny-odborarsky-leden-2020/

http://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/14/roh/

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Toto jsem přehlédl, to už je opravdu silná káva... Nemají často odbory pod palcem mafie?

Výbor ihned využil odborovou organizaci k hrozbě stávkou, pokud bude Přírodovědecká fakulta jakkoliv vyšetřovat porušení Etického kodexu pracovníky center. To začíná být zajímavé!

http://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/14/roh/

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Stávkující Zbořil a spol budou stávkovat a prostě nebudou a nebudou mazat další píky, i kdyby se Kubala rozkrájel.

Anonymní řekl(a)...

Nechtěl by se někdo podívat na Millerovy články z toho osídlení ? Mně ty jeho ceny přijdou nějaké neznámé. Třeba má k fabulacím pozitivní vztah dlouhodobě a pak mu netřeba něčeho vyčítat, když si ho v UPOLu zvolili a věděli do čeho jdou :-)

Anonymní řekl(a)...

Proč by odbory měly trvat na profesní etice ?? Pokud budou stravenky a v pátek klídek, bude odborář spokojený. Je pravda, že by si měly přečíst zákoník práce ohledně stávky, protože takovou stávku zákon neumožňuje, ale pokud odbory pracují s nelegálními nahrávkami privátních osob, pak je asi možné stávkovat i za stažení retrakce v JACS.

Kdyby byl Zbořil k čemu, pak by odbory založíl přímo v JACS a Nature Communication.

Anonymní řekl(a)...

Odbory tímto rektorovi nařizují, aby
a) podal opět článek v JACS, protože nebyla retrakce projednána s vedením odborů a podle odborářů jim zase všechno vyhází.
b) zakázal vydání raw dat, protože odborář Tuček je mimo službu a zabývá se audio průmyslem
c) zakázal poskytovat raw třetím osobám data k
Gawande et al., Green Chem., 16, 4137 (2014)
Prucek et al., Environ. Sci. Technol. 49, 2319−2327 (2015)
Kralchevska et al., Water Research 103, 83e91 (2016)
Rathi et al., Green Chem., 18, 2363 (2016)
Gade et al., ACS Sustainable Chem. Eng. 5, 3314−3320 (2017)
Tuček et al., ACS Sustainable Chem. Eng. 5, 3027−3038 (2017)
Kolařík et al., Water Research 141, 357e365 (2018)

protože by mohl hamiždný a závistivý děkan pak ještě chtít posudky spekter a podle názoru odborů pracovníků jídelem a RCPM jsou veškeré informace obsaženy v Pohlreichově kuchařce z roku 2018 (raw stejk).
d) aby označil Čenka Gregora za kapitalistického špionu a odsoudil ho za oznámení lživé a nepodložené částky k náhradě ušlého příjmu pana šéfa na tvůrčím volnu ve výši možných odměm ve výši 5 mil ročně.
e) aby Schmukimu zakázal odcestovat pod pohrůžkou revize jeho článků v RCPT a omluvil se mu jménem ROH za slova hamiždného a závistivého děkana.
f) aby se omluvil Otyepkovi, Hobzovi, Zbořilovi a Trávníčkovi za nepotvrzená podezření ohledně státní zkoušky Čenka Gregora, neboť nikdo z nich nevěděl o jaký falešný graf jde, protože tu jeho právi nikdo nečetl.
g) aby zavedl bez zbytečného odkladu 35 hodinový pracovní týden, protože je z toho všeho prof. Zbořil tak nějak unavený a krom sepisování znaleckých posudků a stahování audia nestíhá plnění těžkých špičkových úkolů spojených s jeho tvůrčím volnem.


ROH Rektorátu
akční podvýbor RCPT

Anonymní řekl(a)...

Je nová doba - o vědeckých podvodech bude rozhodovat nová univerzitní ROH, o vědeckých centrech a děkanovi píše osoba k tomu nejpovolanější, sportovní novinář. Drtivá pěst dělnické třídy konečně zasáhla i ty "vědátory". :-)

https://www.hanackyvecernik.cz/zpravy/dekan-celi-podezreni-z-bossingu-a-sabotaze-projektu-za-miliony

https://www.olomouc.cz/kontakty
https://www.zlinskyvecernik.cz/redakce

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Pokud se k tomu přidá, že v nové době může JACS publikovat i podvody, tak to celý problém tak trochu dovršuje. Navíc je vidět, že rektor je opravdu lidový, protože nějaké etické prohřešky vyšších vrstev neřeší, ale zabývá se nelegálními nahrávkami a práci odborářů, i když fakt opakovaných odměn 5M za rok pro odboráře je poněkud atypický i na české poměry.

Anonymní řekl(a)...

Dnes se na stránkách přf up objevil zápis z vědecké rady, kde se mj. projednávala kauza Nat Comm. Viz https://files.upol.cz/sites%2Fpub%2FPubDAO%2FZapis%20VR_11.12.2019.pdf
Zbořilovci tam zahráli krásnou etudu.

Anonymní řekl(a)...

Brigáda z tiskového oddělení RCPTM na https://www.hanackyvecernik.cz/zpravy/dekan-celi-podezreni-z-bossingu-a-sabotaze-projektu-za-miliony řádí jako černá ruka. To je teď v PR normální, že kritiku je nutné překřičet a zadupat do země kvanty komentářů, dokud to nevzdá?

Anonymní řekl(a)...

> Brigáda z tiskového oddělení RCPTM na https://www.hanackyvecernik.cz/zpravy/dekan-celi-podezreni-z-bossingu-a-sabotaze-projektu-za-miliony řádí jako černá ruka.

Není to tak hrozné, aspoň mám z toho pěkné argumentační cvičení a pod článkem se vše pěkně "vyargumentuje" a shrne. Ruští trollové jsou horší. :-)

Jan Majer

Anonymní řekl(a)...

Před časem Hobza s Havlasem tvrdě tlačili na vyloučení Sykové z Učené společnosti, zájem na tom měl taky Drahoš (tedy - měl zálusk na její senátorský post, a taky ho oklikou přes Hrad dosáhl). Syková chybovala, ale nepodváděla. A kdy teda nyní vyloučí skutečného podvodníka Zbořila, za skutečné podvody? Tak zrovna tohle má akademická mafie pořád pevně v rukou - Havlas taky tam figuruje v náčelnictvu.

Anonymní řekl(a)...

> Havlas taky tam figuruje v náčelnictvu.

Neskončil zmíněný Havlas teď ve vládní "Radě pro výzkum, vývoj a inovace"? Podle Wiki byl členem, rada se doplňovala a z UPOLu je tam nově Jitka Ulrichová. Když tak mě opravte...

https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/rada-pro-vyzkum-vyvoj-a-inovace/rada-vlady-pro-vyzkum-vyvoj-a-inovace-je-doplnena-o-tri-nove-clenky

https://www.vyzkum.cz/FrontMedailonek.aspx?idsekce=496&kod=RADA

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_pro_v%C3%BDzkum,_v%C3%BDvoj_a_inovace

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Druhdy pověstný bolševik (a jeden ze dvou ZnovuObjevitelů vodíkové vazby) Havlas je normálně všude, v šéfstvu akademie, v šéfstvu učené společnosti, v šéfstvu neuronu, v šéfstvu české hlavy. Byl i v té vládní radě pro výzkum, ale tam museli navýšit procento žen. Je to šedá eminence četných neplech. Dost ho zaskočilo, když ho pro ty neplechy vyšoupli z vedení ÚOCHBu, a nahradili Hostomským, byl to takový tajný ústavní puč. Z toho byl tehdy na infarkt.

Anonymní řekl(a)...

Když čtu ten zápis z listopadové vědecké rady, celkem by mě zajímal komentář Martina Hofa z FCHUJH AV Ten si musel připadat podle zapsané reakce na Zbořila a Otyepku jako v Jiříkově vidění :-)

Podle názorů přátel z ÚOCHB AV roli pana Hobzy v této tragikomedii právě neschvalují a spíš se stává předmětem posměšků. Snad mu to dojde dřív než bude pozdě.

Anonymní řekl(a)...

Tan Váš rektor úplně zblnul, krom tomu, že mu podvody nevadí, co to napsal na vědu a výzkum ohledně rektorské agendy ? to je text jak za Husáka...

"Rád bych proto zahájil celouniverzitní diskusi o systémovém komplexním řešení, jehož cílem by měla být instituce šetrnější k okolnímu světu, univerzita produkující méně odpadu, univerzita snižující uhlíkovou stopu a univerzita více využívající nových zelenějších technologií.....

....Na naší univerzitě rovněž pracují a studují tisíce zaměstnanců a studentů, kteří nejsou lhostejní k problematice globálního oteplování a zhoršování kvality životního prostředí. Jedná se o záležitost dotýkající se všech, proto bych rád přizval do debaty o udržitelném rozvoji a šetrnosti k životnímu prostředí na naší univerzitě

Psal to někdo z úřadu pro normalizaci nebo to myslí vážně :-)))) ?

Greg Lapatat řekl(a)...

K tomu Millerovu výhledovému textu - to je vlastně nový příspěvek z jeho blogu (kam psal naposledy v září loňského roku).

Že je Millerovo myšlení - přes všechny řeči o občanské společnosti a havlismu - velmi blízké normalizačnímu, o tom jsem před přáteli a známými mluvil už před několika lety.
A co se týče obsahu - profesorka Fialová to v jednom ze svých článků na DŽurnálu výstižně nazvala "totemy" (nejlegračnějším totemem byl cyklistický - pan rektor totiž rád jezdí na kole, tak se chvíli snažil dělat "cyklistickou univerzitu", ale "havlistická" zní asi přece jen líp).

Anonymní řekl(a)...

Trochu Husák a trochu Gret Thunberg;-)

Anonymní řekl(a)...

Stoupá aspoň UPOL dál na shanghajském žebříčku? O tom se rektor Miller nezmiňuje? Neměl jsem chuť ho číst, ty ukázky mi totiž vzaly veškerou odvahu. :-) O Katarině se už nezmiňuje, to vím z příspěvku bývalého rektora Lubomíra Dvořáka na D-Žurnálu.

Jaký div, že špičkoví vědci schopní svou výzkumnou prací posouvat univerzitu na shanghajském žebříčku a schopní získávat grantové peníze, se stali hýčkanými celebritami, na které nesmí nikdo sáhnout. Modlou a totemem matrixu se proto (po původních zkušebních totemech třídění odpadu, cyklistické univerzity, univerzity píárově doširoka otevřené městu a světu) staly RIVové a shanghajské žebříčky a H-indexy.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/08/31/dva-narativy/

A to všechno (tolik zloby, nenávisti, neférovosti, jednání na hraně zákona, etiky a slušnosti) hlavně kvůli dnes již proklatě zprofanovanému VŠÚ. Zprofanovanému až tak, že dokonce ani pan rektor, sám jeho propagátor, nepovažuje za nutné se o něm zmínit v úvaze o cílech svého působení na UP v roce 2020!

http://www.dzurnal.cz/index.php/2020/01/15/povzdech-a-doporuceni-starnouciho-technokrata/

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Na tom rozhovoru s J. Tučkem v kavárně mě zaráží jedna věc, a to načasování:

Dne 13. 5. 2019 je zrušena profesorská přednáška J. Tučka z důvodu nemoci, později se mluví o psychickém zhroucení kvůli jednání komise projednávající kauzu iniciovanou M. Kubalou, které proběhlo 9. 5.

No a 5. 6. 2019 spolu M. Kubala a napíchlý J. Tuček plkají v kavárně (!).

Další události již známe - snaha o damage control prostřednictvím Dr. Navaříka (selhala)
snaha o damage control prostřednictvím Dr. Berky (manžel spoluautorky článku, pokus o odklon od meritu věci byl tak trapný, že ho ani nikdo nemohl brát vážně).

Někde mezitím J. Tuček dal výpověď z pracovního poměru na UP.

Během prosince 2019 /ledna 2020 jsou vytaženy necelé dvě minuty z nahrávky v kavárně...

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

Zatím mi dává smysl pouze jediná hypotéza podle "Occamovy břitvy" - Tučka uklidili kvůli vyšetřování "orgány činné v trestním řízení". Můžou se ovšem zde směle spřádat i další teorie. :-)

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Jsem zvědavý, kde se J. Tuček vynoří...
NanoIron s.r.o.?

Anonymní řekl(a)...

Teorie - Tučka uklidil Zbořil, Tuček je loajální, nesnáší Kubalu, za odměnu NanoIron s.r.o.

Poznámky:
- K psychickému zhroucení a pracovní neschopnosti je přece potřeba lékařské potvrzení -> kde ho vzali? Který lékař jim ho podepsal? -> Riziko.
- Proč se Tuček tak rychle sešel s Kubalou na hodinu a půl dlouhou schůzku? Aby děkan ihned pochopil, že je Tuček schopen vypovídat, k žádnému velkému psychickému zhroucení nedošlo a mohl s tím před všemi na univerzitě operovat (kdyby chtěl)? Uklidil ho přece Zbořil kvůli zabránění jeho výpovědi kolem měření...
- Proč úplně chybí kontext a je vystříhaných pouze pár v podstatě nicneříkajících fragmentů? Pokud by chtěli se Zbořilem děkana potopit, tak mohl zdravý Tuček vést rozhovor určitým směrem a způsobem tak, aby děkana potopil a pomstil se za způsobená příkoří.
- Proč s tou nahrávkou čekali cca půl roku?

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Bral bych to jako hození ručníku do ringu. Zbořil se je vědom, že hrozí přezkumy řady dalších prací, a nejspíš ví, že to by to mohlo být fatální. Tím vytažením nahrávky dočasně vytvořil novou kauzu, co má zastínít ostatní.

Anonymní řekl(a)...

> Tím vytažením nahrávky dočasně vytvořil novou kauzu, co má zastínit ostatní.

Spíš bych řekl, že se chce hlavně co nejvíc pomstít nenáviděnému Kubalovi. :-) A jako "nevyhoditelný" odborářský boss si chce ještě co nejdéle užít výplaty. Nic z toho ovšem zatím teorii "orgánů činných v trestním řízení" nevyvrací.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

V tom zápisu vědecké rady je i stažení profesury nějaké Tučka na vlastní žádost . To je on?

Anonymní řekl(a)...

- Ukončení řízení ke jmenování profesorem v oboru Aplikovaná fyzika – doc. Mgr. Jiří Tuček, Ph.D.

Měl by to být on, víc nanotechnologických doc. Jiřích Tučků s "Mössbauerem" na UPOLu snad nemají.

http://www.fm.tul.cz/akreditace190515/pdf/listyG/jiri_tucek.pdf

https://fyzika.upol.cz/cs/lide/jiri-tucek

Anonymní řekl(a)...

ano, je to on...

Anonymní řekl(a)...

P. Bilík na UP reflexi píše:

"Předpokládám pouze, že autoři nahrávky její obsah znají a nezdá se mi příliš pravděpodobné, že by vyrukovali s něčím, co se zkrátka nestalo. S Jiřím Tučkem jsem byl krátce ve styku pouze korespondenčně, resp. mě sám kontaktoval, jinak jej osobně neznám. Svůj příběh mi spontánně popsal a je pro mě nepochopitelné, že jej mnozí a priori odmítají vzít v úvahu. Nejsem zastáncem tajných nahrávek. Příčí se mi. Ale okolnosti jeho story jsou zcela mimořádné a v případě, že by se jemu připisovaná úmyslná provinění či jejich význam neprokázala, jednalo by se o lidskou pohromu. Chápu pana rektora, že si toto nechce vzít na svědomí, pročež se mnohé procesy v řešení kauzy zdržují či byly zablokovány. Vím, v jakém stavu byl JT v době schůzky s panem děkanem a samo téma, které na ní za takového stavu (psychický kolaps) bylo navozeno, považuji za silně nevhodné. Nikdo v diskuzích se nad tím ani nepozastaví. Nejvyšší činovník instituce, z níž pocházel anonym s udáním, a zhroucený člověk, který své práci na oné instituci věnoval prakticky celý život. To nezní jako souměrný rozhovor u kafe, ani jako strategická porada o budoucnosti pracoviště. Hledáte přísnou racionalitu v jednání bráchy někoho, kdo je pod takovým tlakem? Jsem, si jistý, že leckdo by najal i dron."

Nevím proč, ale na nějaký katastrofický psychický kolaps JT moc nevěřím. Nějak to nesedí.

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

S Jiřím Tučkem jsem byl krátce ve styku pouze korespondenčně, resp. mě sám kontaktoval, jinak jej osobně neznám. ... Vím, v jakém stavu byl JT v době schůzky s panem děkanem.

P. Bilíku, nevíte vůbec nic. Jiřího Tučka osobně neznáte a víte tak o něm a jeho stavu pouze z vyprávění třetích osob, tj. stylem JPP. :-)

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Aktuální psychický stav člověka není omluvou za činy před několika lety. Snad každému se stalo, že nějaký dlouhotrvající pokus nakonec nevyšel nebo že ho šéf nemá rád anebo že chce někdo retrahovat jeho článek (i Hořejšímu se to stalo a barvitě to po letech vylíčil). Zvlášť v biovědách je (celkem) normální, že se pokus opakovat nepodaří a vy sám víte, že jste nepodváděl. Prostě ty enzymy, markery, buňky, mikroskopy atp. jsou někdy hrozné svině.

Ale to přeci neznamená, že se z toho člověk má zhroutit a že to má být výmluva pro eliminaci retrakce. Chápu, že pro někoho může být český profesorský titul nějaká výzva, a takhle těsně před cílem (ať si o tom i o něm myslím své) je to prostě smůla anebo zákonitost, ale v podstatě je to fakt, který člověk má vzít za daný a neposrat se z toho a zkusit to nějak jinak nebo jinde. A to nemluvím o případu, kdyby fakt podváděl, tam to je jasné úplně.

Věda je celkem neosobní věc, podobná živnosti a kdo si z toho dělá kariéru, aby si něco dokázal, nebo kšeft, příp. obojí tak je to jeho problém.

Co mě na UPOL překvapuje, kolik "vědců" je schopno bránit retrakci článku s odůvodněním, že "Teď už to vychází". To je prostě nad mé chápání a takové člověk elementy publikování ze svého magisterského, natož PhD studia nepochopil.

Greg Lapatat řekl(a)...

Nedá mi to, abych k tomu páně Bilíkovu emotivnímu textu nepřičinil poznámku.

Nechci nijak hodnotit stav doc. Tučka, o němž nic nevím.

Nechtěl jsem už vnášet své osobní zkušenosti, ale některé reminiscence je opravdu těžké potlačit. Už jsem tu psal o naší stížnosti a o nedobrém psychickém stavu kolegyně po všech peripetiích - vzpamatovávala se tenkrát ještě z tragické ztráty partnera, když byla vystavena nechutné šikaně ze strany nadřízené - a když si stěžovala, byla z UP vyhozena. Lze si představit, jak na tom byla.

Psal jsem, že rektor Miller na dopis její matky (která se nesnažila věc zvrátit, jako spíš objasnit) vůbec neodpověděl. Nenapsal jsem ale, že odpověděl prorektor Bilík - a sice sdělením, že je s ní ochoten komunikovat, ovšem výhradně přes právní oddělení. Tedy ochoten byl řešit jen právní věci (patrně se pbával, že by mohla přijít žaloba), z lidského hlediska ho to nezajímalo vůbec.

Takže ty lékárnické vážky pana rektora (jak o nich psal ve svém blogu) a jeho skvadry jsou velice selektivní. A mimochodem - dovolím si paradoxně tvrdit, že Miller i Bilík a další podobní, kterých ve vedení UP není v současné době málo, doopravdy věří tomu, co říkají. Platí totiž jedno základní pravidlo: když chcete druhým úspěšně lhát, musíte o lži nejprve přesvědčit sami sebe.

Domnívám se, že přesně tohle se v současné době děje.

Anonymní řekl(a)...

Ano, máte pravdu. Rektor a jeho banda v čele s Bilíkem těm svým nesmyslům snad fakt věří.
Máme tady Zbořilův modus operandi - donutit svého podřízeného zfalšovat výsledky a pak se za něj schovat. Takže existuje prokazatelně zfalšované Moessbauerovo spektrum, o tuto spektroskopii se stará J. Tuček. Oficiální příběh je, že se zhroutil poté, co se to provalilo. Možná to tak je, možná se domluvil se Zbořilem, těžko říct.

Ale:
P. Bilík ho sice nezná, ale J. Tuček ho sám kontaktoval. Fakt? Osobně kdybych měl podobný problém, asi by mě nenapadlo kontaktovat prorektora pro vnější vztahy na své univerzitě.

Svůj příběh Bilíkovi spontánně popsal, ale pro Bilíka je nepochopitelné, že jej mnozí a priori odmítají vzít v úvahu. O čem to Bilík mluví? Jak máme vědět, co Tuček Bilíkovi napsal a jak to tedy a priori můžeme vzít v úvahu?

Okolnosti jeho story jsou zcela mimořádné... v čem jako?

...
...

laskavý čtenář si jistě ty logické kiksy uvědomí sám.

....
....

Bilík ví, v jakém stavu byl JT v době schůzky s panem děkanem... Fakt? Když ho nezná?
JT jde do kavárny ve stavu psychického kolapsu? To si jako dělá pan Bilík srandu?

Samo téma považuje za silně nevhodné????

Ale jinak klobouk dolů. Když to člověk čte, mozek mu skoro nedává najevo, že je v tom textu něco špatně. Goebbels a Urválek by měli z pana prorektora radost.

Myslím, že by pan Bilík měl hezky rychle vstoupit do odborů.


P. Bilík na UP reflexi píše:

"Předpokládám pouze, že autoři nahrávky její obsah znají a nezdá se mi příliš pravděpodobné, že by vyrukovali s něčím, co se zkrátka nestalo. S Jiřím Tučkem jsem byl krátce ve styku pouze korespondenčně, resp. mě sám kontaktoval, jinak jej osobně neznám. Svůj příběh mi spontánně popsal a je pro mě nepochopitelné, že jej mnozí a priori odmítají vzít v úvahu. Nejsem zastáncem tajných nahrávek. Příčí se mi. Ale okolnosti jeho story jsou zcela mimořádné a v případě, že by se jemu připisovaná úmyslná provinění či jejich význam neprokázala, jednalo by se o lidskou pohromu. Chápu pana rektora, že si toto nechce vzít na svědomí, pročež se mnohé procesy v řešení kauzy zdržují či byly zablokovány. Vím, v jakém stavu byl JT v době schůzky s panem děkanem a samo téma, které na ní za takového stavu (psychický kolaps) bylo navozeno, považuji za silně nevhodné. Nikdo v diskuzích se nad tím ani nepozastaví. Nejvyšší činovník instituce, z níž pocházel anonym s udáním, a zhroucený člověk, který své práci na oné instituci věnoval prakticky celý život. To nezní jako souměrný rozhovor u kafe, ani jako strategická porada o budoucnosti pracoviště. Hledáte přísnou racionalitu v jednání bráchy někoho, kdo je pod takovým tlakem? Jsem, si jistý, že leckdo by najal i dron."

Greg Lapatat řekl(a)...

Víte, právě prorektor Bilík "projednával" naši kauzu a právě on nás vyhazoval, takže uznávám, že v případě jeho osoby nejsem nezaujatý.

Každopdádně mám s komunikací s ním zkušenosti a to přesně takové, jak uvádíte - on si dokáže odporovat i v jediné větě (což není jen můj subjektivní názor - ukazoval jsem jeho písemná vyjádření - v naší kauze - více lidem a všichni nad tím kroutili hlavou, zvlášť právníci).

Přitom sám sebe považuje za mistra komunikace (ačkoli v opravdu složitější situaci, jak je vidět, moc smysluplného nevykomunikuje). Myslím, je teď velmi udiven, že jeho role "peacemakera" (jak se sám s oblibou označuje) nebyla úspěšná.

Víte, kdyby ty jeho manipulace byly nějak rafinované, nebo aspoň chytré - ale při čtení jeho textů je právě dobře vidět, jak to v urputné snaze vtlouct svůj pohled do druhé hlavy nemá v té vlastní zas tak moc srovnané.

A ještě jednu věc jste vystihl a já si jí povšiml dávno - proč vůbec byl Bilík od začátku tak úzce účastný na jednádních o vzniku nového ústavu atd.? V jakém smyslu to souvisí s úlohou prorektora pro VNĚJŠÍ vztahy?

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s Vámi a je mi líto Vaší kolegyně.
Pan prorektor evidentně není moc chytrý, ale komunikace mu jde dobře (velmi často i nepříliš inteligentní osoby mají jednu či několik dovedností, ve kterých vynikají) a hlavně nemá žádné zábrany. Proto plní zadaný úkol dobře a svědomitě.

Anonymní řekl(a)...

Bilík mi přijde jako rektorátní ministr propagandy. Proto se do všeho montuje. Jeho hlavní metoda je odvádění pozornosti, proto jsou jeho diskusní vstupy takové upovídané, plné osobních vstupů, nestrukturované a často zamotané. Tváří se to jako snaha o diskusi, ale cíl je úplně jiný. Na méně inteligentní lidi to možná funguje, pro ty, kteří mají aspoň elementární schopnost kritického myšlení je na první pohled jasné, že jde o propagandu a nemá smysl na ni reagovat. Jen se tím totiž ta propaganda legitimizuje.

Anonymní řekl(a)...

Jako pozorovatel kauzy nesouhlasím s v příspěvku 9:25 s tím, že komunikace panu prorektorovi jde dobře. V porovnání s vyjádřeními analyticky a logicky vystupujících lidí, kteří mu v diskuzích oponují, bývají jeho argumenty věcně nedostačující a odbíhají od tématu. Příliš zřejmá manipulativnost jeho příspěvků byla zmíněna výše, navíc je z jeho komentářů znát jeho značné emoční zaangažování, které neodpovídá pozici odborníka na komunikaci.

Anonymní řekl(a)...

> Pro ty, kteří mají aspoň elementární schopnost kritického myšlení je na první pohled jasné, že jde o propagandu a nemá smysl na ni reagovat.

Mám ale obavu, že právě tím se ta propaganda "legitimizuje"... Můj osobní názor je, že je lepší zmíněnou propagandu "rozbíjet" a hádat se. Je třeba ten nesmysl všem pořádně ukázat. Některé logické rozpory ve vyjádření Bilíka jsem po přečtení přehlédl a to si myslím, že analytické myšlení špatné nemám. Ovšem můj názor po přečtení jeho příspěvku byl, že o tom leda pěkně blábolí. :-)

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Ještě k původnímu cíli tohoto blogu. Disertační práce Čeňka Gregora v první verzi (rok 2010) neobsahovala údaje o možné přítomnosti nerozloženého šťavelanu a jeho vlivu na katalytickou aktivitu oxidu železitého připraveného jeho termickým rozkladem. Druhá verze (rok 2012) se tomuto problému věnuje již obšírně (od strany 74) a tomuto problému je věnována celá samostatná kapitola i s odkazem na inkriminovaný článek JACS 2007. I podstatná část Závěru je věnována tomuto problému. Není tedy pochyb, že v rámci obhajoby byl problém zmíněn a kdokoliv mohl dohledat potřebné informace buď rychle na cca 1 straně Závěru (členové komise během obhajoby) nebo podrobněji na cca 10 stranách textu disertace (autoři publikované studie). Obě práce jsou zveřejněny na studijním portálu UPOL: portal.upol.cz a jsou veřejně přístupné. Je tedy s podivem, že se problémem nikdo více než 5 let nezabýval, přestože v této druhé disertaci je záznam XRD se zřetelnými píky od zbytkového šťavelanu. Problém mohl být dávno vyřešen. Pokud by ovšem byl zájem řešit něco, co by zpochybnilo uvedenou publikaci.

Anonymní řekl(a)...

Takže nejenom, že se podvádí v článcích v prestižních časopisech, ale milá komise si nepřečte před obhajobou ani závěr dizertační práce zkoušeného doktoranda. Použiji upravený povzdech Lubomíra Dvořáka - je mi zle, zle od žaludku z celé akademické sféry.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Kontext sabotaze o kterem mluvil dekan je zrejmy i z textu T. Fursta na dzurnal (publikovano Duben 9, 2019), tak se o tom na fakulte v te dobe proste mluvilo:

"Situace prozatím vyvrcholila otevřeným dopisem ředitelů center a několika dalších zaměstnanců fakulty rektorovi, ve kterém vyhrožují, že pokud rektor něco neudělá s vedením fakulty (mezi řádky čteme, že pokud děkana neodvolá), odstoupí od řešení velkých projektů a tím způsobí universitě škodu ve výši téměř miliardy korun. Odhlédneme-li od toho, že příjemcem těchto projektů je universita, a nikoliv dotyční pánové, jedná se o vydírání a hrozbu sabotáží. I v tomto případě ovšem stojí rektor pevně na straně ředitelů center."

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/04/09/valka-na-univerzite-palackeho/

Anonymní řekl(a)...

Snad ještě k Bilíkově "roli" peacemakera:
Cílem samozřejmě vůbec není vyjednat nějaký kompromis mezi 2 stranami sporu, ale jen a jen získat "PR body" pro rektorát. Trochu to připomíná známé 2 vyšetřovatele STB: ZLÝ (= držící se striktně - jistěže pokroucených - pravidel) a HODNÝ (= zdánlivě mající pochopení pro vyšetřovaného, ve skutečnosti manipulující s jeho emocemi a psychikou ve prospěch společného cíle se "ZLÝM"). V naší analogii je ten "ZLÝ" rektor Miller a ten "HODNY" pror. Bilík.

Anonymní řekl(a)...

Pokud jde o kauzu Gregora, mohlo by být zajímavé dát dohromady informace o Zbořilových studentech (zvlášť těch v Ph.D. fázích studia, které dává všem zúčastněným více stupňů volnosti) - kolik jich bylo, kolik jich dostudovalo a jaké byly jejich zkušenosti? Pokud vím, tak těch, kteří byli s přístupem vedoucího nespokojeni, bylo víc, taky bylo víc těch, kteří si nejdříve stěžovali a když nebylo kde se dobrat změny, tak studium ukončili. Dnes RCPTM, resp. Zbořilova skupina v něm, vystupuje "jako jeden člověk", ale myslím, že na tom má výrazný podíl to, že ti, co se nechtěli stát tím "jedním člověkem", průběžně odešli (ať už zaměstnanci, nebo studenti).

Anonymní řekl(a)...

Ano, ten šťavelan je důležitý. Gregor nejen odhalil podvod, ale i vysvětlil fyzikální význam umazaných píků. Dva kardinální hříchy - proto byla nutná likvidace a nastoupilo Zbořilovo komando Hobza, Trávníček, Otyepka. Ale ve chvíli, kdy došlo na retrakci, tak je to nalinkované: opublikovat šťavelan, podat znovu dizertaci a zajistit komisi bez bezcharakterních křiváků. Tedy - parta Zbořil, Hobza, Trávníček, Otyepka to bude blokovat zuby nehty.

Anonymní řekl(a)...

K prispevku o disertaci C. Gregora (17. ledna 2020 10:36): Ano, mate naprostou pravdu. Tematice disertace rozumim, a proto bych se chtel vyjadrit. Jiz prvni verze disertace nepotvrzuje zaver z publikace v JACS (vliv krystalinity je explicitne odmitnut). Ve druhe verzi prinasi Gergor i vysvetleni (rezidua stavelanu). Z vedeckeho hlediska se jedna o vyznamny prinos (mmj. falsifikace zaveru vyznamne publikace v JACS), je pro mne nepochopitelne, ze prinejmensim druha verze nebyla uspesne obhajena. V teto souvislosti jsem se podival i na posudky a je zarazejici, ze napr. u Doc. Cernika (jediny negativni posudek u druhe disertace) je Gregorova naprosto konkluzivni a koherentni analyza problemu (vliv krystalinity, povrchu, popr. rezidui stavelanu na katalytickou aktivitu) ponechana bez detailniho komentare a odmitajici posudek je zalozen prevazne na (domnelych) formalnich nedostatcich. Mam za sebou desitky obhajob na ruznych univerzitach a je pro mne nepochopitelne, ze tato disertace nebyla uspesne obhajena. Skutecne clovek ziska dojem, ze zde byl C. Gregor "na objednavku" potopen.

Anonymní řekl(a)...

Škoda, že taková obhajoba od člověka, co je expert v dané oblasti, nezazní neanonymně
... Palackého univerzita by opravdu měla povzbudit Gregora k publikaci těch poznatků a umožnit mu získat titul.

Anonymní řekl(a)...

Úroveň hodnocení vědecké práce a etiky Přf UPOL je absolutně výš nejen proti Millerovi, ale bohužel i než směšné komise AV a to jak Věšdecké rady tak Etické komise. Copak tohle níže je relevantní práce vědecké rady ? Snad kromě patetického děkování jedněch, druhým ve formě zápisu jednání a předávání obskurních medailí a jmenování komisí pro směšné tituly, tam doufám, aspoň dostanou chlebíčky a džusík.

http://www.avcr.cz/cs/o-nas/struktura/vedecka-rada-av-cr/usneseni-ze-zasedani-vedecke-rady-av-cr/

Sice to není taková žumpa jako Zbořil, Miller akol. ale propad někam do roku 1980 to fakt je. Zbytečné komise ...

jan pavlik

Anonymní řekl(a)...

Inspirace z Ruska k těm "zbytečným komisím" ve vědě... Nemají tam jenom špatné a nedemokratické nápady. Jak by takové pořádné hloubkové šetření vědy dopadlo u nás? :-)

Zjištění komise (jmenované Ruskou akademií věd) naznačují, že v ruské vědě je ve velké míře rozšířeno plagiátorství, autoplagiátorství i spoluautorství takzvaně „na dálku“, při němž jsou jako spoluautoři připisováni akademici, kteří k práci žádným způsobem nepřispěli.

Na základě šetření požádala Komise celkem 541 časopisů, aby stáhly 2 528 publikací, jejichž autoři porušili etická pravidla. Podle magazínu Science prozatím s úplným stažením souhlasilo 263 časopisů. Další souhlasily, že stáhnou některé texty nebo uvedly důvody, proč by tyto publikace retrahovat neměly.

https://vedavyzkum.cz/ze-zahranici/ze-zahranici/ruska-veda-resi-eticke-prohresky-u-stovek-publikaci

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Totiž, RNDr. Gregor "nespáchal" dva, nýbrž tři kardinální hříchy. Ten třetí mělo být, že měl vzniknout rukopis, kde bylo jednak, že ten obr. v JACS je fake, ale taky to vysvětlení, že ty odstraněné píky jsou šťavelan železnatý. Kdyby to tehdy vyšlo, tak by Zbořil měl z ostudy kabát už tehdy. Tak to nevyšlo, zahrálo se to jako na tom, že něco takového nemůže vyjít bez imprimatur od corresponding autora, a něco takového by Zbořil samozřejmě nepustil. A toto byl třetí důvod, proč naběhlo to likvidační komando Hobza, Trávníček, Otyepka.

Jenže nyní je Zbořil profláknutej podvodník, a to, že byl corresponding autor na už odvolaném papíru, je jen třešnička na dortu. Takže nyní by to už mělo jít hladce. Tedy, snad.

Anonymní řekl(a)...

Na stránkách UP se dnes objevil text s bombasticky napsaným titulkem:

https://www.upol.cz/nc/zpravy/zprava/clanek/zavery-kontrolnich-setreni-vysledku-clanku-j-tucek-et-al-nature-communication-7-12879-2016/

Bohužel celé "ověření" se vůbec nezabývá podstatou věci a je tedy k ničemu.
Proč?

Příklad, ze kterého by to snad mohl pochopit i pan Bilík:

představme si práci, ve které vědec zkoumá, jak vypadají rýhy v písku, které za sebou nechávají žížaly, když se plazí.

Pokud jsou v té práci vyfocené rýhy, které zanechaly opravdové žížaly, je vše OK.

Pokud ale vědec vezme hůlku a rýhy udělá sám (protože si třeba myslí, že originál rýha od žížaly není dost krásná, nebo už ho nebaví krmit žížaly), jde o podvod, byť by ta rýha byla k nerozeznání od té žížalí.

V našem příběhu se na podvod přijde, třeba protože rýha od hůlky má příliš ostrý okraj, nebo se ukáže, že podvodník nikdy žádné žížaly nepěstoval.

Obhájci podvodníka pak osloví jiné vědce a pošlou jim žížaly s dotazem, jestli jsou schopni pozorovat, že žížaly dělají rýhu podobné délky, šířky a hloubky, jakou má ta prezentovaná v podvodníkově práci. Výsledek je předem jasný - ano, žížala dělá zhruba takové rýhy...


No a něco takového právě vidíme v přímém přenosu. Vedení UP se nás snaží opít rohlíkem

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

Měl bych dotaz do pranice, nejsem odborník. Dá se "našvindlit" vzorek k měření tak, aby jeho Mössbauerovo spektrum vypadalo jako "nanočástice železa s unikátními magnetickými vlastnostmi (vykazujícími tzv. superparamagnetismus)" a vůbec žádné nanočástice železa tam nebyly, bylo tam pouhé "železo vykazující tzv. superparamagnetismus"? :-)

Anonymní řekl(a)...

Nezávislý, nestranný, nezaujatý a zcela objektivní a spravedlivý rektor úplně všech je nebo přinejmenším byl na výplatní pásce jednoho nebo obou šéfů center PřF UP. Tato informace je sice nepodložená, ale ke mě se dostala hned ze tří zdrojů na fakultě.
Nechce se nějaký investigativec na základě svobodného přístupu k informacím dožadovat u děkana a rektora jejího potvrzení? Jde přece o veřejné peníze a jejich toky mohou lecos vysvětlit.

Anonymní řekl(a)...

No, superparamagnetismus je vlastnost těch nanočástic (jde vlastně o jednodoménové feromagnetické objekty). On to zase tak velký objev není, stabilizované nanočástice železa se dají připravit více způsoby, ve stejném roce jako dotčená práce vyšlo review na stejné téma:
https://www.mdpi.com/2079-4991/6/11/209/pdf
Tady jde o stabilizaci módním materiálem - GRAFÉN.
Takže asi to fungovat bude, pořád jde ale o manipulaci s výsledky, tj. jejich "přikrášlování".

Anonymní řekl(a)...

> Tady jde o stabilizaci módním materiálem - GRAFÉN... Takže asi to fungovat bude...

Z hlediska logiky mi stále nesedí - proč na celkem fungující věci je potřeba "kreativně" tvořit a fixlovat Mössbauerova spektra? "Vylepšení" spekter článek posunulo do Nature? Bez úprav by to tam nevzali? Chybí mi pořádný důvod takového risku.

Anonymní řekl(a)...

https://files.upol.cz/sites%2Fpub%2FPubDAO%2FZ%C3%A1pis-AS-PrF-15_10-04-2019.pdf

strana 6 nahoře. Tam je odpověď na dotaz na finanční toky směrem k rektorovi. Děkanem PřF byl tou dobou Frébort, dnes velký bojovník za CATRINu.

Anonymní řekl(a)...

Odpověď na 12:08...Z hlediska logiky mi stále nesedí - proč na celkem fungující věci je potřeba "kreativně" tvořit a fixlovat Mössbauerova spektra? "Vylepšení" spekter článek posunulo do Nature? Bez úprav by to tam nevzali? Chybí mi pořádný důvod takového risku...
Ta logika je velmi jednoduchá - dá se tak "vymýt" původní sextet. Po několika letech se pak dá opět logicky tvrdit, že přítomný sextet vznikl oxidací SP složky. V takovém případě ale nemůžete za žádnou cenu poskytnout raw data...
AnonymH

Anonymní řekl(a)...

> Ta logika je velmi jednoduchá - dá se tak "vymýt" původní sextet.
Bingo. A je z toho konečně snadno pochopitelné vysvětlení i pro média a Bilíka. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Jde nějak poznat, že to je původní vzorek a ne nějaký mix komponent? Mikroskopie?

Anonymní řekl(a)...

Tak to je ještě potřeba vymyslet nějakej důvod proč by autor chtěl zamlčet sextet kterej říká že jsou tam i větší částice. U Šťavelanu to bylo jiný protože by mohl mít vliv na závěry a tak ho Heřmánek smazal.

Anonymní řekl(a)...

13:51 Též toho materiálu co dává to spektrum je ve vzorku jen 5-10% a tak se v rozumné době nedá získat tak spektrum s dobrým poměrem S/N.

Anonymní řekl(a)...

15:28 Zbořil to Heřmánkovi nařídil.

Anonymní řekl(a)...

> Nature Comm - větší částice, materiálu co dává to spektrum je ve vzorku jen 5-10%.

Prostě jim ta reakce houby běží, tak výtěžek spektrálně "přibarvili" a vylepšili?

Anonymní řekl(a)...

16:18 to zas ne, prostě je tam 90-95% grafenu a 5-10% železa, tahle směs je asi optimálně stabilní. Ale pak se to spektrum blbě měří, protože je ten vzorek moc zředěný (má malý účinný průřez). A samozřejmě tam může být ten nežádoucí sextet.
Pak je lepší to spektrum vygenerovat.

Opravdové ověření by zahrnovalo syntézu toho vzorku, TEM snímkování, jestli je vzorek stejný a jeho Moessbauerovo měření v čistém stavu a po skladování ve vzduchu a ve vodě, ideálně na moessbauerovu spektrometru stejného typu jako byl ten v práci, se zářičem stejné aktivity a po stejný čas.

Myslím ale, že je to zbytečné, protože analýza prof. Opatrného už dala odpověď, a to že spektrum není OK.

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

Mam dva dotazy k tomu dokumentu: https://www.upol.cz/univerzita/uredni-deska/dokumenty/nat-comm-2016/

1) Pise se tam, ze s zadosti o posouzeni spekter namerenych Dr. Navarikem se obratili na 4 pracoviste ("Oslovenými experty byli Ing. Mgr. Ondřej Kaman, Ph.D., z Fyzikálního ústavu AV ČR, Dr. Vadim Ksenofontov z Johannes Gutenberg-Universität Mainz, prof. Ernö Kuzmann z Eötvös Lonárd University a prof. Zoltán Klencsár z Research Centre for Natural Science, Hungarian Academy of Sciences"). Zmineny jsou ale pouze reakce dvou pracovist z Madarska. Vi nekdo, jak dopadly ty dva zbyle posudky (Praha a Mainz)?

2) Neni divne, ze ten dokument vubec nekomentuje zasadni rozdil v kvalite dat mezi spektry namerenymi Dr. Navarikem a v Polsku v porovnani s temi v Supplementary Information? Ten rozdil je tak markantni, ze ted je tezke pochybovat o tom, ze sepktra v Supplementary nepochazeji z mereni tohoto nebo podobneho vzorku. Navic ta pritomost supraparamagnetickeho zeleza i podle tech reportu Z. Klencsara a M. Kadziolka neni absolutne jista (M. Kadziolka explicitne zminuje "even after such a long time of the measurement the quality of the spectrum was not very good" a Z. Klencsar pise, ze "in order to show that the singlet component still represents superparamagnetic α-Fe nanoparticles, an 57Fe Mössbauer spectroscopy measurement could be performed on the sample at low (5…50 K) temperatures", to znamena, ze to neni na zaklade jemu dodanych mereni pri pokojove teplote miozne rict.

Anonymní řekl(a)...

A jak by nový měření potvrdilo pravost toho původního? Jinak, pořád by se říkalo že si ty původní grafy vymysleli. Takový řešení by bylo na nic. Chápu že proto se měřil ten původní vzorek i když je ho tak žalostně malo?.

Anonymní řekl(a)...

Rozdíl v kvalitě se řešil donekonečna. Je to tím, že Tuček ty spektra nějak filtroval aby odstranil šum. A Opatrný říká že to filtrování nebylo koser. O tom se teď hadaji a říkají že superparamagneticke železo nikdo nezpochybnuje. Takže tady by měření nové vyrobeného vzorků fakt bylo na nic. Je to debata o zpracování dat.

Anonymní řekl(a)...

16:57 Buď by získali spektra, která by po prohnání výsledků filtrem popsaným v práci dala obrázky se stejným poměrem S/N jako ty publikované a to i pro ty skladované vzorky, nebo by získali spektra podobná jako ve zprávě doc. Pechouška (nekvalitní, s velkým šumem). Tato by po prohnáním tou odšumovací procedurou byla zcela zkreslená a nepoužitelná.
Podle mě by se rozhodně neříkalo, že si ty původní grafy vymysleli, obzvlášť pokud by dodali data v číselné podobě, aby si je každý tou odšumovací procedurou mohl sám prohnat.
Jestli jsem tu zprávu dobře pochopil, vzorku zas tak málo nebylo, cca polovina z množství, které bylo analyzováno původně, takže stačilo měřit jen dvojnásobnou dobu.
AnonymX

Anonymní řekl(a)...

Ta spektra v Supplementary jsou s velkou pravdeposobnosti vyfabrikovana proto, aby prokazala verohodneji (tato verohodnost je bezprostredne zavisla na kvalite dat) ustredni hypotezu clanku. Kazdemu normalnimu vedci musi byt jasne, ze v takove situaci je jedinym spravnym resenim okamzita retrakce clanku, zopakovani syntezy vzorku a nove premereni, to muze byt pak znovu opublikovano.

Anonymní řekl(a)...

Já si myslím, že to nejspíš byl v RCPTM zavedený postup - vzorek se nechal změřit a získaly se odhady pozic a poměrů píků, pak se na základě toho uměle vygeneroval krásný obrázek...
Proto ta chybějící raw data a podezření u dalších šesti prací.

Anonymní řekl(a)...

Závěry "Prověření věrohodnosti a reprodukovatelnosti..." viz úřední deska UPOL:
"Závěr: Jak interní přeměření, tak externí nezávislá přeměření i odborná vyjádření zahraničních expertů v souhrnu potvrzují, že závěry článku Tuček et al., Nat. Comm. 2016, jsou validní a pozorovaná stabilita připraveného materiálu superparamagnetických nanočástic železa je i po více než 5 letech stále reprodukovatelná, což v kontextu s oxidací běžných nanočástic železa probíhající v řádu zlomků sekund potvrzuje unikátnost výsledků této práce..."

Přítomnost sextetu při přeměření vzorku:
0 % Navařík (fitoval Malina)
30,5 % Tomáš Opatrný (výpočtem z dat Navaříkova vzorku, na hladině významnosti 0,001)
62,84 % dr Mariola Kądziołka-Gaweł (nezávislé externí přeměření)
Lze z tohoto skutečně vyvozovat, že vše bylo potvrzeno a je v pořádku?...
AnonymH

Anonymní řekl(a)...

UPOL: "...Výsledky interního přeměření byly dále zaslány doc. Karlem Berkou z jeho vlastní iniciativy čtyřem expertům na Mössbauerovu spektroskopii mimo UP (z toho třem zahraničním) k nezávislému vyjádření."
K nezávislosti vyjádření - kdo pokládal hodnotitelům otázky a jaké? Pan Berka z vlastní iniciativy? Vždyť ten není nezávislý. Jak by vůbec mohli hodnotitelé dát nezávislé vyjádření k otázkám, které by položil člověk, který je ve vztahu se spoluautorkou článku? Budou položené otázky zveřejněny?

Text na UPOL popisuje (i když poněkud selektivně) vyjádření tří expertů. Co ten čtvrtý? Nevyjádřil se, nebo byl ignorován? V této souvislosti - v textu byla zcela ignorována zjištění řady expertů z PřF UP (viz poslední zápis z VR PřF), která jsou v rozporu s uvedeným, tedy se nehodí.

Pamatuji dobu (cca před dvěma až třemi měsíci), kdy J. Navařík (jako odborník na MS obhajující závěry Nat.Com. i přes chybějící data) v diskuzi na otázku ve smyslu, v jakém případě by považoval výsledky přeměření vzorku v rozporu se závěry v Nat. Com. uváděl, že by tomu tak bylo v případě, že by se v nich objevil sextet. A ejhle, Poláci jej tam naměřili skoro 63 %. A vedení UP (bohužel není podepsán nikdo konkrétní) uvádí, že externí nezávislá přeměření prokázala, že výsledky v Nat. Com. jsou validní :-)
Dovoluji si v této souvislosti připomenout někdejší vyjádření rektora Millera (k textu T. Fürsta, např. viz DŽurnál 10.12.): "...Fürstův text ovšem mírou své subjektivity a ignorováním lehce ověřitelných a veřejně dostupných faktů tyto texty zcela zastiňuje. Kolegovi Fürstovi lze proto doporučit například seminář na katedře historie nazvaný Práce s historickými prameny." Tak autore textu na úřední desce UPOL - šup na seminář!

Anonymní řekl(a)...

> V textu byla zcela ignorována zjištění řady expertů z PřF UP

Ignorovat je rektor musí, protože razí jednoduchý narativ - Kubala si na Zbořila zasedl (bossing a sabotáž!), jmenoval VR PřF ze svých kamarádů (asi je Kubala ve společnosti oblíben, podle posledního zápisu má 35 členů) a přes ně se snaží Zbořilovi a RCPTM závistivě a nenávistně ublížit. Proto bylo potřeba jmenovat externí odborníky, kteří potvrdí nevinu a excelenci Zbořila. A proto je teď zase potřeba z druhé strany nějak jednoduše všem vysvětlit, proč ti externí odborníci nic nepotvrzují. :-)

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

On ale Navařík mluvil o oxidaci a tenhle sextet není oxidace. A taky to myslel tak že by to zneplatnilo to kontrolní měření ne to původní. A musel by se vzorek připravit odznova. Taky mě to zaujalo a tak jsem se ho zeptal.

Anonymní řekl(a)...

Být mým synem, tak bych Otyepkovi bych tak nastavil procesy, že by si týden nesednul.

Prof. Otyepka potvrdil informaci o vadném spektrometru, zopakoval, že probíhají kontrolní měření v zahraničních laboratořích, řada testů potvrdila stabilitu materiálů. Zhodnotil, že předložené důkazy o manipulaci s daty jsou matematické. Je tedy obtížné zaujmout jednoznačné stanovisko. Upozornil na nutnost nastavení procesů pro takové případy, kterých bude pravděpodobně přibývat.

AnonymX

Anonymní řekl(a)...

Motivace pro zfixlování dat z Mössbauerovských experimentů je jednoduchá. V článku to byl jediný experiment, který prokazoval tu stabilitu.
Ono je taky překvapivé, že když je to tak úžasný materiál, který se snadno připravuje a je tak stabilní, že toho nemají kýble a musejí vyškrabovat zbytky z náhodou nalezených kelímků.

Anonymní řekl(a)...

Když si přípravy novej tak jim řeknou že ho zfixlovali a že to nic neprokazuje. Proto se snaží ověřit ten původní. A stabilní je uznal to i ten Opatrný a další lidi na vnitřní diskuzi. takže tohle už se dávno neřeší a jako důvod pro manipulaci je to tak blbost. Jdou po Tuckovi za to jak to zpracoval.

Anonymní řekl(a)...

> Když si přípravy novej tak jim řeknou že ho zfixlovali a že to nic neprokazuje.
Samozřejmě je potřeba, aby vzorek nepřipravovali původní podvodníci, tj. nikdo z RCPTM.

> jako důvod pro manipulaci je to tak blbost.
Jaký je tedy důvod pro manipulaci a tento šílený risk?

> Jdou po Tuckovi za to jak to zpracoval.
To samozřejmě vyhovuje nejvíc RCPTM, hodí se všechno na Tučka jako selhání jednotlivce a celé vedení je z toho venku.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

No tak jestli řekl že to měřil i zpracoval on sám tak co s tím má vedení? Podle mě k manipulaci neměl důvod a jednoduše zvrtal kontrolu přílohy než ju poslal. To je ale u takovýho článku dost ostuda. Pokud jde fakt změřit tak by to byl zbytecnej a děsně hloupej risk. A nechápu proč si to nenechal zopakovat děkan když chce prokázat že to byl podvod a že to nefunguje. Nebylo by přece nic jednoduššího. To že to neudělali spíš ukazuje na to že to asi funguje. Nebo proč to neudělali aby je usvědčili?

Anonymní řekl(a)...

K manipulaci dat samozrejme duvod byl. Tim duvodem byla pravdepodobne mizerna kvalita namerenych dat a asi tusili, ze tato data nebudou dost presvedciva. Proto si nakreslili fit tak, jak potrebovali a k tomu vygenerovali data (analyza prof. Opatrneho je v teto otazce naprosto presvedciva). Proto nemaji zadna "raw data". Vysledny obrazek pak pouzili, vypada skutecne velmi presvedcive (napoprve to ale zvorali, nevsimli si, ze ukazali tri identicke grafy:-). Velmi dulezite (a jsem ohromen tim, ze mnohym to nedochazi) je toto: Je sice dost mozne, ze zaver clanku (vzorek je stabilni po 30 dni) je v poradku, ale to je naprosto irelevantni; vzhledem k tomu, pokud clanek obsahuje zfalsovane grafy, je dalsi postup naprosto jasny: clanek je nutne okamzite retrahovat a omluvit se za vedecky neeticke chovani.

Anonymní řekl(a)...

1) Pochybuji, že by o tom "kreslení" fitů vedení RCPTM nevědělo, když je těch zmanipulovaných článků víc.

2) "Je sice dost mozne, ze zaver clanku (vzorek je stabilni po 30 dni) je v poradku" -> proto by možná stálo za úvahu celý experiment zopakovat nějakou nezávislou institucí, aby bylo jasné co se vlastně objevilo a jaký mělo fixlování grafů vliv na závěr článku.

3) Clanek je nutne okamzite retrahovat -> samozřejmě, ale tomu se zuby nehty Zbořil a rektor brání a budou bránit, protože jim to kazí jejich odborářskou pohádku o šikaně Kubalou.

Jsem opravdu zvědavý na další vývoj této "mýdlové opery", napjatě čekám na další díly... Jestli Zbořil skončí, může scénář prodat Hollywoodu a vydělat další balík. Úspěch bude určitě větší než s "The Big Bang Theory"!

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

17:30 - co tady mlžíte? Věc je jasná - grafy v článku jsou vylepšené, autoři nejsou schopni dodat původní data a nejsou ochotni ani prozradit způsob redukce šumu. Popis redukce šumu v práci - the signal-to-noise ratio was enhanced using a statistical approach
that combines routines incorporated into MossWinn software package and the
procedures developed by Prochazka et al. nevede k cíli, jak diskutuje na d-žurnálu T. Opatrný:
http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/19/filtrace-dat-a-obrazky-v-nature-communications/.

ostatně:
prof. Fiurášek přednesl vyjádření 10 členů VR k Mössbauerovým spektrům v diskutovaném článku. Z vyjádření vyplynulo vážné podezření, že grafy byly upravovány nebo dokonce uměle vytvořeny. V uvedeném kontextu není podstatné, zda závěry článku jsou správné či ne, ale zda byly získány řádným a korektním vědeckým postupem.

Anonymní řekl(a)...

- To, že syntéza funguje pokud vím nikdo nezpochybnil, řeší se otázka, jestli došlo k manipulaci (důvodem k ní by asi mohla být buďto hodně špatná kvalita dat, nebo nějaký podíl sextetové složky, což by dělalo problém v review), nebo to je celé série chyb (ale řekněme hodně nepravděpodobná - grafy v SI jsou stejné, osa y je chybná také, bylo odfiltrováno příliš mnoho bodů, data se ztratila). Mimochodem také nikdo z fakulty neřekl, že viníkem je Tuček, jak je vidět ze slov děkana z nahrávky.

- Kdyby se vzorek nechal připravit znovu, zaprvé ta syntéza asi není tak snadná, jak vypadá, a také, kdyby vyšlo, že je tam nějaký podíl sextetové složky, znovu by to skončilo jen diskusí o tom, jestli je původní experiment manipulovaný, nebo bylo opakování provedeno špatně.

Já osobně jsem k tomuto případu už skeptický, zvlášť po tom, co přišly opakované měření a v jednom nenafitovali sextet vůbec a v tom druhém v zastoupení přes 60%. Nevím o Mossbauerovi skoro nic, ale i tak moc nerozumím tomu, jak může vyjít jeden vzorek ve dvou laboratořích tak diametrálně odlišně (a taky nechápu, proč tedy nebylo měření provedeno tak, aby byly vidět i ty nejvýraznější píky sextetu na kraji, pak by to bylo jednoznačnější). Ale předpovídám za sebe, že kauza skončí tak, že bez originálních dat nebude možné spolehlivě prokázat úmyslný podvod nebo chybu, takže ať už řešení bude jakékoli, jedna strana z toho bude mít pocit velké křivdy.

Anonymní řekl(a)...

19:49

...že bez originálních dat nebude možné spolehlivě prokázat úmyslný podvod nebo chybu, takže ať už řešení bude jakékoli, jedna strana z toho bude mít pocit velké křivdy.

Podvod už je teď naprosto jasný, viz analýzy T. Opatrného.

Anonymní řekl(a)...

19. ledna 2020 19:49 - Nestačím se divit a jsem rád, že jsem z vědy vypadl. Vysvětlení níže, hlavně u bodu 2.

Kdyby se vzorek nechal připravit znovu, zaprvé ta syntéza asi není tak snadná, jak vypadá, a také, kdyby vyšlo, že je tam nějaký podíl sextetové složky, znovu by to skončilo jen diskusí o tom, jestli je původní experiment manipulovaný, nebo bylo opakování provedeno špatně.

1) Kdyby vyšlo, že je tam nějaký podíl sextetové složky, tak by byl naprosto jasný důvod manipulace dat. Syntéza vychází špatně -> bylo potřeba manipulovat data -> podvod, aby článek bez problémů vyšel v Nature.

2) K "Jestli je původní experiment manipulovaný, nebo bylo opakování provedeno špatně." Proboha, kam se věda dnes dostala? Takže jednou nějakým alchymistům z RCPTM možná nějak vyšel jeden obskurní experiment, zfixlují u něj analytické měření, tím je celý článek naprosto podezřelý. Při ověření analytického měření snad nezávislými analytiky v jednom případě nenafitovali sextet vůbec a v tom druhém v zastoupení přes 60%. Návod na syntézu je v článku, podle něho mají přípravu zvládnout i ostatní vědci, ale alchymisté tam zapomenou pravděpodobně napsat nějaká magická zaříkávání nebo že se u kroku 3 má i tancovat při měsíčku, takže syntézu nikdo nikde správně nereprodukuje tak, aby se dal původní článek rozporovat. Tak už rovnou nazvěte i časopis Nature jako "vědecké bájesloví" a pište tam články o jednorožcích a Lochnesce.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Jasně ze nikdo z fakulty neřekl že viníkem je Tuček. To se totiž nehodí jak je vidět i z toho rozhovoru děkan se ho asi snažil přesvědčit aby to hodil na Zbořila ale jaksi mu to nevyšlo.

Ale s tímhle bez výhrady souhlasím:
"Ale předpovídám za sebe, že kauza skončí tak, že bez originálních dat nebude možné spolehlivě prokázat úmyslný podvod nebo chybu, takže ať už řešení bude jakékoli, jedna strana z toho bude mít pocit velké křivdy."

Už neexistuje zadne dobře řešení skončí to katastrofou tak jako tak.

Anonymní řekl(a)...

> Jasně ze nikdo z fakulty neřekl že viníkem je Tuček. To se totiž nehodí jak je vidět i z toho rozhovoru děkan se ho asi snažil přesvědčit aby to hodil na Zbořila ale jaksi mu to nevyšlo.

Zbořil už jednou po svých zaměstnancích chtěl manipulaci dat, takže velmi pravděpodobně v tom jede také. Prostě lokální moravský Podvodníkov. A ve vědě se nemusí nic prokazovat, tam stačí i důvodné podezření a nereprodukovatelnost článků.

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Zahrávání podvodů na RCPTM do outu mohou taky ukončit solidní časopisy samy (vzdor Millerovu sabotování):

https://retractionwatch.com/2020/01/17/tired-of-waiting-for-a-university-a-publisher-commissions-its-own-investigation-and-retracts-two-papers/

Anonymní řekl(a)...

O mlžení kolem sextetu...
Odpověď na 19. ledna 14:47: „On ale Navařík mluvil o oxidaci a tenhle sextet není oxidace. A taky to myslel tak že by to zneplatnilo to kontrolní měření ne to původní. A musel by se vzorek připravit odznova. Taky mě to zaujalo a tak jsem se ho zeptal.“

Dohledala jsem veřejně přístupná Navaříkova vyjádření o sextetu, v diskuzi na facebooku Džurnálu, níže je přikládám. Každý si je může ověřit (že nejsou vytrženy z kontextu, zkracuji jen proto, ať to tu nezahltím), všechny tyto příspěvky nejsou k dnešnímu dni nijak upraveny. O oxidaci nepsal ani v jenom z těchto případů. Jedinou otázkou zůstává, zda sextet ve vzorku přeměřeném v nezávislé laboratoři téměř 63 % je dost „výrazný“ :-)

Před 8 týdny, v diskuzi k příspěvku Kam se hrabe Karlovka z 20. listopadu:
„…Mluvíte zde o sextetu - proč? Jak to s tím souvisí? Netvrdím, že tam není, ani že tam je. Pan Opatrný mou poznámku o sextetu (kterou jsem mu uvedl v emailu) pochopil zcela špatně a vybudoval na tom opět další nesmyslnou fámu. Sextet, o kterém jsem se mu zmínil, totiž vůbec nesouvisí se stabilitou vzorku. Když byly vzorky čerstvě připraveny, obsahovaly i látku, která se vyznačovala VELMI výrazným sextetem, (amplituda stejná, nebo vyšší, než celé to spektrum). Podle článku byl vzorek přečištěn a tato komponenta odstraněna (reziduum tam pochopitelně mohlo zůstat). Jeden z mých kolegů mi sdělil, že jsou přesvědčeni o falšování dat právě proto, že tento sextet tam musí být a někdo ho jen umazal, aby "nerušil" - domníval se totiž, že nebylo možno vzorek od této látky očistit. Mé měření ale prokázalo, že žádný takový výrazný sextet tam není, a tedy že se vzorek opravdu očistit podařilo. Druhá část je potom o přítomnosti SP železa, kterou se podařilo prokázat také. Ale máte pravdu - můžu Vám to tady vykládat hodiny a nebude to k ničemu. Proto jsem moc rád, že se pan rektor rozhodl oslovit nezávislé experty a zahraniční laboratoř...“
„... Smyslem experimentu bylo:
1) podívat se, jestli je tam stále SP železo - potvrzeno všemi modely.
2) podívat se, jestli je ve vzorku dominantní sextet - vyvráceno všemi modely“

Před 9 týdny, reakce na příspěvek T. Opatrného ze 7. listopadu:
„…Nemáte pravdu, panu Opatrnému jsem odpověděl konkrétně: "Za vyvrácené bych tvrzení považoval tehdy, kdyby například vzorek obsahoval výrazný sextet." (2019-10-17 20:41). Slovem výrazný mám namysli amplitudově srovnatelný se zbytkem spektra, tedy například, jako je v posudku na straně 7 nahoře. Stačilo se zeptat .) Tedy není pravda, že bych prostou přítomnost sextetu považoval za vyvrácení - musel by totiž být jednoznačně dominantní, což není, když teď vedeme diskuzi o tom, zda tam vůbec je (externí odborník říká, že není). Dominantní přítomnost sextetu by byla zcela prokazatelná i při tomto nižším rozsahu, takže si svým postupem nijak neodporujeme, naopak bychom tuto informaci dostali rychleji a přesněji (jen bychom ho neviděli úplně celý, ale dost na to, abychom to jednoznačně určili).“
„…Na posudek kolegy jsem se odkázal v následujících větách, nicméně zde zřejmě opět došlo k nepochopení. Když jsem toto diskutoval s jedním velmi skeptickým kolegou, tak mi řekl, že je přesvědčený, že se nemohlo podařit vzorek od toho sextetu očistit, že je to naprostý nesmysl. Očekával jsem tedy jako možnost, že bude ve vzorku naprosto dominantní sextet (jak mi on sděloval). Z toho by plynula možnost, že se vzorky, jaké jsou uvedeny ve článku, nepodařilo připravit a někdo ty naprosto dominantní sextety umazal - to by nepochybně bylo velmi závažné zjištění. Z experimentu se ale ukázalo, že žádný dominantní sextet přítomný není, a tím se tato moje klíčová obava vyloučila. Kolega tím byl dost překvapen - samozřejmě pozitivně…“
„…Chápu, že on něm sníte, neboť byste mi pak mohl "mlátit o hlavu" že já přece říkal, že sextet to může vyvrátit, ale opravdu nezapomínejte na to slovo "výrazný", které jsem Vám uvedl. Vy mluvíte o "nepatrném". Věřím, že teď už jsem Vám vysvětlil, co jsem slovem "výrazný" myslel…“

Anonymní řekl(a)...

Počítám, že když dal AS bianco šek rektorovi na staronovej ústav, tak šly zábrany stranou a dohoda s PřF se udělá i bez děkana. Pokud AS nebyl zásadovej před vznikem ústavu a nechal podstatnou věc nedořešené (principy převodu majetku, finanční vyrovnání, nastavení vědecké rady a etické komise), pak rektor vzal šanci za pačesy a chce zamést s děkanem, aby se udělala dohoda a Zbořil a kol. se dostaly z moci vědecké rady fakulty.

Je mi to líto, ale tenhle boj si musí Olomouc vybojovat sama. Na Zbořilovy grafy se už přišlo a ponese si to sebou, ať chce nebo nechce. Souhlasím, že bych si o OUCHB AV nedělal žádné iluze, jde jen o vytěžování dotací mimo Prahu a pár osobních bakšišů pro zasloužilé výpočtáře. Pokud se AS vzchopí a pošle audionahrávky do kytek i se Zbořilem, bude asi většina akademiků Olomouci závidět, ale obávám se, že většina olomouckých radních bude "pro klid na práci", i když to bude klid před bouří. No, uvidíme. Akademie věd snad připravuje nějaké vyjádření, ale od paní šéfové to na nějaké ostré prohlášení fakt nevypadá :-)

Anonymní řekl(a)...

Souhlas, ale zabývat se tajnou nahrávkou (a to bez ohledu na její délku) je fakt žumpa , a tady dokonce rektorská.

Anonymní řekl(a)...

Celá taktika co pravděpodobně bude použita proti děkanovi Kubalovi se nashromáždila v "Hanáckém večerníku", podnětná diskuze...

1) Jmenování děkana PF UP v Olomouci v únoru 2018 bylo přijato s velkým očekáváním a to jak z řad pedagogů, tak i z řad studentů . Každý očekával , jak obstojí jeho odborné a manažerské schopnosti v této nové roli, zvláště když jeho schválení senátem bylo velmi těsné. Bohužel již první jeho kroky směřující ke kritice vědeckých center ukázaly jeho slabé manažerské schopnosti. Namísto jasné vize o směřování fakulty v oblasti vědy začal osočovat špičkové vědce a označovat je oligarchy. Každý jiný by v jeho případě tuto výkladní skříň vědy ochraňoval a všemožně se snažil je podporovat. Vědci typu profesora Hobzy, kteří přepisují svými objevy učebnice chemie, přednášejí na světových univerzitách a publikují v nejlepších světových časopisech si to bez jakékoliv diskuse určitě zaslouží!!!! Nemáme jich nadbytek v malé České republice Tímto jen pan děkan ukázal jaká je jeho představa o dalším směřování fakulty-jak smutné! To má snad fakulta takový přebytek kvalitních vědců, že se k nim může tak macešsky chovat? Zřejmě v panu děkanovi dříme obrovská závist a ta místo hrdosti na úspěchy center mu bohužel kalí mysl. Špičkové platy v oblasti lékařské, právnické, manažerské nebo sportovní jsou samozřejmostí, takže nevím proč by tomu mělo být ve vědě jinak. Jediné co může pan děkan těmto vědcům závidět je jejich pracovitost a obětování se pro vědu. Doba s heslem "všem stejně" už tady jednou byla a přinutila schopné lidi aby se zařadili do šedi průměrnosti, neboť v tomto systému motivaci neviděli. Pod záštitou etické komise v jejímž čele seděl sám plagiátor rozehrál pan děkan "hon na čarodějnice" v novodobé podobě, kterým jen ukázal svým studentům jakého "šéfa" mají v čele fakulty .Možná právě nově zřízená vědecká centra a jejich výtečné výsledky jsou inspirací pro studenty jít studovat právě na tuto fakultu. Objevte v sobě pane děkane alespoň zbytek sebereflexe a přenechte řízení fakulty těm, kteří vnesou na fakultu příznivé klima ,které je pro úspěšnost vědy nezbytně nutné.

2) Což takhle prošetřit dva časově překrývající se projekty současného děkana na totéž téma, popisy evidentně zkopírované. Není to náhodou zneužití peněz daňových poplatníků: GAP301/10/0883 Nefrotoxicita cisplatiny - role Na+/K+-ATPázy: Grantová agentura ČR; doba řešení 1.1.2010-31.12.2012; výše podpory ze státního rozpočtu: 1 353 tis. Kč; https://www.rvvi.cz/cep?s=vyhledavani-resitelu&ss=detail&n=0&h=GAP301%2F10%2F0883 NT11071 Interakce cisplatiny s Na+/K+-ATPázou: Ministerstvo zdravotnictví ČR; doba řešení 1.9.2010-31.12.2013; výše podpory ze státního rozpočtu: 2 283 tis. Kč; https://www.rvvi.cz/cep?s=vyhledavani-resitelu&ss=detail&n=0&h=NT11071

3) Manažerské schopnosti děkana Kubaly - opravdu chce mít př.f. UP ve svém vedení takového schopného manažera? http://old.chess.cz/www/aktuality/aktuality-ze-sezony-2013-2014/aktuality-z-domova/sachy-do-skol-co-bude-dal.html

https://www.hanackyvecernik.cz/zpravy/dekan-celi-podezreni-z-bossingu-a-sabotaze-projektu-za-miliony

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Jasně, že jde o to přesunout pozornost od (nejen) Zbořilových grafů na děkana, nicméně je přeci na fakultě, jak si spravuje své věci. Na celé věci je nejvíce směšná ta nízkost a podlost obvinění ze strany Zbořilovy soldatesky. Je proto věcí celé fakulty a UPOL, aby podobné ataky ustála. Přeju hodně štěstí.



Anonymní řekl(a)...

Ty bajky v Hanackem vecerniku jiste schvaluje Zboril s Hobzou. A od sefky akademie nelze mnoho cekat - ta udela to, co ji doporuci Havlas, a ten si opravdu svou vetev otresenou neexistujici alternativni vodikovou vazbou dal rezat nebude.

Anonymní řekl(a)...

> Na celé věci je nejvíce směšná ta nízkost a podlost obvinění ze strany Zbořilovy soldatesky.

Osobně z dalšího vývoje mám obavy... Z hlediska PR je to velmi promyšlené - veřejnost opravdu věří, že Zbořil a Hobza jsou skvělí a nejcitovanější vědci co mají skvělé výsledky i v zahraničí, tím lidem mimo vědu bude logicky zapadat, že jim jejich méně úspěšné univerzitní okolí nepřeje. :-/ A například severokorejský režim je také směšný při pohledu zvnějšku, ale pro zúčastněné už tak veselý není. Osobně jsem z toho hlavně zhnusen - zpočátku jednoduché vyšetřování vědeckých podvodů, které skončí takovými nechutnostmi...

Člen SPV

Anonymní řekl(a)...

Naprostý souhlas s Členem SPV. Pokud v Olomouci všechno zametou pod koberec ve jménu "klidu na excelentní vědu", tak to bude skandál, který nemá v české vědě obdoby. Ten narativ o závistivém děkanovi, který výjimečnému vědci závidí přemrštěný plat, je sám o sobě šílený. Ti lidé si vůbec neuvědomují, že to všechno jde z veřejných rozpočtů, a že ty zmiňované platy (6 mil/rok) jsou naprosto mimo všechny dimenze i v mezinárodním měřítku a jsou naprosto neospravedlnitelné a nemravné. Divím se, že je něco takového v ČR legálně vůbec možné.

Anonymní řekl(a)...

Bezdůvodné obohacení na základě podvodů. Slyšel jsem, že poldové už krouží kolem rektorátu...

Anonymní řekl(a)...

Je to dvoj-podvod. Jednak dotační podvod (veřejné peníze se použily k produkci falešných, smyšlených výsledků), a jednak manipulované přerozdělování veřejných peněz k vlastnímu obohacení se (na základě podvodů). Bývalý poslanec Wolf (t.č. na útěku v Paraguayi) z techniky v Ostravě za podobné kousky dostal šest let. Zbořil s Hobzou nic nepokazí, když si v té Paraguayi zřídí pobočku RCPTM a Wolfovi daj vedlejšák na UOCHB jako poradci.

«Nejstarší ‹Starší   401 – 600 z 4999   Novější› Nejnovější»