pátek 19. července 2019

Zfalšované grafy profesora Zbořila a Hobzy

Při profesorském řízení pana Zbořila z Olomoucké přírodovědy se citovalo z článku Catalytic Efficiency of Iron (III) Oxides ... s publikovaném ve JACS, sám Zbořil se přihlásil k 50% spoluautorství. Mělo to jen jednu chybu, ten horní graf na obráku je ten skutečný a ten dolní byl publikovaný. Měřený vzorek obsahoval šťavelan železnatý, což se umazáním píků “zakrylo”. Prostě věž jako věž, článek o neexistující věci a dnes se Zbořil s dalším spoluautorem Heřmánkem obviňují, kdo to udělal. Pan Zbořil udělal mezitím lokální "vědeckou" kariéru, nechal se s pomocí falešných výsledků habilitovat, z dotačních programů vysál co mohl a nyní nechá psát své podřízené petice za "klid na práci", vzal si "tvůrčí volno", za zástupce si dosadil podobné kvítko a stále si hraje na vědce za spoluúčasti všehoschopného rektora Olomoucké univerzity. 

Nic nového na východě a podobných případů se najde v Číně a v Indii celkem hodně, pán si na západě už neškrtne ale pro Olomouc stále OK. Za zmínku snad stojí jen perfekcionismus děkana fakulty (Martin Kubala), který se nenechal zastrašit a konal jak měl. Palec nahoru. Rektor Jaroslav Miller k profesní etice absolutně netečný, nekompetentní, nechal podvodníka stále ve funkci, palec dolů. Na celé věci jsou ale zajímavější jiné věci.


V roce 2013 měl jeden ze spoluatorů publikace doktorand Čeněk Gregor obhajobu své disertační práce, při které mimochodem prozradil komisi, že údaje v článku Zbořila neodpovídají realitě a sám ve své práci užil skutečně naměřené hodnoty. Jeho školitel Zbořil odešel z místnosti, ale ani on ani předseda komise Hobza z OUCHB neřešili etické pochybení ani ze strany autorů, ale pouze zkoušeného, nikdy nedali podnět etické komisi, příp. vedení školy nebo časopisu (v případě koresp. autora Zbořila).

Šlo o naprosté profesní i lidské selhání zaznamenané v protokolu o proběhu zkoušky, zřejmě si mysleli, že student bude mlčet a protokol se včas skartuje. Jako třešnička na rotu - studenta, který na falsifikaci svého školitele upozornil -  od obhajoby nakonec i před dvě pozitivní recenze ze tří vyhodili. Spoluautor Gregor jistě nese svůj díl viny, neměl dát za sebe souhlas k publikací, ale na druhou stranu byl t.č. v podřízeném postavení vůči svému školitelovi a autorovi článku, jehož vinu spoluúčast ostatních nikterak nesnižuje. Zbořil, který nyní bez důkazů prohlašuje, že to zfalšoval Heřmánek, nic po disertaci nekonal, celých (minimálně) 6 let mlčel stejně jako jeho nynější nástupce a účastník této podivné disertace Michal Otyepka a článek a jeho citaci používal Zbořil bez skrupulí dál do svého CV a žádostí o granty.  Za spoluúčastí Hobzy a ostatních dál bagroval granty a vedoucí místa s pěkným platem. Taková malá moravskočeská chrochro  jak vyšitá - prostě charakter. Když něco vyčuhuje (peaky nebo student), tak utnout, ono se to srovná !!!

Můj názor na vědecké výsledky Zbořila a výsledky jeho dotované organizace jsem již napsal v tématu o nanomateriálech, tj. kdysi modní měření o tom, jak plocha a nejen objem, kterých jsou desetitisíce, prakticky vždy bez reálné aplikace, desítky zbytečných  patentů bez jejich prodeje atp., aby bylo co vykazovat. Nanoplkačky, které zachraňuje vysoký IF v akademickém světě. Ale to je věc poskytovatele grantu a preferencí univerzity. Na celé věci je zarážející krom dnes poněkud groteskní kariéry pana Zbořila hlavně (ne)chování nic nekonajícího rektora, nulová sebekorekce pana Hobzy a nakonec i nesmyslnost a neobjektivnost podobných obhajob. Zápis ze zkoušky má 4 stránky, úroveń obsahu nulová, jen obecné výtky a názory, fakta a citace žádná, styl povrchní. To samé bohužel platí o profesorské habilitaci Zbořilově, prostě články v časácích, kolik z nich jsou manipulované nesmysly nikdo neřeší. 

Kdyby Hobza neměl účast ve vyhození t.č. doktoranda Pancíře a jeho manželky z Ústavu organické chemie a biochemie AV za účast pí. Pancířové na demonstraci rádobyrepublikána Sládka v 90. let, člověk by si mohl myslet, že jen u obhajoby opět spal, ale on nespal, zůstal sám sebou - bohužel. Dokonce v novinách v červenci 2019 Hobza tvrdil, že hlasování bylo 2:4 v neprospěch doktoranda a že nevěděli o jaká data šlo (ve skutečnosti bylo hlasování 2:2 a 2 hlasy byly neplatné:-) a v zápisu je přesně uvedeno o jaká data z jakého článku jde, str. 3 zápisu). Dál už jen opakuje paranoidní argumenty a narážky na děkana, který jediný se k celé věci postavil čestně a profesně správně.  Prostě lidské a chemické dno rektorátu v praxi.

Doufejme jen, že dojde k přezkumu i disertace studenta, minimálně na omluvu to je rozhodně.

Zápis z obhajoby je zde
Přepis (neuvěřitelného) zvukového zápisu vědecké rady zde

4 999 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 400 z 4999   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

I  když dotazy v tom sebeoslavném kýči na aktualne.cz si organizoval Hobza sám,
je tam pár věcí, co šly mimo kontrolu:

Odpovězeno: 19. 11. | 13:08 Autor: Lomikar
Otázka: Máte někdy výčitky svědomí za své křivé svědectví proti docentu Pancíři před
soudem? Napomohlo to přece znemožnění jeho další vědecké práce.
Pavel Hobza: Krive se svedcit nema a zejmena ne pred soudem. Na ten soud se docela pamatujiale o nicem takovem nevim.
Vim ale velmi dobre, ze Doc. Pancir si dalsi (slibne zacatou) karieru pokazil a znemoznil 
predevsim sam

Bodejť  by si nepamatoval, dost to procházelo médii:

https://app.box.com/s/yhgh7gio6e9xanf0sjf57txeenur0iwp

a mocně na tom pár šíbrů profitovalo. Ale po několika letech Pancíř ten soud vyhrál a tak 
nemusel platit ani korunu. Leč ta partička nezapomněla a tak dodnes nesmí působit ve vědě. 
Je to vlastně totéž jako u Gregora nebo Heřmánka. Řekneš tutlanou pravdu, končíš, a ještě 
se vytvoří atmosféra strachu.
A rektor Miller tyto nemravosti pokrytecky kryje.

Floor Lola řekl(a)...

URGENTNÍ ÚVĚROVÁ NABÍDKA Vy

Potřebujete nějaký typ půjčky?

Potřebujete osobní půjčku?

Potřebujete půjčku?

Chcete platit účty?

Chcete být finančně stabilní?

Kontaktujte nás pro více informací

E-mail: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

Půl roku pryč, a v JACS retrakce žádná - aby z toho to nebyla jen zbořilizace Zbořilizace. A to Nature se prostě vošetřilo tou zametací floskulí --
inadvertently copied:

https://www.nature.com/articles/s41467-019-10702-2

Anonymní řekl(a)...

Tak už si zdejší diskuse všimnul jakýsi Pavel Šaradín a na interní UP platformu napsal následující:

Přečetl jsem si diskusní a samozřejmě anonymní příspěvky na blogu Jiná chemie. jinachemie.blogspot.com Tolik zášti a pomluv jsem dlouho nezažil (odhlédnu-li od politických debat pod některými zpravodajskými weby). S největší pravděpodobností příspěvky píší vědci, z hlediska slušnosti by si blog zasloužil kultivovaného editora.

Je to pokračování debat, které vedou někteří naší univerzitní kolegové. Je jich málo, ale na atmosféře je to znát. Jiná chemie jde trochu dál a nabízí rady, jak zatočit s tím či oním vědcem, jak na rektora. Je v tom jistá strategie, dokonce se lze dočíst, co nás čeká dále: "Pokud se na UPOL má něco změnit, tak to chce daleko větší ostudu. Ostudu, která nejde zamést pod koberec. S policejním vyšetřováním, soudem, vše pořádně propírané v televizi (ne pouze v regionálním tisku) atp. Pak se možná něco pohne. Jinak ´rebélie´ skončí ´Bílou horou´ a klientelismus dál vesele pokvete."

Je to opravdu situace, do níž jsme univerzitu chtěli dostat? Nebylo by dobré v těch útocích přibrzdit? Polarizace rozpoutaná na jedné z fakult totiž vede k destrukci celé univerzity.

Patrně si pan Šaradín nevšimnul, že v kauze JACS jde o jeden z největších podvodů novodobé české vědy, který se rektor snaží ututlat. Zbořilizace dat je srovnatelná snad jen s případem Bezouška, ale ten byl osamělý a nikomu se nemstil, zatímco squadra azzura Zbořil, Hobza, Trávníček, Otyepka a spol. zlikvidovala nejen Dr. Gregora, ale i celou řadu dalších, velmi slušných vědců. Zejména Hobza v tom má tradici, už jen podle příspěvků v této diskusi.

O nemravném vyjádření celého vedení k obhajobě Dr. Gregora nemluvě, nad tím se slušnému člověku chce zvracet. Už jen za upozornění na Zbořilův podvod by mu měl rektor osobně poděkovat a hlavně se mu na kolenou omluvit.

Rektor a celé vedení se zcela nepochopitelně zastává podvodníků, proto nejsou sami nic jiného, než podvodníci

Anonymní řekl(a)...

J. Navařík již zcela nepokrytě lže. V dlouhé výměně názorů na interní UP platformě napadá T. Opatrného, který již asi zrekonstruoval, co se v případě Nat Comm stalo, nebo je tomu velmi blízko. Navařík píše, že "minimálně jednu chybnou osu X identifikoval i znalec" a z toho dovozuje, že může být chybný i osa Y. Jenže znalec konstatoval, že osa má jiné měřítko (je totiž trochu roztažená oproti dalším spektrům) a ne, že je chybná.


Kopie obsahující zmíněné místo v diskusi:

Asi byste si ten komentář měl přečíst ještě jednou. Je tam uvedeno konkrétně: "Pokud byly v původním článku uvedeny chybně jiné grafy, není nijak podivné, že vykazovaly jiný Mössbauerův efekt, obzvlášť pokud byly vzorky měřeny na různých spektrometrech."

Uvádíme tedy, že pokud byly grafy chybné, není překvapivé, že měly chybné i osy Y (minimálně jednu chybnou osu X identifikoval i znalec). Což rozšiřujeme o to, že pokud by byly měřeny na různých spektrometrech, tak by to ani nemusel být chyba.

Na druhou stranu se domnívám, že Váš text je silně fabulativní a navádí čtenáře na to, že se na našem pracovišti podvádí. K tomu navíc jste tento text namířil zcela veřejně, k masovému publiku. Nakonec teď píšete sám: "takovéto nakládání s daty je neakceptovatelné" - jaké nakládání? Myslíte to, které je založeno na Vaších domněnkách a které svým smyšleným veřejným příběhem zasazujete do prostředí RCPTM?

Ovšem opět, nechť si každý udělá svůj názor sám.

Anonymní řekl(a)...

ke komentáři 19. listopadu 2019 10:36

To asi není divné, retrakce může trvat dost dlouho.
Např. článek https://doi.org/10.1021/jacs.6b08854 z roku 2016 byl Rozporován v létě roku 2017 a stažen letos (2019):

On June 13, 2017 an Expression of Concern was posted on this article. The Expression of Concern has been removed upon retraction of this article.

The original article was published on November 14, 2016, and retracted on May 30, 2019

Anonymní řekl(a)...

Ke komentáři z 19. listopadu 2019 19:28
Je to opravdu situace, do níž jsme univerzitu chtěli dostat? Nebylo by dobré v těch útocích přibrzdit? Polarizace rozpoutaná na jedné z fakult totiž vede k destrukci celé univerzity.

- Pavel Šaradín nějak zapomíná, že "tradiční" mechanismy UPOLu pro řešení těchto problémů (=podvodů) naprosto selhaly a jak už bylo řečeno, rektor naprosto nechce nic řešit.

Ke komentáři z 19. listopadu 2019 10:36
To asi není divné, retrakce může trvat dost dlouho.
- Takže žádost o retrakci je naprosto nedokazatelná? Nejde o to, jestli je článek už stažený. Jde jenom o nějaký důkaz, že "proces" retrakce už probíhá. Jinak stačí žádost nepodat, lhát kolem jejího podání a spoléhat se na "krátkou paměť" kolem aféry.

Anonymní řekl(a)...

Ještě dodám dvě věci:
1) Spoléhat se s retrakcí na "krátkou paměť" kolem "šťavelanové" aféry, minimálně do vzniku nového ústavu bez dohledu univerzity. Pak už to bude jedno a žádost o retrakci se klidně může podat. A nikdo nic nepozná. :-)
2) Pavel Šaradín nechtěně ukázal, čeho jediného se asi vedení bojí. Pořádného veřejného propírání problémů, veřejné kontroly poměrů a různých "kšeftů" na univerzitě.

Václav Hořejší řekl(a)...

Co bylo prosim zfalsovano v tom clanku (Hobza, Szczesniak, Latajka, Chem. Phys. Lett. 82, 469, 1981.)?

Anonymní řekl(a)...

Navarik si z vlastni pychy a vidiny vlastiho prospechu po vzniku superustavu zavaril a nyni publikoval toto:

V posledních dnech se bohužel objevují nepravdivé zprávy o tom, že jsem na děkana PřF podal podnět Etické komisi UP za to, že si dovolil vyšetřovat podezření na manipulaci s daty. Podnět jsem opravdu podal, nicméně jeho obsah je diametrálně odlišný a s vyšetřováním domnělého podvodu nemá nic společného. Takové informace jsou tedy zcela lživé. Ve skutečnosti jsem ale přesvědčený, že v posledních týdnech, až měsících pan děkan uvádí do veřejných vyjádření zavádějící, ale i nepravdivé informace. Když jsem osobně provedl kontrolní měření k dané kauze a výsledky prezentoval, stal jsem se terčem různých i veřejných útoků a zpochybňování od některých kolegů, ale i od anonymů. Když jsem na všechny tyto věci upozorňoval, byly mé argumenty bagatelizovány a odmítány, mé jméno vláčeno anonymními blogy a neoficiálními médii, až jsem se během posledních dnů oné etapy postupně propracoval k psychickému zhroucení. Proto jsem se po dlouhé a těžké úvaze, s podporou své rodiny i kolegů rozhodl požádat pana rektora, aby mou situaci přezkoumal. Ten tedy zřejmě dospěl k závěru, že je můj podnět opodstatněný a předal jej Etické komisi UP k prozkoumání. Tento postup jsem zvolil proto, abych respektoval všechny zúčastněné osoby a celá situace se mohla vyřešit v klidu, bez mediální pozornosti a poškození kohokoliv dalšího.

Protože ale někteří lidé začali toto veřejně medializovat, přičemž nepravdivě uvádějí okolnosti, nebo mé motivy, rozhodl jsem se text svého podnětu touto cestou – interní diskuzní platformou – zveřejnit, abych se mohl těmto lživým nařčením a další dehonestaci bránit. Další okolnosti nyní nechci sdělovat s ohledem na to, že se tím momentálně zabývají standardní mechanismy UP, které respektuji. Jsem si plně vědom toho, co mě za toto může potkat, ale mé morální normy mi neumožňují jen nečinně přihlížet.

Jsem přesvědčený, že se zde záhy objeví řada odmítavých a bagatelizujících komentářů, ale věřím, že pochopíte, když se na chvíli odmlčím, neboť obavy o mé zdraví už sdílí i má rodina a mí blízcí a ani já sám nechci zjišťovat, co ještě vydržím.



Přeji vám všem mnoho sil a doufám, že vás podobná situace nikdy nepotká.



Zde tedy následuje text mého podnětu:


Anonymní řekl(a)...

Vážený pane rektore,



tímto bych Vás chtěl zdvořile požádat o předání podnětu k šetření Etické komise UP ohledně jednání děkana Přírodovědecké fakulty UP, doc. Martina Kubaly. Jsem přesvědčen, že pan děkan se ve svém nedávném veřejném prohlášení k případu Nature Communications (zveřejněno dne 29. října 2019 v 15:56 na hlavní webové stránce PřF UP) dopouští, v rozporu s čl. 30, odst. 1 Statutu UP, poškozování dobrého jména univerzity a jejích zaměstnanců tím, že na základě nepřesných, nebo dokonce nepravdivých tvrzení neoprávněně veřejně obviňuje své vlastní zaměstnance (vč. mé osoby) z neetického jednání a vědeckého podvodu. Domnívám se, že jednání děkana PřF je možné považovat za porušení části I., odst. 1, 6 a 7 Etického kodexu zaměstnanců a studentů Univerzity Palackého

v Olomouci.



K tomuto názoru jsem došel po pečlivém prostudování výše zmíněného veřejného vyjádření děkana PřF a následné komunikaci s ním. V této komunikaci jsem jej nejprve neprodleně emailem informoval o skutečnosti, že jeho vyjádření je dle mého názoru zavádějící a fakticky chybné, zároveň jsem jej zdvořile požádal, aby mé jméno nespojoval s nečestným jednáním, a nabídl jsem mu možnost vysvětlení jakýchkoliv potřebných detailů. Na tuto nabídku však nijak nereagoval a pouze mi krátce sdělil, že je přesvědčen, že se o mé osobě vyjádřil správně. Proto jsem společně s kolegou (také odborníkem na Mössbauerovu spektroskopii) připravil detailní komentář k vyjádření pana děkana, zaslal jej Vám i celému vedení univerzity a zveřejnil jej na interní UP Relfexi, neboť jsem byl přesvědčen, že vedení univerzity i celá akademická obec by měla tyto informace dostat. Dále s nimi samozřejmě můžete naložit, jakkoliv uznáte za vhodné. I tento komentář byl bez jakékoliv vzájemné diskuse děkanem PřF odmítnut. Domnívám se, že děkan PřF tímto jednáním dlouhodobě, zcela jednostranně a bez skutečné znalosti diskutované odborné problematiky popírá výsledky vědecké práce zaměstnanců PřF a poškozuje jejich jména ve veřejném prostoru, mimo jiné přímo na oficiálních stránkách PřF UP a prostřednictvím internetového Džurnálu.



Obratem jsem tedy kontaktoval předsedu AS PřF UP prof. Opatrného, abych jej požádal o prověření správnosti chování pana děkana, neboť sám pan předseda mi v minulosti osobně sdělil, že jednou z jeho povinností je právě dohlížet na správnost konání pana děkana. U něj jsem rovněž neuspěl. Pan předseda ve své odpovědi na můj dotaz a apel nijak nereagoval. Domnívám se, že prof. Opatrný bohužel mé argumenty dlouhodobě bagatelizuje a ve veřejném prostoru a hromadných korespondencích mne také spojuje s nečestným a podvodným jednáním.



Dlouho jsem doufal, že se vše podaří vyřešit smírně, a proto jsem vždy pohotově reagoval na nejrůznější dotazy a připomínky, celkově v rámci stovek emailů, komentářů na UP Reflexi, Facebooku i při osobních diskuzích a obětoval jsem tomuto snažení desítky, ne-li stovky hodin svého času. Poslední komunikace s panem děkanem PřF i předsedou fakultního senátu mé naděje však již definitivně rozptýlila. Obzvláště pak páteční emailová “přestřelka” s panem děkanem, který mne v okamžiku, kdy jsem poukázal na fakt, že uvedl v omyl vedení univerzity, označil před širokým vedením univerzity za podvodníka a můj poskytnutý “důkaz” za „scientific misconduct“, tedy zfalšovaný. K označení mé osoby za podvodníka, před stejným publikem, se pak ihned pohotově přidal i předseda AS PřF UP.

Anonymní řekl(a)...



Vážený pane rektore, připadám si opravdu hloupě, že Vás musím žádat o řešení této situace, neboť i přes veškerou snahu ji sám vyřešit nedokáži, po několika měsících neúměrného vypětí se cítím být celou situací velmi vyčerpaný a v důsledku toho se obávám i o své vlastní zdraví. O motivech zmíněných osob se mohu jen domnívat a nepřísluší mi je soudit, avšak jsem přesvědčený, že do moderní demokratické společnosti takové chování a metody nepatří.



Dovolte mi prosím připomenout, že s kauzou Nature Communications nemám vůbec nic společného, nepatřím mezi autory a ani jsem se nijak nepodílel na publikované studii. V souladu s Etickým kodexem zaměstnanců a studentů Univerzity Palackého v Olomouci i svým vlastním přesvědčením jsem se však pokusil prověřit zpochybňované závěry článku tím, že jsem provedl opakovanou analýzu jednoho ze vzorků a svá zjištění jsem poté osobně sdělil senátorům PřF UP. Nemohu se zbavit dojmu, že jsem se stal terčem nátlaku a útoků proto, že jsem se odvážil veřejně sdělit jiný názor a upozornit na chyby a neetické jednání, ke kterému dle mého názoru již dlouhodobě dochází. Ač tento podnět podávám velmi nerad a považuji to za jedno z mých nejtěžších rozhodnutí, vnitřně cítím, že mne k tomuto zavazuje Etický kodex zaměstnanců a studentů Univerzity Palackého v Olomouci, především část I, odst. 3, avšak především mé vlastní morální normy mi neumožňují nečinně přihlížet ve chvíli, kdy jsem přesvědčen, že dochází k neoprávněnému poškozování jména naší univerzity a mých kolegů. Tuto formu řešení volím proto, abych nenapomáhal dalšímu neoprávněnému poškozování jména univerzity nebo jejich zaměstnanců ve veřejném prostoru, a věřím, že vše bude vnitřními mechanismy spravedlivě vyřešeno.



Domnívám se tedy, že popsaným jednáním mohlo dojít k porušení těchto odstavců Etického kodexu zaměstnanců a studentů Univerzity Palackého v Olomouci:



Část I:

1. Zaměstnanec a student UP zachovává při činnostech vyjmenovaných v odstavci 1 preambule vysoký standard dodržování lidských mravních principů a etických zásad, plně respektuje zásady tohoto kodexu.

6. Zaměstnanec a student UP si zachovává kritičnost vůči výsledkům své práce, získaným poznatkům a závěrům, objektivně, kriticky, ale kolegiálně přistupuje k výsledkům dalších zaměstnanců a studentů UP, je přístupný diskusím a argumentům jiných.

7. Zaměstnanec a student UP obhajuje svobodu myšlení, bádání, vyjadřování, výměnu názorů a informací. Ve své tvůrčí činnosti, v pedagogické činnosti a v rámci studia nezastává neobjektivní ideologické či iracionální přístupy, odmítá vše, co může urážet lidskou důstojnost nebo ohrožuje řádný chod a rozvoj lidské společnosti.



K této žádosti přikládám dokumenty, které považuji za relevantní k mému podání. V případě potřeby cokoliv dalšího doplním a jsem Vám plně k dispozici pro jakékoliv případné otázky.





S neskrývaným zklamáním ze současné situace, avšak stále s důvěrou ve spravedlnost na UP,





Jakub Navařík

Anonymní řekl(a)...

V té Hobzou režírované samooslavné diskuzi na tom aktualne.cz je ještě jedna připomínka přímo k věci:

Odpovězeno: 19. 11. | 13:16 Autor: Alenka
Otázka: Je pravda, že kvůli vám se měnila pravidla publikační etiky, neb jste nebyl ochotenopravit své vlastní chyby? Přidalo se pak pravidlo, že opravy k práci může publikovat i 
ne-autor (psali o tom myslím v Respektu).
Pavel Hobza: Nejsem si jist, ze vim o co se jedna.

Samozřejme, že ví, taky to prošlo médii. Zatímco je arogantním výsmyslem, že s Havlasem "přepsali učebnice", něco se přece jen přepisovat muselo - americká etická pravidla.
A Američané pochopili, že ve východní Evropě jsou někdy ještě větsí podvodníci,
než se obávali. Nyní jim to znovu potvrdila zbořilizace.

Anonymní řekl(a)...

Prestižní úspěch olomoucké univerzity: mezi nejcitovanějšími vědci na světě jsou tři její zástupci

Tři vědci působící na Univerzitě Palackého v Olomouci figurují v letošním přehledu nejcitovanějších vědců světa. V seznamu Highly Cited Researchers, který zveřejňuje americká společnost Clarivate Analytics, je analytický chemik a fytochemik Ondřej Novák a chemici Rajender Varma a Radek Zbořil.

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/prestizni-uspech-olomoucke-univerzity-mezi-nejcitovanejsimi-vedci-na-svete-jsou-tri-jeji-zastupci-40304310

PR má Zbořil pořád dobré... Divím se jenom, že o jeho podvodech nic nenapíšou. Jak toho docílil?

Anonymní řekl(a)...

„Je to ocenění práce všech lidí v RCPTM, kteří provádějí multioborový výzkum s velkým přesahem do aplikací. I díky němu se Univerzita Palackého dostala například v multidisciplinárních materiálových vědách a nanotechnologiích na první příčky v ČR. Ve fyzikální chemii je na tom pak v posledních letech dokonce lépe než univerzity v Cambridgi a Oxfordu,“ pochlubil se Zbořil.

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/prestizni-uspech-olomoucke-univerzity-mezi-nejcitovanejsimi-vedci-na-svete-jsou-tri-jeji-zastupci-40304310

A Nobelova cena pro Zbořila by se nenašla? To už ani není možné, český akademický Kocourkov. :-)

Anonymní řekl(a)...

Zbořil je nejcitovanější fyzikální chemik asi tak, jako byl Stachanov nejlepší horník.

Anonymní řekl(a)...

Příspěvek Hobzy (záměrně nepíšu profesora) na UP reflexi:

Se zájmem jsem si přečetl článek děkana PřF nazvaný Uvedení na pravou míru 2. Zaujala mě zejména pasáž, kterou cituji:

”…Když se ohlédnu za kauzou JACS, tak vidím, že dosavadním výsledkem je to, že student, který na podvod jako první upozornil, byl podvakráte vyhozen od obhajoby a nakonec přišel i o práci, poté, co přišel svědčit v letošním roce, děkan, který věc nechal prošetřit, byl rektorem vyzván k rezignaci a předseda Etické komise, která si dovolila věc nezávisle posoudit, byl vystaven hrubým osobním útokům, až nakonec rezignoval, zatímco hlavní aktér má neutuchající podporu rektora. Takže už mě tento vývoj vlastně příliš nepřekvapuje. Je tohle svět, za který jsme před 30 lety cinkali klíči?”

Student a obhajoba, o které pan děkan mluví, se mě osobně dotýkají, protože jsem byl předsedou Ph.D. komise a tak vlastně v jeho vidění světa za “vyhození” studenta jakož i za to, že “přišel o práci”, mohu já. Takže jen krátce. Student byl “vyhozen” z obhajoby prostě proto, že nesplnil požadavky UP na udělení titulu Ph.D. Při první obhajobě rozhodla komise 7 hlasy v jeho neprospěch (hlasování 0:7), ve druhém kole to již bylo lepší, nicméně kandidát přesvědčil jen 2 členy komise, další 2 byli proti a 2 se zdrželi. Při první obhajobě student o žádné manipulaci s daty vůbec nemluvil, zmínil se o ní při druhé obhajobě. Komise ho ihned vyzvala, aby věc konkretizoval, což student přes opakované dotazy komise neučinil. Všechno, co uvádím, lze nalézt v písemném zápisu. Průběh druhé komise sledovala i proděkanka PřF doc. Smolová a neshledala na obhajobě nic nestandardního. Závěr učinil děkan PřF prof. Ševčík a se studentem ukončil jeho Ph.D. studium.

Tím ale vše neskončilo, po 7(!) letech celou kauzu oživil současný děkan, který se ale žádné ze dvou obhajob nezúčastnil a celou svou argumentaci založil na výpovědi neúspěšného studenta. Ani se mnou, jako předsedou komise, ani s nikým z jejích členů děkan na toto téma nemluvil. Tím, že dal jednoznačně za pravdu studentovi, říká, že nejen já ale i celá komise lže. K celé kauze se vyjádřilo vedení UP a zcela jednoznačně se postavilo za regulérní průběh obhajoby (zde). Kdo tedy lže? Pan děkan uvádí, že student “nakonec přišel o práci”. Proč přišel student o práci v soukromé společnosti, nevím. Proč ale přišel o práci na PřF UP, vím. Prostě proto, že přestal chodit do ústavu. Pokoušel se tvrdit, že pracoval na jiném pracovišti, ale elektronická docházka ho nakonec usvědčila, že neříká pravdu. O „pravdomluvnosti“ studenta také nesvědčí jeho rozporná výpověď před Etickou komisí UP, kde tvrdil, že neví, kdo manipuloval s daty v práci JACS. Jenže v dopise Václavu Hořejšímu již uvádí, že ví, že s daty manipuloval pan Heřmánek. Takže kdo říká pravdu? Sedmičlenná komise Ph.D., proděkanka PřF, tehdejší děkan a celé vedení univerzity (rektor a všichni prorektoři), nebo pan Gregor, který, jak je vidět z předešlých řádků, má s pravdomluvností problémy?

A již jen poslední poznámka. Pan děkan píše: “Je tohle svět, za který jsme před 30 lety cinkali klíči?” Pane děkane, opravdu není. Nevím, jestli jste se jako třináctiletý chlapec do protestů proti komunistické zvůli zapojil. Já jsem se zúčastnil všech demonstrací na Václavském náměstí a nakonec na Letné a víte proč? Aby se naplnila krásná vize Václava Havla: “Ať pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.” V posledních měsících jsem velmi zklamán, že na akademické půdě musím za tuto nádhernou myšlenku znovu bojovat.

Úsudek ať si udělá každý sám.

Anonymní řekl(a)...

----- Panu Hobzovi bych připomněl zápis z obhajoby Dr. Gregora...
Toto závažné tvrzení týkající se manipulace s daty, které student nijak věcně nedoložil[1] a neobhájil, vyvolalo u členů komise velkou vlnu nevole. Prof. Trávníček toto jednání označil za hrubé porušení vědecké etiky. Následně předseda komise (=Hobza) ukončil veřejnou část atd.
Reference ze zápisu obhajoby:
[1] Po tomto dotazu Dr. Gregor vystoupil s tvrzením, že někdo manipuloval s daty, které jsou součástí článku uveřejněného v časopise JACS, kde je Dr. Gregor uveden jako spoluautor. Prof. Otyepka na toto tvrzení okamžitě reagoval a chtěl vědět, kdo konkrétně s daty manipuloval a zda bylo manipulováno s daty v práci studenta či ve zmíněném článku. Na to Dr. Gregor pouze odpověděl, že v jeho práci žádná zmanipulovaná data nejsou a co se týče článku, tam nemůže jmenovat žádné konkrétní osoby.
----- Otázky na pana Hobzu:
1) Jak měl Dr. Gregor víc věcně dokládat manipulaci s daty?
2) Proč jste hned ukončil jeho obhajobu a nepátral dál po hrubém porušení vědecké etiky?

Anonymní řekl(a)...

----- Vystoupení Ing. Žáka, ředitele Farmaku, bývalého šéfa Dr. Gregora na zasedání VK UPOL. Je také zajímavé, zmiňuje se o Dr. Gregorovi jako o problémovém géniovi a nějakém zneužití (na konci). Přepis záznamu:
- Ing. Žák (host): … Univerzitě Palackého jsem věnoval spoustu času a byl jsem předsedou správní rady UP, chtěl jsem vždycky spolupracovat s univerzitou, ale situace je taková, vážená vědecká rado, že vy si konkurujete s různými pracovišti, že univerzita nám z Farmaku odvedla pracovníky, že jsme koupili plagiát od pracovníků dlouho sdružených –jako –kateder, organické a analytické, mimochodem. A teda–už toho mám dost. Nepřišel jsem Vám vyhrožovat, jen říct, že toto je jako obraz politiky. Přece akademická půda se neodehrává na úrovni, kterou sledujeme, vy jste tady rozdělení, místo toho, abyste tady dělali, nekradli, jak říká soudruh, teda Babiš, všichni kradou – no vy taky kradete. A jak! Ne všichni, to se nedá takto –byl jsem skutečně dlouho ve správní radě, jo, tak bych mohl podat analýzu, ale už je to promlčené, že jo. Koupil jsem plagiát, to se soudím tady s grupou podnikavců, kteří jsou na katedře organické chemie a analytické. Aby Vám to bylo jasné. A už toho mám dost. Takže já jsem nedošel vyhrožovat –ale Vaše vědecké zasedání se tady bude zabývat drby, aby se zničilo to, co někdo vybudoval. Kde to jste? Co si myslíte vůbec? Nedošel jsem vyhrožovat, ale říkám Vám, už jsem se jednou obrátil na všechny ministry, ano bývalé, počínaje ministrem školství, ale aby mi tady někdo odtahoval lidi a zakládal firmy na akademické půdě, tak to je dost, toto je moje konkrétní zkušenost. Jako odtáhnout nám 16 lidí zfirmy, výzkum a tak podobně, nebo koupit plagiát a platit jak–koupil jsem plagiát, no. Moje chyba, jo. A teď tihle pánové tady chtějí zničit něco, co někdo vybudoval? Kde to jsme?
- Prof. Frébort: Pane profesore, tedy pardon, pane řediteli –můžete být konkrétní a říct, o jaký plagiát se jedná?
- Ing. Žák: Ano. Koupil jsem naivně laboratorní postup odkopírovaný od patentu na Zolpidem, nebudu zatím více vysvětlovat, abych neporušil nějak ten, jo.
- Prof. Frébort: O koho jde konkrétně?
- Ing. Žák: No,já jsem chtěl s univerzitou a oni došli, že to není univerzita, ale že my máme firmu SciChem, založenou Ševčíkem a Lemrem a tady chemikem, no. [hlasitý potlesk z publika]
- Prof. Lemr: Tak děkuju za příspěvek–
- Ing. Žák: Má katedru organické chemie, všichni to vědí. To je spolupráce?
- Prof. Lemr: Já si dovolím posunout to trošku dál.
- Ing. Žák: Já vám jen říkám, že si myslím, že akademická půda je posvátná a věnujte se vědě a ne rozkrádání a nekraďte.
- Prof. Lemr: K tomu poznamenám jen jednu věc, aby ta informace byla úplná. Vtéto chvíli soud řeší žalobu na firmu Farmak, že nedodržuje smlouvu a víc to nebudu komentovat.
- Prof. Frébort: My jsme stále nedokončili ten program, který je dnes projednáván. Myslím si, že tady máme další podnět, který by mohl být adresován EK UP, tedy nějaký plagiát –asi bude potřeba se ktomu blíže vyjádřit, za kterým stojí firma SciChem, která –pokud vím, tak její jednatelé byli jmenováni a jedním z jednatelů je v tuto chvíli proděkanem pro vědu a výzkum a obávám se, že je ve střetu zájmů vůči mnoha skutečnostem, které momentálně na univerzitě jsou. Takže dávám podnět k tomu, aby se toto opět převedlo do gesce EK a aby to tam buď předložil pan děkan, nebo kdokoli z členů VR.
- Prof. Hlaváč: Tak já opomenu tady to emotivní vystoupení pana inženýra, a pokud tady tohle –tak já navrhuji, aby se EK zabývala všemi firmami všech zaměstnanců na univerzitě.
--- Jiná část, zmínka o Dr. Gregorovi
- Ing. Žák: Já mám jen jedno sdělení. Ten Gregor, toho zaměstnávám. Slyšíte? Tak zatímco mi odtáhli všechny chemiky, tak já tohoto génia, a je problémový, a kvůli jednomu problémovému bude zneužití. Styďte se vážení děkani a proděkani. Toto je posvátná půda a uráží mě, když ničíte čas zbytečnými drby nebo záměry. Styďte se. Nemám víc co říct.
- Ing. Žák: Ne, ale pořád samý falsifikát, stáhnout všechno, ještě tady pozvete kriminálku
- Ing. Žák: Tak neblbněte.

Václav Hořejší řekl(a)...

Muze mi nekdo rici, v cem spocivalo to udajne falsovani v clanku Hobza, Szczesniak, Latajka, Chem. Phys. Lett. 82, 469, 1981.?
Dekuji
V. Horejsi

Anonymní řekl(a)...

Dala jsem do Google: Erratum Chem. Phys. Lett. 82 469 1981. Dovedlo mne to k Erratum v:
CHEMICAL PHYSICS LETTERS 167, Issue 4, 378 (30 March 1990).

Anonymní řekl(a)...

K příspěvku o Ing. Žákovi:
Mám informace od bývalé podřízené Dr. Gregora. Do firmy nastoupila mladá, leč ambiciózní
(a o to neschopnější) čerstvá absolventka Ph.D. studia, pro kterou byla snaha vytvořit vedoucí pozici. Dr. Gregor moc nevyhovoval jako vedoucí analytického oddělení, protože dělal analýzy velmi poctivě, což nějakou dobu trvalo, zatímco snaha vedení byla mít rychle podepsané papíry, že všechno vyhovuje. Celé oddělení odchod Dr. Gregora velmi mrzel.

Anonymní řekl(a)...

Z příspěvku o Ing. Žákovi jsou pro mě nepochopitelné dvě části:
- (Dr. Gregor) je problémový, a kvůli jednomu problémovému bude zneužití.
- pořád samý falsifikát, stáhnout všechno, ještě tady pozvete kriminálku

Proč ta hrůza, že nějaký vědecký podvodník dostane "za vyučenou"?

Druhý bod zasazen do kontextu:
- Ing. Žák: Pane děkane, já si vás vážím, ale neblbněte, já vám řeknu krátký příběh, mně fakt připadá, že jsme v padesátých letech, nejen že politikaření, ale můj otec byl odsouzený za sabotáž, on nic neudělal, /nezřetelný záznam/, mně připadáte jako trojka těch, co kdysi odsuzovali předem bez soudu, jo, vy chcete zničit někoho, nebo dokonce i sebe, neblbněte, přeháníte, přestaňte s tím, ježišmarjá, vždyť jste dospělí, nebo máte málo ještě?
- Děkan Kubala: Pardon, pane kolego, já nevím, jak pečlivě sledujete toto jednání, ale doposud nikdo nikoho konkrétně – jednu osobu – neodsoudil.
- Ing. Žák: Ne, ale pořád samý falsifikát, stáhnout všechno, ještě tady pozvete kriminálku.
- Prof. Lemr: Já se omlouvám, ale já si dovolím to posunout dál, je jedna hodina.
- Ing. Žák: No je, ale to jste vy vyvolali.
- Prof. Lemr: Ještě tady kolega Mašláň.
- Ing. Žák: Tak neblbněte.

Anonymní řekl(a)...

...Navíc rektor Miller nemá svou funkci nadosmrti... Co například zvládl na UPOLu jeden děkan Přírodovědecké fakulty, který nebyl z "center"....

Rektor vubec nejedna nezavisle, protoze je na vyplatni listine nekterych svych podrizenych. Kterych asi si dovedeme vsichni predstavit. Az vznikne superustav excelentnich, pak uz tyto informace budou pekne ukryte pred zraky zvedavcu z jinych fakult...

Anonymní řekl(a)...

21. listopadu 2019 20:20
já bych to nebral tak úplně racionálně. Pan Žák je již muž v letech.
Koneckonců prof. Zbořil se občas vyjadřoval o prof. Hobzovi, že je "trochu senilní".

Anonymní řekl(a)...

Takže mezi zúčastněnými osobami kolem afér center a jejich managementu jsou už dvě "trochu senilní" a dále tři s různě silnými psychickými potížemi, které v jednom případě vyústily v sebevraždu. Bude jich s případným dalším rozkrýváním afér přibývat?

Anonymní řekl(a)...

K tomu erratum v CHEMICAL PHYSICS LETTERS 167, Issue 4, 378 (30 March 1990). Zde to vypada na normalni korekci (pouzili nespravny model, pozdeji pouzili spravny a vysledky opravili); to by tedy nebyl zadny podvod, takove veci (omyly) se ve vede stavaji.

Anonymní řekl(a)...

Takhle se dá vyžehlit cokoliv, třeba u zbořilizace (až vyjde nějaké Erratum - taky by to bylo po mnoha letech, a to dění mezi se tam taky neobjeví) asi takto:

K tomu erratum v JACS. Zde to vypada na normalni korekci (pouzili nespravny obrazek,
pozdeji pouzili spravny a vysledky opravili); to by tedy nebyl zadny podvod, takove
veci (omyly) se ve vede stavaji.

Anonymní řekl(a)...

- Jde přece hlavně o to, jestli takový vědecký "omyl", vyžadující pozdější korekci, zatraktivnil článek natolik, aby s ním "recenzent neměl problém" (cituji tuším Zbořila).
- A problém s CHEMICAL PHYSICS LETTERS 167, Issue 4, 378 (30 March 1990) byl (jestli si dobře vzpomínám z této diskuze) v tom, že článek autoři (Hobza) opravit nechtěli.

Anonymní řekl(a)...

Zbořil je o něco výše přirovnáván ke Stachanovovi. Možná ještě přiléhavější je přirovnání k Eleně Ceausescu. Ta prý měla rovněž celý ústav, který na ni pracoval. Jenom se spokojila s 36 pracemi za celou "kariéru" a dosáhla H-indexu 7.

Anonymní řekl(a)...

Miller má své osobní zájmy, a krom toho se dá snadno opít rohlíkem.
Je na tom asi podobně jako jistá Klaudie:

Otázka: Jste tez spoluautorem jineho vyznamneho objevu - nejsilnejsi zname vybusiny krakaten.
Proc se o tom mlci?

Pavel Hobza: Krakaten byl predpovezen teoreticky jako velmi silna vybusnina ale s tim, ze se ji
nepodari pripravit, takze neni o cem mluvit
Odpovězeno: 19. 11. | 12:48 Autor: klaudie

Ale správná odpověď je ovšem jinak. V akademii o tom kdysi dávno koloval text,
psal ho snad někdo z Pardubic nebo ze Semtína, asi ho viděl i Hobza.
Správně je to tak, že výbušina se musí velmi rychle rozkládat na plyny, ty se ohřívají
uvolňovaným teplem, tak se rozpínají a tím destruují. Reagováním něčeho, co obsahuje
jen uhlík, nelze získat žádný plynný produkt. Tuhý uhlík se začne vypařovat, řekněme grafit, až tak při teplotach jako někde na povrchu Slunce. Ten C6 ve skutečnosti může pomalu agregovat,
a vznikne nějaký amorfní uhlík. No, a chtějte toto po Millerovi.

Anonymní řekl(a)...

Něco zajímavého o PR kolem Krakatenu...

- Obsahoval totiz pasaz (článek v novinách Právo[1]), ze jako ten Krakaten byl nominovan na Nobelovu cenu. Bylo to cire vodeni za nos, neb jedinym ocenenim byla nominace na satirickou cenu Ignace Nobela, a to je opravdu nebe a dudy! A jaksi navrch jeste clanek obsahoval i flagrantni ucelove lzi. Samozrejme, ze mame ted tiskovy zakon, tak jsem do redakce poslal k otisteni uvedeni toho celeho clanku na pravou miru. No, a samozrejme, ze je neotiskli. A taky jsem pripravil text, ktery k vysvetleni pouziva jen terminu z uciva zakladni skoly. Ale na ten mi odpovedeli, ze je moc odborny. Proste, Pravo je stran Krakatenu neprustrelne.

- Pokud musim zkouset studenty, davam jim vetsinou taky pet otazek. Podle ministerskych predpisu musi odpoved spravne aspon na 55%, jinak by u zkousky propadli. Tech pet pohledu na Krakaten vlastne umoznuje na malem prostoru vyzkouset dost velkou cast fyzikalni chemie. A ti objevitele Krakatenu v tomto peti-testu ziskali presne nula %. Na tak cisty zkusebni vysledek jsem ve sve praxi jeste nenarazil. Je to ovsem praxe zahranicni. To cesti studenti mohou svym pedagogum pekne elegantne vytrit zrak. Pokud by se totiz pripravovali ze skript vydanych staroslavnou Univerzitou Karlovou, tak i v nich stoji cerne na bilem, ze C6 je ‚silne explozivni‘. Avsak pokud zrak nektereho naseho vysokoskolskeho pedagoga pohledne na jmeno autora na titulni strance, tak si jiste dvakrat rozmysli zacinat nejakou polemiku, aby mu taky nebyla ustedrena samolepka psychopata.

https://www.scienceworld.cz/neziva-priroda/dopis-ctenare-krakaten-jeste-jednou-4202/?switch_theme=mobile

[1] Není ta oslava Zbořila jako nejlepšího chemika a ředitele ústavu lepšího než Oxford nebo Cambridge ve své podstatě také v Právu? Deník Právo se spolu s portálem Seznam.cz podílí na internetovém zpravodajském portálu Novinky.cz, který patří mezi nejnavštěvovanější české zpravodajské portály v České republice. Zajímavá shoda náhod, která samozřejmě může být stále naprosto a čistě náhodná.

Václav Hořejší řekl(a)...

Prominte, ale ta argumentace ohledne krakatenu (ze se pri vybuchu neuvolnuji plyny) mi pripada nespravna. To by prece potom nemohla fungovat ani exploze atomovky? Staci prece, aby se pri uvolneni energie prudce ohral okolni vzduch, ne?

Anonymní řekl(a)...

- Pavel Hobza: Krakaten byl predpovezen teoreticky jako velmi silna vybusnina

-Výbušnina je obecné označení chemické látky nebo směsi, která je schopna mimořádně rychlé exotermické reakce spojené s vývinem plynů o velkém objemu – výbuchu.

Snad to mají na Wiki správně, zdroj
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDbu%C5%A1nina

Václav Hořejší řekl(a)...

OK, ale asi je treba pripustit, ze pokud by existovala nejaka "energeticky bohata" metastabilni latka (a la ten "krakaten"), mohla (musela?) by se explosivne rozkladat. Takze by se mohla povazovat za jakousi "vybusninu" v sirsim smyslu, podobne jako naloz nadkritickeho mnozstvi stepneho materialu?
Takze ta "skolacka chyba" Zahradnika a spol. by se redukovala spise na semantickou nepresnost? Jak byste tedy spravne nazval takovou hypotetickou latku (explodujici bez uvolneni plynu, podobne jako atomova bomba)?

Václav Hořejší řekl(a)...

Mimochodem - neni mi jasne, proc tady vsichni pisi anonymne? To se bojite rici svuj nazor?

Anonymní řekl(a)...

- Pokud by existovala nejaka "energeticky bohata" metastabilni latka (a la ten "krakaten"), mohla (musela?) by se explosivne rozkladat.

Podle mého názoru je výbuch (=tj. nějaký explozivní rozklad) širší pojem než výbušnina, ta už implikuje možnost explozi "řídit" a tím praktické použití a běžné použití v praxi. Takže z pohledu PR je určitě pojem "výbušnina" zajímavější než "metastabilní látka". :-) Ovšem jak do toho zapasovat atomovou bombu vážně nevím.

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDbuch

- Neni mi jasne, proc tady vsichni pisi anonymne?
Budu mluvit za sebe, jsem už mimo akademickou sféru a nemíním se do ní po pracovních zkušenostech z jednoho olomouckého vědeckého centra v žádném případě vracet (a to jsem předtím moc usiloval o to stát se vědcem). Z akademického pohledu je tak mé jméno úplně bezvýznamné. O vědu se ale dál dost zajímám a tady se dozvím i spoustu zajímavých věcí ("drbů") o českém akademickém chemickém světe. Je mi ovšem moc líto promarněné šance s centry (další peníze z EU na ně už nebudou) a Ph.D. studentů v nich (=novodobých otroků své vědecké vrchnosti) Navíc zmiňovaná arogantní oligarchická "vědecká vrchnost" si na penězích z EU pěkně zbohatla. Občas se tak zde snažím i přispět do diskuze, třeba můj názor aspoň trochu něčemu pomůže.

Anonymní řekl(a)...

Už jsem přišel i na tu atomovou bombu... Atomová bomba nemůže být použitá stejně jako výbušnina, protože se nedá dávkovat (tj. bezpečně "řídit"). Nadkritické množství, které srovná půlku města, jinak exploze veškerá žádná.

Václav Hořejší řekl(a)...

" Atomová bomba nemůže být použitá stejně jako výbušnina, protože se nedá dávkova" To neni pravda - atomovky maji "razi" od 1 tuny TNT do 500 kilotun.

Anonymní řekl(a)...

Principiálně se přeci u atomovky pod nadkritické množství štěpného materiálu pro rozjetí řetězové reakce jít nedá, takže začínáte u 10 - 20 tun TNT (close to the minimum practical size for a fission warhead u Davy Crockett[1]). Změnou náplně a dalšími "vylepšeními" můžete účinek samozřejmě zvýšit (nebo rozjet termonukleární reakci). Nepřekročitelný začátek u pár tun (spíš desítek) klasické výbušniny v řádu největších konvenčních bomb bych za zrovna dobře zvládnutou a použitelnou řízenou explozi nepovažoval (i když pominu záření). Nejsilnější konvenční bomba druhé světové války Grand Slam má ekvivalent 6,5 tun TNT, dnešní jedna z nejsilnějších konvenčních bomb MOAB je ekvivalentem 11 tun TNT. Kolik oproti tomu můžete použít nejméně Semtexu nebo C4? Kde jste našel ekvivalent 1 tuny TNT pro atomovku?

[1] Davy Crockett
It was one of the smallest nuclear weapon systems ever built, with a yield between 10 and 20 tons TNT equivalent (40–80 gigajoules).

https://en.wikipedia.org/wiki/Davy_Crockett_(nuclear_device)

Václav Hořejší řekl(a)...


"Kde jste našel ekvivalent 1 tuny TNT pro atomovku?"

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapon#Fission_weapons, ref. 11

Ale i kdyby to bylo rozpeti 10 tun - 500 kilotun, tak to samozrejme je "vybusnina" i v tom smyslu, ze se da regulovat sila exploze.

Václav Hořejší řekl(a)...

Jeste poznamenejme, ze nejvetsi fuzni (vodikove) bomby jsou az ekvivalentem 500 megatun.

Anonymní řekl(a)...

Díky za diskuzi (i když mírně nesouvisející), dozvěděl jsem se opět něco nového ze svého mírně pozapomenutého oboru. Chtělo by to ale zde diskutovat spíš nad tím, jak se zbavit oligarchického a klientelistického vlivu podvádějících vědeckých "stachanovců", kteří si dál vesele budují kariéry přes "staré komunistické vědecké struktury", přes neakceptovatelná etická pochybení, dál zneužívají granty EU, jsou ve vedoucím postavení, kde si sami určují nehorázné výplaty, na práci zneužívají Ph.D. studenty, kterým záměrně protahují jejich studium a jsou navíc první u neprůhledných zakázek na vybavení svých institucí. Jak českou vědu lépe nastavit?

Následují poslední věci k atomovce, považoval bych tím téma za vyčerpané.
1) I když se neshodneme na čísle, tak se síla výbuchu atomovky díky štěpné reakci nedá regulovat pod určitou a prakticky nepoužitelnou mez v řádu jednotek tun TNT. Můžeme se shodnout na tom, že i na některé vojenské použití prostě "bouchá moc" a pro mírové použití stejným způsobem jako výbušniny je stejně naprosto nepoužitelná díky radioaktivitě.
2) Zajímala mě opravdu reálně zkonstruovaná a "používaná" nejmenší atomovka:
- Davy Crockett recoilless gun, one of the smallest nuclear weapons ever built
- The W54 was one of the smallest nuclear warheads deployed by the United States. It was a very compact implosion-type nuclear weapon design, ... in the range of 10 to 1,000 tons TNT equivalent.
3) Diskuze je z určitého pohledu stejně zbytečná, protože atomovka výbušnina v přesném slova smyslu v žádném případě není. Jedním z parametrů výbušniny je totiž "objem plynů po výbuchu". Slovo výbušnina je svými parametry naprosto přesně definované.
4) Tím bych nesouvisející diskuzi o atomovkách ukončil. Bouchnout můžou různé věci, například i vodík v Hindenburgu. A velikost výbuchu můžete regulovat velikostí vybuchující vzducholodě. A tento systém bych se osobně nazvat prakticky použitelnou výbušninou stejně neodvážil. Slovo "výbušnina" stále vnímám (možná i chybně a zjednodušeně a bez plynů) jako lehce transportovatelnou a použitelnou věc k řízené explozi různé síly pro vojenské i mírové využití.

Václav Hořejší řekl(a)...

"Chtělo by to ale zde diskutovat spíš nad tím, jak se zbavit oligarchického a klientelistického vlivu...."

Ja myslim, ze je to plne v rukou vedecke komunity, ktera se proti takovym jednotlivcum musi ozvat (NEANONYMNE!!!!, i s rizikem nejakych neprijemnosti). Problem je, ze se lide boji, ze by je takova angazovanost mohla privest do problemu. Ale jinak to nejde.
Ja jsem se o neco takoveho docela vyrazne snazil v pripade E. Sykove (Stary chemik me ovsem za to sepsul...), a tak trochu i v pripade olomouckem (viz https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/vaclav-horejsi/afera-v-olomouci-kde-je-pravda).

Anonymní řekl(a)...

- Problem je, ze se lide boji, ze by je takova angazovanost mohla privest do problemu. Ale jinak to nejde.

Za vaši angažovanost v Olomouci Vám moc děkuji. On je tu ale i druhý problém (hovořím hlavně o mně známém centru v Olomouci a obecně možná i o dalších regionech). Ti "vzpurnější" a odvážnější zaměstnanci buď zmiňovaná vědecká pracoviště opustili sami, nebo je k tomu vedení různými kroky donutilo. Proč by si vedení pěstovalo nějaké potížisty a kazili si svůj klid na práci, že? Zůstali jen ti, co sloužit pod tímto druhem šéfů vydrží nebo musí vydržet. A "držet ústa a krok" má z pohledu zaměstnaných vědců také svou logiku. Oligarchická skvadra má na univerzitě obrovský vliv, jinou podobnou takto specializovanou práci v okolí Olomouce neseženou a kvůli různým důvodům nebo rodinným vazbám se stěhovat jinam nechtějí/nebudou/nemůžou. Takže jsme zde ve vědecké verzi normalizace a je potřeba nějaký pořádný zásah zvenčí. :-)

----- Všechno vystihuje dŽurnál:
Nic nenasvědčuje tomu, že by tohle všechno olomouckou akademickou obec nějak zvlášť vzrušovalo. V den třicátého výročí 17. listopadu konstatuji, že další studentská revoluce je u nás na Hané zatím spíše nepravděpodobná.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/20/kam-se-hrabe-karlovka/

Anonymní řekl(a)...

Ještě dodám - například mi bylo řečeno bývalým kolegou, že petice na vznik CISTu byla vynucována na pracovišti (centru) tím, že kdo nepodepíše, bude mít v práci potíže. Prostě reálný socialismus v praxi.

Anonymní řekl(a)...

Demokracie do vědy nepatří, říká nejcitovanější český vědec Hobza

https://www.universitas.cz/osobnosti/716-demokracie-do-vedy-nepatri-rika-nejcitovanejsi-cesky-vedec-hobza-2

Anonymní řekl(a)...

Ale no tak páni magistři, astrologové, geometři, agronomové, psychiatři, ...
Při výbuchu A-bomby se uvolni energie (taky hojnost záření, to pomineme), ta energie VOHŘEJE
vzduch, a ten vohřátej vzduch pak funguje stejně jako u klasických výbušin - expanduje a ničí. Akorát, že se tomu říká tlaková vlna, to vás zmátlo. A tedy ve vzduchoprázdnu by ta tlaková vlna nebyla, což je jeden z důvodů, proč se moc neposunuly ty star wars.

A nyní jiný soudek. Ing. Žák je trochu svéráz, ale stran toho vošlehnutýho patentu na Zolpidem se mu dá rozumět. Zolpidem je o dost větší produkce, než i ty léky Holého, a stojí za tím velká firma. Tož tak.

Anonymní řekl(a)...

Problém české vědy nespočívá ani tak v obecném nedostatku peněz, jako v jejich nešťastném rozdělování. Příliš mnoho prostředků putuje k průměrným a podprůměrným týmům na úkor těch nejlepších. Trpí tím především talentovaní mladí vědci, kteří u nás mohou jen obtížně vybudovat vlastní výzkumné skupiny a plně uplatnit originalitu svého myšlení.

Tak by se daly shrnout hlavní závěry debaty tří významných českých chemiků, kteří se koncem března sešli v Olomouci. Josef Michl a Pavel Hobza přijali pozvání Radka Zbořilado Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), které Zbořil vede.

https://vesmir.cz/cz/on-line-clanky/2014/05/tri-esa-falesnych-kartach-ceske-vedy.html

Anonymní řekl(a)...

Mezinárodní poradní orgán Rady pro výzkum, vývoj a inovace:
Josef Michl (předseda)

https://www.vyzkum.cz/FrontClanek.aspx?idsekce=806862

ÚOCHB
Skupina Josefa Michla
Organická chemie

https://michl.group.uochb.cz/cs

Václav Hořejší řekl(a)...

"Při výbuchu A-bomby se uvolni energie (taky hojnost záření, to pomineme), ta energie VOHŘEJE vzduch, a ten vohřátej vzduch pak funguje stejně jako u klasických výbušin - expanduje a ničí."

Ano, presne toto jsem zde v diskusi napsal pred nekolika hodinami - opisujete? ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ale no tak páni magistři, astrologové, geometři, agronomové, psychiatři, ...
Jde o to, že u A-bomby na vohřev vzduchu uvolníte mnohařádově víc energie. A taky mnohem rychleji. Samozřejmě můžete bouchat i s moučným prachem rozptýleným ve vzduchu v uzavřené prostoře. Ale s tím válku nevyhrajte. Navíc ta energie se musí uvolnit velmi rychle. Musíte mít tu rychlou kinetiku, chemickou řetězovou reakci, a to umí jen dost málo látek.

Anonymní řekl(a)...

Že se k tomu pořád musím vracet, ale nedá mi to... Je legrace zjistit, že i s VŠ vzděláním chemického směru přesně nerozumím pojmu výbušnina. :-)

Jednoduchý pokus - konvenční výbušninu (například dynamit) umístím do vakua, A-bombu umístím do vakua a obě přivedu k výbuchu. Z dynamitu vyletí plyny (takže se dá použít striktní definice) a energie - fungovat bude, dochází přece k dokonalé oxidaci jeho uhlíku a vodíku vlastním kyslíkem. Z A-bomby vyletí tak leda trosky pláště, nějaké "rozmlácené" atomy a energie různé vlnové délky. A u A-bomby Američané plánují vychýlení asteroidů pomocí atomového výbuchu, takže nějak ve vakuu fungují také. A bez "doprovodných" plynů.

Objem plynů po výbuchu (V) je definován jako množství plynů v litrech, které vzniknou výbuchem 1 kg látky při přepočtu na normální teplotu 20 °C. V praxi je potom objem plynů přibližně řádově vyšší vzhledem k teplotě v místě výbuchu kolem 4 000 °C. Hodnoty V pro běžně užívané trhaviny leží v rozmezí 500 – 1000 l/kg, prakticky se tedy výbuchem zvětší objem látky až 10 000 násobně.

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDbu%C5%A1nina

Anonymní řekl(a)...

Ale no tak páni magistři, astrologové, geometři, agronomové, psychiatři, ...
U toho asteroidu by šlo ne o vychýlení, ale o jeho vypaření. Na tom by se podílela i ta radiace, co jsme ji zatím abstrahovali. Asteroid by adsorboval zaření, tím se ohříval, tím se vypařoval, a tím desintegroval.

A u dynamitu ve vesmíru by šlo o expanzi do vakua, připomínalo by to expanzi navrtané kosmické lodi. Když tak dynamit s ocelovými kuličkami, to by byla jiná (ale aby to tady nezačal monitorovat BIS).

Anonymní řekl(a)...

- ale aby to tady nezačal monitorovat BIS
Nic špatného přece neděláme, máme bohulibou snahu vědecky přesně vydefinovat pojem výbušnina. No a pokud by kvůli tomu BIS začala monitorovat všechna tři olomoucká vědecká centra, tak by to bylo jenom plus. Třeba by zjistila, kam ve skutečnosti šla nezanedbatelná část peněz na vědu. A spočítala by všechny drahé hypermoderní naprosto nepostradatelné měřící přístroje a rozdělila je na využívané a na ty zaprášené "ve sklepě". To je teď informace s vysokým stupněm utajení. :-)

Anonymní řekl(a)...

Polski uczony Tadeusz Urbanski (autor książki Chemia i technologia materialów wybuchowych):
Eksplozja ma miejsce, gdy duża ilość energii jest uwalniana w niewielkiej objętości obszaru w bardzo krótkim czasie. Uwolniona energia występuje w wielu postaciach, w tym chemicznych, jądrowych i hydrotermalnych.
Bardzo szybko płonący materiał wybuchowy uwalnia skoncentrowany gaz, który szybko się rozszerza, wypełniając otaczającą przestrzeń powietrzną i wywierając nacisk na wszystko w niej. Oznacza to, że eksploduje podmuchem wystarczająco silnym, aby zdmuchnąć wszystko na swojej drodze.

Anonymní řekl(a)...

Tohle nakonec je taky i ukázka toho Zbořilova zatraktivnění článku natolik, aby s ním recenzent neměl problém:

J. Mol. Struct. (Theochem) 313, Issue 3, 335 (20 October 1994):

"... are, no doubt, potent explosives. This is especially true of the five above
molecules which possess very high heats of formation, and in particular of the
C6 cyclic system. For this system we would like to suggest the trivial name cracatene which is derived from the title of a well-known novel by Karel Čapek, Krakatit ..."

A souběžně jela mediální masáž typu: Desetisíckrát silnější než TNT, triumf lidského ducha, navržen na Nobelovu cenu.

Anonymní řekl(a)...

Vysokoškolský ústav CATRIN - krátký komentář:
Takže místo menších vědeckých týmů, které by využívaly nějakou sdílenou infrastrukturu k lepším výsledkům (="průhledná" jasně daná soutěž, model kapitalismu), vznikne jeden neprůhledný "socialistický" moloch, kde se budou mít dobře leda "kamarádi" vedení (klasický klientelismus) a kde vedení není hlídáno ničím, leda samo sebou. A před vedoucí oligarchií nebude úniku nikam, protože veškerý "lepší" výzkum na nejlepším vybavení půjde samozřejmě nekontrolovatelně přes ně a univerzitě zbudou "drobky". Nespokojenci z řad vědců na univerzitě, radši už teď "držte ústa a krok" nebo radši rovnou emigrujte. :-)

Zjednodušeně: Ein Volk, ein Reich, ein Führer.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/25/na-konci-aktu/

Anonymní řekl(a)...

Některé zdejší odkazy si zaslouží ironický komentář, to si ujít nenechám. Přitom všechno podáno jako "křišťálově čistý" úmysl vylepšit vědu se skvělým PR a za příslovečného "potlesku" novinářů.

Hobza: Demokracie a věda k sobě nepatří. Ne, že bych neměl rád demokracii, ale ne ve vědě.
https://www.universitas.cz/osobnosti/716-demokracie-do-vedy-nepatri-rika-nejcitovanejsi-cesky-vedec-hobza-2

- Proto jsem pomohl ve vědě vybudovat pravý opak, despotickou a neetickou oligarchii.

Zbořil (o excelenci a její evaluaci): Na základě poctivé vědecké evaluace, která bude pro všechny stejná. Slovo excelence je už od Dobešových dob frází. ... Minimálně na úrovni přírodovědných a medicinálních oborů se dá základní výzkum měřit scientometricky a aplikovaný výzkum ne podle toho, kolik obratových peněz se v něm točí, ale na základě skutečných komerčních výstupů nebo prodaných patentových licencí.
https://vesmir.cz/cz/on-line-clanky/2014/05/tri-esa-falesnych-kartach-ceske-vedy.html

- Název "o falešných kartách české vědy" je opravdu výmluvný nadpis. Řekl bych přímo "prorocký", ale v mírně odlišném významu. Jenom bych pokorně přidal jedno pravidlo - každý systém je tak silný, jak je silný jeho nejslabší článek. Pokud hodnotíte úspěšnost vědce pomocí lehce zfalšovatelného recenzního řízení a naprosto vágních pravidel pro spoluautorství, vyhodnotíte jenom největší podvodníky a nejvíc bezskrupulózní řídící charaktery, kteří spoluautorství budou vyžadovat od svých podřízených. Komerční výstupy se už falšují hůř, ale chlapci také na něco přijdou. Jsou "šikovní" a od toho už mají obsazené i olomoucké VTPUP.

Závěr - Tak to celé dopadne, když se naprosto pohrdá "humanitní" částí vědění jako politologie a historie a systém si nastaví sami pro sebe jeho účastníci (v určitém ohledu "diletanti"). A nejdůležitější věc:

Masaryk považoval za nevyhnutelné, aby politika byla podřízena etice, řekla Čaputová

https://www.lidovky.cz/svet/podle-caputove-csr-polozila-zaklady-slovenske-statnosti-pro-slovaky-28-rijen-ale-neni-statnim-svatke.A191028_125715_ln_zahranici_ele

Anonymní řekl(a)...

Ta nabubřelá masáž o ´největším objevu od listopadu 89´ (fakt se to tehdy tak říkalo) mi připomenula jednu nečekanou epizodu. Ona se pak v Praze konala nějaká mezinárodní konference a taky se tam měl prezentovat ten Krakaten. A nějaký drsňák tehdy zavolal na linku 158, a jen vpodstatě zopakoval to, co se šířilo z akademie. Tedy něco v tom smyslu, jako že v konferenční budově je nejsilnější výbušina, stokrát silnější než TNT. No, a od té linky 158 tam fakt poslali URNU. Tím se tomu nesmyslu opravdu zajistila mezinárodní publicita. A pak to nějací amíci nominovali na tu satirickou cenu Ignáce Nobela. Ale akademie je na poslední chvíli uprosila, že kdyby to tak skutečně udělili, tak by to třeba taky mohl být konec akademie v Čechách. Takže naopak by Hobza měl nyní říkat, že ve vědě demokracie musí být, aby se mohly zavčas kritizovat takovéto nesmysly. A taky by už konečně měl zařídit, aby v tom časopise vyšlo řádné Erratum. A nakonec by akademie měl už veřejnosti vysvětlit, že se opravu, ale opravu žádná supervýbušina tehdy neobjevila. Jo, a taky by se mělo vedení UPOLU už omluvit za ty vyhazovy od obhajoby a ze zaměstnání, neb i ti whistlebloweři k demokraciee ve vědě nutně patří. Třeba to Millerovi nakonec taky dojde.

Anonymní řekl(a)...

šach mat

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/26/obrazky-ze-stejneho-datasetu/

Anonymní řekl(a)...

Jak se dělají patenty aneb najděte pět rozdílu. Na webu RCPTM se propaguje patent, (https://www.rcptm.com/cs/vedci-rozsirili-spektrum-protinadorovych-latek-o-nove-komplexy-zlata/), který má zjevně duplicitní obrázky u NMR spekter, navíc s podivně přiřazenými signály. Povídá se, že při přípravě patentu (https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/307/307954.pdf) byl vynechán člověk, který měl na chemii a charakterizaci asi největší podíl, a proto je plný chyb.

Greg Lapatat řekl(a)...

Třeba to Millerovi nakonec taky dojde.

Pan rektor sice je velký bojovník za pravdu a lásku, ale - jak o tom psal na svém blogu - tyto věci musí dlouho za bezesných nocí vážit na lékárnických vahách, aby se nikomu nestala ani nejmenší újma a nebyla dotčena ničí důstojnost. A musíte uznat, že když podvodníkovi řeknete, že je podvodník, tak se jeho důstojnosti dotknete. Proto vedení UP udělá všechno proto, aby se tomu vyhnulo.

Ostatně, jak to okomentoval jeden můj kamarád z PřF (na UP už delší dobu nejsem, ale kontakty tam samozřejmě pořád mám): "To by musel přiznat, že se zmýlil - a já nemyslím, že by tenhle rektor byl něčeho takového schopen."

Anonymní řekl(a)...

Pokrytec... :-)

„Několikrát jsem v minulých letech slyšel, že Univerzita Palackého je nejvíce havlovskou univerzitou v této zemi. Většinou to bylo myšleno pejorativně, ale mě to stejně zahřálo u srdce. Protože pořád zdvořile, tvrdošíjně a zcela idealisticky lpíme na jednotném cíli: Že pravda a láska musí zase jednou zvítězit,“ řekl rektor Jaroslav Miller.

https://www.upol.cz/nc/zpravy/zprava/clanek/univerzita-ocenila-osobnosti-ktere-se-zaslouzily-o-rozvoj-demokracie-1/

Anonymní řekl(a)...

Zažímalová by s Havlasem po boku měla národu konečně vysvětlit, že krakaten není nejsilnější, nýbrž nejbezpečnější explozivo, co prostě nikdy bouchnout nemůže.
I tak by se to nakonec dalo dál prezentovat jako unikátní úspěch akademie.
A bylo by to i takové to millerovské 'vítězství pravdy'.
Mohla by to pojednat ve Zbořilově PR stylu:
'Inadvertently misprinted' sekretářkou - ta místo nejbezpečnější prostě napsala nejsilnější, to přece nebyl žádný podvod, takové věci (omyly) se ve vědě stávají.

Anonymní řekl(a)...

Poměrně krátký a o to víc ironický komentář k článku na dŽurnálu (škoda, že tam nejsou zavedené komentáře):
http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/27/koledovali-jsme-si-o-to/

Co je komu po tom, jestli je článek pravdivý nebo ne. My musíme plnit plán, aby nám rostly citační ohlasy, počty článků s těmi "impakt faktory", Hirschovy indexy a bylo na prémie všeho managementu. Tím zlepšujeme i postavení univerzity v světových žebříčcích.

Ti „ztroskotanci a samozvanci“ zaštiťující se etikou dělají všechno možné a neštítí se ničeho, aby zastavili tento proces. Jejich protiuniverzitní, protirektorská, proti excelentním pracovníkům zaměřená demagogická kampaň, která hrubě a lživě pomlouvá univerzitu a revoluční vymoženosti pro vysoce H-indexované excelentní vědecké pracovníky, kteří jsou už skoro 10 let jen krůček od objevu revolučního neviditelného polovodiče. (Následující část je seskládaná z vyjádření rektora Millera.) Kampaň, která zcela postrádá respekt k celku instituce, poškozuje pověst Univerzity Palackého v Olomouci a je povinností managementu fakulty, aby situaci okamžitě řešil. Vedení Univerzity Palackého opakovaně odsuzuje veřejné útoky pracovníků přírodovědecké fakulty, především pak vznik zdánlivě oficiální platformy dŽurnál, která je i dle nezávislého odborného posouzení shledávána jako zavádějící a založená na jednostranné prezentaci vzájemných konfliktů uvnitř fakulty. Bohužel dehonestační a skandalizační kampaň, která se v této souvislosti proti prof. Zbořilovi z různých stran rozpoutala, překročila a překračuje meze chování přijatelného (doufám) nejenom pro akademickou obec, ale (opět doufám) pro každého slušného člověka. Tato kampaň má jak formu útoků na rozličných webech a blozích, tak podobu hromadně rozesílaných anonymů mnoha kolegům či institucím. Podotýkám, že tato kampaň poškozuje lidsky jak prof. Zbořila, tak v tuto chvíli i celou Univerzitu Palackého.

Stále si myslíte, že rektor Miller něco s radostí změní? :-)

Zdroje vyjádření rektora:
https://www.upol.cz/nc/zpravy/zprava/clanek/vedeni-univerzity-palackeho-v-olomouci-se-distancuje-od-probihajici-verejne-a-medialni-kampane-praco/
https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/nazory-a-komentare/jaroslav-miller-o-nejobtiznejsi-soucasti-me-rektorske-agendy

Úspěchy UPOL:
https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/univerzita-palackeho-poskocila-v-zebricku-nature-index/
https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-univerzita-palackeho-svetovy-zebricek-vysokych-skol-zlepseni-qs-world-university-ranking.A190703_487275_olomouc-zpravy_stk

Alice Foster řekl(a)...

URGENTNÍ ÚVĚROVÁ NABÍDKA

Potřebujete nějakou půjčku?

Potřebujete osobní půjčku?

Potřebujete úvěr na podnikání?

Chtěli byste vzít půjčku na placení účtů?

Chcete být finančně stabilní?

Kontaktujte nás pro více informací
E-mail: nelsonwealthfinacialloanservic@gmail.com

Alice Foster řekl(a)...

URGENTNÍ ÚVĚROVÁ NABÍDKA

Potřebujete nějakou půjčku?

Potřebujete osobní půjčku?

Potřebujete úvěr na podnikání?

Chtěli byste vzít půjčku na placení účtů?

Chcete být finančně stabilní?

Kontaktujte nás pro více informací
E-mail: nelsonwealthfinacialloanservic@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

Na dŽurnálu se s články rozjeli, přidám zase ironický komentář:
http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/28/gnoseologie-prirodnich-ved/

Cituji: Šťavelan je přítomen, nejjednodušší je tedy přistoupit na verzi, že se účastní reakce. Jenže co s těmi 244 citacemi v článcích, které na zpochybněný článek navazují? To nikdo neprovedl kontrolní experiment? Zjevně nikoliv. Ty články nenavazují na experiment, ony navazují na nano-hypotézu, která je v článku vyslovena.

- Ty články můžou navazovat například na laboratorní přípravu čehokoli z odkazovaného článku a nějaká hypotéza je jim ukradená. Takže zajímavá studie by byla těch 244 citací projít a zjistit, co se vlastně cituje a proč.

Cituji: Co s tím teď, ve 21. století, po desítkách let po něž se hypotézy nevyvracejí ale potvrzují počtem citací?

- Žádný počet citací hypotézu nepotvrdí, tu potvrdí až "Příroda". Navíc biologické nebo chemické články můžou být ve své podstatě pouze popisné a tím bez hypotéz (a k měření se skvěle využijí ony draze nakoupené přístroje z excelentních center, jejichž výsledkům je třeba věřit, viz jiný článek Dalibory Štyse). Jeden pěkný příklad, obsah železa ve špenátu. Pokud "faktografický" špatně naměřený údaj nikomu a ničemu nevadí, tak může přetrvávat ve vědě dlouhé roky.

Zbořilův šťavelan je navíc ukázka naprosté pseudovědy, protože je příkladem tohoto: Výběrové vyhodnocování experimentálních výsledků: předkládání dat, u kterých se zdá, že potvrzují vlastní tvrzení, a potlačování nebo odmítání vzít v úvahu data, která tvrzením odporují.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pseudov%C4%9Bda

A může mít klidně i 3 000 000 citací. :-)

Anonymní řekl(a)...

Pštrosí politika rechtora Millera brzy přinese své kyselé ovoce. Ministerstvo má vybrat pět výzkumných univerzit, co budou mít zvláštní financování. Čtyři jsou dost jasné - Karlovka, ČVUT, VŠCHT a MUNI. Pátá bude z pětice Mendel, Veterina, Technika v Brně, hnojárna v Praze, Budějice,
(možná ještě Ostrava, Ústí, že jsou mimo centrum). UPOL bude odbyt v prvním kole argumentem - tam jsou ti slavní hoštapleři jako Zbořil, Hobza, Trávníček, Otyepka. A bude vymalováno.

Greg Lapatat řekl(a)...

Pokud nastanou nějaké podobné problémy, bude to prezentováno jako výsledek štvavé protiuniverzitní kampaně. Rektor Miller z toho vyjde jako hrdina, který navzdory rozkladným silám udržuje vysokou úroveň a bojuje za pravdu a lásku.

Jejich PR systém je neprůstřelný.

Anonymní řekl(a)...

> Jejich PR systém je neprůstřelný.
Právě není, protože exaktní věda má proti normálnímu PR stále ještě jednu výhodu - špatně se v ní lže, je založena na té rektorem omílané "pravdě" (a lásce těch, co ji provozují :-)) Podpora Hobzy a Zbořila znamená podporu pavědy (=pseudověda)[1]. A přesouvání vědeckých sporů do osobní roviny je také znak pavědy[2]. V etickém světě správné vědy jejich PR nemá šanci => proto si UPOL nezaslouží být vědeckou univerzitou. Chce to jenom přípravu s články, jak se v Česku dělá pavěda a nevědecké části populace jednoduše vysvětlené příklady Zbořila (šťavelan a stabilní nanočástice z Nature) a Hobzy (jeho Krakaten je také výživný).

[1] Pseudověda a pavěda (lidově šarlatánství) jsou označení pro takové druhy znalostí či postupů, které jejich vykonavatelé považují či prohlašují za vědecké a používají k jejich prezentaci vědecký nebo vědecky vypadající jazyk, ale nedodržují přitom základní pravidla vědy (například nemají povahu ověřitelné vědecké metody, teze či teorie nenacházejí potvrzení ve vědeckých výzkumech, vykazují nespolehlivost nebo jsou dokonce v rozporu s pozorováními apod.)

[2] Přesouvání sporů do osobní roviny
- Při pokusech zpochybnit jejich světonázor má skupina tendenci označit kritiky za nepřátele.
- Prosazování tezí o konspiraci části vědecké komunity, která se snaží potlačit výsledky.
- Napadání motivů nebo charakteru kohokoliv, kdo zpochybňuje tvrzení (viz napadání ad hominem).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pseudov%C4%9Bda

Anonymní řekl(a)...

Roli užitečného idiota po Navaříkovi převzal jakýsi Karel Berka a zdá se, že je buďto ještě pitomější než Navařík, nebo je natolik podplacený, že naprosto ignoruje jakoukoliv realitu.

Na analýzu Tomáše opatrného - http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/26/obrazky-ze-stejneho-datasetu/, která zdrcujícím způsobem potvrzuje Zbořilem nařízené zfalšování data v Nature Communications (ano, jde o Zbořila, nikoliv Tučka), reaguje slovy:

Na tento text se docela hodí citace z rozhovoru z dnešního Deníku N:

https://denikn.cz/240945/forenzni-geneticka-a-jeji-kouzelna-kostka-podlehame-iluzi-ze-co-vidime-je-vsechno-co-je/?ref=tit&fbclid=IwAR0rRjDjbhCLiCVIzYwPDihmM80MBNLAv9R3_e2qVx8NvyRSSgZRrbV52vk

a na příspěvek http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/27/koledovali-jsme-si-o-to/
reaguje následovně:

Ano, koledujeme si o to, ze reprodukce nam do narativu nevhodneho vysledku vyjde i v externi laboratori. Co pak?
Budeme v teto frasce o manipulacich a falsovani zalozene na domnenkach o domnele nereprodukovatelnosti pokracovat dale?
Zatim to tak vypada.

Po Navaříkovi další chudák, co si neuvědomuje, že obhájce podvodníka se sám stává podvodníkem.

Anonymní řekl(a)...

Jo a ještě: problém Nat Comm není v tom, jestli je přítomno superparamagnetické železo ve vzorku, jak se všem snaží užitečný idiot Navařík a teď i Berka vsugerovat, ale že příslušné spektrum toto "dokazující" bylo na Zbořilův příkaz natolik zkrášleno, že vypadá jako Dolly Buster po všech těch plastikách. Miller by si měl zachránit kůži a vypráskat Zbořila, Hobzu, Trávníčka a Otyepku.

Anonymní řekl(a)...

Teď už přece jenom stačí pořád opakovat jak kolovrátek jednoduchou věc: "Nedodržujete základní pravidla vědy, jste pseudovědci, podvádíte a tím nemáte ve vědě co dělat. Takto se věda ve slušné společnosti nedělá."

1) Nepřípustné "zkrášlení" spektra, nemáte raw data z článku v Nat Comm.
2) Nepřípustné mazání šťavelanových píků.
3) Napadání motivů nebo charakteru vědců, kteří vědecky korektně zpochybňují vaše články a závěry.

Je toho určitě víc, stačí všechno co jde proti pravidlům vědy jednoduše shrnout. A nenechat je odbíhat od podstaty problému.

Vzor Cato starší - Cēterum cēnseō Carthāginem esse dēlendam („Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno“)

Anonymní řekl(a)...

A Millerovu Omluvu s velkým O a PhD Gregorovi.

Anonymní řekl(a)...

Jak jsem už psal v příspěvku o kolovrátku, zjednodušte problém pro ostatní. V tom se stačí inspirovat propagandou. :-) Zbořilovci se všechno snaží uhrát na "vědecký spor", aby se vytratila celá podstata problému, utopili se v tom všichni a hádalo se o nepodstatných věcech (což se jim celkem daří a tím nemusí rektor jednat).

Alice Foster řekl(a)...

Dobrý den
jak se dneska máš?

Píšeme, abychom vás informovali o naší úvěrové společnosti nabízející půjčky fyzickým osobám, společnostem a organizacím, nabízíme půjčku se 3% úrokovou sazbou na 1 až 10 let a částku naší půjčky v rozmezí od 1 000,00 do 10 000 000,00 USD.
Těšíme se, že s vámi budeme spolupracovat na zajištění bezpečných a legálních transakcí.

Děkujeme, že jste si našli čas na přečtení našich zpráv, protože
čekáme na váš laskavý e-mail s odpovědí prostřednictvím:
nelsonwealthfinacialloanservic@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

Ano, přesně - Miller zaplevelil školu adorováním nepoctivosti a podvodu. Před pár lety se to dalo ještě zakrývat hýkaním o pravdě a lásce, to je dneska passé. Čím dřív skončí, tím líp - teda pokud to po něm vezme někdo jako Kubala (jinak by to mohlo taky být z deště pod okap).

Anonymní řekl(a)...

Ještě se mi líbí ty řeči rektora o "otevřenosti" UP. A vytvoří se jakási interní diskuzní platforma, kam nemůžou ani bývalí absolventi univerzity. Všechno placeno z peněz daňových poplatníků (našich i z EU) a všechno pod pokličkou. Přitom veřejnost má právo vědět, kolik stál na univerzitě každý hřebík, jaké "interní věci"?[1] Demokratická otevřenost univerzity![2] Rád bych si početl. Ovšem z veřejné kontroly má rektor strach, podle známé písničky totiž hrozí:

Já louhuju kůže, Já z nich šiju boty, já pěstuju růže, já látám kalhoty, ten umí to a ta zas tohle a všichni dohromady uděláme moc.

Naštěstí co chybí na UP, tak vzniklo tady. :-) Ve zdejší diskuzi se dá najít pár nápadů a zajímavých informací. Chyba tak byla vůbec neprotestovat proti interní diskuzní platformě UP reflexe. Vysvětlení viz "Jistě pane ministře" - když audit, tak jedině interní.

Ref:
[1] Kontaktoval jsem proto pana prorektora Bilíka, zda by mi v této věci mohl vyjít nějak vstříc, ale v podstatě mi sdělil, že vše důležité se projednává na senátu a že ostatní věci jsou interní. Cítil jsem se ani ne zklamaný, ale smutný. Zvláště teď, kdy slavíme 30 let od sametové revoluce, by měly být informace (i informace týkající se dění na univerzitě, která je financována státními prostředky), běžně dostupné.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/10/30/informaci-neni-nikdy-dost/

[2] Druhým úkolem univerzity je zůstat otevřenou, liberální a demokratickou institucí, protože svoboda bádání je s obecnou politickou svobodou spojena pupeční šňůrou.

Více na https://www.e15.cz/the-student-times/univerzity-by-mely-pusobit-ve-verejnem-prostoru-je-presvedcen-rektor-up-jaroslav-miller-1326798

Anonymní řekl(a)...

A ještě pozor na nálepky, jak se dají vykládat:
Podvodník: Ten "nezbedník" nadšený excelentní vědec. Tolik věřil své teorii, že mírně upravil data, aby mohl užuž objev publikovat. Žije jenom pro vědu... Můžete se na něj zlobit? Odsuzovat ho za takové "malé" vědecké selhání, když má skvělé výsledky, vysoké h-indexy a kdoví jak to vůbec s tou přírodou je? Jakýpak podvodník? K tomu totiž Zbořilovci směřují. :-)

Pseudovědec: Celý proces jeho výzkumu je vadný. Samozřejmě podvádí, ale soustavně. A žádný soudný stát ani management nemůže pavědu podporovat.

Greg Lapatat řekl(a)...

Víte, mě nic z toho zde napsaného nepřesvědčilo. Možná z toho důvodu, že jsem na UP nepracoval jako věděc, ale jako "technicko-hospodářský pracovník" (konkrétně v oblasti IT). Vy mluvíte, jako kdyby univerzity byly řízeny na principech exaktních věd. Jenže univerzity neřídí exaktní vědy, ba vůbec žádné vědy. Univerzity řídí management = politika = PR.
O tom, jak teď se to ukáže a věda zvítězí atd., se na UP mluvilo už před víc než rokem. A došlo snad k nějakému posunu? Změnilo se v rámci managementu něco? Já bych neřekl. Zato vím, že ledaskdo z těch, co tenkrát s leskem v očích říkali: "Tohle by mohlo velmi dobře skončit odvoláním rektora!" dnes s rozpačitým pohledem říkají: "No, tohohle rektora už znova nikdo nezvolí."
A PR = management zatím si může přičítat nové a nové úspěchy, nejnověji:
https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/univerzita-palackeho-byla-ocenena-za-spolecenskou-zodpovednost/

Anonymní řekl(a)...

> Jenže univerzity neřídí exaktní vědy, ba vůbec žádné vědy.
Díky za příspěvek, konečně rozumný pohled zvenku a z praxe (jsem z ní také). Máte sice pravdu, ale univerzita musí dodržovat určité etické principy ve vědě i ve výuce. U ní to není jen prázdná fráze. Představte si vyučovaný předmět Ph.D. studia "Jak zfixlovat vědecký článek tak, aby se dostal do impaktovaného časopisu, recenzenti nic nepoznali a výsledek je zaujal". Nebo fakultu "Astrologie a věštění" s katedrou "Čtení z karet".

Takže management univerzity utahat na:
1) Slibované demokratické otevřenosti univerzity (vážně bych chtěl vědět, jaké mají na těch 3 excelentních centrech přístroje, jak se duplikují nebo triplikují a jak se využívají).
2) Etických principech ve vědě, jejich dodržování a podpoře pseudověděckých metod při výzkumu.

Anonymní řekl(a)...

Roli užitečného idiota po Navaříkovi převzal jakýsi Karel Berka a zdá se, že je buďto ještě pitomější než Navařík, nebo je natolik podplacený, že naprosto ignoruje jakoukoliv realitu.

- Neohrožuje ta aféra něčím například jeho docenturu? Navíc na stránkách je dobrá chyba, zaměstnán jako docent od 2010? Snad to není podobný "omyl" jako o článcích z RCPTM. :-)

doc. RNDr. Karel Berka, Ph.D.
2010 – now: Assistant professor, Department of Physical Chemistry, Palacký University, Olomouc

2016: doc. (associate prof.) Physical chemistry, Palacký University, Olomouc
2006 – 2010: Ph.D. Modelling of chemical properties of nano- and biomaterials, Faculty of Science, Charles University in Prague with collaboration of Institute of Organic Chemistry and Biochemistry, Academy of Sciences of the Czech Republic (prof. Hobza)

https://fch.upol.cz/en/department/staff/berka/

Anonymní řekl(a)...

- Tak se omlouvám, udělal jsem chybu Assistant professor je u Karla Berky samozřejmě v pořádku.

Anonymní řekl(a)...

Karel Berka má na případu osobní zájem, je partnerem spoluautorky práce v Nat. Comm.
Neeticky kandiduje do etické komise PřF UP, která vzniká a patrně bude případ řešit.

Anonymní řekl(a)...

- Neeticky kandiduje do etické komise PřF UP, která vzniká a patrně bude případ řešit.
Na tomto by šel přímo definovat pojem "střet zájmů". Proboha, zastavte už ten olomoucký cirkus někdo zvenku, jinak se nic nepohne!

Zdá se tedy, že Univerzitě Palackého selhávají orgány – v tuto chvíli minimálně rektor. Další samosprávné a kontrolní orgány (Akademický senát, Vědecká rada a Správní rada) jsou zatím buďto nečinné nebo s rektorem aktivně spolupracují.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/11/20/kam-se-hrabe-karlovka/

Anonymní řekl(a)...

Tohle by se mělo dát Millerovi na stůl pod sklo (je to kupodivu z Respektu):

Součet citací jako míra významu a přínosu jednotlivých vědců je badatelské obci kontroverzní téma a řada špičkových vědců považuje tuto metodiku za velmi spornou. Existuje řada studií, které dokázaly, že mnoho hojně citovaných badatelských textů nepatří do kategorie těch, které by vědecká obec uznávala za opravdu důležité a obohacující pro daný obor.

Anonymní řekl(a)...

> Existuje řada studií, které dokázaly, že mnoho hojně citovaných badatelských textů nepatří do kategorie těch, které by vědecká obec uznávala za opravdu důležité a obohacující pro daný obor.

https://www.respekt.cz/spolecnost/cina-ma-vic-citovanych-vedcu-nez-britanie

1) Čína podvádí ve všem, takže samozřejmě bude podvádět i ve vědě.
2) V našich českých (i jiných) podmínkách je nejlepší vědec ten největší "direktor", co má pod sebou co nejvíc a co nejlepších vědců, kteří ho pod články podepisují.
3) Kam se hrabe Zbořil - Prof. Dr. Michael GRÄTZEL H-Index: 259 [1]. Ten musí psát vědecké články i ze spaní, ne? :-)

[1] https://www.nanocon.eu/cz/

qitek řekl(a)...

Zdravím všechny diskutující, jen bych rád uvedl, že jakkoli se neztotožňuji s mnohými názory a pohledy kolegy Berky, tak mi některé invektivy zde proti němu přijdou přes čáru. Ad jeho možné členství v Etické komisi PřF, tak při střetu zájmů by konkrétní případ neřešil, tak je komise od začátku nastavena. S pozdravem, JK

Anonymní řekl(a)...

- kolegy Berky, tak mi některé invektivy zde proti němu přijdou přes čáru

1) Jaké invektivy? Poprosil bych o konkrétnost.
2) Chtěl bych se zeptat, jak na UPOLu získáte nestranný vědecký pohled na etický problém z fyzikální chemie (která je sama o sobě dost složitá), když je celá fyzikální chemie v podstatě "klientelisticky" propojená (každý se zná s každým a nepůjdou proti sobě, protože ...)? Toto platí samozřejmě i o dalších oborech. Bude EK PřF najímat externí experty?

Anonymní řekl(a)...

Jen telegraficky, jak bude problem v Olomouci vyresen, pokud ho UP nevyresi urychlene sama a jeji vedeni bude nadale verejne podporovat podvodniky. Granty - stop. Publikace - stop. Novi zajemci o pusobeni na UP - stop. Partneri - stop. Sponzori - stop. Bude jen otazkou schopnosti rozliseni tech externich subjektu, zda to vztahnou jen na RCPTM nebo na celou Olomouc, nekteri zahranicni dost mozna na celou CR.

Anonymní řekl(a)...

Statut Etické komise PřF UP zde
https://files.upol.cz/sites%2Fpub%2FPubNormy%2FStatut%20etick%C3%A9%20komise.pdf
řeší otázku podjatosti i možnost vyžádání stanoviska externích expertů.

Anonymní řekl(a)...

- Možnost vyžádání stanoviska externích expertů
Tak teď jenom doufejme, že tato možnost bude v projednávaných "výbušných případech" beze zbytku využitá.
- Ironie: Jinak by mě jako pozorovatele "zvenčí" zajímalo, kolika % vědeckých článků z RCPTM se dá plně věřit. Je to aspoň víc než oněch "signifikantních" 95%? :-)

Anonymní řekl(a)...

Ještě mám jeden dotaz k etické komisi PřF UP. V odkazovaném PDF [1] je psáno:
Platnost: dnem 23.10.2019
Účinnost: dnem 01.01.2020

Podle [2] "Skutečně se řídit novým předpisem je však možné (a nutné) až poté, co vstoupí v účinnost. Teprve od té chvíle se všechny subjekty musí chovat tak, jak jim nový předpis přikazuje. Do té doby je účinná starší právní úprava (existuje-li).".

Takže se případ začne projednávat hned podle nového předpisu, až v lednu, nebo platí nějaká starší pravidla (kde v katastrofické variantě můžou být i věci "pomáhající etickým provinilcům")?

[1] https://files.upol.cz/sites%2Fpub%2FPubNormy%2FStatut%20etick%C3%A9%20komise.pdf
[2] https://www.euro.cz/byznys/rozdil-mezi-platnosti-a-ucinnosti-880572#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink

Anonymní řekl(a)...

Nejsem právník, ale pravidla (tedy Etický kodex UP) platí už dlouho, vzniká pouze nový orgán, který se jimi má zabývat. EtK PřF UP dosud ustavena nebyla, pouze EtK UP (ta pro změnu fakticky nefunguje nyní).

Greg Lapatat řekl(a)...

Co se těch pravidel a řešení etických otázek apod. dotýká - nechci tady rozebírat případ můj a mých kolegů (celkem jsme byli čtyři), protože se tématu bezprostředně netýká, minimálně jeden aspekt ale o poměrech na UP cosi vypovídá.

Málokdo totiž asi ví, že kvůli obskurní novelizaci jedné směrnice na "nejhavlističtější univerzitě" nelze podávat stížnosti v pracovně-právních záležitostech. Či přesněji: podávat je samozřejmě lze, ale nelze dosáhnout jejich projednání, když je projednávat nechtějí, případně se nelze ohradit proti způsobu (ne)projednávání, protože "způsob projednávání není na UP nijak regulován" (citace z vyjádření právního oddělení UP).

O něčem vypovídá také skutečnost, že rektor vyjádří skrze prorektora nelibost nad tím, že ho nějací THP zaměstnanci (rozuměj bezprávní otroci) oslovují (navíc opakovaně! to vzbudilo veliké pobouření!) nota bene s kritikou nadřízeného pracovníka, když on od zaměstnanců UP očekává především loajalitu vůči vedení! Když se pod vlivem šikany ze strany nadřízeného a sekernického způsobu, jakým byla na UP věc (ne)projednávána kolegyně psychicky zhroutila a její matka napsala rektorovi osobní, soukromý dopis - neobtěžoval se vůbec odpovědět, byť jen některou ze svých sladkobolných frází.

Takže rektor Miller je havlista, bojovník za pravdu a lásku atd. - ale jen tam, kde za to sbírá politické body. Tam, kde z toho nic nekouká, nebo jen mrzutosti, tam mu nestojí za námahu ani prostá lidská slušnost.

Omlouvám se za osobní vstup, s tématem související jen nepřímo (ale ne snad zcela nesouvisející).

Anonymní řekl(a)...

> kolegyně psychicky zhroutila

Psychicky se zhroutit může jenom vědec obviněný z manipulace dat, pak je rektorem politován a je z jeho strany zastaveno řízení před etickou komisí. A pan rektor z toho špatně spí, chudák [1]. Jinak jsem slyšel, že si u rektora stěžoval také jeden zaměstnanec (ne vědec) na poměry na slavném výzkumném centru na LF (které se zde neprobírá). Skoro nic o tom nevím, ale obvinění byla dost zajímavá. A zaměstnanec dospěl k názoru, že rektor v tom jede s ředitelem centra. Tak doufejme, že z toho všeho rektor spí dobře.

[1] https://jaroslavmiller.cz/o-nejobtiznejsi-soucasti-me-rektorske-agendy/

Anonymní řekl(a)...

Dalsi zajimavy pripad:
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jmedchem.9b01384

Floor Lola řekl(a)...

Žijete v Evropě a po celém světě a do konce roku potřebujete půjčku. Kontaktujte nás automaticky. Máme velmi atraktivní podmínky.
E-mail: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

Dalsi zajimavy pripad:
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jmedchem.9b01384

Takové omyly se ve vědě přece běžně stávají. Tři řády sem, tři řády tam, koho to může zajímat. Hlavně, že je článek ve vysoce impaktovaném časopise pro naše excelentní centrum s excelentními vědci a excelentním vybavením. Excelujeme!

Anonymní řekl(a)...

Toto je tutorial pro pana rektora. Vysoký citační index není ani nutnou ani postačující podmínkou pro kvalitní práci. V našich poměrech je dosti běžný vývoj např. tento. Badatel B dostane balík b peněz, třeba shodou náhod, nebo třeba za intimní služby, třeba jako držhubné, nebo např. za křivé svědectví, a tak. Badatel B za balík b najme otroky, a zadá jim rutinní věci, ale na systémech co zrovna frčí. Pak se to opublikuje a hned taky sepíše přehledný článek. Ač to pro daný problém není moc přínosné, tak to bude citované, neb na systémech co frčí prostě pracuje ve světě hodně lidí. Samozřejmě to musí být rámované správným PR a marketingem - kdo má ten balík b si to zajistit může. A pak hned se musí přeskočit na jiný systém, co frčí. No, a tak v našich poměrech vznikají citované skupiny kolem badatelů B, které reálně produkují čirou rutinu, v horším případě ješte podvodnou. Hodnocení vědy podle citačních indexů je věc ve světě už opuštěná, ale nadužívaná v české kotlině. Cui bono? Badatelům B.

Anonymní řekl(a)...

Takže teď ti badatelé B, které reálně produkují čirou rutinu, v horším případě ještě podvodnou, potřebují svůj vědecký institut CATRIN se zajištěným financováním a bez akademické kontroly univerzitou a vědeckou veřejností (děláme tam na "tajných" patentech pro praxi!). Rychle, rychle, ještě než se všichni vzpamatují a začnou se v tom nepříjemně "šťourat" a nedejbože vědu hodnotit jinak. Chytře vymyšleno.

Anonymní řekl(a)...

Milý pane anonyme. Věřím, že jste od někoho slyšet, že když vidíte jméno Dalibor Štys má se Vám otevírat kudla v kapse. Ale ve skutečnosti si myslím to, co vy a z článku to pro většinu čtenářů i vyplynulo. Jen taky vím, že případy zde diskutované nejsou ve světové vědě až tak výjimečně, spíš bohužel časté. A to zejména od doby, kdy se správnost posuzuje popularitou, což už trvá tak 50 let. Můžete proti tomu protestovat, ale je to tak. Ovšem, jak píší, už pan Gregor Menzel...

Anonymní řekl(a)...

Pěkné je, když anonym začne slovy "milý pane anonyme"... Takže pro něj popíši tři případy z určitého pohledu "vědců", kteří mají "správné" výsledky. Na jejich případu jde krásně vidět, že není důležitý jenom výsledek, ale i správný vědecký přístup k problému.
Mendel[1] byl kritizován a vědecky z dnešního pohledu nepostupoval, byl z pohledu dneška špatný vědec. Pozitivní (a vědecké) u něj bylo, že nic netajil (vše je podrobně popsané u citace z wiki). Démokritos[2] také jde stěží nazvat vědcem, i když měl ve své teorii pravdu. Kde je u něj vědecký přístup, nějaké ověření teorie atp.? V jeho době byla například škola, která tvrdila, že všechno se skládá ze 4 živlů. Na tu se pozapomnělo a je veleben Démokritos. A nikdo je ve starověku "vědecky" rozsoudit nemohl, Démokritos měl tedy pouze "názor". A na závěr babka kořenářka[3]. Vychází z naprosto pavědeckých "teorií", ale výsledek také má. Moderní farmacie vychází i ze znalostí babek kořenářek... Je tedy "babka kořenářka" vědec?

Lékaři u nás pro popsané problémy užívají pěkný pojem - "lege artis", podle pravidel umění lékařského. Pro vědu vyplývá jasný závěr - není důležitý jenom výsledek, ale i to "etické všechno kolem". "Lege artis" pro vědu je nelhat, nepodvádět a nevybírat jenom výsledky, co zapadají do teorie. Důvod je naprosto logický, původní článek a informace z něj může jiný autor použít způsobem, který autora článku nenapadl... A narazí v něm na neopravenou "zbořilizaci" dat. Neetickou úpravu od "pseudovědce", kterého chválí a kryje rektor a média pak ještě nazývají excelentním a nejcitovanějším českým vědcem. Skvělé PR. :-)

Ref:
[1] Gregor Johann Mendel
Později byla jeho experimentální data mnohokrát prověřována, protože se mnoha kritikům zdála až příliš přesná. Spíše než falšování dat ale lze Mendelovi vytýkat to, že ze svých mnoha tisícovek pokusů zveřejnil pouze ty, které nejlépe dokládaly jeho teorie. Tomuto závěru také napovídá to, že z mnoha znaků, které Mendel sledoval, nakonec popsal pouze ty, které jsou ovlivněny jediným genem a u kterých je dědičnost nejjednodušší. Dále je zřejmé, že aplikoval dnes nepřípustný postup, kdy pokusy, které nevyšly úplně přesně, nastavoval dalšími minipokusy tak dlouho, dokud nedostal přesně ten poměr, který chtěl. Faktem však je, že v tehdejší době, kdy statistika de facto neexistovala a Mendelova práce byla jedna z prvních, která aplikovala matematické metody na biologický výzkum, lze tento postup považovat za normální. Navíc se tím Mendel ani nijak zvláště netajil.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gregor_Mendel

[2] Podle Démokrita ( a Leukippa) se všechno jsoucí skládá ze dvou prvků, "plného" a "prázdného", které do sebe nikdy nepřecházejí. "Plné" tvoří nedělitelné (řecky atomos) a nekonečně rozmanité částečky, které se pohybují v "prázdném". Atomy jsou nevzniklá, neviditelná, nedělitelná, neměnná a tudíž nezničitelná tělíska, ze kterých se vše skládá (od bohů přes hvězdy, zemi, živočichy až po člověka a duši).
https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mokritos

[3] Babka kořenářka - sbírá koření při měsíčku, protože jinak nemá žádnou sílu... Její některé bylinky prokazatelně zabírají (účinné chemikálie prokazatelně obsahují).

Anonymní řekl(a)...

Pokračuji s argumenty... Můj kamarád ekonom říkal: "kapitalismus si vždy najde cestu nejmenšího odporu". Pominu vědecké podnikání ve stylu tunelu[1]. Doufejme, že UPOL není tento katastrofální případ a čistě hypoteticky se v nejhorším případě sem tam nakoupí nějaký zbytečný „nepostradatelný“ přístroj, na který není díky jeho unikátnosti pro výzkum potřeba výběrové řízení. Nikdo nic pořádně na centrech nekontroluje a spoléhá se na morální integritu vědců. K tomu bych podotkl, že i Goebbels se pyšnil titulem Dr. a kontrolní mechanismy jsou asi nejdůležitější pro vše, co dělá člověk.
S hodnocením správnosti podle popularity podle mě souvisí právě ekonomické nastavení. Vědecký výsledek se měří článkem a prestiží časopisu. Tím se z něj stane „cenný papír“, který vydává nějaká vědecká autorita a umožňuje jeho držitelům ve vědě postupovat a žádat o granty (=peníze). Takže naprosto logicky je potřeba být držitelem co největšího počtu těchto papírů -> publikuje se každý nesmysl. Pro získání grantu musí vědec vytvořit „socialistický závazek pro příští pětiletku“[2] -> publikuje pak každý nesmysl a v nejhorším fixluje. Bude mít pak vědec s grantem vůbec zájem nějak vědu „vylepšovat“? Nepůjde, musí mít přece nějaké pozitivní výsledky z grantu (=je báječný vědec, který svůj obor posouvá), ne škarohlíd co kazí hru a považte, on kritizuje i metodiku v Nature[3] a říká nesolidární věci typu „není ve výzkumu moc kam dál postupovat a předchozí výsledky jsou stejně plné chyb“. Negativní výsledky se tedy špatně „monetizují“ a nebudou hojně citovány -> ony "báječné pozitivní" výsledky je potřeba mít za každou cenu.
Ref:
[1] Podle OLAF vědci pouštěli evropským vědeckým fondům žilou „vysoce sofistikovaným způsobem připomínajícím praní špinavých peněz“. Vytvořili si pro ten účel síť fiktivních mezinárodních společností a subdodavatelů a na ně účtovali falešné výdaje za neexistující výzkum a služby. Nešlo o výzkumný projekt, jehož účastníci „zvlčili“ až poté, co se dostali „k lizu“. Podle představitelů OLAF byly projekty už od začátku koncipovány jako „tunely“.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-veda-jako-sherwood-0y6-/p_veda.aspx?c=A110625_180158_p_veda_wag
[2] Tady v přihlášce grantu mám vyplnit kolik udělám za tři roky patentů a článků ... Ještě že tam není kolonka „socialistický závazek pro příští pětiletku“!
https://vedavyzkum.cz/komix/vedavyzkum-cz-s-nadhledem/27-2019
[3] Já sám jsem věnoval hodně času zdokonalování některých metod a odhalování mnoha chyb, z nichž některé umožnily publikace v nejlepších žurnálech (i Nature), za což jsem zaslechl i výtku „proč kazíš hru?“
https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/jan-valenta/proc-u-verejnosti-klesa-duvera-ve-vedu

Anonymní řekl(a)...

A vědecké „autority“ oněch „cenných papírů“? Jsou naprosto zavalené publikacemi, výsledky neuhlídají, i kdyby chtěli. Jeden zahraniční vědec nám říkal dnes nemyslitelnou věc - v šedesátých letech dokázal sledovat vše ze svého oboru. Takto možná šlo dřív „správnost posuzovat popularitou“. Dnes jak vidno tento přístup už nefunguje a výsledky se fixlují daleko víc.

Dále se místo vědecké soutěže a konfrontace se prosadila socialisticky řízená plánovaná vědecká ekonomika s centry na produkci nesmyslných „cenných papírů“ (=excelentních výsledků), které jsou samozřejmě naprosto „inflační“, jsou jenom nesmyslně provázané mezi sebou podle popularity (=ty nejpochopitelnější jsou populárnější, viz Dalibor Štýs [1]). „Nesolidární“ šťouralové se ke grantům nedostanou (=neprodukují přece nic pozitivního, ti negativisti a nikdo je necituje). I tím dál klesá u veřejnosti důvěra ve vědu[2].

[1] Takové články (=konfrontační) ale citovány tak jako tak nebudou, citují se spíš snadno pochopitelné nebo populární banality z „dobrých adres“.
http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/09/11/kontextualni-omluva-prof-zborilovi-a-vysvetleni-mechanismu-proc-se-veci-deji-jak-se-deji/
[2] Jak je možné, že hlavní postavou „řešení“ klimatické změny se stala nezkušená a nevzdělaná dívenka, a nikoliv nějaký(á) seriózní badatel(ka) kompetentní v dané oblasti?
https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/jan-valenta/proc-u-verejnosti-klesa-duvera-ve-vedu

Anonymní řekl(a)...

Výše zmíněný mnich Mendel nicméně kritiky preventivně nelikvidoval, a svůj pracovní styl vpodstatě
bezelstně přiznával.
Tím byl zásadně jiný než třeba Zbořil a Hobza, kteří spolehlivě patří už do takové tuzemské lysenkovské kasty (nakonce jeden na to má už i diplom). To bych nemixovala, to je jak nebe a dudy.

Anonymní řekl(a)...

Jak může třicet let od revoluce "tuzemská lysenkovská kasta" v naší vědě spokojeně přežívat, dostávat obrovské granty (tím velkou moc) a být velebena v médiích jako excelentní a nejcitovanější vědci? Vždy se ptám, je to díky jejich "schopnostem", nebo neschopností jejich okolí s tím něco udělat?

Anonymní řekl(a)...

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-spory-vedcu-univerzita-palackeho-eticka-komise-dekan-martin-kubala-pravost-dat.A191128_517111_olomouc-zpravy_stk

Anonymní řekl(a)...

- Pěkně jsem se trefil s tím, jak se z toho budou snažit dělat vědecký problém [1]. Ovšem pochopit, že místo "škaredého" reálného výstupu A se použije pěknější fiktivní výstup B dokáže i čtenář Blesku.
- A teď ty iluze národa o nejcitovanějším vědci, pokladu naší doby, rozbíjejte [2]! Všude nejcitovanější, nejcitovanější, jak ten Goebbelsův kolovrátek... :-)

Ref:
[1] Pro MF DNES Miller dodal, že etická komise konstatovala, že případ je velice odborně složitý a ona není k jeho řešení kompetentní.

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-spory-vedcu-univerzita-palackeho-eticka-komise-dekan-martin-kubala-pravost-dat.A191128_517111_olomouc-zpravy_stk

[2] Pavel Hobza – Světově nejcitovanější český vědec
Z diskuze: Velice se mi líbí s jakým klidem a lehkostí Prof. Hobza mluví o výsledku, kterého dosáhl. Jako by to byla náhoda, která udělala své. Jako velmi skromný a pokorný člověk a přitom ta cesta, kterou musel urazit byla nesmírně těžká. Vážím si takových lidí a jsou pokladem naší doby. Myslím, že s hrdostí může nosit titul Prof. Ing. Pavel Hobza, DrSc.,FRSC

https://www.televizeseznam.cz/video/slavni-neznami/pavel-hobza-237557

Anonymní řekl(a)...

V článku na iDnesu se RZ opět vyjadřuje, že se bude bránit právní cestou, což opakoval už několikrát, např. po Usnesení EK ohledně JACSu. Víte někdo, jestli se něco takového skutečně děje? Jestli na někoho/za co podal RZ trestní oznámení a kdy? Nebo je to jen harašení zbraněmi pro média? Chodí RZ na vědeckou radu? Chodí někam jinam, než mezi své fanoušky do RCPTM? Kolik má skutečné odvahy a sebejistoty? Komunikuje na jakékoliv úrovni s někým jiným než s těmi, kdo mu nekriticky fandí?

Anonymní řekl(a)...

BTW, akademie by v rámci boje proti homeopatům, telepatům, parapsychologům, už dávno měla uvést
na pravou míru tuto veřejnost matoucí encyklopedickou hlášku:

KDO BYL KDO v našich dějinách ve 20. století
nakladatelství LIBRI Praha:
Mezi jeho teoretické objevy patří sloučenina,
kterou na památku K. Čapka nazval krakaten.

Aby se v těch TV měli podle čeho orientovat. Ostatně, taky by už měla skončit tu bublinu s "nepravou vodíkovou vazbou" (ale když on v tom jede i ten Havlas).

Anonymní řekl(a)...

Vůbec se například nestaráte o Wikipedii. Takový skvělý informační kanál a zadarmo... Hobza tam vypadal jako "svatý", naprosto bez kontroverzí. Doplnil jsem pár věcí k němu a Zbořilovi.

Anonymní řekl(a)...

PR-metač prorektora Bilíka:

"Mě zcela vážně mrzí, že se po republice šíří představa, že u nás fatálně selhává management i senát. UP se nebývale daří, naše spory jsou ale bůhví proč vystavovány jako fatální."

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/06/adventni/

Vaše magnificence, pokud se vyhazují studenti za upozornění na podvody, tak je to mega-fatalita a mega-nedůvěryhodnost.

Anonymní řekl(a)...

Skvělá zpráva je, že jsou už na UPOLu v defenzivě, tím se věci daří. Jinak si také neodpustím malý komentář - pokud je část úspěchů UPOLu založena na naprosto nemorálních manipulacích s daty ve vědeckých článcích, tak jejich autoři budou dál oslavováni a velebeni s poukazem na to, že UP se díky tomu nebývale daří?
Stačí pokračovat, vedení jenom cynicky hraje na city, aby nespokojenci zmlkli. :-)

Anonymní řekl(a)...

Navíc rektor potřebuje uklidnit situaci před hlasováním o CISTu, takže teď udělá cokoli. Může ještě někdo rektorovi Millerovi a vedení univerzity v něčem věřit?

Anonymní řekl(a)...

Hm, editace na wiki dlouho nevydrzela. V historii je mozno nalezt informace typu: zrušena: nevýznamné, osobní pohled...

Anonymní řekl(a)...

Hm, editace na wiki (Hobzy) dlouho nevydrzela. V historii je mozno nalezt informace typu: zrušena: nevýznamné, osobní pohled...

U Zbořila se "Kauza Nature Communications" drží. Je z toho pěkně vidět, koho a co je potřeba chránit a kdo jsou v příběhu vyšší šarže (na které se bude dál odvolávat). Takže je potřeba tato vyjádření nějak "zoficiálnit" (například v tisku), aby měla váhu a mohla tam pěkně zůstat.

Anonymní řekl(a)...

Hobzova wiki u Čeňka Gregora upravena na pouze faktická data (toto snad nesmažou, nemají proč). Chtělo by to ale lépe a víc. A už chápete, proč "nepouští" některé lidi do oficiálního plátku univerzity a proč je diskuze tam uzavřená i absolventům? :-)

Anonymní řekl(a)...

K věci Mendela - možná se netajil, nevím, nebyl jsem u toho.

Nicméně ta metoda poznání přírodních věd již tehdy byla používána. Bývalo jí, přesně řečeno, najít nějaký jednoduchý popis, nejlépe pokud vypadá trochu matematizovatelně, a zanedbat co se nehodí. V nové době se už až tak nematematizuje a spíš bájí. Báje jsou často už i ve vlastní laboratoři neudržitelné, nicméně šéfovi se líbí a tak se o nich nepochybuje. Šéf ukojen svými bájemi i umírá, jak už psal Max Planck.

No a potíž moderní, tzv. excelentní, vědy je, že peníze se rozdávají za nejpopulárnější a tudíž nejjednodušší (nejlidovější) báje.

Například: Nedávno bylo v diskusi na osel.cz zmíněno, že mnohé popisy izotropního nehomogenního vesmíru se obejdou bez temné energie i temné hmoty. Na FQMT´15 bylo hned několik speakrů, kteří to tvrdili. Nobelova cena byla ovšem udělena za teorie předpokládající temnou hmotu....

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Komedie, ale viděl bych to i stejně. A excelentní vědci najednou jsou místo těch nejlepších, nejchytřejších a nejupřímnějších co vědu skutečně někam posunou a dodržují její pravidla ti "nejlidovější", co dělají nejpochopitelnější vědu a nejlépe o ní bájí. Analogie seriózní investigativní novinář a bulvární.

Anonymní řekl(a)...

K situaci na UPOL:
Teď se rektor a vedení snaží "hrát na city" a všechno obhajovat tím, jak buduje značku, má úspěchy, všechno eticky správně funguje a kritická hesla "jednoduše neodpovídají realitě". UPOL je teď špatná značka, navíc ještě naprosto rozhádaná díky neschopnosti vedení. Už se stydím i za tituly z ní, když Ph.D. dostane i komunistická mlátička Ondráček v pochybné obhajobě [1]. Vzpamatujte se tam konečně, opravdu nejlepší by byla nucená správa. Kdysi jsem si vzdělání z tohoto pochybného institutu vážil.

Dál k UPOL PR. Propagandistický newspeek vedení a logické přesmyčky:
1) Včera v noci ocenění za společenskou zodpovědnost, která snad s morálkou a etikou přímo souvisí => klidně můžeme dál krýt podvodníky, dál s tím nic nedělat, jsme navenek cool
2) UP se nebývale daří => díky podvodům našich excelentních vědců stoupá na žebříčcích podle článků, které jsou reálně k ničemu
3) Mě zcela vážně mrzí, že se po republice šíří představa, že u nás fatálně selhává management i senát => mám strach, že přijdu o koryto a že se zpochybní hlasování o tunelu CIST 2
4) Úkolem univerzity je zůstat otevřenou, liberální a demokratickou institucí => obsadíme žurnál UP našimi lidmi a nepustíme tam s vyjádřením ani děkana PřF. Slušnou žádost absolventa o možnost sledovat dění odbudeme tím, že jsou to interní věci. Pěstujeme oligarchii, která má "právo" na zvláštní zacházení.

Svou malou úvahu bych zakončil Gretiným "Jak jste mohli" (a můžete):
1) Vůbec začít uvažovat nad tím, že "malé" podvody nevadí (zasedání vědecké rady u šťavelanu).
2) Chovat se morálně selektivně a pružně (vyhodit Dr. Gregora, nereagovat na oznámení pracovníků o nepřístojnostech, problémy nechat "vyhnívat")
3) Všechno "demokraticky a otevřeně" tajit "pod pokličkou" i s obsazením i oficiálního časopisu, aby se nedalo oficiálně reagovat ze strany pracovníků UPOL způsobem neodpovídajícím "jednotné stranické univerzitní linii".
4) Používat špinavé triky jako z dob totality: "jsou vedeny formou dezinformačních kampaní, prostřednictvím falešných novinářských či vědeckých identit, anonymních udání a spamů s jasnou snahou poškodit jména a vědecké práce konkrétních osob, především pak významných členů akademické obce Univerzity Palackého."[2] Takže upozornění na nepravosti, nesouhlas s oligarchií = kampaň.
5) Kolik iluzí studentů o vědě jste zničili, když je máte na centrech za otrockou pracovní sílu, kolik opravdových vědců a slušných lidí různého pracovního zařazení už univerzitu opustilo. Kolik jich oligarchie vyštvala ve jménu lepší zářivé budoucnosti (ale to už tu jednou bylo, ne?).
6) Jak můžete budovat pro oligarchii jejich naprosto nehlídané ZOO ze zajištěným financováním z univerzitního rozpočtu vypočítaným podle předchozí "našvindlené" vědecké výkonosti.

[1] http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/02/kauza-ondracek-bylo-receno-pouze-a/
[2] https://www.upol.cz/nc/zpravy/zprava/clanek/stanovisko-vedeni-univerzity-palackeho-v-olomouci-ke-spekulacim-ohledne-obhajoby-doktorske-prace-rnd/

Anonymní řekl(a)...

Ono to selektivní PR čištění na wiki nebude samo sebou - fakticky to snižuje její informační hodnotu. Ten člověk, co tam maže, možná bude zainteresovaný na jednostranném, jen pozitivním vyznění - bez zmínek o pravdivých leč PR-ově nevhodných podrazech a podvodech. Ale kuloárově se to stejně ví. Takový aktivista-čistič jde proti filosofii wiki - jako diskuze, do které může přispět kdokoliv. Možná má UPOL nějakého čističe rovnou na rektorátě na smlouvu o dílo. Jo, PR se musí dělat profesionálně - olomoucké whitewashing bez skrupulí.

Anonymní řekl(a)...

- Spíš bych řekl, že je bedlivě sledovaná tato diskuze, viz "Tak už si zdejší diskuse všimnul jakýsi Pavel Šaradín a na interní UP platformu napsal následující"... Pavel Šaradín = politolog z FF UP s pravděpodobným zájmem o chemii. U Hobzy je teď heslo o obhajobě upravené tak, aby bylo naprosto fakticky korektní. I tak říká dost. Můžete ho klidně vylepšit. Uvidíme, jak dlouho vydrží.
- BTW jsem zvědavý, kdy se provalí i ono Ing. Žákem zmíněné kradení. Celé klientelistické nastavení "selhávajících" orgánů na UPOL tomu napovídá.

Anonymní řekl(a)...

Rezignace na nějaký sofistikovaný výběr "výherců" grantů podle Nature. :-)

“Jde nám o to, aby rostly šance těch s nejlepšími nápady,“ shrnul to pro Nature Don Cleland, člen jiné komise novozélandské vlády, která v grantových programech pro technologickou inovaci už spoléhá jen na loterii. „Z celého procesu tak mizí velký díl úzkosti,“ říká Cleland.

https://www.respekt.cz/spolecnost/mene-krivd-vice-otevrenosti-vedecke-granty-se-prideluji-losem

Václav Hořejší řekl(a)...

Ta loterie je spravna, navrhoval jsem to uz v minulosti - vsichni, kdo mame zkusenosti s praci v panelech ruznych grantovych agentur vime, ze se vzdycky daji dobre identifikovat ty jasne nekvalitni a ty bezesporu naprosto vynikajici projekty. Vetsina jsou ale ty ostatni kvalitni, u kterych je to rozhodovani i pri soucasnem postupu zalozenem na x posudcich a hlasovani panelu (s vyloucenim tech, kteri jsou ve stretu zajmu) stejne jen pseudo-objektivni a v podstate loterijni (rozhoduji v podstate nesignifikantni rozdily v prisnosti oponentu, drobne formulacni detaily v posudcich, apod.) Skutecna loterie pro tuto "stredni" skupinu je ekonomictejsi a v podstate spravedlivejsi, a odstranuje podezreni z nejakych manipulaci.

Anonymní řekl(a)...

Dear Dr. Z*o*il: We are pleased to inform you that your manuscript has been accepted for publication in the Journal of the American Chemical Society. Your manuscript has been forwarded to the ACS Publications office. You will be contacted in the near future by the ACS Journal Publishing Staff regarding the proofs for your manuscript. Please note: An ACS ID is required to access proof materials. If you do not have an ACS ID, you will be prompted to create one. After you approve your proofs, your manuscript will be published on the Web in approximately 48 hours.

Accepted manuscript:
Catalytic Efficiency of Iron(III) Oxides in Decomposition of Hydrogen Peroxide:  Competition
between the Surface Area and Crystallinity of Nanoparticles
Martin Hermanek, Radek Zboril, Ivo Medrik, Jiri Pechousek, and Cenek Gregor
J. Am. Chem. Soc., 2007, 129, 10929-10936, (DOI:10.1021/ja072918x).
The authors retract this article due to inaccuracies in Figure 2.

Anonymní řekl(a)...

Re: Pavel Saradin a jeho "zajem" o chemii

web rcptm, sekce media:
Mgr. Martina Šaradínová
PR specialist, Spokeswoman

Anonymní řekl(a)...

Václave, jak poznáte ty nejlepší projekty? Tak, že povedou k nejcitovanějším výsledkům? Nebyly náhodou svého času projekty prof. Zbořila hodnoceny jako nepochybně nejlepší?

Mám s GAČR minimální zkušenosti, protože jsem cíleně hledal zdroje, které mi dávaly větší vědeckou svobodu, ale třeba mezi granty v technických vědách udělena by se většina sotva dala považovat i jen za základní výzkum. Naopak navýsost teoreticky podložené projekty vedoucí k novým technologiím neprošly.

Panely jsou tak široké a tak politicky obsazované, že žádnou odbornost posoudit nemohou. Odbornost paneli trochu lepší než odbornost spolku Sysifos, ale ne o moc.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

7. prosince 2019 18:31

Takže konečně retrakce práce se zbořilizovaným píkem.
To jsem zvědavý, jak dlouho Zbořilovi bude trvat, než to odsouhlasí...

Anonymní řekl(a)...

Jak probíhá nezvislé ověření sporných dat publikovaných v Tuček et al. Nat. Comm. 2016

9. listopadu 2019

Pan rektor oslovil pror. Ulrichovou a pror. Banáše (zaměstnanec RCPTM) s požadavkem o součinnost při výběru externí laboratoře pro zopakování experimentu rozporovaného v Tuček et al. Nat. Comm. 2016. Byly předloženy dva návrhy na laboratoře Mössbauerovy spektroskopie, které NEMAJÍ společné publikace s autory článku Tuček et. al Nat. Comm. 2016 ani s jinými zaměstnanci RCPTM, jsou experty v oboru a jsou schopni takový experiment provést.

16. listopadu 2019 – vyjádření prvního zahraničního odborníka

Dne 16. listopadu poslal svůj posudek k novým datům Dr. Navaříka a jejich vztahu k datům a závěrům článku Tuček et al. Nat. Comm. 2016 první zahraniční odborník, který je předním světovým odborníkem na Mössbauerovu spektroskopii (>300 publikací k tématu). Má společné publikace s doc. Tučkem. Dle vlastního požadavku tohoto zahraničního odborníka je jeho vyjádření důvěrné, nemá být prezentováno veřejně, ale může být v důvěrném módu poskytnuto autoritě na UP, která bude oprávněna případ řešit.


24. listopadu 2019 – vyjádření druhého zahraničního odborníka

Dne 24. listopadu poslal svůj posudek k novým datům Dr. Navaříka a jejich vztahu k datům a závěrům článku Tuček et al. Nat. Comm. 2016 druhý zahraniční odborník, který je předním světovým odborníkem na Mössbauerovu spektroskopii (>100 publikací k tématu). Má společné publikace s doc. Tučkem. Nijak nepodmínil zveřejnění svého vyjádření.

Anonymní řekl(a)...

Jediné rozumné řešení situace s "nezávislostí" vyšetřování podvodů na UPOL:
1) "Palácový převrat" a svržení rektora.
2) Nucená správa univerzity zvenčí.

Anonymní řekl(a)...

Problémy má J. Tuček. Ale dostal ho do nich R. Zbořil.
Viník té kauzy je on, ne Tuček, jak se agresivní pitomec Bilík v posledních výstupech snaží naznačit.

Anonymní řekl(a)...

Rektor nese zodpovědnost za nezávislost vyšetřování. Bývalý ředitel Zbořil nesl zodpovědnost za podřízené (navíc za ty "nehorázné" peníze...). Navíc je korespondenční autor článku, takže i tak za něj zodpovídá.

Jenže zodpovědnost se v našich končinách nějak nenosí, nosí se jenom odměny za ni. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ano, tragická postavička Bilík asi trochu ztrácí nervy. Koho by taky bavilo stále prát šéfovo špinavý prádlo...

Anonymní řekl(a)...

Prezentovaný již realizovaný scénář vedení UP: oslovit dva odborníky, kteří mají společné publikace s J. Tučkem, těm položit všechny relevantní otázky (jakkoliv můžeme diskutovat o jejich zavádějící formulaci) + oslovit nezávislou laboratoř k přeměření vzorku, té položit dvě banální otázky. Z výsledků dohromady pak vyvozovat důkaz čehokoliv - takový postup není hodný akademika, natož těch nejvýše exponovaných ve vedení UP. AS UP by se s tím měl, v zájmu zachování zbytků hrdosti členů akademické obce UP, kterou zastupuje, vyrovnat.

Anonymní řekl(a)...

AS UP by se s tím měl, v zájmu zachování zbytků hrdosti členů akademické obce UP, kterou zastupuje, vyrovnat.
Uvažujme dopředu. Co když tam mají už dost "svých lidí" a AS UP se s tím nevyrovná?

Anonymní řekl(a)...

Pokud s tím ani AS UP nic neudělá, tak je tu pěkné klientelistické selhávání řídících orgánů univerzity v přímém přenosu. Reálný seriál Sever. Je to samozřejmě i vhodný námět k akademickému studiu.

Anonymní řekl(a)...

Přímý dotaz dr. Tomoszkové, jak prodej budovy na Hynaisově ulici souvisí s výstavbou nové budovy F1 v Holici pro potřeby plánovaného vysokoškolského ústavu, byl kvestorem UP vypořádán jako „předčasná otázka“.
http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/09/tak-nam-prodali-hynaisku/

„Předčasné otázky“ bych se držel, držel a nepustil ji bez odpovědi. :-)

Anonymní řekl(a)...

Prodej budovy na Hynaisově ulici je do te míry podivný, že nejspíš bude předmětem zájmu statního zastupitelství. Je to za hranou, ba do nebe volající. A pak bude možné i otevřít kauzu perzekuce dr. Gragora.

Anonymní řekl(a)...

Podle mého čistě subjektivního názoru (a samozřejmě v dané situaci potenciálně i nesprávného) došlo mj. k nějakému systémovému selhání na UP a prodej budovy na Hynaisově ulici bude jenom pověstná "špička ledovce". Aneb kam se dá dostat z původně "malé" nespravedlnosti kolem jednoho Ph.D. studenta a jeho školitele.

Anonymní řekl(a)...

A mimochodem, opět smazali na Wikipedii celé vyjádření prof. Hořejšího u Čeňka Gregora u Hobzy a upravili přesnou citaci z obhajoby. Teď už je to divné. Neupravuje si to Hobza sám? :-)

Anonymní řekl(a)...

To heslo na wiki si pravděpodobně Hobza neupravuje, úplně přesná citace tam už je. Administrátoři jsou asi jenom v této citlivé kauze hodně přísní.

Anonymní řekl(a)...

Další zoufalý pokus zaměstnanců fakulty zastavit běsnění rektorátu a ředitelů center:

https://www.petice.com/vyzva_senatorm_univerzity_palackeho_ohledn_zizeni_vysokokolskeho_ustavu

Anonymní řekl(a)...

Nejvíc na CATRINu bych oceňoval myšlenku brát peníze od samosprávné jednotky a nebýt hlídán její samosprávou. Přímo geniální a vůbec to není nebezpečné z hlediska v ČR oblíbených kšeftů. :-) Však také "demokrat" Hobza tvrdí:

Demokracie do vědy nepatří. Zvolené orgány, sněmy a senáty nemohou rozhodovat o výběru ředitelů, děkanů a rektorů – a už vůbec ne o směřování vědy a vysokého školství. Podívejme se na Západ a velmi rychle se můžeme poučit. Určitě není náhoda, že ty nejelitnější americké univerzity jsou řízeny „autoritářsky“, určitě není náhoda, že ředitelé asi nejlepší vědecké organizace na světě, ústavů Společnosti Maxe Plancka, jsou vybíráni v několika krocích, ale žádný z nich není přímá nebo nepřímá volba zaměstnanci toho ústavu. Váha studentů ve vysokoškolských senátech je příliš velká a studenti snadno podlehnou slibům například snadnějšího studia... Na druhé straně váha opravdu excelentních vědců je v těchto orgánech malá – a ti tam dokonce často zcela chybějí.

https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/rozhovor/ve-vede-podporujeme-sedy-prumer-a-zavist-kvete/?from=tw

A ti studenti se mu nelíbí, to je element zvenku. Nějak zapomíná, že VŠ je pro dospělé studenty, studenti nejsou otroci pro VŠ "excelentní" vrchnost, kterou musí poslouchat. Dobré názory a je vidět kam vedou, když se začnou realizovat.

Anonymní řekl(a)...

Toto bych okomentoval jako "rektor UP zuří":

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/10/zlocinec-furst/

Anonymní řekl(a)...

Z výše odkázaného vyjádření rektora Millera: "Podotýkám, že před několika měsíci byl jiný text Dr. Fürsta shledán závadovým Etickou komisí UP. Tato politováníhodná skutečnost ve světle jeho nového textu dále snižuje nízkou kredibilitu jakéhokoliv příspěvku tohoto autora." Juchů - jistě po tomto svém vyjádření pan rektor stejně přistoupí i k článkům R. Zbořila!

Anonymní řekl(a)...

Ještě k výše odkázaného vyjádření rektora Millera. Nějak opomenul zmínit nezávislé posouzení obhajoby Dr. Gregora prof. Hořejším (které snad chvíli na wiki u Hobzy vydrží). To je také fake news a všechno je na univerzitě v pořádku? :-)

Anonymní řekl(a)...

Hobza byl v Praze považován za šíbra dřív než v Olomouci. A tak ta výstižná zmínka na Wikipedii o jeho ironickém 'ocenění' byla smazaná instantně - PR čističům se tam fakt nehodila:

Pavel Hobza byl v roce 2018 oceněn spolu s profesorem Bezouškou titulem ČESKÝ LYSENKO, spojeného
s čestným právem nosit repliku trofejních šlí Trofima Denisoviče. Zde je text odůvodnění: Abecedně jako druhý mezi oběma vítěznými kandidáty na repliku trofejních šlí Trofima Denisoviče vykrystaloval také atraktivní mudrc, v jehož osobě se též krásně, přímo učebnicově, snoubí vědecké amatérství s mistrovstvím ve využívání intrik a misinformací. Ano, letošním druhým
ko-laureátem hrdého titulu ČESKÝ LYSENKO, spojeného s Čestným právem nosit repliku trofejních šlí Trofima Denisoviče, se stal akademik Hobza, spolu-objevitel řady phallickych nesmyslů, jako byl třeba objev Krakaténu, dosud nejsilnější známé klasické výbušiny, jinak ovšem nikdy
vůbec reálně neexistující, apod. Jeho nezřízená slabost pro publikovaní neexistujících výsledků zajistila naší vlasti i jiný primát. I když totiž byl na nereprodukovatelnost svých dat upozorněn ještě před vyjitím práce, ty nesmysly či smyšlenky přesto bohorovně vyjít nechal.
To pak později vedlo ku změně amerických etických pravidel pro publikování tak, aby se
takovémuto obohacování literatury o nesmysly mohlo lépe bránit. Ty jeho neexistující
pseudoobjevy už samy o sobě jistě představují solidní základ jednoho z obou pramenů lysenkismu.
Nadto i tento druhý letošní ko-laureát proslul též jinak - parádním křivým svědectvím, kterým vytrhl trn z paty jednomu totalitnímu udavači - a ten jej pak za to bohatě odměňuje podnes.
To nadto naopak jiným samozřejmě zhoršilo možnosti pro vědeckou práci. Tímto kouskem tedy také
on vrchovatě naplňuje i ten druhý z obou pramenů lysenkismu.

Anonymní řekl(a)...

Škoda, že ten "Český Lysenko" nemá větší mediální publicitu, podobně jako "Bludný balvan". Pro Wikipedii je to pak nepoužitelné, zdroj je okamžitě napadnutelný. Byl boj vůbec "vyargumentovat" prof. Hořejšího, jsem zvědavý jestli tam vydrží.

Anonymní řekl(a)...

Tak na toto můžu říct pouze "uff, to je síla a jiný kalibr":

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/10/pouci-se-univerzity-z-jednoho-z-nejvetsich-vedeckych-podvodu/

Anonymní řekl(a)...

K autorovi tohoto článku ve světle nových informací. Nechcete napsat další ironický článek typu: "Zbořil podnikající, falšující, rektor kryjící aneb střet zájmů a další nové podvody ve vědě?" Téma je velmi nosné. :-)

Anonymní řekl(a)...

Kvíz - kdo to je:

V letech 1977-1982 studoval na fyzikální fakultě Běloruské státní univerzity v Minsku,
kde v roce 1986 také získal titul kandidáta věd.

Deset let v Rusku - u nikoho jiného by to stačilo jako stopka dráhy.
Holt, to jsou ty paradoxy ...

Anonymní řekl(a)...

Odpověď (spíš otázka) na kvíz - líhne se nám z toho opravdu kauza i pro BIS? Tak daleko jsem se neodvážil uvažovat ani v nejčernějších představách. A to jsem je měl opravdu hodně černé.

Anonymní řekl(a)...

Za čtvrt hodiny bude senát UP rozhodovat o vzniku CATRIN.
Není mi jasné, proč se má ústav jmenovat CATRIN a ne PODVODNÍKOV.

Anonymní řekl(a)...

Nevíte někdo, jak to dnešní hlasování o tom tunelu dopadlo?

Anonymní řekl(a)...

CATRIN, tj. PODVODNÍKOV. Z neoficiálních a nepotvrzených zdrojů - prý prošla s účinností od 1. 4. 2020

Greg Lapatat řekl(a)...

Oficiální informace:

https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/akademicky-senat-rozhodl-o-zrizeni-vysokoskolskeho-ustavu-up/

Anonymní řekl(a)...

Miller se asi chystá rozjet na UPOLu normalizaci - takže by to chtělo nosit píšťalky ssebou:

'... Pan rektor prý na zasedání senátu UP 11.12.2019 nazval D-Žurnál „žumpou“. Sice má stále plná ústa havlovské univerzity, ale ...'

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/12/pohadka-o-slepicce/

Anonymní řekl(a)...

Rektor Miller na vlastní kůži zažil, co znamená demokratická kontrola, svobodný tisk a právo petiční. Nějak pořád nemůže ten tunel protlačit, tak zuří. A divíte se mu? Tolik "havlistického", "demokratického" a "všem otevřeného" PR investovaného, oficiální časopis si obsadil aby se s nepřátelskými reakčními živly vypořádal, Bilík se tak snaží... A pořád nic. Není přece jenom lepší ve vědě to autoritativní Hobzovo řízení? :-)

- AS UP vrací předkladateli návrh Statutu VŠÚ k dopracování dle doporučení EK AS UP, LK AS UP a upozorňuje v této souvislosti na to, že nebyly uspokojivě vypořádány všechny požadavky podmiňující schválení Statutu VŠÚ

- AS UP žádá rektora, aby zaslal novelu č. 5 Statutu Univerzity Palackého v Olomouci k registraci na MŠMT až v okamžiku schválení návrhu Statutu vysokoškolského ústavu AS UP.

- AS UP zřizuje dle čl. 3 odst. 2 JŘ AS UP ad hoc komisi za účelem vytvoření platformy pro jednání směřující k vyřešení opatření...

https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/akademicky-senat-rozhodl-o-zrizeni-vysokoskolskeho-ustavu-up/

Anonymní řekl(a)...

Džurnál není žumpa, to rektor a celý rektorát smrdí...

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych se zeptat zde přítomných, jestli je v pořádku, že slavný Zbořilův "šťavelanový" článek "Catalytic Efficiency of Iron(III) Oxides ..." je stále na stránkách bez zmínky o retrakci. Nebo jenom něco přehlížím a vše už je správně "zprocesováno"?

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/ja072918x

Anonymní řekl(a)...

Podle mých informací je retrakce ve stádiu "proofs". Ty musí formálně zkontrolovat všichni spoluautoři.

Anonymní řekl(a)...

Bingo: ...Miller je „loutkový rektor“ manipulovaný některými svými prorektory...:

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/13/emeritnim-ucitelum-univerzity-palackeho/

Stejně tak ale je třeba loutkou i prorektor/ex-rektor Mašláň, a loutkovovodiče má v centrech.
Loutkovodiči si ho vybrali právě kvůli jeho svéráznému CV s deseti lety v Rusku.
Takový člověk nemá moc volnosti, ví, že kdykoliv může někdo přijít s tím, že za těch deset let třebat KG.....

Anonymní řekl(a)...

Co málo vím, tak Mašláně ti "loutkovodiči" celkem ze všeho řídícího vystrnadili. Rektorem byl pouze jedno období, nahradil ho někdo poddajnější. Hádejte kdo, můžete 3x. :-) Pro neznalé odkaz.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_rektor%C5%AF_olomouck%C3%A9_univerzity

Anonymní řekl(a)...

Dodatek - Mašláň je teď i ex-prorektor. A kolem rektora je v současnosti jiné jméno z RCPTM. Prorektor Pavel Banáš.

https://www.upol.cz/univerzita/univerzitni-organy/

Svědek podivné obhajoby doktoranda Gregora, který nic neviděl a neslyšel.

Přestože bylo zřejmé, že se jedná o nějaká měření, která souvisela s disertační prací Dr. Gregora a projektem, jehož výsledky byly publikované v článku JACS 2007, nepamatuji se, že by na obhajobě padla sebemenší zmínka o tom, že jeden z oněch grafů pochází přímo z článku JACS 2007.

https://www.rcptm.com/wp-content/uploads/2019/09/Dal%C5%A1%C3%AD-vyj%C3%A1d%C5%99en%C3%AD-k-obhajob%C4%9B.pdf

Anonymní řekl(a)...

Tak ten olomoucký trojstupňový model řízení popsal již Nikolaj Vasiljevič Gogol v r. 1842:

Darebák sedí na darebákovi a darebákem ho pohání.

Anonymní řekl(a)...

Zaslechl jsem, že slavný stachanovec Radek Zbořil je nadále generálním ředitelem RCPTM. Nevím co je na tom pravdy, na stránkách uvedený je[1]. Pokud je informace pravdivá, tak mu to všichni přejme, za ten stres co si vytrpěl kolem těch podvodů v článcích. :-)

[1] https://www.rcptm.com/cs/about/contact/

Anonymní řekl(a)...

Hoj anonyme, tak to napis spravci webu RCPTM a v kopii zastupujicimu rediteli, dekanovi PrF a rektorovi.

Anonymní řekl(a)...

- tak to napis spravci webu RCPTM a v kopii zastupujicimu rediteli, dekanovi PrF a rektorovi

Nedělám už (naštěstí) na tom moravském Oxfordu, navíc těch titulů tolik nemám. To chce nejlépe vysoko postaveného univerzitního insidera. Nebo externistu s vysokou vědeckopedagogickou hodností, na mě asi moc reagovat nebudou. Neznáte někoho takového? :-) Já jsem už pouze zaujatý pozorovatel dění.

Anonymní řekl(a)...

Hmm - rok se s rokem záhy sejde, ale náprava křivdy na dr. Č. Gregorovi se vpodstatě nepohnula. Olomoucká mafie utrpěla hojné šrámy, definitivně ztratila důvěryhodnost, ale zatím to drží tak nějak formálně v patu. Tož až napřesrok. Ale šance je, že na toho dalšího ŠTĚPÁNA to už bude bez MILLERA.

Anonymní řekl(a)...

A je to tady...

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja072918x

První známý Zbořilův podvod je vyřešen.

Greg Lapatat řekl(a)...

Jak už jsem psal dříve, v nějaké nápravy křivd může věřit jen člověk naivní (myslel jsem, že teď už to je zřejmé).

A co se "ztráty důvěryhodnosti" týká - nebyl snad rektor Miller letos (kdy už byly problémy známy) zvolen místopředsedou České konference rektorů?

Musíte se smířit s tím, že vrána vráně oči nevyklove a ani případné obměny garnitury nevedou k žádným "nápravám" či "odsouzením", protože nikdo nikdy neví, kdy bude někoho potřebovat a co všechno za čím je - nikdo nemá zájem se v ničem příliš hrabat, ani když se to jeho samotného netýkalo.

Anonymní řekl(a)...

Celkem dost všude u nás platí, že mezi vrány se může dostat ne-vrána (tedy bílá vrána) jen ojediněle. I ta jim to ale může zkomplikovat, jak ukazuje děkan Kubala. Ovšem vývoj na Karlovce, kde rektor Zima je dost kopie Millera, zatím ukazuje, že i tam to hejno Zimových vran dosud (s odřeným hřbetem) ustává. A nakonec na akademii je něco podobného Havlas (s vyplašenou Zažímalovou), ten byl jako Zima tuhý bolševik už na střední škole, a tak je u něj spolehlivá záruka poslušnosti. Zimu tedy jednou studenti vypískali, což se mu může zopakovat i při nějaké příští příležitosti. Holt, uvidí se příští rok.

Anonymní řekl(a)...

Rektorovi pod stromeček:

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/19/propaganda-a-dvoji-typ-diskuze/

"lze to vnímat jako velký problém, protože rektor stojí v čele velké státní instituce, má velké rozhodovací pravomoci a také tomu odpovídající velkou odpovědnost. V tomto kontextu pak lze dobře rozumět volání některých kolegů po jeho abdikaci, byť byl demokraticky zvolen"

Anonymní řekl(a)...

Rektorovi pod stromeček: Já bych řekl, že se nám na UPOLu zrodil krásný multioborový výzkum. Ovšem úplně jinak, než si rektor a ředitelé center představují. :-)

Zatím zde nepovšimnut zůstal článek:
http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/19/filtrace-dat-a-obrazky-v-nature-communications/

Proč podobné metody kontroly výsledků nepoužívají i recenzenti v časopisech? Proč není vyžadován pro článek například kontrolní experiment („Einmal is keinmal!“) a projde i do prestižních žurnálů poměrně amatérsky zfalšovaná hloupost? Důvěřuj, ale prověřuj. Hned by bylo článků méně a byly by i kvalitnější. Na to by měla dostat UPOL grant, má už k tomu díky práci RCPTM a rektora vycvičený celý multioborový tým. Do nového roku takto přeji konečně úspěšné vyřešení této opravdu zajímavé UPOL kauzy, které se mezitím od dubna (co jsem ji začal sledovat) pěkně rozrostla.

Anonymní řekl(a)...

Todle se (pořád ještě) rektorovi Millerovi taky nebude dobře číst, je to přesně o UPOL prohnilých poměrech:

Jsem silně rozladěn z počínání úzké zájmové skupiny, která si postupně vytvořila „stát ve státě“ a v zájmu svých nenasytných mocenských a finančních potřeb se zpronevěřila základům morálních zásad. Stejně tak se mi nelíbí evidentní nadržování těmto nesprávným věcem. Nezbývá mi tedy než připojit svou podporu názorům předchozích příspěvků Dr. Tillicha a prof. Fellnera a plně se s nimi ztotožnit.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/20/jsem-rozladen/

Anonymní řekl(a)...

Tohle je zajimavy pohled: https://www.timeshighereducation.com/opinion/ten-rules-succeeding-academia-through-upward-toxicity

Anonymní řekl(a)...

A zde ponekud pozitivnejsi alternativa:
https://www.timeshighereducation.com/opinion/ten-rules-possibly-succeeding-academia-through-upward-kindness

Anonymní řekl(a)...

Te toxicite se casteji rika psychopatie. A pro zajemce o sefovske akademicke posty v tuzemsku by se mely provadet cichaci testy po vzoru Macquarie University -predpokladam, ze by povestni psychopate na UPOLu i jinde neprosli a byl by od nich pokoj:

https://www.news.com.au/national/breaking-news/psychopaths-have-poor-sense-of-smell-say-macquarie-university-scientists/news-story/22d12dd3e6d472226bac0eaf7602b1f0

Anonymní řekl(a)...

Na psychopaty stačí i test Hare-Koukolík, pokud sedne tak v dvanácti otázkách, tak je to jistý. Když si to třeba zkusíte na ty prolhaný hoštaplery Zbořila a Hobzu, tak to jsou jasný připady.
Nulté pravidlo etiky ve vědě by mělo být, že se tam psychopat nesmí dostat do vedoucího postavení:

https://www.citarny.cz/knihy-lide/vzdelavani-a-souvislosti/souvislosti/test-koukolik-jak-rozeznat-psychopata-nebo-deprivanta

Anonymní řekl(a)...

K diskuzi na psychopaty.
Nad úspěšnými psychopaty lze vyhrát, ale je třeba mít na paměti, že psychopat vždy zvolí zákeřnější a odpornější metodu než normální protihráč. Pokud máme šanci se těmto lidem vyhnout, nebýt v jejich pracovních týmech či si je nevolit eventuálně si je nebrat za své životní partnery, vždy je to méně bolestné, než otevřená srážka. O to více musíme podporovat ty, kteří tento boj v určitých situacích s psychopaty vedou.

https://www.dobryinfo.cz/3966/jak-poznat-psychopata

Anonymní řekl(a)...

Vánoční díkůvzdání rektoru Millerovi za:

1. Zničené mezilidské vztahy a pracovní kolektivy,
2. Enormní, většinou neplacené, pracovní nasazení desítek členů akademické obce,
3. Pošramocené dobré jméno některých dosud uznávaných a celebrovaných vědeckých kapacit,
4. Hluboké pochybnosti o objektivitě měřítek úspěšnosti výzkumu/excelence,
5. Poničenou důvěru ve vedení univerzity,
6. Rozkolísanou akademickou hierarchii a zpochybnění demokratického charakteru univerzity,
7. Oslabení „přirozené akademické autority“, kterou dosud zosobňovala Etická komise,
8. Do budoucna patrně poměrně zásadní změnu „silového pole“ na UP:

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/22/vanocni-poselstvi-2/

Anonymní řekl(a)...

Psychopat, nepsypochat... - olomoucký Bezouška, podvodník Zbořil,
stále působí v akademické sféře a dokonce je členem vědecké rady UPOL.

Anonymní řekl(a)...

Já myslím, že tyto tři body jsou všeříkající a situaci kolem Zbořila dobře vystihují, ne? :-)

1) „Kdo ukradne háček na ryby, je popraven, kdo ukradne zemi, stane se prvním ministrem.“ — Čuang-c' klasický čínský filozof -369 - -286 př. n. l.

2) (Radek Zbořil) Podíl na řešení více jak 50 grantových projektů. Jako řešitel/spoluřešitel/autor návrhu: 34 grantových projektů s dotací pro UP přes 1 880 mil. Kč.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Radek_Zbo%C5%99il

3) A to nejdůležitější zjištění? Podkladem k trestání jsou záporné emoce. Nemáme rádi parazity. A jakmile trestání nebylo možné, spolupráce ve skupince se zcela zhroutila. Takže – „hůl do ruky“.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10121244562-jadro/207562235800004-hul-do-ruky/

Anonymní řekl(a)...

Jako domací úkol přes zimní prázdniny by měl Miller dostat samostudium San Francisco Declaration on Research Assessment:

https://sfdora.org/read/

aby se dozvědel, že používání impact factorů časopisů pro posuzování vědecké kvality je profláknutá matoucí praktika, kterou už odvrhlo na 1500 vědeckých institucí, např. Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada:

https://www.nserc-crsng.gc.ca/NSERC-CRSNG/policies-politiques/DORA-DORA_eng.asp

a čím dřív se to pochopí i u nás, tím lépe.

Anonymní řekl(a)...

Je příznačné, že mezi těmi 1602 institucemi, co se připojily k odmítání degradace poctivé vědecké práce tím zavádějícím impakt faktorem, jsou jen tři od nás:
Academy of Sciences of the Czech Republic (AS CR),
Czech Mathematical Society,
Institute of Mathematics, Academy of Sciences of the Czech Republic, Prague.

Anonymní řekl(a)...

Té výtce, že se nepřipojily i další české instituce, příliš nerozumím: dávala by smysl, kdyby IF byl v české kotlině nějak aktuální, ale je tomu tak? Ve vládním hodnocení se už několikátým rokem nijak nepoužívá. Pokud jej pak jednotlivé instituce nepoužívají nějak interně (o čemž pochybuju, protože by to v aktuální situace nedávalo dobrý smysl nezávisle na "kvalitě" IF), dost možná to prostě z českého pohledu není dostatečně aktuální téma, aby to v nějakém širším měřítku motivovalo k angažovanosti. Jako by někde byla třeba petice proti psacím strojům, když lze články sázet v TeXu --- taky by šlo těžko komu vyčítat, že se nepřidal...

Anonymní řekl(a)...

Je příznačné, že mezi těmi 1602 institucemi, co se připojily k odmítání degradace poctivé vědecké práce tím zavádějícím impakt faktorem, jsou jen tři od nás:
Academy of Sciences of the Czech Republic (AS CR)


Hmm, sice AV patri mezi signatare, ale stejne premeruje vykon jednotlivych ustavu. Drive pomoci IF, dnes pomoci AIS. Takze to taky nic moc neznamena... ciry alibismus.

Anonymní řekl(a)...

Impakt faktor casopisu se zacal adorovat prave v akademii, a zamoril se tim system dodnes. Nakonec i kafemlejnek vymyslileli puvodne v akademii. A teprve pak jim doslo, ze se da naopak snadno obratit v jeji neprospech, jak predvedl Topolanek - v podstate mu nahrali na smec. Fakticky se IF dal pouziva k hodnoceni vedeckych vysledku a rozdelovani penez, akorat pod ruznymi novymi nazvy, a to i v tom tzv. vladnim hodnoceni.
A ta deklarace jde prave proti tomu, pouzivat takova povrchni hausnumera pro rozhodovani o kvalite vedy.

Anonymní řekl(a)...

Ta Deklarace užívá termín surrogate measure (jako surrogate mother). A ty AIS jsou naemlich stejna surrogate measure jako IF. Ale ta agilní svazačka Zažímalová kolem toho hopsá a jásá, jak se to jako konečně povedlo a posunulo, a nedojde jí, že je to pořád jen točení se dokolečka na jednom místě. Svět chce být klamán.

Václav Hořejší řekl(a)...

Vazeni diskuteri,

myslim, ze to s tou kritikou jakekoli scientometrie trochu prehanite. Prece nechcete tvrdit, ze v kvalite (vyznamu) se vedecke publikace proste nelisi, ze je jedno, kdyz publikujete v nejakem chabem casopise s laxnim recenznim rizenim (a IF 0.5) nebo v solidnim, prestiznim casopise (s IF 5, 10, ba i vice)?

Vetsina z vas si asi pamatuje doby pred >20 lety, kdy se za kriterium vedecke vykonnosti povazoval POCET publikaci, bez ohledu na to, kde se to publikovalo.
Ja jsem na temascientometrie a hodnoceni napsal nekolik textu; podivejte se treba na tenhle:
https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/vaclav-horejsi/kafemlejnek-dobry-sluha-a-zly-pan

Anonymní řekl(a)...

"Kafemlejnek" = Ukázalo se, že v tomto systému lze poměrně snadno nahradit kvalitu kvantitou ... [1]
"Excelence" = Ukázalo se, že v tomto systému lze poměrně snadno našvindlit výsledky v "lepších" časopisech pomocí přístrojů a měřením v lepším případě rutiny, v horším pomocí podvodů a podvodné rutiny. Velmi pravděpodobně i pomocí pochybných známostí s editory - neodvažuji se myslet na nic horšího, tj. v našich končinách velmi oblíbený způsob finanční participace zodpovědných osob na výsledku řízení. [2]

-----
[1] https://vedavyzkum.cz/blogy-a-rozhovory/vaclav-horejsi/kafemlejnek-dobry-sluha-a-zly-pan
[2] Celkem překvapujícím zjištěním pro mě byl fakt, že jeden ze tří recenzentů publikování článku zamítl („considering originality and quality of data“) a na svém stanovisku trval i přes argumenty autorů i u revidované verze manuskriptu. Podobná situace se pro nás obyčejné „smrtelníky“ i v méně významných časopisech většinou rovná zamítavému rozsudku – zde zřejmě převážil příznivý postoj editora.

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/10/pouci-se-univerzity-z-jednoho-z-nejvetsich-vedeckych-podvodu/

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s V. Hořejším.

Kafemlejnek rozhodně nebyl úplně špatným nástrojem, tlačil k publikování v lepších časopisech, kde se dá očekávat, že vezmou lepší věc. Jenom implementace ze začátku nebyla úplně ideální - na jedné straně semlel i "sračky", na druhé straně exponenciální závislost neúměrně protežovala některé obory (výhrou bylo, pokud měl obor svůj klastr). Z tohoto hlediska dnešní systém Q1, Q2 je asi trochu spravedlivější.

Osobně bych ale zavedl jednu věc - polovinu peněz za vědecký výkon bych nechal vázanou na instituci a polovinu na výzkumníkovi. Pokud by výzkumník odešel či byl odejit na jiné pracoviště, šla by za ním i příslušné částka. Tím by se značně omezilo řádění šmejdů typu Zbořila či Hobzy.

Václav Hořejší řekl(a)...

"polovinu peněz za vědecký výkon bych nechal vázanou na instituci a polovinu na výzkumníkovi."

Na AV na kafemlejnek a "penize za vykon" vubec nehrajeme... A je to tak spravne. Kdyz si VS odhlasovaly ten absurdni system, kdy se kafemlejnkove penize davaly az na uroven kateder resp. tymu, tak je to jejich vec.

Anonymní řekl(a)...

Jiří Drahoš je téměř jistě horší variantou rektora Millera, protože za léta, kdy byl ve funkci, musí mít na svědomí několik akcí typu CIST/CATRINA. Jinak by ve funkcích od roku 1992 až do roku 2017 sotva vydržel. Proto pro mne nebyl volitelný.:

http://www.dzurnal.cz/index.php/2019/12/28/kdo-zachrani-university-pred-sebou-samymi-prezident-republiky/

JD, stejně jak nyní EZ, si akademičtí loutkáři vybrali, neb oba skýtali záruky poslušnosti přáním loutkářů, a tato očekávání skvěle naplnili.
Proto jim jinak projdou i věci dost za hranou, pokud se nedotknou zájmů loutkářů. To je celé moudro jejich životnosti ve vysokých postech - stejně jako u Millera. JD třeba prošel i tunel o objemu 0,25 GKč:

https://reportermagazin.cz/a/iytw6/tajemstvi-jiriho-drahose-patenty-vyplacene-dotace-a-sporne-vysledky

Anonymní řekl(a)...

Těch Drahošovo 252 mil. Kč je v detailu popsáno zde:

https://krusnohorec.webnode.cz/news/tajemny-pan-bas-aneb-patentovana-slusnost/

Prostě - předseda akademie u nás nemůže bejt žádnej malej hoštapler ...

Anonymní řekl(a)...

Vzhledem k níže popsané "cestě" bych nebral článek na anonymním "Krušnohorci" (https://krusnohorec.webnode.cz/news/tajemny-pan-bas-aneb-patentovana-slusnost/) jako směroplatný. :-) Odkaz na Drahoše z "reportermagazin" (https://reportermagazin.cz/a/iytw6/tajemstvi-jiriho-drahose-patenty-vyplacene-dotace-a-sporne-vysledky) je daleko lepší, ten aspoň dělají normální "neanonymní" novináři (https://reportermagazin.cz/a/whTss/o-nas)

"Cesta":
https://krusnohorec.webnode.cz/news/tajemny-pan-bas-aneb-patentovana-slusnost/ -> Informace o nás (https://krusnohorec.webnode.cz/o-nas/) -> web: narodnidemokracie.cz/ -> Adam B. Bartoš, 4. předseda Národní demokracie

Adam B. Bartoš, celým jménem Adam Benjamin Bartoš (* 15. ledna 1980 Rychnov nad Kněžnou), je český novinář, aktivista, politik a spisovatel, známý svými antisemitskými a extremistickými názory a podporou některých konspiračních teorií, například týkajících se iluminátů, údajné židovské kontroly médií, židozednářů, chemtrails, a systému HAARP.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Adam_B._Barto%C5%A1

Anonymní řekl(a)...

Jádro toho textu na:

https://krusnohorec.webnode.cz/news/tajemny-pan-bas-aneb-patentovana-slusnost/

je ale od senior vědeckého pracovníka MK na ÚTZCHT v Praze Suchdole
(začíná to až po - autor scénáře: Ing. MK, také chemik, 9.2.2018),
tedy z původního pracoviště JD, takříkajíc přímo od pramene.

«Nejstarší ‹Starší   201 – 400 z 4999   Novější› Nejnovější»