středa 3. července 2013

Jak si nacpat břich na VŠCHT a neposrat se - pokračování

Protože si mi pár chemických vyvhrelů dovolilo po článku o stravování v blízkosti VŠCHT napsat, že se stravují v menze a že strava v nich "není špatná", obešel jsem v posledních 5 měsících pár menz, kde se může student VŠCHT nacpat k prasknutí. Aktuální jídelní lístek všech menz není problém najít na webu, jen si povzdychnu, že nabídka zmrzla někde v 80.letech minuléh století s technologickou aktualizací v pol. 90.let. Úroveň přidružených sociálních zařízení je pak dokonce horší než za normalizace.

Svatá trojice smradu

Nejblíže školy stojí tři stejně dostupné menzy a to Technická, Studentský dům Masarykova kolej a čtvrtá nedostupná v budově rektorátu CVUTu v Zikově ulici, s možností prodeje jen pro vyvolené soudruhy z řad CVUT a VSCHT. Nejvíce navštěvovaná je tzv. modrá menza, oficiálně eufemisticky nazvaná technická. Vyznačuje se maximální obsazeností, davovou uniformitou obsluhy i strávníků, kdy většina si vybere pouze ze dvou jídel (z nabízených cca 10). Hlavním heslem menzy je "nacpi se a vypadni". I když většina známých tuto menzu preferuje, za sebe musím říci, že neumí udělat kuře, rýži ani brambory. Kuřecí steak je špatnou úpravou suchý, tak ho omáčí ve standard omáčcce, brambory jsou nechutně rozvařené nebo nedovařené a rýže bez chuti a slepená, navíc misto všude ve světě běžného druhu basmati dlouhozrná varianta. Takto se vařilo tak někdy v roce 1985. I když cena jídla se pohybuje kolem 50 Kč pro studenty, troufám si tvrdit, že tržní cena takové práce a materiálu je daleko nižší a že taková prezentace schopnosti vedení školy vůči studentům- strávníkům je nehodná dnešní době.

Tzv. studentská menza se vyznačuje vysokým počtem nabízených jídel, nízkým počtem jídel poživatelných a prakticky v něm nenajdete dobré jídlo. Menza proto není až na pár okamžiků plná a je jistým druhem pervezního požitku hrabat se dlouhé minuty v hnusných bramborách nebo jejich specialitě - rozmáčených "amerických" bramborách. Nezvládnutí základních kuchyřských technik je nahrazováno širokým výběrem zeleninových příloh typ krájená mrkev, zelí, 30p. eidam, která se chutově k hlavnímu jídlu vůbec nehodí. Maso vepřové a hovězí je kupováno patrně v nuceném výseku a je nepoživatelné. Polévky připomínají svoji konzistencí omáčený bujon, chuťove nepřípomínají vůbec nic krom ohřáté vody.

V obou menzách existuje něco jako nabídka salátů a vegetariánských jídel. K tomu mohu říci pouze následující, když to neumíte, tak to nedělejte. Větši hnusy jsem nikde na světě nejedl. Pro inspiraci doporučím toto nebo indickou jídelnu, kde se za stejný nedotovaný peníz najím nemasitého pokrmu 100x lépe.

Menza v Masarykově domu se vyznačuje výběrem 1-2 jídel v ucházející kvalitě a podle mě je patrně nejlepší z výše uvedených. Bohužel to znamená fronty a poněkud odporný paroodér. I tak malá menza prostě neumí nabídnout ani ten úplně základní komfort svým hostům. To je vůbec neduh těchto menz, že neumí jednoduše větrat, takže jídelny čichově připomínají poblitou saunu s hořkou příchutí zaschlého SAVA.

Všechny tyto menzy spojuje minimální kultivovanost a inspirativnost výdeje jídla a samotných jídelen. Možná si to ani už studenti nebo učitelé neuvědomují, ale pásy na jídlo plné použitého nádobí a zbytků, je kreativní výblitek hodný opravdu velkého vola. Posledné menza je schovaná v rektorátu CVUT, ale je dostupná co se týče nabídky hlavních jídel jen vybrané čeládce šéfů CVUT. Hezká ukázka rovnosti v akademické obci. Není ale o co stát, protože strava připomíná 80.léta, jen vybavení a prostředí je poněkud lepší. Oproti stavu bufetu před 2 roky je to posun nevídaný na poměry ČVUTu.

Podolí, Albertov a Karlák

Nejen o prázdninách stojí za to navštívit menzu v Podolí, 5 minut chůze od výstupu metra C v areálu kolejí CVUT na Děkance. Jedna z mála výškově prostorných menz, která vznikla patrně předěláním společenského kulturního domu svazáků. Nabídka tří jídel, z nichž dvě lze v pohodě sníst. V Menze je klid a někdy i ticho. Během školního roku je vedle otevřen i bufet.

Pokud někdy člověk zavítá do pěkné studovny/knihovny dopravní fakulty CVUT, kde jsou PC s netem i pro nestudenty školy na Albertově nedaleko botanické zahrady, doporučuji nevelkou tzv. výdejnu (menzu) v Horské přímo naproti studovně. Nabídka jídel se pohybuje kolem magického čísla pět a jak prostředí menzy, obsluha tak i jídla jsou velice kvalitní, funguje i odvětrávání této komorní jídelny. Do budovy je vstup na kartu CVUTu, ale vrátný vás tam na kartu VSCHT klidně pustí, příp. má průchod volně otevřený. Po jídle je možné vyjet do 4. patra a projít si budovu směrem dolů např. funkční model nádraží nebo přejít průchodem v prvním patře do bývalé hlavní budovy fakulty strojní a projít si jejich laboratoře v přízemí nebo se v předposledním patře budovy bývalé strojní fakulty kouknout na jedinou zapomenutou posluchárnu, kterou nestihli dnešní soudruzi z fakutly dopravní opravit. Machři najdou i skrytý vstup do nejvyššího patra. Vedle jídelny v prvním podlaží je ještě menší bufet.

Za návštěvu stojí i areál CVUTu na Karlově náměstí, kam vás vrátnicí opět v klidu s kartu VSCHT pustí. Ne snad kvůli menze - výdejně, ta se nachází na dvoře mezi budovou strojní a elektrotechnické fakulty a její nabídka je analogické nabídce v Horské, ale prostředí je odporné (někdo totiž zapomněl na solidní střešní izolaci a funkční klimatizaci). Na druhou stranu je to přímo nad výstupem z metra na Karláku. Doporučuji projít si všechna patra této historicky zajímavé budovy a nahlídnout do všech zákoutí, shlédnout technikům známé posluchárny, všelijak běžným zrakům ukrytá nebo různě stočená schodiště, pak se projít po dvoře a přejít do budovy FELu a skončit na vykající kávě v bufetu v prvním patře, kde jsou světe div se i slušné toalety. Opravená budova FELu také stojí za zkouknutí, jen musíte počítat s tím, že na některých patrech mají čipové vstupy, tak tam na někoho u vchodu musíte počkat. Poslední autobusem dostupná menza od VSCHT je na kolejích Strahov, ale tam jsem nedošel a skončil třikrát v břevnovských hospodách, tak snad někdy příště. Prakticky všechny břevnovské hospody lze ale doporučit. Menza na Volze je určena pro bydlící a ekonomy, jídlo je na úrovni menzy Technické a trochu lepší ambiente.

Čajová pochoutka

Nakonec jeden arcihnus. Všechny menzy nabízejí jako standard nebo za poplatek 2,- teplý černý čaj k hlavnímu jídlu. Nemusím ani psát, že to chuťově pravý čaj není ani náhodou. Možná tam do toho házej tzv. pigy výblitek, ale i kdyby to byl nějaký kvalitní čaj, odkdy se panebože k hlavnímu jídlu připíjí teplý černý čaj ? Když už, tak to musí být zelený čaj. Zvlášť ve vedru a parnu jídelen je to ale chuťovka i v zelené variantě. Někdo v ČR ale opravdu k hlavnímu jídlu pije dobrovolně čaj ? Nebylo by lepší za ty 2,- nabízet studenou vodu z kohoutku do 0,5 l pohárů a za mírný poplatek malé pivo nebo 0,2L víno ?

Takže závěrem při přivření obou očí a všech chuťových pohárků doporučím jídelnu v Horské, Podolí a Masaryčku s malým disclaimerem, že za to, co jeden dobrovolně sní, si k stáru může především on sám.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že se v Praze ještě nerozhoupali. Menza Albertov (UK) pro zasmání a k zblití
http://www.vyvarovna.com/2011/10/recenze-menz-albertov.html

Anonymní řekl(a)...

S tím teplým čajem souhlasím, možná by stačila chladná voda s citronem (ne odpornou umělou citronkou) jako to dělají ve veget. restauracích.

Mmenza UK na Albertově je fakt humáč a proti tomu je menza horská zlatá, nakonec tam chodí půlka purkynáku.

Milada

Anonymní řekl(a)...

Co si pamatuji tak ve studentské se nedalo jíst nic a říkalo se tomu "botárna". Modrá menza je průchoďák, ale jídlo o moc lepší není. Nejhorší je ale menza UK na Albertově, tam je vidět neschonpost děkanů a AS LF a PřF UK atp. zabezpečit studentům solidní stravu a prostředí. Horskou menzu jsem vyzkoušel a opravdu perfektní !!!! Podolí jsem zkusil cca 5x a měli tam na výběr horký čas slazený a neslazený :-) samozřejmě v tom největším vedru. Také bych se přimlouval za občejnou studentou vodu z kohoutku.

Jda

Anonymní řekl(a)...

Ono obecně nejsou češi dobří kuchaři a podobné blafy se vyskytují ve všech průměrných restauracích po celé ČR. Já chodím do ,,červené menzy" na vegetariánské menu a není to tak hrozné. Jediným neduhem je, že vaří pořád to samé a nemají špetku kreativity, ale jíst se to dá a nutričně to také není špatné.

Anonymní řekl(a)...

jsem přešel před půlrokem s kartou z uk na cvut a chodim také do horské, která se nedá s tou hrůzou v menze na albertově srovnat.

teplé "čaje" mi také vadí, hlavně protože to žádné opravdové čaje nejsou.

ta modrá menza na dejvické celkem jde, ale faktem je, že je to celé 30 let za zenitem. místo 10 jídel, které nikdo nikdy neviděl a doma nejí, by mohli dělat 3 normální jídla.

mirda

Anonymní řekl(a)...

Milý starý chemiku, jen pro upřesnění: uvedená "menza" ukrytá v rektorátu ČVUT je ve skutečnosti zaměstnanecká jídelna VŠCHT, na kterou ČVUT nedalo ani korunu. Přesto tam chodí i zaměstnanci ČVUT a bohoslovci z UK, takže pro studenty není z ryze kapacitních důvodů. O diskriminaci nemůže být řeč.

Anonymní řekl(a)...

já vím. Proč příště nezakázat restauraci černým třeba z kapacitních důvodů ?


SCH

Anonymní řekl(a)...

do Podolské mezny chodím přes rok a je to, aspon co muzu soudit, o uroven výš než na Karláku nebo v Dejvicích. Nejede ale celé prázdniny, jen v červenci. Ten čaj je fakt humus, v některých restauracích dávají zdarma vodu s citronem (ne umelym!!!!), to by myslim bylo nejlepsi.Hanzy

Anonymní řekl(a)...

Nezbyva nez chodit do restauraci na poledni menu. Kazdy student, ktery se neboji a je ochoten si, tak jako ja, sehnat slusne placenou praci, a tim nemyslim rozdavani letaku v podchodu metra, si potom muze dovolit se slusne najist. Zbytek z nas ja pak odkazan na stravovani v menzach. A bude hur, az bude schvaleno hrazeni skolneho na statnich skolach.
Pavel Tichy

Anonymní řekl(a)...

Zabývám se biologií rostlin (postdoc) a na tu Olomouc špatná není, ale Praha je lepší.

Navíc obecně si myslím, že v Evropě je zásadní studovat v hlavním městě, už kvůli pověsti školy. Když se někoho zeptáte kde studoval, je prostě rozdíl, zda v Komárně nebo v Budapešti, i když si o tomo prvním dojmu můžeme myslet své.

Michala