úterý 4. října 2022

Statiny v hlavě a statiny v těle

Po 15 minutách slávy českých hlasatelů věčných pravd typu Flégra, Hořejšího, Konvalinky doufám došlo k uklidnění situace a na celou dobu diskreditace vědy z úst těchto komiků se brzo zapomene. Hořejší už dnes píše do novin raději jen doktorandské pojednání o imunitních onemocněních, trdlo Flégr píše sice stejné nesmysly jako předtím, ale jen pro 20 obskurů na facebooku a bafuňář Konvalinka získal konečně vysněnou funkci a je zticha úplně. Na UEM AV  i na Catrin je opět na místě vysněná sestava povídálků z rodinných klanů a citačních šíbrů a ve vedení AV je stále paní nikdo a ve vedení pán, co kryl podvody. Dlouho teda nevyšla nějaká pohádka o rakovině z pera prof. Neužila, to se musí nechat.  Svět i ČR se při koroně evidentně obešly bez pseudovynálezů z UOCHB a UMG, ze slibovaných „transferů“ zůstaly jen PR články a kódy nákladů. Nic co by jeden nečekal.  Mrzí mě ale jiná věc. VŠCHT, na které jsem po čase opět v minulých týdnech spočinul,  zase není schopná se průběžně transformovat v něco smysluplného, většinu míst stále drží porevoluční dědci bez skutečné chemické praxe a místo aplikované výuky chemie začíná škola připomínat FHS+FF UK. Ze školy se stal nosiš posterů a životopisu vedoucích kateder naznačují celoživotní ústavní determinaci. Všechno výše uvedené spojuje rodinkaření, známosti a  neschopnost vyvolávat interní změny v reakci na vnější vlivy. Ať jsou USA jakékoliv, tak i na stará kolena si člověk váží zdejší každodenní lidské aktivity a touhy po změně a schopnosti změnu akceptovat. Smyslem není v klidu dožít, protože synonymem klidu je smrt.

V ČR platí bohužel stále více zasmrádání, pasivita a stádní podpora klidu a ticha. Dokud bude existovat UEM, ve kterém vyhodili z vedení skupiny člověka, který upozornil na podvody a místo toho přijali jako vedoucí skupiny dcerku člena dozorčí rady ústavu a znovu se zvolili paní, co podvody neřešila, dokud bude mladé-staré Pačesátko schované v Hořejšího bavlnce a dokud je možné, aby šéfem ústavu byl žvanil Kovalinka nebo laboratorní dvoj-velikán všech nanomateriálů Otyepka-Zbořil, nic se nezmění. Tito lidé ač chemici, biochemici za celý život reálně nic skutečně neobjevili, všechno vyplozené jsou jen průměrné články, kterým dodává sílu jen nesmyslná citační a IF určená pro bafuňářskou byrokracii a postavení podrží pak kamarádi z vědeckých rad, zpravidla stejně „úspěšní“.  

Oproti tomu v USA se projevují změny hned a samozřejmě i ty, co zprvu nechceme - díky bohu.  Bohužel se mohu pochlubit něčím v aplikované chemii skutečným, a to autorskou technologickou účastí na jednom léku patřícím mezi statiny. Moje čeština v tom popisu asi selže, tak řeknu jednoduše, že statiny snižují produkci arterioskleroticky „škodlivého“ cholesterolu při působení na syntézu mevalonátu (snad se to tak píše)  z HMG-CoA. Pro ty, co mají potíže z nadváhou a téma statinů je zajímá, ať hledají heslo (mevalonate pathway).  Když jsem do výzkumu nastupoval (80.léta), tak se nevědělo nic moc, jen že cholesterol prý může škodit. První léky byly schváleny na konci 80.let – není tedy pravda, že by všechno trvalo desítky let jak říká genius Neužil. Samozřejmě že jako vždy u pořádného léku vlastně šlo o druh mykotoxinu. Když jsme na tom po letech začali vydělávat,  zjistily se nežádoucí účinky, které se řešili doplněním koenzymu Q10, protože jeho produkce se při braní statinu také blokuje. Bohužel se toho blokuje ještě víc (na té cestě je cca desítka meziproduktů, které slouží i pro další cesty). Celý problém výzkumu byl v tom, že medici se ty další biochemické cesty neučí ani na např. na kardiologii a biochemikům je to u zadnice ve stylu „chtějí downregulaci, tak ji mít budou.“  Boj proti cholesterolu dobyl celý svět, prachy ze statinů jdou dávno do desítek miliard dolarů a před 10 lety se poprvé zjistilo, že víc škodí než pomáhají. Přesto stále farmaceutický byznys stále podporuje články o škodlivosti cholesterolu a účinnosti léčby statiny, přestože jde dávno víc o přání než o efektivní léčbu a dokonce i dnes v USA a Evropě je to medicínský standard, i když dávno ne všude.  Na západě ale dnes existuje odpor k těmto praktikám v článcích a praxi a vede se boj za změnu, za zpřístupnění studií nežádoucích účinků atp. , viz. např.  Statin wars: have we been misled about the evidence? A narrative review  anebo boj proti CTT na Oxford University, který svými praktikami připomíná světový CATRIN v nejlepších letech. Dokonce i mě odpůrci statinů požádali o zveřejnění starších firemních studií.

Ano, je to boj o pravdu, ze studií můžete dovodit skoro cokoliv a rozhodně neplatí, že o pravdě rozhoduje delší titul argumentátora nebo vyšší IF časopisu (dnes spíš opak je pravdou), ale nikdo zde nikoho nevyhazuje za zargumentovány názor (UEM a UPOL), nezesměšňuje kompetenci odpůrců a netvrdí dogmata (Hořejší) ani neplácá nesmysly od věci (Konvalinka). Tím by se jen zesměšnil. A taky mě nikdo nehrozí, že přijdu o pojištění nebo zaměstnání jako lékař (Flégr) když se ne statiny vykašlu a brát nebo doporučovat je nebudu. A je to jen díky tomu, že do vedení vědeckých institucí jsme si nezvolili vědecké a personální nuly typu Zažímalová- Anděrová a za mluvčí nemáme výše uvedené typy person. Stále sice obdivuji bojovníky v AV a UPOLu, že to tam ještě vydrželi, držím palce a stále víc nesnáším vedení VŠCHT, že tam stále působí a vydělává na státních dotacích, ale po 30 letech svobodného působení je to slabý výsledek.

P.S. : Všem, co jejich práce měla nulový efekt na lidstvo tiší závidím a sám ve skrytu duše  doufám, že mě nějaké LA nadlimitně obezní prase za ten objev nezažaluje ….  😊


1 978 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 400 z 1978   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Jo, vzpomíná si spousta lidí.

Anonymní řekl(a)...

Každý ne, ale spousta lidí ano.
Byla to totiž jedna z prvních událostí, kdy se naplno ukázalo, co jsou Zbořil a spol. zač.

Anonymní řekl(a)...

Re: šmejdi kolem Zbořila (Hobza, Otyepka, Trávníček ...
Byl to moment, kdy padlo několik do té doby samozřejmých jistot: Náhle se mohlo podvádět, mohli se likvidovat whistlebloweři, a dva rektoři po sobě se mohli tvářit, že se jich to netýká.
Rozjeli to tady šmejdi Zbořil a Hobza. Hobza v takových podrazech ale jel už v Praze, a Zbořil se to od něj přičinlivě učil.
Pak se takové věci zopakovali třeba na ÚEM (posvětila Zažímalka), na Karlovce (posvětil Zima), na MENDELU (posvětila Nerudová). A furt to funguje, a těm šmejdům to vynáší šestimilionové roční platy, nebo Českou hlavu, Neuron ...

Anonymní řekl(a)...

Ad 2. listopadu 2022 9:32
A ta největší akademická legrace?

Kandidáti na prezidenta přehledně

Danuše Nerudová - ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity
Tomáš Zima - lékař a bývalý rektor Karlovy univerzity

https://www.e15.cz/kandidati-na-prezidenta

Anonymní řekl(a)...

Z UP reflexe, kde probíhá zajímavá debata ohledně nakupování výsledků v Podvodníkově (evidentní hochštapler Varma za rok 2021 afiliuje na Podvodníkov 93 prací):

Vybírám dva zajímavé příspěvky:


Banas Pavel (pavel.banas@upol.cz) 2. listopad 2022, v 1:22
Vážené kolegyně a kolegové,

Dr. Rajender Varma je náš vážený kolega, který je na UP zaměstnán od července 2014 (tj. v letech 2014-2020 na PřF UP, poté v CATRIN UP). Za tu dobu odvedl pro naši univerzitu velký kus práce, ať už jej budeme hodnotit prostřednictvím celé řady velice kvalitních publikací nebo skrze jeho přínos pro řešení výzkumných grantů. Mimochodem pana děkana na některém z dřívějších akademických senátů upozornila paní pror. Plíhalová, že Dr. Varma je nedílnou součástí týmu jejího projektu ITI. Dr. Varma velmi výrazně přispěl k rozvoji výzkumné skupiny Environmentálních nanotechnologií a vytvořil zde vědecky silný a vysoce internacionalizovaný tým věnující se chemické katalýze. Zároveň působí na EPA v USA a můžeme být právem hrdí na to, že realizuje a rozvíjí svůj výzkum a výzkumný tým právě na UP. Díky jeho rozhledu sahá jeho přínos i za oblast environmentálních nanotechnologií, což se naposledy ukázalo třeba minulý týden na společném workshopu v Olomouci s kolegy z izraelské Bar Ilan univerzity, kterého se Dr. Varma aktivně účastnil. A ano, univerzita mu za tuto práci, tak jako každému jinému zaměstnanci, platila a platí mzdu.
Pokud bychom měli přistoupit na takto nesmyslnou argumentaci „nakupování výsledků“, pak jsme si v minulých dvou letech poměrně úspěšně pro UP „nakoupili“ publikace v prestižních časopisech Science (Mallada B., et al. Science 2021, 374 (6569), 863-867) nebo Nature family (Poulose A. Ch., et al. Nature Nanotechnology 2022, 17, 485–492, Chandrashekhar V. G., et al. Nature Catalysis 2022, 5, 20-29 a další), jejichž korespondujícími autory byli zaměstnanci CATRIN. Podobně jsme za poslední dva roky zřejmě „nakoupili“ prestižní evropské projekty ERC PoC, REA – Twinning, EIC Transition, ERA Chair (mj. finančním objemem pro naší univerzitu doposud největší evropský projekt na UP) atd., jejichž úhrnný finanční objem činí přes 8 mil. EUR. Je pravdou, že za velkou část těchto úspěchů vděčíme poměrně malé skupině zaměstnanců CATRIN, např. úspěšnost prof. Otyepky v získávání evropských projektů je v rámci celé ČR mimořádně vysoká.
Za všemi těmito úspěchy je však kromě mzdy zaměstnanců UP třeba vidět i jejich velmi tvrdou práci, odhodlání a mnohdy i notnou dávka entusiasmu pracovat pro UP a rozvíjet ji. Pokud se mám rozhodovat, jak řídit svěřenou součást CATRIN, pak právě tato tvrdá práce, úsilí a z nich plynoucí vynikající výsledky pro mě vždy budou signálem, že takové zaměstnance naše univerzita potřebuje a je správné je podporovat a na UP udržet. A je mi jedno, jestli je takový zaměstnanec Čech, Ind nebo Američan, křesťan, žid nebo muslim, muž nebo žena. Jsem přesvědčený, že naše univerzita, která se pyšní tím, že je druhou nejstarší univerzitou v ČR, by měla mít ambice být světovou univerzitou srovnávající se s jinými špičkovými univerzitami ve světě. A ne pouze hanáckou regionální vysokou školou, v rámci které se srovnává jedna fakulta s jinou jednotkou, přestože to nedává pražádný smysl. K těm velkým ambicím nepochybně patří vysoká míra internacionalizace a podpora lidí, kteří dokážou díky tvrdé práci dosáhnout vynikajících výsledků a tím přispívat k rozvoji naší univerzity. Jako ředitel CATRIN budu takové zaměstnance vždy podporovat.

Anonymní řekl(a)...

pokračování:

Babek Ondrej (ondrej.babek@upol.cz) 2. listopad 2022, v 9:15
Vážený pane řediteli,

To vše o "úspěšnosti", "velmi tvrdé práci", "vynikajících výsledcích", "křesťanech", "druhé nejstarší univerzitě v ČR" a "internacionalizaci" jsou jen sladké řeči (to je eufemismus; zařekl jsem se, že nebudu hrubý), které mají zmást nepozorného čtenáře. Zde uvádím další výtah z WoS:

- ze 93 prací dr. Varmy afiliovaných v roce 2021 k UP na pouhých 6 (!) figurují i další spoluautoři z UP. Na zbylých 87 paperech nikdo jiný z UP nefiguruje
- na většině z oněch 87 paperů je však pravidelně (s drobnými výjimkami) uvedeno řádově 8 - 15 spoluautorů, velmi často z Íránu

Nechci komentovat osobu dr. Varmy, neboť ho neznám. Zmíněná čísla však vyvolávají silné podezření, že dr. Varma prodává CATRIN své články, které vznikají v úplně jiných týmech a zcela mimo Olomouc. Takto si představujete týmovou vědeckou práci na "špičkovém" ústavu?

Neetické vědecké chování typu darované (nebo dokonce prodané) autorství (gift autorship) nebo citační kartely se jen velmi špatně dokazují a vyžadují pečlivé analýzy. Reference v úvodním článku vlákna:

forbetterscience.com/2022/10/31/when-im-citing-you-will-you-answer-too/

uvádí naprosto hrůzný příklad pokřiveného citování, které ale rovněž vyžadovalo velmi pečlivé hledání v datech.

Nepřekvapuje mne proto, že zvláštní praktiky CATRIN stále nacházejí oporu nebo tichý souhlas ve velké části akademické obce UP. Což je smutné.

BTW, do svých přednášek o vědecké etice pro doktorandy si budu muset přidat další zajímavý termín - papermill.

Ondřej Bábek

Anonymní řekl(a)...

A ještě jeden:

Hradil Zdenek (hradil@optics.upol.cz) 1. listopad 2022, v 18:55
Tady bych jen bych zopakoval svůj komentář pod příspěvkem kolegy Bilika ze 14.10. 2022." ...Při nástupu do funkce jsem se ptal kolegů z Catrin: Jak chcete zaručit prosperitu ústavu, když v roce 2020 jste si zhruba za 700 tis Kč mzdových prostředků zaplatili význačného vědce v zahraničí a za jeho výkon jste z univerzity inkasovali 3, 5 mil Kč? A to vše v době, kdy nás už ministerstvo adresně za výkon neplatilo (jen jej registrovalo), takže na tuto částku se vám složili všichni ostatní, včetně těch chudých. Odpověď zněla: "My to proto neděláme." V roce 2021 tento systém dělení už uplatněn nebyl a deficit spojený se vznikem ústavu ve výši desítek milionů zaplatila znovu univerzita, aniž za to cokoliv dostala. Toto je v krystalické podobě jeden z příkladů dlouhodobě neřešených problémů naší univerzity, které nás dovedly do současné situace. O něčem podobném je film z 80 let "Powaqqatsi" - název odvozený z jazyka kmene Hopi, který se překládá jako "život na úkor někoho jiného." K tomu bych snad dodal jen to, že kolega Varma je na UP placen "jen" na úvazek 0,3, nicméně z Portálu při jistém úsilí můžete vyčíst, že takových pozic je tak asi 20 FTE...

Anonymní řekl(a)...

"Powaqqatsi" - název odvozený z jazyka kmene Hopi, který se překládá jako "život na úkor někoho jiného."

Naprosto mě fascinuje, že se zimní král Hradil pozastavuje nad Varmou, ale mnohem horší tragédy, kteří byli schopní vytunelovat celé katedry, si tam trpí (asi proto, že kývou hlavou jak je potřeba....)

Jednou bych chtěl vidět UPOL bez těchto pokrytců.

Anonymní řekl(a)...

No jo, ale ti mají správné názory a drží hubu a krok.

Anonymní řekl(a)...

16:21 a 16:50 ubohá catrin/rcptm trolí úderka. Bravo.

Anonymní řekl(a)...

ad 3. listopadu 2022 8:51
Takže nemám pravdu v příspěvku 16:21?

Anonymní řekl(a)...

Jo všichni si všechno pamatují hahaha. Ale zapomněli, že k první obhajobě měl Gregor všechny 3 posudky oponentů negativní, pro druhou stále 1 negativní, což lze dohledat ve veřejně přístupné databázi na UP. Na druhou obhajobu má student v rámci programu nárok, nikdo mu ji nemusí povolovat. A děkan může jmenovat jinou komisi nebo udělit další výjimku, což neudělal.

Anonymní řekl(a)...

Nejvíc publikací na UP za rok 2021 má Hrabovsky z PrF - 98

Anonymní řekl(a)...

16:21 a která katedra teda byla vytunelována? Pamatuju si jen pokus o vytunelování anorganiky Trávníčkem, který byl zaražen.

Anonymní řekl(a)...

10:21 No a četl jste ty posudky? Úplně o ničem, žádné konkrétní výtky. Snad jen legendární Černíkova "nedostatečně popsaná manganometrická titrace". Ono je to totiž dost těžké, když zadané téma nikam nevede, jen k odhalení podvodu vlastního školitele.

Anonymní řekl(a)...

3. listopadu 2022 10:21 ...což lze dohledat ve veřejně přístupné databázi na UP...

WWW odkaz by nebyl?

Anonymní řekl(a)...

Ad Ono je to totiž dost těžké, když zadané téma nikam nevede

Ono zadané téma přece někam vede... Aby pěkně doktorand v rámci svého programu dlouhé roky makal, vědecké centrum tak má za peníze na výuku studenta kvalifikovanou sílu. Gregor byl už starší, nenechal si ... na hlavu a chtěl studium rychle ukončit (protože samostatnou publikaci ve svém programu splnil), což mu při prvním pokusu umožněno nebylo (vykašlali se prostě na něj a osladili mu to s tím, jak je neschopný). Navíc v průběhu jeho studia pěkně jednu samostatnou publikaci přidali, to by tak hrálo aby se dalo Ph.D. studium dodělat rychleji, než potřebují! :-)

Anonymní řekl(a)...

3. listopadu 2022 10:55
P.S. Z popsaného důvodu má být VŠ ústav pod fakultou a ne na roveň fakulty.

Anonymní řekl(a)...

Ad - něco pro zasmání ...
Po ÚOCHB před časem kolovala (vedle cyklistického Zbořilova memoriálu) i další recese -
Hobza za své pseudoobjevy a podrazy získal putovní vyznamenání: Hrdý titul ČESKÝ LYSENKO
spojený s Čestným právem nosit repliku trofejních šlí Trofima Děnisoviče:
https://files.fm/f/bq8nnekz

Anonymní řekl(a)...

Ad 3. listopadu 2022 10:39 - WWW odkaz by nebyl?

Soubory kolem Čeňka Gregora. Soubor 00174487-prubeh-883827195.pdf + Oponentske_posudky_Gregor.pdf + 00174487-opon-294896413.pdf jsou posudky.

https://ulozto.cz/file/2l8cW3SEXrZ6/cenek-gregor-zip

Anonymní řekl(a)...

Ad 3. listopadu 2022 12:59
Z první obhajoby Čeňka Gregora... Jak je to možné?

- Doc. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc. : Vlastní práce má pak datum podání 2010!
- prof. Ing. Marcel Miglierini, DrSc. : Taktiež mám za to, že uchádzať sa o obhajobu dva roky starej dizertačnej práce je nepatričné. Pred tým, ako by som mohol odporučiť prácu k obhajobe, vyžadujem jej aktualizáciu.

Anonymní řekl(a)...

re 12:59

Cast z toho jsem videl uz drive - za me z toho jednoznacne vyplyva, ze Gregorova disertace mela zasadni nedostatky a choval se u obhajoby jako blbec - no a pak se divil, ze nedostal nadopolovicni vetsinu hlasu nutnou k uspesnemu absolutoriu.

Obvinovat cleny komise je nesmyslne - proste videli, co videli a pak tajne hlasovali. Pokud to tehdy dekan videl jako podezrele, tak mel naridit novou obhajobu s novou komisi (bylo to plne v jeho pravomoci).

Anonymní řekl(a)...

13:05 Odpověď na tuto otázku lze nalézt v diskusi na tomto blogu pod příspěvkem "Zfalšované grafy profesora Zbořila a Hobzy":

24. července 2019 10:43
Hobza v roce 2013 mlčel, protože je stejná povaha jako Zbořil. Chtít od něj nějakou sebereflexi je dost naivní, omluvil se snad někdy za Krakaten? Jinak je nutné upřesnit pár podrobností - student do inkriminovaného JACS článku měřil katalytické účinnosti dodaných nanooxidů železa, přičemž účinnost nekorelovala s velikostí částic (to je ta v posudcích zmíněná "nemonotónnost závislosti"). Pokud vím, dělal na tom ještě před obhajobou diplomové práce, která byla na úplně jiné téma v jiné skupině. Student měl červený diplom, takže asi nebyl poněkud slabší, naopak. V rámci řešení své disertace pak začal vzorky oxidů sám i připravovat a analyzovat a zjistil, že vysvětlení podané v článku nesedí, protože celý efekt je způsoben rezidui šťavelanu, tj. výchozí látky, ze které se připravovaly ty nanooxidy. Od té doby Zbořil cítil průser a vyvinul enormní úsilí, aby se studenta zbavil. No a při sepisování své disertační práce si student všimnul, že v disertaci M. Heřmánka jsou originál nezfalšované grafy. Což s gustem prezentoval při obhajobě práce, ke které Zbořila donutil snad po dvou letech, kdy napsal i stížnost na ministerstvo. Aby Zbořil a spol zabránili podrobnějšímu prozkoumání celé věci, použili na studenta zákaz práce v laboratořích, šikanování kolegů, kteří mu pomáhali (měření IČ spekter u prof. Trávníčka), ale to byly jen drobné peripetie. Líbí se mi, jak Hobza flagrantně lže. Student upozornil na falšování dat, když byl dotazován prof. Otyepkou na vysvětlení nemonotónnosti závislosti. On měl svou hypotézu, kterou předtím prezentoval, totiž že efekt způsobují rezidua šťavelanu a která se lišila od vysvětlení podaném v JACSU, přičemž v JACSU byl graf, kde šťavelanové píky zmizely ze záznamu. Ale "z tvrzení Dr. Gregora nebylo možno dovodit, o jaká data šlo". Hahaha, tak jsou páni profesóři Hobza, Zbořil, Otyepka, Trávníček tak slovutní vědci, nebo jen obyčejní "šmejdi"?
Náhrada Zbořil---->Otyepka pak jen dokresluje tragikomičnost celé věci. Můj názor je ten, že Dr. Gregorovi rozhodně PhD náleží, protože už jen fakt, že přišel na podvod svého školitele na základě svých výzkumů svědčí o jeho dostatečné erudici.

Anonymní řekl(a)...

Ad 3. listopadu 2022 13:51
Za mě z toho jednoznačně vyplývá, ze Gregorova první disertace byla zpožděna kvůli tomu, aby Zbořil měl o pár let víc kvalifikovaného zaměstnance za "pár korun". :-) Druhá jeho dizartační práce už byla chválena.

Ke kvalitě druhé, neúspěšně obhajované verzi dizertační práce dr. Gregora se v korespondenci se mnou vyjadřuje další expert, prof. Radim Beránek (Institute of Electrochemistry, Ulm University) takto:

„Prohlédl jsem si obě verze Gregorovy práce i jejich posudky (volně přístupné v internetové databázi UPOL). Zatímco první verze byla skutečně slabší (Gregor ještě explicitně nediskutuje vliv residuí šťavelanu železnatého, argumentace není konkluzivní), druhé verzi bylo již podle mne obtížné něco skutečně zásadního vytknout. Ve druhé verzi je Gregorova analýza vlivu různých faktorů (specifický povrch katalyzátorů, krystalinita, přítomnost šťavelanu železnatého popř. jiných solí, atd.) na rychlost katalýzy naprosto konsistentní a konkluzivní, navíc přináší i vědecky významné informace (např. vyvrácení teorie z JACS 2007, celkem překvapivé pozorování inhibice reakce v přítomnosti železnatých solí, zrychlení reakce v přítomnosti kobaltnatých iontů). Byl jsem přítomen desítkám obhajob na různých univerzitách v Německu a Polsku a ta druhá verze (ač se samozřejmě nejedná o nějaké vědecké veledílo – např. považuji některé části disertace za převážně deskriptivní, občas mi chybí hlubší vědecká diskuse pozorovaných faktů) by podle mne na kterékoli normální doktorské zkoušce musela projít. Sice jsem u obhajoby nebyl (a nemohu tak komentovat výkon Gregora před komisí), ale opravdu se nemohu ubránit pocitu, že zde byl doktorand Gregor částí komise "potopen". Smutné, opravdu mi ho bylo líto...“

Anonymní řekl(a)...

Zbořil:
Od počátku studia také prof. Zbořil zapojil RNDr. Gregora do řešení projektu Centra výzkumu
práškových nanomateriálů (1M0512), v rámci kterého pobíral mzdu (srovnatelnou s
tarifem profesora na UP) a vytvořil mu tak zcela nadstandardní podmínky ke studiu. Zákaz
další pracovní činnosti na pracovišti Centra výzkumu nanomateriálů vydaný prof. Zbořilem
(vědeckým ředitelem Centra) nesouvisel s Ph.D. studiem RNDr. Gregora, ale s porušováním
pracovní kázně.“


Kvalifikovaný minimálně čtyřicátník (jestli si dobře pamatuji) s praxí... Kolik asi Gregor bral (základní tarif profesora asi nebyl nic moc, že se o něm Zbořil nezmiňuje), že chtěl rychle studium ukončit? :-) Pak jim jeho šťourání samozřejmě vadilo, tak "porušování pracovní kázně".

Anonymní řekl(a)...

14:10 S tím porušováním pracovní kázně to bylo docela chucpe - jednak když Gregor měřil ty katalytické účinnosti, nebo dělal některé jiné experimenty, musel v pravidelných intervalech odebírat vzorky a někdy je i na místě analyzovat - takže musel jezdit do labu i v noci.
No a pak mu dali zákaz využívat vybavení Centra načež ho vyhodili za to, že tam nechodí.

Anonymní řekl(a)...

Ad 3. listopadu 2022 14:19 - takže musel jezdit do labu i v noci.
Dostával Gregor příplatek? :-)

XX.8.2 Příplatek za noční práci (§ 125)

Příplatkem za noční práci se zaměstnancům kompenzují zhoršené pracovní podmínky i zásah do jejich osobního života. Zaměstnanci přísluší za hodinu práce v noci příplatek ve výši 20 % průměrného hodinového výdělku. Tento příplatek přísluší zaměstnanci i za zlomky hodin, které odpracoval v období, za něž se plat poskytuje. Jde o příplatek nárokový, který nemůže zaměstnavatel vyloučit ani omezit.

Noční prací se rozumí podle § 78 odst. 1 písm. j) zákoníku práce práce konaná v době mezi 22. a 6. hodinou.

https://ppropo.mpsv.cz/XX82Priplatekzanocnipraci

Anonymní řekl(a)...

No, podvod v JACS a obhajoba RNDr. Gregora, podvod v Nat Comm a lhaní Dr. Navaříka, podvod v Nat Comm, teď podvodník Varma - kolik těch nepravostí musí na Catrin podvodníci ještě prasknout, aby je z UPOL konečně vykopali?

Anonymní řekl(a)...

14:35 mělo být podvod v Catalysis Today...

Anonymní řekl(a)...

Catrin je prostě seriál...

Další kapitola rozvodu po italsku

https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/11/03/dalsi-kapitola-rozvodu-po-italsku/

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:13 Ve válce jsou holt mrtví na obou stranách.

UP jako taková drobná experimentální ukázka sporu Rusko - Ukrajina. Na obou stranách různé osobní zájmy. Na ze stran jedné vysoce postavený mentálně průměrný jedinec, který si své chyby stydí přiznat, ale se silnou podporou etablovaných politiků. A strach všech těch politiků, kteří na něj vsadili, co by na ně mohlo vylézt.

Vyhlášení války. Nejvlivnější politikové s největším máslem na hlavě křičí: Hlavně necouvej. Ovšem ono by to mentálně průměrného jedince ani nenapadlo, mezitím se ve svém mozku stal celebrovaným géniem. Jen hluboko ve svědomí mu mu možná hlodá, že vlastně ví, co se v laboratoři děje, a že to měl zastavit místo krytí podvodů. Jenže jak jinak ten článek do JACS dostat, žejo. Ale možná nehlodá. Těžko říci, do cizího mozku se člověk nepřepne.

Na konec spousta (zbytečných mrtvých) naštvaných lidí a zničené práce. Nejvíc trpí studenti, které to vůbec nezajímá a chtějí co nejrychleji skončit a vypadnout jinam. Obyčejní kluci a holky které poslali na frontu protože byli ve špatný čas na špatném místě.

Fakt díky. A hlavně se nehlašte do Olomouce na PřF.

Anonymní řekl(a)...

Ad 3. listopadu 2022 15:49
- RuSSko nespravedlivě sebralo kus Ukrajiny, bez vyhlášení války na ni vtrhlo v touze zbavit ji její právoplatně zvolené vlády.
- Catrin (Zbořil, Frébort) nespravedlivě sebral kus PřF, bez upozornění AS PřF fakultu zbavil právoplatně zvoleného děkana.

To je celé. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:55 Tak jsem to úplně nemyslel :-)

Anonymní řekl(a)...

re: Neuron popírá sama sebe ...
Ta dekorace šíbra Hobzy za neexistující objev byla pěst na oko,
ale příště to Neuron může překrýt oceněním šíbra Zbořila,
a nakonec pak napřesrok dekorací toho hoštaplera Varmy.
Byla by to fakt povedená fraška o 3 dějistvích.

Anonymní řekl(a)...

AD: forbetterscience.com/2022/10/31/when-im-citing-you-will-you-answer-too/

Odjakživa se oprávněně řikalo, že impakt faktor časopisů je podivná surrogate measure,
bez valného smyslu. Teď ty rozklíčované habaďůry kolem citovanosti jen potvrzují, že celé
na tom založené analýzy jsou dost na kočku.

Anonymní řekl(a)...

15:55 Asi vám uniklo, že lidé původně nechtěli z PřF odejít a měl být realizován model společného pracoviště, kdy budou mít úvazky dělené na obou. Vedení PřF toto řešení striktně odmítlo a dalo jako podmínku oddělit to. Kubala byl vždy neschopný a celé to způsobil osobně.

Anonymní řekl(a)...

Ad 3. listopadu 2022 18:23
Jasně, přece nebudou platit ty lidi ze svého rozpočtu CATRIN. Privatizace zisků, socializace ztrát, výsledky jsou CATRIN, o náklady ať se pěkně spravedlivě podělí i PřF, ne? ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ne, mělo to být něco jako společné pracoviště akademie věd. Sdílení lidé, sdílená výuka, sdílené náklady, sdílené příjmy.

Kubala si myslel ze když bude trvat na oddělení, tak lidé nebudou mít odvahu tam jít. Když to nevyšlo, šel do rizika a doufal, že ve Zborilovych mailech najde nějaké kompro, aby to dokázal otočit zpět. Psychopati se totiž nikdy neohlizeji na nikoho a nanic, jen na svůj cíl.

Přepočítal se a zničil Přírodovědeckou fakultu.
Prisel o práci a možná půjde i šedét.

Anonymní řekl(a)...

Ad 6:57 Ta sdílená pracoviště úplně nefungují. Třeba budějovická přírodověda hodně trpí tím, že si každý může vybrat, kde se mu víc líbí. Pro mnou vedený ústav to bylo prakticky zničující. Dokud byly ústavy AV rozpočtovky, univerzitní ústav měl své výhody. Nicméně Akademie byla pořád "matka". A dnes je to útočiště excelentů kteří nechtějí učit základní kursy. Ale jsou lidé, kteří naopak odešli úplně z AV na univerzitu kvůli pocitu zbytečnosti.


Děkan FROV se z toho poučil a prosazoval exkluzívní úvazky. To byl jeden z klíčů k úspěchu.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Na Přírodovědě v Olomouci jsou sdílené úvazky běžné.

Anonymní řekl(a)...

Sdílený úvazek se samostatnou, fakultě rovnou Catrin je blbost. Nikdo mi tady nevysvětlil - čí je sdílený vědecký výsledek? Pokud ten sdílený pracující podvádí, řeší to (sdílená) etická komise PřF nebo ne (=skrytí excelenta před orgány fakulty)? Kdo odpovídá za sdíleného studenta, jeho studium, kam si pak má stěžovat (pracoviště je přece na roveň fakulty)? Kdo rozhoduje o sdíleném vybavení (téma posledního článku na dŽurnálu, rozvodu po italsku)? Kdo platí ve sdílených budovách úklid, údržbu(=téma vyhazovu děkana, toaletní ohrožení bezpečnosti práce)? Celé mi to připadá jako takové pěkné chytračení, aby excelenti na Catrin měli jenom výhody a pěkně sáli zdroje a nezodpovídali se nikomu. Kubalovi se nedivim, rozhodněte se prostě všichni pod jakou samostatnou jednotkou univerzity budete pracovat jako zaměstnanci.

Anonymní řekl(a)...

Já nevím, ale tohle vyjadnit mi přijde jako záležitost krátkého jednání a domluvy.
Myslím, že se lidi rozhodli. Ale je to takhle proto, že to takhle chtěla fakulta.
Ústav to chtěl sdíleně.

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. listopadu 2022 8:45 - dva samostatné rozpočty dvou samostatných entit se sdílenými náklady a "záležitost krátkého jednání a domluvy"? Sancta simplicitas!

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:09 I to jsem zažil. Jeden čas měla Biologická fakulta JU externího proděkana, našeho Františka Váchu. To bylo už ale na sklonku ústavu v době transformace univerzity na univerzitu "Humboldtovského typu". Podstatný faktor v těch transformacích byly projekty VaVpI a VpK, které se daly využít buď dobře, nebo k rozvratu instituce, nebo vůbec nezískat ač se s nimi pro danou instituci jasně počítalo.

Brno se do značné míry dohodlo a studenti i vědci pracují v nových budovách a na nových přístrojích.

Olomouc získal hodně a vedlo to k rozvratu. Protože vsadili na hodnocení podle popularity, odpojili se od výuky, a když kafemlejnek skončil, někteří už nebyli schopni se vrátit na běžné příjmové hladiny.

V Českých Budějovicích nebylo Biologické centrum vůbec projekt VaVpI v rozumné formě podat. A Přírodovědecká fakulta pak zůstala s doktoradsko-magisterskou budovou bez odpovídajícího VaVpI projektu.

Ostatně obecně Akademie věd postavila méně VaVpI center než se dalo očekávat. Měli své jisté, kapitolu ve státním rozpočtu, koneckonců i trvalé problémy naplnit existující budovy, tak co už ...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 9:58 ...v nových budovách a na nových přístrojích...

z brněnských 8-10 let starých "nových budov a přístrojů" se v mezičase staly zastaralé přístroje zralé na odpis, a u budov se pomalu začínají plánovat jejich opravy/rekonstrukce.

A v mezičase se na UP možná už 4 roky jedná (či spíš hádá ? ;-) ) o to, jak se o ty kdysi (v roce 2016?) nové přístroje podělit...

Anonymní řekl(a)...

Mne tedy zasadne chybi doreseni nasledujici veci:

Mela by se jednoznacne vyjasnit ta zalezitost se zpracovanim dat z Mossbauerovych spekter v rade podezrelych publikaci, na kterou velmi fundovane upozornoval prorektor Tomas Opatrny.

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:17 Jasně. A na odpis jsou často proto, že byly používány v režimu 24/7 i studenty Bc a Mgr studia. Samozřejmě je mi jasné, že ne všechny.

Zato v Olomouci si vyrobili úžasný Casus Belli schopný rozvrátit fakultu.


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Na sdílení s fakultou nebylo potřeba ten ústav od fakulty odtrhávat, ne? To sdílení podle mě spíš odpovídalo představám šlechty z CATRIN, že budou mít ústav s navedeným majetkem, a mimo to budou dál učit a garantovat předměty na PřF, přetahovat fakultě studenty a doktorandy, mít akademické pozice, rozhodovat v univerzitní samosprávě (ale samospráva samozřejmě jen mimo ústav, to by tak hrálo aby podřízení kecali do toho, kdo má být ředitelem).

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 13:00 ...šlechta z CATRIN...

a 2 projekty pro UP

https://gacr.cz/vyhlaseni-expro-js-2023/

Anonymní řekl(a)...

13:00 Nebylo nutné to odtrhavat. Odtržení požadovala fakulta a sdílení odmítla.

Anonymní řekl(a)...

Takže fakulta iniciovala vznik ústavu a donutila jeho zaměstnance odejít do CATRIN i když tak moc chtěli zůstat a spolupracovat? To si to asi nějak špatně pamatuju, nebo nevím.

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 14:51 - To si to asi nějak špatně pamatuju, nebo nevím.
Vzpomínáte si to stejně jako doc. Luhová. Takže lže? Nebo se jí matou vzpomínky? :-))

LENKA LUHOVÁ
Byla jsem jako senátorka AS PřF u zrodu výzkumných center na PřF UP (CRH a RCPTM). Prof. Frébort a prof. Zbořil někdy v roce 2008 představili vizi vzniku a možného rozvoje výzkumných center na senátu a sdělili AS PřF, že by chtěli centra zakládat pod hlavičkou a ve spolupráci s PřF ne pouze pod UP. Centra měla vzniknout na základě lidského a technického potenciálu PřF. Tento záměr byl senátem bez problémů schválen, protože si všichni byli vědomi ohromných možností pro rozvoj PřF.
...
V září 2018 to pro mne byl šok a velké rozčarování, když vyšla najevo snaha o odtržení vybudovaných výzkumných center od PřF a byl představen první návrh oddělení, který byl vytvořen bez jednání s vedením fakulty, nýbrž pouze na základě jednání vedení univerzity a vedení výzkumných center (prof. Frébort a prof. Zbořil). V tomto okamžiku je asi vhodné zmínit, že na začátku roku 2018 neobhájil stávající děkan prof. Frébort svou pozici a novým děkanem se stal doc. Kubala. Je zajímavé a podivné, že o snaze o oddělení výzkumných center od PřF nebyli informováni ani vedoucí dílčích výzkumných středisek center pracujících v symbióze s katedrami PřF (analytická chemie, SLO). Důvod pro vznik VŠÚ, který rektor a zástupci center často uvádí, je že „odštěpením od PřF UP vznikne centrum, které ještě lépe dosáhne na další peníze, spolupráci a granty a udělá naši univerzitu světově známou“. Toto nechť si vyhodnotí každý sám, zda je to reálné.


https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/09/06/studentum-prirodovedecke-fakulty-up/

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 15:23 ... prof. Zbořil někdy v roce 2008 představili vizi...

predkladal to uz Zboril (v roce 2008 pravdepodobne jeste neprofesor), anebo jeste Maslan ?

Anonymní řekl(a)...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-v-univerzitni-kauze-unikla-i-citliva-data-tykajici-se-armady-usa-218338#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest204_kontrolni_AA_RUS_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Excelenti se opet vzájemně hájí:
.... Chemik Zbořil patří nejen ke špičkách české vědy, ale i té světové. Díky tomu komunikoval a jednal pracovně nejen s velkými průmyslovými korporacemi, ale i zahraničními ambasádami či složkami americké armády. E-maily obsahovaly informace podléhající utajení, důležitá know-how, čítaly údaje o patentových záležitostech.....

Konvalinka: O tom, jak citlivými daty a komunikacemi elitní vědci ve svých emailem disponují, ví své i přední český biochemik Jan Konvalinka.

„V pracovním e-mailu se běžně vyřizují velmi citlivé záležitosti týkající se patentovatelných výsledků nebo probíhajících licenčních řízení. Představa, že se něco tak citlivého dostává ke třetím osobám, je velmi znepokojivá,“ řekl Seznam Zprávám ředitel pražského Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

„Mě na celé věci ale hlavně zaráží ten lidský rozměr. Jako ředitel velkého vědeckého ústavu si neumím představit, že bych kolegům procházel pracovní mail a pak to používal proti nim. V takové atmosféře se nejen nedá pracovat, ale hlavně se v ní nedá žít,“ dodal Konvalinka.

Anonymní řekl(a)...

Z UP reflexe:

Dámy a pánové, tak jsme se dočkali dalšího "úžasného" článku pana Ondřeje Koutníka:



www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-v-univerzitni-kauze-unikla-i-citliva-data-tykajici-se-armady-usa-218338



Komu to zatím uniklo, pan Koutník je absolventem FF UP, konkrétně dělal bakalářskou práci pod vedením docenta Šaradína. Shodou okolností toho docenta Šaradína, jehož manželka dělá PR pro Catrin. Že se v článcích Ondřeje Koutníka neustále špiní děkan a PřF, to už jsme si zvykli. Že v článku o výpovědi děkanovi měl informace, které nemělo žádné jiné zpravodajství, nevěděl je prakticky nikdo na univerzitě, nevěděl je pravděpodobně ani sám děkan Kubala, to bylo taky úsměvné. Odkud tyto informace získává a proč jsou jeho články vždy "pro-Catrin" a "proti-PřF" se můžeme vzhledem k jeho historii jen domnívat (ale nebudeme ukazovat prstem, aby zase nepřišel pan Navařík s tím, že tady šířím konspirace :D).



Každopádně zas a opět "skvělý" článek, už jen skutečnost, že se v nadpise mluví o "úniku" dat je super. Pokud vím, děkan Kubala se vyjádřil tak, že celý archiv je zaheslovaný pod zámkem a zatím nikdo nedokázal, že by k úniku došlo (to už je pomalu na trestní oznámení za pomluvu).



Taky mě velice pobavilo vyjádření pana doktora Navaříka z článku:



„Je třeba si uvědomit, že na univerzitu padá případná trestní odpovědnost, protože děkan soudu e-maily předložil jménem univerzity a univerzita teď není schopná ta citlivá data zpět zabezpečit. Děkan Kubala tak vědomě maří snahu univerzity dát věci alespoň částečně do pořádku a minimalizovat škody. Tohle všechno se navíc děje veřejně jako reality show, což dělá univerzitě opravdu výbornou reklamu. A Přírodovědecká fakulta stále nechápe, že je to špatně a diví se, proč děkan dostal výpověď,“ dodal Navařík.



A já měl za to, že se tato situace sice řešila na AS UP atd., jehož zasedání se streamovalo a bylo dostupné online, ale většinou se o to zajímají jen lidé z univerzity a pár desítek lidí z jiných univerzit a výzkumných ústavů. To bych chápal. Ale že se tady vydávají takovéto články pro širokou veřejnost, do kterých pan Navařík vesele sděluje svá vyjádření, s chutí špiní děkana a PřF (zas a opět), to mu asi jako "veřejná reality show" nepřijde. :)



No tak jsem se zase jednou znechutil a přeji všem pěkný víkend :)

Anonymní řekl(a)...

Naprostá hloupost a Koutník je ... Excelenti předvádí učiněné technické (a jiné) zoufalství. A Zbořil jako světový vědec, o kterého se všichni perou - působící na v podstatě provinční regionální univerzitě! :-))

1) United States Army komunikuje svá utajená data v podstatě otevřeným mailovým kanálem, který si může každý admin na CVT přečíst. To neznají šifrování?

2) Pokud Zbořil dopustil, že komunikuje otevřeně (viz bod 1), tak by neměl komunikovat s touto institucí radši vůbec.

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 17:08

zaheslovany USB disk pod zamkem vs vypoved u soudu

...Během výslechu jako účastníka řízení děkan doc. Kubala k dotazu zástupce žalobce dále uvedl, že data z e-mailové schránky získal více než před rokem, ne však více než před dvěma lety. Požádal o ně přímo , přičemž si nevzpomínal, zda ústně či písemně. Zároveň nedokázal říct, kdy mu byla data dodána, o kolik e-mailů se jednalo (jen, že jich bylo více než je založeno ve spise) a zda je má stále k dispozici. E-maily měl údajně na nějakém flash disku, který nevěděl, kde uchovával a zda ho stále uchovává. Rovněž uvedl, že ho není schopen pro účely řízení poskytnout.

https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2022/10/Pravni-stanovisko_Anonymizovano.pdf

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. listopadu 2022 18:02
Svou hypotézu mám, ale počkám si na další díl této "soap" opery. "Mydlí" se to na UP teď pěkně. :-)

Anonymní řekl(a)...

re: fakt povedená fraška o 3 dějistvích
Tedy, jedna fakt povedená fraška o 3 dějistvích už proběhla. Hobza za tu smyslenou "novou 
vodíkovou vazbu" dostal už Českou hlavu, Medaili Senátu, a teď Cenu Neuronu.
A Šaradínovci ten neexistující objev furt úspěšně protlačují do médií, a tak se z nesmyslu 
stává pravda. Jsou to už trojnásobné Císařovy nové šaty. 
Ještě by měl dostat řád TGM - a byla by dokonána fraška možná snad jen tady.

Anonymní řekl(a)...

Podobné jevy popisoval Georges de Buquoy na Academie de France už v letech 1813-1815 .

O příčinách nemá smysl se opakovaně šířit. Jakmile pustíte akademiky ze řetězu a dáte jim do ruky moc peněz, dopadne to vždycky stejně.

S pozdravem: Šťavelan je enkapsulovaný!

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:07

Dostane ho od prezidenta Babiše, krále všech vojevůdců a manažera vždy schopného nechat si správně poradit.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Teď jede nová verze, Kubala tu flashku (zaheslovanou pod zámkem) prý zničil. Asi v rámci skartace tajných dokumentů jak v Lánech? No jen jestli to nebyla flaška a oni mu ji na fakultě vypili!

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. listopadu 2022 18:26
A proč ne? Data nám někam unikla? Co za zákon porušil zničením disku s daty? Zabezpečená řádně byla, tak co... :-)

Anonymní řekl(a)...

Fantastické je vidět, co všechno lidé dokážou udělat, aby zakryli pár chyb v publikacích. (A svou touhu po nadstandardním odměňování.)

A úžasná sociologická studie je sledovat, kdo všechno je v tom dokáže podpořit....

Anonymní řekl(a)...

18:32 data se dostala ke třetí osobě, ke Kubalovi. Tím byl porušen zákon. Kubala s nimi pak nákladal. Tím byl porušen zákon.

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. listopadu 2022 19:36
Nebyl porušen zákon, Kubala měl na to naprosté právo. Pokud by byl porušen zákon, tak soud nemůže takový důkaz připustit. ;-)
Jenom je legrace, jak se teď všichni vědečtí "excelenti" můžou podělat z toho, jak si někdo může DOVOLIT je vůbec kontrolovat! V praxi věc naprosto běžná.

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 19:50

nejpozdeji to odmitne soudce nejv. soudu jako autor jiz nekolikrat citovaneho judikatu, ktery si od soudu okresniho nenecha ... 😉

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. listopadu 2022 19:55
"Vlhký sen" excelentů, nic jiného jim už nezbývá... Podvádět ve vědě, okrádat, najmout Koutníka a udělat z toho špionážní drama. Není už jim to trochu blbé a trapné? Není, jde přece o prachy a možná i vězení!

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 20:00

at se Kubala popta svych pravniku, zda znaji nejaky (= aspon jeden) pripad, kdy by okresni soudce uspesne preargumentoval judikat od soudu nejvyssiho 😉

Anonymní řekl(a)...

Ten judikát je pro jinou situaci... ;-) Soudy mailovou korespondenci v určitých situacích běžné připouští (proč také, ne, nějaký podřízený podruh nemá co utajovat v zaměstnání své kšefty jménem zaměstnavatele a okrádat ho tak) => na tuto situaci se judikát nevztahuje a právo je na straně děkana. :-)

Anonymní řekl(a)...

V právním stanovisku je explicitně uvedeno, že to co Kubala udělal se dělat nesmí.

Anonymní řekl(a)...

Zaměstnavatel má za určitých okolností právo číst maily zaměstnanců. A soudce to moc dobře ví... ;-)

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 21:31

dle ZP (a zadny jiny zakon to neupravuje) smi zamestnavatel cist jen maily pracovni, a musi o tom zamestnance informovat. Zde neplati ani jedno, a BTW Kubalu na to jeho nadrizena (Papouskova) upozornila 😉

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 21:20 Soudy mailovou korespondenci v určitých situacích běžné připouští

specifikujte "urcite situace" ;-)

Anonymní řekl(a)...

Pokud zaměstnavateli hrozí finanční ztráta. Prostě zaměstnanec nemůže utajeně jednat za zaměstnavatele a schovává se za listovní tajemství a GDPR, je na to judikát EU. Jinak se motáme v kruzích, bylo to už několikrát. ;-)

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 22:38

zamestnavatel z verejneho sektoru muze delat jen to, co mu explicitne povoluje nejaky zakon. Cteni korespondence za ucelem jejiho vyuziti v pracovne pravnim sporu nic (= zadny zakon ) nepovoluje

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 22:38

nemel byt nahodou protistranou te soukrome korespondence rektor UP (= statutarni zastupce zamestnavatele) ?

Anonymní řekl(a)...

Pokud jsou přístroje odepsané, je to, jak říkával táta, boj o suché z nosu.

Takže jde o neco jiného a všichni víme o co: O absurdně vysoké odměny lidí, kteří dnes přecházejí na Catrin.

Pokud někdo je nositelem ERC grantu, budiž, ten bude mít vysoké odměny kdekoliv na světě. Projekty VaVpI a VpK obsahovaly motivační odměny abychom k nám dostali lidi ze zahraničí. První manažeři VW ve Škodovce také měli výplaty vyšší než ve Wolfsburgu (tedy až na to, že VaVpI/VpK byly o 20 let později, kdy jsme už dávno nebyli žádná divočina). Kdo z těch takto podpořených nezískal ERC (nebo něco podobného, třeba Human Frontiers in Science), ten se prostě musel smířit s tím, že bude zas obyčejným českým akademikem. Nebo si najít lépe placené místo jinde.

Vedle toho se odhalily nějaké podvůdky. Což nepřekvapilo, protože při důkladném čtení článků se prostě více jak čtyři ročně udělat nedají. Bez ohledu na počet spoluautorů.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad zamestnavatel z verejneho sektoru muze delat jen to, co mu explicitne povoluje nejaky zakon

Takže pozor, pro zaměstnance Budvaru[1] platí úplně jiný výklad zákoníku práce než pro zaměstnance pivovaru Staropramen. A pro ČEZ to platí pouze z cca 70% (tolik akcií vlastní stát). Váš výklad práva je takový svérázný...

[1] Budějovický Budvar, národní podnik, je státní pivovarnický podnik v Českých Budějovicích.

Anonymní řekl(a)...

5. listopadu 2022 9:02

Zamestnavatel v osobe Kubaly nedodrzel ani ten ZP (zde § 316)

https://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/pracovni-pravo/listovni-tajemstvi-na-pracovisti/

Anonymní řekl(a)...

4. listopadu 2022 21:31 ...právo číst maily zaměstnanců...

vs

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a "...stížnost bývalého rektora jedné vysoké školy, že po jmenování nového rektora mu byla znepřístupněna e-mailová schránka, kterou měl pod svým jménem na škole zřízenou, a naopak, byla zpřístupněna novému vedení školy..."

https://www.uoou.cz/o%2Dnas/ds-1059/p1=1059

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. listopadu 2022 10:04
Jenom marná snaha na Kubalu něco najít... Vědečtí "excelenti" prostě potřebují dohled jak koza drbání a usilovně se nám teď odkrývání svých kšeftů brání. Přidal se i Jan Konvalinka[1]. Copak nadřízený pracovník nemá právo vědět všechny tyto "citlivé" informace co se řeší v mailech? Určitě i on jako ředitel pražského Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd má svého nadřízeného, kterého informuje a kterému se zodpovídá... Není ten řev spíš kvůli strachu, co by se v těch mailech dalo najít? :-)

[1]Jan Konvalinka - „V pracovním e-mailu se běžně vyřizují velmi citlivé záležitosti týkající se patentovatelných výsledků nebo probíhajících licenčních řízení. Představa, že se něco tak citlivého dostává ke třetím osobám, je velmi znepokojivá,“ řekl Seznam Zprávám ředitel pražského Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-v-univerzitni-kauze-unikla-i-citliva-data-tykajici-se-armady-usa-218338

Anonymní řekl(a)...

5. listopadu 2022 10:20 ...ředitel pražského Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd má svého nadřízeného...

Zajímavá otázka. Kdo je nadřízený ředitelům, děkanům či rektorům (a podepisuje jejich dovolenky a cestovní příkazy ;-) )?

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. listopadu 2022 10:32 - Nadřízená instituce by měl být "správní rada"... Určitě je jako "dohledový orgán" o obsahu těch "citlivých" ředitelských mailů také informována. ;-))

Správní rada, řídící nebo výkonný výbor je skupina lidí jmenovaná nebo volená jako rozhodovací orgán organizace. Může být statutárním orgánem některých právnických osob nebo na statutární orgán dané korporace dohlíží. Určuje pak např. základní zaměření instituce (společnosti) a její vedení a dohlíží na jeho řádný výkon.

Správní rada se v českém právu vytváří např. u akciové společnosti, nadace, ústavu nebo veřejné vysoké školy. Výkonný výbor má i Česká astronomická společnost, Česká unie sportu, Fotbalová asociace České republiky a mnoho dalších.


https://cs.wikipedia.org/wiki/Spr%C3%A1vn%C3%AD_rada

Anonymní řekl(a)...

5. listopadu 2022 10:46

byl jste někdy osobně na schůzi nějaké "Správní rady" ? Pokud ne, pro představu o její akčnosti doporučuji shlédnout film Vlastníci

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. listopadu 2022 11:21
O její akčnost vůbec nejde, jde o to, že tato "Správní rada" musí být informována (aspoň rámcově) o krocích ředitele na kterého dohlíží a případně ho i zastavit. Ona určuje směřování instituce, ne on. Pak je legrační Konvalinkova věta: "Představa, že se něco tak citlivého dostává ke třetím osobám, je velmi znepokojivá". :-) Ne, "Správní rada" o tom musí vědět a případně si podrobnosti vyžádat, jinak nemůže plnit svou kontrolní funkci.

Anonymní řekl(a)...

Ta UP fraška pokračuje i k ministrovi, který jde proti svému ministerstvu. :-)

https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/11/05/reductio-ad-ministrum/

Anonymní řekl(a)...

5. listopadu 2022 11:31

Ministr jde jak proti Kubalovi, tak proti senatu PrF UP:

Mnohem více, než postup rektora v konkrétním případě, mě znepokojuje skutečnost, že se fakultní senát vůbec nezabýval podezřením ze zcela bezprecedentního neetického a patrně zjevně protiprávního jednání děkana Přírodovědecké fakulty

https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2022/11/Ministr2Lemr.pdf

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. listopadu 2022 13:13
Protože to podezření je úplná blbost? :-) Navíc, jak už tady bylo několikrát řečeno, "patrně zjevně protiprávní jednání" může rozlousknout pouze soud. A pokud si nějaká instituce určí, že patrně naprosto zákonná kontrola zaměstnance (co se navíc snaží svou instituci bezprecedentně oškubat) nadřízeným je "bezprecedentně neetická", tak ta instituce stojí úplně za houby. :-)

Anonymní řekl(a)...

... tak ta instituce eticky stojí úplně za houby... :-)

Anonymní řekl(a)...

5. listopadu 2022 13:52 ...podezření je úplná blbost...

...Ustanovení § 13 odst. 1 zákona o ochraně osobních údajů stanoví povinnost správce přijmout taková opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, k jejich změně, zničení či ztrátě, neoprávněným přenosům, k jejich jinému neoprávněnému zpracování, jakož i k jinému zneužití osobních údajů. Tato povinnost platí i po ukončení zpracování osobních údajů. Přístup do e-mailové schránky bývalého rektora bez jeho souhlasu nebyl oprávněným přístupem, jednalo se tudíž o porušení povinnost při zabezpečení osobních údajů (§ 13 zákona o ochraně osobních údajů).

Je třeba zohlednit rovněž čl. 13 Listiny základních práv a svobod, která je součástí Ústavy ČR: Nikdo nesmí porušit listovní tajemství ani tajemství jiných písemností a záznamů, ať již uchovávaných v soukromí, nebo zasílaných poštou anebo jiným způsobem, s výjimkou případů a způsobem, které stanoví zákon. Stejně se zaručuje tajemství zpráv podávaných telefonem, telegrafem nebo jiným podobným zařízením. Nelze si zajisté představit, že by normální dopis, adresovaný jmenovitě bývalému rektorovi, byť na adresu Vysoké školy, kontrolovaný otevřel.

Kontrolující tudíž konstatovali porušení § 5 odst. 2 zákona o ochraně osobních údajů, neboť vysoká škola zpracovávala některé osobní údaje (obsah e-mailové schránky) bývalého zaměstnance bez jeho souhlasu a § 13 odst. 1 zákona o ochraně osobních údajů, neboť umožnila přístup do e-mailové schránky bývalého rektora osobě postrádající oprávnění pro tento přístup...

https://www.uoou.cz/obsah-e-mailove-schranky/d-6268/p1=2611

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. listopadu 2022 14:16
Soud měl kupodivu úplně jiný názor. ;-) Legrace je, jak se teď všichni excelenti (spolu s exrektorem a ministrem) těch mailů bojí. To bude asi přímo Krakatit (nebo v akademické sféře oblíbenější Krakaten?). A "kreativec" novinář Koutník udělá pak z podvodné (možná rozkrádací a mafiánské) aféry aféru špionážní. Jsme bezva stát!

Anonymní řekl(a)...

USA, náš vzor! Hehehe, nikdo u nich GDPR a hloupou argumentací "Listinou základních práv a svobod" neřeší [1]. U nás se podařilo odposlechy vyřadit [2], tak proč to nezkusit i u mailů Zbořila z jiného směru.

[1] To ostatně tvrdí i žalující strana, která svůj argument podporuje také interní e-mailovou komunikací manažerů Googlu, kteří si prý jsou roky vědomi toho, že anonymní režim nefunguje tak, jak firma tvrdí.

https://www.computerworld.cz/clanky/google-vi-ze-anonymni-rezim-prohlizeni-v-chromu-nefunguje-tvrdi-zaloba/?utm_medium=kolotoc&utm_source=root-cz&utm_campaign=google-vi-ze-anonymni-rezim-prohlizeni-v-chromu-nefunguje-tvrdi-zaloba

[2] Odposlechy v kauze Nečasových jsou nezákonné. Soud k nim přihlížet nebude, řekla soudkyně Králová

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/odposlechy-petr-necas-helena-kralova-poslanecke-trafiky-jana-nagyova_1806130949_dp

Soud s Nečasovými kvůli případu trafik ODS se musí opakovat
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ct-soud-s-necasovymi-kvuli-pripadu-tzv-trafik-pro-poslance-se-musi-opakovat.A221007_201439_domaci_vank

Anonymní řekl(a)...

Jak mozna vite, byl zverejnen novy zebricek top 2% nejcitovanejsich vedcu (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4).
Dnes to komentoval ve sloupku LN (Orientace) Vojtech Novotny,
Pouzivaji nikoli prosty celkovy pocet citaci, ale berou v uvahu pozici autora a snad i nejake dalsi autorske charakteristiky (jsem liny to studovat), takze to pak vypada trochu jinak, nez kdyz se to udela jen slepe podle celkoveho poctu citaci.
Cechu je tam ted o neco vic nez pred 2 roky (490 vs. 336).
Kupodivu Zboril je mezi ceskymi az na 71. miste (svetove 57.698; tesne pred Hockem), Pumera tam neni vubec (asi se tam promita prilisne mnozstvi pripisovacek?). Hobza je ovsem mezi Cechy 1. (svetove 2176, coz je skutecne skvele) - nasleduji Homola, Pysek (letosni Ceska hlava), Svec, Baldrian atd.

Anonymní řekl(a)...

České "venkovské" univerzity už tak žijí je z toho, že se Češi neradi stěhují jinam než do Prahy, případně do Brna. Ovšem do Brna je to dnes z Olomouce vzdálenost na denní dojíždění. Takže lze předpokládat, že problém olomoucká přírodověda i CATRIN se vyřeší sám od sebe negativní publicitou, prostě vymřou.

Možná už vymřeli, jen Zbořil ještě dokončuje svou pomstu, aby bez pochybností zdůvodnil, že za sebou na Catrin zhasne a zamkne. Protože i do Ostravy je to z Olomouce na denní dojiždění.

Anonymní řekl(a)...

re: k ministrovi, který jde proti svému ministerstvu
Miller bojuje o vlastní kariéru, jako ostatně vždy. Samozřejmě má na triku, že ty dotační podvody v Podvodníkově kryl - neb to bylo pro něj osobně výhodné.
Spíš bych čekala nějakou reakci od té Rektorské konference.
Jenže předsedou je: Prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D.
Jo - tak ten bude spíš dělat mrtvýho brouka.

Anonymní řekl(a)...

Kde jde ministr proti ministerstvu?

Anonymní řekl(a)...

Ad 7. listopadu 2022 10:11
Právní odbor ministerstva řekne A, pan ministr řekne B – na hlavičkovém papíře svého ministerstva – si dává práci, aby nám sdělil, že máme chápat jeho vyjádření „jako názor právníka a vysokoškolského pedagoga, nikoli jako názor ministra školství“.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/11/05/reductio-ad-ministrum/

Anonymní řekl(a)...

Vždyť každý mluví o něčem jiném...

Anonymní řekl(a)...

7. listopadu 2022 10:19

Ministerstvo (= Gondíková) odpovídalo dle stavu věci k 5.10.2022, ministr (= Balaš) dle stavu věci k 17.10.2022.

Mj. : ...Z Vašeho dopisu nelze zjistit, zda je tomu skutečně tak, ale vzhledem k tomu, že se otázkou výpovědi Akademický senát fakulty zabýval, byl nedostatek spočívající v tom, že věc nebyla akademickým senátem projednána, zhojen, neboť ten se otázkou zabýval a vyjádřil s takovým krokem rektora nesouhlas... ;-)

Anonymní řekl(a)...

https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/11/07/dementi/

Rektor Procházka nejspíš lže...

Anonymní řekl(a)...

7. listopadu 2022 10:43 - Vždyť každý mluví o něčem jiném...
Právní odbor ministerstva - rektor nemůže takto děkana odvolat
Ministr neministr - "postup rektora Univerzity Palackého v Olomouci může být právně zcela logicky zdůvodnitelný"

Tak nevím, řekl bych že mluví o úplně stejné věci...



Anonymní řekl(a)...

7. listopadu 2022 10:55 ...nejspíš lže...

Které slovo či slova ve větě

"...Všichni vyjádřili politování nad komplikovanými mezilidskými vztahy na těchto univerzitních jednotkách, v nichž vidí hlavní příčinu současných potíží..."

považujete za lživé/lživá ?

Anonymní řekl(a)...

7. listopadu 2022 11:08

mluví o stejné věci (= ustanovení § 28. odst. 3 vysokoškolského zákona + vztahu vysokoškolského zákona a zákoníku práce) ovšem "...MŠMT se v dané věci vyjadřovalo obecně, bez znalosti skutkových okolností případu..."

https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2022/11/Ministr2Lemr.pdf

Anonymní řekl(a)...

11:36 hlavní příčinou jsou podvody a a neschopnost se s podvodníky vypořádat.

Anonymní řekl(a)...

https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/univerzita-se-ohrazuje-proti-clanku-serveru-seznam-zpravy-ktery-je-spekulativni-a-instituci-poskozu/

Anonymní řekl(a)...

7. listopadu 2022 12:01

cim vic se do toho stoura, tim vic to smrdi. Treba info o advokatovi nepozorny ctenar zatim nejspis prehlizel ;-)


...Za naprosto nevhodné považujeme v článku sdělení o rodinných vazbách advokáta zastupujícího jednu stranu...

https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/univerzita-se-ohrazuje-proti-clanku-serveru-seznam-zpravy-ktery-je-spekulativni-a-instituci-poskozu/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-v-univerzitni-kauze-unikla-i-citliva-data-tykajici-se-armady-usa-218338

Anonymní řekl(a)...

12:19 zajímalo by mě, jestli ten dementní Koutníkův článek měl odvrátit pozornost od podvodníka Varmy, který v r. 2001 dělal třetinu "vedeckého" výkonu Catrin (tzv. Podvodníkova), nebo to byla jen shoda náhod.

Anonymní řekl(a)...

Ad - Ministr neministr
na Institutu státu a práva v Akademii věd Sovětského svazu strávil celý akademický rok 1987/1988:
https://www.youtube.com/watch?v=ymDbHhsiPcE

Anonymní řekl(a)...

7. listopadu 2022 12:32 ...Varma...

5. listopadu 2022 19:30 ...zebricek top 2% nejcitovanejsich vedcu ...

BTW, v tom zebricku je Varma, Rajender S. nejvyse postavene jmeno (rank 827) s afiliaci CZE + Univerzita Palackého v Olomouci

Anonymní řekl(a)...

https://www.zurnal.upol.cz/fileadmin/formuploads/dotazy_acs-sustainablechemeng_2018_6_12935.pdf

Anonymní řekl(a)...

7. listopadu 2022 14:19 ...Mají autoři surová XRD data odpovídající obrázku „Figure 4“ v publikaci...


Powder X-ray diffraction (PXRD) patterns were recorded on a Bruker AXS diffractometer using Cu Kα radiation => nejspis na pracovisti (a), Department of Chemistry, Institute of Chemical Technology, Matunga, Mumbai 400019, India.

Anonymní řekl(a)...

14:29 nejspíš to měřili v Indii - a patrně naměřili difrakce tam, kde jsou místa zakrytá těmi opakujícími se šumovými sekvencemi. Otázkou je, jestli ty XRD záznamy falšovali už v Indii, nebo byl záznam zbořilizován až na UP.

Anonymní řekl(a)...

7. listopadu 2022 14:36

Pro srovnani, XRD od Filipa je treba tady: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/solr.202100176

Powder X-ray diffraction (XRD) patterns were collected over an X’Pert PRO MPD diffractometer (PANalytical) in the Bragg–Brentano geometry, equipped with an X’Celerator detector programmable divergence, and diffracted beam antiscatter slits at room temperature.

Anonymní řekl(a)...

re: dementní Koutníkův článek
V Lidovkách je teď nový redaktor - Š. Hobza. Není to přízeň? To by mohla být posila do PR mlýna Šaradínovců.

Anonymní řekl(a)...

Rajender S Varma:

ten XRD jim fakt měří divné věci:

https://blog.pubpeer.com/publications/157B95A7FF17F9AA5B9E2E2EC91E51

Anonymní řekl(a)...

https://pubpeer.com/publications/3737A24A8619964E7D0FED59055D46#4
https://pubpeer.com/publications/2E9FFDE83789DD38B3167198564D68#1
https://pubpeer.com/publications/1EBDEEE96D5ECAC39DF26E5365D4B8#3

Anonymní řekl(a)...

Ad 8. listopadu 2022 14:31
Ten XRD jim neměří divné věci... Ten XRD jim přece snáší "zlaté" články! :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 8. listopadu 2022 14:40 Koukám spektra od Tučňáka.

Anonymní řekl(a)...

Re: zamestnavatel z verejneho sektoru muze delat jen to, co mu explicitne povoluje nejaky
zakon
Ano, platí zásada:
Státu je zakázano vše, co není explicitně dovoleno.
Občanu je dovoleno vše, co není zakázáno.
Ta prvni zásada se vztahuje třeba i na tu Zažímalku.
Zákon povoluje v Akademické radě jen dvě období po sobě.
Zákon nikde nepovoluje, že předseda má výjimku - to si jen akademie vyfabrikovala,
aby to porušení zákona ututlala. Zažímalka je tam skutečně už druhým rokem nezákonně.

Anonymní řekl(a)...

8. listopadu 2022 17:46

už se to tu řešilo xkrát.

A teď lidi z UP zavedli nový argument: pokud se jmenováním Zažímalové prezidentem cítíte nějak poškozen na svých právech, můžete ho (= prezidenta 😉) žalovat. Jinak s tím nic nenaděláte ...

...Předsedu jmenuje a odvolává prezident republiky z členů Sněmu a na návrh Sněmu, který projedná vláda. Funkční období předsedy je čtyři roky. Funkci předsedy nelze zastávat déle než dvě po sobě jdoucí funkční období...

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-283

Anonymní řekl(a)...

... která jména jednou přidáme na mramorovou desku vedle „nepřátelských aktů rakouských vlád
proti starobylé universitě olomoucké“:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/11/03/dalsi-kapitola-rozvodu-po-italsku/

Psychopaté* Zbořil, Hobza, Otyepka tam už mají místo jisté, Navalžík se asi ještě bude muset 
trochu snažit, ale nakročeno má taky dobře.
*©Josef Tillich

Anonymní řekl(a)...

Z UP reflexe:

Oznámení ředitele CATRIN o zahájení investigace
středa 9. listopad 2022, 8:37 – Text: Pavel BANÁŠ
Vysokoškolský ústav

Vážené kolegyně a kolegové,



v diskuzi k předchozímu příspěvku zmínil prof. Lemr odkaz na platformu pubpeer ve vztahu k novému, dosud nediskutovanému článku Cellulose (2022) 29:9183–9198, jehož spoluautorem je také Dr. Varma z CATRIN UP. Rád bych poděkoval za upozornění na toto podezření, o kterém jsem dodneška nevěděl. Tato konkrétní informace na platformě pubpeer se mi jeví jako natolik závažná, že ji beru jako podnět k zahájení investigace podezření na možné porušení integrity vědecké práce některého ze spoluautorů dané publikace.

Jak jsem již popsal ve svém příspěvku v téže diskuzi, ke všem relevantním podnětům přistupuji a budu přistupovat stejně, tj. požádám autory o jejich stanovisko a identifikaci autora, který dotčená data měřil a dále také o všechny související informace. Následně se obrátím na nezávislé odborníky mimo UP a budu žádat o jejich stanovisko v dané záležitosti. V případě, že se tento podnět ukáže na základě stanovisek nezávislých expertů v oboru jako důvodný, budu postupovat standardně, tj. oslovím Etickou komisi UP prostřednictvím rektora UP. V případě prokázání porušení integrity vědecké práce zaměstnance CATRIN vyvodím z takového jednání důsledky včetně možných pracovněprávních kroků.

Jsem přesvědčen, že všechna podobná podezření je třeba řešit maximálně profesionálně výše popsaným způsobem pomocí nezávislých expertíz a Etické komise UP, nikoliv skrze jakékoliv veřejné platformy už jen proto, že se v minulosti řada podezření ukázala jako falešná a jejich veřejná diskuze vedla k nezaslouženému poškození morálního kreditu autorů. Naopak v případě jednoznačného prokázaného porušení integrity vědecké práce podloženého externími odbornými stanovisky budu naprosto otevřeně informovat širší akademickou obec o výsledku šetření a případném pochybení konkrétního autora.



S pozdravem,

Pavel Banáš

Anonymní řekl(a)...

20:02

vs. Banas Pavel (pavel.banas@upol.cz) 7. listopad 2022, v 23:17
Vážený pane kolego,

děkuji za informace. Případem šumu v článku ACS Sus Chem Eng 2018, 6, 12935-12945 se v rámci vedení CATRIN zabýváme, a to na podnět korespondujícího autora této práce Dr. Gawandeho, který od počátku v celé záležitosti poskytuje součinnost a otevřeně komunikuje jak se všemi spoluautory, tak s redakcí časopisu a také se mnou jako jeho nadřízeným.
Dle sdělení autorů byla data ve fig. 4 měřena na zakázku v roce 2016 technikem (mimo autorský tým) v Institute of Chemical Technology (ICT) Mumbai v Indii, tj. XRD záznam nebyl měřen v Olomouci na UP a ani autor měření není a nebyl zaměstnancem UP. V souladu s vnitřní policy ICT Mumbai již nejsou hrubá data uchovávána. Měřený vzorek je naopak uchován v CATRIN-RCPTM. Autoři práce přeměřili tento vzorek a dospěli ke stejnému signálu jako v článku, pouze bez anomálií v šumu, což svědčí o vysoce pravděpodobném artefaktu na úrovni měření. Navíc přeměřená data jasně potvrzují všechny závěry v dané práci.
V dané věci jsem si nicméně zažádal o expertní posudky dva nezávislé špičkové odborníky v oblasti materiálové a anorganické chemie. Oba jednoznačně konstatovali, že v práci nevidí vůbec žádné porušení integrity vědecké práce a postup autorů stran potvrzení výsledků a přeměření dat vysoce ocenili. Dále jsem si vyžádal stanovisko výrobce přístrojů XRD, firmy Bruker, která dodávala XRD instrument, na kterém byla XRD data v Indii měřena. Expert se jasně vyjádřil, že takto anomální opakující se signály se mohou vyskytovat jako artefakt měření na tomto typu přístrojů. Dále jsem požádal o stanovisko šéfeditora časopisu, který obdržel všechny informace od autorů včetně přeměřených dat a tento mi sdělil, že v tuto chvíli nevidí žádný důvod k jakýmkoliv krokům. V současné době očekávám ještě stanovisko experta v oblasti teorie chaosu a analýzy šumu. Poté se na základě všech externích nezávislých posouzení v rámci vedení CATRIN rozhodneme, jak nadále postupovat a zda podat podnět k Etické komisi UP prostřednictvím rektora UP, kterého o postupu v celé záležitosti průběžně informuji.
Na základě doposud získaných informací a posudků v tomto okamžiku neidentifikuji v článku jakékoliv porušení integrity vědecké práce a naopak oceňuji podobně jako externí posuzovatelé přístup korespondujícího autora. Proto zatím nevidím nejmenší důvod podávat podnět k Etické komisi UP. Po obdržení posledního stanoviska kauzu uzavřu na úrovni kolegia ředitele CATRIN a usnesení zašlu rektorovi UP.

S pozdravem,
Pavel Banáš

Anonymní řekl(a)...

...malá nápověda pro ty, kdo přemýšlejí, proč je takový rozdíl mezi opakujícím se šumem a opakujícím se šumem se zrcadlením, že to v jednom případě vede k horlivému prošetřování kdežto v jiném k neméně horlivému zametání pod koberec, Nápovědu najdete ve výčtu spoluautorů:

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acssuschemeng.8b02247

versus

https://link.springer.com/article/10.1007/s10570-022-04823-z

Anonymní řekl(a)...

9. listopadu 2022 20:04 ...V souladu s vnitřní policy ICT Mumbai již nejsou hrubá data uchovávána...

existuji na UP (eventualne existovala na UP v obdobi 2018-18) nejaka zavazna pravidla, jak dlouho po publikaci clanku byli/jsou autori povinni uchovavat sva RAW data ?

Anonymní řekl(a)...

9. listopadu 2022 20:04 ...kdo přemýšlejí, proč je takový rozdíl mezi opakujícím se šumem a opakujícím se šumem...

premyslim nad necim jinym: co je to za casopisy, ze nechteji suppl. data jako data (= cisla, resp.usporadane entice cisel vcetne rmsd), a vystaci si s grafy ve forme PDF

Anonymní řekl(a)...

21:39 ne

Anonymní řekl(a)...

9. listopadu 2022 23:05

Takze FAIR data, ev. EU směrnice 2019/1024 jsou na UP zatím neznámé pojmy ?

BTW, uz treba i GACR pozaduje "...stručný popis dat, která v rámci projektu vzniknou a způsoby nakládání s nimi..."

https://openscience.cuni.cz/OSCI-57.html

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32019L1024

Anonymní řekl(a)...

Ad: Navalžík se asi ještě bude muset trochu snažit
Taky Zbořil - ten jeho spolu-retrahovač Pumera má průměrnou kadenci 35 paperů za rok,
Zbořil jenom 25. Zbořil nutně potřebuje další otroky se základní povinností připisovat svého bosse, jinak Pumeru nedožene.
Privatizace fakulty ZbořilovciHobzovci je proto naprosto nezbytná.

https://www.nature.com/articles/s41467-020-19968-3

Anonymní řekl(a)...

10. listopadu 2022 9:09 Privatizace fakulty ZbořilovciHobzovci

Kolik že je Hobzovi let ?

Anonymní řekl(a)...

8:26 Do nedávna neznámé, teď to někteří začínají aplikovat

Anonymní řekl(a)...

Tak podvodník Kment zahájil habilitační řízení v Ostravě....

https://dokumenty.vsb.cz/docs/files/cs/8970f174-ac6e-4799-aaef-85a224328afb

Anonymní řekl(a)...

tak nam zase odvolavaji rektora, Opatrny uz ma nabrousenou kosu...

https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/11/10/navrh-na-odvolani-rektora-univerzity-palackeho-up/

Anonymní řekl(a)...

12:19 to je moc dobře.

Anonymní řekl(a)...

10. listopadu 2022 12:19

Lemr sám na "usnesení Akademického senátu Přírodovědecké fakulty UP č. 5-19 ze dne 12. října
2022" ležel skoro měsíc, a teď "žádá o bezodkladné zahájení řízení" 8-)

https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2022/11/navrh_odvolani_rektora-signed.pdf

Anonymní řekl(a)...

Opatrný je naštěstí nevolitelný.

Anonymní řekl(a)...

12:51 no a za ten měsíc se na Catrin provalila další řada podvodů...

Anonymní řekl(a)...

10. listopadu 2022 13:39

+ dostali 2 exkluzivni ;-) GACR granty

Anonymní řekl(a)...

Takže dokud budou mít víc grantů než článků se zfalšovanými daty, tak je to v pohodě? :)

Anonymní řekl(a)...

14:11 Patrik Schmuki, olomoučák jako poleno... zase podvod...

Anonymní řekl(a)...

re: to je moc dobře
To je, ale už včera bylo pozdě.
Celou tu kalvárii způsobilo nezřízené ego pár šíbrů, hlavně Hobzy a Zbořila.
Věci se ale mohou začít vracet k normálu teprve až s jejich odchodem.
Jak to výstižně už před pár lety popsal ex-prorektor Josef Tillich:
... celá situace vyvolána jakousi vzpourou psychopatů, kteří nikdy nesmějí prohrát
(zvláště když jde o peníze) a vždy musejí mít pravdu.

Anonymní řekl(a)...

Martinu Kubalovi všechno nejlepší k svátku!

Anonymní řekl(a)...

Ad: Schmuki, olomoučák jako poleno
Results for Schmuki P* (Author) AND Zboril R* (Author)
45 results from Web of Science Core Collection.

Pro P. Schmukiho to je (řečeno slovy T. Kuchařové o O. Brzobohatém):
Toxický vztah.

Anonymní řekl(a)...

https://www.prf.upol.cz/nc/zprava/clanek/stanovisko-asociace-dekanu-prirodovednych-fakult-k-aktualni-situaci-na-prf-up/

Anonymní řekl(a)...

11. listopadu 2022 13:18

:-D

...Vyzýváme proto, aby všichni aktéři sporu upustili od nátlaku a útoků ve veřejném prostoru a aby všechna vznesená obvinění byla náležitě a transparentně prošetřena...

vs

...podávám návrh na odvolání rektora Univerzity Palackého prof. Martina Procházky...

https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2022/11/navrh_odvolani_rektora-signed.pdf

https://www.prf.upol.cz/nc/zprava/clanek/stanovisko-asociace-dekanu-prirodovednych-fakult-k-aktualni-situaci-na-prf-up/

Anonymní řekl(a)...

ad 14:05 - Nevím, na co narážíte, ale podle mne jsou ty dva požadavky v naprostém souladu. Lze očekávat, že během projednávání odvolání rektora budou všechna vznesená obvinění (kterých je v návrhu odvolání požehnaně) náležitě a transparentně prošetřena. Kde vidíte problém? :-)

Anonymní řekl(a)...

11. listopadu 2022 14:26

on si nekdo na UP vazne mysli, ze dalsi eskalace konfliktu probehne bez zajmu medii? 😳🤣

Anonymní řekl(a)...

Ad 11. listopadu 2022 16:19

Zájem médií je jedině plus. Ta špína je tak velká, že se musí proprat na veřejnosti. ;-)

Anonymní řekl(a)...

11. listopadu 2022 17:42 ...proprat na veřejnosti...

je lehce ;-) v neshode s vyzvou dekanu

...Vyzýváme proto, aby všichni aktéři sporu upustili od nátlaku a útoků ve veřejném prostoru...

Anonymní řekl(a)...

Ad 11. listopadu 2022 17:59
Zájem médií se přece může klidně obejít bez "nátlaku a útoků ve veřejném prostoru" zúčastněných stran... Možná stačí jenom použít "normálnější" novináře než Koutníka.

Anonymní řekl(a)...

7:59 nátlak a útoky ve veřejném prostoru pochází výhradně od podvodníků kolem Zbořila. Druhé straně stačí jen prostě popisovat situaci.

Anonymní řekl(a)...

Ten byl dobrej xD

Anonymní řekl(a)...

18:41 ne, nebyl. Tvorbu Blaťáka a Koutníka nic ze strany PřF nepřipomíná.

Anonymní řekl(a)...

Národní institut pro zvládání pandemie - to je ta trafika pro sociální případ Hostomský
nebo jiná trafika pro někoho jiného?
V porovnání s předchozími roky zemřelo nejvíc lidí na covid-19 letos v létě. Epidemiolog a
předseda skupiny epidemiologie v Národním institutu pro zvládání pandemie Rastislav Maďar
z toho viní liknavý přístup vlády. Varuje také, že Česko čeká na podzim a v zimě silná
koronavirová a chřipková epidemie. Pouze očkování nás podle něj nespasí, potřeba budou i
respirátory, izolace či větrání.

Anonymní řekl(a)...

Ad: olomoučák jako poleno
Schmuki z Erlangen patří k Zborilovym kolaborantum,
a v komitetu Neuronu je zase jiný z Erlangen, to nebude náhoda.
Aby v Erlangen nemilovali Catrin z podobných důvodů, jako ten Varma.

Anonymní řekl(a)...

https://www.czso.cz/csu/czso/obypz_cr Pořád máme nadúmrtí. Covidem to není a měli bychom mít podúmrtí která by kompenzovala předchozí nadúmrtí. Část problému jistě bude zanedbaná péče a odložené operace. Kolik z toho jsou problémy po očkování ?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad stanovisko děkanů...
Přeloženo [*] znamená: Ve vědě je bordel, rozkrádá se tam, víme o tom, ale hlavně ať se to nedozví veřejnost. Mohla by pak tlačit na snížení objemu prachů co jdou do vědy a my bychom mohli mít po benefitech.

[*] Je nutné důsledně vyžadovat nejen dodržování integrity vědecké práce, ale i zodpovědné nakládání s veřejnými prostředky a svěřeným majetkem, jinak by akademická pracoviště po zásluze ztratila důvěru veřejnosti. Taková ztráta důvěry by v konečném důsledku znamenala vážné ohrožení pro celou společnost.

https://www.universitas.cz/forum/9628-stanovisko-asociace-dekanu-prirodovednych-fakult-k-aktualni-situaci-na-prirodovedecke-fakulte-univerzity-palackeho

Anonymní řekl(a)...

No a taky trochu ten význam je: když už někdo krade moc a ještě u toho mlaská, tak ho je třeba klepnout přes prsty.

Anonymní řekl(a)...

Z UP reflexe k návrhu na odvolání rektora:

Furst Tomas (tomas.furst@upol.cz) 12. listopad 2022, v 22:22
Tady není žádná diskuse! Přitom se jedná o nejdůležitější otázku na UPOL. Tak já začnu a možná se někdo přidá.

Martin Procházka se dle mého názoru upřímně snažil vyřešit rozvrat university, ke kterému došlo za jeho předchůdce Jaroslava Millera. Poslední rok Millerova mandátu současný rektor neformálně vedl skupinu děkanů fakult, která se snažila aspoň zabránit nejhoršímu a nějak universitu provést kolapsem předchozího vedení.

Martina Procházku znám už skoro deset let, semtam jsme spolupracovali, když bylo potřeba něco spočítat, a navíc nám jako lékař hodně pomohl, když se rodily obě naše děti. Vždy jsem ho považoval a stále považuju za slušného člověka. Dokonce jsem byl jeden z prvních, kdo se ho přišel zeptat, jestli by nebyl ochoten dělat rektora. Z jeho kandidatury jsem měl velkou radost a podporoval jsem ji. Kdybych musel hlasovat já, nakonec bych tam hodil lístek pro Tomáše Opatrného, ale z vítězství Martina Procházky jsem měl radost.

Pár týdnů po jeho zvolení jsem mu řekl dvě své temné predikce. Jednak jsem prorokoval, že bude mít spoustu nápadů a plánů ... ale každý den v pondělí ráno mu na stole přistane nějaký průšvih záměrně vytvořený na CATRIN, který pak bude zbytek týdne řešit. A příští týden zas. A potom znova. A časem ze všech plánů a nápadů sejde a budou se jen hasit průšvihy vygenerované CATRIN.

A pak jsem mu taky říkal, že se bojím, že se obklopí špatnými právníky, kteří ho nakonec dostanou do situace, že krok na jakoukoliv stranu bude krokem do propasti.

Obávám se, že se obě proroctví do puntíku vyplnila.

Akademická mafie na CATRIN a smečky právníků nakonec skutečně dostaly rektora do situace, ze které neexistuje jiné východisko než rezignovat nebo být odvolán.

Pro mě osobně byl rubikon překročen nelegální výpovědí a trestním oznámením na našeho děkana. Tento krok je neakceptovatelný ze tří hledisek:

1. Lidského. I kdyby na mě klečelo sto právníků, radši odstoupím, než abych podepsal nelegální účelovou výpověď svému kolegovi, o kterém vím, že je to slušný člověk a že ze všech sil (kterých nemá nekonečně mnoho) pracuje pro dobro UP.

2. Symbolického. I kdyby na mě klečelo sto právníků, tak nedopustím, aby byl vyhozen z university člověk, který vyšetřuje falšování vědy, zatímco pachatelé se smějou a falšují dál.

3. Legálního. Je nesporné, že jak vyhazov, tak nařízená dovolená jsou nelegální a rektor to ví. Rektor university nemůže záměrně porušovat zákon, a už vůbec ne proto, aby se zavděčil falsifikátorům vědy.

Proto se plně ztotožňuju s návrhem a odvolání rektora, nicméně stále doufám, že to rektor vyřeší včas a důstojně -- a na svoji funkci rezignuje sám.

Stále je třeba rozlišovat několik úrovní odpovědnosti za současnou katastrofu. Faktickými viníky jsou falsifikátoři vědy a uražená ješitnost bývalého děkana PřF. Ti vymysleli a spustili proces demolice naší fakulty, který vyústil v rozvrat celé university. Rektor Miller je vinen tím, že stál na straně falsifikátorů vědy a vytvořil jim rezervaci, čímž založil neřešitelný spor o majetek mezi PřF a CATRIN. Současný rektor je vinen tím, že tuto krizi, kterou nezavinil, nezvládl vyřešit.
Odpovědět
Kotrle Kamil (kamil.kotrle@upol.cz) 12. listopad 2022, v 23:43
Já souhlasím, rektora Martina Procházku stále považuji za slušného člověka. Ale myslím si, že jeho volby v personální politice vytvořily tým, který je pro univerzitu toxický.
Odpovědět
Travnicek Bohumil (bohumil.travnicek@upol.cz) 13. listopad 2022, v 6:59
Ačkoliv je známo, že "chybovat je lidské" a už Konfucius věděl, že "Skutečnou chybou je chybu nenapravit", současní politici bohužel přiznání chyby vidí jako znak slabosti, nikoliv velikosti. A své ješitnosti/neústupnosti jsou nakonec ochotni obětovat i své renomé. Čítankovým příkladem je současný prezident ČR.

Anonymní řekl(a)...

No tak oni jsou agresivní psychopati a diví se, že si s nimi nechce nikdo povídat? UP už jich má plné zuby, dovedu si představit, že je to jen víc nakopne k tomu odvolat děkana a přírodovědu a tahle individua mít pak lépe pod kontrolou.

Anonymní řekl(a)...

17:44 Stanovisko děkanů úřeloženo do češtiny:

"hele, za takovýho blba se otevřeně postavit nemůžeme, ale můžeme vydat všeobjímající a nic neříkající stanovisko o obecně platných principech"

Nakonec, s tím výtvorem musí souhlasit každý normální člověk.
Je napsané trochu jako horoskop. Každý najde to svoje co tam vidět chce.

Bojovat proti podvodům ve vědě? ANO!
Vyhodit vědecké podvodníky? ANO!
Bojovat proti trestné činnosti? ANO!
Vyhodit Kubalu? ANO!

Takže asi tak :o)

Anonymní řekl(a)...

ad 13:23 Prominte, co ve vasem myslenkovem svete znamena "odvolat prirodovedu"???

Anonymní řekl(a)...

13:23 agresivní psychopati (a podvodníci v jednom) byli odsunuti na Catrin. Znám na přf UP spoustu lidí, ale že by někdo z nich měl plné zuby Kubaly jsem si nevšiml. I kdyby se ho podařilo odvolat, bude zvolen někdo podobný (nejspíš ještě důraznější proti podvodníkům z Catrin)

Anonymní řekl(a)...

ad 14. listopadu 2022 14:09
a ja zase znam dost lidi na PrF co si mysli presny opak. Matematicko/chemicka klika se vymeni ve vladnuti se Strnadovci a bude klid :D

Anonymní řekl(a)...

14. listopadu 2022 14:09 ...někdo podobný (nejspíš ještě důraznější proti podvodníkům...

Což takto chodit míň po soudech, a v ušetřeném čase ;-) zavést na UP pravidla pro povinné zálohování experimentálních RAW dat?

Kdyby bylu vedení UP/PřF k čemu, mohli jste takový předpis mít už několik let, a u chybějících podkladů k novým článkům (na stará data/články to samozřejmě použít nepůjde) by už nebylo o čem se dohadovat

Anonymní řekl(a)...

Tak přece nebudou zavádět pravidlo, které by se dalo použít proti nim, ne? xD

Jiné vysvětlení, proč příroda takové pravidlo za nekolik let dohadů nezavedla mě nenapadá.

Anonymní řekl(a)...

18:36 protože to nebylo potřeba? Ti, kteří odmítají dát raw data k dispozici, přece utekli z Přf do Podvodníkova (tzv. Catrin)...

Anonymní řekl(a)...

14. listopadu 2022 21:39 ... to nebylo potřeba...

si muze myslet jen ten, co:
- sam nic nemeri
- nezna smernici EU, dle ktere bude muset byt na verejnych repozitarich drive ci pozdeji vse 😉

Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1024 ze dne 20. června 2019 o otevřených datech a opakovaném použití informací veřejného sektoru

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32019L1024

Anonymní řekl(a)...

0:21 normální lidi mají data zálohovaná už jen tím, že jsou v počítači u přístroje a pak si je kopírují do svého PC, kde s nimi dále pracují. Pouze Tuček se tváří, že raw data zpracuje a pak smaže (realita je samozřejmě jasná - žádná měřená data, která byla "odšumována" neexistovala). Havárie disku, kdy patrně zmizí data z určitého dne a pak disk zase ožije se taky dějí jen na Catrin (viz. Nat Comm - Pechouškova zpráva vs. tvrzení Navařík/Banáš).
Takže poštěkávání na PřF je jen snaha o odpoutání pozornosti. Ostatně pokud bude v budoucnu muset být implementována směrnice EU, tak není co řešit, ne?

Anonymní řekl(a)...

15. listopadu 2022 8:23

Jak se to dělá jinde: Politika nakládání s výzkumnými daty

https://is.muni.cz/do/ceitec/uredni_deska/opatreni_reditele/opatreni_reditele_2020_04_-_research_data_policy/107763757/Opatreni_reditele_2020-04_Zasady_nakladani_s_vyzkumnymi_daty_CZ.pdf

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:23 Normální lidé data potřebují a používají. Excelenti data potřebují do okamžiku přijetí článku, pak na ně pokud možno zapomenou a snaží se, aby zapomněli i všichni ostatní.

Ostatně, doktorand, který je naměřil, je už na postdoku v USA a pokračuje na tenure track do Singapuru.

Anonymní řekl(a)...

15:24 teď narážíte na která data?

Anonymní řekl(a)...

Ad: v komitetu Neuronu je zase jiný z Erlangen
Zbořil s Hobzou mají v Neuronu své věrné. A ti jim aspoň hodili zachrané kolo
v podobě té ceny v momentě, kdy dosti hrozí potopení celého excelentského Podvodníkova.
I když to bylo za "objev", který se nikdy nekonal. Prostě takový další podvodníkovský PR,
na který jim Neuron naletěl.

Anonymní řekl(a)...

15. listopadu 2022 17:59 ...za "objev", který se nikdy nekonal...

a jako obvykle, je to trochu jinak 😉

...popsal a zaznamenal tzv. sigma-díry, které v atomu halogenu vytváří kladný náboj a díky kterému se k sobě vážou molekuly, které by teoreticky neměly. To je důležitý posun nejen pro základní pochopení toho, jak se k sobě atomy v molekulách vážou...

https://www.nfneuron.cz/person/pavel-hobza-618

Anonymní řekl(a)...

Ad 20:23 ...teoreticky se vysvětlí, proč se vážou molekuly, které by se teoreticky vázat neměly...

Dosavadní teorie buď platí, nebo je vyvrácena.

Tohle platí bez ohledu na to, jestli je nová metoda výpočtu o něco univerzálnější než ta stará. Nejedná se totiž o teorii ani v prvním (dosavadním) ani novém případě. Jedná se o metodu, která hůře nebo lépe ilustruje pozorovaná fakta s jistou předpovědní hodnotou. Jak obecně dobře předpovídala dosavadní metoda a jak obecná je nová? Není to náhodou tak, že když se ve výpočtu uplatní sigma-díry, zhoršují se některé předchozí předpovědi, tj. jsou horší ve srovnání s vysoce rozlišenými krystalografickými daty?

Nevím to a rád se nechám poučit jak moc se prediktivní síla metod zkoumala a kde se to dočíst. Bohužel nemám čas si to sám vyzkoušet ale když tomu nebudu věřit, asi si ho nakonec udělám.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Je to uplne jinak - halogenova vazba byla dobre znama, ale jeji vysvetleni bylo velmi neintuitivni (podle predchozich teorii to nemelo fungovat) - vypocty predpovedely, ze to zpusobuji ty sigma diry, ale experimentalne je prokazala az ta studie Pavla Jelinka (kde byl Hobza spoluautor)

Anonymní řekl(a)...

Prázdné, velkohubé floskule doprovázené zcela kontrérními činy, které je přímo popírají:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/11/15/soutez-o-nove-motto/

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:23 A co ty ostatní výpočty, které chodily "dobře" před Sigma holes? Jak ty se změnily?

Nepopírám experiment. Nějaké podezřelejší rozdělení náboje tam určitě je. Ale vysvětlení pomocí sigma holes může být stejně spekulativní jako ta předchozí.

Ale model to byl jistě dobrý, protože inspiroval k provedení experimentu. All models are wrong but some are useful; In his famous paper, George Box defines the correct mathematical modelling question: "Is the model illuminating and useful?" Box, G. E. P. (1979), "Robustness in the strategy of scientific model building", in Launer, R. L.; Wilkinson, G. N. (eds.), Robustness in Statistics, Academic Press, pp. 201–236, doi:10.1016/B978-0-12-438150-6.50018-2, ISBN 9781483263366.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re:  pomocí křivých svědectví (Hobza, Mareček, Pačes) nakonec nevysoudili ani korunu ...

Nejdůležitějším vědeckým výsledkem Hobzy právě bylo, že měl dost silný žaludek jít křivě
svědčit v Gardenerův prospěch. A to za situace, kdy Pancíři a Haslingerové hrozila pokuta 
jedno mega - jenom proto, že řekli o Gardenerovi pravdu.
Takové chucpe by normální člověk opravdu nikdy neudělal.
Hobzovi to pak od vděčného Gardenera vyneslo balíky peněz včetně České hlavy. A nakonec i
ten Neuron - i dnes jsou pořád lidé, co potřebují lhaní, nebo mlčení.
Teď podobnou křivárnu jedou se Zbořilem, et al., proti děkanovi.

Anonymní řekl(a)...

re 12,19

Prave, ze vypocty predpovedely ty sigma diry uz pred par lety a experiment je prokazal az loni. Ale pravda je, ze ty vypocty, co to predpovedely delal Hobza a spol. - proto taky participoval na te Jelinkove praci v Science

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:59 A co se stalo se všemi ostatními předpověďmi (všeho jiného než sigma děr) pomocí "starých" výpočtů? Ty začaly také najednou předpovídat něco jiného nebo fungují vesele dál a lidi je používají? Jinými slovy, je se v tom sigmoděrovém výpočtu nějaká utilitární úprava pro daný případ nebo se stalo něco zásadně nového? Pokud ano, co to je a proč se nepíše o tom obecném ale jen o tom specifickém?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 16. listopadu 2022 17:29:
Ucebnicova ukazka akademicke korupce.
Konecne se Hobza dostane do ucebnic - jak o tom do omrzeni blaboli saradinovsky oslavny PR.

Anonymní řekl(a)...

Re: redakce dŽurnálu vyhlašuje soutěž o nové motto!
https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/11/15/soutez-o-nove-motto/

MOTTO:
Demokracie do vědy nepatří.
Demokracie a věda k sobě nepatří.
(Tak pravil notorický hoštapler Hobza.)

Anonymní řekl(a)...

Ad - Demokracie do vědy nepatří.
Bodejť by jo - to by hned kdekdo hovořil o Hobzových podvodech a podrazech.
Proto je třeba všechny takové whistleblowery ZAVČAS z vědy vyházet - tak jako Gregora
či Pancíře s Haslingerovou, nebo jak Zažímalka podrazila a vyrazila Šárku Kubinovou.
Prostě - musí být klid na ty podvody.

Anonymní řekl(a)...

Ad 17:40 Demokracie do vědy patří v tom smyslu, že nejlepší z nejlepších, například vědci se stálým místem na ustavech Společnosti Maxe Plancka nebo plní státní profesoři na univerzitách, vybraní nebo minimálně potvrezní zvnějšku, jsou si mezi sebou rovni. Excesům to přesto nezabrání.

Prosperují i vědecké instituce s minimem vnitřní demokracie jako IST. Tam jsou funkcionáři vůbec vybíraní různými radami zvenku.

Rozhodujíci ve vědě je experiment, nezávisle provedený kontrolní experiment, konfrontace s úůvodními daty nebo prameny, obecnost hypotézy. A to bez ohledu na to co by rády viděly všelijaké rady nebo senáty, i ty podléhají pravdě.

Pro případ Catrin Olomouc, zopakujte experimenty, změřte znovu spektra i všechny kinetiky, které změřil Gregor, a máte řešení. odobně u dalších diskutovaných článků. Mohli jste si odpustit rozvrat univerzity.

Pro případ sigma holes, ještě jsem nedostal odpověď na otázku zda nový způsob výpočtu, který předpověděl sigma holes, ovlivnil zpětně i výpočty předchozí. Neboli zda se jednalo o nějakou utilitání úpravu, o technický pokrok umožněný větší výpočetní kapacitou, nebo skutečně o nový základní poznatek. To se dá také zodpovědět velmi snadno, na pár výpočetních příkladech.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Pro případ Catrin Olomouc, zopakujte experimenty, změřte znovu spektra i všechny kinetiky, které změřil Gregor, a máte řešení. odobně u dalších diskutovaných článků. Mohli jste si odpustit rozvrat univerzity.

No a na těch chybných výsledcích si mezitím udělali lidi profesury, docentury, doktoráty, byly získány granty... Nějaký zvídavý šťoural by se mohl ptát, jak je možné, že to za celou dobu nikomu nevadilo? Pak je jasné, proč se nikdo v těch výsledcích nechce šťourat a proč došlo k rozvratu olomoucké univerzity. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:59 Protože systém je špatně nastaven.

Univerzity všeobecnou demokracií schvalují své orgány a vědecké rady a ty pak navrhují profesory. A když se prezident ošívá je jmenovat, nastanou celostátní protesty. Kdyby univerzity řídili státní profesoři na jejichž jmenování by měl vliv kdokoliv zvenčí (např. prezidentská vědecká rada nebo vědecká rada ministerstva školství), pravděpodobnost takových nesmyslů by byla mnohem nižší.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Odboráři z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT mají nárok na informaci týkající se výše
platu a odměn funkcionářů fakulty, protože představují dozor veřejnosti. 
Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který zamítl kasační stížnost ČVUT, a dal tak zapravdu
odborářům.

Anonymní řekl(a)...

Ad 20. listopadu 2022 8:18 - už je o tom i článek.

Děkan s platem vyšším než prezident? Vysoké školy budou muset odměny zveřejnit, rozhodl soud

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/dekan-odmeny-plat-nejvyssi-spravni-soud.A221119_044841_ln_domov_hma

Anonymní řekl(a)...

novinářský šmejd Koutník zase vypustil pšouk. Tentokrát vydává za čerstvou novinku "právní stanovisko" datované 8. 10. 2022, vypracované patrně narychlo po protiprávní výpovědi děkana M. Kubaly

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-univerzita-ma-pravni-posudek-v-kauze-uniklych-dat-jen-spekulace-tvrdi-dekan-219616

Anonymní řekl(a)...

Vždyť to právní stanovisko zveřejnil už dávno i pro-Kubalovský džurnál:

https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2022/10/Pravni-stanovisko_Anonymizovano.pdf

Anonymní řekl(a)...

8:40 ani ne tak pro-Kubalovský, spíš protipodvodnický...

Anonymní řekl(a)...

Ad 21. listopadu 2022 8:47
Jak pro-Kubalovský? Vždyť v něm bez problémů publikoval své stanovisko i Navařík. :-)

https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/02/08/slameny-panak-prorektora-opatrneho/
https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/02/01/nekolik-odpovedi-a-dva-nove-otazniky/

Anonymní řekl(a)...

Jen na chvíli, pak zasáhla tvrdá cenzura.
https://odbory.catrin.com/2022/05/19/cenzura-aneb-publikuje-dzurnal-jen-spravne-nazory/

Anonymní řekl(a)...

Nezasáhla žádná tvrdá cenzura, s předsedou "Základní odborové organizace Vysokoškolského odborového svazu CATRIN" Navaříkem se prostě bavit nedá, jak je vidět i z toho článku na Catrin. A přitom se jednalo i o váš osobní text, pane odborářský předsedo Navaříku! :-)
Například inteligentní nevěcné příspěvky Foldyny také nemají noviny povinnost otisknout. A o žádnou cenzuru se nejedná...


... A přitom se nejednalo o můj osobní text (Navařík), ale o oficiální stanovisko výboru naší odborové organizace k otevřenému dopisu
... V minulosti jsme byli k Vašim příspěvkům (Navaříka) benevolentní – a diskuze skončila tím, že jste nepodloženě obviňoval kolegy… Diskuzní Žurnál si za svou dobu vydobyl jisté renomé a je povinností redakce vůči jeho přispěvatelům, aby nesklouzl k nepodloženému očerňování lidí

Anonymní řekl(a)...

21. listopadu 2022 11:21 ...aby nesklouzl k nepodloženému očerňování lidí...

srovnejme se zverejnenym textem

...otázka je, jestli tento typ magického myšlení má profesor ministr ze své hlavy nebo jestli mu třeba trošku neradil profesora náměstek Miller. Ten má totiž mimořádný zájem na tom, aby u soudu s Radkem Zbořilem Univerzitu Palackého dále nezastupoval děkan Kubala. To by totiž mohl být konec – nikoliv univerzity nebo děkana – ale profesora náměstka...

https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/11/05/reductio-ad-ministrum/


Anonymní řekl(a)...

Ad 21. listopadu 2022 11:29
A on nemá náměstek Miller mimořádný zájem na tom, aby u soudu s Radkem Zbořilem Univerzitu Palackého dále nezastupoval děkan Kubala? Na čem se nám (tehdy rektor) Miller se Zbořilem domlouvali [1] (určitě i v jiných zajímavých věcech)? Proč teď za každou cenu nechtějí, aby maily byly v rozsudku a "vztekle" bojují za pomoci Sokola [2] (=jednoho z nejdražších advokátů v republice, který zastupoval i kdejaké prominentní mafiány)[3] za jejich nepoužití? Proč odebrali Kubalovi právo zastupovat univerzity u soudu a vyhodili ho? Logicky naprosto konzistentní závěr. ;-)

[1] Předložené důkazy pak dle mého názoru významným způsobem mění náhled na některé části žaloby, např. ukazují, že dopis ex-rektora Millera, který je žalobcem prezentován jako přiznání pochybení ze strany univerzity, ve skutečnosti vznikal v součinnosti s žalobcem (=Zbořil), u jednoho ze svědků, dr. Navaříka, pak mám důvodné podezření, že před soudem svědčil křivě (o tomto podezření již pan rektor byl informován, zda již UP podala trestní oznámení, mi známo není). Další detaily, s ohledem na to, že soudní řízení stále probíhá, nebudu komentovat.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/10/06/dekan-prf-martin-kubala-s-vytkami-rektora-nesouhlasim-u-soudu-hajim-fakultu-a-univerzitu/

[2] Není to zase tak překvapivé, z veřejných zdrojů lze také dohledat, že AK Gřivna a Šmerda spolupracuje s AK Brož, Sokol, Novák, která zastupuje prof. Zbořila v soudních sporech proti UP.
https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/10/23/proslov-k-senatorum-akademickeho-senatu-univerzity-palackeho-v-olomouci/

https://akbsn.eu/spolecnici

[3] Advokát gangstera Krejčíře a Kottových Sokol: I čerti mohou být nevinní
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/375273/advokat-gangstera-krejcire-a-kottovych-sokol-i-certi-mohou-byt-nevinni.html

Anonymní řekl(a)...

Zajímalo by mě teď už jenom, jestli Sokol přímo zastupuje Zbořila. :-)

O co jde? V soudním sporu, který vede Radek Zbořil proti Univerzitě Palackého a který – vyhraje-li Zbořil – bude univerzitu stát patrně několik milionů (ušlou mzdu + náklady na nejdražšího a nejmazanějšího advokáta v zemi[1]) předložil Martin Kubala zastupující univerzitu několik pracovních e-mailů žalobce...

[1] To je kompliment, pane doktore Sokole, kdybyste si tenhle článek náhodou přečetl a chtěl mě za něj nějak popotahovat.


https://www.dzurnal.cz/index.php/2022/10/07/vypoved-podle-gardnera/

Anonymní řekl(a)...

No to je hotové Pozadí 2, bude další seriál? Kdo bude hrát Kubalu?

«Nejstarší ‹Starší   201 – 400 z 1978   Novější› Nejnovější»