čtvrtek 3. září 2020

Roušky plné českých zmatků a nadějí americké chudiny

Nákaza koronaviru prolétla Spojenými státy a v podstatě se dostal život do normálních kolejí. Z externího pohledu většina lidí hodnotí zmatečné a velkohubé výroky Trumpa, ale nutno říci že americká realita je o trochu o něčem jiném, než je uváděno v médiích. Předně federál nemá do opatření ve státech moc co povídat, vlastně může jenom povídat, činy dělají guvernéři. A pokud srovnám chování jednotlivých amerických států, myslím že po počátečních zmatcích většina států neměla vážnější problém. Co mě na celé akci upoutalo jsou dvě věci stojící mimo média: chování chudých Američanů během konoraviru a chování českých vědců. Málokdo z Evropy si uvědomil ten paradox, že velká část chudých Američanů, což zahrnuje od studentů, hastlerů, svobodných matek, mladých obecně až po klasickou lower class měla poprvé za život zaručený příjem díky pomoci americké vlády/vlád. Spousta z nich poprvé splatila své dluhy, zapsala se na školu, nemusela poslouchat své přiblbé šéfy, vykonávat levnou práci a především přehodnotila svůj život, protože měla čas myslet na sebe a svou „duši“. Jsem zvědavý, zda spotřeba psychofarmak za období (po) korovairu částečně neklesne. 


Podle toho, co čtu a viděl jsem kolem sebe bych si dovolil tvrdit, že hodně amíků bude na toto období vzpomínat nakonec v dobrém, i když částečně ještě víc zchudnou (spousta opatření a pomoci se bohužel neprodloužila do konce roku). Nevím, zda se o tom v CZ píše, ale nic moc jsem o tom jevu nenašel. Samozřejmě jiný pohled má střední a vyšší třída , který pomoc nepokryje původní standard, ale například spousta známých se v panice odstěhovala na své příměstská sídla a nechtějí se například do NY vlastně vracet a pracují na dálku i nyní. Tady se obávám, že jim to dlouho nevydrží. 
A teď k českým rouškám. Přiznám se, že jsem se té české rouškománii poněkud vysmíval, protože i když jsem chápal snahu něco dělat, v podstatě mě to připomnělo svoji koncentrovanou kolektivní hloupostí Vítězný únor roku 1948 anebo demonstrace po vstupu vojsk v roce 1968.
Předně jsem nikde v ČR nenašel oficiální důvod nošení roušek, tj. zda to má chránit okolí před nemocným nebo nemocného, aby nakazil okolí, tj. odpověď na otázku zda rouška pomáhá virus nevdechnout anebo nevydechnout. Nikde jsem také nenašel porovnání velikosti viru (cca 120 nm v jednom směru) a díry v roušce. Čekal bych, že někdo odpovědný mi je schopen vysvětlit, jak má taková filtrace fungovat, protože v tomto modelu, kde jsou díry větší než vir to fungovat nemůže, a to i kdyby musel být vir obalen vodou. Vzhledem k tomu, že jde o polární molekulu a (chemicky) polární vir, síla polární vazby asi těžko obstojí před mechanickým (nepevným) vláknem rouškou, navíc při pravidelném dýchání (dejme tomu 15/min) vydýcháme cca 40g vody (odhad z literatury) dojde k ustálenému stavu (tuším, že se tomu říkalo ustálená difuze) a to, co projde na povrch z úst vytlačí to, co zadržuje rouška. Musí, jinak by se člověk udusil. Maximálně z toho rouška udělá menší mikrokápenky. Chápu, že je těžké bojovat s laickou komediální a spektakulární vizí bezpečnosti ne nepodobnou podobě a účinnosti prostředků bolševika pod zkratkou IPCHO (zkráceně pláštěnka a plynová maska) před následky atomového výbuchu kombinovanou s všeobecným strachem a s pseudovědeckými rychločlíánky ohledně zabránění průletu chrchele textílií, ale myslím si, že by měla mít vědecká komunita trochu sebekritiky a držet si odstup, což se bohužel v ČR nestalo. Za koronavirus opravdu čeští vědci nemohou a možná je dobré veřejnosti naznačit, že ne všechno věda zvládne a umí vysvětlit a nesnažit se cpát do každé diskuse v médiích, která natsavuje již tak nastavovanou kaši. 



A k testům PCR a jejich chybovosti se raději vyjadřovat nebudu vůbec. Vzpomněl jsem si na hodiny u stroje a kouzlení mého jednoho kolegy. Vždycky mu to vyšlo a upřímně imunologická komunita byla celkem často schopná vygenerovat tuny mechanismů a představ, které ještě před publikováním působily dojmem pohádek předčítaných Karlem Hogerem spojujíce do sebe obskurní biochemické interpretace chemických reakcí, bezmyšlenkovité pokusy s ANOVou , víru v utajený fitting jakékoliv křivky výrobcem (např. ELISA), kouzelné hrátky s pipetou a grafickým editorem. Nemohlo to asi dopadnout jinak a veřejnost jim věří tak maximálně to, že Babiš za koronavir nemůže. 

Abych skončil nějak pozitivně. Švédsko si zachovalo chladnou hlavu, jak jinak, ani Gréta nedemonstrovala za izolaci obyvatelstva před globální zhoubou. UK začalo dobře, Boris vařil z vody jako vždy, pak sice začala zmatkovat, jako vždy, ale nakonec se zachovali rozumně i přes tlak medií a pokud pominu jejich nedávný neuvěřitelný průšvih s přijímáním na vysoké školy, ukázali, že etatistické státy typu Španělska, Belgie a Itálie mají k dokonalosti i přes všemožné deklarace daleko. Osobně podezírám Borise, že se nakazil záměrně kvůli PR. Brazílie měla víc rozumu než evropské státy. Nakonec se v EU povětšinou zmohly jen na zákazy a na lavírování dle mediálních záběru z několika mizerně personálně vybavených nemocnic. 

P.S.: k diskusi o vyhození Zbořila z učené společnosti. Sice nevím, zda jde o drb a zda kouzelníci s grafy z ní vypadnou nebo ne, ale opravdu si někdo myslí, že na vědecké úrovni něco dokázal rektor Zima, Cyril Hoschl , Kuklík nebo Havlas, kteří v té společnosti také jsou ? 😊 Místo přijímaní, vyhazovaní bude možná lepší si přestat psát komické dvoj a trojtituly před a za jménem a místo toho u fotky uvést, v čem je přínos těch členů a v čem jsou učené. Bohužel kromě akademického bafuňářství a schůzování, společnost nic nedělá. Omlouvám se, brání svobodu v Bělorusku prohlášením.

Podle stanov tato groteskní společnost pěstuje myšlení a jednání překračující hranice jednotlivých oborů a klade důraz na etiku vědeckého konání. . Předpokladem členství je výrazný a tvůrčí přínos vědě a mravní integrita. Takže Zbořil, Hobza, Otypeka, pardon prof. Zbořil ...

4 964 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   401 – 600 z 4964   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Jasně, chudák podváděný excelentní Zbořil se pere do roztrhání těla za nezveřejňování raw dat svých podřízených, protože jim bezmezně věří a chce je tím chránit jako kvočna svá kuřátka... Zdá se vám tato teorie pravděpodobná? :o)

Anonymní řekl(a)...

Ale on se nerve o nezverejnovani, on je prostě nemá. Ten autor odešel a vzal si zdrojaky k publikačním obrázkům s sebou.

Anonymní řekl(a)...

Jako vedouci tymu si tohle proste mel osefovat a zorganizovat - takovyhle velky tym ma mit repositar vsech primarnich dat (nezavisle na tom, ze pak nekdo odejde) a jako korespondencni autor je zodpovedny za to, ze na vyzadani ta data poskytne. Pokud data nema, a vysledky jsou zpochybneny, tak je to na retrakci vsech dotcenych publikaci. Sorry jako...

Anonymní řekl(a)...

hele - krome toho, jestli se ten Tucek fakt zblaznil a znicil nebo odnesl data - tak proc s nim jeste na podzim 2020 Zboril publikoval dalsi clanek ?

https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/TA/D0TA06998A#!divAbstract

Anonymní řekl(a)...

Ad Ale on se nerve o nezverejnovani, on je prostě nemá

Rád bych se zeptal, kdy prorektoři Banáš a Ulrichová zveřejní, jaká data jim poslal kolega Zbořil, když se ještě všeobecně tvrdilo, že existují. Teď, když kolega Zbořil stáhl publikaci a u toho potvrdil, že data neexistují, má akademická obec právo vědět, jestli lhali prorektoři (že data mají) nebo lhal kolega Zbořil (a poslal jim nějaká jiná data).

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/12/14/vysoce-vymazlena-strategie/

Anonymní řekl(a)...

Ad 16:37 + Ale on se nerve o nezverejnovani, on je prostě nemá

Von se nám do toho ten excelentní Zbořil nějak zapletl. :-)

To, že prof. Zbořil v e-mailové korespondenci napsal, že data posílá prorektorům [„Přeposlal jsem nicméně Váš požadavek kolegům z Mossbauerovy laboratoře (…). Ti dohledali mossbauerovská data ke zmiňovaným článkům. S ohledem na možné právní konsekvence Vašeho chování (cc: pan rektor) a zcela nestandardní šetření věrohodnosti dat v článku Tuček et al. Nature Communications, kdy se toto realizuje ve veřejném prostoru se zjevným cílem poškodit autory bez ctění principů presumpce neviny, poskytnou kolegové tato data výhradně úseku prorektorů pro VaV (cc prof. Ulrichová, doc. Banáš). “], úřad nezajímalo. Mluvil pravdu? Nemluvil? Dostali prorektoři požadovaná data? Z hlediska zákona irelevantní.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/02/17/data-nejsou-potvrzeno-s-kulatym-razitkem/

Anonymní řekl(a)...

It seems that someone had a pretty stiff Friday. Hopefully, Zboril will bring you a nice wet dream :-).

Anonymní řekl(a)...

Yes, Zboril will bring a nice wet dream about better science.

https://forbetterscience.com/2020/07/13/extraordinary-results-of-the-olomouc-nano-con/

Anonymní řekl(a)...

4. června 2021 20:05

Uzavřeny cyklus citaci: dabater na jinachemie cituje forbetterscience, debateri na forbetterscience cituji jinachemie...

Anonymní řekl(a)...

A koloběh dezinformací v přírodě se tím uzavírá... :o)

Anonymní řekl(a)...

Hosťa i Hořejší nějak mediálně polevili, ale Konvalinka jede hustej PR ve svém tažení za vrcholovými posty:

Přijde nová a zlá varianta chřipky, očekává biochemik, který předpověděl covid

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/jan-konvalinka-profesor-biochemie-vyvoj-leciv-koronavirus.A210602_142609_zdravi_mama?zdroj=top

Anonymní řekl(a)...

Dezinformace? To je informace, která se nejdřív vehementně popírá, aby se uznala jako pravděpodobnou, případně pravdivou? A rychle se pak zpětně mění novinové titulky? To byste měli také ve vědě zavést!:-)

autor těchto řádků náhodným proklikem zjistil, že Washington Post tiše změnil titulek a text loňské zprávy tak, že už nehovoří o „konspirační okrajové teorii již vyvrácené vědci“, ale o „koronavirové okrajové teorii, o níž se vědci dohadují“. Úplně stejně přepsal tehdejší článek na stejné téma magazín Vox. Zatímco Washington Post to přiznal a označil jako opravu, Vox to udělal tajně.

Josh Rogin z Washington Post to popsal drsně: „Většina novinářů teorii o úniku z laboratoře jen neignorovala: zatímco předstírala objektivitu, aktivně na ni přes rok kašlala kvůli jedovaté směsi stádní zaujatosti, zkreslujícím zdrojům (jejich vědecké zdroje jim lhaly), syndromu skupinového myšlení, syndromu vyšinutosti z Trumpa a obecné nekompetentnosti.“


Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/amerika-covid-media-laborator-unik-trump.A210601_175846_zahranicni_albe

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:26 Netušil jsem, že se to u něj rozvine až do takového stádia. Předpovědel Covid. Příští měsíc se dozvíme, že ho i vyrobil.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 323 nakažených, incidence 1,22% Jak to PCR dělají, že jim to vychází tak málo? Kdo jim ty primery vaří?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ono bohuzel novinovy titulek rozhoduje sefredaktor a neautorizuje se (Konvalinka to opravdu nemohl nijak ovlivnit) - pak vznikaji takoveto pitominy.

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:37 Jistě ho to neodradí od dalších vzájemně rozporných tvrzení pro tisk, rozhlas a jiná média. A zcela jistě rozhovor neodmítne se slovy, že Arnošt Komárek nebo Jiří Beran jsou pro popis pozorovaných jevů daleko kompetentnější.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: Zbořilizace se tak už navždy zapíše do odborných termínů, stejně jak tunelování ...
Převod Zbořilizace do angličtiny (na rozdíl od tunelování) je dost oříšek na úrovni překladů ze Švejka. Třeba - kdyby se jako někdo jmenoval Wreckman (nebo lépe: Wreckingman), tak oblíbená Zbořilova manipulace grafů by byla: graph wrecking. Ale není to vono.
Skutečně, do angličtiny by se to prostě mělo převzít EnBloc i s chlupama, t.j. včetně i toho ř.

Anonymní řekl(a)...

Unbelievable. Zboril should end in prison, so many misconducts. Newest development in his cases completely ruins the belief in fairness of the publishing process in high-impact factor journals, when they are edited by dishonorable persons like Morgenroth and Licence.

https://forbetterscience.com/2021/05/24/whitewashed-by-acs-and-elsevier-zboril-sues-olomouc-dean-for-bullying/

Anonymní řekl(a)...

Další zajímavý názor ze forbetterscience.com:

So, in several cases, the editors ruled that there was no wrongdoing regarding the Zboril's data, that they are legit and valid. In that case, Mr. Botur and Mr. Furst should not be considered whistle-blowers, as they purposefully and deliberately defamed and denigrated Mr. Zboril in front of wide scientific audience. I strongly recommend Mr. Zboril to sue everyone involved or associated with these actions for everything they got.

Anonymní řekl(a)...

7. června 2021 8:38

Excelentní exaktní věda bez reprodukování pokusů popírající i matematiku, která se bude řešit u soudu. Bezvadné konce bádání. Spolu s nebinárním Alžbětkem, rasismem naruby, kaauzou Hudlického a dalšími věcmi znak úpadku naší civilizace.

Anonymní řekl(a)...

Ty si taky úpadek civiliazce xD Žádné popírání matematiky taky nikdy nebylo prokázáno, protože k tem spektrům, co si s nimi Tomík Opatrník pohrával, nejsou zdrojová data. Takže to, že se poměr signál/šum vylepšil o x procent je jen Tomíkova teorie. Proto mu to taky nikdy nikdo nevyvrátil. Teoreticky má totiž s tím vylepšením pravdu, jak to ale bylo v praxi se bez zdrojových dat neví a je to jen jeho matematické civčení, protože matematicky porovnával grafy z článku s úplně jinými měřeními, provedenými za úplně jiných podmínek (srovnávání nesrovnatelného a z toho dedukce o podvodu?). Jako teoretik za jedna, jako praktik na reparát.
Nakonec ale uznávám, že tam ten úpadek myšlení vidím.

Anonymní řekl(a)...

Ale šikovně toho populisticky využil a už je z něho prorektor. Šel na to chytře, věděl, že se mu to vyplatí a v nejhorším se bude u soudu bránit tím, že nikoho nepomlouval a jen se snažil na to přijít a nikdo jiný si s ním nechtěl hrát a povídat, tak musel teoretizovat chudák sám. To mu projde.

Anonymní řekl(a)...

Už dodal Zbořil slibovaná raw data z článků?

Anonymní řekl(a)...

Ach, došly argumenty... xD

Anonymní řekl(a)...

Žádné popírání matematiky taky nikdy nebylo prokázáno, protože k tem spektrům, co si s nimi Tomík Opatrník pohrával, nejsou zdrojová data.

Dodat raw data nebo pokud nejsou zopakovat experiment, vše přeměřit a dodat raw data. Tak se dělá věda. Jinak je to excelentní exaktní věda bez reprodukování pokusů popírající i matematiku, která se bude řešit leda u soudu pomocí "in dubio pro reo" (nahrávající podvodníkům), které je zde naprosto a úplně zbytečné a svědčí leda o úpadku a nezodpovědnosti dnešní civilizace. :-))

Anonymní řekl(a)...

"...pokud nejsou zopakovat experiment, vše přeměřit a dodat raw data."

Přesně tak se stalo a k ničemu to nebylo. Na nových datech dělal Opatrný teoretické výpočty a ukazoval, že mají diametrálně odlišnou statistiku než data v článku. No bodejť, když byly diametrálně odlišné podmínky (kvanititaviní aspekt). Kvalitativně to ukázalo co mělo a nepopiratelně potvrdilo stabilitu. Nezájem. Pohádky o podvodech se jedou dál.

Opatrný si totiž jako teoretik hrál s čísly, která spolu nesouvisí (ale teoretická matika mu tam samo sedí, proto ji nikdo nerozporoval). Ale je to jeden o voze a druhý o koze, to se nikdy nemůžou názorově potkat :o)

Anonymní řekl(a)...

Na nových datech dělal Opatrný teoretické výpočty a ukazoval, že mají diametrálně odlišnou statistiku než data v článku.

Matematicky vyvraťte - pokud mají "diametrálně odlišnou statistiku než data v článku", tak jsou to jiná data než data v článku -> článek je blbě a dodali k tomu ještě navíc i zavádějící data. :-)

Kvalitativně to ukázalo co mělo a nepopiratelně potvrdilo stabilitu. Nezájem.
Spektra v článku jsou matematicky blbě a autoři skrývají jejich raw data -> co dalšího je tam asi blbě? Velký zájem!

Opatrný si totiž jako teoretik hrál s čísly, která spolu nesouvisí (ale teoretická matika mu tam samo sedí, proto ji nikdo nerozporoval).

Ten matematický nesmysl s geniálním "odšumovačem" poznám i já, tak prosím "nedezinformujte". Prostě zjednodušeně - Tuček hladil křivky tak, až je úplně vyhladil. :-)

Anonymní řekl(a)...

No problemo:

Matematicky vyvraťte - pokud mají "diametrálně odlišnou statistiku než data v článku", tak jsou to jiná data než data v článku -> odlišná statistika je obvykle u těchle spekter daná odlišným množstvím vzorku, odlišnou aktivitou zářiče, odlišnou doboru měření... Z toho tedy plyne, že něco z toho bylo jinak (autoři to řekli asi stokrát řekli že jinak byly právě tyhle tři věci. Vaše dedukce je zcela mimo realitu a mýlite se.

Kvalitativně to ukázalo co mělo a nepopiratelně potvrdilo stabilitu. Nezájem? Tak na to není co dodat a vlastně už teď je vidět, že diskuze s vámi je zcela mimoběžná (prostě Země je placatá a nezájem, že?).

Opatrný si totiž jako teoretik hrál s čísly, která spolu nesouvisí (ale teoretická matika mu tam samo sedí, proto ji nikdo nerozporoval). Jo, přesně tak. Správná matematiky + chybný vstup = chybný výstup.

Anonymní řekl(a)...

Spektrum, které je matematicky naprosto blbě nepopiratelně potvrdilo stabilitu. Už chápu, proč se na RCPTM zovou excelenty.

Zopakujte experiment v jiné laboratoři, naměřte spektra a dodejte je. Kde je problém? Zbořil se ovšem radši soudí, že to náhodou mohlo vyjít jako v článku, protože byl právě úplněk a vhodná stelární konstelace na daný pokus. Tak blbě se podvádělo už za Rudolfa II. :-)

Anonymní řekl(a)...

Spektrum, které je matematicky naprosto blbě nepopiratelně potvrdilo stabilitu. Už chápu, proč se na RCPTM zovou excelenty.

Ehm? Co to je za hovadinu čéče? Na těch nově naměřených, co potvrdily stabilitu, nikdo nic matematicky nerozporoval xD

Už to neber prosímtě...

Anonymní řekl(a)...

Myslíte ta nově naměřená data z článku Nature Communications? Nebo jaká nová raw data, která Zbořil dodal leda spřáteleným redakcím? Pochlubte se s nimi konečně veřejně, ať je legrace!

The authors are retracting this Article because two figures with Mössbauer spectra have raised concerns. For Supplementary Fig. 6 and related discussion on the stability of the superparamagnetic iron nanoparticles, we no longer had the raw data and are thus unable to verify the claims in the published paper. Additionally, due to very low Mössbauer effect of superparamagnetic iron nanoparticles embedded in graphene oxide matrix and related low statistical quality of raw Mössbauer data, there is uncertainty in values of Mössbauer parameters derived from Figure 2, and we, the authors, therefore wish to retract this Article.

The Supplementary Information associated with this Article contains an error in Supplementary Fig. 6, in which the data in panel a (‘fresh sample’) are inadvertently copied to panels b (‘stored in air’) and c (‘stored in the physiological solution’). The correct version of Supplementary Fig. 6 can be found as Supplementary Information associated with this Correction. The error has not been corrected in the Supplementary Information associated with the Article.


https://www.nature.com/articles/s41467-020-19968-3

Anonymní řekl(a)...

10:55 Ano, nezájem - podvod je jasný. Kombinací vyhlazovacích procedur, tak jak byly popsány ve staženém článku, nelze z experimentálních dat dojít k publikovaným obrázkům. Prostě ta experimentální data mají určitou úroveň šumu, zkreslení signálu apod. Běžné měření je natolik "rozházené", že se prostě nedá vyhladit na publikovanou úroveň. Pěkně to bylo vidět na polském měření, které ukázalo, jak vypadá spektrum snímané 60 dní. Nebo na článku, který nejdříve publikovali s J. Tučkem ve formě preprintu (zfalšovaná Mossbauerova spektra) - https://chemrxiv.org/articles/preprint/Light-_and_Temperature-Assisted_Spin_State_Annealing_Accessing_the_Hidden_Multistability/10736867?file=19247843

vs. finální verze se soudruhem Navalžíkem

https://pubs.rsc.org/en/content/articlepdf/2020/sc/c9sc05971g

Anonymní řekl(a)...

Jarda se stěhuje do Prahy. Třeba fakt věří tomu, že mu jednou postaví sochu v nadživotní velikosti bez odstátých uší .....

https://www.kurzy.cz/zpravy/595824-novy-rektor-anglo-americke-vysoke-skoly-jaroslav-miller-bude-usilovat-o-rovne-podminky-pro/

Anonymní řekl(a)...

13:20 Dobře jim tak - většího blba než Millera najít nemohli :)

"Jaroslav Miller:
Milé dámy, není to zas takové drama:). Už jsem nechtěl marnit čas svého života s pitomci a manifestacemi české malosti. Toť vše:) Ale děkuju:)" cca 16:00 6.6.2021"

Anonymní řekl(a)...

13:58 Obraz v nadživotní velikosti, bez odstálých uší už na UP prý má

Anonymní řekl(a)...

Miller se tímto prohlášením zařadil na úroveň Zemana, Klause a jiných "kabrňáků". Uraženej, zneuznanej, ješitnej, malej kluk s obřím egem. Ideální osobnostní profil do politiky, určitě tam ještě udělá velkou kariéru.

Anonymní řekl(a)...

re: Zboril should end in prison ...
Aby tam nakonec taky neskončil ten kecálek Hořejší:

https://www.sinagl.cz/z-korespondence/11140-3-5-2021-trestni-oznameni-na-molekularniho-biologa-vaclava-horejsiho.html

Anonymní řekl(a)...

7:01 no to jo... Šinágl... a pak ještě Ross Hedvíček a ten pošuk se siderickým kyvadlem.

Anonymní řekl(a)...

Re: 13:58
Co se vztekáte? Konečně řekl to, co si celou dobu myslel. Jeho největší chybou ale bylo, že se zachoval jako slaboch a neodvolal Kubalu při první příležitosti v roce 2018. Měl k tomu všechny trumfy.
Jen a jen proto, že byl slabým rektorem, dnes na UP vládne lůza.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:07 V systémech, kdy se hodnotí podle popularity, se vždycky s poctivci svezou lenoši a neschopní. To tak je. Je třeba nehodnotit vědu podle popularity.

Nejhorší je, že to přišlo v okamžiku akce Covid19 a že se v ní angažoval Hajdůch na straně špatně testujících. Takže velmi mnozí excelenti statisticky podložené námitky ze strany Vencálka a spol. (včetně pražského Arnošta Komárka) brali jako další akci proti olomouckým centrům. Stálo nás to možná i 20 000 mrtvých.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

8:07 Spíš než slabý rektor byl podle mě naivní rektor. Věřil, že se lidé dokážou domluvit a hlavně, že jsou rozumní. Bohužel někteří "kluci z přírody" jsou fanatii na úrovni plochozemců a neexistuje možnost rozumné dohody.

Anonymní řekl(a)...

8:29 S podvodníky se nelze domlouvat. Bohužel po letech hodnocení podle popularity být excelentem, ba ani běžným přírodovědcem, bez výběru z dat až na výjimky nelze. Takže lze i očekávat, že výběráři z dat budou na obou stranách barikády.

Pořád je trochu rozdíl mezi výběrem z dat, úpravou dat a čirým modelováním na počest průvodních výsledků, nebo i v rozporu s nimi. Uznávám, že malý.

Ostatně naprostá většina výsledků z komerčních přístrojů jsou vyfiltrovaná a upravená data. V lepším případě přiznaně, ale návody nikdo nečte, v horším případě utajeně a v nejhorším v dobré víře, že je to tak správně. Nejhorší případ začíná převažovat, protože málokdo z doktorandů, docentů a mladších profesorů, ale i konstruktérů přístrojů, dnes ví, jak původní data vůbec vypadají. Jinými slovy metodou prof. Opatrného - nebo naší - lze dnes nachytat téměř kohokoliv.

Z hodnocení našeho doktorandskému kursu: "Je pěkné se dozvědět, co prof. Štys a jeho kolegové dělají, ale jaký z toho máme užitek, když nikde jinde ve světě takové obrázky nezískáme." Přitom se jedná o úplně obyčejný světelný mikroskop s digitální kamerou.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Bohužel někteří "kluci z přírody" jsou fanatii na úrovni plochozemců a neexistuje možnost rozumné dohody.

Troll nám "velmi morálně škodí po straně pomluva docela hodně udělá. Oči jim zaplanou při útoku stranou. Ve škole andílci, teďka debílci"

Anonymní řekl(a)...

Ad Bohužel po letech hodnocení podle popularity být excelentem, ba ani běžným přírodovědcem, bez výběru z dat až na výjimky nelze

Pak bohužel celá věda už nestojí za nic a jak jsem psal, tak vše svědčí o celkovém úpadku západní společnosti. Ono je to pěkně vidět i na covidovém šílení a argumentaci kolem toho. Naočkujme hlavně děti a testujme je dál, protože vakcína přenosu nezabraňuje, děti covid prodělávají bezpříznakově a antigenní testování žádná ohniska ve školách neodhalilo. Ovšem plných 175 dětí mělo komplikace! Jakou anamnézu děti měly před covidem se už ovšem neuvádí.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pediatr-ockovani-deti-od-12-let-muze-zachranit-jejich-zdravi-40362400

Anonymní řekl(a)...

Stys proste zvani hovadiny, aby zduvodnil svoji existenci. Veda ma velmi dobre samocistici schopnosti a vsechny omyly i podvody se nakonec najdou a opravi ci vyvrati.

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:28 Je to ještě o hodně horší.

Dnes máme pod 1,5% podíl nakažených v testech. Datová řada MZCovid začíná 3.9. 2020, kdy jsme měli klouzavý průměr 8,1. Tehdy jsme měli průměr nově prokázaných osob 550. Dnes máme denní průměr 330. Kdybychom tehdy testovali jako dnes, byli bychom měli k 1800 nově prokázaných osob. Tento poměr platí po celé prázdniny, tehdejších průběžně 330 - zdánlivě srovnatelných s dnešními průběžnými 330 - ve skutečnosti odpovídal současnému 1080, někdy z 20. května. Spíš se ale dá očekávat, že v průběhu loňských prázdnin bylo vzorkování ještě horší. Nemoc (slizniční infekce) normálně běžela, jen byla "naředěná" populace a tak rovnovážná hladina byla jinde než je dnes. Ale kde je se vůbec neví, protože data jsou neporovnatelná a výběr vzorku zkreslený.

Plnou pravdu mají všichni statistici, že kdyby se bylo od jara správně testovalo se správným výběrem skupin, mohlo se správně reagovat a předejít mnoha úmrtím. Jenže statistici nejsou excelenti, zatímco jiní jsou.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:59

Já vím, že všechny obrázky ze světelného mikroskopu jsou zkreslené. Podobně data z HPLC-MS podléhají strojovým úpravám. Jiná data jsem do této hloubky neměl příležitost zkoumat.

Vy se domníváte a zatím sledujeme, jak se celý stát řídí prokazatelně vzájemně neporovnatelnými daty pořízenými metodicky špatně. Což jsem demonstroval výše.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Veda ma velmi dobre samocistici schopnosti a vsechny omyly i podvody se nakonec najdou a opravi ci vyvrati.

Jak skvěle předvedla u Zbořila v excelentním JACS nebo Nature Communications, že? Všem ty nesmysly byly roky úplně "šumák". :-) A žádná replikační krize neexistuje (proč tedy má své heslo na wiki, žádejte smazání), součástí recenzního řízení je přece opakování pokusů z článku a nezávislé přeměření výsledků.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Replika%C4%8Dn%C3%AD_krize

Anonymní řekl(a)...

Opakovani experimentu neni a nemuze byt soucasti recenzniho procesu - kdo by to proboha mel jako delat ? Pokud jsou ale publikovane vysledky aspon trochu relevantni a zajimave, tak drive nebo pozdeji to nekdo bude opakovat a prijde se na to, pokud je to blbe nebo to vubec nefunguje. Nekdy to chvili trva, ale nakonec to vyplave.

Jasne, ze spektra a obrazky z mikroskopu jsou strojove zpracovane a bude i nejake zkresleni tim zpracovanim - porad se to vylepsuje a zvysuje se citlivost i lepsi zpracovani - to ale neznamena, ze ty vysledky jsou blbe.

Anonymní řekl(a)...

Ta kontrola pokusů a měření byla myšlena ironicky - prostě se autorům věří. ;-)

Pokud jsou ale publikovane vysledky aspon trochu relevantni a zajimave, tak drive nebo pozdeji to nekdo bude opakovat a prijde se na to, pokud je to blbe nebo to vubec nefunguje -> práce publikovaná Zbořilem v "špičkovém" JACS a v "špičkovém" Nature Communications byla natolik nerelevantní a nezajímavá, že ji nikdo neopakoval a nepřišel na to, že je to blbě a že to nefunguje. Objevení šťavelanu tak čekalo na Gregora a nesrovnalosti v "Air-stable superparamagnetic metal nanoparticles" na šťouravého Opatrného (a další z Olomouce). Můžete mi tedy vysvětlit, odkud se berou ty citace excelentních článků z excelentních žurnálů? Co vlastně citují?

Additionally, due to very low Mössbauer effect of superparamagnetic iron nanoparticles embedded in graphene oxide matrix and related low statistical quality of raw Mössbauer data, there is uncertainty in values of Mössbauer parameters derived from Figure 2, and we, the authors, therefore wish to retract this Article.

Anonymní řekl(a)...

Tak nakonec se na to prislo a prace byly retrahovany. Vetsina citaci neznamena, ze to nekdo zopakoval, ale cituji se v kontextu, co je znamo o te tematice a na co ta nova prace navazuje.

Anonymní řekl(a)...

Ale cituji se v kontextu, co je znamo o te tematice a na co ta nova prace navazuje.

Nechci být škodolibý, ale to přesně odpovídá té soutěži popularity, kterou zmiňuje Dalibor Štys. Takže nejde o žádnou vědu a výsledky, ale o "citace v kontextu populárních témat". Excelence tak vcelku bezpracně zaručena, ne? Stačí použít nějaký bezva populární buzzword jako nanotechnologie, nanorobot, lepší "baterky", rakovina, stárnutí, umělá inteligence atp. a zapojit do citačního kontextu. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ale houby - v uvodu kazde prace se musi shrnout state-of-the-art a ocitovat aspon hlavni clanky, na ktere ta prace navazuje. Pochopitelne ale v busy oblastech a tematech (jako je nanotechnologie), kde delaji stovky i tisice laborek, je vyssi citovanost ale zase taky vyssi konkurence. Citovanost, bez vztazeni na delku kariery a obor a tematiku, se ale samozrejme nemuze tupe pouzit k porovnavani vedcu (hlavne ne jako jediny parametr).

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:21 Přes 250 laboratoří práci citovalo a nikdo nepřišel na nic. Přišel na to člověk, který se jediný snažil na práci navázat.

Za opakování něčí práce nejste placeni, to nevede k publikaci. Placeni jste za to, že uděláte něco podobného, pochopitelného pro co nejvíce lidí ve známých laboratořích. Tak můžete ostatní citovat a oni zas mohou citovat vás.

Iveta Bartošová, ne Alois Hába.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

13:12
OK, ale nevyvrátil jste nic.
- Ocitovat aspon hlavni clanky, na ktere ta prace navazuje
Jak vidno, pořád je jedno, jestli jsou blbě. Svou citaci dostanou.

- Pochopitelne ale v busy oblastech a tematech (jako je nanotechnologie), kde delaji stovky i tisice laborek, je vyssi citovanost ale zase taky vyssi konkurence.
Vzhledem k množství článků se zase případný podvod určitě lépe ztratí. A vzhledem k "novosti" oboru a témat se s větší chybovostí i počítá.

- Citovanost, bez vztazeni na delku kariery a obor a tematiku, se ale samozrejme nemuze tupe pouzit k porovnavani vedcu (hlavne ne jako jediny parametr).
Samozřejmě. Takže se určitě rozlišuje chemik "nanochemik" nebo biochemik studující rakovinu od chemika syntetika nových "bakelitů" a porovnává se pouze v úzké skupině podobného zaměření, ne? ;-)

Anonymní řekl(a)...

re 13:15 a 13;22 - ale jasne - to ze nekdo cituje nejakou praci neznamena, ze ta prace je spravne, ale proste to znamena to, ze na tu citovanou praci nejakym zpusobem navazuju nebo treba jen shrnuju, jake jsou dosud zname pristupy k reseni nejakeho problemu (kde treba ja prichazim s uplne jinym a lepsim resenim) apod.

Ano - u novych oboru (jako nano) jeste treba ani neexistuje (nebo aspon neni poradne etablovana) metodika charakterizace latek a tudiz se to vyviji za pochodu a chybovost je vyssi nez u rozvinutych tradicnich oboru - to je proste dane tim stadiem vyvoje oboru (v chemii taky v 19-tem stoleti bez spektroskopie byla rada veci blbe urcena - ale rozvoj chemie ty chyby pozdeji opravil).

Melo by se to rozlisovat nebo alespon brat v uvahu. Rozumni hodnotitele to tak berou.

Anonymní řekl(a)...

Ad 13:37 :... u novych oboru (jako nano) jeste treba ani neexistuje (nebo aspon neni poradne etablovana) metodika charakterizace latek ..."

To je totální blbost. V chemii je většinou k dispozici tolik metod, že žádná pochybnost nezůstává. Může zůstat nejaká pochybnost když látka nekrystaluje. U větších anorganických struktur se vždy dá použít elektronová mikroskopie nebo AFM a těmi lze většinu pochybností vyloučit. V biologii, u živých buněk, organismů apod., tam zůstávají významné rozdíly mezi živým vzorkem a různě fixovanými vzorky.

Ve skutečnosti je to tak, že se experimenty dělají "aby to vzali v časopise".

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 13:37
Teď jenom filozofická otázka. Vyplácí se dnes vůbec poctivost ve vědě, jak psal Tomáš Fürst? [1] Zbořil je z výplaty těch excelentních peněz skvěle zaopatřený do konce života a jiní podobní (klidně i ještě daleko horší) vědci na tom nebudou určitě jinak. Po letech už nepomůže "rozvoj chemie ty chyby později opravil", často to totiž může být i "rozvoj chemie ty podvody později našel". Je z excelentní vědy prostě skvělý a celkem bezrizikový byznys. Stačí se zapojit do citačního kolotoče témat... A jsme zase na začátku diskuze. :-)

[1] Vysoká tolerance k podvodům ve vědě ze strany akademické veřejnosti, časopisů, vědeckého establishmentu i poskytovatelů vede k tomu, že je pro mnohé výzkumníky velmi lákavé „to zkusit“. Potenciální zisk je vysoký a když to nevyjde, napíše se „inaccuracies in figure“ a jede se dál. Grantové prostředky z peněz daňových poplatníků už jsou dávno ve výplatě a zpátky je nikdo chtít nebude. Pokud není důsledkem falšování dat jasná stopka ani u zaměstnavatele ani u grantových agentur, je to podnik bez rizika.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2021/05/26/fake-science/

Anonymní řekl(a)...

ano v chemii jo - ale nanoscience neni uplne chemie a nepracuje s cistymi latkami (takze chemicke metody vetsinou nejdou pouzit) - je to blize polymerum. Povrchove mikroskopie zatim uplne vsechno nevidi v dostatecnem detailu.

Anonymní řekl(a)...

vam jako prijde, ze se to Zborilovi vyplatilo ? je za kaspara vsude a musel utect do Ostravy

Anonymní řekl(a)...

Ad 14:08 Kdyby se ty mikroskopie vždy použily, 99,95% blbostí by se vyloučilo.

Jenže ony se používají různé podivné XRD a Mössbauerovy spektroskopie a všichni se tváří, že "to stačí".

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Zborilovci vetsinou pouzivaji kombinaci XRD, MoS a mikroskopie, ale ani to vzdy nestaci

Anonymní řekl(a)...

vam jako prijde, ze se to Zborilovi vyplatilo ? je za kaspara vsude a musel utect do Ostravy

Záleží jak to berete. Pokud vše poměřujete pouze financemi (ne morálkou a názorem okolí, někdo tímto zvláštním způsobem uvažovat může), tak ostuda nebo i vězení se dá cynicky brát jako nutná "daň" ze mzdy, jednoduše riziko podnikání. V tom případě se Zbořilovi a například i MUDr. Rathovi (počítám, že své peníze stihl někde "ulít") jejich konání celkem vyplatilo - za několikaletou ostudu nebo pár odseděných let v base být pořádně finančně zajištěný...

Anonymní řekl(a)...

ja bych to meril tim, jestli bych si to s nim chtel ja nebo vy vymenit - ja tedy rozhodne ne! Vy jo ?

Anonymní řekl(a)...

Tak torchu nechápu, co se mu (ne)mělo vyplatit. Ve vědě je dál, vedoucí funkce má dál, projekty má dál, podvody redakce vyloučily, světové spolupráce má dál, publikuje dál, soud nepochybně vyhraje... že by měl nějakou ostudu je iluzorní, mimo Olomouc se spíš kroutí hlavami nad tím, jak se tam k sobě lidé chovají. Co se tady teda řeší?

Anonymní řekl(a)...

@17:14 "Podvody redakce vyloucily" - to snad nemyslite vazne, vzdyt tam jsou tri retrakce, kdo ze zde pritomnych to ma? Proste je tady radoby "excelentni vedec", ktery si ale pomahal podvodama, to se tady resi!

Anonymní řekl(a)...

Já bych si to se Zbořilem vyměnit nechtěl, ale nevím, kolik % populace reprezentuji. Viz diskuzní příspěvek ze 17:14. :-)

Osobně jsem na svou (snad) zásadovost a snahu o preciznost spíš doplácel. A různí zmetci (pregnantně řečeno) [1,2] vyhrávají. Obě odkazované situace jsem v určité formě osobně zažil. A třetí odkaz [3] mi tady argumentaci a některé zdejší diskutéry bohužel připomínal. Doufám, že vás odkazy aspoň pobaví, za jejich výrazivo nemůžu. A hlavně, podobnost s některými excelentními vědci je úplně nezamýšlená a čistě náhodná. ;-)


[1] Vždyť jsou přece vedoucí, kteří jsou výborní a pracoval bych pro ně do roztrhání těla. Právě aby mohla vyniknout tato první skupina, musí existovat jedinec, který :

– vás prostě sere. Za tímto pocitem většinou stojí nepojmenované znechucení nad tím, že vedoucí nemá dostatečné předpoklady pro vedoucí funkci, ať už odborné nebo lidské. Ve své funkci se ocitl omylem, náhodou, díky protekci nebo ho tam dosadila zmrdí klika.

– je nefér. Tato diagnóza zahrnuje celou škálu negativních vlastností, z nichž nejodpornější je přisvojování si vašich výsledků bez jakéhokoli podílu na nich, nespravedlnost, lhaní, ješitnost, upřednosťnování jedněch na úkor druhých a další špinavé zákulisní metody.

– nedovede verbálně ani hmotně ocenit vaši dobrou práci a nechává vás tak v deprimovaném stavu, který se německy nazývá „stink und sauer„, neboli zasmrádlý a zakyslý. Kašle na vás personální rozvoj a různými způsoby přiškrcuje přísun informací k vám.

Pokud tedy vámi analyzovaný objekt splňuje tyto předpoklady, pak je to vedoucí zmrd alias zmrdoucí.
https://dfens-cz.com/zmrdi-v-zmrd-v-pozici-nadrizeneho/

[2] Zmrdi potřebují ovladatelného hlupáka, který dělá přesně to, co mu řeknou. Někdy jim jde o hodně : jak jsem již naznačil, počínání zmrdů je někdy zcela kriminální, například pokud jde o účetnictví nebo skladové zásoby a tudíž skutečně nepotřebují, aby někdo něčemu rozuměl. Hledají podržtašku a pučmidráta.

https://dfens-cz.com/zmrdi-iv-mladi-a-neklidni/

[3] Kouřová clona : pokud je zmrd napaden, začne mlžit. Začne interpretovat skutečnosti tak, aby jim rozmazal hrany a zamlžil vztahy a souvislosti. Příčinu začne vydávat za důsledek, pravdu za lež. Jakmile zmrd začne s mlžením, musí být vaše logika průzračná jako křišťál a slova ostrá jako kudla starého zálesáka. Nesmíte uhnout z vytýčené cesty. Jak již bylo napsáno, zmrdi se vystříhají slovům ano a ne. Pro zmrda je ortelem smrti věta : Je to tak anebo není? Poslouchat pravdu je pro zmrda něco jako pro člověka jíst mochomůrku zelenou. Může jí kousek pozřít, ale celá ho zabije.

Tchoř : napadený zmrd začne podobně jako toto zvířátko vypouštět smrady do okolí. Smrady se rozumí nějaké smyšlenky s cílem očernit vás. Řekněte zmrdovi, že to sem teď nepatří, teď že je řeč o něčem jiném a jďete mu dál po krku.

https://dfens-cz.com/zmrdi-iv-mladi-a-neklidni/

Anonymní řekl(a)...

Ad 14:37 No zvláště to nestačí, když se vymažou píky nebo se na počest píků namalují v softwaru úplně nové, krásné.

Tahle debata nemá smysl. Já do té jejich laborky přeměřovat data nepůjdu, protože se snažím dělat věci, které opravdu k něčemu někdy můžou být. Nemám nekonečně času. Jak jsem už psal, jsem rád, že se charaktery projevily. Ale děsím se toho, že lidé těchto projevených charakterů rozhodují o mém zdraví a zdraví mých dětí. Tak jsem trochu bojoval, ale zjevně to byl od začátku prohraný boj.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ono to nestaci ani, kdyz nepodvadeji. Ty povrchove mikroskopie zatim nemaji atomove rozliseni (leda ve specialnich pripadech aromatickych latek), ale hlavne ty grafeny a podobne nanosragory jsou ruzne velke a ruzne oxidovane na okrajich, takze je to v podstate disperze spousty ruznych chemickych entit a blbe se to charakterizuje. Krome toho to vypada, ze v tom 2D funguji nektere reakce uplne jinak nez v 3D, ale zase to narazi na nedostatecne metody charakterizace a prilis mala mnozstvi latek. Je to samozrejme zajimava oblast, kde bude hodne prekvapeni, ale nektera prekvapeni nebudou pozitivni ;)

Anonymní řekl(a)...

Ad 19:04 Takže to není chemie ale alchymie. Pak není divu, že nic nejde zopakovat. Ideální věda pro excelenci.

Anonymní řekl(a)...

18:04 jsem zmaten. Kdy se začalo mluvit o Kubalovi?

Anonymní řekl(a)...

Nehul to - pak při pohledu do zrcadla vidíš Kubalu...

Anonymní řekl(a)...

20:50

Protiřečíte si. Kubala není excelent. Reakce Zbořila odpovídá odkazu [1], zvlášť tomu tučnému. Takže Kubala sem nepatří, už dodal všem nespokojencům Zbořil z RCPTM slíbená raw MS data k analýze? :-)

[1] Co se začne dít, když udeříte na zmrda? Zmrd, je-li vystaven tlaku a cítí-li na svém krku váš dech, začne jednat pudově. To jest jako kurva. Zde jsou popsány nejvýznamnější reakce zmrdů na útok.

Tchoř : napadený zmrd začne podobně jako toto zvířátko vypouštět smrady do okolí. Smrady se rozumí nějaké smyšlenky s cílem očernit vás. Řekněte zmrdovi, že to sem teď nepatří, teď že je řeč o něčem jiném a jďete mu dál po krku.

https://dfens-cz.com/zmrdi-i-zasveceni/

Anonymní řekl(a)...

Ale sedí to na toho Navaříka, jen co je pravda.

Anonymní řekl(a)...

Ad 21:00
Na toho jsem při čtení myslel jako druhého v pořadí. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Navařík je ten smrad, co Zbořil vypouští.

Anonymní řekl(a)...

Ad 19:04 Není divu, že kdokoliv je na nanokvedlání jakkoliv závislý, stane se elektromnichem, který věří čemukoliv. Závislost může spočívat i jen v tom, že jemu prostě experimenty nejdou tak rychle a revieweři požadují dobrý popis výsledku a nano- za něj tvoří excelenci pro danou instituci.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad -- ten pošuk se siderickým kyvadlem.
To však namyšlená vševědoucí laboratorní krysa, která nikdy ve svém životě nenesla odpovědnost za jediného živého pacienta, není schopná natožpak ochotná pochopit. Zvlášť když to je krysa, která na všechny ostatní ukazuje a křičí "celebrity", zatímco sám se jako "celebrita" chová. Každý odborník, který odmítá odbornou oponenturu a který útočí za každou cenu ad hominem, pro mne není odborníkem. Nemluvě o tom, že tato laboratorní krysa na CNN Prima news vyděšeným lidem vyprávěla pohádky o tom, že vlastně nevíme, jak ono je to s tou imunitou a že se bojí reinfekcí, zatímco na stole již byly dostatečně kvalitní zahraniční studie přinášející na stůl vědecké důkazy dostatečné kvality, ze kterých vyplývalo, že imunita funguje a skutečné reinfekce jsou nesmírně vzácné.
MUDr. Šimon Reich
https://www.sinagl.cz/z-korespondence/11140-3-5-2021-trestni-oznameni-na-molekularniho-biologa-vaclava-horejsiho.html

Anonymní řekl(a)...

9. června 2021 9:18

MUDr. Šimon Reich ? Ten, co chtel "rozvolnovat" uz pred druhou CZ vlnou ?

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-v-cesku-lekar-simon-reich-kazdy-pozitivni-neni-nemocny.A201220_140119_domaci_chtl

https://ourworldindata.org/coronavirus/country/czech-republic

Anonymní řekl(a)...

Slysela jsem, ze Horejsi pry uz tyden sedi ve vysetrovaci vazbe.

Anonymní řekl(a)...

Ad 9. června 2021 16:39

Při obvinění z trestného činu pomluvy se může jít do vazby? Kvůli čemu, neovlivňování svědků tak hrůzného činu? :-)

Anonymní řekl(a)...

Zatímco Hořák vyklidil pole, Hosťa přešel na šíření zpráv, co veřejnost prostě chce slyšet:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-covid-19-biochemik-hostomsky-pandemie-ockovani-podzim.A210608_201327_domaci_klf

Anonymní řekl(a)...

Muselo to přijít:

Asociace výzkumných univerzit ČR vyjadřuje zásadní nesouhlas s rozhodnutím vlády o snížení rozpočtové kapitoly na vědu a výzkum, kterou předložilo Ministerstvo financí ČR. Ve vládou odsouhlaseném rozhodnutí je místo Radou vlády pro výzkum, vývoj a inovace avizovaného prorůstového vývoje navrženo nominální snížení rozpočtu z původní částky 39,3 mld. Kč na 36,1 mld. Kč. tj. jedná se pokles o zhruba čtyři procenta.

A fčíl mudrujte.

Anonymní řekl(a)...

re: ... částky 39,3 mld. Kč na 36,1 mld. Kč. tj. jedná se pokles o zhruba čtyři procenta.

Jo, a přesně to je: (39,3 - 36,1)*100/39,3 = 8,14%.
A s tím jako jdou na vládu - vyházejte neschopné úředníky, a bude peněz o něco víc.


Anonymní řekl(a)...

Ad 9:29, 10:01
Vyházejte všechny neschopné ze školství (začněte úředníky MŠMT a přidejte k tomu všechny vědce a učitele co jsou k ničemu) a bude peněz o něco víc.

“Budeme stávkovat!” vřeštěl Vrúmfondl.
“Správně!” souhlasil Majikthise. Budete mít na krku generální stávku filozofů!”

Douglas Adams
STOPAŘŮV PRŮVODCE PO GALAXII

Anonymní řekl(a)...

re: Při obvinění z trestného činu ...
Hořejš toho má víc. Někteří z těch, na které útočil, mají teď postavení státního orgánu.
A i za pitomou krádež rohlíku z hladu v době mimořádného stavu se dává sedmička ...

Anonymní řekl(a)...

a nekteri zase nemaji postaveni organu ;-)

Anonymní řekl(a)...

https://vedavyzkum.cz/rozhovory/rozhovory/pavel-hobza-klicem-k-uspechu-je-chtit-delat-co-nejlepsi-vedu?fbclid=IwAR2SXCAws3aIg83Sfd4mNHIPcr4iR_tD-zwtNefix4oM7oyyl78bFHpj0tg

Hobza = Zbořil = Otyepka = hochštapler

Anonymní řekl(a)...

Zbořil přece dělá nanochemii, to je excelentní věda, jakou svět nikdy neviděl. :-)

Anonymní řekl(a)...

Re -- Hobza = Zbořil = Otyepka = hochštapler

Že si už nepamatuje, co bylo tím klíčem v jeho případě - byla to pomoc při likvidaci WB Pancíře a Haslingerové, za což mu pak začaly pršet do klína nejrůznější grantové peníze.

Anonymní řekl(a)...

Ad: rozhovory/rozhovor ...
Jasně, klíčem k úspěchu v Česku je zběsilý PR. Zbořilovcihobzovci rozejeli další PR ofenzívu. Jenže Podvodníkov už dávno má z ostudy kabát, takže ten jejich PR už těžko někdo bude brát vážně.

Anonymní řekl(a)...

Ad - Zbořilizace se tak už navždy zapíše ...

yeah, English version could be “data zborilation”

https://forbetterscience.com/2021/05/24/whitewashed-by-acs-and-elsevier-zboril-sues-olomouc-dean-for-bullying/

Anonymní řekl(a)...

Jsem zvedav, jak dlouho jim bude trvat, nez to cele rozlozi i v Ostrave:)

Anonymní řekl(a)...

9:26 to se asi trošku pletete. Mimo tohle fórum a pár exotů na přírodě se o to ve výsledku nikde nikdo nezajímá a žádná ostuda není.

Anonymní řekl(a)...

Už se ví z jakých prostředků zaplatí děkanát PřF všechny finanční škody, které vznikly kvůli chabým manažerským schopnostem doc. Kubaly?

Anonymní řekl(a)...

13. června 2021 14:50
:-) Ať hlavně část zacáluje z... Zbořil ze svého platu a odměn, díky jeho slabomyslnému manažerskému řízení RCPTM s tolerancí a zametáním podvodů má UPOL z ostudy kabát.

Anonymní řekl(a)...

14:50 z žádných, zacáluje to univerzita, takže se ta škoda rozdělí mezi všechny fakulty. Proslýchá se, že jen na proplacených dovolených univerzita zaplatila lidem okolo 6 milionů Kdyby Kubala podepsal dohody, neproplácelo by se nic. Takže minimálně pár mega daňových poplatníků vyletělo oknem, aby si Kubala dokázal, že ho má většího, než rektor.

Anonymní řekl(a)...

15:48 Ten dotaz už tady padl, ale kde má UPOL z ostudy kabát? Co vim já, tak kromě pár lidí z UPOL (a tady, ale možná jsou to ti samí), to nikdo neřeší, maximálně se UPOLu smějí, jak se neustále střílí do nohy těmahle stupidníma veřejnýma přetahovačkama o lopatičky a kyblíčky na pískovišti. Ctihodní akademici jsou svým chováním k smíchu.

Anonymní řekl(a)...

20:00 ano, ctihodní akademici jsou k smíchu - nejsou ani schopni se zbavit podvodníka Zbořila.

Anonymní řekl(a)...

Ad 13. června 2021 20:12

Úplně přesně! Pořád se jenom tady snaží přesouvat ten smrad od Zbořila jinam, aby jeho excelentní excelence, velký guru a špičkový manažer Zbořil byl prohlášen co nejvíc za nevinného (chudáček, přece za nic nemohl, to všechno zlé a excelenci nepřející okolí) a mohlo se k němu, jeho citacím, grantům a excelentní nanovědě dál zbožně vzhlížet. Je to opravdu už srandovní.

Prostě ctihodní akademici vsadili na špatného koně a odmítají tento prostý fakt uznat. Neuznají ani další překvapivou věc, tj. že recenzenti a citující vědci v excelentním časopise neodhalí průhledný podvod, na který přijde lokální doktorand. Dále špičkoví recenzenti ze špičkových časopisů neumí ani počítat jako jeden fyzik/optik na regionální východoevropské univerzitě. A dál se budou "excelenti" z RCPTM hádat a soudit o tom, že naměřená data za prachy daňových poplatníků se zveřejňovat nemusí, že jsou přece majetkem vědců. Věda už začíná připomínat Kocourkov, ještě že jsem zavčas vypadl. :-)

Anonymní řekl(a)...

V této diskusi se mi dostalo poučení, že nanochemikálie jsou necharakterizovatelné a nereprodukovatelné směsi. Takové látky samozřejmě používáme každý den, skla, plasty, různé slitiny apod., více méně všechno na co sáhneme. Práce s takovými materiály samozřejmě vyvolává pocit beztrestnosti, protože když se něco nedá charakterizovat a reprodukovat, můžu vytáhnout z harddisku jakoukoliv částečně konzistentní kombinaci dat a vytvořit novou publikaci. Podvádění byla naprostá a nepochopitelná pitomost, ukazuje daleko nejspíš na přecenění vlastní teorie, kterou ale daty nikdy nešlo prokázat a ani to nikdy v dohledném budoucnu nepůjde.

To vůbec neznamená, že by se neměl provádět další empirický výzkum v této oblasti. Nejlépe spolu s výukou, aby, když něco bude k užitku, byli připraveni absolventi, kteří to využít dokážou. Jen se kolem toho nesmějí provádět excelentní tance, jedná se o řemeslo předávané z mistra na tovaryše. Nejlepší mistr je ten, jehož výrobky jsou nejužitěčnejší a jehož tovaryši jsou nejvyhledávanější. Ovšem v PRAXI, ne ve spřízněných akademických laboratořích. A už vůbec v této oblasti nemá co dělat výpočetní chemie. Když ani nevím, co mám, jsou výpočty na toto téma libovolné.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re 20:34 - ale no tak - neplacejte nesmysly. Recenzenti mohli prijit na podvod v JACS jen nahodu, pokud by si zvetsili ten obrazek a vsimli si toho replikovaneho sumu - oni samozrejme nepredpokladaji podvod, tak obrazkum veri. Gregor na to "prisel" tim, ze to od zacatku vedel ;-) prisel na vysvetleni te katalyzy primesi stavelanu - ale na to prisel asi rocnim experimentovanim - to rozhodne nemuze delat recenzent.
To same s tim MoS - recenzent si mel vsimnout duplikace toho obrazku (ale byl to obrazek xx v SI), ale nemohl prece prijit na spatny vypocet vyhlazeni krivky, protoze tvrdili, ze na to pouzili standardni software a raw data u toho nebyly.
Recence vetsinou nemuze odhalit sofistikovany podvod, ale to se odhali tim, ze to dalsim lidem nebude vychazet a zjisti, jak to opravdu funguje. Tech podvodu je procentualne fakt zanedbatelne malo a jsou pak 2 moznosti - (i) bud je to tak nevyznamna nezajimava vec, zo to uz nikdo opakovat nebude a ta chyba v literature sice zustane ale nebude mit zadny efekt - nebo (ii) je to vyznamna vec, kterou budou lidi zkouset vyuizivat a rozvijet a pak se na chybu nebo podvod rychle prijde a opravi se to.

Anonymní řekl(a)...

Gregorovi to hlavně nevycházelo, když ten "pracovní" postup z článků opakoval. Asi jako jediný na světě. ;-) U MoS se divím, že jim ta nepřirozeně vyhlazená spektra už při recenzi připadala normální. Tučkovo výtvarné umění je tak oborový standard v těchto spektrech?

Anonymní řekl(a)...

re: ... za krádež rohlíku z hladu v době mimořádného stavu se dává sedmička ...

No tak - jestli Hořejšímu přičtou ten tunel Biocev, a přičíst by ho měli, tak to teda pod desítku nebude.
Jak říkávali socdemové - padni komu padni.

Anonymní řekl(a)...

https://archiv.ihned.cz/c1-66939160-proti-koronaviru-se-pravdepodobne-budou-ockovat-i-kojenci-onemocneni-je-muze-ohrozit-rika-imunolog-horejsi

Anonymní řekl(a)...

14. června 2021 9:24:

No jiste, a to je jeste v podezreni, ze byl clenem Berdychova gangu...

Anonymní řekl(a)...

A v dobre pameti je, jak se VH v te olomoucke kauze zastaval Zborila a dehonestoval Gregora! Je to proste vsestranne padouch!

Anonymní řekl(a)...

Ad - ten tunel Biocev ...

Martáskův PR na vás:
Byla to ukázka obrovské solidarity a soudržnosti. BIOCEV byl postaven, aby pod jednou střechou spolupracovaly týmy nadšených a dobře připravených vědců z šesti ústavů Akademie věd a dvou fakult Univerzity Karlovy.

https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/koronavirova-pandemie-ukazala-ze-odpovedi-nedava-politika-ale-veda.A210609_125117_pozice-tema_lube

Anonymní řekl(a)...

16:15 Ano, dehonestoval Gregora např. těmito články (pro připomenutí):

https://www.dzurnal.cz/index.php/2019/08/26/olomoucka-historie-kde-je-pravda-a-kdo-lze-byl-potrestan-whistleblower/

https://vedavyzkum.cz/blogy-a-komentare/vaclav-horejsi/vaclav-horejsi-reakce-na-reakci-radka-zborila

https://vedavyzkum.cz/blogy-a-komentare/vaclav-horejsi/reakce-na-reakci-univerzity-palackeho

apod.

Anonymní řekl(a)...

re: nez to cele rozlozi i v Ostrave
Celý ten úkrok stranou Zbořilohobzovců do Ostravy je dost hlavně o penězích. Zatím to bylo ve stylu: jedna práce, dva platy, nyní to bude - jedna práce, tři platy. Je to ovšem tunelování peněz na výzkum, dost za hranou.

Anonymní řekl(a)...

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/spolecnost-veda-vira-a-nekonformita.A210615_132510_p_spolecnost_wag Cituji: "Citovali jsme již biochemika Jana Pačese (Ústav molekulární genetiky) z článku v Respektu. Ale protože ta citace byla příliš stručná, oživme ji v širší verzi.

Ti, kteří laboratorní únik zvažovali už loni, byli podle Pačese označováni za zastánce konspiračních teorií: „S těmi chce být málokterý vědec spojován. Je tolik zajímavých věcí, které se dají dělat, takže věnovat se zrovna té, kvůli které mě pak budou nazývat konspiračním teoretikem – to už člověk musí být opravdu zapálený bojovník.“ Což bylo v Respektu zobecněno tak, že každý novinář z branže ví, jak ošidné je dávat prostor menšině vědců, která zpochybňuje pohled drtivé většiny. Právě toto je jádro pudla.

Je-li ošidné dávat prostor menšinovému názoru ve vědě, je tu něco špatně. Zmiňme pár vědců, kteří s menšinovým či nekonformním názorem prorazili, zhusta až po smrti: Koperník, Galilei, Bruno, Darwin, Wegener, Hawking. Žádá-li někdo, aby se společnost držela vědeckého konsenzu, respektive „následovala vědce“, dělá z vědy cosi jako katolickou církev schvalující články víry. Věda nefunguje podle konsenzu, o němž se hlasuje, ale podle střetu hypotéz, kde ty novější, nekonformnější, lépe odrážející stav poznání vytěsňují ty starší, konformní."

Inu, už to vědí i komentátoři Lidových Novin.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

... another conspiration theory proven conspiration fact:)

Anonymní řekl(a)...

Ve skutečnosti má Jaromír Jágr pravdu a se svojí maturitou z hotelové školy strčí „odborníky“ z ministerstva do kapsy. Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je totiž přítomnost neutralizačních protilátek proti SARS-CoV-2 nejlepším aktuálním ukazatelem ochrany před opakovanou infekcí u dříve infikovaných jedinců nebo před průlomovou infekcí u očkovaných [1]. Přítomnost neutralizačních protilátek a jejich účinek lze prokázat tzv. virus neutralizačním testem (VNT). Při tomto testu se sérum z krve pacienta smíchá s kulturou živých koronavirů a suspenzí vnímavých buněk a sleduje se, zda protilátky přítomné v séru jsou schopny ochránit buňky před infekcí. Zdravotní ústav v Ostravě testoval, jak výsledky VNT korelují s množstvím cirkulujících IgG protilátek – tedy těch protilátek, které vám za pár stovek stanoví v každém okresním městě. V ostravské studii mělo celkem 1992 lidí detekované IgG [2]. Z nich pouze 16 selhalo ve VNT, u všech ostatních protilátky stačily na zneškodnění viru. Lze tedy říct, že pozitivní test na IgG je více než 99 procentní zárukou toho, že vaše imunita si s virem poradí.

Aby tento výsledek vynikl, nabízíme následující srovnání. Máte-li pozitivní test na IgG protilátky, je pravděpodobnost, že jste před virem chráněni, větší než 99 procent. Máte-li pozitivní PCR test, je pravděpodobnost, že máte skutečně virus na sliznici, menší než 99 procent [3]. Pozitivní test na IgG protilátky je tedy lepší indikátor imunity než je pozitivní PCR test indikátor infekce.

https://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=40116

Někdy se v případě odborného sporu vyplatí i udělat kontrolní experiment

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

to "17. června 2021 6:30":

Je ta "ostravská studie" někde veřejně dostupná?

Anonymní řekl(a)...

Celkem logické otázky z diskuze [1], chtěl bych se také zeptat. Jak můžou mít jedny "subtypy" mRNA vakcín (Pfizer a Moderna) účinnost hodně přes 90% a další subtyp tak mizernou? A co znamená ta zmiňovaná (a dál nerozváděná) "rána" pro ně?

[1] Vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula německá společnost Curevac, má proti různě závažným formám tohoto onemocnění jen 47procentní účinnost, a nesplňuje tak předem stanovená kritéria.

Podle světových médií výsledky průběžné analýzy znamenají ránu pro vakcínu založenou na technologii takzvané mediátorové RNA, kterou už využívají preparáty firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/nemecka-vakcina-zklamala-je-jen-malo-ucinna-40363535

Anonymní řekl(a)...

17. června 2021 9:32 ...Jak můžou mít...

u Curevacu podcenili koncentraci aktivni molekuly a precenili jeji stabilitu pri dlouhodobem skladovani

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:15 Co byste jako chtěl víc slyšet? Napiště jim, určitě Vás vezmou i do laboratoře a ukážou Vám jak to dělají.

Anonymní řekl(a)...

17. června 2021 17:50

Zdejší “klasiku”: přečíst si popis metodiky, vidět RAW data ;-) včetně jejich e.s.d.s, atd

Anonymní řekl(a)...

Ad 20:17 Napište jim, určitě Vám to dají. Článek teprve píšou.

Nevymýšlejte blbosti - článek je jedna věc a laboratorní data něco jiného. Předběžné zveřejnění je v tomto případě urgentní. Ale jsem pro, požadujte s každým klinickým laboratorním testem tuhle celou dokumentaci, lecjaké bychom si ušetřili a mnohé zajímavé se dozvěděli. Například jaké jsou sekvence primerů pro PCR a peptidů v ELISE.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

18. června 2021 6:05

Takze neni -> je to aspon ZATIM irelevantni

Anonymní řekl(a)...

18. června 2021 6:05 `...Předběžné zveřejnění je v tomto případě urgentní...

a dela se to treba takto:
https://assets.researchsquare.com/files/rs-612205/v1_covered.pdf

...Data relating to the findings of this study are available from a research data repository Zenodo...

Anonymní řekl(a)...

Zpochybnovaci covidovych umrti by se meli podivat na toto:

https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

Urcite nam tady ale Stys a spol vysvetli, ze ti lide zemreli navic (u nas pouhych cca 40 tis.)umreli ve skutecnosti hlavne na vystraseni, urazy, atd. - proste "s covidem".

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:18 No, na covid jich i podle oficiálních statistik umřelo mnohem méně, než těch, kteří zemřeli. Přestože rozhodně byly finanční incentivy pro nemocnice co nejvíce lidí zařadit jako Covid pozitivní. A, přestože covid pozitivních je teď minimum, nadúmrtí jsou pořád.

V některé mé diskusi, například na oslu.cz ze září 2020, určitě najdete zprávu pocházející od praktické lékařky z Třeboně, že už vidí velké problémy ze zanedbané péče.

Nadúmrtí budou ještě pár let. S největší pravděpodobností bez Covidu19, protože lze ukázat, že při současné intenzitě testování by bylo vloni v létě kolem 1100 pozitivních denně a tedy žádná pohoda. Navíc byly zjevně vloni v létě i jiné příznaky, že se virus stále v populaci šíří a že se na něj umírá, které nám UZIS zatajoval https://www.novinky.cz/domaci/clanek/statistik-komarek-zavreni-skol-spise-uskodilo-zvysil-se-pocet-rizikovych-kontaktu-40363111 . Mluvit o těchto věcech a testovat správně bylo ovšem zjevně politicky nešťastné. Vinni, i za ta nadúmrtí v letech budoucích, jsou mimo jiné Hořejší s Hajdůchem https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/08/11/politicky-stastne-metody-vyzkumu-a-dalsi-nove-terminy-v-dobe-koronaviru-19/

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

18. června 2021 8:27 ...nadúmrtí jsou pořád...

I v týdnu č. 18 (=posledním oficiálně dostupném)?

https://www.czso.cz/csu/czso/obypz_cr

Anonymní řekl(a)...

Ano. Vy je nevidíte? Kdyby byla takto malá nadúmrtí vloni na jaře, byl by oheň na střeše.

Každopádně ale platí, že počet očkovaných dvěma dávkami byl v 18 týdnu (od 3. května) zcela marginální a vykazovaný denní počet nakažených přes 2000. Pokud bych tedy připustil, že nadúmrtí v tom týdnu nebyla, nějak by ta korelace s jedním ani druhým nefungovala, ne?

Jedna hypotéza by tu ovšem byla - totiž že naúmrtí korelují s kolektivní imunitou, která byla dosažena v píku, tedy někdy kolem 2. března. A znamenalo by to, že očkování nic neřeší. Ale fuj, Štysi, takové nápady.... Rovnou si vraž facku.

Budu jen rád, když nadúmrtí nebudou, ale nevěřím na to.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Dalibor Štys:

No kdyz neco rika prakticka lekarka z Trebone, tak to musi byt pravda rozhodne spise, nez kdyz svetove analyzy nic takoveho nenachazeji...

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:25 Ony světové analýzy nějak vysvětlují rozpor mezi počtem nadúmrtí v České republice a počtem úmrtí s Covid pozitivitou? Prosím o odkaz, ať se poučím.

Možná také máte vysvětlení pro to, že v ČR nastal dramatický pokles PCR pozitivních už na přelomu února a března, kdy ještě téměř nikdo nebyl očkován.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

18. června 2021 9:56 dramatický pokles PCR pozitivních už na přelomu února a března


Urcite ? ;-)

https://ourworldindata.org/coronavirus/country/czech-republic
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Anonymní řekl(a)...

18. června 2021 8:58 ...zcela marginální...

Prosim kvantifikujte ciselne pojem MARGINALNI

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/ockovani-proti-covid-19-v-cr-a-ve-svete-40347810


Anonymní řekl(a)...

Ad 10:18 Jako podíl očkovaných dvěma dávkami k celkové populaci ČR.

Vymyslete něco lepšího...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Duchodci : proockovanost marginalnich ;-) +/- 70% , a jejich umrtnost dokonvergovala k normalu.

Anonymní řekl(a)...

Ad 13:21 Proto je potřeba očkovat hlavně děti, jak prosazuje imunolog Hořejší! :-)

Připomínáme, že lékaři jsou za všech okolností povinni dodržovat základní zásadu medicíny „primum non nocere“, tedy „především neškodit“. Jinými slovy, před jakýmkoliv lékařským zákrokem, podáním léčivého přípravku, včetně vakcíny, je lékař povinen pečlivě vyhodnotit rizika a přínosy zamýšleného úkonu pro daného konkrétního jedince. Potenciální nežádoucí účinky léčivého přípravku lze akceptovat pouze v případě, je-li očekávaný přínos pro zdraví pacienta vyšší než rizika způsobená jeho aplikací. Jestliže je známo, že onemocnění covid-19 představuje pro daného jedince vysoké riziko vážného průběhu nebo smrti, a současně víme, že dosud onemocnění neprodělal a nemá ochranné protilátky, pak je samozřejmě na místě vakcínu podat i se znalostí rizika nežádoucích účinků, pokud jsou v daném případě méně závažné a méně pravděpodobné než riziko vážného průběhu nemoci.

U zdravých dětí, adolescentů a mladých dospělých však tato podmínka splněna není. U nich infekce SARS-CoV-2 probíhá v naprosté většině případů lehce nebo zcela bez příznaků, zato nežádoucí účinky po vakcíně se u nich vyskytují častěji, a to včetně těch nejzávažnějších.


https://www.echo24.cz/a/SsAbA/ockovani-deti-proti-covidu-odporuje-pravidlum-etiky-prava-i-mediciny

https://archiv.ihned.cz/c1-66939160-proti-koronaviru-se-pravdepodobne-budou-ockovat-i-kojenci-onemocneni-je-muze-ohrozit-rika-imunolog-horejsi

Anonymní řekl(a)...

Navíc v Rakousku protilátky uznávají jako bezinfekčnost, u nás se k tomu vyjádří i jeden excelentní olomoucký onkolog a neuznávají se. Není to komedie?

Avšak přítomnost protilátek jako ukazatel bezinfekčnosti uznávají v Rakousku. To zavedlo od 19. května pravidlo, že kdo chce jít do restaurace, může předložit kromě negativního testu, potvrzení o očkování či o prodělání nemoci právě také pozitivní výsledek protilátkového testu.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/protilatky-rakusane-uznavaji-jako-bezinfekcnost-u-nas-to-nejde-40363671

Stejného názoru je i Marián Hajdúch, vedoucí laboratorní skupiny na ministerstvu zdravotnictví.

„Obecně problém s protilátkami proti SARS-CoV-2 je, že nevíme, kolik a proti kterým antigenům je dost na ochranu proti infekci. Proto se před očkováním běžně nevyšetřují,“ uvedl Hajdúch.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jagr-dal-babisovi-kosem-odmitl-stat-se-tvari-ockovani-167065

Anonymní řekl(a)...

Ad 13:21 2. 3.? Dvěma dávkami? Nebuďte zábavný.

Navíc je zde ještě jedna souřadná hypotéza, že v té věkové skupině 75+ kdo měl umřít na Covid 19, ten už umřel. Protože různými mechnaismy, které z dat dovozuje Arnošt Komárek, jsme místo chránění, nebo i jen ponechání tak, dědečky a babičky nad rámec nutného nakažovali.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

18. června 2021 15:07

jdete na https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/vakcinace-cr a doklikejte se k cislum sam.

Namatkou, do 30.4.2021 dostalo 2. davku 414 tisic prislusniku vekovych skupin 75-79-80+

Anonymní řekl(a)...

18. června 2021 14:48

a jsme zpatky u chybejiciho (a tedy nevalidovatelneho) exp. protokolu + dat treba z te Ostravy.

Anonymní řekl(a)...

Ad 15:44 Jenže ještě 20 dní trvalo, než se imunita vybudovala. Tedy říká se. Ale hlavně, ti, co tehdy umírali, se nakazili 2. 3. - 20 dní, tj. začátkem února. To neukecáte.

Ad 15:49 Těch testů korelace mezi ELISOU a neutralizačními protilátkami bylo mnohem víc. Například se dělala kontrola pro tuto studii https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2020-7-8-1/stari-neni-nemoc-vyvoj-hladiny-ochrannych-protilatek-proti-koronaviru-sars-cov-2-u-senioru-z-domova-brevnice-125513 . Napište si o protokol. Není důvod ho nezveřejnit a nic zvláštního na něm není. Jsou to standardní postupy.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

18. června 2021 16:07

casopis-lekaru-ceskych ? To jako VÁŽNĚ ??? 🤣

Anonymní řekl(a)...

Další zajímavosti z českého covidového cirkusu.

Údaje o mimořádné úmrtnosti v pandemické krizi otevírají pro Čechy řadu otázek, na které dosud žádná státní ani akademická instituce neodpověděla.

Tyto otázky ještě více hrotí skutečnost, že kvalitou zdravotnictví patří Česko k vyspělým státům Západu, jak informuje například index EHCI. Přesto je bilance koronaviru ještě tragičtější než v zemích na východě Evropy, jejichž zdravotnictví nelze s českou úrovní srovnávat.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/worst-in-covid-pandemie-mela-v-cesku-nejhorsi-prubeh-z-eu-167568

Flégr: Nové mutace se totiž připraví na proočkovanost a budou silně zasahovat i organismus mladých lidí, domnívá se.

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/jaroslav-flegr-mutace-koronavirus-podzim-roman-prymula_2106181541_tzr

Anonymní řekl(a)...

18. června 2021 23:14 v článku se píše " .... Stejně čeká na objasnění otázka, proč se „českému scénáři“ vyhnuli Němci a Rakušané, jejichž opatření proti pandemii Češi do značných detailů kopírovali. Češi dopadli dokonce o poznání hůře než Švédi nebo Švýcaři, kteří společenský život omezovali v menší míře......"

K tomu Arnošt Komárek: " ...Tohle jsme udělali s daty z České republiky a vidíme z toho, že reprodukční číslo pro tyto fatální infekce neustále rostlo po celý srpen loňského roku a v jeho druhé polovině již bylo nad hodnotou jedna a půl, tedy poměrně rychlý exponenciální růst počtu fatálních infekcí. Potom přišlo první září a někde okolo tohoto data je vidět, že reprodukční číslo pro fatální infekce zpomaluje svůj růst až dokonce trochu klesá.

Čím to bylo způsobeno, jak to přesně souvisí se školami a tím, zda jejich uzavření mělo nějaký vliv na vývoj epidemie?
Čím to je způsobeno, nevím, ale jeden zásadní zásah, který nastal prvního září byl, že se vrátily děti do škol. To je jeden argument, proč možná není úplně rozumné ty děti nechávat doma. Možné vysvětlení, na které poukazovali i někteří epidemiologové, v podstatě je, že když děti nechodí do školy, tak mají mnohem více kontaktů s rizikovou populací, se svým prarodiči. Přes děti pak mají ty kontakty i jejich rodiče. Víceméně to, že děti nechodí do školy přispívá k tomu, že se víc setkávají senioři s aktivní populací, která má poměrně velkou šanci se někde nakazit a přenést to na tyto rizikové osoby...." https://www.novinky.cz/domaci/clanek/statistik-komarek-zavreni-skol-spise-uskodilo-zvysil-se-pocet-rizikovych-kontaktu-40363111

My jsme totiž německá a rakouská opatření nekopírovali, ale přeháněli. Z vlastní zkušenosti rodiče, který vozí dítě do rakouské školky, musím prohlásit, že jsme jezdili CELOU DOBU a že moc dětí ve školce nescházelo i když teoreticky fungovala v "nouzovém režimu" jen pro rodiče, kteří chodili do práce nebo z důvodů pedagogických.

Proto také vím, jak v Rakousku fungovalo používání roušek. Povinně jen ve vnitřních prostorách. Například ve Vídni je dokonce neměli ani všichni lidé čekající na ostrůvku na tramvaj. Jelikož už dnes sotva někdo zpochybní, že virus SARS-CoV2 na površích vydrží minimálně 4 hodiny (CSIRO v září 2020 tvrdil 4 až dny), nemocní si ho jednoduše v rouškách kultivují velkou dávku. A pak onemocní se silnými příznaky......

Podobně lyžařské vleky - ty, po rezervaci, mohl používat každý Rakušan. My jsme místo toho zakázali lidem i jezdit na chalupy, ať se pěkně vzájemně nakažují v bytech 2+1 a v MHD.

Na závěr zkušenost s "chytrou" karanténou. Ve školce byly dvě učitelky v prosinci 2020 pozitivní na Covid19. Rakouská hygiena poslala SMS hned v pátek a dovolala se v sobotu ráno. Oznámila co se stalo a že podá hlášení české hygieně. Žádné rozsáhlé dotazování apod. Česká hygiena se vůbec neozvala. Samozřejmě, ta byla zahlcená už v půlce srpna.

My totiž všechno vždycky přeženeme, zejména to, co řeknou naši západní kamarádi. Podobně jsme rozvrátili systém vysokoškolského vzdělávání kafemlejenkem, systém zdravotnictví nekontrolovaným rozvojem soukromých ordinací a zdravotních pojišťoven a zároveň omezováním lůžek v nemocnicích apod. Už bychom toho mohli nechat, když to stálo tolik životů, a začít se chovat racionálně, jako třeba na jaře 2020.

Velmi symptomatické je, že mluvčími současného přehnaného uplatňování "západních" opatření byli bývalí hlavní tvůrci kafemlejnku, Konvalinka a Hořejší. A za pitomce byli "obyčejní" matematici a lidi z praktických laboratoří. Uź bychom ty všechny excelenty mohli konečně hnát holí kam patří.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ještě původní článek https://smis-lab.cz/wp-content/uploads/2021/06/2021-06-07-Straka.pdf?fbclid=IwAR2w-s77KB199vGecd3lVzhkP35dLbgnxEGh8CvFUPYC9javiRGFWaUKflo

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Zazimalka posouva PR myty o akademickych excelentech na jeste vyssi level:
Bude nám chybět víc než miliarda, ohrozí to investice, zní z Akademie věd
Je třeba si uvědomit, že na trhu práce vědeckých a odborných pracovníků soutěží české výzkumné organizace včetně Akademie věd s institucemi z celého světa. Hrozil by proto odliv vysoce kvalifikovaných expertů do zahraničí.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozpocet-veda-a-vyzkum-akademie-ved-snizeni-nesouhlas.A210614_141635_domaci_brzy

Anonymní řekl(a)...

Shodou okolností, zrovna Lidovky přinesly ukázku jedné takové akademické celebrity, o kterou se jistě perou přední světové univerzity:
Do práce chodím, ale že bych opravdu měla v ruce zkumavky a zvířata, to ne. Spíš počítač.
I když bych myši ještě napíchat uměla. -- Blanka Říhová (78)
Jasně - počítač potřebuje na psaní toho popularizačního pamfletu Jak se dělá imunita, na který teď jede reklamu.
https://www.lidovky.cz/relax/lide/po-ockovani-se-poradne-vyspete-radi-imunolozka-covid-bychom-podle-ni-meli-brat-jako-zdvizeny-prst-pr.A210616_125102_lide_ape

Anonymní řekl(a)...

Tak už víme, jaká je falešná pozitivita PCR testu v současných podmínkých https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 . 0.76% . Takže při 35 000 testech budeme mít v průměru 266 nakažených denně. Níž se nedostaneme. A číslo R bude dramaticky oscilovat. https://www.seznamzpravy.cz/.../pribylo-nove-nakazenych...

Jinak ještě přidávám odkaz s názorem spoluatorky Hořejšího učebnice https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ockovani-koronavirus-imunita-nakaza-vakcina.A210614_112442_domaci_misl? " Lidé, kteří obdrželi svou dávku vakcíny, se také mohou stát přenašeči viru. Nedokážou si totiž poradit s virem, který se dostane na sliznici horních dýchacích cest, jak dříve uvedla imunoložka Jiřina Bartůňková.


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Datum PCR Antigen
-------------------------------
20.06.2021 6 475 31 662
19.06.2021 13 438 30 528
18.06.2021 37 083 124 449
17.06.2021 28 612 150 950
16.06.2021 30 837 130 902
15.06.2021 27 599 141 559
14.06.2021 33 758 195 116
13.06.2021 6 539 40 923
12.06.2021 12 292 35 057

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Anonymní řekl(a)...

19. června 2021 3:44 Pro mě překvapivě se Štysem souhlasím. Flégr, Hořejší apod. znalci jen přilévali vodu do ohně.
DK

Anonymní řekl(a)...

21. června 2021 8:28 To je trochu sporné a žádný z názorů není opřen o skutečná měření. Spoluautorství nějaké marginální východevropské učebnice není argument !

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:28 Je to založeno na datech z MZ COVID, tabulka Vývoj denního poměru (v %) počtu osob s nově prokázaným onemocněním a celkového počtu provedených testů podle indikace. Máte něco lepšího?

Pokud jde o očkování, tak je zde jedna pozoruhodná publikace z Izraele https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.06.21254882v1?fbclid=IwAR2zmW9hrM1jIlrbIZ6lyhsqfNkSZcqvCmAVr7_mnU74w_SKis2H6r38cdA

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:25 Pořád se mnou souhlasíte, jen by Vám dělalo velké duševní a politické potíže (si) to připustit. :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ten Grubhoffer, "přední český virolog", je jak ta "přední česká viroložka" Říhová.
Nemá co říct, ale z obrazovky nesleze:

https://www.lidovky.cz/domov/odmitaci-ockovani-se-chovaji-sobecky-a-hazarduji-rika-cesky-virolog-oficialni-propagace-je-pry-mizer.A210617_092843_ln_domov_lijk

Anonymní řekl(a)...

19. června 2021 3:49

Někde je něco "špatně".

Podle Straky s Komárkem platí, že "již okolo 25.2. se dostává Rt k mezní hodnotě jedna, tj. k ́utlumu epidemie (a dále klesá)", dle čísel MZCR vizualizovatelných třeba na https://ourworldindata.org/covid-cases se R0 pod 1.0 zlomilo až kolem 8.3.2021.

Že by klasické "...věřím jen těm statistikám, které si sám zfalšuji..." ? ;-)

Anonymní řekl(a)...

Äd 17:06 Je také možné si přečíst ten článek a pochopit ho. Rt je dost pravděpodobně jiné číslo než R0.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

21. června 2021 18:57

Tak si to (“výběr” 5 tisíc spravnych “kovidovych” mrtvých z 28 tisíc mrtvých “s kovidem” ;-) ) přečtěte sam:


4Filtrace spoˇc ́ıvala ve vy ́bˇeru pouze ˇcasovˇe spra ́vny ́ch (datum mezi 1.3.2020 a 1.5.2021) a konzis- tentn ́ıch (zaznamenana ́ posloupnost uda ́lost ́ı: pˇr ́ıznaky, odbˇer vzorku, hospitalizace, u ́mrt ́ı) za ́znam ̊u o datech pˇr ́ıznak ̊u, odebr ́an ́ı vzork ̊u, hospitalizace a u ́mrt ́ı. Takovy ́ch za ́znam ̊u bylo 4 899 z celkov ́eho mnoˇzstv ́ı 27 954.

Anonymní řekl(a)...

???

Pracovali jen s konzistentními daty. To už se tak dělává...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

21. června 2021 20:27

Data ale zatím nejsou “uzavřena” (= nejsi-li autor “experimentu”, nemůžeš interpretovana cizi nefinalni data “zmrazit”), a ted uz visí na mzcr v tabulce úmrtí hodnoty jiné/vyšší, napr

01.05.2021 33 29 589

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Anonymní řekl(a)...

Neřekl bych, že data z loňského léta a podzimu/zimy, o která především jde, nejsou uzavřená. Na základě čeho to tvrdíte?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

22. června 2021 8:46 ...Na základě čeho to tvrdíte...

Vid rozdil aktualnich cisel z MZCR (29 590 umrti k 1.5.2021) vs hodnota 27 954, o ktere se pise v clanku.

A problematizuje to interpretaci dat popisujicich 3. vlnu (= to je ta kulminujici v obdobi 8.3.2021 az 15.3.2021 = breznovy lockdown).

Anonymní řekl(a)...

To je přesně to, co říkám já.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Jiste, je to jasne - naprosta vetsina tech nadumrti je z "vystraseni" - ve skutecnosti to byla jen rymicka ;-)

Anonymní řekl(a)...

A dal už Hořák na dřevo těch 200 kilo:
Vedle trestního oznámení vyzýváme pana Hořejšího rovněž ke zveřejnění omluvy a zaplacení symbolické části náhrady nemajetkové újmy ve výši 200.000 Kč. V případě, že tak neučiní, se těchto nároků budeme domáhat, tentokrát v plné výši, soudní cestou:
http://zdraveforum.cz/texty/clanek_horejsi_trestni_oznameni.pdf
Ten kecálek si holt jednou naběhl na vlastní vidle.

Anonymní řekl(a)...

22. června 2021 11:50

Tzv. Trestní oznámení Zdravého fóra explicitně nespecifikuje, kterých "...lživých a pomlouvačných výroků..." se měl jmenovaný vůči nahlašovateli dopustit. Je to proto pravděpodobně nepřezkoumatelné, a skončí to (pokud už to neskončilo ;-) ) odložením

https://www.pravoprovsechny.cz/clanky/pomluva-pravni-aspekty-moznosti-obrany/

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:12 ????

Ani oficiální statistiky přece netvrdí, že všechna nadúmrtí jsou způsobena přímo Covidem. A že byl důvod na něj velmi intenzivně vyšetřovat. Takže je třeba hledat jiné příčiny.

Alternativa je tvrdit, že diagnostika Covidu selhává. Takže nevíme nic a můžeme si hlásat co chceme. :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Přišla mi na profil tato poptávka a dotaz je v závěru :

Postdoktorandská pozice v organické chemii
Náplň práce

Skupina cíleného výzkumu HBV Cure (vedoucí: Gabriel Birkuš, Ph.D.) hledá na pozici postdoktoranda/postdoktorandky vysoce motivovaného a kreativního vědeckého pracovníka/pracovnici z oboru organické chemie. Projekt je zaměřen na syntézu nových inhibitorů enzymu cGAS.

GMP-AMP syntáza slouží jako senzor dsDNA v cytosolu a hraje zásadní roli ve vrozené imunitní odpovědi na virovou nebo bakteriální infekci, popřípadě na buněčné poškození. Po navázání dsDNA syntetizuje cGAS cyklický dinukleotid 2´,3´-cGAMP, který slouží jako second messenger, a iniciuje protizánětlivou buněčnou reakci. Nekontrolovaná aktivace této kaskády ovšem může mít za následek některá autoimunitní nebo autozánětlivá onemocnění, jako např. syndrom Aicardi-Goutieres nebo systémový lupus erythematodes. Hledání vhodných inhibitorů enzymu cGAS má proto terapeutický význam pro léčení těchto nemocí.

Úspěšný kandidát/úspěšná kandidátka se stane součástí multidisciplinárního týmu, jehož snahou je nalezení nových inhibitorů enzymu cGAS, bude mít zodpovědnost za syntézu cílových látek a bude mít unikátní příležitost zapojit se do procesu vývoje léčiva a optimalizace jeho struktury. Práce dále nabízí zajímavé finanční ohodnocení a možnost práce na přípravě látek pro klinické studie.

Čiste technicky, myslíte si, že je toto schopen řešit organický chemik ?

Anonymní řekl(a)...

22. června 2021 15:39 jasně, Franto hoď tam do ortho polochy methyl, at je to stericky větší a nezapomen na primární amin někam vob vazbu, aby se to dobře vázalo na lipidovém šalfu :-)))))

Takhle funguje ale i Hocek celá léta a to jeho personální impérium. Nic nového pod sluncem.

Anonymní řekl(a)...

Vysoce hodnocený diskuzní příspěvek: Zavřete už toho šílence Flégra někam do blázince. :-)

Povinnému očkování neutečete, píše Flegr odmítačům, ač to vláda nezvažuje

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jaroslav-flegr-ockovani-pandemie.A210622_153450_domaci_kzem

Anonymní řekl(a)...


Dotyk studené ruky: Pozůstalí po obětech covidu hlásí kontakty se zesnulými blízkými

https://cnn.iprima.cz/kvuli-covidovym-opatrenim-se-nestihli-rozloucit-ted-se-mrtvi-blizci-vraceji-27919?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=5730&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=d01nPYPYc3Z-202106221637&dop_id=12323051

Navrhuji toto jako zásadní téma virově-imunologicko-epidemiologického výzkumu sponzorované Templetonovou nadací. Jelikož mrtví už určitě vědí, na co zemřeli, vyřešili bychom zásadní otázky dnešních dnl stran správnosti měření. Grant obdrží předem určení excelenti od Sv. Salvátora.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: Petráňovou sice vyměnili, ale Zažímalka si tam strčila toho historika ...
A ten dodnes nic nepředved ve věci podvodů Čejkovců na ÚEM - a spíš ani nepředvede, neb tomu především není vůbec schopen porozumět. Ale právě proto tomu taky šéfuje.
Holt - etika na akademii za časů Zažímalky a Havlasa.

Anonymní řekl(a)...

re: Holt - etika na akademii ...

Teď už má akademie dva specialisty na "krizové řízení",
tedy včasné zametání podvodů (a s nimi i WB):

Ing. Jan Martinek, specialista pro krizovou komunikaci
Ing. Jindřich Sojka, agenda BOZP a krizového řízení

http://www.kav.cas.cz/struktura/sekretariat-reditele

Anonymní řekl(a)...

vam jako prijde, ze se to Zborilovi vyplatilo ? je za kaspara vsude a musel utect do Ostravy

Leda houbeles, ze utekl. V plne parade s nosem jeste vyse nezli drive se opet prochazi svym barakem (RCPTM), ruku v ruce s Otiepkou, a parkuje dal na invalidech (pokud tam prave neparkuje treti z nejsvetejsi trojice - reditel Banas).

Anonymní řekl(a)...

Byla tu poptávka po recentním zahraničním článku zahrnujícím test neutralizačních protilátek po získání přirozené imunity na covid19. Tak jeden velmi relevantní o dlouhodobé imunitě v Bad Ischg

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.19.21252089v1.full?fbclid=IwAR15PXjwQolXuc6KfAuU6fCZO_TyvghsCwLVUdFZ25dsuEunSvgV0uJZzhY

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re: Teď už má akademie dva specialisty na "krizové řízení" ...
Pořízení si ouředníků na zametání akademických podvodů je tragikomický doklad akademického propadu za časů Ždímalky a Havlase. Z následků panování týhle neo-normalizační dvojky akademie hned tak nevybředne.

Anonymní řekl(a)...

ze by ted hlavnim tahounem CATRIN byl Kment ?

https://www.catrin.com/news/scientists-develop-first-lead-free-perovskite-luminescent-solar-concentrator/

Anonymní řekl(a)...

re: se to Zborilovi vyplatilo?

Tak, lidi jako Zbořil, Otyepka, Hobza jsou profláknutý figury, kterejm se samozřejmě nedá věřit ani pozdrav. Ale prachy, prachy udrželi - ta Ostrava jim umožňuje obejít do zastropení na UPOLu.
V normální zemi by jim už po Gregorově obhajobě grantová agentura odebrala všechny fondy pro porušení etických pravidel. Tečka. Něčeho takového ale třeba ta Valkárová vůbec nebyla schopná.

Anonymní řekl(a)...

Velká potíž je vtom, že u nás jsou granty na instituci. Takže kdyby se něco vracelo, poškodí to imstituci a ani není jasné z čeho by se to mělo vracet. Toho se všichni bojí včetně grantovek. Proto jsou jedinci nepostižitelní a nikdy se nic nevyřeší.

Ostatně všechno jede tak jako tak podle zvykového práva a každý se snaží pokud možno nic neměnit. Protože kdyby to došlo k soudu, kdoví, jak by to makonec dopadlo. Taky by se mohlo celé financování vědy sesypat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

25. června 2021 21:04

ERC granty (=excelentni granty ;-) ) jsou smerovane "na lidi", a jako takove se daji prenest z instituce na instituci

Anonymní řekl(a)...

Ve Švédsku v roce 1995 byly i přístroje z grantů na lidi. A nikdo jim nekecal do toho, co za to koupí. Ale pak například i výběrová řízení byla na osobu, takže můj britský profesor tam u grantovek skončil, protože neměl ke každému přístroji 3 nabídky. U nás, při složitosti výběrových řízení k níž nás dovedla administrace fondů EU, by bručela většina akademické obce.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad: Zažímalka si tam strčila toho historika ...

co se sice nestará o povody na ÚEM, ale jinak už "maká příkladně":
Komise pro etiku vědecké práce AV ČR pověřila svého předsedu O. Tůmu agendou zahraničních cest na zbytek funkčního období 2018–2022, a doporučuje Akademické radě AV ČR jmenovat O. Tůmu novým zástupcem Akademie věd ČR v mezinárodní organizaci European Network of Research Integrity Offices (ENRIO).

Anonymní řekl(a)...

Konvalinka na to jde mazaně jako Hořejší - přes nepřehlédnutelný mediální PR rachot
(ten Žemlička nemůže uspět, protože mediálně nerachotí):
Vědecká rada AV ČR navrhuje nominovat na Národní cenu vlády Česká hlava v roce 2021
prof. RNDr. Jana Konvalinku, CSc., a prof. PhDr. Josefa Žemličku, DrSc.

Anonymní řekl(a)...

https://www.lidovky.cz/nazory/horejsi-jak-predejit-nenavidenym-lockdownum.A210626_212135_ln_nazory_lros

Už by Hořejšímu někdo měl vysvětlit, že falešná pozitivita testů skutečně existuje. A že níž než na nějakých 0,6% z počtu testovaných se fakt nedostaneme. A že dnešních 100 nakažených odpovídá loňským letním 0,6 nakažených.

Je to pryč a není to očkováním. A den ze dne je jasnější, že zásadní vinu na mrtvých mají lidé, kteří se na jaře 2020 posmívali požadavkům na správné a cílené testování.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://echo24.cz/a/SBGPg/bajna-analyza-o-umrtich-je-hotova-uzis-prozradi-kolik-lidi-zemrelo-na-covid?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR3RF4wWlQ5o-H8UHBzyy8tS0UtPamNLH-KMvWIVXc3yHX1l0qwrLH1_Sjk#dop_ab_variant=578270&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=Uov8J0rZskG-202106271234&dop_id=12385106

Analýza příčin zvýšených úmrtí.

Anonymní řekl(a)...

Po celou dobu epidemie se zatajeným dechem sledujeme různé odborné skupiny, které se vynořují a zase zanořují, aby naší osvícené vládě poradily, jak epidemii co nejlépe řídit. Napřed napadl SNÍH, jehož členové nás pravidelně zásobují hrůzostrašnými historkami o tom, jak přirozená imunita nefunguje ... :

https://www.dzurnal.cz/index.php/2021/06/21/smis-smis-jasne-ze-jo/

Anonymní řekl(a)...

28. června 2021 9:59

...naopak Zdrave forum a & by rozvolnovalo a rozvolnovalo...

Anonymní řekl(a)...

Postupně se k té excelentní vědě bez matematiky propracujete. To bude pohoda, argumenty typu mám pocit, že to tak vyšlo, ve chvíli měření za specifické konstelace hvězd to tak vyšlo, jak víte že ta čára ve spektru nemůže jít tudy... Zbořil a Tuček je taková první česká vlaštovka. :-)

Letos zveřejněná data zpracoval do přehledné tabulky středoškolský učitel matematiky Luděk Šnirch a výsledky jsou svým způsobem zdrcující.
Hlavní sdělení je, že neustále klesá počet těch, kteří jsou ochotní z matematiky maturovat, především na odborných školách. Tím roste podíl gymnazistů, už jich je víc než polovina. Ale to platí pro celorepublikový průměr, v menších městech se zájem může blížit nule.

https://www.respekt.cz/vzdelavani/proc-nikdo-nechce-maturovat-z-matematiky

Anonymní řekl(a)...

Vědecká rada AV ČR zvolila tajnou volbou doc. PharmDr. Jitku Palich Fučíkovou, Ph.D., členkou Komise pro etiku vědecké práce Akademie věd ČR na zbytek funkčního období 2018–2022.

Teda - aby to nebylo na doporučení Mirky Šolich Anděrové.

Anonymní řekl(a)...

21:28 to není jen o studentech, úroveň matematiky prudce klesá i na univerzitách. Například podle posledních hodnoceních jsou na Přírodovědě v Olomouci nejméně kvalitní právě práce matematiků.

Anonymní řekl(a)...

Nevíte někdo něco víc o současných problémech Mariana Hajducha na lékařské fakultě?

Anonymní řekl(a)...

29. června 2021 20:41

Hajducha tady řeší jen odpůrci CATRIN/RCPTM z PriF UP, jinak nikoho jiného nezajímá

Anonymní řekl(a)...

Ad 30. června 2021 0:28
Hajduch by naopak zajímat měl hodně lidí, už kvůli těm prachům co dostal na ten excelentní ústav a co se s nimi udělal (jak například dopadl ten podvodný článek z excelentní UMTM "dílny", objevil se i nějaký další?). On je z LF, takže mimo PřF, tam mají s podvody větší zkušenosti. Měl by se tedy zajímat minimálně fakultní senát + další kontrolní sekce vědy.

Anonymní řekl(a)...

Hajdůch, ne Hořejší, je na žalobu. Za zmaštěnou studii Preval a za to, že bránil dalším správně provedeným studiím. Za to, že jako koordinátor testování nebyl schopen zajistit srovnatelnost testů mezi laboratořemi a její pravidelnou kontrolu. Za to, že připustil testy s neznámými primery. To vše jde na jeho hlavu z doby kdy byl koordinátor testování.

Že bylo někde (jak jsem třeba slyšel) méně myší, než si zasloužilo být, to je proti tomu naprostá marginálie. Navíc je to v excelentních laboratořích spíše standard.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Navíc je to v excelentních laboratořích spíše standard.

Jak už věděli ve starověkém Římě, "Verba movent, exempla trahunt". Tak si pak stěžujte na vědu s podvody. :-)

Anonymní řekl(a)...

Jo, kdyby to bylo jen méně myší, než si zasloužilo být. Tam publikovali experimenty na myších i v době, kdy žádné myši neměli. Holt excelentní věda.

Anonymní řekl(a)...

"Jo, kdyby to bylo jen méně myší, než si zasloužilo být. Tam publikovali experimenty na myších i v době, kdy žádné myši neměli. "

Ve starověkém Římě?

Anonymní řekl(a)...

Ve starověkém Římě?

Ne, ve známém Podvodníkově jež se zove CATRIN. Jeho třetina, tj. RCPTM maluje spektra jak ve výtvarce a druhá třetina ÚMTM si vymýšlí experimenty na myškách (není to v ČR ani tak neobvyklé, slavný ÚEM AV si zase vymýšlí králíky). Co se ještě dá čekat od třetiny poslední, tj. CRH? V excelentní české nejen olomoucké vědě je opravdu veselo! A všechny etické problémy je třeba řešit způsobem podle známého sexuologa Plzáka, tj. "zatloukat, zatloukat a zatloukat".

Anonymní řekl(a)...

Od toho, co z CRH odešlo do CATRIN, se nedá čekat vůbec nic, ale jejich šéf chtěl řešit problémy zdravého stárnutí pomocí GMO pšenice. Můžeme se těšit na důchod.

Anonymní řekl(a)...

HH jen počkejte co na trio Kubala Lemr Lemr časem vyplave. Ono už jen fakt jeden Lemr kontroluje druhého Lemra je přes čáru. Zajimavé je, že to dalšímu triu Furst, Botur & Opatrný (aka bijcům za čistotu PřF) nevadí.

Anonymní řekl(a)...

Ad 16:34
I kdyby to náhodou byla pravda, tak jsou to troškaři, proč s nimi ztrácet čas. Ty pravé "prošustrované" miliardy na vědu se točí kolem excelentů z CATRIN. :-)

Anonymní řekl(a)...

To je super názor: I kdyby to byli zloději a podvodníci tak to nevadí, protože tamten je ještě větší. Díky za názor a posíláme klíčenku do vašeho cvokhauzu xD

Anonymní řekl(a)...

Excelentní vědci, výkladní skříň české vědy, je něco jiného než ostatní "průměrní", ne? Na ně musí být daleko vyšší nároky! Tak káže Hobza, mají mít co největší podporu - ovšem něco za něco. Za excelentní peníze co jdou excelentům očekávám excelentní výsledky světové kvality využitelné poměrně rychle v praxi, které navíc pozdvihnou naše zaostalé hospodářství plné montoven. A ne ubohé podvody, které prohlédne schopnější doktorand. Navíc s výsledky k ničemu pouze v nějakých článcích. Toto ať dělají ti průměrní vědci, těm nic jiného nezbývá, protože přece nedosahují té oslňující excelentní kvality kterou je třeba podporovat. Ovšem podporovat znamená i daleko více kontrolovat. Takže kontrolujte a podvody objevujte hlavně u těch excelentních, tam je zklamání a finanční škody největší. ;-)

A ještě jednou upozorňuji na nedostatek podpory excelence. Mluvíme o ní stále, ale děláme velmi málo. Ve fotbale jsme s podporou nejlepších hráčů zcela srozuměni, ale to neplatí v tuzemské vědě. Podporujeme šedý průměr místo důrazné a jednoznačné podpory excelentních vědců. Závist v české vědě kvete.

https://vedavyzkum.cz/rozhovory/rozhovory/pavel-hobza-ve-vede-podporujeme-sedy-prumer-a-zavist-kvete

Anonymní řekl(a)...

Vědecká pravda se do budoucna bude řešit u soudu. Nejvyšší správní soud se vyjádřil, že když se nějaký experiment dává při stejné metodě meření stejné výsledky, jsou to stejné výsledky.

https://www.ceska-justice.cz/2021/06/nss-ministerstvo-diskriminovalo-lidi-s-potvrzenymi-protilatkami-opatreni-je-nezakonne/?_thumbnail_id=43041&fbclid=IwAR0O0frYFQhtlstOzanwAke3SogDSgakvxKhJQ_N_RmFskrguBHiJ1YaKWY

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 20:29 https://www.matfyz.cz/clanky/doktorand-v-rakousku-preciznost-se-tu-moc-nenosi

Máme velmi podobnou zkušenost...

Dalibor Štys

«Nejstarší ‹Starší   401 – 600 z 4964   Novější› Nejnovější»