pondělí 7. prosince 2015

Jak přitáhnout vlastní děti k chemii ......

Obecně se staří chemici (chemičky nevyjímaje) dělí na tři základní skupiny: na ty první, jenž mají potomky chemiky, dále na ty druhé , jejichž děti dělají něco jiného anebo děti vůbec nemají a nakonec na ty třetí, u kterých se z dítěte chemika stalo něco tak otřesného jako například rapper nebo biolog. Protože jde o společensky nepřijatelné dělení, jinak celkem marginální skupiny obyvatel této planety, které se nijak veřejně nediskutuje, a většina chemiků není ani ochotna nebo schopna napsat delší text skládající se ze slušných slov, neexistují doposud pro vyzrálé chemiky osvědčené návody, jak z vlastního dítěte něco pořádného (chemika) udělat. Chemici se pak často v době evoluce něčeho, co medicína u nedospělce v naivní důvěře v anatomickou podobnost s kadeverem považuje za mozek, uchylují k analogiím z příruček pro doktory anebo protestantské kněze (známá edice For Dummies), čehož zákonitým důsledkem je naprostý propadák ve výchově, v lepším případě to skončí pouze rozvodem a plným zápřahem v laboratoři. Pro tuto hrstku zasažených se tedy dovolím pár osvědčených rad, jak dítě pro chemii nadchnout.  

1. V prvé řade je nutné v době dětství vodit dítě opakovaně do ZOO, parků a botanických zahrad a ukazovat jim život zvířat a rostlin. Následně je to dobré zopakovat v pubertě, pokud možno v den, ve který je v parku narváno. Dítě si celkem rychle uvědomí, že byste z něj chtěl mít biopotvoru a současně ztratí sympatie pro své předchozí návštěvy v době raného dětství, zvlášť vidouc přiblblá 4letá dítka okolo s maminama, co na sebe řvou před klecemi.

2. Kolem 17 let věku je dobré dcery a nesmělé syny vodit do nemocnic, hlavně v dopoledních hodinách, kdy je v českých čekárnách mnoho starých lidí. Minimálně latentně u většiny dospívajících dívek je odpor k tělesnému kontaktu a není nic užitečnější než budoucí pediatričku, která se vidí jak zachraňuje umírající dítě pět minut před dvanáctou, načež je následně zahrnována spoustou květů od vděčných rodičů a údivem vlastních příbuzných, uvést v realitu a ukázat jí provozní stav nemocnic a provozní stav postarších lékařek. Zvlášť hodně práce udělá náhodně vyslechnutý rozhovor dvou upřimných zdravotních sester. Kdyby to nestačilo, přidá se zmínka o nějakém opakovaném znásilnění na pitevně a o uchylovinách na medicínských kolejích(v případě syna bych to zmiňovat naopak nedoporučoval).

3. Už od 10 let věku je nutné v dítěti pěstovat lásku k revolučním režimům a politickým televizním debatám, protože jen obehrání všech modních teorií před dosažením plnoletosti je ochrání před tendencí hájit právo a spravedlnost v nejcitlivějším věku a jít na práva nebo humanitární pseudovědy s úmyslem bránit spravedlnost anebo poznávat a vylepšovat společnost. Dobré je mít nějaké sousedy z této zahálčivé svoloče poblíž, není nic ilustrativnějšího než vidět podobné makroby in vivo. Pro méně čtivé potomky je dobré občas koupit nějakou 1000 stránkovou bichli o hovnu typu sociologie, obecná antropologie atp. Uznávám utrpíte finanční ztrátu ne nepodobnou vyhození peněz do kanálu, ale aspoň trochu eliminujete pravděpodobnost, že by si to zamiloval a šel to studovat.

4. Protože většina dítek je poměrně sečtělá, vykoukaná z TV a tedy chytlavá na prachy, doporučuji občas zmínit nějaké bohatší vynálezce z oboru (u nás se hodí třeba Wichterle, Baťa anebo Křižík). Ono to sice nepřebije vjem, že nejlépé se žije právníkům, politikům a kriminálníkům, ale nějakou paměťovou stopu to zanechá. Důležité je k tomu přidávat prupovídku, že chlapci na ČVUTu mají z nějakého neznámého důvodu chronické akné a trpí častou samohanou a navíc se tam v prváku bere parní stroj a kreslí se do zblbnutí výkresy tužkou.

5. Asi nejsmutnější případ je, když se chlapec začne zajímat o programování. V takovém případě krom kapání kyseliny octové na klávesnici, kyseliny pikrové do koly a blokování přístupu na pornostránky se zvířecí tématikou nezbývá než uznat svoji prohru a minimalizovat náklady, například snížením kapesného na životní minimum. Snížení nákladů na hygienické potřeby potomka přijde samo.

6.Možná někomu chybí nějaká proaktivní chemická propagada. Tak tady je. Někdy potomkovi v jeho 40 letech naznačte že se tím živíte a na otázku, proč tak blbě, si už musí odpověď najít každý sám.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zajímavá metoda negace :-) škoda že mě to nenapadlo dřív, ze syna jsem chtěl mít biologa, neboť patřím mezi podobné zbloudilce (dle pohledu tohoto webu) a do 13 let to šlo a pak se to otočilo vše proti mě a studuje ekonomii. Když čtu ty kecy o managementu a marketingu z jeho předražených učebnic, chce se mi plakat a blít, ale dělat nemůžu nic ....Tak snad to bude dělat rád.

DS

Anonymní řekl(a)...

Když čtu ty kecy o managementu a marketingu z jeho předražených učebnic, chce se mi plakat a blít, ale dělat nemůžu nic ....Tak snad to bude dělat rád.

Mno...někteří moji spolužáci se smáli, že VŠE je nejtěžší pražský gympl. Teď po studiu koukají, že při stejné námaze mají dvojnásobný plat.

Anonymní řekl(a)...

Biologii nestuduji, ale co proti ní máte? Kritiku výuky chemie na PřF UK chápu, ale u biologie mi to příliš nedochází. Ano, také nechápu biology, co se štítí chemie, ale nemyslím si, že by chemie jako taková byla schopna zodpovědět všechny otázky bižule, aneb ne všechno je o chemii a krása anatomie živočichů může bt také zajímavá. Každý člověk miluje něco jiného, tak proč nebýt tolerantní? Ano, nikdy nebudu studovat andragogiku a personální řízení, ale srát na tento obor jen proto, že mi přijde nudný, nebudu. :-(

Anonymní řekl(a)...

Jako chapu ze kunda ma dycky nejakou relevanci, ale jakou konkrenti ma ta v obrazku u clanku?

Starý chemik řekl(a)...

nic lepšího jsem nenašel