úterý 30. června 2020

Proč jdou mladí chemici dělat průměrnou vědu?

V roce 1990 se otevřely hranice a já potkával v Čechách bývalé kolegy, co byli štěstím bez sebe a říkali: „za pár let dohoníme Evropu, budeme jako Německo“. Plynul čas, a za těch pár let už byli skleslejší z celého vývoje, ze stavu Akademie věd, tzv. vědní politiky, z masovosti škol. Po roce 2000 jsem už slyšel kritiku aktuálních studentů, později i doktorandů, nakonec většina mých vrstevníků odešla do důchod poměrně dost zatrpklá, zpravidla uchylující se k rodině, zájmům řešící neustále své zdravotní problémy. Někteří z nich se přitom nemají a neměli materiálně špatně, buď utekli včas pod zahraniční evropskou firmu anebo se udrží v akademii nebo na VŠCHT a dolují granty, poskytují rozvory. I tak je nich jistá hořkost z nenaplnění. Možná si řeknete: „Politika a aktivismus u nás šlo po roce 1997 do kyte, domácí průmysl zkrachoval a celá česká věda je těsně nacuclá chřtánem na europrs, státní školy jedou na počty studentů, hodnocení za publikace, kus za kus a k tomu česká byrokracie.“ Jasně, a k tomu starej chemik, co čekáš? Vlastně jen jednu věc, vzporu mladých a ta není nebo ji nevidím. Podle mě, kdo sází na mladé, trpí stařeckou demencí. Jen pár postřehů:
1. Jsem starý a nežiju na kolejích, takže soudím jen z toho, co mé špatné ucho slyší a co ještě vidí, příp. co mám z druhé ruky. Nicméně díky youtube se ke mně dostávají příběhy Čechů v US,

 
anebo

A

no, jsou to exoti, ale pochopili, že život je opravdu o něčem jiném než kariéře.

2. Dejme tomu, že každý rok vystuduje chemii na VŠCHT cca 400 studentů a doktorát 100 studentů. Další část pak dělá doktorát na UOCHB apod. Kolik z těchto lidí založí firmu do 10 let o absolutoriu, se omlouvám, ale o nikom nevím, asi někdo bude, ale masový jev to není ani náhodou. Když to shrnu z USA, z mých kolegů má firmu skoro každý nebo je u někoho, kdo ji má. Po padesátce dokonce hodně známých odešlo z korporátu a začalo to zkoušet. Prostě většina z nás dělá chemii proto, že chceme něco vyrábět, prodávat a vylepšovat. Opravdu má ČR potřebu takové spousty teoretiků a publikantů nebo prostě nemají jiné uplatnění? Přitom chemie byla a je hlavně byznys všechny chemikálie, plasty, sklo, roztoky, mikroskopy, míchačky, chromatografy, markery, barvení, terrmáky, protilátky, bloty, Elisa, eko-bio gadžety atp. je obyčejný byznys. I publikování je byznys, dokonce pro Eslevier výnosově lepší než chemie pro Merck.

3. Když budu student dnes v ČR a začnu číst po třech letech základů číst články v prestižních časácích, proč bych měl studovat chemii v ČR ? Bohužel za posledních 30 let jsem neviděl v mých dvou fakultách, se kterými spolupracuji, ani jednoho českého studenta, a to jde o rating v první dvacítce škol. Polsko hodně, Maďarsko, Rusko, Sbrsko několik. Většina je z US, západní Evropa, Čína, dříve hodně Indie. Odpovědi jasné. Proč bychom měli studovat doma, když tady je to kvalitnější. Když se kouknu na CV dnešních českých profesorů, stále stejná písnička, kromě 3 let otročení na západě, stále skoro stejná laborka, stále stejná témata. Když čtu výroční zprávy VŠCHT nebo PřF UK nebo jejich web, tak si připadám, jak v blbém filmu. Přeplácané, přitom zastaralé a neužitečné. Titulománie a PR bulvární chemie. To už je snad lepší jít stránky chemie na Yale, kdysi dobrá škola, dnes někde ve třetí desítce, ale stránky mají jak za starého .

4. Pokud někoho tady beru k sobě, vždy ví, proč tu práci chce dělat, čeho chce u mě dosáhnout, za jakých podmínek pracuje a kdy od toho odejde. U kolegů v ČR nic podobného nevidím. Sice nadávají, ale nic vlastně pro změnu nedělají. Dělají výzkum ani ne pro výzkum, ale pro publikování, a to jen proto aby dostali další grant.

5. Akademie věd dospěla do stádia nefunkční etické komise, neschopné a nečitelné šéfky s groteskním exšéfem zastávající zbytečnou funkci po prezidentských volbách. Bez dotací by neměla ani na PR a veškeré příjmy z dotací nakonec skončí v nákupech ze západu a něco se utratí v soukromých nákupech z Číny. Nemám ale nic proti šéfům současných ústavů AV, jen to, že jsou průměrní.

 6. Pokud jdete na UOCHB kvůli Holého pověsti. Nejprve zajděte do lékárny a nechte si vytisknout seznam všech léků včetně těch na předpis. Za každým z nich je spousta Holých a především daleko více zajímavějších příběhů.

7. To už nikdo v CŘ nechce vyrábět auta, kola, hodinky, mobily, drogy, hnojiva, zdravotní čaje, jedy, výbušniny? Fakt někoho baví život, ve které píše analogické články a 2x do roka jede na konferenci, kde se zadarmo nažeru a v lepším případě s někým vyspí a nic nechytne?

Osobně mám za to, že většina mladých chemiků jde dělat doktoranda právě proto, že nic jiného neznají a že je to pro ně celkem jednoduchá kariéra. Je to každého věc, ale pokud někoho zajímá chemie nebo obecně technologie a dá na rady starce, doporučím tento postup:

1. Vyberte si obor, který vás zajímá (a je jedno, že vás za pár let přestane bavit, to je naprosto normální). Je úplně jedno, zda vám je dvacet nebo padesát.

2. Najděte si školu a firmu, která něco z toho oboru dělá.

3. Napište do firmy žádost o praxi s motivačním dopisem (vzory najdete na webu a pokud nejste ten motivační typ, řekněte si, jak by měl vypadat dopis, kdyby si někdo chtěl hlásit do vaší firmy nebo si přímo kupte letenku a odleťte tam. Pokud je to škola, zeptejte se školy, kdo dává stýpka a kontakty atp.

4. Většina institucí vám odpoví a řekne požadavky a priority, ale neberte vše jako danné, US nebo Čína nejsou byrokracie typu Německa, takže vám klidně dají stypko sami nebo odloží (až na věčnost).

5. Pokud si firma píše požadavek např. na PhD, pošlete CV i bez toho, v praxi nemá titul žádný význam a píše se tam ze zvyku a přijde 50 odpovědí s indickým, ruským nebo českým PhD a o ničem to nerozhoduje.

6. Nebojte se žvatlat. Anglicky neumí většina US chemiků , protože se v Číně, Japonsku nebo Indii nenaučili a rozumět jim je nadlidský úkol, ale většina domácích je na to zvyklá a neřeší to. Navíc zatímco u amíka vždycky poznáte, že plácl blbost, u cizince máte za to, že jste jen špatně rozuměli.

7. Pokud je to US, Německo, Japonsko nebo Čína, tak nakonec zajímavé místo najdete.

8. Kašlete nejprve na prachy, počkejte několik měsíců a pak si klidně řekněte o vyšší plat. Já to dělal každoročně 2x, většinou to vyšlo a líná huba holý neštěstí.

9. Dělejte, co Vás baví a když to nevyjde, zkoušejte to znovu.

10. Nejhorší je nuda.

P.S. : pokud se chcete místo chemie naučit dělat grafy a tendujete k myšlenkové abstrakci, pak volte RCPTM anebo nově CATRIN v Olomouci. Integraci vědeckých kapacit dlouhodobě podporuje i MŠMT. 😊

1 460 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   1001 – 1200 z 1460   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Jak jezdím po rakouských pracovištích, včetně těch nejúspěšnějších jako IST, nejak se s tím obdivem čím dál méně ztotožňuji. Pravda je, že po českých pracovištích nejezdím a soudím jen podle těch, s nimiž se vídám. Buď v rámci ATCZ projektů nebo v Českém optickém klastru.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Za prvé nikdo neříká, že v Rakousku je nějaká špičková věda. Diskuse byla o té české. Osobně považuji například Portugalce nebo Španěly za podvodníky v biomedicíně srovnatelné se současnou čínskou vědou nebo Zbořilem u nanomateriálů :-) Špička je US a pak daleko za nima CHF,D (biomedicína). Illnerová, Hobza jsou špičky u absolutně marginálních oborů. Sykova a Zbořil se vezly a vezou na vlně, ale top opravdu nejsou a nebyli.

Za druhé stačí si poslechnout Anderse Tegnella na jedné straně a Prymulu, Hořejšěího nebo Flégra na straně druhé, aby člověk viděl nebetyčný rozdíl.

Anonymní řekl(a)...

Pokud Illnerova uz deset let nepublikovala ani radku, tak uz z toho duvodu se neda spojovat s terminem spicka.

Anonymní řekl(a)...

V GAČR to vypadá na změnu načalstva:
Akademická rada podporuje kandidaturu RNDr. Petra Baldriana Ph.D., z Mikrobiologického ústavu
AVČR, na pozici předsedy Grantové agentury ČR.

Anonymní řekl(a)...

I na UPOLe se občas dějí zázraky:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/09/14/potlesk-pro-jana-fisara/

Ale že by se ta trojka šíbrů Zbořil, Hobza, Otyepka konečně omluvila Gregorovi je pořád stejně dál v nedohlednu.

Anonymní řekl(a)...

Ad 14:47

To je takové přání otcem myšlenky:
1) IST je podle Nature indexu jediný evropský ústav schopný konkurovat "asijským tygrům", US ústavů v tom seznamu také moc nebylo
2) Hobza není špička, ale rozhodně pracuje v oboru, za nějž byla udělena nedávno Nobelova cena. Jaká je tedy definice marginálního oboru? Ostatní jmenovaní též špičky nejsou ale obory to to také nejsou marginální.
3) Anders Tegnell není vědec, ale vysoký úředník. Něco jako Rážová, kterou posledí dobou neslyšet, ale dokud ji do médií pouštěli, její vyjádření byla věcná. Možná, že té dámě došlo, co se skutečně děje - totiž že se data ohýbají pokud ne falšují. Naopak bych řekl, že úroveň úřednictva je vcelku slušná, protože když vyhodili politicky dosazenou amatérku, našli rychle skutečně kvalifikovanou osobu. K tomu též (6).
4) Prymula je obchodník se zdravotnickým materiálem, proto také nedostal prověrku. Musela to být fakt síla, že se ho nepodařilo politicky protlačit přes NBÚ. Babiš si ho drží, protože za prvé jeho motivacím rozumí a za druhé ho drží pod krkem tím, co na něj ví.
5) Hořejší je vědní politik a děd vševěd. Myslím, že by se ale i ve Švédsku našla řada podobných týpků, oba je nejspíš známe a byli jsme placeni z jejich grantů. Výhodou je, že je švédská společnost přirozeně vysunuje do Bruselu, Singapuru nebo do US. U náse je většina nechává žvanit a jde dělat něco rozumnějšího - viz (6).
6) Pokud jde o naši vědu, tak ta "trpí" (?!) tím, že už od nástupu protektorátu jsou u nás v kursu řemeslníci a naopak politici (ve vědě chaperones-gadedámy) jsou v opovržení. Pár let dobrých výdělků v administraci eurofondů to nijak nezměnilo. Proto se rychle našla věcná paní Rážová, proto je tolik lidí, kteří konkrétně a věcne oponují žvástům, kterými nás naši politici krmí. A taky spousta lidí, kteří ty konkrétní námitky věcně chápou. Flégr, který se reprezentuje jako statistik, není jediný kdo ukazuje úpadek UK. To ale neznamená, že zbytek české vědy není technicky kvalitní. Když nejsou gardedámy, nejsou supercitovanci a neroste Nature index.
7) Švédská věda ? I Karolinska Institutet měl nedávno svůj photoshopový skandál.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: Hobza není špička

To samozřejmě není, neb produkuje jen šedou rutinu. Na kterou ale má dost nevolníku, neb mu jeho vděční kamarádi, jako protislužbu, na to - zatím - přihravají prachy.
O komkoliv se dá s přimhouřením jednoho, popř. dvou očí tvrdit, že pracuje v oboru, ve kterém byla nedávno udělena Nobelova cena. Dokonce, když to dovedete ad absurdum, tak se to o někom dá říkat v prosinci každého roku znovu a znovu. Je to ovšem jen hra slov.

Anonymní řekl(a)...

Není to hra slov. Jde o obrovské peníze ale hlavně o vědeckou pravdu z níž se pak odvozují politická, nebo třeba medicínská, rozhodnutí. Jak pravil Michal Hocek: FDA nepustí lék u něhož neznáte target. A ten je třeba si nejak napískat, například tím, že najdu vhodný potenciál, přihodím pár constrainů, a molekulární dynamikou stvořím nádherný obrázek.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: Hořejší je vědní politik a děd vševěd ...

A jde do Bruselu: Akademická rada podporuje kandidaturu prof.RNDr.Václava Hořejšího,CSc., z Ústavu molekulární genetiky AVČR, v.v.i., na pozici člena Vědecké rady ERC.

Nechci malovat čerta na zeď, ale asi to bude ten post, na který jako chtěla zamířit Žďímalka, ale její věrní ji "přesvědčili", že bude zase předsedkyní (protože oni zajistí, aby nebyl protikandidát).

Anonymní řekl(a)...

Jo a Zboril miri z Olomouce do Ostravy, aby na VSB zalozil novou skupinu.

Anonymní řekl(a)...

Re: Jo

Joj, říkají Slovenky, jak popisoval Kundera.
Sudden death - jak říkáme tady v Kanadě.
To je Sudden death Podvodníkova. Však bylo na čase.

Anonymní řekl(a)...

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/09/15/stret-zajmu-kam-oko-dohledne/

Prorektor Banáš (který organizoval „nezávislé“ přeměřování vzorků, ze kterých údajně vzešly podezřelé grafy v článku pro Nature Communications) je dlouholetým spolupracovníkem autorů podezřelé publikace.
Otázky do přeměřování formuloval manžel jedné z autorek podezřelého článku.
Přeměřováním byli osloveni zahraniční vědci, kteří mají s autory článku společné publikace a/nebo společné obchodní zájmy.
Prorektorka Ulrichová – členka správní rady RCPTM – podepsala „právní epos“ odmítající poskytnout data k podezřelým článkům.
Autorem právního eposu je zaměstnanec právního oddělení, které je řízeno pracovnicí placenou RCPTM.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/09/15/stret-zajmu-kam-oko-dohledne/

Anonymní řekl(a)...

Vlastně je to smutné, že to tak dopadlo. Lidská nenažranost zničila celou jednu univerzitu.

Anonymní řekl(a)...

Hořejší je ukázkovej :-) aneb jak z hlásání morálky získat post. Už chápu, proč ho tak vyšilovaly ty obecně známé pravdy o potěmkinově BIOCEVu, kde každý inkasuje ale sedí na domovské instituci. Kdyby se to dostalo ven, neměl by jako tehdejší šéf UMG, který v tom podvodníkově 1 km za hranicí Prahy, šanci.

Anonymní řekl(a)...

FDA a Hocek : je to blbost. FDA nezamítne lék,jen kvůli neprokazatelnému targetu. Ať sem dá ten text zamítavého reportu a uvidíte, že tam těch problémů bylo víc.

Hocekovy výmluvy jsou jako ty PR kecy partičky kolem česko-holandského miliardáře, kteří na něj úspěšně ušili boudou s tím "lékem na rakovinu prostaty". Miliardář léčbu podstoupil a snad dodnes věří, že mu to pomohlo. Naštěstí FDA tu lest s užitím "léku" v ranním stádiu prohlédla a pro neprokazatelnost registraci zamítla. Od té doby je klid. Když to miliardář platí, proč ne. Každý něčemu věříme.

Anonymní řekl(a)...

Ad: Hořejší je ukázkovej ...

Leštič klik.
Svého času dostal od Klause medaili. Tu mu navrhla vděčná Illnerka, neb zmákl volbu v její prospěch. Tehdy kandidoval Jungwirth senior a nejspíš by vyhrál, neb byl nejzkušenější. Tím ovšem hrozilo, že řada excelentů přijde o výhodné konexe a tím jim vyschnou penězovody. Na poslední chvíli Hořejší vytrhal z kontextu pár nepřesných numer z WoS a hodil je do placu. Samozřejmě, že neřekl, že jedna citace v teoretické fyzice se rovná tak pěti, deseti v life sciences, neb v nich je daleko víc potenciálních citačů, častěji se tam publikuje, jsou tam větší týmy, atd. A tak Illnerka zvítězila hlasy humáčů, kteří se v těch numerech beznadějně neorientovali.

Anonymní řekl(a)...

Tyhle akademické hrátky jsou ve skutečnosti úplně jedno. Prymula se stal ministrem zdravotnictví a tak můžeme v klidu zapomenout, že bychom někdy byli testováni kvalitními testy nebo snad věděli jak se nemoc(i) šíří. On už Babišovi udělá v té hygieně pořádek tak, aby na to oba vydělali.

My budeme učit na dálku a přestane hrozit, že by někdo snad uměl experiment v laboratoři přeměřit. Panikářům zdar !

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Statement Rady UOCHB (v oficialnim zapisu z rady) ohledne Zborila:

In line with conclusions of the three ethical committees, the board considers the three incidents as neglects of the corresponding author responsibility to present data in a truthful manner, especially from the moment Radek Zbořil was made aware of
fabricated data in his papers. Regardless of the circumstances under which scientific
misconducts in these papers were revealed, it is opinion of the board that by taking the position of a corresponding author, one assumes responsibility for data management
and storage, content of the paper, and open communication with the scientific
community. Accordingly, the corresponding author must be fully cooperative when an
ethical issue about his/her work is raised and must not hesitate to request immediate
retraction when toxic data produced by the first author make it into his/her
publication. This applies whether or not conclusions would remain valid and the work
would be “otherwise OK”. The board is aware that none of the misconducts occurred
in affiliation with IOCB and respects the freedom of IOCB group leaders to build their
teams as they see fit. At the same time, the board reserves the right to provide its
opinion on issues concerning ethics of scientific work of IOCB employees.

Anonymní řekl(a)...

Nějak zapadla ne-retrakce té zbořilizace v Catalysis Today.
Přitom rázně konat by měl např. i Čejka, neb US zaúkolovala své členy zásadově čelit takovým nešvarům co se nám tady rozmáhají, jako je zbořilizace (Čejka nějak figuroval v osudu toho paskvilu).

Anonymní řekl(a)...

Prymula bude dělat co dělal vojtěch, jinak je vyřízenej a po volbách končí.

Anonymní řekl(a)...

21. září 2020 12:03 Naznačují Zbořilovi, že by měl z UOCHB okamžitě vypadnout nebo půjde i Hobza.

Anonymní řekl(a)...

A bylo by to s Jungw. fakt lepší ? Občasná návštěva fyzikálního ústavu me utvrzuje spíš v tom, že tam se čas zastavil snad nejvíc.

Anonymní řekl(a)...

S tím Prymulou to bude ještě zajímavý. Ten to odnese za své podvody (dceruška a dotace), prověrku, čínskou blábolivost a vojenské vzdělání ale navíc ho lidé budou spojovat s Babišem. Podle mě pokud něco drsnějšího zkusí, lidé ho začnou ignorovat.

Babiš nejspíš chce, aby zastínil Hamáčka, což asi nebude problém. Nejspíš ale obě strany skončí v krajských volbách špatně, protože veřejnost nebude žádné restrikce chtít. Stačí si přečíst komenty na idnes a novinkách. Doba se změnila.

Anonymní řekl(a)...

Mám takový neodbytný pocit, že Markovi Prchalovi začíná ujíždět vlak ... :-) Ty negativní reakce veřejnosti na Prymulu asi kluk nečekal.

Anonymní řekl(a)...

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/mitotam-lek-rakovina-2020_2009201643_ako?fbclid=IwAR2Etcfpxq7yND3KtBhG6SW3USDMYPAAAcE4nZNIxUR6XFouGgvSww-twHI

Anonymní řekl(a)...

re: zbořilizace v Catalysis Today

Jeden z autorů v tom Catal. Today je z Fyzikálu, ergo na tahu by nyní měl být taky Fyzikál nebo etická komise akademie.

Michal Hocek řekl(a)...

re 9,35 - prosím nedezinterpretujte moje výroky

Nikdy jsem netvrdil, že nám FDA zamítla "lék" na základě neznalosti targetu a už vůbec se na nic nevymlouvám (to byl čistě jen příspěvek do diskuze s D. Štysem). Ta látka, o které jsem psal zdaleka nebyla ani ve fázi kandidáta na klinické testy, ale byla nadějná in vitro i in vivo data a několik firem si látku vyřádalo na další testy a potvrdily, že látka byla velmi aktivní s rozumně nízkou toxicitou. Ale nakonec žádná firma nechtěla jít do licence a klinických testů s odůvodněním, že při neznalosti biologického targetu by FDA ani nepovolila zahájit klinické testy. Je to častý osud látek objevených na základě cell-based assays. Máme další zajímavé látky, u kterých máme mnohem více biologických dat a známe aspoň primární target, takže snad některou posuneme i dále... Ale pořád je to 1:10000 a 2 G USD, takže opravdu netvrdím, že máme "lék na rakovinu", jak se často objevuje v TZ některých institucí ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ten zápis o Zbořilovi je někde veřejně?

Anonymní řekl(a)...

uplne verejne asi ne - na internich strankach UOCHB

Anonymní řekl(a)...

Ad Michal Hocek

Jaký je rozdíl mezi Vaším tvrzením: "... Ale nakonec žádná firma nechtěla jít do licence a klinických testů s odůvodněním, že při neznalosti biologického targetu by FDA ani nepovolila zahájit klinické testy. Je to častý osud látek objevených na základě cell-based assays...." a mým, že "... FDA nepustí lék u něhož neznáte target... " Podle mne jen, že jste to neřekl Vy ale odvolal jste se na jednání se třetí stranou. Bylo to ve vašem textu a bylo to v souvislosti s diskusí o modelování.

Howgh

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

je to de facto totéž - jen sem reagoval na anonyma z 9,35, který tvrdil, že kecám, vymlouvám se a chtěl vidět protokol z FDA ;-)

Anonymní řekl(a)...

21. září 2020 20:46 Ne protokol, ale odůvodnění nepovolení. Viděl jsem např, interim reporty pro Kellnerovu firmu, kde cca 2 roky psali, že takové testování je off-record a že je to nebude zajímat. Stejně do toho hodil management peníze a buď FDA diskusi Kellnerovi neřekli anebo všichni sázeli na zázrak, což je nepravděpodobné, protože by vědecký management sázel na magii.
1 / Že někdo něco tvrdí druhé straně je lhostejné, rozhodující je, zda je opravdový důvod, tj. pravda. A to prostě není. FDA schvaluje normálně spoustu léčiv, kde není 100% známý mechanismus účinků.
2 / Biologické účinky mají skoro všechny látky. Nechápu, že ve vašich letech věříte na pohádky o myších fibroblastech. Nechápal jsem to ani u Ulbricha, jehož polymery byly z podstaty nestabilní, efekt lokálně i druhově nespecifický, že ani raději neměřil koncentraci "léčiva" mimo target a stále se divil, že ho s tím zentiva poslala k šípku a pomlouval je všude, kde mohl. Sice chápu, že terapie cis-platinou je naprostá zoufalost, která vždy končí smrtí v horizontu 5-10 let, ale vědecká práce by neměla směřovat ke stejné šílenosti.

3/ A nakonec nejlepší účinek i rozšíření mají SSRI nebo nová antidepresiva, která byla FDA schválena, přestože nesplňují kritéria tehdejší dominantní monoaminové teorie deprese a tedy neúčinkují ihned, ale fungují pravděpodobně úplně jiným mechanismem až za cca 14dní.

4/ Problém Hočka je absence historicko-mediciálního přehledu. Pak by věděl, že většina léčiv byla vyvíjena pro jiné diagnozy, nebo dokonce pro jiné užití mimo medicínu a FDA fakt není tak blbá aby to nevěděla a stopla něco jen proto, že neví, jak to funguje.

Anonymní řekl(a)...

Zbořil je perfektní vizitka UOCHB. Nějaké vnitřní zápisy věčných pravda je jen alibismus a mohou si je strčit za klobouk.
Dovedu klidně pochopit instituci, který by nabídla místo např. Bezouškovi nebo jak se ten vysávač lednic jmenoval a dála mu druhou šanci, pokud se k věci Bezouška a instituce postaví čelem, ale nechat podvodníka 1,5 rok na pokoji a před senátními a akademickými volbami dělat podobné úkroky stranou, patří někam do ruské potěmkinovy vesnice ne nepodobné fiktivnímu provozu BIOCEVu.

Anonymní řekl(a)...

Opravdu je možné přes AFM zjistit přesně elektronovou strukturu ? Možná tak spočítat "drsnost" povrchu, ale tohle je snad už fikce, ne ?

https://www.rcptm.com/cs/nova-strategii-umozni-syntezu-dosud-nedostupnych-polymeru/

Dalším přínosem práce je skutečnost, že výzkumníci s využitím mikroskopie atomárních sil s vysokým rozlišením dokázali přesně určit elektronovou strukturu polymeru.

Anonymní řekl(a)...

ad 21. září 2020 21:25

Copak Hocek, ale v konkurenci cis platiny vítězí hlavně Trávníček :-) viz."Tým profesora Zdeňka Trávníčka získal celkově již 17 národních a dva evropské patenty, jež chrání biomedicínské použití řady sloučenin na bázi zlata, mědi, železa, platiny či tantalu. Všechny mají výrazné protinádorové a některé z nich současně i protizánětlivé účinky."

"Využití nových unikátních komplexů mědi v protinádorové terapii, konkrétně při léčbě zhoubného nádoru vaječníků (včetně těch rezistentních na nejčastěji užívané léčivo cisplatinu), prsu, prostaty, tlustého střeva a konečníku, nádorového onemocnění kostí či plic, chrání od července patent s názvem Heteroleptické komplexy mědi s osajinem a pomiferinem a jejich použití pro přípravu léčiv k protinádorové terapii "

Tyhle nesmysly platí západ u nás.

Anonymní řekl(a)...

Ano - spousta leciv v minulosti byla schvalena pro jinou diagnozu nebo bez znalosti targetu - ale to bylo tak do konce 80-tych let minuleho stoleti. Jeste Holy prodal licenci na fosfonaty jen s in vitro aktivitami - a jak krkolomny byl dalsi vyvoj ukazuje celkem presne hra Elegance molekuly. Dnes uz velke farma firmy vicemene jen kupuji male start-upy, ktere uz maji latku ve druhe klinice. A zkusenost z poslednich 2 dekad je skutecne takova, ze bez znalosti targetu (nebo aspon predstirani znalosti targetu) se klinicke testy ani nezahaji.

Anonymní řekl(a)...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vyzkum-leku-pripomina-hru-kdyz-udelate-chybu-prijdete-o-vsechno-120185?fbclid=IwAR3a_Za-feAC23zMhnm1VMXuO1daEC_zKvGRmbjbu5aFPUsSPmxG742fScU

Anonymní řekl(a)...

21. září 2020 19:12
Intranet - Pro Zbořila a Millera non-event.

Anonymní řekl(a)...

re: vítězí hlavně Trávníček ...

Ale na záda mu nebezpečně dýchá Neužil se svým propracovaným předstihným PR:

Biochemik Jiří Neužil, který lék vyvíjí, plánuje, že druhá fáze testování se bude, stejně jako ta první, odehrávat v českých laboratořích.
Mohl by pomoci lidem s nádory ledvin i slinivky

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/mitotam-lek-rakovina-2020_2009201643_ako

Anonymní řekl(a)...

21. září 2020 21:50 Souhlas, ale to pak není problém FDA, ale těch firem. Existuje spousta studií, které target není jistý nebo je dokonce alternativní (přiznaně a nepřiznaně). Sázet na Holého je nesmysl, toho bych bral něco jako vítěze matesa. A do Matesa investovat nemělo a nemá smysl.


Anonymní řekl(a)...

Neužil: To, co předvádí ve výzkumu i v mailech, co posílá v Krči, je neskutečná prasárna, ale když to UMG chce, tak to má. Počítám, že sází na to, že investoři budou zticha a UMG nakonec taky. Reputační dopadu jednání Neužila jsou podle mě jeden velkej průšvih.

Anonymní řekl(a)...

... Neužil se svým propracovaným předstihným PR ...

by měl dát v té Potěmkinově vesnici Biocev úvazek taky Hobzovi. Hobza by tak jednak definitivně překročil 24 hodin úvazků denně. A do příbalového letáku by se pak mohla dát magická věta jako: Preparát byl optimalizován podle Hobzovy virtuálně-chimérické vodíkové vazby. To by přece muselo mít 100% placebo-efekt.

Anonymní řekl(a)...

Tak myslím, že věta je determinující a self-explanatory :-)))

"Univerzita v Austrálii neměla zájem tento výzkum podporovat finančně. dodává Jiří Neužil.

V podstatě je to podobný model jako Sotio, tj. hledat blbce, co to všechno platí. Že do toho šel nedoceněný Neužil chápu, ale účast IMG a AV mi hlava nebere.

Anonymní řekl(a)...

22. září 2020 9:43 V BIOCEVu hlavně hledají někoho, kdo by tam jezdil aspoň jednou měsíčně, aby ten chodník předtím stále nevypadal jako nový. Bylo by dobré tak pořádat divočejší párty AV, aby se zařízení trochu zamortizovalo.

Anonymní řekl(a)...

re 9,41 - jenze ty firmy do toho nejsou kvuli zkusenostem s FDA, ktery je v posledni dobe i hodne zpolitizovany a boji se zalob - takze cim dal vic tlaci na pilu, coz ztezuje (az skoro znemoznuje) klinicke testy a prodrazuje originalni leky

Anonymní řekl(a)...

Legenární ředitelka SÚKLU Irena Storová se po jarním skandálu s dovolenou na Kubě v době zákazu výjezdů už otřepala a vycítila PR příležitost:

Možné ohrožení milionů životů? Šéfka SÚKL se ostře vyjádřila k rouškám z pošty, chce jednat s Babišem a Prymulou. Vyjádření Hamáčka, který zvažuje trestní oznámení na lékový ústav kvůli šíření poplašné zprávy, považuje Storová za bezprecedentní, situace je podle ní vážná.

Roušky z pošty jsou přesně tak "nebezpečné", jako cokoliv, co se posílá poštou - nakonec včetně léků poštou došlých. Dobře placená komedie.

Anonymní řekl(a)...

re 9,41 - ono kazdy schvaleny lek je vyhra v Matesu - u kazdeho sebelepsiho kandidata je tolik veci, na kterych to muze jit do kopru! Ten zasadni rozdil mezi roky 1986-1990, kdy Holy patentoval fosfonaty a pridali licenci BM, a dneskem ja v tom, ze tehdy i big farma koupila licenci na latky v podstate jen s in vitro aktivitou a cely vyvoj dali jeli uz u nich. Dneska by chteli komplet prekliniku a nejspis i 1. fazi kliniky hotovou - coz se v akademicke laborce (skoro) neda udelat. Radeji kupuji za desitky miliard biotech firmy s latkou v pokrocile fazi KZ.

Anonymní řekl(a)...

21. září 2020 22:32 Podobné testování podle mě nemá moc šancí, protože je to vlastně buldozer a jde o podávání jedu, který blokuje přísun dusíku. Kouzlo je v detailech (Čeští medicinální chemici ji dokázali upravit tak, aby omezili její vedlejší škodlivé účinky, mimo jiné připravil dvě záložní látky, které by mohly – v případě, že by první látka selhala –tu původní nahradit.)

Buldozer, další buldozer. Stejně jako cis-platina není selektivní, stejně tak jakákoliv jiná látka selektivní být nemůže, protože světe div se, rakovinná buňka je stále jen normální buňka ve stavu proliferace. Všechny ty udávané rozdíly od buňky normální jsou marginální. Z tohoto hlediska chápu farma firmy, že chtějí znát

a hlavní citace na závěr : "Právě na ně v Ústavu organické chemie a biochemie sepisují patentovou přihlášku."

oblbování stále dokola :-)))))

Anonymní řekl(a)...

jasne, ale nadorova bunka potrebuje glutamatu vic nez nenadorova - samozrejme ze zadne cytostatikum nemuze byt kompletne selektivni, ale hleda se selektivita s prijatelnou (vzhledem k situaci a perspektive pacienta bez leceni) toxicitou

Anonymní řekl(a)...

FDA není zpolitizovaná. Ano, Biden a Trump do toho chtějí FDA zatáhnout, ale ti se snad už vyjádřili, že do voleb se to fakt nedá stihnout a je klid, resp. se budou hádat o novou soudkyni.

K posouzení matesa u FDA bychom měli vědět několik věcí ?
a) nejsou očekávání investorů příliš optimistická z důvodů ležících mimo FDA ?
b) nejsou argumenty zamítnutých léčiv interpretována managemente účelově
c) neinterpretují si smluvní strany tvrzení druhé strany jinak než je myšleno ?

Když udělám rozbor těch věcí, co prošly, tak mi nepřijde, že by měly těžkou a drahou cestou, jak se uvádí. Dovolil bych si dokonce tvrdit, že za nákladovost může uprděnost některých korporací, kteří musí zdůvodnit, proč koupili nějaký start-up a málokdy se řekne, že je podezření, že šlo něco bokem zpět managementu.

Anonymní řekl(a)...

22. září 2020 10:48 Proč by potřebovala více glutamátu ? Jaké rozdělení potřeby glutamátu je v populaci zdravých buněk ? Chtěl bych vidět, někoho, kdo je to schopen zjistit :-)

Anonymní řekl(a)...

Vsechny ty vyzkumy cytostatik na ruznych bazich jsou potrebne a dulezite, i kdyz z drtive vetsiny nikdy lek nebude - i tak to posouva cely field a z nektereho nakonec lek treba bude. Co je ovsem spatne je, kdyz se vydavaji tiskove zpravy a publikuji clanky v tisku o "leku na rakovinu", kdyz se jedna vetsinou o in vitro aktivitu (Travnicek) nebo maximalne I. fazi kliniky (Neuzil, Majer). Antonin Holy vzdycky svolal tiskovou konferenci az v okamziku schvaleni noveho leku FDA - a do te doby o tom mlcel. Hlavni duvod je nevyvolavat v pacientech nerealne nadeje - i tak mu casto volali zoufali pacienti a chteli po nem jeho latky.

Anonymní řekl(a)...

Do senátu by zřejmě chtěl nejen Miller, ale i Flegr:

Nečekanou dohru mělo pondělní vysílání Prima CNN News. Střetli se v něm evoluční biolog Jaroslav Flegr a zubař Roman Šmucler. Druhý jmenovaný po několika minutách duel opustil.
Je potřeba šlápnout na brzdu. Hrozí tisíce až desetitisíce mrtvých, uvedl Flegr.

Flegr je dneska už jen klaun ochotný jet na jakékoliv vlně, co ho dostane na scénu.

Anonymní řekl(a)...

re 10,48 - to je jen kvuli rychlejsimu metabolismu - nador do sebe nasava ziviny vic nez ostatni tkane - glukozu (viz PET zobrazovani) i glutamat. Tohle urcite blbost neni - pokud se chytne davkovani, aby to neproliferujici bunky jeste daly a nadorove uz mely malo stavebnich kamenu na proteiny a NK a tak nastartovaly apoptozu. Pokud vim, tak ten Majeruv stof na zviratech fungoval dobre - tak se uvidi, co s pacienty. Tu I. fazi kliniky s cytostatiky povoluji jen u pacientu s prognozou par tydnu zivota, u kterych selhalo nekolik linii standardni chemoterapie - takze nejspis vypadne rada latek, ktere by na pacienty v drivejsich fazich jeste mohly zabirat.

Anonymní řekl(a)...

pojdme zpatky k tematu - je opravdu potvrzene, ze Zboril odchazi na VSB ? Vzdyt vetsina velkych grantu (OPVVV, EXPRO) je na nej - to by CATRIN zkrachovala hned pri svem vzniku, kdyby si svoje granty odnesl na sever ;-)

Anonymní řekl(a)...

re: Zboril odchazi na VSB ?

Zatím to může čistě právnický manévr pro odstropení zastropených melounů pro šéfstvo.
Prostě se tam převede jen nějaké frakce grantů, vznikne ostravská divize, kde platy už nebudou pod jurisdikcí UPOL. Najme se pár studentů z Ostravy, dají se prémie několika tamním bafuňářům, a hlavně se vyplatí horentní platy té trojce Zbořil, Hobza, Otyepka, aby se napravila ta "křivda" co je potkala na UPOL.

Anonymní řekl(a)...

22. září 2020 11:33 Proč by mohly zabrat v dřívější fázi, když nezabírají v konečné ?

Ještě jednou, změřte tu potřebu glutamátu u buněčných populací. Možná zjistíte, že jsou buňky, které to berou běžně z laktátu a jejich energetická spotřeba je daleko vyšší než rakovinná populace. Kolikrát se už ukázalo, že tyhle pohádky v praxi nefungují, že bu´d je látka pro buněčnou stěnu průchozí a pak je distribuce maximálně odvislá od pH anebo není a pak závisí na transporterech a jejich koncentraci. Tyhle pohádky o specificích slyším už 30 let a k léčivu to nikdy (snad se nemýlím) nevedlo.


Anonymní řekl(a)...

Nejspíš je to připravená akce Milerem a Zbořileme. Senátorům se ukáže, jaké "hrůzy" se mohou stát a opět se jim pohrozí. Možná by senátoři měli vzít rozum do hrsti a poslat k šípku rektora.

Anonymní řekl(a)...

22. září 2020 10:53 Syková a Neužil. Tohle pokušení měli společné. Měli peníze, vliv ale chybělo jim uznání (násobné tituly přestaly postupně tuto úlohu plnit). V podstatě oba jsou obětí Maslow motivační pyramidy a to že vzbuzují falešnou naději u pacientů je jim lhostejné.

U Neužila to dovedu pochopit, ale tu nečinnost UMG AV už těžko. I proto by Hořejší neměl kandidovat nikam a orientovat se na zaplnění BIOCEVu.

Anonymní řekl(a)...

CATRIN zkrachovala hned pri svem vzniku, kdyby si svoje granty odnesl na sever

granty mezi institucemi jsou neprenosne. RZ si do ostravy vezme leda... nic. prepisuje vsechny sve granty na spolupracovniky na UP. ale nejaka velmi chytre vymyslena kulisarna v tom z jeho strany zcela jiste bude.

Anonymní řekl(a)...

Miler už jednou podvedl senátory, když Zbořila z místa jakoby vyhodil, aby se ukázalo, že bere plný plat a Otyepka je jen zástupce. V podstatě je Miler podrazák největšího kalibru, možná se bojí, že se přijde na ty nesmyslné odměny, které od RCPT on jako historik dostal.

Anonymní řekl(a)...

Kolega nejspíš vyhází z těchto poněkud zastaralejších názorů :
https://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/rakovinna-bunka-a-zmeny-jejiho-metabolismu-cesta-k.pdf

Pokud někdo prokáže výzkumem léku, že tvrzení v článku uvedená obstojí, pak koubouk dolů. Bohužel je to spíš ukázka kombinované neozdrojovaných tvrzení a spojující středoškolské demagogie.

Podobné je to i laktátovým šaflem, který se také najednou zjevil, když někomu došlo, že neurony nejsou s to transportovat láky pro Krebsův cyklus. Dodnes se to nepodařilo nikomu prokázat stejně jako specificitu glukozovoych transporteru v BBB, přesto se to běžně uvádí jako overview na konferencích.

Anonymní řekl(a)...

S nutností znalosti targetu jsou to kecy, najděte si zdroje .
https://www.fda.gov/media/71474/download

Anonymní řekl(a)...

anebo zde je i manuál a příklad z Guidance for Industry and Review Staff (FDA)

Drug D
MOA = Unknown
PE = Altered neurotransmitter activity
CS = Aminoketone
In this case, the MOA is unknown and the PE and CS are not clinically meaningful.
Therefore, an established pharmacologic class is not included in the Indications and
Usage statement in Highlights.
“Drug D is indicated as an aid to smoking cessation treatment.”

https://www.fda.gov/media/77834/download

Anonymní řekl(a)...

22. září 2020 13:54
Souhlas, navíc je důležitý jen tzv. clinically meaningful MOA, ale ne kvůli schvalování ale z důvodu vyhledávání kliniky, např. v případě substituce.


Anonymní řekl(a)...

MOA má smysl pro kliniky a ne pro schvalování a ještě víc pro systemitizaci a prodej, aby se vědělo, kam se to má zařadit.

ad Podvodníkov :
Zbořil neodejde, to vám garantuji. i V Ostravě se mu může stát, že ho etická komise pošle k šípku, zlikviduje a granty převede. Právně muv Olomouci nic moc nehrozí, etická komise rektorátu je impotentní podřízená nemožnému rektorovi a navíc už jednou rektor rozhodl.

Audit je průšvih, ale když nebude blbej, dá rychle věci do pořádku a bude v cajku.

Teď to spíš vypadá, že vlastně všeho dosáhnul ze strany senátu i rektora a víc ho ohrožuje ztráta prestíže v US a UOCHB. Hobza může mít jakkoliv shrbenej hřebt vůči Zbořilovi, ale proti UOCHB si jít netroufne. Mohlo by se mu totiž stát, že začnou mluvit jeho pražští kolegové. Zbořil teď má prdelezníka Otyepku a Trávníčka, kteří jeli v té státnici a JACSu a jsou navenek nepoužitelní, Hobza se stáhne směrem k samomluvě, tohle od Hostomského nečekal, a zbývá Zbořilovi už jen úplatný Miler, aby za něj kopal a to je v dané situaci slabý partner. Odchodem z UPOLu by tak ohrozil i tuto malou berličku a mohl by se dočkat, že by rektor nechal etickou komisi rozhodnout ještě jednou v době výpovědi a tím by zničil Zbořila úplně a sám se zachránil.




Anonymní řekl(a)...

22. září 2020 15:37 Možná to hrajou na deja vu, tj. Otyepka bude naoko šéfem, Zbořil odejde na půl roku jinam než se založí Catrin a pak se tam sejde etická komise a zprostí Zbořila všech obvinění a Zbořil se vrátí, Otyepka opět sklapne ocas a rektorovi přiklepnou nějakej grant na nanohistorii.

Od téhhle partičky akademických hochštaplerů bych nic jiného nečekal.

Anonymní řekl(a)...


"U Neužila to dovedu pochopit, ale tu nečinnost UMG AV už těžko."

Jen bych chtěla upozornit na drobnost - proč se tady dává dohromady UMG a Neužil? Ten je přece už asi 13 let zaměstnancem BTU? Dokonce se loni uvažovalo o tom, že by tam mohl být ředitelem... Viz https://www.biocev.eu/cs/lide/jiri-neuzil.1929

Pisatel asi také ani neví, co je BIOCEV (asi si myslí, že je to nějaká součást UMG).

Ale ono to tady do téhle bizarní diskuse ignorující skutečnost krásně zapadá; jen pokračujte, hoši...

Anonymní řekl(a)...

V té Olomouci tedy Zbořil neodstoupil?

Anonymní řekl(a)...

Ad 19:46 Někdy před 15 lety, když se plánovaly velké infrastruktury, jezdíval Peter Šebo s přednáškou o Biocevu a všichni z toho chápali, že AV bude v BIOCEVu zastupovat Biotechnologický ústav. Pak Šebo odjel na měsíc do USA a projekt mu převzal UMG, konkrétně Václav Hořejší. Důvod? Nejspíše nenažranost, případně strach, že mu utečou lidé. Proto se z dění na BIOCEVu UMG nemůže vykroutit. To, že BIOCEV není řízen jedním ústavem / nemá své IČO vede k "diverzitě" v (ne)využívání tohoto zařízení. Doba udržitelnosti už končí, ne? Jako hotel blízko Prahy to bude dobrá stavba. Hospodu to má, laboratoře se na hotelové pokoje lehce předělají a jinak tomu nic nechybí. AV hotely provozovat umí.

Přístroje se převezou do Krče, na UK by je stejně nevyužili, když výuka bude virtuální. A úspěch akce BIOCEV ve prospěch UMG bude završen.

Že to šlo udělat dobře ukazují sousední Hilase/ELI. V čem je rozdíl? Každé z těch zařízení má jasného vlastníka. Pokud opomineme možnost, že fyzikální experimenty jsou věcně měřitelné a objektivně vyhodnotitelné zatímco úspěch v biologii se měří popularitou a ta se získává zvaním gardedám do pražských hospod.

Anonymní řekl(a)...

re: a ta se získává zvaním gardedám do pražských hospod

A tím se cyklus českého excelenta uzavírá. První granty získává nějakými nadstandardními službami mocným, za ty prachy nakoupí nevolníky, za ty prachy získává gardedámy, a tím pak získává nové prachy. Je to jak v pop-music - z kohokoliv je možné udělat "hvězdu", je to jen otázka peněz.

Anonymní řekl(a)...

Neni to tak - ty gardedamy jiste pomuzou, ale musi za tim byt dobra veda (nebo aspon veda, ktera jako dobra vypada - v pripade Zborila). I do nejakych EU konzorcii nas radi vezmou pro diverzitu, ale zase jen s dobrou vedou. Tyhle lamenty porad opakuji jen lidi, kteri se na dobrou vedu nikdy nezmohli a zduvodnuji si tim svuj neuspech...

Anonymní řekl(a)...

Ne, je to tak - jeden příklad za všechny. 100% úspěšný 100% podvodník Jan Hendrik Schön.
Za normálních okolností by touhle dobou už měl Nobelovu cenu.
Jenže ke konci to flákal jako zbořilovci, a na smyšlené křiky kopíroval pořad jeden a týž šumový třas. Kdyby ty šumy měnil, tak to dneska tutově byl Nobelista. A kdyby ho snad někdo kritizoval, tak by byl prostě označen za frustráta.

Anonymní řekl(a)...

To neni jeden priklad za vsechny, ale extrem. Na vsechny takoveto high-profile podvody se brzy prijde a je to konec kariery. Na Schona by se prislo i kdyby falsoval lip (jen asi trochu pozdeji). Drtiva vetsina uspesnych vedcu nepodvadi.

Anonymní řekl(a)...

Nakonec to zasedání US bylo jen divadlo pro veřejnost s mizivým výstupem:
Bylo by dobré nastolit takové prostředí, kde pokud někdo plagiát nebo falzifikát rozezná, nebude se muset bát říct veřejně své podezření.

https://vedavyzkum.cz/z-domova/z-domova/ucena-spolecnost-etika-vedecke-prace-je-tema-ktere-by-se-melo-sklonovat-casteji

Jaksi opomenuli, že tu atmosféru strachu vytvářejí i členové US jako Hobza nebo Otyepka (plus už ex-člen Zbořil), a další je kryjí. Místo, aby se jich zbavili, tak to s pomocí Grubhoffera a spol. pokrytecky zahráli do outu, a jen překryli bla-bla-bla frázemi.

Anonymní řekl(a)...

malé ohlédnutí

https://www.irozhlas.cz/fotogalerie/5370223?fid=5568363

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:00 Další člověk, který nevěří článkům v PNAS https://www.pnas.org/content/115/50/12603

Je to naopak, za dobrou (vulgo vlivnou) vědu se považuje to, co má dobrou gardedámu. I když pravda, čínské open access časopisy teď "vlivností" časopisů pěkně zamávaly.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Pouze ta verejna cast byla v obecne rovine a byla pristupna on-line. V neverejne casti se diskutovalo o Zborilovi a zcela jasne zaznelo, ze jeho chovani nebylo slucitelne s etickym kodexem a tedy s clenstvim v US. Nicmene Zboril na clenstvi rezignoval, takze pripadne jednani smerujici k jeho vylouceni nepripadalo v uvahu a bylo pouze konstatovano, ze je dobre, ze na clenstvi rezignoval. Vic US udelat nemuze, ale i tohle je myslim velmi jasny signal i pro UPOL, ktery je ted na rade...

Anonymní řekl(a)...

re 11:54 Ja nezpochybnuju, ze gardedamy maji vliv - takze ten clanek nerozporuju (jasne se tam rika, ze v biomedicine je ten vliv nejvetsi). Ale jde to i bez nich a nejde to bez dobre vedy. Proste jen s dobrou vedou a dobrou gardedamou to jde mnohem lepe a vyse...

Anonymní řekl(a)...

Neužil je alter ego jedné brněnské docentky, která oznamovala lék na rakovinu každý rok. A k odlišení BTU a BIOCEVu.
adresa :BTU : Průmyslová 595, 252 50 Vestec,
BIOCEV : Průmyslová 595, 252 50 Vestec

a IMG a BIOCEV viz. zde
https://www.img.cas.cz/core-facilities/biocev-division/

A tedy je to bohužel i průšvih IMG.

Anonymní řekl(a)...

Ona uč. spol. snad ani dodnes nemá žádný etický kodex, takže ti šíbrové vlastně nic neporušovali.
A v dalších etických kodexech se taky nijak nezdůrazňuje, že šikanování oznamovatele falšování či plagiátorství jen za to, že si na ty podvody dovolil upozornit, je špína srovnatelná s těmi dvěma předchozími delikty. Takže holt podle etického kodexu můžou ti šíbři předvádět chucpe, že zmasení Č. Gregora bylo eticky vlastně v pořádku. No, oni to taky za Millerovy podpory furt dokola předvádějí.

Anonymní řekl(a)...

re: A v dalších etických kodexech

Tak v kodexu UPOL o represích proti whistleblowerům není žádná zmínka, akorát nepřímo:

Zaměstnanec a student UP neobhajuje a nekryje neetické chování a jednání, a to ani tehdy,
bylo-li by takové chování nebo jednání zdůvodňováno účelovou prospěšností, poslušností a
loajalitou.

https://www.upol.cz/fileadmin/userdata/UP/uredni-deska/zakladni_dokumenty/Eticky_kodex_2017.pdf

Anonymní řekl(a)...

Slavná správní žaloba děkana PřF na senát UPOL je prý zamítnuta.

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:04

Otázka co je to "to co jde". Když jdete s gardedámou nemůžete jít proti gardedámě. Jenže skutečný vědecký pokrok s neobejde bez vyvracení teorií.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re: 15:28
To zdejší frustráty a džurnalisty nezajímá, oni již jistě studují spektra a obrázky v nové Otyekově publikaci v Nature Commun.
https://www.nature.com/articles/s41467-020-18371-2

Anonymní řekl(a)...

23. září 2020 5:53:

Co to porad melete za nesmysly o BIOCEVu?
Pracuje se tam uz davno (4 roky) naplno, kdyz tam prijedete, tak nemate kam dat auto - vsechna parkoviste plna. S udrzitelnosti naprosto zadne problemy. Je to jeden z nejuspesnejsich "velkych" projektu OPVaVpI.
Proc se tam nejedete podivat sam? Rada vas tam provedu!

Anonymní řekl(a)...

tady je Otyepka jen jako vata uprostred (Zborila uz radeji vynechali) - to neni Otyepkuv pejpr, ale gardedama Nazario Martin a delal to nepochybne tym Jelinka

Anonymní řekl(a)...

23. září 2020 12:55:

BIOCEV neni instituce!!!! Je to spolecny projekt 6 ustavu AV a UK.
Je to neco podobneho jako ty 4 ustavy v Krci, ktere maji take vsechny stejnou adresu.
V BIOCEVu jsou velka detasovana pracoviste UMG, PrF UK a 1.LF UK, mala detasovana pracoviste MBU, UMCH, FGU a UEM a cely BTU.
Je to uz jasne??

Anonymní řekl(a)...

Re 20:47
Presne tak, btw Jelinek a "jeho" trestni oznameni:
"Dále jsem se dozvěděl, že kolega Jelínek zaměstnaný na RCPTM podal rektorovi podnět k Etické komisi, ve kterém si na výše uvedený text stěžuje. Celý text stížnosti si lze přečíst zde. Stížnost dále obsahuje rozhořčený email od pana Vrby, který je předsedou představenstva společnosti ALFAPROJEKT a také se cítil mým článkem dotčen. Pro úplnost dodávám, že kolegu Jelínka neznám, nikdy se mě nepokusil kontaktovat a jeho jméno jsem nikdy předtím v souvislosti s děním na fakultě nezaznamenal. Text, který cituje ve svém podání, není identický s textem, který jsem zveřejnil na dŽurnálu. Je to text přílohy jednoho mého soukromého emailu, o němž netuším, jak se k němu kolega Jelínek dostal. Pro dŽurnál jsem text poněkud uhladil a odostřil, zejména jsem vynechal poslední spekulativní odstavec. V bublinách, jejichž obsah je ve stížnosti kolegy Jelínka vymazán (bubliny samotné tam z nějakého důvodu zůstaly), byly odkazy na zdroje dokládající příslušná tvrzení. Kdyby si je kolega Jelínek přečetl, mohl si prakticky celou stížnost ušetřit. Obsah jeho stížnosti je téměř identický s položkami, které po mně chtěla doložit policie."
https://www.dzurnal.cz/index.php/2019/08/14/zpoved-postreleneho-postaka/

Anonymní řekl(a)...

re: Tak v kodexu UPOL o represích proti whistleblowerům není žádná zmínka ...

V etickém kodexu akademie je to - nepřekvapivě - také ignorováno:

Za jednání neslučitelné se zásadami etického chování ve vědě se považují zejména: podvod, podvrh, plagiátorství, falšování, zkreslování, záměrný klam a zcizení, a to v kterékoli fázi procesu vědecko-výzkumné práce od záměru až ke zveřejnění výsledků.

To je holt to úsilí, aby ... pokud někdo plagiát nebo falzifikát rozezná, nebude se muset bát říct veřejně své podezření.

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, BIOCEV byl udělan bez IC, aby za to nikdo nemohl. Takže můžete mít pracovní poměr v UMG a pak třeba v LF přes BIOCEV a proto tam taky běhají po chodbách myšky a nikoho neruší.

Anonymní řekl(a)...

23. září 2020 20:46 Nemusíte, já tam pracoval, pravda seděl jsem na Petřinách :-)))

Anonymní řekl(a)...

Tak je pravda, že třeab Neužil je schopen vést dvě skupiny současně a to v BIOCEVu a v Austrálii. Tím překonal i Zbořila.

Anonymní řekl(a)...

https://echo24.cz/a/SrSqC/knihu-echa-o-koronaviru-pokrtil-ministr-kultury-zaoralek-a-predni-vedec-hostomsky

Anonymní řekl(a)...

a byl tam i Ludvík. :-) už chybí jen Žantovský a Láska

Anonymní řekl(a)...

... a Neužil se Zbořilem

Anonymní řekl(a)...

re 11:51 - to Pumera vede 4 skupiny: VSCHT, VUT/CEITEC a pak Taiwan a Korea - viz.: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acscatal.0c02020

Anonymní řekl(a)...

Pumera už je jen na VSCHT a CEITECCu.

Anonymní řekl(a)...

Pumera, Zbořil, Hobza :-))))))

Anonymní řekl(a)...

a proc si uvadi i adresu v Koreji a Taiwanu ? Asi to tam bude taky ten ghost profesor jako maji na RCPTM Schmukiho ;-)

Anonymní řekl(a)...

24. září 2020 11:47:

"BIOCEV byl udělan bez IC, aby za to nikdo nemohl."

Neuveritelna ignorance. Plnou zodpovednost za to samozrejme mel a ma prijemce dotace (UMG) a spoluprijemce UK.

Jeste jednou - znovu bych vas chtela vyzvat k navsteve BIOCEVu a presvedcit se, jak to tam vypada, jak se tam pracuje... Nejlepsi je CCP (patri UMG), kde pracuji. Vsechny cizozemske navstevy to u nas obdivovaly - delame geneticky modifikovane mysi jako na bezicim pasu...

Anonymní řekl(a)...

Za sebe mohu potvrdit, že v BIOCEVu občas někdo pracuje, ale že by to někdo obdivoval :-) to jen paní neumí číst správně anglické fráze. Je zajímavé, že ty pochvaly pronášejí sami posuzovaní jako v případě Sykové nebo Zbořila. To nebude náhoda.

Možná by šlo BIOCEV po těch pěti letech přeměnit na hopsarénu anebo větší posilovnu s kardio zonou.

Anonymní řekl(a)...

Hosta pokračuje v senátní volební kampani ve stylu Moudrý vůdce - Vzorný manžel:

https://vedavyzkum.cz/rozhovory/rozhovory/zdenek-hostomsky-snizme-byrokracii-alespon-na-uroven-evropske-unie

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 8:10 kdo tam je na kandidátce proti němu ? Doufám, že týden před volbami, vytáhne nějakou fotku s Holým.

Anonymní řekl(a)...

Tak dnes je BIOCEV opět ..... poloprázdný :-)

Anonymní řekl(a)...

re: kdo tam je na kandidátce proti němu

Je tam dost husto, milý Hosto:

1. Filip Smoljak nestr. za PRO Zdraví, sociální pracovník, filantrop
2. Vítězslav Novák SPD, živnostník v oboru gastronomie
3. Eduard Stehlík nestr. za ODS, KDU-ČSL, Svobodní, vojenský historik
4. Lucie Groene Odkolek nestr. za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT, scenáristka
5. Ladislav Pavlíček nestr. za NáS, řidič
6. Pavel Franěk KSČM, specialista v oblasti cestovního ruchu a regionální politiky
7. David Pavlát ČSSD, historik moderních českých dějin, tiskový mluvčí
8. Zdeněk Hostomský ANK 2020, biochemik, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie
9. Vladimíra Vítová ANS, předsedkyně hnutí ANS
10. David Smoljak STAN, TOP 09, Piráti, úřadující senátor, radní městské části
11. Václav Krása Trikolóra, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:53 Mají tam webcam?

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 10:07 a na koho to vypadá ? Ti dva Smoljaci, to už je jako u Rathů :-)

Anonymní řekl(a)...

Favorit je ten David Smoljak - vyhrál tam loňské senátní doplňovací volby, což už domácí sváry Smojaků byly známé. Dál pak bude bodovat ten vojenský historik Stehlík, neb zelené sukno přitahuje ženy. A zabodovat může i ten mluvčí zdravotně postižených. Hosta se v tom dost ztrácí, hlasovat pro něj budou tak nejspíš někteří zaměstnanci akademie.

Anonymní řekl(a)...

Tak novinka z AV.

Info z Krče : Prý dnes na UEMu vyhodili tu vedoucí, co upozornila na podvody s obrázky a ten podvodný článek byl submitován.

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 13:47 .. aby se ho zbavili z UOCHB nebo proč ?

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 13:55 Aby se ji paní Anděrová zbavila, tak ke konci roku zruší dokonce celé oddělení, přestože granty i publikace má. Podvodnice samozřejmě publikuje dál, jen dostala dutku.

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 13:55 to jako fakt ? Pokud ano, tak je to pěkná odporná, jak Zažímalová umí zatočit s těmi, co upozorňují na podvodníky v AV. Hnus ...

Anonymní řekl(a)...

Anděrová to nemohla udělat jinak. Dr. Kubinová má lepší výsledky než polovina oddělení UEM a to podání na etickou komisi AV z ní udělalo naprostého pitomce, co toleruje podvody a pak je zametá pod koberec. Havlas se ale aféry na etické komisi AV zalekl a dohodl s Anděrovou a Zažímalovou tento postup. Zlatej UPOL.

Anonymní řekl(a)...

Je to totální svinstvo, ale odpovědnost padá na Malínského a Anděrovou z UEM AV. Podvádět na AV se prostě (někdy) vyplatí stejně jako na RCPTM stejně tak se vyplatí držet hubu a krok.

To, že Anděrová nemá výsledky vyjma Kubinové a Jendelové a většina oddělení tam gerontuje z ní pak dělá loutku v ruce Zažímalové a Havlase, kteří se bojí etického skandálu před svými volbami je věd druhá. Ale odpovědnost nesou oni a uvidíme, zda se najde někdo stejně odvážný jako na PřF UPOLu, kdo se proti takovému jednání postaví nebo bude žádat aspoň vysvětlení.

Anonymní řekl(a)...

Má někdo to odvolání Kubinové ověřené ? Na stránkách je.

Anonymní řekl(a)...

Mohu potvrdit. Role užitečného idiota se chopil Ing. Topinka v roli nového šéfa :-)

Anonymní řekl(a)...

pátek, konec měsíce, zrušení oddělení ..... holt korporativní móresy v AV.

Anonymní řekl(a)...

Etické komise AV Čejkovou neřešila, protože ji to vedení AV nepředložilo. Myslet si o tom, co chceme. Stejně tak o odvolaní whistlerblowerky Kubinové. Souhlas, že jde o totální průšvih a analogii normalizace.

Anonymní řekl(a)...

Třeba se ozve Hořejší, že Zbořilovy podvody jou hnus, ale podvody na AV jsou OK a Zažímalová je strašně dobrá manažérka :-))))

Anonymní řekl(a)...

Neozve se nikdo. Zbořil také nadále je zaměstnancem UOCHB a interní pohádky si mohou nechat.

Anonymní řekl(a)...

Tak ten podvodnej článek od Čejkové je submitovanej, ale duplicitní obrázky vyhodili stejně jako Kubinovou jako spoluautorku. Když bude AV chtít, může se podívat na jiné články Čejkové a Čejky a tam těch duplicitních a posunutých obrázků najde více :-)

Anonymní řekl(a)...

Připosraná AV, UK, UPOL..... konečně BRno

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/masarykova-univerzita-vyzvala-hygienu-k-odvolani-opatreni-pro-vs-jsou-pry-nezakonna-40337452

Anonymní řekl(a)...

bomba !!§
„Klíčovou podmínkou je, že se jedná o zákaz nebo omezení styku skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami. Musí tedy jít o případ, kdy existuje konkrétní podezření ve vztahu ke konkrétním osobám. Plošné uzavření škol naopak ustanovení nedovoluje,“ upřesnil prorektor MU pro legislativu Radim Polčák.

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 14:51 Čejková to poslala bez Kubinové, hned v lednu, co musela odejít k Topinkovi. Ten se pod to taky raději nepodepsal. Zůstal jen Holáň, kterému je to vzhledem k věku už jedno.

Anonymní řekl(a)...

Zborila muze z UOCHB vyhodit jen Hobza jako vedouci skupiny nebo Hostomsky jako reditel. Jinak je tam uplna autonomie skupin, takze VR muze vydat nejake doporuceni, ale nemuze rozhodovat o vyhozeni nekoho. Ale ten tlak na Hobzu je uz znacny, tak uvidime, jak dlouho to ustoji.
Etickou komisi zatim UOCHB nemel, ale bude se nyni zrizovat.

Anonymní řekl(a)...

re: Havlas se ale aféry na etické komisi AV zalekl a dohodl s Anděrovou a Zažímalovou ...
SHAME!
Hlavně ale, že jalově a pokrytecky hýkaj, že by bylo "dobré nastolit takové prostředí, kde pokud někdo plagiát nebo falzifikát rozezná, nebude se muset bát říct veřejně své podezření".

Anonymní řekl(a)...

Hele tak ty Cejkove fejknute pejpry poslete Leonidu Schneiderovi na https://forbetterscience.com/ - treba verejne proprani te afery by mohlo vedeni AV probudit!

Anonymní řekl(a)...

Problém kauzy Čejkové je v tom, že ona sama byla dlouho vedoucí oddělení pod Sykovou, takže každému pak došlo, že stejným postupem publikovala i dříve a jen nebyl nikdo, kdo by to kontroloval. To, že nakonec potrestali i vedoucí, co podvod nahlásila, bylo skandální, ale duo Havlas-Zažímalová se to snažili ututlat a k etické komisi se to nedostalo. Na druhou stranu tento případ je v Krči celkem známý a možná se najde hodně odvážných lidí, kteří se za Kubinovou postaví. Uvidíme.

Anonymní řekl(a)...

Ted by to ale na EK AV mela poda ta Kubinova a jestli ma dost dukazu, tak se tu neututla!!!

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 15:13 Čejkové je nad 70 let a musí se starat o poněkud atypického syna Čestmíra, který také "dělá vědu". Na to nikdo nemá žaludek a ani to nemá smysl. UEM ji měl poslat do důchodu a syna ať se v 50ti postaví na vlastní nohy. Tím by oběma pomohli nejvíc.

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 15:10 Etickou komisi musí mít podle org. řádu AV každý ústav. Se čeká až Zbořil a Hobza odejde a pak se zřídí :-)

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 15:14 Kubinová to sem do EK AV dala ale dostal to Havlas a ten to ztopil. Jsou tam i ty zfalšované fotografie.

Anonymní řekl(a)...

Jen koukam, ze ta S. Kubinova ma i afiliaci FU AV - neno to tedy spise jeji presun tam nez vyhozeni ? Vzdyt je tam spousta grantu, doktorandi apod. - tohle by AV tezko udelala.

Anonymní řekl(a)...

re 15:22 - myslim, ze nemusi - zatim nikomu nechybela, ale ted se ukazalo, ze je potreba

Anonymní řekl(a)...

A kde je ted statecny bojovnik za pravdu Vaclav Horejsi ? Asi ho uplatili tou Ceskou hlavou...

Anonymní řekl(a)...

Na FyzU je jiná Kubinova (má i v příjmení dlouhé a).Šárka kubínová má asi i afilaci na fyzikálním ústavu (biofyzika ) ale to je nejspíš marginální úvazek v minulosti.

Anonymní řekl(a)...

no nevim: https://www.mendeley.com/authors/57194106136/

Anonymní řekl(a)...

Hořejší proti Anděrové nepůjdé Havlasovi Hořejšího vděčí za tu těžkou hlavu a anděrová jim sloužila po odstranění Sykově, kam se dostala jako dočasná reditelká, U Sykove ji hrozil vyhazov proto se nedostala do skupiny neuroved. Přes známe jejího manžela byla nastrčena s vedoucím mikroskopu jako šéfky a bohužel problémy neresila a jen je zametala pod koberec. Na oko změnila vedoucí aby to vypadalo ale skupiny dal vede Sram místo Topinky, Syka anebo Holaň. Prostě nic neřešila a plagiátorské aféry chtěla ututlat.

Anonymní řekl(a)...

Problém Kubínové byl to že před Čejkovou upozorňovala na plagiátorssky poster kamarádky paní Andělové, na kterém byla uvedena jako spoluautorka pravé Kubinova bez svého souhlasu a vědomi . Za to se jí museli omluvit a v druhém případě už si to nenechali líbit a potřebovali se jí zbavit.

Anonymní řekl(a)...

Z UEMU jakým způsobem bylo oznámeno odvolání pi.Kubinové jejím kolegům a spolupracovníkům. Vedoucí UEMu ani její zástupce neměl tu odvahu sdělit informaci a důvody odvolaní a přišlo jim pouze toto :

Vážení spolupracovníci,



chtěl bych Vám oznámit, že na základě rozhodnutí ředitelky ÚEM byla dnes s okamžitou platností odvolána z funkce vedoucí Oddělení biomateriálů a biofyzikálních metod (OBBM) Pharm.Dr. Šárka Kubinová, PhD. a současně jsem byl já, ing.Topinka, DSc. pověřen vedením tohoto oddělení na dobu do 31.12. 2020, kdy by OBBM mělo zaniknout. Tato opatření se v žádném případě nedotýkají Vašeho pracovního poměru v ÚEM. Okamžitě budou zahájena jednání o uplatnění všech pracovníků OBBM v rámci tematicky blízkých oddělení ÚEM. Zároveň budou přijata opatření k zachování kontinuity řešení stávajících grantů a vedení studentů všech forem studia v rámci OBBM.


Chápu, že v této souvislosti může vyvstat řada problémů, s jejichž řešením Vám já i vedení ústavu rádi pomůžeme. Jsem Vám kdykoli k dispozici na mailu....



S pozdravem



Ing. Jan Topinka, DSc.

Vedoucí oddělení genetické toxikologie a epigenetiky

Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i.

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 17:30 Já jsem nepochopil, zda myslíte fyzikální nebo fyziologický. Na fyzikálním nějaký úvazek nejspíš má v rámci grantu, ale vedoucí oddělení tam opravdu není. Na fyziologickém nebo mikrobiologickém je její jmenovkyně.

Anonymní řekl(a)...

Zbořil, Otyepka, Hobza, Miler vs. Čejková, Anděrová, Havlas a Zažímalová :-) vidím, že to je 1:1

Mimochodem není Čejková ta stará paní, co vozí toho pána autem každý den cca ve 12.00 do práce v Superbu kolem fyziologického ? Vždycky mě zajímalo, co to je za dvojku a teď mi kolegyně říká, že to jsou Čejkovi a že ten spolujezdec je její syn. To neumí řídit on ?

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 17:47 Solidní prasárna. Ředitelka bude asi opravdu kvalitní persona.

Anonymní řekl(a)...

Počítám, že utajovaným oficiálním důvodem bude "nesoulad současné koncepce oddělení s naší moderní koncepcí ústavu a některá další pochybění vedoucí v personální a plánovací oblasti" :-) . Přitom kdyby napsali, milá Kubinová už nás sereš tím, jak musíme řešit neustále etické otázky našich publikací, tak táhni, bylo by to možná výstižnější. Možná by UEM mohl vstoupit do Cathrine.

Anonymní řekl(a)...

A nenašel by se někdo odvážný, kdo má informace a důkazy o neetickém jednání a nesepsal o tom případně článek, co by se snad dal někde publikovat? Přece jen, pokud je to tak závažné, jak zde tvrdíte, a je to další případ krytí neetického jednání a šikany whistleblowera, byl by to už třetí případ takového etického selhání v ČR na třech různých institucích, to už značí zřejmě dost velký systémový problém, na který by asi bylo potřeba najít systémové řešení.

Anonymní řekl(a)...

Interní info z AV. Šárka Kubinová podala stížnost na ředitelku UEM v souvislosti s neřešením etického provinění 2 zaměstnankyň (Wolfová, Čejková) s tím, že jsou etické komisi podsouvány jiné otázky než na které upozornila a tomu pak odpovídá i výsledek a sešla se zde na Národní s Havlasem, který ji přislíbil řešení věci v rámci etické komise AV. Možná si měla nejprve zjistit, co je Havlas charakterově zač a pak by na podobné schůzky nechodila. Vyhazov byl s vedením UEMu konzultován.

Anonymní řekl(a)...

to 25. září 2020 18:06 : Oslovte paní Kubinovou, zcela jistě má svá podání a ty powerpointové prezentace fotek očí králíků otočených o 90 stupňů ze submitu Čejkové létaly po UEMu. Nebude to názor zcela jistě objektivní, ale jen jedné strany, druhá strana bude mít možnost napsat svoje.

Pro mě je snad nejotřesnější způsob, jakým se oznámilo těm spolupracovníkům. Absolutně nulová empatie a způsoby vedení.

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 18:31 Naopak já bych viděl pozitivum v tom, že se už po zaměstnancích nechce manifestačně vedoucího odsoudit a provést veřejnou sebekritiku před pracovním kolektivem. Dříve to byl na AV celkem běžný postup.

P.S.: Budovy opravíme za německé peníze, ale způsoby máme jako sověti.

Anonymní řekl(a)...

25. září 2020 17:47 Nejhorší je, že vzhledem k dočasným úvazkům, kdy se AV chová jako švarcsystém, skončí lidem najaté na granty jejich pracovní úvazky jejich doběhnutím do konce roku a toto celé je trapná hra na pomoc a šaráda člověka, který není schopen se pod svá rozhodnutí podepsat a musí používat kulisy v podobě Ing. Topinky. Stydím se, že jsem v AV.

Anonymní řekl(a)...

Hnus velebností jdu blejt.

Anonymní řekl(a)...

UEM prostě je RCPTM-2 či přesněji Podvodníkov-2.

Ale Zažímalka chce mít KLID na prácí (rozuměj - KLID na své znovuzvolení), a proto nehne prstem.


Anonymní řekl(a)...

Jen bych to doplnil. Vedení UEM začalo nenávidět Kubinovou tehdy, co si stěžovala, že zákaz podávání grantů ze strany vedení UEMu od lidí nad 65 let věku je diskriminační. Tím se chtěla Anděrová zbavit Holáně, Syky, Šráma a Čejkové, kterým tehdy bylo nad 65 let věku. Oni by nemohli žádat granty, neměli by peníze na lidi a tím by jejich oddělení skončila. Tomu Kubinová zabránila tím, že si stěžovala tak, že sama tehdejší ombudsmanka začala šetření pro diskriminaci podle věku. Tím paradoxně zachránila Čejkovou, kterou dostala "za odměnu do oddělení" i s Mirečkem, která pak ce spolupráci s vedením UEMu posloužila pro potrestání Kubinové.

Někdo si pak nahrál Anděrovou, jak na poradě ústavu celkem pohrdavě a odporně mluvila o těch vedoucích a tím se znemožnila úplně. Případy podvodných posterů (Wolfová) a submitací (Čejková) pak následoval. V tom prvním případě se W. ještě musela Kubinové veřejně omluvit za ten fake poster s jejím jménem ale Čejková ve svém případě místo omluvy podala na Kubinovou protinávrh na bossing. Ten se sice neprokázal, tak Kubinové přišili to, že jako vedoucí Čejkové nezjistila, že před 2 lety, kdy její vedoucí vůbec nebyla, publikovala podřízená Kubinové Mgr. Zuzana Kočí poster jako první autor, na kterém nebyla Čejková uvedena. Kočí, který je v Irsku, uvedla, že vůbec nevěděla o spoluautorství Čejkové, protože data dostala od úplně jiné vedoucí, kterou uvedla a měla ji za spoluautorku. S Ćejkovou se také nikdy pracovně nesetkala. Kubinová dostala tedy nesmyslnou výtku, které se pak bránila stížností na AV spolu s žádostí o přešetření rozhodnutí EK ve věci Čejkové manipulace s obrázky.

Dnešní výsledek už pak odvedl duo Havlas a Anděrová za účasti Zažímalové.

P.S. : Anděrová je chráněnkyně Hořejšího a Drahoše, protože odvedla špinavou práci vůči Sykové a jejím kolegům, přestože to byla dlouhá leta její kolegyně. Zbytek ústavu včetně rady nátlak Drahoše nejprve odmítl a nechtěl Sykovou odvolat.
Jedině u grantu s Cambridge university se netroufla Sykovou ostrakizovat, protože by to prof. Fawcet okamžitě ukončil a za souhlasu Sykové v ním má účast Jendelová a Kubinová. Anděrová si pro své oddělení ale vyžádala desátek, přestože je o dvě třídy někde niž. Fawcet to pak dává na prezentacích dost jasně najevo,což Anděrová špatně nese.Tím, že se zbaví celého oddělení, přejdou granty na její oddělení. Pro samotnou plagiátorskou kauzu to není důležité, ale je dobré znát pozadí.

Anonymní řekl(a)...

Tak aspon uvidíme, zda se AV změnila a posunula se k západu nebo východu.

Anonymní řekl(a)...

Trochu protimluv. Na jednu stranu někdo tvrdí, že na AV mají vedoucí silnou personální pravomoc a proto nemohou vyhodit podvodníka Zbořila (UOCHB) a na druhou stranu může jiný ústav vyhodit whistlerblowera na hodinu. měli byste si v Praze v tom udělat jasno. A doktorce Kubinové respekt.

Anonymní řekl(a)...

Ta autonomie vedoucich plati pro UOCHB - nikoli pro celou AV. Ale reditel jakekoli vvi se souhlasem RP samozrejme muze delat reorganizaci - na UOCHB se taky obcas rusi skupiny (a zakladaji nove), ale na zaklade evaluace od International Advisory Board.
Tohle na UEM vypada na velkou prasarnu. Ale velice se to podoba situaci na Heyraku, kdy se Hof zbavil ze zavisti nejlepsiho vedce a jeho oddeleni - Cejky, ktery pak odesel na PrF UK.

Anonymní řekl(a)...

No jo - zakon o vvi zada rediteli ustavu obrovske pravomoci a kdyz se reditelem stane nejaky mstivy hajzl, tak je s ustavem zle (a ani vedeni AV s tim nic nenadela)...

Anonymní řekl(a)...

na Havlase mi to nesedi - byl to spis stary dobrak, ktery z UOCHB nevyhodil ani skupinu, ktera opakovane neprosla evaluaci - spis s tim AR nemuze moc nic udelat

Anonymní řekl(a)...

re: na Havlase mi to nesedi

Sedí - Havlas byl od osmnácti v partaji, a už v tom padesát let bruslí. Bezzásadová figura, ale notuje si s bezzásadovou Zažímalovou.
Zmizet by měli oba - ale není okamžitá náhrada.
Havlas ale teď fakticky už spíš kontroluje Zažímalovou.
Je to komedie -- uvidí se na podzim.

Anonymní řekl(a)...

Všímavější divák si povšimne toho, že před pár týdny byla Zažímalová na UEM AV na soudružské předvolební návštěvě a tehdy se domluvilo, že se nějaký důvod k vyhození stěžovatelky najde. A protože se na ní nic nenašlo a výsledky má, tak se našel jistě nějaký utajený strategický důvod, jak se zbavit Kubinové zrušením celého oddělení.

Shrňme si fakta, Podvodník Zbořil v AV zůstává, oznamovatelce podvodů se zruší celé oddělení a má přejít do vyhození pro nadbytečnost do oddělení jako řadový zaměstnanec, kde je už zaměstnaná podvodnice (i podle nálezu etické komise), které Kubinová nechtěla proto prodloužit smlouvu. Chucpe ve všech směrech.

Pamatujte si to, až budete někdo nadávat na normalizaci nebo 50s na akademii.

Anonymní řekl(a)...

26. září 2020 6:37 Mě teda zaujalo i to složení Topinkovy skupiny a minimální počet studentů v porovnání se skupinou Kubinové. Topinka zřejmě slouží jako alter ego Šráma, který nemůže být pro svůj věk šéfem, a celé oddělení je takové sběrný tábor UEMu:-) 4 příbuzní, Čejkovic photoshop team a žádní studenti. A do toho mají jít ? Fakt rozum nebere...

Anonymní řekl(a)...

Ad 25. září 2020 15:05 Připosraná AV, UK, UPOL..... konečně BRno https://www.novinky.cz/domaci/clanek/masarykova-univerzita-vyzvala-hygienu-k-odvolani-opatreni-pro-vs-jsou-pry-nezakonna-40337452

S testy, které dávají v ideálních podmínkách na čistou vodu falešnou pozitivitu 3-4,4 % německé prevalence 0,4% nedosáhnete. To pochopí i největší laik po druhém pivu.

Ta 0,4% jsou těžší průběhy a vážné případy. Systém, který sám sebe zahlcuje tím, že zachytává převážně falešně pozitivní případy, nemůže fungovat.

Němci buď lžou nebo několikanásobně přetestovávají. Může také být, že mají jiný způsob odběru a hodnocení. Například ty, kdo z náboženských důvodů odběr odmítnou, vedou jako negativní. Též vedou jako negativní všechny i jen malinko nejasné případy. Například když ze čtyř primerů (ano, testy prováději fakticky čtyři experimenty) je jeden nejasný. Pak samozřejmě zbudou jen silně nakažení, akorát nám bude po světě pobíhat spousta lidí s Covidem a možná na něj i někdo z těch negativních umře.

Pokud jde o tu připosranost, vždyť přece o nic nejde. Přednášky na webu jsou stejně lepší než ty české naživo - minimálně nejaká se vždy najde. A spektra se vyrábějí mnohem lépe když vám nikdo nekouká pod prsty.

Z Covid free zóny se hlásí

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Já tam tedy vidím dokonce 6 příbuzných, přičemž dva jsou ve vedení oddělení. Je to poněkud atypické, aby někdo šéfoval i svým příbuzným, ale třeba je to směr, kterým se chce UEM ubírat v budoucnu a možná měla Kubinová taky někoho z rodiny zaměstnat, aby se dostala do strategie.

Anonymní řekl(a)...

26. září 2020 6:49 Tady dávno nejde o Covid ale o volby. A Flégr nebo Hořejší fungují jako užiteční idioti Babiše.

Anonymní řekl(a)...

26. září 2020 6:54 máte pravdu je jich tam minimálně 6. Možná je to oddělení kandidátem na zrušení, tak tu úlohu mouřenína vzal na sebe. Četla jsem ten rozhovor v Květech na stránkách UEMu s Jendelovou !!! a podle mě polovinu věcí, o kterých mluví, dělá oddělení Kubinové. Je to celé nějaké podezřelé a mám za to, že tam jde o to si zbavit whistleblowera a ještě o obrat o granty. AV by si měla jasně říci, zda je korporace anebo tam funguje nějaká fair-play a samospráva a podobné hajzloviny ředitelů a vedení AV se omezí.

Anonymní řekl(a)...

Pojďme spojit dvě věci, UEM a BIOCEV touto otázkou. Kdy naposledy u nás v BIOEVu tam pracovala Jendelová ? Tady jsem ji ještě nikdy neviděl.

Anonymní řekl(a)...

26. září 2020 7:02 Solidní postřeh. CV napoví
https://www.biocev.eu/cs/lide/pavla-jendelova.1518
srov. FR AV a La Troube se Sykovou a pochopíš :-)
Ale upřímně, na BIOCEV nejezdí z UEMu, UMCH nebo MBU nikdo. Jsou to jen tabulková místa a pak výplaty. Dokonce se dávno zrušil i shuffle bus, protože jezdil prázdný.

Anonymní řekl(a)...

26. září 2020 6:37 Zažímalová se nejspíš už neštítí ničeho a hlas Anděrové stojí za vyhození jednoho problému. Havlas je typická čeká povaha, která si nechce špinit ruce, tak se snaží vše tahat do kolektivního orgánu, kde se to tajně odhlasuje a pak se navenek tváří, že byl proti.
Nedivil bych se, kdyby do tohoto svinstva zatáhnul radu ústavu a Mirka Anděrová měla krytí, protože každého napadne ta souvislost s plagiáty.

Anonymní řekl(a)...

S tím Topinkou máte pravdu. To bylo tehdy odd. Farmakochemie pod Šrámem, který kvůli věkovým restrikcím nemohl vést nadále oddělení, tak použili jednu větu ze zprávy no-name zahraničního panelu a oddělení zrušili, tj. změnili název a nechali všechny zaměstnance :-)
viz. výročná zpráva, str. 3
http://www.iem.cas.cz/soubory/dokumenty/uem-122019-282-vz-rs.pdf

To samé se stalo se Sykou, Holáněm, kde to dokonce vede nějaká bývalá postarší laborantka. Evidentně se v tom Anděrová plácá, strategie přežívání a klidu a když se někdo ozve, tak ho odříznou. On tam byl i problém, že Anděrová dávala plné stravenky svým známým, kteří měli jen menší úvazky a Kubinová se ozvala a pak že UEM odmítal dát dodatkovou dovolenou těm zaměstnancům, co pracovali s biologickým materiálem s vyšším rizikem. To měl na starost Malínský, ale ten se spíš věnuje místní bokovce (v tom je jistá podobnost s UOCHB:-)



.


Anonymní řekl(a)...

Ad 7:06 Co furt máte s tím BIOCEvem.

Evropské se projekty se plánují jako naleštěné chiméry šest let předem aby získaly co nejvíc bodů podle zadávací dokumentace. Pak se dva roky schvalují a sedm let staví. Jelikož ani na začátku nebyly reálné - a to se do nich musely dát alespoň reálné výsledky a životopisy - nelze očekávat, že budou fungovat po 15 letech když se postaví. Jsou tři možnosti: 1) Ujme se toho někdo z oboru, kdo má vlastní výsledky a zájem (Např. Hilase, VUTS, některé části CEITECu, pozitivních příkadů je naštěstí spousta), 2) podrží to samotná EU (ELI), 3) je třeba přežít dobu udržitelnosti a začít využívat budovu jinak. Podle bodu 3) jede většinově BIOCEV, ale při bližším pohledu se skoro v každém projektu najde nějaká část, která je ráda, že doba udržitelnosti už uplynula. Často nějaký superstroj, který si koupil někdo s velkýma očima, pak zjistil, že ho nedokáže využít. A začasté zmizel, mohl to být i "napsaný" cizinec.

Musíte mít hodně dobrou zkušenost s Evropskými projekty, abyste je napsali tak, aby byly k užitku. A stejně se vždycky najde někdo, kdo jen čerpá - a máte kliku, když jich není většina.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

26. září 2020 7:48 S BIOCEVem ? Já si jen projížděl ty oddělení na UEM a narazil na Jendelovou, že by měla být tady a přitom tady nepracuje. Podobně to bylo i Bryndou. Tak mi to jen přišlo vtipné, jak se někdo bouchá do prsou jak je BIOECEV plný a pak ty lidi tady nikdo nevidí. Narazil jsem na UEM na další 4 Bioceváky a ani jeden zde nedělá s vyjimkou Petrenka.

Anonymní řekl(a)...

A proč vlastně kandiduje do senátu Hostomský ? On se někdy politicky angažoval v Dejvicích ?

Anonymní řekl(a)...

jo, rozšířil na stará kolena jejich voličskou základnu o tři budoucí voliče a sirotky současně.

Anonymní řekl(a)...

Celkem síla. AV rulez.

Anonymní řekl(a)...

Vzhledem k dění na UEM má US hned teď možnost ukázat, že to s tou nápravou upadlé etiky myslí vážně. Nakonec Havlas i Ždímalka jsou taky členové US.

Jinak i etický kodex GAČR obsahuje jen chabý náznak:
3. Řešitel projektu:
c) ... chová se k nim spravedlivě, nediskriminačně a bez náznaku jakékoliv formy šikany ...
Ale, že šikana whistleblowerů je na úrovni podvodů a plagiátů tam samozřejmě taky radši chybí.

Anonymní řekl(a)...

Ty odchody pro oprávněnou kritiku vědecké práce a nesmyslného vyhazování peněz, maření času a lidského potenciálu (studentů i vědců) jsou na AV v Praze i jinde než v Krči nebo na Slovance. Jenže Ti dotčení už nemají ani chuť na to dále upozorňovat,protože Ti, od kterých jste čekali podporu, se pak opravdu ukážou jako (političtí) kariéristi, i když navenek slušní lidé.

Anonymní řekl(a)...

Já si tedy obdobný případ v Krči nepamatuji. Pokud se něco rušilo, tak to nebylo ze dne na den a mělo to nějaké smysluplné zdůvodnění. Zde šlo o oddělení s mnoha granty včetně účasti na tom tom hlavním neuroreconu 100 mil, polovina cizinců a publikace. Nakonec i ten způsob komunikace.
Dovnitř UEM nevidím, ale smrdí to hodně pomstou.

Anonymní řekl(a)...

Bezpátečnost Hořejšího pochopíte, když si vzpomenete na jeho slova o tom, že dělá rád ve své bývalé skupině laboranta a za dva týdny už hobluje kliky u Havlase za zvolení do evropské výzkumné rady :-)

Anonymní řekl(a)...

Bych nespojoval dvě věcí. Jedna věc je, jak se ředitelka Anděrová zachovala vůči své podřízené v kauze publikačních podvodů. Tam je věc snad jasná a doufám, že Anděrová dobrovolně ¨sama odstoupí.

Druhá věc ale je, jak kolegové z UEM v tom nechají Kubinovou vykoupat, protože mají sami strach a vědí, jak dopadly etické komise pod Anděrovou (je to pouze její pomocný orgán). Pokud chceme být AV ve smyslu akademie, měli bychom podobné okamžité vyhazovy odsoudit, protože k tomu žádný rozumný důvod není, počítám, že dr. Kubinová nic neukradla, ani nechodí pozdě do práce nebo neopisuje články atp.

P.S. : v tom autě opravdu 80.letá Čejková vozí svého 50.letého syna do práce a z práce. Evidentně ten syn není úplně normální, ale to není překážkou vědecké práce.

Anonymní řekl(a)...

Hořejšího bych do toho netahal. On je to sice kecálek a politická podržtaška, ale s Anděrovou nebo kauzami UEMu nemá nic společného vyjma nenávisti k bývalé konkurenci Drahoše, tj. k Sykové, která na UEMu kromě Neuroreconu nepracuje. Za podporu Sobotky a Babiše bude laborant Hořejší oceněn a ať si jde třeba lovit motýly do Afriky.

Doufám, že letos se v AV objeví nové tváře a normalizační strnulost Havlase a Zažímalové vyvane. Kauze whistlerblowerky je celkem hezká story, jak Zažímalku s možnost znovuzvolení dostat. v té chvíli nebude mít šanci ani Hostomský se Zbořilem a Hobzou v zádech.

Anonymní řekl(a)...

26. září 2020 10:18 Stačilo by napsat, že Hostomský toleroval činnost podvodníka Zbořila a ani nezřídil přes opakované výzvy etickou komisi.

Anonymní řekl(a)...

Ad: před pár týdny byla Zažímalová na UEM AV na soudružské předvolební návštěvě a tehdy se domluvilo

V tyto dny je Zažímalová vstřícná ke každému řediteli, který se o něco řekne. Ředitelé jsou jedni z mála, co mají volební právo, a hlavně mohou vydat oslavné doporučení pro některého kandidáta jakoby jménem celého ústavu. A taky mají páky na členy sněmu ze svého okruhu.
Je to dost korupce v přímém přenosu, ale pokud předsedu nebudou volit všichni vědečtí pracovníci, tak se to nemůže změnit.

Anonymní řekl(a)...

Na UEM to vypadá, že tam hrajou škatulata hejbete se. Holáň s jeho manželkou spadl pod Rosslera s jeho manželkou, ten dělá kromě u svého oddělení také u Topinky s jeho manželkou. Gardedámou je tam pak Šrám, který byl se Sykou, Čejkovou a Holáněm v té radě ústavu, které odmítla Sykovou odvolat. Anděrová tedy zakázala nejprve těmto lidem dávat granty s tím, že jsou moc staří (nad 65 let) a po kritice Kubinové jim to sice povolila, ale nemohou být šéfy svých oddělení.

Je zjevné, že paní Anděrová vlastně nic neřídí a zaostávání neřeší, jen hraje škatulata a přejmenovává oddělení (mikroskope na buněčné membrány, transpl. imunologie na nanotoxi/epi a farmakochemie na toxi a nanotoxi/epi , duo Syková-Vargová pak spadlo k Anděrově, ale vedení je stále stejné a názvy oddělení se vůbec nekryjí s obsahem výzkumu. Pak je asi pochopitelné, že nebude ani řešit podvody a podvůdky a stěžovatelka musela opustit potápějící se parník jako první, protože na tu hru nepřistoupila.

Dala bych ruku do ohně, že v tom jede i ta nová rada, protože to jsou ti stejní, co této situaci využili (Jendelová převazala velký grant po Sykové, Topinka to vzal po Šrámovi, Rossner po Holánovi a Šrámovi, Truneček po Sykovi. Nikdo z nich na to sice neměl, ale byli mladší. A když pak Kubinové spadla Čejková a viděla tu její práci s photoshopem a chtěla ji vyhodit, ostatní se lekli a museli se problému zbavit.

Naprostý hnus ...


Anonymní řekl(a)...

Chápu to správně, že tam měli nebo mají současně 4 vedoucí mezi podřízenými manželky nebo vlastní syny ? To jsem viděl na LF před 20 lety a podle toho to vypadalo. Ústav experimentální medicíny je tak zralý na zrušení :-)

Anonymní řekl(a)...

Na UEMu už pár měsíců nepracuji, ale přidám svůj dojem. Za Sykové byly vedeny každý týden Journal Clubs, Syková chodila na porady oddělení a chtěla výsledky, nejen publikace a ať byla jakákoliv a jakkoliv ambiciozní navenek, pamatuji si, jak třeba poslala Jendelovou k šípku, když chtěla dělat pokusy jen proto, že se to lépe publikuje a ne proto, že to má nějakou myšlenku a jak po nás chtěla předělat projekty na lepší.

Anděrová se v odděleních ani neukáže, podpora všeho prakticky nulová, jen se eviduje všechno 10x víc, měli jsme nově 2 veterináře, kteří v podstatě práci se zvířaty znemožňují a aby se něco udělalo, musí se ty jejich nesmysly obcházet, Anděrová to ví, nic neřeší a sedí celý den v ředitelském kanclu, pokud nezmizí z ústavu ve 12.00. Na hodinu vyhodila sekretářku, pak asistentku, jediná, která se ozve byla právě Šárka Kubinová, která chtěla, aby se věci začaly řešit a hájila i práva zaměstnanců na dovolenou nebo spravedlivější nárok na stravenky. Dopadla tak, že Anděrová s ní jednala jen za přítomnosti externího právnika za 3.500/hod. Zástupce Malínský pak neřeší vůbec nic a celý dny profláká s milenkou. Včera pak Anděrová sesadila Šárku Kubinovou a konec si každý domyslí. Já jsme odešla jinam stejně jako mnoho postdoků, protože to ovzduší přešlapávání a škatulata, jak někdo uvedl přede mnou, je postupně nesnesitelné a vlastně i trapné a člověk se do práce přestane těšit.

Pro mě je Anděrová organizačně neschopná a současně všehoschopná blbka, která kryla svou kamarádku a Čejkovou při podvodech s postery a publikacemi a šikanovala ty, kteří chtěli prošetření. Co je ale nejhorší - to neřešení ničeho a typ komunikace se zaměstnanci, které předvedla také při vyhození Šárky.

Howg smutno je mi.

Z.

Anonymní řekl(a)...

Na co si to tady všichni hrajete ? Podvodníka Zbořila drží AV dva roky a žádná etická komise, nic. UOCHB drží basu stejně, jen Hostomský nechá interně a neveřejně projít nic neříkající zprávu, když je těsně před senátníma a akademickejma volbama. Zbořil i Hobza na svém místě v AV stále, Gregor bez státnic a omluvy.

Copak si myslíte, že tahle bafunářská sebranka bude bránit whistleblowerku, kterou šikanuje vedení nějakého ústavu AV, které jí ze dne na den zruší oddělení, aby se ji mohlo jak zbavit ? Nenechte se vysmát blbečkové. Máte, co jste si zvolili, tak držte hubu, krok a roušky.

Jinak potvrzuji informaci, že se Havlas se stěžující dr. Kubinovou sešel, výsledek jste viděli včera. A zase můžete pak u táboráku v pátek večer říkat, že za to můžou komunisti :-)


Anonymní řekl(a)...

26. září 2020 17:40 Pražáci se probudili v Olomouci, ale žádného slušného děkana tam nevidím.

Anonymní řekl(a)...

Pro srovnání info z UEMu :
publikací (2019) IF IFxUEMxP
Oddělení regenerace nervové tkáně 19 73,751 24,42
Oddělení genetické toxikologie 13 50,951 15,401
Oddělení transplantační imunologie 9 37,743 15,312
Oddělení biomateriálů a. (Kubinová) 15 57,887 14,897
Oddělení neurofyziologie sluchu 9 73,041 10,425
Oddělení vývojové biologie 6 63,576 9,92
Oddělení molekulární neurochemie 3 11,649 7,626
Oddělení tkáňového inženýrství 7 26,78 7,223
Oddělení neurofyziologie (řed.Anděrová) 5 17,96 6,696
Oddělení biomembrán (nám.Malínský) 2 7,152 4,185
Oddělení farmakologie 6 18,64 1,652

Zbytek si už panstvo domyslí :-)

Anonymní řekl(a)...

https://www.prf.upol.cz/nc/zprava/clanek/vyjadreni-prirodovedecke-fakulty-k-usneseni-krajskeho-soudu-ve-veci-spravni-zaloby/

vs.

https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/krajsky-soud-odmitl-spravni-zalobu-prirodovedecke-fakulty-up-tykajici-se-zrizeni-vysokoskolskeho-ust/

Anonymní řekl(a)...

Čekal někdo opravdu, že faktulta může žalovat univerzitu?

Anonymní řekl(a)...

Ano čekal: podle posledního zasedání univerzitního senátu to byl minimálně Kubala, Malacka (senator, právník), Tomoszkova(senátorka, právník). A taky fakultní senát. A proslýchá se že žalobu připravil náhodou kamarád těch dvou právníků.

Ale každej ví že to byl jenom pokus o obstrukce a nátlak na senátory. A rozhodně jim není konec. Městečko Palermo.

Anonymní řekl(a)...

re: týden před volbami, vytáhne nějakou fotku s Holým ...

Existuje i snaha, aby Hosta dostal tu cenu Neuron, což by ho jako mělo zviditelnit coby
"nástupce" Holého. Zatím je spíš dost béčko.

Anonymní řekl(a)...

1) Čekal někdo opravdu, že fakulta může žalovat univerzitu?
Čekal, může a povedlo se to.

Za pozitivní považujeme, že žaloba nebyla odmítnuta v plném rozsahu a soudní proces tedy rozhodně není u konce.

https://www.prf.upol.cz/nc/zprava/clanek/vyjadreni-prirodovedecke-fakulty-k-usneseni-krajskeho-soudu-ve-veci-spravni-zaloby/

2) Městečko Palermo.
Nechat rozhodnout ve sporu nezávislý soud je mafiánské... To už chce opravdu velkou dávku fantazie a demagogie. Nějak mají někteří přispěvatelé zvrácené představy o spravedlnosti. Nejste náhodou prorektor Bilík? :-)

Anonymní řekl(a)...

26. září 2020 17:40 Bych tak skeptická nebyla. Podobné jednání ředitele ústavu ohrožuje i jíné skupiny a připravují se petice na podporu Kubinové. Pokud o tom opravdu věděl Havlas a Zažímalová to Anděrové schválila, může to vyvolat diskusi, která Zažímalcové znovuzvolení reálně znemožní a navíc ji to zostudí. Všem je jasné, že o jinak asi lepší v rámci ústavu oddělení nešlo, ale cílem byla Kubinová. Pokud se zveřejní nálezy etické komise ústavu a AV nebo se ukáže Havlasova prohnanost a faktická nečinnost, bude to pro spoustu lidí v kontextu např. podobného případu Gregora signál, že takovou garnituru nechtějí.

Já bych osobně nepovažovala ani dr. Kubinovou za whistleblowerku, ale za někoho, kdo opravdu četl etické normy akademie věd a je schopen je bránit. Tak by měl jednat každý z nás.

Anonymní řekl(a)...

Správní žaloba: podle mě jim to na kasaci vyjde, protože jde o spor dvou institucí, které jsou jednak v nějakém správním režimu dle ZoVS a pak v nějakém autonomním režimu. A v obou případech je možné řešit soudně kompetence. Neříkám, že to je šťastné řešení a dokonce si ani nemyslím, že to soud vyřeší a má řešit, protože nekompetentní české soudy z toho udělají ještě větší guláš s 30 stránkovým zdůvodněním.

Anonymní řekl(a)...

Není to spor dvou institucí UP je UP. Jedna instituce, jedno IČO, jedno vedení. Přesně podle ZoVS. Správní žaloba je jen obstrukce a nátlakovka na senátory (žaloba šla proti senátu).

Anonymní řekl(a)...

27. září 2020 9:51
1) Lež. Nemůže a nepovedlo. Ta část žaloby kde fakulta žaluje univerzitu byla zamítnutá v plném rozsahu. Prorot chce fakulta podat kasační stížnost (klasická zdržovačka, jakou známe od ekoteroristických spolků).
2) Zmínka o Palermu asi poukazovala na provázanost senátorů kteří se při hlasování zdrželi a právníka který žalobu připravil. Dokonce se proslýchá že chtěli svědčit proti UP. Nedivila bych se už vůbec ničemu.

Anonymní řekl(a)...

27. září 2020 10:03 fakulta má odvozenou procesní právní subjektivitu, stejně jako ji mí např, dozorčí rada atp. může být žalovatelná a může žalovat. Stejně ji má i člověk nesvéprávný, právě proto, aby mohl někdo jeho jménem řešit věci u soudu atp. IČ s tím nemá co dělat.

Anonymní řekl(a)...

Palermo? A právní oddělelení univerzity, které vede zaměstnankyně RCPTM, přítelkyně vedoucího jedné ze skupin na RCPTM, a které zásadně ve všech ohledech rozhoduje ve prospěch center a dokonce se podílelo i na ukrývání dat z článků z Nat Comm, aby je nikdo nemohl vidět?

Tam žádnou provázanost nikdo nevidí, co? :) A to je jen PO a ne rektorát jako celek.

Anonymní řekl(a)...

10:16 Palermo je známé jako místo kde probíhala válka mafií proti sobě. Příměr víc než vhodný.

«Nejstarší ‹Starší   1001 – 1200 z 1460   Novější› Nejnovější»