úterý 30. června 2020

Proč jdou mladí chemici dělat průměrnou vědu?

V roce 1990 se otevřely hranice a já potkával v Čechách bývalé kolegy, co byli štěstím bez sebe a říkali: „za pár let dohoníme Evropu, budeme jako Německo“. Plynul čas, a za těch pár let už byli skleslejší z celého vývoje, ze stavu Akademie věd, tzv. vědní politiky, z masovosti škol. Po roce 2000 jsem už slyšel kritiku aktuálních studentů, později i doktorandů, nakonec většina mých vrstevníků odešla do důchod poměrně dost zatrpklá, zpravidla uchylující se k rodině, zájmům řešící neustále své zdravotní problémy. Někteří z nich se přitom nemají a neměli materiálně špatně, buď utekli včas pod zahraniční evropskou firmu anebo se udrží v akademii nebo na VŠCHT a dolují granty, poskytují rozvory. I tak je nich jistá hořkost z nenaplnění. Možná si řeknete: „Politika a aktivismus u nás šlo po roce 1997 do kyte, domácí průmysl zkrachoval a celá česká věda je těsně nacuclá chřtánem na europrs, státní školy jedou na počty studentů, hodnocení za publikace, kus za kus a k tomu česká byrokracie.“ Jasně, a k tomu starej chemik, co čekáš? Vlastně jen jednu věc, vzporu mladých a ta není nebo ji nevidím. Podle mě, kdo sází na mladé, trpí stařeckou demencí. Jen pár postřehů:
1. Jsem starý a nežiju na kolejích, takže soudím jen z toho, co mé špatné ucho slyší a co ještě vidí, příp. co mám z druhé ruky. Nicméně díky youtube se ke mně dostávají příběhy Čechů v US,

 
anebo

A

no, jsou to exoti, ale pochopili, že život je opravdu o něčem jiném než kariéře.

2. Dejme tomu, že každý rok vystuduje chemii na VŠCHT cca 400 studentů a doktorát 100 studentů. Další část pak dělá doktorát na UOCHB apod. Kolik z těchto lidí založí firmu do 10 let o absolutoriu, se omlouvám, ale o nikom nevím, asi někdo bude, ale masový jev to není ani náhodou. Když to shrnu z USA, z mých kolegů má firmu skoro každý nebo je u někoho, kdo ji má. Po padesátce dokonce hodně známých odešlo z korporátu a začalo to zkoušet. Prostě většina z nás dělá chemii proto, že chceme něco vyrábět, prodávat a vylepšovat. Opravdu má ČR potřebu takové spousty teoretiků a publikantů nebo prostě nemají jiné uplatnění? Přitom chemie byla a je hlavně byznys všechny chemikálie, plasty, sklo, roztoky, mikroskopy, míchačky, chromatografy, markery, barvení, terrmáky, protilátky, bloty, Elisa, eko-bio gadžety atp. je obyčejný byznys. I publikování je byznys, dokonce pro Eslevier výnosově lepší než chemie pro Merck.

3. Když budu student dnes v ČR a začnu číst po třech letech základů číst články v prestižních časácích, proč bych měl studovat chemii v ČR ? Bohužel za posledních 30 let jsem neviděl v mých dvou fakultách, se kterými spolupracuji, ani jednoho českého studenta, a to jde o rating v první dvacítce škol. Polsko hodně, Maďarsko, Rusko, Sbrsko několik. Většina je z US, západní Evropa, Čína, dříve hodně Indie. Odpovědi jasné. Proč bychom měli studovat doma, když tady je to kvalitnější. Když se kouknu na CV dnešních českých profesorů, stále stejná písnička, kromě 3 let otročení na západě, stále skoro stejná laborka, stále stejná témata. Když čtu výroční zprávy VŠCHT nebo PřF UK nebo jejich web, tak si připadám, jak v blbém filmu. Přeplácané, přitom zastaralé a neužitečné. Titulománie a PR bulvární chemie. To už je snad lepší jít stránky chemie na Yale, kdysi dobrá škola, dnes někde ve třetí desítce, ale stránky mají jak za starého .

4. Pokud někoho tady beru k sobě, vždy ví, proč tu práci chce dělat, čeho chce u mě dosáhnout, za jakých podmínek pracuje a kdy od toho odejde. U kolegů v ČR nic podobného nevidím. Sice nadávají, ale nic vlastně pro změnu nedělají. Dělají výzkum ani ne pro výzkum, ale pro publikování, a to jen proto aby dostali další grant.

5. Akademie věd dospěla do stádia nefunkční etické komise, neschopné a nečitelné šéfky s groteskním exšéfem zastávající zbytečnou funkci po prezidentských volbách. Bez dotací by neměla ani na PR a veškeré příjmy z dotací nakonec skončí v nákupech ze západu a něco se utratí v soukromých nákupech z Číny. Nemám ale nic proti šéfům současných ústavů AV, jen to, že jsou průměrní.

 6. Pokud jdete na UOCHB kvůli Holého pověsti. Nejprve zajděte do lékárny a nechte si vytisknout seznam všech léků včetně těch na předpis. Za každým z nich je spousta Holých a především daleko více zajímavějších příběhů.

7. To už nikdo v CŘ nechce vyrábět auta, kola, hodinky, mobily, drogy, hnojiva, zdravotní čaje, jedy, výbušniny? Fakt někoho baví život, ve které píše analogické články a 2x do roka jede na konferenci, kde se zadarmo nažeru a v lepším případě s někým vyspí a nic nechytne?

Osobně mám za to, že většina mladých chemiků jde dělat doktoranda právě proto, že nic jiného neznají a že je to pro ně celkem jednoduchá kariéra. Je to každého věc, ale pokud někoho zajímá chemie nebo obecně technologie a dá na rady starce, doporučím tento postup:

1. Vyberte si obor, který vás zajímá (a je jedno, že vás za pár let přestane bavit, to je naprosto normální). Je úplně jedno, zda vám je dvacet nebo padesát.

2. Najděte si školu a firmu, která něco z toho oboru dělá.

3. Napište do firmy žádost o praxi s motivačním dopisem (vzory najdete na webu a pokud nejste ten motivační typ, řekněte si, jak by měl vypadat dopis, kdyby si někdo chtěl hlásit do vaší firmy nebo si přímo kupte letenku a odleťte tam. Pokud je to škola, zeptejte se školy, kdo dává stýpka a kontakty atp.

4. Většina institucí vám odpoví a řekne požadavky a priority, ale neberte vše jako danné, US nebo Čína nejsou byrokracie typu Německa, takže vám klidně dají stypko sami nebo odloží (až na věčnost).

5. Pokud si firma píše požadavek např. na PhD, pošlete CV i bez toho, v praxi nemá titul žádný význam a píše se tam ze zvyku a přijde 50 odpovědí s indickým, ruským nebo českým PhD a o ničem to nerozhoduje.

6. Nebojte se žvatlat. Anglicky neumí většina US chemiků , protože se v Číně, Japonsku nebo Indii nenaučili a rozumět jim je nadlidský úkol, ale většina domácích je na to zvyklá a neřeší to. Navíc zatímco u amíka vždycky poznáte, že plácl blbost, u cizince máte za to, že jste jen špatně rozuměli.

7. Pokud je to US, Německo, Japonsko nebo Čína, tak nakonec zajímavé místo najdete.

8. Kašlete nejprve na prachy, počkejte několik měsíců a pak si klidně řekněte o vyšší plat. Já to dělal každoročně 2x, většinou to vyšlo a líná huba holý neštěstí.

9. Dělejte, co Vás baví a když to nevyjde, zkoušejte to znovu.

10. Nejhorší je nuda.

P.S. : pokud se chcete místo chemie naučit dělat grafy a tendujete k myšlenkové abstrakci, pak volte RCPTM anebo nově CATRIN v Olomouci. Integraci vědeckých kapacit dlouhodobě podporuje i MŠMT. 😊

1 460 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   401 – 600 z 1460   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Vím o tom celkem málo, ale v hrubých obrysech se ředitel VTPUP nepohodl se Zbořilem a odmítl od rektora přijmout svou roli (=v podstatě vyšachování z rozhodování). S VTPUP už měli ředitelé center dávno své plány, je to vidět z původní uniklé zprávy kolem CIST [1]. Jako nový ředitel VTPUP byl pak v "průhledném výběrovém řízení" (opravdu velká ironie) zvolen Roman Jurečka, zaměstnanec RCPTM. A jak se rektor Miller neopomněl na videu (myslím že to bylo ze zasedání AS UP) zmínit, tak na VTPUP zaměstnávali i nějakého vědce... Kdo ví, kam ty peníze z VTPUP dál jdou a na co se používají - pak nemají být v mínusu.

[1] Zastřešení tří center v rámci jednoho ústavu umožní, ve spolupráci s mateřskými fakultami (PřF, LF) a Vědeckotechnickým parkem (VTP) UPOL, sdílení know-how a vytvoření jednotné strategie výchovy odborníků a studentů s přímým napojením na výrazné partnery v regionu (např. Farmak, Meopta, Precheza, Agel, Hela, FNOL a další), ČR i zahraničí. Součástí systému řízení CIST bude strategie spolupráce s VTP a FNOL, která v konečném důsledku povede k navýšení objemu příjmů z transferu technologií, licenčních smluv a neveřejných zdrojů pro UPOL. V neposlední řadě může vytvoření CIST vést ke vzniku nových studijních programů v oblasti moderních technologií na mateřských fakultách s předpokládaným značným zájmem studentů a vysokou mírou uplatnění absolventů na trhu práce. Tyto studijní obory mohou vznikat propojením aktivit např. v oblasti bio-materiálových, bio-medicínských a bio-environmentálních technologií.

http://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2019/04/01_cist-zahajeni.zip

Anonymní řekl(a)...

V těch komentářích k Millerovu PR na idnesu už zmizel koment ve smyslu, že celé dění v Podvodníkově je jenom o moci a penězích. Počítam, že v pondělí budou zcenzurované i další. Podvodníkov si pozvracet nedáme!

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-univerzita-palackeho-rozhovor-rektor-jaroslav-miller-valka-vedcu-catrin-superustav-prirodove.A200717_559834_olomouc-zpravy_stk/diskuse

Anonymní řekl(a)...

Z UP relexe:

Letní střípek o replikovatelnosti
neděle 26. červenec 2020, 22:31 – Text: Karel HRON
Vysokoškolský ústav PřF

Při letním čtení jsem narazil na následující text:



"Výsledky pokusů přírodovědce musejí být opakovatelné. Kupříkladu v biochemii to funguje tak, že když publikujete nějaký závažný objev, najde se vždycky několik laboratoří, které vaším výsledkům nevěří: protože jste ve svém článku podrobně popsali metodologii pokusu, tyto laboratoře si váš experiment lehce zopakují - a běda, když dojdou k odlišným výsledkům. Pokud se ukáže, že vaše výsledky jsou nesprávné, je zřejmé, že jste někde udělali chybu, a vaše vědecká hodnověrnost je ztracena. Protože ztráta prestiže je to nejhorší, co se vědeckému týmu může stát, dává si každé pracoviště úzkostlivě záležet na tom, aby se na to, co pustí do světa, mohli ostatní spolehnout a aby to bylo řádně ověřitelné a opakovatelné; v opačném případě jste právě spáchali intelektuální sebevraždu."



Jak prosté, jak pravdivé. Autorem tohoto textu, jehož zvláště poslední věta se mi vryla do paměti, není, jak by se možná mohlo zdát, ani Martin Kubala ani Tomáš Opatrný, ale Marek Vácha, biolog a kněz, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. LF UK, v jeho knize Tančící skály. V mých očích bude vznik CATRIN (ať již nakonec opravdu reálně vznikne či nikoli) navždy spojen s pokusy tato prostá fakta ze strany vedení UP a některých příznivců CATRINy relativizovat. Nevím, zda je to opravdu specifický symptom manažerského pojetí vědy, kde demokracie a s ní související diskuze zjevně nemají své místo (alespoň dle pana rektora), každopádně na přírodovědecké fakultě nechť je naplňování uvedeného poselství alfou a omegou veškerého počínání v experimentálních oborech.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:53 Univerzita nebude mít příjmy bez lidí schopných dostat články do časopisů Q1. Ti jsou označováni jako excelentní.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ještě podávám jene odkaz https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/spolecnost-neregistrovane-obeti-covid-19.A200725_212728_p_spolecnost_wag

.... Paní ředitelka jednoho nejmenovaného domova důchodců, dáma kultivovaná a zkušená.

Na mou otázku, jak to u nich vypadá v době koronaéry, se na mne chvíli dívala a poté sdělila, že poprvé za dlouhou dobu mají spoustu místa. Důvodem je to, že od začátku března tohoto roku se její domov „vyprázdnil“. Ne, nikdo naštěstí neonemocněl současným šlágrem. Lidé zemřeli tak nějak „jinak“. Jejich izolace způsobila výrazné zhoršení psychiky, přestali mít zájem o okolí a o své bližní, ti, co toho byli schopni, seděli před televizí a sledovali venkovní epidemii s hrůzou, co nás to postihlo. Mnozí dříve chodící najednou nemohli jít na svou obligátní procházku a tak ulehli či usedli a za pár dní zemřeli na embolii plic nebo na infarkt myokardu. Mnozí zemřeli steskem po svých bližních, neboť nemohli být navštíveni po mnoho týdnů a povídání přes mobil tenhle problém nevyřešil.


Na druhé straně – jak pravila paní ředitelka – všichni zaměstnanci domova měli panickou hrůzu, že by se u nich covid-19 objevil. „Příbuzní by nás roznesli na kopytech“ zněla její – jistě oprávněná – obava. „Musela jsem zavést neskutečně přísný režim jak mezi klienty, tak mezi zaměstnanci. Tím jsem však přispěla k onomu „vyprázdnění“ domova.“

Na závěr mi řekla, že si už hledá jinou práci, protože za stávajících podmínek prostě neví, kudy kam. Ať udělá cokoliv, je to špatně. Nechce provádět beztrestnou euthanasii, současně má oprávněné obavy, co by se dělo, pokud by se v jejím domově choroba roznesla. „Nechci být v televizi“ .....

Za tyto jevy (= smrti), které jako příbuzný lidí přes 80 let vidím v přímém přenosu, nesou zodpovědnost vědci, kteří se místo vývoje nových diagnostických metod zabývali rutinní prací vedoucí k vysokým počtům článků do excelentních časopisů. Ale oni nejenže si to nepřiznají, ještě se bijí v prsa jak se jim daří používat dávno rutinní metodu PCR. Máte ještě něco jiného, co byste nabídli?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re: optimistický výhled 7% meziročního nárůstu finančních prostředků pro sektor vysokých škol

Hmm, propad hospodářství může naopak být -7%, na Slovensku se už odhaduje -10%:

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) změnila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska ze stabilního na negativní
Agentura očekává pro letošní rok výrazný růst veřejného dluhu i schodku veřejných financí Slovenska, kterému předpovídá propad ekonomiky o 9,5 %.

Anonymní řekl(a)...

Ke glose na UP reflexi (viz příspěvek 27.7. 0:34) se již stačil vyjádřit soudruh spindoktor Navalžík:

Dobrý den pane docente, přiznám se že mi to možná uniklo, ale nejsem si vědom toho, že by kdokoliv z vedení center nebo UP zpochybnil důležitost reprodukovatelnosti výsledků. Můžete mě kdyžtak prosím odkázat na konkrétní případ? Děkuji a přeji vám příjemný den.

----
V glose se píše akorát:
V mých očích bude vznik CATRIN (ať již nakonec opravdu reálně vznikne či nikoli) navždy spojen s pokusy tato prostá fakta ze strany vedení UP a některých příznivců CATRINy relativizovat.

A právě podvodník Jakub Navařík je ten, komu nereprodukovatelnost výsledků jaksi vůbec nevadí - viz jeho fit 0% sextetu, podvod s filtrační procedurou atd.

Anonymní řekl(a)...

Jen pro srovnání, jako nejlepší imunotesty se ukázaly být Elisa testy, technologie z roku 1973. Kdyby takto rychle pokračoval vývoj ve výpočetní technice https://www.computerhope.com/history/processor.htm, počítali bychom na procesorech Intel 8008, v 8 bitové architektuře s 16 kB pamětí https://www.computerhope.com/jargon/num/8008.htm.

Někde něco pokrok v medicíně významně brzdí, v imunologii a epidemiologii zvláště. Podle mne je to hodnocení podle bezprostřední popularity s diktátem gardedám, které znemožňuje každý náročnější technický pokrok.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 4:40 - Univerzita nebude mít příjmy bez lidí schopných dostat články do časopisů Q1. Ti jsou označováni jako excelentní.
Odpovím otázkou. Copak univerzita má jedinou možnost financování, pouze pomocí článků (na můj vkus často podvodných) v časopisech Q1? Šlo mi pouze o tento fakt, jsou přece i jiné možnosti (a na VTPUP opravdu články nepsali).

Anonymní řekl(a)...

re Stys 4:55

Ale vedci samozrejme vyvijeji nove diagnosticke metody - cerstvy souhrn na COVID je zde:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004220305964?via%3Dihub

Jenze na detekci nukleovych kyselin nic citlivejsiho a presnejsiho nez PCR nemuze existovat, protoze dobre nadesignovany PCR je 100% presny a umi detekovat i nekolik molekul. Co se da vylepsit, je rychlost a propustnost/automatizace, popr. obejit a RT izolaci RNA. Na vsem tomhle tym kolem Pavla Sachy na UOCHB delal cele jaro a vypiplal to a zavedl na rade akademickych pracovist, ktere byly ochotny zadarmo testovat. Trochu i testovali, ale malo, protoze se to nehodilo komercnim laborkam, kterym to ubiralo kseft, tak si radeji prosadily, aby se odebiralo a testovalo malo (a jeste si to lumpove zamrazuji, aby meli kseft i pozdeji) a jen u nich.

Soucasna situace opravdu neni chybou vedcu (kteri zrovna tady delali uplne maximum), ale neschopnych a zkorumpovanych politiku. Jako vrchol debility byla situace, ze IOCB TTO chtel dodavat testovaci sady za nakladove ceny (hluboko pod cenou komercnich kitu), ale neslo to, protoze ty jsou "vysoutezene", takze jedina moznost to bylo Ostravske FN darovat zadarmo.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:46 Po posledních 20 let bylo hlavním zdrojem příjmů které univerzitám umožňovaly netřít bídu s nouzí RVO a jiné vědecké peníze. Seriózní příjmy z technologií nemá ani Stanford (viz smazaná diskuse pod článkem Martina Fuska vloni na vedavyzkum.)

Ad 8:52 Vím, co je PCR. :-)

PCR poskytne informaci o právě běžící nemoci. Nejlepším testem na protilátky se ukázala 50 let stará ELISA, ekvivalent procesoru Intel 8008. To, že se na sciencedirektu teď rozpoutala bouře neověřených metod nic nemění na tom, že v praxi se protilátky PŘINEJLEPŠÍM stanovují velmi nepřímou metodou. Což je jednak trapné a za druhé, jak zde bylo zmíněno, výsledky jsou závislé na pipetovací strategii.

A JE to důsledkem toho, že vědě vládnou gardedámy a že jejich věk, především díky úspěchům v akutní medicíně, stále roste. To není nic proti stárnoucím a starým vědcům, jen těm z nich, kteří jsou především politiky, dává hodnocení podle citovanosti nepřiměřenou autoritu. Dále je to důsledkem toho, že medicína je významně závislá na akademicky potvrzené autoritě, takže je její rozvoj pomalý i v diagnostice kde se s pacientem neexperimentuje. Biochemie by zasloužila z větší části přeměřit a to metodami, které skutečně maximálně zachovávají původní biologickou strukturu experimentálního materiálu. Kde je možné experimetovat na buňkách, tam experiment maximálně vytěžit a ne se spokojit se svítící organelou na černém pozadí.

Kity od IOCB TTO byly validované? Vlastně je to jedno, čínské rychlotesty byly validované taky.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ano - jsou samozrejme validovane a hlavne funguji. Ale nemocnice si je nemuzou koupit (prestoze jsou levnejsi nez ty komercni), protoze je nemaji vysoutezene a neni Nouzovy stav. Ty Verejne souteze v podani CR vedou k predrazenym nakupum. Melo by se do zakona pridat paragraf, ze pokud se najde dodavatel, ktery dokaze dodat o vic nez 10% levneji nez to co je vysoutezene, tak se to muze koupit na primo - jenze to si zkurumpovani politici dobre ohlidaji, aby se nestalo...

Jinak k tem metodam - ano, jsou uz i lepsi metodyna stanoveni biomolekularnich interakci - viz. to Vami zminovane SPR - ale ty vyzaduji specializovane pristroje a nejsou tak snadno automatizovatelne - takze na masove nasazeni to neni.

Anonymní řekl(a)...

Po posledních 20 let bylo hlavním zdrojem příjmů které univerzitám umožňovaly netřít bídu s nouzí RVO a jiné vědecké peníze. Seriózní příjmy z technologií nemá ani Stanford

A pak se divíte, že se dělá špatná věda... Kapitalistická cesta nejmenšího odporu pro maximalizaci vědeckého a finančního zisku je najmout nejlevnější pracovní sílu (=doktorandské otroky) a chrlit v poloatomatizovanémn poloprovozu polofixlované a co nejsnadněji a nejlevněji získatelné výsledky, které se prosadí přes pár známých do vědeckého časopisu. :-) Extrém (možná to k němu i směřuje) je pak virtuální univerzita z článku Tomáše Opatrného.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/24/virtualni-univerzita/

Anonymní řekl(a)...

Vidím, že UOCHB je stále na příjmu. Já vím, že nejste hloupí. Vtip o výběrovém řízení za na pořízení součástek nejnižší cenu z pohledu amerického astronauta pochází zřejmě už z doby Nixona. Stačilo by vrátit věřejné zakázky do doby císaře pána, to by všichni koukali jak levně se dá žít. Jenže jak by se zbavovalo starých přístrojů a jak by se ovádali všichni ti úředníci a starostové.

Pokud jde o ty metody detekce vazby - to je jako s těmi procesory, už by byly dávno zlevněné a automatizované, kdyby o ně někdo stál. V mých oblíbených biomembránách dokonce ta lepší metoda izolace fragmentů uplně zmizela. Spíš má pravdu Michal Hocek, že věda se utápí v papírech. I ty články dělané salámovou metodou jsou jen povinné papíry. Nebo mi někdo chce tvrdit, že gardedámózní vědec má ročně 30 geniálních výsledků, které posunují poznání světa. Kdyby napsal ročně jeden článek na 30 stran nebo jednou za 5 let monografii, dalo by se mu to věřit.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:40 Na tomto globálním virtuálním hřišti zvítězí Harvard a Cambridge

Anonymní řekl(a)...

re Stys 9:46
Ne kazdy vedecky vysledek musi byt genialni a zasadne posouvat paradigma, ale pokud je ta veda relevantni a dobre udelana, tak je to proste kaminek do mozaiky. Jsou ruzne kategorie zurnalu - od tech, co publikuji ty koncepcne nove a groundbrealing veci az po ty, co jsou vicemene archiv. Ale je treba archivovat vsechny dobre udelane vysledky, protoze na nich se stavi cela veda. Dokonce i (poctive) omyly jsou dulezite, protoze jejich vyvracenim se zase veda posouva. Jedine co je neakceptovatelne jsou vedome podvody.

Anonymní řekl(a)...

To je možná pravda, ale vědci se veřejnosti představují jako ti, kdo se pohybují na hranici poznání a dělají průlomové objěvy. Minimálně ti mimo univerzitu, za co by jinak byli placení, že?

Každopádně tvrdím, že pokud si za články chcete stát a neděláte je salámovou metodou, můžete mít v experimentální vědě tak dva do roka. A není žádná ostuda aparaturu konstruovat a testovat tři roky. S takovým přístupem se excelentem nestanete a univerzita/ústav "na vás bude doplácet". A hlavně, časopisu budete takovým přístupem snižovat impakt faktor.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ale jsou vetsi skupiny s vice doktorandy a postdoky, ktere proste vytvori vice vysledku. Pokud si to PI dokaze zorganizovat a ohlidat, aby se delalo kvalitne, tak to funguje a muze publikovat vice clanku za rok - nechci uvadet zadne cislo, protoze to je hodne oborove a tematicky zavisle. V nanoscience to (zatim) lita rychle, protoze vsechno je nove a ty veci byvaji malo charakterizovane - takze ti strelci typu Pumery nebo Zborila muzou mit 50 pejpru rocne. Naopak treba v medicinalni chemii obvykle clanek trva 2-3 roky prace nekolika lidi - ale i tak ty vetsi skupiny maji 10+ clanku rocne a vsechno je to dobre udelane a zadny salam.

Anonymní řekl(a)...

takze ti strelci typu Pumery nebo Zborila muzou mit 50 pejpru rocne
Zhruba jeden článek týdně... Přímo se nabízí dvě otázky:
1) Co na tom ten "střelec" každý týden udělá?
2) Za co takový článek stojí?

Anonymní řekl(a)...

Ten strelec vymyslel to tema a zadal ho studentum, kteri udelaji ten materiel a nameri nejake charakteristiky - strelec to s nima pak vyhodnoti a napise clanek. Taky sehnal ty penize, ze ktereho plati ty doktorandy. Ten napad a koncepcni vedeni projektu je samozrejme klicove - studenta si muze najmout jednoho nebo druheho, ale ten napad je jeho. Ono to samozrejme neni, ze kazdy student udela kazdy tyden dalsi clanek, ale s vetsi skupinou muze tech clanku byt tolik.

Anonymní řekl(a)...

Taky sehnal ty penize, ze ktereho plati ty doktorandy
V případě Zbořila také tu nekritickou "nobelistickou" částku pro něj. :-)

strelec to s nima pak vyhodnoti a napise clanek
Každý týden vyhodnotí data a napíše článek - znovu se ptám, za co pak takový článek stojí?

Ten napad a koncepcni vedeni projektu je samozrejme klicove
Samozřejmě. Bohužel jsem ve vědě pracoval a zvlášť se mi tam líbily ty nápady v podstatě rutinního screeningu. To opravdu potřebovalo obrovský nápad a koncepční vedení. :-)

Anonymní řekl(a)...

Kazdy ten clanek mohl vznikat nekolik mesicu, ale celkem to muze vychazet na jeden tydne a muzou byt kvalitni (nerikam, ze to tak v pripade Zborila je) - je to fakt oborove zavisle. Ja sam jsem nejkratsi clanek (od napadu k hotovemu rukopisu) mel za 5 tydnu a nejdelsi za 8 let - vetsinou to v mem oboru byva 2-3 roky.

Michal Hocek řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Jo, na jednom nejmenovaném ústavu AV je laboratoř, kde dají směs do mikrovlnky a do týdne píšou článek nebo patent. Celkem pohoda věda ....

Excelent, který přehlíží jeden článek týdne, do toho přednáší, dělá peer review a učí dělá prostě tu nejpřínosnější vědu na světě.....

Anonymní řekl(a)...

Nechci hodnotit zadnou konkretni laborator - jen tvrdim, ze mozne to je a znam ve svete par laboratori, ktere publikuji rekneme 30+ pejpru rocne a drzi vysokou kvalitu a nepodvadi.

Anonymní řekl(a)...

Zvlášť, když do toho šest a půl dne v týdnu dělá politiku a lítá po schůzích. Zas to není nic nového, ve Švédsku takoví excelenti byli uz v roce 1993 a bylo to bráno jako normální. Šéf, který si několikrát do měsíce nezajde sám do laborky a neověří si co se tam děje tím, že sám něco změří, neví co v laboratoři vůbec funguje a jak. Takový člověk se rychle dostane do vleku lidí, kteří se mu snaží zavděčit. Jenže přínosem pro vědu jsou lidé, kteří se staví na odpor.

Takže ty slavné velké laboratoře jsou vetšinou vnitřní politika a banální experimenty, pokud ne radikální výběry z dat a, ano, vymazávané a upravované píky. Takové experimenty, pochopitelné i pro šéfa-politika a tím i pro široké publikum, pak vedou k vysoké citovanosti.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Drahoš je stejnej formát jako Zbořil - na krku má podíl na tunelu za 1/4 miliardy, ale stejně se dožaduje ochrany své osoby:
Ústavní soud odmítl stížnost senátora Jiřího Drahoše, který kritizoval postup státního zastupitelství, které se podle něj dostatečně nezabývalo trestním oznámením kvůli hoaxům o jeho osobě. Jako politicky činná osoba musí být srozuměn s tím, že nebude mít pouze příznivce, ale i mnoho odpůrců. Negativní zprávy však budou mít stěží vliv na jeho vážnost u odpůrců, neboť u nich v podstatě žádné vážnosti nepožívá.

Anonymní řekl(a)...

Jen pro zajimavost - Martin Pumera se pred par lety hlasil do konkurzu na vedouciho skupiny na UOCHB. Pri interview pred International Advisory Bordem presentoval tech svych 500 clanku za poslednich 10 let v 15-minutove presentaci (stylem 20 pejpru na kazdem slajdu) a vypocitaval kumulativni impaktfaktory a citovanosti - vysledkem bylo, ze ho IAB jednohlasne nedoporucila a nebyl prijat.

Anonymní řekl(a)...

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/27/take-verim-ze-zvitezi-rozum/

Anonymní řekl(a)...

Zejména P.S. na konci je zajímavé

Anonymní řekl(a)...

re 0:38

To je uplne pitoma uvaha. Ta Centra nemela zadne jine prostredky nez ten OP projekt, granty a pak penize, ktere si vydelali za ty carky v RIVu - napad, ze by mely dotovat fakultu, ktera ma spoustu prostredku na vyuku, je nesmyslny. Ten tlak na ty pejpry byl proto, ze ten kafemlejnek byl tak blbe nastaveny, ze bez te masove produkce by zkrachovali.

Anonymní řekl(a)...

Na Konvu zapomněli v seznamu medailistů za boj s koronou - a tak se do toho opřel:
Česko zpřísňuje protikoronavirová opatření.
Je to přiznání porážky, říká biochemik Jan Konvalinka. Stát podle něj selhává s chytrou karanténou. Nevidím tady dost jasné koordinované centrální řízení.
Možná teda jestli je pravda, že ti lidé pili z jednoho brčka, tak to asi není rozumné ani bez covidu, to bych doporučoval nedělat. A asi je dobré si mýt ruce. A používat svoje vlastní brčko.

Anonymní řekl(a)...

8:06 Naopak, pěkně pitomá je Vaše glosa. Ta centra měla spoustu prostředků z fakult (už jen ty přístroje do center "navedené"). Dále spoustu projektů, které EU a MŠMT vyhlašovala speciálně pro centra (tj. nerovná soutěž - nikdo jiný se o ně ucházet nemohl). Nerovný systém odvodů - "zdanění" výukových a RIVových peněz na centrální jednotky - tj. de facto fakulta centra sponzorovala. Když už teda centra nebyla ochotná fakultní investice vracet, tak aspoň fakulty neměla vysávat. Jenže to by různí Zbořilové neměli mnohamilionové platy. Hlavně v případě Zbořila nejde o nic jiného než zpronevěru a krádež.

Anonymní řekl(a)...

Z boje s koronou jde strach. Doporučuji například fakta z tohoto článku: http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=37385 . Prakticky všichni se toho ničím nepodloženého strachu snaží využit k zakrytí svých chyb a pro své politické ambice. Na konci bude dobrovolné otroctví.

.....Za prvé se směšují pojmy: PCR pozitivní – nakažený – nemocný. Tyto pojmy označující rozdílné skutečnosti zaměňují nejen novináři, ale bohužel i ti, kteří se považují za odborníky, takže není divu, že se v tom nikdo nevyzná. PCR pozitivní neznamená automaticky, že je dotyčný nakažen (infekční) a už vůbec ne, že je nemocný. Nemoc je totiž definována přítomností příznaků nemoci, nikoliv (pouze) pozitivitou jakéhosi testu. Nerozumím tomu, proč se hovoří o počtech „uzdravených“, když většina z pozitivně testovaných neměla žádné příznaky nemoci a neměla se tedy ani z čeho uzdravovat. Pozitivita PCR testu není synonymum nemoci. Takže selháváme hned na začátku, protože není shoda na tom, z jakého celku by se mělo procento zemřelých počítat. Je také jisté, že zdaleka ne všichni zemřelí figurující ve statistikách covid/úmrtí zemřeli v důsledku covidu. Většina jich umřela prokazatelně na něco jiného a současně v období úmrtí měli pozitivní PCR test na koronavirus, který mohl, ale také nemusel k úmrtí přispět (tzv. zemřelí „s covidem“, nikoliv „na covid“.) Odlišné metodiky počítání „případů“ a „úmrtí na covid“ v různých státech jsou patrně hlavním důvodem toho, proč přicházejí z různých zemí diametrálně odlišné hodnoty incidence a smrtnosti. Je to stále jeden a ten samý virus, britský virus není 10x smrtelnější než norský ani maďarský virus není 8x smrtelnější než slovenský, jak by se mohlo zdát z publikovaných dat.......

....Takže život sám má „smrtnost“ 1 % za rok - tedy skoro 2x víc než procento úmrtí lidí s covidovou pozitivitou. Skoro to vypadá, jako by covidový virus riziko smrti naopak snižoval. To je samozřejmě nesmysl, ale ani to nenasvědčuje tomu, že by pravděpodobnost smrti zvyšoval.......

.....Pro trochu objektivity se podíváme na data o věku úmrtí osob v souvislosti s covidem v ČR (dostupné na webu MZČR). Zde můžeme zjistit, že do 19.7.2020 v ČR v souvislosti s covidem zemřelo 359 osob, z toho 208 mužů a 151 žen. Ženám zemřelým v souvislosti s covidem bylo průměrně 82,1 let, přitom průměrný věk všech zemřelých žen v letech 2018-2019 byl 81,9 let. Mužům zemřelým s covidem bylo průměrně 76,2 let a všem mužům zemřelým v uplynulých 2 letech bylo průměrně 76,1 let. Vidíme, že průměrný věk úmrtí osob s covidem je prakticky stejný jako průměrný věk všech zemřelých za předchozí 2 roky. Covid pozitivita tedy nezkracuje život a věk úmrtí covid pozitivních osob v podstatě jen odráží obvyklý věk dožití v ČR......

Anonymní řekl(a)...

Naopak. Napad ... ze by mely dotovat fakultu ... je genialni. Dotovat by totiz mely z prijmu smluvniho vyzkumu (klonovani vetvici se psenice, vyvoje novych postriku na pole), prodeje dusevniho vlastnictvi, prodeje vyrabenych spektrometru a podobne. Mely by totiz zamestnavat excelenty, kteri jsou schopni myslenku rozvinout a dokopat do prodejne podoby. Excelenti pracujici v soucasnosti v RCPTM a podobnych ustavech jsou schopni delat leda zakladni vyzkum. Mozna excelentne, ale vysledkem jsou pouze publikace (za ktere akorat zase chteji sbirat RIV body).

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:06 Centra měla samozřejmě prostředky z Národního programu udržitelnosti i další protředky určené (nepřímo) na jjeich rozvoj. NPU I, který byl určen pro regionální centra aplikovaného výzkumu, byl podmíněn výsledky včetně mezinárodních grantů. NPÚ II, který byl určen pro Evropská centra excelence, byl jednoduše navázán na prostředky, které je centrum schopno získat mimo státní rozpočet ČR. Neboli pokud centrum získalo 1 korunu z průmyslu nebo z mezinárodních gramtů, dostalo k ní 1 korunu z MŠMT. Pokud to byl grant ERC, dostalo k jedné koruně 2. V NPÚ mnoho peněz zbylo, protože řada Evropských center excelence nebyla v dostatečné míře schopná získávat evropské granty. Zkráceně: Nesplnili slib vybudovat pracoviště schopné soutěžit v evropské soutěži excelence.

Nikdy nikoho rozumného nenapadlo, že by se z Evropských center excelence měla vytvářet konkurence Akademii věd. Buď si je zřídila přímo Akademie věd a tím vylepšila svou výzkumnou kapacitu, nebo si je zřídily univerzity a předpokládalo se, že na jejich základě vzniknou nové výzkumné kapacity s navázanými studijními programy. Často šlo jen o opravy a úpravy stávajících budov a obnovu přístrojového vybavení. Oddělovat centra od fakulty je nesmysl, ekonomicky to může vyjít jen ve zcela specifických případech jako je UCEEB ČVUT https://vedavyzkum.cz/rozhovory/rozhovory/lukas-ferkl-interdisciplinarita-ve-vyzkumu-neni-vyhoda-ale-nutnost , kde RVO tvoří řádově 5% příjmů. Tam je to ale dáno zcela specifickým postavením ČVUT mezi českými univerzitami, tradicí spolupráce FS a FSv z průmyslem apod. Ale ani na ČVUT všechno nevychází, viz případ ČIIRK. Třeba na VUT v Brně žádný podobný úspěch zaznamenán nebyl. Nejlépe fungují centra, která si zřídily fakulty pro sebe. K nim patří i převážná část brněnského CEITECu. Doba udržitelnosti skončila a není žádný důvod centra, která se neuživí z výzkumných zakázek nebo společných grantů s průmslem, držet odděleně od fakult.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

... Na Konvu zapomněli v seznamu medailistů za boj s koronou

Třeba si ještě vzpomenou, daj mu DRŽHUBNÝ - (daj ho na ten seznam dodatečně), a on hned začne to "chytrou" karanténu chválit, i zpětně. Jako nakonec teď jedno takový DRŽHUBNÝ padlo i v podobě té České hlavy.

Anonymní řekl(a)...

... nekde se hromadi mrtvi nad ramec bezznych prumeru. Tam, kde se nehromadi, se muze zdat, ze COVID-19 je nejaky mytus.

https://www.ft.com/content/a26fbf7e-48f8-11ea-aeb3-955839e06441

Petr Svoboda

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:49 Tam, kde se nehromadí, nemá smysl pořádat manévry. Otázka za milion dolarů je co je zvláštního na zemích jako Norsko, Izrael, Island a Česká republika. Možná převaha nativní populace (?). Island je navíc prý už promořen.

Anonymní řekl(a)...

28. července 2020 11:33 ... a co kdyz se ti mrtvi nehromadi prave tam, kde se vcas poradaji manevry? Je to snad nejak hereticka myslenka? :-) ... popravde me diskuse na tohle tema nebere a nebudu v ni pokracovat, jen jsem chtel sdilet data o narustech umrtnosti ke zde sdilenym k dojmum anonymni virolozky.

Petr Svoboda

Anonymní řekl(a)...

Díky za připomenutí, že jediné, co víme, je že se zvyšuje mortalita. Jinak o Covidu 19 po půl roce nevíme prakticky nic. O tom rozhovor s Liborem Grubhofferem, blog Václava Hořejšího, poznatky z jihočeské studie o funkčnosti serologických rychlotestů apod. Proč nevíme - protože nevyvíjíme a nezlevňujeme experimentální techniky, používáme jen ty známé a to především rutinně. Aby se nesnížila citovanost a impakt faktor.

Po nějakou dobu bylo hodnocení podle citovanosti drahý sport, teď už stálo pár set tisíc lidských životů.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ale houby - to s zadnou citovanosti nesouvisi. Hlavni problem je, ze diagnosticky laborky jsou zavedeny na svoje techniky, ktere maji validovane, a nic jineho nechteji zkouset. Na analyzu nukleovych kyselin i proteinu byla vyvinuta spousta novych technik a spousta novych sensoru, ale dostat cokoli z toho do diagnostickych laborek ve spitalech je skoro nemozne.

Anonymní řekl(a)...

re: nekritickou "nobelistickou" částku

Problém Podvodníkova je z půlky v tom, že úředníci neztraceli čas propracováním pravidel - tím nechali tunelovou bránu pro ty mnohamilionové gáže, co si v Podvodníkově vzájemně přihrávali, než to děkan zastropoval. Tento problém není možný u GAČR, neb tam to je ohlídáno. Ale po té medializaci Zbořilizace se o tom už veřejně ví, a časem se s tím něco asi stane celostátně.
Druhá půlka jsou aroganti jako Zbořil, Hobza, Otyepka atd., včetně Millera, kteří s takovými nemravnostmi opravdu problém nemají (jako ho neměli a nemaj se zmanipulováním Gregorovy obhajoby - na normální univerzitě by už po té sehrané manipulaci museli končit).

Anonymní řekl(a)...

Já zas vím, že většinu těch technik nepoužívají ani vědci v laboratořích - a přesto publikují a jsou citováni. To je moje dlouhodobá diskuse s Václavem Hořejším, ale s jinými lidmi trvá co jsem ve vědě, doma i v cizině. Když šéfové nové metody ignorují, jak se o nich mají dozvědět studenti, budoucí technici nebo pacienti.

Další věc je jak uživatelé chápou jaky ty techniky fungují. Třeba mikroskopy dodávané firmami obsahují různé vychytávky. Například jsme před dvěma lety dostali "moderní digitální kameru" a když jsme vypnuli všechny softwarové opravy, ukázalo se, že má úplně špatně natisklý filtr na čip. Jak to software kompenzuje jsme vůbec nedokázali rozluštit. Atd.

Ještě bych zmínil schopnost vědců pochopit alespoň základy multivariantní statistiky, o statistice v nelineárních systémech, která je jediná pro biologii a medicínu skutečně relevantní, nemluvě.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:34 Nevím z jakých pravidel vychází GAČR ale mzdový předpis je záležitost univerzity. Nesvádějte to na ministerstvo, je to, jako většina co se tu v této souvislaosti diskutuje, problém UPOL. (Kdyby se dost lidí dostavilo na OPAKOVANOU Gregorovu obhajobu, celá česká věda by na to byla lépe.)

Kromě toho ve VPK a VaVpI byly vypisovány granty na postdoky a excelení zahraniční vědce které přímo vysoké výplaty požadovaly. To bylo pak divení když dotyčný měl jít dolů na 35 000. Nicméně logiku to mělo - Evropská centra excelence - excelentní pracovníci ze zahraničí. Nakonec to dopadlo tak, že zůstali jen čeští postdoci, kteří si v rámci postdoka vytvořili základ na bydlení a teď můžou pracovat za "normální" peníze. Je to špatně?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Tak ona dneska rada lidi rika, ze na te OPAKOVANE obhajobe byli - ale tehdy (kdy jeste neco slo) nic neudelali...

Anonymní řekl(a)...

Možná tehdy i souhlasili....

To je jako s tím vycouváním Václava Hořejšího ze zdejší debaty nebo z angažmá July Lukeše a dalších při obhajobě vymazaných peaků. Podobně mnohé případy v cizině. Prostě si byli vědomi, že i je bota tlačí. Teď se naopak nosí tvářit se, že ani žádné boty nikdy nenosili.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Problém RCPTM je on sám. Nikdo není povinen zjišťovat něčí podvody a pokud má nějaká grantovka nastavena pravidla tak, že spoléhá na recenzní řízení a počítá H indexy, IF atp. , pak je to její věc. Mně osobně to nevadí, protože si myslím, že by se spousta dnešních H indexářů a nanoplkařů přeškolila během týdne přesně na to, co grantovka vymyslí.

Inspiratovní vědů v ČR dělají desítky lidí, nicméně vědopublikováním se v pododě živí tisíce. Ten argumetační faul je v pojmu užitečnosti vědy. Prostě ně každý vědec je Einstein, i když má desítky článků, profesuru a sedí v 30 radách všemožných a nemožných komisí.

Anonymní řekl(a)...

Prostě ně každý vědec je Einstein, i když má desítky článků, profesuru...

Ano, ale hlavní je v tomto případě vědu dělat aspoň "řemeslně" správně. Precizní článek se může vždy hodit, na rozdíl od vědeckého bájesloví.

Anonymní řekl(a)...

Ještě víc než ta partička z Podvodníkova tunelují veřejné peníze na vědu vydavatelé odborných časopisů:
Vědecké publikování je pro vydavatele úžasný zdroj příjmů.
To je průmysl, jehož marže po zdanění vydá na 40 %. To mají jenom zbrojaři, farmacie či nelegální typy obchodu.
Pro vydavatele je výtečné, že na straně „kupujících“ i „výrobců“ jsou vždy veřejné prostředky. To je pro ně úžasná situace – za veřejné peníze někdo výzkumný výsledek vytvoří, za veřejné peníze se opublikuje a za veřejné peníze si instituce nakoupí přístup k těmto výsledkům.

Anonymní řekl(a)...

Fantasmagorické věštby z křišťalové koule rozjeli už i v Brně - tak by je taky měli navrhnout na nějaký metál:

S hledáním léku proti koronaviru pomáhá brněnským vědcům nově umělá inteligence. Za pomoci speciálního programu otestoval tým výzkumníků z Masarykovy univerzity přes čtyři tisíce dříve schválených léčiv. „Jsme u počítače, na kterém máme spuštěný program Caver Dock. A teď tam zadáváme výpočet, který se nám za chvilku spustí,“ říká výzkumník Jiří Damborský v malé laboratoři na Přírodovědecké fakultě.

https://brno.rozhlas.cz/s-hledanim-leku-proti-koronaviru-pomaha-brnenskym-vedcum-umela-inteligence-8262723

Anonymní řekl(a)...

Umělá inteligence, to je další skvělý buzzword dneška. A jeho spojení s koronavirem nebo rakovinou... Netušené grantové možnosti!

Anonymní řekl(a)...

re: skvělý buzzword ...

Ten brněnský excelent na skvělý buzzwordy Damborský je - nikoliv překvapivě - kooperantem olomouckého excelenta Otyepky:
Otyepka M, Damborský J: Protein Sci. 11, 1206 2009.
Se divím, že se ještě nezastával Zbořila a spol. - jako Jula Lukeš.


Anonymní řekl(a)...

To je dávná historie, pokud vím, tenhle se zrovna s Otepkou rozkmotřil.

Anonymní řekl(a)...

re : 28.července 0:38 Trolove na RCPTM ani v noci nespi? :) Podívejte se na to z druhé stránky, třeba na platu sefa a jeho oblíbencu se ušetřit dalo, ne? Ale snad souhlasíte s tim, ze nemá cenu zakládat centrum na univerzitě, když chce zit z peněz univerzity... tedy pro univerzitu to nemá cenu, pro to centrum asi jo :)

Anonymní řekl(a)...

Velmi výstižné (takový člověk se v novočeštině nazýva mimoň):

Pro současného rektora je charakteristické, jak málo toho o své univerzitě ví a smutné zároveň, jak málo se tomu snaží přijít na kloub.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/29/rybnik-a-boure-nad-rektorovym-rozhovorem-pro-mfd/

Anonymní řekl(a)...

https://www.uochb.cz/cs/novinky/191/licence-na-vyuziti-ibodies-r-pro-mereni-volneho-testosteronu-v-krvi

Anonymní řekl(a)...

re: mereni-volneho
S dvěma ženami (manželkou a milenkou) a pěti potomky na krku hledám teplý místečko.
Skoro to zní jako inzerát - to i Hamáček dopad líp.
Smutné to konce.

Anonymní řekl(a)...

Never let a good crisis go to waste ...
Mnohokrát jsem se setkal se „scientific misconduct“, v drtivé většině případů to bylo z neznalosti a naivity, nikoliv ze zlé vůle. Nepříjemně často jsem byl svědkem toho, že nic netušící, zcela nedostatečně vzdělaní a příliš submisivní studenti byli v oblasti práce s daty svými vedoucími tlačeni do scestné až škodlivé činnosti.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/31/scionline-krok-do-21-stoleti/

Anonymní řekl(a)...

:-) Výběr z dat je základem každé jasné biologické teorie.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Nejenom biologická... Má oblíbená kniha "Prolhaná věda" od Bena Goldacra (novinář a lékař).

Zcela ignorujte protokol
Vždy předpokládejte, že jakákoliv korelace prokazuje kauzalitu. Hoďte všechna svá data do tabulkového procesoru a uveďte – jako statisticky významný – jakýkoliv vztah mezi čímkoliv a čímkoliv, pokud to vašemu záměru prospěje. Budete-li dostatečně měřit, některé věci se ukážou jako pozitivní už jen pouhou náhodou.

Ignorujte odpadlíky
Lidem, kteří předčasně opustí výzkum, se statisticky významně daří daleko hůř a daleko pravděpodobněji pociťovali vedlejší účinky. Budou na váš lék vrhat jen špatné světlo. Raději je ignorujte, nesnažte se je vystopovat a nezahrnujte je do své finální analýzy.

Pokliďte si data
Prohlédněte si své grafy. Bude na nich pár anomálních „odlehlých hodnot“, tedy bodů, které leží daleko od ostatních. Jestli vašemu léku přihoršují, prostě je vymažte. Ale jestli mu přilepšují, i když působí poněkud podezřele, nechte je tam.

Mučte data
Jsou-li vaše výsledky špatné, požádejte počítač, aby se o kousek vrátil, a prozkoumejte, jestli se nějaké konkrétní podskupiny nechovaly odlišně. Možná zjistíte, že váš lék perfektně zabírá u Číňanek mezi dvaapadesáti a jednašedesáti roky. „Mučte data, a přiznají se vám k čemukoliv,“ jak se říká na Guantánamu.

Vyzkoušejte všechna tlačítka počítače
Jste-li opravdu zoufalí a analýza dat naplánovaným způsobem vám neposkytuje žádoucí výsledky, jednoduše projeďte svá data širším výběrem jiných statistických testů, náhodně, i když jsou naprosto nevhodné.

Anonymní řekl(a)...

Zdivočelý Západ -- It is tragic to see that in several Western democratic societies, open discourse and debate can apparently be easily superseded by censorship, persecution, and condemnation, propagated by social media .....

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/31/statement-on-the-angewandte-essay-affair/

Anonymní řekl(a)...

Text (tj. článek Hudlického) okamžitě po svém zveřejnění vyvolal bouři a stačilo jen pár ostrých tweetů na adresu německého časopisu a začaly se dít věci. Angewandte Chemie text smazala ze svého webu a místo něj visí prohlášení, které ve zkratce říká, že článek neměl nikdy být přijat, byl urážlivý a zavádějící.

https://www.echo24.cz/a/S8tRT/vedec-s-ceskymi-koreny-se-vymezil-proti-diverzite-casopis-jeho-clanek-stahl

U článků Zbořila retrakci kvůli fabrikaci dat dodnes nikde nevidím:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0920586118310848
https://www.nature.com/articles/ncomms12879

Neříká se tomu pokrytectví? :-)

Anonymní řekl(a)...

Pokrytectví to je taky. Ale ta partička, co drží Zbořila, Hobzu, Otýpku už nad sebou nikoho nemá. Můžou jednat zcela bezzásadově, protože není nikdo, kdo by jim přitáh uzdu. Zbořil je teď už nad propastí, ale když by do ní spadl, tak strhne i ty svý kámoše. Ale je to na hraně - pokud dojde na ty dvě další retrakce, tak tam spadne a zavře se nad ním i nad Podvodníkovem voda.
Co je jistý, že udělaj ještě pár parádních podrazů, než tam spadnou (a ještě víc, pokud by tam nakonec nespadli).

Anonymní řekl(a)...

2. srpna 2020 10:34 Proč pokrytectví ? Zbořilův článek četlo asi tak 10 lidí a nikoho vlastně nezajímá. Ten druhý případ byl tuším headline, mimo vědeckou část a týkal se celé komunity. Vůbec nezpochybňuji dlouhodobé pokrytectví protestantských zemí, to není žádná novota a je to systém, který je v mnoha ohledech funkční, ale srovnávat tyto dvě věci mi nepřijde logické.

Problém Zbořila leží sice v podvodech, ale z hlediska periodika jde prostě jen o nepravdivý článek a důsledkem nepravdy bude stažení článku a červenej tag u jména Zbořil. Proč by periodikum mělo řešit systémové výkony grafického editování RCPTM ? To není předmětem jejich zájmu.
U toho úvodníku jde o zásadní postoj k vylepšovacím akcím pro menšiny. Myslet si můžu, co chci, ale ve vědecké radě periodika nejsem, upřimně ani ho nečtu a podobné články mě nezajímají. Pokud ale zajímají redakční radu, pak ať se s tím vypořádá, jak nejlíp umí. Cenzura patři k životu neustále, v Německu je autocenzura rozvíjena již od dětství a indoktrinaci mají dlouhodobě úspěšnou. My máme vzdělávací systém méně dokonalý, a diskuse ve stylu, zda je Silver A banda teroristů, Beneš hrdina nebo zbabělec, Masaryk filosof nebo podvodný proutník, R-U po roce 1900 žalář národů nebo naopak progresivní systém a Bilá hora trapná bitva stovky magorů anebo dějinná křižovatka u nás také neprobíhá. O postoji k Sudetským Němcům a kolektivní vině, vyvlastnění bez náhrady a vyhnání ani nemluvě.

Prostě každý národ má své klady a zápory, se kterými jedinec neudělá nic. Američan by řekl opak :-)

Anonymní řekl(a)...

Proč pokrytectví ?
Článek Hudlického nebyl objektivně nepravdivý, na rozdíl od podvodu v článku Zbořila. Takže článek, který se ani neobtěžoval nikdo "vyargumentovat" (jenom nezapadal do všeobecného jásání nad diverzitou) byl stažen hned po prvním zadupání a články s objektivně vybájenými grafy (kde vše jde poměrně jednoduše dokázat matematicky) tam trůní dodnes. Divný vědecký svět. Tohle jsem myslel tím pokrytectvím.

Anonymní řekl(a)...

Augiášův chlév kam oko pohlédne - UP, UK, Akademie, ...:
Kde má Univerzita Karlova svého prof. Martina Kováře, má Univerzita Palackého zase prof. Radka Zbořila.
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/08/03/a-kde-ty-ted-vlastne-jsi/

Anonymní řekl(a)...

4. srpna 2020 11:57, Ano , otázka pravdivosti je důležitá, ale dovedete pochopit, že ty články nejsou stejně důležité ? Prostě to není jediné kritérium.
Navíc dlouhodobě v chemii a biologii je většina článků z Číny a Indie nějaký typ podvodu, takže se jen řekne, že má Zbořil asi manželku z Asie a něco od ní načichl.

Anonymní řekl(a)...

Ad Hořejší : Pan Hořejší ještě v září minulého roku tvrdil všem, že Zbořil skončil stejně jako RCPTM. Když zjistil, že to dopadne jinak, otočil tak jako mnohokrát před tím. Kdo ho zná trochu déle, ví, že vždycky hrál, tak jak se v akademii věd zpívalo a není od věci si připomenout, že hlavní zásluhu za získání té ceny pro bohemistickou lebku nese místopředseda Havlas, což je trvanlivý prototyp charakterového kaučuku a po jednom rozhovoru Hořejší pochopil, že pokud chce na stará kolena získávat frčky musí do řady.

Anonymní řekl(a)...

Tak budou mít snad akademický senát a rektora. Může se klidně stát, že mouřeníni odvedou špinavou práci a za rok tam nastoupí jiná parta.

Anonymní řekl(a)...

to 4. srpna 2020 12:46 Ono bylo vůbec ironické, když Hobzu poučoval o etice a morálce právě Hořejší, jehož pověst skloněného mazače klik předcházela otevření UMG. Když v odvětě začal prof. Hobza upozorňovat na dům duchů zvaný BIOCEV, uvědomil si každý z party, že může víc v boji ztratit než získat a od té doby je pokoj. Etická komise AV zmlkla tak jako před Sykovou, předsedkyně AV řeší místo krále podvodů Zbořila z UOCHB svou nově nalezenou ženskost a Hořejší dostal tu groteskní cenu Kamila Hlávky. Do toho Konvalinka neúnavně propaguje analýzu, o kterou nikdo nestojí a která má na Sigmě objednávkový kod několik let a objednaný výrobek navíc někdo dodá a funguje. Ústav zdravotních informací odmítá vydat data a to strašné Rakousko, Německu nebo Švédsko je na tom dávno lépe než my. I v UK nikdo nechce věšet Borise, přestože Hořejší prognozoval katastrofu v řádu důsledků Vítězného února.



Anonymní řekl(a)...

Ano , otázka pravdivosti je důležitá, ale dovedete pochopit, že ty články nejsou stejně důležité ? Prostě to není jediné kritérium.

Ano, z hlediska chemie je problém diverzity vědecké pracovní síly téma na Nobelovu cenu, kdežto podvodné a tím zavádějící články jsou z vědeckého pohledu naprosto nepodstatné. :-)

Anonymní řekl(a)...

4. srpna 2020 13:03 I když to myslíte evidentně ironicky, je to přesně tak.

Anonymní řekl(a)...

Pro ty, co nevidí, jak začínáme žít v informačních matrixu doporučuji si přečíst, jak česká,britská, americká a německá média píšou o demnstraci v Berlíně a porovnají to s rozhovory na times(UK), kde mluví lidé o jednostranných lžích vlády ale článek píše o tvrdých pravičácích., u nás se píše dokonce o demonstraci popíračů koronaviru, (jak hezké analogie heretika), tak v CNN mluví demonstranti o jednostranných informacích ve státních mediích, cenzuře akademiků s jiným názorem a státní diktatuře ve jménu boje proti koronaviru.

CZ :
https://echo24.cz/a/S4qYs/video-v-berline-protestovalo-20-000-lidi-popirali-existenci-koronaviru-a-kritizovali-vladu
Times :
https://www.thetimes.co.uk/article/hard-right-rally-broken-up-in-berlin-jgmf000hf
CNN
https://edition.cnn.com/2020/08/01/world/berlin-germany-covid-19-protest-intl/index.html

Anonymní řekl(a)...

hořejší je myšlenkové nekonzistentní celá leta. Bojoval jako býk proti homeopatikům s odkazem na fyzikální chemii, které nerozuměl. Když pochopil, že aktivitní koeficienty látek v reálné směsi nejsou opravdu lineárně závislé na koncentraci a musí se dorovnávat bulharskou konstantou (rozuměj že rovnice má víc neznámých než známých :-) .
Následně došel k tomu, že sice fungují, ale musí to být placebo. Opět bez jakéhokoliv důkazu. A když to připustil, opět odmítal pochopit, že stejným způsobem může léčit aromaterapie, nebo koukání na obraz.

Nevím, mě přijde neuvěřitelně neinspirativní a zabedněnej vědec, který nechť si hraje na svém písečku, ale jakmile seká rány mimo svůj obor, stává se trapným dogmatikem. Ty uváděné velotoče, co předváděl v době koronaviru, kdy obrátil imunologii na ruby a tím nechtěně popíral účinky vakcinace, si odměnu zaslouží. Ale nazval bych to cenu Fanouš 2020 quairetro Možná přijde i Hořejší.

Anonymní řekl(a)...

... :-) souhlas. Možná přijde i koronavirus.

Anonymní řekl(a)...

Oni se Zbořilem hledali. Zatímco ten by mohl napsat knihu Jak jsem 10 let z druhých dělal vola , Hořejší by mohl vydat 2 minutovou audioknihu :"Jak jsem udělal vola ze sebe" s předmluvou dua Havlas, Hobza. Na obálce by mohla být Zažímalová ve stínu a na zadní straně by se mohl smát Hostomský se třemi nemanželskými dětmi okolo na střeše ústavu.

Anonymní řekl(a)...

Hostomský kandiduje do senátu za Alternativa pro nezávislé kandidáty 2020 - ANK 2020
Naše cíle:

Lepší školství, lepší zdravotnictví a péče o seniory
Životní prostředí, ekologie, voda, sucho
Lepší využití léčebného konopí

To poslední možná vysvětluje to jeho vysmátost a plodnost v práci :-))) Musí se mu ale nechat, že ze sebe už nedělá chemika a nenosí bílý plášť, protože to fakt 30 let už ždáný vědec není.

Jen se bojím, že prosazovat současně vodu a sucho možná některé voliče zmate. I když ... je to Praha.

Anonymní řekl(a)...

Dyť kvůli té kandidatuře musí Konvalinka ze sebe dělat veřejně vola a propagovat nesmysly a zbytečnosti, které UOCHB od března vyplodil. Zažímalka je ráda, že se Zdendy zbaví a ten aspoň zvednou životní úroveň milence i levobočkům.

Anonymní řekl(a)...

Kdo by nevěděl, jak je s. Zažímalová spojena přes generace s Havlasem a bolševikem Šormem, který zničil celou řadu lepších chemiků než byl on sám, poslechněte si to :

https://youtu.be/yy1N4UlV8UY?t=263

Anonymní řekl(a)...

jjjoo .... u nás byly také, opravdu návštěva jak za bolševika, strojená, taová normalizační.
https://www.isibrno.cz/cs/setkani-rndr-zdenka-havlase-drsc-predsedkyne-av-cr-prof-rndr-evy-zazimalove-csc-s-vedci-upt-av-cr

Hostomský ale chyběl.

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že vy tam máte ještě lepší kousky :-))
https://www.isibrno.cz/cs/ministryne-financi-navstivila-ustav-pristrojove-techniky

P.S. : Hostomský asi vyspával novou rodinu

Anonymní řekl(a)...

už se z toho stává celkem standard (Zažímalová, Miler). Oba eliminují činnost etických komisí, tolerují vědecké podvody, ale platí si rozhovory, kde se rozplývají nad výsledky své práci, nad svým těžkým údělem. ¨
Já tohle dovedu ještě pochopit, ale co nezkousnu a co mě neskutečně sere na obou - je ta jejich šeď, nuda a zahnívání. Vím, že to je chyba těch, co je volili, tak si říkám, zda ti lidé jsou hluší nebo zda se rozhodují podle aktuální aktivity vlastních hemoroidů. Můžeme dělat PR akce, videa, nechat tlachat Konvalinky, Petry, Illnerku, Hořejšího, Pačesa apod. komiky v TV anebo si pouštět vědeckou patetiku Daniela Stacha, ale ta průměrnost se stejně před těmi chytřejšími neskryje. Místo z nich nalákáme nové zlatokopy typu Zbořil&Hostomský.

Anonymní řekl(a)...

4. srpna 2020 14:51 : tak u toho jsem nebyl, ale prdel to byla rozhodně. Sotva prošla dveřmi. A ta agrofertní kvalita :-)

Anonymní řekl(a)...

Je zajímavé, že na Havlíčka stále nevyplulo, že jel v kmenovkách a studiích v BioInově se Sykovou (2011-2016) stejně jako v těch dotacích předtím na celou budovu. No ani AV nebo morální zásadě Hořejšímu pan ministr nevadí :-)


https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=694022&typ=UPLNY

Anonymní řekl(a)...

ale jo ono se to ví
https://reportermagazin.cz/a/pEivy/insolvence-dotace-kmenove-bunky-podivne-obchody-vicepremiera-havlicka

jenže AV raději mlčí a drží krok. Jako v 50s po Šormovsku.

Anonymní řekl(a)...

Když dojdou smysluplná témata pro vědecké PR, tak přijde aspoň gender. Ten se neomrzí. :-)

Poslouchala jsem, ať jdu místo práce k plotně, říká šéfka Akademie věd

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/inspirativni-zeny-eva-zazimalova-predsedkyne-akademie-ved-veda.A200723_101216_domaci_kuce

Anonymní řekl(a)...

Podvody v nanoscience :

https://scienceintegritydigest.com/2020/08/03/big-trouble-in-a-nanoparticles-lab/

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:47 Všechno to, co uvádíte, se u nás normálně diskutuje. Jen ne na základní škole.

Kdo má doma rodiče pamětníky a pocházi z Libně (včetně Rokosky) a je třeba i vnukem protinacistického bojovníka posléze zabitého komunisty ze strany jedné a sociálního demokrata přepsaného ke komunistům ze strany druhé, ten má docela základnu pro vytvoření ucelného názoru na moderní české dějiny.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: tak přijde aspoň gender ...

Neschopná a nepopulární Ždímalka jede PR a mobilizuje pro podzimní volbu aspoň akademickou gender partu. Kdyby předsedu volili všichni zaměstnanci akademie, tak na zvolení nemá šanci. Je to takový Miller v sukních - loutka v rukou loutkovodičů.

Anonymní řekl(a)...

RE: Neschopná a nepopulární Ždímalka jede PR a mobilizuje pro podzimní volbu aspoň akademickou gender partu. Kdyby předsedu volili všichni zaměstnanci akademie, tak na zvolení nemá šanci....


No a spousta lidi se bude snazit ji volit uz jen z toho duvodu, aby ve funkcni vydrzela a nepachala zlo jinde....

Anonymní řekl(a)...

Milí pokrokoví excelentní soudruzi a druzi ve vědě,
teď je potřeba násilně převzít veškerý movitý a nemovitý majetek z rukou zpátečnické fakulty a jejího škodícího děkana za pomoci našeho pokrokového rektora. Excelenci si rozvracet nedáme!

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/08/05/budovy-pro-ustav-kde-je-vzit/

Ještě by mě zajímalo, jestli někdy ÚOCHB vážně přemýšlelo v Olomouci postavit barák. Co by z toho asi měli? :-)

Anonymní řekl(a)...

AD: Ždímalka jede PR a mobilizuje pro podzimní volbu

Proslýchá se, že se objevil ještě jeden uchazeč o post předsedy - Pavel Baran z Filosofického ústavu. Dost se orientoval v té Radě pro vědu a výzkum, kde se fakticky rozdělují peníze. Krom toho, společenské vědy by taky už chtěli jednou mít předsedu - od Nejedlého si neškrtly. Doteď to třicet let fakticky držel jeden úzký klan kamarádů co spolu mluví, a je už moc okoukanej a přečtenej. Proto by Barana byla ochotná podpořit i neživá příroda.

Anonymní řekl(a)...

To spojení na Šorma přes dominantního otce paní Zažímalové je kouzelné. Paní ředitelka spojuje v sobě tradici Málka a Šorma, dvou průměrných vědců a hrobařů mnoha svých schopnějších kolegů. Zase abych ji nekřivdil, na rozdíl od těch dvou soudruhů nemá tah na branku, takže je spojuje jen poněkud vyšší etická variabilita a bohorovné tlachání, jinak nic. Víc mě překvapilo,že paní ředitelka v minulosti neřešila svůj poněkud zvláštní vtah k otci. Přeci jenom studovat něco 5+3 roky jen proto, že to chce vlastní otec, je na psychiatra a vidí se to dnes snad už jen na medicíně, kde na to ale mají strategii a vhodný obor a kategorie prací, kde stejně postiženým synům a dcerám svěří roli lékaře na psychiatrických odděleních, protože o poruchách toho reálně vědí nejvíc ze sebestudia.

Dodnes nemohu zapomenou na ročník mediků 1993-1994 na první lékařské fakultě, kde z 15 prvních zájemců o nefrologii mělo všech 15 problémy s ledvinami :-). Moje první a unáhlená reakce, že existují i jiné a na čas méně náročné postupy léčby ledvin než je studium medicíny se nesetkala v kolektivu převážně mediček s pochopením.


Anonymní řekl(a)...

ÚOCHB vážně přemýšlelo v Olomouci postavit barák ...

Hostovi musi byt jasne, ze pokus rozkulacit penize z Holeho patentu do Olomouce, dokonce do Podvodnikova, by mohl v Dejvicich vyvolit pokusy o defenestraci puvodce.

Anonymní řekl(a)...

Pro chemiky. Výbuch v Bejrůtu mi připomněl tvrzení profesora na střední, který v 80s tvrdil, že jen pitomec se bude snažit shazovat jadernou bombu na Brno, stačí když se trefí přesně do nádrží amoniaku púro chlazení zimního stadionu a to se postará o polovinu Brna. Tehdy jsem ho měl za kecala.

Anonymní řekl(a)...

5. srpna 2020 10:38 Jen ať ho postaví. Jestli do dopadne stejným průšvihem jako v Dejvicích , tj. v podstatě stavba plná vad a místo odstoupení od smlouvy ho převzali včetně zjevných vad, čímž přišli o reklamační nároky, tak se může Holý obracet v hrobě jak chce, ale na věci nic nezmění. Nakonec to nejsou prachy Holého, ten si výzkum sám neplatil.

Anonymní řekl(a)...

5. srpna 2020 10:38 po prohraných senátních volbách mu nezbude než zkusit šéfa akademie, pokud předtím nedostane infarkt. Do nové rodiny dojíždí už jen občas.

Anonymní řekl(a)...

re 11:18 - Prestavba a dostavba UOCHB nebyla zadny pruser. Ano, Ing. Spicka podepsal prevzeti stavby s radou vad a nedodelku a byly z toho financni ztraty (taky za to byl Spicka vyhozen), ale u takto velke stavby jsou vzdycky nejake problemy. Vsechny podstatne problemy byly casem odstraneny a budovy funguji perfektne a je radost tu pracovat.

Anonymní řekl(a)...

5. srpna 2020 11:15 jasně, problém byl, že komunisti bylo schopni učit užití IPCHO, ale nemohli zdražit pivo a zakázat hokej a ti chytřejší z nich věděli, že nikdo bojovat o ČSSR nebude :-)

Anonymní řekl(a)...

Celé je to hra na kontrolu. V DR UMG seděl Špička, Havlas vedl UOCHB, seděl v dozorčí radě UMG a dělá místopředsedu AV. Hořejší si hraje na laboranta a sedí tam taky. V BIOCEVU zase sedí struktura Pačes a Brynda.
Na Špičku se to shodilo, ale soud vyhrál s tím, že za to má odpovědnost ředitel. A ohledně vad, stačí tam být týden. Ano, ty velké se nějak vyřešili ale těch malých jsou tam desítky.

Anonymní řekl(a)...

Spicka byl Havlasuv kun a Hostomsky naskocil do rozjeteho stavby, kterou nechal dojet podle planu a pak se Spicky zbavil. Par drobnych vad tady je, ale fakt nic, co by omezovalo provoz. Naopak je temer zazrak, ze se cela prestavba povedla provest v terminu a jen s mirnym navysenim rozpoctu - coz je tedy Spickova zasluha...

Anonymní řekl(a)...

Ten převod budov v Olomouci, je možné někde vidět záznam z toho jednání senátu? Rád bych prostudoval s jakou nenuceností to ten pravdoláskař zkusil podsunout.

Anonymní řekl(a)...

... záznam byl, ale už není. Máme ho stažený a uložený, ale když ho vyvěsíme veřejně, UP nás zažaluje kvůli autorským právům:) Moc nenucený nebyl, čučel do země a byl znatelně rudý. Ještě se má od těch gaunerů, co ho úkolujou, co učit...

Poraďte mi někdo, kam to můžu uložit, abych sem potom mohl dát link.

Anonymní řekl(a)...

Proč ten záznam není k dispozici? Jiná zasedání jsou, ne? Dejte jen ten Millerv projev treba na Youtube, nikdo Vás nezažaluje, to by přitáhlo pozornost médií.

Anonymní řekl(a)...

Pokud byl záznam z jednání dělán za veřejné peníze, pak musí být veřejně přístupný. Nejde o žádné soukromé jednání.

Anonymní řekl(a)...

btw nejde o autorské dílo, ale o pouhý záznam.

Anonymní řekl(a)...

5. srpna 2020 23:15 PornHub je prý celkem zdrženlivější ohledně odstraňování videí, než Youtube https://www.polygon.com/2018/3/24/17159474/pornhub-gun-videos-youtube-alternative-platform-ad-revenue

Navíc by se tomu dal vymyslet krásně kreativní a odpovídající název.

Anonymní řekl(a)...

Zbořilova zdržovací taktika by mohla nakonec narazit na editorskou retrakci (čímž by veřejnost byla i ušetřena těch jeho klamavých citoslovců typu inaccuracies nebo inadvertently):

We are posting notices of concern on PubMed regarding these papers, and will proceed to retraction if we do not soon receive the documentation I have demanded. The clock is ticking, and I fully expect that these will proceed to retraction.

https://retractionwatch.com/2020/08/05/journal-editor-breaks-protocol-to-thank-an-anonymous-whistleblower/

Anonymní řekl(a)...

tohle se netyka Zborilovych pejpru

Anonymní řekl(a)...

I u podvodu z Podvodnikova editor v Nature Commun., resp. Catal. Today, nakonec usoudi, ze proste jen zdrzuji, rekne enough is enough, a ohlasi retrakci z uredni moci.
Naopak Zborilovci spolehaji na to, ze to zapadne prachem a nejak vysumi.

Anonymní řekl(a)...

jak to vite, ze to nakonec usoudi ?

Anonymní řekl(a)...

AS UPOLu prostě dal přednost pokračování a neřešení podvodů s vidinou grantové těžby. Nic nového pod slunce, zvlášť v Číně, Rusku nebo Indii. Nedělejme z rektora toho jediného zlého, ve skutečnosti tím je ta podvodníkova parta a pak krátkozrací senátoři.

A berme ohled na to, že problémy podvodů neřeší ani VŠCHT, která má na článcích účast (Šofer, Bouša), tak i AV, kde jsou zaměstnáni Zbořil a Hobza. V podstatě stejná liga a ten odkaz na padesátky AV (Šorm, Málek) sem přesně zapadají. Oni si také neuvědomovali, že páchají hnusy a měli na to výmluvu, kterou v čase měnili. Málek ze sebe dělal oběť normalizace ještě na začátku 90s a vůbec neřešil, že svoji blbosti, hamiždností, nespravedlností a závistí celou jednu generaci. A Zažímalka, Miler mají a budou mít své výmluvy.

Proto je dobré se ozvat, jak to udělal Hořejší a děkan PřF, dokud to možnost máme. Za nás tu válku s podvody nikdo osvícený nevyřeší.

Anonymní řekl(a)...

omilanim porad dokola stejnych hovadin se nikam neposunete - olomoucke prusery si musi vyresit UPOL

Anonymní řekl(a)...

To zmizel selektivně tento záznam z jednání?

Anonymní řekl(a)...

UPOL nemůže vyřešit celosvětové problémy.

Rektor Miller má pravdu - když se chcete srovnávat s celým světem, musíte hrát podle světových pravidel: výuka minimální, věda standardní a tudíž hodně citovaná, hodně pozitivní reklamy, dobré kontakty v politice, chyby nerozmazávat. To všechno se v posledním roce jasně prokázalo že funguje.

Ten, kdo se vystěhuje, bude PřF. Bude virtualizována, MŠMT už připravuje změnu pravidel.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Mohl by mi někdo z přihlížejících matematických epidemiologů vysvětlit jak to, že máme průběžně přes 200 nakažených a jen jednotky uzdravených. Po takové dlouhé době testování by počet uzdravených měl odpovídat počtu nakažených. Jinými slovy, pokud máme průměr 200 nakažených denně, měli bychom při 14 denní karanténě mít něco přes 2800 nakažených, vždy 200 přibude a 200 ubude. To odpovídá například situaci v Rakousku, kde mají desetidenní karanténu, průměrně méně než 150 nakažených a 1381 aktivních případů. Neschopnost statistiky vyřazovat případy, u nichž skončila karanténa, spolu se zbytečně dlouhou karanténou, z nás dělá nemocnici Evropy.

To je "mezinárodněpoliticky" velmi nešťastné.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ještě odkazy https://info.gesundheitsministerium.at/ a https://info.gesundheitsministerium.at/dashboard_Epidem.html?l=de

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Pokud chcete někam nahrát záznam, aby ho nestáhli a nikdo vás nežaloval, pak ano, Pornhub je dobrá volba, ačkoliv to asi většině z vás přijde divné. V dnešní době se tam ve velkém nahrávají seriály a jiná videa, které youtube blokuje, takže to není nic divného :)

Anonymní řekl(a)...

tak ono to svym zpusobem na ten pornhub patri ;-)

Anonymní řekl(a)...

Re: po prohraných senátních volbách mu nezbude než zkusit šéfa akademie, pokud předtím nedostane infarkt ...

Hosta chce do senátu za alternativu pro nezávislé kandidáty:
https://www.ank2020.cz/cz/kandidati-ank-2020/zdenek-hostomsky/
Hlavní esa tam ale jsou David Smoljak a Eduard Stehlík (plus hejno ne-es jako Hosta) - ergo dost bez šance.

Anonymní řekl(a)...

Taky se rád podívám, jak se rektor snaží podvést akademický senát. Na PH s tím.

Anonymní řekl(a)...

vysvětlení pro Dalibor Štys

1/ většinu testů je falešně pozitivní
2/ statistika jednoho dne se skládá z výsledků testů z minulých 2-10 dní odběrů
3/ laborky a lékaří na hlášení kašlou
4/ nemocnice na hlášení kašlou

Proto mě i překvapuje, co lidé očekávají od utajovaných dat ústavem pro zdravotní informace. Jediné, co zjistí, že jsou k ničemu a maximálně se hodí pro žalobu na stát.

Anonymní řekl(a)...

Tak Open University existuje už cca 15 let a mám dvě kamaárádky, které takto vystudovaly a změnily odbor (jedna sociální, druhá medicínský).

Přiznejme se, že univerzity se masovostí samo zničily budoucnost a za 1-2 roky si děti budou vybírat on-line kurzy těch nejlepších univerzit než aby trávily 5 let v dejvickém nebo olomouckém kampusu, který skutečným kampusem ani není.

Existuje coursera, perlego (nemusím platit pálky za knížky), Khan Academy, už to dělá
Stanford University, Harvard University), UC Berkele, Udemy, Defynd. Nastupuje google a Microsoft až to napadne někoho na youtube, instagramu atp., klasické univerzity končí, resp. se přemění na a přejdou na jíní "workflow".

Bude to rychlejší než si myslíte.


Anonymní řekl(a)...

AD 10:10 Kdy budeme tu žalobu podávat? Bude soud rozhodovat o matematice?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad: 11:17 A co myslíte, že bude tahounem reputace virtuální univerzity: reprodukovatelnost laboratorních dat nebo bezprostřední popularita profesorů? Koneckonců profesoři už nemusí být ani na živu, film je dnes dokáže digitálně resuscitovat. Takový Einsteinův seminář ze sociofyziky a víry v boha bude jistě podobně populární jako kurs Pornostudií na VUT https://www.vutbr.cz/studenti/predmety/detail/105451?apid=105451. Není divu, že se u nás tomu oboru tak daří, když v něm máme inženýr(ky).

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Dalibor Štys Popularita, marketing , cena a žebříčky. Obecně to tak bylo ale vždycky.

Mimochodem studium porna by mě zajímali (a nemyslím to nějak prasácky ani ironicky).

Kdybys si měl tipnout, tak na videa přijdou i medicíny a přírodovědy. Většinu věcí nemusíte vidět v laborce, stačí video z laborky. Nakonec i dnes většinu aktivních lidí lečí lidé bez diplomu, když ti s diplomem mají často i problém sjednat termín a myslí si, že někdo movitější bude čekat 2-4 hodiny v čekárně, o radách typu : tady máte předpis ani nemluvě :-)

Anonymní řekl(a)...

7. srpna 2020 12:02 On-line konkurence v USA existuje už pár let a je jasné, že je lepší se učit od špíček oboru než českých pseudošpiček z oboru.

Ale třeba bude mít pro někoho cenu, že ho učí český Prof. MUDr. Jan Noha PHd MBA a bude na UK chodit :-)))

Anonymní řekl(a)...

6. srpna 2020 16:55 Nevím,k de jste na to přišel, že by TOP 50 univerzit světa mělo takovou povahu.

Naopak ČR si hrajou na tituly, docenty, na docházku, zastaralé IT sytémy, ponižující a neveřejné netransparentní ústní zkoušky atp. Ukrajinec nám postaví novou budovu, ale my v ní učíme jak za Rakouska Uherska a to mu ještě křivdím.

Anonymní řekl(a)...

7. srpna 2020 12:07 Většina Čechů ma MBA titul z podobné on-line výuky a jen otázka, proč by někdo měl studovat na UPOL nebo UK, o regionech ani nemluvě. Kromě tradice a úřední bumášky pro některé profese toho tam moc není. Moje dětí obě studují v zahraničí, což je z poloviny on-line a jde o špičkové univerzity a zas tak o moc dražší to není, o kvalitě ani nemluvě.¨

Jasně, asi bude hodně rozhodovat PR, reklama atp., ale lidé nejsou blbí, kdo bude chtít do špičkových kurzů, tak je najde, existují review atp. a kdo bude chtít jen papír, tak už našel dávno. České univerzity neskutečně zaspaly a obávám se, že dnes je už rozhodnuto o jejich budoucnosti. Bez státního cecíku zkrachují do 5 let.


Anonymní řekl(a)...

neco pro D. Styse:
https://www.pnas.org/content/early/2020/08/04/2002245117

Anonymní řekl(a)...

Díky. Konečně.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

a jeste tento:
https://www.pnas.org/content/early/2020/08/04/2002200117

Anonymní řekl(a)...

Tohle dobře platí taky na Millera, Zbořila, Hobzu, Otyepku:
ZEMĚ, KDE JE NEMOŽNÉ SE ZNEMOŽNIT
https://www.advojka.cz/archiv/2020/5/zeme-kde-je-nemozne-se-znemoznit

Anonymní řekl(a)...

Jak vlastně UP zdůvodňuje to, že záznam není k dispozici?

Anonymní řekl(a)...

Jak vlastně UP zdůvodňuje to, že záznam není k dispozici?

Vůbec nic o tom nevím, ale odvažuji se hádat... Ochranou osobních údajů? To je takový vděčný zákon, za který se dá schovat. :-)

Anonymní řekl(a)...

na UP Reflexi se píše:

Dobrý den,
na základě e-mailové komunikace s prof. Fellnerem a prof. Opatrným, ve které jsme detailně řešili konsekvence a legislativní limity zveřejnění videozáznamu ze zasedání AS UP, které se konalo dne 8. 7. 2020, jsem dnes nechal prostřednictvím Kanceláře AS UP rozeslat všem vystupujícím na výše uvedeném zasedání dopis s žádostí o sdělení, zda souhlasí nebo nesouhlasí se zveřejněním svého vystoupení na zasedání. Neumím předjímat, jaká stanoviska obdržíme, nicméně pokud budou kladná, zveřejnění videozáznamu se pokusím zajistit.

Jiří Langer,
předseda AS UP

Takže teď se bude tři měsíce zajišťovat souhlas a pak se řekne, že jeden nesouhlasil, takže to zveřeujnit nejde:)

Anonymní řekl(a)...

No jasne, nesouhlasit bude predevsim rektor, kdyz tam ze sebe udelal idiota ...

Anonymní řekl(a)...

Taky se predem mohli rozhodnout, ze vsichni ti co vystupuji uz predem souhlasi s porizenim a zverejnenim zaznamu, kdyz uz je to zasedani verejne ...

Anonymní řekl(a)...

Požádal bych o zveřejnění rektora separátně. Tam se převádí majetky, každý by to měl vidět.

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:15 Provinění prof. Koláře je mnohem menší než je zjevně běžné v přírodovědných disciplínách. Viz článek prof. Fellnera na Džurnálu https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/31/scionline-krok-do-21-stoleti/. "....Mnohokrát jsem se setkal se „scientific misconduct“, v drtivé většině případů to bylo z neznalosti a naivity, nikoliv ze zlé vůle. Nepříjemně často jsem byl svědkem toho, že nic netušící, zcela nedostatečně vzdělaní a příliš submisivní studenti byli v oblasti práce s daty svými vedoucími tlačeni do scestné až škodlivé činnosti...."

Kolář nezatajil žádné materiály z nichž vycházel a šlo jen or způsob vyznačení citovaných / přeloženách pasáží. Skupina politizujících studentů chtěla vytěsnit osoby, které by mohly mít námitky proti interpretaci dějin postkomunistou Pullmanem a zastrašit jiné starší historiky, kteří v době před 25 lety publikovali podobným způsobem.

Anonymní řekl(a)...

Snažíte se marně... Bavíme se ovšem o historikovi prof. Kováři, ne o Koláři. Kolář je fyzioterapeut, ten pokud vím neopisoval. :-)

Etická komise Filozofické fakulty UK minulý týden uvedla, že Kovář opisoval rozsáhlé pasáže textů v knihách i studiích, které vznikaly v letech 1998 až 2018. Způsob, jakým Kovář své publikace připravoval, označila za nepřijatelný a neomluvitelný. Podle ní tak získal neoprávněně své tituly docenta a profesora, a jejich udělení by se dalo napadnout.
...
Kauza vyvolala ještě před rozhodnutím fakultní komise odbornou při o tom, jak posuzovat případné plagiáty. Dva významní čeští historici, Robert Kvaček a Jaroslav Pánek, totiž na žádost rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy vypracovali posudky, podle kterých se Kovář plagiátorství nedopustil.

Připustili nicméně, že mohl výrazněji formulovat vazbu svého textu na anglickou literaturu. Proti jejich vyjádření se ohradilo několik desítek jiných historiků. V prohlášení uvedli, že bez ohledu na výsledné posouzení případu může takový postoj ohrozit principy české historické vědy, protože vyvrací nutnost dodržování základních pravidel vědecké práce.


Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/karlova-univerzita-prorektor-kovar-opisovani-eticka-komise.A190222_151302_domaci_jumi

Anonymní řekl(a)...

Kovář, jasně :-)

Ti dva tenkrát psali taky tak. Byl hlad po literatuře na podobná témata a tak se spíš překládalo. Pak přišel kafemlejnek a tak se vykazovalo co se dalo.

Je to celé ptákovina, ovšem opakuji, takový podvod jako vymazat píky, vynechat body nebo celé pokusy to není.

Anonymní řekl(a)...

Ad Olomouc: Ví se, proč ten záznam zmizel? Čí to byla iniciativa?

Anonymní řekl(a)...

záznam visel na webu pár dní po zasedání, pak zmizel -- asi když sluníčkoví přátelé jeho magnificenci upozornili, že tam říká nepěkná a falešná slovíčka. 16.7. se na UP Reflexi objevil požadavek, ať to někde visí. Ministr propagandy Bilík ihned mnohomluvně odpovídá, že je skvělý a že to řeší. O 14 dnů později přidal předseda senátu (Jiří Langer) odpověď, kterou máte výše, že bude zjišťovat, jestli všichni souhlasí. Takže vydržte. Za tři měsíce nám jistě řekne, že někdo nesouhlasí, ale že nám nesmí říct, kdo. Snad to mezitím někdo pověsí na ten pornhub.

Anonymní řekl(a)...

Problém té party kolem Kubaly je, že se snaží hrát podle pravidel. Kdežto Zbořil a Miller se neštítí absolutně ničeho a mají PR krytí. Proti takovým protivníkům je třeba hrát tvrdě. Snažil se postrčit senátu převody budov? Vypadal přitom jako nešikovný lhář? Pokud ano, tak šup s tím na pornhub. Možná publicita aspoň omezí další sviňárny téhle partičky. A jako bonus bude mít Jarda, který nepochybně zamíří do politiky, od soupeřů navěky na talíři, že je to ten z realiťák Pornhubu. To, že kryl podvody, to vždycky nevědcům okecá.

Anonymní řekl(a)...

RE: ZEMĚ, KDE JE NEMOŽNÉ SE ZNEMOŽNIT --- pokud máte správnou partičku kamarádíčků.
Ten plagiátor Martin Kovář může klidně dál profesorovat na VŠE, neb ta škola podobně třeba tlačí na profesora Jana Eichlera, prvně politruka, pak rezidenta vojenské rozvědky, a nakonec
v letech 1984-89 hlavního ideologa Hlavní politické správy armády.

Anonymní řekl(a)...

To jsou nesrovnatelné věci.

U textů profesora Kováře se dají dohledat všechny zdroje z nichž čerpal. Z hlediska kafemlejnkózního, tedy zda byly citovány všechny použité zdroje a tudíž zda jejich autoři byli odměnění umístěním v žebříčku, bylo vše v pořádku. Ostatní je subjektivní, dnes se každý snaží do textu umístit co nejvíce odkazů, v 90. letech se to ještě tak nehrotilo. Byla to jasná účelovka a názory děkana Pullmana jasně ukázaly co bylo jejím cílem.

Pokud jde o prof. Eichlera, nejste vy náhodou stoupenec ing. Miloše Zemana CSc? Není náhodou představa, že by profesor neměl být vysoký exponent komunistického režimu nebo držitel konspiračního bytu STB v dnešní době již politicky neúnosná. :-) Pravda, Univerzita Karlova, první univerzita mezi rovnými, svůj názor jasně vyjádřila volbou rektora prof. Zimy, který musel být "ostaršen" aby se mohl stát členem KSČ již v 17 letech. Mnozí kdysi velmi verbální "hrdinové protikomunistického odboje" s ním nadšeně spolupracují.

Anonymní řekl(a)...

Ostatní je subjektivní, dnes se každý snaží do textu umístit co nejvíce odkazů

1) Pokud vědeckou práci někdo dělá tak, že pouze přeloží značnou část cizího textu (s neuvedením nebo pofidérním uvedením zdroje), tak je to překladatel a jako vědecký pracovník je jednoduše podvodník. Vydává totiž cizí myšlenky za své.

2) Pokud je profesorem z morálního hlediska "komunistický dobytek", tak se bude chovat dál jako "komunistický dobytek" a všechno půjde od desíti k pěti. Starého psa novým kouskům nenaučíš.

Anonymní řekl(a)...

Zkoušel jste někdy něco překládat? Myslíte, že při zpětném překladu do původního jazyka dostanete stejný text? Každým překladem jen interpretujete cizí myšlenku. Dost možná prof. Kovář v 90. letech byl spíš rád, že se svou tehdejší angličtinou takový překlad-interpretaci v reálném čase zplodil.

Jednoduše se snažíte obhájit cílenou akci neokomunistů proti staré generaci historiků na FFUK. Až budou pálit starší literaturu, budete jim také tleskat?

Jak se to slučuje s Vaším jinak verbálním silným antikomunismem?

Ale máte pravdu, věci se pomíchaly, anarchisté jsou dnes zastánci řádu a exaktní vědci jeho narušovatelé. Tak si klidně svůj rozpor žijte dál, budiž Vám sladko.

Anonymní řekl(a)...

Jsem velký antikomunista, protože:
1) dost si pamatuji, bylo to fuj.
2) rodiče do strany nevlezli a kariérní postup tak byl zaražen - podmiňovat kariéru schvalováním okupace a amorálností... Fuj.
3) "Líbí" se mi, jak komunisté po bolševicku zatočili s některými lidmi, například s Štěpánkou Haničincovou. Čertík Bertík byl asi třídní nepřítel (ironie, vím že její dcera měla za manžela chartistu). Ničit lidi za manželství potomků... Fuj.

-----
Takže když přeložím "Harryho Pottera" nebo "Pána Prstenů", tak se můžu směle psát jako autor těchto knih? :-)))

Anonymní řekl(a)...

Snažíte se dost, ale nefunguje to... On nepřeložil celou knihu a přesnost překladu je sporná. Nechal jste se nachytat jako mnozí jiní. Najděte si ty texty sám a posuďte je sám, pak se vraťte k diskusi.

Anonymní řekl(a)...

Ad Snažíte se dost, ale nefunguje to...

Kovář podle komise opisoval rozsáhlé pasáže textů v knihách i studiích, které vznikaly v letech 1998 až 2018. "Plagiátorství bylo shledáno nejen v jednotlivostech, ale v přejímání celé struktury výkladů, v argumentaci i v dalších detailech," řekl novinářům po jednání senátu předseda komise Marc Niubo. Rozsah plagiátorství označil za šokující. Na svém stanovisku se podle něj shodla komise jednomyslně.

Podle Lomové komise při posuzování využila i posudků zahraničních expertů. Způsob, jakým Kovář své publikace připravoval, označila komise za nepřijatelný a neomluvitelný. Bývalý prorektor proto podle jejího stanoviska získal neoprávněně své tituly docenta a profesora.


https://zpravy.aktualne.cz/domaci/historik-martin-kovar-se-dopustil-plagiatorstvi-rozhodla-eti/r~c9429720305811e9b73eac1f6b220ee8/

Anonymní řekl(a)...

Zbořilovy články taky hodnotil zahraniční editor a několik reviewerů :-) Cizinci jistě dobře chápali český text. :-) Nebyl jim náhodou v překladu původní anglický text v původním znění? Pak je jejich rozhořčení jistě pochopitelné, nikoliv však věcně podložené :-)

Kdybych si měl být tak jistý jako Vy, rozhodně bych si sehnal oba texty a přesvědčil se sám. Budu Vám vděčný, když mi oba inkriminované texty osobně analyzujete. Pak můžeme pokračovat v diskusi.

Znamenám se s úklonou.

Anonymní řekl(a)...

Zbořila odsoudila olomoucká EK stejně jako pražská. Všechno nejde zarazit. Znamenám se s úklonou. :-)

Anonymní řekl(a)...

Zadna prazska EK Zborila vubec neresila a resit nebude. Je to olomoucky problem.

Anonymní řekl(a)...

Myslel jsem tím "Zbořila odsoudila olomoucká EK stejně jako pražská EK odsoudila Kováře". Jenom jsem to špatně napsal.

Anonymní řekl(a)...

Ale napsal jste to dobře. Zbořila přece odsoudila i EK AV.

Anonymní řekl(a)...

Usnesení AS Přírodovědecké fakulty UP:

"Akademický senát PřF UP sdílí pochybnosti o tom, zda usnesením
akademického senátu UP ze dne 17. 6. 2020, kterým byl schválen Statut
Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií Univerzity Palackého
v Olomouci nebylo zasaženo do zákonem garantované autonomie fakulty a
jejích orgánů. Z tohoto důvodu akademický senát PřF UP:

i. souhlasí s tím, aby byly v zájmu dosažení právní jistoty využity
všechny právní kroky, kterými by mohlo dojít k přezkoumání tohoto
usnesení a pověřuje děkana PřF UP, aby takové kroky činil.

ii. souhlasí s podáním správní žaloby proti tomuto usnesení, a to jak
jménem svým, tak jménem fakulty jako celku.

iii. souhlasí s podáním podnětu k přezkoumání tohoto usnesení
ministerstvem školství."

Anonymní řekl(a)...

Nikde jsem si nevsiml, ze by EK AV odsoudila Zborila - je to nekde dokumentovane ?

Anonymní řekl(a)...

Ad: by EK AV odsoudila Zborila -
Ano, Žďímalka by to NIKDY nepřipustila, dobře ví, proč si ji tam nainstalovali.
Ale to už bylo výše vysvětleno jen jako důsledek rychlého psaní.

Anonymní řekl(a)...

re - podáním podnětu k přezkoumání
A nakonec i nejvyssimu kontrolnimu uradu. Budovy jsou v konecnem efektu statni majetek, skoly ho maji jen nejak propujceny.
A jak to nakonec je s tou Hynaiskou?

Anonymní řekl(a)...

RE: volbou rektora prof. Zimy, který musel být "ostaršen" aby se mohl stát členem KSČ již v 17 letech

V tomto ohledu za Karlovkou nezaostává ani akademie, jejíž místopředseda Havlas - stejně jako rektor Zima - stihl členství v partaji taky už na střední škole.

Anonymní řekl(a)...

Re: Pokud jde o prof. Eichlera,

Tedy, zatím ne-prof. Eichler je vůbec rarita - vystudoval Vojenskou politickou akademii, což tehdy byla asi nejsnazší VŠ u nás (plzeňská práva ještě neexistovala), ale byl z toho papír jako z Karlovky nebo UPOL. A tu Vojenskou politickou akademii studoval třeba taky Marcel Chládek, později ministr školství, a také první česká oběť MeeToo (a to jen nějaké ochechuli,
aby ji potěšil, řekl 'dnes vypadáte líbezně' - a genderisti z toho hned vyrobili harašení).

Anonymní řekl(a)...

Chládek byl i v hlášení BIS, že se v Bratislavě dobýval do zamčeného pokoje na sekretářku jiného ministra, takže tak nevinná osůbka to zas nebyla. Také na ministerstvu zrušil závodní jídelnu aby se mu tam lidé nepaktovali :-)

O jeho představách o účetnictví nemluvě.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

treba byl ozraly a spletl si dvere, ne ?

Anonymní řekl(a)...

Ožralý byl ale dveře si nespletl :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad "Budovy jsou v konecnem efektu statni majetek, skoly ho maji jen nejak propujceny."

To si nemyslim, verejna vysoka skola neni soucasti statu. Je to verejna instituce a podle zakona o VS ma vlastni majetek, se kterym si sama hospodari a statni organy do ni mohou zasahovat jen zakonem urcenymi prostredky. To, ze zije ze statnich penez, znamena, ze je dostava za nejakych pravidel, stejne jako soukroma firma, ktera vysoutezi statni zakazku. Bojim se, ze kdyz se UP sama streli do nohy, pokud to nebude jasne v rozporu se zakonem, uz to tak zustane. Soudni spor PrF s rektoratem proto vidim jako posledni instanci, kde muze dojit ke zmene. I tak bude zalozen dulezity precedens, at to dopadne jakkoliv.

Anonymní řekl(a)...

Nejvetsi exot na postu ministra skolstvi byl vezensky psycholog Josef Dobes, a pak Ivan Pilip.
V kategorii zen asi Petra Buzkova. Ti vsichni ceskemu skolstvi zasadili takove rany, ze se z nich dodnes nevzpamatovalo.

Anonymní řekl(a)...

Další díl soap-opery z našeho vysokého školství. Dokonce olomouckého. :-)

Když titul z prestižní univerzity zamítnou v Olomouci. Absolventi měsíce bojují o uznání diplomů

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vysoka-skola-studium-v-zahranici-diplom-nostrifikace-studenti-univerzita-karlova_2008100711_gak

Anonymní řekl(a)...

na PornHubu to odmítli pro přílišnou perverzitu, tak je to tady:

https://youtu.be/N6j5XpQz9OQ
https://youtu.be/FSqbB3Wu-uc

šťavnaté části začínají na tom prvním videu 2:53. Tak kdo nemáte 8 hodin nic lepšího na práci, vrhněte se na to!

Anonymní řekl(a)...

Ad 17:05
Hrdě se hlásím jako největší exot ve funkci ministra školství. Například:

Ten rok (2013) byla udělena Nobelova cena za molekulovou dynamiku a já si nepřestal myslet, že ta metoda nadělala víc škody než užitku. Sice je to nejlepší ilustrace pokud máme experimentálně stanovená prostorová omezení, třeba z NMR. Pokud je ale nemáme, musíme si je vymyset. A pokud se pak třeba voda neodpaří so vakua je to vědecký bizár. Ministříček vědecky zaostalé středoevropské zemičky si do dovolil mít jiný názor než komise pro udělování Nobelových cen. To je přece exotika první třídy kterou hned tak nikdo nepřekoná.

O profesorech a jejich titulech a zákoně nemluvě ....

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ale Dobes pokud vim, chtel zakon zmenit a spravnym smerem - a bohuzel ho zastavili univerzitni senatori hazenim melounu.

Anonymní řekl(a)...

A tím definitivně zastavili jakéholiv rozumné změny ve vysokém školství. Úkolem Petra Fialy od Nečase bylo hlavně ne studenti do ulic.

Anonymní řekl(a)...

re: podáním správní žaloby proti

Již jen podáním této žaloby se zbořilovci-hobzovci-millerovci dostanou do časové tísně. Součástí žaloby by mělo být i předběžné opatření, aby se ta partička až do rozsudku zdržela všech pokusů o další tunelování. Mezitím skončí millerovo panování, bude zvolen nový rektor, zbořilovci bude muset retrahovat dalších 10+ prací, čímž podvodníkov definitivně skončí na smetišti dějin UPOL.

Anonymní řekl(a)...

Je vecna skoda, ze se ve zdejsim vlakne nezobrazuje alespon mesto nebo ustav diskutujicich a neni zrejme, kdo co vi a vedet muze. Ve vetsine pripadu se totiz propira tandem zbořilovci-hobzovci-millerovci, ale duchovnim vudcem celeho zla je jina osoba, a to byvaly dekan Ivo "IF" Frebort alias Kim Cong Ivo, neosobni technokrat s mimikou kuny. Celou dobu stoji v pozadi, obcas nevyrazne vystoupi na zasedani VR nebo AS, ale ve skutecnosti je to on, kdo (spolu se Zborilem) taha za nitky a plati Millera. Pritom jeho "zasluhy" na vsech soucasnych pruserech PrF UP jsou neoddiskutovatelne.

Anonymní řekl(a)...

Při vší úctě k názorum jiných si myslím, že tak to opravdu není.

Anonymní řekl(a)...

re Stys

Vasemu napadu se "statnimi profesory" by asi nejlepe odpovidaly kanadske "Canada Research Chairs" - viz. https://www.chairs-chaires.gc.ca/home-accueil-eng.aspx

Neco jako vyssi stupen profesora, ktery zaroven dostava velky grant a mel by mit dost casu na riskantni vedu.

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak. To by byli řádní profesoři. Dále by byli profesoři mimořádní, jmenovaní jen univerzitou vedenou řádnými profesory. Ve skutečnosti to takto (samozřejmě formálně, rozhodoval UV KSČ) fungovalo až do 60. let do novely předložené ministrem Císařem. Současný vysokoškolský zákon je paskvil a důlsedkem jsou děje, které se zde diskutují.

Jsou různé cesty jak k selekci těchto "řádných" profesorů dojít. Základem je vždy vzít část rozhodování z úrovně čistě univerzitní a porovnávat celonárodně.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Frébor si udělal ostudu na vědecké radě při diskuzi o těch podovedech. A pokud se nemýlím, to podání etické komisi na Opatrného, že jako bossing podepsalo x oveček z RCPTM a za CRH samojediný Frébort. Frébort si zachránil post vznikem ústavu a je za vodou. Ale u Zbořila je to jiný level, tam nejde o osobní ambice, ale o osobní přežití.

Anonymní řekl(a)...

No v te Kanade jsou ti Canada Chairs spise vybrani vyjimecni nejlepsi profesori - spise jeste nad urovni radnych profesoru.

Anonymní řekl(a)...

Samozřejmě. V počtech na počet obyvatel odpovídající prvorepublikovým řádným profesorům. Víc dostatečně kvalitních lidí v populaci není.

Anonymní řekl(a)...

re: byli řádní profesoři
Kupř. i Einstein šel do Prahy, neb v Curychu byl toliko mimořádný profesor,
což byl nižší stupeň. Ergo - byla to ta pověstná mobilita.

Anonymní řekl(a)...

ad: prvorepublikovým řádným profesorům

Jenže ten prvorepublikový sytém byl v rukou skutečně řádných profesorů (nakonec - včetně i Masaryka).
Dneska je v rukou hoštaplerů typu Zbořil, Hobza, Miller, .....

Anonymní řekl(a)...

Dneska je v rukou hoštaplerů ...

A zastresuji to vykukove jako Zima, Hampl, Drahos, Konvalinka, Kovar, atd., co vynikaji v rychlosti startu ke korytum, a nepripusti zmenu systemu, ktery sami pomahali budovat tak, aby predevsim vyhovoval jim osobne.

Anonymní řekl(a)...

ad Dneska je v rukou hoštaplerů ...
Nejde už pouze o vědu, není manipulace důkazů u soudce podobný prohřešek jako manipulace dat u vědce? Není (jak už zde zaznělo) problém v tom, že se soudci a vědci kontrolují sami? Nedopadne to pak s řádnými profesory stejně?

Jestli člověk od soudce něco opravdu neočekává, je to zjevná manipulace důkazů. Právě to dělal pražský soudce Alexandr Sotolář ve známém případu jízdní karty pražanů Opencard, když dvakrát odsoudil bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka a jeho kolegy z rady hlavního města za porušování povinností při správě cizího majetku.
...
Kárný senát Nejvyšší správního soudu dnes uznal Sotoláře vinným, trest ale vynesl nepochopitelně mírný.
...
Kárný senát nakonec zvolil mírnější trest, Sotolářovi ponechal talár, nebude už ale předsedat soudním senátům. Soudit nicméně může dál.

https://www.respekt.cz/komentare/jak-muzeme-justici-verit

Soudce Městského soudu v Praze Alexandr Sotolář, který manipuloval s výpověďmi svědků a obžalovaných v kauze opencard, čelí výtkám, že ohýbal protokoly i v dalších případech. Server iROZHLAS.cz se s dokumenty k jednomu takovému případu seznámil. V protokolech jsou - podobně jako v kauze opencard - upravené výpovědi svědků a obžalovaných a Sotolářův senát se dopustil i chyb při výpočtech škod, které podle soudu jednotliví odsouzení napáchali.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/alexandr-sotolar-soud-manipulace-opencard_2003120705_zit

Anonymní řekl(a)...

re: se soudci a vědci kontrolují sami

U soudců to vzájemné krytí funguje dokonce spolehlivěji. Jeho nadřízený prohlásil:
Není to zločin, ale gigantická ostuda.
Ale jen proto, aby to pomohl zamést.
Především to byl trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, což tím odklonil.
Ten soudce-falzifikátor měl jít sedět.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zlocin-giganticka-ostuda-kauza-opencard-alexandr-sotolar-upraveni-protokoly-predseda-soudu-vavra.A200721_133327_domaci_kane

Anonymní řekl(a)...

Na Hostu buď zapomenuli, nebo ten Senát vzdal (a dá to plnou parou na šéfa akademie):
Obvod č. 24 – Praha 9
David Smoljak (STAN, TOP 09, Piráti)
Eduard Stehlík (ODS, KDU-ČSL)
Václav Krása (Trikolóra)
Pavel Franěk (KSČM)
Vítězslav Novák (SPD)
David Pavlát (ČSSD)

Anonymní řekl(a)...

Ad U soudců to vzájemné krytí funguje dokonce spolehlivěji.

O nic se nejednalo, nebo to bylo promlčené

Předseda pražského městského soudu Libor Vávra Aktuálně.cz řekl, že po podání kárné žaloby na Sotoláře v kauze Opencard dostal upozornění na jeho další údajné manipulace s protokoly.
"Byly asi tři nebo čtyři. Všechny vyplývaly z informací obhájců, možné i nějaké fyzické osoby," uvedl. "U jednoho jsem zjistil, že se nejednalo o nic, co by mělo zakládat důvod pro kárný návrh. Další jsme odložili s tím, že i kdyby tam něco bylo, tak už je to promlčené," dodal Vávra. Kárná žaloba se musí podat do tří let od případného prohřešku.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/opencard-nebyla-prvni-u-sotolare-prispely-prepsane-protokoly/r~cf688044d30211ea80e60cc47ab5f122/

Aneb podobně jako "Na recepci jsem byl, to ano, ale nic takového jsem neplatil. Ta částka absolutně nesouhlasí..." (Ujfaluši o objednávce prostitutek)

Anonymní řekl(a)...

U toho podání na prof. Opatrného k etické komisi to vypadá, že ho prof. Frébort nejen podepsal jako jediný za CRH, ale že se i významně podílel na jeho formulaci. Etická komise podání odmítla jako nedůvodné a ještě se divila nad některými formulacemi.

Anonymní řekl(a)...

re: nebo to bylo promlčené

Tak Vávra je šibal. Na trestný čin znužití pravomoci úřední osby je promlčení buď deset
nebo i patnáct let. Ale on se jako tváří, že jenom existuje to měkké kárné řízení.

Anonymní řekl(a)...

Olomoucká válka vědců graduje, děkan fakulty žaluje vlastní univerzitu

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-univerzita-palackeho-vedecky-superustav-supercentrum-prirodovedecka-fakulta-podani-zaloby-ca.A200812_564550_olomouc-zpravy_stk

Anonymní řekl(a)...

Cheers -- Dean Kubala for the UPOL president!

Anonymní řekl(a)...

... se objevily především dva nové termíny: „vědecky zbytečná studie“, čímž se myslí ta, kterou jsme nedělali my a nedopadla, jak jsme chtěli, a „politicky nešťastný výsledek“ (nechávám bez komentáře) ...

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/08/11/politicky-stastne-metody-vyzkumu-a-dalsi-nove-terminy-v-dobe-koronaviru-19/

Anonymní řekl(a)...

UPOL v idnes: https://michalpohanka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755622

Anonymní řekl(a)...

13. srpna 2020 8:44 Já tu kritiku beru, ale když to někdo studovat chce a má to kdo učit. proč by to mělo vadit ? Stát beztak peníze na nějaká studia u nás dá (lidé to tak chtějí), a proč by měl studovat něco "většinově užitečného" ? Svým způsobem je to návrat k akademickému povýšenectví a nakonec před návštěvou úřadu práce raději podobní absolventi vplují někam do politiky nebo na úřad (Uhl - komiks studium , Stropnický, Vondráčková).

Anonymní řekl(a)...

Ad ... se objevily především dva nové termíny: „vědecky zbytečná studie“, čímž se myslí ta, kterou jsme nedělali my a nedopadla, jak jsme chtěli, a „politicky nešťastný výsledek“ (nechávám bez komentáře), oba zpopularizované vědeckým garantem celostátní rychlotestové studie prof. Hajdúchem ...

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/08/11/politicky-stastne-metody-vyzkumu-a-dalsi-nove-terminy-v-dobe-koronaviru-19/

1) Pěkně shrnuto, jak se dá věda použít pro "ten jediný správný a politicky vhodný" výsledek.
2) Hajdúch je podle stránek ÚMTM docent.
3) Je to třetí ředitel olomouckého výzkumného centra... Jak vidno Zbořil, Frébort, Hajdúch, jeden lepší než druhý.
4) Doc. Hajdúch už s předstihem hledá uplatnění jinde, tak musí být s vrchností zadobře? :-)

https://www.imtm.cz/users/mari%C3%A1n-hajd%C3%BAch

Anonymní řekl(a)...

YES: Cheers -- Dean Kubala for the UPOL president!

Anonymní řekl(a)...

Pěkný názor z diskuze, od Petra Keře:

Zastáváte evidentně názor, že by měl být vědec pracující ve státním zařízení ohodnocován tžně. V tržním prostředí je však mzda odvozena od zisků. Zisk se však počítá jako rozdíl mezi výnosy a náklady. "Špičkový světový vědec" jak jste jej označil a jeho činnost, však měli značný náklad. Ten však nezohledňujete. Krom toho vyvedení Know-how se obvykle považuje za nezákonné. Tedy by bylo jistě zajímavé prověřit zejména činnosti onoho "Špičkového světového vědce".

Je to jako by chtěla firma hledat zlato. 30 let jsem kutal na náklady této firmy hlušinu a když konečně došlo k objevení žíly, považoval bych zlato za své.

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-univerzita-palackeho-vedecky-superustav-supercentrum-prirodovedecka-fakulta-podani-zaloby-ca.A200812_564550_olomouc-zpravy_stk/diskuse/1

Anonymní řekl(a)...

Kubala má asi částečně v té žalobě pravdu, ale nemělo by se zapomínat, že tady nejde o problém právní, ale problém hlouposti (politický problém). Senátoři do toho podvodníkova šli dobrovolně a byli si vědomi, že poškodí PřF a nakonec i UPOLu. Rektora nechám stranou, to je jen další tragikomická figurka stojící vedle falsifikátora Zbořila.

Jinými slovy i kdyby Kubala žalobou dosáhnul zrušení usnesení AS, stále se tím nevyřeší debilita senátorů, rozumě debilita těch, co je zvolili.

«Nejstarší ‹Starší   401 – 600 z 1460   Novější› Nejnovější»