úterý 30. června 2020

Proč jdou mladí chemici dělat průměrnou vědu?

V roce 1990 se otevřely hranice a já potkával v Čechách bývalé kolegy, co byli štěstím bez sebe a říkali: „za pár let dohoníme Evropu, budeme jako Německo“. Plynul čas, a za těch pár let už byli skleslejší z celého vývoje, ze stavu Akademie věd, tzv. vědní politiky, z masovosti škol. Po roce 2000 jsem už slyšel kritiku aktuálních studentů, později i doktorandů, nakonec většina mých vrstevníků odešla do důchod poměrně dost zatrpklá, zpravidla uchylující se k rodině, zájmům řešící neustále své zdravotní problémy. Někteří z nich se přitom nemají a neměli materiálně špatně, buď utekli včas pod zahraniční evropskou firmu anebo se udrží v akademii nebo na VŠCHT a dolují granty, poskytují rozvory. I tak je nich jistá hořkost z nenaplnění. Možná si řeknete: „Politika a aktivismus u nás šlo po roce 1997 do kyte, domácí průmysl zkrachoval a celá česká věda je těsně nacuclá chřtánem na europrs, státní školy jedou na počty studentů, hodnocení za publikace, kus za kus a k tomu česká byrokracie.“ Jasně, a k tomu starej chemik, co čekáš? Vlastně jen jednu věc, vzporu mladých a ta není nebo ji nevidím. Podle mě, kdo sází na mladé, trpí stařeckou demencí. Jen pár postřehů:
1. Jsem starý a nežiju na kolejích, takže soudím jen z toho, co mé špatné ucho slyší a co ještě vidí, příp. co mám z druhé ruky. Nicméně díky youtube se ke mně dostávají příběhy Čechů v US,

 
anebo

A

no, jsou to exoti, ale pochopili, že život je opravdu o něčem jiném než kariéře.

2. Dejme tomu, že každý rok vystuduje chemii na VŠCHT cca 400 studentů a doktorát 100 studentů. Další část pak dělá doktorát na UOCHB apod. Kolik z těchto lidí založí firmu do 10 let o absolutoriu, se omlouvám, ale o nikom nevím, asi někdo bude, ale masový jev to není ani náhodou. Když to shrnu z USA, z mých kolegů má firmu skoro každý nebo je u někoho, kdo ji má. Po padesátce dokonce hodně známých odešlo z korporátu a začalo to zkoušet. Prostě většina z nás dělá chemii proto, že chceme něco vyrábět, prodávat a vylepšovat. Opravdu má ČR potřebu takové spousty teoretiků a publikantů nebo prostě nemají jiné uplatnění? Přitom chemie byla a je hlavně byznys všechny chemikálie, plasty, sklo, roztoky, mikroskopy, míchačky, chromatografy, markery, barvení, terrmáky, protilátky, bloty, Elisa, eko-bio gadžety atp. je obyčejný byznys. I publikování je byznys, dokonce pro Eslevier výnosově lepší než chemie pro Merck.

3. Když budu student dnes v ČR a začnu číst po třech letech základů číst články v prestižních časácích, proč bych měl studovat chemii v ČR ? Bohužel za posledních 30 let jsem neviděl v mých dvou fakultách, se kterými spolupracuji, ani jednoho českého studenta, a to jde o rating v první dvacítce škol. Polsko hodně, Maďarsko, Rusko, Sbrsko několik. Většina je z US, západní Evropa, Čína, dříve hodně Indie. Odpovědi jasné. Proč bychom měli studovat doma, když tady je to kvalitnější. Když se kouknu na CV dnešních českých profesorů, stále stejná písnička, kromě 3 let otročení na západě, stále skoro stejná laborka, stále stejná témata. Když čtu výroční zprávy VŠCHT nebo PřF UK nebo jejich web, tak si připadám, jak v blbém filmu. Přeplácané, přitom zastaralé a neužitečné. Titulománie a PR bulvární chemie. To už je snad lepší jít stránky chemie na Yale, kdysi dobrá škola, dnes někde ve třetí desítce, ale stránky mají jak za starého .

4. Pokud někoho tady beru k sobě, vždy ví, proč tu práci chce dělat, čeho chce u mě dosáhnout, za jakých podmínek pracuje a kdy od toho odejde. U kolegů v ČR nic podobného nevidím. Sice nadávají, ale nic vlastně pro změnu nedělají. Dělají výzkum ani ne pro výzkum, ale pro publikování, a to jen proto aby dostali další grant.

5. Akademie věd dospěla do stádia nefunkční etické komise, neschopné a nečitelné šéfky s groteskním exšéfem zastávající zbytečnou funkci po prezidentských volbách. Bez dotací by neměla ani na PR a veškeré příjmy z dotací nakonec skončí v nákupech ze západu a něco se utratí v soukromých nákupech z Číny. Nemám ale nic proti šéfům současných ústavů AV, jen to, že jsou průměrní.

 6. Pokud jdete na UOCHB kvůli Holého pověsti. Nejprve zajděte do lékárny a nechte si vytisknout seznam všech léků včetně těch na předpis. Za každým z nich je spousta Holých a především daleko více zajímavějších příběhů.

7. To už nikdo v CŘ nechce vyrábět auta, kola, hodinky, mobily, drogy, hnojiva, zdravotní čaje, jedy, výbušniny? Fakt někoho baví život, ve které píše analogické články a 2x do roka jede na konferenci, kde se zadarmo nažeru a v lepším případě s někým vyspí a nic nechytne?

Osobně mám za to, že většina mladých chemiků jde dělat doktoranda právě proto, že nic jiného neznají a že je to pro ně celkem jednoduchá kariéra. Je to každého věc, ale pokud někoho zajímá chemie nebo obecně technologie a dá na rady starce, doporučím tento postup:

1. Vyberte si obor, který vás zajímá (a je jedno, že vás za pár let přestane bavit, to je naprosto normální). Je úplně jedno, zda vám je dvacet nebo padesát.

2. Najděte si školu a firmu, která něco z toho oboru dělá.

3. Napište do firmy žádost o praxi s motivačním dopisem (vzory najdete na webu a pokud nejste ten motivační typ, řekněte si, jak by měl vypadat dopis, kdyby si někdo chtěl hlásit do vaší firmy nebo si přímo kupte letenku a odleťte tam. Pokud je to škola, zeptejte se školy, kdo dává stýpka a kontakty atp.

4. Většina institucí vám odpoví a řekne požadavky a priority, ale neberte vše jako danné, US nebo Čína nejsou byrokracie typu Německa, takže vám klidně dají stypko sami nebo odloží (až na věčnost).

5. Pokud si firma píše požadavek např. na PhD, pošlete CV i bez toho, v praxi nemá titul žádný význam a píše se tam ze zvyku a přijde 50 odpovědí s indickým, ruským nebo českým PhD a o ničem to nerozhoduje.

6. Nebojte se žvatlat. Anglicky neumí většina US chemiků , protože se v Číně, Japonsku nebo Indii nenaučili a rozumět jim je nadlidský úkol, ale většina domácích je na to zvyklá a neřeší to. Navíc zatímco u amíka vždycky poznáte, že plácl blbost, u cizince máte za to, že jste jen špatně rozuměli.

7. Pokud je to US, Německo, Japonsko nebo Čína, tak nakonec zajímavé místo najdete.

8. Kašlete nejprve na prachy, počkejte několik měsíců a pak si klidně řekněte o vyšší plat. Já to dělal každoročně 2x, většinou to vyšlo a líná huba holý neštěstí.

9. Dělejte, co Vás baví a když to nevyjde, zkoušejte to znovu.

10. Nejhorší je nuda.

P.S. : pokud se chcete místo chemie naučit dělat grafy a tendujete k myšlenkové abstrakci, pak volte RCPTM anebo nově CATRIN v Olomouci. Integraci vědeckých kapacit dlouhodobě podporuje i MŠMT. 😊

1 460 komentářů:

1 – 200 z 1460   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Skvělé, děkujeme starému chemikovi za další výkop a jdeme na dalších 5 tisíc. Nevěřili byste, jak důležité je mít někde anonymní nástěnku pro výměnu informací z olomoucké líhně neřesti. A na čestném prvním místě se s vámi podělím o email, který dnes přišel všem zaměstnancům přírodovědecké fakulty od děkana.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

AS UP na svém zasedání 17. 6. 2020 přes jasně deklarovaný nesouhlas orgánů PřF UP schválil Statut vysokoškolského ústavu CATRIN, a to s účinností od 1. 10. 2020. Jeho součástí je převedení dvou organizačních jednotek PřF UP pod CATRIN a tím pádem zásah do Statutu PřF UP. Vedení PřF UP v Olomouci má vážné pochybnosti o legálnosti tohoto zcela bezprecedentního zásahu do vnitřní struktury PřF UP a tedy pravomocí legitimně zvolených orgánů fakulty. Nadále budeme bránit práva a zájmy Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci všemi dostupnými prostředky.

Opakovaně deklarujeme, že si vážíme práce všech zaměstnanců, včetně pracovníků center, a máme zájem na tom, aby nadále pokračovali v práci jako zaměstnanci Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci. Všichni pracovníci mají právo na dodržení všech ustanovení platných pracovních smluv, které mají uzavřeny na PřF UP v Olomouci, včetně garance financování mzdy z grantů, na kterých se podílejí. Pokud bude některý z grantů formálně převeden pod jinou součást UP, neznamená to, že na tuto součást musí přejít všichni členové řešitelského týmu.

Pokud si přesto někteří zaměstnanci přejí ukončit své působení na PřF UP v Olomouci k 30.9.2020 a eventuálně od 1.10. 2020 přejít na vysokoškolský ústav CATRIN, upozorňujeme, že s ohledem na lhůty dané Zákoníkem práce je nutné, aby podali nejpozději do 31.7.2020 výpověď z pracovního poměru na PřF v Olomouci. Upozorňujeme, že na pozdější přechody zaměstnanců (ať už na ústav nebo zpět na fakultu) nebude brán zřetel při případných jednáních o dělení finančních prostředků a majetku (přístroje, RVO, atd.).

V případě dotazů či nejasností neváhejte kontaktovat kohokoliv z vedení fakulty.

Za vedení Přírodovědecké fakulty UP

doc. RNDr. Martin Kubala, Ph.D.

děkan

Palec nahoru pro děkana! (to už samozřejmě v mailu nebylo:))

Anonymní řekl(a)...

Ovšem palec dolů za to, že to jsou jen kecy a není to pravda. Výpověď nikdo dávat nemusí, stačí standardní žádost o převod. Pan děkan jenom dělá ramena ale už mu to nikdo nežere xD on sám se taky "jen převedl".

Anonymní řekl(a)...

jo, jo, standardní žádost o převod by stačila, pokud by ji ovšem děkan podepsal. Což bych momentálně nečekal, že udělá. Takže žádat jistě můžete ... a pak si můžete stěžovat na lampárně, že žádosti nebylo vyhověno.

Anonymní řekl(a)...

Na D-žurnálu je článek ohledně absurdního podání Navalžíka a spol. k etické komisi UP na prof. Opatrného, viz. https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/06/23/bossing-stalking-diskriminace-eticky-verdikt/

V článku je odkaz na zápis ze zasedání s začerněným úsekem -
https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2020/06/Z%C3%A1pis-Opatrny-16-06-2020-zacerneno-sken.pdf

Na Navalžíkovo přání je začerněna věta:
"K dotazům členů EK uvedl, že po několika měsících různých tlaků, nejen od prof. Opatrného (jeho vnímá jako iniciátora) musel vyhledat odbornou lékařskou pomoc v souvislosti s psychickými problémy."

Anonymní řekl(a)...

"K dotazům členů EK uvedl, že po několika měsících různých tlaků, nejen od prof. Opatrného (jeho vnímá jako iniciátora) musel vyhledat odbornou lékařskou pomoc v souvislosti s psychickými problémy."

Prostě není fit.


Je známo, kdo jsou ti další lumeni, co obvinili Opatrného ze těch absurdit?

Anonymní řekl(a)...

Scan podání je zde - https://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2020/06/eticke-podani-sken.pdf
Samá zvučná jména :)
Frébort, Hobza, Zbořil, Trávníček, Nachtigallová... a další :)

Anonymní řekl(a)...

Na facebooku D-žurnálu se objevil nový podporovatel podvodníků z RCPTM. Vystupuje pod jménem Petr Cukerný a používá velmi podobné argumenty jako Navalžík, včetně animovaných gifů.

Na příspěvek:
Minimálně je to proti pravidlům časopisu, protože v článku autoři sami píší toto: "The data that support the findings of this study are available from the corresponding author upon request."
Teď nijak neřeším, zda data jsou či nejsou, zda jsou či nejsou upravena, apod...jen konstatuji, že sami autoři v článků píší, že data poskytnou a když je prof. Opatrný a mnoho dalších chtěli, tak jim nikdo nic neposkytl.

reaaguje (mimochodem, ta data z 24.2., viz dále, jsou ta se slavným Navalžíkovým komentářem: "Máme k dispozici sadu dat, přiřadili jsme je k obrázkům ve článku, ale nikdo netvrdil, že jsou to jejich zdrojová data"):

"když je prof. Opatrný a mnoho dalších chtěli, tak jim nikdo nic neposkytl" - toto je prokazatelná lež.
Dne 24.2.2020 byla na UP Reflexi dána volně ke stažení původní MS data k obr.2. Nově byla získaná spektra ke zbytku MS dat, a byla dána na UP reflexi, a výsledky taky vědecké radě PřF UP. Ta neměla zájem o diskuzi.

Ve všech případech je tak naplněný slib z článku: "The data that SUPPORT the findings of this study are available from the corresponding author upon request. Bájdvej: "The data that SUPPORT" neznamená původní data. Dík za pozornost

Anonymní řekl(a)...

Zbořil začíná připomínat Ratha. Přeju UOCHB pěknou spolupráci :-)

Anonymní řekl(a)...

re: Nachtigallová

Ta je snad hlavně na ÚOCHBu - podepsaná je tam spíš, aby dával aspoň nějaký smysl ten nesmysl se stalkingem. Aby ještě nevzniklo UP hnutí MeToo.
Ale vysvětluje to, že její choť spolu s Čejkou se vehementně brali za Zbořila při zbořilizaci.

Anonymní řekl(a)...

AD: stalking
Těch 18 nebo kolik štváčů si samo naběhlo na vidle: Od 1.1.2010 je stalking trestným činem – je kvalifikován v §354 jako nebezpečné pronásledování.
Samozřejmě, že prof. Opatrný se sám žádného trestného činu nedopustil.
Ale - ta partička zbořilovců se právě proto dopustila křivého obvinění, za což je maximálně až 10 let, záleží na okolnostech a důsledcích.
Prof. Opatrného křivě obvinili ze stalkingu, aby mu znemožnili kritizovat těch jejich 10+ flagrantních vědeckých podvodů.
Miller má šanci ukázat svou nestrannost - ale určitě ji nevyužije.

Anonymní řekl(a)...

Miller vrací úder...¨

... a na konci ujišťuje, že dělá všechno proto, aby se situace uklidnila a Zbořil a spol mohli nadále a v klidu falšovat data a shrabovat tučné granty.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi touto cestou zareagovat na e-mail, který jste dne 30. 6. 2020 obdrželi od vedení Přírodovědecké fakulty UP.

Jako rektor Univerzity Palackého v Olomouci bych vás, všechny zaměstnance Přírodovědecké fakulty UP, rád ujistil o tom, že vaše zaměstnanecká práva nejsou ohrožena. Ačkoliv děkan PřF vyzývá zaměstnance, kteří mají zájem přejít do vysokoškolského ústavu CATRIN, aby do 31. 7. 2020 sami podali výpověď z pracovního poměru, žádám všechny dotčené zaměstnance k zachování klidu a aby výpověď nepodávali.

Nyní jsou postupně prováděny administrativní kroky spojené s organizační změnou zřízení vysokoškolského ústavu. Snahou vedení UP je převést stávající zaměstnance PřF UP, kteří o vstup do VŠ ústavu projeví zájem, formou dohody o změně pracovní smlouvy, což by bylo v souladu s Minimálními nepřekročitelnými požadavky PřF UP pro technickou dohodu o vzniku VŠ ústavu, které byly schváleny Akademickým senátem PřF UP již dne 18. 9. 2019.

Mou snahou je postupovat při dělení finančních prostředků a majetku, zejména RVO, podle znění konceptu Rámcové dohody mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci o podmínkách realizace organizační změny spočívající ve zřízení vysokoškolského ústavu „Český institut výzkumu a pokročilých technologií“ (CATRIN) navrženého pracovní skupinou AS UP (AS UP se s tímto návrhem ztotožnil dne 15. 4. 2020). Tento návrh přitom nesouvisí se zmíněným termínem 31. 7. 2020 ani formou změny pracovního poměru ve vztahu k převodu zaměstnanců mezi součástmi UP. RVO pro rok 2020 bylo již rozděleno na základě předchozího schválení AS UP. O dělení finančních prostředků na RVO v roce 2021 a dalších letech rozhoduje v rámci schvalování dělení příspěvků a dotací AS UP na návrh rektora UP.

Rovněž podotýkám, že o tom, který nemovitý majetek UP a za jakým účelem bude užíván jednotlivými součástmi UP, rozhoduje rektor se souhlasem AS UP (čl. 41 odst. 2 Statutu UP). Je třeba se též ohradit proti tvrzení vedení PřF UP, že by schválením Statutu VŠÚ zasáhl AS UP do Statutu PřF UP.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, chci Vás ujistit, že děláme vše pro to, aby se celá situace brzy uklidnila a všichni jsme mohli pokračovat v konstruktivní spolupráci v klidném a tvůrčím pracovním prostředí.

S pozdravem
Jaroslav Miller

Anonymní řekl(a)...

z UP reflexe (autor T. Furst)

paní Katrin je projektem humanitních fakult -- právě senátoři těchto fakult ji vyrvali z těla přírodovědecké fakulty proti vůli našeho senátu i děkana. Takže kdyby se náhodou milostivé paní nějak nedařilo (třeba proto, že by grantové agentury nepochopitelně váhaly s přidělováním prostředků lidem, kterým pořád někdo do článků podstrkuje zfalšované grafy), naši kolegové z filosofické, pedagogické a teologické fakulty se o ni jistě postarají. Být fakultami, které milostivou zplodily, vyhnul bych se předvánočnímu shonu a založil krizový intervenční fond hned. Vzhledem k velmi skromným mzdovým nárokům našich excelentních vědců se domnívám, že dvacet procent z platu všech zaměstnanců zakládajících humanitních fakult by milostivé mohlo pro začátek stačit.

Anonymní řekl(a)...

k článku : Mně chování Zbořila a rektora nepřekvapuje. Stejně se chovalo Brno v 90s až do poloviny desítek. Rektor se zhlédl v dotacích a podvodník Zbořil má podle něho výsledky. UPOL se vydal na cestu sdílení podvodů a je to jeho problém.
To, že tomu pokyvuje Hostomský, se bude nakonec Zažímalové hodit, jak je líná, tak je vychcaná :-)

Anonymní řekl(a)...

Jak to sleduji, tak UPOL směřuje k utopení ve vnitřních půtkách. K tomu přesně vede současný systém excelentů. Kolik času na vědu a duševní energie se tím už ztratilo, kolik kvalitních studentů odradilo. Prostřednictvím ÚOCHB a BC / Jula Lukeš může ten vír vtáhnout i AV jako už vtáhnul učenou společnost. Povede to ke změně systému.

Ad Starý chemik:
1) V ČR až do koronaviru byla 12% přezaměstnanost - 12% lidí se dováželo zvenku. My už nemáme domácího doktoranda 6 let a podobně je na tom většina laboratoří široko daleko, těch 100 doktorandů z 500 absolventů je optický klam. Doktorandi nejsou z našich absolventů. Máme výhodu ve studiu česky mluvících cizinců zadarmo což nám umožňuje vysávat ruskojazyčné země teď už na úrovni absolventů středních škol. Bottleneck je kapacita vydávání víz. Není na tom nic nemorálního, poměry tam jsou často zcela absurdní.
2) Proč by Češi jezdili do Ameriky, když mají doma stovky dobrých volných pozic a když už chtějí dělat vědu, tak ji můžou dělat ve Vídni, Erlangenu nebo Drážďanech. Tam je každý rok spousta pozic a člověk neztratí všechny sociální a ekonomické výhody. Ve vídeňské menze je čeština a slovenština druhým nejčastějším jazykem.
3) (Po pravdě když si přečtu na vedavyzkum co všechno doktorandi nemají a požadují, už snad ani o českého doktoranda nestojím. Navíc při vědomí toho, jak přebraného člověka bych dostal.)
4) Stál bych o českého navrátilce po PhD nebo postdoku z Rakouska, případně Bavorska. V rámci Česka výjimečné podmínky včetně těch pro rodinu a spousta grantových příležitostí na než si nikdo jiný nesáhne.

Dalibor Štys


Anonymní řekl(a)...

ad Dalibor Štys : podle mě nešlo starému chemikovi o podmínky ale o právi jako takovou. Pokud je někoho motivací si nějak tak doma chrochtat, proč ne, ale pokud máte i jinou motivaci než paper a konference, pak má výše uvedený postup smysl.

Honza Srnec

Anonymní řekl(a)...

1) To jako že Kaliforňan, který zůstal v Silicon Valley a dělá tam v hi-tech firmě je naprostý mamlas hodný opovržení. Stejně tak Bavorák ze Starnsee když si založil Hi-Tech firmu v Mnichově, Vídeňák z Grinzingu ve Vídni, no to už vůbec. Jednoduše je to tak, že intelektuálně uspokojivé a dobře ohodnocené práce je v Praze, ale i v třeba v Milovicích u přehrady Nové Mlýny (!) víc než lidí, kteří ji jsou schopni dělat. Tak kam by se trajdali. Naopak, pro ruské programátory je dost jedno, jestli půjdou do Brna nebo do Kalifornie, ale s tím, že v Brně s nimi budou nejspíš slušněji zacházet.

České startupy časem mají v Kalifornii adresu, ale lidi mají většinou v České republice.

2) V chemii zas tolik těch startupů není. Chemie je investičně strašně náročná. Ve Švédsku a v Dánsku jsem viděl pár firem vzniklých v podstatě z laboratoří ve velkých společnostech v nichž původní firmy držely různě vysoká podíl. Tím se řešily riskantní projekty které se vymykaly firemním pravidlům. Ale bylo jasné, že když se to povede, firma /firmy si zas vše stáhnou zpátky.

Tak se smiřme s tím, že Česká republika je přeinvestovaná země. To, že naše vláda pořád dává absurdní investiční pobídky a neumí zdanit odcházející dividendy je jiná věc. Osobně pro nadané lidi je v ní tolik příležitostí, že se na nějaké USA, zvlášť dnes, můžou vykašlat. Zvlášť teď po koronaviru a s pouličními nepokoji.

Osobně můžu dodat konkrétní příběhy, ale snadno si je vygooglíte sami.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys

1) Osobně pro nadané lidi je v ní tolik příležitostí, za které nedostanou pořádně zaplaceno... Třeba takový doktorandský "otrok". Žádná pracovní doba, žádná pracovní smlouva a má tu čest za odměnu dělat o víkendu i laboranta, když je potřeba (i to se děje na olomouckém excelentním centru). :-)

2) Papírově úspěšný startup má například i Radek Zbořil.

3) To, že naše vláda pořád dává absurdní investiční pobídky a neumí je vyhodnotit je jiná věc.

Anonymní řekl(a)...

Díky za příspěvek, jsem ráda, že v kariéře chemika existuje i jiná cesta než doktorát na UOCHOB. Jakožto studentovi oboru chemie na UPOLu je mi z toho smutno, tak snad se dostanu na magista jinam.

Anonymní řekl(a)...

Vznik catrin bude jeste opravdu zajimavy. Rada UOCHB na svem nedavnem zasedani udajne striktne odmitla moznost podilet se na catrin. Nekolik clenu rady ustavu na reditele zvedalo hlas a bylo zjevne, ze nikdo z ustavu nechce byt spojovan s provincni univerzitou, ktera neni schopna vyresit sve vnitrni problemy. Penize tak nejspise potecou zcela jinym smerem, nez si nekteri mysli. Do Olomouce to nebude. Potud fajn.
Bohuzel se zatim jedna o neverejnou informaci a nejvetsi problem jsou zakulisni intriky mocipanu. Ono jednani ustavni rady totiz probehlo jeste pred zasedanim akademickeho senatu UP, kde se o vzniku katrin hlasovalo. Je velmi pravdepodobne, ze nekteri hlasiti zastanci ustavu, kteri na zasedani senatu vystoupili, pritom postoj UOCHB jiz dobre znali a na zasedani verejne kalili vodu, jak ma UOCHB zajem o vstup ... Nema.
Skoda, ze se tato informace senatorum nedostala vcas. Nedostala? Holt kdo ma informace, ten vladne.

Anonymní řekl(a)...

Ta informace o tom, ze vedouci UOCHB hromadne odmitli participaci v CATRIN byla vseobecne znama. Hobza na tom zasedani senatu taky netvrdil, ze UOCHB vstoupi do CATRIN (a uz vubec ne financne), ale ze UOCHB ma zajem na spolupraci a CATRIN podporuje - to je neco uplne jineho a neni to nepravda, protoze spoluprace s ruznymi skupinami na centrech UPOL probiha a bude pokracovat dal. Ale to nebyl zadny duvod ke vzniku CATRIN - proste bezici spoluprace budou pokracovat, ale zadne penize z UOCHB do CATRIN nepujdou.

Anonymní řekl(a)...

Ad 16:45

1) Doktorandský pobyt na české instituci pro Čecha jsem kvalifikoval jako podezřelý v prvním příspěvku,
2) Startupy v chemii bez silné firmy v zádech jsem označil za podezřelé ve svém druhém příspěvku.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Odhaduju, že ti humanitní učenci, co CATRIN schválili ten rozdíl, za žádnou cenu nevstoupíme, ale budeme dále spolupracovat, tak jak už dávno spolupracujeme, nezaznamenali. Velká chyba PR protistrany tuto kartu nehrát. To by Bilík neudělal.

Anonymní řekl(a)...

Z jiného soudku: konečně někdo řekl nahlas, že ta celostátní studie promořenosti koronavirem z dílny Hajdúcha a Duška je pěkná blbost.

https://www.info.cz/cesko/celostatni-studie-promorenosti-je-neverohodna-situace-je-mnohem-lepsi-rika-statistik-45533.html

Takže je to super, tímto vědeckým výkonem se Hajdúch stal důstojným partnerem Fréborta a Zbořila. To bude ústav!

Anonymní řekl(a)...

Novinky z učené společnosti

https://learned.cz/cz/kalendar-akci/plenarni-zasedani-ucene-spolecnosti-8.html

kouzelné je, že to zajišťuje chemická sekce (Zbořil, Havlas, Hobza, Otyepka a tak). To je nějaký zvláštní druh humoru?

Anonymní řekl(a)...

Těm humanitním učencům unikají i mnohem markantnější rozdíly, zarážející je spíše to, že je neprobral ani ten atak proti demokratické podstatě VŠ, to by měla být jejich doména. Ale asi je to jedno, pravděpodobné je, že byli v dostatečném počtu dostatečně motivovaní k tomu, aby něco odmávli a moc se nezajímali o to, o čem hlasují.

Anonymní řekl(a)...

21:12 Je to chucpe a lidi si toho začínají všímat.
Viz i nejnovější příspěvek na Džurnálu
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/02/lekce-jidis-z-rcptm/

Anonymní řekl(a)...

Neni to chucpe - organizuje to Pavel Jungwirth a Petr Slavicek a bude to zajimave (a otevrene pro verejnost)

Anonymní řekl(a)...

A neco mi rika, ze Zboril na tu prednasku a diskuzi US neprijede

Anonymní řekl(a)...

21:42 v tom případě omluva. Bohužel ale jak se řekne chemická sekce, okamžitě si člověk vybaví ty šíbry.

Anonymní řekl(a)...

Další výměna:

Vážení zaměstnanci,

v návaznosti na e-mail pana rektora z 1.7.2020 si dovolujeme doplnit podstatnou informaci, že pracovně-právní vztahy spadají do kompetence děkana a zaměstnanci, kteří chtějí od 1.10.2020 přejít z Přírodovědecké fakulty UP na vysokoškolský ústav, v tuto chvíli s ohledem na platné smlouvy a zákoník práce opravdu nemají jinou cestu, než doručit do 31.7.2020 výpověď na děkanát. Současně opakovaně deklarujeme, že pokud se v souladu s doporučením pana rektora rozhodnete výpověď nepodat a setrváte v zaměstnaneckém poměru na Přírodovědecké fakultě UP, ze strany vedení fakulty to bude vítáno.

Za vedení Přírodovědecké fakulty UP
doc. RNDr. Martin Kubala, Ph.D.
děkan

Anonymní řekl(a)...

Já to moc nechápu: je to ze strany děkana něco víc než pošťuchování? Pokud někdo podá výpověď 31.8. a přejde od 1.11., bude to něčemu vadit? Zvlášť, když rektor deklaruje, že dělení peněz si ohlídá? Jakože ano, kdo chce být v CATRIN hrdinně už od otevíračky, musí jednat teď, ale není to nakonec šumák, kdy přesně třeba během podzimu tam zájemci přelezou?

Anonymní řekl(a)...

Zcela přesně a správně. Je to jenom egomasturbace ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 21:08 Ty výsledky testů jsou mnohem důležitější než vznik Catriny - při vší úctě k Olomouci. Mimochodem Ioanidis https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.13.20101253v2 je známý propagátor nezávislého opakování experimentu.

Civilizace jak ji známe nemá moc šanci - čeká nás čínská cesta. Zeman to věděl, možná je to fakt jeden z nejlepších prognostiků, jaké jsme kdy měli. :-(

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Civilizace jak ji známe nemá moc šanci - čeká nás čínská cesta.
V čem a jak? Poprosil bych o rozvedení. Stejným způsobem bych mohl napsat, že čínská cesta je slepá. Číňané teď utužují vnitřní diktaturu a chrastí řetězy navenek, protože se bojí, že se jim jejich "stabilizovaná" společnost rozsype.

Zeman to věděl, možná je to fakt jeden z nejlepších prognostiků, jaké jsme kdy měli.
Zeman reprezentuje v lecčem to nejhorší, co v našem národu máme. Lhaní, "pepíkovství", nerespektování autorit a amorálnost. Už se omluvil za Peroutku "vlevo dole" (soudní verdikt je pár dní pravomocný). Už vyhodil Mynáře kvůli prověrce (jak slíbil)? Jak se všem líbila akce Olovo nebo Bamberk (když zavzpomínám na jeho éru). Ve vztahu k Číně teď reprezentuje Zeman český národ nebo Kellnera?

Zcela přesně a správně. Je to jenom egomasturbace ;-) (děkan Kubala)
Ne, jde jde jako vždy o peníze. Ti lidé jsou placeni z nějakých grantů... Osobně nevím, čí vlastně ty peníze jsou. Kdo je zřizovatel stávajících center? Jsou granty a peníze na RCPTM a CRH psané na univerzitu nebo PřF? Případně z jakých částí jsou centra financována univerzitou a fakultou? Pokud patří nějaké peníze pod PřF, tak je Rektor Miller "znárodní", po "socialisticku" sebere a předá je pracující inteligenci na Katarině? :-)

Anonymní řekl(a)...

Příjemcem všech dotací a grantů je univerzita (jedno IČO) a jsou vázané na řešitele (konkrétního člověka). Všechno na univerzitě patří výhradně univerzitě a fakulty to jen dostávají propůjčené do správy.

Anonymní řekl(a)...

Záleží na grantu. Pokud je tam například spoluúčast ústavu a ten mě vyhodí před načerpáním, pak v mnoha případech musím vracet grant (německo), samozřejmě pokud si neseženu jiní ústav sám.

Nevím, jak v ČR, ale podobně s tou správou to je i zde, takže o majetku rozhodují fakulty. Universitám zůstává jen holé právo vlástniccé, tj. fakulty ho nemohou například prodat nebo zničit. V otázce pracovněprávní rozhodují pouze fakulty, navíc je to v rámci samosprávy fakulty(výběrka, počty studentů a vyučujících).

Anonymní řekl(a)...

2. července 2020 19:16 Asi tak. Hobza jen mystifikoval Olomouc, že by s nim chtěl někdo jít do toho koncentrovaného podvodníkova. Nakonec tam bude UOCHB vozit jedy pro myšáky. Celá věda jako vždy :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:53
1) I u nás dochází k vnitřnímu utužování. Pod vlivem vnitřních odborných nesmyslů jako jsou výsledky plošného testování a vnějších nesmyslů, jako je dnes opětovné zavřební hranic Slovinskem. Přitom Slovinci musí vycházet ze stejně nesmyslných hodnot o vážnosti nemoci jako my - a jako celý svět. Čínský svět. I kdyby se naše politika začala řídit vědeckými poznatky, stejně se celému světu nepostavíme.
2) Zeman se učil do Číny jezdit dělat pořádek. Dále viz 1), jen možná tušil trochu víc. Osobně mi říkal, když jsem za ním přišel se zákonem o profesorech, že v politice se se správnýni věcmi většinou prohrává.
3) 2) Platí o pro politiku vědní,

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Jsem fakt zvědavý, jestli na akci učené společnosti někdo zmíní jmenovitě Olomoucké aktéry. Jestli dojde reč na Gregorovu obhajobu a roli Zbořila a Hobzy. Jestli dojde řeč na šikanu Opatrného ze strany excelentů Zbořil, Hobza a Frébort a jejich pohůnků. Tohle účelové oznámení by se mělo přidat na jejich wiki profily.

Anonymní řekl(a)...

Malá polemika k článku Michala Botura https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/01/moje-progresivisticka-vira/

1) Pokud tedy musím připustit, že “nerovný přístup ke zdrojům” ve společnosti existuje, je rozumné se zamýšlet i nad tím, jak jej efektivně eliminovat.

Z hlupáka/hlupky [1] (ještě korektněji, prostě intelektuálně méně nadaného jedince s IQ kolem 70) vysokoškolského profesora matematiky, fyziky nebo chemie neuděláte. Ne, ne a ještě jednou ne. Jak tento nerovný přístup ke zdrojům vyřešíte?

2) Nefér zde je podle mě apriorní označování kritiků za “progresivisty” (a proto se tímto jako přesvědčený “nepřízpusobivý” hlásím do jejich řad ) a také snižování postoje kritiků jako nepodložené víry (na oplátku by se dal za nepodloženou víru označit postoj Tomáše Fürsta).

Pokud někdo argumentuje stylem "to je přece jasné, nemusím nic dokazovat, ženám se ubližuje" (jak se pěkně při sexuálním obtěžování nebo Me Too hroutí presumpce neviny) nebo bez věcných argumentů „I told the administrator that Wilson is arguably the most racist U.S. and Princeton president, and the administrator agreed that Wilson was indeed racist. (…).“ [2], tak je na tom podobně jako náboženský fanatik. Jde přece o hledání pravdy, logiku a testování hypotéz, ne o aktivismus a hysterii. :-)


[1] Všímáte si, že generické maskulinum hlupák mužům ubližuje. Budou i proti němu bojovat i genderové aktivistky?

[2] http://blog.aktualne.cz/blogy/ivo-cerman.php?itemid=37203

Anonymní řekl(a)...

Ohledně utužování by mělo dojít k přehodnocení 90s a 0s v tom smyslu, že 90s byly oproti djmům Husákových harantů daleko méně svobodné, protože lidé mimo diskurz jako např. sudeťáci, sládkovci, ex šlechta byla ostrakizována . O něco později snad kromě sládkovců, které Sládek vytuneloval, mohly na veřejnost i oponentní názory na Benešovy svinstva včetně dekretů.

Dnešní dobu považuji v tomto ohledu za daleko svobodnější , v 90s ČT držela hubu a krok dle OF a později ODS, dnes se může mluvit o podvodech premiéra zcela otevřeně.


Anonymní řekl(a)...

Ad 15:26
Dnešní dobu považuji v tomto ohledu za daleko svobodnější

U nás se tolik neblbne, horší je ten "svobodný" západní svět okolo. Člen Monty Python Terry Gilliam říká, že se ženy bojí promluvit proti Me Too kvůli davové hysterii [1]. A na ČT napíšou, že dnes by už kvůli korektnosti Monty Python nevznikl [2].

[1] Největším zločinem bylo, že jsem se odvážil říct, že některé dívky profitovaly z toho, že byly s Harveym. To je rozzuřilo. Ale je to fakt. Mohl bych klidně jmenovat. Bavil jsem se o tom s řadou žen, mají na to podobný názor, ale bojí se o tom mluvit.

Opravdu? Proč?
Kvůli davové hysterii a sklonům k lynčování, která v současnosti ve Spojených státech vládne.

https://www.respekt.cz/kultura/terry-gilliam-kazdy-se-dnes-boji-slov

[2] Dnes by montypythonovské skeče ve veřejnoprávním médiu sotva vznikly, protože by okamžitě byly nařčeny z nekorektnosti (což se ostatně dělo i tenkrát). V Anglii bylo reprízování slavného seriálu zastaveno – prý je málo multikulturní, chybí v něm ženy i minoritní skupiny. Koho prý by dnes zajímal obtížně stravitelný, často urážlivý a rasistický humor šesti pitvořících se bělochů.

https://art.ceskatelevize.cz/360/proc-uz-dneska-nemuze-vzniknout-monty-pythonuv-letajici-cirkus-swlLw

Anonymní řekl(a)...


Na návrh Vědecké rady Masarykovy univerzity byl profesorem v oboru Fyzikální chemie jmenován také Jan Hrbáč, který působí na katedře analytické chemie Přírodovědecké fakulty UP. „.....Na Univerzitě Palackého jsem prožil velkou část své kariéry a vychoval řadu studentů, z těch vynikajících zmíním například Čeňka Gregora“ uvedl.

https://www.prf.upol.cz/nc/zprava/clanek/univerzita-palackeho-ma-nove-profesory-4/

Anonymní řekl(a)...

Re: Neni to chucpe ...

Je to ABSURDNÍ CHUCPE a fraška, nemravní podvodnící/podrazáci etiku kážou:

... o zfalšovaných grafech v práci svého školitele Radka Zbořila, zařídila komise vedená Pavlem Hobzou jeho neúspěšné ukončení studia. Pavel Jelínek pro změnu podal podnět Etické komisi, aby prošetřila soubor názorů na dění na UP ...
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/02/lekce-jidis-z-rcptm/

A kde byli ti Jungwirtové a Slavíčkové, když oni Zbořilové, Hobzové, atd., za vědeckou pravdu sprostě likvidovali třeba Gregora ???

Anonymní řekl(a)...

Níže podepsané členy Učené společnosti ... znepokojuje skutečnost, že článek profesora Hudlického, přijatý k publikaci, zmizel z vědecké literatury a že jeho autorovi očividně hrozí další administrativní kroky. Útok na akademickou svobodu je útokem na nás všechny.

Skutečnost, že originální výsledky Č. Gregora nemohly vůbec ani být publikovány, a že proti jejich autorovi byly použity likvidační administrativní kroky, je níže podepsaným členům Učené společnosti zcela lhostejná.
Prostě pokrytci, co se na Hudlického kauze jen účelově zviditelňují, a upozaďují tím svá vlastní selhání v době, kdy mohli proti nepravostem u nás opravdu konat.
Souhlasím, že je to laciné chucpe.

Anonymní řekl(a)...

Ta akce US je prave reakci na olomoucke afery a bude se diskutovat, jak se eticke problemy resi v Nemecku - je to pro verejnost, tak se muzete vsichni zucastnit.

Kde jsi byl ty ?

Anonymní řekl(a)...

Gregorovi nikdo nebrani vysledky publikovat a administrativni kroky proti nemu podepsal tehdejsi dekan - komise pro obhajobu to jen dekanovi navrhuje.

Anonymní řekl(a)...

re: Ta akce US je prave reakci na olomoucke afery ...

Tak, to určitě - zvlášť, když v tom jedou sami podvodníci-podrazáci z Podvodníkova.
LOL!

Anonymní řekl(a)...

22:42 ono na publikaci má CG celkem málo materiálu. Koneckonců měl od Zbořila zákaz vstupu do laboratoří, i Trávníček znemožnil nějakou analýzu, když se toho domákl. Tyhle informace jsou mezi řádky v zápisech jeho obhajob...

Anonymní řekl(a)...

... Trávníček znemožnil nějakou analýzu. To je dost drsne obvineni na to, aby se slo odkazat na cteni mezi radky.

Anonymní řekl(a)...

23:33 - nejedou, ale vam je to zjevne zbytecne vysvetlovat

Anonymní řekl(a)...

Kdyby to ti ucenci z ucenne spolecnosti mysleli uprimne, tak by prece uz davno Cenkovi udelili tu jejich cenu pro mlade vedce - odhalil totiz peclivou praci podvod v clanku, na kterem jeden excelent byl corrsponding autorem. A navic - vysvetlil, co vlastne pusobilo ten pik, co exclentovi vadil, a tak byl vyriznut. To samozrejme tehdy i dnes bylo podkladem pro comment v JACS. U commnetu je dokonce nejake omezeni na delku, tedy strucnost je zadouci.

Anonymní řekl(a)...

Především učená společnost měla zaujmout nějaký postoj ke Zbořilovi. O tom falšování dat prokazatelně věděl. Nebo je tu někdo, kdo tomu nevěří? A dle názoru etické komise ho i inicioval. Už to první je dost dobrý důvod pro vyhození. I bez té neuveřitelné obhajoby a podezření, že Gregor byl potopen. Takhle excelent podepisuje jménem US petice.

Anonymní řekl(a)...

RE: Cenkovi udelili tu jejich cenu pro mlade

Bylo by to jistě velmi namístě.
Ale takové ocenění by stále ještě bylo možné jen přes mrtvoly členů učené spol. jako Zbořil, Hobza, Jelínek, Doležel, Čejka, Jungwirth, Slavíček, Lukeš, Grubhoffer, Bárta, atd.
A přes jejich odpor by t.č. nejel ani vlak.

Anonymní řekl(a)...

Porad to muze CG zkusit nekde opubikovat, pokud na to ma dobra data. Ceny US jsou hodne kompetitivni a nejspis by ji neziskal ani kdyby mu to v JACS vzali - ne proto, ze by to pres nekoho neproslo, ale proste proto, ze tam jsou kazdy rok silnejsi kandidati s vyznamnejsimi vysledky. Jinak hazite do jednoho pytle lidi, kteri nejsou v jednom pytli a tim si tedy mnoho spojencu neziskate. Jungwirth v US Zborila resil a pode vseho to byl on, ktery ho donutil nakonec udelat tu retrakci JACS.

Anonymní řekl(a)...

re: Především učená společnost měla zaujmout nějaký postoj ke Zbořilovi

Ano, už včera bylo pozdě. Dokud nebude Zbořil z UčSp odejit, tak ten spolek nemůže působit důvěryhodně - až dosud ho totiž defacto kryl.

Zbořilova pochybení jsou závěžnější, než byla třeba u Sykové (která nepodváděla, jen nezvládla vedení klinické studie). Přesto Syková odejita z UčSp byla - neb na věci měla zájem Drahoš (kvůli své dráze politika).

Anonymní řekl(a)...

Přece jen záblesk světla v dlouhém H-tunelu:

https://vedavyzkum.cz/komix/vedavyzkum-cz-s-nadhledem/47-2020

Anonymní řekl(a)...

US Zborila nekryje a naopak jeho JACS problem projednavala a donutila ho k retrakci. Ty dalsi podezreni nepochybne budou projednavany, pokud budou na UPOL doreseny s vysledkem, ze doslo k neetickemu chovani. Zatim podle vsech informaci EK PrF UPOL uzavrela pripad NatComm s tim, ze k zadne neeticke manipulaci nedoslo a filtrace dat v obrazku byla provedena zpusobem beznym v literature - takze z vnejsiho pohledu je z toho venku. Co se tyce Catalysis Today, tak tam se pry pripravuje Corrigendum - tak uvidime, jak to dopadne. Pokud bude Zborilovi prokazano neeticke chovani (ale myslim tim dukaz - nikoli dojmy, dohady a tvrzeni proti tvrzeni), tak nepochybne bude z US vyloucen - ale zatim to prokazano nebylo a US se nemuze a nebude plest do vysetrovani pripadu na UPOL.

Sykove neeticke chovani bylo jednoznacne prokazano - nejednalo se o falsovani vysledku, ale o neeticke vydirani pacientu k placeni neschvalenych klinickych studii.

Anonymní řekl(a)...

re 14:17 Nezapomente, ze US tu neni od toho, aby plnila prani zaujatych anonymnich frustratu z internetove diskuze. US je uctyhodny spolek, ktery se ke svym clenum chova s uctou a presumpci neviny, dokud neni prokazan opak. Kauza JACS byla EK UPOL doresena a proto byla pak projednana i US. Zaver EK byl, ze k manipulaci doslo (a proto US trvala na retrakci, ke ktere doslo) - nicmene dukazy, ze by Zboril manipulaci naridil nebo, ze byl poskozen Gregor, nebyly jednoznacne a bylo to formulovano tak, ze "mohlo dojit" - Zboril se obhajoval, ze o manipulaci obrazku spoluautorem Hermankem nevedel a nenaridil ho - zadny dukaz proti nemu neni (krome tvrzeni spoluautoru, kteri jsou ve stretu zajmu), a proto to nemohl byt dostatecny duvod navrhovat vylouceni Zborila z US. Co se tyce te obhajoby, tak vsichni clenove komise potvrdili verzi P. Hobzy, ze k poskozeni doktoranda nedoslo. Pokud mel tehdy dekan dukazy, ze k poskozeni doslo, tak bylo zcela v jeho pravomoci nechat obhajobu opakovat a jmenovat novou komisi. Pokud byl nekdo z dalsich ucastniku obhajoby presvedcen o poskozeni studenta, tak si mel pisemne stezovat hned po obhajobe, kdy s tim slo neco delat. Vytahovat to po 6 letech je marne, protoze vsechny lhuty jsou prekrocene a nedalo by se s tim vubec nic delat, ani kdyby to vsechno byla pravda.

Anonymní řekl(a)...

... závěr EK byl zcela jiný, než zde Zbořilovi trollové uvádějí (EK konstatovala porušení etického kodexu v mnoha bodech), ale protože se obě strany odvolaly, není to zatím veřejné. To umožňuje různým navalžíkům na různých fórech šířit tyhle kraviny.

Anonymní řekl(a)...

Pokud neexistuje jiny verejne dostupny zaver EK, tak se s tim neda nic delat.

Anonymní řekl(a)...

Re: 16:05
Tak az to bude verejne a schvalene UPOL, tak to US nepochybne projedna. Do te doby nehazejte zodpovednost na jine spolky a organizace. Doresit to musi jedine UPOL.

Anonymní řekl(a)...

16:05 kdybyste nekecal(a)... Je to přesně tak jak píše 15:09

Anonymní řekl(a)...

Z hlediska veřejnosti zatím US stran Zbořila a spol. nepodnikla nic, jedná z hlediska veřejnosti pasivně a alibisticky.
Specielně za panování Havlase bylo nemyslitelné, aby se US nějak stran zbořilizací vymezila.
Současně má v historii několik vystoupení svých členů jako projev nesouhlasu s poměry v US.
Posun stran Zbořila a spol., pokud nastal, byl vždy výsledkem EK a jednotlivců na UP.

Anonymní řekl(a)...

Za Havlase se jeste afera Zboril neresila. Za Rihove se resil ten JACS. Ted je predseda Jungwirth a ten nebude nic zametat pod koberec - ale musi byt vysledek EK z UPOL.

Anonymní řekl(a)...

A jak vlastně řešila US ten JACS ? Pozvali si i další aktéry jako např. Heřmánka, Gregora, nebo předsedu EK Indráka či děkana Kubalu, nebo si jen vyslechli od Zbořila "já nic, já jsem oběť, za všechno můžou ostatní" a Otyepka s Hobzou mu to potvrdili ? A US řekla: "Chudáčku ubohý, no, ten článek stáhnout musíte, ale jinak dobrý a příště si dej větší pozor." ?(Catal. Today svědčí o tom, že nedal.) A zajímali se o to, proč EK UPOL na několika místech svého usnesení konstatuje, že tvrzení prof. Zbořila jsou účelová a/nebo nepravdivá ?
Co se týče Nat. Comm., tak taky není jasné, proč se musí čekat jen na EK UPOL. O primární data může Zbořila zkusit požádat kdokoliv, včetně členů US. Výpočty T. Opatrného přesvědčivě ukazující, že se k publikovaným výsledkům fakt legitimně dospět nedá, jsou taky dlouho veřejně dostupné a dosud v nich nikdo chybu nenašel, a dá se čekat, že v US je dost lidí, kteří jsou schopni je pochopit. A kdyby to všechno bylo moc komplikované, tak když má stejný graf jednou 1,9, podruhé 2,1 a potřetí 7 promile, tak je ta svévolná manipulace s daty jasná i školákům.

Anonymní řekl(a)...

Zatim podle vsech informaci EK PrF UPOL uzavrela pripad NatComm s tim, ze k zadne neeticke manipulaci nedoslo a filtrace dat v obrazku byla provedena zpusobem beznym v literature - takze z vnejsiho pohledu je z toho venku.

Anonymní řekl(a)...

Ad 20:15
Zatím podle neoficiálních drbů EK PřF UPOL uzavřela případ NatComm s tím, že k žádné neetické manipulaci nedošlo. Osobně si počkám, až to bude oficiálně venku k přečtení.

Anonymní řekl(a)...

8:08
https://www.upol.cz/fileadmin/userdata/UP/AKTUALITY_2019/PrubehObhajoby_I.pdf

šlo o měření IR spekter.

Toto měření tehdy pro CG prováděla kolegyně, která měla IR spektrometr na starosti. Některé vzorky měl CG změřeny, další teprve připravoval a byli domluveni na dalším měření.
Mezitím se toho domákl Trávníček, okamžitě na kolegyni naběhl a měření ji zatrhnul a když tam CG přišel, tak si zavolal, šíleně dořval a vyhodil.

Takhle to tehdy bylo.

V zápise je pak toto: "Prof Trávníček dále reagoval na nařčení studenta, týkajícího se znemožnění provádění IR měření na KAgCH. Prof. Trávníček že byl studentem skutečně požádán o umožnění provedení měření, ale po žádosti prof. Trávníčka o doplnění konkrétních specifikací a parametrů, které jsou nezbytné pro provedení měření, ho student již nekontaktoval."

O story s IR jsem věděl v době, kdy se udála. Znění zápisu jsem ale donedávna neznal. Přijde mi neskutečné, že Trávníček otevřeně u té obhajoby lhal a ještě si to nechal zaprotokolovat.
Navíc, kdo někdy měřil IR spektra, vidí, jak je formulace "o doplnění konkrétních specifikací a parametrů, které jsou nezbytné pro provedení měření" idiotská (jako Trávníček sám).

Anonymní řekl(a)...

Ad 20:15

Původní data se nenašla a nová měření dala jiné výsledky než ta původní. Neboť v každé spektroskopii termín stejný výsledek měření znamená, že při dané vlnové délce získám stejný absorpční koeficient. To se nestalo a nově látku také nikdo nepřipravil.

Nevím, jak mohla EK rozhodnout, že je to tak správně. Jestli tak rozhodla, tak se dále potvrzuje, že věda není tím, za co ji společnost považuje a platí. A to i na pracovištích na nichž se z nějakého důvodu otevřela nějaká otázka reprodukovatelnosti nebo etiky. Ten důvod byl daleko pravděpodobněji zástupný, primárně šlo o jako ve většině lidských společenstev o politiku.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Etická komise prosím NEROZHODLA tak, jak píšou zdejší trollové. Dle mých informací potvrdila EK několik porušení etického kodexu. Vyčkejte prosím do konce odvolání. Zbořilovi trollové se snaží lhát o verdiktu tak dlouho, než bude tento veřejný. Doufají, že tou dobou už budou všichni podvodníci pod ochrannými křídly rektora v Jekatěrině. Jenže jednak to není jasné (viz panika ohledně výpovědí), jednak tam rektor nebude navždy a navíc etická komise univerzity má působnost i ve švindlovacím ústavu. A troufám si tvrdit, že etická komise univerzity už ví, s kým má tu čest.

Anonymní řekl(a)...

Podle mne jasně měla jednat učená společnost. Zbořil je její člen. Univerzita má právo mít nevyrovanou úroveň, učená společnost nikoliv. Normálně měla učená společnost požádat o primární data a když nebyla požadovat opakování experimentu, dokonce i kdyby se to netýkalo jejích členů ale "jen" integrity české vědy. Učená společnost je tu od toho aby nastavovala standardy - a ona je nastavila.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

US na rozdil od UPOL nema zadnou pravomoc cokoli vysetrovat a uz vubec ne, pokud se to netyka jejich clenu. US muze vyloucit sveho clena, pokud zavazne porusi eticke principy. U clanku JACS byly eticke principy zjevne poruseny byly, tak se to resilo, ale dukazy primo proti Zborilovi nebyly - vysledek tedy bylo narizeni retrakce ale nikoli vylouceni. Ty ostatni kauzu jsou otevrene pripady, ktere se mozna jeste resit budou - v zavislosti na vysledku setreni na UPOL.

Anonymní řekl(a)...

7:30 takže není pravda že etická komise nenašla manipulaci s daty?

Anonymní řekl(a)...

ad: Přesto Syková odejita z UčSp byla - neb na věci měla zájem Drahoš

Pokud se Syková vezme jako laťka pro vylučování z UčSp, tak by v ní samozřejmě měl skončit jak Zbořil tak i Drahoš. Drahoš zneužil výsledky vědecké práce (fakticky jiných) k čtvrt miliardovému tunelu:

https://reportermagazin.cz/a/iytw6/tajemstvi-jiriho-drahose-patenty-vyplacene-dotace-a-sporne-vysledky

Anonymní řekl(a)...

Ad takže není pravda že etická komise nenašla manipulaci s daty?
Takže matematické zdůvodnění Opatrného konečně někdo matematicky rozbil? Na matematické odůvodnění EK se těším. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:39 "... v závislosti na šetření UPOL." - Je sice pravda, že tyhle problémy vznikly primárně v Olomouci, ale ta univerzita je v takovém rozkladu, že je otázka, zda se v dohledné době k nějakému závěru dojde, Zbořil s vedením UP se to vyšetřování snaží sabotovat všemi dostupnými prostředky. Ta poznámka aspoň vysvětluje, proč Zbořil spolu se svými mocnými kamarády typu Hobzy tu univerzitu rozkládá - když to uhraje v Olomouci, tak to v Praze bude taky v pohodě a slušní lidé z Olomouce volají zatím o pomoc marně. Na naprosto nekompetentního rektora, který teď už vcelku otevřeně přiznává, že je na straně té vykutálené partičky, není vyvíjen zatím prakticky žádný tlak, grantovkám či MŠMT je to, zdá se, taky jedno. Díky alibismu ostatních se z toho stává problém celé české vědy, standardy nastavené v tomto případě budou precedentem do budoucna.

Anonymní řekl(a)...

Tak zkuste GACR - ten ma Kontrolni radu a pokud by se neeticke jednani tykalo reseni grantu GACR, tak by podnet resit museli. Ale muselo by to byt seriozni podani a ne anonymni dohady.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:39

US a její jednotliví členové mají stejnou možnost jako kdokoliv jiný požádat o poskytnutí primárních dat a když je nedostanou, žádat o zopakování celého měření. Kdyby to byla US cestou předsedy nebo někdo z jejích členů jako nezávislý udělali, bylo by vše jasné a nemlžilo by se že je to vnitrouniverzitní politikum a nenaháněla EK. Podle mne to měl udělat a výsledky zveřejnit Jula Lukeš, když se Zbořila tak vehementně zastává. Natolik chemii rozumí, aby posoudil, že nově naměřená spektra nejsou stejná jako ta stará.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Tak zkuste GACR
Jestli si dobře pamatuji, tak zde bylo řečeno (někde v minulé 5000 diskuzi) že většina grantů RCPTM jde jinými cestami, hodně přes MŠMT (národní programy udržitelnosti atp.). Granty GACR nejsou tak vysoké. Opravte mě, jestli se pletu, nejsem Zeman. :-)

Anonymní řekl(a)...

to je asi pravda - bohuzel MSMT zadny kontrolni organ nejspis nema

Anonymní řekl(a)...

To vám jistě příjemci projektů z fondů potvrdí :-)

MŠMT kontroluje to, co se v programech slíbilo - počet zaměstnanců včetně uklízeček, rozšíření podlahové plochy laboratoří apod. Evropské programy z nichž se projekty financovaly se toziž jmenují Evropský sociální fond a Evropský fond regionálního rozvoje. Jsou to fondy zaměřené na to aby když už je v ubohé východní Evropě nějaký vědec, aby chudák neskončil na ulici nebo s ostudou v neopraveném baráku.

Když jsme v Národním programu udržitelnosti II podmínili národní financování podílem mezinárodního financování - čímž jsme delegovali rozhodování mimo náš český rybníček, mnozí, v čele s Václavem Hořejším, se rozčilovali. Neboť se ukázalo, že nejsou tak evropsky centrálně excelentní jak o sobě tvrdili. Naopak RCPTM evropsky centrálně excelentní je, co je věcným obsahem takové excelence se ukázalo, například Učená společnost to velmi dobře chápe.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ze strany US je to alibismus.
1) Data v JACS zfalšovaná
2) Korespondcni autor Zbořil
3) O falšování dat věděl, nesjednal nápravu. Důkaz: Na falšování upozornil Gregor, nemožné aby Zboři nevěděl, o co je. I ten bývalý děkan dosvědčil, že Zbořilovi o falšování řekl. Sám se tím dostal do pozice toho, kdo to neřešil. Proč by to jinak říkal?
4) Ostatní spoluautoři obvninily Zbořila, že falšování inicioval. Falšovat mohl jen jeden, ale na Zbořila to hází i další. Čimž se přiznávají, že o podvodu věděli. Proč by to dělali?
5) Jako bonus máme rozhodnutí etické komise.

Připočteme nedodání dat do druhého článku a tu neuvěřitelnou šaškárnu kolem toho, šikanu Opatrného, STB akcičku na Kubalu. Já bych s takovým člověkem ve spolku být něchtěl.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby Syková měla Jardu Millera, který by jí podržel, tak US taky nic neudělá.

Anonymní řekl(a)...

re: Kdyby Syková měla Jardu Millera ...

Ono by jí tehdy stačilo, kdyby neměla Jirku Drahoše. Ten ji potřeboval sejmout z několika důvodů - věděl, že když nevyjde prezident, zkusí senátora, a to přesně v tom obvodě, co senátorovala Syková. Dál se o Sykové spekulovalo jako o prezidentském koníku socdemů. A nakonec Drahoš potřeboval ukázat, že se jako umí vzít za lidi.
Hned u toho posledního je vidět, že mu nešlo o věc. Kdyby přihrál pár melounů (nakonec třeba z toho svého tunelu), tak ta klinická studie mohla běžet, aniž by se obírali nemocní (ostatně - pojišťovna dneska odírá všechny pojištěnce, aby bylo na královské odměny). A když se ukázalo, že Syková toleruje to vybíráni startovného, tak ji to sice měl zatrhnout, ale pak přidat těch pár melounů a nechat v právě v zájmu nemocných tu studii doběhnout dokonce.
Nakonec pak Sykovou z Učené společnosti vystrnadil Havlas - jako katův pacholek. A protože osvědčil spolehlivost, tak mu pak Drahoš napomoh k tomu místopředsedovi. A Havlas je jeden z těch, kteří budou dneska cokoliv proti Zbořilovcům brzdit. Je to všechno parádně provázané.

Anonymní řekl(a)...

Ta Olomouc je salámová metoda. Zkoumá se jeden detail, pro který nelze vinu prokázat na 100 procent. Výsledek je, že se nic nestalo. Pak je na řadě další detail ... A US sečte výsledky 0+0+

Anonymní řekl(a)...

Tedy - stačila mu jedna věta, a Starý chemik vystihl současný stav akademické vrchnosti vskutku zdařile:

Akademie věd dospěla do stádia nefunkční etické komise, neschopné a nečitelné šéfky s groteskním exšéfem zastávající zbytečnou funkci po prezidentských volbách.

Anonymní řekl(a)...

Na návrh Vědecké rady Masarykovy univerzity byl profesorem v oboru Fyzikální chemie jmenován také Jan Hrbáč, který působí na katedře analytické chemie Přírodovědecké fakulty UP. „Udělení profesorské hodnosti pro mě není jen dalším krokem v kariéře, ale i příležitostí k ohlédnutí a poděkování studentům a spolupracovníkům. Na Univerzitě Palackého jsem prožil velkou část své kariéry a vychoval řadu studentů, z těch vynikajících zmíním například Čeňka Gregora.

https://www.prf.upol.cz/nc/zprava/clanek/univerzita-palackeho-ma-nove-profesory-4/

Anonymní řekl(a)...

re: ----- Jirku Drahoše. Ten ji potřeboval sejmout -----
A proto byla připravena a spuštěna mediální kampaň:

Po reportážích a článcích se strhla mela. Předseda Akademie věd Jiří Drahoš Sykovou odvolal. Ve vědeckém světě jde o nevídanou aktivitu. Drahoš je totiž považován za medvěda, u kterého zimní spánek trvá dvanáct měsíců v roce. I proto pod jeho "vedením" Akademie věd funguje v režimu samospádu. Předseda podlehl mediální poptávce, kterou tiše a zpovzdálí vyvolala početná skupina vědců, jimž Syková už dlouho pije krev.

https://web.archive.org/web/20160712051727/http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/co-stoji-za-padem-sykove-konkurencni-boj-vedcu_386410.html

Anonymní řekl(a)...

re 8:42 - to si fakt delate p...l

Sykova a Zboril jsou velmi podobne typy osobnosti, akorat se kazdy provinil trochu jinak. Ale jinak to samoderzavi a kult osobnosti delali uplne stejne. Sykova se stridala ve vedeni UEM se svym manzelem, ktereho si nastrkavala jako Putin Medvedeva, aby mohla vladnout porad. Psala se na pejpry skoro ze vsech skupin UEM - stejne jako Zboril. Svuj ustav vlastne rozvratila, ze kdokoli s vlastnimi ambicemi odesel jinam (napr. Hozak) a zustali jen jeji nesamostatni poskoci - proto taky po jejim odchozu je ten ustav na zavreni - ale zpusobila to ona.

Opravdu nechapu, jak se ji nekdo muze zastavat!

Anonymní řekl(a)...

Ad: Akademie věd dospěla do stádia nefunkční etické komise, neschopné a nečitelné šéfky s groteskním exšéfem zastávající zbytečnou funkci po prezidentských volbách.

Jedním z pádných důvodů proč tam je Zažímalka a Havlas je, že absolutně nehrozí, že by Etická komise začala někdy šetřit Drahošův tunel (jakože podněty byly). A jako třešinka na dortu té etické komisi šefuje totálně nezpůsobilá odbornice na národopis na Valašsku nebo kde.
A proto je tam Drahoš taky natlačil, fakt tam potřeboval mít SVOJE spolehlivé lidi.

Anonymní řekl(a)...

Ne - Drahos zadny tunel nedelal - i to na nej byla prilis velka aktivita. Proste ho jen pripsali (jako reditele UCHP) na ten patent na MW depolymeraci PET (o cemz nemel ani ahnung, jak to funguje) a nic z toho nebylo. Jen se hloupe chlubil cizim perim.

Anonymní řekl(a)...

Doba se vymknula z kloubu celosvetove:
A statue of Christopher Columbus in Baltimore as torn down amid protests Saturday night and then thrown into the Inner Harbor. Videos posted to social media showed the statue was pulled down using rope, and then dragged down a flight of stairs before being tossed into the harbor, CBS Baltimore reported. The crowd can be heard cheering as the statue is thrown in the harbor. The statue was thrown in the harbor as fireworks went off across the city to celebrate the Fourth of July.

Anonymní řekl(a)...

Certifikovaná homeopatka prof. Věra Adámková, laureátka zlatého Bludného balvanu, pokračuje v podmínkách utajení s CZ-vakcínou - stylové by bylo, kdyby se nakonec jednalo o první světovou vakcínou homeopatickou:

Nepodařilo se nám přesvědčit aktéry české vakcíny o naivitě projektu vývoje české covidové vakcíny a o plýtvání silami a prostředky vynaloženými tímto směrem. Projekt pokračuje, ale udělat si o něm bližší představu je obtížné.
Navzdory opakovaným výzvám jsme nedostali možnost nahlédnout do studie proveditelnosti, jejíž existenci prof. Adámková při různých příležitostech zmiňovala. Nemůžeme si být jisti ani tím, zda taková studie vůbec existuje.

Anonymní řekl(a)...

University of Massachusetts-Lowell Dean of Nursing Leslie Neal-Boylan had only been in her position for a few months when she was fired. The reason is that she sent an email on June 2 to the Solomont School of Nursing on the recent anti-racism demonstrations across the country that includes the words “everyone’s life matters.”

https://www.washingtonexaminer.com/news/dean-of-massachusetts-nursing-school-fired-after-saying-everyones-life-matters

Anonymní řekl(a)...

6. července 2020 11:37 Také si myslím, že s tím patentem neměl nic společného, jen se pak chtěl na těch polácích obohatit, ale dostal jen drobné. Nejtrapnější bylo, když mluvil o svých patentech ve své kampani s tím, že stejně nedošlo k jejich prodeji. Ten jediný, který prodali, sloužil jen jako dotační podvod (ne jejich, ale stejně je na pováženou, zda mít za prezidenta takového pitomce, který jako Klaus bude tvrdit, že s tím nemá nic společného, jen dostal všimné).

Anonymní řekl(a)...

Tak Sykovka byla jednak poměrně chytrá a na rozdíl od Zbořila nepodváděla. Společné se Zbořilem měli vysoké ambice, nulovou seberegulaci a morálku, utilitarmismus nejvyššího grádu, vysoké platy, rodinné klany (starej Syka v tom nejspíš majetkově nejel, jen se bál kopnout Evu do prdele, aby se vzpamatovala, což udělat měl a pokud by měl trocha slušnosti, tak měl odejít).
Sykovka moc lidí neměnila a pokud jste měl aspoň nějaké výsledky, nechala vás být. Hozákův případ neznám., ale zase z UMG vzala Holáně, který si sebou také tahal manželku jako Hořejší a dával ji jako best laborantce tučné profesorké odměny. Bohužel odvaha Anděrové, Jendelové, Malínského, Čejkové, Kubinové, Vodičky atp. se objevila až po jejím odchodu, u některých dokonce ani potom ne a šli raději utnelovat jinam (její náměstek, Amler, Forosyak atp.).

Kdyby AV nějak fungovala, pak by ji měli vyhodit za výsledky a ne za studii ALS, kterou vedl Bojar a 2LF. Jasně, brala peníze od pacientů do nadace a dávala je zpět na výzkum. Sice se to nemá, ale právně to postižitelné není a děje se to běžně, jen to jde rovnou do kapsy.

Anonymní řekl(a)...

5. července 2020 13:04 To je podle úhlu pohledu. Pro spoustu činovníků je věda jen jiný název pro podnikání. Za málo práce, kterou navíc odvede personál. celkem hodně peněz. Od toho je ale AS, aby vedení umravnil, a pokud se senátorům nechce, pak to prostě tak v UPOLu fungovat bude.

Hanz

Anonymní řekl(a)...

Kdybyste osekvenovali Sykovou a Zborila, tak budou skoro identicti - jen ma Sykova jeste vic testosteronu

Anonymní řekl(a)...

Re: Bohužel odvaha Anděrové, Jendelové, Malínského, Čejkové, Kubinové, Vodičky atp. se objevila až po ...:

... Jsou to však strašpytlové. Možná bych použil i slovo srabi. Špinavou práci nechali na neorientovaných novinářích. Do otevřeného boje si na Sykovou netroufli. Až teď, když padla, si neváhají kopnout ...
https://web.archive.org/web/20160712051727/http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/co-stoji-za-padem-sykove-konkurencni-boj-vedcu_386410.html

Anonymní řekl(a)...

7. července 2020 10:38 Souhlas. Na rozdíl od Zbořila nebyla tak zákeřná, na druhou stranu přecenila své síly. Zbořil je v tomhle ohledu daleko víc "chlapská" nátura :-)

Anonymní řekl(a)...

Viděl bych kromě testáku odlišnost v tom, že Syková za něčím lékařsky hodnotným skutečně šla . Bohužel si myslela, že tím ospravedlní vše. (analogie syndromu bílého pláště u Ratha).

Zbořilovi šlo jen o svou kariéru a bohužel nyní dojde k transferu jeho postupů na celý nový ústav.

Anonymní řekl(a)...

Ad: přecenila své síly

Ano, nebrala si příliš funkcí a aktivit, a už ji unikaly - z jejího pohledu - detaily.
Jedna z věcí, které to tažení proti ní povzbudily bylo, že to vypadalo, že se znovu pokusí kandidovat na předsedkyni akademie (a Ždímalku by asi porazila).
Ty platby byly nemravné, ale vědělo se o nich dlouho, a daly by se rozumně vyřešit, pokud by vedení akademie na tom mělo zájem. Dodnes nikdo nemůže říct, jak moc by to zpomalovalo, popř. zastavovalo progres ALS.

Anonymní řekl(a)...

Asi tak. ALS to u nějakých případů zpomalovalo, ale v rámci měsíců. Na schválení by to nestačilo.

Anonymní řekl(a)...

Ta certifikovaná homeopatka už nemá šanci ani být třetí:
(Reuters) - China is forging ahead in the race to develop a vaccine to help control the
COVID-19 pandemic, with Sinovac Biotech's experimental vaccine set to become the country's second and the world's third to enter final stage testing later this month.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-vaccine-anal/at-war-time-speed-china-leads-covid-19-vaccine-race-idUSKBN2481NO

Anonymní řekl(a)...

In study published in the American Journal of Gastroenterology, scientists led by Cedars-Sinai Medical Center’s Dr. Brennan Spiegel conducted an online survey involving more than 86,000 people. Among them, more than 53,000 reported abdominal pain or discomfort, acid reflux, heartburn or regurgitation, and answered questions about the medications they took to relieve those symptoms. Of those, more than 3,300 tested positive for COVID-19. Respondents who used proton pump inhibitor medications to treat their heartburn had from two to nearly four times the risk of testing positive for COVID-19.

Anonymní řekl(a)...

Nemusí fungovat žádné očkování. Virus bude moc rychle mutovat. Vakcíny na chřipku se taky některý rok povedou a jiný ne.

Kromě toho podle některých kolegů z Vídně většina dostupných testů má cross-reakci na běžné viry koček, krav a koní. Proto se stále pracuje na testech kombinujících více a více epitopů a hledají se ty opravdi specifické. Jenže virus pořád velmi rychle mutuje. Také se vídeňským kolegům jeví, že lidé z venkova sice covid-19 dostanou, ale bezpříznakově. Jestli to je pravda, je to takový městský virus :-). Nejlepší imunizace bude jít v létě místo dovolené pracovat ke kravám :-)

Otázka je, co se stane, až firmy, které do protilátek utopí miliardy dolarů na základě nesprávné úvahy a chybného rozhodnuctí mamagementu budou chtít své peníze zpátky. Můžeme očekávat tlak na povinné očkování zcela neúčinnou vakcínou. Nebylo by to ostatně nic nového. Moderní vakcíny na černý kašel jsou málo účinné, tam to bylo kvůli tlaku rodičů na potlačení jakýchkoliv symptomů po vakcinaci (zdroj Peter Šebo, Wikipedia etc.). Blbost si holt svou cestu najde a očkování se tak dostává zpět ke svým Hahnemannovským kořenům, kdy bylo synonymem pro homeopatii.

Leadership certifikované homeopatky ve vývoji české vakcíny pak dává jasný smysl. Ovšem nakonec to může vyjít, protože vakcína k jejímuž vývoji byly použity celé buňky může fungovat lépe než vakcína založená na (z mnoha důvodů nevyhnutelně náhodném) výběru epitopů. Tak jako u toho černého kašle.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

8. července 2020 8:19

"virus porad rychle mutuje" ... Dalibore, Vy jste tak trochu pohadkar, ze jo? :-)

https://nextstrain.org/ncov/global?m=div

Petr Svoboda

Anonymní řekl(a)...

Pěkný obrázek. Ukazuje mutace viru :-) S čím to srovnáváte? S tou chřipkou, kde vakcína občas funguje a občas ne? Je takové srovnání oprávěněné když to jsou různé viry?

Vůči zbytku textu nemáte žádné námitky, ne?

Když použiji Vaší argumentační metodu, oceňuji vaši nezdolnou snahu po konformitě.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Dalibore,
kdybyste se na nexstrain.org podival poradne, nez jste mi odpovedel, zjistil byste, ze na tam mate nejen fylogenetiku a frekvenci a distribuci mutaci SARS-CoV-2, ale treba chripky, WNV a dalsich viru. A mohl byste si to porovnat a sam si pak vyvratit tvrzeni, ze SARS-CoV-2 tychle mutuje. Naopak, SARS-CoV-2 mutuje relativne pomalu. Influenza mutuje rychleji nez SARS-CoV-2 a navic ma fragmentovany genom, coz zjednodusuje "rekombinaci" mezi kmeny chripky.

Based on current data, it seems as though SARS-CoV-2 mutates much more slowly than the seasonal flu. Specifically, SARS-CoV-2 seems to have a mutation rate of less than 25 mutations per year, whereas the seasonal flu has a mutation rate of almost 50 mutations per year.

Given that the SARS-CoV-2 genome is almost twice as large as the seasonal flu genome, it seems as though the seasonal flu mutates roughly four times as fast as SARS-CoV-2. The fact that the seasonal flu mutates so quickly is precisely why it is able to evade our vaccines, so the significantly slower mutation rate of SARS-CoV-2 gives us hope for the potential development of effective long-lasting vaccines against the virus.

https://www.livescience.com/coronavirus-mutation-rate.html

... SARS-CoV-2 ma relativne stabilni genom. Smirte se s tim.

I rest my case.

Petr Svoboda

Anonymní řekl(a)...

Relativně... Je tam srovnání s jinými koronaviry, kterými se přirozeně imunizují děti? To by pro mne byl argument.

Já jim ty přípravy vakcín neberu. Ať si hrajou. Stejně se nevyhnu tomu abych jim to zaplatil v daních a pojištění. Platím touto cestou mnohem zjevnější absurdnosti až podvody. Ještě, že jsem taky placený státem, být živnostník tak pukám vzteky denně dvakrát.

Nenechám se očkovat proti chřipce ani proti Covid 19, pokud nebudu muset. V našem mikroregionu žádný PCR pozitivně testovaný na Covid 19 nebyl a že se testovalo, protože je to tu samý pendler, určitě je tu populace protestová jako málokde jinde. Seniorů tisíce neboť průměrný věk vyšší než ve velkých městech mrtvý žádný.

Zato tu běhala vloni v létě záhadná infekce s covidovými příznaky kterou si pár lidí včetně naší rodiny přivezlo z dovolené v Alpách. A nikdo okolo toho nekovidil.

Je to celé podezřelé.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

ad Dalibor Štys
Zkuste argumentovat věcně jako PS. vaše emoční výlevy a všeobecné postesky na úrovni výstupů ministra Kahudy zde nikoho nezajímají a maximálně tak připomínáte chováním Zbořila, což je sice libový bonus zdejším čtenářům - nicméně ne právě žádoucí.

Anonymní řekl(a)...

AD: ministra Kahudy
Jakoby kolem Podvodníkova nebylo bizarností dost, existují dokonce věrozvěstové, kteří vážně oslavují Kahudovy mentiony:
https://www.osel.cz/9327-blizi-se-rehabilitace-mentionu.html

Anonymní řekl(a)...

Ad 11.57

1) Koronavirus mutuje. To PS nepopřel. Jen je otázka co je rychle. Rychleji než vývoj vakcíny nebo pomaleji? To neumím zjistit protože nevím, jak rychle půjde vývoj vakcíny, ale vzhledem ke známé krosreaktivitě s jinými běžnými koronaviry vývoj specifické vakcíny nejspíš moc rychle nepůjde. Případně se taky můžou vakcíny dodatečně stahovat kvůli vedlejším účinkům až dorazí do reálného světa.

2) Vakcíny proti fragmentům rychle ztrácejí účinnost (pokud jsou vůbec účinná - zdroj Peter Šebo). To je fakt.

3) Argument počtem testovaných pendlerů a počtem mrtvých seniorů je věcný. Pendlerů jen v Nových Hradech několik set, nemocný žádný. V celém českobudějovickém okrese 44 nemocných, mrtvý žádný. Podobná čísla celý jihočeský kraj. To jsou fakta. Proč je to tak? Proč podobné regiony najdete i v Rakousku, třeba v Korutanech?

Uvažujte jinak než podle pocitu že Svoboda to konečně natřel Štysovi, pochopíte, že jsem jenom ne zcela srozumitelně vztáhl covid 19 ke chřipce. PS jen s úlevou podporuje stádní argumenty. Nijak mne to nepřekvapuje.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: guru Kahuda
V zemi, kde profesorkou staroslavné UK je certifikovaná homeopathka, pochopitelně též existuje
Česká psychoenergetická společnost při (!!) České Vědecko technické společnosti ČSVTS:
ČEPES se hlásí k odkazu Profesora Františka Kahudy, CSc., zakladatele psychoenergetiky v bývalém Československu.
http://www.cepes.cz/psychoenergetika/v-cr/

Anonymní řekl(a)...

Pokračuje PR masáž o CATRIN - včetně recyklace prohlášení Hostomského, Bárty, Lukeše, a hlavně vymakaného titulku:

https://vedavyzkum.cz/z-domova/z-domova/catrin-muze-posunout-ceskou-vedu-veri-i-jeji-konkurenti

Anonymní řekl(a)...

konkurenti se smeji, az se za bricho popadaji ;-)

Anonymní řekl(a)...

ad Dalibor Štys : klidně pošlete Svobodu do prdele, ale s nějakým argumentem. Takové ty Vaše fatalistní závěry po každé druhé větě patří někam na diskuse na RCPTM. Je dobrým zvykem nejdřív všechny argumenty diskutovat, aby bylo jasné kudi se vaše mysl vine, a zpravidla - když budete k logice a tautologiím poctivý - dojdete k závěru, že víte stejný hovno jako předtím, jen navíc můžete citovat zdroje.

Kdysi se tomu říkalo redundance informací - nakonc i proto nejspíš Zbbořil s raw zásadně nepracuje a správným fittingem nahradí sady dat hezkou funkcí a vzhledem k tomu, že obojí k žádným závěrům stejně nevede, je rozdíl mezi skutečným experimentem a podvodným závěrem fakticky žádný. A ten Miller to jistě ví taky. Jediné, předčím si musí dát pozor, aby na to nepřišli ti, co jim udělují granty.

Anonymní řekl(a)...

9. července 2020 7:04 v ČTK můžete pastovat zprávy za nějaký poplatek a kdo to převezme, ten to převezme. Bohudík zamlčováním podvodných praktik prof. Zbořila ze sebe UPOL touhle propagací dělá spíš blbce. Ono navíc tvrzení o konkurenci je celé smyšlené, ale to už nikoho nepřekvapí. Celá komunita ví, co má Zbořil a Hobza na rukách a do médii si mohou říkat, co chtějí stejně jako třeba Rath.

Anonymní řekl(a)...

AV objednává pacené zprávy zde (Protex ČTK) : http://www.protext.cz/

Je tam ceník i zadavatel. AV má slevu.

Anonymní řekl(a)...

Tohle je taky psychodelická zpráva - Amíci měli snad koupit továrnu v neznáme vsi u Prahy - akorát tam chybí, jestli za tím je ta certifikovaná homeopatka nebo (a to spíš) třeba Krejčíř nebo Rittig:

Poskytne proto finanční injekci ve výši skoro 38 miliard korun firmě Novavax, která přípravek chystá. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa si takto předobjednala 100 milionů dávek vakcíny, která by se dle odhadů mohla začít vyrábět už v lednu 2021.
Je to plán s výraznou českou stopou. Vakcína by se totiž měla kompletně vyrábět přímo v České republice, v částečně zaniklé obci Bohumil nedaleko Prahy. Tamní továrna se věnuje výrobě vakcín od roku 1920 a Novavax ji koupil koncem května.

https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/vakcina-na-covid-se-ma-vyrabet-v-cesku-a-montovat-v-nemecku-americane-do-ni-investuji-miliardy.A200708_200009_firmy-trhy_ceh

Anonymní řekl(a)...

re: Je tam ceník i zadavatel. AV má slevu

Bylo by zajímavé zjistit s pomocí zákona o informacích, kolik UP nebo akademie ročně vyplácají na oslavováni svého šéfstva a jeho oblíbených hoštaplerů v médiích s pomocí kategorie:
Umístění PR článků.
Jeden konečně chápe, proč se furt objevují různá oslavná blablabla se Ždímalkou, nebo o Zbořilovi, Hobzovi, atd.

Anonymní řekl(a)...

Re: koronavirus mutuje - jak říká nejen Dalibor Štys:

Coronavirus mutation could threaten the race to develop vaccine
A strain found in India showed changes in the mechanism used to bind the virus to human cells which could render current research futile:

https://www.scmp.com/news/china/science/article/3079678/coronavirus-mutation-threatens-race-develop-vaccine

Anonymní řekl(a)...

https://www.uochb.cz/cs/novinky/186/iocb-tech-daroval-zdravotnimu-ustavu-v-ostrave-sady-pro-10-000-testu-na-covid-19

Anonymní řekl(a)...

9. července 2020 12:09
Samozrejme, ze virus mutuje, o to se tady nikdo nepre. Je to zoonoticky virus, ktery nasel noveho hostitele, na ktereho se prave ted adaptuje. Ale po sesti mesicich globalni pandemie ma nejvic pozmeneny osekvenovany klon koronaviru 26 mutaci (na 30 kb RNA viru!). Vetsina sekvenovanych klonu ma mezi 10-15 mutacemi - pricemz mutace v degenerovanych pozicich kodonu v kodujicich oblastech budou vicemene neutralni (pokud netrefi nejaky rare codon). Dalibor tomu rika "hezky obrazky". Podivejte se na to peclive:

https://nextstrain.org/ncov/global?c=region&m=div
Showing 3373 of 3373 genomes sampled between Dec 2019 and Jun 2020.

Pro pochopeni, co se deje je treba si uvedomit, ze mutace, ktere sekvenujeme v pacientskych vzorcich, uz prosly prirozenym vyberem. Je to tedy jen frakce vsech mutaci, ktere se ve viru objevily kvuli chybovosti RNA-dependentni RNA polymerazy (RdRP), ktera virus replikuje. Bavime se tu o dost nepredstavitelnem celkovem mnozstvi replikaci (cca 1x10^7 nakazenych lidi, v kazdem pacientovi je infikovanych treba 10^6 bunek (wild-guess) a kazda bunka vygeneruje 10^3 viru (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7224694/)) to da dohromady cca 10^16 replikaci 30kb sekvence & prirozeneho vyberu, skrze ktery originalni genom koronaviru behem pul roku pandemie uz prosel. Pri chybovosti RdRP (rekneme s proofreadingem 1/10^6 na nukleotid) by pri poctu replikaci, kterymi koronavirus prosel, tak uz nejspis zmutoval kazdy jednotlivy nukelotid nekolikrat. Pokud si to pamatuju dobre, sekvence ceskych pacientu se od italskych sekvenci lisily o jeden nukleotid. Na 30 kb. Proc si nekdo mysli, ze ten virus mutuje rychle? Nerozumim tomu. Naopak bych rekl, ze ten virus je az necekane stabilni na to, jak pri replikaci mutuje jeho genom a kolika replikacemi uz prosel.

Petr Svoboda

Anonymní řekl(a)...

nejspíš půjde u AV a UPOL u ČTK o slevu množstevní :-)

Anonymní řekl(a)...

Chápu-li správně, že vir je pouze dědičná informace a nějaký proteinový sračky okolo, aby se dostal dovnitř a pak ven, jak může fungovat nějaké antivirotikum ? Pokud vezmu skripta (jsem blbej biolog se zaměřením na ptáčky) , např.
https://www.wikiskripta.eu/w/Antivirotika

Já měl za to, že se tam ten vir nacpe proštouchnutím, začleněním a odpouzdřením (něco jako fagocytoza, exocytoza) a na nějaké receptory na membráně plné antivirtotika anebo na signalizaci druhých poslů atp. to úplně sere.
Není to tak, že se vezme testovací antivirotikum na myši, a pak se měří, kolik viru tam je po pár dávkách ? že ne ? :-)

Ivan Hlásný

Anonymní řekl(a)...

to Ivan Hlásný : nejlepší strategie je samozřejmě apoptoza všech hostitelských buněk :-) však oni nějaké dorostou. Na nějaké subtilnější mechanismy fakt moc nemáme.

Anonymní řekl(a)...

ad Hlásný :
tady je asi nejlepší postup

anebo
zde

Anonymní řekl(a)...

Cilem antivirotik neni zabit virus (coz nejde - neni zivy), ale zamezit jeho mnozeni a infekci dalsich bunek. Da se to bud inhibici polymerasy (nesyntetizuje se virova RNA nebo DNA), inhibici proteaz (virus neuzraje do infekcni castice), inhibici skladani core proteinu (neslozi se virova castice), inhibici integrace (u retroviru se musi integrovat jejich genom do genomu hostitelske bunky). Ale jinak uz infikovana hostitelska bunka musi zemrit (apoptoza, fagocytoza, nekroza).

Anonymní řekl(a)...

Z jiného soudku. Na Facebooku proběhla zajímavá výměna Štys-Navařík.

Štys:
Stejné spektrum znamená, že při stejné vlnové délce naměřím stejný absorpční koeficient. Této mety dosahují i naši studenti oboru rybářství v praktiku chemie a to na mnoha vzorcích a opakovaně.

Navařík:
Dalibor Stys Možná, že kdybyste něco tušil o Mössbauerově spektroskopii, tak byste věděl, že absrobční koeficient výsledného spektra záleží například na:
- množství vzorku
- homogenitě rozprostření vzorku v komoře vzorku (obzvlášť na homogenitě výsledné tloušťky)
- geometrii spektrometru (rozměry a prostorové uspořádání)
- aktivitě zářiče
- typu použitého detektoru
- stáří detektoru
- kalibraci energetického rozsahu použitého detektoru
- kalibraci rychlostní osy a linearity elektrodynamického vibrátoru (moduluje záření zdroje)
- délce měření
To jen tak co mě napadá z hlavy. A právě proto se často v literatuře absorbční koeficient vůbec neuvádí. Nevím jak to mají vaši rybáři, ale soudit jiné a nemít k tomu potřebné znalosti může být poněkud ošemetné .)

Takovou míru neznalosti bych teda od "odborníka na Mössbauerovu spektroskopii" Navaříka teda nečekal.

Letmé googlování ukazuje, že v Mossbauerově spektroskopii se definuje electron absorption coefficient a nuclear resonance absorption coefficient. Viz třeba https://www.sciencedirect.com/topics/materials-science/mossbauer-spectroscopy. Ani jeden nezávisí na parametrech uváděných Navaříkem.

Navaříkova odpověď je tedy zcela nesmyslná...

Anonymní řekl(a)...

Pokud neměl namysli hodnoty na ose y na grafech v článku (absorbci v %) o kterých mluví i Opatrný. V tom případě má pravdu.

Anonymní řekl(a)...

20:51 tak proč teda píše o absorpčním koeficientu???
Vždyť je to směšný.

Anonymní řekl(a)...

Protoze ho Stys chce videt ve vysledku mereni?

Anonymní řekl(a)...

Ad Petr Svoboda

Díky, tohle beru. Spíš to tedy bude tak, že virus už v novém hostiteli zmutoval, je mnohem starší než se říká? Tomu bych věřil z vlastních zkušeností. Byla to rýmička (možná) se chvilku trochu pobláznila a už je zas v klidu.

Ad (molární) Absorpční koeficient - ten je přece, do háje, u každé spektroskopie. Samozřejmě, že se měření musí provést za stejných podmínek a definice stejných podmínek závisí na typu spektroskopie. Alternativou je, že jeden mol látky podle stavu mysli experimentátora někdy absorbuje několik elektronů, fotonů apod. a při jiném stavu mysli zas jiné množství. To je teprve Kahudovina !!!!

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

9. července 2020 15:19 díky za odpověd.
Taková antivirotika budou specifická? To vše vypadá na normální procesy, snad s vyjimkou inhibice integrace, což ale bude ale nejspíš také normální jinak nepatologický proces v těle, který jen virus využívá.
Ömlouvám se za stupidní otázky, znám z výzkumu mimo kytky v podstatě jen "léčbu" cis-platinou apod. a to mi moc optimismu nepřidává.

P.S. : otázku živosti a neživosti viru bych sem raději netahal, nebo se tady spustí hádka filosofů od Viničné :-)

Ivan Hlásný

Anonymní řekl(a)...

Kahuda to myslel dobře, jen jsem ho nepochopili. Nyní jsme v Olomouci vznikem centra udělali další krůček k pochopení jeho myšlenek.

Jaroslav Miler, rektor UPOL 2020

:-)

Anonymní řekl(a)...

Ano - ta inhibice polymeras (sofosbuvir, tenofovir atd.) nebo proteaz je u klinicky pouzivanych antivirotik pomerne dobre selektivni (neinhibuji lidske enzymy). U te terapie je dulezite, aby se zamezilo dalsi masivni infekci dalsich bunek a potom u vetsiny RNA a DNA viru si s tim pak poradi imunitni system a ty infikovane bunky zlikviduje. Blby je to u retroviru, kde se ten virovy genom integruje do genomu hostitelskych bunek (nebo u HBV do cccDNA), kde to preziva mnoho let a tudiz je (zatim) nelze vylecit, ale musi mit antivirovou terapii do konce zivota (HIV, HBV). Ale i na tom se uz pracuje a Gilead je v tom docela daleko.

Anonymní řekl(a)...

10. července 2020 8:32 Asi moc selektivní nebude, stačí si přečíst nežádoucí účinky antivitorik (sofosbuvir apod.). Polymerazy jsou lidské., takže inhibují vše.

Anonymní řekl(a)...

7:23 Vezmu naměřenou absorbanci (nebo ji spočítám ze signálů na detektoru) - výsledek měření a podělím ji koncentrací a tloušťkou kyvety (u UV VIS spektroskopie). Tohle je jasné každému absolventu průmyslovky. U Mossbauerovy spektroskopie je to samozřejmě o hodně složitější, nicméně z Navaříkovy odpovědi je zřejmé, že je ten člověk zcela mimo. Svou evidentní odbornou nedostatečnost (viz nejen tohle, ale i vystoupení na senátu, polemika s Opatrným a další) pak vyvažuje agresivitou a arogancí.

Anonymní řekl(a)...

10. července 2020 9:18 A co když Navařík mluví pravdu, tj. jejich spektroskop má opravdu takové vstupní parametry ? :-)

Anonymní řekl(a)...

Takový spektroskop plus účinný Zbořilův fitting zcela převrací současné paradigna Solid Chemistry. Copak to nevidíte ? Takové metody zjevně odůvodňují nový ústav, protože to jedna fakulta , navíc přírodovědná, nepobere.

Anonymní řekl(a)...

9:18 Agresivitou a arogancí?

Anonymní řekl(a)...

Trochu se divím, že panu Navaříkovi ještě neřekli až už nereaguje, protože je to ostuda. Možná ale tento způsob argumentace imponuje excelentům z Učené společnosti. Ta ostuda obou institucí začíná růst nade všechny představitelné meze. Bohužel jen mezi lidmi, kteří jsou schopni to pochopit, což nejsou ani všichni absolventi gymnázií. A bývali, ještě nedávno.

Anonymní řekl(a)...

Tak z obhajoby práce Gregora a zdůvodňování Zbořilem na vědecké radě PřF je zcela jasně zjevné, že ten jejich přístroj má jiné výsledky v závislosti na čase měření . Naštěstí podle Zbořila nemají na závěry práce tyto výsledky žádný vliv :-)


Proto by každé nové měření na RCPTM mělo obsahovat i určení nové veličiny - změny absorbance čase, můžeme ji pracovně napsat Zbořilův koeficient a nazvěme ji pro jednoduchost jako Zpodvod. Současně můžeme definovat i její převrácenou hodnotu 1/Zpodvod a to nazvat jako Gregorova konstanta.

Anonymní řekl(a)...

9:48 voni ale říkali že pro nový měření maj toho vzorku výrazně menší množství. pak je logický že mají slabší výslednou absorbanci protože je vzorek víc "průhlednej" a víc zaření projde.

Anonymní řekl(a)...

Viry maji svoje polymerasy - retroviry maji reverzni transkriptazy a RNA viry maji RNA-dependentni RNA polymerazy - ty nukleotidove inhibitory jsou pomerne dobre selektivni na ty virove enzymy. Samozrejme existuji vedlejsi ucinky - ale Sofosbuvir za 6 tydnu vyleci HCV se skoro 100% ucinnosti, takze ve srovnani s 9-mesicni kurou ribavirinu a PEG-interferonu (kdy kazdy shot je jako tezka chripka a kdyz odezni, tak jdete na dalsi - a ucinnost byla pod 50%) je to naprosto luxusni lecba.

Anonymní řekl(a)...

9:48 co je ostuda? nebo arogance a agresivita?

Anonymní řekl(a)...

9:47 už jen ta poslední věta - Nevím jak to mají vaši rybáři, ale soudit jiné a nemít k tomu potřebné znalosti může být poněkud ošemetné .)

Anonymní řekl(a)...

re: Zbořilův koeficient

Jak se pozná skutečný excelent? Že po něm pojmenované položky vystupují ve věcných rejstřících:
Zbořilův koeficient, Zbořilova zbořilizace, Zbořilův-Hobzův Podvodníkov, ....
Zítra by to mohl Hobza formulovat do médií, pozítří po něm zopakovat Miller,
a pak Šaradínová do omrzení zajíšťovat mediální recyklaci (placenou UP).

Anonymní řekl(a)...

10:20 Není to jen replika na toto? Pak je i jasné, proč odpovídá tak jak odpovídá, protože se p. Štys ptá po výsledku měření.

p. Štys: Stejné spektrum znamená, že při stejné vlnové délce naměřím stejný absobční koeficient. Této mety dosahují i naši studenti oboru rybářství v praktiku chemie a to na mnoha vzorcích a opakovaně.

Anonymní řekl(a)...

Jistě je provedení Mössbauerovy spektroskopie technicky náročné. Na požadavku reprodukovatelnosti meření to však nic nemění. A to se snažíme vštípit našim studentům. Za tím si stojím a nemohu jinak....

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Pan Navařík zapomněl na jeden důležitý faktor, a to experimentátora. Pokud je experimentátor pitomec, na výsledek to může mít zásadní vliv (ostatně to platí pro kteroukoliv techniku).
Jinak Moessbauerova spektroskopie je sice vzhledem k rozsahu použitelnosti trochu exotická metoda, ale v principu jednoduchá optická absorpční spektroskopie, jen v oblasti gama-záření. Takže pojmy jako absorpční koeficient či transmitance (která je prezentována v článku) by měly být srozumitelné každému a jsou to veličiny, které by měly charakterizovat vzorek, nikoliv přístroj. Čili z toho, co uvádí pan Navařík, by na výslednou hodnotu transmitance mělo mít vliv jen množství vzorku, možná ta homogenita (ale těžko říct, co tím myslí), ostatní věci souvisí s přístrojem a mohou mít tak maximálně vliv na poměr signál/šum, čili ze strany pana Navaříka to jsou z odborného hlediska bláboly.

Anonymní řekl(a)...

A nemůže mít poměr signal/šum vliv na kvalitu toho spektra?

Anonymní řekl(a)...

Ještě větší blbec, než jsme doufali:

Jakub Navařík
Dalibor Stys No, a právě proto jsem Vám vypsal ty podmínky, na kterých záleží a které stejné nebyly - pak nemohl vyjít stejný absorbční koeficient (pokud si tedy rozumíme a máte namysli osu y ve výsledném spektru).

Bóže Navaříku, ty jsi tak hloupý, až tě mi je trochu líto...

Anonymní řekl(a)...

Hoďte někdo za Navaříka ručník do ringu - aby se mohl konečně sestudovat Lambert-Beerův zákon.

Anonymní řekl(a)...

Jeden známý chemik mi popisoval situaci s testováním na nejmenovaném excelentním pracovišti: Měli jsme experimentální a kontrolní skupinu, každou po třech krysách. V kontrolní skupině dvě krysy chcíply a ta zbylá dala stejné výsledky jako experimentální skupina, což jsme chtěli. Na opakování nebyl čas a peníze. Článek byl publikován.

Pokud se celý ústav musí (a jeho excelentní senioři po celý život) tvářit vážně nad takovými statisticky zcela nicotnými výsledky, jsou vyselektovaní k jakémukoliv prohlášení o čemkoliv. Podobně je tomu na pracovištích akceptujících radikální výběr z dat nebo přímo upravujících spektra. Odtud fenomén Navařík, kdo měl minimální úctu k pravdě už dávno utekl.

Asi bude dobře, když se všichni sejdou v Katrině, i když zbytku s jiným způsobem myšlení se bude sakra těžko přežívat. Systém jim zjevně není nakloněn.

Anonymní řekl(a)...

22:33 co je tam špatně?

Anonymní řekl(a)...

7:57 absorpční koeficient je charakteristika materiálu, nemůže tedy záviset na experimentálních podmínkách.

Anonymní řekl(a)...

8:23 oni se baví o tom výsledku ve spektru (osa y, kterou chce Štys opakovatelnou). Tam to záviset může.

Anonymní řekl(a)...

8:35 ne, nebaví. Štys od začátku po celou diskusi píše o absorpčním koeficientu. Navařík ovšem ten pojem vůbec nechápe.

Anonymní řekl(a)...

Štys ho chce vidět ve spektru to je ale blbost když to ovlivňuje tolik parametrů.I Štys to pak píše že v rámci měření to jde do háje. Myslím že ani jeden nechápe toho druhého.

Anonymní řekl(a)...

Poznáte v tom některé excelenty z Podvodníkovského ZOO:

https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/psychopat-sociopat-psycholog.A200704_200806_ona-vztahy_abr

Anonymní řekl(a)...

8:44 Absorpční koeficient není žádnými parametry ovlivňován.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:44 Štys ho chce vidět ve spektru to je ale blbost když to ovlivňuje tolik parametrů.

Je zvláštní, že podobná anarchie se spektry závisejícími na spoustě parametrů není například v IČ a NMR. Jak to tam dělají... :-)

Anonymní řekl(a)...

9:24 pravda, ale jeho zobrazení ve výsledným spektru ovlivněný je.

Anonymní řekl(a)...

9:41 COŽE?

Anonymní řekl(a)...

I tady to někteří píšou: třeba množství vzorku má vliv na to jaká absolutni transmitance bude nakonec vidět ve spektru. Když toho vzorku bude málo tak nic nenameri když ho bude příliš moc tak taky ne (foton ním neprojde).

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:48 - všechno píšou už i na "popularizačním" Technetu.
Jak se pozná dobrý experiment
Validita - experiment měří to, co říká, že měří (výsledek nelze interpretovat jinak)
Reliabilita - experiment měří přesně (dostatečně velký vzorek, dostatek opakování)
Replikovatelnost - experiment je dobře popsaný tak, aby jej bylo možné se stejným výsledkem zopakovat

Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/veda/vedecky-experiment-zadna-veda.A140910_153511_veda_pka

Anonymní řekl(a)...

Díky Zbořilovi znovuobjevujeme Anglii. Smutné je, že důležité věci kolem experimentu znali už od roku 1650 a teď se o nich polemizuje (a kritizuje se Štys).

Na pravidelných setkáních zde (od roku 1650) - pod záštitou krále - mohl kdokoli prezentovat své poznatky. Ale nikoli přednáškou. Experimentem, který mohli všichni na vlastní oči posoudit. Jinými slovy: nemůžeš to dokázat, tak o tom nemluv. Tomu odpovídá i motto společnosti: Nullius in verba, volně přeloženo: Nedejte na ničí slova.

Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/veda/vedecky-experiment-zadna-veda.A140910_153511_veda_pka

Anonymní řekl(a)...

Navalžík si nestih osvojit základy, v důsledku čehož produkoval nesmysly, jeho instiktivní reakce je z problému se vylhat, a pokud mu to někdo rozklíčuje, tak se spustí pomlouvačná akce - viz křivé obvinění prof. Opatrného ze stalkingu atd.
Tímto stylem ovšem jednají i vyšší šarže v Podvodníkově - holt to jsou ti kontinuální lháři s pocitem vlastní vyjímečnosti:
https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/psychopat-sociopat-psycholog.A200704_200806_ona-vztahy_abr

Anonymní řekl(a)...

Ani po čtyřech měsících pandemie neumíme správně testovat:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/09/ani-po-ctyrech-mesicich-pandemie-neumime-spravne-testovat/

Anonymní řekl(a)...

Udělat z olomouckého ředitele excelentního medicínského centra Hajdúcha "národního koordinátora testování kolektivní imunity" [1] je stejné, jako udělat kozla zahradníkem. Skvěle pokryje i nefunkčnost čínských testů. Prostě jeden z těch tří olomouckých ředitelů je excelentnější než druhý. :-)

- Nicméně od testování uplynuly víc jak dva měsíce a výsledky této verifikace stále nejsou k dispozici. A ještě dlouho nebudou, protože podle informací z twitteru doc. Hajdúcha se ještě nedokončilo ani výběrové řízení na serologický test. To je dost skandální, pokud vezmeme v potaz významnost této studie.

- Asi musíme všichni počkat, až se podaří udat nakoupené rychlotesty. Že jsou tyto testy „na levačku“, to evidentně nikoho netrápí.


https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/09/ani-po-ctyrech-mesicich-pandemie-neumime-spravne-testovat/

[1] "Žilní krev je samozřejmě komplexnější. Je vysoce pravděpodobné, že výsledky z ní mohou být mnohem průkaznější," připustil národní koordinátor testování kolektivní imunity Marián Hajdúch, jenž je ředitelem Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

https://archiv.ihned.cz/c1-66765540-na-kolektivni-imunitu-je-jeste-brzy-testy-dela-kazdy-jinak

Anonymní řekl(a)...

9:48 I tady to někteří píšou...
To je u každé spektroskopie. Třeba u UV/Vis se absorpční koeficient taky nedá stanovit ze spekter pořízených měřením příliš zředěných nebo příliš koncentrovaných roztoků. Měření musí být validní, v pracovním rozsahu přístroje. Na Facebooku zve Štys Navaříka na to jejich cviko, určitě by to nebylo od věci :)

Anonymní řekl(a)...

Boj o "českou" vakcínu proti koronaviru začal už v divokých devadesátkách:

Se záměrem vyrábět vakcínu proti koronaviru koupila společnost Novavax firmu Praha Vaccines. Ta vlastnila továrnu zaměřenou na výrobu vakcín v osadě Bohumil, součást obce Jevany.
Počátky výroby vakcín v Jevanech se datují do raných 20. let minulého století. V roce 1920 zde vznikla s finanční pomocí od Rockefellerovy nadace továrna na očkovací látky. Po druhé světové válce se továrna v Bohumili rozšířila o zpracování krevní plazmy. V 90. letech česká vláda Václava Klause rozhodla o záměru vybudovat v osadě Bohumil národní centrum právě pro
zpracování krevní plazmy. Kvůli finančnímu krachu projekt vyšel stát na stovky milionů korun. Továrně se kvůli tomu tehdy začalo říkat "bílý Temelín".
Následně továrnu zprivatizoval americký výrobce Baxter a závod modernizoval. V roce 2017 továrnu koupila indická společnost Serum Institute se záměrem udělat z ní továrnu na vakcíny proti obrně. Koupě je v roce 2017 vyšla na 72 milionů eur. Firma Serum Institute svůj závod Praha Vaccines Američanům odprodala za 167 milionů dolarů.

Anonymní řekl(a)...

re: Ani po čtyřech měsících pandemie neumíme ...
On Dalibor vlastně jinými slovy říkal totéž:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/05/delat-veci-matematicky-a-technicky-spravne-je-mezinarodnepoliticky-neprozirave/

Anonymní řekl(a)...

Marián Hajdůch na twitteru: "Tuto studii bych označil jako vědecky zbytečnou a POLITICKY nešťastnou."

Tím je, myslím, přiznáno vše. Žádní odborníci, politické zadání. Šílenost je v tom, že to proběhlo celosvětově a strašně rychle. Co přijde příště ...

(Jen tak mimochodem, respirátory FFP3 byly v ČR k sehnání od českých firem po celou dobu epidemie a podle jejich prodejců se stát neobtěžoval je oslovit a zjišťovat jako moc by mohli výrobu navýšit. Zato před - námi draze zaplacenými - čínskými letadly se všichni klaněli k zemi.)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys
To už je opravdu vědecké olomoucké panoptikum. Ti z jednoho centra nedokážou zopakovat pokus, ti z druhého centra pohlíží na studii politickým pohledem.

Anonymní řekl(a)...

Oni jen chápou systém. Karl Popper tvrdil v roce 1990 v rozhovoru pro Die Welt, že na západě to tak je už od 50. let 20. století.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Malá filozofická odbočka.
Karl Popper: Teorie, které žádnou možnost vyvrácení nepřipouštějí, nejsou tedy vědecké.

Jak to pěkně sedí na dnes tak populární genderová studia.

Anonymní řekl(a)...

re: koupila společnost Novavax firmu Praha Vaccines ...¨

Dost bych se teda divila, kdyby v te sáze o Bohumile nějak nejela taky jistá
Karolína Prymula:

http://www.macekvbotach.cz/ctvrtecni-glosy-4-6-2020/

Anonymní řekl(a)...

12. července 2020 22:41 Popper patří někam do 90s. Zkuste otestovat stejným způsobem jeho vlastní tvrzení ? :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad Zkuste otestovat stejným způsobem jeho vlastní tvrzení ? :-)
Nějak takto? Negace pro vyvrácení (které se Popperova teorie nebrání): Teorie, které žádnou možnost vyvrácení nepřipouštějí, jsou tedy vědecké. -> genderová studia žádnou jinou možnost než "nespravedlivost" vůči ženám nepřipouštějí -> vyučují se na univerzitách, které jsou považované za vědecké instituce-> Popper je vyvrácen a patří na smetiště dějin! :-)

Anonymní řekl(a)...

13. července 2020 8:59 Univerzity nejsou žádné vědecké instituce. Ano, na části z nich se dělá věda, ale to je vše. Například na VŠE, PF UK nebo FHS žádnou vědu nenajdete, ma právech se dodnes učí české a světové dějiny bez zdrojů (klasické memorické nácviky). Spousta obchodních škol si na vědu ani nehraje a nabízí praktické návyky atp.

Celé to vaše tvrzení ohledně Poppera svědčí prostě o nízké kritičnosti k autorovi. Copak tvrzení, že pokud něco lze znegovat, je vědecké vám přijde smysluplné ? To je prostě pro vědu málo. Věda musí mít hypotézu, experiment, jeho výsledky a argumenty , nikoliv pouze možnost negace hypotézy.

Například evoluční teorie také znegovat nelze pomocí experimentu.

Anonymní řekl(a)...

1) Byla to i ironie.
2) Copak tvrzení, že pokud něco lze znegovat, je vědecké vám přijde smysluplné?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Booleova_algebra
https://cs.wikipedia.org/wiki/Booleova_logika

Anonymní řekl(a)...

Tak uz je to na mezinarodni urovni:

https://forbetterscience.com/2020/07/13/extraordinary-results-of-the-olomouc-nano-con/

Anonymní řekl(a)...

Měl jsem na mysli, že Karl Popper v rozhovoru pro Die Welt v roce 1990 (býval na internetu ale teď ho nejsem schopen dohledat) napsal, že věda je zpolitizovaná a kdo nevyznává většinový názor nedostane grant.

Zajisté je vždy možné říci úplnou pitomost a tu vyvrátit. V tom byl číman můj anglický profesor, zarytý popperovec, přesto mu přírodněfilozofické články vycházely a je hojně citován zejména v anglosaských kruzích. Proti tomu funguje velmi významná současná praxe hromadné analýzy dat (např. multivariantní statistika), která může poukázat na souvislosti jichž si člověk běžně nevšimne. Začasté těmi souvislostmi bývá, že se všichni dělají stejnou experimentální chybu.

Pokud ovšem o někom tvrdíme, že jeho výsledek je nedůvěryhodný, pak on tuto hypotézu lehce vyvrátí zopakováním experimentu.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://forbetterscience.com/2020/07/13/extraordinary-results-of-the-olomouc-nano-con/

I pro člověka z UP, který tu zbořilovskohobzovskomillerovskou špínu roky zná detailně, je to drsná četba, neb si musí znovu říct - kde jsem to proboha studoval.

Anonymní řekl(a)...

Tak autori jsou Botur + Fürst takže žádná novinka jenom to zkoušejí udržet při životě když ví že už prohrávají tak mění hřiště. Zoufalý krok zoufalých bojovníků zoufalé svaté války. Smutné to ale je. Co se s těmi lidmi stalo...

Anonymní řekl(a)...

13. července 2020 12:07 Zatím zoufalé kroky činila jen trojka Zbořil Hobza a Miller.

Anonymní řekl(a)...

Botur + Fürst zjistili, že česká věda je prohnilá, zbabělá a plná jánabráchismu, takže jediná šance je vše aspoň zpopularizovat v zahraničí. Smutné, co se s těmi ostatními českými vědci stalo. Za mrzký grant zaprodají i vlastní matky. :-) Kdo se nepostaví zlu, tak ho sám páchá.

Anonymní řekl(a)...

Poznámka o dvojici Botur + Fürst je stejně zlomyslná (a hloupá), jako předchozí kauza se "stalkingem". Holt PR Podvodníkova nikdy nespí.

Anonymní řekl(a)...

Co to melete? Dyť jsou v tom textu přímo uvedení! xD

Anonymní řekl(a)...

Úvod toho článku:

The authors are Czech mathematicians Tomas Furst and Michal Botur from the Palacky University in Olomouc, Czech Republic, and they present below evidence of systematic research misconduct, nepotism and retaliation in their university.

Anonymní řekl(a)...

The authors are Czech mathematicians Tomas Furst and Michal Botur from the Palacky University in Olomouc, Czech Republic, and they present below evidence of systematic research misconduct, nepotism and retaliation in their university.

Ti se aspoň nebojí a stojí si za svým názorem, co? :-) Měním tak svůj unáhlený příspěvek "česká věda je prohnilá, zbabělá a plná jánabráchismu" na "česká věda je z velké části prohnilá, zbabělá a plná jánabráchismu".

Anonymní řekl(a)...

Poměry v Podvodníkově (a jejich mafii různě na UP) se v jedné větě lépe popsat nedají:
... systematic research misconduct, nepotism and retaliation ...
a celé to ZATÍM drží pohromadě, protože to kryje Miller a spol.

Anonymní řekl(a)...

Představa, že nějaký osvícený orgán nazve Zbořila podvodníkem a tu partu, co zatočila s Gregorem, jako sinvskou, je naivní. Tak to ve vědě nikdy nefunguje a nefungovalo. Naopak státní instituce vždy selhávaly, protože je ovládá skupina lidí, která má vždy nějaký soukromý zájem, který vydává za veřejný.

Tohle si musí UPOL vyřešit sám a pokud nechce, zařadí se mezi ty stovky univerzit v Indii a Číně nebo Česku. My ostatní mimo UPOL o Zbořilově partičce dávno víme, např. na VŠCHT o jeho podvodech věcí, všichni, co jsem se zeptat (organika, anorganika, biochemie, polymery, solidy), o AV ani nemluvě. To, co v této věci předvádí mediálně Hostomský, je naprosto odporné a egoistické a stejně jako v případě Sykové se to za čas vyřeší.

Anonymní řekl(a)...

Ad 14:08 Nejde (mi) o nějaký osvícený orgán, ale jak zmiňujete "to, co se v této věci předvádí mediálně". V oficiálních českých celorepublikových médiích jsem osobně zaznamenal kolem Zbořila dvě věci:
1) Nic kolem podvodů.
2) V období koronaviru chválu na jeho nanokoule od Konvalinky.

V regionálním tisku to bylo lepší, iDnes celkem objektivně referovala a "Hanácký Večerník" dezinformaval. :-)

Anonymní řekl(a)...

Co "v teto veci" medialne predvadi Hostomsky ? Nic jsem nezaznamenal.

Anonymní řekl(a)...

re: 1) Nic kolem podvodů

Podvodníkov má media dost ošéfovaný (stejně jako Millera, a stejným mechanismem).
Ovšem, všechno nepokryjou, třeba takový Reportér magazín ne - jako ho neměl ošéfovaný Drahoš, ten to jinak zas měl ošetřovaný přes PR odbor presidia akademie.
Peníze na to obě sestavy měly a maj.

«Nejstarší ‹Starší   1 – 200 z 1460   Novější› Nejnovější»