čtvrtek 21. února 2019

Trumpovy patenty na VŠCHT

Poslední rok jsem díky pracovním, aktivitám neviděl v televizi žádné zprávy a na internetu čtu něco tak jednou týdně, takže jsem trochu mimo společenskou realitu, ale když za poslední měsíc dostal přes 10 rekací od známých na Trunpa, musel jsem do novin nakouknout. Nepamatuji si, že by mi v USA někdo do roku 2018 psal kdy soukromé maily na politické téma.  Jednak se to v prostestanské puritánské Americe nenosí a navíc to nemá smysl. Kouknul jsem tedy na jeho pouplaritu dle Gallupu a 10. února 2019 činila 44 % , tj. 44% amíků jeho kroky schvaluje. Pro porovnání  v lednu třetí rok funkce činila srovnatelná popularita Baraka Obamy 47%  a další vypadali takto :




George W. Bush 59 Feb 2003
Bill Clinton 46 Feb 1995
George H.W. Bush 82 Feb 1991
Ronald Reagan 40 Feb 1983
Jimmy Carter 40 Feb 1979
Richard Nixon 49 Feb 1971
John Kennedy 70 Feb 1963
Dwight Eisenhower 69 Feb 1955

 
Dovolil bych si tedy říci, že to s tím užvaněným pracantam přežijem stejně jako jsme přežili toho nobelistu v pracovní úřednické košili.

Pak jsem se ve zprávách dozvěděl, že chce Donald trestat Čínu za krádeže duševního vlastnictví. Sice moc nechápu, jak to chce dělat přes cla, ale problém patentů je poměrně známý, prostě patent se publikuje, aby každý věděl, co nemá dělat a opisovat. Jinak to prostě nejde, protože by se jiný nedozvěděl, co je vlastně chráněno. I v USA se běžně patenty rabují, legálně v době po publikaci přilášky do uznání patentu a nelegálně i potom. Majitel patentu má šanci tak nějak u větších společností, co kradou, ty menší se snaží to větší vysílit klasickým prodlužování sporu, neboť zde platí pravidlo, že si každá strana platí právní náklady bez ohledu na výsledek sporu. Za mého mládí se ani tak moc nepatentovalo, každý s snažil svý komerční výstupy tajit a hned myšleku prodat a vyrábět, protože se vědělo, že to druzí jinak okoukají a budou také produkovat. Sice má mz patentů nějaké příjmy, ale podle mě celý institut patentů je účelový nesmysl a kdyby se to úřední kolečko zrušilo, fungovalo by to také. 

Poslední nespojitá myšlenka je zaslaný mail od kolegy z akademie, kde jakýsi profesor Šebo vyučující na VŠCHT napsal do (asi omylem) hromadného mailu větu, že " tou dobou budu zkouset priblble studenty na VSCHT". Podle SISu to vypadá, že na VŠCHT učí vesele dál. Spojené stány  mají oproti jiným státům jednu výhodu, umí dlouhodobě nastavovat pevná pravidla a jejich dodržování vynucovat. Kdyby něco podobného omylem někdo poslal veřejnosti v USA o své univerzitě, za pět minum by byl jeho druhý mail omluva a oznámení rezignace v danné instituci, aby měl možnost se uchytit ještě někde jinde a vyšel z toho nějak ještě tak nějak se zdravou kůží. Další věcí by byla veřejná reakce instituce s popisem incidentu a jeho řešením. Snad ždáný americký student by nechtěl být vyučován člověk, který si o něm myslí, že je přiblblý. Náklady omylu nese pomýlený a upřímnost za upřímnost, ČR nejsou USA a VŠCHT není MIT a ještě k tomu má Zeman 53% podporu. Ono to nějak spolu nakonec souvisí.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nakonec je trump celkem dobrej.

Nigel Fountain řekl(a)...

Popularita 45. amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociálních sítích klesla na pětileté minimum, studii provedl The Star Gambling s odvoláním na data čtyř analytických společností. Nová webová stránka pana Trumpa přilákala méně diváků než Petfinder, vyhledávač domácích mazlíčků nebo stránka receptů Delish.