středa 1. února 2017

Chemie Donalda Trumpa aneb You Are Not Jack Kennedy

Za poslední měsíce se v mi v mailu nashromáždilo několik desítek komentářů nebo dotazů na můj názor na boj Hillary a Donaldem a v posledním týdnu na ty Donaldovy dekrety. Ze zásady na politické maily neodpovídám, protože vysvětlovat něco společenského amíkům nebo asiatům je nad moje síly stejně jako je nad moje síly pochopit americký boj pro-life/pro-choice. Historická zkušenost a výchova je natolik odlišná, že to nemá smysl. Dorozumím se v těchto oblastech pouze s několika původními evropany a pár bývalými židy nebo katolíky. Abych začal k tématu : vlasatej Donald nezákazal právo na potrat (jak si třeba myslí současný rektor UK při vyprávění s rozhlasovou redaktorkou), taková ingerence je zakázána od roku 1973, kdy to nejvyšší soud zahrnul do porušení práva soukromí. To ale neznamená, že existuje nějaké právo na potrat. Prostě je jen zakázáno ho ženám zakazovat. 

Takže křesťanský šílenec Reagan (a nejen on) na to šel jinak a začal ingerovat do chování státu vůči lékařům (když uděláš potrat, nedostaneš to a to, např. tvoje nemocnice nedosáhne na granty, podporu atp.) a pak do (ne)podpory výzkumu a NGO. A to poslední udělal i Trump, zakázal  federální podporu nadací propagující potrat, od roku 1984 se to stalo asi 3x, vždy s nástupem konzervativců. Podobně Bush ml. zakazoval podporu kmenových buněk ze státních peněz atp. tj. milá univerzito máš jistě právo na výzkum kmenových buněk, ale pokud to bude nějaký tvůj team dělat, nedáme ti ani dolar. Pokud se týká omezení migrace, jde o velké gesto řešící neexistující problém. Většina migrantů z ME jsou bohatší lidé (utekla sem kdysi elita Iránu i Iráku, sídlí zde bohatší Židé s dvojím občanstvím, bohatí Libanonci), menšina je problémová, nicméně ti se sem dostávají ilegálně. Většinu zločinů beztak obstarají  černoši a hispánci, dávno s americkým občanstvím. A teror od bláznivých striktních muslimů nastává natolik chaoticky, že to nějak systematicky řešit nejde a musí se to přetrpět. 

Jak jsme volil si nechám pro sebe, ale vybírat mezi chronicky prolhanou Hillary a prolhaným Donaldem nestálo za to se nad tím nějak moc zamýšlet. Oba byli namachrovaní jak starej Klaus, žvanící mimo mísu, utíkají před konkrétními otázkami do frází (Hillary) nebo bonmotů (Donald), oba slibující vyřešit všechno a nic. Jejich konkurence byla naprostý politický brak, něco jako Béčkové thrillery. Žádný zlom ale v kampani a ani výsledku nenastal, takhle volby vypadaly vždy, co zde žiji a co si pamatuji. Představa, že Reagan vypadal při kampani moudře, když opakoval do zblbnutí několik vět a utíkal před otázkami na zpackané převraty v Jižní Americe, je z říše post Reaganovských novinových článků. Jeho vládnutí bylo z počátku taky hrůza ale nakonec v druhém termu porazil soupeře na kolena, i když v debatě měl evidentně výpadky  a vzpomíná se na něj dobře. Mimochodem jeho oponent Walter Mondale ze své vůle Reaganových výpadků nezneužil  a v příští debatě ho Reagan "na oplátku" setřel ohledně jeho věku. Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Volby spravedlivé nejsou a není důvod aby byly. Prezident Ford (toho jsem teda tady fakt nezažil) byl pri kampani ještě větší vtipálek, stačí se podívat na jeho televizní projevy debility. Můj neoblíbenější bonmot z kampaně je pak Bentsenovo "Senator, You Are Not Jack Kennedy" jednak kvůli břitkosti pointy tak kvůli té hrůze, která tomu předcházela. Ani to nemá happyend a ten blbec se stal opravdu viceprezidentem. V historii pak najdete kandidáty slibující do každé americké rodiny auto, rádio a ledničku anebo chlapíky, co prej můžou. Chemie osoby Donalda Trumpa je sice groteskní a  pro někoho ještě k tomu strašlivá, ale pokud berete život jako nevratnou endotermickou reakci, tak se nemáte čeho bát.  Sílu USA nevytváří prezident. A nakonec specificky barevná a podivně rostrálně-posteriorně splétaná Donalodva kštice dokazuje, že chemie tužidel a barev se drží v Americe stále na vysoké úrovni.


 

pro srovnání tehdejší český konkurent :-)


2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Mně se jen líbí, že ty poetické kecy o západních demokraciích vzaly za své a lidí se tam chovají stejně jak u nás. A média nakoenc také.

Anonymní řekl(a)...

Tak jak se rozjíždí prezidentská volba v tuzemsku, tak se do jiného světla dostala razance kolem kmenových buněk. Syková byla tajná kandidátka Sobotky proti Zemanovi, udělala by asi lepší výsledek než Dienstbier. Jak to zjistil Bělobrádek, tak začal konat - zaúkoloval pobožného Drahoše a na oplátku mu slíbil podporu v jeho vlastní kampani. Pak už jen stačilo dodat vhodné reportérce vhodně sestavenou složku a namotivovaný Drahoš (jinak alibista non plus ultra) začal rázně konat.