pondělí 4. dubna 2016

Mediální zánik praktické výuky chemie aneb smutný úděl českého mužíka

Podle několika českých webů studenti chemie a dalších oborů nebudou od nového roku moci vykonávat většinu praktických pokusů a cvičení, protože začne platit vyhláška, která jim až do 18 let zakazuje manipulaci s řadou podle zákona nebezpečných látek a z nové legislativy vypadla výjimka pro studenty, co se připravují na budoucí povolání. A netýká se to jen mladých chemiků, ale i studentů automobilových škol, kteří by nově neměli přijít do styku s pohonnými hmotami, truhlářští učni budou mít zákaz pracovat s bruskami kvůli prachu z tvrdého dřeva, lakýrníci s rozpouštědly. . Nechtěl jsem se k tomu nějak vyjadřovat, protože bylo jasné, že se to vždy nějak v ČR splácá a navíc to není poprvé, kdy se omezuje výuka chemie.

Mezitím se to nějak napravilo, zůstane jen pachuť z toho, jak nekvalitně a alibisticky úřady fungují. V ČR se stále lid spoléhá na stát, aby za ně něco vyřešil. Výsledek je ale stále stejný. Úředník dělá věci pomalu, nefundovaně a špatně bez ohledu na nějaký služební zákon nebo tvrzení ministra. Pamatuji si, jak mi na PřF UK tvrdili, že nemohou zrušit papírové indexy, ústní zkoušení, státnice anebo zavést logičtější trimestry než semestry pro lepší využití prostor a laborek, přestože by to znamenalo méně duplicit (index/IS, zkoušky z předmětů a státnic), byrokracie (zápis, index), nespravedlností a nesmyslů (ústní zkoušení, státnice), protože to mají ve školském zákoně. Rektoři si dokonce vymohli 4-leté funkční období místo tradičního ročního. Autonomie škol tedy končí tam, kde chce stát. Po čase jedna vysoká škola zrušila indexy, další pak nekontrolovatelné ústní zkoušky, nakonec jiná jako bakalářky a státnice započítává průměr z jiných předmětů. Nejprve se zmohla VŠCHT a zrušila indexy, a to bez změny školského zákona. Nyní snad nejsou ani na přírodovědě. Na VŠCHT připravují zákaz ústních zkoušek. Je to ale smutný, když jim to trvalo 26 let a to je ten problém. Setrvávání na "dobrých základech", o které ale nikdo nestojí nemá smysl. Český průmysl nevznikal na dobrých základech, ale na tom, že od Němců a dalších obšvihnul, co mohl a šel do konkurence. S tvrzením, že "to nejde" se nikdo nikam nedostal snad krom děkanátů českých vysokých škol. Když někdy poslouchám ušlápnutého rektora UK, který se zmohl za několik let akorát na prohlášení o tom, že ho Zeman sere a že zafinancuje (ze státního) pár migrantů a přitom Všeobecná fakultní nemocnice připomíná ruské sídliště (výuka na medicíně nakonec také) a nic nejde, je mi trochu smutno. Možná by se mohlo začít s roční rotací rektorů místo dnešního 4letého samoděržaví.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nevím, kde autor bere informace, ale jako student VŠCHT jsem si zrušení reliktu doby minulé v podobě papírových indexů zatím nevšiml, na rozdíl např. od některých fakult UK. Rovněž tak ústní zkoušení tu není ani zdaleka na ústupu a zřejmě ještě dlouho nebude, soudě podle mých rozhovorů s mnohými vyučujícími.

MP

Anonymní řekl(a)...

nešlo o VSCH Pardubice ? Tam to loni zrušili.

Anonymní řekl(a)...

Je to blbost, na VŠCHT, na rozdíl od UK (nevím, jestli celé, ale na PedF to vím jistě) nebo Masarykovy univerzity, se stále zapisují zápočty a zkoušky do papírového indexu a pak do SISu. Od ústního zkoušení také rozhodně nikdo neustupuje. Taky nevím, kde autor bere informace, ale jako docent organické chemie na VŠCHT bych si toho musel všimnout.
JB

Anonymní řekl(a)...

šlo asi o FCHT PArdubice (dříve VŠCHT Pardubice) , tam se to zrušilo. VSCHT Praha je oproti ní v mnoha věcech 100 let za opicema. O paní stodijní na FCHT VSCHT ani nemluvě. Ta patří někam do roku 1988 a možná ani tam ne.
Ústní zkoušku jsem na dvou západních univerzitách nikdy neviděl. Souhlas s autorem...

Bič

Anonymní řekl(a)...

Myslíte paní Kohoutovou? Milou to ženu, která i po letech vyvstává v mých nočních můrách s razítkem znovu zapsáno a nutí mě, přijít ještě jednou a doplnit si tělocvik?