pátek 29. května 2015

Jak se prokousat k chemii

Není nad to si zvolit debilní téma, ale občas to jednomu v takových deštích nedá. V USA n. Austrálii je poměrně běžné, že pro chemii se lidé rozhodnou až po třicítce/čtyřicítce a přejdou z nějakého jiného hodně odlišného oboru a začnou tzv. druhou kariéru. Samozřejmě existuje i opačný směr od chemii např. k byznysu, novinařině, teologii atp. Nevím, jestli někde existují data, ale předpokládám, že mnoho českých vědců se v byznyse nechytlo a stejně tak školy nejsou připraveny na střední generaci. Přitom zájem o technické a přírodovědné obory je už 10 let na sestupné křivce a to nejen kvůli populační depresi z 90.let. Hlavní příčinou je prostě (lidský) nezájem studentů o tyto obory, přestože poptávka po absolventech je celkem slušná a nesrovnatelně vyšší než u absolventů ekonomických fakult, tedy relativně k počtu absolventů. Ještě se tak někdo v 18ti překecá, aby se našprtal 3000 otázek nazpaměť k přijímačkám a šel dělat řemeslo typu medicína, u kterého slabší jedinec očekává v budoucnu vyšší příjmy a prestiž, ale že by mladé muže a dívčiny v nejlepších letech poutala práce vědce přírodních věd nebo technologa se říci nedá. Nebudu posuzovat ty občasné patetické kecy o společenské užitečnosti a prestiže vědce, ale co se za posledních 30 let stalo, že mladé muže a ženštiny neláká vymýšlet nové zdroje energie, nové stroje nebo látky a materiály a raději utíkají k novinařině, politologii, psychologii, právům, IT nebo ekonomii. Pokud odmyslím Švýcarsko a část Německa a USA je to stejné všude na západním světě. Nemá smysl se hroutit, většina lidí načichne k chemii až po absolvování humanoidní školy, kdy zjistí, že krom pár pouček o elasticitě křivky poptávky, plcích o turbomarketingu a personální politice s výhledem do roku 2050 nezná prakticky nic a tak končí v poradenství všeho druhy, v bankách, v justici nebo na úřadech.
Představa popularizátorů vědy je taková, že studenti budou jevit zájem o technické obory, když se jim ukáže ten výsledek (to zlato, ta energie, ten lék, ten mobil). K tomu se přidá usměvavý klučina nebo dívčina v bílém plášti a spousta barviček. Podle mě je to kolosální omyl. Tím se přilákají leda tak fretky k žrádlu. Opak je pravdou, právě trnitá cesta k úspěch a množství a deklarovaná převaha neúspěchu může být daleko více motivující. Co by měla tedy VŠCHT dělat, resp. jak by sebe měla popisovat ? Zní to možná divně, ale hlavně tím, že se tam neučí standardní kecy, které najdete prakticky na všech českých vysokých školách. VŠCHT vznikla jako ryze praktická škola, protože chemie byla a je z 99% praktická věda a teorie to jen shrnuje, a většinou neúplně, ne-li úplně špatně. Modelovat molekuly na papíře samozřejmě taky jde, dokonce se tím lze i živit, ale solidní chemici nad tím marným snažením jen mávnou rukou a nástupce Zahradníků a jim podobných posílají do míst nejtemnějších. Tomu odpovídá i způsob výuky, který vždy začíná teorií a seminářem a je zakončen laboratořemi. To přináší výhody těm, co vyžadují pro pochopení názornost a praktický zácvik a nesnáší výcucy k zapamatování. V chemii 100x lepší na něco sáhnout než o tom samém číst hromadu papírů (jsou výjimky, kdy je lepší na něco nesahat, ale na to Vás v toxikologii snad upozorní). A protože VŠCHT je objemově, oborově i masou největší chemickou vysokou školou, pak si můžete během studia sáhnout na jednotlivé obory chemie a očuchat si kdeco. VŠCHT si drží duplicitu základního oboru a technologické aplikace. Můžete tedy studovat souběžně anorganickou/organickou/bíochechmii a anorganickou/organickou/biotechnologii. K tomu potřebujete znát základy analytiky, chemického inženýrství a fyzikální chemii. Aby se toho pochopilo, musí se vstoupit také do matematiky, fyziky a užitné statistiky. A co by měl student chemie chtít a dělat ? Hned ze začátku, vysrat se na průvodce prváka, na nějaké vstupní listy, zdravotní prohlídky, kredity, koleje, vykašlet se na studijní průměr. To je vše absolutně podružné. Ti, co tyhle blbosti řeší, za čas správně zjistí, že to k vnitřnímu klidu nevede. V první řádě musíte vědět, proč chemii chcete dělat a hledat si v ní nějaké své místo. Předpokládám, že ho většina nastupujících nemá a stejně je to k chemii láká. Pro takové je zde bakalářské studium, kde se dotknou všech základních oblastí a pak se rozhodnou dál.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dekuju za perfektní clanek. :) Akorát zdrham z druháku na právech na Fakultu chemické technologie. Ale neřekla bych, ze by mi ten absolvovany nástin práva k ničemu nebyl. Teprve diky nemu jsem si uvědomila, jak jsou tyhle zvatlaci vědy spojené s lidskou spolecnosti pro me vlastně strašně nedulezite a banalni, nejen proto, ze lidská větev proste relativně brzo odpadne a prijde mi zajimavejsi studovat něco, co tu bylo před mama a bude i po nás, ale i proto, ze to proste není věda a nepřijde mi umerne věnovat zrovna tomuhle svůj život. Asi i proto utikam k absolutním vedam. Matiku mam dost rada, ale je na me přeci jen trochu moc cista, radši ji budu používat "jen" jako pomocný pilir. Chemie a fyzika uspinene od reálného světa a praxe mi přijdou lepší. Takže razim na FChT a kdyz me to nebude naplňovat, tak to vidím na obecnou fyziku. Tak jen abys vedel, ze se i muze najit někdo u nás v nasi ceske prdeli, kdo taky jeste uvažuje. :) Jinak všem nespokojenym studentum chci vzkazat, at se vyserou na nějakou prestiž, budoucí uplatnění, statistiky platu nebo nedejboue na rodinnou tradici a at jdou dělat to, co by je bavilo, jenom to jim udrží prdel při uceni, protože je to bude naplňovat a tak trochu mozna se jim spis muze podarit když uz ne vedu v milovane oblasti zcela změnit, tak ji aspoň vystudovat pres debilni koncepci výuky ze strany školy. To je vše, co jsem chtěla říct. Zdar. Anička Fialová

Anonymní řekl(a)...

P.S. Pokud jsem si byla na právech schopna představit leda akademickou karieru, tak si v chemii umím představit jenom tu v praxi. Tak dej boze, at se mi podaří se seberealizovat a umřít spokojena, ze muj jinak bezcenny život přeci jen k něčemu byl. Jo a pis castejs, sakra.

Starý chemik řekl(a)...

Představa chemie nebo fyziky (natož biologie) jako "absolutní" vědy mi přijde poněkud zjednodušená. I v těchto oborech jsou buzzwords, fráze, citované omyly, okecávačky, kecalové atp. Rozdíl je jen v tom že to není mainstream s vyjimkou biologie a medicíny :-) a stále zde stojí pevný experiment (ne jen jeho interpretace). Pokud tě chemie a fyzika opravdu zajímá a zájem vydrží (osobně nevidím studium VSCHT jako něco vražedného). tak gratuluji ke změně oboru. Klidně si ale práva dodělej, pokud tě aspon trochu baví.

Co se týče článků zde, problém je, že mě to nebaví psát na anglické klávesnici, takže čekám na občasná setkání s českou a článek dopisuji na x-krát, navíc jsem asi na půl roku zapomněl heslo a musel se otce gúgla dotazovat, jak se přihlásit a on vytrvale odpovídal sice správně ale na špatnou adresu.

Není hlavním smyslem mého blogu propagovat vědu nebo přetahovat mediky, právníky, mediální znalce nebo ekonomy z jejich alma mater na VŠCHT nebo MFF, jen ukázat možnost jiné cesty trochu odlišným způsobem. Pokud se to střetne časově s dobou jejich přemýšlení, pochybování anebo zmatků možná jim to ukáže jiný směr, který měli z nějakého důvodu zablokovaný (mizerný učitel chemie, fyziky, humanistické a mediální okolí) .

Anonymní řekl(a)...

Dík za dlouhou odpověď. Neboj, na tvůj blog jsem narazila az když jsem byla rozhodnuta pro studium chemie a potřebovala jsem znát názory i z tak trochu jine, neprilestene strany, proste víc nohama na zemi než ty slunickove plky, co jsou na webu vscht. Taky ne všechno beru uplne vázne. Osobně jsem chtěla smerovat k biochemii a biotechnologii, ale tam mi odmítli vzít dofatecne prihlasku, druhou volbou byla pak fcht, kde byli naopak velmi ochotni, což me zarazilo, protože jsem čekala, ze tenhle obor půjde na dračku. Mozna ne tak moc jako nalestene hovno typu forenzni analýza, na které se lepi zhrzene wannabe medicky, ale ze si proste jako obor, který je vscht tak nejak nejvíce vlastní, zaslouží, aby se o nej studentni trochu víc prali. Jinak jako wannabe právník jde uz koncem gymplu na matiku trochu stala, takže mam na vysvědčení ctyrku, ale i jedničky, proste je to u me hlavně o motivaci, zda mi Te předmět k něčemu bude, což v pripade vscht stopro platí, tak jen doufám, ze ten kdo tomu to lidsky sadlo věnuje, tak proste projde. Docela se bojim toho holokaustu v podobě laborek z anorgany, tam mi to mozna víc než u ty matiky prijde tak nejak predestinovane cvicicim a tím, kolik zmrdu ve skupině bude krást sklo, nevis jak se timhle prodrat a neskoncit jako masokostni moucka? Clanek k tomuhle jsem samozřejmě četla, ale stejně. Jinak musím říct, ze jsem zcela nerozhodnuta jakým směrem se v chemii budu ubírat, což ale beru jako výhodu, proste si ty předměty chci osahat a pak se teprve rozhodnout, třeba nakonec na magistra půjdu na cheming, kdo vi. Ty sis tim uz prošel a sledujes i aktuální situaci, tak by me zajímal tvůj názor na fakultu chemické technologie a obor chemie a chemicke technologie a taky na to, zda clovek jako ja, co nyní nevi kudy kam, děla mezioborovy skok, vi ale, ze tomuhle chce věnovat lidsky sadlo a ideálně by chtěl pracovat tak, aby mohl uplatnit svou hravost, tvorivost a nezkazenou zvidavost. Osobně nevím jak mi technologie sednou, ale rikam si, ze pak třeba i nekde v ty organe muzu byt uplatnitelnejsi než ten, kdo se na ni prisne uz od začátku profiloval... Předem moc dík za odpověď. :) Jinak ja pusu na mobilu a to je teprv na prd, tak nefnukej. :))

Anonymní řekl(a)...

Zrovna takový příhodný článek k mému problému budoucího studia… Mohl by mi zde někdo poradit, jestli zvolit studium biochemie nebo potravinářské chemie? :D Nejsem si zcela úplně jist co studovat, tak jestli by mi zdě někdo neporadil. :)

Starý chemik řekl(a)...

Předpokládám, že jsi si projel předměty a stále nic. Zkus se podívat ještě na vypsaná témata bakalářek nebo diplomek. Biochemie je strašně široký obor na to, aby se to dalo nějak objektivně srovnávat s potravinářskou chemií. Obecně je to podle mě jedno a nakonec po škole můžeš dělat to druhé. Pokud ti je bližší nebo snáze představitelná praktická stránka věci nebo technologie a ne biochemické teoretické plkáníčko, vyber si potraviny. Odborníkem na celou biochemii nebo na celé potravinářství nebudeš po 5 letech stejně

Mně třeba strašně překvapuje, jak málo studentů v ČR chce dělat mikrobiologii, přitom se ukazuje např. u medicíny, že střevo je možná ten nejdůležitější orgán pro tvorbu protilátek, tj. pro celou imunobiologii atp. ale problém je v tom, že neumíme většinu těchto mikrobů kultivovat, takže se točíme v kruhu a místo toho se zahlcujeme pohádkama molekulárních biologů ve službách imuna, kterým se molekula někde zjeví a někde zanikne. A poznání těch mrch prostě začíná u jogurtů ... :-)

Anonymní řekl(a)...

To já bych na mikrobiologii šla hrozně ráda, protože mě prostě a jednodušše baví. Ale nevím, jestli je to dostatečný důvod pro to jít na tady tak propíranou biochemii a biotechnologii na tady tak propírané FPBT. :-(

Starý chemik řekl(a)...

já teda mikračku moc nedělám (resp. kultivace a siferenciace buněk je vlastně co ?:-) , ale mikro bez biochemie a biotechna nemá moc smysl, ne :-)

Anonymní řekl(a)...

ses kokot