čtvrtek 24. srpna 2023

Závěrečné shrnutí

V životě (nejen) starého chemika nebývá moc příležitostí uzavřít nějakou životní etapu s výjimkou té poslední. Vlastní změny si člověk všimne většinou tak nějak mimochodem a náhodou. Člověk se zpravidla nemění v reakci na nějakou konkrétní (byť i hodně tragickou nebo hodně emočně vypjatou) událost ale spíš nějak během času , prostě stárnutím, tj.  tím, že většinu věcí už člověk zažil a nějak sežvejkal a najednou po letech zjistil, že má na věc jiný názor než měl nebo v lepším případě si na původní názor už ani (bez ironie) nepamatuje. Tedy vlastně žádný velký zlom ale plynulá cesta, při které se ztratí většina původně pevných názorů. Proto člověka vlastně potěší, když zjistí, že některé jevy a procesy nejen plynou ale k něčemu dospěly, i když ten výsledek nestojí za nic. V případě podvodníků z UEM AV to došlo tam, že podvody krycí ředitelku si ústav za ředitelku zvolil opětovně, stále je v dozorčí radě ústavu člověk, jehož dcera získala vedoucí místo v ústavě.

Whistlbloverky se AV zbavila tak, že působí mimo vědu. Šéfka AV a její podvody kryjící zástupce v AV stále působí a nezbývá jim, než platit za vypracování projevu třetím osobám 100T/kus. To asi musí být rétorické perly paní ředitelky, bohužel zatím jsem měl smůlu a tu blbou osobu jsem nedovedl poslouchat déle jak 10 sekund.  A samotnou podvodnou dvojku českých vědeckých kapacit dlouhodobě schopných natočit obraz oka o 90 stupňů a nazývat ji odlišným vzorkem, policie našla před rokem na balkoně vlastního domu v Hostivaři ve stádiu fyzického rozkladu, takže se aspoň tato jinak komická dvojice matky a syna nakonec dočkala 80 sekund slávy na CNN Prima News, kde měla svoji relaci.  Smutné je, že celý UEM AV věděl, že oba nejsou tak úplně psychicky normální a navíc podvádí a patologicky lžou, přesto to překážka práce nebyla. 

Na celé věci tedy skoro vše dopadlo špatně, ale tak to je s celou AV, která se sice stále odmítá rozpustit do vysokých škol, které ale v kvalitě pokulhávají úplně stejně a na stálou reformu studia kašlou a tak maximálně čekají příkaz od ministerstva jako za starých dobrých časů. Bohužel za evropské peníze se dá koupit materiál, přístroje ale solidní vědce a pedagogy to neudělá. Když se dnes podívám na VŠCHT,  UOCHB a jejich  oddělek UMG musím bohužel konstatovat, že to jde s kopce dolů. Zájem o práci tam setrvale klesá, vedoucí jsou stále ti stejní (zpravidla Češi 😊, maximálně tak s praxí laboranta na lepší zahraniční škole). Mladí chemici nemají ve světové konkurenci vůbec šanci, vlastní iniciativa prakticky nulová, chemický průmysl i výzkum zaostalý, čest těm pár výjimkám. Na podnikání v chemii je škola neumí připravit, protože všichni vyučující umí tak akorát sepsat traktát a prezentaci, nikdy v kvalitní zavedené chemické firmě nepracovali, natož aby se v ní prosadili nějakým nápadem nebo se dokonce udělali pro sebe a začali chemií vydělávat.  

O CEITEC a BIOCEV atp. už ani nemluvě, v lepším případě dotační nesmysl, v horším případě dotační podvod, který je dlouhodobě provozně a ekonomicky neudržitelný a výsledků má ve stejné kvalitě jako ten olomoucký Zbořil. Masarykova univerzita může vystavět dalších 20 budov, ale ty budou plné stejně průměrných vědců jako před výstavbou.  V jistém smyslu chápu Hořejšího, že si musí dělat PR přes COVID, protože z těch jeho propagovaných  biotechnologiíí, Neužilových „léků na rakovinu“  a spinoffů UMG je jen kolonka ve výkazu vědecké činnosti jako za socíku a krom pár rozhovorů liokálním mediím to díru do světa neudělá.  A to je ten největší důvod – myšlení  a chování jak za socíku. Dokud tu srandovědu někdo platí, tak se v útrobách srandaústavů budou držet srandovědci a těm je jedno, že se podvádí a dělá pseudovýzkum, protože všichni za socíku věděli, že je to jen hra. Nikdo není ke skutečné aktivitě nucen, nikdo nemá zkušenost s úspěchem ostatních, za úspěch se v ČR považuje získání většího grantu. Oslava utrácení nezná mezí. Proto překvapí spodovné randovědce, že někdo chce potírat zjevné podvádění, jehož odhalování granty ani prestiž nenese. Naopak stejně jako v Rusku ho potrestají.

A AV jako  celek je bohužel jen hra na vědu a vedení AV to samo možná ví nebo so spíše myslí, že ten podvod funguje i jinde a  není síla to změnit. Pokud ale chcete dělat chemii včetně biochemie pořádně, měli byste jít jinam mimo AV. Jen je mi líto těch mladších, kteří stále věří vědeckému PR tlačení ČT a placené z dalších dotací a jsou ochotni trávit mládí u školitelů, jejichž vědecká potence je na českém průměru, který je v globálním srovnání hodně slabý a i po 30 letech od převratů se to nelepší. 

601 komentářů:

1 – 200 z 601   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Čejkovci fakt zemřeli ?

Anonymní řekl(a)...

mladej byl na práškách od dvaceti, dávala je mu máma a když máma viděla, že se blíží její konec, vzala ho sebou.

"S lítostí Vám oznamujeme, že nás navždy opustili naši dlouholetí spolupracovníci doc. MUDr. Jitka Čejková, DrSc. a Ing. Čestmír Čejka, Ph.D. V rámci své vědecké kariéry se oba vědci věnovali zejména výzkumu regenerace oční rohovky a v posledních letech terapeutickým účinkům molekulárního vodíku.
S úctou kolektiv zaměstnanců ÚEM AV ČR"
7.2.2022

to nevymslíš, podvodníci vzpomínají na slavné podvodníky :-) Kdyby místo vzpomínání, "kolektív s úctou" jednal v době, když se o podvodech dozvěděli, mohl být mladej Čejka živej a nejspíše v blázinci, kam dávno patřil, a hlavně mimo vědu, kam nepatřil nikdy.

Anonymní řekl(a)...

re: podvodníci vzpomínají na slavné podvodníky
Na tom případu se mj. podepsala nejen ředitelka Anděrová, ale i její ochránci Zažímalová a 
Havlas. A samozřejmě, že se dodnes nikdo neomluvil Šárce Kubinové - snad možná když Zažímalová a Havlas skončí kvůli těm finačním machinacím na presidiu.

Mladý chemik řekl(a)...

Díky za článek! Na vašem blogu jsem načerpal spoustu užitečných postřehů a jako mladý chemik jsem rád, že zaznívá tato perspektiva k situaci vědy v ČR. Jen je škoda, že je tento hlas tak ojedinělý a veřejném prostoru prakticky nezaznívá. Názor, nechť si pak udělá každý sám, ale první musí přijít širší diskuze o smyslu/účelu vynaložených veřejných prostředků na vědu.

Anonymní řekl(a)...

Ad Čejkovci
V rodinném domě v pražské Hostivaři - leden 2022:
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/hostivar-dum-nalez-mrtvoly-zemreli-policie-kriminalka.A220128_154833_praha-zpravy_jskr

Anonymní řekl(a)...

Čejková to se "správnou" PR masáží ve "správnou" chvíli (t.j., před projednáváním grantu) uměla 
podobně jako ZbořilovciHobzovci:

https://genderaveda.cz/rozhovory/jitka-cejkova-nejdulezitejsi-je-mit-silnou-vuli/

Anonymní řekl(a)...

Čenda Čejka byl totální debil a naprostý nemakačenko, a každý v ústavu věděl, že je psychicky nemocný a chodí "pracovat" tak max. na 3-4 hodiny denně. Sama musela vědět, že její syn je totální magor a že jejím odchodem do měsíce končí i on. Prdel z něj měl celý ústav.

Jenže říci staré paní, že by měl vypadnout, se nikdo z vedení neodvážil, protože si ji brali jako hvězdu ústavu (ač vlastně jen parazitovala na výzkumu makrokoulí a po té dělala nesmysly s molekulárním vodíkem). Psychicky to odnesla i jejich jediná laborantka. Úrovní bylo někde jako oddělení "Funkční uspořádání biomembrán", což je oddělení, které se dřív staralo i mikroskopy.

Abych se ale ústavu zastal, tak jí alespon zrušili skupinu, i když s klasickou výmluvou na její věk, ale místo slušného vyhazovu do důchodu ji nechali podvádět dál v těsné spolupráci s tím vykutáleným imunologem, prof. z Viničné a za dohledu ředitelky ústavu.



Anonymní řekl(a)...

vaší pozornosti doporučuji lenku šlachtovou, vyzobanou slunečnici, která se bez vlastního přičinění dostala k vedoucí pozici. je velmi smutné, že takoví lide mají přístup k moci.

Anonymní řekl(a)...

klára grantz šašková opouští potápějící se loď. po zjištění zdravotních problémů zdeňka hostomského se paní zlatokopka pakuje z prosperujícího partnerství. třeba uloví větší rybu. vzhledem k jejímu věku a současnému vzhledu o tom pochybuji. je ale dobré vědět, jaká morální východiska tito lidé zastávají.

Anonymní řekl(a)...

https://vedavyzkum.cz/ze-zahranici/ze-zahranici/podezrele-praktiky-saudske-arabie-pomahaji-si-tamni-instituce-k-lepsimu-umisteni

... „Beze mě se University of Cordóba v Šanghajském žebříčku propadne o 300 míst. Jinak řečeno: sami se střelili do vlastní nohy,“ reagoval na trest Luque pro deník El País, který jako jeden z prvních informoval o samotném případu a také upozornil na praktiky saúdských institucí.....

.... Trend spojený se zvýšením počtu vysoce citovaných vědců, kteří mají primární afiliaci k institucím ze Saúdské Arábii, zmíněný report srovnává s ostatními zeměmi. Oproti Spojeným státům, kde tito výzkumníci představovali zastoupení 0,19 % ze všech vědců země, či Německu, které vykazuje zastoupení 0,08 % vysoce citovaných vědců z celkového počtu výzkumníků země, se Saúdská Arábie mohla pochlubit se zastoupením 0,44 % těchto špičkových vědců. Investigativní práce deníku El País tak dále odhalila, že dvě nejstarší saúdskoarabské univerzity – King Abdulaziz University a King Saud University – odměňují částkou až 70 000 eur ročně vědce za to, že je tito výzkumníci uvedou v databázi Clarivate jako svou hlavní akademickou afiliaci, ačkoli – jak už bylo řečeno – jsou i nadále zaměstnáni v jiných institucích. Tento krok tak oběma saúdským univerzitám umožnil značný posun v žebříčku, neboť se krátce nato dostaly mezi 150 nejlepších institucí na světě.....

Už víte, jak bychom byli nejlépe využili prostředky Evropských fondů?

Anonymní řekl(a)...

ad klára grantz šašková : proč by se neměla na Hosťáka vykašlat ? Čím ji takový dement moc inspirovat kromě ředitelského místa do roku 2022 ? Za mě je na tom morálně OK a Hosťa at se vrátí k manželce (snad) svých dětí
X007

Anonymní řekl(a)...

k Šchatové : vzhledem k propagaci její vlastní motivace a k mimořádně slabým vědeckým výsledkům se jí asi nemá cenu zabývat. Jakou funkci dostala ?

Anonymní řekl(a)...

UOCHB míří doprdele dlouhodobě. Jak psal starý chemik, vedoucí místa jsou zabetonovaná a jen se hraje divadýlko okolo.

Anonymní řekl(a)...

Ono dříve bylo propojení průmyslu a výzkumu daleko silnější (bez ohledu na zastaralost mnoha podniků) , dnes celá chemie stojí na grantech a k čemu vedou dotace a je jedno, jak se to pojmenuje, víme. Na druhou stranu nikomu nebrání jít dělat chemii do Německa, Francie nebo Belgie a tady nechat Čejky a ty borce na výzkum rakoviny.

Haluz

Anonymní řekl(a)...

Kdy dříve ? Před 30 lety se o propojení vědy výzkumu víc kecalo. Pořádná chemie se dělala v pár podnicích včetně famracie, ale výzkumáky AV stály za hovno už v 80s a o medicínských oborech ani nemluvě. To byla katastrofa.

Anonymní řekl(a)...

Holého peníze byla z valné části klika. Ale dnes dostat novou molekulu do výroby je ještě mnohem větší klika i pro Big Pharmy.

Spousta kroků ve vývoji je založeno na chybných biologických a statistických předpokladech a počet pokusů na zvířatech se minimalizuje. Takže molekuly propadnou dávno před tím, než se vůbec dostanou na relevantní model.

Mimo to, myslíte, že ještě existuje metabolická nebo signální dráha, která by nebyla prozkoumaná a na kterou už nebyla vyzkoušená nějaká molekula?

Anonymní řekl(a)...

to si piště, že spousta drah v těle je neprozkoumaná a většina publikovaných drah jsou jen možné modely a přání autorů (včetně citrátového cyklu).

Za můj obor (psychofarmaka) :
Dodnes se pořádně neví, zda je relevantní model lakt/gluk šaflu v mozku, jak vzniká deprese a co to vlastně je, co prochází přes BBB a co ne, je blábolem switč M1/M2,
vlastně celá funkčnost mozku a drah atp.

U trávení nevíme 70% procesů ve střevě a syntézy TAG jsou taky na vodě.

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:19 ... většina publikovaných drah jsou jen možné modely a přání autorů (včetně citrátového cyklu).... To je naprosto přesné vyjádření. Důvodem je především měření nejasně definovaných veličin a výber z dat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

30. srpna 2023 v 11:19 asi tak. Pokud máte dobrý nápad, tak můžete jít do Číny, Indie nebo třeba Indonesie a tam to zkusit bez FDA atp.

Jenže ono jde většinou o to vydrbat s investory, a ti věří ve velký market a proto se dělá "výzkum" v US. Je tam dost bohatých blbců, kteří se chytnou a podmínky pro profesionální tuneláž. Pracovala jste třeba v SOTIO :-) ?

Anonymní řekl(a)...

https://echo24.cz/a/H5yxR/tydenik-echo-salon-ekonomika-jak-se-dostat-z-pasti-stagnace-a-upadku?ct=t(mailing_n_COPY_01)

Na vědu, výzkum a inovace dáváme o hodně víc než Poláci. Z veřejných peněz po Německu nejvíc v celé Evropě. A proč to nic nepřináší? Proč nerosteme? A to je přesně ta debata. Investice samy o sobě nic neznamenají, když nejsou efektivní a nepřetavují se v růst a prosperitu.

Anonymní řekl(a)...

Re: 30. srpna 2023 v 10:11
Klára Sasková se teď snaží s Cíglerem namotat investory na jejich nanočásticový spin-off

Anonymní řekl(a)...

Ad 31. srpna 2023 v 13:15
Ze zfixlovaných vědeckých výsledků se ta kýžená prosperita vyrábí těžko. Aspoň takový Zbořil pomáhá roztáčet kola ekonomiky, protože (doufejme) tu svou nehoráznou výplatu aspoň utrácí tady. :-)

Na vědu, výzkum a inovace dáváme o hodně víc než Poláci. Z veřejných peněz po Německu nejvíc v celé Evropě. A proč to nic nepřináší? Proč nerosteme? A to je přesně ta debata. Investice samy o sobě nic neznamenají, když nejsou efektivní a nepřetavují se v růst a prosperitu.

https://echo24.cz/a/H5yxR/tydenik-echo-salon-ekonomika-jak-se-dostat-z-pasti-stagnace-a-upadku

Anonymní řekl(a)...

Re: zlatokopka
Som z toho voľaký zmätený.
To jde o tu zlatokopku, co s ní nebohý Hosta ma tři potomky?
Ale kdo je pak ten Grantz?
(Jako se první v pořadí udává nové příjmení přijaté při sňatku a na druhém místě je dosavadní 
příjmení.)

Anonymní řekl(a)...

Za Holého stála prezentace OUCHB sice za hovno, ale dělala se tam po řádná chemie. Dnes se dělá v AV skoro jen preneztace. A na co vyhlásíte grant, to dostanete (na papíře). Na Cíglerově výzkumu nevidím nic podezřelého, i když je jasné, že ten jejich výzkum bude v praxi k ničemu.

Anonymní řekl(a)...

Rozpočet na VaVaI je pořád velký špatný, a tak proběhne naše druhé letní setkání.
Vyrobíme pár transparentů a pak s nimi vyrazíme na procházku:

https://www.facebook.com/photo?fbid=770296051566583&set=pcb.770296768233178&locale=cs_CZ

Anonymní řekl(a)...

Ad 2. září 2023 v 16:36 - To PR chudých vědců se moc nepovedlo, ministrovi stačí zveřejnit pár nejkřiklavějších případů vysokých platů.

Bek: Některým vysokoškolským učitelům můžou závidět platy i politici

https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-politalk-bek-nekterym-vysokoskolskym-ucitelum-muzou-zavidet-platy-i-politici-40442260

Anonymní řekl(a)...

Ad: bek-nekterym-vysokoskolskym-ucitelum-muzou-zavidet-platy-i-politici

A co teprve, kdyby se zveřejnily úhrnné platy (za Olomouc i za Prahu) hoštaplerů jako Zbořil 
nebo Hobza.
To by ti politici nebo poslanci teprve záviděli. A kdyby tušili jakými podvody a podrazy se jim ty platy tak našroubovaly, tak to by teprve valili oči.

Anonymní řekl(a)...

Re: platy (za Olomouc i za Prahu) hoštaplerů jako Zbořil nebo Hobza

Z toho je vidět, jak je pro Beka důležité mít za náměstka Millera, který ty korupční toky
peněz v Podvodníkově zná přímo z vlastní zkušenosti.

Anonymní řekl(a)...

re: Bek
Jak zahrát škrty ve školství do autu
Pan ministr též pozoruhodně „nepopulisticky“ žongluje se závistí, když vyzdvihuje, že platy vysokoškolských učitelů jsou vysoké, a tedy by se jim nemělo přidávat.
Zdroj:  https://www.lidovky.cz/nazory/mikulas-bek-vlasimil-valek-ucitele.A230904_184204_ln_nazory_hud

Anonymní řekl(a)...

2. září 2023 v 18:23
Poděkujte Olomouci, že tohle tak zpropagovala. Tím trvale a významně uškodila všem univerzitám v celé ČR.

Anonymní řekl(a)...

5. září 2023 v 15:40

To je klasika, jak s těmi podvody, ono vlastně nevadí, že se to děje, problém je, že na to někdo upozorní, protože to dělá špatné jméno. Tušil jsem už dlouho, že jakmile bude potřeba škrtnout peníze na univerzitách, vláda na ně vytáhne tyto kauzy. A poděkovat by se za to mělo hlavně olomouckým rektorům za to, že to nebyli schopní řešit.

Anonymní řekl(a)...

Ad 21:52 Celé to způsobil přístup Akademie věd a velkých pražských škol ke strukturálním fondům.

Samozřejmě, že tam byly debilní indikátory počtu publikací a citací, ale těch se těžko zbavíme. Minimálně ne za mého života. Celosvětově. To na úvod, abychom o tom už nediskutovali.

Základem ale bylo, že se prostě většina pražských ústavů AV a velkých, zejména přírodovědných a technických fakult pražských vysokých škol, prostě nepřestěhovala za Prahu do nového a nově vybaveného. V každém normálním státě by to udělali. A to ne teď, ale už třeba před 60 lety, jako třeba v Kodani kde se technika přestěhovala do Lyngby. V našem ministátě, kde kolem Prahy je v každodenní dojezdové vzdálenosti třeba Liberec nebo Kutná Hora - abych jmenoval jen ta nejatraktivnějí místa k životu - je lpění na drahé a nenapravitělně technicky omezené lokalitě v centru Prahy naprostá ujetost.

Kdyby se naše slovutné instituce řídily potřebou dělat co nejlepší vědu a ne rykem většiny stávajícího personálu (případně potřebou seniorních zaměstnanců neztratit se cestou do práce), nemuseli jsme nikde nahánět superpublikující pseudovědce na venkov. Stávající lidé z Akademie věd a univerzit mohli do svých nových krásných prostor a na své nové krásné přístroje zvát partnery z ciziny a už 10 let bychom žili úplně jiný vědecký svět. Místo toho máme vědce-manažery s pěti články týdně.

Mimochodem, jak to, že pořád nadáváte na Olomouc a dění na Mendelovce je zameteno pod koberec? Vždyť průšvih Vojtěcha Adama je mnohem rozsáhlejší než všechny olomoucké dohromady. A k tomu Nerudová, která jako proděkanka "nevěděla nic" o prodávání doktorských titulů na jejich fakultě. To jsme ji mohli mít za prezidentku - i když možná by to bylo dobré, v Bruselu bude možná i pár Mendelovských doktorandů, kteří by měli dobrý důvod jí v lecčems vyhovět.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

5. září 2023 v 21:52
Problémy se mají řešit vhodným způsobem, ne tím, že se z toho udělá ohromná nafouknutá veřejná kauza, která uškodila bez výjimky všem a ve výsledku stejně vůbec nic nezměnila. Bylo to totálně nezvládnuté ze strany instituce: veřejné dehonestace, medializace mnohdy i nepravdivých, nebo zavádejících věcí (hlavně ale že to bylo "skandální").

Fürstové, Opatrní, Kubalové, Boturové a další svým fanatickým džihádem poškodili všechny vysoké školy, nic jiného tím nedokázali. A to se ještě může začít propírat to, že kupříkladu právě Olomoucká přírodověda každý rok generuje přebytek sto mega a ve fondech jim takhle hnije už půl miliardy, v době dvojciferné inflace. K tomu není bez zajímavosti, že ty přebytky generují patrně z peněž přidělených na výuku, takže jich vlastně tolik vůbec nepotřebují.

Skvělý argument pro ministra, proč školám nepřídávat a proč omezit samosprávu vysokých škol. A ještě bude za hrdinu, protože omezí plýtvání a neschopnost těch "hrozných akademiků", které už teď část společnosti považuje za nepotřebné parazity. Holt jen tak dál, a populisté se toho rádi chytnou. Kdo chce kam...

Anonymní řekl(a)...

6. září 2023 v 5:47

Proč se řeší Olomouc a ne Brno? To je jendoduchá odpověď. V Olomouci frčí džihád a je snaha neustále a za každou cenu účelově udržovat konflikt. V Brně ne. Takhle snadné to je.

Anonymní řekl(a)...

Re: 5. září 2023 v 21:52
Máte naprostou pravdu. Jak všichni víme, tak Fürstové, Opatrní, Kubalové, Boturové svým džihádem v podobě trestních oznámení, sestříhaných nahrávek, vyhazovu opůrců a článků v novinách poškodili všechny vysoké školy. Přesně tak to bylo - psali to na internetu, tak to musí být pravda...

Anonymní řekl(a)...

Ad - Některým vysokoškolským učitelům můžou závidět platy i politici
Vysokoškolští učitelé, máte se až moc dobře:
https://janbarton.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=806005

Pritom sam Bek ma vedlejsak na filosofii na MUNI, takze samozrejme vi, jak na tom jsou
radovi humaci.

Anonymní řekl(a)...

7. září 2023 v 11:20

Pomery na FF@MUNI se treba s FF@UPOL nedaji srovnavat.

Hlavni rozdil: cl. 8 karierniho radu

https://docplayer.cz/44258199-Karierni-rad-masarykovy-univerzity.html

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:02 Četl jsem a s vědeckými podvody to nijak nesouvisí. Jedině, že byste narářěl na to, že celému vedení podnikatelské fakulty neměl být na základě tohoto článku prodloužen pracovní poměr. Stejně jako Vojtěchu Adamovi....

Anonymní řekl(a)...

Ano, leckteří akademici jsou podvádějící nepotřební paraziti, jejichž kariérním vrcholem je mít velkou výplatu z grantu, který získají kdovíjakým zpusobem.

Ano, veřejnost má právo vědět, co se s penězi z jejich daní děje, takže olomoucké zveřejnění nepravostí bylo naprosto v pořádku (viz etický kodex novináře, pravda je prostě pravda a zveřejňuje se ve veřejném zajmu).

Ano, akademická samospráva neschopná často je. Dokázala to už AV se slavnými "králíky", PF v Plzni s rychlotituly, Nerudová s její "Mendlovkou" a placenými doktoráty a také Olomouc s Catrin. S podvody a zlodějnami se vypořádat nedokážou a ani nechtějí. Důležité je přece čerpat prachy, problémy je lepší zametat pod koberec. Ovšem uvědomte si, že ty neřešené problémy pak stejně explodují s daleko větší silou, je to pouze otázka času. Takže přeji hlavně ticho a spoustu progresivistických ČT pořadů o tom, jak v ČR věda báječně funguje... Stejně jim už lidé nevěří.

Anonymní řekl(a)...

Ad 17:18 V letech 1990 - 1995 z Československa - České republiky odcházely celé vědecké týmy - například z UOCHB. Většina mých vrstevníků skončila v cizině. Kdo neodešel do ciziny, mel spoustu příležitostí v bankách a pobočkách zahraničních firem. To se mělo projevit v radikální redukci pracovišť. Což se nestalo, naopak, začaly narůstat počty studentů na vysokých školách a tím i potřeba počtu vyučujících.

Nastalo hodnocení podle publikací a citací, které se nejlépe nahánělo tím, že člověk pravidelně vyjížděl do zahraničí. Neboli nebyl na svém domácím pracovišti a neučil studenty. Tento systém funguje doposud. Mimořádně šikovná pracoviště ho doplnila o nákup cizích profesorů po vzoru Univerzity krále Abdulláha. Evropské strukturální fondy to jen posílily. Při počtu naslibovaných indikátorů a nechuti pražských VŠ a AV se odstěhovat do blízkého okolí Prahy (kde mnozí vědci a VŠ učitelé stejně bydlí) se to ani jinak udělat nedalo.

Chtěli jsme to nejlepší - mít dobře vybavená vědecká pracoviště - a dopadlo to jako vždycky - nejlepší lidé odcházejí do zahraničí.

Zatím žijeme ze Slováků. I ti ale dojdou.

Každopádně naše hádky o vědecké podvody a o platy v humanitních oborech jsou jen šum rozmlžující skutečné problémy. Nejen naše spíš celosvětové.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad - problémy je lepší zametat pod koberec
Třeba hned Válek:
Radši budu sám pálit penicilin, než aby nějakému pacientovi chyběl, slibuje Válek
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/valek-ministerstvo-zdravotnictvi-nedostatek-leku-penicilin-antibiotika.A230908_081449_ln_domov_lsva

Anonymní řekl(a)...

Tak Cejkovi jste uspesne dohnali k sebevrazde, tak je konecne cas to tu zabalit, ze jo.

Anonymní řekl(a)...

Putinova dcera dál publikuje na Západě, navzdory napojení na Kreml

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vladimir-putin-prezident-valka-ukrajina-dcera-invaze-maria-voroncovova-deti-vedecka-publikace.A230908_131425_zahranicni_dtt

Maria Voroncovová byla spoluautorkou článku publikovaného online v časopise Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism v září 2021, tedy několik měsíců před začátkem rusko-ukrajinského konfliktu. Tentýž článek byl zařazen do tištěného vydání časopisu v únoru 2022 před invazí. Od té doby Voroncovová v našich časopisech nepublikovala žádné články,“ řekl magazínu Newsweek mluvčí Endokrinologické společnosti.

Časopis MDI, jenž vydal tři odborné texty Voroncovové po startu invaze (včetně roku 2023), záležitost zatím nekomentoval.

No, za komunistů jsme šli do přírodních věd, protože jsme si mysleli, že přírodní vědy jsou nepolitické. Teď bude záchranou pro vědce z Ruska opovrhované nakladatelství MDPI.

To jsou paradoxy....

Anonymní řekl(a)...

Ad "Radši budu sám pálit penicilin, než aby nějakému pacientovi chyběl, slibuje Válek"

Z diskuze:
- Vyšší nákup, vyšší provize pro stranu. Politici jsou hotoví kejklíři, pokud jde o to, jak financovat své kampaně. Bez nich by tam také nebyli. Tak asi proto.
- Zatím má Válek na to "pálení" jen ty covidové pseudovakcíny, které každý měsíc stále povinně draze nakupujeme, abychom je mohli draze likvidovat.

Už v květnu 2021 vědělo bruselské Lejno, že "vakcíny" nechrání očkované proti nakažení, že budou potřeba posilující dávky (oba výrobci, Moderna i Pfizer posilující dávku, aplikovanou po 6 měsících od ukončené základní dvojdávky = věděli, že po půlroce bude jejich očkování neúčinné - uváděli v podkladech ke schválení v prosinci 2020 a v lednu 2021), a proto svévolně objednalo jménem EK 10 dávek vakcíny (pouze od Pfizeru!) pro všechny občany EU včetně nemluvňat, až do roku 2024.

Za ČR "potřebná množství" smluvně podepsal (stále) náměstek ministra zdravotnictví JUDr. Policar.

https://www.lidovky.cz/domov/valek-ministerstvo-zdravotnictvi-nedostatek-leku-penicilin-antibiotika.A230908_081449_ln_domov_lsva/diskuse

Anonymní řekl(a)...

Vědeckoprogresivní PR ve stylu dejte prachy a věřte nám už jede...

„Koukáme pánubohu do kuchyně.“ Jan Konvalinka o tajemství úspěšných objevů

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-galerie-osobnosti-koukame-panubohu-do-kuchyne-jan-konvalinka-o-tajemstvi-uspesnych-objevu-235759

Anonymní řekl(a)...

Ad - Vyšší nákup, vyšší provize ...
Třiačtyřicetiletý Třeštík je známou postavou v obchodu s uměním i v politice. Podílel se 
na - nakonec neúspěšném - byznysu s testováním na covid, který chtěl rozjet bývalý ministr 
zdravotnictví Roman Prymula. Za Prymuly také na ministerstvu působil v roli ministrova 
mediálního poradce.
Galerista Jan Třeštík dostal osm let vězení. Podle nepravomocného rozsudku zpronevěřil obraz 
v hodnotě 250 milionů.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-galerista-politiku-a-miliardaru-dostal-osm-let-236464

Anonymní řekl(a)...

Re: ty covidové pseudovakcíny
COVID booster warning from Florida surgeon general, Dr. Joseph Ladapo, who advises people not to get new vaccine.
"There’s a new vaccine that’s coming around the corner, a new mRNA COVID-19 vaccine, and there’s essentially no evidence for it," Ladapo said. "There’s been no clinical trial done in human beings showing that it benefits people. There’s been no clinical trial showing that it is a safe product for people — and not only that, but then there are a lot of red flags."

Anonymní řekl(a)...

https://smis-lab.cz/2023/09/09/svedske-vitezstvi/

"..Autor se překvapivě vůbec nevěnuje covidovým vakcínám, ačkoliv právě tohle téma je v kontextu výše uvedeného nesmírně zajímavé. Obrázek 3 stažený z Our World in Data ukazuje, že Švédsko patří k očkovacím premiantům. Každý Švéd má v sobě průměrně dvě a půl dávky některého ze Safe&Effective koktejlů. Ovšem kupříkladu taková Itálie je na tom prakticky úplně stejně. A přesto jsou italská nadúmrtí téměř třikrát vyšší než ta švédská, a dokonce převyšují evropský průměr. Tato záhada si jistě zaslouží v budoucnu více pozornosti....."


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Dnes na protest! Nula Kč podfinancovanému vysokému školství nepomůže.
10:00 Mikulandská 134, protest před setkáním zástupců VŠ, VOS a MŠMT
10:30 Aula UMPRUM, otevřené setkání zástupců reprezentace vysokých škol, odborů a profesních asociací

Anonymní řekl(a)...

Čejkovi nikdo nikam nedokopal, paní měla být 15 let v důchodu a mladej se měl začít starat o sebe a své duševní zdraví sám. Poslední laborantka z nich byla na prášky, tak že jse musela brát. Čejkovi se nedali ani kdyz jim etická komise shodila jejich namitky a i přes evidentní podvody se začali vymlouvat na chabý zrak, na staří, na psychické problémy.

Kdyby se jim UEM zbavil hned po prvním průšvihu, bylo by to pro českou vědu největší pozitivum, který ny UEM za dobu své existenci přinesl české vědě. Pokud opravdu skončili v rozkladu na své verandě, je to lidsky smutné ale pro vědeckou komunitu to znamená jen eliminaci dalších podvodů.

Sava

Anonymní řekl(a)...

Aneb jak dopadl slavný Institut Roberta Kocha. Článek Tomáše Fürsta.

Nejzajímavější je ovšem pohled k našim německým sousedům. Ostatně právě ten mě přiměl k napsání textu, který právě čtete. Stejně jako u nás, i v německé politice funguje „národní covidová fronta“ vládních i opozičních stran, která celé tři roky strašila, zavírala a očkovala – a teď hlasitě mlčí. Tuhle dojemnou jednotu v Německu narušuje jen Alternativa pro Německo, která má ovšem (zatím jen) v braniborském parlamentu dost síly na to, aby prosadila vyšetřovací komisi. A právě před touto komisí stanuli 1. září 2023 dva významní představitelé německé covidové response – šéf mocného Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler a ředitelka Ústavu pro bezpečnost léků a diagnostiku (něco jako německý SUKL) Brigitte Keller-Stanislawski. Zmíněný ústav je součástí Institutu Paula Erlicha (PEI), což je organizace mimo jiné zodpovědná za kontrolu kvality vakcín a monitoring nežádoucích účinků.

Podrobnější popis taškařice, kterou tihle dva před komisí ztropili, je k dispozici v němčině zde a v angličtině tady. Několik postřehů překládám níže.

https://www.blogosvet.cz/article/vesele-historky-z-vysetrovani-kqMGc

Anonymní řekl(a)...

Re: platy (za Olomouc i za Prahu) hoštaplerů jako Zbořil nebo Hobza ...
... roční plat na FSU byl 190 tisíc dolarů (což je podobná částka, kterou si z UP nosili – a 
možná už opět nosí – naši excelenti):

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/09/12/najdi-sedm-rozdilu-aneb-jak-se-falsuji-data-na-floride/

Anonymní řekl(a)...

Zvláštní že se nějak nemluví o tom, že jsou na UP na přírodě stále experti s milionovymi platy a ani k tomu nepotřebuji excelenci. Ale nějak se to asi nehodí:o)

Anonymní řekl(a)...

Hrubé mzdy vedoucích kateder na PřF UP v Olomouci za rok 2022 - anonymizováno:
834.067 Kč
880.481 Kč
1.060.064 Kč
1.078.195 Kč
1.080.438 Kč
1.122.022 Kč
1.138.820 Kč
1.155.738 Kč
1.201.189 Kč
1.349.791 Kč
1.386.080 Kč
1.389.048 Kč
1.411.614 Kč
1.564.715 Kč
1.657.498 Kč
2.025.247 Kč
2.265.018 Kč
2.274.229 Kč
2 286.019 Kč
2.545.250 Kč
3.039.296 Kč
3.063.006 Kč

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. září 2023 v 8:59
Nějak si to podfinancování VŠ představuji jinak. Aneb bafuňáři jsou už výborně pokrytí a na mzdy otroků už nezbývá? :-))

Vysoké školství je podle zástupců vysokých škol podfinancované a chybí miliardy, co se podle vás stane, pokud se peníze nenajdou?

https://www.echo24.cz/a/HHqpV/zpravy-domaci-petracek-vyhazov-vysoke-skoly-financovani-bek-kralickova

Anonymní řekl(a)...

14. září 2023 v 8:59 To je docela slušný maso. Vedoucí katedry s platem 3 mega ročně znamená čtvrt mega měsíčně, čili v podstatě jako plat předsedy vlády České republiky. Docela pěkný plat pro učitele regionální školy. K tomu jim na Olomoucké přírodě každý rok zbude z rozpočtu neutracneých sto mega (30% z přidělených peněz na výuku!). Podfinancování výuky na univerzitách jsem si představoval jinak.

Anonymní řekl(a)...

Ad "Hrubé mzdy vedoucích kateder na PřF UP v Olomouci za rok 2022":
Víme vůbec s jistotou, jestli jsou ty údaje pravdivé? Napsat nějaká čísla a použít je k očernění PřF je snadné. Dokonce ještě snadnější, než vymýšlet experimentální data...

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. září 2023 v 11:20
Údaje o těchto platech jsou přece normální veřejná data, utajit nejdou. Stačí zažádat UP a hned jde ta čísla úplně jednoduše ověřit.

Anonymní řekl(a)...

Není třeba o nic žádat, UP to má vyvěšené na úřední desce.

https://www.upol.cz/files/userdata/UP/uredni-deska/poskytovani_informaci/2023/Zadost_18-2023-priloha.pdf

Anonymní řekl(a)...

Na rovné odměňování to moc nevypadá. Fakultní odbory už na tom jistě pracují :o)

Anonymní řekl(a)...

zverejnene prijmy jsou k nicemu, protoze jak se v dokumentu pise, na postu vedouciho nekterych kateder se behem roku vystridalo vice osob. a protoze zadani znelo zverejnit rocni plat vedoucich za rok 2022, pak nejaky expert secetl celkove rocni platy obou vedoucich, nehlede na dobu, kdy byli vedouci.

Anonymní řekl(a)...

Ad zverejnene prijmy jsou k nicemu, protoze jak se v dokumentu pise, na postu vedouciho nekterych kateder se behem roku vystridalo vice osob

Katedra A - Vedoucí X (post vedoucího 1 - 5 měsíc) - roční plat X
Katedra A - Vedoucí Y (post vedoucího 6 - 12 měsíc) - roční plat Y

Bude sice víc vedoucích než kateder, ovšem na výsledném a zajímavém řádku "roční plat vedoucího katedry" se nezmění vůbec nic.

Anonymní řekl(a)...

Ve výše uvedeném případě byla sečtená mzda prvního vedoucího X za 5 měsíců ve funkci a druhého vedoucího Y za 7 měsíců ve funkci. Kateder je na přírodě UP 22.

Anonymní řekl(a)...

14. září 2023 v 13:16
Zkuste si to pořádně přečíst a zmyslet se. Pokud se v průběhu roku vystřídali, tak jsou sečteny jejich platy pouze za období, kdy byli vedoucími.

14. září 2023 v 13:22
Příroda UP má 22 kateder, v seznamu je uvedeno 22 vedoucích. Přehled je úplný a správný.
(strana 5 zde: https://www.prf.upol.cz/files/PrF/Vyrocni_zpravy/Vyrocni_zprava_o_cinnosti_2022.pdf)

Stčilo na to dvě minuty používat google a mozek :o)

Anonymní řekl(a)...

14. září 2023 v 12:20
Odbory na fakultě jistě usilovně pracují na tom, aby to zakryly. Odbory na přírodě v Olomouci jsou děkanova prava ruka a jeho advokátní kancelář v jednom, už takhle zametli několik jeho porušení zákona.

Anonymní řekl(a)...

re 12:20
Já ti nevím Jakube, stejně je to méně než polovina platu CATRIN excelentů. A to ani nevíme, kolik má plat Schmuki a ten nový podvodník z Německa. Pro mě je to v pořádku, když si to platíš z grantu.

Anonymní řekl(a)...

Re: mzdy vedoucích kateder
Zbořil nebo Hobza celkově jdou ještě výš než 3 mega ročně.
Zbořila tam fakticky pomohly dotlačit publikační podvody.
A Hobzu tam zas pomohl dotlačit Zahradník - jako vděk za křivé svědectví, kterým Zahradníkovi 
zachránil kariéru (a měl žaludek tak potopit Pancíře s Haslingerovou).
Honoré de Balzac pravil: Za každým velkým majetkem se skrývá zločin.
A tady by asi řekl: Za  každým velkým balíkem v české vědě se skrývá podvod.

Anonymní řekl(a)...

Zboril >6mega rocne, vzdyt proto vznikl catrin pruser - na penize se nesaha :o)

Anonymní řekl(a)...

Re: měl žaludek potopit Pancíře s Haslingerovou
A taky měl žaludek společně se Zbořilem potopit Čeňka Gregora.
Jak říkal prorektor Tillich: psychopati, zvlášť když jde o peníze.
Megalomanští psychopati.

Anonymní řekl(a)...

Ad - měl žaludek potopit
Hobza má vůbec kachní žaludek. Roky se jede klamavý PR, že jako objevil "novou vodíkovou vazbu" a že se "budou přepisovat učebnice". Nebjevilo se vůbec nic, jen blafoval - nakonec jako Zbořil, byť jinými prostředky. A korunovalo se to tím, že chtěli po IUPACu, aby jim ten neexistující "objev" potvrdil. A ten jim odpověděl, že je to pořád ta stejná známá vodíková vazba, a žádný objev se nekonal. Ale PR se jel přes Šaradínovce u nás dál, až jim na to skočil Neuron a dal tomu podrazáři a fabulátorovi tu svou Cenu.

Anonymní řekl(a)...

Re: plat předsedy vlády České republiky
Neví někdo, kolik má plat rektor UPOLu?
Čekal bych, že bere míň než třeba Zbořil (zvlašť když se berou všechny Zbořilovy příjmy). Pikantní by bylo, kdyby bral méně než někteří vedoucí kateder.

Anonymní řekl(a)...

Bere o HODNĚ míň.

„Jedná se o oblast veřejných financí a transparentnost je zcela namístě,“ souhlasí s publikací čísel rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka.

Jak sám uvádí, jeho současná měsíční mzda činí 145 tisíc korun hrubého, přičemž loňská roční hrubá mzda včetně odměn činila 2 046 306 korun.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-univerzita-az-na-prikaz-ministerstva-sdelila-kolik-brala-nerudova-230633

Anonymní řekl(a)...

Ad: oblast veřejných financí a transparentnost je zcela namístě
„Když jsem v roce 2018 nastoupil do funkce, nechal jsem si vyjet platy u nás na fakultě. A nestačil jsem žasnout. Výplata jednoho ze zaměstnanců byla vyšší než šest milionů korun ročně, druhý měl pět a další přes čtyři miliony,“ vypočítává děkan olomoucké Přírodovědecké fakulty Martin Kubala.

https://echo24.cz/a/HFQad/uhel-pohledu-bazalova-financovani-vysokych-skol

Anonymní řekl(a)...

Nevíte, kdo platí Hostomského zlatokopce tu srandu v Podbabě na VÚV? UOCHB nebo už jiný dobrodinec?

Anonymní řekl(a)...

Za tim nejspíš bude Konva.
Konvalinka s Havlasem taky vymysleli další černou díru na penize z Holého patentů - vpodstatě sinekura pro kamarády a kamarádky, s kterými se mluví:

https://e.metro.cz/default.aspx?d=06.09.2023&e=ME-PRAHA#strana=8

Anonymní řekl(a)...

Zdravotnická ročenka 2020 doposud nevyšla. Zdravotnická ročenka a https://smis-lab.cz/.../ustav-pro-zatajovani-informaci-a.../ :

"...V ročence 2021 se v kapitole 1 na straně 7 píše: „Nejčastější příčinou smrti v roce 2021 byl COVID–19 (U07.1–U10.9), a to v 18,2 % případů.“ Pak si ovšem může laskavý čtenář nalistovat Tabulku 1.7.1 na straně 20 a Tabulku 1.7.2 na straně 21 a přečíst si podrobný rozpis počtu úmrtí dle jednotlivých příčin. A velmi překvapivě v podrobném rozpisu nenajde o covidu ani slovo!

Tak jak to teda je? Je nejčastější příčina úmrtí zastoupena nulovým počtem? Nedalo mi to a sečetl jsem všechna úmrtí dle jednotlivých skupin kódů příčin. A ejhle, vyšlo mi číslo asi o 18 procent nižší, než je součet uvedený ve spodním řádku tabulky. A pak se v tom vyznejte. ......
.... V celém 150 stránkovém dokumentu se slovo „COVID“ objevuje celkem na 11 místech, a to většinou v textové části. V tabulkách a grafech jej najdete pouze jednou, a to překvapivě v grafu „Nově hlášené nemocí z povolání podle kapitol seznamu nemocí z povolání“ (zkopírováno včetně dlouhého í)...."

Podle mne vědí co se skutečně dělo. Úporné utajování dat a prokázaná snaha o manipulaci popsaná v článcích o znamení slunce https://smis-lab.cz/2023/03/02/znameni-slunce-utoci/ to naznačuje. V prostředí všeobecného šílenství které vedou univerzitní profesoři a přední lékaří se sotva dalo bez ztráty zaměstnání nelhat. Jenže jak začnete lhát, musíte lhát pořád.


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: Konvalinka s Havlasem
Konva, Hosta, bolševik Havlas - to jsou tři hrobaři ÚOCHBu.
A ten neexistující "objev" byl fakticky dokonce oceněn dvakrát.
Prvně to totiž vděčný Zahradník dotlačil na Českou hlavu, a pak Konva na ten Neuron.
Prostě: Dvojnásobná dekorace agenta s teplou vodou, za jednu a tutéž PR nafouknutou prázdnou 
bublinu.

Anonymní řekl(a)...

Akademie věd se od začátku srpna vyrovnává se zjištěními svého interního auditu, na který má
vypracovat reakci pro Ministerstvo financí. Resort požadoval stanovisko ke skutečnostem
uvedeným v závěrech auditu do 24. srpna. Akademie věd požádala o prodloužení dodání stanoviska 
do 21. září.

Zítra může na Národní 3 rovnou nastoupit ta zásahová jednotka, co včera vybrala to zlodějské hnízdo na GenŠt.
A Zažímalku s Havlasem si rovnou můžou odvést se sebou - v tom fakt nemůžou pochybit.

Anonymní řekl(a)...

Ad: Akademie věd se od začátku srpna vyrovnává ...
A Zažímalka zase lže - stejně jako v případě ÚEM:
Dospěl jsem k závěru a podezření, že stávající vedení Akademie věd nebude se závěry auditu
nic dělat, Pod takovým tlakem nebylo možné pro některé zaměstnance dlouhodobě lidsky
fungovat, uvedl Blecha.
Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová odmítla, že by na kontrolory vyvíjelo vedení tlak.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-ministerstvo-ceka-na-reakci-na-audit-akademie-ved-si-prodlouzila-lhutu-236995

Anonymní řekl(a)...

21. září 2023 v 9:11

Hlavni problem je v tom, ze

"...Rozpočtové záležitosti včetně rozdělování finančních prostředků mezi pracoviště AV ČR podléhají kontrole Akademické rady a Akademického sněmu..."

Pokud ma neco (zde ekonomii) kontrolovat kolektivni organ, nekontroluje to obvykle nikdo. Jen se na nejake schuzi mezi kavou a chlebicky odhlasuje, ze zprava prednesena predsedkyni byla OK...

Anonymní řekl(a)...

Miroslava Vaňka a Pavla Mückeho vyšoupli z FHS UK nadobro (ale pro jejich "mimořádné kvality" si je dál pěstuje akademie):

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/fakulta-humanitnich-studii-uk-sexualni-obtezovni_2308012233_afo

Anonymní řekl(a)...

15% of Americans have had COVID 2 or 3 times.
A new poll finds that while 32% of adults say they’ve had COVID once, 15% report they’ve been 
infected two or three times. More specifically, the survey found that 12% of people said
they’ve caught COVID twice, 3% have been infected three times, 1% of people have had COVID
four times. An estimated 77.5% of Americans have antibodies from getting COVID at least once,
according to data from the Centers for Disease Control and Prevention.

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. září 2023 v 16:10 Však mně to podle modelu také vycházelo, že člověk se s Covidem musí potkat 3x aby získal dlouhodobou imunitu. To se o respiračních chorobách říká, že se musí imunita obnovovat. Jinak by nebylo více vln....

Jen nějak tu násobnou imunizace neumíme měřit, mnozí ji zjevně mají a nemají například měřitelné protilátky. Něco zásadního o koronavirech nevíme. A na to, jak málo víme, si dost troufáme zasahovat do organismu.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Po očkování (na covid) ochrnul. Místo odškodnění nastalo administrativní peklo

Redakce se obrátila na Ministerstvo zdravotnictví, to se ale k jednotlivým případům nevyjadřuje. Mluvčí pouze vyčíslil celkovou bilanci – tedy že ještě nikomu žádnou náhradu nepřiznali.

„Správně by to mělo být tak, že vám k uplatnění nároku stačí relativně laicky napsaný dopis. Ministerstvo by mělo vyvinout svou odbornou kapacitu a úsilí k tomu, aby bylo schopno proaktivně ten nárok posoudit. Zatím je to obráceně. My musíme ministerstvo přesvědčovat o jeho povinnostech. Působí to na nás tak, že tam není ochota o té věci rozhodnout,“ uzavírá advokát Pujman.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-stat-zatim-nedal-na-odskodneni-po-ockovani-proti-covidu-ani-korunu-237230

Anonymní řekl(a)...

Neskončil na UEM AV sebevraždou i Ondra Zelenka, kterému nebylo snad ani 30 let ? Je to tam si nějak prokletý.

Martin Skácel

Anonymní řekl(a)...

Jj, Ondra Zelenka byl ale tak stejně psychicky labilní jako "mladej" Čejka, takže se to dalo předvídat. Narozdíl od Čejky dělal vědu a hlavně něco dělal. Čejka tam byl pro smích králíkům. Stará Čejková posledních 20 let jen podváděla a její výzkum probáhal tak maximálně přes funkci otočit obrázek o 90 stupnu v powerpointu. To, že to Anděrová podvody následně kryla a nechávala články dlouho bez retrakce a dokonce schválila zaslání podezřelého článku, byla jen vlastní zbabělost a kdyby na AV byla eticka vědecké práce ctěna, měla by Anděrová dávno odejít doprdele a ne aby dělala šéfku ústavu.


Anonymní řekl(a)...

Re: mezi kavou a chlebicky
Ten sněm je jen dvakrát za rok, sejde se tam tak 300 lidi. těch 841309,80 Kč dává na hlavu 
útratu nějakých 1400 - ale reálně by to pohoštění na hlavu mohlo být tak stovka.
Na tom se fakt někteří museli dost nabalit:
Z provedené kontroly jednotlivých položek vyplývá, že v celkové hodnotě 841 309,80 korun 
byly zaúčtovány doklady s názvem Bufet,“ stojí v auditu. Cena za „bufet“ byla dle
kontrolorů přemrštěná.
Podle nich Akademie věd zbytečně utrácela i za další služby. „Útvar interního auditu poukazuje i na měsíčně účtované poradenské služby GDPR ve výši 18 150 korun, dále právní služby, 
přestože AV ČR disponuje právním a majetkovým oddělením,“ píše se v auditu.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-bufet-za-statisice-snem-za-milion-audit-cupuje-hospodareni-akademie-ved-234862

Anonymní řekl(a)...

Podle mě je Anděrová na svém místě a UEM si takovou krávu zcela plně zaslouží. A nemyslím to jako nadsázku. Ten ústav je nyní naprosto podprůměrný, vědecky vyčpělý, eticky pochybený a kdyby si ho lidé nepletli z IKEMem, tak by šel do háje dávno i s Anděrovou. Ten ústav je zbytečný.

Anonymní řekl(a)...

Ad Zelenka

Zelenka byl dlouho normální, a pak se to rychle zvrhlo. Tuším, že se snad zabil dokonce v laborce UEMu.

Ono se není čemu divit, onehdá paní ředitelka UEMu volala policii na svou sekretářku s oznámením, že jí otrávila kafe. :-)) a srandu si opravdu nedělám.

Anonymní řekl(a)...

Ad Zelenka byl dlouho normální, a pak se to rychle zvrhlo. Tuším, že se snad zabil dokonce v laborce UEMu.

To je historka jak přes kopírák z UPOLu...

Bohužel Petr Galuszka již nežije, takže nám nepodá svědectví.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2019/05/28/kauza-chybne-vykazanych-uvodniku-aneb-standardni-procesy-na-up/

Anonymní řekl(a)...

Ad - A Zažímalka zase lže:
Se svěřenými veřejnými prostředky zachází Akademie věd (AV ČR) podle svého předsednictva s 
péčí řádného hospodáře, řekla předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová. Podle ní v žádném případě
nebyl porušen zákon a vytýkané záležitosti nejdou proti smyslu právních předpisů.

Jasně - a to třetí období v Akademické radě taky nejde
(proti smyslu právních předpisů).

Anonymní řekl(a)...

Ředitel Národního institutu virologie a bakteriologie:
Prodělat malou rýmu je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou během podzimu udělat, řekl ve 
vysílání CNN Prima NEWS ředitel Národního institutu virologie a bakteriologie Zdeněk Hostomský.
A předtím zase říkal:
Ivermektin je obrovská příležitost, nemůžeme ale najednou říct, že je vše povoleno, říká
Hostomský.

Anonymní řekl(a)...

Re: 29. září 2023 v 10:08
Hosťa je Blb, onehdy na českou hlavu pozval jak Kláru, tak svojí tehdejší manželku. #tožtak

Anonymní řekl(a)...

Hosťa a jeho milenka - nynější opory NIVB

Anonymní řekl(a)...

re: 841309,80 Kč
Po tomhle by Zažímalka prostě měla rezignovat a zmizet
Akademie věd zásadním způsobem porušuje zákon o zadávání veřejných zakázek:
https://podcasty.seznam.cz/podcast/cteme-vam-seznam-zpravy/podcast-18-tisic-za-proslov-pro-sefku-akademie-ved-podivuji-se-auditori-nad-vydaji-262486

Anonymní řekl(a)...

Re:  plat předsedy vlády

274 800 korun

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-reditel-ktery-nedaval-detem-darky-si-znasobil-plat-trikem-237306#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest239_bez_kontextoveho_dop_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

The 2023 Nobel Prize in Physiology or Medicine jointly to
Katalin Karikó and Drew Weissman
for their discoveries concerning nucleoside base modifications that enabled the development
of effective mRNA vaccines against COVID-19.

Anonymní řekl(a)...

Ad 2. října 2023 v 12:35
"Čím větší průšvih, tím víc metálů" docela sedí, ne? :-)

Patrick Ryan - Jak jsem vyhrál válku
“Vy, kamaráde, dostáváte metály za to, že taháte kaštany z ohně místo generálů. Metály se udělují v přímém poměru k velikosti průšvihů, které zaviní vyšší velení. Nemůžete bojovat proti nemožné situaci, dokud nějaký zatracený bafuňář neprojeví dostatečnou neschopnost, aby vás do takové nemožné situace dostal. Nemůžete se bránit do posledního muže a do posledního výstřelu, dokud nějaký génius s červenými výložkami neprohraje bitvu a nenechá vás ve štychu … Čím větší průšvih, tím víc metálů. Počet placek rozdávaných po akci roste úměrně k počtu ztrát na bojišti. Vynášíme vyznamenané živé, abychom nemuseli myslet na padlé. Soustředíme pozornost na chrabrost těch, kdo zůstanou naživu, abychom zapomněli na generálskou neschopnost, která zavinila ztráty … Dneska máme deset tisíc padlých, pane! Kapely hrajte! Rozhazujte válečné kříže! A mě udělejte polním maršálem!”

Naklonil láhev a nalil si zbytek ginu do sklenice.

Anonymní řekl(a)...

Re: Hosťa a jeho milenka - nynější opory NIVB
Hosťa je nejen pilířem NIVB, ale i dál pod-pilířem v Dejvicích:
Zástupce ředitele pro mezinárodní vztahy: RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc.
Ale i tak si z něj srandu dělal JIŘÍ X. DOLEŽAL:

https://www.forum24.cz/doktor-hostomsky-se-myli-na-lockdowny-nepotrebujeme-nazory-mame-cisla

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:12 Pan Doležal asi myslí ta čísla zde https://smis-lab.cz/2023/09/09/svedske-vitezstvi/ v druhém grafu? Švédsko bez lockdownů naúmrtí 4,4%, Česko s nejtvrdšími lockdowny (ovšem mimo továrny, MHD a hypermarkety) nadúmrtí 15,5% .

Nejspíš kvalitní matroš....

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad JIŘÍ X. DOLEŽAL
Článek je trochu starý, 27. 6. 2022. Jak článek předpovídal, v srpnu 2022 přišla ta vražedná vlna omikronu a na podzim další tvrdé lockdowny [1]. Nebo ne? [2] :-))

[1] Podle řady expertů přijde další vlna onemocnění už v srpnu a jde o dvě nové mutace vycházející z varianty omikron.

https://www.forum24.cz/doktor-hostomsky-se-myli-na-lockdowny-nepotrebujeme-nazory-mame-cisla

[2] Květen 2022
Dne 5. května 2022 skončila po zlepšení epidemiologické situace veškerá zbývající protiepidemická opatření.
2023 I přes významnou přítomnost viru v populaci již nebyla vydána prakticky žádná opatření. Rozšířena totiž byla varianta omikron s podstatně nižší smrtností.
Od dubna 2023 potom došlo k úplnému zrušení izolace pro nakažené a k vyjmutí covidu-19 ze seznamu nakažlivých nemocí, jejichž šíření je trestným činem. Proti šíření nemoci tak prakticky přestala existovat jakákoliv opatření.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C5%AFb%C4%9Bh_pandemie_covidu-19_v_%C4%8Cesku

Anonymní řekl(a)...

ad 15:25 No hlavně pokud se budeme držet logiky FXD, mnohem více lidí umřelo na opatření než na Covid. Protože Švédsko skutečně ukazuje víc úmrtí na Covid než mnohé jiné státy, ale zároveň má mnohem méně nadúmrtí než jiné státy https://smis-lab.cz/2023/09/09/svedske-vitezstvi/ . To sice FXD nededukuje ale může to být i pravda.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Výzkumnice z Psychologického ústavu Akademie věd ČR Martina Klicperová-Baker seznámila na semináři přítomné s výsledky průzkumu evropské mentality v souvislosti s rusko-ukrajinskou krizí. Podle výzkumnice je v Česku 48 procent občanů bez silného názoru, tito občané jsou označení jako „nedemokraté“. Další skupinou jsou „demokraté“, kteří se dělí na racionální proukrajinské demokraty, kterých je 22 procent, a protiruské demokraty, těch je sedm procent. Ve výzkumu jsou i „antidemokraté“, kteří se rovněž dělí na dvě skupiny. Větší z nich jsou proruští postkomunisté (15 procent) a obecně dezinformovaných antidemokratů je v Česku pak devět procent, přibližuje Jana Bobošíková.
„Analytička z Psychologického ústavu Akademie věd, která by měla být nestranná, ubezpečila všechny přítomné, že tomu tak vůbec není, že Psychologický ústav Akademie věd se společensky angažuje,“ pokračuje Bobošíková.

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. října 2023 v 11:03 https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Psycholozka-z-Akademie-ved-poucovala-poslance-Antidemokrate-jsou-prorusti-demokrate-fandi-Ukrajine-a-voli-SPOLU-a-PirSTAN-743863

1) Bobošíková je sama ruská agentka, kamarádka Klause z prognosťáku.
2) Naše dementní rusofilství vadilo Polákům už za Beneše. Beneše, později přezdívaného "Stalinův psík". Jak vidno, nezbavili jsme se toho rusofilství pořádně dodnes, pořád na nás má mongoloidní horda z východu zálusk. :-)

- Polákům na Češích hodně vadilo jejich nekritické rusofilství. Nechápali, proč Palacký a spol., tak obdivně vzhlížejí k carskému Rusku, které se chovalo násilnicky k jiným národům. Rusové Poláky na kupovaných polských územích brutálně utiskovali, zvláště po potlačení lednové povstání 1863. Ti museli čelit kruté rusifikaci. Proslulá polská vědkyně Marie Curie Sklodowská vzpomínala na to, jak se v roce 1878 jako jedenáctiletá žákyně musela před školním inspektorem pomodlit otčenáš v ruštině. Něco takového bylo pro Poláky hodně ponižující. Dokonce ani v kostelích Poláci nesměli mluvit polsky. Poláky žijící v ruském záboru soudy posílaly do vyhnanství za sebemenší přestupky a běžnou praxí carských úřadů byla konfiskace jejich majetků.

Proti tomu si Češi žili zvláště po roce 1867, kdy Rakousko tzv. prosincovou Ústavou zajistilo svým občanům základní lidská práva včetně národnostních, v rámci habsburské monarchie velmi slušně.

Poláky tedy právem rozčilovalo, že Češi fandí jejich surovým utiskovatelům. A to jim později nedokázali prominout.

- Problémem byl také otevřeně nepřátelský vztah mezi ministry zahraničí obou zemí Edvardem Benešem a Józefem Beckem. Ti dva se opravdu hodně nesnášeli. Faktem však je, že když se jednalo o možném přistoupení Polska k Malé Dohodě, vojenského uskupení Československa, Rumunska a Jugoslávie namířeného proti Maďarsku a jeho případným snahám o obnovu velkých Uher, které Rumunsko prosazovalo, tak Beneš byl kategoricky proti s tím, že Poláci by nás zatáhli do svých problémů s Ruskem, tehdy SSSR. Ve Varšavě se to samozřejmě dozvěděli a rozhodně nám to u Poláků nepřineslo plusové body.

https://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=806896

Anonymní řekl(a)...

Takřečeným chcimírům se to líbit nebude, ale jejich zdánlivě líbivé návnadě ve stylu novodobého appeasemetu je nutné ze zdaleka vyhnout. Je totiž stejně nebezpečná jako iluze, že Mnichov 1938 uchránil Evropu před válkou.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/experti-proc-putin-napadl-ukrajinu.A231003_165546_p_spolecnost_nef

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. října 2023 v 13:04

1938: Československo bylo Ukrajina, které nepomohli, tvrdí britský historik o Mnichovu
https://www.lidovky.cz/orientace/thomas-loerman-valka-na-ukrajine-ceskoslovensko-hitler-mnichov.A231001_201049_ln_orientacer_ape

Cituji: "...Stejně jako Západ nerozuměl Československu, Československu nerozumělo Západu. Vsadit všechno na vojenskou podporu Británie a Francie, když přitom v meziválečném období bylo evidentní, že se tyto země do další katastrofické války nijak nehrnou, byla přinejmenším odvážná sázka. A ta sázka se Československu nakonec vymstila...."

Zdržuji se komnetářů, vše jsem už řekl. Jen tento článek uvádím abych ukázal, že podobný názor jako já má i řada jiných lidí včetně těch z nejzápadnějšího západu.

Výsledky západní "pomoci" ovšem letos vidíme: Více území letos dobylo Rusko, konflikt ale zamrzl. Západ a USA proto stále více váhají s pomocí Ukrajině
https://www.lidovky.cz/svet/analyza-valka-fronta-dobyta-uzemi-ukrajina-rusko-rok-2023-co-dal-zapad-usa.A231004_182936_ln_zahranici_atv?zdroj=LN_top

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

".... Přibývá ovšem nový fenomén – podezřele vysoká úmrtnost lidí po čtvrté dávce. Tento efekt se nepodobá nástupu předchozích tří dávek. Mortalita čerstvě očkovaných začíná vždy velmi nízko a vystřelí nahoru teprve s příchodem další dávky. U čtvrté dávky vypadá ovšem situace odlišně a mortalita těchto ubohých důvěřivců dosahuje skutečně obludných čísel. Covidisté mají co vysvětlovat.....Pro jistotu ještě nahlédneme do skupiny čtyřicátníků, kde je výše popsaný efekt ještě horší:"

https://smis-lab.cz/2023/10/04/ctyri-vakciny-staci-drahousku-aneb-pharmaggedon-za-kanalem-la-manche/?fbclid=IwAR3wJekdM0f0NHIY5neLCbh0DhbAFZVjX85n0fG6S0EKOxpEHHaMwj5jSf8

Zdravím zejména Václava Hořejšího, Petra Svobodu, Petra Šeba a výbor pro udělování Nobelových cen.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ale autori britske studie to evidentne vidi uplne jinak nez Fürst: Non-COVID-19 mortality rates are similar, though slightly lower, in people who have had a third dose or booster compared with unvaccinated people in the latter half of 2022 and in 2023. https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/bulletins/deathsinvolvingcovid19byvaccinationstatusengland/latest

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:53 Každý si může data zpracovat sám. Buď to umí nebo neumí. S tím se tak nějak potýkáme od počátku Covidu. Matematice je úplně jedno jestli jsi Brit něbo Moravák.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ano, je skutecne mozne, ze nekdo interpretuje data z urcite studie lepe nez sami autori teto studie. Ale na druhou stranu je zarazejici, nakolik se zde interpretace samotnych autoru lisi od interpretace Tomase Fürsta. Mam pro to i vysvetleni: autori soustavene upozornuji na problematiku "confoundingu", kterou podle mne T. Fürst podcenuje a nedostatecne zohlednuje, coz ho vede ke zcestnym zaverum. No a priznejme si: ten jeho narativ o tom, ze zde doslo k celosvetove konspiraci s cilem ukryt data, je naprosto smesny - ona studie je toho dukazem.

Anonymní řekl(a)...

5. října 2023 v 9:12
Nemůže být důvod i ten, že autoři zase "confounding" přeceňují? A tím ledacos zakryjí a vysvětlí, což je vede ke scestným závěrům.

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:12 Tady je to přesně tak, že Tomáš Fürst odhaluje chyby britských autorů studie.

Pokud jde o konspirační teorii o skrývání dat, tak proč doposud nemáme k dispozici ta česká data? Není lepší cesta jak tuto konspirační teorii vyvrátit než data dát k dispozici. A naopak, pokud data nedáme k dispozici, nejedná se o konspirační teorii ale o fakt nezveřejnění dat.

Tedy pokud víte, co termín zveřejnění dat znamená :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://smejiciseb.substack.com/p/hranny-film

"....Tvůrci hranného filmu mísí do dokumentu prvky reality i za cenu, že jejich námět nebude realizován. Se svými filmy jsou na hraně, protože vedle obvyklých prostředků současného dokumentu (ideologických klišé a aktivismu) chtějí zachytit i jistou výseč skutečnosti...."

Anonymní řekl(a)...

Todle je taky jak ze smejiciseb - tedy, hned v několika rozličných rovinách:

„Můj kamarád odešel z posledního ročníku PhD. a teď se učí na elektrikáře, zjistil totiž, že vědou neuživí rodinu.“ Alžběta Ressnerová, která se vrátila do Česka z Fullbrightova stipendia, kritizuje stav české vědy. „Chtěla jsem se vrátit a rozvíjet genové inženýrství, za současných podmínek ale v Česku nezůstanu,“ říká.

https://www.dvtv.cz/videos/vedkyne-budeme-umet-vylepsit-lidi-to-je-desive-moje-vira-se-s-vedou-nevylucuje-jezis-byl-velky-feminista

Anonymní řekl(a)...

Vysokoškolský odborový svaz vyhlásil na úterý 17. října celostátní hodinovou výstražnou stávku, která se bude konat od 14.00 do 15.00. Cílem je prosazení požadavku na navýšení částky určené na financování vysokého školství v Česku. Akademici z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a některých fakult Univerzity Karlovy - filozofické, evangelické teologické a humanitních studií - však budou stávkovat celý den. Zda bude mít stávka podporu
i od vedení univerzit, v pátek rektor UP Martin Procházka a rektorka UK Milena Králíčková nedokázali odpovědět.

Anonymní řekl(a)...

Ad 7. října 2023 v 7:37 Stávkovat se bude na pracovišti a to formou, že si uvaří jedno kafe navíc. Když stávkují učitelky, je bouře na vsi, protože mámy nemůžou do práce. Když stávkují na humanitních fakulách, technicky vzdělanější mají radost.

Anonymní řekl(a)...

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je měsíční hrubý plat docenta 32 500 korun. 
Na Filozofické fakultě v Olomouci se mají o něco lépe, tam je hrubý měsíční plat docenta asi 
44 000 korun hrubého. 
A abychom měli přehled kompletní, tak průměrný měsíční příjem zaměstnanců v Česku byl na konci
loňského roku podle údajů Českého statistického úřadu 40 259 korun.
Pokladní v některých řetězcích si po třech letech praxe vydělají 30 000 hrubého měsíčně, v
Praze je to přes 35 000 hrubého.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8. října 2023 v 16:47

Je to opravdu tak? Nebyla by přesnější formulace, že "tabulkový plat docenta je ..."? Protože skutečný příjem se může (i docela výrazně) lišit.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8. října 2023 v 16:47 Tohle se řešilo na ekonomických fakultách už před 25 lety. Přesto tam lidi pořád učí.

Jedna věc je výplata a druhá příjem. Takový docent nebo profesor je více než vítán na různých soukromých vysokých školách a jeho posudky pro různé instituce mají nějakou váhu. Na státní univerzitě má teplou kanmcelář a státem placený přístup k informačním zdrojů.

Neco takového si přírodovědec, kterému běží experiment který začne ráno v 8 končí v šest večer a o jehož služby nikdo než stát nestojí, nemá. Techniky alepoň potřebují firmy do TAČRu a OPTAK aby dostaly 10% navíc.

Žádný strach, české vysoké školy nezaniknou.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: měsíční hrubý plat docenta 32 500
Podle Mariany Machové z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy činí měsíční hrubý plat
docentky na pražské fakultě 32 400 korun.

Anonymní řekl(a)...

český docent neučí o všech prázdninách plus většinou i červen a září, tj. 5 měsíců má volno.

Anonymní řekl(a)...

no jak kterej, mel by delat i vedu, a cerven az zari na to ma treba konecne cas, zeano, a o statnicich v srpnu a revidovani diplomek v cervenci a podobne ani nemluve

Anonymní řekl(a)...

Ad -  32 400 korun
A propos - kolik bere Zažímalka, že si musí přilepšovat i tím dvojnásobným zaplacením svých
proslovů:
Například faktura na 18,5 tisíce korun za proslov pro Zažímalovou je dle instituce adekvátní.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-18-tisic-za-proslov-pro-sefku-akademie-ved-podivuji-se-auditori-nad-vydaji-234916

Anonymní řekl(a)...

Nějak už ta naprosto úžasná citovanost našeho skvělého základního výzkumu přestává stačit i novinářům... :-)

V Česku dnes máme 26 veřejných vysokých škol, kromě dvou z nich jsou to všechny univerzity. Dále v zemi funguje ještě 50 soukromých vysokých škol, dvě státní (Policejní akademie a Univerzita obrany) a pak ještě několik zahraničních univerzit nebo jejich poboček.

Člověk by mohl na základě tolika institucí poskytující nejvyšší vzdělání zvolat: To musí být země zaslíbená, chytrými lidmi a inovacemi oplývající! Kdepak. Tuzemské vysoké školství - až na výjimky - už roky spí. Hlavní potíž není ani tak v počtu škol, ale v tom, že všechny dělají vlastně totéž. Chtějí být univerzitami, tedy poskytovat spoustu oborů na více fakultách. Nabízet bakalářské, magisterské i doktorské studium a navrch ještě dělat výzkum.

Navrhli také spoustu změn, ale za ty roky se z těch doporučení podařilo prosadit jen naprosté minimum.Důvod? Naprostá neochota podstatné části vysokých škol akceptovat nutnost změn. Každá je přesvědčena, že musí mít charakter univerzity. A protože si užívají velké autonomie, nikdo s nimi nehne. Žádná vláda nepůjde do střetu s veleváženými rektory, děkany, profesory a docenty. Kdyby na ně někdo přece jen zatlačil, budou volat, že ohrožuje jejich akademické svobody a nezávislost.
Partikulární zájmy hlavních aktérů tudíž znemožňují jakoukoliv reformu. Vlastně o ni vysoké školy nestojí, současný rigidní systém jim vyhovuje. Jsou zabetonované, funkcionáři a vyučující tam až na čestné výjimky chtějí hlavně klid a pohodu.

Je to svět sám pro sebe, uzavřený tomu vnějšímu. Soukromému sektoru i zahraničním partnerům. Kariéru dělají výhradně lidé zevnitř, kteří tam jsou od studentských let. Tento incestní způsob personálního rozvoje pak přirozeně brání novotám a pokroku: My to tady takhle děláme roky, tak je to správně!

Je to opravdu divné, protože tolik vědců a badatelů snad nikde jinde nemají! A to nejen na univerzitách, ale také třeba v 54 výzkumných ústavech Akademie věd. To by bylo, aby z toho něco nevzešlo. Aspoň jeden důležitý vynález či inovace ročně!

Pokud si přece jen kladete otázku, proč to nefunguje, existuje řešení: Měl by vzniknut buď nový výzkumný ústav, nebo nová univerzita, kde se příčiny úpadku vzdělávání budou zkoumat. A nejlépe v Karlových Varech, které si už roky stěžují, že jsou jediným krajským městem bez veřejné vysoké školy.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-komentar-zakladni-i-stredni-skoly-se-meni-jen-s-univerzitami-nikdo-nehne-238106

Anonymní řekl(a)...

- Že vakcína změní DNA? To je jako věřit, že Země je placatá, říká o hoaxu imunolog [1]

- Mnozí z vás teď jistě zvolají „another conspiration theory proven conspiration fact“. Přesně tak. Poslechněte si zde mimořádně výbušné svědectví Phillipa Buckhaultse, pronesené před parlamentem Jižní Karolíny, ze kterého plynou tři zásadní věci.

1. Zbytky plasmidové DNA přítomné v covidových „vakcínách“ se mohou integrovat do lidského genomu.

2. Je možné, že to u některých lidí povede ke vzniku rakoviny.

3. Pfizer o tomto problému patrně věděl a vyvinul značné (leč marné) úsilí se těchto zbytků bakteriální DNA zbavit (čímž problém dále zhoršil, neboť DNA nasekal na malé kousky, čímž dále zvýšil pravděpodobnost jejich integrace do lidského genomu).

https://www.blogosvet.cz/article/informovany-souhlas-aneb-sejdeme-se-v-norimberku-rnRl7

[1] https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ze-vakcina-zmeni-dna-to-je-jako-verit-ze-zeme-je-placata-rika-o-hoaxu-imunolog-132886

Anonymní řekl(a)...

False claims recirculate on harmful DNA in Covid-19 vaccines

Scientists have repeatedly refuted the claim that Covid-19 vaccines can alter a person's genome, but social media posts suggest DNA contamination in the injections could lead to harmful effects such as cancer. This is false; there is no evidence of significant amounts of genetic material in the shots -- and even if there were, experts say they could not alter cells.

https://factcheck.afp.com/doc.afp.com.33WW3U6

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. října 2023 v 19:46
Factcheck je jednoduchý, stačí odpovědět na vše prostým ANO/NE. :-)
1) Registrační studie se prováděla pomocí vakcín vyrobených čistě synteticky a NE pomocí bakterií? ANO/NE
2) Vyrábí se ty mRNA vakcíny jiným postupem než u vakcín použitých při registrační studii, tj. pomocí bakterií a ne čistě synteticky? ANO/NE
3) Pokud se vyrábí pomocí bakterií, tak jsou ve vakcínách měřitelné zbytky buněčných membrán bakterií? ANO/NE
4) Pokud předchozí otázka ANO, tak: Můžou tyto buněčné membrány bakterií ve vakcínách způsobit zánět? ANO/NE
5) Pokud se vyrábí pomocí bakterií, tak jsou ve vakcínách měřitelné zbytky DNA bakterií? ANO/NE
6) Pokud předchozí otázka ANO, tak: Může se tak teoreticky DNA bakterií ve vakcínách integrovat do lidského genomu? ANO/NE

Anonymní řekl(a)...

https://www.facebook.com/IniciativaSnih/ Iniciativa Sníh potvrzuje, že m-RNA vakcíny se vyrábějí pomocí bakterií. Tedy jiným postupem, než byla vyrobena vakcína použitá v registrační studii.

Pokud to není, tak proč se dodnes nevyrábí spousta levných generik (například) protinádorových léčiv na bázi protlátkových fragmentů. Tam se totiž při registraci požaduje témeř úplná registrační studie právě proto, že se registruje postup a nikoliv molekula.

Anonymní řekl(a)...

Analýzy mapující současný stav navíc naznačují alarmující zjištění: 20–30 % studií je nevěrohodných.

https://vedavyzkum.cz/ze-zahranici/ze-zahranici/marny-boj-proti-podvodnym-praktikam-ve-vede

Anonymní řekl(a)...

Ad 16. října 2023 v 23:48 Lze se bránit jedině opakováním pokusu. Tím se také přijde na to, co opravdu vyšlo.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Vysoké školy napříč republikou se v úterý odpoledne kvůli nedostatku financí a mnohde chabým 
mzdám zapojí do hodinové stávky. Některé fakulty budou ve stávce po celý den.
„Dál šetřit v podfinancovaném vysokém školství není úspora, ale sebepoškozování. Stávka na 
vysokých školách byla dlouho něco nemyslitelného. To, že se do ní zapojují tisíce akademiků 
a ozývají se hlasy, že by měla být následována časově neomezenou stávkou v době zkouškového 
období, svědčí o vážnosti situace,“ uvedl člen stávkového výboru Ondřej Švec z Filozofické 
fakulty Univerzity Karlovy.

Anonymní řekl(a)...

"Budeme stávkovat!" vřestěl Vrúmfondl.

"Správně!" souhlasil Majikthise. "Budete mít na krku generální stávku filozofů!"

Anonymní řekl(a)...

Protestní shromáždění kvůli mzdám a finanční situaci vysokých škol 17. října 2023 v Praze:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nula-nestaci-protestovali-akademici-40447338

Anonymní řekl(a)...

"Jen pěkně nechte ty svoje mašiny sčítat a násobit,"" durdil se Majikthise, ""a o věčné pravdy se"postaráme my! Jen se podívej do zákoníku, kámo. Podle zákona je hledání Konečné pravdy nezcizitelnou výsadou pracujících v oboru myšlení. A teď ji najednou ňáká pitomá mašina
jednoduše najde, a my budeme na dlažbě, co? Má pak vůbec vysedávat po nocích a handrkovat se, zda Bůh je anebo třeba taky není, když tahle zatracená mašina ti hned ráno dá jeho telefonní
číslo?"

Anonymní řekl(a)...

Dívám se, že DezinfoTomáš je stále ve formě.

Anonymní řekl(a)...

DezinfoTomáš? Spíš v té vědě je pěkný bordel. Všímá si toho i populárně vědecký časopis VTM.

Dlouhý covid možná vůbec nesouvisí s covidem. Ve výzkumech jsou metodické chyby a studie zkreslené

https://m.vtm.zive.cz/clanky/dlouhy-covid-mozna-vubec-nesouvisi-s-covidem-ve-vyzkumech-jsou-metodicke-chyby-a-studie-zkreslene/sc-870-a-224745/

Anonymní řekl(a)...

A z diskuze u odkazovaného článku z VTM. Jak vidíte, důvěra ve vědu a vakcíny dál raketově roste. :-)

Doakes, 18. 10. 22:23
Ještě tak 10 let a přiznají fakt, který se dávno ví, že veškeré problémy byly ne z covidu, ale z očkování proti covidu.

Anonymní řekl(a)...

Spravne postrehy:

https://www.blisty.cz/art/115738-o-problemech-ceskeho-vysokeho-skolstvi.html

A zajimavy prehled - rekla bych, ze ty platy nejsou ani na tech spolecenskovednich/humanitnich fakultach tak hrozne, jak se pise...:

https://www.kurzy.cz/zpravy/746297-prehled-prumernych-mezd-akademickych-pracovniku-na-verejnych-vysokych-skolach/

Anonymní řekl(a)...

Ad: ty platy nejsou ...
Na olomoucké filozofické fakultě se k celodenní stávce připojilo 250 ze 400 zaměstnanců.
Zrušena byla téměř veškerá výuka.
Podle údajů ministerstva vydělávali v roce 2022 akademičtí pracovníci působící na českých
veřejných VŠ v průměru 62.872 Kč měsíčně. Loňská průměrná mzda v celém hospodářství činila
40.353 Kč. Nejmenší měsíční výplaty mají podle ministerstva akademičtí pracovníci z Akademie
výtvarných umění v Praze, kde byla loni průměrná výplata 38.594 Kč.

Anonymní řekl(a)...

Nová personální posila UOCHB
https://www.science.org/content/article/sabatini-biologist-fired-sexual-misconduct-lands-millions-private-donors-start-new-lab?fbclid=IwAR3G2PZGbS9NfVlvYM8tTL09o9HB3qeBI5hYORXE8dITUH0uSbuCijaGZF4

https://scholar.google.com/citations?user=gi0NNjgAAAAJ&hl=cs&oi=ao&fbclid=IwAR3_NqyBm8obfs-W7W4gg41IBCl-IhU9YBCeJKU82Py2fbyB5z64YKnRYEI

Anonymní řekl(a)...

Re: fired-sexual-misconduct
Ale vždyť Ždímačka přece svatosvatě slibovala, že už nebude tolerovat žádné formy genderově podmíněného násilí ani zneužívání vedoucího postavení:

Podle Evy Zažímalové Akademie věd ČR nesmí a nebude tolerovat žádné formy genderově 
podmíněného násilí ani zneužívání vedoucího postavení, které je neslučitelné s hodnotami, 
ke kterým se Akademie věd ČR a její vědecká komunita dlouhodobě hlásí.

https://www.avcr.cz/cs/o-nas/aktuality/Vyjadreni-Akademie-ved-CR-k-situaci-na-Fakulte-humanitnich-studii-UK/

Anonymní řekl(a)...

Ad 20. října 2023 v 9:11 - stávka 250 ze 400

No ... stávkovali, ale za státní peníze, bylo jim slíbeno, zcela oficiálně, že jim ušlou mzdu dají v odměnách o:)

A ti, co do stávky nešli, to neudělali kvůli nějakým zásadám - jen neuvěřili, že jim vedení ty peníze skutečně dá...

A autobus na demonstraci jim zaplatil rektorát, také ze státního rozpočtu, přitozeně ...

Jen transparenty si, snad, udělali sami.

Anonymní řekl(a)...

Re: a mnohde chabým  mzdám
Rozdíly v odměňování akademiků z různých fakult jsou propastné, uvedl ministr. Zároveň
upozornil, že stát nepředepisuje vysokým školám, kolik mají zaměstnávat lidí (a za kolik peněz)
nebo kolik mají mít studentů. Podle Beka ministerstvo školství zveřejní informace k rozdílům
ve výdělcích vysokoškolských učitelů na různých pracovištích.

Anonymní řekl(a)...

Objevné zjištění! :-)

Bek: Lidé nechtějí vyšší daně, aby mohli učitelé dostat větší platy

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-bek-lide-nechteji-vyssi-dane-aby-mohli-ucitele-dostat-vetsi-platy-238663

Anonymní řekl(a)...

Když může na UK učit Mgr. Yasar Abu Ghosh, který se netají tím, že nesnáší židy a dokonce po nedávném úroku bránil veřejně v ČT Hamas v tom, že Hamas neřezal dětem hlavy a znásilňoval, těžko uvěřit tom, že by něco jako vysokoškolská autonomie a samospráva existovala.

Dříve by se podobná kreatura na vysoké školy nedostala. Dnes ho dokonce brání FHS UK, že se vlastně nic neděje, že jde o jeho politický názor :-)

Prostě nejlepší by asi podle FHS UK bylo, kdyby se Lidice vlastně ani nepřipomínali, protože by to mohlo poškodit naše vztahy k Němcům.


Anonymní řekl(a)...

Ad 23. října 2023 v 14:38
Více informací na...

https://medium.seznam.cz/clanek/ivo-cerman-obhajce-terorismu-na-fakulte-humanitnich-studii-uk-26337

Anonymní řekl(a)...

VŠCHT začíná připomínat líté boje na VŠE nebo na JČU:

Rektorem VŠCHT pro období 2024 až 2027 bude dosavadní prorektor Milan Pospíšil.
V čele univerzity stane poprvé. Získal 18 z 27 hlasů akademiků.
Porazil nynějšího rektora univerzity Pavla Matějku, který získal osm hlasů.
Jeden hlas byl neplatný.

Anonymní řekl(a)...

Nežádoucí účinky vakcín a rady novinářům přímo od lékaře, jak o nich "správně" informovat. :-)

Je to neschopnost nebo záměr?
Každý léčivý přípravek může způsobit nežádoucí účinek, je však důležité, aby byly výskyty závažných nežádoucích účinků velmi vzácné a přínos léčby vždy převažoval nad riziky. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) je zodpovědný za dohled nad sběrem podezření na nežádoucí účinky, jejich ověřením a zapsáním do národní databáze nežádoucích účinků SÚKL i do celoevropské databáze EudraVigilance.

https://smis-lab.cz/2023/10/23/je-to-neschopnost-nebo-zamer/

Proto dnes přicházím s radami pro naši progresivistickou novinářskou úderku. Jak oponovat dotazům na příčiny zvýšené úmrtnosti po očkování?

1) ARGUMENT KRUHOVÝ
„Je všeobecně známo, že vakcíny jsou účinné a bezpečné. Proto nemohou být příčinou úmrtí. Příčiny úmrtí není nutno zkoumat, protože je všeobecně známo, že vakcíny jsou účinné a bezpečné.“

2) ARGUMENT URÁŽKOU
Tvrdí někdo něco, co se vám nehodí do krámu? Dotyčného nejprve prolustrujte, vytrhněte z kontextu jeho minulost, najděte na něj cokoli, co se netýká tématu, a to pak opakujte do zblbnutí. Jednodušší varianta: začínejte větu či článek slovy „známý antivaxer říká…“

3) ARGUMENT (NE)ODŠKODŇOVACÍ
V ČR nebyl za poškození vakcínou dosud nikdo odškodněn. To znamená, že vakcíny nikomu neublížily, natož aby snad někoho zabily. Jistě, v některých zemích odškodňování běží, ale to se u nás nemůže stát. Jako třeba ten pán, který čtyři dny po vakcíně ochrnul. Pchá. To by mohl říct každý.

4) NABÍDKA ZOUFALÝCH PROTIARGUMENTŮ
Zahraniční progresivní novináři jsou oproti českým o hodně napřed. Aby dokázali, že vakcíny nikoho nezabily, nalezli celou řadu příčin, které údajně stojí za náhlými úmrtími:

Přílišné horko a přílišná zima. Příliš studená sprcha. Odhrnování sněhu. Částečky ve vzduchu. Částečky v půdě. Koukání na účty za energie. Sezení déle než osm hodin. Pojídání vajec a jiných živočišných fujtajblů. Zpoždění letadla. Letní čas. Usínání se zapnutou televizí. Neznámá příčina (jednu dobu byla v části Kanady „neznámá příčina“ nejčastější příčinou úmrtí).

Milí progresivističtí novináři. Teď jste plně vyzbrojeni pro boj s antivaxery. Hrr na ně.

https://www.blogosvet.cz/article/rady-pro-progresivni-novinarskou-smetanku-LCMZF

Anonymní řekl(a)...

„Rozpočet školství se za posledních deset let téměř ztrojnásobil, ale výsledky se moc nezměnily. Proto se teď potřebujeme více soustředit na efektivitu i kvalitu. Nejen kvůli momentálnímu ekonomickému tlaku,“ přisadil si v debatě nad výdaji do školství ministrův náměstek Jiří Nantl (ODS).

https://www.echo24.cz/a/Hi7RB/zpravy-domaci-rozpocet-skolstvi-platy-pedagogu-protesty-bek

Anonymní řekl(a)...

AD: Porazil nynějšího rektora Matějku
Matějka si nezapomínal budovat opravdu "správné" konexe - i s pomocí VŠCHT titulu doctor honoris causa:
Profesorka Eva Zažímalová je kromě mimořádné odborné zdatnosti předsedkyní Akademie věd ČR,
s níž různými způsoby spolupracujeme, navíc působí v naší správní radě.
Doktor Zdeněk Hostomský, který úspěšně propojil akademickou a firemní sféru farmaceutického
výzkumu, stál osm let v čele Ústavu organické chemie a biochemie AVČR.
https://www.vscht.cz/popularizace/rozhovory/matejka-mejme-odvahu-a-nepodlehejme-panice

Anonymní řekl(a)...

Re: budovat opravdu "správné" konexe ...
O dost neslavněji ale zabodoval rektor Čestmír Černý, když nesmyslně vyhodil Jiřího Pancíře:
http://fragmenty.cz/index.php/spolecnost/soudcokracie/item/4224-docent-pancir-prvni-polistopadovy-disident-souzeny-na-103

Anonymní řekl(a)...

No když se člověk mrkne na wos, tak toho Pancíře byla škoda.

Anonymní řekl(a)...

Ad: na wos, tak toho Pancíře byla škoda
Na tom WoS je dobře vidět ty dva zlomyslné vyhazovy. Prvně kontinuální produkce, končí ale v roce 1991 po vyhazovu z Hejráku. Pak ještě restart po přechodu na VŠCHT, ale v roce 1996 definitivní konec s vědou v důsledku vynuceného vyhazovu i z VŠCHT.
Tehdy ještě měla být pro něj šance přejít na ÚOCHB, ale tu bezpečně potopili Gardenerovi věrní fámulové Havlas a Hobza.

Anonymní řekl(a)...

Nevíte někdo z VŠCHT, zda šlo při volbě rektora o něco podstatného ? Současný rektor mě přišel jako trapná figurka, ale ten nový byl na katedře ropy (Ústav technologie ropy a alternativních paliv), dřív se to jmenovalo ještě hůř (petrochemie nebo tak nějak) a byl to cca před 5 lety naprosto tragický ústav. Nechce se mi věřit, že by právě z tohoto ústavu vzešel někdo schopný.

Janek

Anonymní řekl(a)...

ad Janek

odborně a profesně je to tragéd. Chemickou praxi nikdi neviděl a dělá 20 let vědeckého bafunáře. Už ten jeho životopis by v každé perosnílné agentuře skončil v koši. Smutné, kam to VŠCHT za 30 let svobodné existence dotáhla.

Prof. Ing. Milan Pospíšil, CSc. se narodil v roce 1963 v Klatovech. Je ženatý, má dvě dospělé dcery. Vystudoval obor Chemické a energetické zpracování paliv na VŠCHT Praha, kde v roce 1985 získal titul inženýra. Ve stejném oboru se v roce 2002 habilitoval a v roce 2016 byl jmenován profesorem. S VŠCHT Praha svázal celý profesní život. Od r. 1987 pedagogicky a výzkumně působí na Ústavu technologie ropy a alternativních paliv. V minulosti působil jako proděkan Fakulty technologie ochrany prostředí (2002-2007), prorektor pro vědu a výzkum (2008-2011) a prorektor pro strategie a rozvoj (od r. 2012). Zkušenosti z řízení sektoru vysokého školství získal jako místopředseda (2015-2017), a především jako předseda (od 2018) Rady vysokých škol. Dále byl hlavním odborným garantem projektu MŠMT IPN KREDO pro strategii řízení vysokého školství (2012-2015). Byl členem expertních skupin MŠMT pro přípravu Strategie vzdělávání 2030+ a Strategie vysokého školství 2021+. Je členem Rady vlády pro trvale udržitelný rozvoj (od 2019).

Anonymní řekl(a)...

října 2023 v 14:45 to je teda třída :-))) životopis i tohle video

https://youtu.be/IP9wUztIEO0?si=t9dpiOrOTrJLWvaI



Anonymní řekl(a)...

ad Janek :

vědecky i prakticky je Pospíšil naprostá nula. Ten využil jen situace po revoluci, kdy se uvolnila spousta míst, a on tam přežíval. Publikačně je to nula,

a) poslední prvoautorská vlastní práce je z roku 2012 z Chemických listů :-) a ještě je to plk :New Trends in Production of Biofuels and Their Utilization in Road Transport

b) poslední skutečný článek má z roku 2001 a to ještě v bizarním časopise.

Co chce ten šašek v chemii dokázat, když v ní nic nedokázal za 40 let působení ? To už na VŠCHT fakt nikdo solidní není ?



cit.:"

Je autorem či spoluautorem 44 impaktovaných publikacích v databázi WoS (h-index 15).

"V následujících letech se budu prioritně soustředit na získávání kvalitních studentů, českých i zahraničních. Musíme jim nabídnout atraktivní studijní programy reflektující současné evropské a světové trendy. Prioritou číslo dvě je posílení pozice VŠCHT jako špičkové vzdělávací a výzkumné instituce s mezinárodně konkurenceschopným základním a aplikovaným výzkumem a kvalitní spoluprací s průmyslovou sférou. Proto musíme brzy provést systémové i organizační změny a zároveň diverzifikovat rozpočtové zdroje,“ uvedl Milan Pospíšil, který se funkce ujme 1. 1. 2024.

Anonymní řekl(a)...

Problém není Pospíšil, ale ti, co ho volili. Asi jim další nula ve vedené vyhovuje. Prostě spoléhají jen na (kolikáté už) přeleštění designu oborů a tím nalákají dodatečné naprosté blbce, za které berou dotace.


Anonymní řekl(a)...

1. podstatný není rektor ale děkani, rektor je titulární figurka
2. děkan/rektor nemůže být špičkový chemik z podstaty, protože takoví na VŠCHT nejsou asi 10 let, dnes je běžné na VŠCHT být profesorem ve 30ti letech multiplikováním podobných článků ve vysoké intenzitě. Že to sere ti starší by mě nevadilo, ale že taková devalvace chemie k ničemu nevede, je zjevné. Pak se musí studentům a zájemcům cpát PR o vědě a chemii.
3. na nově zvoleném rektorovi mi vadí, že ani ve svých úřednických postech nic nedokázal, jen se schoval za komise, které generovaly papír za papírem.
4. upřímně, není mi líto studentů, kteří si cca v 19-25ti letech neumí přečíst recenze a najít si pořádnou školu na chemii a skončí v současné VŠCHT nebo PřF UK.

J07

Anonymní řekl(a)...

Ad: Pancíře byla škoda
Gardenerovi šlo o koryto, proto jednal tak bezohledně.
Potřeboval vytvořit a udržovat strach, aby o jeho kiksech nezačali mluvit další lidi.
Paradoxně - Pancíře si vybral k likvidaci taky i proto, že šlo o odborně dobrého člověka.
Jakmile se totiž vyhazují kvalitní lidé, tak je vyhoditelný každý - a tím se dál navýší strach.

Anonymní řekl(a)...

Matejka nebyl zadny genius, ale je to slusny vedec a snazil se o zlepseni VSCHT. Pospisil je meganula a sibr - velmi spatna volba...

Anonymní řekl(a)...

Míní Pavel Šaradín, politolog z Univerzity Palackého v Olomouci:
https://www.lidovky.cz/domov/ustavni-soudce-pavel-simon-soudce-kandidat-saradin-politolog-nezkusenost-ods-hrad.A231018_184546_ln_domov_lsva?zdroj=LN_otvirak

Kdyby si radši přečet tohle:
https://hlidacipes.org/jan-urban-zkorumpovany-cesky-system-hledani-spravedlnosti-a-pouceni-z-havla/

Anonymní řekl(a)...

https://forbetterscience.com/2023/10/27/schneider-shorts-27-10-2023-a-common-practice-at-the-time/#sharma


další CATRIN borec

Anonymní řekl(a)...

Z UP reflexe:

Jan Hlaváč, prof. RNDr. Ph.D. (jan.hlavac@upol.cz) 27. říjen 2023, 22:19
Publikační exces prof. Varmy je jen jeden z příkladů, který lze najít nejen u nás na univerzitě. Nákup vědeckého výkonu výrazně snižuje konkurenceschopnost poctivých jednotek a institucí. Zamlžuje se jejich skutečný vědecký výkon a dochází k nespravedlivému rozdělování peněz. Nicméně žádný z těchto argumentů nevede k jasným přímočarým rozhodnutím, které tomu mají zabránit. Proč? Protože to vlastně nikomu nevadí? Protože to tak dělají i ostatní? Protože prof. Varma se svými >100 publikacemi/rok na úvazek 0,3 je světový vědec, který to se svým vysoce mezinárodním kolektivem dokáže, tak o čem je řeč? ……nebo jaký je jiný důvod?

Dohledal jsem svůj článek, kde se o taktice zvyšování vědeckého výkonu a zjistil jsem, že to příští týden bude právě rok, kdy jsem ho psal (https://www.zurnal.upol.cz/nc/reflexe/zprava-int/clanek/o-reforme-hodnoceni-vyzkumu-ii/)
Před zhruba dvěma týdny jsme dostali k připomínkování dokument Metodika hodnocení výzkumných organizací v segmentu vysokých škol 2025+. Dovolil jsem si poznámku k jedné tabulce porovnávající personální zabezpečení: „….díky přirozené fluktuaci zejména na nižších pozicích a dále zaměstnávání akademických pracovníků na více institucích a zejména pak „taktickému“ zaměstnávání akademických pracovníků sídlících v zahraničí na našich institucích se ztrácí vypovídací hodnota této tabulky….“ A teď se ptám, bude se někdo na MŠMT zabývat tím, že některé univerzity si vědecký výkon kupují, a že je pak těžké jejich výkon hodnotit a porovnávat? A nedojde k tomu, že dobří obchodníci budou hodnoceni lépe než dobří akademici?

A když sestoupíme na úroveň naší univerzity, tak jsou mé obavy při hodnocení jednotek naprosto stejné.

Jen pro dokreslení ještě dodávám, že Prof. Varma se přestěhoval. Poté, co opustil UP, najdete ho v kanceláři na Technické univerzitě v Liberci - https://doi.org/10.1016/j.matt.2023.04.020. Takže brzy asi uvidíme, jak poroste publikační výkon a následné hodnocení TUL.
Odpovědět
Zdeněk Hradil, prof. RNDr. CSc. (hradil@optics.upol.cz) 27. říjen 2023, 19:30
Zacetl jsem se od dokumentu "International Evaluation of Research and Development at Palacký University", zatím jen CATRIN, Fyzika a zaujala mě část 2.8, patrně vykopírovaná ze sebeevaluační zprávy. "CATRIN has accepted and published its Data Management Policy in 2023, indicating appropriate rules for handling research data. The unit's emphasis on integrity in scientific work is commendable, promoting a culture of honesty and transparency among researchers. Ensuring integrity in scientific work is crucial for maintaining the credibility and reliability of
research outcomes. The internal regulation of CATRIN, as provided in the link, is helpful and transparent. The faculty of science might benefit from learning the practices of CATRIN in data management and integrity promotion." Tyto informace jsou ve zřejmém rozporu s příspěvkm Tomaše Fursta. Zvláště pak posledni věta je znepokojující...
Odpovědět
Miroslav Soural, doc. RNDr. Ph.D. (miroslav.soural@upol.cz) 27. říjen 2023, 23:47
Nemůžu si pomoct, ale při čtení výše uvedeného textu se mi vybavil jeden životní příběh. https://cs.wikipedia.org/wiki/Frank_Abagnale
Odpovědět
Zdeněk Hradil, prof. RNDr. CSc. (hradil@optics.upol.cz) 28. říjen 2023, 21:13
Ano, přesně tak to je ... a na dokreslení přikládám výňatek ze zápisu porady vedeni.
Zápis z porady vedení UP č. 16/2021
Datum:27. října 2021 (od 9.00 hod)
Prorektor Hradil
Upozornil na manifestační vyjádření nespolupráce ohledně dokumentu Data Management Plan (DMP) u projektu H2020-WIDESPREAD-2020-5. Řešitel doc. Ranc jej odmítl vydat, ředitel doc. Banáš na výzvu nereagoval. DMP je přitom dokument, který projekty výzvy H2020 musí povinně zpracovat a v rámci strategie Open Science jím univerzitu zavazují k nakládání s daty. Navrhuje projednat toto odmítnutí sřešitelem projektu a vedoucím řešitelského pracoviště.

Anonymní řekl(a)...

MŠMT, návazně na RVVI, zajímají jen publikace a aplikované výsledky, které instituce nahlásí jako excelentní. Musí se řídit metodikou RVVI. https://vyzkum.gov.cz/FrontClanek.aspx?idsekce=1008439

Je jasné, že instituce musí v rámci svých vnitřních hodnocení vybírat publikace, které mají do budoucna šanci stát se excelentními. Odtud vyplývá "neformální" vliv biblometristů jako je Daniel Münich, kteří prosazují různé favorizované metriky. Naposled AIS o níž téměř nikdo ve světě neslyšel. Přitom nejlepší rada pro instituce je aby se kamarádili s těmi, kdo ještě i za dva roky budou hodnotiteli v Metodice 17+.

Ještě z Metodiky 17+ vyplývá i druhá rada: Vyviňte technologii, která uživateli hodně vydělá. Pak máte objektivní měřítko a můžete se s RVVI hádat kdyby vám to nechtěla uznat jako excelentní. Pokud to bude něco fakt zajímavého, dokonce vás to i intelektuálně uspokojí.

Shrnuto: Jestli mají nakoupené výsledky nějaký vliv na rozdělování peněz uvnitř univerzity, univerzita nemyslí na svou budoucnost.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

AD: rektor Černý nesmyslně vyhodil Jiřího Pancíře
Ale ještě víc Pancíře s Haslingerovou poškodili ti lidé, kteří z vlastnín vypočítavosti šli
ve prospěch Gardenera křivě svědčit k soudu: Mareček, Hobza, Pačes.

Anonymní řekl(a)...

V Olomouci je porad rusno:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/10/28/pravidelne-hlaseni-radia-catrin/

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/10/28/potrebuje-univerzita-letajiciho-rektora/

Anonymní řekl(a)...

Kdepak rušno, v Olomouci je jen pár pitomců :o) Varmu vyhodili (co víc ještě mají dělat? Změnit minulost?) a rektor a jeho tým se jen zoufale snaží spravovat pověst, kterou tihle nýmandi neustále poškozují (tady by mohl udělat víc. Vyhodit je).

A teh Hradil? Povídá se, že chtěli ten DMP sproste okopirovat pro svůj OP JAK a že proto jim ho nechtěli dát.

Anonymní řekl(a)...

ad 7:21 - To je zajímavé, mně ty podněty prof. Opatrného ani trochu nepřijdou "pitomé", ale naopak velmi věcně formulované a pro další směřování vaší univerzity důležité. Ale asi si nejprve budete v Olomouci muset vyjasnit, co vlastně poškozuje pověst vaší univerzity - jsou to publikační podvodníci a hochštaplerské praktiky jako nakupování akademického výkonu odjinud, anebo to jsou ti, kdo na tyto nekalé praktiky upozorňují a chtějí je řešit? Dokud se na odpovědi na tuto otázku na vaší univerzitě neshodnete, tak vaší alma mater předpovídám velmi temnou budoucnost.

Anonymní řekl(a)...

31. října 2023 v 9:42 ... že proto jim ho nechtěli dát...

na UP naplati zakon 106/1999 Sb. (=Zákon o svobodném přístupu k informacím) ?

Anonymní řekl(a)...

Zákon 106 na duševní vlastnictví? Zajímavý nápad:o)

Anonymní řekl(a)...

Jendelová jede :-)
https://www.avcr.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/Genova-terapie-dokaze-obnovit-rust-axonu-u-poranene-michy/

aneb legrací musí být. Kmenové bunky nevyšly, tak kmenovky.

Anonymní řekl(a)...

31. října 2023 v 12:11 ...duševní vlastnictví...

kazdy dokument a kazda data vytvorene verejnym sektorem za verejne penize by mely byt z principu verejne dostupne:

open access to research data, where opt-outs are possible, and research data management

https://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/cross-cutting-issues/open-access-dissemination_en.htm

Muzete s tim nesouhlasit, muzete proti tomu protestovat ... ;-)

Anonymní řekl(a)...

To je pěkná pitomost :o) jsou věci, které zpřístupnit lze a věci, které zpřístupnit z mnoha velmi dobrých důvodů nelze. Například právě duševní vlastnictví. Vědecké články jsou něco jiného, tam je systém postavený tak, že se za jejich publikaci univerzitam platí. Naopak napriklad návrh projektu a jeho součásti fakt veřejné nejsou.

Muzete s tim nesouhlasit, muzete proti tomu protestovat ... ;-)

Anonymní řekl(a)...

hahaha, data management plan jako "dusevni vlastnictvi", ktere chtel nekdo nekomu ukrast??? no to je for - prosim vas, vzdyt na DMP existuji bezne pristupne predlohy, na tom neni nic kreativniho, to je naprosta banalita, technikalie...

Anonymní řekl(a)...

Přesto se prorektor Hradil mohl zbláznit, aby ho dostal a UPOL dodnes zadnou takovou normu nemá :o) nemá ji ani Příroda, která se roky tvářila, jak ji strašně jde o data a správné nakládání s nimi. Copak to asi vypovídá...... :o)

Anonymní řekl(a)...

ad 7:38 - Pokud tim chcete naznacit, ze v Olomouci Data Management Plan nikdo krome pracovniku CATRIN nikdy nemel a nema, pak by mne - s ohledem na zname souvislosti - onen catrinovsky DMP taky eminentne zajimal:-))) Je zpusob nakladani s daty na CATRIN skutecne tak tajny, ze je treba ho drzet v trezoru???

Anonymní řekl(a)...

Trochu se tu míchá DMP projektu a DMP instituce...

Anonymní řekl(a)...

ad 9:22 - No pokud projekt realizuje nejaka instituce, pak by snad mezi temi DMP nemel byt az tak velky rozdil, ne? Jen se ptam - to je ten catrinovsky DMP (at uz projektovy nebo institucionalni) opravdu tak originalni a jedinecny, ze musi byt drzen za kazdou cenu v utajeni? Nechapu...i kdyz v te Olomouci uz cloveka fakt nic neprekvapi....:-)

Anonymní řekl(a)...

Norma CATRINu je supertajná, hlídá ji vodní příkop a tříhlavý drak :o)

https://www.catrin.com/wp-content/uploads/2023/03/CAT-B-23-01.pdf

Anonymní řekl(a)...

30. října 2023 v 10:33 Divný že Opatrnýmu nevadí výjezdí zasedání Akademického senátu... copak má UPOL z toho, že si senátoři udělají za univerzitní peníze dvoudenní párty?

Anonymní řekl(a)...

1. listopadu 2023 v 9:49

Debata se nevedla o norme "Nakládání s výzkumnými daty na Českém institutu výzkumu a pokročilých technologií Univerzity Palackého v Olomouci", ale o dokumentu DMP

Vic viz treba CAT-B-23/01 ;-), Článek 2 - Výklad základních pojmů,

11. Plán správy dat (Data Management Plan) – je konkrétní popis způsobu práce s výzkumnými
daty v průběhu od jejich získání výzkumným pracovníkem až po jejich archivaci. Plán správy dat
obsahuje zejména popis získávání dat, jejich zálohování a ukládání, etické a právní požadavky související s držením těchto dat až po popis jejich sdílení a archivace.

Anonymní řekl(a)...

V tomto příspevku "28. října 2023 v 21:56" Hradil mluví o normě.

Anonymní řekl(a)...

2. listopadu 2023 v 8:12 ...V tomto příspevku "28. října 2023 v 21:56" Hradil mluví o normě...

tak si to precteme jeste jednou

Zápis z porady vedení UP č. 16/2021
Datum:27. října 2021 (od 9.00 hod)
Prorektor Hradil
Upozornil na manifestační vyjádření nespolupráce ohledně dokumentu Data Management Plan (DMP) u projektu H2020-WIDESPREAD-2020-5 . Řešitel doc. Ranc jej odmítl vydat, ředitel doc. Banáš na výzvu nereagoval. DMP je přitom dokument, který projekty výzvy H2020 musí povinně zpracovat

Anonymní řekl(a)...

Ad - i s pomocí VŠCHT titulu doctor honoris causa
Podobně Gardener z vděčnosti Pačesovi a Hobzovi vytelefonoval čestné doktoráty VŠCHT (2012):

https://www.vscht.cz/popularizace/ceny-a-souteze/ceny-udelene/doctor-honoris-causa

U Marečka (jako absolventa VŠCHT) Dr.h.c. sice nešlo, ale pak dostal toho místopředsedu.
A především jim všem těch pár minut lhaní vyneslo parádní materiální toky.

Anonymní řekl(a)...

Po bezmála dvou hodinách zasedání Akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE si slovo vzal děkan Miroslav Ševčík. Prohlásil, že podnět ke svému odvolání považuje za diskriminační
a politicky motivovaný.
Dosavadní průběh jednání se nesl ve znamení sporů rektora Petra Dvořáka se zástupci fakulty především o podobě zápisů a fungování Etické komise VŠE.

Anonymní řekl(a)...

2. listopadu 2023 v 9:09

tak si to precteme jeste jednou

Zdeněk Hradil, prof. RNDr. CSc. (hradil@optics.upol.cz)
27. říjen 2023, 19:30
Zacetl jsem se od dokumentu "International Evaluation of Research and Development at Palacký University", zatím jen CATRIN, Fyzika a zaujala mě část 2.8, patrně vykopírovaná ze sebeevaluační zprávy. "CATRIN has accepted and published its Data Management Policy in 2023, indicating appropriate rules for handling research data.......

V příspěvku "28. října 2023 v 21:56" Hradil mluví i o normě.

Anonymní řekl(a)...

Před měsícem oslavil nositel Nobelovy ceny Gregg Semenza slavné jubileum – byl totiž stažen jeho desátý zfalšovaný článek. To je pozoruhodný výkon, kterým nechává naše domácí mužstvo daleko za sebou:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/11/02/jubileum-profesora-semenzy/

No, moc daleko ne, Podvodníkov totiž ještě není jako podvodnické hnizdo evropského významu dostatečně nasvícen - chtělo by to místo PR-dezinformátorů-Šaradínovců nějaké Antišaradínovce.

Anonymní řekl(a)...

Myslíte, že Fürst někdy přijde s vlastním vědeckým programem, nebo bude do konce života dělat vědeckou kalkulačku?

Anonymní řekl(a)...

Existuje plausibilní hypotéza, že omyly ve vědeckých výsledcích se našly jen v těch, jimiž se někdo kriticky zabýval. V ostatních se zatím nenašly.

Anonymní řekl(a)...

3. listopadu 2023 v 9:35

No, tak na CATRIN uz to maji (aspon legislativne = "teoreticky" ;-) ) poreseno. Zda maji analogicka opatreni i na zbytku UP ale jako externista netusim

CAT-B-23/01, Článek 7, Povinnosti výzkumných pracovníků

4. Osoby odpovědné za měření ustanovené v Plánech správy dat jsou povinny archivovat primární výzkumná data a řádně vést jejich evidenci podle č. ɵ této normy. Osoby odpovědné za měření nesmí přijmout k měření vzorek, který není označen unikátním identifikačním kódem a řádně evidován dle č. 3 této normy.

A BTW, nevi nekdo kde/jak si eviduji sve vzorky pripadni externi uzivatele instrumentace CATRIN?

Anonymní řekl(a)...

Ad: Myslíte, že Fürst někdy přijde s vlastním vědeckým programem, nebo bude do konce života dělat vědeckou kalkulačku?

Filozofická otázka: Je lepší žádný vědecký program, nebo draze placené naleštěné podvodnické lejno?

A Fürst vědecký program vlastně má, upozorňovat na draze placená naleštěná podvodnická lejna. :-))

Anonymní řekl(a)...

ad 3. listopadu 2023 v 11:42
Řekl bych, že tady někdo ťal do živého. :-*

Anonymní řekl(a)...

Tak Fürst je přece dokonce oceněným vědcem. Dostal zlatý bludný balvan :o) a jako kdo z vás zavistivcu to tady má:o)

Anonymní řekl(a)...

Ad 19:38 Tak Katalin Karikó, informátorka maďarské tajné služby, jejíž m-RNA vakcíny dlouhá léta neprošly schvalovacím procesem a najednou byly během půl roku schváleny proti Covid19, obdržela Nobelovu cenu . Rozhodování a odměňování ve vědě se v posledních letech nějak zvrtlo. Až by jeden řekl, že nebezpečně mnoha lidským životům.

Časem se ukáže, že Bludný balvan 2020+ je známkou vědecké kvality.

Anonymní řekl(a)...

RE: Potřeboval vytvořit a udržovat strach ...
Popisuje to i Michal Svrček - toho Zahradník taky nesmyslně sejmul,
jako Pancíře a Haslingerovou:

Všechno to začalo v roce 1978 mým vyhozenim ...
... Ja jsem ale za sveho pobytu na Heyrovskeho ustavu o nicem
nevedel. Panovala tam tehdy atmosfera hruzy a strachu ...

https://www.darius.cz/ag_nikola/stb.html

Anonymní řekl(a)...

O čem nemá exministr Plaga ani tušení
https://blog.aktualne.cz/blogy/jiri-chyla.php?itemid=45832&fbclid=IwAR0J8dMDeFVg2wyxFnanIEcqBrSW95_tn3AqvEYp_vDcNUOh5qZXw0hUd6A

Anonymní řekl(a)...

re:  Katalin Karikó, informátorka
Kariko was listed as Communist-era secret-police informant.
Between 1945 and 1989, between 160,000 and 200,000 Hungarians are believed to have been 
recruited by the security services.

Anonymní řekl(a)...

Ad -toho Zahradník taky nesmyslně sejmul
Nesmyslný vyhazov to samozřejmě byl, ale bohuzel to mělo svou zvrácenou logiku.
Svrček - stejně jako Pancíř nabo Haslingerová - neudělal nic proti ničemu.
Jenže Zahradník měl pocit, že pro udržování toho strachu na ústavě musí vyhodit ještě i někoho dalšího. A Michal Svrček prostě byl - In the wrong place at the wrong time.

Anonymní řekl(a)...

Hrst historických lapsů děkana FF UP:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/11/04/hrst-historickych-lapsu-dekana-ff-up/

«Nejstarší ‹Starší   1 – 200 z 601   Novější› Nejnovější»