čtvrtek 24. srpna 2023

Závěrečné shrnutí

V životě (nejen) starého chemika nebývá moc příležitostí uzavřít nějakou životní etapu s výjimkou té poslední. Vlastní změny si člověk všimne většinou tak nějak mimochodem a náhodou. Člověk se zpravidla nemění v reakci na nějakou konkrétní (byť i hodně tragickou nebo hodně emočně vypjatou) událost ale spíš nějak během času , prostě stárnutím, tj.  tím, že většinu věcí už člověk zažil a nějak sežvejkal a najednou po letech zjistil, že má na věc jiný názor než měl nebo v lepším případě si na původní názor už ani (bez ironie) nepamatuje. Tedy vlastně žádný velký zlom ale plynulá cesta, při které se ztratí většina původně pevných názorů. Proto člověka vlastně potěší, když zjistí, že některé jevy a procesy nejen plynou ale k něčemu dospěly, i když ten výsledek nestojí za nic. V případě podvodníků z UEM AV to došlo tam, že podvody krycí ředitelku si ústav za ředitelku zvolil opětovně, stále je v dozorčí radě ústavu člověk, jehož dcera získala vedoucí místo v ústavě.

Whistlbloverky se AV zbavila tak, že působí mimo vědu. Šéfka AV a její podvody kryjící zástupce v AV stále působí a nezbývá jim, než platit za vypracování projevu třetím osobám 100T/kus. To asi musí být rétorické perly paní ředitelky, bohužel zatím jsem měl smůlu a tu blbou osobu jsem nedovedl poslouchat déle jak 10 sekund.  A samotnou podvodnou dvojku českých vědeckých kapacit dlouhodobě schopných natočit obraz oka o 90 stupňů a nazývat ji odlišným vzorkem, policie našla před rokem na balkoně vlastního domu v Hostivaři ve stádiu fyzického rozkladu, takže se aspoň tato jinak komická dvojice matky a syna nakonec dočkala 80 sekund slávy na CNN Prima News, kde měla svoji relaci.  Smutné je, že celý UEM AV věděl, že oba nejsou tak úplně psychicky normální a navíc podvádí a patologicky lžou, přesto to překážka práce nebyla. 

Na celé věci tedy skoro vše dopadlo špatně, ale tak to je s celou AV, která se sice stále odmítá rozpustit do vysokých škol, které ale v kvalitě pokulhávají úplně stejně a na stálou reformu studia kašlou a tak maximálně čekají příkaz od ministerstva jako za starých dobrých časů. Bohužel za evropské peníze se dá koupit materiál, přístroje ale solidní vědce a pedagogy to neudělá. Když se dnes podívám na VŠCHT,  UOCHB a jejich  oddělek UMG musím bohužel konstatovat, že to jde s kopce dolů. Zájem o práci tam setrvale klesá, vedoucí jsou stále ti stejní (zpravidla Češi 😊, maximálně tak s praxí laboranta na lepší zahraniční škole). Mladí chemici nemají ve světové konkurenci vůbec šanci, vlastní iniciativa prakticky nulová, chemický průmysl i výzkum zaostalý, čest těm pár výjimkám. Na podnikání v chemii je škola neumí připravit, protože všichni vyučující umí tak akorát sepsat traktát a prezentaci, nikdy v kvalitní zavedené chemické firmě nepracovali, natož aby se v ní prosadili nějakým nápadem nebo se dokonce udělali pro sebe a začali chemií vydělávat.  

O CEITEC a BIOCEV atp. už ani nemluvě, v lepším případě dotační nesmysl, v horším případě dotační podvod, který je dlouhodobě provozně a ekonomicky neudržitelný a výsledků má ve stejné kvalitě jako ten olomoucký Zbořil. Masarykova univerzita může vystavět dalších 20 budov, ale ty budou plné stejně průměrných vědců jako před výstavbou.  V jistém smyslu chápu Hořejšího, že si musí dělat PR přes COVID, protože z těch jeho propagovaných  biotechnologiíí, Neužilových „léků na rakovinu“  a spinoffů UMG je jen kolonka ve výkazu vědecké činnosti jako za socíku a krom pár rozhovorů liokálním mediím to díru do světa neudělá.  A to je ten největší důvod – myšlení  a chování jak za socíku. Dokud tu srandovědu někdo platí, tak se v útrobách srandaústavů budou držet srandovědci a těm je jedno, že se podvádí a dělá pseudovýzkum, protože všichni za socíku věděli, že je to jen hra. Nikdo není ke skutečné aktivitě nucen, nikdo nemá zkušenost s úspěchem ostatních, za úspěch se v ČR považuje získání většího grantu. Oslava utrácení nezná mezí. Proto překvapí spodovné randovědce, že někdo chce potírat zjevné podvádění, jehož odhalování granty ani prestiž nenese. Naopak stejně jako v Rusku ho potrestají.

A AV jako  celek je bohužel jen hra na vědu a vedení AV to samo možná ví nebo so spíše myslí, že ten podvod funguje i jinde a  není síla to změnit. Pokud ale chcete dělat chemii včetně biochemie pořádně, měli byste jít jinam mimo AV. Jen je mi líto těch mladších, kteří stále věří vědeckému PR tlačení ČT a placené z dalších dotací a jsou ochotni trávit mládí u školitelů, jejichž vědecká potence je na českém průměru, který je v globálním srovnání hodně slabý a i po 30 letech od převratů se to nelepší. 

671 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 400 z 671   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Ad 5. listopadu 2023 v 8:08 Za tu dobu v Maďarsku žilo, narodilo se a umřelo, nějakých 16 milionů lidí. Katalin Karikó byla tedy mezi 1% z nich, jedna z těch největších sviní/prospěchářů/slabochů. Není divu, že i ve vědě stála za tím globálně nejškodlivějším objevem vůbec. Za objevem, který vedl k poškození zdraví mnohých a nepomohl nikomu.

Anonymní řekl(a)...

re:  Katalin Karikó, informátorka
Taky třeba i Heyrovského syn Michael alias Polaroid:

https://web.archive.org/web/20210811131152/http://www.cibulka.com/cgi-bin/det_os.exe?id=W26801

Polaroid se taky podilel na vyhazovech Jirky Pancíře a Ivany Haslingerové, i když bylo jasné,
že jde o zakrývací habaďůru:

http://fragmenty.cz/index.php/spolecnost/soudcokracie/item/4224-docent-pancir-prvni-polistopadovy-disident-souzeny-na-103

Anonymní řekl(a)...

AD - Hrst historických lapsů děkana FF UP:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/11/07/nad-skutecnymi-lapsy-dekana-ff-up/

Anonymní řekl(a)...

re:  podilel na vyhazovech Jirky Pancíře a Ivany Haslingerové
Na frašce jejich nesmyslného vyhození se na Hejráku taky třeba podílel předseda akademické grantovky, plus triple-agent, a taky "jako" nevěděl, o čem to bylo:

https://web.archive.org/web/20210719142357/http://www.cibulka.com/cgi-bin/det_os.exe?id=W26560

Mnoho lidí se bohužel tehdy snažilo se Zahradníkovi zavděčit.

Anonymní řekl(a)...

ad Pancíř, Haslingerová etc.: Promiňte, Zdenku, nechcete se na to už vykašlat? Tohle tady skutečně už nikoho nezajímá...

Anonymní řekl(a)...

Ad 10. listopadu 2023 v 14:11
Přidávám se k apelu, tato jistě zajímavá historie kolem Pancíře, Haslingerové etc. zde zazněla několikrát, takže ji zdejší diskutující určitě znají. Jeden z hlavních protagonistů, prof. ing. Rudolf Zahradník, DrSc., je už pár let pohřbený, takže vztah k současnosti už určitě není nijak moc velký.

Anonymní řekl(a)...

re: sporů rektora Petra Dvořáka ...

Ten rektor VŠE Dvořák má dost úroveň Millera:
Rektor se opírá o věci, které měl znát už v době nástupu děkana do funkce, což nelze uplatnit.
Jako jednu z nepřijatelných věcí, která by podle Dvořáka neměla zaznít z úst děkana Ševčíka, 
je to, když eurokomisařku Věru Jourovou označil jako Joudovou.

Anonymní řekl(a)...

Ad: Kariko
Katalin Kariko had just got her first job as a research assistant in Szeged, Hungary, in 1978 when the secret police knocked on her door.
Kariko was given a choice: agree to cooperate with the Communist state security apparatus or 
accept that her career in scientific research was over before it had even begun.
"I knew how the system worked, I was afraid, so I signed the recruitment document,” she said
in a statement more than four decades later, on May 24, 2021.

Anonymní řekl(a)...

Ad 11. listopadu 2023 v 8:16 No jasně, 99% Maďarů spolupráci nepodepsalo a přežili to. A Katarína Karikó se bála nepodepsat.

Houby, chtěla mít výhody. Jezdit do ciziny a mít peníze. Stejně jako ti, co to podepsali u nás.

Můžete se také ptát jak jí (při její morálce) fungovala experimentální korektnost, jestli náhodou před odjezdem vždycky trochu neprobrala data aby to lepší vypadalo. Pfizer také zjevně upravoval data a nakonec ještě k tomu dodával něco jiného než bylo ve studii. Možná už ani Kataríně to úplně nevycházelo. Selhání všech předchozích pokusů o zavedení mRNA vakcín by to napovídalo.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: Nemá exministr Plaga ani tušení ...
... a tak se historie opakuje:

https://legacy.blisty.cz/art/48548.html

Anonymní řekl(a)...

@MikulasBek:
Respektuji právo odborů na stávku. Navržený rozpočet školství je meziročně vyšší a garantuje 
navýšení platů učitelů. Dál hledáme možnosti, jak rozpočet školství posílit a regulovat 
rychlý nárůst nových úvazků, který je důsledkem v minulosti nastaveného financování škol.
Nabízím odborům další jednání.

Anonymní řekl(a)...

re: nebezpečně mnoha lidským životům

V českých ordinacích se často nabízí možnost současné vakcinace proti chřipce a covidu-19.
Jak se ale ukazuje, v případě kombinace s očkovací látkou Pfizer může existovat zvýšené 
riziko mozkové mrtvice, a to zejména u starších jedinců. Řekl to epidemiolog a bývalý 
ministr zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro web TN.cz. 
Podle něj je navíc třeba zdůraznit, že vakcína neposkytuje přílišnou ochranu před dlouhým 
průběhem covidu.

Anonymní řekl(a)...

K falšování : představte si, že máte na sobě skupinu 35 lidí a roční rozpočet cca 50 milionů.

Když Vám končí granty a musí jít publikace ven, tak to prostě na mikroskopu "vysedíte". Vědecká hodnota podobných článků je nula, ale je to za mě skoro lepší než vědci, co sedí na mikroskopu a spolupodepisují se na díla skupin, kteří ten mikroskop nebo jiné zařízení potřebují.


Myslete si o mě, co chcete, ale takhle to dělají skoro všichni i na západě a USA. Za život má průměrný člověk jen 1-2 solidní nápady, zbytek jsou analogie a hra na štěstí. (obor medicína).

anonym

Anonymní řekl(a)...

Ad 14:54 Však já vím, že to tak všichni dělají. V lepším případě výběr z dat, v horším drobná vynechávka, v nejhorším rovnou vymazání nežádoucího. ˇUspešný poikus se nesmí opakovat.

Taky proto se posledních 50 let do doktorských studií nehrnou ti nejlepší. Ve východní Evropě byla cca do roku 2005 výjimka v tom, že kdo hodně šetřil na postdoku, vrátil se zpátky se slušným základem pro další život. Z toho zatím jakž takž žije česká přírodověda ale přece jen 25 + 18 = 53 let, tolik jim (nám) dnes minimálně je. Spíš ale víc. A potenciální nástupci buď nejsou v akademické sféře nebo zmizeli do zahraničí.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. listopadu 2023 v 14:54: K falšování
Pokud systém vede/nutí zúčastněné k podvodům, které pak nepotrestá, tak je špatný i systém. Tím je v podstatě celá organizace práce ve vědě stylem "Publish or perish" na houby. Čistě z praktického hlediska - bez "Publish or perish" by bylo článků méně, měly by lepší kvalitu, lépe by se kvalita hlídala (s menším počtem recenzentů, kteří dnes chybí) a další týmy by na kvalitnějších a propracovanějších článcích mohly daleko lépe stavět.

Anonymní řekl(a)...

Nová hvězda uochb - David M. Sabatini

https://pubpeer.com/search?q=David%20Sabatini&fbclid=IwAR1X_JOaZRith1qM1-anLid_Qi8owyBD2pUQYtxkAWwYH-ChHN6Nn7Dlu5s

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. listopadu 2023 v 15:29

Jenže zas když se nepublikuje jako by se nic neudělalo. Metodika 17+ požaduje o každé výzkumné organizaci aby dodala určitý počet výsledků (podle velikosti), publikačních i aplikovaných, které považuje za nejlepší. Takový počet se dá zvládnout vyhodnotit peer review. (Pravda, nemuseli jsme na to mít granty za stamiliony, stačilo použít zdravý rozum).


Samozřejmě pak už závisí jen na kvalitě hodnotitelů. Když Vás Elsevier vybere mezi 30 nejlepších článků v oboru ročně, což se předtím žádnému Čechovi nestalo, a čeští vysoce kvalifikovaní hodnotitelé článek ohodnotí jen jako průměrný, není české vědě asi moc pomoci.

Výzkumné organizace samozřejmě musí nějak podporovat tvorbu výsledků které mají šanci se stát v rámci daného hodnocení excelentními. Pokud jde o publikace, samozřejmě používají nějaké jednoduché metriky, například aby byly v Q1, měly nejlepší AIS nebo něco podobně nesmyslného. Protože lze očekávat, že hodnotitelé se budou řídit nějakým tím Münichovským doporučením. Protože to by bylo, aby de-facto zopakovali časopiseckou peer review a vyslovili odborný názor. Ale s tím nám už nepomůže, to je naše všeobecná blbost. Kdyby to alespoň vedlo ke vzniku světove proslulých institucí jako je IST Austria a přílivu senior grantů ERC. To se ovšem neděje.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Už to na první pohled vypadalo, ze zaklekli na náš Podvodníkov:

Jedná se o trestné činy dílem dokonané a dílem ve stadiu pokusu. Většině obviněných je
kladeno za vinu spáchání těchto trestných činů ve prospěch organizované zločinecké skupiny 
a rovněž i trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině.

Ale bylo to jen na olomoucké hejtmanství - jak se ukazuje, tak magistrát jsou taky pěkní podvodníci.

Anonymní řekl(a)...

Dalibore, co Vam brani napsat kvalitni senior ERC grant? Zadny jste jeste nenapsal, nebo se mylim?

... a mimochodem, 25+18 = 43.

PS

Anonymní řekl(a)...

Ad 16. listopadu 2023 v 22:40

Nejdu cestou výběru z dat, takže nemám dost publikací a citací. Když si přečtu podmínky pro část B1, která má být jak popularizační tak odborná a v části B2 se nemá opakovat, nechápu, jak bych ji napsal. Z čehož vyplývá, že hodnotí se zas jen podle počtu publikací a citací, případně podle místa, kde byl člověk na postdoku. Což bylo podstatou mého příspěvku a potvrdí Vám to i čeští hodnotitelé. Nekteří stydlivě, jiní s hrdostí. (Jednou jsme to zkusili.)

Proč UOCHB, nebo UMG, nevybírá lidi tak, aby státu přinesl na grantech ERC významné sumy a státu reputaci? Já působím na Fakultě rybářství, tam se očekávají aplikovan výsledky a ty také máme. Kromě nich pěkných pár základněvýzkumových.

Tím součtem jsem se ztrapnil, uznávám.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Na UOCHB jsou nyni 3 bezici ERC granty...

Anonymní řekl(a)...

Ad 14:26 po letech...

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://smejiciseb.substack.com/p/verimevevedu

Ono je to trochu jako v tom filmu Její tělo. Ve sportu musíš hodně pracovat, ale vyvolených je velmi málo, a když nevyjde jeden závod, celá dlouhodobá příprava je pryč. O většině sportů nikdo ani neví, kromě skalních fanoušků a pár funkcionářů. I když jsou třeba na olympiádě.

Naopak porno je dobře placené za každých předvedených 20 minut. A uděluje je v něm také spousta místních cen a lajků od nejširšího publika.

Anonymní řekl(a)...

re: ERC granty
Tak o ERC grantech především rozhodují konexe - tak jako třeba o postech ústavních soudců:
... docházelo mezi těmito „korporacemi“ dokonce ke „konzultacím“, na kterých se o
kandidátech na místa ústavních soudců „bartrovalo kus za kus“.
https://hlidacipes.org/jan-urban-zkorumpovany-cesky-system-hledani-spravedlnosti-a-pouceni-z-havla/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Česko prostě musí nějaký ten grant dostat, a zbytek je už jen na konexích, fakt by se to nemělo idealizovat.

Anonymní řekl(a)...

Ad 10:05 Něco takového platilo naposled v 5. rámcovém programu 1998-2002. Pak ještě v 6. rámcovém programu vypsali nějakou "polskou výzvu". Od té doby se jen na ministerstvu a na TC bouří, jak málo peněz z rámcových programů získáváme. Do výzkumu jsme čistí plátci už od vstupu do EU.


Možná na začátku grantů ERC, když to tehdy dostal Michl, nějaké takové nepsané pravidlo bylo. Pak už ale docela jistě ne. Ostatně ERC granty si každý může přenést kam chce. Historie je jak známo taková, že naopak lidé i v průběhu grantů odcházejí.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

1) Německé univerzity, náš vzor - tvrdit, že jsou biologicky jen dvě pohlaví je diskriminační. Není toto už na Lysenkovu cenu? :-)

Jen dvě pohlaví? Berlínská univerzita odmítla „kontroverzní“ přednášku
... Univerzita navíc nemíní dávat prostor diskriminačním projevům.

https://www.echo24.cz/a/HXfVK/kniha-terezy-matejckove-esej-gender-jen-dve-pohlavi

2) Už se té "politicky nešťastné" vakcinace proti covidu chytají populisté.

„Jedna studie za druhou potvrzují skandální důsledky masivního očkovaní.“ Fico si posvítí na covid

Vládní Smer rovněž nebude podporovat posilnění pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) na úkor suverénních států ohledně řízení boje proti pandemiím. "Takovýto nesmyl mohly vymyslet jen nenažrané farmaceutické firmy, které začaly vnímat odpor některých vlád při povinné vakcinaci," zdůraznil Fico.

https://www.echo24.cz/a/HBz9p/zpravy-svet-slovensko-vlada-posviti-restrikce-proti-obcanum-nakupy-vakcin-doba-covidu

Anonymní řekl(a)...

Fico bude vyšetřovat očkování a opatření proti Covidu

Fiala pojede do Číny se souhlasem Pirátů

Tak Ti píšu Sally, Sally co s tím uděláš?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Milá Sally, abych parafrázoval větu z pohádky "S čerty nejsou žerty", sousední skoromafián Fico si ten politický vědecký vakcinační omyl drze používá při své populistické politice a excelentní věda mu k tomu dodala výbornou munici. Pro podobné politiky v ostatních státech pak platí latinské "Verba docent, exempla trahunt". To jsem tím příspěvkem, milá Sally, myslel. Není totiž moc pěkné, pokud se takto ve státu EU podělá důvěra ve vědu a instituce, navíc ještě k tomu bohužel dost zaslouženě.
Excelentní lysenkovská německá akademická sféra z první části byla pro Sally doufám pochopitelnější.

Anonymní řekl(a)...

https://www.youtube.com/watch?v=LJ7dwHr0WUc

Pokud jde o hodnocení kdo je mafián a kdo populista, doporučuji druhou větu mého minulého příspevku. Fiala, pokud se uzdraví, to pojede do Číny žehlit za naše přední Tajvance, Pokud se neuzdraví, čeká nás úřednická vláda s podporou ANO a zbytkové ODS...

( To všechno proto, že si to ODS při hlasování o důvěře Rusnokově vládě špatně spočítala. Kdyby si ODS nechala čas lízat rány do voleb, po ANO by neštěkl pes. A už jsme mohli 10 let stavět Temelín, :-) )

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Pokud jde o hodnocení kdo je mafián a kdo populista:

PŘEHLEDNĚ: Vazby italské mafie na premiéra Fica by mohly vést přes asistentku i tajemníka

https://www.lidovky.cz/svet/prehledne-vazby-italske-mafie-na-premiera-fica-mohly-jit-pres-asistentku-i-tajemnika.A180228_145147_ln_zahranici_mha

Bude stejně rychle, jak se Fico vrací, zastaveno vyšetřování korupce z doby jeho vlády?

Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/robert-fico-pellegrini-korupce-dohoda-smer-hlas-smerovani-slovensko-vlada.A231014_111338_ln_nazory_atv

Populista a proruský politik. Světová média hodnotí Ficovo vítězství ve volbách
https://www.novinky.cz/clanek/volby-populista-a-prorusky-politik-svetova-media-hodnoti-ficovo-vitezstvi-ve-volbach-40445296

Ficova vláda se chopila moci a začaly čistky. Končí šéf policie i tým vyšetřující citlivé korupční kauzy
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/slovensko-fico-cistky-estok-curila-hamran_2310272021_cen

Anonymní řekl(a)...

Nepochybuji vůbec že Slovensko je země šílenců. Chtěl jsem jen upozornit, že naše šílenství je jen jiného charakteru posedlosti,


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Karol Sikora - covido-skeptik, po otci polskeho puvodu:
Lockdowny v době covidové pandemie byly špatným řešením
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Priznejte-uz-pravdu-o-covidu-Prulom-ve-svetovych-novinach-Silne-744875
Lockdown sceptics are rapidly being vindicated
The Covid inquiry has shown how the scientific process was perverted by advisers steeped 
in groupthink
KAROL SIKORA
https://www.telegraph.co.uk/news/2023/10/21/lockdown-sceptics-are-rapidly-being-vindicated/

Anonymní řekl(a)...

Skoro to hned smazali:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Priznejte-uz-pravdu-o-covidu-Prulom-ve-svetovych-novinach-Silne-744875

Anonymní řekl(a)...

No, ono je to tady v tom článku, ne? https://www.cato.org/policy-analysis/sweden-during-pandemic Ve Švédsku byl průmerný počet úmrtí na Covid19 ale nejnižší počet naúmrtí celkem.

To má dvě možná vysvětlení:

1) Ostatní země testovaly výrazně méně než Švédsko a ve skutečnosti měly mnohem více úmrtí na Covid19

nebo

2) I v jiných zemích byl průměrný počet úmrtí na Covid19 ale mimo Švédsko umírali lidé na jiné důsledky tamních opatření.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad "Verba docent, exempla trahunt" + Hořejší obhajoval očkování proti covidu. Jediný.

Okamura ocenil skeptický pohled slovenského premiéra Roberta Fica, který minulý týden na sněmu své strany Směr-sociální demokracie obhajoval „svobodný pohled“ Směru-SD na očkování proti covidu a na restrikce během koronavirové nákazy. Jeho strana kritizovala epidemická opatření slovenských úřadů a nepropagovala očkování vakcínami.

Fico také tvrdil, že studie potvrzují skandální důsledky masivního očkovaní neprozkoušenými experimentálními vakcínami.

Podle Okamury by i v Česku měly být prozkoumány mimo jiné všechny covidové nákupy a dopady očkování.
---
„Lžete, jste podvodník,“ křičeli na Hořejšího z publika. Byl jediný, kdo přišel na seminář SPD nazvaný „Vakcinace proti onemocnění COVID-19 - současný pohled“, aby se očkování proti covidu zastal.

Mezi hosty semináře měl původně být exministr zdravotnictví Roman Prymula, ale nakonec svou účast zrušil.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-seminar-vakcinace-proti-onemocneni-covid-19-soucasny-pohled-spd.A231120_103933_domaci_kop

Anonymní řekl(a)...

Ad Stys a anonym pod nim:

1) Svedsky kral a premier se verejne omluvili narodu za to, jak spatne zvladli epidemii, coz zpusobilo, ze meli mnohem vic umrti nez jejich skandinavsti sousede...

2) Na tom antivaxerskem seminari v Parlamentu se ockovani zastaval i Zdenek Hostomsky.

Zaznam cele 4-hodinove akce je zde: https://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/podivejte-se-na-zaznam-seminare-vakcinace-proti-onemocneni-covid-19/

Vsichni recnici byli proflaknuti antivaxeri...

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:57 1) Švédský král a premiér neměli pravdu. Ukázala data posbíraná se zpožděním. Jistě mohli mít lepší informovanost v domech v pečovatelských zařízeních a lepší péči v nemocnicích, tu jsme například my měli velmi dobrou - podle dat. Ovšem politici holt poslali do nemocnic řádově víc lidí než by tam přišlo kdyby se pokud jde o veřejný prostor postupovalo jako ve Švédsku.

2) Shrnuji můj postoj k očkování:

1) Když Vám kolegové implantologové řeknou, že odebírali orgány několika lidem, kteří zemřeli ihned po očkování ještě v ordinaci a nikdo je neoživil,
2) Vidíte, že vám naočkovali babičku 5 dní poté, co nemoc prodělala a byla PCR negativní, týden na to ji odvezli do nemocnice a měsíc na to zemřela.
3) Že jste sám pobýval čtyři dny v prostředí, kdy 4 lidé nemoc dostali a měli prokázány protilátky a vy (a jiní) jste nemoc nedostal a protilátky ani buněčnou imunitu prokázánu nemáte.
4) Tátu vám odvezli do nemocnice dva dny po druhé dávce.
Byl byste magor, abyste se nechal touto vakcínou očkovat. Nemoc Vás neohrožuje, sám ji nedostanete a nebudete šířit, ale vakcína je bez diskuse nebezpečná. Může být, že nepřímo, že vakcína jen vyvolá silný zánět a zhorší nemoci, které už máte.
5) To, že dvě kolegyně dostaly Covid19 do měsíce po druhé dávce už byl jen bonus, který ukázal, že vakcína není účinná.
Vakcína účinná nikdy nebyla, vlny infekce v populaci byly vyvolány přirozenými biologickými oscilacemi. Jenže to už je moc složité i pro zaryté antivaxery.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys:

Nikdo nikdy netvrdil, ze (jakakoli) vakcinace nema take nepriznive ucinky; jde jen o statisticky prokazatelne srovnani, jestli tyto jsou mensi nez nepriznive dusledny prodelani nemoci.

Nikdo nikdy netvrdil, ze vakcina je 100% ucinna. Vas vyrok "To, že dvě kolegyně dostaly Covid19 do měsíce po druhé dávce už byl jen bonus, který ukázal, že vakcína není účinná." je proste nehodny vedce. Je to presne totez, jako kdyz reknete, ze tvrzeni o skodlivosti koureni je lez, protoze vas dedecek kouril cely zivot 30 denne a umrel v 90 na uraz...

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:51 Bývávalo, že vakcíny vytvářely imunitu na několik let u naprosté většiny očkovaných .. A ministr Blatný tvrdil, že kdo se naočkuje, nenakazí se.

To, co píšete, je jistě moderní interpretace reality. Ale ujišťuji vás, že všichni očkovaní z mého okolí Covid 19 dostali. S výjimkou těch, kteří ho dostali už před očkováním, dále mé mámy, která přežije všechno i očkování proti Covid19, a švagrové, která neměla pozitivní PCR test ačkoliv měla příznaky a celá rodina žijící ve společné domácnosti v té době Covid19 měla. Tento poslední jev připisuji tomu, že testy jsou na slizniční výskyt viru občas nedostatečně citivé.

Možná je moje vnímání statistiky nemoderní a měl jsem se už dávno naučit, že co je černé je vlastně bílé a naopak. Není divu, že mi pak nechtějí dávat granty ERC, jak mi správně vytýká Petr Svoboda.

Zůstávám s pozdravem Covid 19 nikdy memutuje !!!

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

23. listopadu 2023 v 10:13 ...nechtějí dávat granty ERC...

Kup si los ! ;-)

https://www.vira.cz/texty/knihovna/kapitoly/kup-si-los-kap

Anonymní řekl(a)...

Ad 12:17 To jsem již provedl. Dokonce jsem los i vyplnil, přestože část B1, která má být populární, zajímavá i odborně přesná jsem fakt nedokázal napsat ke spokojenosti spolupracujícího projektového manažera ani několika poradců.

ERC není losovačka. Je to úplně jednoduché: Jsi v komunitě oblíben - grant dostaneš. Někomu v komunitě jsi šlápl na kuří oko - grant nedostaneš.

Jsou jednodušší a i čestnější cesty jak dosta peníze na výzkum. Proč bych ztrácel čas? Abych potešil Petra Svobodu? Obávám se, že to bych musel říci, že vakcína proti Covid19 ztrácí účinnost kvůli mutacím viru ačkoliv virus podle guruů oboru nemutuje. :-)

Znamenám se s pozdravem: Virus Covid19 nemutuje a sekvence mRNA ve vakcíně se upravovat nemusí !!!

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Dalibore, dotaz znel: "Co Vam brani napsat kvalitni senior ERC grant?"

Odpoved, ze ho napsat nedokazete, protoze B1 form pro Vas predstavuje neprekonatelnou prekazku, povazuju za necekane uprimnou a ocenuju ji. Zaroven nechapu Vasi potrebu se vedle toho zesmesnovat temi mazackymi recmi okolo ... myslim ty cestnejsi cesty a tak. Nemusite prece nikomu dokazovat, jak jste nad veci, kterou neovladate, oder?

Doufam, ze necekate, ze budu jeste nekdy resit Vasi umanutou dezinterpretaci mutacni frekvence SARS CoV-2 (to je ten virus, COVID-19 je nemoc, kterou zpusobuje). Mejte se.

PS

Anonymní řekl(a)...

Ad 23. listopadu 2023 v 23:07 Asi jste to nepochopil. Já tvrdím, (1) že popularizace vědy a exaktní popis vědeckého projektu jsou dvě různé disciplíny a tudíž část B1 dobře napsat nelze. A (2) dokazuji, že kdo ji takzvaně "dobře" napsal může být schopen psát, a i v mozku mít, vnitřně velmi rozporná tvrzení. Pro neznalce, kdo chce dostat grant ERC, ten musí projít hodnocením části B1 člověkem ze jen vzdáleně příbuzného oboru.

K věcnému problému: Takže vy stále tvrdíte, že zároveň platí, že (1) virus SARS CoV-2 má dostatečně nízkou frekvenci mutací aby tomu nebylo třeba přizpůsobovat vakcínu, (2) že rychlý pokles účinnosti vakcíny je způsoben mutaceni tohoto viru a (3) sekvence použitá v očkovací látce se nemusí měnit a očkování je stále účinné. Fakt?

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad Stys:

"Ale ujišťuji vás, že všichni očkovaní z mého okolí Covid 19 dostali."

Ale jiste, to je zcela v poradku. Dnes ale uz i male dite vi, ze ta vakcina nechrani proti nakaze, ale (nejmene z 80%) proti tezkemu prubehu a umrti (>90%). A to je dulezite, ne?

A vase uvahy o pridelovani ERC grantu jsou smesne, verte, ze vim, o cem mluvim...

Anonymní řekl(a)...

...ale (nejmene z 80%) proti tezkemu prubehu a umrti (>90%). A to je dulezite, ne?
Ano, důležité je, kolik je v tom měření ochrany metodických chyb. Třeba o metodických chybách v "dlouhém covidu" si cvrlikají už i novináři ve VTM.

https://vtm.zive.cz/clanky/dlouhy-covid-mozna-vubec-nesouvisi-s-covidem-ve-vyzkumech-jsou-metodicke-chyby-a-studie-zkreslene/sc-870-a-224745/default.aspx

Dál přikládám "zpověď" Romana Prymuly z konce roku 2022. Zajímala by mě zpracovaná třeba klesající účinnost vakcín vyrobených na původní variantu alfa, které se pod hrozbou restrikcí "cpaly" do úplně CELÉ populace u všech ostatních variant covidu. Celou populací myslím děti a mladí, kde byla úmrtnost na covid nula celá nula nic, těhotné ženy, u kterých bylo málo dat o nežádoucích účincích nových vakcín na ně, lidem brzy po prodělání covidu atd. Očkovalo se navíc oproti celé logice očkování klidně i uprostřed epidemie. Aneb je libo i čtvrtou dávku? :-)

Prymulova zpověď. Popsal slabiny vakcín na covid a na čtvrtou dávku nejde

- Mimochodem těch 41 tisíc mrtvých, které nyní máme ve statistikách, je dvojnásobkem toho, co má zmíněné liberální Švédsko se stejným počtem obyvatel.
Úplně nejhůř jsme ale nedopadli.

-V čem je slabina covidových vakcín?
V tom, že se dominantně využil transportní systém na bázi mRNA, který se sice vyvíjel už v podstatě desítky let zpátky, ale nevyvíjel se pro vakcíny. Vyvíjel se pro léčbu onkologických onemocnění. Takže se úplně neřešilo, jestli tento systém má nějaké drobné komplikace, nebo nikoliv - což u vakcín, které se dávají preventivně, samozřejmě řešíme. Takže tady máme určité spektrum komplikací, které se logicky musí připustit, objektivně tady prostě jsou.

- Teď tady máme vakcínu, která je bivalentní na varianty Omikron BA.4 a BA.5, což jsou nyní dominantní varianty, ale budoucnost nejsme schopni predikovat. Kdyby přišla varianta, která nebude krytá, museli bychom začít vlastně od znovu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-prymula-popsal-slabiny-vakcin-na-covid-a-na-ctvrtou-davku-nejde-220880

Anonymní řekl(a)...

Ad 7:32 1) Tak mezi očkovanými v mém okolí jsou dvě úmrtí - jedmo v sekvenci Covid - očkování . úmrtí, druhé v sekvenci zkoršení zdravotního stavu po očkování - Covid v nemocnici - další zhoršení zdravotního stavu - smrt. Dále zde jsou tři závažná zhoršení zdravotního stavu v sekvenci očkování - těžký průběh Covidu - onemocnění s doživotními následky (metabolický rozvrat, odejmutí poloviny plíce, operace štítné žlázy). Obecně se všem po očkování zhoršily chronické choroby, pokud je měli. Neočkovaní v pohodě, pokud vůbec zaznamenali onemocnení Covid19, tak lehké až PCR nedetekovatelné. Ale chápu, že musíte a chcete zastávat svůj názor, jiný by byl politicky nešťastný https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/08/11/politicky-stastne-metody-vyzkumu-a-dalsi-nove-terminy-v-dobe-koronaviru-19/

2) Jelikož Petr Svoboda používá svou část B1 při výuce mladých adeptů grantů ERC, existuje jistý přehled co si mladé brilantní mozky o jeho části B1 myslí. Část B1 je politické prohlášení a řídí se zásadami (a) nikdo vám nedá co my vám můžeme slíbit a (b) závěry musí být v rámci širší komunity politicky šťastné.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad: vakcína neposkytuje přílišnou ochranu před dlouhým průběhem covidu
Zároveň ale bývalý šéf resortu zdravotnictví vyjádřil názor, že „proti takzvanému dlouhému
covidu ale žádné očkování příliš nepomáhá a spíše chrání před vážným průběhem a úmrtím“.
Právě „dlouhý covid“ je podle Prymuly sestava různých diagnóz, symptomů a příznaků, které se
přisuzují působení koronaviru v dlouhodobém režimu.
„Domnívám se, že závěr bude takový, že současné podání vakcíny proti covidu-19 a chřipce
už nebude doporučováno,“ uvedl Prymula, který navíc potvrdil, že u nás v Česku aktuálně
nedisponujeme alternativou k očkovací látce společnosti Pfizer. „Mohly by to být proteinové
vakcíny Novavax. Momentálně se o této věci vedou diskuze s Evropskou lékovou agenturou“.

Anonymní řekl(a)...

Proslov Josefa Tillicha ml. při příležitosti odhalení pamětní desky jeho otci:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/11/24/proslov-josefa-tillicha-ml-pri-prilezitosti-odhaleni-pametni-desky-jeho-otci/

Anonymní řekl(a)...

škoda, že to tak hloupě znehodnotil těmi narážkami, které většina poslouchačů nemůže chápat... jinak to mohl být skvělý nadčasvoý projev. Skoro jako by to tam zaznělo na oplátku...

Anonymní řekl(a)...

Ad 27. listopadu 2023 v 16:02
Myslíte toto?
Zda by Zenonovým efektem mohly být vysvětleny i některé odchylky v mössbauerovských spektrech, která jsou v posledních letech na olomoucké univerzitě populární, o tom se ovšem tatínek nezmiňoval

Já si naopak myslím, že "olomoucká mössbauerovská spektra" se stanou nadčasovým pojmem. Podobně jako je už nadčasový pojem "plzeňská práva".
Podle mého názoru je moc dobře, že tato narážka zazněla. Josef Tillich ml. je absolvent UP (lékař) a pokud je univerzita, kde jeho otec učil a "budoval" ji (plus i on z ní má diplom) v tomto směru světu pro smích... A Zbořilova/Navaříkova obhajoba těch spekter pro smích byla, to nepopřete.

Anonymní řekl(a)...

Re: Nová hvězda uochb - David M. Sabatini
... informed MIT of the massive evidence of data manipulation in Sabatini’s publications:

https://forbetterscience.com/2021/11/03/the-sex-privileges-of-mtorman-david-sabatini/

Holt Konva zajistil další profláknutou superstar.

Anonymní řekl(a)...

27. listopadu 2023 v 17:26
To je taková městská legenda, že? Stejnou obhajobu totiž měli i odborníci, které si oslovila příroda... :o) Právě proto je to velká škoda, že se J. Tillich ml. k tomuto propůjčil... Co už no :o) Nezáleží na tom, co je pravda, ale co napíše historie, že pravda byla.

Anonymní řekl(a)...

Ad To je taková městská legenda
X
A Zbořilova/Navaříkova obhajoba těch spekter pro smích byla, to nepopřete.

TOMÁŠ OPATRNÝ: Z těch mnoha hříchů, které mi vyčetli, mě zejména zaujal bossing a stalking. Jak jsem se mohl dopustit bossingu, když nemám žádné podřízené? Sdělili mi, že kolega Navařík považoval předsedu akademického senátu za svého nadřízeného a mé e-mailové dotazy během víkendu ho obtěžovaly. A čím se dopouštím stalkingu? Odpověď: svými komentáři na UP Reflexi.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/02/03/eticky-podnet/

Anonymní řekl(a)...

Ad 28. listopadu 2023 v 13:11
Humorné je samozřejmě i konečné rozuzlení:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/06/23/bossing-stalking-diskriminace-eticky-verdikt/

Anonymní řekl(a)...

Cituji z usnesení, chudáček Navařík: ve veřejném prostoru a hromadných korespondencích jej spojoval (Opatrný) s nečestným a podvodným jednáním, což mělo dr. Navaříka dohnat do stavu, kdy musel vyhledat odbornou pomoc.

Etická komise jednomyslně přijala toto Usnesení: neshledala porušení Etického kodexu zaměstnanců a studentů Univerzity Palackého v Olomouci.

Posuzované texty prof. Opatrného měly jednoznačně určitý konfrontační charakter, a to v tom smyslu, že se jejich prostřednictvím prof. Opatrný snažil předkládat argumenty prokazující oprávněnost podezření z výše zmíněné manipulace s daty. Na tomto místě je nutno zdůraznit, že podobnou snahu logicky může řada osob vnímat velmi negativně (což byl ostatně důvod právě intenzivních diskusí s oponenty), jde však o snahu zcela legitimní.


http://www.dzurnal.cz/wp-content/uploads/2020/06/Usnesen%C3%AD-Opatrny-19-06-2020-fin%C3%A1ln%C3%AD-verze.docx

Není to celé k popukání? :-)) Dál bych se tím už tady nezabýval, prostě a jednoduše "olomoucká mössbauerovská spektra"...

Anonymní řekl(a)...

A hele, holomóc si zase měří pindíky :))

Anonymní řekl(a)...

Neměří si pindíky. Podvodníci typu Zbořila, Navaříka a spol. by v zájmu české vědy měli skončit mimo akademickou sféru - jako Bezouška. Ten totiž proti nim byl jen slabý odvar.

Anonymní řekl(a)...

Potrefená husa s malým pindíkem? :)

Anonymní řekl(a)...

21:25 tj. Navařík?

Anonymní řekl(a)...

Tam mají malý pindíky asi všichni, když si musí pořád něco dokazovat. A tady taky :))

Anonymní řekl(a)...

Ad 29. listopadu 2023 v 9:00
Přeloženo - škody kolem fixlování dat jsou větší než jsme mysleli, tak "my z CATRIN" potřebujeme, aby se na všechno zapomnělo, prostě a jednoduše ty průsery nikde vůbec nezmiňovat. Tímto způsobem nastavíme "šaradínovské" PR. Potřebujeme přece v excelenci pokračovat a bagrovat granty, jinak budeme úplně v háji.

Anonymní řekl(a)...

Ony tam vznikly nějaké reálné škody? Jaké? Vždyť ti "podvodníci" jsou i mimořádně úspěšní z hlediska dotací a grantů... kde jsou ty škody? Není naopak tohle jen PR?

Anonymní řekl(a)...

ad 12:09: Váš příspěvek nechápu. Vy se domníváte, že pokud nevzniknou nějaké hmatatelné "reálné škody", pak jsou vědecké podvody v pořádku? Ale budiž, já vám to tedy vysvětlím: ty napáchané reálné škody jsou právě v tom, že vědečtí podvodníci získávají granty a dotace na úkor těch vědců, kteří nepodvádějí. Tak prosté to je!

Anonymní řekl(a)...

https://smejiciseb.substack.com/p/stavka-dezinformovanych-ucitelu

"... Učitelé podlehli dezinformátorům, kteří jim několik měsíců (nebo i řadu let) rozesílají falešné výplatní pásky. ... Kdyby věděli, kolik skutečně berou, nikdy by nemohli protestovat,prohlásil muž, který poslední dva roky na veřejnosti zastupuje premiéra Fialu...."

Anonymní řekl(a)...

29. listopadu 2023 v 9:55
"škody kolem fixlování dat jsou větší než jsme mysleli, tak "my z CATRIN" potřebujeme, aby se na všechno zapomnělo"

A já se ptám jaké jsou ty škody. Nejsou žádné, ani žádné dopady. Tak prosté to je, milý Watsone :)

Anonymní řekl(a)...

30. listopadu 2023 v 8:46
Takto prosté to je, trestný čin podvod... A neříkejte, že z výplaty grantu se vědec neobohatí a ty peníze nikde nechybí. :-)

§ 209 Podvod
(1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

Anonymní řekl(a)...

A když už tak pěkně jsme u toho TČ podvádění, i kupující skvělých "RCPTM Mösbauerových spektrometrů" jsou uvedeni v omyl těmi vyhlazenými křivkami spekter (nedejbože výsledky, které se z těch mašin díky šumu ani dostat nedají), které dokonce prošly i recenzním řízením v excelentních vědeckých časopisech... :-)

https://www.rcptm.com/cs/development-of-mossbauer-spectrometers-at-the-regional-centre-of-advanced-technologies-and-materials/

Anonymní řekl(a)...

30. listopadu 2023 v 8:58 ...peníze nikde nechybí...

VaVpI a OPVK projekty UP (obdobi kolem roku 2010) byly splneny a jejich plneni nejspis vyhodnoceno jako uspesne. Na zaklade toho prisly na UP projekty NPU (obdobi kolem roku 2015), a nejspis i ty uz byly vyhodnocene jako splnene.

Instrumentace z toho vseho nakoupena byla pouzita mj. pri reseni projektu ERC (obdobi 2015-2020), a i ty uz nejspis byly uspesne ukonceny (vid navazujici ERC PoC). A letos na to na UP navazuje mj "excelentni" projekt v OP JAK.

Kdyby to tak slo s VaVpI a OPVK vsude, to by v CR bylo ERC projektu ... ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 11:32 To spíše dokazuje moje tvrzení o ERC projektech.

Ale nic proti tomu, tak fungují Homo sapiens. Je úplně v pořádku, že vědečtí Taylor Swift dostanou celebrované granty na populární témata. Pokud to vede k tomu, že za nimi přijdou kvalitní doktorandi z mnoha zemí světa a třeba v průmyslu z nich pak vyrostou technické Anny Netrebko. Také se za nimi táhnou dary z průmyslu, protože to lze využít v reklamě a odepsat z daní. Přesně tak to dělají v Rakousku, dokonce na všech stupních vzdělávání.

U nás se žádná instituce, která by si cíleně vybírala adepty na ERC granty, nevznikla. Protože do Břežan, Vestce nebo Kladna je to z Prahy tak daleko, že by to nikdo nezvládnul dojet. A tak místo špičkové instituce, kterou bychom dlouhodobě podporovali z národních fondů, máme (například) na JugoParto barák, kde se nedají otevírat okna a na nějž jsme utratili spoustu peněz. A spoustu starých baráků v různých stupních odpudivosti, částěčně postupně opravovaných z peněz které by mohly jít na platy.

Talenty samozřejmě odcházejí a zatím je nahrazovali studenti ze slovansky mluvících zemí. Těch z různých důvodů ubývá, především proto, že se nějak z internetu naučí anglicky. Taky je zbytečně odpuzujeme, jako tu Annu Netrebko.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 30. listopadu 2023 v 11:32
Odpovím protiotázkou. Kolik plnění podobných vědeckých projektů NEbylo vyhodnoceno jako úspěšné?

Anonymní řekl(a)...

30. listopadu 2023 v 12:39

UP si myslim mohlo podat snad az 3 (?) JAKy na excelenci, a dostalo jeden (+ na jednom nejspis participuje s UEB)

Anonymní řekl(a)...

Ad 30. listopadu 2023 v 12:44
Šlo mi o hodnocení plnění/splnění projektu po získání, ne pouhé získání projektu.

Anonymní řekl(a)...

30. listopadu 2023 v 12:55

pokud hodnotim plneni ja (a dodrzuji doporuceni pro stupnici ;-) ), tak znamku 1 (excelentni, vynikacici ve svetovem meritku atp.) davam tak v jednom pripade z 5.

Anonymní řekl(a)...

30. listopadu 2023 v 13:06
Takže 20% projektů za 1 (excelentni, vynikacici ve svetovem meritku atp.)
Teď z druhého konce, zajímalo by mě při plnění procento "propadlých" typu: hrozné, mimo, nesplněno, naslibované věci nedodrženy atp.

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že letošní GAČRy jsou masakr.

Anonymní řekl(a)...

Neznáte důvod proč Konva těžce kope za Kečkésovou ?

Anonymní řekl(a)...

Ad 30. listopadu 2023 v 18:56 Protože se za ní táhnou soukromé peníze. Také mohl zaměstnat alumna ERC Vojtěcha Adama, případně známou biochemičku Danuši Nerudovou.

Přesně tuto roli by UOCHB měl v české vědě hrát. To myslím vážně.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Když transfer technologií nefunguje, tak na tom budeme hledat aspoň nějaká pozitiva a sociální jistoty! "Sprostý" peněžní přínos by šel moc dobře měřit, tak staré buržoazní přežité podnikání nahradíme novým (asi eurosocialistickým) člověkem ve smyslu kreativity a osobní angažovanosti. :-))

----
Jiří Valach a kolektiv: Svět transferu technologií se definitivně změnil

Doporučením Rady EU 2022/2415 z 2. 12. 2022 o hlavních zásadách zhodnocování znalostí se po několika letech intenzivní diskuze a práce zásadně změnil pohled na transfer znalostí a technologií.

Zjednodušeně řečeno nově již nejde pouze o tzv. „tvrdý“ transfer technologií a komercializaci výsledků výzkumu, ale o maximální využití všech typů znalostí a know-how pro vytváření přidané hodnoty a vytváření nejen finančních zisků, ale také nefinančních benefitů ve formě pozitivního dopadu na společnost.

Dalším doprovodným aspektem této změny je vzdělávání k podnikavosti, a to ne pouze ve starém – obchodním – smyslu podnikání, ale ve smyslu kreativity a osobní angažovanosti v jakémkoliv věku a na jakékoliv studijní nebo pracovní pozici. Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy (CPPT) je jedním z lídrů této změny a nabízí podporu vědcům UK – od právního servisu, přes aktivní hledání uplatnění výsledků výzkumu v sociálních a humanitních oborech, až po inkubační a vzdělávací aktivity s budováním komunity inovátorů na UK a její propojování s externími partnery.

https://vedavyzkum.cz/nazory-a-komentare/nazory-a-komentare/jiri-valach-a-kolektiv-svet-transferu-technologii-se-definitivne-zmenil

Anonymní řekl(a)...

Ad 1. prosince 2023 v 10:07 Myslím, že ty peníze pro Kečkesovou od BTCZ Ventures (čti Mostecká uhelná) pomáhal domluvit Konva

Anonymní řekl(a)...

Ad 2. prosince 2023 v 10:26 Správně, Mostecká uhelná. IST v Klosterneuburgu také sponzoruje kdekdo.

Konvalinka to dělá dobře. Jen v tom nehledejte vědu ve smyslu uznávaném do roku 1930 a tradovaném u nás ještě někdy kolem roku 2000 .

A po níž se pídí Tomáš Fürst ještě v roce 2023 před Vánoci.


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://smejiciseb.substack.com/p/klinika-factchecku

Bylo jasné, že zakládající členy to nejtěžší teprve čeká: jak najít lidi, kteří ničemu, ale opravdu ničemu nerozumějí? Na první pohled jsou jich sociální sítě plné, ale zdání klame. Lidé mají často bohužel jisté povědomí o věcech, které sami dělají. Univerzálních factcheckerů je tak relativně málo i mezi absolventy pomocné školy.

Anonymní řekl(a)...

Re: Proslov Josefa Tillicha ml. při příležitosti odhalení pamětní desky jeho otci:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2023/11/24/proslov-josefa-tillicha-ml-pri-prilezitosti-odhaleni-pametni-desky-jeho-otci/

Prorektor Josef Tillich -- Taky přesně vystih podvodníky z Podvodníkova:
Psychopati, kteří nikdy nesmějí prohrát (zvláště když jde o peníze) a vždy musejí mít pravdu.
https://www.dzurnal.cz/index.php/2019/04/10/dopis/

Anonymní řekl(a)...

Re: mtorman-david-sabatini
Hledala jsem. jak ten podvodník přišel k přezdivce Mtorman.
Jde to do roku 2020, kdy se jeho podvody už řešily na PubPeeru.
L. Schneider to tehdy ironicky popsal nadpisem David Sabatini TORmented:

https://forbetterscience.com/2020/01/29/david-sabatini-tormented-by-steaming-turds/

Prostě Konvalinka opět a znovu střelil kozla.

Anonymní řekl(a)...

Že by se matemagik Tomáš Fürst dal kromě popírání covidu i na popírání války na Ukrajině?

"Martina Bednářová získala velkou podporu na dezinformační scéně. Společenství PRAK (Proti represi a kriminalizaci občanů za jejich svobodné názory) pro ni zřídilo transparentní účet, na který jí lidé finančně přispívají. Z účtu plyne, že za poslední rok jí přišlo více než šest set tisíc korun."

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-kyjev-nehori-rikala-detem-ted-soud-stvrdil-ze-ve-skole-nema-co-delat-241080

Anonymní řekl(a)...

The man suspected of fatally shooting three people and wounding another at a Las Vegas university Wednesday was a professor who unsuccessfully sought a job at the school.
The suspect previously worked at East Carolina University in North Carolina.

About 1 percent of the general population meets clinical criteria for psychopathy. A survey of Australian white-collar managers found that 5.76 percent were classified as psychopathic and a further 10.42 percent were classified as dysfunctional with psychopathic characteristics.

Anonymní řekl(a)...

Ad 6. prosince 2023 v 22:06 Nechte toho. Ze svých činů se nevykecáte.

Pokud jste se účastnil falšování výsledků nebo se cítíte spoluzodpovědný za 30 000 zbytečně mrtvých v době Covidu, případně něco jiného podobného, je to Váš problém.

Možná vás nějakým způsobem utěší, že nás, kdo jsme to nedělali, naštvete, tak smůla, nenaštvete.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://www.forendors.cz/p/8d9d035180f66a71c0ce35d4cc38787c?fbclid=IwAR13jn62M0HhNFMCzPLZ0WsEl5ghYu1Gg1BxDzFJncfFdX_MiS_DMRAkCf4

K tomu v komentářích: "... Oblíbený termín je antisystémový dezinformátor. To je něco jako arciďábel. ..."

A k tomu se hrdě hlásím. Moje nejhorší antisystémová dezinformace jsou primární data z mých měření a jejich co možná úplná a nestranná interpretace, případně uplatněná v praxi. https://vt.dev/

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://forbetterscience.com/2023/11/17/schneider-shorts-17-11-2023-this-brilliant-scientist-has-been-punished-enough/

Anonymní řekl(a)...

Re: peníze pro Kečkesovou od BTCZ Ventures (čti Mostecká uhelná) pomáhal domluvit Konva
A asistoval ovšem Hosta:
https://vedavyzkum.cz/transfer-znalosti-a-spoluprace/transfer-znalosti-a-spoluprace/soukromy-kapital-podpori-vyzkum-rakoviny

Anonymní řekl(a)...

RE:9. prosince 2023 v 12:08
Hosti mi je líto, rozvedl se a bývalá manželka ho oškubala a teď z něj tahá peníze i ta Klára a do toho zdravotní problémy

Anonymní řekl(a)...

U tohodle clanku:
https://www.lidovky.cz/orientace/veda/veda-umela-inteligence-ai-vyzkum-vedecka-studie-falesne-udaje.A231130_184025_ln_veda_hma?zdroj=LN_vybava_lidovky
je pripadna diskuze:
Martin Nermut:  Čekal jsem kdovíco a přitom takový trapný podfuk, který se dělá už léta,
akorát ručně.
Ondřej Boček: Napadlo mne totéž. Pokud studii dělá farmaceutická firma (a nikdo jiný to 
obvykle nezaplatí, tedy alespoň ne rozsáhlé klinické studie), mohou si tam vymyslet lecos.

Anonymní řekl(a)...

K tomu "matemagikovi" Tomáši Fürstovi se nějak přidávají další známí "dezoláti", lidé jako bývalý velvyslanec Petr Drulák, režisér Igor Chaun, herec Marek Vašut nebo hudebník a signatář Charty 77 Mikoláš Chadima a desítky dalších osobností. :-)

vyšetřování desítek občanů za pouhé názory na zahraniční politiku, které se neshodují s těmi vládními (např. případ kriminalizace učitelky za její výklad),
označování pouhých předpovědí, odlišných výkladů a jiných názorů za dezinformace (což potvrzuje i výroční zpráva Vojenského zpravodajství; zpráva MVČR o extremismu však označuje skupiny „nespokojených občanů“ za „antisystémové hnutí“)


https://www.echo24.cz/a/HLmc6/zpravy-domov-spolecnost-pro-obranu-svobody-projevu-pise-fiala-kroky-vnitra-sklouzavaji-cenzura

Anonymní řekl(a)...

A ještě něco z prestižních amerických univerzit. Nějak se ty představy o všeobjímající svobodě a spravedlnosti začínají pod tíhou reality rozjíždět.

Přesto šéfky Harvardovy univerzity, Pensylvánské univerzity a Massachusettského technologického institutu (MIT) Claudine Gayová, Liz Magillová a Sally Kornbluthová před sněmovním výborem odmítly říci, zda jsou výzvy k intifádě a ke genocidě Židů podle univerzitních kodexů šikanou na základě rasy, vyznání a pohlaví.

https://www.novinky.cz/clanek/komentare-komentar-selhani-americkych-univerzit-alex-svamberk-40453634

Anonymní řekl(a)...

A do třetice, začínám se těch vakcín proti covidu bát. Protože sice fungují jinak, než je plánováno, ale není důvod k obávám!

Očkování proti covidu způsobuje tvorbu nežádoucích látek. „Není důvod k obavám,“ říkají vědci

https://www.echo24.cz/a/HyZra/zpravy-svet-ockovani-proti-covidu-mrna-nezadouci-ucinky

Anonymní řekl(a)...

AD: fungují jinak, než je plánováno ...
... leč Texaská prokuratura už po Pfizerovi jde:
Pfizer is sued by Texas over COVID vaccine claims
Pfizer has been sued by Texas Attorney General Ken Paxton, who accused the drugmaker of 
misrepresenting the efficacy of its widely-used COVID-19 vaccine.
In a complaint filed in a Lubbock County state court, Paxton said it was misleading for 
Pfizer to claim its vaccine was 95% effective because it offered a "relative risk reduction"
for people to who took it. Paxton said the claim was based on only two months of clinical 
trial data, and vaccine recipients' "absolute risk reduction" showed that the vaccine was 
just 0.85% effective. He also said the pandemic got worse even after people started taking the vaccine, developed by Pfizer and its German partner BioNTech.
"Pfizer intentionally misrepresented the efficacy of its COVID-19 vaccine and censored persons who threatened to disseminate the truth in order to facilitate fast adoption of the product and expand its commercial opportunity," the complaint said. The lawsuit seeks to stop New York-based Pfizer from making alleged false claims and silencing "truthful speech"
about its vaccine, and more than $10 million in fines for violating a Texas law protecting
consumers from deceptive marketing.
Pfizer said more than 1.5 billion of people have received its vaccine. The drugmaker has reported more than $74 billion of revenue in 2021 and 2022 related to COVID-19 immunizations.

https://www.reuters.com/legal/pfizer-is-sued-by-texas-over-covid-19-vaccine-claims-2023-11-30/

Anonymní řekl(a)...

Ad AD: fungují jinak, než je plánováno ...
Som z toho voľaký zmätený:
Čísla o očkování. A o smrti. „Strach z toho, co by se mohlo zjistit.“ Aféra houstne
Novozélandské úřady zatkly Barryho Younga, přikázaly smazat databázi a zakázaly další
zveřejňování dat. Ve vyjádření novozélandské vlády však explicitně nezaznělo, alespoň o tom
nevím, že by data byla falešná,“ upozorňuje lékař.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Cisla-o-ockovani-A-o-smrti-Strach-z-toho-co-by-se-mohlo-zjistit-Afera-houstne-747265

Anonymní řekl(a)...

Re: 9. prosince 2023 v 12:08
Konvalinka Kečkésovou silně prosazuje a o důvodech spekuluje vícero lidí

Anonymní řekl(a)...

Re: z prestižních amerických univerzit
Rektorky Harvardu a University of Pennsylvania se chytily do pasti
Minulý týden v Kongresu republikánská poslankyně  Elise Stefaniková prokázala, jak dobře umí 
házet mrtvou kočkou:

https://blisty.cz/art/116590-rektorky-harvardu-a-university-of-pennsylvania-se-chytily-do-pasti.html

Anonymní řekl(a)...

13. prosince 2023 v 10:28
1) Slovní výměna (u rektorek) působila tragikomicky zejména proto, že na amerických univerzitách se v minulých letech postihovaly i takzvané mikroagrese na adresu rasových a sexuálních menšin, jinými slovy za slova či pouhé narážky, které by mohly naznačovat, že někdo je vyloučen ze společnosti na základě černé barvy pleti či homosexuální orientace.

Výzvy k upalování Židů, jaké na univerzitách zaznívaly po útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, ale očividně do takové kategorie nespadají – nebo se to z výroků rektorek přinejmenším tak zdálo.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/usa-antisemitismus-genocida-zide-univerzita-rektor-harvard.A231211_175714_ln_zahranici_rkj

2) Když se ale kongresmanka Elise Stefaniková zeptala afroamerické prezidentky Harvardovy univerzity Gayové, jak by tomu bylo v případě, kdyby se podobné výzvy týkaly Afroameričanů, tak Gayová odpověděla, že je to odporné.

https://www.novinky.cz/clanek/komentare-komentar-selhani-americkych-univerzit-alex-svamberk-40453634

3) Citace z blisty.cz: "V Kongresu se nemluví o tom, že izraelský útok na Gazu zabil nejméně 17 000 lidí, z toho více než 7 000 dětí, a více než 49 000 jich zranil".

Demagogie, "V Kongresu se nemluví o tom, že izraelský útok na Gazu zabil PODLE PALESTINSKÝCH ZDROJŮ nejméně 17 000 lidí, z toho více než 7 000 dětí, a více než 49 000 jich zranil."

Pochybnosti kolem 500 mrtvých u nemocnice v Gaze. Co se vlastně stalo?
- Neutajovaná zpráva amerických zpravodajských služeb, s níž se dnes seznámila agentura Reuters, odhaduje, že po výbuchu v nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy mohlo zemřít 100 až 300 lidí, ale pravděpodobně se počet obětí blížil spíše ke stovce.

- Podobně o počtech obětí mluvila i česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová. Podle ní bude počet obětí mnohem menší. Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dokonce mluví o "pouhých" desítkách obětí. "Informace, které mám já, hovoří o desítkách obětí," uvedl ministr.

- "Zkrvavená a opuštěná nemluvňata v Gaze". Tyto snímky, které byly od začátku války na internetu zobrazeny milionkrát, jsou podvrhy vytvořené pomocí umělé inteligence (AI). Poznávací znamení digitálního podvodu mohou být podivně zkroucené prsty nebo oči, které se lesknou nepřirozeným světlem. Rozhořčení, které fotografie vyvolávají, je však až příliš reálné, píše agentura AP.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/umela-inteligence-hrozba-valka-gaza-dezinformace-obrazky.A231201_165850_zahranicni_rtn

Anonymní řekl(a)...

Ano, lide v Gaze jsou v pohode, ze?

Anonymní řekl(a)...

Ad - Jourovou označil jako Joudovou
A tak ho za tento "strašný čin" taky vyhodili:
Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák rozhodl o odvolání děkana Národohospodářské
fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Verdikt bude pravomocný po doručení. Podle rektora Ševčík
poškozoval školu svými vystoupeními.
Ševčík považuje rozhodnutí rektora VŠE za nezákonné a jednoznačně politické, bude se proti
němu bránit soudní cestou.

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. prosince 2023 v 8:00 Kupodivu se nikdo neptá Egypta na důvody, proč také utěsňuje hranici s Gazou. Ani Jordánska proč Palestince vypakovalo do Libanonu.

Představte si, že by Německo za II. SV řeklo, že "národní hosty" z východního Pruska na svém území nepřijme. A vyčlenili jim třeba Ašsko nebo Šluknovsko s tím, že by nikam jinam nesměli cestovat. Jaká myslíte, že by tam byla převažující nálada?

Anonymní řekl(a)...

Ad 14. prosince 2023 v 11:58 - Důvody Egypta jsou naprosto známé.

ANALÝZA: Proč Egypt nechce přijmout uprchlíky z Gazy
Zdůvodňoval to slovy, že by tak mohl Izrael mít prázdné Pásmo Gazy na úkor Egypta: „Egypt neumožní likvidaci palestinské otázky na účet dalších stran. Za žádných okolností tu nebude žádná shovívavost nebo oslabení egyptské národní bezpečnosti.“

Právě oslabení bezpečnosti hraje významnou roli. Hamás, který vládne v Pásmu Gazy a podnikl brutální teroristický útok na Izrael, při němž zavraždil na 1300 jeho občanů a nejméně 130 jich unesl jako rukojmí, je napojen na Muslimské bratrstvo, které po svržení prezidenta Husního Mubaraka vyhrálo volby. Právě Sísí následně vládu islamistů svrhnul.
...
Aktuálně by pro Egypt byla jakákoliv palestinská migrační vlna složitá, protože je sám v hospodářské krizi a síla jeho měny klesá. Nezávislá stanice Mada Masr však uvádí, že v části egyptských kruhů by byla ochota větší množství Palestinců přijmout výměnou za ekonomickou pomoc a investiční pobídky.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-analyza-proc-egypt-nechce-prijmout-uprchliky-z-gazy-40447084

Anonymní řekl(a)...

GAZA: Vážně nevinní civilisté?

Jednou z naivních představ, které Bidenova administrativa šíří, je, že je třeba jasně odlišit Hamás od „obyčejných lidí“ v Gaze, kteří, jak se nám snaží namluvit, odsuzují zvěrstva teroristů a chtějí pouze, aby jim byl ponechán klid na pokojný život.

Je to uklidňující myšlenka, ale není pravdivá. V nedávných průzkumech veřejného mínění provedených po 7. říjnu 76 % obyvatel Gazy uvedlo, že podporuje Hamás, a to s plným vědomím toho, co Hamás v ten den spáchal, když uřezával hlavy nemluvňatům, upaloval děti, znásilňoval, mučil a vraždil mladé dívky, vydloubával oči, uřezával prsa a genitálie izraelským ženám před i po smrti, vraždil děti před očima jejich rodičů a rodiče před očima jejich dětí.

Tři čtvrtiny těch, o kterých nám média neustále tvrdí, že jsou „nevinní civilisté“, tato zvěrstva schvalují. Lze je nazvat „nevinnými“? Bohužel není rozdíl mezi tehdejšími nacisty a mnohými palestinskými Araby. Všichni jsme slyšeli o „spravedlivých mezi národy“ za holocaustu, lidmi kteří s nasazením života pomáhali pronásledovaným Židům za druhé světové války, kdy se nacisté rozhodli vyhladit celý židovský národ, ovšem smutnou pravdou je, že se osudový den 7.října 2023 nenašel žádný tzv. Palestinec v Gaze, který by zachránil jediného Žida.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/gaza-vazne-nevinni-civiliste.A231212_153934_p_zahranici_nef

Anonymní řekl(a)...

re: Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák ...
Ten fanatický rektor si možná sám naběhl na vidle:
Předseda senátu Ján Pavlík citoval z právního rozboru advokátní kanceláře Nielsen Legal,
podle níž rektorem vytýkané skutky nenaplňují podmínky pro odvolání děkana.

Anonymní řekl(a)...

Ad:  umí házet mrtvou kočkou
Controversy over last week's congressional hearing regarding antisemitism on college 
campuses continues to play out at Harvard, MIT and the University of Pennsylvania.
Penn President Liz Magill resigned after calls mounted for her removal among students,
faculty and donors.
Now, all eyes are on Harvard whether its president, Claudine Gay, will also step down amid 
intense pressure.
Calls for Gay and MIT president Sally Kornbluth removal remain firm. Four prominent 
lawmakers introduced a resolution calling on Claudine Gay and Sally Kornbluth to resign; 
representatives passed the resolution by a vote of 303-126.

Anonymní řekl(a)...

Re: eyes are on Harvard ...
Criticism of Harvard’s president Claudine Gay is growing after she testified before Congress about antisemitism, spurring widespread outrage and calls for her resignation.
Gay became the first Black person and second woman to lead the nearly 400-year-old school, partly because a selection committee would not consider anyone who did not meet the
Diversity-Equity-Inclusion office’s criteria.

Anonymní řekl(a)...

Zažímalka intenzivně mlží:
Uprostřed letních měsíců vedení AV ČR řešilo krizovou komunikaci: portál Seznam Zprávy uveřejnil sérii tří článků o probíhajícím interním auditu, který nebyl řádně procesně uzavřen. O uniklých informacích referovala i ČTK, další média však téma výrazně nepřevzala a dobré jméno AV ČR tak nebylo dále poškozeno. Akademická rada se výsledky auditu průběžně intenzivně zabývá.

Anonymní řekl(a)...

Polsko i Maďarsko přestaly vakcíny odebírat a společnost Pfizer je žaluje pro neplacení. 
V Rumunsku chtějí prokurátoři zbavit imunity bývalého premiéra a dva bývalé ministry
zdravotnictví, protože tvrdí, že nadměrné nákupy vakcín způsobily státu škodu přesahující
jednu miliardu eur.

Anonymní řekl(a)...

Harvard President Claudine Gay is facing new plagiarism allegations, following accusations earlier this week that she had plagiarized portions of her 1997 Ph.D. dissertation and three other published works.

A Tuesday New York Post report included two previously unreported instances where Gay’s words mirrored that of other scholars. Conservative activist Christopher F. Rufo wrote that economic historian Phillip W. Magness had discovered an additional instance of alleged plagiarism in a Wednesday post on X.

Anonymní řekl(a)...

ČR má jeden z nejliberálnějších zbrojních zákonů v Evropě:

https://blisty.cz/art/116774-robert-tait-neni-divu-cr-ma-jeden-z-nejliberalnejsich-zbrojnich-zakonu-v-evrope.html

Anonymní řekl(a)...

Ale kuš... Blisty? Míra držení zbraní v ČR je průměrná. Mezi lety ~ 2008 a 2014 byl dlouhodobý průměr cca 100 zavražděných ročně, z toho ~ 6 legální zbraní (a asi jednu obranu končící smrtí ročně). ZP má 7 % mužů a kdyby vraždili jen se zbraní, tak by jejich vražednost byla dokonale průměrná. V roce 2018 tu dokonce byla jen jedna (nebo dvě) vraždy legální zbraní.
Obecně přístup k legálním nebo i nelegálním zbraní výrazně nezvedá celkovou vražednost. Třetina mužů ve Švýcarsku, Srbsku má zbraň a asi 1/3 vražd se tam odehraje se zbraní. Izrael, který v roce 1998 měl 20 % mužů s legální zbraní - a skoro všechny ZP skokově zrušil - nezaznamenal skokový pád vražd a sebevražd, stejně jako Austrálie.

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:15 Nějaké větší vraždění legálními zbraněmi je jednou za 8 let, posledně 2015 Uherský Brod. (Nejspíš se za tu dobu zabilo víc myslivců mezi sebou na honech.)


Zato v době Covidu se za 1,5 roku stihlo minimálně 30 000 zbytečných nadúmrtí.

Anonymní řekl(a)...

Re: z nejliberálnějších zbrojních zákonů ...
Toto foto je dost všeříkající:

https://blisty.cz/art/116769-co-dodat-k-strelci-z-filozoficke-fakulty.html

Anonymní řekl(a)...

Nemyslím si, že tyto odzbrojovací snahy jsou vedeny reálným úmyslem předejít reálnému, existujícímu nebezpečí. Všichni ví, že si tam na konci týdne berou studenti do učeben veliká zavazadla. Dost na pronesení např. 20 l benzínu. Jak už jsem psal, vražednost u držitelů ZP je dlouhodobě průměrná. To platí např. i pro státy USA s velikým podílem bělochů jako je Maine, Minnesota - vražednost bělochů je tam jen lehce nad dlouhodobým průměrem ČR. Přibližně polovina mužů tam vlastní zbraň a kolem 60 % vražd je s palnou zbraní, tj. mizivá indikace toho, že by samotný přístup ke zbrani mnohonásobně zvedal riziko.

Anonymní řekl(a)...

Re:  foto je dost všeříkající
Střelec na římse. Záběr na střílejícího Davida K. z videa, které natočil Jiří Forman.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kameraman-jiri-forman-strelba-univerzita-praha.A231221_225822_domaci_mah

Anonymní řekl(a)...

Re: 26. prosince 2023 v 9:18
Ta fotka je spíše matoucí. Když jsem ji viděl poprvé, usoudil jsem, že vrah zřejmě střílel do lidí na ulici. To, že mrtví byli studenti uvnitř budovy, mě později dost překvapilo.

Anonymní řekl(a)...

Jaroslav Miller přináší Novelu:

https://vedavyzkum.cz/rozhovory/rozhovory/jaroslav-miller-novela-prinasi-radikalni-reformu-doktorskeho-studia

Anonymní řekl(a)...

Ad Millerova novela: v zasade souhlas, spousta dobrych veci, az na ten podivny napad s nahrazenim doktorske disertace nejakymi "aplikacnimi vystupy". To podle mne vubec neni potreba, pokud nekdo ma vynikajici aplikacni vystupy, pak jiz dnes ma moznost sepsat na jejich zaklade regulerni disertaci, ktera bude standardne oponovana a obhajena. To, jak o tom Miller mluvi, na mne bohuzel dela dojem, ze se zde oteviraji dvere nakupovani doktoratu lidmi z prumyslu... Anebo co si pod tim ma clovek predstavit?

Anonymní řekl(a)...

re: Millerova novela: v zasade souhlas ...
A teď by pan náměstek taky konečně mohl napravit tu obludnou perzekuci whistleblowera
Čenka Gregora.


Anonymní řekl(a)...

Ad 27. prosince 2023 v 18:30 Jen musí ty aplikační výstupy být uznatelné místo publikací. To si pod tím má člověk představit.

Za sebe dodávám, že aplikační výstupy převážně osvědčily, že fungují. Na rozdíl od mnoha publikací.

Dalibor Štys


Anonymní řekl(a)...

Ad: Čeněk Gregor
Teď se i na jeho kauzu vztahuje ten zákon o ochraně oznamovatelů -- zrovna použitý proti
ministerstvu spravedlnosti:
Kontrolor ministerstva spravedlnosti uznal, že protikorupční podnět ředitele insolvenčního
odboru Jana Benýška byl důvodný. Benýšek tak má nárok na ochranu před odvetou a vyzval vládu,
aby zrušila usnesení, kterým mu škrtla místo.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-podnet-vyhozeneho-whistleblowera-ze-spravedlnosti-byl-duvodny-uznal-kontrolor-40455680

Anonymní řekl(a)...

Re: aplikační výstupy být uznatelné
Tento problém nakonec existuje i u Nobelových cen:
In setting out the basis for the Nobel Prize for Physics in his will, Alfred Nobel listed  
”discovery or invention” as the two intended contributions of beneficiaries of his physics
prize.
Documentary evidence from the 1901 Nobel Committee for Physics, which is responsible for 
the selection of candidates for the Physics Prize, reveals a decision that inventors who 
had acquired a patent or patents for their invention should not be nominated for the prize.
No such condition featured in Alfred Nobel’s will.

https://www.wipo.int/wipo_magazine/en/2019/03/article_0008.html#:~:text=Documentary%20evidence%20from%20the%201901,featured%20in%20Alfred%20Nobel%27s%20will.

Anonymní řekl(a)...

Ja to s temi aplikacnimi vystupy stale nechapu. Pokud nekdo dela aplikovany vyzkum, tak jeho vystupy jsou tedy napr. patenty, prumyslove vzory, anebo konkretni realizovane procesy/technologie. Prece jiz dnes snad nic nikomu nebrani, aby tyto vystupy shrnul v disertaci, kterou standardne obhaji. Jak si mam tedy predstavit onu (citace Millera): "možnost předložení aplikačních výstupů místo tradiční dizertace"??? Jak se to bude oponovat? Jak se to bude archivovat, dohledavat a citovat? Nechapu...

Anonymní řekl(a)...

Ad 31. prosince 2023 v 8:17 - proč se nepodívat pro inspiraci do zahraničí? Jenom tam už to není PhD, ale něco jiného.

While PhD theses typically make an original contribution to knowledge, the DProf is equally concerned with making a significant contribution to practice, as well as generating new, practice-based knowledge: it requires high-level practical action, resulting for instance in significant change or development in an organization or community of practice. Still, the dissertation must make a substantial contribution to the relevant literature with new, practice-based knowledge and be reflective of advanced thinking. In this regard, the effort required to complete a Doctor of Professional Studies degree is comparable to that required for a PhD.

https://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Professional_Studies

Anonymní řekl(a)...

Re: problém nakonec existuje i u Nobelových cen ...
The Nobel Prize acknowledges the work that has created benefits “for all mankind”, but if we had to be stricter about holding scientific accomplishments up to this standard, the subset
of mRNA vaccines used during the COVID19 pandemic may not meet it.

Anonymní řekl(a)...

Rössner is back - a má nový showcase:

Vědci z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd zjistili znepokojivou informaci. Během
pokusu umístili na ulici V Holešovičkách v Praze mobilní toxikologický inkubátor s živými 
plicními buňkami a po pěti dnech zjistili, že jsou všechny mrtvé. O výsledcích hovořil v 
Rozstřelu jeden z autorů experimentu Pavel Rössner.

https://www.idnes.cz/technet/veda/pavel-rossner-rozstrel-plicni-bunky-umrely-v-holesovickach-experiment-veda.A231213_132237_veda_vov

Anonymní řekl(a)...

Už po půl roce končí v čele Harvardovy univerzity rektorka Claudine Gayová, která se svého postu ujala loni v červenci. Akademička, která v poslední době čelila kritice kvůli svým komentářům k výzvám ke genocidě Židů i kvůli nařčením z plagiátorství, z funkce odstoupila v úterý.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-sefka-harvardovy-univerzity-po-serii-kontroverzi-konci-vydrzela-jen-pul-roku-40455946

Anonymní řekl(a)...

Re: rektorka Claudine Gayová
Jaký plagiarism - vždyť to přece byly  jenom "zapomenuté uvozovky":
In an emailed statement, Harvard spokesperson Jonathan Swain confirmed Gay made corrections
to two scholarly articles published  in 2001 and 2017. The edits involved 
“quotations marks and citations,”
correcting a reference to three articles.
Dost oznam ve zbořilovském stylu - inadvertently copied:
https://www.nature.com/articles/s41467-019-10702-2

Anonymní řekl(a)...

Ad - inadvertently copied
Claudine Gay's resignation highlights the trouble with regulating academic writing
Gay is not the first head of an academic institution unseated by allegations of plagiarism: Marc Tessier-Lavigne resigned last year as Stanford University's president after an investigation found that several academic reports he authored contained manipulated data. And in 2021, Robert Caslen resigned as president of the University of South Carolina after plagiarizing part of a speech.

Anonymní řekl(a)...

Plagiátorství je kvalifikace pro eurokomisařství, zejména v německy mluvícím prostoru. Má s ním problém jak Ursula von der Leyen, tak rakouský Johannes Hahn. Teď už se jen čeká až se do komise dostane někdo z kamarádů Danuše Nerudové z doby, kdy jako proděkanka pro vědu nevěděla nic o tom, že se na jejich fakultě prodávají doktoráty. Pak, a až se ona sama stane eurokomisařkou, budou mít Češi v Bruselu dveře zcela otevřené.

Jen na ty výplatní pásky se to sotva propíše. Když tak jen nemnohým. O kvalitě potravin a jiných výrobků vůbec nemluvě.

Dalibor Štys

PS: https://de.wikipedia.org/wiki/Johannes_Hahn_(Politiker) ..."absolut schlampig gearbeitet und seitenweise unzitiert "

Anonymní řekl(a)...

re: Plagiátorství je kvalifikace pro eurokomisařství
Povzbudivé aspoň je, že ta Harvardská plagiátorka musela rezignovat dřív, než stihla vyhodit a exemplárně - pro výstrahu ostatním - ztrestat toho whistleblowera, to by se u nás na UPOLu stát nemohlo:
Harvard Honor Council student accuses school of double standard, says president Claudine Gay 
must resign over plagiarism scandal, accusing the school’s governing body of having one 
standard for the embattled administrator and another for the student body.

Anonymní řekl(a)...

Ad 5. ledna 2024 v 9:02
Quod licet Iovi, non licet bovi

“What is striking about the allegations of plagiarism against President Gay is that the improprieties are routine and pervasive,” the letter said.

Gay was found to have used “duplicative language without appropriate attribution” in some of her academic work, the Harvard Corporation, the school’s governing body, said after an investigation.

Instead of Gay being forced to step away from the university as students would for similar offenses, Harvard stood behind its president and allowed her to correct the mistakes, the student letter noted.

“That the Corporation considers her corrections an adequate response is not fair to undergraduates, who cannot simply submit corrections to avoid penalties,” the student wrote.

“When my peers are found responsible for multiple instances of inadequate citation, they are often suspended for an academic year. When the president of their university is found responsible for the same types of infractions, the fellows of the Corporation ‘unanimously stand in support of’ her,” the letter said, citing the corporation’s statement about the scandal.

Anonymní řekl(a)...

Deni na Harvardu je svym zpusobem i rehabilitace T. Hudlickeho a jeho tehdy jeste nepochopeneho
clanku v Angewandte Chemie - ktery ponekud predesel dobu:

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/ci-2021-0127/html?lang=en

Anonymní řekl(a)...

re: rehabilitace T. Hudlickeho
Nakonec mu už minulý rok dal za pravdu i americký Nejvyšší soud:
U.S. Supreme Court Ends Affirmative Action in Higher Education: An Overview and Practical
Next Steps for Employers
https://www.sidley.com/en/insights/newsupdates/2023/08/us-supreme-court-ends-affirmative-action-in-higher-education--an-overview-and-practical-next-steps#:~:text=and%20Labor%20Update-,U.S.%20Supreme%20Court%20Ends%20Affirmative%20Action%20in%20Higher%20Education%3A%20An,Practical%20Next%20Steps%20for%20Employers&text=On%20June%2029%2C%202023%2C%20the,Students%20for%20Fair%20Admissions%2C%20Inc.

Anonymní řekl(a)...

Pro připomenutí T. Hudlického. Za tohle se mažou články a vyhazují jejich editoři.

23. června 2020 Každý uchazeč by měl mít stejnou příležitost k zajištění pozice, bez ohledu na osobní identifikaci/kategorizaci,“ píše Hudlický v článku, který pobouřil část chemické komunity.
...
„Co je neuvěřitelné, skutečně ohromující je to, že s Hudlického tvrzením nelze vůbec polemizovat. Jednoduše ho nemůžete napadnout. Je to jako když Galilo říkal, že Země obíhá kolem Slunce. Porušuje to základní dogma (že diverzita je žádoucí a automaticky prospěšná, pozn. autora),“ píše Dreher.

https://www.echo24.cz/a/S8tRT/vedec-s-ceskymi-koreny-se-vymezil-proti-diverzite-casopis-jeho-clanek-stahl

Anonymní řekl(a)...

Re: vyhazují jejich editoři ...
Proto v normálních zemích existuje v akademické sféře tenure (dost nedotknutelná):

Prof. Hudlický continued to enjoy free speech as a tenured academic until his death in 2022.
https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2023/dd/d2dd00111j


Anonymní řekl(a)...

V této souvislosti je třeba vyzdvihnout přístup Akademického senátu Přírodovědecké fakulty UP, který ... zafungoval ... jako pojistka proti svévoli a bezpráví:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2024/01/09/vysledky-setreni/

Anonymní řekl(a)...

Re: třeba vyzdvihnout
že teď přichází druhá fáze - křivé obvinění (ze strany původců toho falešného účelového trestního oznámení):
(1) Kdo jiného lživě obviní z trestného činu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. (2) Kdo jiného lživě obviní z trestného činu v úmyslu přivodit jeho trestní stíhání, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.

Anonymní řekl(a)...

A pak přijde trestní oznámení za křivé obvinění z křivého obvinění, následované trestním oznámením na křivé obvinění z křivého obvinění křivého obvinění, v zápětí pak následované trestním oznámením na křivé obvinění z křivého obvinění z křivého obvinění křivého obvinění... A tak dále, než všichni zemřou spokojeným stářím :o)

Anonymní řekl(a)...

Ad: Kdo jiného lživě obviní z trestného činu
Todle fakt nevymyslíš:
Na serveru seznamzpravy.cz článek [zaběleno] s názvem “Děkan stahoval e-maily elitního
chemika. Unikla citlivá data armády USA” ... potenciální společné výzkumné projekty s
americkou armádou [zaběleno] ve článku uvádí, že v rámci své vědecké práce komunikoval s
vědci z USA ohledně výzkumu v oblasti nanotechnologií a chemie, který zajímal I struktury
americké armády, a detail společného chemického a bezpečnostního výzkumu s americkými
partnery.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-v-univerzitni-kauze-unikla-i-citliva-data-tykajici-se-armady-usa-218338

Anonymní řekl(a)...

Ad 11. ledna 2024 v 7:32
Policejní orgán se také pozastavuje nad přístupem Univerzity Palackého:

„Z uvedeného vyplývá, že vedení Univerzity Palackého na několika úrovních odsouhlasilo žádost [zaběleno] a taktéž vědělo o tom, že archiv e-mailové schránky [zaběleno] kterým poté [zaběleno] disponoval, obsahuje skutečnosti, které mohou být relevantní pro probíhající civilní řízení, a případně z nich může vyplývat možné protiprávní jednání. Vedení univerzity se však touto informací žádným způsobem nezabývalo, a to až do předmětného předložení e-mailů v rámci civilního řízení a poté podalo trestní oznámení na jednání, které předtím samo odsouhlasilo a bylo seznámeno s jeho obsahem.”

Na základě těchto informací proběhla analýza zajištěných dat, přičemž touto analýzou bylo zjištěno, že obsahem těchto zpráv byly zejména nabídky spolupráce a komunikaci mezi univerzitami, soukromými podniky apod. Analýzou bylo zjištěno, že zajištěná data neobsahují žádné utajované skutečnosti a nebylo ani zjištěno, že by obsažená data měla nějakou utajovanou hodnotu pro bezpečnostní zájmy státu.”

K trestnému činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací pak policejní orgán uvádí:

„… je třeba konstatovat, že [zaběleno] data získal se souhlasem orgánů univerzity, přičemž se jednalo o odsouhlasení na několika úrovních vedení univerzity, a obdržel je standardizovaným postupem od osob odpovědných za chod a správu počítačové sítě univerzity. Ustanovení § 230 trestního zákoníku postihuje jednání, které je de facto hacking, což v této věci v žádném případě neodpovídá jednání [zaběleno] či jiné osoby.”

Policejní orgán dochází k závěru, že nebyly naplněny znaky skutkové podstaty trestného činu a věc se z pohledu trestního práva odkládá.

https://www.dzurnal.cz/index.php/2024/01/09/vysledky-setreni/

Anonymní řekl(a)...

Podvodník Navařík, kterému se v Olomouci neřekne jinak, než Navalžík, přibral ke svým pracovním povinnostem funkci ve vedení Catrin (Podvodníkov). Pozice je to nová a progresivní - Data Screward :)

Anonymní řekl(a)...

re: Podvodník Navařík
Akademická mafie tedy i v Novém roce pokračuje ve svém výsměchu:

https://www.dzurnal.cz/index.php/2024/01/06/k-otazce-troj-jedinosti-na-up/

Anonymní řekl(a)...

Ad 13. ledna 2024 v 8:38

Bojujete marný boj. Pokud tým, který zjevně podváděl, dostává obří granty, nemůžete to vyhrát.

Tím, že (1) Covid 19 přišel v době plného běhu olomoucké píkové afery a (2) že se její aktéři dostali do politicky rozhodujících pozic a (3) že to nakonec dopadlo tak, že i jejich přičiněním jsme měli jednu z nejvyšších úmrtností v Evropě, se gang vzájemně se podporujících a zákon omerty mimořádně upevnil.

Nejvyšší zkouška loayality je vždycky zabít náhodnou osobu nebo i někoho z vlastní rodiny. A mnozí poradili svým příbuzným se naočkovat, i třeba v době, kdy už bylo jasné, že vakcína vůbec nefungue. A teď se jen třesou a zacpávají si uši před zprávami o vedlejších účincích.

To se nenapraví žádným opatřením. To bude čekat až aktéři akce Covid19 vymřou.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad - vystih podvodníky z Podvodníkova
Sebereme majetek, vykopneme děkana:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2024/01/10/historie-deleni-majetku-prirodovedecke-fakulty-a-vysokoskolskeho-ustavu-catrin-4-a-5-sezona/

Anonymní řekl(a)...

Tak proč tam tu datovou politiku dávno už někdo neudělal a jen se pořád křičí, že je všechno špatně. Jak nás tohle má někam posunout?

Anonymní řekl(a)...

Ad Dalibor Štys 13. ledna 2024 v 19:17:

"Nejvyšší zkouška loayality je vždycky zabít náhodnou osobu nebo i někoho z vlastní rodiny. A mnozí poradili svým příbuzným se naočkovat, i třeba v době, kdy už bylo jasné, že vakcína vůbec nefungue. A teď se jen třesou a zacpávají si uši před zprávami o vedlejších účincích."

Tohle je uz projev jasne dusevni choroby...



Anonymní řekl(a)...

Ad 14. ledna 2024 v 20:17 No, já tedy být očkovaný a dozvědět se o všech těch různých vedlejších účincích, klidný bych nebyl. Zvlášť, když jsou to případy v rodině...

Například tato data ze statistik ÜZIS https://smis-lab.cz/2024/01/01/komu-chybi-deti/ . Jistě, je možné spekulovat že zrovna očkované matky jsou ty, které berou vážně svou zodpovednost vůči planetě a rozhodly se děti nemít. Ale nějak to kolem sebe nepozoruji, spíš pozoruji dost zoufalou snahu... Za normálních časů by takové - ano, korelace - vedly ke stažení léku z trhu. Zvlášť když je to "jen" vakcína, která funguje přinejlepším "jen" jako chřipková vakcína, takže kdoví jestli.

Omerta v akademické sféře fungovala ještě před Covidem a funguje pořád. Ale přece jen pokud dojde k trvalému poškození organismu, funguje to líp. Když Vám ustřihnou malíček, pracovně se uplatníte už jen u Jakuzy. :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

re: Omerta v akademické sféře
Takovéto praktiky se teď nazývají cancel culture:
Prof. Hudlicky was the target of an outrage mob after ...:
Cancel Culture in Science is Real

https://hxstem.substack.com/p/cancel-culture-in-science-is-real

Podvodníkov ji použil jak na Čeňka Gregora, tak na děkana.

Anonymní řekl(a)...

Re: Angewandte Chemie
Angewandte Chemie fakticky jednalo proti tomu pozdejsimu usneseni US Nejvyssiho soudu,
odobne ovsem i ta Brock University:

https://niagaraindependent.ca/remembering-professor-tomas-hudlicky-and-how-poorly-brock-university-treated-him/

Anonymní řekl(a)...

17. ledna 2024 v 10:18 ...jednalo proti...

Jak Nemecko, tak Kanada ale (zatim ? ;-) ) pod US jurisdikci nespadaji

Anonymní řekl(a)...

re: Křivé obvinění
Používá se i v Práglu:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-valil-bych-to-na-mrtvoly-namestek-ikem-psal-podle-policie-anonymy-na-kolegu-243803#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart

Tomas Fürst řekl(a)...

vazeni,

ten IKEM me pomerne dost zajima. Vypada to jako dalsi akademicka mafie, zcela nezavisla na te nasi olomoucke. Pokud znate nekoho, kdo o tom neco vi, zkuste je postrcit, at to napisou sem. Spousta veci kolem olomoucke kauzy zacala tim, ze to nekdo anonymne vykecal na jine chemii...

diky diky
Tomas Furst

Anonymní řekl(a)...

EATRIS-CZ  Univerzita Palackého v Olomouci  134 688 645,00 Kč
https://vedavyzkum.cz/granty-a-dotace/granty-a-dotace/vyzkumne-infrastruktury-i-32-infrastruktur-ziskalo-doporuceni-k-financovani
Není to jen další Potěmkinova vesnice?

Anonymní řekl(a)...

https://smis-lab.cz/2024/01/19/lzi-a-bachorky-o-plodnosti-ockovanych-zen/

Anonymní řekl(a)...

ad 7:06 - Tech studii, ktere nevidi zadny vliv vakcinace na plodnost, je ale mnohem vice: https://coronavirus.delaware.gov/covid-19-myth-or-fact/myth-or-fact-the-covid-19-vaccine-causes-infertility/

Anonymní řekl(a)...

Ad 8:37 Však jistě. Česká data ÚZIS jsou samozřejmě jen logická korelace. Uvědoměle očkovaná = uvědoměle bezdětná s ohledem na přelidnění planety.

A pozdravem "Už máš šestou dávku?"

Dalibor Štys

Tomas Fürst řekl(a)...

Hele, ja fakt nevim. Nejsem presvedcen o tom, ze za poklesem porodnosti stoji mRN vakciny. Ale nechapu, proc bychom meli tuhle hypotezu apriori vyloucit jako nemoznou. Mnoha data ukazuji v jeji prospech, ne ale vsechna. Jiste je, ze je velmi vyznamna asociace mezi vakcinacnim statutem matky a pravdepodobnosti, ze porodi dite. A jiste taky je, ze celkova plodnot (ocistena od demografie) zacatkem 2022 v CR (a mnoha inych zemich) poklesla. Takze POUZE tim selection bias, co tak pekne vystihl Dalibor vyse, to vysvetlit nejde.

Cim jsem si ale jist: S logikou "nevime, cim to je, ale jsme si jisti, ze ockovanim ne" rozhodne pravdu nenajdeme.

Tomas Furst

Anonymní řekl(a)...

Navrhuji místo pozdravu Nazdar!, který se vyvinul ze sloganu „Na zdar Národního divadla.“ zavést pozdrav Nasedm!, posléze pak Naosm!, Nadevět! atd.

Na místo ustřihávání malíčku, to dost bolí a je i nepraktické.

Možná, že by se navíc těm, kteří mají jen dvě nebo tři dávky, trochu v hlavě projasnilo co si skutečně myslí a co jen konformně melou aby zapadli do "své" společnosti. Já budu zdravit Nanula! A budu se široce usmívat.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

20. ledna 2024 v 15:53 ...celkova plodnot (ocistena od demografie) zacatkem 2022 v CR (a mnoha inych zemich) poklesla...

Kdyz v roce 2022 odchazela nase sefova na materskou, komentovala to slovy "az Vam bude nekdo tvrdit, ze ockovani mRNA vakcinou brani otehotneni, tak mu neverte"

Anonymní řekl(a)...

Na to je standardní námitka, kterou mnozí uplaňují na případ naší zemřelé babíčky, kolegyně s nekrózou plíce, kolegy s metbolickým rozvratem atd., vše v sekvenci covid-očkování nebo očkování-covid. Anekdotická evidence. Statisticky to vychází tak, jak je popsáno v článku Fürst a spol.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://cc.cz/cesti-vedci-ziskali-pulmiliardu-i-na-vyzkum-nanorobotu-maji-v-lidskem-tele-likvidovat-zarodky-nemoci/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=cclive

„Ukazuje se, že nanotechnologie začínají být překonány a ustupují právě atomárnímu inženýrství,“ dodává průkopník metody Radek Zbořil z CATRIN.

Tvl, tak ted bude photoshop delat atomarni inzenyrstvi :-)

Anonymní řekl(a)...

21. ledna 2024 v 16:54

Peníze na pětiletý výzkum získala olomoucká univerzita v prestižní výzvě Špičkový výzkum operačního programu Jan Amos Komenský.

Partnery jsou Univerzita Karlova a CEITEC-VUT.

https://cc.cz/cesti-vedci-ziskali-pulmiliardu-i-na-vyzkum-nanorobotu-maji-v-lidskem-tele-likvidovat-zarodky-nemoci/

Anonymní řekl(a)...

https://vedavyzkum.cz/ze-zahranici/ze-zahranici/v-usa-klesa-duvera-ve-vedce-nejvice-u-volicu-republikanu

Trochu může být problém v tom, že poklesla důvěra v účinnost a tím i smysl nově zaváděných vakcín a tím i důvěra ve vědecké rozhodování FDA. :-(

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://www.epochtimes.cz/2024/01/21/co-rekl-doktor-fauci-kongresmanum-pod-prisahou-o-rouskach-lockdownech-a-rozsirovani-funkci-viru/

Anonymní řekl(a)...

Re: audit-cupuje-hospodareni-akademie-ved
Tajný audit SÚKL: desítky milionů za sporné zakázky i předražený pronájem
Podezřelé zadávání zakázek, kdy Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) „vybíral“ jen z jediné 
nabídky, kanceláře pronajaté za předraženou cenu, zaměstnávání externích programátorů,
u kterých není jasné, zda dělají skutečně práci, za kterou jsou placeni:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-tajny-audit-sukl-desitky-milionu-za-sporne-zakazky-i-predrazeny-pronajem-243870#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Holt: Všeci kradnú!

Anonymní řekl(a)...

Ad - audit-cupuje-hospodareni-akademie-ved
Ministerstvo financí a ministryně věd ten audit akademie řeší už půl roku:

https://www.scienceweek.cz/auta-pro-soukrome-ucely-i-drahe-rauty-akademie-ved-podle-auditu-nehospodarne-utracela-pisi-seznam-zpravy-iid-195894

V Akademii věd (AV) ČR se podle interního auditu její účetní uzávěrky za rok 2022 nehospodárně utrácely peníze ze státního rozpočtu. Kontroloři AV mimo jiné zjistili porušení rozpočtové kázně či zákona o zadávání veřejných zakázek, nedostatečnou kontrolu dotací nebo umělé navyšování nákladů na činnost ústavu.

Anonymní řekl(a)...

Re: audit-cupuje-hospodareni-akademie-ved
A Zeman cupuje Langšídlovou:
O Langšádlové mluvil, když zmínil degeneraci českého školství, zdravotnictví, ale i vědy
a techniky. „Když jsem ji přijímal jako adeptku na ministryni, zjistil jsem, že o vědě,
výzkumu a inovacích neví zhola nic. 
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zeman-po-dlouhe-dobe-na-verejnosti-na-seminari-spd-ve-snemovne-zesmesnoval-vladu-40458385

Anonymní řekl(a)...

Druhá největší země Jižní Ameriky stojí na prahu zásadních změn. Do čela Argentiny se postavil excentrický ekonom Javier Milei přezdívaný kvůli podivnému účesu Paruka. Nebo Blázen. S motorovou pilou v ruce slíbil Argentincům, že zemi vyvede z hluboké krize, jíž se roky brodí. Inflace momentálně přesahuje 140 procent, v chudobě žijí dva z pěti obyvatel. Za této situace Milei slíbil, že celou vládnoucí „kastu“ vyžene do pouště, zruší centrální banku, místo bezcenného pesa se v Argentině začne platit dolarem. Zruší sociální dávky. Zlikviduje ministerstva. Vyhodí vědce – jen ať se živí „poctivě“.

Anonymní řekl(a)...

Ad 25.ledna 2024 v 16:46
Mileiovy vize mi připomínají Maovu kulturní revoluci.

Anonymní řekl(a)...

Re: bude photoshop delat atomarni inzenyrstvi
The first author and Szunerits’ PhD student Pawan Kumar later went on to learn even more 
science fraud as postdoc at RCPTM in Olomouc, Czechia, in the lab Radek Zboril‘s buddy 
Manoj B. Gawande (PubPeer record here, and read below). Small world one could say, but
science cheaters always stick together.

https://forbetterscience.com/2023/12/06/lille-papermille/

Anonymní řekl(a)...

Ad Vyhodí vědce – jen ať se živí „poctivě“.

Část pravdy tam přece je, protože část vědců jsou ve své podstatě dotační podvodníci. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad: Zeman cupuje Langšádlovou
Tady je to popsané podrobněji:
... citací jednoho komunistického funkcionáře, který zastavil výrobu polovodičů s tím, že si 
počkáme na celovodiče.
... dokud na rozhodování dosáhnou lidé tu zakazující polovodiče, tu způsobující degeneraci 
českého školství, kde stávkuje 72 procent škol, degeneraci českého zdravotnictví a samozřejmě
i degeneraci té oblasti, o níž tady mluvíme, tedy degeneraci vědy a techniky.
... máme ministryni pro vědu, výzkum a inovace. Dověděl jsem se, že je to bývalá majitelka
penzionu, budiž
... Chtěla se mě v našem rozhovoru zalíbit a prohlásila, že má ráda Izrael. Řekl jsem jí, že 
si toho vážím, ale že není adeptka na ministryni zahraničí. A několik kontrolních otázek
prokázalo, že paní Langšádlové je věda, výzkum a inovace bytostně vzdálená.
... Mohl bych zde citovat zajímavé práce Ericha Jantsche o tom, že skutečná věda a technika 
musejí mít prostředí s talentovanými a nadšenými lidmi, kteří mají prostor pro skutečné 
inovace.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-odhalil-pribeh-o-Langsadlove-Ztrapnil-Pekarovou-To-vse-ve-Snemovne-749631

Anonymní řekl(a)...

Ad 27. ledna 2024 v 9:28 V podmínkách, které jaou u nás nastavené, je každý příjemce dotace jednou, ale spíše oběma, nohama v podvodu. Už jen aby ji dostal, musí slíbit téměř nesplnitelné. Pak nastává výzkum, vývoj nebo nějaké realizace v jejímž průběhu se cosi nového zjišťuje. Tím se samozřejmě naruší původní plán, finanční i věcný.

Před dvěma lety jsem sondoval u jednoho kolegy z Finska, který byl pozván na strojírenský veletrh jako příklad úspěšného čerpače dotací z průmyslu, jestli to tam ještě funguje jako když jsem ve Skandinávii pobýval. A funguje, oni měli projekt jako malá firma s velkou firmou, přičemž oni vůbec s tou velkou - příjemcem - neměli na projekt žádnou smlouvu. Jen ta velká firma s grantovkou a to jen na to 1) co je všeobecným cílem projektu a 2) objem peněz.

Kdyby Langšádlová něčemu rozuměla, prosadila by jednoduchá pravidla: 1) Všechny dotace se budou poskytovat jako institucionální financování (RVO) a 2) Profesorské privilegium. Ušetřílo by se a spoluporáce mezi firmami a lidmi v akademické sféře by vzkvétala. Protože by se legalizovalo to, co se fakticky děje. Ad 1) Pořád si každý zjišťuje "co se dá dát na některý grant" a zbytek jde na RVO. Ad 2) každý investor pořád zjišťuje jak je to s právy duševního vlastnictví, až nakonec s tím, co je k užitku, uteče nejaký student.

Ovšem dokud se budou významně čerpat strukturální fondy EU, sotva se něco takového podaří zavést. Otevírá se samozřejmě otázka zda nám ty věcné i morální škody, které napáchaly fondy EU, vůbec za ty investice stály. O tom, zda ty investice věcně dobře využíváme, nemluvě.

Dalibor Štys

Tomas Fürst řekl(a)...

Ahoj Dalibore,

tak na UP je to uplne jasne: nestaly. Pred tim nez Zboril a spol dostali ty miliardy z unie, tak byl docela klid. Pak ale zacala cesta do pekel.

Nejhorsi je, ze i kdyz se ukazalo, ze falsuji data, dostali v ramci operacniho programu Yuck
dalsi miliardy! Proti tomu proste nejde bojovat.

Ted to na UP vypada tak, ze akademicka mafie ma miliardy z unie a zbytek university jim usilovne leze do r**i s marnou nadeji, ze na ne zustanou nejake drobky. O falsovani dat se proste prestalo mluvit. Vsak co, za covidu se z toho stala norma oficilani vedy.

Takze pro UP je cela evropska integrace cista ztrata:)



Anonymní řekl(a)...

Ad 15:36 Ono to falšování dat ve vědě je samozřejmě mnohem starší "normou". Protože žádný přírodní zákon se nikdy nepodařilo "naměřit" a tak kdo na něm trval, ten si musel "pomoci" myšlenkovým experimentem nebo drobným zásahem do měření. Někdy to už fakt nešlo a bylo nutné "přírodní zákon" změnit, doplnit.

To ale neznamená, že bychom měli rezignovat na modely. Ty jsou velmi užitečné k přesnému uvažování o pozorovaných jevech, zejména ty nelineární které ukazují na kvalitativně různé průběhy a mají mnohdy i velkou prediktivní sílu.

Samozřejmě měření se falšovat nesmí, ale to také znamená, že vědcům se nesmí dát do ruky politické rozhodování. Protože oni se bez drobné falzifikace neobejdou. Ale lidé rádi demokratickou cestou lékařským vědcům politiku svěřují. V tom je princip opatření za Covidu. Kdo by se řídil nejakým zastaralým pandemickým zákonem, když máme nové vědecké poznatky. Kdo by řídil očkování nejakým zastaralým zákonem o zdraví lidu. K čertu s tou veteší.

Pokud jde o Evropské fondy, smysl mělo jedině je využít na dopravní infrastrukturu a čistírny odpadních vod. Což ovšem nechtěli ani vyjednavači EU - ti chtěli co nejvíc měkkých projektů na indoktrinaci - ani naši vyjednavači, kde každé ministerstvo a každý kraj chtěl svůj program. Nehledě na to, že díky spolufinancování fondy ovlivňují mnohem větší část veřejných peněz než se tváří a že jejich administrace stáhla z regionů a průmyslu smetánku těch nejschopnějších lidí.

Myslím, že když se všechno spočte, byla to čistá ztráta.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Re: výzkum operačního programu Jan Amos Komenský
ANEB - Jak je důležité mít zavázaného politického náměstka Millera.

Anonymní řekl(a)...

jj, bez Millera by z těch sviňáren šla udělat sotva půlka.

Anonymní řekl(a)...

Nevíte někdo co UOCHB buduje v Podbabě v prostorách VÚV?

Anonymní řekl(a)...

Re: odvolání děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka
Ševčík podal žalobu na VŠE. Mé odvolání je v rozporu se svobodou projevu
Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na školu žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou.

https://www.lidovky.cz/domov/mirolsav-sevcik-vse-dekan-fiala-jourova-politika-petr-dvorak-rektor.A240126_220600_ln_domov_lsva

Anonymní řekl(a)...

Ad 31. ledna 2024 v 10:15
Podle vysokoškolského zákona může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu po vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-sevcik-prevzal-rozhodnuti-o-odvolani-z-funkce-dekana-narodohospodarske-fakulty-242232

Anonymní řekl(a)...

31. ledna 2024 v 10:53 ...děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty...

A duvod k odvolani (= neplneni/poskozovani) nejspis pujde napadnout soudne. Viz ostatne obdobne soudni spory v minulosti

https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/nejmenovany-dekan-beneda-prohral-u-soudu-spor-s.html

https://zpravy.aktualne.cz/regiony/moravskoslezsky/odvolani-dekana-lekarske-fakulty-v-ostrave-neplati/r~a56da316cb4911ea9d74ac1f6b220ee8/

Anonymní řekl(a)...

Ad - Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný
Dřív se psalo: Nechte zpívat Mišíka
Dnes se píše:  Nechte učit Ševčíka:
https://haslingerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=800648

Anonymní řekl(a)...

Nechte učit Ševčíka, i když je jako učitel úplně neschopný? :-)

Petr Kopáček - Linked:
Hluboká pravda, rána na komoru. Děkan Miroslav Ševčík nebude odvolan proto, že říká nepohodlné věci, ale že zlikvidoval pověst a kvalitu druhdy prestižní fakulty VŠE. To mě štve jako externího vyučujíciho na této kvalitní veřejné vysoké škole (na jiné fakuktě) o to více. Ševčík se ukázal nejen jako neschopný manažer a děkan, ale i jako psychopat, který odměňuje loajalitu a trestá oponenty, brutálně, nestydatě, mimo všechny míry. A poznámka na závěr- fakt se nevyplácí nechávat věci alibisticky vyhnít, viz bývalá rektorka

Komentář: Ševčík padl. Teď ještě zrušit celou fakultu - Seznam Zprávy
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-komentar-sevcik-padl-ted-jeste-zrusit-celou-fakultu-233194

Anonymní řekl(a)...

Re Komentář: Ševčík
Nechte učit Ševčíka. Urválkovská rétorika utržená ze řetězu. Šafr, Dolejší a všichni ostatní

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nechte-ucit-Sevcika-Urvalkovska-retorika-utrzena-ze-retezu-Safr-Dolejsi-a-vsichni-ostatni-732335

Anonymní řekl(a)...

Jeden blbec Ševčík a takové haló kolem něj. Kdyby ta jeho (asi chorobná) lhavost nebyla už ověřena roky předtím. :-)

8. 4. 2014 - „Mám doma rolbu, tak používám majáček,“ vysvětloval děkan Ševčík
Praha – Na začátku března nehoda sedmi aut na dálnici D5 zablokovala i děkana VŠE Miroslava Ševčíka. Situací se ale nenechal rozhodit - po chvíli čekání nasadil na automobil modrý majáček a v protisměru odjel pruhem určeným pro sanitky. Jako důvod uvádí, že vezl do nemocnice spolucestující, která měla vážné zdravotní problémy. O tom ale pochybuje svědek nehody. Žena totiž těsně předtím auto řídila a i při čekání se s Ševčíkem vesele bavila. České televizi se pak děkan snažil vysvětlit, že majáček používá z toho důvodu, že vlastní i rolbu, na kterou majáček potřebuje. Nicméně zákon neumožňuje používat výstražné světlo modré barvy na civilním soukromém vozidle.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/mam-doma-rolbu-tak-pouzivam-majacek-vysvetloval-dekan-sevcik-329546

Anonymní řekl(a)...

https://www.stream.cz/cestmir-strakaty-podcast/umela-inteligence-je-politicky-zaujata-vysledky-vyzkumu-se-falsuji-rika-nejcitovanejsi-cesky-vedec-64889167#dop_ab_variant=1164111&dop_source_zone_name=videoportal.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Bohuzel tam Tomas Mikolov o falsovani vedy nic moc nerika. On je matematik z VUT, to jsou obecne docela slusny lidi, myslim, ze se vubec neumi predstavit hloubku te zumpy, ktera je treba v ceske chemii. Jestli ho nekdo znate, muzete ho na to zkusit upozornit. Ale ceske vede uz asi neni pomoci...

Anonymní řekl(a)...

ceska chemie je uplne v poradku - fixluje moravska nanoscience ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 2. února 2024 v 19:46 Tedy, ehm, třeba Vojtěch Adam, bioCHEMIK, je ještě větší borec než všichni olomoučtí nanoscientisti. Zatímco o olomouckém případu se alespoň bouřlivě diskutovalo a mnohé se v diskusi odhalilo, Adam v klidu dál pracuje na své katedře (a jeho spoluautorka bude eurokomisařkou).

Nový velký projekt pro CATRIN byl schválen po odborné oponentuře, jistě nějakými českými chemiky. Pravda, zlatý standard ERC byl jistě dodržen. V tomto smyslu je česká chemie jistě v pořádku.


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad fixluje moravska nanoscience

To už je přece dávná minulost, teď frčí atoscience - excelentní výsledky na atomech, které svět neviděl! A kdo nám bude tvrdit, že to nefunguje, je odporný dezinformátor. Už na takové chystáme na CATRIN i bojové strategie. ;-)

- Ukazuje se, že nanotechnologie začínají být překonány a ustupují právě atomárnímu inženýrství.
...doplnil průkopník této metody Radek Zbořil z CATRIN.
- Současně navrhnou i strategie pro boj s tzv. fake news, které by vnímání nových technologií mohly negativně ovlivnit,“ popsal hlavní řešitel projektu Michal Otyepka z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-ceske-univerzity-predstavily-projekt-o-atomarnim-inzenyrstvi-40456686

Anonymní řekl(a)...

3. února 2024 v 7:18 ...velký projekt pro CATRIN...

v projektu TECHSCALE jedou vedle UP (Otyepka & Zboril ) i Pumera (s dedikaci tentokrat k CEITEC VUT ;-) ) a UK (Cejka)

https://www.techscale.cz/cs/vyzkumne-zamery-techscale/

Anonymní řekl(a)...

Re: 30. ledna 2024 v 21:10
Odbytné pro Grantz Šaškovou

Anonymní řekl(a)...

AD - co UOCHB buduje?
Možná to bude toto:
Akademická rada bere na vědomí informace o aktuálním vývoji záměru výstavby Virologického centra A. Holého a zabezpečení této investice podané ředitelem Ústavu organické chemie a biochemie AV

To by byly lukrativní posty i pro Zažímalku, Havlasa, Hostu, a taky tu Grantz Šaškovou.

Anonymní řekl(a)...

UEB (Zazimalova) nejede ve virologii, maji vlastni "excelentni" projekt z OP JAK

http://www.ueb.cas.cz/cs/content/prestizni-vyzkumny-projekt-prispeje-ke-vzniku-plodin-nove-generace

Anonymní řekl(a)...

Nevíte někdo proč na uochb zařízli skupinu Sebastiana Zolla?

Anonymní řekl(a)...

re: namestek-ikem-psal-podle-policie-anonymy-na-kolegu
Tam vůbec kraluje pěkná mafie:
Tomáš Vích se nechtěně ocitl uprostřed války o IKEM. V Institutu klinické a experimentální medicíny mu zachránili život, když se před lety nejprve dostal do programu na voperování umělých srdcí a posléze mu tamní specialisté transplantovali lidský orgán. Tento týden měl vystoupit na plánované tiskové konferenci, kde se chystal za péči lékařům poděkovat. Jenže někdo to nechtěl. A to tak moc, že mu začal vyhrožovat.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-odspuntovany-ikem-kauza-vydirani-hleda-sve-dno-244985

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. února 2024 v 18:07 Jak zařízl? Neprošla hodnocením.

Anonymní řekl(a)...

Nikoho nezarizli - juniorska skupina S. Zolla byla ukoncena na zaklade hodnoceni od IAB a vedeni ustavu. V tom kompetitivnim systemu uspeje pouze cca. polovina juniorskych skupin - v nedavne minulosti skoncily napr. skupiny Yushchenka, Weisse, Lazara apod. Misto nich byly nove konkurzy na nove juniorske skupiny - presne, jak to ma byt.

«Nejstarší ‹Starší   201 – 400 z 671   Novější› Nejnovější»