čtvrtek 12. listopadu 2015

Věčné pohádky aneb buzzwords v chemii: #2 Biomateriály CZ

Byla jedna malá země a ta země měla stovky polymerníků, biochemiků, fyzikálních chemiků, organiků, anorganiků, stovky materiálových inženýrů, stovky sklářů a metalurgů a ty cca od roku 1995 pracují na tzv. biomateriálech. Tito pracanti napsali spousty skript, vytvořili spousty prezentací, publikovali mraky článků, "habilitovali" desítky profesorů a stovky docentů. Dokonce zřídili v té zemi kouzel několik tzv. center výzkumu za miliardy, koupili ze západních zemích přístroje a chemikálie za další desítky miliard, podaly se desítky patentů a ono za těch 20 let ..... nic. Ano, jde o pohádku o českých biomateriálech.
Byl jednou jeden sejrajt a ten sajrajt šlo zvážit, změřit, zjistit pevnost, vodivost, morfologii povrchu, drsnost, pak se nasadili buňky a žijou-nežijou. A tak stále dokola. Občas někdo přihodí rheologii, povrchovou energii, optické nebo magnetické vlastnosti a máme tisíce umělých kůží, srdcí, nervů a přesto máme hovno. Proč  ? Na tu otázku existuje více správných odpovědí.
  1. Všechen výzkum je výzkum pro publikaci. 
  2. Absolutně nulová kreativní schopnost, pouze tupé analogie.
  3. Nikdo z "vědců" nic před příchodem do výzkumu neprodal ani ve výrobě nerealizoval.
  4. Výzkum od počátku vedou nýmandi a ti generují další nýmandy, kterým stačí nějaký ten malý grantík, smrádek v labu, student v labu,  docentura a 3-8 několika denní dovolená na konferencích ročně.
  5. Dotyční vědci nejsou špičkami v oboru, pro který materiály připravují.
  6. Výzkum se přizpůsobují přístrojům a nikoliv přístroje výzkumu.,.
  7. Týmy jsou složeny jen z několika lidí.  
Dál už by to byla škoda papíru....

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Dobrý den,

zastupuji firmu, která působí v oblasti regenerativní medicíny a klinických studií. Váš blog jsem zaznamenal díky článku "Proč si platí pacienti za klinické studie aneb české pokrytectví u klinické studie ALS ?", který mě velmi potěšil svou otevřeností a přesností v pojmenování problémů "českého vědeckého rybníčku". Blog zaujal i zakladatele společnosti pro kterou pracuji, který by s Vámi rád prodiskutoval Vaše know how v oblasti regenerativní medicíny/klinických studií - případně možné spolupráce. Chtěl bych Vás tak touto formou požádat o kontaktní emailovou adresu, kam bych Vám mohl zaslat bližší informace.

Děkuji za Váš čas a ještě jednou děkuji za článek.

S přátelským pozdravem,

Jakub
czrmkontakt@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

Ono myslím stačí, že budeme navěky vzpomínat na rok 1958 a čočky :-) Na druhou stranu utrácí se neskutečný peníze na Biocev, ceitec apod. kokotiny, takže biomateriály z toho dělají nepatrnou částku. Ale souhlasím, že personální vybavení (český profesor a docent) je opravdu ubohé.

Jiří Macháček

Anonymní řekl(a)...

Jiné buzzword je taky "nanotechnologie", asi tak podobné jako biomateriály... myslím tedy realné využítí ve farmacii a v medicíně, v technice a chemii je to jiná kapitola...

Anonymní řekl(a)...

Já to teda chápu tak, že autor nekritizuje obor biomateriálů jako takový ale jen jejich skutečnou realitu v českém pojetí. Bohužel se v tomto inspirovala ČR v Evropě, kde od 80.let vznikaly předražená centra biomedicíny a biotechnologií, a to v zemích s nulovou vědeckou tradicí jako Portugalsko, Řecko nebo Španělsko a ty mají stále hodně publikací a formálních patentů, ale faktické vynálezy vznikají jen v USA, UK a Švýcarsku. Posledních 20 let ale vidím podobný "úpadek" i v Německu, kde každá univerzita má "objev" ale všechno je to na .... Takže zde se nyní buduje předraženě to, co za 20 let vygeneruje stejné nic jako jinde v Evropě. CEITEC, BIOCEV apod. umělé hovadiny zbytečně budované 1 km za Prahou nebo v Brně, aby dosáhli na dotace je jeden velkej tunel, kdy krom stavebních nákladů se dotace vrátí západním firmám ve formě nákupu technologií, vybavení a chemikálii a u nás si draze platíme otutilované kecaly, jejichž jediná praxe je něco jako 8 let otročiny v západní laborce anebo 30 letá praxe na UMG, UMCH anebo VUT. Živí se na tom spousta lidí, mimochodem to snad už rok jeden z provozních peněz, přestože to nemají dodnes ani zkolaudované, natož dostavěné. Asi nemá smysl se nad tím plýtváním rozčilovat ale říkat tomu "vědecký rozvojový projekt" je opravdu tragikomedie. V tom bych souhlasil.


Nevím, jestli nano je buzzwords. Samozřejmě to lze okecávat jako všechno, ale jako princip to nějaké přínosy má. Nanotechnologie mají těch problému víc, v první řadě se v mnoha oblastech dávno (i když ne záměrně) užívají ku prospěchu věci. To mají nakonec společní i s biomateriály.

Sanotas