čtvrtek 24. srpna 2023

Závěrečné shrnutí

V životě (nejen) starého chemika nebývá moc příležitostí uzavřít nějakou životní etapu s výjimkou té poslední. Vlastní změny si člověk všimne většinou tak nějak mimochodem a náhodou. Člověk se zpravidla nemění v reakci na nějakou konkrétní (byť i hodně tragickou nebo hodně emočně vypjatou) událost ale spíš nějak během času , prostě stárnutím, tj.  tím, že většinu věcí už člověk zažil a nějak sežvejkal a najednou po letech zjistil, že má na věc jiný názor než měl nebo v lepším případě si na původní názor už ani (bez ironie) nepamatuje. Tedy vlastně žádný velký zlom ale plynulá cesta, při které se ztratí většina původně pevných názorů. Proto člověka vlastně potěší, když zjistí, že některé jevy a procesy nejen plynou ale k něčemu dospěly, i když ten výsledek nestojí za nic. V případě podvodníků z UEM AV to došlo tam, že podvody krycí ředitelku si ústav za ředitelku zvolil opětovně, stále je v dozorčí radě ústavu člověk, jehož dcera získala vedoucí místo v ústavě.

Whistlbloverky se AV zbavila tak, že působí mimo vědu. Šéfka AV a její podvody kryjící zástupce v AV stále působí a nezbývá jim, než platit za vypracování projevu třetím osobám 100T/kus. To asi musí být rétorické perly paní ředitelky, bohužel zatím jsem měl smůlu a tu blbou osobu jsem nedovedl poslouchat déle jak 10 sekund.  A samotnou podvodnou dvojku českých vědeckých kapacit dlouhodobě schopných natočit obraz oka o 90 stupňů a nazývat ji odlišným vzorkem, policie našla před rokem na balkoně vlastního domu v Hostivaři ve stádiu fyzického rozkladu, takže se aspoň tato jinak komická dvojice matky a syna nakonec dočkala 80 sekund slávy na CNN Prima News, kde měla svoji relaci.  Smutné je, že celý UEM AV věděl, že oba nejsou tak úplně psychicky normální a navíc podvádí a patologicky lžou, přesto to překážka práce nebyla. 

Na celé věci tedy skoro vše dopadlo špatně, ale tak to je s celou AV, která se sice stále odmítá rozpustit do vysokých škol, které ale v kvalitě pokulhávají úplně stejně a na stálou reformu studia kašlou a tak maximálně čekají příkaz od ministerstva jako za starých dobrých časů. Bohužel za evropské peníze se dá koupit materiál, přístroje ale solidní vědce a pedagogy to neudělá. Když se dnes podívám na VŠCHT,  UOCHB a jejich  oddělek UMG musím bohužel konstatovat, že to jde s kopce dolů. Zájem o práci tam setrvale klesá, vedoucí jsou stále ti stejní (zpravidla Češi 😊, maximálně tak s praxí laboranta na lepší zahraniční škole). Mladí chemici nemají ve světové konkurenci vůbec šanci, vlastní iniciativa prakticky nulová, chemický průmysl i výzkum zaostalý, čest těm pár výjimkám. Na podnikání v chemii je škola neumí připravit, protože všichni vyučující umí tak akorát sepsat traktát a prezentaci, nikdy v kvalitní zavedené chemické firmě nepracovali, natož aby se v ní prosadili nějakým nápadem nebo se dokonce udělali pro sebe a začali chemií vydělávat.  

O CEITEC a BIOCEV atp. už ani nemluvě, v lepším případě dotační nesmysl, v horším případě dotační podvod, který je dlouhodobě provozně a ekonomicky neudržitelný a výsledků má ve stejné kvalitě jako ten olomoucký Zbořil. Masarykova univerzita může vystavět dalších 20 budov, ale ty budou plné stejně průměrných vědců jako před výstavbou.  V jistém smyslu chápu Hořejšího, že si musí dělat PR přes COVID, protože z těch jeho propagovaných  biotechnologiíí, Neužilových „léků na rakovinu“  a spinoffů UMG je jen kolonka ve výkazu vědecké činnosti jako za socíku a krom pár rozhovorů liokálním mediím to díru do světa neudělá.  A to je ten největší důvod – myšlení  a chování jak za socíku. Dokud tu srandovědu někdo platí, tak se v útrobách srandaústavů budou držet srandovědci a těm je jedno, že se podvádí a dělá pseudovýzkum, protože všichni za socíku věděli, že je to jen hra. Nikdo není ke skutečné aktivitě nucen, nikdo nemá zkušenost s úspěchem ostatních, za úspěch se v ČR považuje získání většího grantu. Oslava utrácení nezná mezí. Proto překvapí spodovné randovědce, že někdo chce potírat zjevné podvádění, jehož odhalování granty ani prestiž nenese. Naopak stejně jako v Rusku ho potrestají.

A AV jako  celek je bohužel jen hra na vědu a vedení AV to samo možná ví nebo so spíše myslí, že ten podvod funguje i jinde a  není síla to změnit. Pokud ale chcete dělat chemii včetně biochemie pořádně, měli byste jít jinam mimo AV. Jen je mi líto těch mladších, kteří stále věří vědeckému PR tlačení ČT a placené z dalších dotací a jsou ochotni trávit mládí u školitelů, jejichž vědecká potence je na českém průměru, který je v globálním srovnání hodně slabý a i po 30 letech od převratů se to nelepší. 

671 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   601 – 671 z 671
Anonymní řekl(a)...

https://www.nature.com/articles/d41586-024-01231-0

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že se budou snažit z toho vyklouznout tím, že řeknou nojo, všechno bylo špatně a teď už to bude dobře. https://www.lidovky.cz/domov/ockovani-vakcina-cesko-selhani-pojistovna-cerny-kasel.A240428_183315_ln_domov_rkj?zdroj=LN_otvirak

A povede se jim to. Škoda těch mrtvých.

Ještě by to chtělo prověrku kvality všech testů a testovacích laboratoří.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

ad https://www.nature.com/articles/d41586-024-01231-0

Jejda, co mi to jen připomíná? Ranga Dias falšoval data, pak se snažil všechno shodit na studenty, pak podal žalobu na univerzitu kvůli údajně podjatému vyšetřování, které potvrdilo jeho neetické jednání... Ti podvodníci snad jedou podle nějaké šablony:-) No tak uvidíme, jestli se s tím University of Rochester nakonec popasuje lépe než Olomouc.

Anonymní řekl(a)...

Re: 29. dubna 2024 v 18:40

Problém Vaší logiky je ten, že úplně opomíjíte skutečnost, že už tady "soudruhy" máme zase. Sice nepřišli z východu, ale co je pro nás nejlepší ví úplně stejně, jako jejich předchůdci.

Anonymní řekl(a)...

Ad 18:40 To jako chcete rici, ze zadna fakta neexistuji a je jen ide9logicky zvast a stadni chovani? Taky nazor.

Dalibor Stys

Anonymní řekl(a)...

No, treba vysledky Locarnske konference Sovetsky svaz rozhodne neovlivnil. Natozpak polsko nemeckou smlouvu o neutoceni. Nebo anslus Rakouska. Ve skutecnosti je situace velmi analogicka: Polaci si hraji na pany, Rakousko se snazi nebyt Nemci a my se podle vzoru USA pripravujeme na minulou valky a snazime se byt nejsvatejsi ze svatych. Jen tehdy to bylo podle vzoru Francie.

Dalibor Stys

Anonymní řekl(a)...

30. dubna 2024 v 18:50

A co třeba takové jmelí!

Anonymní řekl(a)...

Za jmeli muze Putin. Na tom se shodneme, ne?

Dalibor Stys

Anonymní řekl(a)...

Copak Putin, ale jmelí. Všimli jste, co se letos urodilo jmelí?
Strasně. V korunách stromů to vypadá jako nějaká orlí hnízda.
A víte, že jmelí je cizopasník?
Jděte!

Anonymní řekl(a)...

Chcete snad rici, ze za jmeli nemuze Putin? Rovnou se koukejte nahlasit na BIS, chcimire jeden!

Dalibor Stys

Anonymní řekl(a)...

Re: langsadlova-ministryne-demise
Hlasy, že nemá potřebné vzdělání, za sebou žádnou odbornou činnost, natož akademickou.
Že vystudovala Vysokou školu politických a společenských věd, která před nedávnem
zkrachovala, protože byla vytunelována svými činiteli, a zůstaly po ní milionové dluhy.
A ona byla v té škole, stejně jako pan Rakušan, pan Fiala a další, v jakési radě či náborové 
jednotce. V posledních letech to přestalo fungovat, škola ztratila akreditaci a kredit u
každého, kdo se v té problematice pohybuje, a ukončila činnost.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ze-ji-nemeli-radi-Za-tim-bude-neco-jineho-Petr-Zantovsky-tusi-co-je-za-koncem-ministryne-754438

Anonymní řekl(a)...

Kéž by BIS a policie prověřila pořádně kde všude končí peníze na naší slavnou excelentní vědu. Daňový poplatník by se určitě divil a asi by z toho i zaplakal.

Anonymní řekl(a)...

Ad 1. května 2024 v 13:30 Na základě čeho by to BIS dělala? Myslíte třeba, že by BIS dohlížela na opakování experimentů?

Nebo, že by BIS rozebrala přístroj a zkontrolovala, jestli měří, co tvrdí, že měří? I porovnání mezi různými přístroji by byl přínos.

Nebo, nedejbože, že by BIS zkoušela prezidentskou kandidátku z biochemie a molekulární biologie? No to bych si užil 😊

Hlásím se do zvláštní jednotky.


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Odpovím protiotázkou. Vážně je profesor Štys tak naivní, že věří, že se ve vědě nekrade? To máte dotace, stavební zakázky na slavná centra, nákup přístrojů kde pro experiment je potřebný ten jediný správný, různé úplatky, domluva firem při zakázkách kde se dělá křoví... Hlaste se a odkrývejte, budete velmi užitečný.

Anonymní řekl(a)...

Vlastní vědecká kapitola je "Research paper mill", aneb jak se rodí ten správný excelentní vědecký kádr pro granty. Můžete odkrývat, stojí to za to.

Anonymní řekl(a)...

například masivní dezinformační kampaň proti MDPI ze strany společnosti elsevier a podobně. Elsevier na tom vydělává, hloupí vědci stále platí tisíce dolarů za umístění pdf na internet. Nemohu uvěřit, jak jsou někteří lidé naivní a věří, že MDPI je nějaký padouch, zatímco rádi platí elsevieru doslova za pouhé umístění pdf na internet. Samozřejmě, že MDPI je jen retardovaná obchodní platforma, ale jde o to, že elsevier je na tom stejně (pokud někdo nevěří, je snadné si ověřit, kolik blbostí přes elsevier prochází), ale má podporu silných lidí v systému. Dvojí metr a neuvěřitelná poslušnost vůči autoritám. Pořád nemůžu uvěřit, že se s tím nic nedělá. Že údajně přední mozky v populaci jsou tak neschopné, že jsou rády, že zaplatí téměř 10 000 dolarů za pdf nějaké firmě a pak jim zadarmo recenzují články. Opravdu bych rád viděl nějakého vědce v televizi, jak žádá o více peněz na vědu a zároveň vysvětluje tuto publikační krádež široké veřejnosti

Anonymní řekl(a)...

https://www.forum24.cz/tuleja-stahne-ze-svych-publikaci-clanky-z-potencialne-predatorskych-casopisu-za-chybu-se-omluvil?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů.

Anonymní řekl(a)...

Vědce konec Langšádlové mrzí (teda - spíš jen dvě vědkyně):
„S paní ministryní jsme měli velmi dobrou spolupráci, velice rychle se zorientovala v 
problematice, což není jednoduchá záležitost. Měla snahu udělat potřebné změny. Pro mě je to
překvapení a nemám z toho úplně radost,“ komentuje předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.
„Je mi líto, že paní ministryně demisi podala, protože považuji její uplynulou činnost za
velmi dobrou,“ zhodnotila předsedkyně České konference rektorů a rektorka Univerzity Karlovy
Milena Králíčková.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/helena-langsadlova-veda-demise-top-09.A240425_111755_domaci_simk

Anonymní řekl(a)...

Ad 2. května 2024 v 8:29 Stavební zakázky do vědy nepočítám a systém veřejných zakázek jsem diskutoval zde https://vedavyzkum.cz/blogy-a-komentare/dalibor-stys/obhajoba-vedeckeho-systemu-je-virou-ze-za-nas-vyrobci-pristroju-delaji-zakladni-vyzkum-dobre

Budete se totiž divit, ale každý přístroj různé konstrukce měří něco jiného. Že se to pak různými kalibracemi a softwarově "dohání" aby výsledky byly "jak se očekává" je další věc. K tomu např. prof. Jan Valenta https://vedavyzkum.cz/blogy-a-komentare/jan-valenta/prace-rukodelne-a-experimentalni-veda . Když děláte rutinní výzkum, je jedno, na jakém přístroji měříte. Je to ale věda? Jistě, pro účely citovanosti, naplnění hodnotících indikátorů nebo pro sebeuspokojení ano, ale z hlediska skutečného smyslu základního výzkumu?

Takže někdo, kdo skutečně nad věcí hloubá a hrabe se v primárních datech, může chtít jen jeden určitý přístroj. A ten člověk, ten skutečný vědec, pak musí manipulovat výběrová řízení. Ano, většinou jsou motivace finanční. Takoví lidé ale nejsou vědci, vědy se to tedy netýká.

To jste se zas dozvěděl spoustu nových věcí, co? Nebo taky jmelí.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

3. května 2024 v 9:09
Novou věc jsem se nedověděl žádnou, jenom mi připadá, že se z odpovědi pokoušíte vykroutit. Bohužel pro vás, vím moc dobře jak se ve vědě peníze používají a jak se tam nakupuje. Takže znovu a přímo... Kradlo se a krade se v těchto našich bohulibých vědeckých zakázkách co mají pozvednout tuto nevzdělanou republiku na hi-tech pokročilou úroveň nebo ne? Ona celá ta proběhlá huráakce vědecké centrum z EU "do každého okresu" působila hned po spuštění dost vtipně. Ze svého ministerského a dalšího působení určitě máte kolem všeho dost zajímavých informací. Mně kompletní přehled chybí, ale jsem přesvědčen že se v tomto oboru krade minimálně stejně jako všude ve státní správě, to znamená že se krade dost až hodně. Navíc se zde krade a uplácí velmi sofistikovaně.
Stavební zakázky do vědy počítat musíte také, je to všechno součást vědecké infrastruktury na kterou jdou dotace. Dál nákup těch správných, jedinečně "potřebných" přístrojů k výzkumu také k nekalostem přímo vybízí - bavím se o formálním důvodu k nákupu, je mi úplně jedno co ta mašina nakonec měří. Kdo by se pak odvážil rozporovat a kontrolovat slovutné vědce a lékaře, kteří nutně potřebují naprosto specifický přístroj k vývoji superkondenzátoru nebo ke zkoumání rakoviny (zázračné slovo, které otvírá peněženky)! Vždyť ty úžasné objevy už na ně čekají doslova "za rohem", Antonín Holý pak bude vedle těchto superobjevů jako ubohý amatér. :-)

A víte, že jmelí je cizopasník?
Ale jděte!

Anonymní řekl(a)...

Ad 3. května 2024 v 12:13 No, zjevně jste se nikdy nepídil po tom, co Váš přístroj měří. Za vědce Vás tudíž nekvalifikuji. Dokonce ani číst neumítě.

Takovými primárními daty jsou například Locarnské smlouvy.

Sám sebe jste z diskuse zcela diskvalifikoval. A o to mi šlo :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 3. května 2024 v 12:21
Zase jste na jasnou a přímou otázku neodpověděl a uhýbáte úplně jinam. Odpovím si tak sám, takže ve vědě se tak krade a to hodně. :-)

Díky za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

A jeden akademik, co bude na akademiky dohlížet. :-)

Úroveň Tulejových publikací děsí ekonomy. Udivuje chabá angličtina i čarovné mnohoúhelníky

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-uroven-tulejovych-publikaci-desi-ekonomy-udivuje-chaba-anglictina-i-carovne-mnohouhelniky-40470291

Anonymní řekl(a)...

3. května 2024 v 12:25 Já se zas poučil, že nemáte ponětí o tom, co měříte.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Vždyť jsme se už skoro úplně názorově sešli, jenom svou větu trochu opravím a doplním:
- Dál nákup těch správných, jedinečně "potřebných" přístrojů k výzkumu také k nekalostem přímo vybízí - bavím se o formálním důvodu k nákupu, stylu je mi úplně jedno co ta mašina nakonec měří, nevyužiju to.

A tady opravím vaši větu "Ano, většinou jsou motivace finanční. Takoví lidé ale nejsou vědci, vědy se to tedy netýká." na:
Ano, většinou jsou motivace finanční. Takoví lidé ale nejsou ze své podstaty vědci, vědy se to samozřejmě týká. Tito "vědci" ubírají peníze druhým a velmi často o penězích rozhodují. Nějak ta samokontrola dost často ve vědě selhává.

A mně je opravdu úplně fuk co a jak měřím, protože nic na mašině neměřím. :-)

Anonymní řekl(a)...

3. května 2024 v 13:39 Ano, pochopil jsem. Asi jste ekonom, ne?

Právě jsem vyslechl rozhovor ekonoma Zámečníka, který se šířil o tom jak potřebujeme mít v Evropě elitní univerzity a jednotný velký trh. https://www.hrot24.cz/clanek/evropa-beznadejne-zaostava-pokud-se-nezmeni-zacne-chudnout-cesko-nema-cim-prispet-chybi-mu-prestizni-univerzity?utm_source=echo24_hp A že toho docílíme tím, že se více sjednotíme v EU. No elitní univerzitu v Evropské unii nově vybudovali jednu, IST v Klosterneuburgu, z rakouských a dolnorakouských (!!!) peněz s významným příspěvkem domácího kapitálu. Česká docentka má pořád nižší výplatu než rakouská uklízečka, o efektivní hodinové mzdě vůbec nemluvě. A o tom, že Němci zastavili kamiony s rouškami pro Českou republiku v době Covidu také zřejmě neslyšel.

Jelikož nevíte nic o praxi měření fyzikálních veličin, nemůžete ani posoudit, co je k tomu třeba. Klasický manažer: Nevím o tom nic ale mám na věc ucelený názor. Se stejnou logikou pujdeme do boje s armádou 20 000 vojáků kterým velí 350 generálů a která nemá ani náhradní maskáče a střelivo na půl roku. A pro jistotu jim vypneme elektriku, protože Green Deal.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-tuleja-se-vzdal-kandidatury-na-ministra-251138#dop_ab_variant=1291710&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest241_shrnuti_llm_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

To jsem zvědav, koho v té TOP09 ještě mají...

Anonymní řekl(a)...

Ad 3. května 2024 v 14:44
Už je to jasné, třeba by jim to Zbořil, Otyepka, případně jiný excelentní kádr z UPOLu vzal.

Politolog Pavel Šaradín z Palackého univerzity v Olomouci:
Říkal jsem si, že TOP 09 prostě chce nějakým způsobem oživit své PR. Očekával jsem, že mají nachystanou velmi silnou osobnost, která je prověřená a která je buď dobrým manažerem, nebo třeba excelentným odborníkem v oblasti vědy.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/politolog-saradin-top-09-ministr-zmena-langsadlova-tuleja-pekarova-adamova.A240503_164026_ln_domov_lvot

Anonymní řekl(a)...

RE: jiný excelentní kádr z UPOLu
Ano, náměstek Miller by tam nějakého svého kádra natlačit mohl.
Existuje ještě jeden výklad té frašky s Langšádlovou, totiž že sama chtěla řešit dezinformace:
Langšádlová do toho zmateného tyglíku s názvem dezinformace přinese ještě mnohem větší chaos
a že tu vládu vystaví totálnímu zesměšnění. Ne, že by se vláda nedokázala zesměšňovat každodenně
a každým svým činem. Nicméně tohle už by byla hodně velká blamáž, takže paní ministryni toto 
nebylo umožněno, ten portfej jí nebyl přidělen.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ze-ji-nemeli-radi-Za-tim-bude-neco-jineho-Petr-Zantovsky-tusi-co-je-za-koncem-ministryne-754438

Anonymní řekl(a)...

Při aktuálním propírání Tuleji jsem se podíval do Scopusu i na další politické hvězdy naší republiky.

Petr Fiala - 3 dokumenty
Mikuláš Bek - 4 dokumenty
Danuše Nerudová - 76 dokumentů (nejcitovanější práce naprosto mimo obor -spoluautor Adam Vojtěch)

Nějak nechápu za co tito lidé mají docentury a profesury a ještě si dovolují kázat o etice a morálce.

Anonymní řekl(a)...

4. května 2024 v 14:48 76 článků v ekonomii není špatné. Ovšem to, že je Nerudová též spoluautorkou na molekulárně-biologickém článku, navíc s Adamem Vojtěchem, vzbuzuje jiné relevantní otázky.

Pandořina skříňka byla otevřena, publikace akademických politiků se začnou studovat. :-)

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

4. května 2024 v 14:48 ...do Scopusu...

https://www.muni.cz/lide/588-petr-fiala/publikace
https://www.muni.cz/lide/31408-mikulas-bek/publikace

Tomas Fürst řekl(a)...

Psali jsme pred 3 roky:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2021/11/06/rozmohl-se-nam-tu-takovy-nesvar/

Bohuzel je to vsem uplne jedno.


Anonymní řekl(a)...

Pekarová: Tuleja ukázal vysoké mravní nároky, které jsou TOP 09 vlastní

Anonymní řekl(a)...

Novy druh logiky, Pekologika.

Anonymní řekl(a)...

Re: 4. května 2024 v 19:32, 23:42 - Pekari perlí jak Šaradínovci:
Premiér Fiala se za Tuleju po prvotních odhaleních ve čtvrtek obratem postavil s tím, že hodlá 
jeho návrh na jmenování donést prezidentovi. Stalo se tak poté, co Tuleju znovu podpořila 
šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová:
„Za svůj profesní život napsal desítky odborných článků a je v akademické a vědecké obci vysoce ceněn jako renomovaný ekonom,“ argumentovala Pekarová Adamová. „Jsem ráda, že je jeho nominace
velmi dobře přijímána, a nevidím důvod na ní nic měnit,“ dodala.

Anonymní řekl(a)...

Re: excelentní kádr z UPOLu
To by byl už patý kandidát:
První je, že funkci obsadí místopředseda Matěj Ondřej Havel, který byl také ve hře, než
vedení strany vybralo Tuleju.
Druhou variantou je ta, že místo už zůstane neobsazené.
Třetí varianta je, že strana představí jméno kandidáta, které zatím ve veřejném prostoru nebylo.
A konečně čtvrtou, trochu divočejší variantou, je ta, že Helena Langšádlová stáhne rezignaci.

Anonymní řekl(a)...

Ad 6. května 2024 v 13:30 - poslední zprávy:
Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat jméno Marek Ženíšek. „Je jedním z těch, kteří jsou teď ve hře,“ řekl iDNES.cz člen nejužšího vedení TOP 09, který si nepřál být jmenován. Ve hře jsou podle něj asi tři jména, ale tvrdí, že se rozhodne mezi Ženíškem a místopředsedou Matějem Ondřejem Havlem.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/top-09-ministr-pro-vedu-vyzkum-a-inovace-predsednictvo-zenisek-matej-ondrej-havel.A240506_160054_domaci_kop

Anonymní řekl(a)...

Copak se to děje nového na CATRIN? Bude nějaký nový ředitel nebo zase zvolí staronového Banáše? A stačí jim pouhý magistr, co pak může vést excelentní vědecké hvězdy?

Director of the CATRIN
The Rector of Palacký University Olomouc announces a Call for the Position of Director of the Czech Advanced Technology and Research Institute of Palacký University Olomouc (CATRIN).

Masters‘s degree,
Proven experience in top management

https://vedavyzkum.cz/nabidky-pracovnich-pozic/nabidky-pracovnich-pozic/director-of-the-catrin

Anonymní řekl(a)...

Hmmm, to by mohl kandidovat i data Screward Navalžík, ten je dokonce doktor...

Anonymní řekl(a)...

U pana Beka pobavila publikace v Acta Universitatis Palackianae Olomucensis
Čekal jsem že editorem bude Zbořil
Případně články v https://acta.musicologica.cz/ kde sedí sám v redakční radě.

Anonymní řekl(a)...

Ad 4. května 2024 v 19:21 Tomas Fürst řekl(a)... Psali jsme pred 3 roky: Bohuzel je to vsem uplne jedno.

Zase tak úplně jedno to všem nebylo... Viz "Vojtěch Adam rezignoval na post rektora". A problémy vědy daňové poplatníky zajímat už naštěstí začínají.

Komentář: Vysoká hra. Špatné řízení vědy vede ke špatnému vládnutí
- Kauza nešťastné výměny ministra pro vědu má i svou světlou stránku. Vzbudila totiž zájem médií a veřejnosti o problémy české vědy, který byl jinak vždy velmi vlažný.
- Hodnocení je nejen vodítkem pro efektivní rozdělování finanční podpory, ale vyvolává také silné motivace mezi vědci a pracovišti. Pokud je hodnocení nastaveno špatně, vyvolává špatné motivace, výzkum je neefektivní a peníze na něj mizí jako v černé díře. Právě zde začíná i český příběh a „kauza Tuleja“. Ale o něm až za chvíli.
- Kvantitativní kritéria dominovala i v hodnocení úspěšnosti grantů, při udělování docentur a profesur. Dělat čárky za vědecké výstupy bylo prostě mnohem snazší než je hodnotit z pohledu kvality.
- Vědecké tituly získané spíše díky kvantitě než kvalitě publikací dlouhodobě otevíraly dveře do nejrůznějších akademických orgánů, které se na nastavování kritérií hodnocení a financování výrazně podílely a nadále podílejí. Je naivní očekávat, že tito lidé sami půjdou aktivně proti systému, díky němuž vystoupali kariérně nahoru.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-komentar-vysoka-hra-spatne-rizeni-vedy-vede-ke-spatnemu-vladnuti-251258

Anonymní řekl(a)...

Jojo, však kolega Münich zas vymyslí nějaký nový a ještě lepší kafemlejnek.


Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

AV tvrdí, že teplejší země se ohřívá od chladnější atmosféry

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/klimaticka-zmena-stanovisko-na-chybnem-zakladu.A240505_165809_p_spolecnost_nef

Anonymní řekl(a)...

11:40 To je tím, že uvnitř Zeměkoule je ještě jedna - větší...

Anonymní řekl(a)...

No článek pana Münicha je dobrý, alespoň se víří voda.
Trochu mě ale zarazila věta "Podprůměrných vědců a pracovišť je vždy výrazně více než těch nadprůměrných." :-S existuje nějaké jiné statistické rozdělení týkající se kvality vědců?

těším se na to až někdo použije AI na důkladnou analýzu citací, publikací, čerpání financí, sezení v grantových panelech a různých radách a editorial boardech. To se budou etické kodexy otřásat.

Anonymní řekl(a)...

Ad Existuje nějaké jiné statistické rozdělení týkající se kvality vědců?
Třeba je to statistické rozdělení podobné jako u mezd. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 7. května 2024 v 17:25 Věda je nejglobálnější disciplína. Nelze očekávat, že když čistý plat české docentky je nižší než čistý plat rakouské uklízečky, bude česká věda jakkoliv konkurenceschopná.

Zbořilovci mají pravdu, že u nás se musí kvalitní vědci přeplácet. Protože když o slušně placené místo v české vědě přijdete, žádné další takové se na celé univerzitě nenachází a jdete s platem na 1/4. Takže je třeba platit rizikový bonus.

Jaké je řešení? Snížit počet studentů vysokých škol na 1/3, odpovídajícím způsobem i počet pedagogů za zachování 2/3 peněz. Na vyšších odborných školách dávat tituly Bc. (VOŠ) abychom byli stále světoví. Nic se nemusí legislativně měnit, finančně to vyjde a i pedagogové, kteří přejdou z VŠ na VOŠ, si oddychnou. Dostanou přidáno a nebudou muset zoufale honit publikace.

Škoda, že jsem to říkal už před 12 lety.

Zdraví

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 8. května 2024 v 8:21
Šlo mi o něco úplně jiného, o statistické rozložení. Aneb jak 66% zaměstnanců může brát podprůměrnou mzdu a může tímto způsobem podprůměrně placených zaměstnanců být výrazně více než těch nadprůměrných (podle věty z článku, kde "podprůměrných vědců a pracovišť je vždy výrazně více než těch nadprůměrných"). Odkazovaný článek z ČSÚ [*] je sice dost starý, ale jde mi jen o jeho pěkný obrázek distribuce mezd.
Není stejně jako u mezd rozložení kvality ve vědě? Průměr táhne nahoru "menšina" dobrých vědců a pracovišť, jinak nic moc? Stejně jako u mezd, kde "menšina" výborně placených zaměstnanců táhne nahoru průměr?
Ad Čistý plat české docentky je nižší než čistý plat rakouské uklízečky. Není to moc dobré srovnání, protože čistý plat české uklízečky bude asi menší rakouská sociální podpora. A co třeba čistý plat rumunské, bulharské nebo nedejbože ukrajinské docentky?

[*] https://www.czso.cz/csu/czso/diferenciace_mezd_zamestnancu

Anonymní řekl(a)...

Ad 9:12 Pochopil jsem. A dodávám mechanismus vzniku tohoto rozdělení. Protože za každým statistickým rozdělením je určitý mechanismus jeho vzniku.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 8. května 2024 v 9:22
Ano, dál máte pravdu, věda se zbytečně dělá úplně ze všeho. Snížit počet studentů vysokých škol na 1/3, odpovídajícím způsobem i počet pedagogů za zachování 2/3 peněz. Z některých "vědeckých" VŠ by mohly vzniknout praktické VŠ atd. Kdy konečně někdo z politiků sebere odvahu k této reformě? To by bylo křiku! :-)

Anonymní řekl(a)...

Ad 8. května 2024 v 9:33
P.S. A dál také povinně zveřejňovat kompletní mzdy ve vědě (hlavně vědeckých "bafuňářů"). Někteří docenti a docenti se zase nemají tak špatně, jak se snaží podle tabulkových platů namluvit. :-)

Anonymní řekl(a)...

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Kdo-je-take-dneska-profesorem-Biochemik-Stys-bez-obalu-o-fungovani-vedy-a-univerzit-734120

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Z jiných zdrojů:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/vzdelani-skoly-v-roli-otesanka.A240508_152300_p_spolecnost_nef

" ..... Akademická sféra je přebujelá, a navíc se snaží mísit výuku a výzkum způsobem, který není zrovna šťastný.

Už jenom ta první čtyři slova by mohla běžného zaměstnance v nějaké mainstreamově-liberální instituci dostat do problémů, aspoň pokud by je vyslovil nahlas. Potichu si to totiž říká kdekdo, a považuji za dost pravděpodobné, že i v redakci Deníku N sedí lidé, kteří se dívají na ten zástup rekreologů či aplikovaných etiků vylézajících z našich také-vysokých-škol, a uvědomují si, že je to ekvivalent klasické peněžní inflace, a v delším časovém horizontu i podobně destruktivní....

...... Máš námitky? Jsi Babišův / Trumpův / Putinův člověk....

...... Mezi úmyslně zapomenuté a raději nepřipomínané kusy dějin patří i skutečnost, že nacistické hnutí mělo ve 30. letech na německých univerzitách velmi solidní základnu, a to jak mezi radikálními studenty, tak mezi těmi učiteli, kteří se těšili na profesorská místa po vyhozených Židech.

Stádní chování je hluboko zapsané dědictví po našich dávných předcích z doby kamenné, a pár tisíc let civilizace je rozhodně z naší psychiky nevymazalo. Je tam a čeká na příležitost se projevit, v chytrých i hloupých hlavách......

..... V současné době by se Gouldův citát dal totálně přepólovat – hlavním problémem dnešního školství ve vyspělém světě je zákonem předepsaná povinnost nějak se postarat o celé zástupy lidí, kteří by patřili spíš na to pole, a možná by jim tam bylo i líp. Ono je to zemědělství koneckonců produktivní práce, jejíž výsledky živí celé národy, kdežto sedět zbytečně do 16 či 18 let nad knihami, když sotva umíte číst, musí být pro takového člověka extrémně frustrující. ....

... Jak čas běží, z mizerných studentů se stávají mizerní pedagogové, kteří pak na mizerných školách připravují na mizernou kariéru další generace mizerných studentů, zatímco píší do mizerných časopisů mizerné články, aby nějak prokázali svoji mizernou, ale na papíře dostačující, kvalifikaci.....

.... Ach, jedna drobnost. Ten pojem „predátorské časopisy“ je trochu zavádějící. Působí totiž na laika dojmem, že ti akademici, kteří v nich publikují, jsou jejich obětmi. Kdeže, ti vědí zcela přesně, co dělají. Tou skutečnou kořistí a obětí je kolektivní duševní úroveň lidstva, degradovaná přívalem makulatury z prodejných tiskařských strojů.....

Zkopíroval Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad 9. května 2024 v 4:22 - Ještě jste zapomněl na jednu moc pěknou myšlenku z článku:

Jenže akademická sféra, včetně té její početné pofidérní složky, si na obranu svého statu quo vymyslela poměrně geniální konstrukci. Ten, kdo ji kritizuje, je určitě hnusný populista, který by chtěl mít nevzdělané a snadno manipulovatelné lidi, aby si s nimi dělal, co chce. No a komu by se chtělo do této škatulky, že? V dnešním polarizovaném světě funguje skvěle. Máš námitky? Jsi Babišův / Trumpův / Putinův člověk. Tím spíš, že současný český premiér je taky akademik, takže v podstatě tou kritikou podvracíš demokratické základy našeho těžce vybudovaného státu, šmejde jeden.

Anonymní řekl(a)...

Už po ní jdou ... a najednou je každý odborníkem na hodnocení vědy :-)

https://cnn.iprima.cz/peksa-at-si-nerudova-necha-sve-sejdirske-praktiky-pro-sebe-dela-ostudu-ceske-vede-436374?consent=CP-CZoAP-CZoAD3ACLCSAzEsAP_gAEPgAATIJVwQgAAwAKAAsACAAFQALgAZAA6ACAAFAAKgAWgAyABoADmAIgAigBHACSAEwAJwAVQAtgBfgDCAMUAgACEgEQARQAjoBOAE6AL4AaQA4gB3ADxAH6AQgAkwBOACegFIAKyAWYAuoBgQDTgG0APkAjUBHQCaQE2gJ0AVIAtQBbgC8wGMgMkAZcA0oBqYDugHfgQHAhcBGYCTQEqwQugRQAKAAsACoAFwAQAAyABoAEQAI4ATAAqgBiAD8AISARABEgCOAE4AMsAZoA7gB-gEIAIsAXUA2gCbQFSALUAW4AvMBggDJAGXANTAhcAA.YAAAAAAAAWAA&sznclid=1byx6OTl4uzl4eTh5-Ph4Obn7Ozt4u3nqaHo5OLk4Ofh5uXk4vvl5uepobDo5OLk4Ofh5uXk4vvl5ueptujn5eLk45eX4JHhkeWR7ODt5OHs5ezsl5Dn5JHnkJPi4A&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_vert_ab=0&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=lee6Eiqjboh-202405090827&dop_id=28733177

Anonymní řekl(a)...

Však je to v pořádku těch provinění má celou řadu.
Jako progresivistickou ikonu ji celá řada mladých z neznámého důvodu adoruje.
A on je to Feri v sukni s falešným profesorským titulem.

Anonymní řekl(a)...

Dámy a pánové, pšijela k vám cirkus!!! Ministrem pro vědu má být Marek Ženíšek!!! Pánové!!! Kdo ho vygooglí???

Anonymní řekl(a)...

https://www.marek-zenisek.cz/o-mne/

Publikace 0

Zlatá Langšádlová

Anonymní řekl(a)...

Ad 9. května 2024 v 17:00 + 9. května 2024 v 17:49
Klasický Murphyho zákon o tom, že každá změna je k horšímu.

Anonymní řekl(a)...

poblitolog, od pohledu b.l.b.

Anonymní řekl(a)...

https://www.blogosvet.cz/article/kdo-je-tady-predator-aneb-ceska-veda-v-zajeti-akademicke-mafie-0hARt

Anonymní řekl(a)...

Re: stanovisko-na-chybnem-zakladu ...
Dost za tím je ten ředitel Marek. Akademická rada sice v roce 2021 nepodpořila, aby se
znovu stal ředitelem - byla totiž dost známá jeho háklivost na kritiku. Tehdy si Zažímalová 
ale hloupě postavila hlavu, a stejně ho jmenovala - i proti názoru Akademické rady.
Nyní je jasné, že to byl jeden z řady jejích omylů.

Anonymní řekl(a)...

To, že jde o podvod, si Nerudová musela být vědoma už předtím, než se o predátorských časopisech začalo psát i v mainstreamových médiích. Pokud si to neuvědomila, lze s úspěchem pochybovat o její inteligenci.

https://www.e15.cz/nazory-a-analyzy/predatori-nerudova-a-tuleja-vedecke-sejdirstvi-neco-stoji-vymluvy-neobstoji-1415598

Anonymní řekl(a)...

Ad 10. května 2024 v 8:40 Oni zjevně žili v atmosféře naprostého odtržení od experimentální reality. Spoluautorka na článku Vojtěcha Adama s biochemickou tématikou? Ani Vojtěch Adam ten článek samozřejmě nepsal a nečetl. Ale měl grant ERC, takže byla šance, že mu projde cokoliv. A také po pravdě prošlo, průšvihů měl násobně víc než Zbořilovci a stejně na univerzitě dál působí a nic se neděje.

Není divu, že Nerudová má hroší kůži. Ona a Vojtěch Adam představují to, co špičková česká věda skutečně je. Smiřte se s tím, to nemá řešení. Pět dobrých Max Plancků jsme z OP VaVpI nevybudovali. Máme tedy to, co si tehdy čeští vědní politici vylobovali.

Dalibor Štys

Anonymní řekl(a)...

Ad - Dost za tím je ten ředitel Marek
Ten prvně řediteloval v Budějicích, a tam vyhodil schopného Richarda Tichého - jenom proto,
že ten si dovolil kritizovat akademické poměry.
Tyto Markovy praktiky byly právě za tím nesouhlasem Akademické rady s dalším jeho ředitelováním.

Anonymní řekl(a)...

RE:11. května 2024 v 9:12 Myslím, že se proslýchalo o nějakých fejkových publikacích v Markově životopise

Anonymní řekl(a)...

https://www.blogosvet.cz/article/kdo-je-tady-predator-aneb-ceska-veda-v-zajeti-akademicke-mafie-0hARt

Výstižný popis situace, tedy řečeno slovy autora: "celkové katastrofy české vědy".
Mělo by to vyjít v některých kamenných novinách. Ovšem ta akademická mafie to má ošéfované.
Třeba přes Šaradínovce, nakonec v Lidovkách teď figuruje nějaký Hobza, možná přízeň.

Anonymní řekl(a)...

A co teprve takový prof. Fiala, ll.m.

Anonymní řekl(a)...

RE: Nerudová má hroší kůži
Tuleja se kvůli publikování v predátorských časopisech alespoň vzdal nominace na ministra.
„Nerudová, ta jede dál, myslím, že to bude mít ten dopad, že nebude europoslankyní, ale
eurokomisařkou nebo premiérkou. Blbuši projde všechno,“ řekl a na udivený výraz Veselého
reagoval slovy: „Podívejte se na to, Danuše Nerudová roste do nebe, hodíte po ní žulovou
kostkou, od ní se odrazí a je po vás. Ta ženská přežije vše, projde jí vše.
Prošly jí koňolampy, turbo tituly, predátoři...“

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Blbusi-projde-vsechno-Holec-vypocital-co-uz-se-od-Nerudove-odrazilo-755152

Anonymní řekl(a)...

Kolega Tuleja si úlevně vydechl, vrátil se zpátky ke svým studentkám ekonomie, kterým pomáhá, aby s odřenýma ušima získaly titul ing., dobře se vdaly, tvářily se roztomile a po mateřské se staly sekretářkami nebo referentkami na klidném místě ve státní správě.

Kontrolní otázka: Je to tak správně nebo ne? Pokud to není správně, čí je vina, že systém je takto nastaven - a zdaleka nejen u nás, třeba v USA už nějakých 100 let?

Dalibor Štys

«Nejstarší ‹Starší   601 – 671 z 671   Novější› Nejnovější»